Poetul Păunescu e simplu de clasificat. Citeşti ce a scris, îţi place sau nu. Unii l-au citit, le-a plăcut, îl consideră un punct de reper. 99% din lăbărela de pe net la adresa lui e opera unor oameni care nu l-au citit vreodată şi nici n-o vor face. Punctual şi plastic, câteva probleme pe care le are un om întreg la cap cu Adrian Păunescu:
-
Victor Ponta voia doliu naţional pentru Păunescu, în primul rând pentru că era membru PSD, nu pentru că s-ar omorî el cu cititul de poezie. Prezenţa lui Păunescu în PSD nu e întâmplătoare, şi el şi Iliescu au fost marginalizaţi după ce au fost în graţiile conducătorului suprem (pentru cititorii mai tineri, nu e vorba de Băsescu).
-
Poetul Păunescu a scris un volum de poezii. Omul Păunescu i l-a dedicat amantei de 20 de ani, care îl părăsise.
-
Poetul Păunescu ar fi trebuit să îi spună omului Păunescu că o amantă nu e tocmai potrivită la vârsta lui. Subsidiar, omul Ponta ar fi trebuit să îi spună politicianului Ponta că 20 de ani de acum încolo el va rămâne acelasi mişel care îşi minţea nevasta că a fost la partid şi ei doi (omul şi politicianul) erau cu Daciana.
-
Poetul Păunescu se comporta în anii senatoriatului ca pe vremea când era în graţiile lui Ceauşescu, tăind, spânzurand şi uitând că e doar un muritor vinovat.
-
Poetul Păunescu ar fi trebuit să îi spună omului Păunescu să se retragă din viaţa publică prin ‘90, pentru că nimeni nu avea nimic cu poetul, lumea e scârbită de cât de hrăpăreţ şi oportunist era omul.
- Poetul Păunescu o să aibă un volum de poezii scos cu un ziar, dar omul Păunescu nu va putea încasa banii de pe urma lui şi asta nu îi dă pace.
-
Poetul Păunescu nu înţele de ce omul Păunescu i-a făcut rost de funeralii militare.
Aş vrea să vă rezumaţi comentariile la activitatea omul Adrian Păunescu, nu la opera poetului Păunescu. Pentru asta vom face un cenaclu literar (data şi locul vor fi anunţate ulterior). De asemenea, pentru cititorii tineri sau naivi, aş vrea să lasaţi aici linkuri cu biografia omului Adrian Păunescu, în special anii 80-90.
În sfîrșit cineva care face diferența între om și poet. Corect văzut, corect exprimat.
Omul Păunescu a fost o cîrpă, iar chestia cu onorurile militare mă îngrozește. Fuck, de cînd s-a ajuns să se scoată pușca pentru un poet, și nu ca să-l împuște?
Altfel, oamenii îl iubesc pe omul Păunescu ca și organizator de concerte și ca și producător muzical pentru probabil cele mai plictisitoare momente din muzica românească, după care ne-a luat vreo 20 de ani să ne revenim (și nu am reușit decît să facem muzică ‘haus’ de calitate).
Omul Paunescu a fost un politician roman, deci un jeg mincinos, corupt si hot. Nu discriminez, n-am nimic cu individul Paunescu sau cu oricare altul, pur si simplu toti sunt la fel.
„Tipul ajunsese şef pe la o gazetă şi câştiga o grămadă de bani, dar tot jerpelit umbla şi puţea a băutură şi tutun de nu puteai sta lângă el. Se îmbăta în fiecare seară de-l culegeau prietenii de prin şanţuri. Se ducea la bordel şi-şi făcea de cap cu „fetiţele” până s-a pricopsit cu o boală nasoală de unde cică i s-a tras şi moartea. La ziar, când îl supăra unul, cum îl făcea albie de porci. La un moment dat, i se pusese pata pe una măritată de nu mai scăpa aia de el. Politic vorbind, era un naţionalist, conservator, mai degrabă proto-socialist. Când îl apucau păandaliile făcea spume la gură şi nu putea fi potolit decât cu cămaşa de forţă.”
@Cristian Banu: hai sa lăsăm speculaţiile cu boli de la fetiţe pentru cancan.
Poetul Paunescu are o opera de invidiat si este un nume imens.Omul Paunescu a reprezentat pentru tara si regimul comunist ceea ce a fost ceea ce a fost Goebbels pentru Hitler si regimul national socialist german.
Cita ingratitudine fata de omul care a reinventat roata…O sa va judece colegii lui, che gargaragii.
Ref activitatea lui paunescu: Dumnezeu sa-l ierte! Eu nu!
https://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/cum-a-ajuns-adrian-paunescu-erou-205082
Chestia cu funeraliile militare imi aduce aminte de o intamplare citita mai demult:
Maresalului Antonescu i se solicita inmormantarea cu onoruri militare (sicriu purtat pe afet de tun) a unui preot, cu functie importanta in Legiune. Rezolutia lui Antonescu: „Se aproba. Sa vedem cum arata si un popa pe tun”.
Biografia omului Adrian Păunescu: https://adevarul.ro/news/societate/adrian-paunescu-intr-o-scrisoare-ceausescu–sa-traiti-maria-voastra-1_50ae6b197c42d5a6639c8a88/index.html
Se pare ca pupa si lingea bine dosuri!
In sfarsit mai citesc si eu altfel de opinii…
”Poetul Păunescu ar fi trebuit să îi spună omului Păunescu să se retragă din viaţa publică prin ‘90, pentru că nimeni nu avea nimic cu poetul, lumea e scârbită de cât de hrăpăreţ şi oportunist era omul.”
Exact. Asta am zis si eu pe aici si aproape ca am fost injurat.. Probabil am si fost. Dupa vre-o 20 de ani de pupat in cur , imi pare putin probabil sa se trezeasca democratia in tine. In plus, imaginile cu Paunescu dormind pe scaunele din Parlament, au suparat tot atata lume cat a bucurat poeziile lui.
Corneliu Coposu, se compara cu Paunescu ? App de funeraliile militare. Ambii erau oameni politici. Dar se poate pune egal ? Daca nu, atunci pt un poet se fac funeralii militare ? La noi da..
Recunosc, de la Paunescu nu am citit decit o poezie, mai bine zis o oda, scrisa pe vremuri pentru cuplul Ceausescu.
Parerea mea personala este ca s-a facut prea mult tam-tam in jurul mortii acestui poet comunist oportunist. Chiar daca a avut talent l-a folosit in scopuri de maniplare si in scopul obtinerii unor beneficii sau privilegii.
Din aceasta cauza moartea lui Paunescu ma lasa rece. Acum astept o stire asemanatoare cu numele lui Iliescu sau Voiculescu „Felix”.
Sper ca sa se termine cit de curind aceasta isterie cu moartea lui Paunescu.
Uite aici o metafora foarte buna despre viata si opera lui Paunescu:
@Dan: sotia NU mosteneste, ci detine de drept jumatate din averea dobandita in timpul casatoriei. De aici sunt exceptate drepturile de autor, care vin integral la masa succesorala, unde sotia vine ca mostenitoare alaturi de copii, cu o parte egala cu a unui copil (asta daca se imparte in mod egal intre copii, adica daca nu exista un testament care sa dea vreunuia mai mult).
@ Florin: Blaga si Stanescu sunt nume imense.Paunescu e imens doar pe cantar. A fost un poet destul de talentat, dar trebuie sa fii un pic retard (sau angajat la realitatea) sa-l numesti cel mai mare poet de dupa Eminescu.
@DMax: uite o filmare mai bună https://youtube.com/watch?v=DXABn-RWrXo
zoso, deşi nu ştiam citatul am impresia că dl. Cristian Banu se referă la cu totul alt poet.
unul care a murit în alt secol şi mult mai tânăr
Mersi, am actualizat.
https://youtube.com/watch?v=V4oqaPMnjOs&feature=player_embedded
Partea despre Adrian Paunescu incepe la minutul 5:47.
Sentimentul meu e ca omul in chestiune si-a iubit mai mult fata din a doua casatorie – mai mult decat primii copii, zic. Prin aranjamentul codului civil romanesc respectiva va mosteni in final mult mai mult decat ceilalti (adica inclusiv partea mamei ei – jumatate din avere – cand va fi cazul). Cititorii mai tineri nu isi aduc aminte cum in anii ’90 dl poet isi aducea copila la emisiuni la televizor ba chiar o lua cu el in „delegatiile” in care reprezenta statu’ roman prin China sau pe aiurea…
daca imi aduc bine aminte nevasta omului paunescu a omorat 3 oameni si a iesit basma curata. si prin asta ne dam seama ce jeg a fost omul paunescu.
Am inteles ca era Cavaler in grad de rit Curling in Marea Liga a Nasolilor din Romania. Nasol de rit Scotian, un mare mare om.
Iorga, Sadoveanu, Paunescu…milioane de cuvinte, ingramadeala la poarta „posteritatii”, cum spunea Cristoiu deunazi.
Daca a resuit sa scrie in direct o poezie despre cutremur il pot felicita pentru „aritmetica” cuvintului. In schimb, nu pot intelege de ce poezia comerciala a defunctului valoreaza astazi mai mult decat eticheta pe care Manolescu a lipit-o de multa vreme pe fruntea lui Paunescu…”un poet important”…adica, in limbajul criptat al criticii literare, un individ de pluton…
Atat!
Eu am citit majoritatea poeziilor lui ,pentru ca profa mea de roamna era obsedata de el,nu m-a obligat sa le citesc ,dar le-am citit sa vad de ce ii place asa mult,am ramas profund dezamagit de ce a scris,poezii slabe de tot,in afara de imnul rapidului si al craiovei nu are nimic bun.
Oricum,mai rar se nasc asa lingai….
@Moviex: daca tu ai citit majoritatea poeziilor lui inseamna ca esti maret. Pentru cei 19 ani ai tai. Asta ca sa nu spun ca ai fi un mic geniu, pentru ca fizic,la varsta ta e destul de greu sa cuprinzi „majoritatea” celor 300.000 de versuri. Da’ ma rog, minuni se mai intampla.
Ca Paunescu a fost un porc si un porc, aaa da si inca un porc, sunt perfect de acord.
Dar nu pot sa va inteleg de ce pla mea va luati de el ca si-a scos basma curata nevasta din accidentul ala. Daca nevasta-ta ar face accident din vina/nesimitire/inconstienta, tu ce cacat ai face? Te-ai duce la politie si te-ai ruga de ei sa o bage la bulau sa o manance viermii? Sunteti ipocriti in pla mea!!! Sa va fereasca Doamne-Doamne sa ajungeti intr-o situatie ca aia. Nu Paunesc e vinovat ca a scos-o pe nevasta-sa cu inchisoare cu suspendare, ci sistemul de rahat.
in video-ul de pe youtube …. interesant cum era escortat de niste baieti care aratau ca minerii aia de la mineriada, aia mai infiltrati.
sa am timp si casetele filmate in perioada „revolutiei” si apoi la mineriade m-as uita sa vad daca recunosc ceva personaje p’acolo.
ar trebui sa vorbim cu nenea goagal, ca el sigur are un soft capabil sa faca face recognition si alte minuni si parca vad ca ii gaseste pe securisti in citeva ore si face treaba pe care cnsas nu a facut-o in ani.
@Spectator: sorry, ori revii cu un nume si un email valid, ori comentezi prin alte părţi.
@aNDRIIpOPA: Pai de pe clasa a cincea citesc ,intr-adevar ,eram mic si nu prea intelegeam ,dar dupa ce am mai crescut am citit mai mult ce mi-a fost recomandat de obsedata…Pe Paunescu l-am citit cel mai mult dintre toti scriitorii si imi pare rau de timpul pierdut,dar asta este,poate nu inteleg eu poeziile lui ,cu toate ca nu prea e mare lucru de inteles….
Unele dintre comentarii mi se par de o josnicie incredibila. Inclin sa cred ca le insira fara noima doar indivizi care nu au citit nici macar atat cat a scris Paunescu. Sa scrie o carte, de multe ori, este mai dificil decat sa faci o casa.
Erata:
Sa scrii o carte, de multe ori, este mai dificil decat sa faci o casa.
Multumesc pentru intelegere!
@Spectator: nu e neaparat sa fie real. poate sa fie si dan ionascu, cu mail ionascudan1980@gmail.com. nu imi place mie nickul tau de acum.
Ca om a fost o javra. Ma rog, om-javra. Ca poet a fost minor.Versificator.
Mama mea s-a imbracat in costum de blugi si s-a incaltat cu adidasi si s-a dus la inmormantare. Ca un fel de multumire pentru zilele din tineretea ei in care Cenaclul era una dintre putinele bucurii de care avea parte. Mie mi s-a facut rau la stomac in momentul in care am aflat ca a fost la inmormantare. Pentru ca omul Paunescu, pentru mine, a fost un politruc penibil.
I-am citit si poezelele, am terminat Filologia. Nu a fost nici macar un poet minor. Poet minor este considerat George Toparceanu, nu el.
Mama, cum apar critici literari pe toate gardurile, si eu care credeam ca tara asta e plina de prosti, my bad…
@Keos: :)))))
Cred ca de departe cea mai buna descriere a vietii, operei si personalitatii acestui MARE OM (Paunescu adica) este asta:
Piticigratis (pe facebook): Saracu Paunescu. N-o mai duce pana la Ignat.
si n-a mai dus-o..ooof,saracu..
hei, nu fiti rautaciosi, paunescu te scotea din casa cand n-aveai ce vedea la tv, a scris MULT, a dat butelii la oameni, ce cadere avem noi sa-l judecam? pana una-alta, a fost cel mai mare poet roman: 200 de kile.
@ALD, zi zau? daca ti-ar fi ucis sotia si 2 copii tot asa ai fi gandit? ai fi zis, da bah, il inteleg pe paunescu ca isi ajuta sotia, plm, nu conteaza ca mi-a omorat familia.
eu daca as avea un copil si aflu ca a omorat pe cineva, asta e tata, platesti pt fapta.
asa ar trebui sa fie normal, sa nu conteze ca esti fiul, fiica, sotia lui p*lica sa iesi basma curata.
EXECELENTA analiza Zoso !!!
Cu precizarea (din partea mea) ca Adrian Paunescu nu a fost poet pe cat a fost de versificator.
Sed multum non multa.
De ce îmi displace porcul de Adrian Paunescu
Sunt de acord cu Mircea Dinescu care declara: „Pe Păunescu l-am pierdut când a apucat-o pe nişte scări ce i se păreau că duc sus, foarte sus, în vreme ce eu am crezut că ele duc jos, foarte jos. „
cati ani aveai mai, limbricule in anii 80 de-ti dai cu parerea si lansezi judecati de valoare? de tac-tu nimic? de lingaii TRU, Cornea, Tismaneanu (toti au beneficiat din plin de regimul comunist fiind urmasii unor nomenclaturisti) care se dau anti-comunisti la 20 de ani dupa caderea comunismului… nimic? latrati in necunostinta de cauza! ai participat, limbricule, la vreun cenaclu? ai citit ceva din opera poetului? omul si-a asumat crezul in comunism (ce dovada de sinceritate mai mare vrei)! intelectualii de azi scuipa pe ideologia care le-a dat sa manance ani de zile! pt asta il prefer pe „jegul” paunescu! daca AP lingea in cur un rege trecator, intelectualii portocalii ce fac azi cand ling in cur un fals anti-comunist, ce se comporta ca un bulibasa?
@db: aceeasi logica misto de pe vremea comunismului pe care l-a pupat in cur paunescu. nu-ti placea comunismul sau ceausescu, erai reactionar, „element”, retrograd etc. azi, nu-ti place paunescu, esti „limbric”, „jeg”, „pulica” sau traditionalul „da’ tu cine esti?”. ei, noi suntem aia care preferam modele care nu s-au compromis. in alta tara, la „revolutie”, paunescu nu scapa numai plin de flegme. numai la noi a ramas voi sa-l puneti voi langa candela.
@ cristean: n-ai inteles nimic… sa-ti fac o schema: n-ai simtit un sistem politic – e greu sa-ti dai cu parerea vizavi de oameni care s-au manifestat in acea perioada. il pot judeca altii (e dreptul lor si chiar trebuie s-o faca) dar nu unii care erau stersi de caca la fundulet de parintii cu carnet de membru de partid. complicat, nu?
voi preferati „modele care nu s-au compromis”… si cam care ar fi acele modele? fii nomenclaturistilor de rand 2 si 3 (ex. tismaneanu, cornea, tru etc)? ciudata grila de valori aveti… ce e mai gretos: pupincurismul lui AP sau pupincurismul (cotidian) al unor „intelectuali”? parerea mea ca ambele, cu un plus pt actualii (atunci era un regim dictatorial pe fata, erai obligat de sistem sa faci compromisuri pt a putea face si lucruri bune – acum zice-se ca-i democratie, pe cale de consecinta pupincurismul e din convingere, deci mai scarbos)… dar ce stiu eu? sunt doar un „nostalgic” (probabil asa ma etichetezi fara sa ma cunosti) chiar daca mi-am luat bate pe carca de la minerii lui iliescu cand multi dintre voi abia erau la prima iubire… copile, judeca doar ceea ce poti, nu si ceea ce nu intelegi prin propii trairi.
Opinii despre Adrian Paunescu … Mai mult contra decat pro, dupa cum si merita de fapt …
Am inteles ca are oavere de vreo 4 milioane de euro. Cum o fi ca poet sa strangiatatia bani dinpoezie fara sa castigi pt asta Nobelul, intr-o tara in care cea maicitita publicatie este Libertatea??????
@db, daca tot ne atacam: sa nu ne marginim. nu mai suntem acum 30 de ani, cand in loc de janis joplin aveai de ales intre vasile seicaru si stefan hrusca. acum avem dreptul sa ne alegem valori din toata lumea, nu avem de ales doar intre aia pe care i-a scuipat lumea-n gura la revolutie si aia care au regizat-o.
hmmm … ce trist. se vede ca varsta e sub 28 de ani aici. dar asta nu e ovina. ignoranta insa e …
„n-ai inteles nimic… sa-ti fac o schema: n-ai simtit un sistem politic – e greu sa-ti dai cu parerea vizavi de oameni care s-au manifestat in acea perioada. il pot judeca altii (e dreptul lor si chiar trebuie s-o faca) dar nu unii care erau stersi de caca la fundulet de parintii cu carnet de membru de partid. complicat, nu?”
hmm…@db, sunt profesoara si replica asta am simtit-o din plin intr-un consiliu profesoral in care sustineam cu voce tare cam tot ceea ce sustineau si majoritatea colegilor mei mai mult sau mai putin vocali, in legatura cu pedepsirea unui copil care facuse un sir de traznai, din partea directoarei liceului – „tu sa taci, nu poti sa judeci copiii, pentru ca nu ai inca copii”… adica faptul ca nu am copii nu-mi da nici un drept sa judec un comportament deplasat si sa-l pedepsesc eventual…
Credeam ca discutiile de pe blogul asta sunt „la liber” si ne putem exprima fiecare fara a fi neaparat de acord unii cu altii si fara a ne jigni. Faptul ca nu am trait in germania nazista cred ca nu ma impiedica sa am o parere despre Hitler sau SA JUDEC si chiar sa trag concluzii, am I right?
Si ca sa revin la subiect: n-am nimic de impartit cu Adrian Paunescu – dar ceea ce el reprezinta pentru mine e tot ce e mai urat din comunism – e lachelismul adus la rang de arta, de stil de viata… si mai cred ca reprezinta garda veche de greuceni care au facut rau cu vorba (in cazul lui AP) sau cu fapta si care au reusit sa se strecoare incet si cu complicitatea poporului, si sa-i incetineasca dezvoltarea de dupa revolutie, intocmai ca o capusa… pentru toate astea merita sa primeasca onoruri militare la moarte? lasam la o parte aberatii gen cele emise de politicieni sau de televiziuni isterice, aservite, dar onoruri militare.. c’mon, pentru ce?!?!
Adrian Paunescu, poetul roman modern. Cu un minim de efort ( daca trebuie sa scriu doar 2 versuri pe zi, scriu 2 versuri ), cu un maxim de beneficii pe care le-a urmarit de la bun inceput. Un profitor care folosea eficient toate armele pe care le avea. Poet roman.
Dar totusi un intelectual. Prefer sa scrie despre el decat Madalina Manole sau ce haina de piele si-a luat ala de pe Doborobati, nush cum ii zice.
Folkul si Porcul de Eugen Barbu
„A fost nevoie sa moara in orasul Ploiesti citiva copii nevinovati, mintiti de un saltat pe care nu l-ar fi oprit nici un regiment de puscasi din paranoia lui inconstienta. Pentru ca bivolul simtea nevoia sa mugeasca. Pe toate undele, pe toate canalele de televiziune. De neoprit in furia lui, asa-zis patriotica, in care niste zdrangari il acompaniau, el facea pe Bob Dylan, recitind: Eu sint bolnav de dumneavoastra, Tara…, dar el era bolnav de spert, de luare de mita. Aceeasi nenorocire ce a indoliat atitea familii avea sa desfunde haznaua fara fund pe care nici cel mai imaginativ reporter nu ar fi banuit-o. Noi credeam ca pe el il durea soarta Romaniei, si el facuse din isteria sectanta pe care o conducea cele sapte vaci grase biblice: cu Avram Iancu la git si cu labele in bugetele judetene, teroriza autoritatile, cerindu-le sa fie intimpinat la hotar cu piine si sare, de parca ma-sa il fatase calare.
Sosea cu o caravana de tutari, facindu-i-se pirtie cu girofar si sirene, cazut adinc intr-un Mercedes in care-si dicta versurile sale de sorcova unei secretare ce se uita la el ca la Petrache Lupu si saraca nici nu era departe de adevar… Nu facuse el din Birca, o comuna pirlita, Maglavitul anilor nostri? Nu veneau cei rosi de buba minzului, de trinji, de falcarnita, la ceara lui, ca sa-i mintuiasca?! Nu avea el o satra de sarlatani care vindecau muribunzi, contra cost, cu spinz, rourusca si alte buruieni? Nu ne cerea el sa ne hranim cu terci, cu borhot de urzici, in timp ce inghitea turme intregi de vaci si boi? Sa traiesti din comertul cu speranta de viata a nefericitilor, sa-i lasi pe niste escroci sa vinda prafuri, amestecate cu citostatice, ca la bacanie, contra 400 lei portia, si sa iei din vinzarea cu toptanul remiza, ca un chelner, la impartirea prazii! Asta se mai numeste ca esti poet? Pezevenghiul alesese muza cu bisari, cum zicea odata autorul Cuvintelor potrivite. Ma gindeam la soarta poetilor mari ai acestei natii: Eminescu a murit sarac si bolnav, Goga a zacut prin temnitele maghiare pentru un crez national. Blaga cerea ca student la Viena o masa saraca, si Flaimucea asta are patru case (dintre care cea de la Birca pozata pe cartile postale, ca monument istoric) si cinci masini la scara: una a ONT-ului (contra a 275.000 lei pe an numai benzina si celelalte), un Trabant pentru taticu, cu care se carau alimentele, atentiile si chiar unele fetite la domiciliu (ca batrinului i se scula si lui), o Dacia pentru luarea ochilor, un Mercedes pentru reprezentare si un ARO cu care se urca pe la stini, dupa oitele proprii, dupa brinza si cascaval.
Si, de!, cascaval era cam groscior! La Tirgu Mures, o artista cu sot pe post de peste; pe la nu stiu ce han, fetitele de nici 16 ani; alta, acasa, mai mica decit propria odrasla feminina, o solista de la Hotel Flora, ca sa-l invete cum sare nebunul peste cal; violuri prin porumbi, omul venea din mediul rural si ii trebuiau senzatii tari, adica mustul pamintului, concursuri de virtuozitate erotica; pasa si la generatia urmasului sau cite unele bucatele mai fragede. Cioflingarul nu era lipsit de generozitate. Aciuise la curtea sa si o fata bolnava de Doamne fereste, pe care ar fi trebuit s-o vindece un doctor, dupa ce-i lasase in palma patronului o jumatate de milion pentru reclama. Acest vraci care vindeca in serie cancerul cu pelicula fotografica a mai apucat sa omoare 50 de insi tocmai in Argentina, unde se refugiase, si a sfirsit eroic, ucis chiar de boala pe care zicea ca o invinsese. Vampirul avea imaginatie. Se spune ca intr-un loc spintecase un porc si virise in el o fata cum o facuse maica-sa, adica piele in piele. Cu un asemenea individ literar poti sa iesi in lume fara multe riscuri. Nu a invatat el la Iowa, unde si-a facut studiile universitare, ca sa spunem asa? La Bucuresti era repetent, il treceau numai de spaima, fiind mare, urlind, dind cu pumnul in masa, terorizindu-si profesorii, iar cind nu mai mergea astfel lua cite un aleluia de ministru la cunilinctie. Si totul era OK. Sa fi intirziat prin America ai fi auzit de un alt Dillinger sau Capone, si ei niste incepatori fata de acest sut cu inalta scoala a ciordelii.
La Breaza, Nosferatu a construit un bunker in care s-ar fi simtit bine si Hitler, in ultimele sale zile. Pe aici puteau fi vazute turme de oi, vaci, boi, porci (numai hrana acestora a cintarit intr-o luna doua tone si jumatate de porumb, luat prin teroare de la un CAP), sute de curcani care erau vinduti la alimentara, cu conditia expresa ca ghiarele pasarilor sa-i fie restituite, pentru ca inventivul angrosist avea si o mica industrie de curele de ceas ce aduceau cu pielea de sarpe. Nimic nu se pierde, totul se transforma.
Clanul bine organizat din jurul maestrului cotiza contra unor procente bine stabilite. Copiii cistigau si ei 12.000 lei buni pe cap de om, nu 15.000 cum a dezmintit in fata unui amic. Taticu numara la chenzina si el 15.000, iar la sfirsit de luna alti 15.000. Amanta, adusa acasa la proclet de propriul parinte, pe post de cintareata, in virsta de 16 ani, incasa 30.000. Soferul, 500 pe seara, numai pentru ca aranja reflectoarele care sa-l lumineze mai bine pe noul Mesia. Dar inventivitatea acestui farseur depasise orice imaginatie: cumpara masini cu aprobare speciala si le revindea la pret dublu. Unui actor i-a oferit un astfel de vehicul, paradit deja, desi pretul era inmultit cu doi. Asta nu l-a impiedicat pe boss sa-l concedieze din cenaclu. Cine i se putea opune?
Cind il apuca piosenia, mergea la manastiri, de unde lua cu japca icoane inscrise in patrimoniul national, si ele pe baza unui salut sau a unui pret de nimic. Pe copii ii tinea in Noaptea de Inviere la cenaclu, dar acasa se vede treaba ca se inchina mai des. Una din locuintele sale fusese cumparata de o matusa, cu o pensie de 700 lei pe luna, si care reusea sa adune din micile ei economii doua milioane.
Era un bordei de casa, pe care un mucalit scrisese intr-o noapte cu smoala «casa porcului». Stia el ce stia. Imobilul, bineinteles, a fost oferit, dupa moartea beneficiarei, cui credeti?, maestrului, printr-un testament aflat in casa de bani a domniei sale. Aceasta desi pe bulevardul Dacia statul ii oferise un apartament, pe care samsarul il subinchiriase, ca si vila de la Breaza. Cine l-a vizitat marturisea ca avea si biblioteca: un perete de carti pe care le cumparase, spre stupefactia unui anticar, la metru, care anticar, intrebindu-l ce titluri ar fi vrut sa cumpere, a primit de la Marele Draibar aceasta replica demna de Bernard Shaw: Nu ma intereseaza titlurile, este suficient ca rafturile au fost umplute cu volume cit mai aratoase!
Anchetatorii au confruntat cifrele spectacolelor anuntate in cronicile din revista personala cu numarul biletelor vindute si au gasit o diferenta colosala. Se vindeau bilete false sau geambasul umfla cifrele numai din fudulie?! Poate vom afla adevarul. Se vorbeste de cifre uriase. Vila de la Breaza nu l-ar fi costat mai nimic pentru ca totul a fost facut cu munca voluntara, cu materiale de la Barajul Paltinului. Cit despre cherestea, se spune ca o padure de citeva hectare ar fi fost pusa la pamint pentru mobila lui, pardosirea odailor si alte daraveri. Pina una, alta, groparul a nenorocit multi artisti cinstiti, tragindu-i sub malul lui puturos si umplindu-i de zoaie…
Umbla gol prin hoteluri, de fata cu intreaga-i curte de muieri, argati si tucalari, ca Napoleon si Churchill, ca Dumnezeu insusi care poate fi vazut in acest costum. Mastodontul scria despre datoria fata de patrie, dar cind a fost sa-si exercite serviciul militar s-a dat lovit de boala lui Calache. Inca nu-i prea tirziu sa-l incorporeze cineva; feriti popota ca martafoiul lasa trupa fara mincare si fuge si cu marmitele companiei“
Hai sa vedem ce au de spus cei ce l-au citit si publicat. Adica cei ce l-au urat si iubit in acelasi timp. Pe acele vremuri, nu acum cand e foarte usor sa-ti dai cu parerea.
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/bardul-analfabetilor–91020.html
Suntem ilogici: daca Paunescu = Goebbels, atunci Romania = Reich, deci filozoful Cornea (care si-a facut publicitate TVR in detrimentul miscarii civice intr-o zi de funeralii) = filozoful Schopenhauer.
Reabilitarea a venit de la popor din simplitatea ca Paunescu a mers in Basarabia, pe cand megaintelectualii au demitizat simboluri unioniste, precum Eminescu sau Stefan cel Mare.