Pexalul şi criza

Eram în dormitor şi mă luptam cu somnul. Pe lângă pat trece o ţeavă de pexal care alimentează caloriferul. Pentru ca somnul nu ma fura, studiam ţeava. Şi am văzut faza cu “made in belgium”. Atât de blegi suntem încât nu putem face un nenorocit de pexal şi trebuie să îl importăm şi pe asta?

Asta e problema economica a României. Nu producem, ci importăm. Noi nu putem face nu amărât de pexal? Niste chiuvete mai de doamne-ajută? Trebuie să le importăm din Italia? Nişte scaune de toaletă? Trebuie să le importăm din Turcia? Extindeţi asta asupra multor domenii şi veţi vedea de ce un euro e egal cu 4.3 lei.

(poză făcută cu nokia n96)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Cum de ai pexal? :)

    Ai dreptate pe faza cu produsul. Economia noastra este de bisnit (hai reselling sa fiu o doamna), nu prea stam sa producem, punem comisionu si hai ca merge.

    00
  2. Acum exista diversitate. Poate ai vrut tu mai scump. Sigur se fabrica si in Romania, doar ca noi vrem de alea bune „nemtesti”. Chiuvete si closete la Mondial – Lugoj = Calitate. ;)

    00
  3. Fraierilor, toate chestiile materiale le fac inginerii! Nimeni nu mai vrea sa fie inginer in Romania, toti vor sa fie avocati si contabili. Eh, uite unde am ajuns, pt ca nimeni nu mai vrea sa faca chestii destepte, toti doar smecherii!

    00
  4. Aaa..vrei sa facem pexal in Romania? Simplu:
    1. vrei autorizatii de functionare -1 an de plansete si spagi
    2. autorizatii de constructie – 2 ani de plansete pe la usi si si mai multe spagi
    3. conectare la utilitati pentru fabrica – cele mai multe spagi si cel putin 1 an de asteptare
    4. materiile prime sunt scumpe pentru ca si transportul e scump pentru ca nu avem strazi
    5. materiile prime vin cu intarziere din acelasi motiv ca la pct 4
    Si cand le rezolvi pe toate, vine criza….

    00
  5. Fara sa fiu un admirator al epocii de aur (eram prea mic sa inteleg tot ce se petrecea atunci), marele merit a lui Ceausescu a fost ca, asa fara studii inalte cum era el, era un bun gospodar si a incercat sa dezvolte in Romania industria in cele mai variate domenii, pentru a nu depinde de importuri. De aceea aveam acele combinate consumatoare de energie si gaze.
    Dupa Marea Privatizare Nationala s-a furat tot ce s-a putut, combinatele au fost taiate si vandute la fier vechi de catre noii investitori (apropo, unde se duce acum gazul si energia pe care le consumau combinatele astea?), iar terenurile inchiriate sau vandute pentru cartiere rezidentiale.
    Vom ajunge sa importam si hartia igienica, daca nu am facut-o deja!

    00
  6. Pexal?!? Vorba’ lui gupi: semintele!
    De exemplu noi importam seminte de floarea soarelui din Bulgaria. Cã-n Romania cica nu-s.
    Nu stiu pe ce site gasisem un exemplar din ziarul Scínteia, in care scria ceva de genul: in ’89, Romania locul 1 in Europa la exportul de cafea si banane. Cum vine asta?

    00
  7. ce pexal ?
    seminte de dovleac si floarea soarelui: made in HU

    00
  8. Valrom produce pexal. Tu de ce ai cumparat din cel belgian? Hoo! Duci de rapa economia nationala :-)

    00
  9. Ce seminţe de dovleac? O bună parte din sămânţa pentru agricultură vine din import. Ce floarea soarelui? Nici pumb românesc nu mai producem.

    00
  10. Zosule, articolul asta trebuia sa-l scrii pe undeva, imediat dupa 1990 sau 1996.

    00
  11. da tu ce faci mah ? o arzi toata ziua pe 3 bloguri de citesc toti prostii ca mine…de plictis la munca sau sa si degajeze creieru cu ineptiile unuia. tu ce faci practic in afara de a critica si a ti da cu parerea?

    iti zic eu ca e retorica…dar sigur stiai…NIMIC…nu ai fost in stare sa faci ceva tehnic pt ca tu ai menire de om de presa cica:))

    00
  12. @Bladhaund: eu stau cu chirie. nu l-am cumparat eu.

  13. Gandeste-te ca am ajuns sa importam pana si servetele nazale. Ma uitam eu intr-o zi cand imi curgea nasu de ziceai ca-i Niagara si ce sa vad: Made in China.

    00
  14. Pexalul este produs de o singura firma, Valrom. Restul sunt imitatii. Nu exista Pexal (denumire inregistrata si teoretic protejata) fabricat in alta parte. Exista imitatii facute in turcia si alte tari de genul, care nu sunt nici pe departe la acelasi standard de calitate.

    00
  15. Dar tu de ce dormi cu lumina aprinsă? Vrei să vezi când te ia somnul?! :P

    00
  16. Nu avem un deficit comercial atat de mare(36 mld$ …mmm… e mare :)) ). Suntem totusi al 3-lea exportator de sare al lumii!

    00
  17. Bladhaund: nu produce valrom pexal.
    Andrei: tu de unde ai cazut ? Valrom produce tubulatura pehd, teava la care faci tu referire e importata din italia de la VALSIR si face referire la teava izolata de fapt, nu la „pexalul” de care discutam. Pexal este spus poplar, denumirea este teava multistrat, se fabrica de multisor prin tari civilizate. Sunt vreo 2 locatii care fabrica teava multistrat in .ro dar te apuca plansul daca le vezi cum arata, si nu mai zic ca au un pret concurent cu cel din germania.
    In mare gasesti Pex-Al-Pexb ( polietilena reticulata de tip b), cu un strat normal de Al de 0.2, dar poti sa gasesti nemtesc, de ex Hewing cu strat dublu de Al, sau chinezesc/turcesc cu strat… minim :D Mai mult, stratul de Al poate fi laminat, sau „lipit” longitudinal varianta care nu o agreez pentru ca formeaza niste „cocoase” pe diametrul tevii.

    00
  18. NOU
    #18

    Lenjerie se pricepe. :)
    Corect este Pex-Al.
    În România se produce, problema este calitatea.
    Pexalul din Italia și cel din Belgia ar fi printre cele mai bune, sau cel puțin erau acum 10 ani de zile. Astăzi ai surpriza să cumperi numai chinezării și turcisme pe care scrie Made in Italy. Fake-uri ordinare care se sparg in maxim 2 ani dacă bagi centrala cu apă caldă pe ele.

    00
  19. E vai de mama noastra.

    Faptul ca nu suntem capabili sa producem chestii de calitate nu ar fi o problema pana la punctul in care devenim pretentiosi. Insa de la punctul cu pretentii se cam schimba situatia.

    00
  20. @Lenjerie – valsir, da. nu numele companiei era important, important e ca e marca inregistrata si produs patentat si din ce am inteles eu restul chiar sunt imitatii. ca poate sunt si unele mai bune.. poate.

    00
  21. Problema tot de la noi plecă, întrebați de ce nu producem ? păi să vedem:
    1. produsele fabricate în RO sunt scumpe şi nu au calitatea celor din afara
    2. Romanii nu știu să își vândă produsele, marea majoritatea habar n-au ce înseamnă un ambalaj, un site web, un catalog, un studiu de piață sau sunt prea ocupați sa se gândească la astea
    3. Pentru o fabrica ai nevoie de sute de autorizații care iți mănâncă nervii și zilele ( trebuie să aștepți după un PUZ sau trebuie să aștepți după autorizație de construcție )
    4. Multe din materiile prime folosite sunt importate şi nu produse în România de aici problemele de preţ şi de termene de producţie depăşite

    Ce soluții avem:
    1. Taxare suplimentară la produsele made in China ( dar degeaba dacă produsele made in China se aduc via Polonia, Germania, Italia, Turcia etc )
    2. Oferirea de facilitați micilor producători ( scutiri de taxe și impozite )
    3. O mai buna promovare a produselor made in RO
    4. Excluderea de la plata taxelor vamale pentru achiziții de utilaje şi materii prime folosite în fluxul de producție
    Şi multe altele, din păcate.

    00
  22. Salut , in primul rand de curand ti-am descoperit blog-ul desi auzeam in jur vorbindu-se de el si fiind laudat.Legat de subiect as putea zice ca astazi chiar am vorbit la ora de Mediu concurential(neimportant) cum ca Romania nu are nicio legatura u productia , cu alte cuvinte cu industria , nu avem sanse la acest capitol avem sansa insa in Agricultura , dar asa asa in teorie ca „oamenii de la putere” nu vad asa ceva si nu investesc acolo unde trebuie , doar straini au ochi sa vada asta , ca deja ne cumpara pamanturile fac ferme si angajeaza romani(macar un lucru bun).Cand o sa ne trezim si noi si o sa realizam ca Agricultura era o sansa a noastra de a ne redresa d.p.d.v. economic va fi prea tarziu si o sa cumparam de la ei produse fabricate chiar in tara noastra cu ajutorul resurselor noastre.

    00
  23. Uite o idee buna, fa tu o fabrica de produs tevi gen pexal si noi te sustinem :) Cand o sa vezi cat de mult te ajuta statul cand vrei sa produci si tu ceva in tara asta si cat de multe facilitati iti ofera ca producator ti se ia….

    00
  24. @newsblog: sunt satul cu impozitele pe care tre sa le platesc de pe urma blogului.

  25. Pentru instalatiile sanitare se foloseste si teava de cupru. Teava de pex-al a fost abandonata de mesterii buni. Ei prezinta clientului materialele pe care le pot folosi si ii ofera acestuia un punct de vedere din partea unui ochi avizat pentru ca clientul sa faca cea mai buna alegere. Cel putin, eu am avut parte de mesteri priceputi si n-am nici o problema la instalatii :D

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile