Asta e genul de poză pe care o poți folosi în orice discuție cu nostalgicii comunismului, fie ei fani PSD sau AUR. Da, tataie, hai, mai zi-mi cum era bine că îți dăduse Ceaușescu casă și serviciu. Da, frumos că nu trebuia să gândești, nu? Ce bine era să ia alții decizii pentru tine și tu să nu îți obosești creierul cu sinapse. Auzi, dar de faza asta din poză mai știi? Ce poți să-mi zici despre asta? Nu mai ții minte cozile? Nu mai ții minte rafturile goale? Era mai bine atunci, nu?
pentru puturosi si natarai erau AUR aceste tichete pe care multi si le doresc si astazi …
Mai dar nu erau gratis! Tot plăteai pentru produsele raționalizate. Preț mic la oficial și mult mai mare cand luai de pe piața neagră.
@Hash
În plus, tot stăteam la coadă. Cel puțin așa era la Alimentara de unde luam noi „rația”. Că nu aveau întotdeauna ulei, zahăr, făină și ce mai era. Când „băgau”, două-trei zile erau cozi pentru aceste alimente, singura diferență era că aveai garanția că „apucai”, nu se terminau chiar în fața ta.
Nu chiar pentru puturoși. Trebuia să fii angajat ca să primești tichete. Și fără tichete nu puteai cumpăra zahărul, pâinea etc.
@Alexandru
Habar nu ai in plm despre ce vorbesti
Si nu sunt singurele. Am inceput sa le comentez, ma agit degeaba.
Au aparut si alea cu iarna „mergeam asa la scoala”, alea cu batutul covoarelor, alea cu „mancam sanatos”.
Faza e ca nu doar tataie da like, vezi multi tineri. Unu nu ar da o tura intr-un stat comunist sa vada ce misto e.
Era o vloggerita rusoaica pe net care injura tot cat statea in Germania. Cand a revenit in Rusia a zis ca nu e frumi si nu intelege de ce stau oamenii in Tara.
@Andrei Bucur: Confirm. Și eu am observat că apar tot mai des chestii de-astea nostalgice online. Până la comentariul tău am crezut că mi se pare mie. Fix ieri comentasem pe marginea unuia care regreta vremurile când elevii erau scoși la cules de chestii la început de an școlar, când ”școala era școală”.
E un fel de campanie preelectorală în social media. Care sunt nostalgici vor vota PSD sau AUR, care nu ,nu. Plus psihologic vorbind, când prezentul nu e roz, mulți se refugiază în trecut.
Razvan, daca studiezi acele pagini ai sa observi ca tot alea au dat si ce a zis Nostradamus sau Luca despre Israel…este o concentrare masiva si nu cred ca sunt doar in goana dupa likes
Ceea ce regreta oamenii cu educatie precara nu este neaparat nivelul de trai (care se uita foarte repede) ci sentimentul de apartenenta la ceva, sentimentul ca statul iti dadea si ca aparent te tinea in siguranta iar singura ta “problema” era familia si atat. Aveai loc de munca, aveai o casa, aveai cat de cat ceva de pus pe masa, familia era unita, te trimitea statul la bai, la mare prin sindicat, vizitai tara, aveai “ce a re”, etc. Oamenilor le este dor de sentimentul de a se simti implicati in bunul mers al comunitatii, de sentimentul acela ca simt ca sunt bagati in seama si ca sunt importanti. Indiferent cat de fals era, oamenii aia “de la tara” si needucati simteau ca “traiesc”.
Dupa asta tanjesc acei oameni care astazi sunt abandonati pe principiul: fiecare se descurca cum poate. Esti smecher, te descurci, Nu esti, mori de foame.
Oamenii astia traiesc in medii moarte, unde niciodata nu se intampla nimic asa cum era pe vremuri. Imaginati-va ca de bine de rau acesti oameni mai mergeau pe la Caminul Cultural la un spectacol folcloric iar astazi sunt unii care nu au mai iesit din satul sau comuna lor de zeci de ani timp in care nu s-a mai intamplat absolut nimic acolo.
Iar “orasenii educati” ii blameaza in timp ce “taranii” se arunca pur si simplu in bratele celor care le aduca minte, isteric, ca “pe vremuri era mai bine”. Pentru ca paradoxal, pentru ei, intr un fel, era mai bine sau macar aveau senzatia ca le este mai bine, senzatie pe care acum nu o au sau daca o au nu o realizeaza pentru ca sunt ABANDONATI!
@Coloja, aia era școala altfel pe rit vechi.
@alexandru
Ce descrii e ca oamenii regreta faptul ca o frecau si munceau alții pt ei. Statul fiind arbitrul care lua de la unii si le dădea celorlalți.
Respectiv, daca erai un nomenclaturist împuțit, ani îți lipsea nimic oricum. Le lipsea altora ca sa poți acea tu.
In comunism, cu excepția perioadei in care România s-a împrumutat de la FMI, niciodată nu era de mâncare.
Pe scurt, cei care se uita cu nostalgie la epoca de aur sunt fie foști nomenclaturisti, fie lepre. Majoritatea pensionari sau in devenire. Daca aveai 30 ani in 90, acum ai 63.
Vârsta minima pe care o poți avea acum ca sa poți avea memorii
@Alexandru eu cred ca altceva regreta, faptul ca nu mai sunt egali.
Inainte lepra era egala cu ala care muncea, te tinea fabrica pe acelasi salariu, isi permitea toata lumea acelasi lucru.
Acum lepra e lasata in urma, plange pe net ca nu se ajunge cu banii si uraste pe toti care trag 14 ore sa aiba o casa si vacanta.
Lepra aia urla sa ii dea statul banii din taxe, nu ii pasa de restul.
Am analizat asta la maririle pensiilor. Nu le pasa ca 50 lei la pensie sunt rupti de la o scoala, spital sau parc.
Mancam sanatos un kkt. Pe vremea aia se foloseau toate chimicalele posibile, vorbesc aici de DDT, apa din rauri era plina de chimicale, toate fabricile deversau apele uzate direct in rauri(nu ca acum nu fac multe asta), in 1986 de 1 mai au fost festivitatile desi se stia ce Cernobal, samd
Se pare ca au venit nostalgicii comunist si pe aici, daca e sa ne luam dupa nr de manute rosii de la comentarii pertinente.
Explicatia e mult mai simpla, a zis-o unul mai destept ca mine: oamenii care apreciaza vremurile alea azi au fost atunci in cea mai buna perioada a vietii lor, tineri, sanatosi, respectati, in their prime cum zice englezu’. De aceea uita neajunsurile vremii si oricat de democrati si cu pib marit am fi noi azi, pentru ei cea mai buna perioada a vietii lor a fost atunci.
La mine prime-ul a fost la ceva ani dupa revolutie. O consider inca cea mai buna perioada a mea desi aveam pantalonii rupti in cur la propriu, gauri in talpa de la singura pereche de pantofi si cumparam tigari la bucata pe datorie.
@punKreas si încă câți sunt. Cred că la articolele alea cu salarii de 3k se lasă cu voodoo.
@Rumbu da, dar nu îmi f*te mie viitorul sau chiar a nepotului tău!
Glumele alea cu Vaslui nu sunt glume, sunt realități! Și nu doar la Vaslui! Prin prisma job-ului merg prin zonele rurale, doamne ferește să spui ceva de muncă că ești alergat cu furca!
Punctul culminant al vieții mele pot să zic că a început acum 6 ani, când am pus mâna pe o casă, a venit copilul, am tras să ating venituri decente și am început să călătoresc.
Ar trebui să ne bucurăm toți că putem posta asta pe net, că putem trage de urechi un politician să ca pot în 2 ore să vizitez Roma.
Iar aia cu „nu avem de muncă”! Sugi! La majoritatea târgurilor de job-uri ne băteam de muscă! Orașe întregi cu deficit de forță de muncă!
Acum câțiva ani (cred că vreo 8) am mers în Bacău la niște licee să fac angajări. Directorii erau foarte încântați, se termina anul! Știți câți am angajat după ce au terminat? 0!
S-au întors în satul natal la băiețeala de la magazin!
Sa nu uitam ca multi fusesera tarani cu cate un petic de pamant. Pamantul ala oricum nu le ajungea pentru mare lucru. De aia nici nu s-au opus prea tare la colectivizare. Dupa ce au ramas fara pamant, unii au muncit la C.A.P-uri, ca atat s-a putut, iar altii au migrat catre orasele de astazi, sa ajute la construirea socialismului. Adica sa fie invatati sa faca ceva, sa fie retribuiti pentru munca efectuata si sa locuiasca in apartamente cu wc, gaz si electricitate. Bonus: isi permiteau un aparat de radio iar unii chiar televizor. Apartamentul il plateau in rate (pe 30 de ani, la fel ca si azi, doar ca ratele erau fixe, rata era dedusa automat din salariu si nu prea exista riscul sa fie evacuati pentru neplata intrucat nu prea puteai sa nu muncesti, de fapt sa nu fii incadrat in campul muncii. Ma rog, puteai, daca chiar vroiai, insa asta insemna sa traiesti ca Dan Iosif: boschetar care dormea in sac de plastic pe balta si manca din mila pescarilor). Stii care era gandul principal al acestor oameni? Ca dupa 30 de ani „vor fi facut” o casa. Pe care aveau sa o lase mostenire unor copii care vor fi facut intre timp o scoala ceva. Avand origine „sanatoasa”, copiii astia puteau accede la studii superioare. De unde ieseau „cineva”. Stii cat conta pentru taranul ala cu calificare de fochist ca fii-su ajunsese „cineva”? Mult mai mult decat decat pentru tine ca fii-tu a ajuns sef pe la o multinationala.
Oamenii aia au evoluat (fortat, dar au evoluat) de la o cocioaba cu buda langa gard la apartament cu apa curenta si electricitate. Si toata chestia asta au pus-o pe seama partidului comunist. Ca le-a dat casa, le-a dat de munca si le-a dat un sens. De aia sunt nostalgici. Pe-atunci erau tovarasi onorabili, teoretic egali intre ei si nu aveau de ce sa se intrebuinteze suplimentar. Per ansamblu erau multumiti cu ce „reusisera” sa faca cu vietile lor.
@Andrei Bucur
Erau egali pe naiba, nomenclaturistii aveau acces la magazinele „gospodariei de partid” unde bagau alimente si bauturi care nu erau accesibile restului lumii (chiar daca erau membri de partid); un unchi de-al meu cu functie de conducere intr-o institutie a recunoscut dupa ’90 ca el avea 2 cartele de alimente, la 2 magazine alimentare, deci portie dubla de orice.
Deci votati cu PNL ca să scapați de PSD. Eu ma bucur tare mult ca am votat cu ei ca să scapam de PSD. Dacă nu era PNL acum am fi avut un presedinte de la PSD care nu facea nimic sau mai rau, un prim-ministru de la PSD.
Da chiar!
asa iti dai seama ca „Da, frumos că nu trebuia să gândești, nu? Ce bine era să ia alții decizii pentru tine și tu să nu îți obosești creierul cu sinapse”, s-a pastrat fara sa fie alterata deloc. tot au ramas oamenii cu ceva pentru care nu trebuie sa fie nostalgici, mai nasol ca si cei mai „fresh” au dobandit genetic treaba asta.
Nu o sa iasa „iobagul” din roman niciodata.
Cata bataie am mancat in ziua cand am pierdut cartela de paine.
Adevarul e ca nici nu aveau ai tai ce altceva sa iti dea sa mananci.
burghez. mâncai. lucs.
confirm. aveam vreo 6 ani și din neatenție am târât punga de zahăr din căruț pe asfalt și sa vărsat jumate din el. bătaie full option
bonus stăteam la coadă la butelii ziua, bărbații noaptea, păzeau pietrele (se punea câte o piatră să țină loc de om). nu se știa când vin. putea să vină mașina cu butelii azi sau peste 5 zile. când veneau, juma de remorcă de butelii o luau suedezii întreprinzători și restul ce mai rămânea la prostime
Singura mea problema cu poza e ca apare 1961 acolo cand de fapt era la fel si in anii 80 cu painea. Asta ca sa nu vina fanii lui ceasca.
A fost pana in 1989, doar ca nu mai erau tichete, se „digitalizasera” si aveau o lista pe un caiet.
Sursa: eram mic pe vremea aia si ma punea mama la coada la zahar,ulei, etc
La asta ma uitam si eu… din povesti stiu ca nasoleala a inceput prin anii ’80 si am presupus ca acele ratii/cartele tot pe atunci au aparut. Se pare ca nu.
ZuLu. Nu, nu se dadea pe caiet, poate doar in localitatile mici.
In orasele mari, erau cartele exact ca cele din 1961, introduse undeva la jumatea anilor 80. Erau doar pentru paine, ulei, zahar si faina. Era trecut pe ele elementul critic: numarul de persoane. Cartela de paine era utilizata zilnic, cea de faina/zahar/ulei lunar. Cantitatile pe persoana erau mici, evident ca nu ajungeau, dar nu aveai ce face. Odata ce un produs era pe cartele, nu il mai puteai cumpara in alt fel.
Pentru restul alimentelor, de gen unt, lapte, carne, oua sau mezeluri erai complet pe cont propriu. Asta insemnau cozi „de asteptare” de ore bune, inainte de a veni marfa. Existau zile in care marfa nu mai venea deloc, iesea un boss pe la ora doua dupa amiaza si trimitea oamenii acasa, in scarba, zicand sa nu mai stea, ca „stau degeaba”. Laptele se vindea numai dimineata devreme, asa ca acolo cozile incepea de la 4-5 dimineata.
Orice se cumpara era limitat. De unde si strigatura din epoca, din fundul cozii: „dati numai o jumatate de kilogram, sa ajunga la toata lumea”. Evident ca nu ajungea, cantitatile erau insuficiente. Vanzatorii opreau si ei puternic, pentru ei sau rude. Sa fii sef de magazin alimentar sau sef de cantina insemna sa fii in varful lantului tropic, la vremea aia.
Mai peste tot, cozile se faceau in spatele magazinelor, in zona de aprovizionare, sa nu „se vada”. Vanzarea se facea strict in cele 40-45 de minute cand se termina marfa. Se dadeau lupte, oamenii se bateau, se injurau, mai ales pe final, cand simteau ca marfa e pe terminate.
Produsele erau mizerabile, in special mezelurile. Pline de grasime, zgarciuri si soric, da, soric. A incerca sa prajesti asa ceva era un spectacol in sine.
Magazinele alimentare care vindeau carme si produse lactate erau complet, dar complet goale. Cam cum vezi prin filmele post-apocaliptice. In ultimii ani din anii 80 au incercat sa treaca cumva de faza asta si au umplut vitrinele cu un fel de margarina sinistra, tare ca piatra, fara niciun gust. Era aproape imposibil de nemancat.
Anumite produse de genul banane sau portocale nu erau aduse decat in perioada Craciunului. Evident, cu tot cu cozile si bataia de rigoare. Era practic imposibil ca om de rand sa cumperi o portocala in mai, de exemplu.
Toate astea se aplicau oamenilor normali. Pentru cei cu relatii din partid si securitate (politia politica din perioada aia, pentru cei mai tineri, adica aia care se ocupau sa ii „reguleze” pe cei nemultumiti de situatie) existau case de comert cu circuit inchis, de unde se aprovizionau separat de restul omenirii. Acolo se vindeau evident produse de alta calitate.
Chiar si in aceste conditii, preturile erau mari. Exemoplu – un kg de pulpa de porc cu os – 31 de lei kg, la un salariu mediu de 2500 de lei net. Comparati cu pretul de azi.
Pentru cei mai tineri: nu, nu fabulez nici macar un centimetru, asta era realitatea alimentara a anilor 80 din Romania comunista. Am scris atat de mult pentru ca eu cred ca cei tineri trebuie sa stie.
Pâinea era raționalizată în orașele mai mici. La mine în oraș nu era, dar trebuia să pândești când vine camionul și trebuia să stai la coadă. Noroc că se mișca repede coada. Dar nu puteai să cumperi câte vrei, uneori, dacă erau sărbători sau organizai ceva „bairam” sau „ceai dansant”, stăteai de vreo două-trei ori la coadă.
Silicon, confirm tot ce ai scris
@silicon_v – te înșeli.
La Focșani aveau în alimentara Vinifruct (o combinație mizerabilă – poate în ideea de Sangría? ) și creveți vietnamezi.
Ah, și multe cârlige.
@silicon, ”Mai peste tot, cozile se faceau in spatele magazinelor, in zona de aprovizionare, sa nu „se vada””. Au început vândă prin spate pentru că se spărgeau geamurile și vitrinele din cauza îmbulzelii.
@Silicon_V, o precizare, coada la lapte începea la 4-5 dimineața cu oameni, dar sacoșele erau lăsate la rând de seara. îmi amintesc că ne mai întorceam la 10-11 din vreo vizită, erau deja sacoșele la rând.
în rest a fost fix cum zici. era să fiu storcită la coadă la portocale de vreo 2 ori. de una din dăți îmi amintesc.
pfff, efectiv nici nu ne puteam imagina ”că se coc”/pot exista portocale în mai.
O completare, eram si granarul Europei pe vremea aia.
…acelasi text ca acum vreo 3-4 ani(posibil sa fie mai mult dar la nivel de TEXT este destul de folosita sintagma)
Nu am fost niciodată grânarul a nimic.
@Ioan
A trecut ironia pe langa tine mai rapid decat Intercity prin Ciulita.
ba da, am fost! am fost cwrva ureseseului, interfața cu lumea occidentală, că pricepuseră tavarișcii de unde se poate lua, dar mai ales fura, tehnologie; de aia l-au lăsat să facă pe nebunu’ în ’68 cu cehoslovacia; pentru nostalgici am o recomandare, Thierry Wolton „o istorie mondială a comunismului”; taman am terminat cele 1000 de pagini ale primului volum, CĂLĂII, și mă apuc de vol II, VICTIMELE (dăcît 900 de pagini); dacă n-oi orbi de la corp literă 6-7 și 4-5, poate apuc și vol III, IDIOȚII UTILI…
mwe putler!
In ziua de azi trebuie sa dai bani grei pe un nutritionist, ca sa ai beneficiile acelor cartele.
Exact ca un post de ieri de pe FB, am fugit cu toții de ora de educație fizica ca acum sa dam bani sa mergem la sala
Ora aia sinistra cand alergai de doua ori pe saptamana pe ciment cu niste incaltari „sport” ieftine cu talpa de cauciuc. Daca aveai noroc mai jucai un fotbal, altfel faceai niste chestii pe care nu ti le explica nimeni cum sa le faci corect pentru ca nici profesorii nu stiau ca lumea.
Dar, nah, faceai „sport”
Taci mai snowflake, ca nu se știa atunci nimic de talpa spuma și echipament ce respira, pista de tartan sau benzi dedicate pt sprint. Nu te mai caca pe tine cu explicații și găsit scuze. Ce era…era cu bune și rele
Gustav „Nu te mai caca pe tine cu explicații și găsit scuze. Ce era…era cu bune și rele”
Deși s-a mai spus in diverse feluri, parcă tot te-aș aplauda.
N-aș mai scrie si eu poveștile mele, doar aș puncta:
Era rău tare pentru că … (foame, frig, intuneric. FRICĂ peste tot, umilința de a-ți aplauda dușmanul care te calcă pe gât. Lipsa de respect o oricărui nemernic – profesor, aprozarist – aflat, in anume cicumstanțe, in postura să-ți dea ori sătefuze un drept. Și multe altele.).
Era mai puțin (observabil că era) rău pentru că nouă, celor născuți și crescuți acolo și atunci, ne era CHIAR NORMALITATEA. Altceva nu cunoșteam, ca să suferim (prin comparație).
Era (oarecum) bine pentru că, driblând (cum puteam și noi) dificultățile și mizeriile, ne-am bucurat de copilaria/tinerețea noastră.
Vârstele și anii nu se repetă, suntem făcuți sa ne bucurăm de moment, să ne trăim clipa. Atâta de intens cât ne duce capul, pe fiecare.
(Iar dacă după niște ani/decenii vine prostul și, in funcție de context, ori se victimizează ca „vai ce rău era, ce-și mai băteau joc de noi!”, ori idealizează, la fel de stupid „maamă, ce bine era, era paradisul pe pământ” – aia e, prostule prost și gata!)
Din anii ’80 nu ai?
Eu imi amintesc doar de 88-89, că eram mic. Când venea carnea, se vindea direct din camion, nu se mai plimba până in magazin. La lapte era la fel, coada se forma la ușa de aprovizionare, de fapt era o coadă de sacoșe pline cu sticlele care se returnau. De cele mai multe ori, cererea era mult mult mult mai mare decât cele câteva lăzi aduse. Mi-au povestit unii că mâncau salam de Sibiu înainte de revoluție, poate doar dacă erau fii de securiști.
In fiecare eram lăsați la țară, la bunici, probabil ca să facem o cură de proteine pe bază de lapte, carne si oua.
@Gustav – tu ai ore de educatie fizica la servici? Unde lucrezi?
La scoala. Prof. de sport.
Atunci nu avea nimic ce sa cumperi, acum poti cumpara orice. Cred ca nostalgicii comunismului sunt aia care nu isi permit mare lucru acum si suspina dupa vremurile de odinioara cand „se dadea”. Nu am nici o explicatie pentru tinerii care nu au trait pe vremea aia dar au fantezii comuniste.
@maddy: Cred că pe tineri îi atrage fie ideea de ”comunitate”/”suntem toți o familie” care era propagată de ideologia comunistă, fie ideea de ”socialism”; dar un socialism așa cum cred ei că ar trebui să fie – ca un fel de comună hippie în care toți sunt egali și dârzi și mulțumiți. Neînțelegând că nu suntem egali, deci avem nevoi diferite, deci ideea de egalitate cu forța nu surâde tuturor. Ori că s-a mai încercat de ”n” ori și n-a ieșit, că sună bine pe hârtie socialismul, dar în practică nu merge. Prinde la ei probabil ideea de ”egalitate”, ca un fel de dragoste de la om la om. Alții poate văd discrepanța dintre generațiile vechi și generația lor, văd că nu-și pot permite o casă nici în 40 de ani, și atunci privesc spre trecut gândind că ăia duceau mai OK. Că doar le dădea Statul casă, job, integrare socială. Crezând că restului de chestii le-ar putea ei face față (ideologie, lagăre, beciuri, cenzură) și neînțelegând că acolo n-ar avea nici iPhone, nici net, nici treizeci de mărci de cornflakes la micul dejun. E ori naivitate crâncenă, ori ignoranță, ori lipsă de educație, ori toate la un loc.
Pentru unii a fost bine in comunism.
Aveau sunca, aveau carnati, aveau de toate in camara.
Aveau carnet de partid si functie mare.
Era bine sa fii comunist cu functie.
Aveai de toate.
Sunt unii care le aveau pe toate acestea dar nu regreta deloc trecerea la capitalism , Isărescu Voiculecu Iliescu Năstase Copos
Staticnumai pana ajungeti printre magnificii studenti din vest sau din america, sa vedeti acolo dor si drag pentru comunisti!
Da, bă, da’ cât costa pâinea pe vremea aia, ă?
Da, bă, da’ nici atâta zahăr, ca acum, nu-i bun!
________________
Pe vremurile alea, aveam, luată cu japca de comuniști, o cameră din casă (cu chirie modică, evident) în care funcționa un magazin de pâine și produse de panificație.
Era frumos, eram tineri…
decidea partidul că pe aici se va face un bulevard? te muți tu repede sau te ajutăm noi cu o cazare tip teambuilding, la canal?
Vali, casa in care locuim trebuia sa fie daramata in 1990, in numele sistematizarii . Doar venirea miscarii din decembrie 89 a facut sa nu se mai intample asta
La canal n-am fost decât la inaugurare cu elevii mei, în schimb Cheile Bicazului au fost „finisate” și de doi din cei patru bunici, burgheji îmbuibați…
Pe taică-meu l-au dat afară de la „matematică”-București cu drept de reînscriere doar la Institutull de Mine de la Brad…bine i-au făcut, n-avea origine sănătoasă.
Dar în rest era bine, eram tineri…
@vali, treaba cu exproprierile rapide atunci când trebuie făcute investiții în infrastructură de care beneficiază toată lumea nu e deloc rea.
S-a făcut centura Bacăului și am pierdut acolo vreo 1000 mp, nu am văzut nici până azi cei 1.1 lei/mp nici până azi. Mă doare fix în p$#ă de suta aia de kg de porumb pe care am pierdut-o. Traficul e super lejer acum, nu se mai stă în cozi kilometrice la întrarea în oraș, aerul e mai curat, s-a scurtat cu 30 minute timpul celor ce doar tranzitau orașul.
Sunt o grămadă de nemulțumiți la mine în comună că au pierdut terenul acela agricol. Nimeni nu vede că datorită viitoarei autostrăzi și a ieșirii ce e fix în comuna noastră, au apărut 2 megadepozite ce decartează o grămadă de bani la bugetul local. Să mai spun ca șomajul e aproape 0?
Da, un pic de muncă la canal nu ar strica celor ce cred că proprietatea lor e sfântă atunci când trebuie făcute investiții benefice cetății.
vali – la oradea primarul decide la fel, aici vom demola aceste 3 case si vom face o parcare la sol. Pentru ca nu te cheama micula sau alt nume politic vei primi 50 de euro pe metru patrat. Daca te cheama micula primesti de la 200 in sus.
La Cluj, franzelă semi, 4 lei. Franzelă albă, 4.50. pe cartelă, primeai jumate de persoană.
Dacă era pâine neagră, un sfert de persoană.
Zahăr, juma de kil de persoană, pe lună , 8 lei kilogramul.
Uleiul era cel mai scump, 13 lei litrul, juma de litru de persoană, te duceai cu sticla, era vrac, pompat din bidon. Dacă te duceai cu sticlă de jumate, făcea scandal maimuța fiindcă nu i intra pâlnia pe gatul sticlei și trebuia să toarne cu un ibric. Se murdărea cu ulei pe labe. Când era ulei la sticlă, era la sticlă albă de jumătate, capsat ca Tuborgul acum, ceva dop de aluminiu cu garnitura de plută.
Cam atât cu amintirile, nu pot uita totuși să le dau la muie la toți nostalgicii după vremurile alea, la toți membrii de partid sau la muiștii care veneau cu sandwich cu salam la școală fiindcă mama lor lucra la
Gospodina.
A, și dacă muianol turnătorul la care i am spart botu după revoluție și apoi am fugit din țară, dacă ăla citește pe aici:
Hahahahahahahaha, ce bine mi pare!
Dacă întrebi pe nostalgici de raționalizarea din anii 80, răspunsul este invariabil același: toată lumea se „descurca”.
O minciuna si nimic mai mult. Cea mai mare parte din populatie nu se descurca, ca nu avea cum. Oamenii faceau foamea, mancau mizerabil si stateau ore in sir la cozi pentru a cumpara ceva mancare. De altfel, reactia muncitorilor din Brasov 1987 si din marile platforme industriale din 1989 spune cam ce gandeau muncitorii despre cat de bine le mergea.
Nostalgii aia isi aduc mai degraba aminte de perioada aia ca fiind perioada cand erau ei tineri si cam atat.
Tinerii care aproba regimul dinainte de 89 sufera de retard sever. Ar trebui sa li se taie acele drepturi pe care le-ar pierde in comunism, printre care si exprimarea libera
Păi în loc să dea banii pe tabere survival să li se face niște tabere la cules de cartofi și porumb pună la venirea zăpezii, de îți îngheța mâna pe stiuleti, să doarmă și să mănânce în condițiile pe care le-am avut noi, cu munca zi lumină.
Iarna sa se culce in frig (14 grade in apartament) si sa se scoale tot asa
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
mars la kkt :)))
Las ca te salveaza AUR.
@punKreas și @silicon_v,cei doi frați pătați de la usr, mereu la treabă, mereu vigilenți în a combate extremismul aur.
Uite ca a venit si fratele lui kkt cu un cromozom in minus :))
50% din populatie nu s-a vaccinat (sau cam pe aici, dracu’ mai stie). Deci a fost obligatorie sau nu? Aha, muie.
Iar la asta cu disparitia cash e simplu: Cine zbiara ca dracu’ ca suedejii au vile, ca smecherii au nu stiu cate case, ca evaziune fiscala? Aha, uite se face ceva in privinta asta. Nici asa nu-i bine?
Si trebuiesc puse si salariile obligatoriu prin banca. Da’ vad ca nu are nimeni curajul.
@punKreas: ai caca pe la gurița.
@Cosmin: ești prea prost sa înțelegi
Ar trebui sa va mutați prin Coreea de Nord, China sau la arabii dictatori. Se pare ca așa va place vouă. fututi în funduleț
„Esti prea mic sa intelegi.” imi spuneai ai mei cand nu stiau raspunde la cate o intrebare.
Mnah, fiind pe net, te inteleg ca a trebuit sa ma faci prost direct.
@cosmin, considera ca asta e doar o descriere: esti imbecil.
@naim: bah, uneori chiar sunt. De ce sa mint!?
Totusi, vaccinu’ ala a fost sau nu obligatoriu?
@cosmin: așa îți spuneau ai tăi, ca să nu-ți zică direct ca ești prost.
Nu a fost vaccinul obligatoriu, dar toți useristii tăi cereau asta, și PNL și alții voiau să fie obligatoriu pentru muncă. Asta se cheamă vaccinare prin coerciție. Așa ca marș dracu’ în China sau Coreea de Nord
Și tu și pancreasul canceros. Sunteți niște jeguri obosite, comuniste.
@krakatau: M-ai convins. Pai imediat infiinteaza astia medicina muncii si nu te lasa sa lucrezi daca nu indeplinesti conditiile lor. Ba chiar iti vor cere si adeverinte medicale cand iti inscrii copiii la scoala. Bah, esti nebun, vor venii cu vaccinele in scoli, descreieratii.
Bah, ce aproape am fost de a fi subjugatii.
Cosmine, lassa trollul și pune gura la supt ceva.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Sa stii ca, desi pare surprinzator pentru unii, si in alte tari care nu isi infometau si tineau in frig si inchisori cetatenii s-au construit hidrocentrale si centrale nucleare. Bai, si blocuri au facut aia…socant.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Sau poate te referi la țările care au datoria publică peste 100% din PIB?
Căci la vremea respectivă, toate investițiile făcute de mine s-au făcut fără a crește datoria publică. Din contră, ea a fost plătită în totalitate.
Atenție, nu-s vreun fan al acelor vremuri. N-aș vrea să trăiesc acele vremuri. Pur și simplu mă raportez corect la ele. S-au făcut sacrificii, fix la fel cum, dacă vrei să agonișești niște bani să-ți începi o afacere, sau începi să-ți faci o casă, începi să faci sacrificii. E simplu. Și fix asta s-a întâmplat atunci. Nasol pentru cei care au trăit atunci, mișto pentru noi cei care beneficiem de toate investițiile făcute atunci. Investiții pe care le-am moștenit fără o datorie publică uriașă.
Crezi că fără nu comunism nu le făceau? Că doar erau aceeași oameni.
Sorin, eu nu fac apologia comunismului. Dezavuez comunismul și n-aș vrea să trăiesc în comunism.
În același timp, mi se pare literalmente greșit să te raportezi la acea perioadă dintr-o singură perspectivă, cea a neajunsurilor și-a magazinelor goale.
Altfel, un lucru e cert. Spre rușinea noastră, după comunism, n-am reușit investiții comparabile cu cele realizate atunci. Excepție făcând proaspătul pod peste Dunăre.
„Căci la vremea respectivă, toate investițiile făcute de mine s-au făcut fără a crește datoria publică. Din contră, ea a fost plătită în totalitate.”
Acea datorie publica a fost platita cu niste eforturi de care tu crezi ca nici nu ai habar. Caci asta inseamna sa tii 20 de milioane de oameni in frig, in foame si in lipsire de cele mai elementare drepturi. Acela a fost pretul. Crezi ca merita platit? Tu ai accepta asa ceva azi?
Si ce am realizat? Am ajuns Japonia sau Germania din urma? Hai sa radem, economic eram mult sub Grecia in 1990, dupa atatea „investitii cu cap” facute de comunisti si dupa ce am platit toate datoriile. Tu vezi doar Portile de Fier, dar refuzi sa vezi miile de companii de stat ajunse in faliment la finalul anilor 80 sau investitiile complet gresite, ca politicul era cel care decidea. Politic care insemna Ceausescu sau Bobu, cauta si vezi cine sunt aia si ce studii aveau.
Romania a fost in genunchi dupa 45 de ani de comunism, asta e realitatea. Nu spun ca tot ce s-a facut atunci e rau, ci doar ca, privind in ansamblu, acel sistem era complet gresit economic. Nu e prea mult de admirat la el. Si trebuie sa fii nebun sa incerci sa te intorci la el.
Recuperarea de azi fata de vest a fost cat de cat posibila tocmai prin mijloace „anti-comuniste”, adica capitaliste: investitii directe straine, companii private, acces liber la piata UE. Da, aplicand metodele folosite de tarile alea de care razi tu, ca au „doar 60-70%” proprietari, de parca indicatorul asta iti arata singur cat de bine merge o tara.
deci daca nu venea comunismul sa ne faca blocuri uratind permanent 80% din orasele romaniei eram la fel ca amaratii aia din vest care mor chiriasi? OMFG par asa tristi fara sa fie propetari de cutii de chibrituri imunde construite prost si deja in stare de degradare accelerata? Doamne, oare cum sa ii salvam pe oamenii aia chiriasi din vest care traiesc o existenta cruda fata de maretii proprietari din est care au privilegiul sa moara de foame si frig in niste cutii de beton pe care au tzidula. Pffff, o sa ma gandesc cum sa ii scoatem din cacat pe amaratii aia. Cum faceam noi sacrificii nenicule pentru generatiile viitoare in timp ce aia se scarpinau la oo in vest. Eeeee iata, acum se vede diferenta, traim avantajele venite din sacrificiile de atunci. Sigur ai mai putea interpreta ca sacrificiile alea cu platitul datoriei au fost de un cretinism atroce ca au ingenunchiat o tara intreaga, ca nu au fost cauzate de nici un planning maret ci de o strategie industriala cretina care producea fix fucking nimic de valoare ca dovada ca a trebuit sa murim de foame ca sa acoperim ineficienta strategiei fenomenale ale unui analfabet pus la conducere. Ai mai putea spune si ca prostii ailalti din est care nu au fost asa prevazatori sa isi infometeze tot poporul ca sa plateasca imprumuturile externe facute din prostia unei planificari economice retardate, dupa caderea cortinei de fier au avut datoriile alea sterse frumos elegant cat de cat in timp ce noi am ramas in p’la goala, atrofiati de frig si foame dar hei! Fucking proprietari!
@Mihnea din pacate absolut toate cele mentionate de tine sunt false. Si zic ca din pacate, pentru ca ar fi bine sa fi facut macar ceva in comunism, au fost zeci de ani pierduti. Castigurile au fost minimale, cele mai mici din Europa, de asta si suntem cei mai saraci din UE. (Ne „luptam” pt ultimul loc). Tot ce ai zis, dar TOT, a fost comparati cu tarile din vest – mult mai slab. Am taiat frunze la caini 50 de ani.
Toate au fost facute mult mai scump si mult mai prost decat orice alta tara din vest. Ideea ta legata de creditele alora din vest ar fi un lucru rau e doar nestiinta. Probabil ca esti bine intentionat si vrei sa vezi si ceva bine facut ca sa ai o imagine pozitiva despre „trecutul romanilor”. Singurul lucru pozitiv e ca au reusit sa supravietuiasca foametei si frigului. Si asta nu e putin.
Daca nu stiati, Mihnea este obsedat de partea energie. Viseaza la zilele cand era gazul 1 leu pe M3, cand dadeai 30 de bani pe kwh de energie electrica. Bine, atunci nu era nici pandemie, nici razboi si nici alti factori care afecteaza toate aceste lucruri, lucru pe care il poate gandi orice persoana caruia nu ii curge scuipat din gura.
@punkreas, acest limbric userist, care consideră că apa care trece printr-o turbină, producând curent, trebuie să fie mai scump pentru că e pandemie și pentru că se căsăpesc unii prin Ucraina.
Și sunt obsedat de piața de energie, și ce ați făcut voi useristii cu ea, pentru că energia e omniprezentă în componența oricărui produs sau serviciu. Iar când statul nu va mai avea bani de compensări și subvenții, vom ajunge să ne bucurăm, în toată minunăția ei, de liberalizarea prețului energiei.
Mihnea, daca te deranjeaza asa tare de nu poti dormi pretul energiei, ia invataminte de la prietenii tai marii ganditori comunisti si stinge lumina. Scoate-ti siguranta, inchide gazele de la contor. Va fi din nou la fel de ieftina si accesibila energia ca in comunism. Cu placere.
@Cristina, sfaturile tale nu denotă decât capacitatea ta limitată de înțelegere a lucrurilor. Căci dincolo de costul direct cu energia pe care îl are oricare din noi, există un alt cost indirect, pe care îl plătești ca componentă din prețul oricărui bun sau serviciu de care beneficiezi.
Dar e ok, când statul nu va mai avea bani de subvenții și compensări, când 1kwh va costa 3-4 lei, s-ar putea să fii și tu deranjată de prețul energiei electrice.
Moa…s-a basit mireasa! M-ai spart expertule in propetari care intelegi tu totul. Sa stii geniule ca poti sa critici capitalismul original de tip mafiot din romania postdecembrista si fara sa lauzi „sacrificiile” facute de planificarea economica comunista. Este posibil. Incearca. Vei fi mai putil penibil. Propetarule.
bă, nu știu cineplm era proprietarul în comunism da’ am o vagă bănuială că era statul. De unde pula mea ai scos că era plin de proprietari în comunism, nu știu.
Te a împroprietărit capitalismul care a permis ca tu să cumperi cotețul. Altfel, era cotețul statului și tu plăteai, nu comentai. De pe proprietatea ta te scosese statul și te mutase la bloc.
Mihnea, ești lovit la cap rău de tot.
Am devenit proprietari, pentru că aveam bani la CEC și ne temeam de inflație. Plus că statul își amortizase deja betoanele.
asa, doar in trecere…
Cernavodă a fost prouectat de niste canadieni. romanii au fost exclusiv hamali.
electrificarea… chestia aia care era 99.8% in decembrie 1989 si undeva pe la 50% in ianuarie 1990? si asta in conditiile in care consumul mediu pe cap de locuitor a crescut intre timp de minim 10 ori?
@Mihnea: Exact cum Eminescu (si cam toti astia de care invatam la scoala) nu a fost scolit in Romania, exact asa nici centrala de la Cernavoda nu a fost proiectata in Romania. Ci in Canada.
Nici Dacia nu a fost proiectata in Romania, ci in Franta.
Continuam?
Pai hai:
1. DUPA comunism au devenit oamenii proprietari. Si e singurul lucru bun al inflatiei de peste 300% anual combinata cu o lege populista de-a lui Iliescu.
In comunism ei de fapt, nu aveau nimic. Blocurile alea erau ale statului si proprietati private aveau doar unii membrii de partid si cativa straini. Ca sa fie clar: Munceai o viata ca sa iti faci apartamentul statului sau al intreprinderii frumos, apartament din care ti se luau bani de chirie (apropo de chiriasi, eram in pula mea chiriasi) si nu il lasai pruncului, sotiei, etc. ca si avere cand murea.
Deci da, Europa de vest a iesit mai bine din ecuatia asta. Poate daca experimenteaza si ea cu 60 de ani de comunism si 10 ani de democratie originala si inflatii de 3 cifre o sa ajunga sa detina locurile unde stau.
2. Fiindca detinem pe persoana fizica 97 din 100 dintre locuinte pe care le avem nu inseamna ca 97% din populatie are unde locui. Nici pe vremea comunismului nu a avut, nici acum nu avem. Ba chiar stam mai prost ca aia din vest si mai inghesuiti ca aia din vest. Apartamentele sunt mai mici in medie si sunt mai putine per cap de locuitor.
Deci din nou: Europa de vest a iesti mult mai castigata cu chiriasii ei. Si, ce sa vezi, in perioada comunismului mai multe locuinte erau detinute de persoanele din ele decat erau in Romania.
3. Tot ce s-a construit s-a facut pe datorie luata din tari vestice. TOT. Ca asta am platit in pula mea inapoi (chiar nu e logic?), datoria luata ca sa construim. Tu iti dai seama daca a trebuit sa facem foamea 10 ani ca sa platim datoria aia, cat a fost ea? Pai majoritatea datoriilor ce le avem acum ca tara sunt pe 10 ani si, ghici ce, nu o sa facem foamea si nu o sa stam fara curent ca sa o platim inapoi. Deci din nou, tu iti poti imagina valoarea acelei datorii raportat la ce se producea real? Ca am ajuns sa mancam gheare de pui si sa instalam sobe in apartamente.
De cate ori aud asta cu plata datoriei imi dau seama ca oamenii nu au pic de logica in ei. Bai chestia asta e de o prostie crunta. Datoria e motivul principal pentru care Ceausescu trebuia impuscat, nu e o lauda si nici o reusita. El e cel ce a facut-o, el e cel ce a cheltuit banii, el e cel ce a decis cum s-o platim. Ma rog, nu doar el, intreg aparatul de politruci cizmari de atunci.
Poate ca s-au facut lucruri bune in perioada respectiva, nu neg… Dar nu astea.
Mama zicea că ea „se descurca” și aveam frigiderul plin. De fapt, aveam congelator separat ticstic de carne. Dar uită să spună că bunicul dădea la schimb altă valută forte, medicamentele.
Două vecine nu a mai vorbit toată viața lor pentru că una a împrumutat două ouă bai nu le-a mai dat înapoi. Azi pare o banalitate.
Sincer, la zahar si dulciuri inca ar mai trebui cartele cu ratie, romanii nu se pot abtine
”Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”- 28 iunie 1982. De atunci incepe dezastrul. Există un site care se numește comunismulinromania.ro, girat de Muzeul Național de Istorie, care descrie cam ce se întîmpla în România atunci. Cantitățile de alimente din 60 erau rezonabile si distribuite săptămînal, cel puțin așa reiese din fotografie. Tot de acolo reiese că începînd cu 1961 au încetat să se mai folosească. La fel de adevărat e că 28 din populația de azi a României este financiar și alimentar exact acolo – la finalul anilor 80. Un minim efort, o deviere de 20 de kilometrii în orice direcție, de la un drum național important o să vă facă cunoștință cu o altă Românie.
Ca sa nu uitam de dezastrul din perioada 45-60 cand a fost foametea coordonata de sovietici si furtul proprietatilor. Acelasi efort de 20 km in orice directie te ducea spre un lagar, sat daramat, foamete.
Populatia de azi a Romaniei e mult, mult mai bine decat in orice perioada inainte de 89.
Site-ul ala prezinta in poze o realitate mult, mult deformata spre bine. Un pic mai corect apare prin articole, dar site-ul e manipulator.
Ca o singura idee: 1 din 6 romani (adulti, copii, etc) a ajuns cel putin o data in inchisoare/cercetare in perioada comunista. Toti bunicii au avut experienta as fie invitati la sediul politiei, dupa care au avut initiativa sa isi doneze terenurile agricole. Nu prea apare in pozele de pe site-ul ala asta.
O prietenă de familie a bunicilor mei mi-a povestit că nu dormeau noaptea de frica ”mașinilor negre”. Anii ’50, de glorie făuritori.
Ceausescu a educat 200 000 de africani, voi oferiti meniu de 2 euro pe zi in unele scoli, ca in Africa.
@Claudiu: Nu stiu de ce iti raspund, poate de curiozitate. Dar… „voi”? Tu, esti cu Ceausescu prin cimitire? Sau?
Sau esti plecat.. sigur intr-o tara socialista, nu „burgheza”…
Ceausescu nu era in stare sa scrie, asta ca sa intelegi si tu.. Nu a educat el pe nimeni. Si singurul lucru bun din scoala socialista a fost existenta scolilor de maistrii. Dar pentru asta nu iti trebuie un intreg sistem socialist, ci doar sa te scapi de socialistii din conducere.
Iar daca ignoram prostiile debitate de RSR cum ca 99% din populatie stiau „carte” poate intrebam niste oameni ce lucrau in politie prin anii ’90 sa ne zica cati semnau cu X si-l rugau pe nenea politist sa completeze foaia.
Iar daca acum se dau 10 lei pe zi pe mancare pentru elevi e cu 10 lei mai mult de cat s-a dat pe vremea aia. Ba bonus: Nu mai merg elevii sambata (sau cu saptamaniile) pe camp.
Va prosteste internetul, serios.
Sunt destul de anticomunist (si cu aia vechi, si cu astia noi), dar hai sa dam un pic de context, ca nu suntem Buhnici.
Romania iese saracita din al doilea razboi mondial, ca apoi sa plateasca „despagubiri” Uniunii Sovietice in valoare de aproximativ $2 miliarde pana in 1956.
Faptul ca la 5 ani dupa exista cartele care rationalizeaza mancarea nu cred ca e doar vina comunismului.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ocupa%C8%9Bia_sovietic%C4%83_a_Rom%C3%A2niei#SovRom-urile
@Vlad ca sa fie contextul complet, dupa razboi rusii au furat (mult) mai mult decat alea 2 miliarde. SI in acealasi timp comunistii au furat restul. A fost infinit mai greu de platit alea 2 miliarde pentru ca nu mai era cu ce. De exemplu: comunistii au furat terenurile agricole, animalele si uneltele taranilor, apoi terenul nu a fost lucrat pentru ca era gestionat de cei mai inculti si saraci tarani din zona (pusi de comunisti sa fie sefi). (la fel cu fabrici, ateliere, etc). Asa ca a fost foamete si alea 2 miliarde s-au simtit mult mai tare.
Dupa aia tot comunistii s-au imprumutat cu alte miliarde si i-au aruncat pe geam (pe tot felul de idei megalomanice inutile), apoi au furat iarasi mancarea si au vandut-o ca sa plateasca imprumuturile.
Daca nu se manca bine, tu de ce ai crescut asa de mare?
„Asta e genul de poză pe care o poți folosi în orice discuție cu nostalgicii comunismului, fie ei fani PSD sau AUR. Da, tataie, hai, mai zi-mi cum era bine că îți dăduse Ceaușescu casă și serviciu.”
Asta e genul de poza pe care o folosesti daca vrei sa nu fii luat in serios vreodata.
Tu ai o poza cu tichete la zahar din ’61, cand Ceausescu ajunge la putere in ’74.
Ca atunci cand vrei se arati marlania guvernului Dancila si pui poze de la mineriade in loc de protestele din August 2018.
Daca vrei sa fie relevant, pui poze cu cozile la lapte, rafturile goale sau altele. Nostalgicii pe care-i stiu sunt in general nostalgici dupa perioada ’80+, practic cand Romania incepea efortul platii datoriei externe prin exporturi fortate, cand lumea avea de lucru (chiar daca degeaba), fabricile duduiau, pinguinii roz erau peste tot, desi rafturile erau goale si nu prea aveai ce face inafara de scanteia si cuvinte incrucisate, etc.
trebuie să fii cu adevărat retardat sau masochist să fii nostalgic după perioada 80+. eu din ce am mai auzit pensionari, tânjesc după anii 70 când „era deschidere”..
dacă arunci statistic un tânăr de azi (vârstă 16-22) în anii 80, majoritatea ar avea un șoc psihic, iar din cei rămași relativ stabili la cap, 80% ar muri într-o săptămână de frig/foame
Eu îmi imaginez cum ar arăta influensăreala în anii ’80, mai ales după ’85…
”- Astăzi avem în teste noua cartelă la pâine. Noi ne-am ”jucat” un pic cu ea înainte de filmare. Am fost pe la niște alimentări din Militari și ne-a dezamăgit deloc.”
sau
”- Fraților, astăzi ciocănim cu maximă viteză spre Complexul Comercial Obor, hala de carne. Mi-a zis mie o doamnă care lucrează acolo, că se dă niște puiuț din ăla de Crevedia. După, mergem magazinul Dacia, să instalăm noul radio de mașină cu casetofon…”
”- Daniel: Ce părere ai de ce-a zis Elena Ceaușescu? Ce părere să am, ea e proastă de bubuie, dar nu-și dă seama. Da, Florin, mă mai urmărește Dacia Neagră. Stați un pic, așa, că bate cineva la ușă…”
exista influensareala, incepeau de la varsta frageda, cu lectii de dictie, cu rimel helena rubinstein la copii de 6 ani si cu mentol sub ochi, ca sa aiba ochii umezi in lumina reflectoarelor. Incepeau, uitandu se la portret, cu intonatie peltica „MULTUMIM IUBIT CONDUCATOR, DIN INIMA ITI MULTUMIM!”. Pac, prim plan pe ochi (erau preferati aia cu ochi de culoare deschisa) si apoi pano, sa l vezi cu cravata si snur de comandant de grupa in fata detasamentului care astepta cu steagurile atarnand ca niste pwle de pensionari la nudistii din eforie.
Erau profesionisti seriosi acolo in spate, repetitii de luni de zile si o droaie de parinti cu inima tremurand de mandrie ca bitangu a fost selectat sa miorlaie la cantarea futui romaniei si sa apara pe ecranele alb/negru ale maretelor realizari comuniste, Opera H2 si Orizont, culmea fututei de tehnologii romanesti care functionau pe baza de capace aplicate cu stiinta in zona trafului de linii.
Sunt nascut in 85, deci nu am prins cine știe ce din comunism. Imi amintesc cat m-am bucurat ca am primit banane de un craciun, erau deja anii 90. Se gaseau, dar nu aveam bani. Fi-miu nici nu concepe sa ii zic ca nu am bani de banane.
iei un kil de mere si un litru de lapte, si nu mai ai bani de banane
Pentru cine a comentat de prețul kilowatt-ului în comunism: primii 50 kilowați erau 0,65 lei, următorii 50 – 1 leu, următorii 50 – 2 lei. Depășeai 150 kW – 3 lei. Ce bine era
Hint: ca să nu ai 10 grade în casă, băgai ce puteai, mai ales dacă aveai copii sau bolnavi în casă. Era la putere BCA-ul scobit cu dalta în zigzag și garnisit cu spirală de balot.
A, să nu uit: exista pe piața neagră carne de contrabandă, de obicei furată din abatoare (dar trebuia să cunoști, că nici aia nu aveau încredere în oricine). Prețul, în funcție de sezon: 80-100 lei/kg.
Pentru nostalgicii apartamentelor din epocă: de vizitat blocurile din cartiere muncitorești, cu „apartamente” cu 2 camere, fără bucătărie și balcon (rufele se uscau pe geam) și baie în care intrai pe cant, cu chiuvetă și budă turcească. 2/3 dintre blocurile din epocă arătau așa, dar de ce să stricăm o poveste de succes cu detalii neplăcute? Mergeți în orice oraș sub 100.000, coborâți din mașină și dați o raită în spatele blocurilor de fațadă de pe bulevarde. Veți vedea acolo adevărata față a locuințelor din epoca de aur.
Comentai ceva? invitație la Secumiliție și avertisment serios de băgat mințile în cap. Cine nu, băgat la zdup 6 luni pe motiv de huliganism/tulburat liniștea publică(a se citi – a to’arășilor)/whatever. Te încumetai să treci Dunărea la iugoslavi?pac-pac și hrană pentru pești.
Eu unul i-aș aduna pe toți nostalgicii ăștia și le-aș finanța o firmă de chartere pe relațiile Phenian-Havana-Caracas, cu bilete numai pentru dus.
– Un doctor, înalte de operatie, în baie: De ce nu ne dau rușii înapoi Basarabia. De a doua zi, se opreau singuri pacienții.
– O prietena de familie a fost turnată la doctor că are iepuri. Șpaga a devenit de atunci un iepure, în loc de cartuș de Kent.
una din experientele ce m-au traumatizat era umilinta la cozile la butelii combinata cu jegosii care le aduceau. veneai cu 1-2 zile inainte sa „vina baietii” sa iti marchezi locul in coada,cu capacul acela infiletabil de protectie de pe butelie.
in ziua livrarii se formau cozile de pe la 5 dimineata. in intervalul 10-12 venea masina cu butelii – baietii sunt zei, vin cand vor, dar nu opreau masina langa coada formata(desi aveau loc) ci 100-300 de metri mai incolo. si incepeau oameni de toate varstele sa o ia la fuga dupa masina, cu 1-2 butelii in spate si 1-3 plozi dupa, sau in carucioarele acelea custom made pt buteliile vietii.
peisajul era sinistru, iar privirea de pe fata „zeilor”, pe masura peisajului.
cand ajungeai la masina… aflai ca nu au numai vreo 20% butelii din cate era nevoie si mai bagai o fisa saptamana urmatoare.
no…
zeii astia, au un loc special in SUPER-HELL, ca iadu e prea bland pt ei.
Un responsabil de ăla de centru de butelii de pe la noi este astăzi unul dintre cei mai de succes om de afaceri din zonă cu implicații și în politică.
la noi zeul era Mușat, fie-ei țărâna grea!
Ah, am greșit. Afaceristu+politicianu de succes a fost gestionar de aprozar. Da cred că nici ăla cu buteliile nu a ajuns rău. El și toți urmașii lui.
„scriț numele și pronumele”
Ein volke,ein Reich,Ein ticket!
Eu cu ai mei nu ma am foarte bine si sunt nascut dupa revolutie, dar din putinele discutii pe care le-am avut cu tata pe subiect, mi-a zis ca in Iasi nu au fost niciodata probleme cu mancare data pe ratii.
Intreb si pe altii, chiar nu erau probleme decat in anumite zone ale tarii?
pai cand nu esti in stare de asediu absolut si totusi ai mancarea rationalizata as zice ca e deja o problema. MARE.
Discutau doi colegi de munca ceva mai in varsta ce au crescut primii 20+ de ani in comunism. Sigur, discutam si eu dar mai „pe auzite” de la ai mei. Nu prea m-am putut baga, normal.
Ideea e ca anumite lucruri, lui, crescut in Petrosani printre mineri.. ii erau straine. Spre exemplu nu a avut o problema in a-si cumpara o masina. Fara pile, fara sa fie fiu de cine stie ce membru de partid. Ba chiar a avut de ales intre doua modele. Cealalta persoana a avut parintii membrii de partid si tot nu aveau masina, erau pe lista de asteptare si acolo i-a prins si revolutia. Foloseau ceva masina de serviciu. Arad, Oradea, nu mai retin exact unde a crescut..
Si cu mancarea a fost la fel. Nimeni nu cred ca iti poate spune exact ce se gasea mai mult si unde. Cine avea prioritate la ce. Clar e ca lipsuri existau peste tot si diferea doar care erau ele. Cel putin asta e concluzia mea din cele auzite.
Dar ajungem totusi la ce a spus @thebblack, insasi faptul ca era mancarea rationalizata reprezenta o problema.
ai mei erau pe listă să cumpere tv color. le-a venit rândul în iarna lu’ ’89, ziceau că s-a oferit cineva să le cumpere ”rândul”, au refuzat, vreun an de zile doar ei au deschis/închis televizorul.
erau și la dacie. până să le vină rândul a venit inflația.
ah, cozile la carne sau mezeluri erau monstruoase, se duceau numai ei, cu rândul, deși la alte cozi (pâine, lapte, tot pe cartelă) ne mai trimiteau și pe noi.
cel puțin 2-3 ani după revoluție veneam acasă ”mamă, am văzut x la alimentară”.
Da mai erau de toate, de aia ne dezumanizasem toti si eram niste zombie cu burta vesnic goala. Pe la 7 ani am stat cu mama si vecina de varsta mea la coada la lactate. Se dadea smantana. O cutie de zombie de la coada, nu cumva sa ni se aplece. Luam prada dupa ce facuram varice la coada, si in fata usii ei aia mica de 7 ani se impiedica si scapa cutia care se imprastie tragic pe palier. Faceti proba asta si vedeti cum reactioneaza un copil care a scapat ceva din greseala pe jos acum? Atunci s-a lasat cu plans cu tremuraturi de groaza de se intoarce in casa la ma-sa dupa ore de stat la coada cu mana goala. I-a dat mama cutia noastra in plus si s-a rezolvat tragedia. Dar pana in ziua de azi mi-a ramas in minte copilul ala care plangea in hohote pentru un cacat de cutie de smantana.
Episodul 2. Tot pe atunci, balalaiam prin cartier, coada la farmacie in jurul blocului. Bagasera vata. In coada mai prin fata o vad pe tovarasa invatatoare, o insula de lumina in anii aia de urat. Entuziasmata ma duc la ea sa o salut. In secunda doi m-au smucit 4-5 femei in toata firea disperate ca ma bag in fata lor la coada si raman fara vata. Femei adulte, educate, au smucit din disperare un copil de 7 ani din frica ca raman fara vata pentru menstruatie. Dezumanizare, umilinta. Era bine, aveam hidrocentrale macar.
In Bucuresti a fost mult mai rau decat in altw orase. Pare paradoxal, dar asa a fost. In orasele “de provincie” te mai descurcai, mai functiona trocul, resursele se imparteau la mai putini, autoritatile mai inchideau ochii. In Bucuresti, cu o populatie in crestere, cu toate autoritatile centrale aici, resursele alimentare erau puternic controlate. Pe scurt, se facea foamea la propriu, in special cei mai afectati erau noii veniti, taranii atrasi de locuri de munca si apartamente cu apa curenta si (uneori) calda.
nouă, ăstora din provincie, ni se părea pe dos. că oricum ar fi, la bucurești se mai găseau chestii. ai mei veneau la bucurești de 2 ori pe an să cumpere chestii: pantofi, haine, maieuri, chiloți, orice pt casă, că la noi nu se găsea nimic.
Masinile si tractoarele erau asa, pe langa, minimul necesar pentru consum local. Industria aia reala, pe care nu o aduce nimeni in discutie, e petrochimia, verificati ce cantitati de chimicale si ce potential uraias aveam. OMV o duce bine ca a luat niste firimituri din ce a ramas de la Ceausescu. Petrochimia era emerging industry in vremea aia. Doar ca am ramas fara materie din cauza crizelor provocate de occident, printre partenerii care urmau sa ne alimenteze cu materie prima.
Era si nasol, da nu poti sa dai cu piciorul in tot ce au lucrat generatii, doar pentru ca o gasca era nebuna. Sculele din petrochimie erau japoneze si americane, nu erau „comuniste”, iar produsele chimice nu au moda.