Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. 2. Referitor la CAS, unii vor sa se retraga din Pilonul 2 spunand ca le este frica de nationalizare. Insa, Pilonul 2 (la toate fondurile) a batut inflatia ca randament (ultimii 14 ani) si toate deposited bancare. Vor Sti ei sa investeasca mai bine banii aia?
    4. Incep sa ii dau dreptate lu Caramitru. Scos OMV, acorduri puternice cu Polonia, Bulgaria si Ucraina si facut aici Pol economic in Europa de Este.
    5. Multumesc

    Indecis. Tu ce zici?2826
    • Imobiliare si nu ma refer la blocuri ci la terenuri (chiar si agricole extravilan)

      14
    • NOU
      #3

      2. perversa miscare, practic creste baza de impozitare, mai multi bani la pilonul 1. Tie iti creste netul cu 0.585 * acea suma coresponzatoare procentului de 4.75% cat merge la pilonul 2. Asa ca oril alegi sa bagi 4.75% din brut in pilonul 2, in viitorul tau, sau primesti 58.5% din acea suma in net si alegi tu cum o investesti….dar isi trage si statul niste bani.

      201
    • Discutia se purta prin reddit si grupurile financiare. Ei se gandeau daca pot pune banii aia intr-un instrument financiar cu randament mai bun.

      Daca ai fost investitor si ai avut randamente ok, probabil stii ce sa faci cu banii aia. Daca nu, lasa-i in P2 ca sunt banii de pensie.

      206
    • Eu nu as lua sfaturi financiare de pe Reddit. Retragerea din Pilonul II inseamna altceva: transferul sumelor acumulate in contul pensiei de stat. Practic iti autonationalizezi pilonul II.

      Comentariu apreciat.442
    • Rumbu, conform deciziei nu retragi banii din P2, poti alege pt 2 ani daca bagi acolo sau faci tu ceva cu ei.

      Pe Reddit era intrebarea, pus chiar de cei vizati.
      Pe fb intr-un grup destul de avizat s-au dat niste raspunsuri ok.

      Inflatie medie 4%, Pilon 2 randament mediu 7%. Stii sa faci mai bine de 7%? Ok, iesi sa fa. Nu stii? Ti-ai luat masini si vacante, nu ai fond de urgenta? Inseamna ca nu stii ce sa faci cu banii de acolo, stai in P2 sa ai pensie.

      211
    • NOU
      #7

      Faza e ca nu primesti aceiasi bani, dupa cum ziceam, daca ii lasi in pilonul 2 cuantumul sumei e de 4.75%, daca alegi sa nu ii lasi, atunci suma respectiva e supusa impozitarii. Practic o parte din ce se ducea in pilonul 2, se va duce in pilonul 1. Iar tu in mana primesti mai putin. Degeaba iti storci creierii sa ii investesti, ca nu ai la dispozitie suma full pentru investit, deci nu ai cum sa obtii mai multi bani decat ai avea daca i-ai fi lasat in pilonul 2 in continuare.

      201
    • @Maferescdeciuma sperăm să citească și ei asta. Deși statul a zis că va proceda așa doar 2 ani, eu cred că e un pas spre diminuarea fondurilor.

      Ca să rămâi în P2 trebuie să faci cerere specială, WTF? Păi dacă sunt deja în pilonul 2, de ce mă scoți și mă pui să fac cerere să rămân?

      Pune-mă să fac cerere dacă vreau să ies, nu să rămân!

      Nu sunt IT-ist, spun doar ce aș face eu!

      Comentariu apreciat.261
    • NOU
      #9

      Da, corect, faza cu cererea speciala sa ramai e o alta peversitate. Din motive mai mult sau mai putin obiective unii nu isi vor exprima dorinta, nu e normal asa. Numai pe punctul asta cred ca legea e neconstitutionala, din moment ce pilonul 2 a fost infiintat pe o lege din 2004 unde scrie ca toti angajatii, indiferent de meserie, contribuie la pilonul 2. Nu poti tu sa vii acum si sa ceri cau dupa X ani sa iti exprimi in mod special dorinta daca sa ramai la pilonul 2 in continuare si doar pentru o singura categorie de angajati. E discriminare pe fata, dar CCR-ul doarme ca porcul in papusoi.

      240
    • Dar oare chiar asa o sa se calculeze daca te retragi de la Pilonul 2?
      Nu cumva ti se opreste pt Pilonul 1 21.25%(20.25 de la anul) si platesti doar 10% impozit pe venit?

      00
    • @Bogdan, sunt separate .
      1. IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut.

      3. IT-știi sunt scutiți de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat ( cota 4,75% începând cu anul 2024) în limita unui salariu brut de 10.000 lei.

      01
  2. 6 – NO SHIT

    48
  3. La 6 e articol din genul ” cercetatorii englezi”. Da exemplu un land rover si apii scrie „un șofer care circulă mai des cu mașini foarte grele, chiar dacă moderne, poluează mai mult decât un șofer care circulă mai rar cu o mașină mai veche care emite anumite noxe foarte dăunătoare.” Cine s-ar fi gandit? Cine mananca mai mult e predispus la ingrasare

    Indecis. Tu ce zici?295
    • @AndreiofB :)) articolul ala din spotmedia e o dovada de analfabetism functional. Degeaba ai studii daca nu esti capabil sa intelegi ce scrie acolo. Dupa titlul bombastic anticipam nivelul de inteligenta al autorului; mai bine ramanea la chestii mai usoare pt creier gen paznic la Mega

      141
  4. Asa greu imi vine sa dau click pe stirile legate de masurile fiscale…

    Comentariu apreciat.312
    • Curaj găină!
      Oricum la noi e paradis fiscal daca e sa comparăm cu restul Europei..

    • @Ciobi
      Nu e paradis fiscal, e jaf fiscal.
      In restul Europei primesc niste servicii de taxele platite. Taxele noastre se duc la „ei” (PSD/PNL-isti cu neamuri, amante, etc, pensii speciale, Buzati, etc)

      Comentariu apreciat.535
    • @Tic Tac: aia e alta poveste. Strict pe taxe și impozite e paradis fiscal.
      Faptul că statul nu folosește banii aceia in mod corect e alta discuție.

    • Ciobi, salariu meu brut este taxat cu 45%.
      Daca asta este „paradis”, da-mi un exemplu de „mai rau” in Europa.

      Comentariu apreciat.303
    • Pt afaceri si acumulare de capital, ai dreptate, e paradis fiscal.
      Pt munca situatia e diametral opusa. Avem printre cele mai mari taxe din Europa. Si grosul taxelor e mutat spre cei mai saraci (plafonarea la 60 salarii de la PFA inseamna practic impozit regresiv)

      Comentariu apreciat.260
    • Iti zic eu, e taxat tot ce misca in IT, stomatologie, medicina, Horeca, PFA. Restrictii mari la plati catre firme , max 5000 ron, si intre persoane juridice max 1000 ron, plm. Cresc impozitele pe locuinte si masini.

      Ca o paranteza, raportul SRI identifica marea evaziune cu riscuri si vulnerabilitati pentru economie: evaziunea facute de companiile multinationale/cu capital strain care isi transfera prin diferite mijloace profitul in tara de origine, isi diminueaza profitul, directioneaza catre companii offshore eludand astfel impozitul pe profit datorat statului roman.

      Nicaieri in raportul SRI nu este mentionata posibilitatea ca tranzactiile numerar sa cauzeze evaziune intr-o proportie ingrijoratoare.

      Iar societatile care apar in raportul SRI oricum se folosesc de tranzactii electronice pentru a-si ascunde profiturile, nu merge seful de la Kaufland cu sacosa peste granita.

      Asta ca sa fie clar ca limitarea numeralului nu este despre evaziune, ci despre control.

      Comentariu apreciat.401
    • @tester, nu prea e taxat tot ce misca, de exemplu nu inteleg de ce avocatii primesc a free pass? adica la aia e super clar ca nu sunt un srl/imm, wtf.

      11
  5. Impozitarea masinilor ar trebui sa fie pe clasa din care apartine, ex fiesta 50lei, x5 5000lei, iar daca e coyota inca 10%

    Indecis. Tu ce zici?726
    • NOU
      #24

      cred ca ai Fiesta, ca prea generos ai fost in exemplu tau cu modelul asta.

      62
    • Strict pe poluare ,impozitarea ar trebui făcut pe ce ” scoate” automobilul pe eșapament !

      100
    • Dar de ce trebuie sa platesti impozit pe automobil in primul rand? Oricum deja platesti taxa de drum, taxa de parcare si accize pentru cat poluezi la pompa. Ce mai vrei? Impozit pe ficat ca inca il ai?

      148
    • Verde ,dc trebuie să plătești impozit pe casa ,teren ,că statul n.a contribuit cu absolut nimic când le.ai luat ?

      171
    • @oviwan, cum adică un impozit pe proprietate (deținerea unui autoturism) trebuie să fie calculat în funcție de poluare? Conform cărei logici?

      11
  6. 5. Dat foc la tot. NU sunt solutii, pt. ca individul nu doreste acele solutii:
    – studentii vin cu masini in oras si blocheaza tot. NU inteleg la ce iti trebuie masina ca student. Vii la inceput sa aduci bagaje, o duci inapoi acasa.
    – vin foarte multi din directia Tg. Frumos dimineata devreme (6 a.m.). Nu stiu la ce, cu ce scop, astia aglomereaza orasul.
    – am statie de tramvai langa bloc, locatarii au si 3 masini si nu folosesc tramvaiul f. multi. In 15 min cu tramvaiul ajung in centru. tramvaiul circula rapid si nu se blocheaza.

    Nu-si lasa nimeni A4 B6 acasa sa vina la targ cu trenul

    1216
    • Targul e in weekend…
      In rest, daca elimina o banda sa vezi cum din 50 de minute faci 2 ore, nu o sa mai Para asa nasol CTP.
      Parcare 10 lei ora tot ce trece de podu ros, not funny, sa vezi biciclete.

      516
    • Oamenii folosesc masina pentru ca li se pare mai comod. Ca sa lase masina acasa, trebuie sa le oferi solutii.
      In unele zone, CTP este o gluma proasta. Traseele sunt tot alea din 89, mergand spre capat CUG si rond Tutora, unde atunci lucrau niste mii de oameni acolo, desi acuma e pustiu. Acuma ai niste mii de oameni lucrand la Palas si zero trasee directe din Tatarasi (de ex). In Canta tramvaiul sta in coloana si faci 45 de minute pina in Centru. Iar in Bucium, ei acolo e poezie, practic nu ai transport in comun functional.
      Aia din Tg Frumos pe care ii vezi tu sunt cel mai probabil oameni care locuiesc acolo si vin dimineata la munca in Iasi (constructii, posibil?)
      Ai pus separatoare la liniile de tramvai, dar nu ai pus camere sa ii amendezi pe cei care o iau pe linie, asa ca usor-usor tot mai multi ignora acele separatoare.

      130
    • NOU
      #32

      E full de masini de NT, SV, VS, BC, BT, incepand cu 1 Octombrie. Am la bloc cred cel putin 6 masini din provincie care nu sunt miscate cu zilele sau saptamanile. Vin, cara catrafusele, le parcheaza si uita de ele. Cand ajungi seara acasa dai vreo 15 ture de cartier. Oricat de intelegator ai fi, tot iti vine sa-i bagi in aia a ma-sii pe minunatii studenti.

      Iar cand vezi cate un taranush cu evacuare modificata cum ii da mandru pe bulevard, fiindca la el in sat nu are loc, iti e tot mai greu sa ai intelegere pentru ei.

      163
    • e simplu, 2021 730k populatie judet, Iulie 2023 990k populatie judet.
      Acum cu studentii cred ca am sarit bine de 1,02 mil.

      E bine, acestia vor lua job aici, vor cumpara case aici – aici nu e nimic rau.

      Partea nasoala e alta, fix ce au zis si altii, unde dracu mai bagi atatea masini?

      Esti student, 99% din timp stai in oras unde ai totul la botul calului iar odata pe luna mergi acasa sa iei rosii de la mama, la ce dracu iti trebuie masina?

      67
    • @Maferescdeciuma asa e pe Bahlui la camine. Prima banda devine blocata de masinile studentilor. In vacanta e ceva mai aerisit, cu toate ca se parcheaza acolo de restul care nu dau 3 lei ora la mall.

      41
  7. Protestatarii care cer încetarea conflictului armat din Gaza au ocupat Capitoliul în SUA.

    https://www.youtube.com/watch?v=yQXP5zzYF1M

    116
  8. la punctul 2
    ” 11. Se aplică CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță.”
    Practic vor dispărea toate tichetele de masa daca se aplica asta (practic plătești profit plus sănătate plus taxele sistemului de carduri ) in total cam 30% vs 42% normal

    Ma jur daca înțeleg partea asta din taxare.

    220
    • La bugetari nu va fi o problema, tichetele se vor pastra plus tichetele ale de vacanta. In schimb la noi , prostii din economia privata, mai mult ca sigur ca vor disparea.
      Cred ca stilul asta de a face economie gen cei care lucreaza la stat pocnesc de bine si aia din privat salarii mult mai mici dar platesc taxe ca sa frece menta cei de la stat, va colapsa in urmatorii 10 ani cand si mai multa populatie va emigra din Romania. Practic nu o sa mai pe cine sa impozitezi ca sa platesti salarii de multinationala la stat.

      203
    • Tichetele de masă și de vacanță deja au impozit pe venit (10%).
      De la 1 ianuarie se va mai adăuga și CASS (sănătate, 10%).
      Deci un impozit total de 20%. Nu știu cum ai ajuns tu la 30%…

      61
    • restul de 10 % sunt la procesarea tranzacțiilor ( din ce am văzut platformele pentru plăti au o taxa de 3% + doar pentru efectuarea oricărei plăti).
      La carduri e de pana in 1%
      Și pe un card ai 2 tranzacții , deci minim 6 %
      Din ce țin minte Ciolacu a zis ca ele pot ajunge chiar și la 10% (nu cred ca are vreo un motiv sa minta in acest caz)

      00
  9. 6. Daca tot au numit.o „Taxa de poluare” ,de ce plm nu pun un instrument la eșapament și apoi în funcție de ce iese de.acolo ( între și între ) ,plătești gradual!

    141
  10. nu inteleg eu?
    6. Se pot face plăți către persoanele juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi.

    7. Se pot face încasări și plăti intre o persoană juridică și o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

    11
  11. 10. Se pot face încasări și plăți intre două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

    nu inteleg aici. Cash sau transferuri? sau si si? Voi ce ati inteles?

    41
  12. Face sau nu face Mario Iorgulescu puscarie?

    72
    • Poate că deja prestează muncă in folosul comunității*.

      * comunitatea beizadelelor . Ori a pușcăriabililor care s-au descurcat să fugă.

      30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube