Știrile zilei – 7 august 2023

  1. Oraș . Pietre . Verde . Oraș . Pădure . OrașBrunetă . Brunetă . Blondă . Blondă
  2. Revoluția lui Ciolacu
  3. Pantazi e lucid pe alocuri
  4. Ce știe PSD să facă cel mai bine
  5. Nu poți face campanie electorală fără bani din donații
  6. Laptele nu s-a scumpit degeaba
  7. Enel abia a făcut profit
  8. PNL are specialiști pentru spitale
  9. Profet în țara mea: educația trebuie totuși plătită dacă pleci
  10. Justiția pe care o apărăm: cămătăria s-a prescris
  11. Justiția pe care o apărăm
  12. Justiția pe care o apărăm
  13. Italienii s-au prins că chinezii îi duc cu vorba
  14. Fiat produce mai puține mașini în Italia
  15. Asta ne dorim și la noi, șoferi amendați că stau pe telefon
  16. Stați să afle AURiștii că Monsanto e în România
  17. Noul Toyota Landcruiser
  18. Cronica de tehnologie
  19. Cronica de tehnologie
  20. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

127 comentarii

  1. #9:

    Rar am citit ceva mai aberant. Hai să legăm medicii de glie și să nu-i lăsăm să plece. Cam asta e soluția textului. Nu să se creeze locuri de muncă ori să se ofere salarii și condiții de muncă decente personalului medical. Nu. În schimb hai să-i obligăm să rămână în țară niște ani, că doar nu plătim noi din taxe educația lor așa – de-a lela.
    Fiți atenți aici cuvinte de înțelepciune de la Petreanu:

    Cineva ar putea observa că absolvenților de medicină nu li se asigură loc de muncă, așa cum li se oferă celor care termină școlile militare. Este adevărat, dar chiar și pentru cele existente, statul nu obligă absolvenții să se angajeze. Tot opțional e.

    Ați priceput – da? Statul nu te obligă să te angajezi, dar ar trebui să te oblige să rămâi aici. Doar mie îmi sună dement chestia asta?
    Doi la mână: ia hai să obligăm și arhitecții, pe cei din IT, mecanicii și zidarii să fie obligați să profeseze în țară 6 ani dacă vor să plece. Ah – și asistentele medicale, șoferii de TIR și femeile de serviciu. Pentru că – plm – nu fac ei specializare PE BANII NOȘTRI. De ce să ne limităm doar la medici când putem impune aceeași regulă tuturor? Ah – ne-am trezi cu proteste și că n-ar mai intra bani în țară de la diasporă? Ghinion – nu fac ei specializări PE BANII NOȘTRI. Păi ce – faci tu 2 ani specializare asistență medicală ca apoi să mergi în Spania și să ai grijă de bătrânii LOR? Nu, fată – stai aci în țară să suferi cu noi, restul, că ai făcut specializare PE BANII NOȘTRI. E ca-n bancul ăla cu românii din Iad și Satan care explică faptul că ăia nu trebuie păziți, că ori de câte ori vrea unul să iasă din ceaun îl trag ceilalți înapoi.
    Ar trebui să-l citesc mai des pe Petreanu.

    Indecis. Tu ce zici?126118
    • Sa vezi la privat cum e. Eu fiind inginer proiectant intr-o industrie de super nisa. HR-u inventeaza mizerii de cursuri de public speaking si mindfulness, obligatorii si cu act aditional ca nu pleci x ani din firma :))

      Comentariu apreciat.896
    • hai sa facem ca educatia sa fie gratuita dar din momentul in care te angajezi pana in al 10-lea an de munca sa dai statului 5% din salariu statului roman cand esti in romania si 15% daca pleci din tara. Daca nu vrei sa fii legat de glie plateste scolarizarea pt cei 5-6-7 ani de studii ca-n SUA. Cu banii aia poti mari salariile profesorilor, al medicilor si poti crea si locuri noi de munca.
      12 clase gratis, dupa aia pe bani. Apoi un mecanic sau un sofer de tir isi plateste scoala, cu aia nu am treaba. Ne pleaca creierele formate pe banii din impozitele mele. Ori suntem liberali, ori nu mai suntem.

      Indecis. Tu ce zici?5154
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 6193
    • @psionics:

      Daca nu vrei sa fii legat de glie plateste scolarizarea pt cei 5-6-7 ani de studii ca-n SUA.

      Mi se pare corect: să plece spre mai bine doar cei care-și permit financiar, nu și săracii. Un mod mișto de a stimula oamenii fără fonduri să respecte țara asta și mai mult. Păi de ce să nu pedepsim performanța de a te menține la ”fără taxă”?
      ”Ia – voi ăștia mai buni – stai aici în jeg cu noi, restul, că pe banii noștri stați.”
      inb4: ”Las-o maică mai moale cu notele de 10 la anatomie, că peste 3 ani te țin ăștia în România. Mai bagă și tu o greșeală pe-acolo, ceva, că ești în pericol să iei bursă.”

      Indecis. Tu ce zici?4564
    • @Razvan,

      Romanul e in general razbunator. Sa vezi ce muie o sa-si ia statul cand TOTI absolventii o sa faca cumva sa-si plateasca birul si sa plece. Si sa faca show din asta, presa, TV, liveuri pe tik tok. Te duci la secretariat sa-ti platesti studiile, muiesti pe toata lumea pe-acolo, inclusiv pe guvernanti.

      Indecis. Tu ce zici?3319
    • Sa vezi ce muie o sa-si ia statul cand TOTI absolventii o sa faca cumva sa-si plateasca birul si sa plece.

      da, da, e plin de oameni care vor face asta.

    • @Răzvan T. Coloja: stai linistit ca si la privat exista scheme d-astea. Daca faci vreun curs/certificare pe banii firmei, esti obligat sa stai x ani in firma. Daca pleci mai devreme, trebuie sa restitui costul cursului respectiv

      Comentariu apreciat.485
    • @Razvan T. Coloja
      „Practic am pedepsi cei mai buni studenți pentru că nu vor să rămână într-un loc care nu le oferă locuri de muncă.”

      Sunt cei mai buni studenți pentru că statul a plătit pentru studiile lor – ca dacă statul nu platea acele studii nu ar fi avut unde sa studieze si ar fi fost cei mai buni vânzători la Lidl, cei mai buni croitori etc.

      Statul plătește acele studii pentru ca in final sa avem medici și la București dar și la Poplaca de Sus.
      Dacă proaspătul absolvent nu găsește loc de munca în România sau nu vrea la Poplaca de Sus – poate sa plece în străinătate, dar sa plătească studiile.

      Statul da bani pentru studii și se așteaptă sa primească ceva în schimb și anume ca omul sa lucreze în România, dar dacă persoana nu lucrează în România este normal sa restituie banii.

      Mai simplu spus este ca la piața, plătești niște bani și primești ceva, fie un produs fie un serviciu.

      Sunt convins ca daca tu mergi în piața sa cumperi rosii și dai banii te aștepți ca TU sa primești roșiile – nu sa le primească altcineva.
      Mai mult, nici măcar nu iei în calcul ca tu sa plătești și altcineva sa primească produsul. (știu ca îți place să învârti vorbele, asaca excludem din acest ex. donațiile, când vrei sa ajuți alt om, vorbim de situația când ti-e foame, mergi în piața, plătești roșiile iar vânzătorul le da altei persoane și nu ție)

      Ei, pare ca la stat se schimba situația- ți se pare normal ca România să plătească bani pentru studiile unor oameni care vor munci în străinătate.

      Comentariu apreciat.5528
    • @Coloja
      Ai o firma si ii platesti cursul de stivuitorist unui angajat. E corect ca el sa vina la firma mea dupa ce si-a luat atestatul?
      In viata reala Coloja nu il lasa pe Gigel sa plece cu atestatul in mana.
      BTW- de cand am atestat de stivuitorist toate fetele mor dupe mine

      Comentariu apreciat.519
    • nr medicilor a crescut în ro, de la 46k în 1999, până la 65k în 2020, ne-a crescut populația? de ce ne agităm că pleacă o parte? nu e ca și cum ar fi toți cunoscători de limbi străine la perfecție și super adaptabili. Părinții și bunicii lor au plătit taxe ca să beneficieze de gratuitate dacă învață bine. La fel cum femeile beneficiază de 2 ani de concediu medical, chiar dacă au lucrat puțin, e un risc asumat al statului, ca în orice investiție, oricum majoritatea nu fac asta.

      Indecis. Tu ce zici?289
    • @Mirel:

      Sunt cei mai buni studenți pentru că statul a plătit pentru studiile lor

      În realitate e fix invers: primești loc la buget în funcție de medie. Adică în funcție de performanța ta. La fel ca bursa, locul ”la buget” e modalitatea sistemului de învățământ superior de a recompensa oamenii buni la învățătură.

      ca dacă statul nu platea acele studii nu ar fi avut unde sa studieze

      Învățământul nu poate fi condiționat de finanțe, că am ajunge ca cei din SUA: doar cei cu bani merg la facultate. Ori suntem meritocrație, ori lăsăm situația financiară să decidă cine e mai bun.

      Statul plătește acele studii pentru ca in final sa avem medici și la București dar și la Poplaca de Sus.

      La fel cum Statul plătește 20 de locuri la buget la specializarea Peisagistică pentru ca în final să avm birouri de peisagistică și la Poplaca, nu? La fel la Istorie: să avem istorici și la București, și la Remeți. Și locuri la Pictură, că ducem lipsă de artiști și poporul vrea artiști – corect?
      Vezi cum cade asta cu ”Statul plătește ca noi să avem” când iei în considerare specializări precum Filosofie, Bilioteconomie (dacă tot am terminat-o), Textile-Pielărie? N-ar fi mișto – pe același principiu – să n-a voie să filosofezi în Austria dacă n-ai filosofat întâi 5 ani în România? Nu sună absurd? De ce să discriminăm iubitorii de filosofie sau pe ăștia de fac canto? Cânți 5 ani în România pe la nunți și abia apoi mergi la Viena la Conservator.
      Dar nu – ne gândim doar la medici și ce mai e nevoie.

      Statul da bani pentru studii și se așteaptă sa primească ceva în schimb și anume ca omul sa lucreze în România, dar dacă persoana nu lucrează în România este normal sa restituie banii.

      Serios? Păi cum ar fi să-ți ceară Statul să plătești cash dacă vrei să pleci din țară, totul pe principiul ”ai făcut liceul în Galați”? La urma urmei tu asta spui – citez: ”Statul da bani pentru studii și se așteaptă sa primească ceva în schimb”. Ai făcut liceul la Istorie? Ghinion – te faci istoric, că Statul se așteaptă să primească ceva în schimb.
      Hai că ar fi mișto.

      Mai simplu spus este ca la piața, plătești niște bani și primești ceva, fie un produs fie un serviciu.

      Tot ca la piață – pe același gând – ar fi să dai mită medicului când tu ai serviciul ăla gratuit și garantat de stat. Păi plătești – nu iei doar așa. Ah – că tu ai avea gratuit chestia aia pentru că plătești deja taxe? Ghinion – aici nu e democrație, aici e piață.

      Sunt convins ca daca tu mergi în piața sa cumperi rosii și dai banii te aștepți ca TU sa primești roșiile – nu sa le primească altcineva.

      Da măi – dar roșiile mele nu au drept de vot, părinții lor nu achită taxe și nici nu sunt în top 20 studenți cu merite deosebite la învățătură. E ușor să ții un coș cu roșii în țară, că așa vrei tu. Dar vorbim aici despre oameni.

      ți se pare normal ca România să plătească bani pentru studiile unor oameni care vor munci în străinătate.

      Mi se pare normal să 1. am libertatea garantată de democrație să fac fix ce vreau eu cu viața mea și 2. să am beneficiile democrației, cu învățământ gratuit cu tot, dacă tot plătesc taxe. Înțelege că nu poți ține în țară cu forța niște oameni doar pentru că tot tu, ca Stat, nu le-ai dat locuri de muncă, condiții salubre și un salariu decent.

      Dacă ai lucra 2 ani la o firmă și ți s-ar cere după 2 ani, când ai vrea să demisionezi, să returnezi salariul pe acei 2 ani, ai face spume. Și-aș veni eu ca angajator și te-aș lua de umăr fix cum făcea Simion prin Parlament și ți-a explica doct că tu te-ai format în anii ăia la mine în firmă, că nu mergi tu să practici în altă parte ceea ce ai deprins la mine și că – asta e – rămâi aici pe salariu mic ori dai banii ăia înapoi.
      Cam așa și cu studenții.

      @psionics:

      Ai o firma si ii platesti cursul de stivuitorist unui angajat. E corect ca el sa vina la firma mea dupa ce si-a luat atestatul?

      E irelevant dacă cuiva (inclusiv mie) i se pare incorect. Asta tot încerc eu să explic: e dreptul omului să-și aleagă calea în viață indiferent dacă eu cred că e corect sau nu. La fel cum incorect ți s-ar putea părea să-și facă firmă identică cu a ta după ce ți-a fost subaltern 5 ani iar tu să scrâșnești din dinți că lui îi merge mai bine. Ori suntem capitaliști, ori nu mai suntem.

      In viata reala Coloja nu il lasa pe Gigel sa plece cu atestatul in mana.

      Ar trebui să fiu mare jeg să mă pun de-a curmezișul în fața unui om doar pentru că mă deranjează gândul că i-ar putea merge mai bine dacă pleacă de la mine. Pentru că – auzi? – pentru atestatul ăla a muncit EL sau tu? Tu vezi doar că ai plătit un curs. Nu vezi că ĂLA s-a dus la el, ĂLA a învățat, și că e meritul LUI. Tu încă crezi că ar fi meritul tău pentru că bani. Și ia să nu-și aplice ăla meritul ever-ever altundeva pe banii tăi.
      Mișto logică.

      Indecis. Tu ce zici?3749
    • Pai am putea sa mergem mai departe. Fiecare absolvent sa primeasca repartitie. Nu conteaza de unde e el, unde a facut scoala sau unde sta partenerul/a de viata. Trebuie sa isi achite scoala in ani de munca unde are nevoie statul. Primeste si locuinta de la stat in camine de nefamilisti. Dupa ce isi acopera cheltuielile scolare e liber sa faca ce vrea

      Indecis. Tu ce zici?1614
    • Observ ca exista o foarte mare dorinta sa-i ardem pe cei mai capabili dintre noi. Si in foarte multe situatii si reusim. Ceea ce vrea sa domnu Petreanu este o chestie simpla, dar nu vrea s-o recunoasca si anume hai sa privatizam invatamantul superior. Chestie care mi s-ar parea interesanta intr-o tara unde a fi inteligent si abil nu au fost niciodata niste calitati ci mai degraba defecte. As vrea sa stiu cati ar mai lua in calcul sa-si faca studiile aici, intr-o lume mai conectata si deschisa ca oricand. Nu de alta, dar sa faci studiile superioare in Romania nu te ajuta asa de mult daca vei vrea sa pleci prin alte parti, pentru ca soc si groaza nu avem niste standarde asa de ridicate. Cel putin in zona medicala, in orice tara vei vrea sa pleci ca medic o sa ai niste primi ani extrem de complicati. Si asta puteti intreba orice medic roman care a ales sa plece din tara cum au fost primi ani si mai ales cat de bine pregatiti s-au simtit in comparatie cu ceilalti. Iar in general cine pleaca din Romania merge foarte mult pe legaturi cu medici romani stabiliti in tara respectiva si nu inainte de avea atestat de limba(iar asta este al dracului de greu daca nu e engleza sau o limba latina). Asta ca sa ne intelegem ca a pleca nu este ca si cum te duci in vreun city-break. Ca multi o fac sa para asa este o alta discutie.
      Ceea absolut orice valoros cu ideile de tipul lui Petreanu este ca nimeni nu pleaca din Romania asa la misto. E un proces extrem de complicat, foarte costisitor si cireasa de pe tort exista o mare sansa sa esuezi in el. Si din pacate oamenii aleg sa plece pentru ca sistemul de angajari este foarte inchis indiferent ca vorbim de privat sau de stat si totul se rezuma cine pe cine cunoaste. Iar la final oricine te va angaja indirect ti-a facut o favoare si va trebui la un moment da sa i-o intorci indiferent ca sti asta sau nu. Asta desigur daca nu s-a marcat si o spaga si din momentul ala esti la cheremul celui care i-ai dat spaga.
      Asta este sistemul medical din Romania si asta este motivul pentru care se pleaca la greu din el in alte tari. Daca ii mai pui sa-ti dea banii inapoi pe studii, s-ar putea ca efectul sa fie fix opusul si anume sa plece dupa liceu. Efectele asupra societatii romanesti? Pai o sa creasca si mai mult deficitul de specialisti.

      Indecis. Tu ce zici?2811
    • @punKreas: da, asa e la firmele proaste

      93
    • @Razvan – e aberant sa te astepti ca societatea sa iti finanteze tie studiile (daca inveti bine), stiind ca nu o sa beneficieze in veci de pe urma ta. ori suntem socialisti pana la capat: toata lumea (indiferent de note) la fara taxa si pace, ori capitalisti: te finantam ca sa beneficiem si noi la un moment dat de pe urma ta. altfel de ce ar fi societatea obligata sa te tina pe tine in facultate? ca sa ce? ca tu te cari in DE/UK cu prima ocazie.

      hibridul asta de socialism cu meritocratie e o strutocamila tare ciudata – va finantam educatia daca aveti note bune, dar nu asteptam nimic in schimb de la voi

      Indecis. Tu ce zici?2616
    • Cred ca ce fac este împotriva dreptului la munca în cadrul UE.
      Dacă vrei sa profesezi în afara UE, cred ca se pot cere respectivele taxe sa fie plătite.

      Daca vor sa facă acest sistem el trebuie impus începând cu următoarea serie, dar cel mai probabil persoanele care vor și pot sa facă lucruri mai grele nu vor mai sta în țară așa ca pe termen lung va costa extraordinar de mult.

      în plus ineptia lu Petreanu este oricum maxima, adică dacă eu plec la terminare pentru x ani în afara ca sa câștig suficienți bani ca sa îmi deschid un SRL pe domeniul meu de activitate în România, atunci eu trebuie sa dau înapoi respectivii bani ?

      143
    • Eu nu am inteles ideea mai deloc. A devenit medicina gratis cand nu eram atent? Ultima data era vreo 8000 de euro pe an.
      Si cum functioneaza treaba? Exista 2 tipuri de deficit in sistem. Deficit de competenta (avem oameni, dar nu-s buni) si de personal (lipsa de oameni).
      Cu nepotismul si coruptia de la varf, prima problema n-are sanse sa fie rezolvata.
      Si la a doua cum e? Ai deficit de 6 posturi dar 20 de candidati. Ce faci? Limitezi numarul de candidati la 6 in ideea ca poate dupa cei 6 ani termina toti si toti sunt ok sau ca deficitul e acelasi? Daca termina toti, ce faci cu ceilalti ? Da-mi banii inapoi ca nu-ti pot garanta un post?
      Ca sa nu mai vorbesc de stilul lacrimogen. Vai, saracul contribuabil e jefuit ca absolventul pleaca cu competentele obtinute pe banii nostri. Da, de parca infiintarea de 100 de institutii de stat inutile, sinecurile pentru toti expiratii din politica, averile ilicite nerecuperate, nu se fac pe banii contribuabililor? Hahaha.

      Comentariu apreciat.327
    • @Coloja
      Coane, poti sa fii si tu mai succint?
      Sincer vreau sa te citesc dar un comentariu de-al tau este cat o fraza de-a lui Gellu Dorian

      Indecis. Tu ce zici?2314
    • @Jerome, defect profesional, taxează la oră

      Comentariu apreciat.471
    • @Razvan T. Coloja
      „N-ar fi mișto – pe același principiu – să n-a voie să filosofezi în Austria dacă n-ai filosofat întâi 5 ani în România?”

      Aici sa știi ca ai dreptate – în sensul ca ar trebui sa se aplice chestia asta pentru toate facultățile – statul subvenționează facultatea cu condiția sa muncești X ani în România.
      Dacă muncești acei X ani bine, iar dacă pleci în străinătate iarăși bine, doar ca plătești studiile.

      Referitor la meritocratie și ce ai mai spus tu – meritocratia are sens între oamenii dintr-o anume comunitate, ca altfel este o vorba goala – sau cu alte cuvinte la ce îmi folosește mie ca in Romania sunt cei mai buni studenți la medicina, inginerie sau ce specializate vrei tu daca toți pleacă în straintate iar aici nu are cine sa facă treaba ???

      Referitor la
      „Dacă ai lucra 2 ani la o firmă și ți s-ar cere după 2 ani, când ai vrea să demisionezi, să returnezi salariul pe acei 2 ani, ai face spume.”

      Aici nu înțelegi un lucru
      Salariul este o contrapreststie pentru munca depusa.
      Mai simplu spus – un om intr-o firma primește salariu pentru munca din acea firma.

      Studentul nu muncește la facultate pentru statul român- ci statul roman plătește profesori, clădiri, întreținerea clădirilor etc

      Adică un om care muncește intr-o firma si demisionează dupa 2 ani nu are de ce sa restituie salariul, pentru ca deja a muncit pentru acei bani.
      Studentul care a făcut facultatea nu a muncit pentru statul roman.

      Indecis. Tu ce zici?2817
    • @mihailescu:

      @Razvan – e aberant sa te astepti ca societatea sa iti finanteze tie studiile (daca inveti bine), stiind ca nu o sa beneficieze in veci de pe urma ta.

      Spune-le-o ăstora de au scris Constituția. Citez:

      ARTICOLUL 32
      (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.
      ARTICOLUL 25
      (1) Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept.
      (2) Fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară.

      Păi ce facem – declarăm medicii ca fiind excepții de la aplicarea Constituției? În cazul lor nu se aplică, sau cum? Păi și atunci, dacă tot suntem acolo, ce-ar fi să lăsăm să voteze doar oamenii înscriși în PSD – nu? Sau servicii medicale să primească doar ăia de nu beau alcool. Iar la Stat lucrează doar cei care pot dovedi că n-au în ei sânge de ungur. Hai să impunem reguli de-astea ca înainte de ’89: lucrezi unde zice Statul că lucrezi, și-n rest ”gura”. A funcționat atunci, de ce nu și acum? Ia să obligăm noi poporul să facă cum zicem noi.

      altfel de ce ar fi societatea obligata sa te tina pe tine in facultate? ca sa ce? ca tu te cari in DE/UK cu prima ocazie.

      Pentru că așa stipulează Constituția: să avem drepturi egale și șanse egale, indiferent că vrem să fim medici sau instalatori. E un lucru nasol democrația – știu – dar ține lagărele la depărtare.

      @Jerome:

      Coane, poti sa fii si tu mai succint?
      Sincer vreau sa te citesc dar un comentariu de-al tau este cat o fraza de-a lui Gellu Dorian

      Absolut. Să mă scuzi – e vina mea; nu doream să te încarc intelectual prea mult. Întreb și eu – n-ar fi mai ușor pentru tine pe Twitter? Că e limită de caractere acolo, parcă. Să nu te deranjez aici.

      37
    • @Jerome
      Imagineaza-ti ca ai avea un magazin on-line si prinzi vreo 6 clienti care-ti scriu pe stilul asta lung mailuri in care te intreaba detalii despre produse sau vor sa faca retur. :)

      174
    • @Mirel:

      Aici nu înțelegi un lucru
      Salariul este o contrapreststie pentru munca depusa.
      Mai simplu spus – un om intr-o firma primește salariu pentru munca din acea firma.

      Studentul nu muncește la facultate pentru statul român- ci statul roman plătește profesori, clădiri, întreținerea clădirilor etc

      Deci dacă unul e îndeajuns de bun cât să intre la ”fără taxă”, efortul lui de a ajunge atât de bun se cheamă ”hobby” sau ”muncă”? Și dacă tot nu e muncă ci ”studiu pentru distracție”, de ce să le mai dăm burse – corect? Ce-i un 10 la neuroanatomie, ce-i un 6?

      Adică un om care muncește intr-o firma si demisionează dupa 2 ani nu are de ce sa restituie salariul, pentru ca deja a muncit pentru acei bani.
      Studentul care a făcut facultatea nu a muncit pentru statul roman.

      Tu ai idee cum e o sesiune de 6 săptămâni cuprinzând 12 examene cu materie de studiu groasă de 4 degete la fiecare? Tu consideri că ”muncă” e doar ceea ce produce bani, presupun. În rest – învățatul, voluntariatul, studiul, practica, internship-urile neplătite – astea-s așa, de ”fun” cumva. Nu e ”muncă reală”, nu? Nu e muncă de-aia ”muncă-muncă”.

      Indecis. Tu ce zici?2120
    • @ANdreiofB „Fiecare absolvent sa primeasca repartitie” hahaha. Cam aici e schema. Toti medicii tineri vor in orasele mari, si din cauza de dotari mai bune ale spitalelor, dar si venituri/spagi mai mari, plus ca e alta viata sociala ai in Bucuresti si alta e in nu stiu oras prapadit din provincie. Or meseria lor parca era vocationala nu ?!

      198
    • NOU
      #26

      Medicina e un domeniu crucial pentru orice tara si pe timpuri de huzur dar mai ales in pandemii, razboaie, etc. Nu poti compara cu it, zidarie, soferie si altele.

      1014
    • @N a dracu tinerii astia din ziua de azi. Cum vor ei sa aiba o viata. Stii ca rezidentiatul se poate face in doar cateva orase? Stii cam ce varsta are un medic cand termina rezidentiatul? Stii ca de obicei pe la varsta aia ai familie? Cum ar fi sa trebuiasca sa te muti unde vrea statul sau aia care ti-au platit scoala? Ce facem daca partenerul de viata nu isi gaseste loc de munca unde e nevoie de tine sau statul are nevoie de el in cealalta parte a tarii?

      Indecis. Tu ce zici?256
    • Si dacă se angajează in România la privat e ok? Că tratează români (sau si nemți, dacă vin cu cașcaval), dar numai de ăia bogați! Sau trebuie sa presteze muncă in folosul comunității in orice cătun e nevoie?

      112
    • Cum vad eu problema: cand te gandesti ce meserie iti alegi, te uiti si la avantaje si la dezavantaje, iti convine mergi mai departe, daca nu, poate ar trebui sa alegi altceva. Ce zice Petreanu e ca tot mai multi tineri intra la medicina setati din start pe „fac aici facultate si rezidentiat moca, apoi direct pe Franta, Germania am plecat”.

      147
    • @Razvan T Coloja
      „Tu ai idee cum e o sesiune de 6 săptămâni cuprinzând 12 examene cu materie de studiu groasă de 4 degete la fiecare? Tu consideri că ”muncă” e doar ceea ce produce bani, presupun. În rest – învățatul, voluntariatul, studiul, practica, internship-urile neplătite – astea-s așa, de ”fun” cumva.”

      Am idee cum e o sesiune cu 12 examene ca am rămas și în România destui oameni care am învățat și am făcut facultatea pe bune, cu bursa.

      Referitor la ce ai mai scris ai un real talent în a întoarce cuvintele și a da replici interesante, este evident ca ai părerea ta și îți doresc multă sănătate.

      Pe de alta parte din modul cum scrii îmi pari un om educat, practic unul din cei de la care ne-am aștepta să schimbi tara dacă ai avea o poziție de decizie.

      De aceea mi se pare extrem de trist ca un om educat nu înțelege ca o tara săracă precum România nu își permite sa plătească la infinit studiile superioare ale unor oameni care nu vor lucra niciodată în România și vor pleca în alte tari mai bogate – deci practic din taxele noastre din România pregătim profesioniști pentru Germania, Franța etc.

      Iar apoi nu vedem nicio legătură ca Germania, Franța etc. sunt tot mai bogate iar noi tot mai săraci.

      Iar asta nu are legătură cu libertatea – fiecare om face ce facultate vrea, dar ar trebui sa își asume ca dacă România plătește facultatea trebuie sa dea și el ceva înapoi statului roman, adică sa lucreze în tara.
      Nu vrea sa lucreze în tara – este perfect, dar atunci sa plătească facultatea.

      Indecis. Tu ce zici?2517
    • @Razvan dar la studenții străini cum se aplica regula asta ?
      Eu nu te înțeleg sincer.
      Deci plătesc taxe și impozite pentru servicii medicale infrastructura etc.
      Tu ești bun alegi medicina etc.
      Intri la buget ca ești bun și nu plătești nimic normal ca ești bun rău.
      Dar statul roman finanțează studiile tale din banii mei impozite și taxe.
      Bun și când sa beneficiez și eu de serviciile pentru care plătesc tu alegi sa pleci din tara?
      Care e logica ta ?

      1015
    • În mod absolut amuzant, din definiția fascimului face parte ”subordonarea intereselor individului pentru binele națiunii”. Cam pentru ceea ce se militează atât de intens mai sus – ”să facă ăia cum zicem noi, că e nevoie de medici”; indiferent de ce zice Constituția, drepturi egale. I-auzi: cu medicii nu e ca și cu ăia din IT, că de medici e nevoie. Să fie repartizați, să se facă să stea aici, că altfel nu e corect, că noi plătim taxe.
      Repet: ”subordonarea intereselor individului pentru binele națiunii”.
      Aici am ajuns ca popor.

      Indecis. Tu ce zici?2328
    • @Mirel:

      Pe de alta parte din modul cum scrii îmi pari un om educat, practic unul din cei de la care ne-am aștepta să schimbi tara dacă ai avea o poziție de decizie.

      N-aș putea s-o schimb. Mi-ar sta în cale oameni ca voi.

      De aceea mi se pare extrem de trist ca un om educat nu înțelege ca o tara săracă precum România nu își permite sa plătească la infinit studiile superioare ale unor oameni care nu vor lucra niciodată în România și vor pleca în alte tari mai bogate – deci practic din taxele noastre din România pregătim profesioniști pentru Germania, Franța etc.

      Ce mi se pare mie trist e că nu înțelegi cum funcționează democrația și ce reprezintă Constituția unei țări. De ce avem drepturi inalienabile la educație, sănătate, vot și alte alea. De-aia eu – ca om educat – fac diferența dintre fascism și democrație iar voi nu.

      Iar asta nu are legătură cu libertatea – fiecare om face ce facultate vrea, dar ar trebui sa își asume ca dacă România plătește facultatea trebuie sa dea și el ceva înapoi statului roman, adică sa lucreze în tara.

      Ba fix cu libertatea are legătură. Citez din Constituție:

      ARTICOLUL 32
      (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.
      ARTICOLUL 25
      (1) Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept.
      (2) Fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară.

      Ce facem? Îi facem pe mediciniști excepții de la drepturile din Constituție? Și dacă da, de ce n-am da drept de vot doar ăstora înscriși în PSD? Adcă… unde ne oprim pentru ”bine ăla național”?
      Repet ce-am zis mai sus: suprimarea intereselor individului pentru binele național se numește ”fascism”. Vezi definiția și imaginează-ți ce cereți voi aici, acum.

      @Vlad: cam același reply ți-l dau și ție – rescriem sau nu rescrem Constituția? Suprimăm niște drepturi din ea și trecem la fascism?

      25
    • @Razvan deci asta e argumentul ?
      Ca și politicieni merg cam pe același principiu în ziua de azi.

      106
    • @Razvan Coloja Gresit. Aici am fost, suntem si vom fi ca popor. Nu am ajuns acum. Decat sa incerc sa imi fie mie mai bine e mai usor sa ii fac altuia sa ii fie mai rau si sa ajungem la acelasi nivel

      134
    • @Vlad:

      dar la studenții străini cum se aplica regula asta ?

      Studenții străini, prin ănsăși definiția lor, nu sunt cetățeni români. Deci nu se supun Constituției României, nebeneficiind de drepturile și obligațiile stipulate în ea.

      Eu nu te înțeleg sincer.
      Deci plătesc taxe și impozite pentru servicii medicale infrastructura etc.
      Tu ești bun alegi medicina etc.
      Intri la buget ca ești bun și nu plătești nimic normal ca ești bun rău.
      Dar statul roman finanțează studiile tale din banii mei impozite și taxe.
      Bun și când sa beneficiez și eu de serviciile pentru care plătesc tu alegi sa pleci din tara?
      Care e logica ta ?

      Hai că-ți explic în așa fel încât să înțelegi:
      Deci plătesc taxe și impozite pentru drumuri, canalizare etc.
      Tu ești bun, alegi să torni beton.
      Faci profesionala și iei bursă, faci specializare la fără taxă, tu fiind bun rău.
      Dar statul roman finanțează studiile tale din banii mei impozite și taxe.
      Bun, și când să beneficiez și eu de drumuri mișto și instalații noi pentru care plătesc, tu alegi să mergi în Spania să faci mai mult acolo ca instalator sau zugrav?
      Este că-i mișto când înlocuim ”medic” cu orice altceva și te trezești că dacă vrei să treci de graniță ți se cere să plătești? Cum ar fi să mergi tu în Franța că ai primit ofertă mișto de job în IT, la 8x salariul de aici, și să nu te lase să pleci până nu achiți vreo 4000+ de euro? Huh? Ți-ar pica mișto – să fugi din țara care nu-ți oferă multe și ăia să te tragă de craci înapoi cu ”ba stai aici, că noi plătim taxe și din castronul nostru ai mâncat în studenție!”.

      În loc să militați pentru condiții normale voi cereți să-i împiedicați pe ăia să meargă la o viață mai bună invocând – chipurile – impozitul. Bravo măi! Români verzi!

      Indecis. Tu ce zici?2614
    • @Mirel, mergand pe firul tau logic, daca fac facultatea si masterul si poate mai iau si vreo bursa ceva si fac si un doctorat si apoi ma angajez in Romania si bag pl in ea de munca e ok ? La modu vin de la 9 la 5, iti fac munca minima, si aia de mantuiala, plina de greseli si chestii. O tin asa fix cat sa nu poti sa ma dai afara. Stau 5-10 ani dar sa moara ma-sa daca vreun privat sau statul sa poata sa scoata altceva de la mine decat costul studiilor. Nu e foarte diferit de peisajul actual, dar ala care chiar isi va pune asta in cap, o sa te faca pe tine ca angajator indiferent daca esti stat sau privat. Nu de alta dar prin state deja a inceput moda asta.

      125
    • @Vali cred ca ar fi o idee buna un articol separat pe subiectul asta sa ne putem certa in voie intr-un mod mai organizat :)))
      @Dl Coloja da, asa cum ni se pare de bun simt ca un judecator sau politist sa aiba unele drepturi ingradite, bine asta la nivel teoretic, ca practic stim cu totii ca fiecare se descurca cum vrea. Asta cred ca ar trebui sa se aplice si la medici. Nu inteleg de ce ni se pare aiurea ideea asta.
      Eu inteleg ca am ajuns sa ne uitam la meseria de medic intr-un mod mercantil, dar din nou cel putin teoretic, vorbim totusi de o meserie vocationala.

      127
    • @Razvan devii agresiv când nu ai un argument valabil.
      Nu te obliga nimeni sa te faci medic e pur și simplu alegerea ta.
      În schimb sa faci școală pe banii proștilor care plătesc obligat impozite și taxe e iar alegera ta.
      Cam suna a caracter jegos.
      Și nu baga în aceiași oala privatuk cu serviciile publice.
      Gen la politisti dacă fugi din tara în caz de război te alegi cu 7 ani de pușcărie.

      1113
    • @N:

      da, asa cum ni se pare de bun simt ca un judecator sau politist sa aiba unele drepturi ingradite, bine asta la nivel teoretic, ca practic stim cu totii ca fiecare se descurca cum vrea. Asta cred ca ar trebui sa se aplice si la medici. Nu inteleg de ce ni se pare aiurea ideea asta.

      Hai că îți explic de ce e aiurea.
      Pentru că Constituția nu îngrădește în niciun fel drepturile acelor judecători ori polițiști. La fel – dreptul liber la educație și deplasare e specificat în Constituție. Care Constituție nu se subordonează altor legi, reguli sau reglementări, după cum bine știm.
      Pentru că dacă facem excepție în cazul medicilor și Constituția nu li se mai aplică lor, ce ne oprește să desemnăm și alte grupuri sociale de cetățeni ca nefiind demni de anumite lucruri din Constituție? Cum ar fi să nu mai votezi tu dacă ai peste 45 de ani? Sau să n-ai voie la servicii gratuite de sănătate dacă ai sub 24 de ani? Sau ia hai să obligăm toți jurnaliștii să lucreze întâi la Stat 5 ani, să fie presa subordonată Statului.

      Eu inteleg ca am ajuns sa ne uitam la meseria de medic intr-un mod mercantil, dar din nou cel putin teoretic, vorbim totusi de o meserie vocationala.

      Tu presupui în mod eronat că ”vocațional” înseamnă că omul o va face în orice condiții, cu oricine, pentru orice sumă. Că-i face plăcere, doar. Nu – ”vocație” se definește prin ”predispoziție pentru un anumit domeniu de activitate sau pentru o anumită profesie.” (DEX). Nu înseamnă că accepți orice de dragul oamenilor.

      1010
    • @Vlad:

      devii agresiv când nu ai un argument valabil.

      Arată-mi, te rog, punctual, care sunt acele argumente ale mele și – mai ales – de ce nu-s ”valabile”.

      Nu te obliga nimeni sa te faci medic e pur și simplu alegerea ta.
      În schimb sa faci școală pe banii proștilor care plătesc obligat impozite și taxe e iar alegera ta.
      Cam suna a caracter jegos.

      Yeah – tocmai ai făcut Art. 32 din Constituție (cel cu ”Dreptul la învățătură”) jegos. Mișto. De câte ori trebuie să repet chestia cu dreptul constituțional?

      Și nu baga în aceiași oala privatuk cu serviciile publice.
      Gen la politisti dacă fugi din tara în caz de război te alegi cu 7 ani de pușcărie.

      Vezi de ce-i mișto să avem Constituție? Pentru că poți citi TOT ÎN EA chestii precum cea de mai jos:

      Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
      ARTICOLUL 53
      (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

      (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

      Mișto cum partea ASTA e cea care alegi să o evidențiezi, nu cea cu dreptul la invățătură și liberă circulație. Cherry picking.

      117
    • Mi se pare adorabil modul in care se vorbeste despre cum din taxele si impozite platite noi se folosesc unii pentru a pleca din tara, dar cand ne fura un politician sau mai platim un tun Bancorex/Euroins stam muti.
      Si da este un whataboutism absolut, pentru ca mi se pare ca exista prea mari pretentii de la cei de langa noi si nu de la cei care ne reprezinta. Caci nimeni nu are in plan sa plece in nu stiu ce tara, si in paralel sa invete limba acelei tari. Din nou ca sa pleci ca medic in orice tara din UE ai nevoie de un atestat de limba. Daca e engleza si ai un Cambridge UK te-a asteapta, posibil si Australia sau Noua Zeelanda. Insa daca ai idei cretine de tipul Scandinavia/Germania/Olanda pregateste-te sa arunci multi bani in meditator si apoi in examen. Si stai ca si daca sti limba, nu ai locul de munca garantat ci trebuie cineva sa te recomande. Iar cand ajungi acolo sa vezi ce misto e cand descoperi ca ce ai facut prin facultate sau rezidentiat nu este de cel mai inalt nivel. Asta ca sa se inteleaga ca facutul facultatii si plecatul nu sunt chestii la indemana oricui.
      Asta este si motivul pentru care discutii de tipul sa-si plateasca studiile sau sa stea unde vrem noi sunt contra-productive. Pentru ca daca trebuie sa-si plateasca studiile, mai bine se duc in tara unde vor sa se stabileasca si facultatea acolo pe gratis daca exista situatia. Respectiv nimeni nu pleaca din Romania de placere ci o face pentru ca nu are loc si pentru ca alternativele nu prea exista. Sau poate ma rog exista curajosi pentru care dispensarul Urziceni o fi o solutie, oras foarte frumos de altfel.

      174
    • @Mirel ce nu pricepi tu e ca celelalte tari de care zici investesc in oameni. In Germania invatamantul e aproape gratis (unele linii de invatamant superior sunt gratis) si de calitate. In Romania dai cateva mii de euro la facultate, in Germania cateva sute.
      Daca oamenii ar fugi strict dupa bani si beneficii, studentii ar studia direct in Germania si ar ramane acolo (si da, sigur, unii o fac).
      Chestia e ca in realitate nimeni nu pleaca la drum in ideea ca va pleca din tara. E bine sa ai optiunea dar toata lumea spera ca pana termina ei, sistemul se va schimba si nu trebuie sa-si paraseasca familiile, prietenii, etc la aproape 30 de ani. Sunt multi care deschid clinici private, spitale private. Uita-te un pic la clinicile de cardiologie si cele de stomatologie, au iesit ca ciupercile dupa ploaie.
      Buba e ca nu avem medici pentru sistemul de stat.
      Dar ce-ar fi ca inainte sa introducem sclavia in sistemul public sa facem un sistem in care vrei sa lucrezi, in care dinozaurii se pensioneaza la timp (si eventual raman doar in educatie, daca se tin la curent), fara nepotisme, cu manageri profesionisti dinafara sistemului, etc.
      Daca tot comparam cu privatul, hai sa facem un sistem in care oamenii sa doreasca sa lucreze. Totusi, Revolutia a fost acum 40 de ani si de atunci tot in tranzitie suntem.

      133
    • @Razvan T. Coloja
      „Tu ești bun, alegi să torni beton.
      Faci profesionala și iei bursă, faci specializare la fără taxă, tu fiind bun rău.
      Dar statul roman finanțează studiile tale din banii mei impozite și taxe.
      Bun, și când să beneficiez și eu de drumuri mișto și instalații noi pentru care plătesc, tu alegi să mergi în Spania …..”

      Și tu ești bun rău la învârtit cuvintele.

      În primul rand orice stat are niște obligații fata de cetățenii sai, cum ar fi de exemplu învățământul gratuit de 10 -12 clase.

      Orice peste asta este extra și trebuie sa vina cu niste obligații, adică 12 clase normale sunt gratis dar daca vrei cursuri speciale de turnat betoane- perfect, statul le plătește dar ramai în tara, altfel le plătești și pleci unde vrei.

      Ca sa nu mai vorbim ca la medicina sunt circa 5.000 de locuri anual din care doar circa 25% rămân sa profeseze în acest domeniu.

      Deci în mod concret statul plătește anual circa 3750 x 6 de oameni sa facă facultatea degeaba – iar facultatea aia costa în mod real vreo 8 000 de euro pe an, durează 6 ani, dacă înmulțim și adunam sunt niște sume amețitoare.

      Este ca și cum oricare dintre voi ați da o parte din salariul vostru copiilor vecinilor pentru a merge la școală – sunt convins ca niciunul nu faceți asta.
      Ei, la stat este același lucru, statul strânge taxe de la oameni și plătește diverse chestii utile oamenilor din tara, nu oamenilor don alte tari.

      812
    • @Radu
      „ce nu pricepi tu e ca celelalte tari de care zici investesc in oameni. In Germania invatamantul e aproape gratis (unele linii de invatamant superior sunt gratis) si de calitate. In Romania dai cateva mii de euro la facultate, in Germania cateva sute.”

      Dacă în România ai da câteva mii de euro la facultate atunci nu am avea aceasta discuție- dacă dai mii de euro la facultate poți sa pleci după facultate unde vrei tu.

      Discuția are în vedere studiile plătite de stat.

      35
    • @Mirel
      In esenta discutia vad ca se pune la nivel financiar si ce facem. In fond rezonez cu argumentul la modul pur teoretic si ideal, asa ca as propune lui Vali sa puna de un poll cu doua intrebari:
      1. A-ti privatiza invatamantul superior din Romania? DA/NU
      2. A-ti plati pentru facultatea copiilor vostri in Romania? DA/NU

      09
    • @Razvan
      Când profiti de banul public pentru foloase personale automat ai devenit un jegos de om.
      Nu contează dacă ești politician doctor polițist etc.
      Nu baga constituția etc la înaintare.

      312
    • Exemplu clasic de “sa moara capra vecinului”.

      Arbitrar, meschinărie si prostie marca românească cât cuprinde.

      Ca sa fie limpede pt patriotarzi lui peste. Sa pleci din tara nu este un privilegiu, ci un act de disperare. Nu pleci cu gândul ca o sa fie câini cu covrigi in coada, nu pleci de plăcere de parca e vacanța, ci pentru ca te-ai saturat. OK?

      Lași in urma mai tot ce ai agonisit, este un proces foarte scump si stresant. Si ai nevoie de mai bine de o decada pentru a te adapta cât de cât.

      Orice prietenii ai avut in România sunt pa. Legătura cu familia e pa.

      Sa ceri bani pt studii, in mod arbitrar, doar pt medici, este o dementa.

      Adică statul porc si mizerabil căpușat de dinozauri care refuza sa se pensioneze nu e in stare sa creeze condiții sa nu vrei sa îți bagi picioarele si sa pleci, așa ca basca, îți cere banii înapoi. In România ți se cere pe fără șpagă ca sa poți lucra ca medic, si mai nou șpagă pt a fi lăsat sa pleci daca nu vrei sa o plătești șpagă inițială. Prostie si ticăloșie greu de descris.

      Care e următorul pas? Sa plătească soția mea indemnizația pt creșterea copilului înapoi pt ca am plecat din tara?

      In Suedia, facultatea e gratuită. Pentru toți, inclusiv străini. Nu se plânge nimeni. Pentru ca nu sunt idioți.

      Educația e o investiție in generațiile viitoare. Nu toti medicii pleacă după rezidențiat. Iar cei care care o fac, poate revin. Cu astfel de inițiative imbecile, si neconstituționale, apropo, te asiguri ca nu se mai întoarce nimeni, niciodată.

      In România se mimează educația. Altfel nu erau atâtea comentarii imbecile aici.

      Stat mafiot întreținut de un sistem de educatie praf si care produce oameni pregătiți sa își fure singuri căciula din prostie pentru ca apoi sa se felicite pt Inepții de acest fel.

      252
    • @Mirel:

      În primul rand orice stat are niște obligații fata de cetățenii sai, cum ar fi de exemplu învățământul gratuit de 10 -12 clase.

      Învățământul este gratuit în toate formele lui. Doar că facultățile mai scot niște locuri pentru că au autonomie și vor niște bani. Alea-s locurile ”cu taxă” pentru cei care n-au prins loc la BUGET. Că de-aia îi zice loc ”la buget” în facultate.
      Citez din Constituție:

      (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

      (4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

      Orice peste asta este extra și trebuie sa vina cu niste obligații, adică 12 clase normale sunt gratis dar daca vrei cursuri speciale de turnat betoane- perfect, statul le plătește dar ramai în tara, altfel le plătești și pleci unde vrei.

      Aberezi. Citește Constituția României.

      Deci în mod concret statul plătește anual circa 3750 x 6 de oameni sa facă facultatea degeaba – iar facultatea aia costa în mod real vreo 8 000 de euro pe an, durează 6 ani, dacă înmulțim și adunam sunt niște sume amețitoare.

      Mișto cum sumele alea amețitoare pe care ăia plecați în străinătate le trimit în țară nu le observi. Tu vrei înapoi banii tăi și nu te interesează cât aduce un medic din UK când trimite bani rudelor în România. Tu vrei ăia 8000 de euro pe an.

      Este ca și cum oricare dintre voi ați da o parte din salariul vostru copiilor vecinilor pentru a merge la școală – sunt convins ca niciunul nu faceți asta.

      Hai că pot și eu: eu, neavând mașină, e ca și cum ți-aș da ție bani aiurea, tu având mașină și folosind șosele publice. Și să nu mai fumeze nimeni, că plătim din taxe spitalizarea lor. Și să aibă grijă cu focul, că pompierii din banii tăi ajung să stingă incendii. Ah – și ia să lucrezi tu la combinat, nu la privat. Că e nevoie acolo de oameni să facă șampon românesc.
      Este că-i mișto unde ajungem așa? Asta pentru că tu vrei ăia 8000 de euro ”ai tăi”, chit că contribuția ta reală în suma aia e de vreo 0,003 eurocenți.
      ”Banii tăi”, cum ar veni.

      @Vlad:

      Când profiti de banul public pentru foloase personale automat ai devenit un jegos de om.

      ”Profit” de el la fel cum ”profit” de un drum public. Pentru că aceeași facilitate o ai și tu.

      154
    • @Razvan T. Coloja
      „Învățământul este gratuit în toate formele lui. Doar că facultățile mai scot niște locuri pentru că au autonomie și vor niște bani. Alea-s locurile ”cu taxă” pentru cei care n-au prins loc la BUGET. Că de-aia îi zice loc ”la buget” în facultate.
      …….
      Citez din Constituție:
      ……..
      (4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. …..”

      Deci tu :
      -spui ca învățământul este gratuit conform Constitutiei;
      -dar facultățile de stat scot locuri la buget pentru ca au autonomie universitara.

      Pai dacă în Constituție scrie ca invatamantul de STAT este gratuit de ce facultățile de STAT scot locuri la buget ????

      Autonomia facultăților este mai tare decât Constituția ??
      (In realitate Constituția spune ca învățământul este gratuit CONFORM LEGII, iar asta înseamnă că statul poate inclusiv sa impună unele taxe ori sa ceara restituirea taxelor de scolarizare)

      Raportat insa la ce crezi tu cel mai tare este ca
      -ție ti se pare ok ca facultățile de stat sa încalce Constituția și sa ceara taxe pentru studii:
      -dar dacă statul ar cere celor de la buget sa restituie niște bani dacă pleacă din tara asta nu mai e ok.

      49
    • @Razvan una e sa plătești școală de șoferi și alta e sa îți plătească cineva.

      42
    • Revin la mesajul de mai sus ca s-a trimis înainte de a-l corecta

      Deci tu :
      -spui ca învățământul este gratuit conform Constitutiei;
      -dar facultățile de stat scot locuri cu taxa pentru ca au autonomie universitara.

      Pai dacă în Constituție scrie ca invatamantul de STAT este gratuit de ce facultățile de STAT scot locuri cu taxa ????

      Autonomia facultăților este mai tare decât Constituția ??
      (In realitate Constituția spune ca învățământul este gratuit CONFORM LEGII, iar asta înseamnă că statul poate inclusiv sa impună unele taxe ori sa ceara restituirea taxelor de scolarizare)

      Raportat insa la ce crezi tu cel mai tare este ca
      -ție ti se pare ok ca facultățile de stat sa încalce Constituția și sa ceara taxe pentru studii:
      -dar dacă statul ar cere celor de la buget sa restituie niște bani dacă pleacă din tara asta nu mai e ok.

      35
    • @Mirel

      Foarte bine, atunci solutia e sa nu se mai cheme burse de merit pentru aia buni ci burse pentru legarea de glie si atunci studentii sa aleaga. Semneaza contract de bursa prin care se leaga ca daca plateste statul integral studiile (nu doar un an-doi, daca prinzi bursa atunci garantat statul plateste studiile de medicina complet, fara posibilitatea sa pierzi bursa decat daca renunti tu voluntar la studii).

      Adevarul e ca asa au ajuns tarile alea tari asa de bune, transformand studentii in iobagi.

      51
    • Ce zice Constituția:

      (4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii.

      Pentru că pentru a decreta ceva gratuit, acel ceva se cere definit. Altfel apare unul prin comentarii și zice că ”învățământ” e și ceea ce cântă Paraziții. Și cere finanțare sau ceva. Tot prin lege, după definire, se stabilesc niște condiții.
      Îți clarifică asta Legea Educației Naționale. Citez: Art. 119 (1) În instituţiile de învăţământ superior de stat, învăţământul este gratuit pentru cifra de şcolarizare aprobată anual de Guvern şi cu taxă.
      Mai pe scurt: la fel ca în cazul școlilor generale și al liceelor, numărul de locuri este limitat. Dar cel desemnat oficial de Stat e așa. Pentru că Art. 122. din aceeași lege explică în continuare că ”Instituţiile de învăţământ superior au patrimoniu propriu, pe care îl gestionează conform legii.” mai mult, aflăm în continuare că Art. 123 (2): „Autonomia universitară dă dreptul comunităţii universitare să îşi stabilească misiunea proprie, strategia instituţională, structura, activităţile, organizarea şi funcţionarea proprie, gestionarea resurselor materiale şi umane, cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare.”
      Mai departe: Art. 150: (5) ”Studiile universitare de licenţă la forma de învăţământ cu frecvenţă se pot organiza în regim de finanţare de la bugetul de stat sau în regim cu taxă. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului alocă pentru studiile universitare de licenţă la forma de învăţământ cu frecvenţă un număr de granturi de studii finanţate de la buget, pentru universităţile de stat.”
      Practic Constituția susținută de Stat este respectată, pentru că Statul într-adevăr oferă gratuitate (prin finanțare proprie). Doar că tot Constituția spune două paragrafe mai jos că universitățile sunt autonome (asta ca să-ți răspund la mirarea ta cu ”Autonomia facultăților este mai tare decât Constituția ??”). Așa că pe LÂNGĂ locurile de la Stat pot să ofere și alte locuri în regim de ”taxă”. Criteriul de departajare fiind media, desigur.

      Și-acum fii atent ceva mișto:

      ție ti se pare ok ca facultățile de stat sa încalce Constituția și sa ceara taxe pentru studii

      Dar n-o încalcă. Am explicat mai sus de ce.

      dar dacă statul ar cere celor de la buget sa restituie niște bani dacă pleacă din tara asta nu mai e ok.

      Și-aici e frumusețea chestiei: Statul nu le poate cere bani foștilor studenți. Banii i-a acordat universităților, a intrat în bugetul lor. Din acel moment ne uităm ce scrie în Constituție: universitățile au autonomie. Inclusiv în a decide cum și ce fac cu banii ăia. Ceea ce înseamnă că Statul nu-mi poate cere ”bani înapoi”, că nu mai sunt ai lui. Universitățile – repet – sunt autonome conform aceleiași Constituții. Sunt banii LOR deja. Cel mult ELE ar putea să-mi ceară mie – fost student – ”bani înapoi”. Doar că – heh – n-au putere legală asupra mea după finalizarea studiilor, așa că n-o pot face defel.
      Dar tu cere în continuare să le ia Statul ălora banii pe care nu i-a cheltuit pe ei; pentru că ăia ar fi banii tăi.

      43
    • Terminați, băi, cu prostiile astea, în primul rând, anual termina rezidențiatul de câteva ori mai mulți rezidenți decât scoate statul la concurs. Asta cu deficitul de personal e o mizerie scoasă anual, nu stiu care sunt interesele, dar anual ne prezintă cum în Cucuietii din deal nu au medic. La mine in orașul natal, un oraș mic și obosit, șpaga e de la 10000 euro ca să iei un post de medic acolo. Altceva, uitați-vă pe site-ul rezidențiat.ms.ro ca să vedeți câte locuri cu posturi s-au scos la concurs și cum s-au ocupat toate. Am o verișoară care de foame, că nu și-a găsit un post de medic pe neonatologie la vreun spital, acum e la 3-lea rezidențiat. Iar ca ea mai cunoscut pe câțiva. Nu mai credeți tot ce vidanjeaza presa, că nimeni nu pleacă din țară de bine, mai ales că dincolo programul e program, spaga nu exista și mai trebuie să și muncească.

      110
    • Cred ca e regretabila abordarea autosuficienta pe un subiect ce deriva din domeniul educatiei. Ar parea ca unii au doar certitudini.
      Toata motivatia „tehnica” paleste in momentul in care persoana nu stie sa abordeze elegant/detasat un joc de argumente.
      Ma intreb daca persoana in cauza ramane cu vreo idee (buna) venita din cealalta parte dupa o astfel de conversatie. Aparent, nu.

      13
    • micromanagement, dar prost.
      qed.
      ps. am vrut sa zic ca asta face romania si implicit romanii in general.
      cumva are dreptate coloja, cand unul gaseste o carare mai buna vrem sa-i dam in cap dar in acelasi timp are si ochelari de cal, daca doar facem ‘export’ n-o sa ajungem niciodata ‘bogati’. de fapt exagerez, ca doar a expus problema dar cred ca e prea optimist cu privire la psihicul romanilor.

      anyway personal nu inteleg de ce educatia costa in era internetului, nu spun ca chat gpt va fi profesorul viitorului dar cumva as vrea sa dispara toti ‘profesorii’ care mai bine ar taia frunze la caini pe tictoc decat preda.
      cred ca cea mai proasta inventie a omului a fost actul legal

      20
    • Vai cata indignare !
      Invatamantul este obligatoriu doar 10 clase.
      Doriti sa va specializati ? E pe bani. Din sponsorizari, din credite …….
      Atunci se va vedea ce scoli merita sa existe, ce „somitati” sunt real apreciate….
      Altfel e ploaie de „diplomati” analfabeti in toate domeniile dar cu pretentii de dive.
      Pana ajung in strainatate unde constata ca lopata e grea. Sau constata ca in spitalele de acolo nu e dolce far niente ca in Romanica. Asa ca vin acasa cu coada-ntre picioare.
      E PACAT DOAR DE MEDICII CU ADEVARAT DEDICATI CARE AU PLECAT DIN CAUZA MAFIEI DIN SISTEM.

      02
    • NOU
      #59

      Într-o scurgere nesfârșită de ciorovăieli (cam toată lumea având oleacă de dreptate), am găsit perla:

      „N-aș putea s-o schimb. Mi-ar sta în cale oameni ca voi.”

      (Evident Răzvanul nostru, anume Coloja. Nu Adrian Năstase, nu Stefan Hrușcă ori vreun alt părinte fondator al aroganței dintre Nistru și Tisa.)

      Până diseară râd* de mă prăpădesc!

      *mulțumit și reconfortat. Mă gândesc cum ar fi curs discuția asta pe o terasă umbroasă, și cam cum s-ar savura asemenea replici.

      00
  2. La PSD(acum si la PNL) se aplica expresia L’État c’est moi! , asa ca nefiind masochisti ca sa se dea singuri afara, singura optiune viabila pentru ei este sa mareasca taxele la privati, dur, urat, dar acesta este adevarul!

    164
  3. 17 Deci Land Cruiser devine Land Rover.

    143
  4. @10, 11
    Noi o sa mai avem vreodata justitie pe bune?
    Adica vad cam la 2 zile cate o stire cu X care a scapat de condamnare pentru ca faptele s-au prescris. Si mai e o chestie, nu stiu daca prescrierile astea se intampla si pentru muritorii de rand, sau doar pentru baietii smecheri.

    Comentariu apreciat.461
  5. 9. Ce cretinism.

    Indecis. Tu ce zici?2021
    • Pentru un jurnalist la un radio de se vrea EUROPEAN, domnu Petreanu a devenit foarte nationalist.

      Nu totul este despre bani nenica, mai conteaza si mediul unde lucrezi!

      Articol de tip gogoasa suflata cu AUR.

      Indecis. Tu ce zici?2829
    • Cum are omul o idee care nu e pe placul cuiva, UNA SINGURA, hopa, a devenit AUR-ist.

      Indecis. Tu ce zici?2210
    • nu mai poti spune nici macar UN SINGUR LUCRU, un singur lucru de bine de kgb, că gata, esti spion rus🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      206
  6. 15. In 2 ani o sa avem camere la interior in masina care o sa te vada ca mananci, folosesti telefon, te uiti in pastai , fumezi (si acu au unele masini dar doar pt. monitorizare sofer).

    6. Deci nu exista nici o inflatie, nici o problema economica. In realitate toti au dat in preturi ca asa au vrut.
    Eu as vrea sa faca cu cat le-au crescut veniturile astora de fac hartie igienica si ce motiv exista de s-au facut dublu. Si preturile nu au scazut, tot dublu e.

    162
    • Si o sa inceapa sa se vanda capace pentru camerele alea smekere, pe tipul lock-urilor fake de centura. Eventual mici monitoare care pun un film in bucla sa ‘vada’ camera ce trebuie.

      80
  7. as fi de acord cu ce zice dl petreanu daca nu as sti cazuri de doctori ff buni, chirurgi cu studii in tara si afara, cu specializari facute ca lumea, care vor sa profeseze in tara si care nu isi gasesc locuri in spitale la noi pt ca nu au pedigree (a se citi – nu sunt rude de doctori). Ne plangem ca nu avem doctori dar pt medicii super specializati in care s-au investit enorm de multi bani cu 6 ani de medicina si nici ei nu mai stiu cati de rezidentiat si specializari nu gasim posturi.

    Comentariu apreciat.556
    • Eu stiu un exemplu la care s-a putut: Dr Sorin Tarnoveanu, medic specializat neurochirurgie pediatrica. A fost scolit in Franta, a lucrat acolo si a venit in Romania pentru a opera copiii cu afectiuni neuro.
      Mi-am operat fetita la el, spitalul Marie Curie. 0 lei spaga :)

      223
    • @punKreas: stii vorba aia cu exceptia care confirma regula?

      183
    • nu-i tine nimeni cu forta in tara, nu cred ca asta e intentia. doar sa plateasca pentru un serviciu primit (educatia).
      Mi se pare un privilegiu total nemeritat sa te astepti ca cineva (oricine) iti dea bani pe degeaba / finanteze educatia, fara a se astepta sa primeasca ceva in schimb. fie banii fie niste servicii.

      Indecis. Tu ce zici?925
    • Eu sunt curios, in aceeasi sfera, nu ar trebui ca pentru cei ce beneficiaza de chestii majore/scumpe de sanatate sa se aplice aceeasi regula? Gen ai avut operatie de nu stiu ce si dupa aia vrei sa pleci din tara? Pac factura de 5-10-20 de mii de euro, cat ar costa la un spital privat, ca doar tara a investit in tine ca sa te foloseasca, nu ca tu sa pleci unde vrei.

      141
    • Perfect, atât timp cât toți cei care fac studii superioare în ro (sau chiar orice fel de studii după învățământul obligatoriu) și apoi pleacă afara plătesc la fel. Altfel este discriminare. Va dați seama cât de idioți sunt cei care propun așa ceva ? Termini o facultate oarecare și la un moment dat peste 2-3 ani ți se scoala sa pleci undeva, Germania Spania whatever. Posibil sa nici nu lucrezi acolo în domeniul în care ai făcut facultate în Romania (cunosc cazuri multe). Dar dom’le trebe sa plătești altfel nu se poate.

      120
    • @Trl – acum ca spui, nu ar trebui sa plateasca studiile toti cei ce termina o specializare insa nu profeseaza? Ca din pdv logistic este acelasi lucru daca un absolvent de medicina pleaca afara sau se face tractorist, nu?

      90
    • NU, pentru că nu există nici măcar conceptul de consiliere si orientare profesională din primele clase de liceu chiar. Dacă lași omul să o ia pe arătură complent, nu poți avea pretenția să-l penalizezi (mai ales că devine major abia spre sfârșitul liceului). Absolventii de liceu aleg facultatea fie la plesneală, fie la presiuni/idei din anturaj/familie/auzite, NU neapărat pentru că ar avea vreo afinitate cu ea. De-aia ajung studenti la medicină unii care nu stiu formula apei oxigenate de exemplu, și tu ai pretentia (teoretic desigur) sa stie biochimie (vezi pe net ce inseamna proteine, lipide, glucide). In plus, s-a scris mai sus ca unii absolventi de medicină (fără rezidentiat) ajung reprezentanti medicali – cei cu pile sau cu vorba la ei. Asta nu este chiar medicină dar tot în domeniu oarecum. Deși poate un absolvent de psihologie care invata ceva farmacologie ar fi mai bun reprexentant decat multi absolventi de medicină.

      20
    • Si ar fi bine ca aceia care nu au nici o treabă cu medicina să ajungă tractoriști. În realitate sistemul merge din inerție. Spunea cineva tot pe-aici ca in Germania incep 2000 anul 1 si promoveaza facultarea 300. In Romania incep 2000 si promovează 1700-1800 (includem aici si varianta ‘cu taxă’). Avem studenti si profesori atat de buni față de Germania ? Dintre studentii nemti care vin sa invete in Romania – la sectii de lb engleză (adica de obicei au fost prea slabi pentru sistemul lor), majoritatea sunt mult inaintea restului studentilor straini, ca si cunoștinte, si uneori chiar si mai buni decat romanii din varf. De unde reiese raspunsul ref la intrebarea de mai sus. Din fericire in ultimii ani ideea ca pot pleca afara a adus studenti mai buni si la sectiile de română. Din fericire zic, pentru ca unii raman in tara totuși. Oare ce se va intampla daca apare vreo măsură de genul celei propuse ?

      10
  8. Cresterea cu 10% a taxelor nu inseamna scaderea cu 10% a salariului. Inseamna scaderea cu 14% a salariului. Ca aia 10% nu se aplica la net se aplica la Brut. Ziaristul g4 media, idiotul de Ciolacu, ei si cei de langa ei cred ca 10% taxe inseamna 10% la salariu.
    Astia sunt oamenii care ne conduc si care care isi dau cu parerea despre asta. Niste incompetenti.

    Comentariu apreciat.282
    • E mai complicat de atat.
      Impozitul pe salarii se aplica la brut, corect, dar CAS si CASS se aplica la brut minus impozit. Deci o crestere a impozitului pe salarii duce implicit si la o scadere usoara a CAS si CASS.

      310
    • NOU
      #84

      @florin
      întâi se scade CAS, CASS etc, apoi se aplică impozit pe venitul impozabil și se primește salariul net.

      Comentariu apreciat.270
  9. 9. Dar părinții medicilor alora n-au plătit taxe de le-a venit acru? De ce sa nu beneficieze copiii lor de studii la Medicină, dacă au fost in stare să intre? Si, cum zicea altcineva mai sus, și de șoferi avem nevoie si de zidari si așa mai departe. Unde tragem linia? Mai lăsăm doar bugetarii să plece?
    10 si 11 Asta cu prescripția e lege, nu are treabă cu justiția, ci cu Parlamentul. Dacă parlamentul a zis că se prescrie a doua zi după ce-ai comis-o, chiar n-are justiția ce sa mai facă, doar constata că a trecut perioada respectivă (ridicol de mică, că așa a stabilit-o cine a făcut legea) și inchide dosarul, că altceva n-are voie să facă!

    Indecis. Tu ce zici?3713
    • legat de #9 fix venisem sa scriu comentariul asta. aia de se plang ca ne pleaca medicii pe banii nostri numai ei au platit taxe, aia de fac facultatea si parintii lor nu au platit, aia sunt niste parveniti care trebuie pusi la zid.

      225
    • parintii intai au beneficiat de educatie si apoi au platit taxe care sa acopere ce au beneficiat ei. cam asa functioneaza treaba – daca au facut doar 8-12 clase (au beneficat mai putin) se presupune ca si salariile si implicit si taxele platite pe parcursul vietii au fost mai mici si doar destule cat sa acopere ce au consumat.
      sau parintii lor au facut salarii mari cu scoala putina si platit taxe pentru cateva generatii de acum incolo? si ne oprim la copii sau mergem si la nepoti/stranepoti/etc.?

      Indecis. Tu ce zici?1020
    • @mihailescu:

      Vezi? De-aia e mișto că avem Constituție care garantează – printre altele – dreptul neîngrădit la educație. Ăla pe care încerci tu acum să-l rescrii în ”sĂ nU pLeCe Cu Ce I-aM dAt NoI!”, de parcă ASTA ne-ar interesa ca români – să primim înapoi, ca neam, cei 6000-8000 de euro pe un an de studiu în medicină, nu să folosim asta ca pretext pentru a-i lega de glie, că vor, că nu vor. Practic aia zici tu că e important: să dea banu’ înapoi, nu? Departe de tine gândul să-i șantajezi cu asta pentru a-i determina să rămână în țară. Contează ăia 8000 de euro ai lui Ghiță din Pitești, bursier și student eminent la ”fără taxă”. Ăia-s banii tăi, cum ar veni.

      145
    • @mihailescu exact, unde ai de gând să te oprești cu aberatul?

      71
    • @mihailescu, nu am masina. Vreau banii mei de taxe înapoi de la cei care isi conduc gratuit mașinile personale pe drumurile publice construite pe banii mei.

      De asemenea, de mâine, trecerea graniței este interzisă pt toți fără returnarea unei dume arbitrare de bani. De ce doar pt medici? Sa nu discriminăm.

      Si ce facem cu restul de medici in procent de 90% care au terminat facultatea pe locurile cu plata sau la facultăți private?

      Ai gândit trei secunde înainte sa comentezi comunist si imbecil din categoria “sa moara capra vecinului” precum Vlad Petreanu? Sau e obositor?

      Sa nu cumva sa încercam sa înțelegem de ce pleaca medicii. Pt ca nu sunt de fapt posturi libere, pt ca dinozaurii refuza sa plece, pt ca sunt umiliți de șefi comuniști, pt ca trebuie sa aducă de acasă instrumentar, pt ca echipamentele nu funcționează, pt ca esti obligat sa semnezi ca si nevoie de diverse achiziții ilegale, pt ca asistenta șefa tine medicamentele încuiate, pt ca se cer șpăgi pt post.

      Când vine vorba de problemele grave din sănătate, nu vedem, nu auzim. Dar daca vreunul îndrăznește sa se revolte si sa plece in alta parte, sa fie pedepsit! Nu se poate sa nu rămână in tara asta distrusă de burtoși ticalosi, validări de o turma de boi care le rumega lozincile si ii aplauda ca focile, in timp ce așteaptă sa li se arunce o ciosvârtă.

      Fa un minim efort si gândește pt tine daca nu te înscrii in categoriile de mai sus. Nu mai repeta minciunile unor indivizi cinici care au numai de câștigat pt faptul ca tu repeți ceva care este oricum neconstituțional.

      Liberă circulație e garantata de Constituție, dar si de tratatul cu UE, fata de care statul roman isi ia acest angajament. Nu poți conditiona dreptul unui cetatean de a părăsi tara.

      130
  10. cetatenii din niger si nigeria cum se numesc?

    141
  11. perfect de acord ca elevii de la medicina sa plateasca inapoi daca pleaca, restul de plata ce ramane dupa ce statul le deconteaza meditatiile din 4 ani de liceu.

    Indecis. Tu ce zici?2221
    • Si sa se aplice inclusiv medicilor care se angajează la privat.

      Nu contează ca posturi la stat efectiv nu exista. Sa stea acasă si sa aștepte pana le vine rândul, sau sa plătească șpaga pe care o cere șeful de secție, și membru contribuitor la partid.

      90
  12. 17. sper sa fie accesibil, e superb

    11
  13. @9 Petreanu da din cand in cand cu mucii in fasole. Mi-amintesc cand zicea ca maratoanele ar trebui tinute in parcuri, nu pe strazi, sa se blocheze traficul.

    Indecis. Tu ce zici?1912
  14. 2. Ori mi-a scazut mie drastic capacitatea de detectie a sarcasmului, ori tot articolul ala e o limba calda si umeda infipta, fara pic de rusine, adanc in curul lui ciolacu.

    121
  15. Eu nu înțeleg de ce se prescriu faptele ÎN TIMPUL JUDECĂȚII.

    Din partea mea, să se prescrie faptele dacă în acest timp nu s-a declanșat nicio anchetă împotriva ta și nici nu ai fost trimis în judecată, însă prescrierea ar trebui clar suspendată în momentul în care se declansează ancheta.

    Acesta este unul din motivele pentru care mii sau chiar zeci de mii de corupți și infractori rămân în libertate, apoi ne plângem că anumiți indivizi din UE ne consideră corupți poate un pic cam prea pe față.

    202
    • Pentru asta ar trebui să se schimbe legea, ceea ce nu pot face magistrații, ci doar Parlamentul, dar e mai ușor să aruncăm cu rahat in magistrați, că ăștia dau o mie de examene până ajung să practice, politicienii doar pupa puțin dos!
      Cât despre ce ai propus, in civil așa e, odată ce a început procesul se suspenda prescripția, in penal, in schimb, sunt alte interese, așadar alte legi.

      612
    • Scutește-mă și cu magistrații. Deși nu am zis nimic de ei, au cea mai mare parte din vină pentru care aceste procese durează suficient de mult astfel încât să intervină prescripția.

      De ce? Pentru că un judecător bun este conștient de toate legile, inclusiv de cele legate de prescripție, știe să facă un calcul matematic simplu și știe de la primele înfățișări dacă acuzatul din fața lui este vinovat sau nu. Un judecător bun ar ține cont de toate aceste lucruri și ar acționa ca atare, altfel nu este un judecător bun.

      164
    • Da, un judecător bun numai s-ar uita la ăla si ar vedea ca e vinovat, că așa vrea. boborul, i-ar respinge toate cererile și probele și l-ar băga la zdup a doua zi, că în a treia se împlinește termenul! Mai vedeți un pic si cât durează procesele in țările alea după care băliti si câte cauze are fiecare judecător. La noi sunt șanse mari sa nici nu apuce să citească cele 40 de volume de urmărire penală până se împlinește termenul de prescripție, dar cu cât e mai pe fugă sunt șanse mai mari să greșească si asta e ceea ce vrea cine face legile!

      612
    • Să înțeleg că ai ratat partea cu „calcul matematic simplu”?

      Păi hai să-ți explic. Calculul matematic presupune în primul rând să te încadrezi în termenele limită, care durează ani, nu zile, nu a zis nimeni să-l declari vinovat a doua zi, am zis doar că ar trebui să știi, din intuiția ta de judecător cu sute sau mii de cazuri la activ, iar de aici să știi ce să faci cu instrumentele limitate pe care le ai, adică cu timpul și atenția. Iar în al doilea rând, ar trebui să te ajute și la organizarea și prioritizarea proceselor. Ai prea multe procese penale pe rol și n-ai timp să le dai atenție la toate? Păi, ia uite aici o idee, ce ar fi să citești și să-ți îndrepți toată atenția mai întâi în direcția cazurilor mai grave, și să le lași în urmă pe cele mai puțin grave, NU INVERS?!

      Pentru că e mult mai grav să lași în libertate un proxenet acuzat de viol, lipsire de libertate, tentativă de omor, poate chiar și suspiciune de omor și așa mai departe, decât un Ionel care a furat un pachet de țigări din Mega. La fel și la politicianul acuzat că a delapidat câteva milioane de euro, lui îi acorzi mult mai multă atenție decât lui Costel, acuzat de evaziune fiscală pentru că nu și-a declarat veniturile din vânzările de pe OLX și că n-a plătit la stat 1700 lei impozit. Nu zic că cei din urmă nu trebuie acuzați, legea e lege pentru toți, ce zic eu e că, atunci când ai resurse limitate, prioritatea se acordă în funcție de gravitatea faptei comise! Pentru că mai bine scapă cu prescripție Ionel și Costel, decât ceilalți doi.

      Uneori, am impresia că sunt luat de prost.

      163
    • @Lia, da sunt de acord cu ce zici tu, dar sa dea dracii daca am vz magistratii protestand ca nu fac fata, ca trebuie schimbata legea, ca au prea multe dosare, ca sunt prea putini, ca orice, ei si cu politistii, sa li se dea dar cand sa-si faca treaba intervine altceva….

      93
    • In 2017 fix pentru asta au protestat, pentru legi mai bune, acum că n-ai ieșit, asta e, dar pentru asta au ieșit pe scări, nu pentru cașcaval! Acum protestează tot pentru asta, doar ca in presă ajung doar bucățele, nu si faptul ca pe schemă sunt câteva mii de posturi neocupate, iar munca se împarte la fraierii ăia, jumate din câți ar trebui să fie (sau mai puțin de un sfert, dacă raportăm la numărul de cauze, față de orice alt stat din Europa)

      88
    • Chestiile importante ar trebui judecate cu celeritate. Iara se ascund judecatorii dupa ‘muntii de dosare’, vai saracii. Unu’ n-a iesit sa protesteze impotriva pensionarii anticipate, cu pensii nesimtit de mari.

      84
    • Există un sistem informatizat care decide ce cauză se ia când, tocmai ca sa nu-l scapi tu pe Ionel sau pe Costel, după ochi frumoși, deci nu poti prioritiza absolut nimic! Si chiar dacă ai putea, de unde știi că n-o să-ți sară societatea civilă in cap că l-ai făcut scăpat pe Ionel cu furtul de la magazin si mâine ăla omoară pe careva? Ideile astea sunt petice, nu soluții! O soluție ar fi să se suspende termenul de prescripție in timpul judecății, dar soluția asta nu e in curtea magistraților! Încă o soluție ar fi ca sistemul să nu mai funcționeze la cote de avarie, dar nici asta nu tine de magistrați, ci tot de legislativ.

      66
    • Sistemul de justitie apare ca un sistem esuat. Pentru performanta livrata aveti salarii si pensii nemeritate. Perceptia publica este la cote sub nivelul marii. Puteti sa va gasiti cate scuze vreti, problema ramane – sunteti neperformanti.

      10
  16. 9*

    Hai Mars. Sa vina Nepalezi sa trateze romanul. Nu ți se asigura loc de muncă dar ți se cere să rămâi. Unde ? La stat nu e, la privat greu te alegi cu contract de munca, e de colaborare mai tot timpul.

    Ălora le dai pensii speciale și vrei sa ii…in gura pe restul? E ramura cu cea mai grea curba de învățare și câștig. La 30 de ani abia ești specialist pe barba ta șomer cu acte.

    Lăsând tâmpeniile astea la o parte. Nu exista mare interes de așa ceva pentru e un sistem închis. Trebuie sa treci pe la cine trebuie că sa te angajezi. Ori așa o măsură nu poate veni decât la pachet cu asigurarea obligatorie a locului de munca la finalizarea rezidențiatului, iar așa rezidentul nu îți mai e sluga.

    262
  17. #9 de ce nu vorbeste nimeni despre locurile bugetate? In general sunt vreo 10% la orice centru universitar de medicina… restul toate sunt cu taxa. Daca ii obligam sa ramana in tara ce facem? Le bugetam pe toate da ori ba? Cate spitale a infiintat statul din 1989? Niciunul, suntem pe minus cu vreo 60 de spitale… Daca cineva crede ca un medic ramane in tara dupa ce isi omoara 11 ani din viata fara un loc de munca stabil intr-un mediu decent(decent, nu excelent…) se inseala amarnic.

    181
  18. NOU
    #114

    Hai ca e simplu la 9. Eu platesc taxe ca statul sa imi educe copii. Eu nu vreau sa platesc taxe ca statul sa tina un individ intr-un birou, care ii hartuiasca in viitor pe copii mei cu cereri de acte si bani pentru ce au invatat ei pe banii mei!

    163
  19. La hamericanii de unde luăm zilnic lumină e așa: învățământul e gratuit până nu mai e. Învățământul superior nu mai e. Omul de rând, când află că va avea un copil, incepe să pune bani deoparte pentru colegiu, să aibă copilul lui un viitor mai bun decât a avut el, care cară cu roaba pe șantier. Asta dacă vrea. Dacă e pe droguri, pe păcănele, pe alcool, nu pune. Și copilul lui va avea o soartă asemănătoare cu a sa, dacă cumva nu reușește prin forțe proprii să rupă lanțul. Educația înseamnă bani. Banii din educație sunt bani publici, din taxele și impozitele tuturor. Unii plătesc mai mult, altii mai puțini, alții deloc. Și aici e o inechitate, dar să zicem că fiecare e taxat după forțele cu care e in stare să dea ceva util societății. Ideea e că ești copil sărac și nu-ți permiți taxe la stat pentru facultate. Super, atunci faci contract cu statul să înveți pe banii comunității și la sfârșit să returnezi acei bani sub formă de servicii. E adevărat, statul nu-ți asigură loc de muncă, hai să umblăm aici. Sistem național de repartizare, digitalizat. Te duci la post, prestezi cât scrie in contract, un an, doi, cinci, îți faci și vechime și experiență, altfel scrii in cv când vrei să tratezi englezi sau germani, e și spre binele tău, că ți-ai plătit datoriile față de săracii tăi, să știi că străinii apreciază asta.
    Să ne întoarcem la hamericanii de la care luăm lumină. Sistemul lor de sănătate e pe bani. De-aia acolo se duc doctori, nu pleacă.

    611
    • NOU
      #116

      Daca tot luam lumina de la unii, hai sa nu luam cacat de la altii! Sa luam si taxarea si aparatul bugetar de la aia!
      E de neinteles cum poate cineva, intr-o tara cu taxe imense, cu un imens aparat bugetar total ineficient si, culmea, unde se discuta de PENSIILE acordate pe baza necontributivitatii, sa aduca in discutie plata retroactiva pt orice fel de invatamant acordat de stat.

      141
    • NOU
      #117

      De dragul filosofiei, exemplul ala cu educatia militara este ilogic. Statul are nevoie de militari, deci produsul acelei scoli este un individ care are niste seriose ingradiri pe piata muncii. Asadar nu ar trebui sa plateasca nimic pentru scoala, chiar daca isi schimba optiunea in cariera, ba chiar ar trebui sa fie compensat de catre stat pentru handicapul cu care incepe viata de adult, handicap generat de catre stat,anume limitarea severa a optiunilor!

      66
    • Vorbești prostii. La americani, ca si la noi, undeva la 10% din locuri sunt gratuite. Ca si la noi, trebuie sa înveți pe rupte ca sa prinzi un loc.

      Spre deosebire de noi, se face școala, si examenele sunt incredibil de grele. Îți găsești ușor loc de munca, fără sa dai șpagă sau sa știi pe cineva, iar salariile sunt enorme.

      Spre deosebire de noi, nu ajungi sa fii șomer la 30 de ani, când termini rezidențiatul.

      Lăsând deoparte faptul ca ce e la americani valabil, la noi ar fi foarte neconstitutional, câți medici dinozauri crezi ca ar fi de acord cu garantarea unui post de medic după rezidențiat, fără sa mai poată sa isi aserveasca colegii, si sa ii forțeze sa plătească șpăgi pt post, sau sa semneze ca au nevoie de diverse achiziții menite sa sifoneze bani pt șef?

      E mai simplu sa forțezi rezidentul sa plătească facultatea pt ca a plecat din tara nereușind sa se angajeze in România decât sa rezolvi problemele grave din sistemul medical.

      Apoi ne miram de ce merge totul prost in tara in timp ce noi aplaudam ca focile tot felul de solutii absolut imbecile in timp ce ignoram problema de fond.

      100
  20. La aia e cu medicii, efectiv se vorbeste in vant fara sa se cunoasca realitatea din teren:

    1. La 800 locuri la Medicina Generala Bucuresti, doar vreo 300 sunt la buget. Restul de 500 platesc 3000 euro/an. +locuri pt. straini 7500 euro/bucata. Deci sunt bani la greu.

    2. După ce ai terminat medicina, esti obligat să dai examenul de rezidentiat pentru că altfel poti fi doar reprezentant medical la firme farma. Ca să faci orice fel de medicină trebuie să fii medic specialist. Adică sa lucrezi ca rezident 4-7 ani, apoi să dai alt examen.

    3. Pe parcursul rezidentiatului se muncește la greu. In cam toate spitalele de urgentă din orasele universitare (doar acolo pot lucra rezidentii), 70-80% din muncă e făcută de rezidenți. Mergi la urgente la oricare spital din București și ești triat, tratat, operat de medici rezidenți. Practic orice medic rezident care isi da interesul de prin anul 2, poate să facă majoritatea procedurilor.

    4. Salariile medicilor rezidenți sunt între 3900 lei și 7000 lei. Depinde de an și specializare. Astea sunt sumele nete cu tot cu sporuri. Alea de 6000-7000 lei sunt la rezidenti de an 5-6-7 pe urgente, ATI și alte specializari. Grosul medicilor rezident castigă intre 4000 și 6000 lei. Timp de 5-6 ani.

    5. Medicii specialiști (cam 30-31 ani), ar vrea să lucreze în Romania, doar că majoritatea spitalelor sunt niște jeguri fără aparatură necesară, șefii se cred niște mini dumnezei care taie și spânzură, la camera de gardă e foarte posibil să iți iei bataie de la rudele pacienților.

    Comentariu apreciat.383
    • 6. Pe langa ca e posibil sa iei bătaie, nu ai nici aparatura, nu prea ai garzi de anumite linii sau laborator/ATI, iar salariul este de 6500-7800 lei net pentru medic specialist și 8000-10000 net pentru medic primar, care acum scade cu 330 lei și se taie și bonurile de vacanța de 1450 lei pe an. Timp in care auzi incontinuu ca medicii sunt milionari in euro.

      7. Dacă ai policlinica, cam 20-40% sunt pacienți scandalagii care flutura bilet de trimitere și nu vor sa fie programați, vor sa fie văzuți acum, ca ei plătesc taxe. Puncte Bonus dacă e și neasigurat, vine fără bilet și facă scandal sa fie văzut mai repede, ca in el lucrează in Anglea și trebuie sa se întoarcă săptămâna viitoare (acolo fiind programat la medic peste 11 luni)

      192
    • 8. La terminarea rezidentiatului nu ai nici o garantie că vei găsi loc de muncă – la stat sau la privat. Drept urmare au fost suficiente cazuri de medici care făceau al doilea sau al treilea rezidențiat. Începând de la al doilea rezidențiat însă, medicul trebuie să plătească statului român acest drept. Sincer nu stiu să fie o altă breaslă care să condiționeze actul muncii de plata unei taxe.

      9. Colac peste pupăză, de acum un an nu mai ai dreptul să depășești 10 ani ca rezident, că – sic– iei locul absolvenților.

      141
    • 10. E mai ușor să-ți înjuri aproapele când trebuie să pleci capul în fața politicienilor care devalorizează țara de miliarde de euro.

      140
  21. Ce mizerie punctul 9 si comentariile care sunt pro….

    Eu, angajat curent pe CIM in Romania, platesc niste taxe. Taxele astea sunt folosite, printre altele, ca sa imi scolesc copii. Daca copilul meu trebuie sa plateasca fiindca a absolvit o institutie de stat, atunci imi vreau taxele inapoi.

    Daca taxele mele sunt defapt sa acopere invatamantul de care am avut eu parte, atunci un stramos de-al meu a platit taxe aiurea, caz in care vreau banii aia inapoi, cu tot cu dobanda.

    195
    • exact
      Toti viseaza la sistemul american , numai ca acolo nu prea exista taxe pe munca ( taxarea e cu vreo 10 procente sub media OECD ) .
      Practic impui dubla taxare pe acei membrii ai societatii dispusi sa ajute la dezvoltarea tarii : parintii ce isi sustin activ copii dpdv educativ, copiii care sunt dispusi si capabili de efortul specializarii . S-ar putea sa fie chiar o tripla taxare : taxe parinti , costuri suplimentare suportate de parinti cu scoarizarea, taxe pe copiii absolventi …

      60
    • Este efectiv imposibil sa condiționezi liberă circulație, oricum su da-o. Fie Politrucii de la ccr arunca la gunoi o astfel de inițiativa, pt ca nu poți impune plata unor sume de bani pt a părăsi tara. Sau UE are o problema serioasă cu treaba asta.

      In practica, cum ii identifici pe cei care pleacă la munca sau in vacanța. Care sunt medici si care nu? Care vor profesa ca medici si care nu? E o gogomanie de îți îngheață neuronul in cap.

      Apoi e chestiunea taxelor. Educația e plătită de cetățean. Însă statul nu aloca cei 6% din PIB stabiliți prin lege.

      Iar faptul ca facultățile au adăugat de-a lungul timpului locuri adiționale cu taxa care le depășesc dramatic pe cele fără di practic le subvenționează din plin, este o chestiune care automat ar trebui desființată. Si in plus, posturile de medic ar trebui garantate. Absolut niciun dinozaur din sistem nu ar fi de acord cu așa ceva.

      80
  22. Referitor la punctul 9…. Aseară, într-o farmacie, intră o duduie care începe să cumpere Fucicort, încă vreo trei creme pe care nu le-am reținut, comprese sterile, nu știu ce pastile, vreo 300 de lei în total, și întreabă dacă au instrumentar medical. Farmacista zice că n-au și o întreabă la ce îi trebuie tot ce a cumpărat. „Sunt medic rezident, îmi trebuie pentru pacienți.” A început să râdă când a fost întrebată dacă are nevoie de factură sau ceva….
    Ar fi trebuit să-i zic să păstreze bonul, în caz că pleacă din țară și-i cere Petreanu (și alți idioți ca el) banii pe educație, nu-i așa?

    241
  23. Ma tot certa nevastamea de ce mai pierd timpul citind chestii din Romania, dupa aproape 5 ani de la emigrare. Uite ca sa nu ma puna dracu sa vreau sa ma intorc.

    Atata vrajba si ura si indarjire. Bah, foc trebuie sa dati la guvern si parlament, nu la internet. La politie, procurori, magistratii si CCR. Totu ras si reconstruit de la zero.

    Pofta buna la mâncat capra vecinului.

    PS: e ok am lucrat 5 ani in Romania inainte sa plec, din taxele mele am platit facultatea plus cel putin inca un loc.

    61

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)