Un pic de bine

Btw. Vali: Pot să te întreb direct ce se întâmplă cu acest drift (puternic) spre stânga politică a ta/ postărilor tale? Din pur interes… (de aici)

Încerc de mulți ani să arunc în spațiul public, printre oamenii care suntem aici, câteva idei.

Una dintre ele este destul de controversată și ține de “câți bani sunt de ajuns”. Nu zic să nu alergăm după bani sau să încercăm să trăim cu 500€ pe lună, ci să explic că pentru a trece la un nivel superior cu veniturile trebuie să facem niște sacrificii personale și morale, care, de multe ori, ne transformă în niște monștri mai mici sau mai mari.

De asta militez pentru echilibru și cumpătare. Consum echilibrat de orice, cumpărături echilibrate, reciclat…

A doua este puterea exemplului. Aici e o problemă pentru că eu nu pot să mă laud cu ce fac. Nu pot și nu vreau să filmez sau să scriu de fiecare dată când fac o donație sau ajut pe cineva. Știu că oamenii recomandă să faci asta, că așa dai exemplu, dar nu mi se pare ok. Așa sunt eu.

Am ales însă să aplic asta cu puterea exemplului în jurul meu. Hai să dau eu zăpada de pe trotuar dimineața. Hai să tund eu iarba acolo unde primăria nu o face. Hai să ofer eu ajutor vecinilor în vârstă sau care nu au timp. Și tot așa. Mă face să mă simt bine, mă face să văd ca avem o stradă relativ curată, mă face să mă simt bine să văd că acolo unde am tuns iarba insistent acum a crescut frumos și nu sunt bălării, mă bucur că am ajutat un vecin în vârstă să își facă ordine în curte. Și așa mai departe.

Dar astea sunt idei de stânga. Comuniste. Nu e bine. Trebuie să fii individualist. Trebuie să-ți dorești mai mult pentru tine. Casă mai mare. Mașină mai mare. Monitor mai mare. Haine mai multe. Mașina e veche, are doi ani. Tricoul ăsta l-am mai purtat de câteva ori. Geaca asta nu e nouă. Am doar o mașină.

Asta îți spun 90% din oamenii din jur că e norma. Că asta văd în jur și la TV. Nu zic că consumul e rău. Sau cumpăratul de chestii. By all means, cumpărați tot, folosiți linkul meu afiliat, doar că eu încerc să spun și să arăt că poate ar trebuie să ne mai uităm și prin jur. Să dăm o mână de ajutor. Să facem un pic de bine pentru comunitate.

Și de asta mă adresez vouă, că și voi sunteți mulți în situația mea. Ne-am pus burta la cale, avem niște bani în bancă, suntem bine overall. Nu sunt comunist că vreau să ne uităm în jur sau că întreb de câți bani avem nevoie de fapt și cum îi obținem fără să călcăm pe cadavre.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

170 comentarii

  1. Aș putea să muncesc mai mult și să fac mai mulți bani, dar prefer să stau mai mult afară cu copiii.

    Am fost de curând la o înmormântare. La final, după ce i-a pus o mână cu pământ pe cap, fiica ei o striga: „Mamă, unde ai plecat?”.

    Atât ne rămâne – amintirea.

    Comentariu apreciat.23413
    • Viata este grea, apoi mori, apoi vine unu si îți pune o mână de pământ pe cap, după care te mănâncă viermii. Să fii recunoscător dacă lucrurile se întâmplă în ordinea asta. (citat)

      Indecis. Tu ce zici?2421
    • Mulți nu realizează asta niciodată. Nu realizează că acei bani este egal timp pierdut din viață și că amintirile sunt mai importante ca banii. Știu pe unu’ care toată viața a strâns bani, a muncit pe rupte și într-o zi a murit și a fost găsit la 4 zile. Banii au rămas băncii și tot ce a avut el acum se distruge. Nu-i rău să apreciezi ce face stânga, doar dacă acele lucruri ar fi din inimă și nu cu gânduri ascunse. Și tot așa… Noi nu avem partide de dreapta sau stânga, avem găști puse pe căpătuială.

      Indecis. Tu ce zici?299
    • Dacă ești sărac, trebuie să faci bani în așa fel încât oameni ca @leon să intre în faliment, să nu mai vorbească prostii.

      Indecis. Tu ce zici?1330
    • @Liviu
      Noțiunea de fericire nu e aceeași pentru toată lumea. Ceea ce te face pe tine fericit nu îl face neapărat fericit și pe cel de alaturi. Unii, știu că mulți nu înțeleg, sunt fericiți când fac bani, nu când îi cheltuie. Procesul respectiv ii face fericiți, nu banii in sine. Banii sunt doar scuza pentru un fel de adicție, alta decât băutura, păcănelele, mâncatul excesiv. Într-un fel sau altul toți avem tendința de a acumula adicții. Nu știu dacă e neapărat cazul omului pe care-l cunoști, dar e posibil să fi fost fericit.

      234
    • @Boros
      leon a vorbit foarte bine.Tu ori esti prea tanar ori prea infumurat ca sa vezi aspectele astea din viata, cu timpul o sa te maturizezi si ai sa intelegi ce a vrut sa spuna. Poti sa aduni munti de bani ca la final cu amintirile placute din viata ramani, cu amintirile, nu cu cariera sau gramada de bani din contul bancar.

      70
    • @Ambra Total de acord cu ce spui tu, dar totdeauna nu trebuie să cadem în extreme. Omul din povestea mea cred că era nefericit. Nefericire adusă din iubirea pentru bani. Nu mânca ceva bun, nu bea, nu mergea în concedii, soția a plecat din cauză că o considera bunul lui, copiii îl învinovățeau că au trăit greu din cauza lui. Acum după 12 ani de la moartea lui totul se distruge și nimeni nu mai vine să se intereseze. Anul ăsta am fost la cimitir la bunicii mei și soția mea i-a rupt din iarba și buruienile de pe mormânt. Sincer, omul ăsta a fost o lecție de viață pentru mine și din situația lui am avut multe de învățat. Nu am trăit în bogăție și nici în sărăcie, dar unele lecții de viață mi-aș dori să le împărtășesc și altora. Să nu se ajungă la situații extreme și regrete greu de îndreptat.

      90
    • @Ambra Ai perfecta dreptate. Cunosc persoane care au tot ce le poate trebui în viata asta și lor și familiei apropiate (părinților, copiilor). La o discuție am pus întrebarea ce ne frământă pe noi ăștia fără bani la modul „nu trebuie sa mai muncesc în viata asta o zi” – Ce te mana în lupta?
      Iar răspunsul a fost: „Cifrele. Nu mai cuntific nimic în bani, acum e vorba de cifre”

      50
  2. Sunt perfect de acord cu ce ai scris in articol si nu mi se par idei de stanga.
    Idei de stanga sunt cele in care exprimi nevoia de interventie a statului:
    https://zoso.ro/bancile-profituri-record/
    https://zoso.ro/evident-nici-idee-despre-faca-reducerea-preturilor-alimente/

    Indecis. Tu ce zici?4247
    • Nici macar alea nu mi se par idei de stanga, ci false solutii. Iau banii de la „bogati” unii ca Ciolacu si Caciu, ca ajuta ei poporul. Hai sa radem. Vedem ca fac unii ca Ciolacu sau Caciu sau Dragnea sau Buzatu pentru saraci. O simpla plimbare prin comunele din Teleorman sau Vaslui te ajuta sa intelegi.

      Ideile cu adevarat de stanga, in Romania de azi, ar fi altele. De exemplu, idea ca statul roman ar trebui sa colecteze mult mai multi abi, dar sa pompeze sume uriase, cam tot ce poate raportat la PIB, ca sa traga in sus aproape jumatate de tara, care e cumplit de subdezvoltata. Si nu neaparat prin ajutoare sociale, ci prin dezvoltarea infractructurii in zonele alea, prin scoli si ingrijire medicala decenta, prin ajutoare active, de genul: reduceri de taxe la salariile mici, ajutoare de relocare, subventii pentru transport la lucru, cursuri de recalificare pe bune. Planurile ar trebui sa fie clare si usor de urmarit. De exemplu: pana in 2026 sa nu mai avem nicio scoala in Romania fara grup sanitar cu apa curenta. Sau: sa nu mai avem nicio persoana in Romania de peste 65 de ani care sa nu aiba un set minim de analize medicale efectuat pe an.

      Ca altfel, Romania e ca un om care umbla intr-un picior azi.

      Banii aia nici macar nu sunt cheltuaiala „proasta”, sunt investitie. Inclusiv „capitalistii verosi de dreapta” ar intelege de ce trebuie colectat mai mult de 27% din PIB la buget.

      Comentariu apreciat.648
    • @Silicon v.
      „De exemplu: pana in 2026 sa nu mai avem nicio scoala in Romania fara grup sanitar cu apa curenta.”

      Probabil tu crezi ca toate școlile din România sunt în zone cu canalizare și apa și nu vrea cineva sa le racordeze la rețea.

      În realitate școlile alea fără grup sanitar cu apa curenta sunt în zonele unde nu este canalizare și nici apa curenta.

      Asta înseamnă că pentru a avea „grup sanitar cu apa curenta” trebuie fântână cu pompa electrica, bazin de colectare a apei, instalatie de filtrare a apei, fosa septica, trebuie sa tragi tevi și alte chestii – de ajunge un WC cu apa curenta la 100.000 euro.

      Apoi începe lumea sa strige cum e posibil sa dai 100.000 euro pe un WC – sigur cineva a furat.

      Apoi lumea va vrea ca primarul care a făcut lucrarea sa meargă la pușcărie- ca sigur a furat – iar dacă nu va face puscarie oamenii vor fi nemulțumiți și vor spune ca nu au încredere în justiție.

      Asa ca la final oamenii oricum vor fi nemulțumiți- fie ca școlile nu au WC, fie ca ei cred ca primarul a furat când a făcut WC-ul.

      Indecis. Tu ce zici?4145
    • Sunt prea comunistă dacă zic că orice persoană din România ar trebui să aibă efectuat măcar un set de analize uzuale pe an?! (Am dat-o așa să nu mă încurc in negații și să iasă o varză)

      PS. Mie medicul de familie îmi dă trimitere pt analize uzuale și pt vreo 2 mai puțin uzuale (pt tiroidă) la fiecare 6 luni.
      Trebuie să fac un pic de jonglerie, dar merge.

      Jongleria: țin minte luna când mi-a dat ultima trimitere. Cu cca o lună înainte, la începutul lunii, îmi fac programare pt analize, să mai prind plafon. Cu câteva zile înainte de ziua programării mă duc la medic și-mi dă trimiterea. Mă duc și fac analizele.

      Merge ceas de vreo 3 ani pt analize uzuale preventive.

      Indecis. Tu ce zici?2125
    • @silicon_v

      Exact asta mă gândeam și eu. Nimic din articol nu mi se par idei de stânga, mai mult de-atât, nici nu mi se par idei care intră în sfera politicului. Mi se par idei normale, de bun simț, de comunitate.

      Și-n US, țara cu cel mai sălbatic capitalist, nici una din ideile alea n-o să fie considerate comuniste sau socialiste.

      Din contră, bătrânii, boomerii, sau cum vrei să le zici, americanii mai bătrâni vor zice că ești prost dacă vrei casă mai mare, ești prost dacă vrei mașină nouă tot timpul, pentru că în loc să-ți investești banii să lucreze pentru tine (ca un capitalist adevărat) îi spargi pe prostii. Am rămas mut când s-a apucat un bătrânel de 92 de ani să-mi explice despre bursă și investiții, el fiind fermier de carieră. Ce să zic?

      Visul americano-capitalist era să ajungi să ai destui bani ca să pui banii să lucreze pentru tine și să te retragi să faci ce zici tu, să petreci timp cu copiii, cu nepoții, etc. Retire early.

      Ce se întâmplă de ceva zeci de ani încoace se numește consumerism și e total altceva, consumerism poți avea și-n socialism, că doar e plin de tesla și iphone-uri noi și-n Norvegia stați liniștiți.

      Cel mai mult mi-e frică de intervenția statului în orice chestie. E ca și bancul ăla adevărat, că Belgia a rămas fără guvern nu știu cât timp (luni sau ani de zile) și s-a descoperit că de fapt lucrurile mergeau mai bine :)

      Indecis. Tu ce zici?2212
    • Chestia asta a facut-o deja un contabil pus in fruntea ministerului, Nicolaescu, care a ajuns la concluzia, spusa public, ca poporul român este un popor bolnav (nu numai la cap, zic eu, de au ales comunisti 33 de ani).
      Confirmarea o vedeti si acum, cu miile de morti din neglijenta sau indiferenta medicilor, cind te duci pentru o apendicita si iesi in patru scinduri plin de nosocomiale.

      12
    • Comentariul de mai sus ptr AB.

      02
  3. Vali o intrebare personala: Vin alegerile. Blogul tau #1 in Ro are cei mai multi cititori.
    Ai fost contactat de vre-o grupare politica din ro. pentru a posta articole…. ajutatoare?
    Daca inca nu, care ar fi pozitia ta in caz ca?
    Nu trebuie sa raspunzi, clipeste de 2 ori…..:)

    Indecis. Tu ce zici?3323
    • nu avem. dar dacă după alegeri vezi că mi-am luat un 2.5XT sau un DUN600LZ te prinzi tu.

    • La aia cu bancile cred ca dl Simion s-ar baga cotizand cu niste bilete la galerie.

      234
    • Si revenind la asta. Statul nu trebuie sa umble la cotele de impozit. Varianta cu Hidroelectrica aplicata anul trecut poate functiona foarte bine si cu bancile. Ia sa dea CEC-ul dobanda cu 2-3% sub celelalte banci, si la fiecare aparitie a politicienilor cand sunt intrebati de costul creditelor in conditiile de inflatie marita sa spuna: aveti solutia unei banci cu capital de stat care da credite mai ieftine. Fix cum au facut cu Hidroelectrica. Pentru firme au eximbank sau nu mai stiu ce microbanca din asta facuta din pix unde la fel pot fi indrumati toti cei cu afaceri care vor credite pentru dezvoltarea firmei. Deci se poate, au solutii cu ce au acum, au unelte. Nu au vointa.

      Comentariu apreciat.602
    • @Septimiu
      „Ia sa dea CEC-ul dobanda cu 2-3% sub celelalte banci …”

      Banca este o afacere ca oricare alta, dar care are ca obiect banii. Acei bani cu care se dau credite nu vin din cer, ci din banii pe care alți oameni ii depun la banca în depozite precum si din imprumuturi ale bancii.

      Sa spunem ca dobânda medie la depozite în România este 6% și dobânda medie la credite este de 9%.
      Adică o banca plătește 6% dobânda celor care depun bani și cere 9% dobânda la credite.

      Diferența aia de 3% reprezinta banii băncii pentru salarii, sedii, impozite și evident profit – ca de aia fac oamenii afaceri, ca la final sa le rămână și lor ceva.

      Dacă statul ar veni și ar spune ca CEC sa dea depozite cu 6% s-ar întâmpla doua lucruri :

      În primul rand banca va plăti 6% pentru depozite si va da credite tot cu 6% deci nu ramane cu nimic si nu mai are bani pentru salarii, chirii etc – ceea ce inevitabil va duce la falimentul băncii.

      Falimentul nu va interveni pe loc, dar in perioada de timp cât banca va mai funcționa toți oamenii vor vrea credite cu dobânda mai mica cu 3% decât celelalte banci

      De unde va lua banca bani ca să dea credite tuturor ??

      Nu o sa aibă de unde și inevitabil unii vor prinde credite cu dobânda mica iar majoritatea nu.

      Ca idee în Ungaria s-a plafonat acum circa un an prețul la mai multe produse inclusiv benzina/motorină – dar nu a funcționat

      Indecis. Tu ce zici?1732
    • @Mirel esti poet. Subiectul era mult mai bine dezbatut la alt articol. Bancile au profituri mari, profituri obtinute din marje. Daca scazi marja scade profitul si daca vreau banca de stat pot sa scad marja ca daca are nevoie de bani o recapitalizez tot eu STAT. Deci scaderea trebuia facuta in limita micsorarii profitului pana la media europeana sau chiar putin sub. 2. Banca nu iti imprumuta tie banii din depozite. Banca functioneaza ca o societate de asigurare. Daca in mod normal 20% din credite sunt neperformante ei trebuie sa aiba in depozita acei 20%. Banca are voie sa imprumute de cateva ori mai mult decat au in depozite 5-7 habar nu am, e o chestie pe care o stabileste BNR ca nici banii aia din depozite nu sunt 100% fix, dar la fel se aplica niste coeficienti. I America parca este intre 7 si 9 ori dar poate vorbesc eu prostii auzite pe youtube, insa in general asa functioneaza bancile: depozitul + banii proprii sunt gaj pentru a da de cateva ori mai mult bani imprumut.

      1712
    • @septimiu, paritatea depozite credite ca sa fii banca solvabila in Romania este de 1.2 depozite la 1 credite.
      In al doilea rand, banii aia trebuie sa existe efectiv in soldurile unui cont galeata ( nu in depozitele populatiei), nu-i poti inventa pe hartie si privin din – 1) profituri din anii anteriori 2) imprumuturi de pe piata locala 3) imprumut la banca mama daca exista 4) imprumuturi externe (inclusiv BERD)

      61
    • @Septimiu
      Eu înțeleg perfect ce spui și am auzit de multe ori ideea asta în diferite forme – iar ideea este ca „statul sa ne dea” ori statul sa impună un preț maxim.

      Exact asta s-a întâmplat în Ungaria, statul a impus preturi maxime la diverse chestii, inclusiv benzina/motorină.

      Adică exact ce spui tu, statul a ajutat oamenii sa nu mai plătească preturi umflate

      Dacă ai mai citit presa în ultimul.an ai văzut ca chestia din Ungaria cu preturi stabilite de stat nu a funcționat – și inițial acele produse au dispărut iar când s-a renunțat la plafonare pretul a crescut mai mult decât era la început.

      După părerea ta de ce nu a mers în Ungaria- ca s-a aplicat exact ideea ta ??

      136
    • @septimiu: ceea ce spui tu nu prea are logica. Nu o sa faca nicio banca asa deoarece aia e practic marja bancii. Daca face CEC-ul asa, va sta la mana robor/ircc. Daca ajung indicatorii la 1%, banca o sa fie pe minus.

      72
    • off, e prea mutl offtopic cand trebuia sa fim la articolul cu bancile si profiturile.
      SI eu ca si Vali consider ca marje de profit de 30% la banci sunt mari. Consider ca o banca ca CEC-ul poate sa traiasca si cu 7-8% profit. Scaderea profitului poate sa fie de ajutor majoritatii oamenilor daca de exemplu banca scade dobanda cu care iti da credit. evident ca profitul poata sa scada si daca iti da mai multa dobanda la depozitele depuse dar scopul era sa ii ajut pe cei ce au nevoie de o casa de exemplu nu pe cei ce vor castiga mai mult din dobanzi mai mari.
      Nu cat sa devina nesustenabila, ci cat sa nu mai iasa profit 30% la final ci 7%. Atata tot.

      108
    • folosind un domeniu mai familiar gazdei noastre, profiturile alea trebuie scazute organic, adica creand un mediu concurențial adevărat. cu carteluzarea, prima casa si clientii captivi de la noi pur si simplu nu ai cum. orice măsură punitiva ai incerca nu o sa faci decat mai rau pentru clientul final.

      20
    • hai ca am premature reply. ideea cu supraimpozitatea profitului este exact cumpararea de followeri.

      10
  4. Atunci cand indemnele la munca, seriozitate si chibzuinta ajung sa fie vazute drept idei politice de stanga. Vai de plm.

    Comentariu apreciat.13310
    • Când ajungi să le spui grașilor din online să pună mâna pe lopată și să dea zăpada din fata blocului e clar că e ceva greșit cu tine, nu cu ei, care doar se plâng. Tu ești vinovatul.

      Comentariu apreciat.727
    • Mai e si chestia ca sunt niste teorii care zic ca tocmai asa a pornit capitalismul, de la unii care puneau accent pe munca, seriozitate si chibzuinta.

      Indecis. Tu ce zici?274
    • tu vrei să mă vezi reclamat iar la CNCD?

    • N-are treaba cu indemnul la munca si virtute. Aici aproape toata lumea este impotriva ideii pe care o sustine Vali, de impozitare a profitului nesimtit al bancilor si comerciantilor cu 90%. Li se pare o idee de stanga, pesedista, tip Dragnea.

      1312
    • @Sabotor

      Weber a fost un agent al statului german/prusac, să scrie propagandă & lucrări „științifice”, să-i calmeze pe muncitori să nu li se alăture socialiștilor și comuniștilor. A falsificat istoria universală, pe parte economică.

      Germanii nu au inventat capitalismul, cu protestantismul lor.
      Germanii au inventat comunismul & nazismul, cu protestantismul lor.

      Noi și ai noștri am simțit pe pielea noastră ce rezultate produc protestanții: nazism și comunism. (merg mai departe; neîncrederea în a publica Biblia mai devreme, din cauza hâțului dintre catolici și protestanți)

      Întreabă-i pe evrei cât de mult au suferit din cauza asta, ce părere au ei despre germani. Și despre noi, cât de proști siniștri am fost să-i credem & să continuăm să credem că sunt modele de urmat.

      Nu mersi, bruder, rămâi în cocioaba din mlaștina ta, lângă plaja cu Marea Baltică.
      Born a barbarian, always a barbarian…

      Indecis. Tu ce zici?823
  5. Apropo de disperarea dupa a avea si a cheltui cat mai mult. Tu il cunosti personal pe mariciu. E fericit? Pentru mine e enigma online-ului romanesc cum sa ajungi in cativa ani din chirie la garsoniera in casa cumparata, masini noi, vacante saptamanale fara sa fii vreo vedeta sau sa ai macar sute de mii de vizualizari la clipuri. Habar n-am ce poate face sa produca atatia bani…dar mereu am fost curios daca asta l-a facut si il face fericit.

    Comentariu apreciat.1014
    • E totul pe datorie.

      Comentariu apreciat.280
    • Nu conteaza ca e pe datorie sau nu, ratele tot trebuie platite si probabil nu sunt mici.
      Asta e ideea.

      Comentariu apreciat.260
    • Probabil campanii și sponsorizări, nu neapărat din views. L-am urmărit în perioada în care-și amenaja casa că eram și eu în proces și mai dau play când văd ceva ce pare interesant. Omul bagă mult material, se vede că muncește mult, încearcă să dezvolte, are autoironie și nu se vede mai mult decât este. Dar sunt și suficiente momente în care ar trebui să fie prezent în rubrica Influencer fun.

      Comentariu apreciat.532
    • Mai sunt și alții care au plecat din publicitate și acum sunt mari influensări.

      Dacă nu lucrau înainte în industria respectivă și nu aveau atâtea relații, prietenii și cunoștințe, sigur situația lor era foarte diferită.

      Comentariu apreciat.461
    • casa și mașinile sunt pe credit, a zis-o și el.
      e fericit, dar muncește foarte mult.
      pe de altă parte, dacă ar avea atitudinea mea, de economie, de modestie, nu ar mai veni campaniile așa des. așa că trebuie să cumpere, să meargă în excursii exotice, să filmeze continuu, altfel adio campanii.

      ca să elaborez pe subiect, ăsta e și unul din motivele pentru care eu nu primesc campanii. că sunt idiot și îndemn la cumpătare și echilibru. nu sunt lifestyle, nu cumpăr constant haine, nu plac nici la decathlon, nici la bănci, nici la bricolatori, nici la nimic. „ești bun, e public mult acolo, ai rezultate, dar o să mergem la X, că ăla face instagram și tiktok și astea sunt la modă acum” sau „o să mergem la răzvan pascu, că ne place de el, chiar dacă tu scrii de camping și el nu”.

      dacă e nevoie de lămuriri pe subiect, spuneți și fac articol dedicat.

    • mariciu a inceput sa „fure cam mult curent” ma mir ca inca nu a aparut la sectiunea influencer fun

      Comentariu apreciat.461
    • also, mariciu a făcut anul trecut 160.000€. eu n-am făcut nici o treime din atât.
      sânziana iacob 300.00€. faiar 200.000€.
      se plătește prost scrisul.

    • Nu ar fi rau sa avem parte de un articol separat pe acest subiect.

      Comentariu apreciat.610
    • @Vali
      Asa cum am mai spus intr-un comentariu anterior, cumpatarea asta pe care o recomanzi este cu dus si intors. Iar in lumea actuala cumpatarea nu este buna deloc pentru afaceri din motive lesne de inteles.
      Referitor la Mariciu si alegerile sale, treaba e foarte simpla. Cat timp va reusi sa-si poata sustine costul actual al vietii fara compromisuri o sa fie interesant de urmarit. Insa cand va incepe sa faca niste compromisuri lucrurile vor intra intr-o spirala adanca. Nu stiu daca va ajunge ca vloggerul de teh, dar banuiesc ca ii este frica de ceea ce ar putea ajunge.
      Si chestia asta este si o lectie pentru multi. Mai precis daca tot ce ai se bazeaza exclusiv pe credite si tu esti dependent de un anumit venit, nu esti bogat. Ci doar un sarac cu datorii poleit un pic cu niste chestii pe care le vei pierde la prima furtuna mai nasoala.

      Comentariu apreciat.501
    • In idee asta e misto de citit despre Nikola Jokic, baschetbalist in NBA. Omul e un sarb mare, nu e plin de muschi, are si niste grasime pe el, desi este super masiv nu ii place sa joace sub inel si sa se impinga cu toti gen Shaq, coordoneaza jocul si face de toate – pase, recuperari, aruncari de 3 puncte, a castigat titlul anul asta.

      In schimb omul este absolut „normal” – are o nevasta cu care e de prin liceu, putin mai plinuta si o fetita, nu vrea petreceri, nu face slam dunks, nu urla, nu se bate cu pumnul in piept, nu da petreceri, nu poarta nijuterii scumpe, nu masini, nu case, nici macar nu sta in oras, are o mica ferma langa oras si niste cai, tot ce vrea e sa fie lasat in pace – insa pe teren este probabil cel mai bun jucator la momentul actual.

      Ei bine, lumea nu e fericita cu el, destul de multi comentatori au spus asta – au nevoie de un jucator care sa iasa in evidenta, sa atraga interesul, sa creeze controverse, nu de un jucator de echipa care isi vede de treaba.

      Comentariu apreciat.712
    • @BigBear: Jokic a zis intr-un interviu pana si ca nu prea ii place ce face la Nuggets pentru ca e job-ul lui si na, carui om ii face cu adevarat placere sa presteze la job? Lol. Give this man a medal! Stai, a primit, e in ordine.

      @Asdad: am fost tentat sa-ti dau susvot ca ai scris frumos, dar mi-am dat seama ca ar fi dat mai mult din nevoia sa ma asigur ca alegerile mele sunt bune si ca, de fapt, sunt la fel de sarac ca mariciu (sau orice alt personaj care conduce masina de 5-6-7 zeci de mii de euro), ca na, si el isi ia lucruri pe credit. Doar ca nu suntem chiar toti in aceeasi barca.

      64
    • Este vremea frivolitatilor si imaginii vs substanta in care daca esti imbracat ultimu racnet iphone 18, bmw si fite da totu pe datorie/credit/mamica milionara e mai important decat low key/totu platit/bani in banca/viata normala
      Am multe exemple printre cunoscuti oameni cu sute de mii in banci munciti de ei cu firme sau alte nebunii si care ii vezi cu biciclete de 200e prin oras si imbracati decathlon, sau mai bine zis nu ii vezi.
      La Mariciu e un business, daca are cap trage cat poate plateste ce poate cat mai tine si poate se reinventeaza, construieste altceva dupa ce o ia la vale, sau poate nu o ia la vale, vloggeru de tech s-a dus ca era complet in partea celalata de oamenii care in teorie ersu publicu lui, la Mariciu nu e asa si eu ma mai uit uneori la fazele cu casele sau masini da cam atat ca nunsunt in taget

      101
    • In continuarea comentariului lui Bigbear. Cand a aflat ca parada de prezentarea a trofeului castigat (singurul campionat castigat de Nuggets atentie) va fi in aceeasi zi cu nu stiu ce curse de cai de la el din urbea sarbeasca, si-a pus mainile in cap. Da, omul e atipic.

      110
    • @unsirb,@Octtavyan
      Inteleg ideea de a cumpara pe datorie daca nu vrei sa blochezi banii in acea achizitie si ii folosesti in alte directii lucrative. Insa nu o sa inteleg niciodata ideea de a cumpara pe datorie si apoi sa fi prizionierul acelei datorii. Caci una este sa dispui de 50k euro in cont si sa vrei sa faci o investie in ceva si decizi sa iei un credit pentru masina. Si alta este sa ai 10k eur in cont si sa faci un credit la o masina de 60k de eur doar ca vrei sa faci asta. Ca acea masina iti poate aduce niste bani pot intelege, dar in extrem de multe cazuri datoria ajunga sa-l detina pe om. Din cauza asta vlogerul de teh a facut ce a facut si sunt destul de sigur ca si Mariciu va ajunge la o rascruce importanta unde isi va pune intrebarea simpla: Banii sau moralitatea?
      Desigur daca Mariciu si-a inchis toate creditele sau este pe punctul de a si le inchide este meritul lui. Insa daca datoriile au tot crescut la fel ca si banii pe care ii face, va fi doar o chestiune de timp pana cand isi va pune intrebarea simpla de mai sus.

      120
  6. Depinde tare mult și de cercul din care faci parte. Care sunt lucrurile comune împărtășite de toți.
    Dacă este o totala competiție pentru cea mai tare mașina, vacanta sau cele mai de brand haine nu prea ai șanse sa conteze altceva.
    E greu sa ieși din cerc, greu sa găsești altul după o vârstă.

    Comentariu apreciat.398
    • Cercul din care faci parte este cum ti-l doresti, pentru ca prietenii ii alegi.

      Pot fi diferente de stil de viata, de ex. eu am luat masina ieftina si am platit mai mult ca sa am un apartament mai mare iar niste prieteni si-au luat masina de vreo 3 ori mai scumpa decat a mea dar stau intr-un apartament mai mic. Dar conceptiile de baza sunt in aceeasi zona.
      Nu ai cum sa fii prieten (nu doar cunostinte) cu cineva care are un stil de viata MULT diferit de al tau – si tu si el va veti intreba tot timpul „cum naiba poate sa faca chestia aia?”

      Comentariu apreciat.283
    • @MihaiC
      Tu masina ieftina-casa mare. ei masina scumpa-casa mica
      Nu prea vad conceptia in aceeasi zona.

      Da, teoretic prietenii ii alegi. Ai si dreptate la modul general.
      Practic daca nu poti din diverse motive plauzibile sau nu sa iesi din cercul ala, sa ridici sau sa intorci capul sa vezi si altceva, ramai tot acolo.

      Rezultatul a ceea ce spui tu „Nu ai cum sa fii prieten (nu doar cunostinte) cu cineva care are un stil de viata MULT diferit de al tau ” duce la ceea ce am spus eu: trasul mai mult si mai mult ca sa ai acelas stil de viata cu cei din apropierea ta.

      510
    • Exact asa. Am prieteni care toaca toti banii pe care ii fac. Merg impreuna cu ei in concedii pentru ca acolo, din 20 de vacante daca impartim banii 50% -50% la toate barurile, restaurantele etc iesim in marja de 2-3% diferente. Bem la fel, mancam la fel, ne dorim aceleasi lucruri in vacante. Diferenta este ca eu fac 2-3 cu ei, ei mai fac alte 5-10 fara mine , la finalul anului eu am strans de o jumate de garsionera, ei au bani doar pentru urmatoare excursie.

      243
    • @dny
      Suntem in aceeasi zona, doar punem accentul un pic diferit.
      Daca eram eu cu vila si bicicleta si ei cu garsoniera si mertan…

      „trasul mai mult si mai mult ca sa ai acelas stil de viata cu cei din apropierea ta” – asta daca telul tau este sa ai acelas nivel (ridicat) de trai.
      In viata ajungi sa cunosti multi oameni – colegi de scoala, vecini, colegi de serviciu, parintii colegilor copiilor tai etc. E alegerea ta cu cine pastrezi legatura si cu cine vrei sa (incerci sa) devi prieten.

      @septimiu
      Va distrati la fel din punct de vedere calitativ, difera doar cantitatea.
      Cum ar fi fost unii sa vrea la restaurant de fite si altii la „impinge tava” ?

      70
    • @Septimiu și pana la urma de ce este rău sa-ti trăiești viata cu 10 vacante pe an, mâncare bună și bautura? Sigur, indeplinind condițiile în care ai deja o casa, job si relație ok și mai ales, fără copii.

      64
    • Scopul meu este sa ma retrag cât mai repede. Un fel de FIRE. Am plecat la drum cu gândul ca în 10 ani ma pot retrage. După 4 ani îmi dau seama ca mai am doar 3 ani pana când investiile mele vor genera, în varianta conservatoare de 4% pe an, cam cât estimez eu ca voi cheltuii peste 5-10 ani. De asta prefer 3 vacanțe acum si nu 10.

      20
  7. NOU
    #57

    As zice ca atunci cind vorbesti cu vocea ta mesajul e in principal de responsabilitate individuala, ceea ce e o notiune de dreapta dar cind pui caricaturi/ meme sau ce sint desenele si glumele alea chinuite in engleza, acolo e o filozofie de stinga, marxista. Parerea mea.

    Comentariu apreciat.408
    • Memele alea sunt creepy rau. Cel putin pentru unul ca mine, crescut in oranduirea comunista si exact genul ala de meme (unele din ele, cel putin) apareau ca si caricaturi prin Scanteia si alte oficioase comunistoide.

      Comentariu apreciat.408
    • Meme alea se refera in principal la SUA, care este aproape de capitalism salbatic.

      @kilroy
      Daca iei mesajele ca atare sunt valori umane (crestinesti, daca vrei :) ).
      Reticenta ta cred ca vine de la faptul ca ai vazut prea multe mesaje oficiale care erau goale de continut. Faptul ca eram trimisi ca elevi la munca „voluntara” agricola nu inseamnca ca ideea de voluntariat (cu adevarat la libera alegere) este gresita.

      208
    • Mihai, ma refer, mai degraba, la caricaturile cu burghezul gras carat in spate de un proletar slab. Nu crezi ca s-au fumat de prea multa vremesi ca este prea simplist sa imparta lumea in doua categorii? Lupta de clasa, remember? Aruncarea in derizoriu a clasei de mijloc.

      134
    • te uiți la ce aveti au musk, bezos, gates, ce averi aveau acum 5 ani, și te îndoiești că nu e așa?

      frații dedeman au făcut miliardul, și oamenii de la ei de la marketing mi se plâng că nu au buget de 1 articol pe lună pe blog.

    • @kilroy
      Cum zice si Vali, Bezos face miliarde si angajatii din depozitele Amazon nu au pauza de pipi.

      „Aruncarea in derizoriu a clasei de mijloc.” – Tocmai asta e problema, ca clasa de mijloc se micsoreaza si saraceste.

      253
    • Tocmai asta e problema, ca clasa de mijloc se micsoreaza si saraceste.

      Dacă n-aveai internet, tu nu știai nimic despre nimic.
      Scuze, nu știu de ce am simțit nevoia să scriu asta, nu știu la ce m-am gândit tocmai acum…

      87
    • @Boros
      1/ Eu sunt middle class, adica o duc destul de bine, fara sa fiu bogat.
      2/ In Romanina internetul este si bun si ieftin, asa ca asta nu este un criteriu.

      Ce inseamna middle class / poor?
      Depinde pe cine intrebi:

      „The right-wing Heritage Foundation has long sought to, well, to disprove the existence of poverty, and their latest attempt — a “report” issued last week — is as mendacious as ever.

      The foundation’s Robert Rector — long an enemy of poor people and government programs that assist them — essentially claims that poor Americans are living in the lap of luxury because…well, because most of them have luxury household items like refrigerators and ceiling fans and answering machines and color TVs. (As others have remarked, I guess the poor don’t like buying all of those black & white TVs currently flooding the market…)”

      35
  8. Nu inteleg aceste acuze cu “esti de dreapta” sau “esti de stanga”!
    Singurele lucruri care merita discutate dincolo de politica sunt cele legate de proiecte care au un impact “pozitiv” in societate.
    Societatile insa difera de la regiune la regiune iar politicile locale trebuiesc adaptate acestui fapt.
    Socialismul si protectia lui sociala nu pot functiona decat dupa ce capitalismul a format o societate in care zona de biznis functioneaza adica mediul de afaceri este solid.
    Si Stanga si Dreapta au “idei” bune si unele mai putin bune depinde unde le aplici si mai ales cum!
    Poti azi sa imbratisezi o idee de stanga si maine una de dreapta care sa nu se bata cap in cap atata timp cat ele impacteaza pozitiv societatea.
    De cand a fi “pe mijloc” inseamna ca esti de stanga? Si chiar daca ai fi, ce e rau in asta? Sau a fi de dreapta?

    218
  9. – când parchezi la mall sau la magazin, fă-o mai departe să lași locurile apropiate altora care au mai multă nevoie.
    – la birou sau acolo unde lucrezi, sau pe undeva prin parc, unde aștepți pe cineva, dacă vezi o hârtie sau gunoi pe jos în fața ușii, ia-l și aruncă-l la un coș să fie curat. chiar dacă nu ai aruncat-o tu. la banca transilvania în față e plin de chitanțe aruncate, nimeni din toată banca aia nu face curat
    – când vezi un străin în autobuz sau la magazin, un pakistanez, un american, orice, ajută-l dacă vezi că nu se descurcă cu cardurile alea sau cu cântărit produsele. am salvat câțiva străini de la japcă pe autobuzul 783 spre aeroport (controlorii îi vânează special)

    Comentariu apreciat.436
    • – când parchezi la mall sau la magazin, fă-o mai departe să lași locurile apropiate altora care au mai multă nevoie.

      Fix asa fac si eu, dar nu pentru a-i lasa mai aproape pe cei care au nevoie (exista locuri speciale pentru aceste categorii), ci pentru ca acolo se inghesuie fix toti bombardierii si ciolovecii.

      Comentariu apreciat.260
    • „– la birou sau acolo unde lucrezi, sau pe undeva prin parc, unde aștepți pe cineva, dacă vezi o hârtie sau gunoi pe jos în fața ușii, ia-l și aruncă-l la un coș să fie curat. chiar dacă nu ai aruncat-o tu. la banca transilvania în față e plin de chitanțe aruncate, nimeni din toată banca aia nu face curat”

      fa asta si ceilalti vor arunca si mai mult, ca le aduna cineva. si futut si cu banii luati.

      144
  10. Man, eu sunt 100% de acord cu tot ce ai scris tu aici. Dar astea sunt pe partea personala, e chiar ok sa nu iti doresti sa iti iei ultima tesla (cough, cough) si sa fi fericit cu asta. Si daca ai bani, si daca nu ai bani, e mai mult despre un stil de viata si gandire.

    Insa postarile tale care imi dau de gandit ca ai iesit la baut cu marx si cu care nu am cum sa fiu de acord sunt alea cu „sa vina statul sa supraimpoziteze profitul”, „sa vina statul sa plafoneze preturi”, sa „control, control, control”, sa „amenda si bataie” etc.

    Pentru simpul motiv ca toate modelele astea si-au aratat limitele in alte parti. Nu e nevoie de cel mai corupt si impotent stat din lume (onor statul roman) sa incerce si el sa le puna in practica (din nou)

    Indecis. Tu ce zici?3916
    • @Boris limitarile si le-a aratat si varianta B – Capitalismul. Asta e problema. Ideile de acum 150 de ani cu piata care se regleaza singura s-au dovedit eronate. Cum o reglezi e smecheria. Nu avem o solutie, noi ca omenire, pentru ca perioda asta pe care o traim nu s-a mai intalnit niciodata in istoria omenirii, si oricum o traim doar unii dintre noi, aia de suntem in UE, tarile nealiniate din Europa si cateva zone din statele Americii de nord – SUA si CANADA. E ca la daciile vechi – nu stiai intotdeauna cat sa pui lera la bujie, cat sa cureti jiglerul si cat sa fie avansul la soc… E pe bajbaite ca nici benzina nu era la fel de fiecare data sa zici ai gasit solutia.

      199
    • boris, trebuie găsit soluții să oprim capitalismul sălbatic, ăla care te muncește 12 ore, îți devalorizează economiile, ridică prețurile caselor și apoi îți spune că ești prost că nu muncești mai mult.

    • @vali – cu respect, iti scapa un aspect. Tu esti fix ala care a muncit 12 ore si acum o duce bine insa spune ca viata este grea pentru cine nu munceste ca el. Acum 10 ani pe piata erau 100 de bloguri (luam si noi un numar), tu ai postat 3-4 articole pe zi, zi de zi si ai schimbat cate ceva periodic, altii au postat din cand in cand si nu si-au batut capul cu wordpress, teme, ce misca in spatele interfetei, ce e ala timp de incarcare, de ce sa nu ai 10 pop ups etc.

      Dupa aia 10 ani tu ai ajuns numarul 1 si restul s-au pierdut pe drum sau au dus-o foarte prost cumva facand acelasi lucru, nu? Cum este posibil, in acelasi conditii ca tu sa o duci foarte bine si restul sa fie vai de mama lor?

      Cam aia e toata chestia legata de sistem sau sistemul capitalist. Daca oamenii ar munci mai mult, mai serios, daca ar avea grija pe ce cheltuie banii sau sa ii puna deoparte, daca ar invata cate putin in fiecare zi atunci ar duce-o mai bine.

      Insa nimeni nu vrea sa asculte de mesaje de genul nu te imbata, nu te imprumuta la Provident, nu iti cumpara iphone, nu manca in oras, nu iti cumpara bmw de 20 de ani, etc – si continua sa cheltuie pe bani pe chestii nenecesare doar ca sa fie in randul lumii si apoi tu spui ca viata este grea si sistemul este de vina, nu omul.

      Indecis. Tu ce zici?278
    • @BigBear

      cu respect, iti scapa un aspect. Tu esti fix ala care a muncit 12 ore si acum o duce bine insa spune ca viata este grea pentru cine nu munceste ca el. Acum 10 ani pe piata erau 100 de bloguri (luam si noi un numar), tu ai postat 3-4 articole pe zi, zi de zi si ai schimbat cate ceva periodic, altii au postat din cand in cand si nu si-au batut capul cu wordpress, teme, ce misca in spatele interfetei, ce e ala timp de incarcare, de ce sa nu ai 10 pop ups etc.

      Bear, toarnă-ți cenușă în cap.

      Iartă-l Vali, poate că a uitat articolele despre cum se împart banii cu agențiile/corporațiile și cum niște influencer primesc exagerat de mulți bani, iar tu nu ești băgat în seamnă, taman tu, blogul #1 în țară…

      125
    • bigbear, cum zice boroș, pe scurt, eu mor de foame (câștig foarte puțin în comparație cu piața) pentru că refuz șmenurile, am gura mare, scriu negativ de branduri, nu fac lifestyle.
      fac articol separat.

    • Faptul ca imi spune unul sa muncesc mai mult sau mai putin, e treaba lui, nu e treaba mea.

      Cat despre capitalism salbatic, ala exista, da, in SUA nu la noi (sau in UE). Doar daca nu ai fost in State nu intelegi ca societatea aia e mai deferita de UE decat Romania de Danemarca, de exemplu. Era si vorba aia: Uniunea Sovietica Ailalta.

      Noi nu avem legi (sau capitalism) ca in SUA (cu bune (pentru oameni) si rele (pentru economie, daca stai stramb si judeci drept SUA baga toata europa intr-un bunzunar de la piept). Noi avem (more or less) acelasi cadru legislativ ca in media UE.
      N-are rost sa reinventam noi roata, are rost sa invatam sa ne spalam pe dinti, sa dam buna ziua, sa nu mai pupam moste ca in evul mediu, ca la asta suntem la mii de ani lumina distanta de UE, nu la legi.

      76
    • @vali – eu nu vorbesc de banii facuti, ma refer la articol unde ai spus „Ne-am pus burta la cale, avem niște bani în bancă, suntem bine overall.”

      Acel pus burta la cale este rezultatul a 10-15 ani sau cati ai de munca asigua si imbunatatit, ca sa ajungi in varful ierarhiei in domeniul tau. Daca toti oamenii ar incerca sa se imbunatatesca la fel atunci ar duce-o mai bine si nu mai are sens sa discutam despre reguli impuse in piata ca o duca mai bine si nea Mitica, om serios care a facut 8 clase, s-a angajat la o firma de paza si dupa 30 de ani este paznic de noapte.

      Evident ca Bia Khalifa o sa faca mai multi bani decat tine desi nu stie care e mana stanga si care e cea dreapta sau ceva Gami, Bambi, Selly o sa rupa in gura, ca e cool si trendy sau MrBeast care probabil face cei mai multi bani pe youtube cu clipuri de genul „dau un milion de dolari cui arunca mai departe cu piatra”, insa eu doar vorbeam de munca, progres si cumpatare in viata persoala si profesionala acolo unde esti un exemplu.

      43
    • @BigBear mai sunt zeci de alți bloggeri, pe unii chiar îi mai scoate Vali la înaintare ocazional. Care tot la fel, au postat un deceniu zi de zi, si-au adaptat stilul, și-au optimizat site-ul. Dar n-au avut flerul lui Vali, n-au prins la public. Sau pur și simplu n-au avut noroc.

      Munca e importantă, dar la fel de important este să știi și când să te oprești și privești în jur ca să realizezi că trebuie schimbat macazul. Iar câteodată, unii oameni, oricât ar munci, „they just can’t catch a break” cum ar zice americanul.

      Prin 2012 trebuia să reprezint firma la care lucram atunci la ceva eveniment internațional în UK. Fix atunci am avut probleme de sănătate, și a mers altcineva în locul meu. Oare asta s-a întâmplat din cauză ca am fost leneș !? /s

      91
  11. Binele individual, cel real, vine din binele colectiv, al societății din care face parte individul. Dacă ție ți-e bine și celor din jur le e rău, binele tău e relativ, iluzoriu. Pentru că în orice moment acest bine se poate spulbera iar tu poți trece în tabăra celor cărora le e rău. De ex. bătrânii. Cei mai mulți o duc rău și, ce să vezi, toți îmbătrânim…

    Comentariu apreciat.385
    • Sunt mulți bătrâni care o duc rău pentru că au îmbătrânit urât.
      Și oamenii din jurul lor au obosit să încerce să îi mai ajute sau să îi mai sprijine.

      Indecis. Tu ce zici?2912
    • lol, saracul Buffet. si nici bilgeitz nu mai e chiar la prima tinerete.

      49
    • pana la batrani aruncati un ochi la Paris – cum o duc bine unii si cum se rascola aia marginalizati voit sau nevoit. Chiar azi.

      126
    • Apropo de bătrâni și nivelul de trai. De câți ani se vorbește obsesiv de momentul in care vor începe să iasă la pensie primii decreței? Că cine le va plăti pensiile? se întreba lumea vizionară. Na, uite, suntem conduși de primele generații de decreței: Ciolacu, Predoiu, Romascanu, ăștia sunt doar trei din guvern, am zis de ei că-i cunosc, suntem „consăteni ‘ cum s-ar zice. Or mai fi și alții. Deci a venit momentul zero în care generațiile acelea care se temeau de viitor au acolo sus reprezentații lor. Ce se va întâmpla bun pentru întreaga generație? Ii vor ridica vârfurile pe ceilalți sau se vor cățăra și mai sus pe umerii lor? Momentul zero!

      120
  12. Nu sunt mama Tereza, dar am vrut și eu să îți scriu de mai multe ori. Uneori mesajele anti-capitaliste sunt meme și citate din propaganda rusă și chineză. Da, știu, SUA nu e perfectă. UE nici atât. Meritocrația ar fi de preferat oricând.
    Dar în contextul actual este pur și simplu prea mult. Uneori te apucă depresia.

    Indecis. Tu ce zici?4219
    • E dificil să vorbești de meritocrație atunci când pe tot spectrul politic sistemul ține cu dinții de nepotism.

      Ar fi bine dacă ar fi măcar nepotism pentru șmecheri, meritocrație pentru fraieri.

      Dar nu e nici măcar așa, sistemul în sine este MULT mai alunecos și insidios de atât.

      61
  13. „Am ales însă să aplic asta cu puterea exemplului în jurul meu. Hai să dau eu zăpada de pe trotuar dimineața. Hai să tund eu iarba acolo unde primăria nu o face. Hai să ofer eu ajutor vecinilor în vârstă sau care nu au timp” – astea-s idei de bun simt si buna convietuire. La bunica (sat pe unde nu cred ca a trecut primarul vre-o data) vecinii se ajutau intre ei, maturau drumul ( de pamant) si-l nivelau singuri dupa o apa mai mare, intretineau santurile. Si altele de intr-ajutorare. Au disparut comunitatile ( si obiceiurile astea), radem de cei care pun flori in fata blocului …

    Comentariu apreciat.374
    • gicule, la bunica la tara nu aveai companie care sa vina sa faca astea. De asta aveai si impozite si taxe locale mai mici.

      Ce probabil nu mai tii tu minte de la bunica e ca luai amenda daca nu-ti curatai santul. Asta daca nu aveai vreo torentiala de-ti inunda si curtea si drumul ca nu avea unde sa se duca apa.

      Nivelatul drumului se facea cu nisip si pamant “de la garla”. Care dupa producea inundatii si maluri surpate.

      Puterea exemplului nu functioneaza atat de usor in spatiul public in 2023. In loc de ambitie o sa antrenezi lenea pentru ca “Lasa ba ca face ala”.

      Am crescut in mai multe sate din astea. Peste tot era la fel (cel putin in Muntenia). Daca la tine era altfel, cinste oamenilor de acolo pentru ca ei erau exceptia, nu regula.

      712
  14. Florinel, dar bagă și niște rechini în mare, nu te zgârci. Pădurea din combinația mea e una foarte mare și protejată, din care lemnul este exploatat cu deosebită grijă și strictețe, în care Moș Martin și prietenii săi șerpi și alte cele trăiesc bine mersi și fericiți (mă rog, după legile naturii) și nu prea se întâlnesc cu omul. Căci omul va învăța cum să evite astfel de întâlniri, dacă dorește să se bucure de frumusețea pădurii fără evenimente nasoale. Sau, dacă se produc întâlnirile, învață cum să minimizeze riscul de a-i fi întrerupt traiul cel fericit.

    88
    • Maricico, greșiși discuția.

      Sau să-ți răspund si eu pe subiectul următor?

      (Nu mă mai lua vreodată in serios, că n-ai cu cine.)

      93
    • “Nu mă mai lua vreodată in serios, că n-ai cu cine”. Bine. Dar n-o să iau nici asta in serios.

      21
  15. „Hai să tund eu iarba acolo unde primăria nu o face.” pai asta inseamna capitalism. Cred ca nu ai citit manualul de economie corect :D. Asta e si ideea, ca sa nu astepti ca statul sa iti tunda iarba din fata casei sau sa iti scada dobanda la credite (pt ca nu poate – te costa mai mult in final).

    Problema mare e ca oamenii cred ca daca sunt egoisti asta inseamna ceva rau. Oamenii fac bine pentru ceilalti tocmai pentru ca sunt egoisti – vor sa se simta ei bine. E mai bine si mai distractiv cand toata lumea din jur e bine, nu se plange, e civilizat. Desigur ca e mai bine sa ai „un pic” mai mult, dar nu vrei ca cineva (statul) sa aiba atat de „mult mai mult” incat doar el sa poata sa faca ceva.

    Daca mai vrei o recomandare de carte: Carlo M.Cipolla, The Basic Laws of Human Stupidity

    252
  16. Ceva ce mie mi-a atras atenția în răspunsul către AlexF: „o explicație pe care mi-o dau eu mie e că vreau ca mai multor oameni să le fie bine. zic asta de mulți ani, nu mă ajută cu nimic că eu o duc bine dacă mulți din jurul meu nu sunt măcar ok cu viața lor.” Mai departe de stânga-dreapta, comunism-capitalism și alți termeni vechi și pe care oamenii îi interpretează care cum dorește, mi-a plăcut explicația asta cu simțitul și mi se pare o treabă pe care fiecare am putea s-o facem, chiar și sub formă de introspecție. Să ne gândim, adică, dacă vrem ca mai multor oameni să le fie bine. Și dacă da, de ce.
    P.S. am vrut să-i răspund lui Florinel la articolul precedent, dar am încurcat borcanele. Vali, mă poți ajuta puțin la ordonarea corectă a borcanelor? :-D

    37
  17. Am ales sa imi cresc copila intr-o zona saraca a Romaniei, plecand de la ideea ca daca va creste desculta in gradina va intelege mai multe din cele ce se intampla in jurul ei. Se bucura cand vede insecte in gradina, stie ca asta inseamna viata. In acelasi timp, incerc sa ajut o comunitate sa constientizeze ca nu e ok sa ne ardem gunoaiele noaptea si ca aruncatul lor pe camp e o mare problema pt viitorul nostru. Conduc mii de km, pt ca am ales sa traiesc in aceasta comunitate, refuzand sa locuiesc in strainatate sau in Bucuresti, acolo unde facturez serviciile pe care le prestez. Nu regret ceva, dar este infernal cand ma lovesc de atitudinea ostila a celor care imi inteleg actiunile si ma compatimesc pt o lupta cu morile de vant. Nu sunt implicat politic si nu am de gand, consum din timpul, banii si nervii mei, pt binele unei comunitati mici. Din cateva mii de oameni si zeci de autoritati publice cu care interactionez, primesc in privat incurajari si oficial multa muie. Dar copila imi spune sa continuam, asta e mica mea contributie. Un copil crescut cu principii sanatoase este un castig real, restul sunt detalii.

    Comentariu apreciat.475
    • De curiozitate, orientativ, despre ce zona este vorba? Locuiti la casa sau apartament la bloc? Multumesc.

      35
  18. Total de acord cu a nu te lăuda cu donațiile și ajutorul oferit și a face lucruri pentru cei din comunitate, mai ales pentru cei care au cea mai mare nevoie sau nu au pe nimeni de partea lor (bătrâni, copii nevoiași, oameni cu nevoi speciale, animale fără stăpân). De acord și cu faptul că fiecare știe pentru el (sau ar trebui să știe) câți bani sunt de ajuns.

    Dar mai departe amesteci rău lucrurile și pui etichete ‘stânga’ și ‘dreapta’ complet fără fundament. Despre care stânga/dreapta este vorba, luăm în considerare doctrina politică, economică? Ce valoare mai au în lumea de azi astfel de etichete (care doar polarizează discuțiile și înverșunează interlocutorii) când de exemplu stânga din Germania și alternative right din SUA au exact aceeași poziție în chestiunea sancțiunilor împotriva rușilor și a ajutorului pentru Ucraina? Chiar și dacă vorbim sub aspect economic, ideile sunt mai puțin clar delimitate decât erau acum câteva decenii.

    A alerga după bani (succes, recunoaștere de către oameni remarcabili, descoperiri invenții etc.) este foarte bine în sine și duce la progres. Problemele apar atunci când căile și modalitățile de a ajunge la rezultatul dorit sunt ilegale, imorale, mârșave chiar. Tu spui de că de la un punct încolo nu poți să crești decât dacă arunci peste bord bunul simț, cinstea, onoarea sau mai știu ce. Să fie oare chiar așa? Probabil tu ai trăit și ai văzut mai multe decât mine și știi exact la ce fel de oameni te referi, astfel încât din unghiul tău de vedere ai dreptate 100%; dar se poate trăi și cu principiile intacte și cu obiectivele ambițioase îndeplinite, și cred că ar trebui să vorbim mai mult și despre astfel de oameni. Tu ești unul dintre ei.

    La fel, competiția este bună, necesară, naturală și duce la progres. *Trebuie* să îți propui, mai ales la începutul vieții, să fii cel mai bun, cel mai inteligent, cel mai de succes, să ajungi cel mai repede și cel mai departe, să fii primul într-un domeniu. Treptat apoi, o dată cu anii care trec, impulsul se mai domolește, și e bine că e așa. Doar oamenii care nu excelează în inteligență și se ghidează mult prea mult după cei din jur au redus competiția la casă, mașină, vacanțe mai exotice și mai frecvente.

    În fine, mă opresc aici că mai am de făcut un milion. :)

    1310
    • „A alerga după bani este foarte bine în sine și duce la progres”

      „competiția este bună, necesară, naturală și duce la progres”

      „îți propui să fii cel mai bun, cel mai inteligent, cel mai de succes, să ajungi cel mai repede și cel mai departe, să fii primul într-un domeniu”

      Afirmații FALSE !!!

      715
    • mobutu, ai vreun argument cu care sa demonstrezi ca afirmațiile alea sunt false?

      sau consideri ca daca strigi suficient de tare ai automat dreptate?

      11
  19. Lumea nu te acuza ca esti de stanga din cauza ca vrei sa faci bine comunitatii. A face bine comunitatii e ok si chiar indicat.

    Lumea te acuza ca esti de stanga cand pui meme de pe r/antiwork sau alte subreddituri de comunisti

    ex: https://zoso.ro/antreprenorii-suparati-face-sefii-angajatii/ (textul e irelevant, memele is relevante)
    „Police exists to protect capital”
    „hey global capitalism hows it going?”

    Ii ca si cum as zice ca is de dreapta si consider ca e bine sa ai personal responsibility in timp ce pun meme cu caricaturi cu evrei si dupa cand cineva imi zice ca is cam de dreapta sa zic ca „stai boss ca eu doar personal responsibility”

    Indecis. Tu ce zici?2712
  20. Amețeşti/confunzi conceptele. N-are treabă ce zici în articolul ĂSTA cu gândirea de stânga.

    206
    • Da’ dacă tot suntem la emisiunea „Răspundem cititorilor”, curiozitatea mea e legată de TikTok. Pot înţelege că, datorită a ceea ce faci, îl foloseşti, dar mi se pare că îl şi promovezi cam mult. Las pe data viitoare aia nerezolvată cu „ce e mai toxic: alcoolul sau păcăneaua?”

      163
    • „blogul nu mai e la modă, dacă vrei bani trebuie să fii pe platformele care sunt acum folosite de tineri”

  21. Pe subiectul asta sunt perfect de acord cu Vali.

    66
  22. Ce zici tu acolo sunt chestii de bun simt, fara legatura cu looserii cu #antiwork, cei care dau vina pe societate pentru ca n-au fost in stare de nimic si nu pot trai decent din salariul de burger flipper la mec – idiotii utili cu care se face comunismul. Tu esti opusul lor.

    913
  23. ideile de stanga de aici nu sunt alea cu tunsul ierbii ci memeurile alea desprinse din comunismul al carui esec l-am trait toti.

    Indecis. Tu ce zici?1912
  24. eu as invita la putina analiza „pe text”.
    zici mult de „uitat in jur” si de „oamenii din jur”.

    unii spun ca e bine sa „te uiti in jur”.. eu m-as uita prioritar „in interior”.
    unii spun ca e rau sa fii individualist / egoist si ca ar vrea sa le fie bine oamenilor din jur…
    eu as vrea sa imi fie bine mie, dar daca ma uit in interior.. nu poate sa imi fie prea bine daca nu le e bine si oamenilor din jur.

    nuante / perspecgive / etc..
    nu stiu ce sa cred.
    voi?

    33
  25. Propaganda de dreapta si-a atins publicul tinta. E plin de baieti de dreapta care sunt vesnic angajati. E plin de capitalisti pe aici, fara capital. E plin de unii carora le ghioraie matele, care-ti explica cum e-n regula ca unii sa faca aveti obscene, in timp ce altii mor de foame, pentru ca aia primii muncesc, iar ceilalti sunt niste putori ordinare.

    A functionat. Meciul e pierdut. Dar e-n regula, orice neoliberal d-asta e virtuos si plin de patos pana afacerile-i merg bine, sau pana are un job. Brusc cand situatia se-mpute, brusc o coteste spre dreapta, brusc statul trebuie sa-i salveze afacerea, brusc statul trebuie sa-i acorde asistenta sociala. Doar ca atunci cand era pe val, cand ii mergea bine, nu era dispus sa imparta cu nimeni. Asadar, baietii sunt de dreapta la profit, si de stanga la pierdere.

    Comentariu apreciat.4411
    • Fix la fel pot zice și eu.

      Propaganda de stânga și-a atins ținta. Nu mai trebuie să te chinui pentru nimic. Ești un special și societatea îți datorează totul, trebuie să aibă grijă de tine. Trebuie să îți dea un venit minim lunar fără nici o condiție și mersul la serviciu e pentru fraieri capitaliști.

      Asta funcționează cât timp procentele sunt bune, adică marea majoritate muncesc și ceilalți o duc bine din banii furați (pardon, taxați) cei care muncesc și produc. Sau ești Norvegia și ai petrol cât Dubai.

      Ești fix ca exemplul ăla banal cu producerea unui creion. Ditamai patronul fabricii de creioane ar fi zero fără muncitorii care să-i lucreze în fabrică nu? Deci clar muncitorii sunt ultra importanți.

      Dar până ca muncitorul ăla să poată produce primul creion se ignoră investiția în teren, avize, autorizații, utilaje, marketing, clienți, credit bancă, etc. Muncitorul s-a prezentat intr-o dimineață cu hainele de pe el și gata, e același lucru cu patronul? Dacă fabrica nu merge, muncitorul a doua zi se poate angaja altundeva și aia e. Celălalt rămâne cu datoria și restul.

      Era plină china de muncitori cu fix aceleași capacități și merite ca cei din romania, hainele de pe ei. Până nu s-a investit masiv din capitalismul ăla rău se murea de foame în toată china. Până si comunistul de Ceaușescu a luat credite să facă fabricile și uzinele atât de admirate de toti idioții.

      Și în ele se produce cu tehnologie cumpărată sau furată, 0 originalitate. Nu am avut nici măcar un singur produs original, totul a fost licențe.

      31
  26. Dar nu. Era un cretin pe aici care cumpara surubelnite de la Lidl, isi facea treaba cu ele, apoi le returna, pentru ca putea si pentru ca de ce nu? Stim cu totii ceva destepti care isi cumpara de pe net haine de 3 marimi diferite, vad care se potrivesc si retuneaza doua dintre ele. Ca nu costa nimic. Minunea internetului, unii se zbat sa faca ceva util, altii improasca cu cacat.

    La final, nu mai conteaza cati bani ai/ai produs, tot intre patru scanduri pleci. Diferenta e daca te-ai dus decent sau ai fost un cacat cu ochi, de care se bucura lumea ca a scapat.

    Comentariu apreciat.359
    • NOU
      #113

      My man, in momentul in care vinzi haine pe internet trebuie sa accepti faptul ca activitatea de a te asigura ca hainele alea ti se potrivesc ca dimensiuni si ca gust nu devine irelevanta doar pentru ca nu ai tu chef sa platesti chirie pentru un magazin. Da, oamenii trebuie sa probeze hainele pe care le poarta si e responsabilitatea ta sa le oferi o metoda.

      187
    • @Bebito95: „Stim cu totii ceva destepti care isi cumpara de pe net haine de 3 marimi diferite, vad care se potrivesc si retuneaza doua dintre ele. Ca nu costa nimic”
      Am o vaga impresie ca le convine si firmelor sa faca asta. Adica fac 2 transporturi (adus coletul, preluat returul) si vand unul. Daca eu cumpar ceva si nu imi vine, ii dau retur si apoi comand marimea care ar trebui sa-mi vina (deci inca un transport in plus pe banii vanzatorului). Asta daca mai vreau sa-l cumpar pentru ca este posibil sa fiu afectat de faptul ca am trecut la XL si sa nu mai vreau o vreme sa cumpar :))

      45
    • La final, nu mai conteaza cati bani ai/ai produs, tot intre patru scanduri pleci. Diferenta e daca te-ai dus decent sau ai fost un cacat cu ochi, de care se bucura lumea ca a scapat.

      (Cu excepția de față) Pișa-m-aș în gurile celor cu „patru scânduri” sau „spațiile mici” sau alte vorbe de tâlc, aiurite, profund prostești.

      Cui pasă părerile altora?!? Tu citești ce ai scris sau cum interpretezi lumea din jurul tău?

      „Diferența e dacă te-ai dus decent sau ai fost un căcat” – Bebito! Cimitirele sunt pline cu „oameni care au plecat decenți” și nu au reușit să schimbe nimic real! Au trăit doar ca să moară, cum s-ar zice, n-au făcut nimic real, în afară de a-și toci nervii/sănătatea împotriva sistemului/sistemurilor singuri.
      În schimb, ăia care „au fost căcați”, s-au dus la fel de liniștiți și vor continua să se ducă liniștiți fiindcă ăia „decenți” nu le-au dizolvat viața cât timp au fost în viață.

      Specia pudiponzilor care comentează de pe margine, crezându-se superiori. Vai de capul vostru, voi n-ați văzut lumea muribundă sau bolnavi terminali, mulți dintre ei decenți – ghici ce, li se ardea de „decență”, voiau să trăiască, da’ i-a omrât ăia „căcăcioși” fără să-și dea seama, în timp ce pudiponzii lași rămân tot pudinponzi, tot lași.

      Hai, să curgă minusurile, da’ să nu cumva să vă gândiți despre voi că ați fi în stare să muriți/să vă sacrificați. 10-11 august 2018 au fost zile decisive despre cum protestul chiar nu rezolvă nimic, ci alte măsuri, mai vigilente, da’ nu sunteți niciunul pregătiți de așa ceva (nici măcar eu).

      Voi vreți ca alții să sufere, să primească toate loviturile, să moară, în timp ce voi comentați ca la meci:

      „Da bă, ăla a fost decent, ce păcat de el. I-auite căcăiosu’, cum mănâncă din farfurii & tacâmuri de platină, pftiu, las’ că toți mergem la fel între patru scânduri.”

      Repet, cu excepția de față – pișa-m-aș în gurile celor cu „oamenii decenți”, „oamenii căcăcioși” și „patru scânduri/spații mici/etc”.

      Semnat,
      Un descendent (nepot) al unui fost pușcăriaș politic de pe vremea comunismului; „om decent” căruia nu i s-a făcut dreptate nici post mortem, iar „căcăcioșii” primesc (sau nevestele ca văduve primesc) pensii speciale, posibil cu copii/nepoți care au moștenit un lox călduț în serviciile porstdecembriste.

      P.S.

      Hai sicitr cu părerile pudiponzilor, lașilor, nimeni nu se poate baza pe aceștia! Cât timp oamenii decenți trăiau, stăteau și se uitau la ei cum erau loviți de sistem.

      Indecis. Tu ce zici?1726
  27. Ceea ce spui sunt lucruri oarecum normale daca nu ai ars etape si nu ai anumite frustrari in tine. Problema noastra este insa una mai complicata. Mai precis o buna parte din romani nu sunt si nu au fost vreodata multumiti de viata pe care o au pentru ca pe undeva au facut niste sacrificii imense care nu prea si-au aratat roadele.
    Pe langa asta traim in epoca unde cumpatare/sacrifcii le faci fie ca ti le permiti si prin urmare esti un pic mai bogat decat restu sau le faci pentru ca esti nevoit fiind in esenta sarac. Iar chestiile astea in societatea actuala de consum sunt tabu si pot strica niste chestii.
    Caci da, daca maine nu se mai consuma toata tara simultan produsul X timp de Y zile, consecintele sunt simple. Compania care are acel produs in portofoliu o sa-si diminueze pierderile prin: concediat oameni, inchis diverse locatii. Asta o sa se traduca indirect in alte costuri pe care nu le vedem(somaj, taxe mai putine colectate de stat). Si din cauza asta chestia asta cu cumpatarea este o chestie perversa. Atata timp cat oamenii cumpatati vor fi minoritari in fata celor care nu sunt, ei vor avea de castigat. Cand asta nu se mai intampla brusc incep problemele saracire si tot asa.
    Sigur este foarte misto sa vi sa ajuti comunitate cu chestii, insa asta se intampla numai dupa ce esti tu ca persoana multumita de tine. Ori nu stiu cati oameni se afla realmente in situatia sau cati traiesc cu frica de saracie si prefera sa intretina arderea….

    94
    • @Asdad2005
      Nu e ca si cum este un echilibru perfect intre cerere si oferta si daca nu se mai consuma produsul X, angajatii de la fabrica aia nu mai au nici o varianta.

      Sunt o gramada de servicii carora nu li se da atentia cuvenita dupa parerea mea.
      Nu sunt suficienti profesori, asistenti medicali, electricieni, instalatori, zugravi etc.

      31
    • @MihaiC
      In conditii cat de cat ideale angajatii de la fabrica ar avea niste variante. In realitate nu toti se vor putea angaja prin alte parti, nu toti se vor putea reconverti profesional, nu toti se vor putea reloca. Prin urmare o sa ai o masa de oameni frustrati/neajutorati care vor trebui sa supravietuiasca.
      Am spus-o mai pe ocolite, o spun daca vrei pe fata. Societatea actuala in care traim se bazeaza pe un simplu fapt: oamenii consuma si isi doresc mai mult de la viata. Opresti aceasta masinarie lucrurile o sa se imputa, iar starea de urgenta ne-a aratat asta. Asa ca face sens sa fi cumpatat/economisesti atata timp cat vor exista mai multi oameni care vor suplini ceea ce tu consumai. In momentul in care ai prea putini oameni care consuma si extrem de multi care sunt cumpatati/economisesc situatia nu mai este asa de roza.

      60
    • @Asdad2005
      Orice schimbare brusca, cum a fost in pandemie, creaza dezechilibre. Nu despre asta e vorba.

      Ideea nu este de a consuma mai putin sa sa stai cu banii in cont.

      In loc sa iti schimbi garderoba in fiecare sezon, plateti livratorul care iti aduce cumparaturile normale acasa si in timpul astfel castigat practici hobby-ul tau si eventual platesti pe cineva ca sa te ajute sa te perfectionezi.

      In loc sa iti iei masina scumpa, iti cumperi un trimmer si tai iarba vecinilor.

      In loc sa renunti la telefonul de anul trecut (care este perfect functional) ca sa iti cumperi unul nou (cu are cateva functionalitati noi pe care le vei folosi rar spre deloc), mai bine susti pe cei care fac presa de calitate (@Vali vorbim in privat apropo de comisionul meu)

      Serios acum, eu inteleg consumerismul (extrem) ca fiind situatia in care cumparam lucruri pe care le folosim mult sub capacitatea lor de utilizare, doar de dragul de a ne lauda ca avem ceva NOU!

      52
    • @MihaiC
      Consumerismul dus la extrem este ceea ce intretine multe economii si companii. In momentul in care acest consumerism se intrerupe sau scade gradual pe o perioada bine definita de timp situatia devine maro. Am dat exemplul cu pandemia pentru ca este foarte proaspat in minte si poate fiecare intelege cam cum este reglata treaba.
      A doua chestie pe care poate nu am subliniat-o. Sunt perfect de acord cu ceea spui cand vine vorba de comportamentul de consum. Problema sta in faptul ca toata miscarea asta are sens cat timp vor exista mai multi oameni care consuma mai mult ca tine. In momentul in care oamenii nu mai consuma la fel de mult ca inainte din varii motive brusc incepem sa discutam de recesiune, criza si alte cele. Este prea des scenariul incat nu mai vin cu exemple.
      Din nou nu am ceva cu a fi cumpatat sau a-ti lua ultima chestie doar de dragul de a-ti lua. Ambele sunt bune in anumite momente si sunt co-dependente. Insa hai sa acceptam ca unii din noi castigam bine si foarte bine pentru ca altii sunt mai prost platiti accepta sa faca diverse meserii pe care noi nu le-am face, respectiv oamenii aia consuma ceea ce noi direct/indirect producem. Pur si simplu nu sunt ipocrit si accept asta, insa nu toti o fac din pacate.

      32
  28. noroc cu fascisti ca mine ca mai inclinam putin balanta pe blogul asta

    1312
  29. Voi mai puteti cu stanga/dreapta/comunism/liberalism/marxims/neo… La finalul zilei suntem toti oameni, iar ce zice Vali este doar bun simt. Nu sunt religios, nu sunt ateu, nu conteaza ce sunt, dar alea 10 porunci pe care le-am auzit la scoala ar trebui sa fie de ajuns sa traim impreuna intr-o societate normala. Dar nu sunt.

    Va las cu un citat bun, foarte cald, by Nick Fury:

    „Humans can’t coexist with each other.
    We’ve been at war with each other since we can walk upright.
    There is not room or tolerance on this planet for another species.”

    https://youtu.be/dQfmXkB4twQ?t=286

    76
  30. Nu mai ai voie sa ai opinii diverse! Ai voie sa fii in echipa A sau echipa B. Jeezus.

    Sunt foarte amuzat cand am o discutie cu cineva de 18-24 de ani, ferm convins de o ideologie, militand cu ochii inchisi spre un mare nimic. Probabil asa eram si eu cu toate ca m-am vazut echilibrat in abordare. Lucruile ar trebuie sa devina mai clare dupa 35 odata cu acumularea de experienta de viata. If not… e plin de dobitoci obtuzi in preajma.

    202
  31. Comunitate, comunism….e atât de ușor pentru cei scurți la minte să facă conexiunea!

    27
  32. Una e sa fii un om bun și alta e sa ceri masuri economice doar pt că sună bine. Economia este o știință iar regulie ei se aplică indiferent daca dai zăpada din fața curții sau nu. Probleme țării sunt mult prea profunde și sistematice, creșterea taxelor la modul general sau targetat pt anumite companii nu va rezolva nici o problemă pe termen lung. Romania a mers in ultimii 10 ani (cel puțin) din inerție. Sistemul este falimentar și trebuie reformat urgent, că îl mai peticim noi cu niste taxe luate de la multinaționale nu facem decât să prelungim agonia și să ne facem viața mai grea în viitor.

    135
  33. NOU
    #128

    Ce faci tu e bine la nivel personal (poate ca o sa extinzi atitudinea asta si cand vine vorba de condus), dar vei ajunge curand la concluzia ca daca vrei sa schimbi ceva, e nevoie de politica. Si apoi iti vei da seama ca daca vrei sa schimbi in bine, trebuie sa eviti politica din Romania si sa te orientezi spre UE.

    45
    • Hopa domle, ai inceput bine si ai ajuns in UE.

      Da, sa faci politica e bine, sa ii impingi pe cei din jur sa fie activi politic sau macar sa debata e bine si apoi sa intri in politica e si mai bine. Acolo, local, in localitatea aia mica sau mai mare a ta.

      Vrei ca in Ciugud? Baga si politica, fara oprire, la tine in zona.

      51
    • NOU
      #130

      Corect, nici nu m-am gandit la chestiile locale, pe alea le consider mai mult administratie si mai putin politica (desi e clar ca vine si politica la pachet). Eu ma refeream la nivel national – cred ca e inutil in Romania si ca un impact mai mare il au deciziile luate la nivel de UE.

      11
  34. Ce spui tu in primul paragraf e „prepping 101”, care toata lumea stie ca e extrema-dreapta.

    23
  35. Asta-i comunist..

    14
  36. @AlexF, dacă ești pe fir

    Stai să-ți spun cum este cu “adaosul sălbatic”. Se învață cam in semestrul 4 la economia întreprinderilor, la Macroeconomie pb mai devreme.

    Interzicerea adaosurilor sălbatice, adică practic impunerea de prețuri maximale / range de prețuri de către legistlativă sau una dintre autoritățile statului (de expl ANAF) duce MEREU adică FĂRĂ EXCEPȚIE la dispariția acestor produse din piață. Partea mișto este că astfel apare „piața neagră” in care cei ce-si permit primesc produsele respective. cei ce nu își permit (de obicei oamenii mai in vârsta, oamenii mai slab pregătiți, oamenii cu dizabilități, etc), rămân cu buza umflată – adică cei pe care de fapt dorești să-i aperi de prețurile umflate. Sau scade considerabil calitatea produselor, astfel încât sa se încadreze in marja de câștig respectivă.
    O discuție dacă da sau nu, bine sau rău ce-am zis nu își are absolut niciun rost – așa funcționează viața. Nici Mao, nici Lenin, nici Honecker, Ceaușescu, Che sau Castro nu au putut schimba acest lucru. Este o lege a naturi.

    OK Alex… ce propui, atunci?

    Tot avem probleme, tot sunt niște unii care se cred „băeți deștepți” și vor mai mult ca să satisfacă mofturile nevestelor sau amantelor.
    Ce să facem, suferim toți pentru că soția, amanta, copiii altora? Cu sau fără, ăia care rămân cu buza umflată, oricum rămâneau cu buza umflată.

    Ultimul exemplu cunoscut de mine? Medicamente importante, gen antibiotice, medicamente oncologice, etc. Din Germania.
    Un prieten este unul dintre șefii Sanofi, care povestea ca ministerul sănătăți din Germania a obligat firmele farmaceutice sa “ofere” începând de anul trecut la medicamente un “rabat de 9%”, asta pe lângă prețuri necrescute de la sfârșitul anilor ‘90.

    Și, ce s-a întâmplat?
    S-au apucat de căutat alți furnizori sau „rămânem cu nemții pentru că…”?

    Critica capitalismului in general este “en Vogue” însă de multe ori se întâmplă ptr. că oamenii nu cunosc mecanismele lui – cred ca le cunosc, însă nu. Știu si m-am obișnuit sa aud de la jurnalisti, ingineri, arhitecți, oameni ai străzi, etc. că “facultatea de economie” este de pomană. Acum nu ar fi fost rău ca in contextul acestui articol despre Macroeconomie să se știe si de elasticitatea prețurilor din economia întreprinderilor. Fiecare Rotiță mică dințată este importantă.

    Ai citit asta, mai ales primele fragmente? https://zoso.ro/bancile-profituri-record/

    Degeaba oamenii cunosc mecanismele dacă, în realitate, nu-și pot depăși condiția „pe motiv că sunt proști/nu au habar/nu au acces la resurse sau ‘cheițele de aur’/au ghinion/lenea dom’ne/etc”.
    OK, eu cunosc unele dintre mecanismele pieței, da’ tot nu sunt ca „greii” cu bani sau cu hobby-uri finanțate de bănci (ca exemplul din articol)… cu ce mă încălzește, dacă mie nu-mi iese nimic?

    38
    • Boros, sorry însă sunt obosit de aceste discuți. In toată istoria cunoscută, din antichitate si pana in prezent legile pieței nu pot fi schimbate pe o durata lunga de timp. Dacă crezi că legile pieței in general cât si in special pot fi schimbate de cineva, atunci crede.

      Btw. la mine nu este vb de amante, economisesc si câștig ptr a-mi investi banii de expl in școala copilului si ptr ai înlesni prin munca mea si a soției atât pornitul lui in viață cât si asigura un trai bun. Dacă pe tine nu te interesează nimic altceva in afara de bani ptr berea de seara, asta nu-i problema mea.

      Ce sa întâmplat cu medicamentele? Păi cam același lucru care sa întâmplat si in comunism. Au dispărut, se găsesc greu, etc.

      Cel mai haios este înființarea unui departament la Ministerul sănătăți care se ocupa de gestionarea lipsei de medicamente (si echipamente):
      https://www.bfarm.de/DE/Arzneimittel/Arzneimittelinformationen/Lieferengpaesse/_node.html
      Tipic german! Greșim, nu recunoaștem ca nu ne facem de râs si dam in continuare cu capul in perete.

      In rest? Firmele vând unde pot face un câștig adecvat…deci prin alte țări ori regiuni din lume.

      Motivul oficial este ca medicamentele sunt produse in China si India :) probabil se vor înfința niște firme de stat, birocrația va creste, calitatea medicamentelor va fi dubioasă ptr ca materiile prime bune vor fi prea scumpe sau vândute celor ce platesc mai mult.

      74
    • Sper să nu faci cancer la plămân și/sau la pancreas.

      17
    • Ah, nu ști niciodată ce iese la controalele de sănătate.

      10
  37. Caci am lasat si eu niste comentarii in care parea ca sunt foarte pro piete, poate chiar libertarian… sunt foarte liberal, cred in piete (in general), cred in schimb ca ce avem acum este o struto-camila in care lobby-ul marilor corporatii este prevalent in detrimentul celor multi. Ca piata sa functioneze, ai nevoie de un stat puternic si deconectat de la actorii privati, de auditori independenti care efectiv sa reprezinte interesele actionarilor (hint: nu prea este asa acum, este un mega-conflict de interese). Ce ti-as reprosa eu este ca nu abordezi cauza problemelor, ci efectele lor…

    Also, cu tot liberalismul in care cred, sunt domenii care statistic nu arata bine daca sunt dominate de privat, cum ar fi sanatatea sau transportul public. Statul trebuie sa aiba o joarda mare sa dea peste mana companiilor cand fac mizerii…

    A se remarca ca desi sunt de dreapta pe probleme economice (in general), sunt dispus sa aud si sa accept argumente daca sunt bazate pe studii si date, dupa cum tocmai ce am spus ca politica de sanatate ideala are o puternica infuzie de idei de stanga in cele mai functionale sisteme de sanatate din lume. Mi se pare stupid sa te cantonezi in „stanga/dreapta” si sa inchizi ochii si urechile, la fel cum mi se pare stupid ca discuti despre politica, nu despre politici cu argumente pe masa…

    64
    • PS: In pofida pledoariei mele de mai sus, mi se pare ca empatia este o calitate foarte importanta a societatilor functionale si atunci cred ca trebuie sa ai politici sociale care sa-i ajute pe cei care au nevoie de ajutor. Dar acest ajutor nu trebuie sa fie: „ia de-aici 300 de euro pe saptamana sa-i cheltuiesti cum vrei”…

      33
    • cred in schimb ca ce avem acum este o struto-camila in care lobby-ul marilor corporatii este prevalent in detrimentul celor multi.

      Adjutantul & prietenul de viață al lui Warrent Buffett, un mega capitalist în măduva osului, a confirmat că el consideră corporațiile preferabile (ca model/organizație de business), atât pentru investitori, cât și pentru piețele de casă (mai ales raportat la importul și/sua producția în masă, pentur consumatori).

      A mai fost Buffett, a ținut un fel de ședință cu oamenii, recent în aprilie sau mai. El și prietenul lui au avut niște chestii de spus: au condamnat băncile.

      Also, cu tot liberalismul in care cred, sunt domenii care statistic nu arata bine daca sunt dominate de privat, cum ar fi sanatatea sau transportul public. Statul trebuie sa aiba o joarda mare sa dea peste mana companiilor cand fac mizerii…

      Citește asta: https://web.stanford.edu/~jay/health_class/Readings/Lecture01/arrow.pdf

      11
    • Poate sa creada ce o crede Munger, dar pana una-alta, el vinde ceva cu afirmatii de genul si are actiuni la corporatii, normal ca o sa le apere. Acestea fiind zise, principial, nu spune ceva gresit. Intr-o lume ideala, corporatiile ar asigura cel mai scazut pret pentru consumator si cam asta ar fi cel mai important aspect. Ca un comentariu un pic pe langa: teoretic, daca te uiti la ponderea oamenilor aflati in saracie (date de la Banca Mondiala), ghici ce, s-a redus destul de mult in ultimele 3 decenii, probabil rezultatul „capitalismului salbatic” si a globalizarii… chiar daca, teoretic, inegalitatea este in crestere (deci concluzia este ca pierde patura de mijloc). Una calda, una rece…

      In lumea in care traim, insa, corporatiile le-o trag consumatorilor prin lobby masiv si isi platesc managerilor salarii porcoase, iar auditorii nu prea protejeaza investitorii fiindca sunt numiti de manageri (desi ei reprezinta investitorii). Conflict de interese baban…

      O sa ma uit deseara putin pe sarite pe ce mi-ai dat, dar te intreb de curiozitate: cat sens ar mai avea un studiu atat de vechi?! Dar chiar nu se poate apara sistemul de sanatate din SUA, unde ai cheltuieli de 20% din PIB anual cu sanatatea vs state europene cu ~10%… acolo e clar ca statul a pierdut controlul si niste baieti se distreaza maxim cu niste profituri perverse. Daca ai bani si vrei cele mai de varf servicii medicale, SUA este locul in care sa mergi; pentru restul, tine-te departe… daca privesti din avion, sunt la coada clasamentului global al eficientei sistemului sanitar…

      https://web.archive.org/web/20210303181312/https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-18/asia-trounces-u-s-in-health-efficiency-index-amid-pandemic

      10
    • @Boros Inainte sa ma apuc sa citesc documentul am cautat cine este autorul WTF :|

      Arrow was born on 23 August 1921, in New York City.[4] Arrow’s mother, Lilian (Greenberg), was from Iași, Romania, and his father, Harry Arrow, was from nearby Podu Iloaiei.[5][6] The Arrow family were Romanian Jews.[4][7][8] His family was very supportive of his education.[4] Growing up during the Great Depression, he embraced socialism in his youth. He would later move away from socialism, but his views retained a left-leaning philosophy.[9]

      https://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Arrow

      20
  38. > also, mariciu a făcut anul trecut 160.000€. eu n-am făcut nici o treime din atât.
    sânziana iacob 300.00€. faiar 200.000€.

    Se castiga mult mai bine decat m-as fi asteptat in online-ul romanesc.
    N-ar fi rau un articol pe tema asta.

    161
    • De castigat se castiga bine sunt de acord. Insa nimeni nu prea spune costul acestor castiguri.

      52
    • @Asdad2005

      Mai o splălare de bani, mai un 50-50 din contract cu șefa departamentului de PR și/sau HR… capitalism românesc, ce mai.

      100
    • Boros a pus punctul pe i.Se dau niste comisioane imense,cunosc multi angajati la multinationale care iau niste spagi aberante.
      Sint tare curios cind se va sparge buba asta.

      41
  39. Hai că m-am înroșit. Sunt perfect de acord cu tine.

    Dpmdv, o problemă începe când iei de alții si transferi acești bani la persoane care nu sunt in stare/ nu vor de mai mult. Aici nu vorbesc explicit despre oameni bolnavi, șomeri, oameni cu dizabilități, etc.

    O altă problemă începe cu simpla întrebare ce este prea mult. Este o locuință de 120m2 prea mare ptr 3 persoane? O casă de 280m2 cu Swimmingpool încălzit in grădina de 800m2 din oraș? Ce este un câștig mare? 50.000 pa, 500.000, 5.000.000 sau 50.000.000? Aceeași întrebare si la avere. Hotărăști tu, eu, o comisie de specialiști, cine hotărăște? Statistica? Care statistică?

    De ce să suprataxezi de expl moștenirile că-s de pomană? Ce înseamnă de pomană? Nu au fost plătite impozite pe venit, TVAuri, impozite pe moșteniri??? Eu dacă-i las Jr ceva ca sunt un om muncitor, platesc taxe, suprataxe, etc, el plătește impozit pe moștenire… unde-i venitul fără muncă? Ca am muncit si muncesc de îmi sar capacele.

    De ce nu trebuie sa plătească cel ce într-adevăr nu face nimic niciun impozit? Sau muncă ptr. societate. Primești ajutor social, hai la muncă.

    Am avut un angajat care muncea numai când eram eu la fata locului. Eu platesc angajații fără nicio școală cu mult peste venitul minim tocmai ptr ai motiva. Când l-am dat afară a ieșit scandal ca eu sunt bogat și-l exploatez, ca fac si dreg si ca de fapt ar trebui să împart câștigul juma-juma cu angajații.
    Ieri am muncit între ora 8 si 21. Sâmbătă trecută m-am sculat la 3 ca sa fiu pe la 7 la in client prin Dresda. Mâine mă scol la 6:30 si merg spre München de unde plec 3 zile la la granita poloniei cu ucraina pentru a mă duce la atelierul meu de acolo.

    Uni vor zice că este vina mea, ca ar trebui sa fac altceva. Însă mie îmi place incredibil ceea ce fac. Este singura perioada lunga de timp fără a-mi schimba meseria/ jobul. de 13 ani fac ceea ce fac. Alți merg după vânt, de unde sar 5 euro in plus. Dar nici nu-mi trece prin cap să mă gândesc la cum as putea să-l fur pe Karl pentru a avea eu mai mult (tot fără muncă). Sau să suprataxez moștenirea lui Till ca să-mi iau si eu (fără muncă) un penthouse in portul din Palma? Asta-i furt.

    Dacă ști că munca si angajamentul nu merită, atunci muncești si lucrezi mai puțin. Cu consecventele de rigoare.

    Tu poate ești mai ușor de satisfăcut, poate istoria ta/ familiei este alta. Familia mea a fost jefuită (si batjocorită) de cei ce luau de la bogați si dădeau la săraci. Strabunica a fost data afara din aula si a fost pusă sa se întoarcă in fata elevilor cu o matură in mâna. Familia mea a avut mereu grijă de locuitori locurilor de unde se trag: plăteau scoli si facultăți consătenilor. Ptr. că erau responsabili, nu ptr că ar fi fost suprataxați (înaintea comuniștilor).

    Deci cine îți da ți-e dreptul de a hotărî cine, ce si cum merită? Nu numai ție, ci in general….

    O a treia problemă este cu alocarea acestor resurse (Menționez: furate de la alti). Crezi ca bani ajung vor ajunge din nou in societate? Chiar crezi asta?

    Este foarte mult de scris pe aceasta tematica însă ceea ce stiu este că numai munca, școala, respectul față de alte persoane si drepturile lor, precum si norocul m-au ajutat in viață. Nu mândria, nu furtul, nu pisma sau invidia.

    199
    • Tu poate ești mai ușor de satisfăcut, poate istoria ta/ familiei este alta. Familia mea a fost jefuită (si batjocorită) de cei ce luau de la bogați si dădeau la săraci. Strabunica a fost data afara din aula si a fost pusă sa se întoarcă in fata elevilor cu o matură in mâna. Familia mea a avut mereu grijă de locuitori locurilor de unde se trag: plăteau scoli si facultăți consătenilor. Ptr. că erau responsabili, nu ptr că ar fi fost suprataxați (înaintea comuniștilor).

      bună ziua. de la partid suntem. ce aveți aici, 50 de bivoli? dați jumate la stat, să fie bine. hai să jumate din pământuri. hai și restul de bivoli, că nu mai aveți ce le da de mâncare. pupați mâna aici.
      da, nu știu cum să fii jefuit de comuniști.

    • Dpmdv, o problemă începe când iei de alții si transferi acești bani la persoane care nu sunt in stare/ nu vor de mai mult. Aici nu vorbesc explicit despre oameni bolnavi, șomeri, oameni cu dizabilități, etc.

      Deci nu numai că ai un răspuns, chipurile „obosit”, dar ai tupeul să judeci în abstract „care nu sunt în stare/nuvor de mai mult”, iar eu repun întrebarea fiindcă oricum nu răspunzi: „OK, eu cunosc unele dintre mecanismele pieței, da’ tot nu sunt ca „greii” cu bani sau cu hobby-uri finanțate de bănci (ca exemplul din articol)… cu ce mă încălzește, dacă mie nu-mi iese nimic?”

      O altă problemă începe cu simpla întrebare ce este prea mult. Este o locuință de 120m2 prea mare ptr 3 persoane? O casă de 280m2 cu Swimmingpool încălzit in grădina de 800m2 din oraș? Ce este un câștig mare? 50.000 pa, 500.000, 5.000.000 sau 50.000.000? Aceeași întrebare si la avere. Hotărăști tu, eu, o comisie de specialiști, cine hotărăște? Statistica? Care statistică?

      Există deja un consens: ce e peste 100’000’000, nu ai nevoie.

      De ce să suprataxezi de expl moștenirile că-s de pomană? Ce înseamnă de pomană? Nu au fost plătite impozite pe venit, TVAuri, impozite pe moșteniri??? Eu dacă-i las Jr ceva ca sunt un om muncitor, platesc taxe, suprataxe, etc, el plătește impozit pe moștenire… unde-i venitul fără muncă? Ca am muncit si muncesc de îmi sar capacele.

      Hotărăşte-te: ești victima (sau descendentul unor victime) alor comuniștilor/securiștilor sau nu vrei să li se ia comuniștilor/securiștilor averile (imobilele în special)?
      Eu vreau să li se confiște totul, de pe urma a ce au furat.

      De ce nu trebuie sa plătească cel ce într-adevăr nu face nimic niciun impozit? Sau muncă ptr. societate. Primești ajutor social, hai la muncă.

      Spre deosebire de tine? Citez, „[am] o problemă începe când iei de alții si transferi acești bani la persoane care nu sunt in stare/ nu vor de mai mult”.
      OK, dacă ăia care nu fac nimic sau nu pot fiindcă tu ai hotărât să transferi bani?
      Cum e aia cu circuitul banilor, a?

      Am avut un angajat care muncea numai când eram eu la fata locului. Eu platesc angajații fără nicio școală cu mult peste venitul minim tocmai ptr ai motiva. Când l-am dat afară a ieșit scandal ca eu sunt bogat și-l exploatez, ca fac si dreg si ca de fapt ar trebui să împart câștigul juma-juma cu angajații.
      Ieri am muncit între ora 8 si 21. Sâmbătă trecută m-am sculat la 3 ca sa fiu pe la 7 la in client prin Dresda. Mâine mă scol la 6:30 si merg spre München de unde plec 3 zile la la granita poloniei cu ucraina pentru a mă duce la atelierul meu de acolo.

      Eu cred că ai mințit că te-au furat comuniștii, altminteri, tu n-ai gândi atât de comunist.
      Comuniștii judecă oamenii cât muncesc (ca proștii, obligatoriu x ore), un capitalist judecă oamenii cât produc.
      Tu ai ales să fii tot un comunist dar, hei, ce mișto să vorbești în numele ăluia, păcat nu te știe aici să-și scrie punctul său de vedere, că de bârfit suntem tot la fel de campioni.

      Uni vor zice că este vina mea, ca ar trebui sa fac altceva. Însă mie îmi place incredibil ceea ce fac. Este singura perioada lunga de timp fără a-mi schimba meseria/ jobul. de 13 ani fac ceea ce fac. Alți merg după vânt, de unde sar 5 euro in plus. Dar nici nu-mi trece prin cap să mă gândesc la cum as putea să-l fur pe Karl pentru a avea eu mai mult (tot fără muncă). Sau să suprataxez moștenirea lui Till ca să-mi iau si eu (fără muncă) un penthouse in portul din Palma? Asta-i furt.

      Interesant, interesant, dar n-ai avea probleme să dai țepe statului, da?

      Tu poate ești mai ușor de satisfăcut, poate istoria ta/ familiei este alta. Familia mea a fost jefuită (si batjocorită) de cei ce luau de la bogați si dădeau la săraci. Strabunica a fost data afara din aula si a fost pusă sa se întoarcă in fata elevilor cu o matură in mâna. Familia mea a avut mereu grijă de locuitori locurilor de unde se trag: plăteau scoli si facultăți consătenilor. Ptr. că erau responsabili, nu ptr că ar fi fost suprataxați (înaintea comuniștilor).

      Aham, oare de ce lumea nu le-a luat partea? Se prea poate că, din imaginea de victime, să fi fost niște latifundiari/arendași care-i țineau ca pe niște emancipați?
      Să știi că nici comunismul nu ar fi prins atât de ușor dacă nu ar fi existat sărăcia+arendașii tratându-i pe oameni ca pe niște sclavi. În secolul 20, apropo.

      Deci cine îți da ți-e dreptul de a hotărî cine, ce si cum merită? Nu numai ție, ci in general….
      O a treia problemă este cu alocarea acestor resurse (Menționez: furate de la alti). Crezi ca bani ajung vor ajunge din nou in societate? Chiar crezi asta?

      Oiță, tu venerezi banii pe care statul (român, polonez, german, francez, englez, american…) îi tastează pe ecranul digital. Nu ești tu în măsură să decizi pentru alții. Te vaiți de comuniști că v-au furat pământurile, proprietățile da’, în același timp, nu-i vrei să știi pe descendenții lor că li se iau înapoi toate jafurile, legal?
      De-asta nu te mai cred, minți patologic.

      Este foarte mult de scris pe aceasta tematica însă ceea ce stiu este că numai munca, școala, respectul față de alte persoane si drepturile lor, precum si norocul m-au ajutat in viață. Nu mândria, nu furtul, nu pisma sau invidia.

      Î: Cum recunoști un comunist?
      R: E obsedat despre tematica muncii și îi crește sângele în ochi dacă îi vede pe alții că nu muncesc.

      Î: Cum reunoști un capitalist?
      R: Nu muncește, făcând bani.

      710
  40. 2 persoane: cheltuim 1000€ pe luna cu tot cu rata la apartament lunar.

    Sa inteleg ca sunt la limita supravietuirii?

    121
    • Eu zic că da

      122
    • Daca voi sunteti multumiti, nu simtiti lipsuri, de ce ai vrea sa cheltui mai mult? Altii cheltuie atat pe cocaina lunara (sau pe un weekend, ca fac cinste, naiba stie), vrei sa ajungi sa te compari cu ei?

      122
    • @unsirb

      de ce ai vrea sa cheltui mai mult?

      Vreau să-ți iau un rinichi, jumătate de ficat, jumătate de plămân și măduvă. Oricum poți trăi și fără, nu?

      19
    • Unsirb. Eu doar intrebam.
      Da, suntem fericiti si cam ne facem poftele. Cred ca avem pofte prea mici. Cam asta e media cheltuieilor lunare in ultimul an.

      Aia e, am trait in lipsuri si saracie, parca nu ma simt bine sa cheltuim mai mult. Si avem de unde.

      92
    • Eu cheltuiesc vreo 1000 lei pe mancare pe luna, asta pt cine se minuneaza cum se poate trai cu salariul minim. Eu nu ma minunez.

      30
    • 2 persoane, 1000€ pe lună e o sumă OK dacă ești tânăr, în putere și nu ai alte cheltuieli (copii, rude cu probleme de sănătate).

      Cu tot cu rata la apartament, să zicem 2000 de lei generos, asta înseamnă ca 2 persoane să se descurce cu 3000 de lei lunar. Nu spun că e imposibil, doar foarte greu. Și asta fără mofturi ca ieșitul în oraș, fără vreo vacanță, fără a fi vreodată bolnav, doar cu mâncare gătită acasă.

      40
  41. Fiecare generatie are romanticii si pragmaticii ei. Dupa revolutie unii se inchinau democratiei si “salvarii” Romaniei altii aduceau deja blugi din Turcia. Eu personal m-am implicat in anii 2010 in curentul de reunirii rep. Moldova cu Romania. Citeam azi ca procentul celor care vor unire e tot pe la 40%.

    Vali vrea sa faca curat dupa chatoste si bombardieri cu ml si panamera. Sa faca din partea mea. Eu nu am de gand sa ridic un deget pentru lepre. La fel si cu donatii.. doar catre cazuri sociale sau medicale dovedite!

    31
  42. NOU
    #157

    Poate comunitarist, utilitarist, minimalist? Cred că crează confuzie folosirea cuvântului comunism pentru a caracteriza comportamentul descris în postare și o parte din audiența blogului, nu știe ce a fost comunismul.

    Comunism înseamnă un partid unic, mijloacele de producție să fie proprietate de stat, un partid politic unic care controlează, prin persoane nealese toată structura administrativă, un partid politic care decide de capul său politiciele publice, proprietatea privată individuală redusă cam la minimum, libertatea de procurare a informației îngrădită, libertatea de informare dar și de protest – îngrădite, accesul la bunuri esențiale precum locuință determinat de cât de bine respecță persoana regimul politic și din ce clasă socială face parte, iar uneori raționalizarea accesului la alimente de bază.

    64
    • Ce descrii acolo este totalitarianism, nu (doar) comunism. Și nici noi nu suntem foarte departe, de altfel suntem mai aproape de așa ceva decât eram în 2009, de exemplu.

      un partid unic – PSD + PNL – rotativa

      care controlează, prin persoane nealese toată structura administrativă – numirile politice sunt in proporție de 90% nealese, asta dacă numim votul pe liste alegeri. Băsescu ne-a tras-o bine de tot în 2007: a legat votul „de glie” cu promisiunea renunțării la voturile pe liste. Azi votul este și legat de glie și pe liste.

      un partid politic care decide de capul său politicile publice – îhi, cam așa e

      proprietatea privată individuală redusă cam la minimum – nu încă dar suntem pe drumul ăla. Și cam toată Europa de Vest merge deja în direcția aia.

      libertatea de procurare a informației îngrădită – presa libera e sugrumată și aservită politic. Există libertate de exprimare, dar e echivalentă cu a striga la greieri pe câmp.

      libertatea de informare dar și de protest – îngrădite – a se vedea legile adoptate ieri / alaltăieri.

      56
  43. Mai nu-mi doresc o casa mai mare, ci o casa unde sa nu-mi bata vecinul in zid la 6.30 (sparge lemne, curtile mici, zid pe hotar), sa nu am basi de la vecinul alalalt (ore normale, dar nah, eu mai dorm si dupa-masa cand vin rupt de la munci), sa nu am strada asa aproape ca sunt tampiti care-si dau drumu’ de sus cu viteza si ridica praful, unii cu muzica blana, sa nu am fum de lemn asa aproape de ferestre iarna (de la vecini) .. e chiar asa mult ce cer? Se pare ca da, costa destul de mult.

    Tu ti-ai gasit o nisa, fiecare isi gaseste o nisa, cu cat mai mica cu atat mai bine, insa cei cu nisa mai mare tre’ sa traga ca sa aiba un pic de confort.

    101
  44. Ce pot eu sa zic in calitate de milenial, te arzi daca ajuti, eu recunosc ca incerc sa imi mentin ideea asta de a ajuta oamenii din jur, dar cu greu.

    In facultate prin anul 3 cand imi cautam job, aveam un coleg care era disperat sa isi caute de munca i-am zis hai aplica aici unde am aplicat eu, ca mai au job-uri si pe alte departamente te ajut eu cu assestment-ul online ca il facusem. Omul a aplicat pe acelasi job ca mine fara sa zica nimic, i-am facut assestment-ul perfect ca stiam raspunsurile si mi-a luat job-ul. Nu mersi nu nimic, facerea de bine f*terea de mama.

    Ce spui tu „in jurul tau”, acum 2 ani, am taiat niste crengi la un copac care avea seva daia lipicioasa o vecina m-a facut criminal m-a injurat de toata familia ca omor spatiul verde ca ma duce la politie 2 luni mi-a cantat in struna.

    Anul asta m-am uitat pe geam si am vazut un portofel pe jos cand imi beam cafeaua dimineata 3 ore mai tarziu era acolo m-am dus l-am luat, l-am lasat la politie avea omul buletin, card de sanatate, card bancar. M-a sunat peste 1 luna sa ma intrebe daca nu am gasit si niste bani, nu multumesc nu nimic.

    In viata de adult am ajutat cativa oameni cu mutatul, carat haine, mobila. Acum am niste problemele la cervicala nu pot sa ridic asa mult am avut o canapea de dus din casa la tara, am sunat nimeni nimic toata lumea e ocupata.

    Astea sunt doar cateva exemple care mi-au venit acum de „ajutor dat in jurul tau”.

    165
    • Ce însemnă că omul respectiv ți-a luat job-ul? Tu ai garanția că dacă nu era el, postul respectiv ți se oferea ție? Mă gândesc că poate mai erau și alți candidați, nu?

      33
    • NOU
      #162

      Îl lua altul, dar nu cu mâna lui…

      00
  45. Statul nu ar trebui sa se bage iar piața liberă ar trebui sa funcționeze singură. Asta într-o situație ideala.

    Doar că în lumea reală, acolo unde vacile nu sunt sferice, nu poți ca atunci când apar anomalii sa ceri populației sa rabde de foame la lumânare, să se șteargă la cur cu frunze si sa amâne mersul la medic pentru că Gigel LLC trebuie să raporteze profit 35% anula ăla.

    Totul pe ideea că lasă boss, că trece criza și vei putea din nou să aprinzi lumina seara. Mai ales atunci când nu este vorba de vreun război sau de vreo catastrofă naturală ci de niște rateuri ale unui algoritm de trading care a dat peste un edge case și a scăpat de sub control.

    51
  46. Legat de comentariul omului dupa care ai scris articolul asta: mi se pare incredibil cum ajungem sa gandim, actionam si sa ne divizam singuri, doar prin prisma a catorva idei: aaa pai tu esti de stanga, sau de de dreapta… Nu cois.. nu sunt nici de stanga, nici de dreapta. Am niste idei, sau am o parere despre cum trebuie sa functioneze societatea, nu ma incadra intr-un grup, nu sunt nici socialist, nu sunt nici liberal. Cred ca am avansa mult mai mult daca am reusi cu totii sa trecem peste aceasta constructii ce poate si-au avut rostul in politica sec XX. Divizarea asta a poporului in niste ideologii politice nu are cum sa duca la progres, prosti suntem noi care credem cu tărie in ele ca lumea asta poate fi guvernata doar cu idei de stânga sau de dreapta. Si acuma nu zic ca solutia e sa facem o româneasca cum au facut ai nostri dragi politicieni, psd+pnl=love, doar de dragul impartirii ciolanului. Am încercat 30 de ani, după revoluție si cu stanga si cu dreapta, s-a vazut clar rezultatul, acuma mi-e frica efectiv de rezultatul alegerilor ce vor urma, ca tare mi-e ca romanasul nostru va crede ca solutia este sa aleaga extrema. Trecand peste asta, nu stiu de ce in momentul votului, cel care vine si ne cere votul pe baza unui program, nu este tras la răspundere daca nu-l poate sau nu vrea sa-l îndeplinească. Vino tati cu un program structurat, divizat pe luni/ani, iar daca nu ai fost in stare sa atingi punctele a b si c promise ca le vei termina in primele 6 luni, pai atunci poate nu te pricepi sau nu vrei sa le faci, de ce sa mai aștept eu inca 4 ani, ca tu sa nu faci nimic din ce ai promis si sa ma razbun pe tine/partid sa nu te mai votez. Eliberează locul, gasim noi pe altcineva sa punem in pozitia ta

    23
  47. In continuarea comentariului: nu cred ca exista vreun loc in domeniul privat in care daca nu ai performat, sa te tina pe post pana la terminarea contractului. De ce sa facem asta cu politicienii?

    51
  48. De ajutat ajut si ma implic destul de des civic, dar nu scriu despre asta, in general au scris altii.

    Veniturile sunt pe la 3k in familie, nu stiu daca e mult sau putin, as mai vrea 1-2k in plus. As avea nevoie de acei bani in plus pentru a avea mereu economii si plimbari.

    Ma imbrac ieftin, masina nu mai am de ani de zile, mai am rata la casa 12 ani (30k).

    Telefon imi cumpar doar cand e nevoie, e drept ca atunci cand o fac merg pe Gama de varf.

    In rest, pe langa banii cheltuiti la casa (mereu e ceva de cheltuit la casa), vreau sa calatoresc cu familia cat mai mult, pe asta am ales sa imi cheltui banii.

    Nu fac vacante scumpe, aleg sa vad culturi, orase, cat mai mult. Momentan mai mult prin Europa dar voi incerca si alte destinatii.

    Pe blog am refuzat pacanelele, raspund mereu la emailurile agentiilor dar ii gonesc cu restrictiile impuse si preturile mari cerute. La pacanele e cel mai simplu sa ii faci sa plece daca ceri mult.

    Faceam un calcul, daca dadeam curs la ofertele din ultimele 2 luni, probabil aduna 1.5k dar am zis pas.

    Desi sunt la un nivel de trafic infim vs Vali, situatiile sunt cam la fel. Eu calatoresc dar Campania agentiei de turism despre zboruri si locuri in avion a mers la un coleg care nu a zburat niciodata.

    Eu mai bag bricolare prin curte, o pavea, un gard, o izolatie etc. Dar Campania a mers la cel care scrie despre altceva.

    44
  49. Daca ne privim cu atentie in oglinda, observam ca suntem niste porcusori care consuma obsesiv compulsiv, de multe ori pe baza de stres. Oare cand o sa incepem si noi sa ne respectam banii castigati, sa fim smart si sa actionam smart: sa economisim, sa investim, sa ne gandim de 268 de ori inainte de a face o achizitie mai marisoara daca intr-adevar avem nevoie de ea, sa ne pretuim timpul liber, sa ne educam incontinu, sa fim relaxati si cat de cat impacati.

    31
  50. Eu am venit aici doar sa vad ce pareri au cititorii cu 2000+ euro/luna…sunt aceleași adrese de mail? 😂😂😂

    Am primit în schimb neașteptat de multe lecții de economie fracturate logic si suspect de multe plângeri legate de…meme-urile de pe blog?!

  51. „Un pic” de ceva este un bonus atunci când realizezi că în viața nu ai nevoie de multe și că puține sunt lucrurile cu adevărat importante. Te citesc de mulți ani, poate chiar de la început, mi-a plăcut și nu mi-a plăcut ce ai scris/spus/gândit. Dar mereu am revenit aici pentru că am apreciat constanța. E greu să rămâi același când totul se învârte amețitor în jur și pare că te trage și pe tine. Dar, cliseu sau nu, nimic bun nu se face fără efort. Pentru fiecare efortul este altul. Așa că: keep on keeping on!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile