Pentru antreprenorii supărați că nu mai pot face pe șefii cu angajații

Nu vă mai plângeți la Hoștiuc, ca să scrie ăsta articole sforăitoare despre cum situația actuală nu e bună, mai bine luați de aici idei:

  1. hai nu mai veniți cu un Q8 nou în timp ce vă plângeți că firma merge greu și nu aveți de unde da salarii mai mari sau angaja oameni mai mulți.
  2. renunță și la leasingul ăla pe firmă pentru mașina gagică-tii/mă-tii. da, știu că doar contabila știe, dar ea e om, mai se scapă.
  3. excursiile exotice se pot face și fără să te lauzi prin toată firma. nu contează că ai mărit salariile și că lumea pare fericită, asta se schimbă într-o secundă la faze din astea.
  4. abține-te să mai angajezi neamuri și incompetenți. ăștia nu se vor putea abține să fie proști și toată lumea îi va urî din secunda doi. am lucrat la o companie unde un tip s-a scăpat în prima zi că el e fratele amantei șefului. nu i-a dat nimeni nici o șansă la nimic. a rezistat două luni și apoi s-a cărat. te sună mătuși-ta să îl angajezi pe ăla micu? abține-te.
  5. firma nu merge stelar? hai nu cumpăra advertoriale în ZF să te lauzi cu rezultatele, mai ales dacă te plângi că nu ai bani de salarii.
  6. nu mai trage de angajate să le fuți. nu mai face glume de kkt cu angajații.
  7. refuză orice teambuilding și tentativă de a face angajații să se simtă că sunt o echipă sau o familie. nimănui nu-i pasă, toți au familiile acasă. dă-le banii ăia lor.
  8. nu mai face micromanagement cu ei. sunt pline firmele de mici Ostahie, care știu ei cum se face programare, webdev și illustrator mai bine decât oamenii pe care tot el i-a angajat.
  9. nu mai știi ce beneficii să le dai angajaților? fructe, abonamente la sală, cafea de specialitate? uite o idee nouă: mai mulți bani. ăsta e singurul beneficiu pe care îl vor, restul sunt un înlocuitor pe care îl acceptă că nu au curajul să zică “nu, nene, de banii ăștia mai bine ne măreai salariile”.
  10. dă-le oamenilor un bonus dacă aduc un angajat nou, că nimeni nu aduce pe cineva care să îi facă viața grea la serviciu. îl refuză HRista, că ea nu crede că ar fi bun pentru companie? dă-o afară, că e nevoie de chelneri pe litoral.

Hai, marcați câte 500€, taxă de consultanță. Și nu vă mai plângeți la Hoștiuc, ZF e pe minus de 20 de ani, oamenii ăia nu se pricep la business, dacă se pricepeau nu erau în halul ăla.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

159 comentarii

  1. Imaginea aia pe care ai pus-o, cu „ne costă mai mult sa recrutăm o persoană nouă, decât mărirea salariu a celei care e deja angajată”, e genială. 99% dintre menegeri ar trebui sa ia notițe.

    Comentariu apreciat.1365
    • Să le spună cineva asta și celor de la Renault, că au pierderi mai mari decât termoenergetica.

      Comentariu apreciat.784
    • ai scris greșit ING.

    • nu tre’ să ia notițe pentru că știu deja … însă cu toate astea imbecilitatea continuă

      Comentariu apreciat.600
    • Calculul acesta nu se intampla de cele mai multe ori pentru ca: 1. daca ii maresti unuia salariu cand cere/vrea sa plece creezi precedent pentru ceilalti, 2. Marirea de salariu e o singura suma pe cand suma consumata cu inlocuirea e sparta in mai multe: comision firma recrutare, costuri legate de angajare, inlocuire obiecte personale (unde e cazul, gen echipament de protectie), ore suplimentare/bonus pentru cei care preiau munca celui plecat (in cazuri fericite unde se intampla asta) etc … deci nu se vede asa usor. 3. Buget pentru recrutare+celelalte este bugetat anual, in schimb buget extra de salariu pe langa cele standard, nu. Nu sunt de accord cu aceasta abordare, dar asa functioneaza/e vazuta intr-o firma.

      Indecis. Tu ce zici?2021
    • Damn… Am recrutat pt ING pentru o super scurta perioada de timp – nu am mai rezistat incercand sa le explic hiring managerilor ca salariile se zic din prima si ca nu ofertezi sub ce iti cere. Toti erau entitled si toti asteptau sa se aplece toti pt onoarea de a lucra in ING.

      Comentariu apreciat.312
  2. Cei mai competenti si valorosi angajati din Romania sunt cei din Administratie Publică.

    Comentariu apreciat.6724
  3. Si tichete de masa la valoarea de 30lei per tichet, in loc de 18lei, please…Mai sunt si small indie companies de genul, nu dau nume (AMZ).

    Comentariu apreciat.713
    • un workaround frumos am vazut la companii ce folosesc sisteme gen benefitonline.ro

      acolo ai un buget de x ron burt din care sa-ti iei ce vrei tu, bonuri, abonamente medicale, la sala, carti, acatiste.

      faza misto pentru companie e ca pot sa creasca valoarea bonului fara sa-i impacteze, ca bugetul e acelasi. luai 20 de bonuri la 15 ron, se scadeau 300ron din buget. s-a facut bonul 30? pai, ori iei 10, adica aceeasi valoare, ori renunti la altceva…

    • mie benefitonline.ro mi se pare un gunoi.

      Comentariu apreciat.564
    • NOU
      #11

      @Doru mie mi se pare o idee buna, pentru primesti acelasi buget lunar, indiferent de zilele lucrate. Ok, nu poti lua bonuri de masa pentru acea perioada, dar poti vouchere de vacanta, culturale(cu taxare redusa) sau altele cu taxare normala.

      Indecis. Tu ce zici?327
    • Da, jobul ideal… Să lucrezi pentru bonuri de masă.

      Comentariu apreciat.615
    • „Vouchere Culturale”

      Dă-te ba.

      Dă-mi în pula mea bani. Că-mi iau eu „culturale” daca vreau…

      Nu cred că sunt mulți care preferă 500 de lei în „beneficii” fată de, să zicem, 250 lei la salariu.

    • NOU
      #14

      Discutia a inceput de la bonurile de masa(benefit, cat si cum).
      Nu pricep de ce v-ati agitat ca un pepsi twist.

      Si da, prefer oricand bonuri de 500 in loc de 250 cash, pentru ca tazz. Inteleg ca pentru marea majoritate a acestui blog sunt insignifianti dar atunci nu vad de unde indignarea si cu ce i-ar ajuta 250 lei cash.

      Indecis. Tu ce zici?2529
    • @ciocolatiulverde Cica prostituatele nu se mai f*t pe bonuri, de aia vor oamenii cash! LOL

      60
  4. Din articol cele mai tari mi se par următoarele pasaje :
    „pe fondul acestei pandemii, a apărut conceptul de quiet quitting, adică ideea că stai la birou, la muncă, fără să faci nimic, dar nici nu-ţi dai demisia.”

    Iar în paragraful următor :
    „Niciun angajator, niciun patron nu riscă acum să intre în război cu aceste situaţii, pentru că ar rămâne fără angajaţi, iar businessul s-ar prăbuşi. ”

    Este foarte curios cum de merge businessul cu angajații care stau la birou și nu fac nimic dar dacă acei angajați pleacă businessul se prăbușește.

    Comentariu apreciat.2273
    • În businessurile mijlocii (sa zic de la 200 de angajați în sus) și mari e plin de angajați care nu fac aproape nimic la birou. Munca lor ar putea fi făcută intr-o singura zi full din săptămână, dar o împart în 5 zile și în rest o freacă.

      Exista, desigur, pentru ăștia care stau degeaba, o mana de oameni care își rup cârca pentru că pe undeva trebuie sa compenseze. Ei bine, deobicei ăia pleacă, nu primii. 😅 Dar nu e nimeni de neînlocuit, maxim puțin haos vreo 3 luni și totul revine la normal.

      Comentariu apreciat.11915
    • Principiul Pareto? 20% din angajați fac 80% din muncă?

      Comentariu apreciat.807
    • Au tradus greșit. Quiet quitting nu înseamnă că stai la birou și nu faci nimic, ci că stai la birou și faci doar ce e în fișa postului și nimic mai mult. E stupid în sine că așteptările erau tot timpul că standardul este de fapt mai mult decât… standardul agreat, dar aici suntem.

      Comentariu apreciat.1364
    • In fuctie de nivelul omului si complexitatea proiectului, haosul se poate prelungi mult mai mult de 3 luni.
      La o firma destul de mare, au plecat toti oamenii de la un poriect intern, proiect de care depindeau toate celelalte aplicatii din firma. Compania n-a mai angajat pe nimeni in loc, a lasat proiectul sa mearga din inertie si n-a anuntat pe nimeni. Se prindeau rand pe rand echipele cand incepeau sa apara bugurile si vedeau ca nu le raspunde nimeni. Si dupa aceea incepea distractia, cu rescrierea functionalitatilor. A durat cel putin 6 luni de fiecare echipa.
      Nu e nimeni de neinlocuit, dar costul inlocuirii poate fi eonrm, mult mai mare decat daca ti-ai pastra oamenii.

      Comentariu apreciat.422
    • Dan, eu vorbesc de un om care pleacă, tu de un departament. Evident că un mass quiting destabilizează pe termen lung, dar dacă din departamentul ăla pleca un om, hai doi, te asigur că nu se dărâma nimic și era greu de resimțit – maraiau vreo 2-3 care preluau din responsabilități și aia era.

      Nicio companie nu dă faliment când pleacă un om, să vă fie clar. Indiferent de poziția lui. Poa’ să fie si ownerul efectiv. Pentru ca nicio companie nu sta intr-un singur om.

      34
  5. Scurtul drum de la ”vezi că așteaptă la ușă 10 oameni fix ca tine” la ”este groaznic, este rău pentru business.”
    Let me find my small violin and play sad songs for your people.

    Comentariu apreciat.1998
    • Sorin Bușe în 2013: ”Cui nu îi convine să plece, sunt 100 ca voi la poartă, care abia așteaptă să vină”.

      Sorin Bușe în 2014, după ce au început să plece echipe întregi la Jaguar și nu prea mai erau 100 la ușă: *surprised pikachu*

      Comentariu apreciat.1267
    • Asta e, asteapta si omul la usa dar pana cand? S-au saturat si ei sa stea la usa aia…
      Si uite asa nu ii mai pasa nimanui cand se plang firmele ca nu gasesc angajati.

      Ei lasa oamenii sa plece pentru ca nu sunt in stare sa le mareasca salariile si dupa aia se plang ca nu gasesc inlocuitori. Mhm…

      Comentariu apreciat.410
    • Vai dar cine v-a bușit aicea?

      241
    • Aia 100 de la usa vad ca pleaca altii 100 si se intreaba daca merita sa astepte la usa aia. De obicei nu.

      130
  6. Nu e asa complicat. :) Angajatii vor trece multe cu vederea. Dar ala de se vaita ca si din gura de sarpe in articol e ala cu Lensa. El da salarii pana in 3000 de lei max(si mai putin) cu sambete lucrate si alte mizerii. Prietene, da si tu salarii de 5000 si o sa vezi ca se schimba situatia. La 3000 de lei/luna atragi fie tineret ce sta o perioada sa-si faca experienta fie rebuturi din alte parti ce vin din disperare. La Lidl vad mereu aceeasi oameni pe magazin de 5 ani, de ce oare ? La dedeman am ramas placut surprins ultimele dati, extrem de serviabili si implicati. Salarii spre 7000 de lei. Pot sa aiba fratii Dedeman racheta spatiala si sa-si angajeze toate amantele, nu conteaza. Banul conteaza. :D

    Comentariu apreciat.1822
    • Un angajat pe raion castiga 3500 la dedeman bv…la leroy 2500-2700, brico 2200! De unde pana unde 7k?

      Comentariu apreciat.738
    • https://www.undelucram.ro/salarii-dedeman-totul-despre-mediul-de-lucru-interviu-salariu-202
      Da, pornesc de la 3000 + bonuri de masa +prime(pe la 4000 si ceva incepator talpa), cei cu vechime de 2 ani spre 5000 si ceva, consultanti si sefuti spre 7000 si peste 7000.

      Indecis. Tu ce zici?273
    • Mie imi place cum lumea de arunca la salarii “motivante” de 7000 lei plus net.

      Multa vreme salariul motivant era 1000 eur net, dar ghici ce? Si acum sunt putini angajati cu 5000 lei net, dar se impinge 7000 :)

      Orice angajat stie el mai bine ce trebuie facut ca sa explodeze firma, de i s-ar da sansa sa fie el seful.

      Cand se vede in varf, devine fix ca seful precedent, pentru ca vede deodata cifrele precum cat e fondul de salarii total, cu taxe incluse!
      Da, taxele sunt o problema pe care orice angajat le ingnora din reflex.

      Daca firma merge bine, angajatul si-ar dori participatie la profit.
      Daca fiema merge prost, angajatul isi cauta al loc de munca, ca nu e tampit sa traga pe ogor.

      Adevarul e indeva la mijloc si mai ales e trist ca cei care muncesc cel mai mult sunt remunerati cel mai putin.
      E plin acest vlog de comentatori cu salarii mari, care daca se uita cu atentie la cat produc, poate desxopera ca nu isi merita banii aia (brut).

      Comentariu apreciat.9922
    • @Bogumil – iti cauti hate de dimineata….
      Cine a mai vazut sa ma intereseze pe mine cat e brutu… ce, il platesc eu? Sa plateasca hotomanul de patron…

      Indecis. Tu ce zici?4423
    • @Bogumil Economia contemporană nu mai funcționează chiar așa. Dacă nu ai buget de reclamă singurul mod în care poți concura este prin preț scăzut.
      Iar dacă ai buget de reclamă cât revine departamentului de marketing ? 50% ?

      Păi așa poți motiva că aproape nimeni nu își merită salariul pentru că majoritatea angajaților contribuie doar cu muncă necesară pentru aducerea unui serviciu/produs la standardul industriei.

      Iar asta se traduce prin faptul că tu că angajat aduci patronului 3x cât te plătește. Unde norma de acum 50 de ani era că un muncitor să aducă 7x. Dar nici așa nu e chiar OK să judeci, fiindcă fără angajați nu ai produs. Și nu poți importă chiar totul din China & Africa.

      Salariile angajaților clar nu au crescut de 4 ori indexate cu inflația in 50 de ani așa că adevăratele vinovate sunt băncile și guvernele „centrale” (G7 / G20 / WEF, etc.)

      Indecis. Tu ce zici?1515
  7. NOU
    #33

    Punctul 10: Adus la HR CV al unui om. Omul a fost angajat. Când am întrebat de ce nu am primit bonusul, șefa de la HR a zis că l-a luat pe om de pe linked in. Șefa de la HR a încasat bonusul că ea l-a adus. Am și uitat cum se mai aduce un om în firmă. :)

    Comentariu apreciat.1791
  8. referitor la prima imagine din articol, cea cu „ai parinti bogati ? atunci nu” – parca a fost aici pe blog acum cateva luni un articol cu cineva care facea lectiile unor bogatani, si a vazut destul de multe despre cum sunt astia groomed and taught to be in the world of the rich si cum daca nu esti acolo nu ai cum sa ajungi ca ei. Dar nu mai dau de articol acum – stie cineva la ce ma refer ? Multumesc.

    Comentariu apreciat.283
    • @cojo – asa este insa ne uitam doar la o parte din intreg. Societatea este formata din straturi si evident ca sunt multi peste noi si multi sub noi, ca este vorba de noi sau copiii nostri. De exemplu noi avem casa, masina, mai o saorma si copiii nostri cam la fel, sa admitem.

      Da, deasupra sunt aia din tribul lui Tiriac care se duce cu avionul la Paris sa bea o cafea si se intoarca pana seara, peste ei mai sunt niste niveluri probabil care controleaza un Blackstone de sute de miliarde insa si sub noi mai sunt multe niveluri pana la nivel de mama cu 5 copii care traiesc intr-un bordei sau casa cu o camera si traiesc din alocatii, unde visul suprem e sa manance pe saturate sau sa aiba o bicicleta.

      Noi zicem de aia mai de sus ca nu este corect insa uitam ca aia de jos ne vad exact la fel.

      Comentariu apreciat.716
    • Era aia cu presedintele unei tari vecine cu Romania:

      Last month I made €1.2b working from home. Ask me how.

      Comentariu apreciat.416
    • @Bigbear N-ar trebui sa fim antagonistici cu clasele/straturile care stau sub noi.
      Pentru ca uite, cand e sa dea tare in economie nenorocirile, clasa de mijloc are un risc mai mare sa decada.

      Doar cei din varful absolut, top 0.1%, au capacitatea de a se „enclaviza” si de a fi „autosuficienti” – adica au terenuri pe care le pot cultiva & capacitatea de a sustine „servitori” in sensul medieval – cu mancare & cazare.

      134
  9. Articolul lui Hostiuc e o mizerie, la fel ca el.
    Hai sa va spun cum se practica la o mare banca (Bucuresti):
    – team building pe banii fucking angajatilor (de 2 ori pe an), da, e adevarat
    – punem bani la cafea (banca nu asigura macar o amarata de cafea)
    – nu avem materiale de marketing (dosare, pixuri, agende, caiete etc, intelegeti voi)
    – la ziua de nastere a sefului (adica N+1) si culmea si la N+2, se pune DUBLU, nu ca la restul fraierilor, ca plm e sef are 3 coaie (mentalitate de sclav pe care o au unii dintre colegi)
    – angajatii vechi au pretentia ca angajat nou sa stii in plm aplicatiile lor (fara sa beneficiezi de vre-un training in prealabil) si sa nu ii intrebi nimic, ca doar orice om stie ca te-ai nascut invatat.
    – sefului i se pare normal sa iti iei laptopul acasa ca sa iti faci (fucking) KPI-ul, ca asa face un angajat model, isi neglijeaza familia pt firma de la care indrazneste sa ia un salariu
    Ar mai fi multe dar probabil ca v-ati enervat deja pana aici, asa ca o sa concluzionez:
    – NU va lasati calcati in picioare pt un salariu
    – NU acceptati abuzuri asupra voastra sau asupra unui coleg(a), azi i se intampla lui/ei, maine clar ti se va intampla tie
    Sefule, daca vezi asta sa stii ca ma doare in … cot (ca sa ma exprim elegant) :))

    Comentariu apreciat.1305
    • Și nu ne spui și nouă numele băncii dacă tot te doare în cot?

      Comentariu apreciat.771
    • De ce mai ești acolo dacă e toată lumea caută oameni?

      Comentariu apreciat.303
    • Incepe cu Rai si face miliarde in Rusia. Dar hey

      Indecis. Tu ce zici?306
    • Fă ce zice popa, nu ce face popa.

      24
    • Și de ce mai ești la banca respectivă? Ah, ca să te victimizezi și că-ți e lene s-o iei de la zero în altă companie.

      Indecis. Tu ce zici?1539
    • La noi team building-urile se fac pe banii firmei, si tot nu ma duc. Fuck that shit, n-am chef sa ii vad beti ca porcii. Cam asta se întâmplă de obicei

      Comentariu apreciat.405
    • am senzația că mare parte din astea caracterizează întregul sistem bancar.

      o bună parte din subpuncte caracteriza și banca în care am lucrat și care nu mai există. de asemenea, caracterizează diverse alte bănci încă existe unde lucrează foștii mei colegi care au rămas în sistem și despre care mai aud când și când.

      faza care m-a pus în cur a fost despre lucratul de acasă. toți au implementat un sistem de tracking și dacă trec mai mult de x secunde și n-au dat din mouse/taste, sună șeful.
      au ajuns să prefere muncitul la birou că acolo au timp să meargă la budă, să schimbe o vorbă cu colegul, să vorbească 3 minute la telefon cu cineva, să stea 1 minut cu ochii în tavan să se relaxeze.
      îmi povestea prietena-fostă colegă, care ține legătura cu mulți dintre foștii noști colegi: într-o zi, una care lucra d-acasă nu se simțea prea bine și avea des nevoie la budă. și-a luat un scăunel pe care și-a pus laptopul și efectiv a rămas să muncească de pe budă, să n-o mai fută nimeni la icre de ce ia atât de multe pauze.
      și aia a plecat din sistem.

      nu știu cum e la joburile voastre, dar eu personal n-am putut niciodată să muncesc non-stop, fiecare minut posibil timp de 8 ore. iar în cazul mei 98% din convorbirile telefonice și 99,999% din timpul alocat acestora era în interes de serviciu și de asemenea, peste 70% din timpul alocat discuțiilor cu colegii era legat de muncă și nici nu fumam.

      Comentariu apreciat.400
    • @AB, nu am fost victima unui sistem de tracking și dacă totul merge bine, nu voi fi niciodată. Cel puțin sper.

      Dar. Dacă ai tracking la mouse: iei cel mai ieftin ceas analogic suficient de mare și are secundar activ. Te asiguri la început de program că are baterie. Contrast mare intre limbi și culoarea cadranului. Plasezi mouse-ul optic fix pe centrul ceasului. Iei pauză de budă de 2 ore.

      Comentariu apreciat.500
    • Hahaha, sunt exact, dar exact aceleasi chestii ce le pateam la fabrica. Mai putin teambuilding din banii nostri.

      90
    • Oameni buni, mai sunt si altfel de team building-uri. M-am intors de la unul si, desi inainte nu mergeam, chiar a fost fain. Nu m-a costat un leu. Nimeni nu ne-a cerut sa contribuim cu ceva, in conditiile in care cazarea era super scumpa, masa la fel, si puteam cere tot timpul sucuri, bere, vin, etc. Mancarea a fost de vis si supersuficienta. N-am vazut nici un coleg/colega beat/a si nici alt fel de prostii. Pur si simplu nu-mi venea sa cred. Si culmea, nu e vreo multinationala. Cand lucram la multinationala am auzit povesti de groaza de pe la colegii care mergeau la petreceri.

      916
    • @George, am auzit astea la a doua-treia mână.
      Nu cred că e tracking doar pe mouse.

      52
  10. Alina Bica vinde pizza in Italia. Acolo ii este locul, si lui Ciolacu, Ciuca, si restu…la vandut pizza.

    Indecis. Tu ce zici?3614
    • E condamnata si doarme pe perna ei seara?

      Nu, nu ne asteptam la agenti secreti si filme, dar avem muncitori peste tot. Unu pe zi de i-ar pune masa-n cap macar s-ar face scandal cat sa priceapa lumea de ce si cum si i-ar crapa restaurantul lu ala.

      Cum ziceam, cand ne vom pedepsi tradatorii atunci existam si noi pe planeta asta.

      Comentariu apreciat.566
    • O duce mai bine decat sa faca pizza la cantina internat Targusor.
      Shpaga din retrocedari a fost fa bu loa sa. Restaurantul e cumparat, soare, aer curat muie Justitie are tot ce vrea.

      Comentariu apreciat.250
    • Decat sa faca pizza la cantina restaurant Targusor….

      101
  11. n – aloca un buget corect pt pozitiile deschise si pune-i pe aia de la hr la munca sa gaseasca oameni care se potrivesc fisei postului, nu pe cei care n-au idee despre domeniu dar isi doresc „sa faca parte din marea famile a companiei noastre” sau dupa criterii gen „inclusive” ( ca oamenii aia buni care au plecat din firma ta au facut-o pt ca au fost cautati si convinsi de niste recrutori care isi fac bine treaba la alte firme )

    n’ – nu creste aberant volumul de munca a angajatilor mai vechi cu scuza „dar stii cum e piata muncii si ca e greu/imposibil sa gasim oameni” ( da aia la care s-au dus cei care au plecat de la noi cum plm i-au gasit ?).

    Comentariu apreciat.321
    • Asta cu inclusivitatea e ca sa iti bage motiv cand ceri salariu mai mare si esti barbat „Pai cum sa iti dau tie nu stiu cat, uite proasta de Maricica accepta sa ia un kkt de bani”. Au fost situatii cand firma cauta oameni, ar fi vrut o fata sa nu mai fie cock-fest la munca, dar toate candidatele au cerut prea mult. S-a dus pe pl incluziunea „Eh lasa ca mai merge un barbat”.

      Comentariu apreciat.353
    • hai sa zgudui eu un pic lumea romaneasca.

      ce inseamna „bugetul corect”?

      real vorbind, bugetul corect pentru o pozitie, oricare ar fi aia, este cel pe care il permite performanta firmei si nu cel stabilit de media statistica (interscriptum… toata lumea vorbeste de salariul mediu, toti vor mediu sau mia mult, uitand ca jumatate din salarii sunt mai mici de medie, si practic, daca toti ar avea salariul mediu, ala ar fi de fapt salariul minim).

      daca ce isi permite firma este mult mia putin decat in restul industriei atunci e simplu, ori vine cineva care accepta (caz in care nu are dreptul moral sa se planga) sau firma se inchide.

      55
  12. In cultura americana, intrebarea „what’s in it for me?” e una perfect normala. Europenii inca se mai simt jenati/vinovati, dar avem noroc cu noile generatii.

    Comentariu apreciat.505
    • Asa e. Problema cu noile generatii e ca stau foarte prost cu etica muncii sau cu seriozitatea. Si atentie nu va ganditi ca sunt vreun workaholic (doar stau pe aici nu :D ?) Vor doar banul dupa care, cum s-au vazut cu sacii in carute „domnle sunt prea ocupat cu numaratul banilor sa mai pun osul la munca”.

      Indecis. Tu ce zici?4525
    • În cultura americană asta mai reala sunt și job-uri unde trăiești doar din tips…

      Swings and roundabouts cum ar zice francezul

      127
    • Uiti sa vezi si reversul medaliei in SUA. Angajatii nu prea au drepturi si patronul e sef la el pe tarla.
      Incearca tu sa dai afara pe careva intr-o tara cu un cod al muncii beton sa vezi distractie.

      Comentariu apreciat.361
  13. 1-10 total adevarat.

    Hostiuc e ala care scrie titlul aproape la fel de lung ca articolul?

    Comentariu apreciat.302
  14. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3778
    • Da, în special ăla despre copiii de 14 ani ce pot munci ture de noapte. Cât de comunist să fii, să te împotrivești dreptului copiiilor să facă și ei un ban de buzunar?

      Comentariu apreciat.967
    • Spuse AlexF după ce-și dojenii copilul pentru ca venit târziu de la tura de noapte și întârzie la școală

      Comentariu apreciat.383
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1060
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1149
  15. Cetin ii suparat ca a marit USL salariu minim pe economie si saraci antrepenori nu pot suporta cheltuelile cu noile salarii minime si intra in faliment.
    https://arhiblog.ro/cine-plateste-de-fapt-salariul-minim/
    Tu vi si ne zici ca defapt oameni vor un salariu mai mare si ca antrepenorul sa se lase de alte prostii si sa dea salariatului ce are nevoie, bani.
    Cine are dreptate ?

    Comentariu apreciat.558
    • Eu zic ca Zoso are dreptate. Am citit si ce a scris Cetin, nu sunt de acord cu ce a spus el pe acolo pe blog, posibil sa bage batul prin gard ca sa comentam noi.
      Daca nu esti in stare sa platesti un salariu minim sau decent insemana ca nu este cazul sa fi patron.Desigur vrem sa traim in capitalism dar nu de ala salbatic in care o dam in sclavagism modern.

      Comentariu apreciat.646
    • Îi explică Simion în primele comentarii că patronul putea lejer să susțină creșterea de salarii, dar el o ține pe a lui, că sunt banii patronului, că patronul muncește singur în afacerea aia, e dreptul lui la un profit mare.

      Adică fix asta:

      ”hai nu mai veniți cu un Q8 nou în timp ce vă plângeți că firma merge greu și nu aveți de unde da salarii mai mari sau angaja oameni mai mulți.”

      Probabil strategia celor doi bloggeri e să acopere mai mult teren, divizând cititorii. Sunt câțiva care se suprapun, dar cine citește pe aici, nu prea intră și pe acolo și invers.

      Comentariu apreciat.605
    • Hait… una e sa te oblige statul sa maresti un salariu si alta e sa nu o faci tu din propria ta vointa pentru ca nu vrei (desi ai de unde). De prima chestie vorbeste Cetin, de a doua chestie Zoso. Dar, din pacate, analfabetismul functional se intalneste peste tot. Impreuna cu lipsa unor notiuni simple de gramatica, de obicei.
      Firmele astea care lucreaza cu marje mici, gen lohn, au contracte negociate si semnate cu cateva luni/ani in avans. Si, acele firme, in momentul in care apare o modificare pe care nu au luat-o in calcul (din pix, asa), poate nu reusesc sa modifice contractele cu clientii, poate nu au cum sa sustina acea modificare de cost din profit (care, surpriza, uneori este folosit in viitor si pentru dezvoltare) si atunci… prefera sa renunte la oameni.
      Firmele au, prin actul constitutiv, obligate de lege, un singur obiectiv. Sa faca profit.

      Indecis. Tu ce zici?2234
    • Cresterea salariului minim de catre stat are rolul doar pentru a colecta statul mai multe taxe si a creste indemnizațiile care se calculează în funcție de salariu minim.

      216
    • @gigi posibil? haha

      41
    • Tu stai sa iti zica cineva de pe net cine are dreptate? Exerseaza-ti propriu discernamant !

      141
    • @Daniel asa e, poate ca masura asta ar fi trebuit anuntata din timp, habar n-am cu cat timp au anuntat-o, nu mai urmaresc tv deloc. Oricum pariez si casa ca biznitmenii din industria textila tot ar fi venit cu scuza asta ca trebuia mai din timp anuntata masura X. Nu stiu cat e ceva legat de cum suntem noi priviti ca romani si ca tara, si cat e ceva tipic uman: esti obisnuit cu costuri de 2 lei, iti cresc costurile la 3 lei, gata ti-a dat socotelile peste cap. De asta vin toti dubiosii din vest sa faca afaceri pe aici. Au auzit ei ca aici cresc sclavii in copaci.

      201
    • @Daniel
      Pai hai atunci sa desfiintam orice control al statului sau asa statul in general si fiecare sa faca ce vrea sa vedem ce iese si ma refer aici doar la aspectul economic.

      80
    • @N – costul de productie este format din costuri fixe (salarii, taxe, amortizari, etc) + variabile (pretul materiilor prime, energie, etc). Cand iti faci pretul de vanzare iei in considerare aceste chestii, mai pui un procent pentru neprevazute si profitul si ai pretul de vanzare. Daca esti constrans sa mergi cu marja de profit mica, in momentul in care se modifica ceva in costul de productie, ai cateva variante. Incerci sa transferi marirea costului de productie catre clientul tau, care o poate accepta sau nu. Iar daca nu o accepta, ori reduci marja de profit (daca ai de unde) ori tai din cheltuieli. Asta la o firma normala, care nu da tunuri de 500-1000% adaos la contractele cu statul.
      Daca pui in calcul ca in 2021 si 2022 pretul la energie, gaz, combustibil s-a dus dracului, iar preturile materiilor prime s-au dus si alea la cer …. toate s-au dus, pe lant, catre client.

      @gigi si asa controlul statului este doar de forma.
      Adica, daca tu, ca firma mica, ai datorii, imediat esti blocat.
      In schimb, daca stii pe cine trebuie, nu patesti nimic.
      Sa mai luam in considerare si gaurile din firmele de stat, care nu-si platesc taxele – tot o forma de ajutor social este.
      Sa mai luam in calcul si vanzarea la negru care este tolerata si care-ti face concurenta (tu, ca firma care lucrezi legal, esti din start mai scump ca ala). Sa luam in calcul si munca la negru (gen service-uri auto neautorizate, vopsitorii, etc) care fac evaziune.
      Etc etc.
      Uite, anaf ar putea sa ajute, daca ar vrea, la recuperarea creantelor din economie. Eu am de incasat bani de la firma x, de cateva luni. Si am de dat bani la anaf. Cesionez creanta catre anaf si … toate lumea este multumita. Pentru ca, ce sa vezi, daca anaf ar vrea, ar putea face rost de bani de la firmele rau platnice.
      Mai vrei?

      152
    • Pe la dl Cetin deja orice scrii la comentarii nu e bine… Fie suntem prosti fie ardeleni si pt el niste untermensch adica

      233
    • @ Justin pai nu mai scrie, ca nu te obliga nimeni. Si cum tu nu ai nicio obligatie, la fel nu are nici el.
      Am si eu articole cu care nu rezonez (si aici, si la cetin, si la altii) si pur si simplu trec mai departe. Nu e musai sa scriu ceva sau….sa imi pocneasca o vena ca nu a scris ceva care-mi place.
      Da-i cu ignore…sigur o sa-l usture …. not.

      916
  16. Zici că ai făcut decalogul fostului meu șef. I-au plecat 3 oameni din echipă în mai puțin de 3 luni. Oameni cu vechime de la 3 ani în sus. Prima am fost eu. Și la cum se întrevăd lucrurile, cred că se va ține în continuare de cele 10 porunci și se va reorienta către altceva. Dar oamenii nu sunt buni și nu apreciază.

    Comentariu apreciat.622
  17. Salutare Vali,
    Foarte bun articolul. Foarte bun. Si actual.

    Doar un aspect as puncta: „dă-le oamenilor un bonus dacă aduc un angajat nou, că nimeni nu aduce pe cineva care să îi facă viața grea la serviciu. îl refuză HRista, că ea nu crede că ar fi bun pentru companie? dă-o afară, că e nevoie de chelneri pe litoral.”

    Asa este, cu mentiunea ca foarte multi oameni blocheaza in mintea lor gandul de a face recomandari de angajare catre cunoscuti (de obicei tovarasi, prieteni), tocmai pentru ca firma respectiva perpetueaza comportamentele descrise mai sus. „Nu aduc pe cineva care sa ma injure dupa 3 luni”.

    Comentariu apreciat.583
  18. Spune multe lucruri când autorul confundă quiet quitting cu frecarea mentei. Ăsta e nivelul.

    Comentariu apreciat.456
    • E fix invers. Eu cand am citit articolul, chiar ma gandeam ca e unul dintre putinele care nu gresesc atinci cand explica ce inseamna „quiet quitting”.

      Indecis. Tu ce zici?428
    • Quiet quitting inseamna ca un angajat face numai strict ce scrie in fisa postului. Nu inseamna ca freaca menta.

      Comentariu apreciat.500
  19. Acum sunt 100 de angajatori la ușa, se mai întoarce roata :))

    Comentariu apreciat.363
    • La noi da, cât or mai fi și ăștia. Prin SUA sunt 50 de roboți la ușa fabricii care-și așteaptă rândul la o demonstrație și un eventual contract de service pe 5 ani.

      Iar tu că angajat chiar nu ai ce face. Și dacă alegi să dai 115% din ține, când firma încheie contractul cu furnizorul de automatizări vei zbura pe ușa împreună cu colegul care da 95% și cel care da 80%.

      Așa că nu-i învinuiți pe quiet quitters, mai ales pe cei care își folosesc timpul lor liber în scopul de a-și cultiva aptitudinile pentru viitor.

      Indecis. Tu ce zici?2210
  20. NOU
    #93

    Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1284
    • Ăla nu e business , se cheamă liber profesionist.

      Indecis. Tu ce zici?306
    • de ce să fiu fraier să-mi asum niște cheltuieli mai mari?

      Nu stiu boss, ca nu-s antreprenor, da’ poate ai vrea si tu sa-i pastrezi ca angajati pe aia creme de la creme – aia care-s de top in domeniul lor, aia care stiu ce fac si care-ti aduc (tot) tie profit. Ca da, poti sa dai si tu salariul mediu dintr-un domeniu, da’ atunci si angajatii tai sunt de calitate medie.

      Comentariu apreciat.395
    • Fara angajati n-ai bisnitz. E simplu. Doar daca esti vreun samsar, one-man-show.

      Comentariu apreciat.326
    • Poate ai ratat ideea: unii se plâng că le pleacă angajații. Asta înseamnă că există cineva care le oferă condiții mai bune. Concluzia e că media salariilor e de fapt mai mare decât crezi tu și daca vrei să mai muncească cineva pentru tine trebuie să dai ceva în plus.
      Sfatul e să te uiți în jur și să fii puțin in față ca să pastrezi oamenii care știu bine cum funcționează lucrurile in firmă (mașini, unelte, unde și cum se depun raportările,…) pentru că pierzi mai mult dacă trebuie să înveți din nou pe cineva.

      Comentariu apreciat.363
    • NOU
      #98

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 785
    • Sta că logica asta mă dă peste cap… eu știam că te duci de bună voie pe altă plantație atunci când găsești una mai bună. Dacă pleacă și alții în afară de ăia de care vrei tu să scapi, există altă plantație mai bună. Și dacă ajungi la concluzia că toți nu merită să lucreze la tine și vrei să scapi de el ai o problemă și mai mare.
      Definiție: se consideră că „vrei să scapi de cineva” atunci când deja ai planuri să îl faci să plece cu multe luni înainte de a veni el cu demisia sau să afli că merge la interviu în altă parte.

      Comentariu apreciat.272
    • @ic

      Cand lumea se satura de figurile de sefut ale lui manchild Razvan Balica se duc chiar si pe o plantatie cu remuneratie mai mica si posibil mai nasoala, doar doar sa scape de el.

      Comentariu apreciat.572
  21. NOU
    #101

    Oare exista firme din astea perfecte? Fara nepotisme, fara sefi profitori, fara micromanagement, fara teambuilding, dar cu salarii mari, bonusuri etc?

    Comentariu apreciat.260
    • NOU
      #102

      One would say you’re waiting for Santa Claus…

      141
    • NOU
      #103

      Uite cum vad eu problema asta. Un angajat se duce la firma A. Si acolo ce gaseste? „nepotisme, sefi profitori, micromanagement, teambuilding bagat pe gat cu forta”. Asa ca i se urca sangele la cap si pleaca la firma B. Si ce afla baiatul acolo? Ca si la firma B e la fel. Daca are rabdare, o sa afle ca si la firma C e la fel. Si apoi si la firma D.

      Cum iesi din chestia asta? Pai sunt doua solutii. Aia realista si aia supra-realista.
      Aia realista: separi total munca ta de restul vietii si te relaxezi. Partea de munca e un contract si atat: tu trebuie sa iti faci munca bine, patronul trebuie sa faca altceva pentru tine (in principiu sa iti dea salariul la timp, sa plateasca taxele pentru tine si sa nu incerce sa te futa permanent, la modul propriu sau figurat ). Altfel, chiar nu e treaba ta ca are patronul amanta, Q8, leasing pentru masina sotiei sau ca face excursii in nu stiu ce locatii exotice. Nu depinde de tine sa schimbi asta. Nu faci asta? O sa bagi frustare la greu in tine ani si ani de zile si tot de tine o sa fie nasol, de tine si de cei apropiati.

      Solutia supra-realista e sa renunti la statusul de angajat si sa faci tu compania aia minune in care sa nu existe nepotisme, micromanagement, teambuildinguri de rahat si asa mai departe. Va fi simplu: daca faci asta, vor veni toti oamenii buni la tine si vei rupe concurenta.

      Comentariu apreciat.382
    • @silicon_v totul pina la facut firma si platit taxe si salarii. Si, magie, incep sa vada ca nu totul este roz in paradis.
      Nu iti convine situatia, ca angajat? E perioada perfecta sa-ti cauti alt angajator.
      Atatea lamentari….

      511
  22. oare articolul acela e scris la misto? Doar la oha? Comparatia de final comunism capitalism mi se pare epica.
    Practic se plange ca nu vrea cineva sa munceasca gratis ‘dupa ce s-a terminat programul’ . Pai de aia e program. Vrei mai multa munca, pune ture, plateste munca extra, adu oameni in plus. Incredibil. Pare ca ii pare rau ca nu e somajul mai mare sa se plimbe asa cu maretie printre angajatii recunoscatori ca le ofera sansa incredibila a unui job. Iar in startupuri unde oamenii muncesc mai mult, si nu exista ‘proceduri’ pentru asta primesc equitiy, actiuni , devin parte din firma. Nimeni nu se arunca sa-si distruga sanatatea de dragul patronului , complet gratis. https://youtu.be/wDbNyXI8YRI Pentru fundal sonor

    220
  23. Păi e un motiv asemănător cu cel pentru care pensiile și alocațiile sunt de mizerie. Creșterea salariilor este în primul rând o problema care scalaează.
    Apoi, specific salariilor, mai sunt și taxele catre stat.

    Să zicem că ai o patiserie / covrigarie cu 15 angajați în 2 ture.
    Vrei să dai 100 lei în plus. Asta înseamnă să mărești brutul cu ~150 lei.
    La un calcul rapid (15 * 150) înseamnă 2250 lei de plată în plus lunar.

    Nu-i capăt de țară dar nici nu este un efort nesemnificativ.

    Și vine reversul: dacă merge atât de prost biznisul încât nu-ți permiți suma asta, ce rost mai are s-o ții ? Asta ar fi o întrebare bună într-un an economic normal.

    Doar că ultimii doi ani numai normali nu s-au putut numi. Și dacă „sistemul” vrea să continue așa până stinge criză din SUA (că până la urmă despre asta e vorba), buticarul va trebui să tot adauge câte 2250 lei pe luna în fiecare an, poate chiar mai mult.

    Alternativă este să dea faliment, să-și plătească datoriile și să bage restul banilor care-i rămân în active. Asta în condițiile în care sectorul de producție este deja în gaură.

    Și nu ai ce face, pentru că globalizarea a împins lumea spre externalizare masivă și normalizarea unor scenarii care ar fi fost fantasmagorice acum 50 de ani, de exemplu să aduci cocă înghețată de la mii de km îndepărtare cu vaporul.

    Comentariu apreciat.383
    • Și înainte să fiu numit susțînător AUR iar, vreau să atrag atenția că și dacă am lua decizia (cretina) de a ieși din sfera UE/NATO tot am avea de suferit.

      Nu avem focoase nucleare și nu suntem țară peninsulară că să ne putem izola ușor. Și nici nu avem cum să ne întoarcem la 40% din populație în agricultură.

      252
    • Și vine reversul: dacă merge atât de prost biznisul încât nu-ți permiți suma asta, ce rost mai are s-o ții ? Asta ar fi o întrebare bună într-un an economic normal.

      asta e faza, că îți permiți cheltuiala asta, dar mai bine un leasing sau o vacanță decât 100 lei la angajați.

  24. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 643
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 842
    • Salariul minim e acolo fiindcă sunt mult prea mulți patroni/administratori/HR/ș.a. care au înțeles capitalismul din Marx, din comuniști.

      Comentariu apreciat.344
    • @adyzah – Eu am citit doar lucruri de bine despre UBI. Poti sa-mi dai niste link-uri ca sa citesc cum „nu prea s-a dovedit o soluție pe unde a fost testat”.

      Cresterea salariului minim forteaza antreprenorii sa aduca in Romania proiecte cu valoare adaugata mare. Romania nu se dezvolta cu locuri de munca platite cu 400 RON/luna.

      Comentariu apreciat.293
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 532
    • NOU
      #114

      Deci consideri ca multi din angajati ar trebui platiti pentru 160h/luna, mai putin decat un salariu minim ? mai putin de 1900 lei ?
      A, si negocierea e posibila atunci cand ai ce sa mananci si din ce sa platesti utilitati, daca nu ai ce manca, si, evident, esti dispus sa accepti orice(sau sa furi), se ajunge in aceeasi situatie ca in feudalism sau sclavie(ca tot au fost cazuri inclusiv in tara)

      Comentariu apreciat.312
    • @ciocolatiulverde, eu doar zic că mi se pare o construcție artificială, forțată. Și că eu unul aș da o șansă ideii de negociere.

      Aș putea să pun pariu că un portar care cam freacă duda 6 ore din 8 (nu e o critică, dar mare lucru n-ai ce face…), și femeia de serviciu care șterge 8 ore pe zi veceuri, spală, mătură, au pe undeva cam același salariu (spre minim). E nedrept pentru unul dintre ei, dar, dacă ar trebui să îndreptăm nedreptatea ar trebui ca femeia de serviciu să câștige (zic și eu) cam de 3 ori mai mult decât portarul. Câte femei de serviciu cu salariu brut de 9000 lei știi?

      Indecis. Tu ce zici?927
    • Oricum, ca să nu fie motive de îngrijorare, șansele să ajung ministrul muncii sau cel de finanțe sunt zero, salariul minim e în siguranță!

      920
    • NOU
      #117

      E constructie artificiala dar fortata nu e, nu atata timp cat nu se impune o suma rupta de realitate. Daca 1900 LEI e o suma mare pentru unele localitati, este pentru ca statul nu a reusit sa-i scolarizeze, sa faca drumuri si utilitati si sa-i puna la munca(direct sau indirect).
      Negocierea o ai de la 1900 in sus, cat vrea peleu tau.
      In aceeasi masura si scoala gratis/obligatorie e artificiala, sau sistemul public de sanatate – uite ca aici a fost fortata treaba, si nu mai poti da exmatricula elevul nici daca baga cutitul in tine, si nu poti sa-i dai un sut in cur betivanului care bea pana se pisa pe el si apoi cheama salvarea, a 10-a oara!

      Toate astea(si teoretic, multe altele) sunt masuri de protectie sociala care pornesc de la o idee buna si nu lasa toata puterea in mana nobilimii. Nu vrei sa ai o masa mare de populatie care sa nu aiba nimic de pierdut.

      241
    • NOU
      #118

      Pentru că, sincer, chiar vei găși pe cineva care să muncească pe 900 de lei net, poate chiar și pe 800. Dar omul ăla va dormi în șanț și va veni rupt în gură la muncă.

      Nu prea înțeleg unde nu a mers UBI ?

      Că oamenii care au primit UBI și-au băgat piciorul în muncile grele și nasoale ?
      Munci care nu ar trebui să fie considerate „o carieră” pentru nimeni ?
      Pentru că n-ai cum să ajungi sănătos la 70 de ani (nouă vârstă de pensionare) cu un asemenea job ?

      OK avem nevoie și de joburi nașpa și plătite prost, hai să instituim ceva, dar nu afară de amenințarea cu foamea frate, care să-i îmbie pe oameni spre a face o asemenea muncă timp de câțiva ani. Hai să le oferim niște beneficii după ce-și ternmina „stagiul”.

      Exemplu: ai spălat canalizări timp de 5 ani?
      Ai dreptul la ajutor specializat pentru plasament pe piață muncii.
      Vrei să faci o „carieră” din asta?
      Atunci te poți pensiona la 40 de ani și ai dreptul de a cumula pensia cu salariul dacă vrei să faci și altceva.

      144
    • @vosidit98, nu știu de unde apare că eu îmi doresc umilirea oamenilor și amenințarea cu înfometarea. Eu, din contră, îndrăznesc să cred și să sper că un sistem ”la liber” mai degrabă ar stimula dorința de a învăța pentru a câștiga mai mult. În plus – asta e părerea mea – eu totuși nu cred că am ajunge la cavsi-sclavie, șantaje, etc. Și mai cred că, subliminal, mesajul ăsta gen ”oricât de slab pregătit ești, tot primești minimul pe economie” face rău și la ideea de educație și învățare pentru generațiile care vin din urmă.

      Apropo, oamenii ăia care au primit UBI nu că nu și-au dorit munci nasoale. Nu și-au mai dorit MUNCĂ de loc, au stat și-au frecat canapeaua cu cururile, pentru că… de ce nu?

      Dar, uite, accept prag MINIM pentru salariu, dacă și statul acceptă prag MAXIM pentru impozitul pe muncă. Ah, nu, noi mai punem din pix 200 de lei la fiecare șase luni, dă-i în mă-sa pe chiaburi, să plătească taxe.

      419
    • @adyzah rezuma-te la IT tata, ca nu stii de ce s-a ajuns la situatia asta.
      Salariu minim pe economie a aparut tocmai pentru ca industriasii cu bani se intalneau pe la un golf, la un dineu/bordel ceva, si barfeau „tu cat le dai la sclavii tai ? 100 de lire ? vai ce prost sunt. eu vroiam sa le dau 120, bine, hai ca le dau si eu 101 lire sa nu mai plece la tine sau la Xulescu”. Cu atat mai mult, e mai usor azi ca toata lumea sa isi alinieze preturile sau salariile oferite cand tot ce trebuie sa faci e sa intri pe net si sa dai o cautare. Chiar ai bonus: toate televiziunile o tin langa cu inflatia aparuta din cauza transportului maritim, iar cand problema a fost rezolvata, brusc preturile raman acolo nu mai scad. Macar la ficusii ginseng nu a fost prea mare inflatia, de la 30 de lei prin 2020 la 38 de lei, mi se pare ok :)))
      Piata libera 100% nu exista. Si ti-am zis de IT pentru ca doar ITistii cred ca un om care a muncit fizic 8-9 ore pe zi, mai e capabil la finalul zilei sa mai invete o alta meserie sau sa faca nu stiu ce calificari in domeniu.

      Comentariu apreciat.493
    • @N, ok, hai să luăm exemplul pieței muncii în IT. Cred că suntem de acord că am ajuns la un punct în care în domeniul ăsta nu mai discutăm de 3000 lei brut nici pentru începători, suntem departe de suma aia, deci nu există pericol de șantaj, înțelegeri ale firmelor, etc.

      Cum de nu colapsează toată industria fără a avea stabilit de către tătucul nostru, statul, un salariu minim de (să zicem) 2000 EUR? Cum de încă angajații vin și pleacă de la o firmă la alta, cum de avem în România salarii de 5000 – 10000 EUR, cum de te duci cu CV-ul și negociezi, cum de auzim de firme mișto dar și de firme de rahat (care fie se schimbă, fie dispar)?

      Dacă aici funcționează, de ce plecăm de la premiza că valoarea salariului, numărul în sine este problema și sistemul nu ar funcționa și s-ar echilibra la fel și pentru alte domenii?

      324
    • Exemplul cu ITul nu e tocmai bun. Salariul minim a fost introdus ca protectie sociala pentru cei slab calificati. De exemplu esti brutar cam cat de calificat trebuie sa fii? esti manipulator marfa ce calificari iti trebuie ? ospatar, vanzator la magazin etc. Si am uitat cam repede ca inainte de pandemie erau ceva diferente de salarii intre centrele universitare mari si ITisti din Braila, Buzau, Teleorman, Arges etc. Bine si calitatea oamenilor din IT era alta din ce mi-am dat seama cand am inceput sa cautam remote. De ce erau acele diferente de salarii in IT ? Pe langa skilluri, si numarul de angajatori in IT in judetele PSDiste sa le zicem, era mult mai mic, deci nici macar teoretic nu aveai ocazia sa fii globetrotter „local”.
      Salariile alea de 5000 – 10000 EUR de la articolele lui Vali le iau putini, poate cei cu PFA cu contracte in afara si managerii din corporatii. Daca iei ca trabajador pe plantatie 5k euro net in corporatie sa fii sigur ca trag aia si pielea de pe tine ca volum de munca sau trebuie sa stii nspe tehnologii si esti intr-o pozitie mai speciala de ex arhitect IP. Am un prieten care cauta sa isi schimbe jobul si mai imi poveste-te diverse, daca nu au nevoie stringenta de oameni, se uita la tine crucis ca ceri 2,5k euro, omul stie tehnic, e si serios, dar cu atatia mercenari aparuti in generatia tanara, angajatorii nu se arunca decat atunci cand le ajunge cutitul la os.

      Comentariu apreciat.271
    • Minimul în programare pe multe specializări că începător este de vreo 4200 lei brut.
      Nu spun că este neapărat un salariu prost pentru un student sau proaspăt absolvent de facultate.

      Dar este departe de a fi extraordinar. 4200 lei brut nu-i tocmai foarte departe de 3000 lei brut, pentru că vorbim de 583 lei în plus la salariul net (2481 vs 1898). Bani care nu ajung nici pentru jumătate de chirie în majoritatea orașelor care au prezența IT serioasă.

      În 2008 m-am angajat programator Java (J2ME) pe 1900 lei pentru lună, net.
      Adică, adjustat cu inflația, mai mulți bani. Cei 1900 lei net ar fi cam 3232 lei în 2023 față de cei 2481 lei net, pentru programatorul angajat pe 4200 lei brut.

      121
    • @vosidit98, când spui ”minimul în programare” bănuiesc că te referi la ceva … empiric stabilit, nu cred că există un minim legal stabilit pe domeniul ăsta. S-a ajuns aici cumva prin ”metoda” de care pomenesc eu.

      Că e mult, puțin, e altă discuție, pana mea, primul meu salariu a fost (cred) în 1999, 50$, programare, munceam de la 18 la 22, după cursuri și laboratoare. Acum râde lumea de tine dacă pomenești de așa ceva. Dar, vorba lui Paco, vremurile alea s-au dus. Oricum, e sâmbătă, e târziu, me out!

      511
    • Cred, nu sunt sigur ca @vosidit se refera la faptul ca in functie de ultimul ciclu de invatamant salariul minim e diferit. Pt cei cu 10 clase e undeva la 1880 lei. Posibil ca suma de care zice vosidit sa fie cea actuala pt cei cu licenta.
      Ok, suma de 50 de dolari e ridicola, dar iti ajungeau sa te hranesti 30 de zile si sa platesti utilitatile si chiria ? intreb retoric bineinteles, salariul minim tocmai despre asta e sa nu fie nevoie sa ceri bani parintilor sau lui Xulescu in conditiile in care lucrezi 8 ore pe zi. Uita-te in SUA la cei platiti minimul pe ora, fara bacsisuri la finele lunii s-ar trezi cu datorii.

      110
    • @adyzah da, ma refer la ceva empiric, adunat din datele de pe glassdoor si cele cateva bloguri si vloguri romanesti care au abordat subiectul salariilor din IT.

      Recunosc, m-am exprimat in graba si gresit. Ar fi fost mai bine sa spun ca salariul brut al unui incepator in programare, fara experienta profesionala anterioara, porneste de la aproximativ 4200 de lei.

      @N Salariul minim pe economie nu e diferențiat în funcție de numărul de clase absolvite de un individ. Unii patroni de prin provincie inca mai angajeaza la negru pe salarii ceva mai mici decat minimul pe economie, dar asta nu este o regula.

      Ca idee, ai scris 1880 lei pentru 10 clase dar 1898 lei este chiar salariul net corespunzator unui minim brut de 3000 lei.

      11
    • NOU
      #127

      mesajul ăsta gen ”oricât de slab pregătit ești, tot primești minimul pe economie”

      Nu mai exista someri ? ajutor social ? eu zic sa mergi cu mesajul asta la homeleșii de la noi, sa vedem ce parere au

      50
    • Echivalez propunerea ta cu idea de free market.

      Voi folosi aici capitalist = persoane posesoare de capital pe care-l investete

      Intr-un sistem de tip free market capitalist, pe termen suficient de lung bogatia ajunge la cei care au capitalul. Motivul este simplu si matematic. Fara a intra in detalii o suma mare care creste constant procentual chiar si cu putin o sa ajunga enorm de mare. Si cum valorea (bani, resurse …) dintr-o economie este limitata (chiar daca incercam sa mascam asta prin inflatie si alte mecanisme), asta inseamna ca un capital mare pe termen lung va atrage maximul de valoare din economie. In asa fel incat – din nou pe termen lung – foarte putini capitalisti vor controla aproape toata valorea. Nu este ceva rau-intentionat si probabil nici nu isi doresc individual ei asta.

      In teorie free market suna bine, dar doar filosofal. Repet, matematic si practic nu se va intampla asta pe termen lung. Doar pe termen scurt, limitat sau localizat in anumite zone exista aceasta impresie ca ar functiona.

      In practica cei care au capital mult vor avea din ce in ce mai mult in asa fel incat puterea unei negocieri salariale – in cazul de fata – este tot in mainile lor.

      Asa ca exista acestei idei gen salariul minim, UBI … si altele pentru a contra-balansa asta. Ele aparent par o solutie simpla la problema de mai sus. Si guvernele o aleg ca este simplu de aplicat: iau bani de la capitalisti si dau la cei care nu au.

      Doar ca, din nou, in piata lucrurile nu functioneaza asa: aproape toate taxele sunt transferate de piata catre angajati.

      Si in final ne intoarcem la matematica: salariul minim, UBI sunt doar solutii pe termen scurt. Pe termen lung valorea din economie o sa se duca 100% la capitalisti.

      Da, in IT o sa fie la fel. Este o iluzie si deci o situatie temporara. Angajatul din IT este un anagajat si deci el este doar o rotita prin care se face transferul de valoare in societate de la cumparatori la capitalisti.

      Din fericire avem o viata suficient de scurta sa putem trai practic tot timpul daca suntem norocosi intr-o astfel de bula. Din nefericire pe termen lung inca nu avem o organizare mai buna decat cea curenta.

      141
    • uite d-aia avem pâine de toată jena, să mergi la crâșmă poate fi o experiență nașpa, prea puțini dintre noi au experiențe plăcute la cumpărături!
      pt că considerăm brutăreala, ospătăreala, vânzărea cu amănuntul ca munci necalificate.
      pe vremuri existau cursuri teoretice și ucenicie practică pt toate. inclusiv vânzătoarele trebuiau să aibă un liceu economic.
      cât despre manipulant-marfă, dacă trebuie să-l înveți să manevreze o mașinărie, sau să manevreze într-un anumit fel o anumită marfă, atunci e muncă calificată.

      dacă îl iei pe Gogu de pe stradă și-l pui să facă o muncă și o poate face atunci e muncă necalificată, dacă are nevoie de un minim de instruire, atunci e o muncă calificată oricare ar fi ea.

      170
    • da, că istoria ne-a arătat că negocierea directă angajator-angajat duce numai la chestii mișto.

      apropos de legalizarea muncii copiilor de 14 ani. americanii uită că 1 Mai a fost la ei.
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Muncii

      50
    • NOU
      #131

      adyzah, „Ideea fiind ca oamenii să nu aibă stresul şi ruşinea socială că nu au job”
      a nu avea un job in romania nu e o rusine. dimpotriva, e mandrie.. „ma descurc”.

      42
    • NOU
      #132

      Noise, teoria arata ca capitalismul este nasol.

      practica ne-a aratat deja insa ca comunismul este cel putin la fel de nasol.

      14
    • @Thebblak, e posibil ca @Noise vă vorbească de capitalismul sălbatic, ăla de la începutul epocii industriale, ăla unde era ok să pui copii de 12 ani să muncească în mică/fabrică, unde ziua de muncă era 12 ore sau mai mult, ăla care bate fundul gol anii 2000 cu ”mai sunt 100 la ușă”.

      cu excepția faptului că, în prezent, libera circulație a oamenilor s-ar putea să domolească un pic capitalismul ăsta sălbatic, liberă circulație care nu există în comunism (sau n-a existat în al nostru), sincer, nu-s foarte sigură că nu-s amândouă la fel de nașpa. cel puțin pentru mine, pentru tine și probabil pt 99,9999% din comentatorii de p-aici.

      63
    • @thebblack

      Am spus la inceputul comentariului meu:

      > sistem de tip free market capitalist

      Care este un ideal si nu o realitate. Si mai departe am explicat de ce un astfel de sistem este nefunctional.

      Dupa care am spus ca ce avem acum este un model care incearca sa resolve problema acelui sistem ideal de tip free-market capitalist.

      Nu am facut referire si nici nu am sustinut ca este bun comunismul sau alta forma de organizare a economiei.

      Chiar am sumarizat la final ca in timpurile noastre si in bula noastra probabil traim cea mai buna perioada.

      Contra-argumentele de genul „nu critica sistemul capitalist ca ne paste comunismul” sunt slabe si de altfel sunt greseli logice. Mai exact ipoteza „critica sistemului capitalist” nu conduce automat la concluzia „cel care critica propune comunism”.

      Se poate critica un sistem fara sa ca cineva sa sustina un alt sistem. Chiar este sanatos sa facem asta.

      90
  25. Sunt pline cimitirele cu oameni de neînlocuit.

    186
  26. Da, sunt pline! Pentru ca patronache roman nu vrea sa auda de negociere si de alte pareri. Se basica tot cand ii zici ca pleci, incepe cu de-alea „tradezi compania” si in 10 minute se pisa pe tine cu „nu iti dai tu demisia, te dau eu afara” ca in fime. Tu pleci de la bunatate de firma, aia e, mori de foame. El face pe duru, isi ia alt angajat si da-i tata training, explicatii, produse futute, iarasi training, clienti care pleaca ca s-au saturat de greseli….in final a cheltuit mult mai mult.

    De cele mai multe ori e vorba de orgoliu, cand trage linia stie si el ca iese in pierdere, dar hei, cine „s-a pisat pe el ca sa-i arate dominanta” ?

    226
  27. E plin și moldovence care cinstesc spray și spirt și de-abia așteaptă o angajare la rând la ambasadă, după ce și-au luat cetățenia.

    Angajați din ăștia să ai, le mai dai un spray de Crăciun și sărbătorile Pascale și om te-ai făcut, în trei luni ca antreprenor îți cumperi X6…în 5 ani ai rezervat loc la hazlii sau pe la 9 undeva.

    120
  28. NOU
    #138

    Știi unde e Vali problema. Că ăștia tineri din urmă nu vor mai mulți bani.

    Vor fructe la birou, să stea cu căștile, și dacă se poate să nu facă nimic. Vor sa aibă Q8 șefu’ că altfel înseamnă că e un sărăntoc fara bani care nu le poate plăti salariile. E o inversare majoră de paradigmă. Am constant la interviuri angajați care mă întreabă ce mașină am sa știe dacă se mișcă lucrurile în firmă citez :))))

    Generația noastra unde dormeam la birou for the right price, e gone. Efectic mă uit că am oameni în firmă cărora le propun sa le dau mai mulți bani dacă fac X și Y și nu vor. Pentru că nu mai e despre bani. Am pe turele de noapte ore plătite dublu, triplu, nu le vrea efectiv nimeni.

    Indecis. Tu ce zici?2814
    • Generația care vine din urmă ( 20 +) e o generație de apatici și debusolați.
      Prea leneș să muncesc, prea fricos să fur, prea prost să fac o afacere.
      Alimentați de succesul leprelor din ,,Influencer Fan,, își construiesc în cap un scenariu care evident e rupt de realitate.
      Degeaba muncesc, nu o să am niciodată Lamborghini.
      Pot eventual să mă fac tik-toker, mănânc un căcat de câine lipit pe asfalt și ajung faimos.
      Generația noastră care dormeam la birou pentru bani e gone, exact cum ai scris.

      Indecis. Tu ce zici?3314
    • Din comentariul lui Alter Ego imi dau seama ca ofera din prima salarii bune, daca nu chiar foarte bune, fie afacerea lui nu e in IT. Pentru ca in IT sunt prea multi mercenari in generatia tanara. Trag tare la inceput sa faca impresie buna, si daca au impuscat o marire sau o contraoferta ca lumea, dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta scad randamentul. Si uite asa angajatorii ajung sa sufle si in iaurt cand tu, om serios te duci la interviu pentru ca sunt foarte multi tineri care vor doar banii aia multi, dar munca sa o faca altii. Si uite asa angajatorii rateaza oameni super ok, ca li se pare lor ca au cerut prea mult. Pai daca industria accepta ca o lepra sa ia 10 lei, e mult ca eu sa cer 15 lei ?!

      210
    • Și poate e mai bine sa fie asa bhai Paco. Că de muncit pe bani puțini pe la romanika poate suntem sătui noi ăștia la varsta a doua; de furat, mai vrei sa mai fie și alții care sa fure, nu crezi ca sunt deja suficienti ?

      230
    • „Generația noastra unde dormeam la birou for the right price, e gone. Efectic mă uit că am oameni în firmă cărora le propun sa le dau mai mulți bani dacă fac X și Y și nu vor. Pentru că nu mai e despre bani. Am pe turele de noapte ore plătite dublu, triplu, nu le vrea efectiv nimeni.”

      Am avut ofertă pentru un loc de muncă plătit mult mai bine decât ce am acum, însă era cu on-call, ture de noapte, weekend etc. Am refuzat, pentru că am deja un salariu confortabil și prefer să câștig timp, nu bani în plus.

      Comentariu apreciat.342
    • și io, la spartul târgului, ca-n celebra memă: wait, you guys, you got a price for overtime?! :)

      50
    • Tot la spartul targului cu o opinie nepopulara:
      @Alter Ego La 2500 RON NET cat afirmai tu in trecut ca le dai cam ce fel de comportament te astepti sa aiba, sa pupe talpile?
      Aia stau la tine strict pana in momentul in care isi gasesc ceva mai bine platit, care nu implica ore suplimentare si de noapte, pentru ca vezi tu: lumnea in general prefera sa doarma noaptea,ca dimineata sa se poata trezi odihnita sa inceapa iar lucrul nu sa munceasca non stop ca patronachele sa isi poata lua mai repede Q7-Q8.

      32
    • NOU
      #145

      @Andyan

      Ăla era un salariu de bază + bonusuri de circa 5% din fiecare vânzare acum X ani. Vezi că în vânzări bonusul ăla este absolut imens. Nu poți să dai salariu fix mare și bonus zero în vânzări pentru că oamenii nu or să tragă.

      Fun fact. Cu home office, entry level. Primul an de la angajare. Nu am om sub 9500 lei brut in callcenter, adică vreo 5-6000 net. Fata de Portugalia unde am mai jos cu circa 15%.

      Chestia asta pe mine unul mă șochează. Clar fac și eu ceva greșit să ne înțelegem dar chiar și așa nivelul aplicantilor este absolut dezastros.

      Am ajuns la punctul unde învățăm oamenii cât înseamnă 15% din 600 RON.

      01
  29. NOU
    #146

    „Generația noastra unde dormeam la birou for the right price” asta si fiindca noi crescusem cu lipsuri mari in comunism si nu prea aveam amici care sa aiba alta rutina, pentru ca si ei la randul lor „dormeau la birou pentru pretul corect”.

    Generatia asta tanara socializeaza, desi poate nu pare asa din exterior. Parafrazandu-l pe George Carlin: „The earth doesn’t share our prejudice toward internet. The earth probably sees internet as just another one of its children. Could be the only reason the earth allowed us to be spawned from it in the first place. It wanted internet for itself. Didn’t know how to make it. Needed us. Could be the answer to our age‐​old egocentric philosophical question, ‘Why are we here?’”

    Climatul se strica. Chiar daca au dreptate conservatorii americani si la nivel global, contribuita umanitatii este mai mica decat estimeaza climatologistii, ea tot are un impact local absolut masiv.

    Poate tinerii nu vor atat de mult acelasi tip de „bunastare” falsa, masurata in masini de lux, case, terenuri si fosti(e) soti(i). Sa nu uitam ca 30% din generatia Z e aproape asexuala prin compartie cu generatiile X si Y.

    Instinctul uman migreaza spre „mai confortabil si mai usor”.

    Acum mai in gluma, ce poate fi mai usor decat un traditional ad labam la profilul prietenei tale virtuale de pe OnlyFans ? Sau chiar la profilul iubitului tau AI lup-dragon hermafrodit ?

    Ce vreau sa zic generatia noua are alte valori, nu foarte diferit de hipiotii anilor ’60.
    Si cateodata ii invidiez un pic pentru ca workaholismul mi-a creeat multe probleme de sanatate. Am scris cod inclusiv de acasa, cu laptopul in brate, cu febra de 39 de grade, in timp ce eram in concediu medical.

    Si realizez ca e penibil sa ma plang ca am lucrat cu febra in timp ce altii spala canalizari sau coboara in mina ca sa extraga carbune.

    Comentariu apreciat.363
  30. Pare ca hostiuc asta s-a inspirat de la mizeria de articol forbes de acum 2 luni…employers retake control sau ceva de genu. Macar daca era oroginal…saracul.

    180
  31. Concluzia: patronache roman nu e ok. E ok la multinationala. Acolo o sugi la un patronache cu iaht nu la ala cu Q8. Excelent

    611
    • Patronul de la multinationala macar foloseste vaselina.

      51
    • Un patron roman e mai predispus sa nu ofere prima, sa nu plateasca ore suplimentare, sa nu ofere zile de concediu in plus fata de cele legale, sa nu mareasca salariul etc.
      Un patron roman indrazneste sa iti ofere bonuri de masa dar sa ti le scada din salariu si sa afli asta cand incasezi primul salariu!!! Un patron roman iti da bani la negru ca sa nu plateasca el taxele catre stat aiurea. Iar daca tu ai zile pe pamant si dupa pensionare, vei avea pensie de 1.000 RON chiar daca tu luai in mana de la patronache 6.000 RON – la negru.

      122
  32. decat o remarca … nu vad antreprenori comentand

    48
    • Trebuie „decat” sa fii atent.

      91
    • Nu comentează pentru că sunt luați la pla de ăștia care știu eu mai bine. Deși se încearcă o discuție argumentată că să înțeleagă și cei care nu vad dincolo de „sa mi se dea bani, bonuri, mic dejun” pentru că merit doar că sunt angajat. Toți suntem angajați model in ochii noștri, doar că „patroneala” asta nu e cum crede lumea. Chiar i-aș ruga pe cei mai guralivi de aici sa fie patroni așa macar pentru jumătate de an, sa vedem cum se duc ei și rezolva ușurel așa toate problemele ai task-urile de management/patronache.

      Multa lume, oameni puțini.

      47
    • Alex, „Toți suntem angajați model in ochii noștri, doar că „patroneala” asta nu e cum crede lumea. Chiar i-aș ruga pe cei mai guralivi de aici sa fie patroni așa macar pentru jumătate de an, sa vedem cum se duc ei și rezolva ușurel așa toate problemele ai task-urile de management/patronache.”

      Daca e greu pentru un patron roman sa tina in frau o firma, este liber sa renunte la statutul de PJ si sa fie si el angajatul cuiva. Nu te descurci, il lasi pe altul care poate., nu te plangi si tii niste oameni in loc cu salarii mizerabile si glume proaste.

      72
    • @Claudia Nu ii tine nimeni pe oameni pe salarii de mizerie. Oamenii stau! Oamenii cu o calificare slaba, fara posibilitate/dorinta/putinta de a evolua stau singuri la acele joburi. Ca nu cred (or fi, nu exclud asa ceva) ca sta cineva cu pistolul la tampla sa lucreze.

      00
  33. Bonus dacă aduc un angajat nou? În 2008 (știu, criză etc) lucram la o corporație IT care NU te chema la interviu dacă aveai recomandare, ca să nu dea bonusul de recomandare. Doar dacă foamea era imensă erai chemat la interviu, după ce epuizau aplicanții care NU aveau recomandare. De atunci nu mai fac și nu mai cer recomandări.

    00
  34. NOU
    #157

    Incerc sa postez un comment, nu stiu daca se va vedea – posibil sa am vreun ban la commuri? Oi fi zis ceva/facut ceva? Nfine…
    „Nu comentează pentru că sunt luați la pla de ăștia care știu eu mai bine” – nu, nu stiu mai bine si, ghici ce, eu nu VREAU sa stiu mai bine. Eu sunt perfect ok cu statutul de angajat, cu conditia sa fiu un angajat respectat. Statutul de antreprenor nu e chiar cel mai ravnit.
    Cum iti conduci tu afacerea e treaba ta, antreprenorule, da’ strict treaba ta.
    Pe cale de consecinta:
    – NU ma intereseaza ca nu faci profit si aduci bani de acasa
    – NU lucrez la tine ca si cum as avea compania ta ( whoa, am auzit-o si p-asta de la unii)
    – NU suntem o familie. Familie ej tu cu distinsta mamika-ta
    – E treaba ta sa faci firma profitabila, sa organizezi echipa, sa… In principiu e treaba ta in continuare sa orice, pe mine ma intereseaza sa fac doar ce-mi zice fisa postului si sa-mi iau banii. Sunt o lepra, stiu!
    Ma intereseaza urmatoarele:
    – Sa am o viata: nu, orele peste program nu ma intereseaza, chiar daca le platesti dublu
    – Sa stiu clar ce si cand am de facut
    – Sa primesc banii la timp
    – Sa nu-mi servesti grile stupide de salarizare, bazate cica „pe performanta” – zi-mi ce sa fac si plateste-mi un salariu fix corespunzator.
    – Sa nu ma freci la icre cu chestia cu familia. Am deja o familie.
    Daca acum 10 ani erau 100 la usa oricui, acum aia 100 poate or mai fi, dar isi aleg usa mai bine. Si usa aia cel mai probabil e a unei corporatii, nu a voastra.

    85
    • Daca nu e treaba ta cum isi conduce ala afacerea, daca nu esti multumit de conditii, de ce nu pleci? Ce e cu atatea lamentari ca patronii e rai, nu ne platesc cu cat credem noi ca meritam, etc etc?
      Plecati mah! Plecati! Lasatii pe patroni sa se planga ca nu gasesc oameni.
      Sunt uimit de cati se plang ca patronii e rai si ei inca stau acolo! Pai, ai libertatea de a pleca! De ce nu o faci? De ce nu iti exerciti dreptul legal de a pleca?
      Daca patronul ala rau respecta toate legile, iti da salariul negociat la timp, nu te obliga la ore suplimentare, chiar si platite, nu te pune sa faci chestii ilegale care e problema lui ca tu stai pe banii aia? Pleaca mah!
      Nu te plateste cu cat crezi tu ca ai merita? Pleaca!
      Isi ia ultimul Q8!? Daca legea ii da voie si angajatii accepta sa munceasca in continuare care e problema? Nu consideri ca e moral? Pleaca!
      Isi face vacanta pe firma? Sunt institutii de stat care pot controla daca este o cheltuiala deductibila. Nu consideri ca e moral? Fa sesizari si Pleaca!
      Nu iti da 100 lei in plus la salariu? Pleaca la altii! Lasa-i sa se planga!
      Nu esti multumit de cum esti tratat? Pleaca la altii! Lasa-i sa se planga!
      Piata regleaza totul… Trebuie sa ai oo sa pleci la altii.
      Dar multi nu aveti oo si nici tupeu sa plecati. Doar sa va plangeti.

      Pentru majoritatea patronilor (multinationale incluse) angajatii sunt o marfa! Niste numere in balanta/bilant/excel care sunt modificate pentru a ajunge la un anume rezultat: adica profit. In momentul in care acea marfa ajunge sa coste prea mult si sa afecteze profitul, incep sa se faca ajustari.
      Nu cred sa fie multi patroni (multinationalele nu o fac) care accepta sa mearga in pierdere (adica sa vina cu bani de acasa) – posibil sa o faca pentru o perioada scurta, cum a fost in pandemie – si sa pastreze costurile neschimbate (da, ma refer la costul cu angajatii).

      10
  35. Postarea asta e contrazicere peste contrazicere. Comentariile la fel. Bine ca am popcorn.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.