Așa locuiesc românii #12: imobiliare și mașini

Apartament de vânzare, 2 camere, 65.000€, ideal familie. Anunț.

Bun. Teorii? Lăsat 20 de ani în paragină sau locuit cineva în el până recent, când a murit și vânzătorii au avut bunul simț să dea foc mobilei din apartament în apartament înainte să îl pună la vânzare?

Serios acum, are cineva dubii că aici a trăit cineva așa?

Alternativ de ceva, sunt curios cine naiba cumpără autobuzele astea. Înțeleg ideea de “mașină rară” sau de “să arăt că am bani”, care a funcționat la Bentayga, dar ăsta e un autobuz.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

129 comentarii

  1. După poze sunt clar votanti USR, sexo-marxisti corporatisti, care vor sa ne vanda ocultei mindiale.

    10
  2. Cate generații au murit de bătrânețe in apartamentul ăla?

    00
    • la cum arata nu cred ca au murit de batranete

      01
    • Din punctul de vedere al cumparatorului este ideal sa-l cumperi in stadiul asta pentru a putea sa-l refaci din temelii nu numai cu gresie si faianta ci si cu instalatii sanitare si electrice + consolidare pereti, izolare sau modificare spatiu, etc
      *in plus se mai si negocieaza la pret in jos

      Din punctul de vedere al vanzatorului e mai nasol pentru ca chiar nu ai ce negocia in sus si nu poti avea pretentii pentru ca in cazul din poze 20-30k trebuie sa pui peste pretul de vanzare pentru a-l aduce la stadiu de locuit

      Cat despre cum locuiesc oamenii asa in el raspunsul este destul de simplu si trist: Batranetea si Saracia
      cand ai pensia 1000 de lei in cel mai fericit caz si dai pe medicamente 1200 pe luna devine imposibil sa ti cumperi hartie higienica ce sa mai vb de reparatii
      Plus ca majoritatea batranilor sunt parasiti de copii in cazul in care au
      Mai adaugam si “comoditatea” varstei
      *stim ca persoanele in varsta cu foarte mare greutate pot fi scoase din “comfortul” zi “zona lor” de “comoditate”

      Mai pe scurt nici nu ai cu ce si nici nu mai ai chef

      00
    • @Vlad Oltean
      Fix chestia asta voiam sa zic.
      Daca scara blocului e curata si ingrijita, daca zona este langa parc, scoala, mijloace de transport in comun, atunci efectiv nu ar trebui sa iti pese cum arata cand il cumperi, atata timp cat ai un buget pentru renovarea lui.
      Am cumparat un apartament de genul, nu in starea asta, dar avea aceeasi huma pe pereti de cand se facuse blocul, cu mobila tot de atunci, insa curatel. Proprietarul pe la un 70 ani, voia sa se mute langa sora-sa la Sibiu, urma sa isi ia o garsoniera.
      A vrut 55k, am negociat la 52k, iar ulterior dupa ce i-am spus ca il las 4 luni sa fie gata in Sibiu garsoniera si ca il ajut sa ii caut o firma care sa il mute cu totul la Sibiu fara sa ridice un geamantan, era atat de fericit ca a zis ca mi-l lasa la 50k, asta ca sa intelegeti cat de important este pentru ei un astfel de ajutor. Ei nu au accesul pe care il avem noi la infromatie. Costul transportului, in care omaenii i-au carat tot ce a vrut din casa din Bucuresti in casa din Sibiu a fost sub 2000 lei.

      L-am luat nu pentru pret, ci pentru faptul ca e langa Lacul Morii, langa parc, scoala la 5 min de mers pe jos, metrou aproape. L-am facut dupa gusturile mele proaste, dar asa cum imi place mie.

      Parerea mea e ca astea pot fi cele mai bune afaceri pentru cumparator.
      Dar ideea articolului ramane, foarte multi oameni traiesc in conditii precare si de cele mai multe ori mizere si inumane. Grote in bloc.

      00
    • Confirm. Arată mai bine ca primul meu apartament, pe care am plătit preț de 2 camere, deși avea 3 camere. Zona era foarte OK si blocul curat, dar apartamentul era o cocină, îți venea să vomiți când intrai. A fost locuit până în ultimul moment de o familie în jur de 45 ani cu copil de liceu/facultate, deci nu oameni bătrâni. Nu fusese renovat niciodată.

      00
    • Mie imi e extrem de greu sa cred ca nu gasesti o galeata de kavabil.odata la.5 ani. Pana si macarvanzatorii daca o dadeau, parea altceva

      00
  3. numa va plangeti. Pappillon, ca sa dau doar un exemplu, a avut cazari si mai proaste.

    00
  4. Sunt multi batrani saraci care n-au copii sau nu tin legatura cu ei. Cand acei batrani ajung la pat plus o doza de senilitate …
    Dar nah, cand ai 40 de ani nu-i intelegi de ce nu dau cu lavabila o data la 4 ani pe aia de 78 singuri, cu pensie de 600 lei, cu 11 boli din care 2 mintale.
    Dar de ce nu se muta?
    Tot de aia, ca e batran, sarac, singur si senil.

    00
    • Pensia minima garanta de stat e 1000 lei, indiferent ca ai cotizat doar 15 ani si ti s-ar cuveni doar 600. E putin si 1000, dar macar sa ne actualizam.

      00
    • cand ai 40 de ani nu-i intelegi

      numai fi muist. încearcă. știu că e greu.

    • @Damian , vorbesti doar sa sune, sau din auzite ?
      bunica-mea are 700 lei pensie, are 78 ani, oricum o dai, nu iese socoteala.

      00
    • Bravo ! Acei bătrâni sunt cei care cumpără oua și branza de la precupetii de pe străzile de pe langa Obor sau oricare alta piata de cartier (vezi ‘stirea zilei ‘ cu razia polutiei romane) ; dar nu au Mega la colt ? E, dar acolo ouăle sunt mai scumpe decât la aia care le vând din portbagaj, și când orice leuț contează…dar plm, cand nu vezi sau nu intelegi ce e prin jurul tău..
      Legat de Maybach, uite de ex si-au luat (sedan,nu suv), suedejii care mimează ca au un service auto la mine în zona – cartier dormitor de București…polutionistii stau amical de vorba cu ei (probabil vin sa ia partea pt sefi), nu se întreabă de unde au aia bani sa schimbe lunar avioane de mașini…țigări,droguri, poate ? Nu domle, service auto la care mai vine din când în când câte un bronzat taximetrist să isi îndrepte tabla….

      00
    • tot legat de subiect
      Sunt peste 500.000 de case nelocuite in Romania.
      Daca 2% din astea au avut proprietari batrani saraci si singuri care si-au petrecut ultimii ani din viatza la pat rezulta un numar de 10.000 de locuinte ca si cea din anunt.
      Concluzia e ca vor mai aparea muuulte anunturi similare.

      00
    • @Radu, vbesti prostii, orice pensie limita de varsta, anticipata, anticipata partial, de urmas, invaliditate, fie ea si de 2 LEI, e compensata de stat prin indemnizație sociala la suma de 1000 de lei, in plata e 1000 de lei, ce auzi voi la tv e manipulare sa dea bine. Au pensie de stat mai mica de 1000 de lei doar cei care au pensii din doua sisteme, sistemul de stat si un sistem neintegrat(MAI, BISERICA, BARAU), mai citiți putin legile si veti clarifica. Iar cu privire la bunica ta, verifica nu decizia, ci extrasul bancar sau cuponul de pensie pe care apare pensia +indemnizația sociala.

      00
    • @radu. Daca bunica ta are suma fixa 700 e posibil sa aiba “pensie”dupa decret lege 118/1990, care se acorda in suma fixa de 700 lei pentru urmas dupa sot, sau a fost supravietuioare a trenului mortii. Daca e prima varianta vezi ca pot lua si copiii lor indemnizatie(se calculeaza altfel pentru copii)

      00
    • @alex, cred ca era vba de pensie asigurata din bugetul asigurărilor sociale pe legea 263/2010 sau pe legea veche, nu pt indemnizații acordate de anumite decrete.
      Adaug la ce am zis eu mai sus, se poate cauta pe google, „indemnizația sociala garantata”, „pensia sociala garantata” :
      Cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit pentru anul 2022 e de 1000 de lei.
      Conditii: sa aiba calitatea de pensionar, domiciliul in RO, iar cuantumul pensiei cuvenite se situeaza sub 1000 de lei.

      Acum știu ca îmi iau minusuri, dar eu as taia pensia sociala minima pentru anumite persoane. Sunt mii de”suedezi” si nu numai care lucreaza 1 luna fictiv, se plătesc contributiile pt 1 luna, își fac pensie de boala la >64 de ani, iar la 65 ies în pensie limita de vârstă, ei cotizand toată viata lor doar o luna de zile, dar primesc tot restul vieții lor 1000 de lei.

      00
    • Poate femeia respectiva nu a cotizat minimul de 15 ani la bugetul de stat. Au fost destule cazuri de femei care stateau acasa sa aiba grija de copii si intre timp mai munceau prin gradina.

      00
    • Bossilor, lasati ca 700 sau 1000 si 1600. Sa ajungeti voi la 7x, 8x de ani fara sa va pisati pe voi, si dupa aia sa explicati cum trebuie batranii sa isi renoveze toata casa la fiecare 5 ani ca sa va faca voua pe plac.

      00
    • Când ai copii și trăiești așa sunt două variante. Au fost niște lepre toată viața și nu mai vrea nimeni să știe de ei sau au crescut niște lepre.
      Sau pur și simplu te-ai tâmpit cu vârsta și vrei să mori alături de ,,agoniseala,, ta de-o viață. Carpete, pești din sticlă, covoare persane și mobila aia bună,, cum se făcea pe vremuri,,.
      Cunosc cazuri unde copiii, oameni maturi, au renunțat pur și simplu să mai încerce să mai ajute cu ceva. Evident că mwia tot ei o servesc,, uite ce mașină are și părinții trăiesc vai mama lor,,.

      00
    • Când ai copii și trăiești așa sunt două variante. Au fost niște lepre toată viața și nu mai vrea nimeni să știe de ei sau au crescut niște lepre.

      true story. de obicei copiii nu fug de tine decât dacă ai fost tâmpit cu ei sau ești tâmpit cu ei.

    • Paco pe scurt da, pe lung situatia e mai complexa si pleaca de la mentalitatea ta de roman ca faci copii sa aiba grija de tine la batranete.
      Cum o treime din „copii” sunt pe la capsuni pe afara in afara de sa trimita niste bani ce ai vrea sa faca, sa vina sa stearga mortu’ (pardon batranul) la cur ca sa nu fie „lepre”?

      00
    • @Paco, ai dreptate.
      Sunt bătrâni care, fie refuză ajutorul „cum sa-mi dai tu mie, bă, io te-am făcut om”, fie condiționează atât de complicat oferirea de ajutor că înseamnă efectiv să arunci banii pe gârlă.
      În ultimii 7-8 ani din viață bunică-mea a fost cam la pat în urma unui AVC. Casa necesită în primul rând casa necesită o recompartimentare masivă pt a fi comodă pt familie, pt că se trece dintr-o cameră în altă, dar nu în șir, ci un fel de melc. I-ar fi plăcut o renovare, dar voia „să-mi lăsați hodăița mea neatinsă”.
      Nu se punea problema c-o dă cineva afară din casă, dar lucrările erau imposibil de făcut fără să te atingi de camera aia (voia o cameră anume), iar să renovezi exteriorul și apoi, după decesul ei, să strici și să modifici înseamna bani aruncați.
      Să nu mai vorbim că o lucrare de asemenea amploare cu un om la pat în casă…….

      Și am auzit de multe cazuri de discuții în termeni de „după ce mor eu faceți cu vreți” sau „faceți ce vreți dar îmi lăsați camera neatinsă”. Știm cu toții cum sunt casele bătrànești, trebuie să modifici tot, sau foarte masiv că să le aduci la niște standarde confortabile pt zilele noastre.
      Toți ăia de care am auzit în genul ăsta au așteptat să moară bătrânii.

      Iar înainte de asta, problema s-a pus în termeni „nu-mi dai tu mie bani, eu trebuie să-ți dau ție/eu fac aici să-ți rămână ție „.

      00
    • Sunt foarte multi batrani care traiesc sub limita saraciei. Sunt fericiti ca nu au datorii la intretinere si cam atat. Medicamentele sunt tot mai scumpe, doctorii inca mai cer spagi. Am trecut cu a batrana prin chestia asta si, desi stiau ca abia are bani cat sa fie la zi cu platile, tot cereau bani peste bani. Ca, deh, da-i in plm de sarantoci, sa scoata, daca vor sa traiasca. O boala cronica si esti cam futut, cu tot cu asigurari de sanatate si pensie.

      Exista si varianta alora care permit sa faci „dupa ce mor eu”. La noi a iesit tam-tam ca am schimbat patul din dormitor, de nu a vorbit soacra-mea cu noi 2 saptamani. Ca se chinuise ca christos pe cruce sa faca rost de el in comunism (costase si o carca de bani) si noua nu ne place mobila ei stil si vrem un pat cu saltea decenta, nu doua alaturate (cu o stinghie de lemn intre, de era sa-si scoata fie-mea creierii de 2 ori).

      Asta e … apartamentele de genul asta sunt insa bune de cumparat, faci totul de la zero si nu ai santier din 2 in 2 ani.

    • @Boris,te-ai făcut că nu ai înțeles exact faza cu ,, copiii, oameni maturi, au renunțat pur și simplu să mai încerce să mai ajute cu ceva,, și te-ai dus direct la căpșunăreală și șters la cur, că de acolo se face traficul ăla de comentator perspicace pe blog.
      Majoritatea pe care tu o cunoști zici că sunt la dracu în praznic, de-aia se sting părinții în mizerie, cu bucile lipite. Majoritatea pe care o cunosc eu locuiesc în același oraș și mor cu bucile mizerabile pentru că sunt niște părinți tâmpiți.
      Ultima auzită a fost cu un amic la masă, care după x încercări de a-i ajuta cu diverse, le-a transmis un elegant,, mergeți în pwla mea, dacă mai vă ajut cu ceva,,.
      Omul tocmise niște oameni, plătise un camion și un buldo să le curețe curtea și grădina. Au stat ăia juma de ora în fața casei, nu le-a deschis nimeni. Vorbim de pensionari care au lucrat în cadrul armatei, pensie decentă, dar tâmpiți.

      00
    • Ce tot pensii de 5-600 lei. Cand minima e 1000 lei. Pai salariu minim e 1.500 lei (din care jumate dai la servici :mancare, sucuri, tigari+stres

      00
  5. Cred că s-a mai zis, dar dacă îmi cumpăr apartament, prefer să fie așa decât renovat pentru vânzare, că oricum dau totul jos.

    00
    • Da da , e misto cand spune vanzatorul ca acea gresie de prost gust a costat 1000 euro/mp2 si ca de aia cere cu 40k mai mult decat pretul pietei.
      PS 1000 euro/mp2 manopera :))

      00
  6. Cred ca i-au dat foc lu’ mamaie acolo in living ca nu mai murea, la cat de afumati sunt peretii aia.

    00
  7. Apropo de scăderea preturilor la imobiliare apartamentul asta era cam 70.000 de euro acum 5-6 luni și chiar eram curios dacă ar da cineva atâția bani pe el – vad ca a scăzut bine la preț

    00
    • E ultimul etaj, bloc comunist. Cam toti se feresc de combinatia asta, pe langa ca e sauna vara cand bate soarele… ai si riscuri mari se infiltratii de la ploi.

      00
    • @AlinP
      Citim si noi anuntul? Sau macar ne uitam la poze?
      Scrie clar etaj4/8, in plus in poza de balcon se observa ca deasupra este alt balcon, nu acoperisul.

      00
    • E la 4/8. Citeste anuntul!

      Prefer asa decat semi-renovat model „Cel mai ieftin” by Zgarcit 1999.

      00
    • chris06, am vazut poza cu balconul pe mobil, se vedea langa celalalt de 4 etaje. Am dedus gresit, se mai intampla.

      GoGu, iti dau dreptate partial. De regula ce e proaspat renovat ascunde mucegai, infiltratii… probleme.

      Eu prefer ap nou si construit serios, doar ca aici tre sa mergi pe segmentul premium sa prinzi ceva ok. Fara pereti de rigips de ex si sa ai si metrou la 5-10min maxim.

      Un ap ca asta din poze si-a trait deja „viata”, e uzat moral si plin de gandaci. E ca o masina ruginita si euro 4… nu ai cum sa mai faci investitie din asa ceva.

      00
    • @AlinP: saracii aia de stau prin centrele vechi ale oraselor, ba unii de prin vest de stau in case vechi de 1000 ani si arata bestial pe interior…. aia saracii n-au stiu ca a lor casa e expirata si uzata de minim 9 secole… prosti „e” aia…

      Daca dpdv al structurii de rezistenta acel bloc e OK, apartamentul se poate renova lejer.

      00
    • @AlinP. Arata-mi si mie un apartament nou de 2 camere IN BUCURESTI la 65kE. Hai 80kE ca mai bagi 15k in renovare.

      Si eu prefer Bentley, dar daca posibilitatile sunt de Dacie, aia iau.

      Si-atunci ca sa ramai in bani, renunti la locatie.
      Vezi tu, daca n-ai catel, purcel, etc, iti convine sa stai la porumb, ca si jobul e WFH.
      Cand ai copii de dus la scoala e mai greu sa stai la marginea Bucurestiului (unde-ti permiti cu banii astia). Poti, dar stai niste ore in plus pe zi in masina.

      „Construit serios” – sa fii tu sanatos cate sunt construite serios. Gandeste-te ca profitul trebuie sa vina de undeva. Daca alea „la vedere” (parchet/gresie/faianta/sanitare) sunt premium de unde crezi ca se taie ca sa iasa profitul.
      Asta trebuie sa vina de undeva si vine din alea pe care nu le vezi.
      Toate sunt ok sa tina 2-3-5 ani, dar dupa se termina si garantia. Sper sa n-ai parte sa cada alea mai scumpe. Doamne fereste sa-ti crape incalzirea in pardoseala.

      „Uzura morala”. Comunistii, de bine de rau, stiau sa organizeze practic spatiul unei case. Sa dai cu tunul si nu mai gasesti spatiu de depozitare prin apartamentele noi. E un arhitect care face analize ale spatiului de locuit din diverse rezidentiale.
      Ai putea sa zici ca alea din 1930 sunt uzate moral, ca au o compartimentare care nu se mai potriveste cu standardele de azi (camere de trecere, n-ai loc pentru sanitare, masina de spalat, etc). Astea din 1980 mi se par inca actuale dpadv.
      Ma rog, de gustibus!

      00
    • Arthur, si romanii faceau drumuri de rezistau milenii, dar uite ca la noi pana si un pod proaspat renovat s-a daramat. ( ala din Neamt )

      Poate nu realizezi, dar in cazul de fata e vorba despre un bloc comunist facut pentru muncitorime. Ca drept dovada poti sa vezi inclusiv peretii cum arata de la atata calitate! Nu e vreun ap cu pereti de 1m de la Piata Alba Iulia facut pentru „nomenclatura”…

      Nu ai doar structura de rezistenta acolo care are deja 40 de ani. Mai ai si tevi, instalatii electrice etc. Eventual termini de renovat si crapa ceva teava de apa la tine sau vecini de la atata vechime… mai renovezi odata.

      Ca sa intelegi mai usor gandeste te ca in Germania de Vest se faceau masini premium iar in Germania de Est se facea TRABANT… acelasi popor, doar ca „inginerie” comunista…

      00
    • GoGu, stiu ce zici. Cam trei sferturi din asa zisii „dezvoltatori” sunt dubiosi si in cele mai multe cazuri e risc de teapa. Total de acord pana aici, de asta am si prezicat ca esti „nevoit” sa mergi in zona premium daca vrei ceva ok.

      Nu o sa dau nume, de ex se construieste ceva nou langa metrou Crangasi ( zona Lidl ). M-am documentat si ce sa vezi, unul dintre dezvoltatori acum cativa ani facea evaziune printr-o firma pe numele unui homeless… deci din start lipsa de incredere, deci pas. Asta desi pretul cerut e mai mult spre zona premium.

      TOTUSI de aici pana la spune ca e OK un bloc comunist facut pentru muncitorime e deja prea mult. Cam in toate blocurile comuniste unde am fost erau pereti strambi, tavanul in „valuri”… adica se vedea din start calitatea jalnica.

      Comunistii aia exportau mancarea de la gura oamenilor si ii tineau infometati, asa ca legendele astea cu „cat de grozave” sunt blocurile comuniste sunt precum alea cu „Dacia 1300 era masina tata”… legai cu sarma, la cureaua de accesorii puneai dres-ul sotiei si tot asa…

      00
    • @AlinP

      Soacra-mea e arhitecta. Dupa 77 a fost mare rupere de nori pe la ei.
      Toate proiectele au fost refacute si au iesit norme seismice noi prin 80-82.

      Pe vremea aia frica era foarte mare. Daca pica blocul la care-ai lucrat tu sau pe care l-ai proiectat aveai parte de un bilet doar dus cu directia Canal. Fara proces, fara da’ stai ca eu am lucrat la scara ailalta, dar mi-a tinut colega locul, dar… Toti!

      Alt exemplu:
      Prin 2009-2010 cand cautam apartament mi-au povestit niste amici de-ai lu soacra-mea despre fier beton-ul turcesc, mai ieftin ca ala de la Galati.
      Teoretic el era garantat la X forta de rupere/forfecare/etc. Practic pe la jumatate ceda ca n-avea nu stiu ce substanta suficienta in compozitie.
      Acum zi-mi tu mie ca pateste careva ceva daca pica vreun bloc nou. O sa fie hau-hau vreo cateva saptamani, apoi procesul o sa se prelungeasca pana se prescrie.

      00
    • GoGu, de asta si gasesti ap 3 cam in Militari Residence la 60k euro. Totusi aparent refuzi sa intelegi ca am zis din start ca esti constrans/nevoit sa mergi spre zona Premium ca sa cumperi un ap nou OK.

      Faptul ca dupa 77 arhitectii proiectau cu frica nu inseamna ca automat rigurozitatea astea mergea dincolo de structura de rezistenta. In comunism nici macar nu exista somaj, orice gigel lucra in constructii cum voia el… plus ca atunci se fura orice.

      Care ati fost in blocuri comuniste inclusiv renovate, de cate ori ati vazut plintele de la parchet sa fie serpuite?

      Pereti strambi, tavan in valuri… de nici dupa renovare nu poti sa faci dintr-un ap comunist sa arate ok.

      Imi asum faptul ca in 2022 sa te legi de ap comuniste e ca si cum ai zice in anii 90 ca Dacia e o masina proasta. Lumea sare in cap ca aia isi permite.

      Poate o sa mi explice cineva totusi cum de comunistii germani faceau Trabant cu usi de „carton” desi nu plateau datoria externa cu hrana populatie precum facea Romania… iar fraierii aia de germani din Vest construiau BMW si Mercedes de zici ca erau OZN-uri pe langa Trabant.

      In sinteza, filozofia comunista a fost CARPEALA pentru saraci… acum ca vedem acelai lucru in Militari Residence uneori dus mai la extrem ( fose septice etc ) … arata faptul ca daca astia dau bani pe asa ceva, aia de primeau „gratis” ap comuniste clar acceptau standarde muuuult mai jos.

      00
    • @AlinP

      Si daca n-ai 150-170kE sa dai pe 2 camere la un dezvoltator OK ce faci:
      1) Te duci si iei in Militari Residence construite cum au fost construite, unde-a intarcat dracu iapa. Copiii ii duci la scoala in Rosu Chiajna.
      2) Iei in Crangasi un apartament vechi si il renovezi.

      Nu intelegi ca e diferenta intre finisaje, plinte valurite si structura de rezistenta.

      Comunismul are o particularitate:
      Il doare in cur de bunastarea cetatenilor lui. Poti sa ingheti de frig si sa iti chioraie matele uitandu-te la realizarile tovarasului, dar a doua zi mergi la munca sa fii productiv. De-asta avem decreteii. Pentru ca poporul are nevoie de oameni in campul muncii. Daca scoti oamenii din campul muncii prin caderea unui bloc, atunci esti dusmanul poporului si o sa fii exterminat.

      Particularitatea asta se vede si in minunatul tau examplu Trabant vs BMW.
      Ii durea-n cur de confortul tau atat timp cat te poti deplasa din A in B cu un cost initial minim.

      Oricum, discutia a evoluat neproductiv.
      Suum cuique si spor in toate!

      00
    • Alin, eu m-am născut în Giulesti, unde am și locuit vreme de vreo 27 de ani într-unul din blocurile alea de care comentezi tu. Bloc care in afara de vopseaua data o data la câțiva ani în casă scării, nu a avut niciodată nevoie de alte reparații. Fațada, deși clasicul gri, nu avea nici măcar fisuri la 30 și de ani după construcție.
      Suprafete ok zic eu. Apartamentul nostru avea 58 de mp, 2 camere.
      Cel in care a locuit actualul soț, la o stație de tramvai distanta, avea 3 camere și 75 de mp.
      Ne-am mutat cu chirie mai apoi prin Otopeni, bloc nou dom’le, zona bună, 5 minute de mers pe jos de centru. Când am ajuns, arăta evident, impecabil.
      În nici un an:
      S-a făcut mucegai în baie deși lăsăm ușa deschisa după dus, fiindcă spre deosebire de apartamentul comunist cu pereți nu chiar drepți, aici nu exista geam la baie.

      Auzeam nu doar când mergeau aia de sus prin casa, dar auzeam ce vorbeau, cand mâncau.. când se fteau n-am auzit, probabil erau pe silentios. In ala comunist mai auzeai de la vecini de exemplu când suna telefonul fix, sau dacă racnea cineva și chiar și asa era un sunet înfundat.

      In scara blocului vopseaua îți pica în cap fiindcă la fiecare ploaie, apa se prelingea pe fațada, pe interfon, iar mai apoi, surpriza, in interior. Ma rog, la un momentdat nu a mai avut ce sa cada.

      S-a descoperit ca în unele apartamente firele de la rețeaua de electricitate erau trase aiurea și cu ocazia spargerii unui perete, nu ca ar fi fost dificil la cât de subțiri erau, s-au găsit frumos zidite saci de iuta făcuți cocolos și ambalaje mototolite.

      S-a crapat gresia de pe scările exterioare și interioare. Cea exterioara de pe ultima treapta de jos, la un momentdat s-a făcut bucăți.

      Alora de la ultimul etaj le curgea apa în casă la fiecare ploaie mai serioasa. Erau disperați ca nu știau ce sa facă tinand cont ca dezvoltatorul îi amâna, ba nu le mai răspundea la telefon etc, povestea clasică.

      Aș fi preferat oricând apartamentul nostru comunist, poate cu colturi nu prea drepte, dar barem construit bine din alte puncte de vedere, decât o mizerie noua și frumos spoita care după câțiva ani te face sa iti iei câmpii. Nu stiu cat costau apartamentele acolo, dar ținând cont de poziție și suprafețe, nu cred ca erau ieftine.
      Și apoi sa fii nevoit sa dai peste 120k pe un apartament DOAR pentru a avea siguranța ca nu iti cade în cap după 3 ani și pentru ca are pereții perfect drepti mi se pare….
      Oricum nu e ca si cum mulți ar putea accesa o astfel de sumă, deci dacă ar fi deștepți, ar lasa naibii fixatiile cu bloc nou și și-ar lua un apartament într-un bloc în care pana una alta, cel putin o generație a crescut bine mersi, chiar și cu pereții mai mult sau mai putin strâmbi.

      00
  8. Măcar trebuie sa recunoaștem ca agentul imobiliar care îl vinde nu minte – adică a pus o grămadă de fotografii ca să fie clar cum arata și nu doar 1-2 fotografii cu un geam sau un perete și o ușă cum mai fac unii agenți.

    00
  9. Teorie ? A fost inchiriat cu 250-300 de euro/luna pana acum o luna cand l-au mancat sobolanii pe ultimul chirias. Nu am ajuns niciodata in Crangasi, banui ca nu o zona foarte de cacat, banui ca o fi pretul mediu 1730 euro/mp de Bucuresti. Serparia asta la 47 mp vine cam 1382/mp, se va negocia la 1300 cel mai probababil. La un 60000 daca il cumperi, te gandesti ca ajungi cu renovari complete la un 80-85000 de euro. Asta e cam pretul mediu de 1730 euro/mp. Eu pun pariu ca la 60k se va vinde in 2-3 luni.

    00
  10. in 2021 am fost in sute de case/apartamente vaccinand persoane nedeplasabile. nici nu aveti idee cat de multi oameni traiesc fix in conditiile din anunt in tara asta… si in toate zonele unele foarte bune.

    sau asa e cel putin la mine in oras :P

    00
    • Bravo pt comment. Poate li se mai deschid unora ochii…mvai, dar cum de iese pesede de 32 de ani…pai poate ca sunt mulți saraci coaelor, care ii votează recunoscător dacă mai primesc 50 lei la pensie sau ajutorul social..

      00
    • Un comentariu din lumea reala.
      Asta e realitatea.

      00
    • Am avut un apartament in centru istoric al Brasovului. Zona 0. Am.renovat la el de mi-a iesit pe nas, urmatorii au bagat si ei ca am ramas amici.
      Restu? Se luau de tine ca le ziceai sa dea bani sa schimbe o usa ce ei nu o schimbasera niciodata si batea vantu pe casa scarii.
      Stateau acolo din 1950.
      De aia arata asa tot centrul Brasovului si casele alea cad pe ei efectiv.

      00
  11. Arata asa de la huma cu care s-a varuit prin anii 70-80. Huma respectiva absoarbe umezeala și dezvolta mucegaiul acela negru.

    Deși nu la fel de rău, cam asa arata și apartamentul bunicilor înainte sa il renovez. Bunicul meu era împotriva oricarei forme de renovare și întreținere a apartamentului. Asa era mentalitatea, cred.

    00
  12. Teorie? Proprietarii mancau pateu pe paine si fumau ca turcii.

    00
  13. Peretii aia din bucatarie cu zona de jos delimitata de linie rosie si albu deasupra este “semnatura comunismului”. Cei mai batrani recunosc asta, inca mai sunt institutii unde gasesti asa…

    Probabil are cel putin 33 de ani de cand nu a fost “igienizata” bucataria.

    65k la 47mpu vine 1382 euro/mp, DAR bagi ca popa minim 10-15k euro sa il faci locuibil. Adaugi costurile de AC vara ca e ultimul etaj si mai lasi buget 5k pentru acoperis/tavan daca apar infiltratii.

    Romanii se feresc cam toti de ultimul etaj, asa ca ultimul etaj in bloc comunist care arata si asa… are nevoie de efort mare sa se vanda.

    00
    • Daca trebuie sa te ocupi si de infitratii si reparatii de astea tehnice, bagi ca popa 30k. Am vazut pe Love Deco o gramada de renovari. 15k e media pentru 2 camere ca sa arate bine, doar mobila, sanitare, electrice. Plus ca preturile in magazinele de bricolaj sunt cu min. 30% mai mari, cateodata duble fata de acum 1-2 ani.

      00
    • Etajul 4 din 8 nu prea este ultimul etaj.

      00
    • Elenas, ai dreptate. De pe mobil am vazut blocul cu 4 etaje de pe balcon si am dedus gresit.

      Razvan, uite caz concret si recent. Ap 3 cam comunist in Bucuresti, cumparat de o doamna singura. A cautat pe cineva sa il igienizeze… varuit pe scurt. Cost total 3k euro.

      Am zis 10-15k euro sa fie facut locuibil in ideea ca cine il cumpara e mai modest, adica o sa mearga pe materiale si dotari mai low level.

      Doar nu o sa vezi pe cineva cu bani sa cumpere un bloc comunist de 40 de ani si sa se apuce sa bage incalzire in pardoseala, instalatii geberit, geamuri tripan de 44mm si etc…

      00
    • @Alin, ba vezi si astfel de persoane. Pentru ca tu nu intelegi ca daca iti place o anumita zona nu ai de ales si tre sa cumperi apartament in bloc vechi.

      Eu am cumparat apartamentul meu de la o persoana publica din Romania. Apartament in bloc comunist, terminat in 74.

      Peretii sunt drepti, dar mi-a zis omu ca a stat pe capul muncitorilor sa ii faca cum trebuie. Si am geam tripan cu tamplarie Qfort (nu stiu ce configuratie de geamuri are) de acum 10 ani pus de el iar daca inchid geamu, e mai deranjant zgomotul de la purificatorul de aer cand merge pe maxim decat de la tramvaiul ce trece prin fata blocului.

      Instalatia electrica refacuta complet in casa, cu copexuri trase frumos prin sapa/pereti si tablou deja facut cu sigurante dedicate pentru AC, masina de spalat, plita/cuptor etc.

      Apartamentul s-a vandut complet utilat si mobilat la acelasi pret cu apartamente „renovate” cu cele mai ieftine materiale din dedeman, dar oamenii mai strambau din nas ca nu era totu „nou”. Plm, eu am zis sarumana cand am vazut ca lucrurile sunt facute bine si am dat banu.

      00
    • Cand va aud ca bagati 10-15k eur in renovari ma pufneste rasul.
      Fix 14k euro am cheltuit acum fix 8 ani cand am renovat de la 0 un apt cu 3 camere la Veteranilor. Dat tot jos si pus totul la loc inclusiv electric si izolatie pereti.
      Nu inteleg cum credeti voi ca dati in zilele astea 10k pe renovare totala la un apt in Bucuresti.. ah.. curatat peretii… niste lavabila.. gresie si un parchet.. poate da… si neaparat sa faceti voi totul.. ca la mana de lucru este crima.

      00
    • ce salariu aveai acum 8 ani?

  14. Locul ăla nu trebuie sfințit ci direct sacrificat acolo un călugăr pur pentru a face răul să plece.

    00
  15. LEgat de masina eu am alta dilema: ce om isi permite sa cheltuie pe o masina 250k +, sa mearga doar 1600km, sa piarda timpul sa o vanda pe olx (adica are timp de pierdut) si mai ales ce cauta pe olx ?? Nu intelege ca nu acolo e publicul ?

    Cineva cu un asa succes ar sti ca olx nu e locul, ar apela la o reprezentanta sa o vanda nu sa piarda timpul sa raspunda la mesaje cu „ultimu pret ?”. Si parca masinile astea se iau in leasing, o returnezi daca nu o mai vrei.

    Sau a fost o primita ca spaga….

    00
    • faza cu „doar 1.600km” are două explicații:

      1. mașina valorează mai mult acum decât a dat pe ea. https://zoso.ro/buna-investitie-masina/
      2. ratele e mari.

    • mda, 1) are sens, o reprezentanta/parc auto nu da mai mult decat ar face. Probabil e unu ajuns patronas de firma amenajari interioare, ii sclipesc ochii cand aude de orice castig, ciubuc.

      Eu am incercat sa vand o hota Franke, noua, si ceream mult. In magazin era 1500 , eu ceream 1000 si dupa 6 luni am dat-o cu 700. Pe site-urile astea nu e locul de vandut chestii scumpe. Nu e public.

      00
    • Cineva care face bani din droguri, țigări de contrabanda, prostituție…si e lăsat sa facă, ungand rotitele….si sunt destui de astia în rromanica …dar la Obor se vand oua din portbagaj ! Inadmisibil! Dacă nu ar fi cerere, nu s-ar vinde. Diferența e ca fără mâncare nu prea merge, fara droguri sau țigări, poate că da….

      00
    • @sfatuitoru
      Daca bunul are ceva vechime, e normal ca pretul sa fie doar o fractie din pretul unuia nou.
      Daca bunul este vandut aproape nou, statistic este foarte probabil sa aiba provenienta dubioasa sau defecte ascunse; daca bunul este OK, poti sa il vinzi la un pret bun doar cuiva care te cunoaste si are incredere in tine.

      00
    • Problema e alta… dai 270k pe masina si o vinzi dupa un an si 19 000 km cu 200k…

      00
  16. Bosmang, ref la apartament – cam asa arata cand l-am preluat eu apartamentul in care socrii mei au stat 40 de ani si in care tot ce-ai facut a fost sa puna o gresie pe hol si-n bucatarie. In doua camere era inca linoleum din ala vechi pe jos.

    …si stii de ce? Pentru ca socra-miu nu prea le avea cu munca prin casa si cand venea de la fabrica se tolanea la televizor. Muncea mai mult pe la tara, loc unde s-a si mutat la pensie (ca sa moara un an mai tarziu).

    00
  17. Cateodata cred ca pui niste teme in discutie, la care stii raspunsul, dar doar asa sa ne enervezi si sa comentam mai mult.
    90% din judecatorii, avocatii, procurorii etc ce au in jur de 50 de ani, si-au luat sau vor sa isi ia: X7, GLS, Q8, cel mai mare Range Rover etc. Puterea trebuie manifestata prin toate mijlocele posibile. Si asta e numai o categorie profesionala. Numai zic cat de cocalarii si opulenti sunt medicii. Am stat de curand la o masa cu vreo 10 medici (de la 26 la 45 de ani) si aproape toti sunt pe opulenta, mai discreta ca avocatii, dar pe opulenta.

    00
    • doar asa sa ne enervezi si sa comentam mai mult

      nu, scopul meu e să inveți ceva din comentariile tale și ale altora. și din articol.

    • … si aproape toti sunt pe opulenta, mai discreta ca avocatii, dar pe opulenta.

      sa vezi opulenta pe functionarii publici din primarie (oricare primarie ;) )

      00
    • sa vezi opulenta la oamenii ce castiga 4-5.000 lei. Intru in parcare la o firma si cat asteptam, vad numai Q5, A6, X5, A class, A3, E class. Chiar daca erau de 7-10 ani, tot scumpe sunt.

      Ce ma freaca pe mine grija e ca: oamenii astia daca ar fi folosit banii aia sa calatoreasca, sa experimenteze alte medii, sa-si puna in ordine alte parti ale vietii….mi-ar fi si mie mai bine, as fi inconjurat de oameni de o alta calitate (poate).

      00
    • @sfatuitoru – eu nu inteleg asta cu experientele vietii. AD 2022, poti avea acces la orice experienta in 5 minute pe net, stand comfortabil pe buda, nu mai trebuie sa te duci in Japonia sa vezi cum traiesc ei sau in Australia sa vezi daca e desert sau padure.

      De ce trebuie sa calatoresti in loc sa te informezi pur si simplu?

      00
    • @Bigbear, dadeam si eu exemple, poate calatoritu nu e cel mai bun. Dar cand vezi ca italienii isi cumpara Fiat Panda si de restu banilor se plimba, merg la restaurante, etc, poate te schimba…..plus masinile alea o sa ajunga cazane, daca nu sunt deja. Cazane ce imi dau mie fum in nas, ce ma pun in pericol cand merg pe langa ei. Ca 5000 lei nu e venit de masini din alea, sa fim seriosi.

      00
    • @sfatuitoru – eu sunt de acord cu tine insa daca nu ai BMW esti prostul satului. La fel si cu hainele, daca nu ai Versace si Boss si ai tricouri simple, nu ai valoarea.

      Societatea este croita intr-un fel si se schimba foarte greu, doar pentru ca este altfel de normalitate decat in Italia, Germania sau logica.

      00
    • Dacă tot zici de Japonia, în 5 minute pe budă pe net, tot ce-am lăsat în budă și cea lăsat pisicul în litieră miros, nu florile de cireș.

      Apropos, am ajuns cândva într-un livădoi de pruni în floare. Dacă există, așa miroase raiul.

      00
  18. Am fost la o casa pe langa foisor, 4 camere 110mp, 2 apartamente pe etaj, P+2, retras de zgomot.
    Fix asa arata. Nelocuit de nu stiu cat timp. Avea curent, apa, gaz. Proprietatea fusese redobandita prin nu stiu ce metode. „A fost a lu Bunica”

    Era inainte de pandemie, vroia initial 65K, a lasat pana la 57K dubios de repede.
    N-avea loc de parcare (strada mica retrasa), risc seismic 2 (nu se da credit ipotecar pe asa ceva).

    Am vizitat pt ca pe vremea aia nu stiam cum e cu echipele de muncitori si cata munca implica sa refaci un astfel de loc.

    00
  19. Intrebarea e unde tragem linia intre „nu e renovat” si mizerie?

    00
  20. Sunt multe apartamente, care arată așa, mai ales în cartierele cu blocuri construite înainte de Cutremurul din 1977. Au fost ale unor bătrâni care au murit și apartamentele stau goale de ceva vreme.

    E plin la mine în cartier de astfel de anunțuri. Sunt apartamente care stau de 2-3 ani de zile la vânzare și nu le cumpără nimeni. Și nu pentru că arată prost (ăsta poate fi și un avantaj, că-l renovezi cum vrei tu), ci pentru prețuri.

    Un amic și-a luat cu 44K, apartament de 44-45 mp în bloc nou (da, nu e decomandat, nu are hol, dar e nou) și a zis că mai bine un din ăsta, decât un ”Hrușciov” la 50-60K, în care mai trebuia să bage minim 15K.

    Și la mine în bloc e un astfel de apartament, unde proprietara a murit în 2018 sau 2019. Fiul ei este total dezinteresat și nu mai dă pe ”acasă”, iar în locul bătrânei s-au instalat confortabil niște ”locatari” cu 6 picioare și 2 antenuțe. Șeful de scară i-a pus afiș pe ușă, dar degeaba.

    00
    • @Mihail, vezi ca prietenul tau si-a luat garsoniera, nu apartament. Ca stii, conform legii locuintei din 1996 un apartament de 2 camere ar trebui sa aiba minim 52mp (fara balcon, ca stim cum baga „dezvoltatorii” balconul in suprafata utila).

      00
    • E o schema, se cheama studio dublu acum combinatia asta :)

      00
    • @Irpx, păi așa, nici ap. de două camere de la mine din bloc nu s-ar încadra, că ele au 49 de mp, cu tot cu balcon.

      00
  21. Apartamentele din Mariupol sunt mai ok decat asta

    00
  22. Pot sa confirm ca pozele alea sunt perfect in concordanta cu realitatea. Stau intr-un bloc comunist in zona spitalului colentina, bloc ce a fost cumparat din groapa de oameni ce erau clasa mijlocie in vechiul regim. De cand stau in el(in jur de 5 ani) cred ca au fost vreo 4 renovari de apartamente si toate au fost din cauza faptului ca au cumparat apartamentul. Faza si mai tare a fost ca pe parcursul renovarilor totii mosii si babele din bloc pe care unii ii numesc bunicii nostri au facut scandal ca de ce se renoveaza, ca e galagie si tot tacamul. Mai mult sub mine sta o baba vaduva(cred ca a fost ceva nevasta de securist) care efectiv are impresia ca ii curge apa in casa si bate in pereti,calorifere pe la cele mai smechere ore 3-4 dimineata sau de ce nu 1 noaptea in sfanta zi a Craciunului.Ei bine apartamentul ei este fix asemanator cu cel din poza, insa cred ca a mai dat o mana de var si cam atat. Varsta babei e un 70 plus si probabil ca peste ceva timp va muri. Nu stiu sa aibe rude sau cineva care sa preia toata sandramaua, dar na suntem in Romania, pe langa asta cauta sa nu aibe restante la intretinere, dar din ce vad si banuiesc face foamea la greu de ceva vreme.
    Cam asta este realitatea imobiliara bucuresteana care o sa predomine urmatorii 10 ani cel putin. Apartamente de tipul celui expus de Vali si multe altele lasate in degradare. Si ce este si mai trist ca oamenii astia nu au avut tot timpul 70 de ani si a fost o vreme cand erau in putere si puteau face niste chestii, doar ca nu i-a interesat si s-au crezut eterni.

    00
  23. „cine naiba cumpără autobuzele astea” daca as avea bani mi-as cumpara unul. E fix ce imi trebuie cu 3 copii :))

    00
    • Fix la fel, l-as cumpara daca as avea bani.

      00
    • Same here, pana la urma am ramas la gle , dar cand ma fac mare , S scrie pe mine . E un pic mai greu in parcarile alea vechi ,subterane unde ai intrarile in unghi de 90° dar in rest merge cam peste tot unde intra gle-ul.

      00
  24. Socru traieste intr-un apartament similar. Chestia e ca daca te obisnuiesti zi de zi cu el, ti se pare normal si daca nu esti fire sociala, chiar nu iti pasa. Ne-am oferit la un moment dat sa il renovam, pe banii nostri, chiar daca si socru are bani sa il renoveze complet. Raspunsul lui a fost: cat traiesc ramane asa. Dupa ce mor faceti ce vreti cu el. Uni sunt prea incapatanati si nu vor nici cea mai mica schimbare in viata lor.

    00
  25. Eu l-aș cumpăra doar pentru acel tablou, sigur e ceva raritate.

    00
  26. Ideal pentru Familia Adams

    00
  27. Cică pe la americani e o super afacere să iei căzături și să le renovezi, după care le vinzi cu un profit frumușel. Mai nou s-a apucat și buhnici de așa ceva. Partea nasoală în romania la astfel de afaceru e gasitul meșterilor care să scoată ceva din mizeria aia de apartament.
    Cică se anunță vremuri interesante de când o crescut roboru până la dumnezeu iar băncile se laudă cu profituri record. Adică e posibil să apară la vânzare o mulțime de apartamente executate.

    00
    • Pe la americani o cazatura de asta costa 30.000 si o vinzi dupa renovare cu 200.000. Pentru ca au idee cat timp, bani si nervi implica o renovare, nu se arunca nimeni sa cumpere o ruina cu 5% sub pretul pietei

      00
    • @Beb – Nu o sa vezi genul asta de apartamente executate pentru ca ele sunt platite de mult, oamenii stau acolo de 20-30-40 de ani. O sa vezi in schimb apartamente cumparate in ultimii ani la preturi mari.

      Flipul merge fare probleme atata timp cat ai o echipa serioasa de oameni si iti dau un cost si ala ramane pretul. Greu de gasit insa nu imposibil.

      00
  28. Cred ca jumătate din populația țării trăiește în condiții apropiate ca-n acel apartament. Niciodată nu sunt bani pentru renovări, doar pentru bere la pet, țigări, păcănele și alte lucruri esențiale.

    00
  29. Cand mori de batranete in 2022 la 85 de ani inseamna ca ultima varuiala ai dat-o prin 1985 cand aveai 37 de ani. Sa imi spuneti astia de 37 de ani cand faceti urmatoarea curatenie cu zugraveli si schimbat de faianta. Deci e de inteles

    00
    • Zugrăvesc personal toată casa la 3-4 ani (vreo 100 mp). Am 42, nu e chiar aşa greu să pui mâna pe un trafalet, serios.
      În altă ordine de idei, cunosc oameni relativ tineri atât de îngălați încât aduc un apartament în starea asta în mai puțin de 10 ani. Pur şi simplu îngălați!

      00
    • du-te mă de aici, cum să zugrăvesc singur? eu nu știu să schimb un bec.

      iei concediu 1 lună, chemi echipă și face apt. boboc cât ești plecat, te întorci în el renovat. simplu

      01
    • @Flat
      Zi sincer, ai incercat vreodata sa angajezi o echipa de „mesteri”?
      Daca pleci de acasa 1 luna, si ii lasi nesupravegheti, se vor intampla unul sau mai multe din scenariile de mai jos
      -gasesti casa goala
      -gasesti casa devastata
      -lucrarea nu este terminata
      -lucrarea este inceputa altfel decat ai dorit tu(de ex alte finisaje)
      -lucrarile nici macar nu au incepit
      -indiferent de cum arata casa, se vor cere bani mai multi
      -lucrarile sunt facute de mantuiala
      In nici un caz nu o sa gasesti totul boboc, la cheie.

      10
    • @Chris
      Dar nu mai bine angajezi o echipa cu contract? Care iti termina lucrarea cand zice ca o termina +/-cateva zile?
      Lucrez ca electrician. Fac si instalatia in blocuri noi (aici e misto) lucrez si la renovari de case/apartamente (aici e mai naspa). Nimeni nu vine sa traga matza de coada. Pentru ca daca am spus ca in 2-3 zile schimbam instalatia electrica, pai o schimbam in 2 zile iar in a treia zi doar facem ultimile retusuri si strangem gunoiul lasat dupa noi.

      00
    • Zugrăvitul per se, operațiunea de dat cu trafaletul pe pereți nu pare a fi mare treabă.
      Dar chiar și aici pot fi probleme:
      – eu am 1,5. Cam câta coadă de trafalet îmi trebuie să ajung la partea de sus a pereților sau pe tavan. O să-mi ziceți de scară; am un morcov până-n gât și când mă urc pe scară să schimb un bec;
      – acum mulți ani mama a zis la fel, ce mare lucru să dea cu niște var pe un hol. Și s-a apucat de treabă. Și i-a picat un strop de var în ochi. Tot circul cu consultația oftalmologică de urgență, tratamentul, plasturele pe ochi, teama, au provocat mai multe complicații și bani cheltuiți decât dacă ar fi căutat meșter.

      Hai să zicem că voi sunteți înalți și folosiți ochelari de protecție (apropos, folosesc ochelari de înot când scutur pereții și tavanul de praf și păianjeni).

      1. Ce faceți cu mobila? În special aia mare. Cum o mutați singurei, de preferat fără să zgâriați podeaua? Mie personal asta mi se pare partea cea mai grea la capitolul zugrăvit.

      2. Când zugrăviți? Vă luați concediu? Sau în timpul liber, după muncă?
      Oricare ar fi răspunsul, pot doar să presupun că nu sunteți atât de rapizi ca un profesionist.
      Jur că eu personal, dacă aș avea casa întoarsă pe dos 3-5-6 luni la câțiva ani, cu toate chestiile de negăsit prin pungi și cutii, cu praf d-ăla de ciment si-n cur și-n dinți, si-n frigider și-n sânge, aș prefera să-mi las casa să ajungă ca-n poză.

      01
    • @rammstein
      3 ani am cautat sa vina o firma, orice firma, sa schimbe termopan la bucatarie sinsa inchida balconul. Nu am gasit. Ca e lucrarea prea mica si nu merita deranjul. Ce sa fac, am doar garsoniera nu palat.
      Cam 1 an am cautat sa vina cineva sa schimbe tablou de sigurante. Firma, persoana autorizata, oricine. Iar nu am gasit.
      Iti propun un test: incearca sa angajezi tu un electrician…da telefoane..vand gasesti sa ne anunti.
      Ca sa fiu corect o firma mi.a dat o cotatie de pret pe wassup, in urma unor poze. Voiau 5500 lei sa imi schimbe geam la bucatarie si sa monteze termopan in balcon. Doar manopera, si fara lucrari de zidarie/ finisare. Adica ma lasau cu gaurinpe langa geamuri. Am zis pas.

      00
  30. masinile astea mari se cumpara pentru, doi in unu, si nu mai dai bani pe casa

    00
  31. Totul a ars, în afară de tablou.

    00
  32. Pe TLC e un documentar „Echipa de curățenie” și sunt filmate exact locuințe din astea unde merg unii să facă curat. Ăia de acolo nu le vând, nu le închiriază, ci pur și simplu niste cetățeni neaoși britanici așa locuiesc. Unii cresc in locuință 20 de câini și 30 de pisici, altora le-au murit partenerii și au căzut psihic, alții pur și simplu adună lucruri compulsiv. Ideea e că sunt și pe la ei case unde zici că n-au cum să stea oameni. Uite că au cum. Și cică ei sunt civilizați față de noi.

    00
  33. cum cine cumpara autobuzele alea? cetin. sau trece direct la monstrozitatile americane. la familie mare trebe si trocarici mare. :)

    00
  34. Ma uit la poza aia si ma tot gandesc ce as baga picamaru’ …

    00
  35. pe mine nu ma mira pozele astea deloc.
    prin anii 2000 aveam o retea de cartier si umblam din casa in casa cu rola de utp sa bag oamenii in retea. 50% din apartamentele in care intram aratau aproape fix ca in poze. majoritatea erau chiriasi sau pur si simplu imputiti. la imputiti erau minoritatile: suedeji, vietnamezi, chinezi, senegalezi, iranieni, libanezi. De multe ori ma socam de cat jeg era (mutam unitatea pc ca sa bag cablul si sareau carcalacii pe mine) pentru ca pe unii ii stiam de prin cartier si pareau ok. Vietnamezii aveau altare in casa unde ardea nonstop o lumanarica sau betigase din alea, arabii fumau la greu narghilea… de aici si peretii aia afumati

    00
  36. Legat de masina, nu stiu cum sta treaba in Brasov, dar in Bucuresti am observat din ce in ce mai multe masini Mercedes clasa G pe strada. Pe site-ul Mercedes, cea mai vanduta varianta este cea de top, AMG G 63, 186K eur. Nu arata ca un autobuz dar nici mult nu mai are.

    00
  37. Confirm si eu faptul ca as baga bani in asa ceva. Este ideal in orasele medii, de unde se scot bani frumosi. Si banii se scot din gunoaie, in imobiliare. Am 3 apartamente luate pentru investitie, in ultimii 3 ani. Ce credeti? Unde am profitul cel maj mare? La unul, ca aceala din poza. 15000 E in 3 ani. Oras de 125.000 loc in comunism.
    Eu… „doar de daramat” iau pentru investitii. Si gandesc ca o renovare facuta de mine ( echipele care lucreaza pentru mine), pt chirie, facuta asa cum vreau eu, tine 30 ani, cu exceptia zugravelii.
    Profilul chiriasului stabil, peste 2 ani, in zona asta este urmatorul. Vrea apartament, cat mai aproape de serviciu, in bloc locuit.
    Deci, da. Maine m-as apuca de el, mai ales ca nu am mobila de carat.

    00
  38. hint, e la vânzare un ap. 2 camere cu 60k euro în București, mai are rost să intri în anunț?

    00
  39. NOU
    #120

    65k este mult prea mult. 35k ar fi ok.
    Se poate face decent cu 10-15k. Zona e buna: metrou, scoli, lac, Auchan, Emag Herastrau+Orhidea la 10-15min.

    DAR, cu 75k gasesti ceva NOU si mai mare.

    00
  40. Știu un trader de îngrășăminte și cereale, patron de panificație, care are o mașină din aia. Dar trading la bază, dacă mă întrebi pe mine multă evaziune, genul de neatins pentru instituții.

    00
    • No, să ‘ungă’ politicieni și să dea șpagă la autoritățile locale ? Du-te domle de aici, nu există așa ceva, e om muncitor…noi avem capitalism adevărat în țara asta, nu ne jucăm…nu suntem doar un fel de rusi mai săraci…nu,nu…

      00
  41. Aparentele inseala

    00
  42. In poza zwei e un tablou pus asa la unghi, ceva wannabe Regina Angliei sau bunica, nu ma prind. Arata ca un apartament tip Dincă.

    00
  43. comentariile si numarul lor de pe acest post arata ca: romanu e expert la renovari!

    00
    • Arata ca romanul sta prost la renovari. Un apartament in care ai investit cu 25 la suta mai mult in gleturi, amorse si adezivi de calitate, se intretine mult mai usor ulterior. Un cm 17 in loc de 11 poate face minuni in bai cu sifon ( nu vine baba de jos ca ii ploua in baie). Si diferenta e de 60- 70 lei la cei 3 mp ai baii. 3 straturi de glet, se poate si 2 daca nu se vrea neaparat sticla, o plasa de fibra de sticla duce greul 50 de ani. Eu prefer o zugraveala la 5-7 ani (daca e cazul) in loc de superlavabile cu efect de vopsea in ulei, alea care stergi si cola si ardeii de pe pereti, cu sos cu tot. Alea care au var in compozitie sunt ideale in blocurile de beton comuniste. Riscul sa apara mucegai este foarte mic. Au aparut si la noi de ceva ani, pana atunci se aduceau de fratii unguri hera.

      00
  44. Masinilor astora le ziceam sufragerie pe patru roti.
    Mai dragut e ca majoritatea pe care le vad au o singura persoana inauntru.
    Oare pentru ce compenseaza?
    Link la alta masina: https://www.reddit.com/r/fuckcars/comments/wuu8nt/the_end_result_of_truck_culture_in_the_us_trucks/

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)