„70% din banii pe care nu-i poți justifica”?

E o propunere a coaliției de guvernare. ANAF te vede într-o mașină de lux, tu n-ai serviciu sau venituri declarate, bum, 70% din ea ți-o ia statul și se plimbă el cu ea! (sursa)

Pentru că sunt prea multe mașini de lux în trafic conduse de oameni fără venituri. Prea mulți pești, prea mulți traficanți, prea mulți copii de pești și traficanți, prea mulți bombardieri, prea mulți politicieni, prea mulți copii de politicieni. Abia aștept să-l oprească pe Andrei Năstase sau Ștefan Dragnea în trafic și să aibă loc următoarea discuție civilizată:

Păi, dvs. nu ați avut niciodată serviciu, de unde ați avut milioanele astea să vă faceți afaceri? Hai că suntem băieți de treabă, vă luăm doar 70% din ele, vă lăsăm bani de un Golf6 și un apartament.

Nu ar fi frumos? Ar fi, dar tare mi-e teamă că o să le tremure chiloții să pună în aplicare așa ceva. Desigur, polițiștii, bugetarii, medicii și judecătorii primii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

 1. Moment in care suna ceasul desteptator.

  Comentariu apreciat.2872
 2. Poate si prea mulți membri de partid angajați la stat și plătiți obscen de mult …hai sa dau iar exemplul unui vecin (de la penele se pare), care a luat peste 100 000 dolari pe an ca simplu angajat al unei ambasade a noastre intr-o țară distrusă (ca dațile trecute cand am dat pe aici, au sărit mulți sa ii apere, probabil e citit blogul asta și de băieții din servicii…)

  Comentariu apreciat.545
 3. Eu zic sa inceapa cu verificarea averilor inspectorilor de la ANAF si a politistilor.

  Comentariu apreciat.685
 4. ne facem iluzii ca fix aia or sa fie vizati. tot omul de rand care primeste jumatate de salariu la negru o sa sufere.

  Comentariu apreciat.789
  • Ca îți iei Urus din jumate de salariu luat la negru

   Indecis. Tu ce zici?3613
  • aham, deci am vrea sa inceapa cu aia mari, dar aia mici care fac aceleasi ilegalitati, dar la scara mai mica, sa nu fie afectati.

   un fel de „sa se faca, dar nu mie”

   „sa se faca, dar sa nu fiu eu impactat”

   ce-ar fi sa nu mai acceptam plata la negru, sa nu mai dam spaga, sa nu mai angajam la negru?

   in principiu sa nu facem ce am vrea sa nu faca altii.

   Indecis. Tu ce zici?4435
  • @Giany „70% din banii pe care nu-i poți justifica” nu inseamna ca iti iei Urus ci fix aia inseamna si jmekerii, bogatii si politicienii (si neamurile lor) nu sufera ci fraierii care platesc taxe. deci o sa se trezeasca mamaia aia care este femeie de serviciu pe salariu minim + ceva la negru cu ANAF la usa pentru ca nu va putea justifica un storcator de fructe de cacat luat de la teleshoping in timp ce ala cu Urus le face cu mana din mers. acum intelegi?

   Comentariu apreciat.4311
  • @matthers ca sa faci toate alea ar trebui sa ai ce pune masa, pe tine si plati intretinerea, deci cam 3 sferturi de rromanie, deci da, sa inceapa intai cu opulenta afisata ostentativ. ma doare in cot.

   262
  • @matthers: esti aerian tare, daca tu crezi ca aia care muncesc la negru sau la gri (minimul pe carte, restul in plic) chiar pot ei sa aleaga asta. Cel mai adesea este alegerea intre accepti asa sau valea.
   Si sa nu ne povestesti despre cum poti sa reclami la ITM sau mai stiu eu pe unde

   Comentariu apreciat.422
  • @Sebastian Ce exemple dai… „deci o sa se trezeasca mamaia aia care este femeie de serviciu pe salariu minim + ceva la negru cu ANAF la usa pentru ca nu va putea justifica un storcator de fructe de cacat luat de la teleshoping”. Parchează storcătorul in fața casei, declari electrocasnicele la ANAF? E vb de bunuri de valoare: mașini, bijuterii, etc. Banii aia la negru ii iei in mână nu in cont și oricum nu le ajung sa își cumpere mare lucru.

   Indecis. Tu ce zici?1911
  • @Giany clar nu intelegi cum functioneaza bunurile nejustificate. dupa tine daca nu il poti parca sau afisa cu el esti safe. dumnezeule mare :)))

   95
  • @florin, @sebastian , mancati rahat amandoi.

   numarul celor care lucreaza la negru din „obligatie” este probabil de sub 20% din cei care lucreaza la negru.

   si prin obligatie nu ne referim la „am facut 3 copii pana la 18 ani, ca nu mi-a placut scoala” . ca aia nu e obligatie, e prostie.

   majoritatea prefera sa lucreze la negru pt ca iau mai multi bani. dar ce-ar fi sa ia mai putini bani, LEGAL, si sa se imbunatateasca pana invata sa ia banii aia legal?

   sa puna faianta mai bine. sa vina la timp la munca, si alte mofturi d-astea.

   e bine cand lucrezi la negru, pana vrei un credit pt ceva si plangi ca nu te califici. pana ajungi la 65 ani si ai pensie de 100 lei si plangi ca ai lucrat toata viata si meriti mai mult.

   ia hai sa nu mai acceptam ofertele de munca la negru. si poate o sa inceapa sa angajeze corect si patronii. dar cand se accepta toate gunoaiele, se ofera gunoaie la schimb.

   913
  • @Sebastian Ma refeream strict la exemplul tau de 2 lei, ideea era ca oricine isi permite un storcator.

   47
  • @matthers „este probabil de sub 20%”, „majoritatea prefera”.. etc. Pentru cineva care ne da sfaturi privindu-ne de sus folosesti cifre si presupuneri din burta cam mult. Ia vezi tu de unde ai scos cifrele alea si presupunerile si vino inapoi si comenteaza. Pana atunci plimba ursu’.

   72
  • @sebastian daca îmi iau timp și vin cu cifre, faci un video in care recunoști că mănânci căcat pe internet?

   25
 5. când e prea frumos să fie adevărat, de obicei nu e.

  Comentariu apreciat.383
 6. Lasa asta…uite aici lovitura:

  Achiziția de aparate de telefonie mobilă în entitățile publice nu poate depăși 500 lei/aparat de telefonie mobil achiziționat. Se aplică și companiilor de stat.

  Pai ce facem cu licitatiile pentru iPhone 15?

  Comentariu apreciat.471
 7. Pai primul vizat ar fi chiar Ciolanu, care n-a muncit nimic legal pina la 37 ani iar apoi a fost gonaci și vîslaș fără atestare… Si prim sinistru a ajuns cam „fără voie”.

  Comentariu apreciat.376
  • Si crezi ca are mare lucruri pe numele lui? Pentru ca asta e schepsisul, majoritatea astora nu au nimic de valoare pe numele lor.

   Comentariu apreciat.280
  • @punKreas ok, n-au pe numele lor. e pe numele socrului, nevestii.

   povestea e tot aia. „domnu socru, de unde aveti casa asta de 1kk? ca aveti pensie 500 euro”

   legea ar trebui sa se aplice pt orice cetatean, nu doar pentru politicieni.

   ai o matusa Tamara cu avere de 5kk dar care a muncit la CAP toata viata? pai…cum?

   Comentariu apreciat.282
  • @punKreas si ce ii opreste sa ii ia la puricat rudele si apropiatii pentru a le confisca bunurile ce nu pot fi justificate ?
   Trebuie doar sa se vrea.

   121
  • Sunteti naivi :)) de parca nu stiti cum merg lucrurile.
   Credeti ca ei le trec pe numele rudelor sarace? Matusa Tamara care a primit mostenire va zice ceva? Vreun socru care are afaceri cu PNDL? Vreun var care e dezvoltator imobiliar?

   131
  • @punkreas n-are nici un sens ce spui.

   ok, matusa tamare are avere legala de 3kk euro.

   vine mircea si zice „matusa, iti dau si eu niste terenuri/case/conturi de 5kk euro” .

   totul bine. si apoi vi si o intrebi: aveati 3kk acum 5 ani, acum aveti 8kk. ne spuneti si noua cum?

   faptul ca are avere nu inseamna ca poate justifica diferenta aparuta din neant.

   „de ce ati primit 2kk euro pe un teren evaluat la 300k euro?”

   „de ce vi s-a donat imobilul de 1kk euro de la domnul pe care nu-l cunoasteti?”

   atat de simplu e.

   „de ce firma dvs cu 2 angajati a primit contracte de 500k, ce nu pot fi executate de 2 angajati?”

   53
  • @matthers: „„de ce vi s-a donat imobilul de 1kk euro de la domnul pe care nu-l cunoasteti?” aici deja trebuie sa-l intrebe pe domnul respectiv. Si acel domn o sa zica ca l-a primit de la nush cine…si tot asa. Repet, nu ii invtam noi pe ei sa fie unsurosi :))

   53
 8. Este egală cu ZERO această propunere dacă nu se și pune în aplicare!
  Se bat cu pumnul în piept când anunță că s-au dat amenzi de X sute de mii acolo, acolo în urma diverselor acțiuni.
  E egal cu 0 dacă acestea nu sunt colectate!
  Pot cere 99% din averile alea, dacă tot în buzunarul celor care le-au obținut ilegal rămân.

  Comentariu apreciat.270
  • Nu se pune in aplicare. Pica lejer la CCR. Doar circ marca Ciolacu pentru prostime. La fel cu umflarea muschilor in fata OMV.

   Clasa politica actuala nu a implementat nici macar directiva europeana de confiscare extinsa, care avea mai multe logica si avea sanse sa treaca de CCR. Directiva ce spunea, pe scurt, asa: ai o condamnare definitiva pe anumite capete de acuzare – coruptie, crima organizata, trafic de droguri, arme, fiinte umane? Atunci autoritatile sunt obligate saa iti faca o verificare a intregii averi, atat tie cat si familiei extinse. Se poate apoi confisca tot ce nu poti justifica.

   Chestia de mai sus, scoase din burta, nu va trece de CCR, care se va bloca, evident, in articolul 44, alineatul 8 din Constituția României: “Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”

   131
 9. Conform legii, daca te prinde drogat la volan, iti ia permisul; daca te lrinde fara RCA, iti ia talonul. Dar cu toate astea, Vlad Pascu ala a fost lasat in pace.

  Comentariu apreciat.553
 10. De legi nu ducem lipsa, problema e ca se aplica preferențial.

  240
 11. Nu prea pare constitutionala. Nu cred ca trebuie sa fim doctori in drept.
  Articolul 44, punctul 8
  „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”

  sursa: https://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0sba45

  114
  • cine a zis de confiscare? e vorba de impozitare.

  • hmm… interesanta interpretarea. Practic, pe sumele prezumate licite, dar cumva nedeclarate, iti ia impozit de 70%.
   hai ca poate trece.
   Stim ca se pot face si abuzuri, da?

   93
  • știm că se pot face abuzuri. la orice se pot face abuzuri. dacă pornim cu „se pot face abuzuri”, nu mai facem autostrăzi, blocuri, haine, nimic.

  • NOU
   #48

   @Vali @Cristi Atenție la a doua frază: „Caracterul licit se prezumă.” Da, nu e vb de confiscare ci de supraimpozitare. Ca atare, ANAF tb să demonstreze caracterul ilicit al dobândirii, pentru a putea supraimpozita sumele respective. Sincer, îi vedeți voi pe cei de la ANAF muncind în halul ăsta? Pe bune?

   Comentariu apreciat.250
  • @Vali
   e doar de asumare

   @Valentin Petrescu
   eu inteleg ca nu trebuie sa demonstreze ca sunt ilicite, ci doar ca nu sunt declarate si nu s-a platit impozit pe ele. vezi si comentariul lui Rumbu de mai jos

   60
  • Nu e treaba anaf sa arate caracterul licit sau nu al veniturilor.

   Am scris si mai jos, se face diferenta dintre ce ai acum si ce ai avut anul trecut. Ti-a crescut o vila-n curte? Bravo. Cat a costat? Pai 200.000 euro. Ce venituri ai declarat? 10.000 de euro. Bravo, asteptam 70% x 190.000 euro impozit.

   Asta ar rezolva si problema cu matusa Tamara, si ea poate fi impozitata.

   217
 12. De mult doream sa vad sistemul asta frantuzesc la noi. Nu ne intereseaza de unde ai banii, e treaba politiei/procuraturii, noi doar vrem impozitul aferent.

  Doar ca acolo veniturile sunt calculate facand diferenta dintre averea de anul trecut si anul curent. Si din cate stiu eu, nu se face tracking pe avere in Romania, cu exceptia alora care depun declaratii de avere. In plus, in Romania nu am auzit de inspectori fiscali care sa controleze persoane fizice.

  Comentariu apreciat.335
 13. Ti-am zis ca ai tendinte dictatoriale/fasciste.
  Legea e neschimbata, doar procentul difera.

  Nu tenopreste nimeni pe strada sa te intreba de masina/LV/Casa etc, ca ar fi vanatoare de vrajitoare.
  Se aplica in dosare de coruptie, mita, trafic = penal.

  223
 14. Legea aia nu e pentru ei, e pentru tine.

  80
 15. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 834
  • Control absolut nu e ceva ce imi doresc – vezi China!
   Pentru restul se pot gasi ideii / metode daca se doreste cu adevarat. Dar nu, pentru ca si polit* sunt tot un fel de bombardiere/cocalari.
   Politicienii*

   100
 16. Ce ai avut boss cu medicii? Un medic la privat castiga mai mult decat unul la stat cu tot cu spagi. Bani legali demonstrabili cu acte.
  Nu e ok sa amesteci breasla bugetarilor cu celelalte bresle care presteaza meserii liberale.

  919
  • da, tati, no problem. justifică banii și suntem ok.

  • O spui și tu, „UN” medic, nu toți medicii. Un chirurg de 40+ într-un oraș mare, să zicem BV, la privat se duce cam in 4-5k in funcție de cât lucrează. Crezi că la stat ar fi luat mai puțin? Numai șpăgile pe o săptămână ajung acolo. Și asta-i un caz fericit, sunt specializări unde ieși considerabil mai puțin la privat. Nu mai spun de orașele mici unde privatul e practic inexistent.

   91
  • @nxs am auzit de mai multe cazuri de doctori platiti bine (mult peste 4-5k EUR pe luna) la spitale private in Bucuresti.
   In Brasov nu stiu ce sa intampla, presupun ca sunt mai bine organizati, daca e in Ardeal 🤔.

   30
 17. Cum facem cu bunurile de pe firme din Cipru, Cayman etc?

  131
 18. O idee inovatoare practicata in unele tari de care nu a auzit nimeni de vreo 20 de ani. Sistem digital centralizat de inregistrare venituri/achizitii.

  35
 19. Cine spune ca nu se pot justifica ? Aia mai scoliti, prin firme de ‘consultanta’, aia mai de la ghetou, prin ‘cazinouri’, carciumi, service-uri, saloane de cosmetica etc
  Deci, fix nimic, alta prosteala pentru prosti, sa justifice cresterile de taxe si impozite…

  102
 20. eu raman la ce am mai scris pe aici. cam tot pachetul asta de legi va fi atacat la curte unde multe dintre masuri vor pica. in mentin parerea ca este o cvasisiversiune sa tina ocupata vigilenta pulimii de la alte mizerii care urmeaza a fi puse in opera in perioada (imediat) urmatoare.

  121
  • de ce zic asta. practic in forma actuala, statul urmeaza sa isi taie clar craca in maxim 2 ani. in privat angajatii deja isi incaseaza cu emotii salariile din cauza veniturilor din ce in ce mai scazute ale angajatorilor. cam in toate domeniile. Vbeam zilele trecute cu directorul regional al unui lant de magazine de bricolaj. au scazut vanzarile la jumatate fata de 2021. Angajatii urmeaza sa plateasca mai mult pentru alimente, servicii, le vor creste ratele la banca, deja aproape dublate. Se va merge cu optimizarea la sange pentru antreprenori, care va duce automat la abuzuri din partea organelor de control. Eu zic ca colapsul in patura de jos si de mijloc va fi iminenta daca se vor aplica. Si asta este evident pentru mine, eu care am o educatie financiara modesta. Imposibil ca decidentii sa nu constientizeze ca practic ingroapa financiar 1/3 din populatia romaniei.

   170
  • „Imposibil ca decidentii sa nu constientizeze ca practic ingroapa financiar 1/3 din populatia romaniei.”

   E treimea care nu ii voteaza. De fapt, e treimea care nu voteaza mai deloc, pe principiul „politica nu imi influenteaza viata deloc”. Ei, acum treimea asta trebuie sa plateasca cumva cele 30 de miliarde de lei lipsa la buget.

   82
 21. Deci nu o să mai fie manelele în trending?

  61
 22. hai sa fim seriosi, nu avem statul atat de puternic sa implementeze asta cu 70%!

  31
 23. Ai vandut actiuni de la firma angajatoare. Contractul e in engleza.
  ANAF vine și zice că trebuia tradus la traducator autorizat cu stampila si timbru judiciar.
  Prin urmare, veniturile nu sunt justificate. Pac 70%.
  Data viitoare sa investești folosind firma fiului finului fratelui inspectorului ANAF ca sa nu-ti mai ia 70%.
  :D

  01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube