56% români sunt îngrijorați, restul mai schimbă 100€

Am făcut ieri câteva ture prin oraș, că să îi arăt noului posesor de XV cum se conduce mașina. Parcările hypermarketurilor erau pline, și la 11, și la 15. Azi la 8 la Kflnd era relativă liniște.

Azi a venit pe mail un studiu făcut pe 1.000 români, și statisticile sunt cam așa:

  • 85% dintre romani au declarat că vor rămâne acasă, 16% vor merge în vizite la familie, iar 1% dintre români vor călători în străinătate.
  • 56% sunt îngrijorați în general, iar 44% se simt optimiști, calmi sau relaxați.
  • Cadouri, toți vor gadgeturi. 40% vor smartphone-uri, tablete, laptop-uri sau smartwatch-uri, 26% haine, 25% bijuterii, 21% parfumuri, 5% bani.

Mă întreb dacă îngrijorarea e dată de informație sau oamenii sunt pur și simplu precauți. La fel, ăia optimiști sunt la genul “oricum e rău, dacă e mai rău nu se schimbă cu nimic viața mea” sau sunt “am pus 2 milioane deoparte, am 3 case date în chirie, sunt bine”?

 

sarbatori2020

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Cred ca se pot scoate sarbatorile din context. Asa ne simtim tot timpul.

    00
  2. Câți și-au pierdut joburile în toată perioada asta?

    00
  3. La prima statistică, cum s-a calculat, pentru că dă peste 100%?

    00
  4. Da, foarte interesante statisticile. Și zici că ai vândut Subaru? Ce iei în loc? 🙂

    00
  5. Ai vândut Subaru?
    Chiar așa nașpa e că ai dat-o așa rapid?
    Eu sunt uimit în ce hal sparg bani românii din bula mea, zici că plouă cu bani de când cu pandemia.

    00
  6. Sa ramana scris, si revedem la anul in iulie-august: acum e nasol, e nasol ca lumea ce are bani si-i tine si nu ii „ruleaza”, deci sunt precauți. Dar… bani sunt cacalau ce stau si nu se misca. F multi. Bancile sunt pline dar nu pot da imprumuturi substantiale qcum. Dar, cand viata o sa revina la normal, din iunie incolo, la anu’, la cati bani au stat pana acum si nu au facut pui, va dati seama ce boom economic o sa fie? Ce festival? Bloomberg preconizează si un boom al angajarilor.

    00
    • Daca in primavara o sa avem valul 3, de 5-10 ori mai mare ca valul 2 si bonus se pare ca afecteaza si copiii acum, se duce pe plua toata revenirea la economia asta si asa unflata cu pompa.

      Da, bani sunt, ca toti care au avut tiparnita au mers cu ea la maxim in perioada asta. Practic bancile nu sunt pline de bani, sunt pline de cifre. Dar valoarea lor o sa scada.

      Sunt 2 factori la lucru acum, criza medicala si criza economica ce se lasa deja asteptata de cativa ani. Daca avem noroc trec amandoua in acelasi timp, daca nu or sa vina una dupa alta si o sa fie trista treaba.

      Plus ca tot sistemul economic actual isi cam atinge limitele, cat sa mai cresti doar pe consum si servicii? Noi avem impresia ca legile economice care au functionat zece mii de ani pot fi schimbate prin sistemul modern de producere a banilor din pix, dar nu e asa. La un moment dat cei ce au resursele si productia or sa realizeze ca puterea sta la ei. De fapt cred ca au facut-o deja, doar ca merg pe burta sa-si faca planurile in liniste.

      Sau poate reusim sa pacalim si criza asta si sa amanam problema peste 10-15 ani si atunci nu mai e problema noastra ci a copiilor nostri, sa se descurce, ca si asa i-am rasfatat prea mult! :D

      00
    • Nu cred ca valul urmator va mai fi asa mare.

      Aia care erau foarte vulnerabili din motive, or sa fie deja morti.

      00
    • @Big,
      Valul 3 din primăvară va fi un mare fâs. Lăsând la o parte vaccinul, deja populația activă a cam trecut prin boală și are anticorpi. În România sunt 550.000 de cazuri raportate oficial, asta înseamnă cam 2 milioane real. Ai 5 milioane de angajați, deci 40% din aceștia au trecut prin boală. Dacă se mai vaccinează 2-3 milioane până în vară, deja se creează masa critică.

      00
    • Iar coronavirusul pare că va evalua la fel că gripa spaniola care a ținut aproape 2 ani și a avut 3 valuri, primul cel mai ușor iar următoarele 2 cu mult mai multi morti.

      00
    • @conasau: mortalitate gripa spaniola (>2.5%), Covid-19 (1% or less), SARS (nearly 10%).

      00
  7. Cred că e bună precauția și o doză de îngrijorare face bine la inimă și creier, pentru că ne menține vii, activi și alerți.
    Nu se așteapta și nu se merge pe principiul ce-o fi, o fi.
    Sunt de acord că multe lucruri nu le putem controla și nu depind de noi.
    Dar multe depind de noi, multe pot fi evitate, îmbunătățite, schimbate. Și atunci de ce să aștepți, să se întâmple răul și apoi să acțione când poate fi evitat, atât cât ține de noi?
    Smartphone de 6000 de lei în rate? Nu mersi, o ragalie de 900 de lei cu bani jos și 30 de lei cartela încărcată lunar face ce trebuie.
    Mașina mai nouă, mai frumoasa, mai mare? Momentan nu, am înlocuit ce a trebuit că i-a venit vremea, reparat înainte ce urma să cadă în viitorul apropiat, i-am mai dat 2-3 ani de viață. Bugetul rămas l-am pus separat pentru reparații neprevăzute.
    Laptop nou sau mai puternic ani ăsta? Nu. Ce am e ok pentru școală, Netflix, navigat, Youtube, office, aplicații folosite frecvent. Dacă se strică atunci iau altu sau repar pe ăsta daca e ieftin. Mă descurc.
    Haine doar completat ce s-au rupt, înlocuit ce s-au uzat, oricum abia am timp să le port. Plus că nu mă prinde moda. Vârsta.
    Bijuterii, parfumuri nu. Nu folosesc.
    Accesoriile pe care le am sunt o pereche de Wayfarer, una de Persol, o brățară din piele și un portofel. Atât. Un parfum fiolă cu care dau de 4 ori/an. Nu concep.
    Dacă mi-ar face cineva cadou scump, mi-ar placea, că nu cheltui eu. Dar nu se întâmplă.
    Pe ce nu as mai da banii: alcool. Never ever in my life. Nu as mai concepe să fumez. Astea 2 sunt otravă pură, băgate în noi conștient.
    Bani puși deoparte da. Cât mai des și cât mai mult dacă situația permite. Banii nu se strică, nu se demodează, nu încurcă pe nimeni.
    Resursele investite, că le consider investiții: confortul casei, dantură, mașina întreținută fiindcă am nevoie să mă mișc, taxă școală, abonamente la diferite surse de învățare pe domeniile mele de interes, cărți,. diferite scule, materiale de calitate.
    Pe ce as da banii: vacanțe, călătorii mai dese, diferite activități care implică plecatu de acasă.
    Ce le consider mofturi, dar îmi cam plac grav: cuțite, topoare, de astea de taie. Când și când mai scap și cumpăr cate o chestie, dacă o găsesc ok la bani sau pur și simplu îmi pică pata.
    Ce ar trebui să fac mai des, deși nu costă bani, dar mă mai ucide lenea: sport. Alergări, calistenice, mișcare mai multă.
    In rest să fim sănătoși și un pic îngrijorați, să ne mențină simțurile alerte.

    00
  8. Probabil si obiceiurile noastre participa la acel 56% de sarbatori. Si nu ma refer la colinde. Pentru majoritatea craciunul si revelionul=munca multa, curatenie, multa mancare de facut, cadouri, cumparaturi, aranjamente, invitatii in familie, etc etc, pe langa job, in cazul fericit in care exista. Per total alergi 2 saptamani ca sa stai chill 2 zile dupa craciun si in noaptea dintre ani.

    00
    • Asta mi se pare cel mai trist, dar probabil sunt unii carora le place sa se pregateasca intens, sau ii face sa se simta utili. Aia legata de curatenia „generala” mi se pare penibila, vorba lui Vali, da in timpul anului nu faci curat?

      00
  9. @zoso când ne prezinți noua achiziție? 😉

    00
  10. NOU
    #41

    In afara de faptul ca am cateva zile libere, nu mai vad nimic special de sarbatori.
    Sa te agiti in 3 zile sa faci, sa dregi, sa tragi… nu vad rostul.

    Nici cadourile, altele decat o ciocolata, o sticla, o maslina, nu ma mai misca. Imi permit sa-mi cumpar orice bun de consum am nevoie, rafturile si sertarele sunt pline de chestii care stau degeaba, cumparate sau primite.

    00
  11. „56% sunt îngrijorați în general, iar 44% se simt optimiști, calmi sau relaxați.”
    „În Gorj exista cea mai mare pondere calculată de INS. Respectiv 44,9% din totalul salariaților lucrau în sectorul bugetar”

    E clar unde s-a facut sondajul:))))))

    sursa https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/oltenia-a-invadataa-de-bugetari-cu-cat-sunt-mai-sarace-judetele-cu-atat-sunt-mai-multi-angajati-la-stat–235843.html

    00
    • „In Gorj exista cea mai mare pondere calculată de INS. Respectiv 44,9% din totalul salariaților lucrau în sectorul bugetar. Din 73.400 de angajați în total, circa 33.000 lucrau la stat.” Cred ca daca Oltenia s-ar desprinde de Romania in 3 luni ar trebui sa le parasutam ajutoare, altfel ar muri de foame. :D

      00
  12. v85% dintre romani au declarat că vor rămâne acasă
    dupa ce toata luna au umblat ca bezmetecii si au impartit covid cu ciocolata

    00
  13. Ai facut un drum mai lung?Cum e scaunul la xv? Comod sau incomod dupa o distanta de xx km?

    00
  14. CUmparat deja iPhone 12 mini, telefonul perfect pentru mainile mele :) #humbebrag

    00
  15. Celalalt posesor de subaru vechi din Romania e la pucarie sau urmeaza? Mirel are nr DUI la masina ?

    00
  16. Daca olivia steer se baga in față e clar ca doar gura e de ea, adica e o ipocrita ordinara!

    00
  17. 85+16+1>100 ???????

    00
  18. Deci ăia 200 de euro lipsă erau de la 48.800!

    00
  19. va rog eu sa nu mai cumparati parfumuri pentru gagici. le folosesc in exces si noi restul murim asfixiati.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile