De 35 de ori „Nu”

Pentru că textul de săptămâna trecută (care nu a fost scris de mine!) a fost atât de apreciat, a avut atât de mare succes, realizez că trebuie să continui, e necesar să continui această „rubrică” cu texte dezgropate din vremurile când părinții noștri erau de vârsta noastră (pentru unii, poate chiar bunicii).
Astăzi, un alt text „de când era bunica fată”, continuarea celui de săptămâna trecută, scris de același om (nu eu!).
Putem citi amuzați, unele chiar sunt amuzante, dar putem citi și printre rânduri, mai serios.
Începem cu două poze, care nu fac parte din text, și un link despre cum se îmbrăcau femeile în perioada aceea. Sunt importante pentru al 36-lea „Nu”, al meu, că textul  de mai jos nu este în antiteză cu ideea de „sexy”, „hot”, „cool”:

Groovy Sixties: 24 Fabulous Photos Defined the 1960s Women’s Fashion

 

De 35 de ori „Nu”

sau ce mi-ar plăcea să nu facă o anumită persoană despre care v-am vorbit în rândurile de mai sus (adică, în textul Confesiunile unui băiat, postat săptămâna trecută).

Nu vă prezentați niciodată numai cu prenumele (Mioara sau Vasilica).

Nu utilizați (mai ales) diminutivele familiare (Miorița sau Silicuța) și nici formele străine ale numelui adevărat (Mary sau Sally).

Nu vă exteriorizați bucuria (dacă e cazul) atunci când faceți o nouă cunoștință.

Nu răspundeți salutului unor oameni necunoscuți.

Nu mestecați «chewing gum» nici pe stradă și nici în locuri publice.

Nu mâncați pe stradă.

Nu vă aranjați ținuta pe stradă sau în locuri publice.

Nu fumați în nici un caz (dar în nici unul!) pe stradă.

Nu intrați prima (lăsați să intre primul însoțitorul dumneavoastră) într-o cofetărie, cafe-bar sau restaurant.

Nu faceți niciodată invitații la dans. Așteptați să fiți invitată.

Nu dansați cu o altă fată. O pereche de fete dansând nu e un spectacol de bun gust.

Nu faceți «demonstrații» de virtuozitate în timpul dansului. Orice asemenea manifestare de acest gen se exclude singură din sfera bunului gust.

Nu vorbiți cu voce tare în locuri publice. Orice întoarcere de cap spre locul unde sunteți trebuie să fie un semnal de alarmă.

Nu gesticulați exagerat. Gesturile largi și vizibile nu sunt o notă prea bună pentru băieți și cu atât mai puțin pentru fete.

Nu intrați în conversație brutal, întrerupând vorbitorul sau, pur și simplu, impunând odată cu venirea dvs. un alt subiect.

Nu acaparați conversația. Lăsați și pe alții să vorbească.

Nu lăsați o frază fără sfârșit. Dacă ați început să spuneți ceva, continuați și duceți ideea până la capăt.

Nu angajați, în grupurile mari, conversații aparte, discuții în doi sau trei, și mai ales nu faceți acest lucru pe șoptite, creând impresia că «bârfiți».

Nu utilizați fraze, expresii sau chiar cuvinte străine în grupuri formate și din necunoscători. Iar dacă o faceți cu intenția expresă ca unii si nu înțeleagă, săvârșiți un grav delict de politețe.

Nu faceți semne de la un grup la altul.

Nu râdeți zgomotos.

Nu faceți exces de podoabe și fard.

Nu lăsați niciodată machiajul (daci vă machiați) să se «învechească». Rimelul care «curge», rujul șters pe jumătate sau care se «întinde», oja pe jumătate căzută etc. sunt lucruri care afectează grav ținuta feminină.

Nu vă împrospătați machiajul și nu vă pieptănați în public. Căutați (și găsiți) un loc mai retras.

Nu urmați orbește moda. Sunt lucruri care «merg» de minune la 98% din fete (pantaloni sau «mini», sandale sau pantof cu toc foarte lat) și care nu «merg» deloc pentru restul de 2%. Înainte de a le purta, gândiți dacă faceți parte din cele 2%.

Nu purtați lucruri albe sau deschise decât fiind sigure că ele sunt realmente imaculate. O simplă urmă de bilet de tramvai pe o mănușă albă face o impresie detestabilă.

Nu vă lăsați sedusă de desenul imprimeurilor, oricât ar fi ele de frumoase. Într-o ținută compusă, un singur material poate fi imprimat, restul trebuie să fie asortat pe «uni».

Nu puneți prea multe «flori». Dacă aveți flori pe rochie, nu le purtați și pe ciorapi sau în coafuri.

Nu faceți exces de parfum.

Nu uitați niciodati că și un singur om este, din punctul vostru de vedere, un «public». Nu fiți neglijentă cu nimeni, nici în ținută, nici în gest, nici în vorbă.

https://youtu.be/PXaEyylQbLI

 


Pentru că îmi dau seama cât de dragă vă e rubrica asta, două spoilere pentru ce va apărea în săptămânile următoare:

Știu că e nevoie de mai mult feminism în România și în Lume, de asta și muncesc să dezgrop texte din arhive.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Deja pizdificarea nu mai e un pericol, e o realitate :)

  2. nu fumati in nici un caz. punct. si nu e doar cazul femeilor.

    nu dansati cu alta fata. de ce?

  3. The 1960s called, they want their fashion and stupid conventions back, boomer! :))

  4. Nu răspundeți salutului unor oameni necunoscuți. Ba că da, pentru că se poate întâmpla să nu REcunoașteți persoana.

  5. re duiusantrope…

    fetele sunt ok. sunt dragute, sexy, cum vrei tu.

    da’ la „masculi” te-ai uitat?

    pizdificarea aia nu a inceput acum 2 zile.

    • hei, cine au purtat colanti cu pantaloni scurti bufanti primii?

    • @Cristina, sau tocuri?! :)

    • Also, fun fact apropo de „pizdificare”, in ceea ce priveste pantalonii mai ales, astia aparura prima oara prin Asia centrala pe la mongoli si apoi au fost adoptati in restul asiei. De ce inventara oamenii aia izmenele? Ca le era mai usor sa calareasca cu bracinari decat cu rochitele pe care le purtau toti pe atunci. Grecilor, romanilor si restului lumii vestice li se pareau ridicoli si ii considerau barbari pe „nepizdificatii” care ii purtau. Intre timp calul a devenit comun si pe la ei prin ograda si au adoptat si ei moda din motive practice. Ia ziceti? Cati aveti calul priponit la scara blocului? Deci, tehnic, in afara de motociclisti, restul va alintati.

  6. Mi-e dor de pitzipoance.org

  7. Am o idee mai bună: hai să ne întoarcem în Evul Mediu.

  8. Nu fiti nevirgine.
    Nu inghititi.

  9. Cristici e unchiul ala cu început de senilitate și o urma de alcoolism care îți explică de fiecare data cum pe vremea lui femeile erau femei și bărbații, bărbați. Nici dracu nu știe ce vrea sa spună, dar cum va are captivi la întâlnirile de familie nu ai ce sa faci, trebuie sa îl asculți.

    • Sigur nu e Arhi ?

    • Arhi are convingerile pietrificate deja.

      Cristici ii calca pe urme.

      La zoso mai e o speranta, el nu se ia (inca) atat de in serios.

    • Am avut doi amici din ăștia, „Care, mă, daca vreau sa dau flegme pe stradă asta fac!”. Unul din ei nu se spăla „din principiu”, credea el că „ne face în ciudă” când îl trimitem să se spele și el nu o făcea. (știți stilul, îl vedeți pe la mitingurile cu Sosoaca)
      Unul s-a însurat cu o urâtanie, care a si divorțat de el după câțiva ani; al doilea nu a avut niciodată o prietenă.
      Nu știu nimic despre ei azi, dar dacă ăla care nu se spăla „sa ne facă in ciudă” nu a schimbat ceva, nu cred că e mai departe decât l-am lăsat acum 20 de ani.
      „Nici dracu nu știe ce vrea să spună”… poate nu înțelegi tu care e subiectul, de fapt? :)

      Diferenta intre mine si „Arhi” e ca eu nu iau poze (si text) despre doi betivi care s-au batut in Sibiu, sa scriu ca sunt din Vaslui, „sa fac trafic cu glume despre Vaslui”. Am decenta sa nu fac cacaturi din astea. E o diferenta, care nu e neglijabila.
      Am aparut si pe „arhi” cu vreo doua texte, pana mi-am dat seama ca-l duce capul la mizerii din astea.
      Se poate supravietui fara „arhi”. Si fara zoso, si fara Cristici. Nu e ca si cum am conta pe undeva (toti, inclusiv cei ce comenteaza).

      Cred ca unul din textele mele de atunci era despre cat de ieftin e sa faci facultate in Torino, ca e mai ieftin decat in Romania, si eu am mers la Torino pentru ca sunt sarac, n-am bani de UPB, lol.
      Inca mai e asa, Romania e in UE, avem tratament special fata de … chinezi, de exemplu. Am avut colegi chinezi, care plateau de 4-5 ori mai mult decat mine pentru acelasi „acces la educatie”.
      Chiar si viata in TO mi s-a parut mai ieftina decat cea din Romania, m-am simtit mai bine (mai asigurat) in Torino, cu banii mei putini, decat in Romania. Oare macar un potential student a luat in calcul ce am scris atunci, sa puna si PoliTO pe lista de universitati unde ar putea merge?
      Intre timp, de cand am scris textul si pana azi, PoliTO cred ca a mai urcat in Top1000, UPB nu mai exista in Top1000 (era pe locul 600 in 2014).

      Asa si azi. Azi public un text – care nu e scris de mine – in care cineva doreste sa invete fetele sa fie mai… mai feminine? Aparut in almanahul „Femeia”, banuiesc ca e un text „pentru emanciparea femeii”, fie ea si din 1971. Peste vreo 10 ani am putea sa ne reintoarcem la el, sa vedem cat de mult (nu) a ajutat o linie de text care spune sa ai grija cum te porti in societate.
      Saptamana viitoare am sa pun textul „Viața în doi se învață„, sa citesc si acolo „OK, boomer” in comentarii, de la oameni care „stiu ei mai bine”. :) Textele acestea sunt foarte importante (cel putin pentru mine), pentru ca arata cum a evoluat feminismul in 50 de ani. De la „Viața în doi se învață” la WAP.

    • E bine sa mai publici / comentezi ceva din cand in cand, iti iei minusuri (sau nu) si-ti dai seama cat de desincronizat esti de restul.

      Caderea in nostalgie nu cred ca este o solutie. Ma abtin sa ma raportez la trecut („pe vremea mea maica..”), convins ca, chiar daca au fost si vremuri bune, nu se vor mai intoarce. O singura exceptie: cand sesizez tipare care par ca se repeta, iar in trecut nu au dus la nimic bun.

    • Sistem de două ecuații:

      „Nu faceți bisericuțe intr-un grup, ca pare ca barfiti.” (1971)

      „Nostalgiile astea nu-s bune…” (2021)

    • Tiparele se repeta mereu. Tocmai de aia sunt denumite asa.

      Anyhow, strabunica-mea apreciaza acest articol!

    • @Cristici

      Problema ta e ca scrii mai mult decat citesti, cum prea bine spunea cineva pe aici. Ai idei putine, fixe si care nu au nicio legatura cu realitatea. Nu neaparat cu realitatea in general, ci cu a ta personala. Adica esti un ipocrit.

      Vorbesti despre moda, despre cum ar trebui sa se imbrace un barbat adevarat si, in singura poza cu tine de pe aici, pe langa ca ai fata cenzurata, hainele stateau pe tine ca pe sarma. Stii ca nu esti vreo vedeta sa iti ceara lumea autograf pe strada, da? Un anonim.

      Scrii despre cum ar trebui sa se comporte si sa arate o femeie „adevarata”, dar vii si tot revii cu ideile dintr-o era de mult apusa, epoca care ar trebui sa ramana astfel – apusa, uitata, pentru ca doar incelii mai cred in femeia mereu aranjata, a carui rol este sa „be pretty, bear my child” si care nu iese din cuvantul barbatului. Sa fie asta din cauza prea multor rejectii? Un frustrat.

      Nu stiu sigur ce intelegere ai cu zoso, de ce tot continui sa „scrii” cand ti se spune si demonstreaza in mod repetat prin comentarii ca nu ar trebui, dar esti extraordinar de inutil.

    • @Eugen este genul de nepot care este plin de cosuri si care abia asteapta sa isi inceapa viata sexuala dar mai are de asteptat …pana pe la 26 de ani. Bucuros ca si-a facut o poza in care arata ca un fatalau.(ce nasol e sa fii judecat dupa aparente)

    • Uite, mah, cum le știe, GrasuX, el pe toate. 😄 Nene, iesi afara la un alergat, e frumos azi.

    • 1. Eugen spune:
      -„…scrii mai mult decat citesti…”
      -„…nu înțeleg de ce continui sa postezi articole…”
      -„…ești un ipocrit…”
      2. Eugen face:
      – astfel de articole https://eugenpaun.ro/we-need-to-do-something-about-this-now/

      :))

  10. „Nu vă prezentați niciodată numai cu prenumele (Mioara sau Vasilica)”
    wow…. si credeam ca eu sunt batran cu pareri fixe.

  11. Ar trebui sa le numerotezi, e mai simplu de comentat asa. Unele sunt okay, unele stupide si altele frustari ale unui om care ar vrea ca toti sa fim la fel ca sa poate sa se simta el bine in cutia lui.
    Ce sa zic, mi-ar place un interviu cu autorul sa vedem ce crede el la ora actuala, dar parca ai mentionat data trecuta ca nu e posibil. Cred ca omul care a scris articolul are o lista atat de lunga de reguli dupa care trebuie sa traiasca incat nu mai are efectiv timp sa traiasca. Auzi la el, nu radeti zgomos :)).
    In rest ramane cum am stabilit, este o lipsa acuta de feminitate in lume, dar ce scrie in articol are prea putina legatura cu feminatatea, singurele reguli de acolo care sunt de bun simt, trebuie aplicate tuturor. Desi nu pot sa il condamni pe om, in lumea in care a trait el aparenta era mult mai importanta decat esenta, era important sa pari feminina chiar daca acasa iti bateai copilul si barbatul cu papucul si erai un mic dictator.

    • Știi cum sunt textele astea „ca la școală”? Fix ca la școală: citești, trei sferturi nu retii, un sfert din ce a rămas nu îți convine, rămâne puțin care poate îți rămâne în memorie.
      De exemplu, că nu e ok sa pui flori (modele, imprimeuri) peste tot. Sau să nu vorbesti tare pentru a atrage musai atenția. Sau că nu e elegant să fumezi pe stradă. Din astea trei, dacă una „s-a fixat”, deja e bine.

      A stat cineva sa numere că nu sunt 35 de „Nu”? :) Alea „extrem de ridicole” le-am șters.

    • <>

      Acum ne-ai facut curiosi, pune-le si pe alea intr-un comentariu.

    • E frumos din partea unei femei să râdă ca proasta în târg, într-un restaurant, la o petrecere, oriunde. Sigur o să ai o părere bună despre ea, nu că e o proastă needucată.
      O femeie ce „suge” o țigară = a thing of beauty…..

      Am impresia că voi confundați „ștoarfe” cu femei. Vi se trage de la prea multe site-uri porno, tik-tok și instragram. Alea nu sunt femei elegante și desiderabile pentru a putea fi partenere. Nu mai mult de o seară, eventual…..

      Bieții de voi, să nu puteți aprecia ceva frumos…..

    • @Fisherman: o proasta ce rade atat de tare incat deranjeaza pe altii e doar o proasta. La fel cum un prost e la fel.

      Daca tu crezi ca asta are legatura cu feminitatea esti probabil vinovat de aparitia extremismului feminim ca razvratire impotriva idiotilor.

      Exact cum o gramada de femei refuza sa te futa pe tine, exact asa nu iti cere nimeni sa le futi sau sa iti placa de ele daca ‘fumeaza pe strada’, daca ‘rad prea tare’, daca nu sunt ‘feminine’ din cauza X sau Y. Problema vine cand ai frustrari de genul ‘te fut oricum ca mi-s incapabil sa imi controlez emotiile da’ nu imi place ca fumezi pe strada sau cum esti imbracata’.

      Insa doamne fereste tie ca barbat sa iti spuna careva sa umbli cu papuci curati.

    • Cosmine…. O femeie prost educată nu are cum să fie feminină. Și nu o să vreau să fut așa ceva. Oricum ar arăta dezbrăcată . Unii bărbați mai au principii…

    • De aia sunt plini peretii dormitoarelor adolescentilor romani cu postere cu Monica Lovinescu si Marie Curie, de la principii…hahaha. Ba da, o femeie prost educata poate sa fie foarte feminina dupa definitia voastra pentru feminitate. Si o maimutza poate invata ca la circ penibilitatile alea listate de cercetatorii feminitatii si frumusetii sufletului de printesa. Nu o face nici educata nici feminina. Doar bine dresata.

    • Cristina, ia încearcă să te porți așa. Să ne spui cum te simți. Poate îți dai seama despre ce vorbim

    • Ia incearca sa iti bagi sfaturile nesolicitate despre cum ar trebui sa se poarte altii in locul ala rusinos pe care nu il arati decat la doctor. Vezi cum te simti. Poate asa intelegi si tu despre ce vorbim noi.

  12. Tu spui ca nu e text scris de tine, dar din limitata experienta cu textele scrise de tine, nu mi-as paria viata ca nu ai putea scrie fix la fel… Fazele alea cu alendelon cand isi tine haina pe un deget e rupta fix din povestea cu textele astea. Nu ne cunoastem, dar textele tale exuda aceeasi stare cringe ca multe dintre „sfaturile” astea.

  13. Mai, nu-s rele regulile din articol.

    O parte din ele mi se pare ca ar face un pic de ordine si azi. Regulile de bune maniere se schimba, dar se schimba foarte incet.

    De exemplu eu stiam ca se spune „Buna dimineata” numai pana la ora 10. Am aflat ca mai nou e ok pana la 11 – dar regula in sine s-a pastrat.

    • Nu conteaza la ce ora iti spune cineva „buna dimineata”, important e sa nu raspunzi la salut.

    • Regulile de bune maniere sunt o mizerie. Se spune ”Bună dimineața” până la ora 10… ba, nu, până la ora 11. De ce, pentru că așa a stabilit un oarecare? Sau un grup de oarecare?

      Se ține furculița în mâna X; se țin sau nu se țin coatele pe masă; ne ștergem la gură în modul Y; trebuie să ne încheiem la Z nasturi la sacou, nu la toți; trebuie să ne îmbrăcăm într-un anumit mod; să râdem într-un anumit mod; să ne bucurăm într-un anumit mod etc.

      Toate astea pentru că așa au hotărât niște oameni cu prea mult timp liber, acum prea mult timp, pentru a avea vreo importanță. Dă-le-n plm de reguli de bune maniere, fi așa cum vrei să fii, fără să deranjezi pe alții. Dacă societatea nu te acceptă, pentru că mănânci cu coatele pe masă, te fuți în ea de societate.

  14. Ultima poză din articol pare un fel de test Rorschach

  15. Cărțulia cu sfaturi e din colecţia Caleidoscop editura Ceres? Anii 60-70.
    HAHA chewing gum. Pe vremurile alea bucureştenii au românizat chewin gum. Prin compresie a ieşit „ciungă”.

  16. Despre poze tot ce pot zice e „pretty people are pretty”. Haina poate demonstra stil, bun gust, clasa. Dar tot conteaza si omul care poarta haina. Un fotomodel poate purta si un sac de cartofi. Un obez hidos tot asa ramane si in costum Gieves & Hawkes.

    Problema este una de natura mult mai perfida si tine de natura… universului. Simplul fapt ca pui CEO femeie nu schimba cu mare lucru situatia.

  17. hai să facem totuși diferența între ”nu scuipa pe stradă” și ”spală-te, că puți” și ”nu râde tare” sau ”ai grijă cu moda”. primele 2 ar trebui băgate la contravenții și sancționate cu amenzi, celelalte 2 lăsate la latitudinea și longitudinea persoanei.

    și să facem diferența între ”nu râde tare” într-un loc care presupune o oarecare liniște (într-o sală de așteptare undeva, la specacol- dacă restul lumii e în general tăcută, în spital, etc) și ”nu râde tare”, așa în general. râd cum îmi vine, dacă trebuie să-mi cenzurez râsul, atunci mulțumesc, dar nu vreau să fiu în același perimetru cu cel care îmi solicită asta.

    da, unele ”nu” sunt rezonabile și de bun simț, altele țin fix de alegerile personale. este fix alegerea mea personală dacă am chef să arăt împopoțonată ca o sorcovă și nu plătești tu hainele și podoabele, e fix treaba mea.
    altele sunt cel puțin ușor desuete în momentul ăsta. aia cu nu mânca pe stradă. sunt chestii făcute special pentru a fi mâncare pe stradă.
    altele ar trebui să fie impuse și pt bărbați și pentru femei (gen ”nu fuma pe stradă”, ”nu vorbi tare”, ”nu acapara conversația” și altele). dacă vrei să le impui numai femeilor……… îmi cam pușcă o venă și tot ce vreau să scriu e de la nepoliticos în sus.

    cât despre dans……… la orice sindrofie cu dans la care am fost începând din copilărie am observat că bărbatul român își invită la dans doar partenera (soție, iubită, colegă de bancă), în cazuri fericite și mama, sora sau fiica.
    în foarte multe cazuri bărbatul român nu dansează pt că ”nu vrea să se facă de râs” sau ”dansul e pt femei și fătălăi”.
    nici bărbații singuri nu invită femei la dans (nici p-alea solo), stau, beau și se hăhăie cu alții pe modelul labă-n cerc.
    așa că dacă o femeie vrea să danseze fie va invita ea un bărbat la dans (dacă nu pare atât de imbecil încât să confunde invitația la dans cu o alta mai intimă) fie va dansa cu o altă femeie.

    • Ultima nuntă la care am dansat, a fost niciodată. Nu există așa ceva, cel puțin la noi nu ar trebui să existe. Avem dansurile populare și ce dreaq au mai apărut în ultima sută de ani, niște manifestări cancerigene. Nu am dansat la nuntă oniciodată și nici nu am să o fac vreodată.
      Mi se pare un gest penibil din partea unui dârlău să se zbată ca molusca pe poluarea aia fonică. Văd că oamenii tot nu renunță la Hi-Q- Razna, palamachia, mai e mizeria aia în aromână Un trandafir blabla, Hi-Q-gașca mea, 2-3 gunoaie de la voltaj, pușca și cureaua lata.
      Ai pomenit că femeia poate să își pună toate zorzoanele.
      Așa-i, poate.
      Dar asta nu înseamnă și că ar trebui să le pună.
      Idem recomandarea și pentru domni. Dacă putem face un lucru, dacă deranjează în vreun fel, recomandabil este să nu.

    • eu vorbesc de melodii pt dans în doi. am fost și la nunți la care au fost formații care cântau coveruri din repertoriul internațional, chestii pretabile la un blues/tango/vals și jur că tare mi-aș fi desmorțit picioarele. și n-am avut cu cine.
      la nunta unui văr chiar l-am întrebat dacă are invitați bărbați singuri, că aveam chef de un dans. da, avea, nu, nu dansau.
      la faza cu ”dacă deranjează pe alții nu se face” sunt de acord cu tine. libertatea mea se termină unde începe a celuilalt. și vice-versa.
      dar cu ce te deranjează că-s înflorată de sus până jos și-am pus 10 șiraguri de mărgele și-am umplut mâna de brățări?! să ne înțelegem, nu-s genul, eu sunt mai degrabă genul ”prea uni”, dar întreb și eu așa.
      da, ok, vestimentația ar trebui să păstreze niște limite, vorba aia, să fie potrivită cu ”scopul și durata vizitei”, dar în veci n-aș pune semnul = între ”nu scuipa pe stradă/spală-te” și ”nu te împopoțona ca o sorcovă.

    • Adica vrei sa spui ca adolescentul ala cu palmele transpirate care astepta doua ore de „meniaito” un slow sa o invite a aia de la a 9-a B la un „Kiss from a rose” nu eram eu?

      Nu de alta da’ am memoria buna si tin minte ca era asalt la baioneta ca la Grivita.
      Odata pana ajungeai al mandra in cauza si inca odata dupa ce se termina melodia…

      Trageau prietenele ei din toate directiile ca trupele Alfa la aplicatie.

      Nu bre…sa-ti explic. Barbatii ar dansa ei…dar ii omoara gura lumii:)
      Nuntile in sine sunt un poligon de varsat frustrari….Si cand imparti ringul cu douajdemii de matusi plictisite de antena 3, apai sa tre fereasca mniezo’ si maica Precista, ca deja ti-au calculat ascendentul si potrivirea zodiilor de la primul pas:))

    • Un gest penibil e să faci nuntă tradițional românească.

    • @Habarnam, e posibil să-mi amintesc greșit sindrofiile copilăriei și adolescenței. :)

      Adică vrei să zici că bărbații sunt mai lași decât femeile în a înfrunta gura lumii?! Că femeile sunt primele și uneori singurele care țopăie pe ranguri de dans la nunți. Și noi tot cu mătușile alea avem de-a face, ba chiar de multe ori sunt mai dure cu noi. Bărbații ajung acolo (dar nu pt dans în 2) mai după jumătatea petrecerii, după ce si-au făcut curaj cu câteva pahare. :)

  18. “Nu dansați cu o altă fată. O pereche de fete dansând nu e un spectacol de bun gust.”
    Bunul gust al cui?Carui nazist al conduitei firesti îi urgiseste privirea un astfel de spectacol? Doua fete nu numai ca pot dansa impreuna dar evolutia societatii a demonstrat ca pot duce o viata linistita impreuna fara sa le fie interzis un astfel de drept fundamental. Unele chestiuni pe care sa nu le faci par de bun simt altele nu prea.

  19. De 4 ani caut urmatoarea fata pe nume Iulia: Nelu tea rugat iulia sai dai si iei o suta dojda mi sasi ia tigari si maine ti da.

  20. „Știu că e nevoie de mai mult feminism în România și în Lume, de asta și muncesc să dezgrop texte din arhive.” Baga cu paine ! Legat de feminism, eu sincer nu vad in jurul meu mari schimbari fata de cum traiau parintii sau bunicii. Poate la bunici o fi fost mai naspa desi la cum urla bunica la bunicul ce se executa imediat sau se corecta cand facea tampenii… nu stiu… lumea e la fel. Chit ca nu au fost multe femei regine sau domnitoare mereu au fost acolo in coasta barbatilor si au luat si ele decizii de „management” chiar de pe vremea lui Burebista. Fie au temperat barbatii in actiuni fie i-au „catalizat”. Femeile nu au stat numai la cratita asa cum multi exagereaza.

    • Decand s-a inventat cozonacul boromir,nu se mai sta la cratita 😃

    • eh, în cele mai multe cazuri, bunicul urla la bunica și aia stătea smirnă.
      da, erau și cazuri d-alea în care femeia stătea în coasta bărbatului și lua decizii de ”management”, dar erau suficient de rare încât să se scrie despre ele ”io-te, bă, ce chestie”.
      bunică-mea se ascundea în pod cu soacră-sa când îl apucau pe bunicul pandaliile că rădea o sticlă de coniac pe zi. asta în tinerețile lor. târziu, când am început să eu încep să pricep lumea bunicul se potolise de tot (inclusiv ficatul operat că ajunsese pe papiote) și a fost unul din cei mai mișto oameni pe care i-am cunoscut.

    • @AB Si in statele din SUA care au un grad ridicat de feminism (legislativ, politic) tot apar cazuri precum cel al bunicii tale. Mai mult feminism n-o sa-l facă pe bărbatul care vrea sa bea si sa facă scandal sa nu mai facă asta. Nici măcar politia sau amenințarea cu închisoarea nu va face asta. Feminismul nu poate transforma societatea într-un „safe space” si nici nu cred ca ai cum sa ceri așa ceva daca judeci lucrurile la rece.

    • @Ciocanul: Bunicii se futeau mai pe ascuns cu alti parteneri (desi in general stia tot satul) si ramaneau casatoriti de gura lumii si de ‘dragul copiilor’.

      Cam aia e diferenta intre atunci si acum.

  21. Textul (ala din ’71) e o mizerie in contextul zile de azi. De acord, e o „fereastra” buna despre cum era societatea acum 50 de ani si e bine ca unii vor vedea ca totusi generatia din urma avea si ea apucaturi cretine.

  22. Ma uit la pozele alea doua si nu pot decat sa concluzionez ca adolescentele lumii se imbraca la fel pe toate meridianele si in toate timpurile.
    Fustele si pantalonii aia atat de scurti sunt la moda de la „Kora cu ochii migdalati” din muzeul Acopolei incoace…Asa ca e cam greu cu „Nu”-ul in fata unui asemenea argument.

    Restul „regulilor” sunt o tampenie atat de sinistra ca mi-e groaza sa ma gandesc ca exista cineva care le-ar lua in serios fara sa alunece bine de tot in patologic.

    „O simplă urmă de bilet de tramvai pe o mănușă albă face o impresie detestabilă.”

    Mai am o drama la activ, la fel ca domnu’ Ion Susai…ce dracu sa zic…

    • Daca vrei s-o lustruim filozofic, nici moda nu apare „de nicăieri”.
      Copii sunt impresionabili si vor, in mod natural, sa imite ce fac adulții din jurul lor.
      Mai ales daca acei adulți au și un statut social important.

      Așa ca argumentul apelului la naturalism nu tine, pentru ca natura ne-a lăsat la curul gol. Si înțeleg ca nu te deranjează sa vezi tinere femei da mă îndoiesc ca ai avea aceeași reacție la niște bărbați obezi, eventual și cu chelie.

      Exista multe statui Kore in multe muzee, multe dintre ele sculptate cu îmbrăcăminte diferita după regiune și obiceiuri locale.

      Sau facem precum Americanii: „respecta” cultura antica a indiei pentru ca se gasesc basoreliefuri cu orgii de tot felul si femei la bustul gol si fac apel la naturalism, dar își baga tot organul in India contemporana fiindcă indienii le sunt urați, scunzi si au pielea închisa la culoare.

      Tot pe argumentul naturalist, anumite permutații nu convin fiecărui sex individual. Leoaicele își alungă puii masculi din grup după o anumită vârstă.
      Trupele de cimpanzei își omoară ocazional cei mai slabi membri în mod direct, în bătaie. Naturalism, anyone !?

      Ideea nu este sa ajungem la o societate precum cea din Handmaiden’s Tale (sau ale coșmaruri psihotice ale vreunei autoare din Anglosferă) dar nici opusul.

      Iar noi romanii hai sa nu ne mai comparam cu Anglosfera ca suntem la sute de ani distanta din punct de vedere cultural…

      Ei au artisti cu dizabilitati.
      La noi, cam orice forma de dizabilitate e o condamnare la excluziune sociala completa si in plus cele mai multe dizabilitati sunt vin si cu saracie la pachet.

    • Am un verisor d-asta mai la moda. Genul ce a umblat cu pantaloni de aia stramti la glezne sau cu de aia ce aveau cracii pe la tibie. Nu zic, ii statea bine, ca e si mai prostut asa si imbracamintea practic semnalizeaza asta inca inainte sa il cunosti. Prietena normal ca are botox, silicoane, tatuaje, etc. Daca tot vorbim de feminitate, numa’ femijina nu e.

      Ideea e ca avea prostul obicei sa comenteze de cate ori vedea vreo tinerica imbracata mai dezbracata. Ca ‘normal ca se intampla violuri’ sau ‘parintii oare nu se uita la ele’.

      Si mereu ma uitam ca tampitul la el ba chiar odata i-am si zis ca daca el se poate imbraca in izmene altul de ce nu poate!?

      Cam asa e si discutia de aici, lipsese Arhi sa ne spuna de masculinitate si feminitate si discutia e completa. Ca de ce sa acceptam ca suntem cine suntem, ne imbracam in primul rand pentru noi, anumite fete vor sa fie vazute (da, e ceva excitant in a capta privirea altor oameni si a te simti dorota, pot intelege asta) sau unii dintre noi preferam viciile (spre exemplu mancam ca porcii) chiar daca asta inseamna ca aspectul poate fi putin afectat. Asta e, traim cu faptul ca nu flirteaza vazatoarea de la nonstoo cu noi. Sau in cazul unor frustrati (si sunt si pe aici) o facem ‘stoarfa’ sau ‘curva’.

  23. Ma intreb cum s-ar comporta o femeie in prima zi de munca daca ar respecta juma’ din regulile de aici.
    Nu raspunde la salutul colegilor pentru ca nu-i cunoaste. Spune pompos “buna,l ziua, sunt doamna Vasilescu” cand i se prezinta colegu’ simplu “salut, sunt Costel”. Dupa aia se duc toti in pauza de masa la un food truck … unde nu mananca cu colegii ca nu e politicos sa mananci pe strada.
    Deja e ciudata echipei si nu e decat in prima zi…
    La partea cu imbracatul-no comment, daca femeia se imbraca din banii ei e fix treaba ei daca se imbraca in “sorcova” sau ca o maicuta de la manastire.

    • Și are să fie respectată și temută de toți dârlăi! Pentru că le arată că nu are nevoie de complimentele lor false sau de flirturi inutile.

  24. What? Adica tu prin toate astea vrei „sa aduci” mai mult feminism in Romania? =))))

  25. „O simplă urmă de bilet de tramvai” – ce urme lăsau biletele de tramvai? Știe cineva?

    • Depinde ce ai facut inainte cu biletul ala de tramvai…multe lucruri de mare necesitate lipseau in timpurile astea preocupate cu standardele inalte de feminitate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile