Oculus Quest 2 – după două luni…

Văd că am scris review-ul la Oculus Quest 2 în 22 septembrie. Deci au trecut două luni. Așa că niște impresii după două luni de folosire.

Casca se ține bine de tot. Am cumpărat la jocuri în perioada asta de n-am cumpărat în tot restul vieții mele atâtea. Undeva pe la 1500-2000 RON dacă bine estimez. Prima chestie care mă deranjează e durata de viață a bateriei. Am chef să joc ceva și primesc mesaj pe ecran că mai am vreo 20% baterie. Se încarcă în vreo oră și jumătate dacă bateria e la zero așa că am de așteptat. Ceea ce m-a determinat să cumpăr o chestie numită Rebuff Reality VR Power 2 for Oculus Quest 2 – o baterie externă de 10.000 de mAh care ar trebui să ofere un plus de 8-10 ore. E făcută să stea pe cap la modul ergonomic și costă 67 de Euro + 15 Euro transport pe vr360eshop.fr. Aștept să ajungă luni cu alte chestii.

Al doilea minus e că curelele de prindere pe cap ale strap-ului original sunt nasol de ajustat. Când pune soția casca pe cap trebuie schimbată configurația. Așa că am luat ceva numit Seltureone – un headstrap ergonomic care poate fi reglat cu un dial imens în spate. E vreo 34 de Euro pe Amazon Franța.

A treia chestie e că am tendința să cam dau cu manetele prin pereți. Joci ceva și te agiți și – zboc – tragi un pumn peretelui. Până acum sunt OK, dar am zis să fiu precaut și le-am luat niște acoperitori din cauciuc menite să le protejeze (vreo 22 Euro). A patra chestie oarecum deranjantă e că dacă nu aranjezi bine casca Oculus Quest 2 pe cap intră puțină lumină pe la baza nasului. Se rezolvă cu un cover special din silicon al celor de la KIWI Design (17 Euro pe Amazon Franța).

Aparte de asta încă am 40GB spațiu de stocare liber din 128 deși am vreo 50+ chestii instalate. Dacă activez 120Hz la partea de refresh rate se încălzește nițel dar nu deranjant de mult. Însă îți consumă bateria mai ceva ca un cal înfometat. Apar jocuri și chestii noi săptămânal. Partea mișto cu store-ul Oculus (rebranduit ieri în ”Meta Quest”) e că dacă nu joci ceva cumpărat mai mult de două ore, în termen de 14 zile poți cere refund. Cum majoritatea aplicațiilor nu au demo iar din clipurile YouTube e cam greu să-ți dai seama dacă îți vor cădea cu tronc, pentru unele chestii cer refund. Cum ar fi un joc numit ”Death Horizon: Reloaded” pe care l-am cumpărat și mi s-a părut anost și prost făcut.

Sunt mișto jocurile VR cu tematică horror. Cred că astea-s cel mai des întâlnite, cel puțin pe platforma Oculus. Sunt pline de jump-scare-uri. Gen te plimbi și tu liniștit printr-un spital decrepit și apare în fața o semi-moartă care-și răsucește capul, se urcă pe perete și începe să umble de-a-ndăratelea pe tavan în cele patru. Se aud copii râzând undeva în depărtare.

Cum să vă zic eu… cam scapi niște pipi când dai de faze de-astea.

Mai ales că te întorci să fugi și la celălalt capăt al coridorului e un om fără mâini care geme și zvâcnește intermitent. Tresari și mai iei un perete de cameră în față, mai bagi un controller în zid…

Am luat un joc cu zombie, m-am înarmat cu jumătăți de țeavă, am deschis ușa și era unul fără picioare și pelvis care hârâia amenințător și se târa spre mine lăsând o dâră roșie pe jos. Dat exit pentru că fuck that shit la două dimineața, că-s trecut de 40 și am intrat deja în zona aia în care un hertz attack devine tot mai probabil până și când vin facturile.

În alt joc era o doamnă îmbrăcată în haine de epocă. Și-a rupt mandibula și m-a luat în brațe. Și absolut normal că se stinge lanterna când e mai beznă, și absolut normal că aprinzi un Zippo și brusc lipit de fața ta e un adolescent fără ochi sau altă dihanie de-asta care trebuie să iasă din întuneric. Găsești o păpușă din cârpe și auzi o voce cum îți spune să-i dai foc. Și-i dai foc și se aud urlete de agonie undeva în față. Ai de plm. Vocea zice că acum, că i-ai dat foc, ești gata blestemat și felicitări și alea-alea.

Chestii care merită cumpărate

Aplicații

Guided Meditation VR ($14.99)

E o aplicație de… meditare. Are vreo 80 de scene prin care te poți plimba, majoritatea cu natură. E adevărat că te liniștește și e plăcut să stai prin ele. E adevărat și că unele puteau fi mai mișto făcute.

Nature Treks VR ($9.99 USD)

Mult mai bine făcut decât aplicația de mai sus. Doar 10 medii dar poți interacționa cu ele și arată mult mai mișto. Ai în jurul brațuțui stâng un fel de brățară cu sfere de lumină și fiecare face ceva: schimbă ziua în noapte, fac să crească copaci acolo unde le arunci, atrag animalele spre tine să le poți vedea de aproape.

Wander ($6.99)

Ei – asta e o chestie foarte mișto. Se folosește de Google Street View pentru a te proiecta într-o reprezentare 3D a ceea ce mașina celor de la Google a înregistrat cât a mapat străzile lumii. Practic poți călători aproape oriunde. E genul ăla de aplicație din care nu mai ieși vreo două ore. Am fost în Ulaanbataar, Congo, Ungaria, Islanda, SUA… Mergi prin India și te uiți în jur prin Mumbai și e jeg peste tot. Sau dai click să te așeze random undeva și ești pe ceva drum de țară din Bulgaria sau un oraș mic german.

BRINK Traveler ($9.99)

O altă aplicație care te trântește în natură, doar că spre deosebire de anterioarele grafica aici bate de departe toate titlurile din gama asta. BRINK Traveler are 12 destinații din SUA pe care le poți vizita, fiecare cu alte 3-4-5 zone adiacente în care poți intra. Spațiul de manevră nu este mare dar 1. poți interacționa într-o anumită măsură cu mediul și 2. grafica e impecabilă. Stai pe marginea Marelui Canion și iei pietre de pe jos și le arunci în hău. Gradul de imersiune e aproape total.

SKYBOX VR Video Player ($9.99)

Există aplicații destule de redat secvențe video, dar Skybox e aparte. Costă, dar te lasă să te uiți în 3D sau 2D la filme din sala de cinema, de pe Lună, din spațiu și încă un mediu. Filmele 3D sunt recunoscute imediat și afișate corect în funcție de format. Cele 2D pot fi afișate în felurite moduri – cu dimensiuni modificate, alt aspect ratio, cu sau fără subtitrări. Skybox poate citi fișiere prin rețele LAN Samba sau DLNA. Nu știu dacă își merită banii dar cu siguranță e cea mai bună aplicație de redat filme la ora actuală. Pe Quest, cel puțin.

Kingspray Graffiti ($14.99)

Faci grafitti pe ziduri. Cu ce culori vrei, cu ce grosime de dâră vrei. Ulterior poți salva ceea ce desenezi. Este extrem de bine făcut și imită realitatea aproape 1:1. E relaxant.

Jocuri

SUPERHOT VR ($24.99)

Încă îl joc. E fascinant. Cred că e cel mai vândut joc pe platformele VR. Simplu, captivant. Transpiri ca un porc după o oră de gameplay, dar merită.

Catan VR și Chess Club ($22.99)

Pe astea două le-am luat în bundle la reducere. Catan VR e jocul Catan în… VR. Poți juca cu alții online sau cu un AI. Ai vreo 4-5 camere în care să-l joci și vreo două tipuri de afișare a jocului (cu sau fără detalii animate). E mișto. Grafica nu e strălucită dar gameplay-ul e bine realizat. Chess Club e un joc de șah și merită toți banii. Poți juca în vreo 3-4 medii diferite din care unul este un club select de șah cu mobilă veche. Poți juca cu alții, online sau împotriva unui AI. Are atâtea moduri de configurare ale AI-ului de sigur nu te plictisești. Apuci piesele cu mâinile (după ce dai enable la Hand Tracking) și muți. Am stat vreo trei zile jucând șah așa.

Space Pirate Trainer DX ($24.99)

Ăsta e de departe jocul meu preferat. E un simplu shooter. Ai pistoale care trag cu diferite feluri de muniție, ai un scut de energie și un bici energetic. Joci cu alții sau împotriva calculatorului. Scopul e să împuști cât mai multe drone care trag spre tine cu laser. Nu e complicat dar e genul de joc pe care știu că oricând mă pun să-l pornesc n-am să regret.

Lies Beneath ($29.99)

Un horror excelent cu o grafică aparte de tip ”comic strip”. Trebuie să ai stomac pentru el – recunosc. Nu l-am jucat încă îndeajuns de mult dar nu regret că l-am luat.

POPULATION: ONE ($29.99)

Ăsta e multiplayerul pe care-l joacă toată lumea așa că l-am cumpărat și eu. E mișto. Sunt sute de playeri online oricând și-l poți juca în diferite moduri. Practic vă măcelăriți reciproc cu fel de fel de arme de asalt. E mișto că dacă joci în echipă auzi ce vorbesc ceilalți și poți vorbi și tu cu ei. Așa am jucat cu un tip de 62 de ani, cu unul de 57 și o mamă din UK (!) care juca împreună cu cei doi copii ai ei (să fi avut sub 10 ani).

In Death: Unchained ($29.99)

Buy it now. Serios: e superb jocul. Ești un arcaș medieval într-o lume fantastică în care preoți corupți și demoni au ceva cu tine. Ai felurite arcuri (și arbalete) cu săgeți cu vârfuri diferite. Are un mod tip tower defense numit ”Siege of Heaven” în care trebuie să aperi dintr-un turn Porțile Raiului de hoarda de necurați. Nu mă mai satur de joc și singurul lucru care mă face să dau jos casca e că deja mă doar brațul stâng de la cât am ținut acul cu el întins în aer. Grafica e absolut superbă iar muzica e de milioane.

Song in the Smoke ($29.99)

Un alt joc excelent care m-a prins. Este un survival adventure în care ești în rolul unui semi-primitiv obligat să supraviețuiască în junglă. Trebuie să culegi fructe și ciuperci, să vânezi, să te aperi de animale fioroase. Îți faci topor cu lamă din piatră, săgeți cu vârf din piatră, așezi focul scăpărând o cremene de un bolovan. E mișto. Îl ochisem de ceva vreme dar nu credeam să îmi placă așa de mult, că-l luam mai devreme.

Aparte de asta am mai cumpărat A Township Tale ($9.99) și Gun Club VR ($19.99) dar nu am apucat să le joc încă. Din ce-am luat dar am returnat amintesc

Vader Immortal: Episode I ($9.99) – îl termini într-o oră și aparte de grafica mișto nu e mult de capul lui.
National Geographic Explore VR ($9.99) – speram să fie mișto, dar n-a fost.
Let’s Create! Pottery VR ($19.99)dezamăgitor. L-am jucat pe vremuri pe iPod Touch și era superb. În VR însă nu-l poți juca cu hand tracking activat că-ți sar palmele prin aer la modul haotic și e inutilizabil așa. Păcat.
Ocean Rift ($9.99) – te uiți la trei balene prin apă tulbure și cam aia e tot. Nu merită banii.

All-in-all I’m pretty much hooked. Speram că acum de Black Friday să prind reduceri la jocuri dar n-a fost perioadă de promoții pe Oculus Store. Am dat preorder însă la After the Fall® – Launch Edition ($34.99 cu 10% reducere). Apare în 8 decembrie și judecând după ce-am văzut în clipuri e un zombie shooter excelent.

În Wishlist mai am Morels: Homestead care trebuie să apară în decembrie, Myst ($29.99), Layers of Fear VR ($19.99), The Room VR: A Dark Matter ($29.99), Red Matter ($24.99) și Apex Construct ($9.99). Întâi însă să mă satur de cele de mai sus.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

 1. Dl Coloja, jucatul ăsta compulsiv e problematic. Să mergeți la un psiholog, ceva

  10
 2. Alyx de la Valve e inca 50 Euro dar o sa ai parte de vreo 15-20 de ore foarte imersive.

  00
 3. Foarte tare review. Astept gagicile :)

  00
 4. Cand am ajuns la bucata aia de silicon am facut pauza si-am numarat. Ai luat 4 accesorii pentru ergonomie si uzabilitate. Cum rahat a trecut produsul asta de qa, focus gropus si beta testing?!

  In rest, zic si eu un ++ la Alyx. E jocul in care folosirea mainilor nu pare un simplu gimmick.

  00
  • @Gabi: costă $300 versiunea de 64GB. $349 aia de 128. $399 aia de 256. Spre deosebire de alte soluții e de cel puțin de 2x mai ieftin un Quest 2. E totodată singurul care știe deocamdată refresh rate de 120Hz. Practic se vinde în pierdere hardware-ul. Dar ca să ajungă la prețul ăsta Facebook/Meta a trebuit să reducă din costuri de undeva. Headstrap-ul e rudimentar, cauciuc în loc de piele pe partea care face contact cu fața, nu ai buton de reglare IPD în afara dispozitivului, un singur cooler în interior. Nu cred că aveau cum să-l vândă la prețul ăsta în alt mod când alte dispozitive concurente costă $700-$1000. Momentan rupe efectiv la vânzări.

  • Pai baietii de la R&D au si ei niste SRL-uri pe care au dezvoltat accesoriile stiind problemele.

   00
 5. In afara de porn nu prea ai ce face. O sa vezi ca o sa inceapa sa adune praf dupa ce trece hype-ul de 2 sapt.

  00
 6. Cum e cu senzația de rău? Nu ți se face rău de la utilizare?
  Eu am luat acum vreo 2 ani un PS4 cu casca lor vr și am incercat diverse titluri , de câteva ori dar efectiv mi se face atât de rău că nu pot juca mai mult de 15-30 min

  00
  • @Claudiu: dacă reglez bine lentilele (IPD-ul meu e de 59,5) atunci nu amețesc. IPD = Inter-Pupilary Distance. Se poate măsura cu aplicații de pe Google Play.

  • Și eu am aceeași problema pe PS4 VR, e un sistem mai vechi, inferior, de tracking pt mișcare și generează mai mult motion sickness. Mai mult de 30 de minute nu rezist într-un foc, ies din joc râgâind, la propriu.

   Cu toate astea nu am aceeași problema cu Oculus Quest 2. Senzația de motion sickness nu e eliminata complet, dar extrem de mult diminuată. Joc pe Quest câte 1-2 ore pana sa simt nevoia de o pauză, și de obicei e din motive de oboseala fizică, sau de ochi roșii.

   Cui nu îl deranjează ca Oculus Quest e practic un dispozitiv de spionaj al lui nenea Zuck, ii recomand maxim Quest 2. :)))

   00
 7. foarte bun SuperHot VR dar atentie sa nu loviti ceva din imprejurimi, necesita mai mult spatiu decat credeam.

  00
 8. Sunteti de acord ca jocurile pot ajuta o persoana sa relaxeze? la un anumit nivel jocurile virtuale sunt utile?

  00
  • @Florin: anumite jocuri te pot ajuta să te relaxezi, dar nu toate. Majoritatea n-au aceste efect; din contră.
   jocurile virtuale sunt utile în funcție de specificul lor. ”Beat Saber” te lasă să țopăi pe melodii cât tai cu laserul cuburi 3D și mai slăbești așa. ”Medal of Honor” în schimb nu e nici relaxant, nici foarte util; aparte de factorul ”distracție”.

  • Multumesc pentru raspuns! Mi-e îmi plac jocurile pentru ca ma ajuta sa ma „deconectez” de la tot și toate. Din păcate fac asta foarte rar. Poate ca este mai bine asa

   00
 9. Abia aștept sa trăg prima băută în metaverse.

  00
 10. Până se mai poate prefer să trăiesc the real shit

  00
 11. NOU
  #20

  Si uite asa a inceput matrixul dragii mosului…

  00
 12. ” Speram că acum de Black Friday să prind reduceri la jocuri dar n-a fost perioadă de promoții pe Oculus Store.”

  He He . Doar in Romania a fost Black Friday. La americani e imediat dupa Thanksgiving (a 4-a joi din noiembrie).DEci o sa fie vinerea urmatoare

  00
  • @Me: Bine de știut. Eu credeam că vinerea asta e la ei. Mai aștept atunci.

  • Si cum spunea cineva mai sus cumpara-ti Half-Life Alyx pt PC si-l pornesti prin conectare wireless la desktop (mine nu-mi merge ca am laptop cu placa dedicata dar folosesc Virtual Desktop si merge perfect.)

   E cu totul alta grafica si interactiune.

   00
 13. dupa primul articol m-ai convins sa incerc si eu. m-am impiedicat de legatura obligatorie cu contul de facebook. aia e, nu e pentru mine.

  pare destul de prost facut din ce zici. inca 100+ de euro pe accesorii care sa remedieze carente de design…. ntz, ntz, ntz…

  + ce zice colegul Me mai sus. Black friday e vinerea viitoare.

  00
  • @thebblack: păi nu-s ”carențe de design”. Sunt accesorii. Așa cum mașina are accesorii. E ca și cum ai refuza să cumperi o mașină bună pentru că nu are MP3 player încorporat sau husă de piele pe volan. Toate căștile, indiferent de marcă, vin cu accesorii care se pot cumpăra separat și care fac viața mai ușoară. La fel și aici.

  • headstrap-ul ala de cauciuc si fara buton de reglare care trebuie ajutat/inlocuit cu un ceva de 34 de euro de pe amazon este o carenta de design.

   bateria mica care poate fi ajutata cu una de 67 de euro de pe amazon este o carenta de design.

   manetele casante care pot fi ajutate cu niste protectii de cauciuc de 22 de euro este o carenta de design.

   faptul ca casca nu se muleaza perfect pe fata si intra lumina dar poate fi usor remediat cu un ceva de 17 euro de pe amazon este o carenta de design.

   practic este cum ai zis mai sus. au taiat pe ici pe colo ca sa ajunga la 300 de euro pret de vanzare, nu 1000 ca concurenta.
   la fel de practic insa problemele semnalate de tine sunt 150 de euro retail. deci cel mai probabil puteau fi remediate direct de producator cu o crestere de pret de sub 100. adica pretul de vanzare tot ar fi fost mai putin de jumatate ca la concurenta.

   faptul ca au stiut de ele si le-au lasat intentionat asa sau pur si simplu nu au aflat de ele decat ulterior lansarii pe piata conteaza prea putin din punctul de vedere al consumatorului.

   00
  • Cam sunt carente de design, al caror scop este reducerea costului final.
   Playstation VR, de exemplu, are inclus acel buton de reglare, precum si un cadru solid si comfortabil.
   Dar are alte dezavantaje:
   1) ai nevoie de un PS4 sau PS5 cu adaptor (merge si conectat la PC dar e multa bataie de cap)
   2) are fir(e)
   3) rezolutie inferioara
   4) controllerele nu sunt nici pe departe la fel de avansate cum sunt cele ale Oculus

   00
  • „m-am impiedicat de legatura obligatorie cu contul de facebook. aia e, nu e pentru mine”

   s-a scos recent

   00
  • @vosidit98, abia daca merita quest2-ul, psVR e foarte vechi si pentru majoritatea creeaza dureri de cap, asta e, sony inca se trage pe cur pana lanseaza un update

   00
 14. Salut, A incercat cineva de aici HTC Vive Pro 2 fullkit ? Costa o caruta de bani comparativ cu Oculus dar pare a fi cel mai sofisticat. Pe google e destul de laudat dar as vrea si o parere persoanala de la cineva care a testat, fara review-uri de astea platite.

  00
  • NOU
   #32

   Valve Index e cel mai bun all around si are AMOLED (ajuta mult). Insa calitate pret Oculus Quest 2 asta e. Vive Pro 2 e cel mai bun la display res (dar e LCD), la miscari (tracking e cel mai bun) si e cel mai scump (cam 8000 lei sau chiar 10000 lei cu toate).
   Daca esti incepator, Oculus Quest 2. Daca esti avansat, clar Valve Index. Daca esti foarte bogat – Vive Pro 2, dar nu te astepta la multe in plus, ba din contra, e tot pe-acolo.
   As astepta sa scoata Index cu modul de wireless, ca sa ai tot ce e mai bun. Sau Quest 2 cu router Wi-Fi 6 ca sa aiba banda pentru wireless (altfel esti limitat la usb C).

   00
  • eu astept sa scoata cu 5g sa nu ne mai kkm pe noi cu latency dar nu cred ca scot ca sunt prea multi dinozauri in sistem

   00
 15. jocurile alea cu jump scares te pregătesc pt momentele reale, eu zic că sunt utile în viața de zi cu zi. Mă enervează la jocurile vr că nu au desenat complet mâinile personajului, adică e enervant să vezi niște cioturi fără brațe și pare ca un joc incomplet.

  00
 16. am vazut ca ai postat jocuri in mare, pare ca te-a prins ‘meta’ versul
  voiam sa intreb cat de multiplayer sunt jocurile/aplicatiile
  e cam trist in opinia mea tot haipul cu .meta, probabil va deveni ceva comun abia peste vreo 7 ani, undeva la sfarsit de anii 20
  la fel de trist imi par si toate companiile astea care isi aleg nume cuvinte din dinctionar, plm daca as fi la conducerea ue as interzice instant prostia asta

  00
 17. Eu am returnat Oculus Quest 2….Bazaconii pentru impuberi și copii mici…..prefer sa stau in lumea reală…e mai frumoasa și mă simt extraordinar de bine!

  00
 18. recomand Moss (adventure, controlezi un soricel mic care te vede ca mnezo’ si il ajuti cu diverse prin puzzles), Arizona Sunshine (zombie shoter, dar fun), Fruit Ninja

  00
 19. Nu au fost oferte pentru ca inca nu a fost Black Friday. E vinerea asta.

  00
 20. Ba nene dar porn-ul cum e? Si sa nu-mi spuneti ca toti care aveti casti nu ati incercat

  00
 21. Inca nu ai incercat virt-a-mate ? asteptam un review :).

  00
 22. Parca vad ca maine, poimaine scrie pe el Meta si ajung unii saracii, satui de lumea reala sa plateasca abonament la lumea „reala” ca in Inception.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube