3 din România: imobiliare, comisioane și mașini

Timișoara, Calea Martirilor: bloc de 10 etaj construit la 3 metri de o casă, pentru că așa o cumperi mai ieftin, că omul o să se enerveze de fiecare dată când iese în curte.

Un agent imobiliar are o ofertă interesantă: comision 10% la vânzarea unui apartament. Bine, că apartamentul are uneori 85 și de fapt are 72mp, la 3 camere, asta e nasol.

Mai țineți minte când vă spuneam că la țară ai nevoie de mașină cu care poți căra materiale de construcții? Am văzut sâmbătă destule mașini care cărau tot ce puteau.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Comision de la cumparator 10%? Pai nu mai bine caut eu pe net si vorbesc direct cu proprietarul.

    00
    • e exclusivitate.

    • Fantastic! Adica tragi 3 basini la calculator si freci masina de cateva ori, si-ai ce manca un an de zile?!

      A, stai, era Remax. Se explica. Cand am interactionat cu ei am avut de-a face cu un baiat tip ‘valutist’. Bun de gura si bun in a omite aspecte esentiale – cum ar fi procese pe rol sau intrari in posesie cu cantec. Plus comision de 5% si exclusivitate, pe … ce ? Acte nu, poveste clara nu, extras CF nu.

      Cine vrea sa-si cumpere ceva imobiliare ar trebui sa-si angajeze nu agent imobiliar ci avocat.

      00
  2. Nu știu în alte orașe cum e, dar în Cluj nu există persoane mai slab pregătite și mai inutile decât agenții imobiliari. Efectiv în afară de a muta anunțul de la proprietar la ei, nu fac nimic, nici măcar nu corectează greșelile din anunțuri

    00
    • Asta fac in toata tara.. meseria pu*ii…

      Sa spunem ca ar fi nevoie de un agent atunci cand esti proprietar, vrei sa vinzi ceva si n-ai timp sa raspunzi la telefon si sa mergi cu 10 oameni pe zi la proprietate si atunci apelezi la un agent si-l lasi pe el sa faca asta si-i dai un comision.

      Dar in rest, cine dracu are nevoie de serviciile lor, nu stiu. Se baga ca musca in lapte si vor mii de euro pe un telefon si o plimbare. De cele mai multe ori nici ei nu stiu unde e proprietatea, doar au noroc ca au numarul proprietarului luat din anuntul initial si atunci, in fata ta, il suna, “domnul Ionel, unde aveti apartamentul ca as avea pe cineva”. Practic e ciordeala de anunturi nu agentie imobiliara ceea ce fac 90% dintre ei.

      Meserie de lepre mai mari decat astia nu stiu daca mai exista.

      00
    • @Brusti – asa e numai ca ei cer 2% nu 10% ca doar suntem oameni. La 10% trebuie sa scrii tu anuntul de la 0.

      00
    • @Andrei Notarul public e la fel de hoț.

      00
    • Merita agentie doar daca incerci sa vinzi o mizerie, ceri prea mult sau ambele. Pentru ca agentul trebuie sa prezinte la foarte multi pana sa muste fraierul.
      Unde am stat in chirie acum 2 ani proprietara l-a dat la prima sau a doua persoana care a venit sa vada pentru ca zona era buna, apartamentul era pus la punct si pretul era cinstit.

      00
    • Vasile, notarul public e o autoritate a statului. Fara autentificarea lui, tu nu ai putea sa ai un drept de proprietate legal. Asa e legea, cineva trebuie sa si parafeze vanzarile si cumpararile, nici nu are rost sa-ti mai explic ce s-ar intampla daca ar face toti de capul lor, fara notar…

      00
    • Subscriu la ce spune Brusti. La mine în bloc s-a vândut un apartament și fiind curios cât a costat am căutat anunțurile puse de firma imobiliară. Vă jur că nu aveau vreo poză cu interiorul, doar 2 poze cu blocul din google street view. Apartamentele se vând singure pratic, dacă ceri un preț decent.

      00
  3. Boss, mai nou in Iasi iti zic suprafata si pretul pe metru construit, nu pe cel util. Si asa ajungi la un apartament cu un dormitor si un mic living in total 45mp, la pretul exclusivist de doar 70k euro.

    00
    • Mai nou in Iasi se fac apartamente fara gaz, „eco” ca in vest, desi am intalnit si fara utilitati (apa + canalizare).

      Banuiesc ca de cele cu bucataria in sufragerie ai auzit, sau „open space”, ca doar cine mai sta sa gateasca

      00
  4. 2 aspecte ale blocului din Timișoara ar trebui discutate aici.
    Primul este legat de prostituarea factorilor decidenți (ex. arhitect, consilieri locali) care nu pot spune „nu” unor asemenea aberații urbanistice.
    Al doilea aspect este legat de existenta cumpărătorilor. Daca nu ar exista cumpărători nu cred că „dezvoltatorii” ar risca.

    00
  5. Eu stau la cateva aprox. 800m de blocul respectiv si am inteles ca atat casa de langa cat si cladirea din cealalta parte apartine dezvoltatorului. Casa o sa fie demolata pentru ca nu va mai fi folosita pe post de depozit / loc pt muncitori. Hala de langa care este depozit de mobila SH se va transforma in Profi (astia is mai a naibii ca aia cu pariurile). Mie unu mi-e teama de ce se va intampla cu canalizarea si presiunea apei cand se va da in folosinta acel bloc. Cartierul Braytim e zona de case, nu blocuri. De curent sa nu mai zic. Acum un an, un agent de la o agentie din oras incerca sa ma convinga sa cumpar acolo un apartement ca in feb. 2018 cel mai tarziu, blocul se va preda la cheie tuturor clientilor. Iata ca se termina anul si nu e gata.

    00
  6. „apartamentul are uneori 85 și de fapt are 72mp”.

    Suprafata construita vs suprafata utila.

    00
  7. Iti zic eu care e faza cu blocul facut la 3 m de casa aia: proprietarul casei a primit vreo 10-15 k euro despagubiri ca sa nu faca reclamatie si gata.
    La cum arata casa, sigur nu e deranjat sa aiba vederea blocata de un bloc atat timp cat are bani pana moare (banuind ca e pensionar)

    00
  8. și totuși nu prea se găsesc anunțuri de la proprietari pe internet, ceea ce înseamnă că lumea e mai mult decât bucuroasă să plătească comision unor jepcari.

    00
  9. 10%! Asta e trolling.
    Cât despre suprafață, nu sunt de acord. 72 mp suprafață utilă la un apartament de 3 camere nu este deloc puțin (suprafața utilă nu include balcoanele)

    00
  10. Avand in vedere faptul ca aceeasi proprietate este la vanzare si la 145.000 euro, agentia asta de cere 10% chiar acorda o reducere foarte buna :)

    00
  11. 10% comision… Vad ca zice de Remax in anunt. O avea nevoie de bani ala a lui Udrea (noul sot, Adrian Alexandrov) :)

    00
  12. Mai nou agentii cer si cost de vizualizare 50 de lei.

    00
    • Asta nu e tocmai rău. Depinde de ce vinzi și cui.
      Ți-ar conveni să stai blocat toată ziua cu oameni care nici nu au de gând să cumpere ceva în următorii 5 ani?
      În plus, un agent profesionist te plimbă prin bloc, pe lângă el, sa vezi unde e ghena, locul de parcare, grădinița, metroul, parcul. Poate treceți și pe la administrator să dați bună ziua.

      00
    • Japca pe fata

      00
    • japca implică luarea prin forță. nu îți ia nimeni banii cu forța, tu alegi să îi dai. deci nu e japcă, și nu e pe față. e taxă pentru servicii.

    • e japcă, pentru că se percepe comision și de la cumpărător și la vânzător. Dacă eu cer ajutorului unui agent, pentru a îmi găsi un apartament, atunci e normal să îl plătesc. Dacă îl găsesc pe net și sun, atunci e de căcat să îmi ceri 50 lei să vin să îl văd. Problema e că lumea acceptă toate căcaturile, dau șpagă la agenți, se bat pe apartamente. În 2009 pun pariu că nu cerea nimeni taxă de vizionare, proabil îți făcea și o muie dacă veneai să le vezi cotețul. Asta e piața, așteptăm să se termine ciclul.

      00
    • Depinde. Pentru un serviciu ca cel descris mai sus in care agentul imobiliar nu stie mai nimic despre apartament, mi se pare exagerat. Daca te-ai duce la o intalnire la agentia imobiliara unde ti-ar arata o mapa pe fiecare apartament cu poze, suprafata exacta si tot ce mai ai nevoie sa stii, si ai alege in cunostinta de cauza sa vizionezi 1-2 apartamente care ti se potrivesc, hai ca ar mai merge.

      00
    • Ia sa mai suga p..a agentul care cere taxa de 50 lei pentru vizionare. Toti mortii de foame, analfabetii lui peste sunt agenti.. pai la 10 vizionari/zi X 5 zile pe saptamana un rahat din asta face 10.000 lei pe luna.. ca “doar nu vreti si chitanta pentru 50 lei, nu domnu’?”

      Sa-mi spele masina daca vrea 50 de lei, in mortii lor de jegosi.

      Scuze, poate am fost prea elegant, data viitoare o sa spun mai direct ce am de spus :))

      00
    • @Andrei
      Un agent are cam 3-4 vizionări într-o zi norocoasă. Stai liniștit că tocmai pentru că sunt mulți și nu prea au tranzacții iau comisioanele astea..
      Am colaborat cu niște agenți, din păcate doar unul a fost ok, dar s-a răzgândit proprietara cu oferta pe masă.
      Altul dorea comisionul la precontract (Rezo Imobiliare) și a transmis oferta către proprietar mai departe doar după ce ne-am înțeles la comisionul său. Asta desigur, după ce a titrat exclusivitate dar anunțul era deja pe imobiliare ro..și de fapt era un subcontractor de la altă agenție (probabil agentul dădea parte din comision mai departe)..

      00
    • Cu asta aș fi de-acord.

      Mai scapă de gură-cască și îs aproape de a face și eu asta cu toți care-mi zic că au ei o idee de business și să ne întâlnim să povestim :))

      00
  13. La noi urbanismul e foarte tampit, dar lasa portite.
    Problema este cand pui limita la abuzuri.

    E cerere mare d elocunite, iar unde e teren liber, nu sunt utilitati, nici PUZ, nici… nimic.
    Pe de alta parte, PUG-urile sunt depasite, iar retragerile teoretice sunt optimiste…
    Adesea se cere retragere 50% din inaltime (minim 5 metri) ceea ce e adesea SF realist, la cat costa terenul in orase.
    Si atunci se face PUD (plan urbanistic de detaliu), care implica niste arhitecti cunoscuti, care se ajuta intre ei in comisii.

    Pe scurt, la sfarsit ai multa spaga oficiala si neoficiala, dar faci bloc unde e terenul, adica intre case.

    00
  14. sunt curios câte blocuri recent construite au autorizații

    00
  15. În SUA comisionul e între 3 şi 3-5% care şi ăla se împarte dacă sunt mai mulţi agenţi implicaţi.

    Şi ăia umblă să facă actele, inspecţii, etc, îţi face programarea la notar, tu doar trebuie să semnezi şi să dai banul. Atât.

    La noi plăteşti 10% pentru că…taxă de fraier.

    Am urât cu patos orice agent imobiliar de când am închiriat o garsonieră de 100 eur pe lună (prima din viaţa mea, nu ştiam cum) şi când gata să o iau, pe lângă garanţie 200 de eur, stai că 50 de eur e comisionul agentului imobiliar. Păi cum, eu trebuie să plătesc?

    N-am mai insistat că era zonă ok, garsoniera decentă (tot am zugrăvit-o după că nu m-am putut abţine), dar să îmi zică în ultimul moment că mai am de plătit 50EUR comision cash la agentul imobiliar m-a enervat la culme.

    Am fost fraier, ştiu, nu s-a mai repetat de atunci.

    00
    • Depinde acum de situatie.
      Daca tu te-ai dus la o agentie si ai cerut sa iti gaseasca o garsoniera intr-o anumita zona, atunci este oarecum corect sa platesti un comision.

      Dar daca ai gasit pe net oferta (chiar si pe site-ul agentiei) si te-ai dus direct sa inchiriezi, atunci comisionul trebuie platit de proprietar.

      00
    • Da fix, am gasit-o pe net, aceeași vrăjeală de peste tot, era cică exclusivitate.

      Dacă mergeam la agenție ca un boss și le ziceam să-mi trimită oferte și eu să stau doar acasă la căldurică, sunt de-acord.

      Dar eu am făcut căutarea aia doar s-a prezentat acolo.

      Și din moment ce a trebuit să o zugrăvesc îți dai seama că nu era lux.

      00
  16. Am luat o dacie papuc sa car materiale pentru casa. Juma de an mai tarziu am vandut-o, firmele de constructii nu stiau cum sa te faca sa iei de la ele, transport gratuit, trimitem si pompa la cifa de beton sa nu va chinuiti, va lasam si paletii, numai numai sa luam cat mai multe de la ei.

    Am comandat recent 10 tevi amarate (50mmx50mmx6m) de la arabesque, am intrebat cat costa transportul, nimic, ca oricum au drum incolo si daca mai am nevoie ma servesc cu placere, astia fiind dobitocii care in urma cu ~6 ani au refuzat sa imi aduca 5 peleti cu ciment ca nu lucreaza decat cu firme, nu se incurca cu persoane fizice.

    00
  17. Nu inteleg logica asta cu comision de la cumparator.
    Adica tu pui ceva la vanzare, eu vin sa cumpar, dar nu imi dai voie decat daca mai adaug 10% la pretul postat de tine.

    Sunt de acord ca un agent imobiliar merita sa ii platesc comision daca eu m-am dus la el si i-am cerut sa imi caute o casa cu anumite specificatii.
    Iar agentul gaseste casa respectiva.

    00
  18. Am apartament in acel bloc si omului cu casa de langa i s-a oferit un pret corect al pietei inainte de constructia blocului, dar bineinteles ca omul a vrut sa se imbogateasca si a cerut un pret exagerat pe casa asa ca a ramas cu casa inconjurata de bloc si parcare (in dreapta casei se continua parcarea).
    Beneficiarii sunt unii din cei mai ok din Timisoara, sunt oameni corecti, cinstiti si transparenti dar nu au acceptat sa cumpere casa omului la suprapret.

    00
  19. Pot sa ma bag si eu in comentarii ca am trecut prin chestii de genul la inceputul anului (agenti, cumparat apartament, etc).

    Am gasit un apartament in dec 2017 care era aproape fix ce cautam si pe care voiam sa il fac de la 0. Apartamentul era la vanzare printr-un agent care vindea doar spatii comerciale, iar vanzatorii (o familie foarte ok) au apelat si vindeau doar prin nea caisa asta pentru ca au mai vandut/cumparat prin el spatii comerciale.

    Comisionul era trecut de 3% or so daca imi aduc eu bine aminte, proprietarii au fost de acord cu suma propusa de noi fara sa caraie sau sa comenteze ceva, si am ajuns sa ii dam agentului 1500euro (undeva la 2%, da stiu e mult) insa s-a cam ocupat de tot inclusiv de niste preturi la notar in buricul targului care au fost surprinzator de mici fata de ce imi cereau altii. Noi doar am fost la notar (de cateva ori) si sa ne vedem cu proprietarii ca sa stim de la ce fel de oameni luam apartamentul.

    Overall si-a cam meritat banii desi ii urasc si mi se par niste indivizi inutili, unii merita banii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile