Casă la țară, fără utilități…

Mă uit la serialul ăsta al lui Dollo, în care își caută teren lângă București ca să se facă țărancă și mă apucă tristețea, că am impresia că nu știe în ce se bagă. Toți visează la casa din poza de mai jos și ajung după niște ani să regrete amarnic totul.

casa-81

Zic câteva cuvinte despre asta, poate conving niște oameni să își bage mințile în cap.

1. Pământul

Am mai zis asta, satele din jurul Bucureștiului sunt la mila ploii și o parte din zona de sud a Munteniei se deșertifică încet. În unii ani nu plouă deloc și ajungi să rozi tocul ușii, în alții plouă de ia casa cu totul.

Poza de mai jos e din satul părinților mei, în Giurgiu, de acum doi ani, când a plouat în aprilie și apoi în octombrie. Apa care vine pe conductă e cu clor, nu poți uda cu ea, apa din fântână nu e destulă pentru a uda. Deci orice decizie asupra terenului trebuie luată în funcție de cantitatea de ploaie. Degeaba visezi la legume și livadă, dacă în zonă nu plouă.

Orice căutare de pământ începe cu Google, au fost inundații în zonă, a fost secetă, sunt ferme în zonă, sunt piețe de legume…

pamant-2

Al doilea ingredient e populația de suedeji. La ai mei în sat nu sunt suedeji, dar sunt în satul vecin, și vin la furat peste tot când dă foamea peste ei. Tot ce nu e încuiat cu uși și lacăte solide dispare, de la cea mai banală sapă la drujbă la topor la recolta de porumb. Mai jos e un câine de vreo 80kg, spânzurat cu lanțul lui, pentru ca porcii din ogradă să își schimbe proprietarul. Și nu poți ieși să te lupți cu ei, că îți dau în cap fără foarte multe comentarii. Foamea face asta.

O soluție bun e alegerea unui lot lângă casa unei familii cu mai mulți bărbați în putere. Le mai taie din avânt. O soluție așa și așa e instalarea de lumini cu senzor de mișcare.

Casă la țară, fără utilități...

Ce mai e de notat la faza cu pământul: un lot mare are nevoie de gard. Gardul de lemn se strică mai des și are nevoie de reparații, gardul de sârmă cu stâlpi de fier și fundație de beton e mai scump. Și începi să calculezi cât te costă să împrejmuiești 2.000mp, ca să nu rămâi fără grădina de legume când dau iama suedejii.

2. Casa

Am văzut și la Dollo și alții greșeala de a face casă mare. Două dormitoare, living, chestii. Nu. Mai ales dacă nu ai utilități, o să ai igrasie în camerele pe care nu le încălzești și nu le încălzești pe toate, pentru că te costă prea mult.

Casa la țară se face pentru câți oameni stau în ea. Stai o singură persoană sau două? Dormitor, living/bucătărie, hol, cămară, debara. În dormitor sobă din asta (au bunicii una, e foarte mișto, cu două lemne faci cald toată noaptea), în bucătărie așa ceva și ești OK.

Centrala pe lemne e o soluție, dar trebuie gândită bine de tot de la început. Dacă trebuie să te scoli la 4 ore să o alimentezi, mai bine nu. Dacă intrarea la centrală e pe afară și dai nas în nas cu o echipă venită la furat, nasol. Da, aragazul cu butelie poate fi o soluție, care, la fel, trebuie gândită în context.

De aia nu îți faci casă mare. De aia nu 3 dormitoare, ca poate vin neamurile de două ori pe an în vizită.

Cu curentul, problema e că ai nevoie de un stabilizator de tensiune, pentru frigider măcar. Sunt pene des? Și pentru computer, și pentru boiler, și tot așa, și ai sărit de la 100 lei la 2.000 lei.

Dacă mi-aș face o casă la țară acum, aș face fix așa: dormitor, baie, bucătărie/living, hol, debara, verandă. Din hol să ajung la toate. Cine vine în vizită fie doarme pe canapeaua din living, fie acasă la el. Ridicată minim 30cm de la sol, cu fundație. Da, e nasol să urci 3-4 trepte, dar nu plângi la prima inundație.

3. Acareturi

Cum ziceam mai sus, în unele zone e nasol, magaziile, cocina, cuștile găinilor, toate trebuie făcute anti bronzați și anti câini (vagabonzi sau lăsați noaptea liberi). Am povestit aici despre câini la țară, în funcție de zonă e nevoie de un câine serios, care însă nu se hrănește cu resturi.

Magaziile trebuie și ele gândite un pic. Ai vie? Trebuie să speli butoaiele, deci trebuie să le dai afară din magazie, deci ai nevoie de uși largi. Ușile au nevoie de cadru metalic serios, nu chestii de lemn care sar la primul picior. Ușile grele au nevoie de stâlpi grei, deci beton, deci costuri.

Plus, lacătul de 15 lei sare la primul ciocan, trebuie lacăte de minim 50 lei, cu protecție împotriva loviturilor directe sudată peste.

Sau poți lua drujba și bormașina în casă, ca să nu ți le fure, dar dacă bronzaților li s-a pus pata pe drujba ta, s-ar putea să ai surpriza să intre în casă când ești plecată sau peste tine noaptea, dacă știu că ești singură.

4. Unelte

Toți am fost prin magazine de bricolaj și am văzut pe acolo, așa, orientativ, prețuri. Doar că la țară nu o să sapi la o data la 3 luni, deci ai nevoie de unelte foarte solide, nu mizerii ieftine.

O sapă forjată costă 45 lei și e un pic mai rezistentă decât aia de 12 lei. Topor de 20 lei? Nu prea, unul bun începe de la 60 lei. Foarfecă de crengi. Fierăstrău de crengi și fierăstrău cu dinți subțiri. Foarfeci de vie. Cuțite zdravene. Lopeți. Cazmale. Greble. Topor de despicat. Funii. Două ciocane. Baros. Târnăcop. Prelungitor lung cu cablu tare. Scară scurtă. Scară lungă (e vreo 700 lei o scară bună).

Haine antijeg. Mănuși de lucru. Și din alea de 12 lei, și din alea de 60 lei. Vopsea. Tone de vopsea și lac. Tot ce e lemn și e expus trebuie dat cu lac ca să nu putrezească. Cizme și bocanci antiatomici, nu bocăncei de oraș, pentru când ninge un pic.


Cea mai nasoală chestie la țară, imediat după nevoia unui venit constant, e însă următoarea: ai nevoie de o mașină de cărat. Știu, unii dintre voi veți spune că utilități, că spitale, că altele. Nu. Mașină de cărat. Ai nevoie de 4 pari de lemn ca să faci o structură? Nu prea încap în Matiz, nu? Ai nevoie de niște chestii de bricolaj și te duci la oraș să le iei? Nu prea poți căra 3 saci de ciment și 10 litri de vopsea cu buburuza, nu? Ai nevoie de o placă nouă de tablă să pui pe magazie, că ți s-a găurit una? Nu livrează nimeni o placă, trebuie să o legi pe Matiz.

De asta mare parte din casele de la țară sunt nerenovate, că oamenii nu au cu ce aduce materiale. Înainte te suiai în căruță și te duceai până la gater sau până la magazinul din oraș și luai de acolo ce aveai nevoie. Timp aveai. Azi nu mai sunt căruțe, iar magazinele sătești aduc chestii ieftine și ușor de transportat. Vrei ceva de la Dedeman? Perfect, e 50 lei transportul la comenzi de peste 400 lei, și asta doar în oraș. Dacă vrei să ți le aducă la sat costă mai mult.

De asta fug oamenii de la sat. Prea multă bătaie de cap.

Ah, și mai e ceva: ai mei au la țară internet de la RDS și Vodafone. Amândouă merg pentru browsing și atât. E un 3G mai la mâna a doua. „Mă mut acolo și scriu în continuare pe blog” e doar un vis frumos.

Ultima chestie: la țară și la casă nu prea merge cu „nu am chef să fac aia”. Nu ai tu chef să culegi roșiile? Ți le culege altcineva noaptea. Nu ai chef să uzi grădina vreo 3 zile? Nasol, s-a uscat tot. Nu ai chef să încui ușa la găini? Nasol, le-a halit un câine pe toate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

127 comentarii

 1. Terenul ar trebui cautat toamna tarziu, dupa o perioada lunga de ploi. Sa vezi daca se inunda sau nu. Se poate inunda si daca e intr-o zona mai buna in general, depinde de cat se ridica vecinatatile.

  00
  • NOU
   #2

   „Terenul ar trebui cautat toamna tarziu, dupa o perioada lunga de ploi”

   Alt pont: sa iti cumperi pantofi după amiază, cand ai picioarele mai umflate. Ca să nu ii iei prea stramti

   10
  • Cele mai mari probleme cu apa nu le-am avut in toamna, cu toate ploile in cauza, ci primavara, prin martie-aprilie, cand s-a topit zapada de pe dealuri. Atunci era apa in curte pana la genunchi

  • Deci tu îți permiți să te delectezi piscină în timp ce beții conaționali mor de foame.

   Și că veni vorba, uite o măsură de securitate cât se poate de eficientă. Dacă tot le place unora (garoi sau negaroi) să spânzure câini, normal ar fi să poți și tu să-i spânzuri pe cei care au făcut asta. Să văd câți se vor mai apropia de casa ta dacă-l văd pe betul Pardaillan pus lângă poartă, clătinându-se duios în bătaia vântului molcom de seară cu gâtul de juma’ de metru, ochii umflați și limba pe afară. Mai lipești vreo doi-trei brăduți odorizanți (parcă au ofertă la Kaufland la așa ceva acum – la brazi, nu la suedeji) pe el să nu pută prea tare, îl dai cu catran să țină mai mult, că nu se știe când îl poți schimba, și ai rezolvat problema.

   Așa-i că-s fascist?

   10
 2. Dollo scrie foarte bine. Nu stiu cum am dat de ea, cand, dar parca o stiu dintotdeauna. :)

  01
 3. Mi-aș lua casa la tara. In sudul Spaniei!

  01
 4. Sa citeasca si Fluture.

  00
  • Fluture a citit. Se pare ca Liviu si altii ar trebui sa (re)citeasca textul meu. Nu am impins pe nimeni sa se mute la tara, nu am zis ce mirobolant este. Am zis pur si simplu ca alegerea trebuie sa fie bine cântarita, gândita etc.

  • NOU
   #13

   Tu ce nevoie ai de casă la țară? Tu ai nevoie de floare cu polen

   10
 5. Ma tot chinui sa-ti trimit si articolul meu (cu o tona de poze) despre acelasi lucru, cumva: o „pensiune agricola” la tara, unde copilul romanului de la oras sa poata veda o vaca, un porc, sa culeaga singur un strugure… Cred ca ar fi al treilea articol din ultimele zile despre oraseni care se vor la tara, nu? :)

  00
  • trimite-l azi, că mâine blogul intră în pauză, nu o să pot incărca poze de pe 3g.

  • Futu-i! :( E scris, il voiam mai periat.
   Bine, il trimit asa… mai pe seara, ca-s la munca acum.
   Am pregatit si pozele, tot tacamul… sper sa se ierte „scrierea din topor”, fiind un articol despre tarani. :)

   00
  • Am trimis. 46 de poze + articol ce se termină fără concluzie.

   00
  • E la ei ce spala rufe in public. N-aveti mail, whatsapp, o camera la tara?

   01
 6. NOU
  #19

  mie mi se pare ca toti hipsterii astia care viseaza la a-si lua o casa la tara (langa bucuresti) sa zic, pe o raza de 30-40 km sunt autisti pe de-a intregul.

  o vizita prin comunele din ilfov, giurgiu, dambovita, arges ii va aduce cu picioarele pe pamant. din nefericire/fericire „am facut ruralul” din judetele astea pe bicla sau moto si impresia mea e ca 80% din zone sunt suedejizate intr-o masura mai mica sau mai mare.
  Furturile sunt apogeul, cred. Insa gratarele in mijlocul strazii cu manele pana dimineata sunt regula, scandaluri cu sabii, mizerie, nesimtire si agresivitate. Exact mediul unde sa-ti faci o casa, nu?

  Ma amuza maxim sa vad cum corporatiste cu cariera, mutate in complexuri „green” prin comunele din ilfov sunt fluierate si agresate verbal de baietii care sparg seminte in gura mega image-ului de langa „complexul de vile”.

  Sigur, poti sa ai plasma, spoturi si ikea in casa dar cand iesi afara tot muie iti iei, deocamdata fizic si dupa „relaxarea” legilor justitiei si muie fizica. Good luck! :)

  20
  • corporatiste cu cariera, mutate in complexuri “green” – gen Greenfield asa?

   00
  • NOU
   #21

   Greenfield e destul de „orasenesc” vorbesc de deep-rural, 20-30 km de bucuresti (da, sunt si acolo complexe de vile „green”).

   10
  • Pai da pensionare, drept graiesti, ca discutia de aici, asa cum ai spus, e despre casa in judete ca ilfov, dambovita, giurgiu…nu brasov, unde sta vali :D Sunt foarte curios daca pe-acolo vine ceata de suedeji sa te fure si sa-ti dea in cap, asa cum a zis in articol.

   20
  • Ohoo, multe sate de suedeji și în Brașov, dar multe și civilizate. Ca și în județul Sibiu, unde daca e vreun sat din Marginime sau din Tara Oltului , slabe șanse să facă probleme suedejii (pt că sunt foarte depășiți ca număr și nici n-au curajul sa se pună cu oierii aia). Dar în unele sate foste săsești e mai problematic.

   20
  • Huh?
   Taticule, in Sacele parca esti un Mumbay. Atatia “sirieni” n-am vazut nici la inmormantarea lui Cioaba.

   00
 7. Si neaparat FARA pivnita (daca o cumperi de-a gata) ! toti asa-zisii „dezvoltatori” nu au habar sa faca o pivnita ca lumea. Pentru ei o pivnita inseamna 4 pereti si o podea…si gata…. Credeti-ma . Am patit si inca mai trag . Infiltratia de apa e a dreaq rau de tot.

  20
 8. Vad o mare problema: suedejii!!! Bai frate, mi se pare incredibil la ce nivel de tupeu si la ce durere-n pula au ajuns, ii doare fix in pula daca iti dau in cap sau altele. Si aparent cu un caine de paza nu faci treaba, vezi exemplu de mai sus.
  Cacatul asta de stat chiar nu poate sa-ti asigure protectia atata timp cand nu intra in satele de suedeji cu mascatii si pentru toate lucrurile din casa pentru care nu pot sa dovedeasca ca nu sunt furate rupti cu bataia. O vizita in fiecare saptamana

  20
  • Pusca si cureaua lata.

   01
  • @sorin: tu poti dovedi cu acte ca NU esti tigan? Ca daca nu, poate intri si tu sub incidenta aceleiasi legi si ai vizitatori in fiecare saptamana.

   20
  • @alex sa vina, pot dovedi absolut tot, am sursa de venit, am acte care dovedesc fiecare leut pe care il am si cu care mi-am cumparat lucruri

   20
 9. Și mai trebuie să ai timp. Când ajungi rupt de la birou la 17.30 și trebuie sa pui araci la roșii, să tunzi iarba etc. nu prea îți mai arde de muncă.
  Dar dacă se planifică totul din timp, adică permacultura, roșii pitice, puffer la centrala, casă pe deal, nu ca cei din Lunca Mărcusului între diguri, se poate.

  11
  • Da ce faci tu la birou de ajungi rupt? Munca fizica destinde mintea… daca nu esti puturos.

   20
  • @Geretus, nuș’ ce fac la birou în ultima vreme, nu mi se pare c-aș da în brânci, dar când ajung acasă mai întâi zac nițel.
   Sunt zile când datul cu aspiratorul (40 și un pic de mp, nu vreun palat) mi se pare corvoada supremă.

   11
 10. Articolele astea cu mutatul la țară (în rromânia) ar trebui să aibă subtitlul: nu te muta la țară dacă nu-ți place sau nu te vezi locuind în cort cam pentru tot restul vieții. Pentru că ăia 4 pereți de la țară nu vor fi altceva decât un cort mai solid, nu-l ia vântul, dar ți-l ia sigur apa la prima ploaie sau zăpadă mai zdravănă.
  Nu merge nici să iei o casă și să te duci doar în weekend, că o casă nelocuită constant devine cuibariță pentru tot felul de animale, mai ales târâtoare și rozătoare.

  10
 11. Pai FLUTURE spunea ca este o chestiune de alegere si ca este o filozofie a mutatului la tara dar nu prea intelegem noi…
  Sa aleg asa ceva ..!?

  10
 12. Poza aia cu câinele mi-a accentuat rasismul.

  01
  • Doar asa, ca idee. Esti influentabil grav. Nu ai nici o dovada ca suedejii au spanzurat potaia, doar ai vazut o poza pe net, fara context, si ti-a spus cineva ”caine omorat de suedeji”. Mai sunt unii carora li se spun chestii si ei nu le gandesc, dar se infierbanta. Gen ”statul paralel”,Soros, etc. Gandim, analizam si noi?

   10
  • a înțeles bine, că eu asta am spus. omului i s-a spânzurat câinele și i s-au furat 3 porci.

  • @7 Teoretic ai dreptate, dacă vedeam acea poză pe un site de știri. Dar, deoarece nu am niciun motiv să-l suspectez pe autor de intenții de manipulare (cam deplasată comparația cu statul paralel și Soroș) din acest punct de vedere, am tratat-o ca reprezentând exact ceea ce s-a intenționat.
   @Vali Mulțumesc pentru lămuriri!

   10
  • N-am negat si nu neg faptul ca suedejii or fi furat si spanzurat cainele ala. Am spus doar, ca idee generala, ca nu e bine sa inghitim chiar tot ce vedem, site de stiri sau nu. Pe principiul vietii de liceu, unde toate fetele sunt curve doar pentru ca ne spune cel mai bun prieten, desi ala n-a vazut femeie fara ecran in fata. Cine a inteles ca am afirmat ca zoso e statul paralel e prost.

   10
  • @7, argumentezi așa frumos, mai să mă convingi. Doar că eu am rămas marcat de vorba aia: „țiganul tot țigan”. Pe bune dacă mi-a mai scos-o din cap cineva.

   10
 13. Stabilizatorul de tensiune montat la intrarea in casa, astfel incat sa protejeze tot ce e alimentat electric in casa este o investitie foarte buna, cost 2700 lei in 2015, protejat toate electricalele de zeci de ori cand pica/revine energia electrica sau cand vecinii taie cu circularul/drujba/sudeaza etc.

  Hotii sunt o problema foarte serioasa, intradevar, unde locuiesc eu nu am asa probleme.

  Centrala pe lemne cu puffer e iarasi o treaba inteligenta, am asa ceva, insa cand pica energia electrica e cam bai, e de ajuns sa pice 1-2-3 zile pe an ca deranjul e mare cand ai copii mici. De aceea am o soba de teracota cu geam mare facuta in living, imbin utilul cu placutul cand pica curentul iarna.

  Sunt total de acord si cu acareturile, si cu uneltele/hainele de munca si cu gardul. Avem casa pe 1500 mp langa Iasi.

  10
  • Ia-ti pt centrala un UPS cu conectare la acumulator de masina (de minim 100VA) si garantat vei avea curent pt 1-2 zile. Eu am asta dupa o furtuna de anul trecut care m-a lasat fara curent 2 zile. Acum stiu ca poate nu oi avea curent sa ma lafai, dar 1 bec, telefoanele si pompele de incalzire tot le pot folosi.

   10
 14. A spus ceva Fluture la povestea cu rațional/irațional, dar n-a spus destul.

  Eu am crescut într-o comună la 8km de centrul reședinței de județ, cu autobuzul făceam de acasă până în centrul orașului 35-40 de min (cu tot cu distanța până la stații). Cu mașina 20 de minute.
  Dacă vrei să îți faci o casă dar nu ai bani să o faci în oraș, cea mai bună alegere sunt zonele peri-urbane cu căi de acces decente (aici zonele din București-Ilfov ies din ecuație).
  Dacă ai deja un apartament, îl poți vinde și cu puțin efort îți faci o casă decentă în zonele respective.

  La faza cu rațional-irațional e mult de discutat.
  Deciziile pot să fie raționale pe moment, dar peste o lună din diferite motive îți schimbi locul de muncă și nu mai poți lucra remote.
  Atunci vei face naveta și-ți vei „blestema” deciziile.

  00
 15. Stiu caz in care s-a furat poarta de fier de la intrarea in curte la un mos. Pana aici s-a ajuns.

  10
  • Deci bunică-mea n-o luase razna când refuza să vină în vizită pt 2-3zile-o săptămână pe motiv „că-i fură porțile”?!

   10
  • nu n-o luase razna, de-asta satele au fost inițial comunități cu niște reguli extrem de stricte, lumea se putea baza pe haită, aveai drepturi și obligații sociale, acum e legea junglei

   10
 16. Da domnule, ai dreptate în mare parte, dar eu sunt dispusă să încerc. Altfel, viața la garsonieră are și ea neajunsurile ei. Nu s-or compara, dar câteodată îți cam umplu paharul. Mulțumesc pentru sfaturi, o să încerc să țin seama și de ele. Până acum numai descurajări am primit :)

  10
 17. NOU
  #54

  10 Lucuri pentru a alege „viata la tara”

  1. pentru ce faci casa la tara ?
  – biznis ? ( agroturism )
  – casa de locuit si conditii de oras
  – casa de locuit si conditii de tara

  2. tipul de casa :
  – casa veche „renovabila”
  – casa veche modelabila ( se aduc modificari de suprafata si compartimentare )
  – casa noua normala ( 100 mp utili )
  – casa noua tip „conac” ( peste 200 mp utili + mansarde, terase, etc )

  3. tipul de curte :
  – bucata pamant in jurul casei ( cat sa pui niste flori 2-300 mp maxim )
  – curte tip livada / camp ( 1-2 Ha agricole sau pomi fructiferi )

  4. tipul de familie pentru care faci casa :
  – familie tineri El + Ea ( cu/fara dorinte de copii )
  – familie tineri EL + Ea + 1/2/3/4 copii
  – familie extinsa El + Ea + Copii + Rude ( soacri, parinti, frati )
  – familie matura El + Ea ( copii plecati din tara sau oras cu / fara nepoti )

  5. tipul de localitate
  – sat/catun ( doar case fara alte facilitati comericlae )
  – sat/oras ( transport direct rata/tren, facilitati comerciale, facilitati medicale )
  – localitate agricola ( tarani crescatori de cartofi/varza/pomi fructiferi/animale/ etc )
  – localitate „oraseneasca” ( multe case de oraseni in majoritatea timpului nelocuite + „bastinasi” )
  – localitate fara activitate industriala/agricola ( majoritatea „nativilor” sunt someri si cresc doar in „batatura” animale si cereale )
  *exista sate de suedeji muncitori unde nu exista nici un fel de problema asa cum exista sate de „albi” puturosi care fura si distrug tot

  6. distante si vecini
  – cel mai apropiat sat / oras mic / oras mare
  – cel mai apropiat super/hipermarket
  – cel mai apropiat magazin de „scule” si accesorii
  – cea mai apropiata benzinarie/service auto
  – distanta pana la gara / autogara / autostrada / aeroport
  – distanta pana la cel mai apropiat parau/rau/fluviu/lac/ochi de apa
  – distanta pana la cel mai apropiat spital /dispensar, scoala/gradinita, etc

  7. utilitati ( apa, panza freatica, gaze, curent, canalizare, etc )
  8. acces si drumuri
  9. costuri (transport, utilitati/intretinere, impozite )
  10. putere de munca si dorinta de a face naveta si a te „rupe de civilizatie”

  00
 18. Totusi sa le acordam suedejilor prezumția de nevinovăție. Poate cainele s-a sinucis!

  00
 19. wow, ce greu e de trăit la țară!
  noroc că mai citesc asta pe aici, că după 15 ani de trăit la țară eu n-am reușit să-mi dau seama de asta…

  10
  • Depinde cit de relativa e pozitia ta ”la tara”… Poate e in zona preoraseneasca, astfel incit unul de prin catunele Apusenilor poate sa spuna ca traiesti in capitala…

   00
  • despre ce vorbim aici: despre acel 1 din 10.000 care, plictisit și sătul de modernitate și urbanitate, se retrage în sălbăticie și apoi vedem articole, comandate, despre cum și-a făcut casa din paie și bea doar suc de morcovi, sau despre omul normal care vrea doar să fugă de aglomerație și mizerie și visează la un petec de iarbă verde?

   00
  • @berenger, omul ăla „normal” de care zici că vrea doar să fugă de aglomerație și mizerie și visează la un petec de iarbă verde a crescut toată viața la oraș. Pentru mulți e mult mai greu decât crezi. E bună o atenționare, cum face Vali, cel puțin te pregătești sufletește pentru surprize.

   00
 20. Mai e un aspect: prostia si răutatea, interacționezi zilnic cu asa ceva….
  Vecinii pândesc când pleci ca sa fure, pun minori să intre în curte…

  10
 21. lol, dar la voi in sud se fura chiar in halul asta sau esti tu paranoia?

  10
  • Băi botoșano-finlandezule, te mănâncă pielea?

   00
  • @Perkele: se fura peste tot unde au fost CAP-uri. Taranii puteau sa traiasca doar furand, altfel faceau foamea. suedejii sunt doar motzul la rahat.

   01
  • Da. Și da.
   Adica se fura atat de sistematic incat devii paranoic.
   Și nu numai suedejii fura ci si românii verzi, chiar de la varste fragede. Un pusti (care mi-a spart de 2 ori casa) adunase pana la 16 ani aproape 60 de dosare. Singura rezolutie data de justitie a fost, de fiecare data, „încredintarea familiei pentru reeducare”, familie compusa dintr-o mama alcoolica si, pe post de tata, cine mai trecea pe ulita.

   10
 22. Am si eu o intrebare basic … daca il prinzi pe hot la tine in curte si ai si arma de autoaparare (cu bile nu cu glont) si il gauresti un pic fara sa il omori e legal sau nu? Adica daca te intalnesti cu el in curte exista sanse ca ala sa aiba un obiect cu care sa te trimita in garsoniera cu usa in tavan lejer fara ca tu macar sa te prinzi ce se intampla. Daca fuge nu il mai gaseste nimeni oricum. Asa daca il prinzi tu si te aperi impuscandu-l prevenitv pentru ca e la tine in casa / ograda / dependinte esti acoperit legal sau nu?

  Consecinta directa e ca te napadeste tot neamul hotului da iti iei munitie si bagi …

  00
  • e ilegal să îi crăpi capul. ce poți e să îl rupi cu bătaia, ca să știe să nu mai revină.

  • @Mike: nu ai voie sa tragi in cap sau in alte zone in care l-ar rani grav. Si pistolul cu bile nu da gaura, in special daca omul are haine mai groase. Sunt pe net filmulete cu oameni impuscati cu din alea si nici macar nu cad la pamant. In general oamenii cred – gresit – ca arma de autoaparare PERSONALA (al carei scop e sa iti permita sa scapi, adica sa te retragi cu demnitatea intacta) poate fi folosita la apararea proprietatii (unde scopul e sa alungi infractori si sa ramai tu ultimul pe campul de lupta).

   00
  • Cred ca se poate (eventual gaurit cu arbaleta, pistoare nu are oricine). Exista un precedent in autoaparare, cazul Iovan. Asa ca…

   00
  • Din cate tin eu minte Iovan zicea ca i s-a descarcat arma accidental. Si in plus, interesati-va daca precedentul in justitia romana functioneaza ca la americani.

   00
  • @Vali:
   Asta ar fi singurul motiv pentru care as fi de acord cu liberalizarea portului de arma (in Romania de acum e utopic, pentru ca at fi exact ca la liberalizarea accesului in Europa dupa Revolutie, cand au plecat toti smecherasii si albastrii dupa facut un ban gramada; asa si aici, vor avea arme tot baetii de baeti in timp ce omul de rand sau cel care are cu adevarat nevoie ori nu are bani, ori nu are timp sa umble dupa permise/acte/analize/etc.)

   Lucrez frecvent cu yanchei de la mama lor si imi povestesc cum e cu armele pe la ei (nu ma refer la aia care au 20 de automate pentru „autoaparare” – au si ei exageratii lor).

   Cand traiesti in ferma ta la mama dracului de nu vezi un om toata saptamana si te prada oamenii de bine, e cazul sa te aperi singur, pt ca seriful e cam la o zi de condus de tine si eventual are timp sa treaca sa faca poze, a doua zi.

   Deci esti cam pe cont propriu. Dar si proprietatea e sfanta… Nu-i al tau, nu pui piciorul.

   10
  • Hm… Vali, Mike, eu cred ca aia de la tara stiau ei ce stiau de aveau o buda mare de lemn in fundul curtii… si adanca bine de cativa metri. Mica Suedie scrie pe ea daca ar veni bronzatii.. Mike cu bilele, Vali cu toporul

   00
 23. Vali, tu dai prea mulți bani pe scule. Nu mai cumpăra totul din Dedeman. Am luat foarfecă de tăiat crengi cu 30 de lei și nu a ținut mult, dar și-a făcut banii cu vârf și îndesat. Am luat scară cu 200 de lei (in genul asta https://www.hornbach.ro/shop/Scara-multifunctionala-Alpe-aluminiu-3×7-trepte/3852444/produs.html) si e geniala, nu stiu ce ai putea vrea mai mult. Sapele, greblele, casmalele și cozile pentru ele se cumpara din piață nu din magazinele de bricolaj.

  00
 24. Nu mă laud, numa’ zic si eu sa mă aflu în treabă

  O fi greu la țară, nu zic nu, da’ de două săptămâni de când ne-am mutat în sat am dormit cât n-am dormit în ultimele trei luni. A fost destul de greu și nu foarte ieftin, dar e mult mai comod ca la oras.
  Pro
  – mult mai mult spațiu decât în apartament
  – „parter” in loc de etajul 3 – de la o anumita vârstă se simte și asta, mai ales când schimbi masina de spălat);
  – apă caldă și rece la preț minim (vezi si https://zoso.ro/un-panou-solar/
  – minim 3-4 grade diferență față de căldura infernală din oraș
  – fac efort serios zilnic și culmea, nu mă deranjează
  – mâncăm mai bine, mai gustos și mai echilibrat
  – râdem mult mai mult

  Contra
  – muștele
  – oarecum, drumul până în oraș – nu e însă foarte neplăcut, că ne descurcăm în 30 de minute

  10
 25. Asta am comentat și la ea, că se fură înfiorător in Giurgiu. Și eu îmi căutam casă in zonă dar m-am răzgândit. Acum mă uit mai spre munte…

  00
 26. My 2 cents: chestia asta cu cautarea tihnei la sat ii slaba. Cand vad pe cineva care a facut treaba in mediul urban si se muta la sat ca sa faca agricultura, vad unul care a ramas fara baterii si a renuntat la mijlocul drumului.

  Toate natiunile primitive platesc un cost cand se modernizeaza. Nu doar fizic, ci si psihic. Aia care se uzeaza primii sunt intelectualii, care is varful de lance. In cazurile nefericite, o intreaga generatie de intelectuali renunta la lupta si se apuca de idealizat taranii. Ca ii mai usor.

  Chestia asta in romania a fost semanatorismul. In loc ca romanul educat sa devina comerciant/industrias, el se apuca sa ridice in slavi pe Rodica si Ion. Din cauza asta, nu am reusit sa ne prindem ce e cu capitalismul sau cu democratia nici pe la 1800-1900. 90% din capitalisti erau straini. Iar democratia se facea cu bata.

  Rusii au fost campioni absoluti, Tolstoi si restul in loc sa termine modernizarea s-au apucat sa idealizeze mujicul. Bineinteles ca mujicul se uita la ei ca la avioane – el se astepta ca domnii sa stie mai multe decat el si sa ii spuna ce sa faca ca sa ii mearga bine in lumea moderna. Nu sa fie pupat in cur si ridicat in slavi, care nu il incalzea cu nimic.

  Bai, rolul intelectualului e sa duca modernizarea la capat si sa furnizeze apoi leadership pentru restul.

  10
  • Modernizarea se face fffft bine si la tara, maestre: panouri solare + stocare curent, irigatie automatizata, camere de filmat, smart-house, terasa cu veranda si cu panouri din ferestre mobile, garduri automatizate, asistenti personali (gen Google Home mini) prin toata casa, inclusiv sa-ti cante la baie, termostat cu conectare la internet si setare sa incalzeasca frumos casa inainte sa ajungi, incalzire in pardoseala pt cusca cainelui pe timp de iarna, incalzire in trotuarele din jurul casei pe timp de iarna ca sa se dezghete si sa nu alunece, plantat diverse plante cu mentenanta minima cu filtrare buna de zgomot si praf, inmuiat oasele in apa de la piscina (mai mica sau mai mare, dupa posibilitati), toate astea sunt realitati cotidiene pe unii dintre cei care investesc in casa de la tara, si aici ma includ si pe mine.

   NU vad unde e modernismul statului la bloc in oras, auzind din sufragerie cum se fut vecinii in baie cu un etaj mai sus, cand ies pe casa scarii sa simt fum de tigara ca boul n-a mai avut rabdare pana afara, bataia pe locurile de parcare, mai ales pe timp de iarna, liftul stricat cand ai mai multe sacose de carat. Cearta pe furtul de apa calda facut de cativa besinati pensionari care fac economie la 0,3 mc apa calda pe luna, zgomotul constant de trafic si praf.

   Nu idealizeaza nimeni taranii dintre vecinii mei care ne-am facut case (noi) in zona unde stau, ci mai degraba am venit sa traim confortabil in curtea proprie. Da, consum produse crescute in vecini: lapte, oua, carne pui, etc.

   10
  • Suna bine ce zici, la ceva similar m-ar duce gandul. Prin ce zona e asta, daca nu e cu suparare?

   10
  • @ Karak: in vestul tarii. Dar nu conteaza, ca tehnologia asta-i in cam toate cartierele noi de case (la unii mai mult, la altii mai putin, dupa buget).

   10
 27. Iată un articol bun pentru adus cu picioarele pe pămînt nişte oameni care au trăit pînă la 30-40 de ani numai la bloc, au văzut vaca în pozele din manualul de zoologie, sau eventual în vizită la mam’mare, 2 săptămîni pe ani, vara cînd e cald şi frumos. Ce bine e la tine, mamaie, aer curat, linişte, nu caniculă, nu betoane încinse, nu lipsă loc de parcare etc. Nţ, toamna, primăvara, cînd plouă, strîmbăm din nas că trebuie să sărim peste balta de la metrou; mamaia, în schimb, 12 din 24 în cizme de cauciuc, adu apă cu găleata, hrăneşte animalele, fă-le curăţenie, cară lemne, curăţa soba de cenuşă, şi multe altele. Iarna, bonus troiene de zapadă, cînd orăşeanul se revoltă că primăria n-a dat cu lama de la 5 dimineaţa; mamaia nu mai are timp să se revolte, pune în acţiune freza cu lopată, dispozitiv cu acţionare manuală. Visaţi, băieţi, la natura lui Eminescu, asta ca să nu aveţi coşmaruri cu cea a lui Alecsandri.

  10
 28. Ontopic Twitter update: peste câțiva ani o să cauți soluții cum să-l oprești/stârpești. Liliacul e cel mai acaparator arbust inventat de Mama Natură. :)

  00
 29. Unde is, frate, satele astea cu atata amar de hoti, indundatii si probleme? Nu zic ca nu exista, dar nici nu trebuie cazut in extrema cealalta. Dollo, cu un pic de organizare si cap pe umeri, n-ar trebui sa aveti mari probleme. Si e absolut in regula sa uzi in gradina cu apa de la retea, nu patesc nimic plantele de la clor. Eu ud in gradina cu apa de la retea de ani de zile, n-am avut niciodata nicio problema. E apa potabila, cum naiba sa nu fie buna?

  01
 30. din pct meu de vedere, locuitul la tara si naveta la corporatie 9-15 sunt total incompatibile! O solutie ar fi, daca tu nu ai avea de facut nimic cand ajungi acasa, e cineva acolo care sa se ocupe permanent. Altfel in 2-3 luni totul e paragina si praf.

  Am vazut „curti” unde incape o masina, 1 copac si 2m patrati de iarba, pline de mizerie, frunze uscate si putrezite, noroi, etc din cauza ca propietarul „nu are timp”. Si asta la o „curte” de sub 10m patrati. (in „cartierele de case” din bragadiru)

  10
 31. Nu am timp sa scriu chestii la tot articolul, dar fuck me, de ce naiba ai cainele legat in zona cu hoti ?

  Da, il pot otravi, ii pot trage o lopata in cap, dar lasa-i animalului o sansa. Sau e nasol ca se pisa pe trandafiri ?

  10
  • dacă nu il legi, fuge din curte.

  • Atunci cred că au probleme mai presante gen lipsa sau găuri mari in gard/poarta :)

   10
  • Nu că am vreun gând de mutat la țară, dar dacă îl hrănești cu mai mult de juma’ de pâine veche și îl castrezi să n-o ia razna după cățele în călduri mai fuge?

   10
  • @A

   In general vorbind la tara doar javrutele mici se intorc si stiu unde e casa. Daca ai lasat un caine de talie mare afara poti sa ii pui cruce. Nu conteaza cat ii dai de mancare sau daca e castrat. Sunt si exceptii la cainii mai educati, am uitat o data ciobanescul pe afara dupa ce am bagat masina in curte, nu s-a miscat de langa usa de intrare juma de ora, pana ne-a sunat un vecin sa imi zica sa bag animalul in curte ca oamenii o luau peste campul din fata ca sa nu il deranjeze.

   10
  • user, curtea are gard de lemn, sapă pe sub el.

  • Vali, cam nasol atunci. O solutie relativ ieftina e facut sant la adancime de 2 cazmale (~50 cm) pusa plasa rabit bine intinsa si fixata de 2-3 stalpi ingropati in pamant la fiecare interval de gard.

   O alta solutie (dar pe mine ma cam scoate din pepeni 1 zgomotul, 2 faptul ca e cainele inca legat, 3 ca se poate agata prin diverse, 4 tot are zone moarte), lant/coarda fixata de o sarma suspendata/intinsa prin curte.

   Chiar imi pare rau de cel din poza, mare pacat. Am pierdut si eu unul asemanator cand eram tanar, otravit de vecini binevoitori. Si era un bleg simpatic, nici macar nu latra, nu stiu ce au avut cu el.

   10
  • @user: plasa de rabit se duce dracu daca sapa in ea; potaia mea a ros plasa de buzau de 6 sa-si faca de drum

   00
  • Ce javre aveti voi, bai baieti??? Am un ciobanesc in curte care nu iese din cuvantul meu, e toata ziua dezlegat, las poarta deschisa si nu iese. Doar cu trandafirii are probleme, dar am imprejmuit gradinita.

   10
  • @Coix, nu fi hain.
   Pune și tu un trandafir de plastic, nu lăsa câinele nepișat

   00
  • @Vali, daca sapa pe sub gard, are gene de terrier, deci nu e bun de paza, in schimb toate sansele sa prinda si sa manance gaini, pui, alte alea. Un ciobanesc le trebuie, si nu mai ai nicio treaba. Ii e prea lene sa iasa din curte, garantat! Eu pot sa tin poarta larg deschisa toata ziua, ca al meu nici nu deschide ochii, darmite sa se ridice si sa iasa din curte. In schimb, nu intra nimeni, daca nu da el voie. Simte inclusiv masinile care nu sunt ale noastre sau ale vecinilor, si asa, latit pe jos, prin curte, trage trei latraturi de avertizare, sa stim ca vine cineva necunoscut. De ridicat din somn si de mers catre gard, doar daca se opreste cineva la noi in poarta.

   10
  • Daca il castrezi, nu mai fuge ca nu mai are interes :)

   10
 32. Si inca ceva, stii cum reduci drastic consumul de apa pentru irigatii ? Sistematizarea culturilor si irigatie la picatura. Eu folosesc acuma 2-3 m3 pe luna la o gradina de 400m2, inainte cu irigatie clasica treceam lejer de 10.

  20
 33. Mai am si eu o observatie daca se poate: care vreti sa cresteti oratanii in curte puteti sa va luati adio de la concedii de n zile in Grecia sau Turcia, de cele exotice pe alte continente nu mai vorbim ca n-are rost. Animalele au nevoie de ingrijire constanta. Chiar si un caine. Si la tara nu poti lasa pisica la vecinul sa o hraneasca, ca se uita la tine ca la extraterestri.

  00
  • Dacă găsești vreo băbuță în vecini să te adopte de nepot, poți să ții un câine și o pisică. Bunică-mea a hrănit ani de zile câinii vecinilor care aveau case de vacanță.
   Și după ce-am auzit-o acum mai mulți ani „nu pot, mamă, să mai iau la pisică „boabe” de 6 lei, că nu le mănâncă, trebuie să-i iau de 6,50″, de era să-mi rup picioarele căzând de pe scaun de șoc (cu și mai mulți ani în urmă aceeași bunică bodogănise o săptămână când ne-am dus în vacanță cu pisica birmaneză care mânca „boabe” și făcea la litieră), cred că ar fi hrănit și pisicile.
   Lumea se mai schimbă un pic și prin satul românesc.

   00
  • nu cred ca e chiar asa: noi suntem plecati de 3 luni si atat pisicile cat si „javrele” sunt hranite de un vecin. exact cum zice si A: se mai schimba lumea si pe la sat

   00
  • cainele ala l-ai luat de paza sau de companie? daca l-ai luat de paza crezi ca cainele ala e frate cu chuck norris si pune pe fuga toti hotii in fiecare noapte? si daca l-ai luat de companie de ce nu l-ai luat dupa tine?

   01
  • pai pentru ce face copii? De la 10 ani (chiar mai mic) poate da la gaini cat suntem noi in vacanta de vara prin Grecia fara el.

   00
  • thebblack, întreabă-i pe vecinii bunică-mi.
   cred că erau niște unii care în sezonul cald stăteau la casă la marginea cam rurală a orașului și în sezonul rece la bloc, în același oraș. nu mai știu exact, dar într-o vreme hrănea vreo 2 câini prin vecini.

   00
 34. In harman au furat un podet de metal, din ala care este pus in fata portii, peste canalul de pe marginea drumului. Sa tot fie pe la cateva sute de kg.

  Fac ce vor in tara asta, nu ati vazut cati au fost adusi la protestul PSD?

  Vot cu vot se mai castiga patru ani.

  00
 35. Să nu scăpăm din vedere faptul că la magazinul din colț aproape toate produsele sânt mai scumpe ca la oraș!

  10
  • In mod absolut logic. Ia fa tu magazinul din colt ieftin, si apoi scade din „profit” carat aproape la 2 zile cu masina marfa, reparatii – daca transporti des si greu se strica, 1 spargere anuala minima, multe furturi de tot felul inclusiv angajati, marfa expirata ca nah nu ai multi clienti si nu esti tot timpul inspirat la aprovizionare, ceva scandaluri cu betivi si suedeji. Si apoi vinde la pret de oras.

   10
 36. Un amic ce sta la casa, o zona nu foarte populata sa zicem asa. Are gard inalt, camere de filmat ce le poti observa, o placuta pe care scrie gard electric, dar la caterinca. Ah si un contract cu o firma de paza in jur de 300 lei.

  10
 37. gard de beton 3 metri inaltime pe toata suprafata si 2 ciobanesti dresati sa nu manance decat de la stapan. the end

  • țăranul care muncește să bea n-are bani de ciobănești

  • si cand mergi la spital sau oricand stai mai mult de 3 zile plecat te intorci la un caine mort.
   Un caine educat nu vrea sa fuga din curte, acolo e o problema. Si oamenii care isi cumpara casa ar trebui sa aiba destula minte sa caute si cum sa isi educe cainele si sa afle cum sa ii acopere nevoile.

   10
  • O da, apropo de asta, una bucata ciobanesc german masiv, in curte de 700 mp, si nu ai loc sa calci prin curte de ce ravagii face.. E dresat pentru paza evident, nu si pentru curatenie :)

   00
 38. Depinde si unde iti faci casa aia la tara. Sunt zone efectiv napadite de bronzati, sau altele in care sunt putini sau deloc.
  Nu e chiar atat de rau sa stai la tara. Sunt avantaje si dezavantaje si la bloc, si la tara. Pe plus, cu foarte mult, iese casa la tara, sincer.
  Noi abia am revenit din Italia, unde am stat la casa. Diferenta intre Italia si Romania, este uriasa. Mult mai bine in Romania, am mult mai multe facilitati si utilitati aici, in Romania.
  Lemnele sunt mai ieftine, am semnal excelent la telefon, net si tv, nu cade lumina decat extrem de rar si pentru putin timp, am apa curenta in curte, in curand si gaze. Vecinii sunt saritori si amabili, in Italia uneori nici la buna ziua nu raspundeau. Aici, daca e zapada mare iarna, sau vine viitura de pe munte, dupa ploaie, sar toti. Imediat se da zapada la o parte, se niveleaza drumurile, se curata tot. In Italia, asa ramaneau toate, pana reparam noi, roamanii, sa putem iesi…
  Am scris aici de ce m-am mutat la tara: https://pofta-buna.com/de-ce-am-ales-sa-ne-mutam-la-tara/

  00
 39. Sunt putin off of topic, totusi… dupa o viata intreaga la bloc, m-am mutat la parterul unei case, cu o curte mica proprie. Casa destul de veche, am mai investit intial vreo 4000 de euro in apartament + curte + gard. Aparent misto, esti pe pamant, nu-ti cade blocul in cap la cutremur, n-ai multi vecini, vezi cerul altfel (desi tot printre betoane esti…). Dar… la o casa aproape tot timpul trebuie sa mesteresti cate ceva, mereu se strica ceva, curge un burlan, infiltratii in pivnita, perete cu igrasie pentru ca e perete exterior si izolatia pare sa aiba „`termen de garantie”… daca esti comod, n-ai timp, nu esti genul uite-ce-pot-face-doua-maini dibace, in scurta vreme casa se darama pe tine. Plus ca inghite in permanenta bani. Pentru ca stau intr-o zona de case si aici mai ales iarna sunt fluctuatii si pene de curent (vecini care isi baga in priza orice… ca sa le fie cald), mi s-au busit doua harduri externe inainte sa pun stabilizator. In primul an, m-am luptat cu o invazie de gandaci, din aia negri de canal… dar nu unul, doi, ca la bloc, suvoi… Am incercat sa-mi pun flori in curte, am renuntat repede – e o inginerie si acolo, ca nu le merge bine, de ce nu le merge bine?, mutate, schimbat pamant, daca nu ai vreo inclinatie spre gradinarit mai bine o lasi balta, ca florile astea iti mananca si ele timp, nu cresc de la sine. In a doilea an, in casa de alaturi, s-au mutat unii cu trei caini – talie mare. Latrau zi si noapte… si tineti cont ca aceeasi problema e si la tara, in fiecare curte e cel putin un caine care latra, daca va mutati la tara pentru liniste, luati-va adio! N-ai ce sa le faci, nu exista lege si reglementari, am incercat de toate, cu reclamatii la politie etc. pe stapanii i-a durut in cur… Altceva: m-am inteles mai prost cu cei doi vecini stanga/ dreapta decat cu cei 50 de vecini la bloc pe care nu-i vedeam niciodata. Mereu apare cate un conflict din orice, iar la tara oamenii sunt si mai needucati decat la oras, daca mai esti si venetic, n-or sa te accepte niciodata si o sa-ti caute nod in papura… sau or sa incerce sa profite de tine cu e miri ce. S-a vandut casa cu caini, in curtea care a ramas o vreme nelocuita s-au pripasit sobolani… care desigur ca isi fac veacul si prin curtea ta. Deci stai seara si bei o bere in curtea ta, sub bolta ta de vita si-ti trece sobolanul printre picioare… misto, nu? Din nou alta bataie de cap, da-le „ciocolata”, astupa gauri, cheama deratizarea etc. Deci, eu mi-am luat casa asta de fapt pentru curte si de multa vreme am renuntat la curte, ma prefac ca nu mai exista si practic traiesc ca la bloc. Cu suedejii… sunt si aici, desi e zona centrala…. stiu ce inseamna… vara, sunt cu totii in strada, cu gratare, cu canapele, covoare si manele… isi arunca gunoaiele si zoaiele chiar in fata portilor… si da, e bine sa ai un sistem de alarma, pentru ca micul Mario a spart vreo patru case in cartier. Asadar, dupa experienta asta, nu m-as muta la o casa (cu o curte mai mare) in afara Bucurestiului nici sa ma plateasca cineva… macar aici, in 30 de minute sunt la Universitate, daca am chef sa ies intr-o seara pot s-o fac… si nu la carciuma satului, cu toti betivii satului. Cel putin satele din Sud sunt de nelocuit, prin alte parti ale tarii e un pic altceva. Cat despre ceea ce presupune o casa (iar ce am povestit eu e la o scala mult mai mica decat proiectul casa de la tara)… n-ai bani s-o intretii sau nu esti mare mester… mai bine ramai la bloc :)

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube