Zilele astea la TV

…e plin de reclame la medicamente de răceală/tuse/gripă. Plin. Nu pentru că e sezon, ci pentru că umbla o gripă mai agresivă, care oricum nu trece cu placebo. Dar îi oprește pe producători să-și facă reclamă și pe televiziuni să le ia banii?

Voi tăceți, că nu dai bani pentru conținutul de la TV. Voi sunteți produsul. Consumați și gata cu opiniile. Știrile, divertismentul, anchetele alea mișto din asta se susțin.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Nu cred că sunt mai multe decât în anii trecuți. Sunt sezoniere. Iarna la d-alea de gripă, de sărbători la d-alea de ficat, fiere și stomac, vara la d-alea de plajă..

    Comentariu apreciat.1285
  2. Am zăcut în pat o săptămână. Paracetamol, ibuprofen, ceai cald cu miere (diverse vitamine, ajuta pt tuse) si lămâie (vitamina c), pt ca asa am învățat la școală. Știu ca și supa de pui e buna, dar eram prea rupt ca să pot găti ceva.

    La tv nu mai uit deloc de câțiva ani de zile.

    Comentariu apreciat.8622
    • este un articol pe wpost, scris de un doctor real care nu vinde nimic anume, unde trece în revistă ce este de făcut în cazul răcelii / gripei ușoare. pe lângă anti-inflamatorii NSAID clasici (aspirină, ibuprofen) general admiși ca fiind eficace (chiar dacă mecanismele propriu-zise sunt încă neclare), omul vorbea acolo despre ceaiul fierbinte cu miere și despre supa de pui.

      și omul observa așa: 1) mierea, zahăr fiind, nu are cum să ajute; totuși, observații clinice – serioase, dar cumva oblice (fiindcă nimeni nu s-a interesat în mod special de răceală) sugerează că se întâmplă exact contrariul; 2) este de asemenea evident, cel puțin pe continentul nord-american, că și supa de pui ajută.

      explicația lui sună așa: efectul supei & mierii este real, vizibil, dar nu poate fi descompus farmacologic, ci este o problemă culturală/istorică. foarte probabil este un efect placebo extrem de particular: dacă înaintea ta câteva generații le-au asociat cu ameliorarea simptomelor și cu „teoria” asta ai crescut, foarte probabil vor fi în continuare eficace.

      the bottom line: în cazul tuturor patologiilor, mindset-ul adecvat înseamnă măcar 50% din vindecare (dacă nu mai mult). din păcate, nimeni nu are deocamdată o idee cam ce ar trebui sau cum ar trebui să gândească un bolnav care vrea să fie sănătos, însă, empiric, câteva pattern-uri pot fi evidențiate: cum ar fi observația că un om, cu cât este mai habotnic, mai fanatic dpdv religios (oricare ar fi religia lui), cu atât va face forme mai ușoare de boală și se va vindeca mai repede.

      Comentariu apreciat.337
    • Zahărul ajută, într-o infecție virală, pentru că organismul are nevoie de energie. Mierea nu e doar zahăr, totuși, având și un efect antibacterian și un indice glicemic mai mic decât zahărul. Supa de pui ajută pentru că are o grămadă de nutrienți (în funcție de ingredientele folosite), pe lângă efectul cultural. Pe lângă asta, fiind fierbinte, ajută la decongestionarea căilor nazale, la fel ca și ceaiurile.

      Cât de mult ajută factorii de mai sus, în comparație cu efectul placebo, nu știu, dar nici inutile nu sunt.

      Comentariu apreciat.405
    • @ubercool. e posibil ca traducerea mea să nu fie foarte exactă. ideea, oricum, era clară: rolul „pacientului” este să-și facă ordine în cap, nu în sistemul imunitar; ăsta din urmă știe ce are de făcut și se descurcă chiar și cu cele mai nefericite ingrediente, cum ar fi zahărul – dacă pacientul și-a făcut treaba.

      12
    • Lupta companiilor farma cu efectul placebo e reală, sunt numeroase studii unde medicamentul X e mai puțin eficient ca un placebo.(culmea uneori pastile cu zahar)

      Să echivalezi mierea cu zahărul e un exemplu al acestei lupte.

      Dacă 90% ar realiza că se vindecă la fel sau mai repede cu ceai cu miere, supă de pui, sirop de ridiche neagră (care face minuni pentru gât și tuse), odihnă și alte remedii naturale, cine ar mai cumpără tonele de medicamente care fac zeci de miliarde pentru industrie?

      125
    • @tester. majoritatea studiilor sunt finanțate de big pharma; evident, când rezultatele nu confirmă, ei preferă să marcheze pierderea și să trimită studiul în arhivele Vaticanului, nu să îl publice. este imoral? cam este. este rezonabil? cam este și asta: este absurd să ceri unei companii, pe banii și pe munca lor, să-și bată singuri cuie în talpă.

      75
    • Daca pui 15% apa peste zahar, adica atat cat este in miere, vei obtine acelasi indice glicemic si la zahar. Procentele de fructoza si glucoza sunt similare, la zahar depind de sursa (sfecla, trestie, artar).

      Proprietatile antibacteriene sunt date exact de concentratia mare de zahar in miere, bacteriile nu se dezvolta in medii cu concentratii mari de zaharuri.

      Singurul lucru in plus pe care il are mierea, pe langa apa, sunt cateva enzime si minerale, insa procentul lor este atat de mic incat orice tratament cu miere e similar cu homeopatia.

      1216
    • @Rumbu. din motive practice, foarte evidente altminteri, nu se pot face studii serioase privind o anumită dietă sau aliment: asemenea studii sunt prin definiție subiective (te bazezi exclusiv pe onestitatea, atenția și bunăvoința participanților); și în cazurile mari, fundamentale nu ai voie legal să mergi prea departe (aici, cazul de manual este cu hidratarea sau cu proteinele: nimeni nu știe exact de câtă apă sau proteine chiar are nevoie un om pentru a funcționa). se fac tot felul de analogii, extrapolări, etc. nu este exact „știință”, dar este mai mult decât nimic.

      42
    • Joker, nu mai pune egal intre zaharuri naturale si zahăr.

      15
    • De ce, zaharul se face din plastic?

      52
    • @marius. poveștile legate de zahăr țin de partea mai mult „fringe” a medicinei, nici un doctor serios nu va avea o părere fermă fiindcă subiectul este prea mare. ideea este că foarte probabil sapienșii funcționează ok atunci când zaharurile sunt rare și infrecvente. probabil în paleolitic un stup sau o tufă de mure făceau diferența între viață și moarte și creierul a învățat lecția. ce nu a învățat încă este să se descurce cu abundența.

      51
    • Rumbu, nu, zaharul nu se face din plastic, dar faptul ca se rafineaza din niste plante nu il face natural si benefic.
      Zaharul e una si stim cu totii ce efecte negative asupra corpului, zaharurile naturale prezente in mod natural in anumite alimente si consumat normal nu are aceleasi efecte.

      13
    • Zaharul e zahar, indiferent ca e din miere, din sfecla, din trestie. Rafinarea nu face decat sa extraga zaharul aproape pur. Daca esti fan natural, ai putea suge prune stricate, dar parca mai buna e o tuica obtinuta prin rafinarea alcoolului din prunele alea.

      Problema, asa cum a explicat si Joker, este abundenta, nu suntem facuti sa bagam in noi atate kile de zahar, indiferent de forma in care se gaseste.

      71
  3. Mai nocive decât reclama aia la bere Kozel nu cred ca sunt…

    Comentariu apreciat.786
  4. Hahaha laughing in „de asta am ajuns sa folosesc TV doar ca pe un monitor mai mare pt seriale si filme de pe net” De asemenea traiasca adblockerele, 4 folosesc sa fiu sigur ca nu trece nimic.

    Indecis. Tu ce zici?3313
    • și cum ai aflat de brandurile pe care le folosești?

      Indecis. Tu ce zici?1028
    • Itaa: eu le văd în magazine (super/hyper market).

      Iar eu chiar încerc toate prostiile noi apărute.

    • Sincer urmarindu-l pe zoso am ajuns la concluzia ca daca apare la tv platesti mai mult reclama si sigur e un produs mai bun care nu isi face reclama cam la acelasi pret sau usor mai scump. TLDR ce e la tv = produs prost as zice exceptia unor medicamente noi aparute, dar acolo am confirmare de la o cunostinta care e farmacista. E si un trial and error, dar odata ce am gasit produsul care imi convine il pun pe lista de favorite de la emag sa il tin minte :)))

      711
  5. Este foarte simplu – gripe/viroze erau anual si circulau in randul populației. Unii erau mai rezistenți și nu aveau nimc, alții aveau simptome ușoare iar alții aveau simptome mai grave. Chiar și la cei care nu aveau nimic sistemul imunitar lucra, se lupta, devenea mai puternic pentru a „lupta” cu următoarea problema.
    Apoi a venit COVID si toata lumea a stat in casă o mare parte din timp, s-a purtat masca peste tot și in general oamenii s-au izolat.

    Doar că ce să vezi, ceilalți viruși nu au stat pe loc și nici nu au dispărut și acum este prima iarnă în trei ani când oamenii stau mai aproape unii de alții, fara masca, fara dezinfectant- iar virușii circulă din nou – doar că după doi ani sistemul imunitar e mai slab – și asta este.

    Este la fel ca la orice altă activitate :
    -dacă mergi 5 ani la sală și renunți 2 ani – când te reapuci ești aproape ca la inceput când te-ai apucat;
    -dacă joci fotbal și renunți 2 ani – îți trebuie macar cateva luni sa iti revii;
    -dacă după liceu te duci sa muncesti in ferma 2 ani o sa iti vina foarte greu sa te apuci de invatat.

    La fel este și sistemul nostru imunitar – după 2 ani de izolare, mască, stat în casă și dezinfectat acum da din nou piept cu virusii – și evident ca e cam nasol.

    Comentariu apreciat.8037
    • D-aia nu ma opresc eu din baut, sa nu imi fi greu sa ma apuc la loc.

      Comentariu apreciat.16511
    • NOU
      #24

      @Boris Gândește-te și la efectul cumulat al tuturor mahmurelilor pe care le-ai evitat până acum. Nu ar fi înțelept să te oprești din băut și să te lovească așa ceva…

      10
  6. Te referi la reclamele alea unde da mosu’ din proteza si dupa 3 secunde se aud si cuvintele? Cine dracu’ face sunetul la reclamele astea, ca zici ca te uiti la filmele alea cu Bruce Lee de pe video de pe vremea impuscatului. Vorbea chinezu’ o juma de ora si la urma se auzea si Irina Nistor „du-te dracului!”.

    Comentariu apreciat.493
  7. Cat sunt de racita numai eu stiu. M-a durut in gat acum imi simt capul infundat si nasul ma omoara. Bonus:herpes. Am deja o saptamana de cand ma chinui si in noiembrie am fost racita 2saptamani. Eu nu stiu ce sa Mai iau/sa fac ca tot am luat miere,catina,ceaiuri,coldrex,paracetamol, propolis cu vitamina c, faringosept,spray de gat etc. Efectiv m-am saturat.

    146
  8. Eu vreau sa vad reclame sponsorizate de ministrul sănătății pentru încurajarea tâmpiților de a sta acasă până le trec mucii și febra. Atât ei, cât și odraslele lor.
    Mai vreau sa vad la fiecare reclama la medicamente, daca tot sunt legale, sfaturi despre cum sa scapi de ele în mod civilizat după ce au expirat/nu le mai folosești. Că românul nu știe că trebuie duse înapoi la farmacie. Le aruncă în toaleta, că așa a văzut în filme că se scăpa de pastilele de Xanax când nu mai vrei să-ți continui tratamentul.

    Indecis. Tu ce zici?317
    • De acord. Fun fact:Nu poți preda xanax sau alte chestii similare la farmacie, been there, done that, o să le arunc la gunoi.

      94
    • NOU
      #31

      @DS, eu sunt de acord cu tine ca oamenii trebuie sa fie mai responsabili, dar cred ca iti aduci aminte ce „bine” a mers campania similara facuta in vremea pandemiei. Inca mai sunt o groaza de idioti utili/propagandisti de meserie care raspandesc pe facebook mesaje de genul: „ne-au tinut in casa, ne-au omorat”.
      Desigur o campanie de informare e intotdeauna binevenita, dar nu cred ca va produce efecte. Daca mergi in supermarket sunt sanse mari ca atunci cand te duci sa iti alegi niste rosii sa vina unul langa tine care tuseste si nici macar nu pune mana la gura, nu stiu ce poti sa-i spui lui ala sa-l convingi sa poarte o masca daca e deja racit.

      138
    • Am dus și eu odată medicamentele vechi la farmacie și m-au pus să completez o grămadă de chestii, pentru fiecare cutie de medicament pe care o aveam. De ce nu aș putea să le las pur și simplu, fără să declar nimic? Fără să stau la coadă până are timp tanti aia să îmi dea formularul pizdii. Nu mai bine le duc la gunoi și gata, nu mă mai întreabă nimeni nimic?

      200
    • @Maferescdeciuma eram gravida, se vedea din avion chestia asta. Vine un tip cu cainele la consultatie, timpul era tot transpirat (mai mult ca sigur avea febra), era bocna de racit, tusea de abia se putea opri. Mi-a zis sa stau linistita ca s-a testat si nu e COVID. I-am zis sa lase cainele sa il consult si sa stea in Sala de asteptare ca ii spun prin telefon tratamentul si diagnosticul. S-a prins rapid ca e prost si ca nu are rost sa faca gura. Adica nu e ok gravida fiind sa iau COVID, dar e in regula sa iau gripa, sa fac febra, sa nu am voie sa iau niciun medicament, sa nasc prematur sau sa pierd sarcina (din cauza febrei, viremiei, etc) ca tu nu ai putut sa stai acasa si sa-ti trimiti cainele cu altcineva la veterinar.
      La fel de adorabili sunt si parintii care nu au cu cine sa-si lase copiii acasa, le baga pe gat paracetamol dimineata si ii trimit la scoala/gradinita. Amintirile mele din gradinita erau compuse din o saptamana la gadinita, 2-3 saptamani de umblat prin spitale la injectii.
      Sau corporatistii care cred ca se opreste lumea in loc daca-si iau cateva zile de medical, mai bine sa-si ia tot biroul cateva zile de medical.
      Legislatia din Romania e de cacat, farmaciile pot sa se traga pe cur cand vine vorba de preluat si incinerat medicamentele vandute de ei. Formularele respective sunt ilegale si sunt facute sa te descurajeze sa le mai duci la farmacie, fiindca ei trebuie sa achite costul incinerarii. Eu le-as lasa pe tejghea daca ma pune sa completez formulare, e de datoria lor sa le distruga chiar daca nu le convine.

      181
    • Când eram corporatist nu-mi închipuiam că se oprește lumea în loc dacă stau în medical pt o răceală/gripă, dar:
      1. Șefii mei credeau că se oprește lumea în loc dacă fac asta, sau găseam lucrările teanc pe birou, chestie care-mi futea termenele de răspuns și aceeași șefi mă luau la șuturi
      2. Nu primeam de la medic concediu medical pt răceală. În 11 ani de corporație am avut 2 sau 3 zile de medical pt o gripă și 5 zile pt o pneumonie cu febră și o epuizare de 3 din 5 n-am ieșit din pat.

      40
  9. As vrea sa notez ceva: medicamentele recomandate nu sunt placebo. Sunt medicamente simptomatice. Acestea trateaza o cauza, un efect al bolii, si nu cauza ei. Exemplu: paracetamolul ajuta la scaderea febrei, dar nu influenteaza in niciun fel inmultirea virusului gripal.
    Diferenta (pe scurt si cat de cat pe intelesul tuturor): placebo nu are un component activ, pe cand un medicament simptomatic da.

    151
    • ”Exemplu: paracetamolul ajuta la scaderea febrei, dar nu influenteaza in niciun fel inmultirea virusului gripal.”

      Discutabil dacă influențează sau nu. Influența poate fi pozitivă sau negativă.

      31
  10. Anchetele alea „mișto” se susțin cu bani de la partide…

    04
  11. Sa vedeti si preturile ce au sarit. Un cacat de strepsils ce e normal 25 de lei hop… s-a facut 40 de lei acum ca e si o mini penurie de medicamente. Incercati sa va feriti in general de aglomeratii, de pupaciosi si de atingaciosi. Am o prietena ce a stat in spital cu gripa A o saptamana si ceva din care 2 zile intubata. E dura si gripa asta altoita.

    60
    • Aaaa strepsils scria pe reteta aia de mi-a dat-o doctorul. Ma si miram cum de ma ajuta mersul la striptease pentru durere in gat, dar ma rog, era un tratament placut.

      212
    • Mereu cer la farmacie cel mai ieftin „strepsils”, cel mai ieftin „coldrex” etc.
      In loc de Strepsils, cauta Fluend Extreme. E 20 de lei.
      In loc de Coldrex, ia Faringo Hot Drink. E 10 lei.

      30
    • Septogal cu lactoferina e 27 de lei și sunt 27 de pastile în cutie.

      50
  12. Err… nu! Nu ca e agresiva, e la pachet cu incompetenta si indiferenta sistemului. Nu iti poti imagina ce este in spitalele de stat, la nivel de camera de garda. In Bucuresti, pentru ca sunt destepti foc, daca ai covid nu exista decat un singur loc in care te internezi, anume la Bals. Dincolo de context, caz practic. Mers cu copil de 6 luni, febra 39.5 la spital privat, asteptat 2h50′ pana la consultatie. Are covid. Trimis la Bals, omor efectiv, pentru ca romani, gasit pila, bagat mama si copilul pe usa din dos. Fratele mai mare face in aceeasi seara febra, mers la Curie, camera de garda horror, cu lume stand pe jos, voma, toata lumea tusea, plangea, etc.

    Asta se intampla ieri/azi, nu mai minimalizati daca nu stiti exact sau sa vedeti cu ochii vostrii. Iar cu medicamentele as indrazni sa spun ca s-a mai calmat criza dar ultimele 30-40 de zile au fost problematice si mai ales pe solutii ptr copii din motive care imi scapa.

    23
    • Pai da, pentru ca toata lumea se duce cu copilul la spital cum trece febra de 39. Si fiecare vrea ca al lui copil sa intre primul. Si tratamentul este acelasi pe care l-ai face si acasa.
      Ne-am invatat si noi lectia la prima febra mare, ne-am dus la spital. De-atunci, am mai facut 2 episoade de febra mai mari decat atunci. Si am inceput cu Panadol / Algin, impachetari, lasat copilul dezbracat mai mult timp si, daca nu se amelioreaza febra, administrat Locamin (sau ceva asemanator). Bineinteles, in tot acest timp, luati legatura cu medicul de familie. Doar in cazuri extreme se duce la spital.

      Daca toti parintii ar face asta, s-ar mai elibera si spitalele si ar fi tratate cazurile grave.

      91
  13. Eu am fost deschizator de drumuri, mi-am petrecut Craciunul in salon la Balṣ. Gripa A agravata de o infectie bacteriana. In ultimii doi ani nu m-am mai vaccinat antigripal, asa-mi trebuie.

    Febra 40, delir, tremuraturi, tuse incontrolabila ore intregi. Tratamentul a constant in Tamiflu pastile si antibiotic direct in vena. Simptomatic, m-au drogat cu codeina sa imi astampere tusea. Am redevenit om dupa 2 zile de tratament.

    Pentru mine a fost o experienta personala socanta care m-a facut sa reevaluez unele lucruri, nu am mai fost internat intr-un spital de la 12 ani cand am fost operat de apendicita.

    Aveti grija de voi si vaccinati-va.

    142
  14. Cand eram copil si raceam, faceam o oala cu ceai de menta, stateam aplecat deasupra oalei cu un prosop pe cap si faceam „infuzie”.
    Unii spuneau ca are efect, la mine nu se simtea nimic dupa „tratament”.

    30
    • Mentolul din menta sigur iti desfunda sinusurile. La fel si aburul. Si ajuta la eliminarea mizeriei din plamani si sinusuri.

      50
  15. Voi tăceți, că nu dai bani pentru conținutul de la TV.

    Nu, noi tacem ca nu ne uitam la TV. I mean, pe bune… nu am mai vazut o emisiune la TV de vreo patru luni, cand m-am uitat pe DigiLife ceva.

    12
  16. dar cand era COVID si era plin de reclame pentru suplimente pentru imunitate cum era? cred ca si la non-medicamente mai bagau in reclame cuvantul imunitate poate vand si ei ceva.

    10
  17. Eu am impresia ca de fiecare data cand „sufar” de simptomele unei boli, apar exact medicamentele de care as avea nevoie la TV. Should I be worried ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.