Microsoft trebuie să se calmeze cu lansat un Windows la fiecare 3-5 ani

Microsoft nu va mai vinde Windows10 pe site, dar sistemul de operare va mai primi update-uri până în octombrie 2025.

OK. Cât mai durează până când Microsoft înțelege că oamenii nu vor să schimbe OSul la fiecare 5 ani? Încă 5 sau 20 de ani? Nu e necesar. Merge ăsta? Da. Bun, nici un motiv să îl schimb. Nu vreau să petrec zile bune să caut porcării prin meniu, să configurez, să aranjez, să chestii. Nu mi le decontează nimeni. Fă-l pe ăsta să meargă 10 ani cum trebuie, toată lumea va aprecia asta. Fă-l să nu mai ocupe câte 1Gb la fiecare update de 300Mb, fă-l să nu mai ocupe 8Gb cu drivere pe care nu le folosesc. Cum îi forțezi pe producătorii de software să nu mai permită rularea pe OSuri vechi, că vrei să vinzi OSul nou, forțează-i să includă în pachet și driverele vieții, nu să zacă la mine pe SSD toate driverele de la orice.

 

laptop-smartphone-windows

Image by Freepik

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

172 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 51238
    • Da, pt că Ubuntu sunt pe 22.10 de vreo 10 ani …

      Comentariu apreciat.10611
    • Si cu ubuntu asta ti se ia pana cand ai probleme la unele chestii care le considerai banale pana atunci. De exemplu teamviewer. Nu am reusit sa-l instalez deloc. M-am chinui ore intregi. Pe windows orice bunicuta reuseste sa-l instaleze in 2 minute doar cu cateva instructiuni prin telefon.

      Comentariu apreciat.9123
    • Ubuntu 2014 – 2022: 5 versiuni
      Windows 2014 – 2022: 2 versiuni.

      Plm, credeam ca disputele astea de dragul artei gen Win vs Nix sunt de domeniul trecutului.

      Comentariu apreciat.20016
    • ubuntu se schimba la fiecare 6 luni si daca ratezi sa faci update-ul la o editie, la a doua esti obligat sa reinstalezi de la 0.

      Comentariu apreciat.5926
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1978
    • @xtz… rolling release.Dar ai cui explica?

      Indecis. Tu ce zici?2224
    • Ca unul care are PC-uri cu Windows, Linux si MacOS si, mai ales, le foloseste aproape zilnic, porcaria asta cu „treceti la Linux, e mai bun!” trebuie sa inceteze. Astia care va credeti evanghelisti nu sunteti decat enervanti.

      Comentariu apreciat.17020
    • Nu vad nicio logica de adult in a schimba un OS care satisface nevoile unui end-user sau ale unei companii doar ca unora li se pare ca „Ubuntu” (sau alt OS) e mai bun doar ca-l folosesc ei. Disputa asta era la moda prin 1990 si ceva.

      Comentariu apreciat.498
    • @Empire am abandonat mizeria aia de teamviewer mult timp in urma. Am trecut la anydesk, pe care il inlocuiesc acum cu Rustdesk fix pentru ca au inceput sa faca cacaturi. (nag screen de 3 minute). Solutii sunt.

      N-avem adoabe si asta doare intradevar dar ne descurcam,

      Indecis. Tu ce zici?1625
    • @xtz, Arch Linux ala este potrivit pentru toata lumea, nu?
      Adica este simplu de utilizat si de instalat orice aplicatie noua?

      @Adrian, daca instalez RustDesk pot sa ma conectez la clientii care au TeamViewer si au nevoie de asistenta?

      197
    • De 3 ani și încă nu ai priceput că Ubuntu și Windows sunt pe drumuri diferite și că duc bătălii diferite :) Fanboy-ismul o fi el bun, dar se presupune că până la urmă intervine maturizarea…

      195
    • @Andrei G poti sa te conectezi cu teamviewer (daca tot il au deja) si sa iti instalezi singur Rustdesk.

      314
    • @Adrian, discutia a pornit de la faptul ca @Empire a avut probleme cu instalarea TeamViewer pe Linux si tu i-ai recomandat sa foloseasca RustDesk. Ca sa pot sa ma conectez initial prin TeamViewer, ar trebui sa il am instalat.

      Nu zic ca nu se pot folosi cu succes programe alternative, dar de fiecare data cand cineva spune ca s-a chinuit cu un program, solutia de la fanii Linux este sa renunte la acesta.

      144
    • @Andrei G eu izolasem subiectul imprejurul teamviewer, dar daca introducem si linux in ecuatia asta tot pe rustdesk as merge inainte. Au pachete binare cam pentru toate distributiile si arhitecturile. Dublu click si aia e.

      45
    • teamviewer ca temviewer.

      da’ un driver pentru placa video care sa functioneze se poate?

      adica unul a carui instalare sa nu necesite o comanda de 3 4 randuri in consola si 173 de pachete prereq care nu sunt musai compatibile intre ele si in final sa mearga jocul cu framerate de 2 ori mai prost decat in windows cu driver generic?

      si daca totusi ai norocul sa gasesti o combinatie de pachete care chiar functioneaza… isi face unul update si te trezesti ca booteaza doar in consola… been there, done that. format c: ca sa zic asa.

      nope, linuxul e exceptional. pentru adminii de sistem sau retea sau pentru utilizatorii de browser. primii stiu ce si cum sa faca, ultimii nu pot nici sa strice , indiferent cat de tampiti sunt.

      177
    • da’ un driver pentru placa video care sa functioneze se poate?

      adica unul a carui instalare sa nu necesite o comanda de 3 4 randuri in consola si 173 de pachete prereq care nu sunt musai compatibile intre ele si in final sa mearga jocul cu framerate de 2 ori mai prost decat in windows cu driver generic?

      nope, linuxul e exceptional. pentru adminii de sistem sau retea sau pentru utilizatorii de browser. primii stiu ce si cum sa faca, ultimii nu pot nici sa strice , indiferent cat de tampiti sunt.

      Vezi sa nu cazi si tu in categoria a 2-a. Pentru ca driverii aia de care vorbesti exista de mult – aia closed source/non-free. Pentru suse ii gasesti aici:
      https://download.nvidia.com/opensuse/
      Ubuntu si variantele avea chiar un tool GUI pentru a selecta driverii aia. Folosesti repo de la Nvidia si nu mai ai batai de cap. Alternativ, daca vrei sa te dai mare hacker si sa primesti +78 geekness, downloadezi driverul de la nvidia, il rulezi si-ti instaleaza tot ce e nevoie (ca in Windows). Daca ai ales calea asta se presupune ca ai oarece habar cu ce se mananca linux si nu instalezi ca noobii din repo, dar atunci dai enable si la DKMS atunci cand instalezi driverii, tocmai ca sa nu te lovesti de problemele de care te plangi tu in comentariul tau, stii ce zic?

      Si sunt disponibili si pentru celelalte distro, cauta tu daca vrei.

      Pentru AMD/ATI e ceva mai complicat, in sensul ca trebuie downloadat un packet de pe site de la ATI si rulat, asa cum se intampla si-n Windows.

      513
    • @Rumbu – Comparaţia corectă ar fi asta de aici – Windows 10 (initial version released July 2015), Windows 10 version 1511, Windows 10 version 1607, Windows 10 version 1703, Windows 10 version 1709, Windows 10 version 1803, Windows 10 version 1809, Windows 10 version 1903, Windows 10 version 2004, Windows 10 version 20H2, Windows 10 version 21H1, Windows 10 version 21H2, Windows 10 version 22H2. Cam cîte sunt? 13 din ce am numărat eu. Versiuni diferite ale sistemului de operare care au diferenţe semnificative şi la care pentru a trece de la prima la ultima trebuie să treci prin toate versiunile intermediare, nu întotdeauna fără surprize.

      10
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 15129
    • Spui tu ca Microsoft nu ar trebui sa mai comercializeze cel mai cunoscut, folosit, popular, zi-i cum vrei, sistem de operare din lume.
      Niste detalii ai sau spui lucruri asa, doar ca sa te afli in treaba?

      Comentariu apreciat.11913
    • Si daca tot suntem la discutii despre cum ar trebui Microsoft sa renunte la a mai vinde sisteme de operare, poate ca ar trebui sa renunte si Amazon la magazinul online. Sau Google la motorul de cautare. Nu?

      Comentariu apreciat.438
    • Eh, stiti voi unde bate el. Vaccinuri, bilgheits alea alea

      30
  3. Dacă ar face ce vrei tu, Vali, n-ar mai fi Windows/Microsoft, și-ar strica „reputația” și ar fi păcat, mai sunt bani buni de câștigat.
    Schimbarea poate veni doar din afară.

    920
    • Dacă mă cert zilnic cu nevasta, problema e la mine nu la ea. Divortez si ma insor cu altă OS, altfel sunt ca ăia cu facturile de ieri. Nu fac nimic, dâcàt mă plâng.

      195
  4. MX Linux.De cand nu au mai dat suport pentru W7, am trecut pe Linux.A fost greu, dar de ceva ani nu mai configurez, nu mai curat toata ziua, nu mai CCleaner etc.
    Am rulat in paralel W/Linux pana in momentul cand tot ceea ce foloseam pe Windows am reusit sa echivalez in Linux.
    Mi-am facut capturi de ecran cu instalarea/setari etc, la o noua reinstalare rezolv extrem de repede totul.
    Linux in 2023 nu mai e ce a fost in 2014, cand nu reuseam sa instalez macar Ubuntu.

    Indecis. Tu ce zici?2135
    • Eu nu prea inteleg ce faceti voi pe pc-urile alea cu Windows de este nevoie sa le curatati toata ziua. Mai ales de cand au aparut SSD-urile, eu nu prea simt nevoie sa reinstalez sistemul de operare mai devreme de 3-4 ani. Si atunci de cele mai multe ori este din cauza ca am mai instalat cate o aplicatie de pe „site-urile de specialitate” si a produs niste erori prin registri.

      Comentariu apreciat.356
    • Nu am inteles niciodata asta cu CCleaner, vreo doi antivirusi si eventual Malwarebytes instalat, sa fie acolo. Pe un calculator cu un CPU ieftin si vreo 8 Gb de RAM maxim. Unde ruleaza in fundal mereu un µTorrent pentru ratie. Si avem deschis un Chrome cu 40 de taburi.

      Daca acel calculator ar fi un om ar fi des in moarte cerebrala si o eutanasie ar fi recomandata.

      Indecis. Tu ce zici?286
  5. Mai aiurea mi se pare ca lansezi alta versiune si o faci arbitrar incompatibila cu sistemele mai vechi (chiar si cu unele de 2-3 ani vechime). Nu zic sa-mi dai upgrade gratis forever, dar da-mi posibilitatea sa iti dau x dolari si sa fac upgrade.

    Altfel raman cu 3 calculatoare perfect functionale, blocate pe Windows 10, si un al patrulea cumparat cu Windows 11 (ca nu se mai vand cu 10). Deci nu doar ca ma fortezi sa ma adaptez la 11, dar ma fortezi sa schimb permanent intre cele doua. Si probabil vor trece la 12 inainte sa imi moara mie ultimul calculator cu windows 10

    Comentariu apreciat.465
    • Ai fi surprins de cât de mult accent se pune pe compatibilitate la Microsoft.

      https://www.joelonsoftware.com/2000/05/24/strategy-letter-ii-chicken-and-egg-problems/

      1010
    • Se punea vrei sa spui.
      Am mentionat mai sus 3 calculatoare cu Windows 10. Ele sunt asa:
      un thinkpad t410 (an ~2010) cu sticker de Windows XP pe el – upgradat gratuit la W10 Pro – se mai joaca si azi copilul pe el
      un Asus zen ceva – cumparat cu windows 8.1(!), upgradat gratuit la w10 care tocmai se lansase
      un thinkpad e480 – cumparat acum 4 ani cu W10, va muri la W10 pentru ca in varianta retail chinezii nu au pus chip TPM (probabil intra in conflict cu spyware-ul lor). Toate celelalte specificatii sunt compatibile cu W11, poate fi hackuit sa treaca peste lipsa TPM si sa mearga ok, dar oficial e incompatibil.

      Deci au muncit 10 ani sa aduca pe toata lumea pe Windows 10 si sa mearga ok, au zis ca e „ultimul Windows”, dupa care au decis brusc ca e totul prea complicat si prea scump si hai mai bine sa mute niste butoane prin interfata si sa ceara intel seria 8, TPM si permis de pescuit.

      Comentariu apreciat.355
    • Am instalat Windows 11 pe un sistem cu i7 7700k si un sistem cu Ryzen 3400G asa ca terminati-va cu ignoranta ca nu e compatibil. Nu e suportat oficial, daca ai probleme nu poti apela la ei pentru ajutor (adica la fel ca la linux), dar compatibil e. Trebuie doar sa activezi din bios chestii care pe sistemele asa de vechi sunt de obicei dezactivate default.

      425
    • Nu e suportat oficial, daca ai probleme nu poti apela la ei pentru ajutor (adica la fel ca la linux)

      Diferenta fiind ca Linux e GRATIS. Ca daca platesti (la RH sau Novell) ai suport.

      1113
    • @Sorin, nu știu ce e480 ai tu, dar al meu rulează Windows 11 nativ fără probleme cu TPM 2.0 cu tot.

      21
  6. „Fă-l pe ăsta să meargă 10 ani cum trebuie, toată lumea va aprecia asta.”

    Windows 10 a fost lansat pe 29 iulie, 2015. Va fi actualizat pana in octombrie 2025. Adica 10 ani si 3 luni de la lansare. E drept ca trece timpul ca nebunul, cum bine zice Romica Puceanu, si nu ne mai dam seama cum au trecut 8 ani.

    Bonus: Azi, la aproape 8 ani de la lansare, sunt pe emag aproximativ 700 de modele de laptopuri care au preinstalat Windows 10.

    Mie chiar nu mi se pare ca Microsoft-ul forteaza oamenii sa schimba OS-ul la fiecare 3-5 ani. De abia dupa 8-9 ani incep sa mai preseze si ei cu trecerea la noua versiune majora. Dar e de inteles.

    Comentariu apreciat.11815
    • Cautam comentariul asta. Windows 10 a fost la fel de longeviv ca XP sau 7, in jur de 10 ani. Dar Vali are unele fixuri, gen folosit Windows 7 cu tema de 98 si ce e nou e prost

      Comentariu apreciat.11012
    • Windows 10 ala care trebuia sa fie OS-ul pe viata? Si nu eu o zic, MS a zis-o.

      Indecis. Tu ce zici?3417
    • Fixuri nefixuri, unora dintre noi chiar ne place tema aia simpla de w98.

      Indecis. Tu ce zici?2513
    • Sa nu uitam ca si la XP s-a prelungit suportul extrem de mult. Sigur ca ideal ar fi sa poti instala si azi win 3.11 daca chiar vrei, dar exista un cost extrem de mare pentru pastrat suportul pentru versiuni vechi, cata vreme tre sa oferi updateuri de securitate si tot tacamul.

      Pana la urma ei doar opresc la vanzare, nu te forteaza sa dezinstalezi, si desi inteleg sila de a face update (ma feresc si eu), cu ceva planificare nu iti trebuie udpate decat cand schimbi statia de lucru (cand oricum ar trebui sa o iei de la 0 sa reconfigurezi tot).

      122
  7. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2299
    • @xtz
      Vezi ca MacOs e si ala un spyware de prima clasa: https://sneak.berlin/20230115/macos-scans-your-local-files-now/

      Comentariu apreciat.313
    • stii ca multe din cacaturile alea pot fi oprite, nu?

      1012
    • ia cu lamaie

      178
    • stii ca multe din cacaturile alea pot fi oprite, nu?

      Multe, dar nu toate si nu complet: https://www.zdnet.com/article/is-windows-10-still-telling-microsoft-what-youre-doing-even-if-you-dont-want-it-to/

      77
    • Folosesc win de mic, dar nu am vazut reclame 1 singura data. Poate doar ala cu instaleaza Edge dar dispare daca ii dai skip forever.

      Interesant cum ai stiut sa pui linux dar nu ai stiut sa configurezi windowsul. Ai acolo niste optiuni cu NO NO NO nu vreau targetare. Succes.

      Indecis. Tu ce zici?288
    • @xtz probabil folosești android, care nu e deloc spyware. Sau servicii google, plus conturi social media ș.a.m.d.

      177
    • @xtz, si tu cum te-ai revoltat impotriva acestei situatii neplacute?

      Varianta 1:
      Ai ales sa cumperi totusi Windows, sa il instalezi in paralel pe calculator si in plus sa cumperi si jocurile care au doar versiune de Windows. Vanzarile cresc, deci pentru dezvoltatori lucrurile merg bine.

      Varinata 2:
      Ai ales sa instalezi Windows piratat + jocuri piratate.
      Atata timp cat nu platesti pentru un serviciu, nu prea ai cum sa te revolti pentru ca ei incearca sa monetizeze munca prin alte metode.

      79
    • @m0fo
      Oh, noes, un site de fanboy apple ia apararea apple? Also, de ce un os trebuie sa trimita date (orice fscking date) la serverele lor DACA EU AM ZIS NU? Adica cum numesti un soft care trimite date undeva desi tu ai optat sa NU trimita niciunde date?

      172
    • @Sabotor: ti-am dat un link in care cineva analizeaza ce se intampla cu un serviciu. Cu screenshot-uri si toate cele. Ia man un nervocalmin ca-ti sare tandara cam repede.

      Ceva imi spune ca daca se intampla ce ziceai tu, iesea un scandal mai mare decat un articol pe un blog si un video de la Louis Rossman. Mai sunt si altii care au analizat, sunt cateva articole pe hackernews despre asta. Si nu, hackernews nu e plin „apple fanboy”, ba din contra.

      Ia de aici un exemplu si te rog sa citesti comentariile: https://news.ycombinator.com/item?id=34392391

      Nu stiu ce bifezi tu si serios ca nu-mi pasa. Ma amuza in schimb ca mai ai putin si dai in icter de la cat te ataci prin comentarii pe un blog.

      BTW… „spyware” e acel ceva care scaneaza ceva, fara stirea (nu voia, da?) ta si mai ales in scopuri malitioase. Asta scaneaza „la vedere”, au anuntat prin articole si prezentari inainte de CSAM. Nu esti de acord cu asta? Aia e.

      38
    • @m0fo
      Dar sunt calm, pepuse.

      I never opted in to Apple network services of any kind – I use macOS software on Apple hardware.

      Imagine my surprise when browsing these images in the Finder, Little Snitch told me that macOS is now connecting to Apple APIs via a program named mediaanalysisd (Media Analysis Daemon – a background process for analyzing media files).

      Din moment ce o companie colecteaza (orice fel de) date DE PE CALCULATORUL TAU, desi tu nu ti-ai dat acordul sa le colecteze, asta e spyware. Oricum o impachetezi tu si oricat vrei sa iei apararea Apple. Faptul c-o baga (probabil prin EULA) la modul „ne rezervam dreptul ca pe viitor s-ar putea sa va violam salbatic” nu ii face cinstiti, ci tot muisti.

      54
  8. Dezavantajul la Linux e cu suportul comunitatii.In sensul ca iti rezolvi problemele cam aproape toate in limba engleza.Desi Ubuntu avea forum si in romana intr-o vreme, cu niste explicatii destul de competente.
    Diferenta intre Windows si Linux este ca si intre masina si motocicleta : ambele te duc din A in B, dar intr-un mod total diferit.

    Indecis. Tu ce zici?1222
    • Tre’ sa fi mai specific cand zici Linux, dar daca te referi la ubuntu (pe care l-am folosit de pe vremea cand era pe la litera D la prima iteratie a alfabetului) sunt doau chestii mari:
      1. a ajuns sa fie ca e la fel de lent ca windowsul. 2. o licenta de windows nu mai costa cat un rinichi pe valea cascadelor.

      85
    • Oricare din top 20 de pe Distrowatch.
      Personal folosesc doar bazate pe Debian, din cauza repozitoriului bogat.
      Nu folosesc Ubuntu, deoarece am scula veche, si asta e ideea la mine : sa pot folosi fara sa cumpar altceva ca ma forteaza windows.
      Ubuntu necesita putere, iar eu am un dual celeron care pe MX merge absolut impecabil.

      103
  9. Pai cum sa nu scoata un windows la fiecare 5 ani daca sunt baieti destepti, taie suportul pentru versiunile vechi ca sa te forteze sa cumperi versiunea noua.

    Doar se adapteaza vremurilor actuale si companiile de software. Vedem la telefoane cum „mai nou” avem 2 lansari de „flagship” in fiecare an de la fiecare producator. Producatorii de masini mai nou scot model nou, in 2 ani ii fac „facelift” si in alti 2 scot urmatorul model.

    Sa cumperi cat mai multe si cat mai des. Consumerism pur.

    Indecis. Tu ce zici?1522
    • Upgrade-ul la Win11 este gratuit.

      1611
    • KaaS (kkt as a service) – trendul plii.

      233
    • Irpx, pai cum, nu zicea Microsoft ca d au scos Windows 10 ca este ultimul sistem de operare scos și ca de acum încolo vor fi doar actualizări?

      @Rumbu, nu mai i duce lumea în eroare cu fanboy-ismul tău de Microsoft, se poate face update gratuit doar dacă ai procesor mai nou de seria Intel 8xxx sau TPM 2.0
      Soția are un laptop cu procesor din seria Intel 7xxx care merge flawless si ghici ce, nu poate face update la Windows 11. Deci practic Microsoft te forțează sa schimbi un hardware perfect functionabil.

      Indecis. Tu ce zici?1716
    • Haha, fanboy-ism. Daca trag linie la OS-urile din casa, doar pe raspi-uri am vreo 12 linux-uri. Plm, chiar si in Windows am WSL.

      Nu te forteaza nimeni sa faci upgrade la un calculator mai vechi, doar ca Microsoft nu mai ofera suport. Poti ramane linistit la Windows 10.

      OP a sustinut ca iti cer bani pentru versiune noua. Uite ca nu.

      118
    • Soția are un laptop cu procesor din seria Intel 7xxx care merge flawless si ghici ce, nu poate face update la Windows 11. Deci practic Microsoft te forțează sa schimbi un hardware perfect functionabil.

      Chestia extrem de enervanta e ca e o limitare absolut impusa arbitrar. Ca altfel sunt metode prin care sa dezactivezi verificarile alea la instalare si sa se instaleze Windows 11 fara probleme si sa functioneze fara probleme.

      105
    • Upgrade-ul la Win11 este gratuit.

      @Rumbu – DACA pc-ul indeplineste niste conditii

      116
    • @xtz, nu esti obligat sa schimbi hardware-ul.
      Sigur, Microsoft incearca sa impuna un anumit standard de securitate, dar se poate trece peste verificarea respectiva doar prin modificarea a 3 linii din registri.

      Toate procesoarele din 2018 incoace au suport pentru TPM 2.0, deci in 2025 cand vei fi nevoit sa renunti la Windows 10, vei avea probleme doar daca ai un hardware mai vechi de 8 ani de zile.

      49
  10. Generalizezi. Nu toata lumea e ca tine. Mie de exemplu Win10 imi pare oribil, iar Win11, desi imperfect pare un pas un directia buna.

    Indecis. Tu ce zici?1526
  11. Realist nu prea poti sa scoti un OS doar o data la 5 ani. Evolueaza mult prea repede tehnologia. Si nimeni nu vrea sa faca suport la ceva vechi.

    414
    • Ce dr@cu evolueaza atat de rapid? Ce features neaparat necesare nu pot fi adaugate la un Windows de acum 10-15 ani? vorbesc cel putin de interfata, functionalitati…

      Sunt multe motive pentru care omul sau firma nu vrea sa schimbe (mai ales fortat, pe nepusa masa) SOul. Te obisnuiiesti cu o interfata, cu o aranjare a ecranului. Cel mai nasol a fost cand oamenii au fost fortati sa schimbe de pe un Office mai vechi spre chestia aia cu ribbon. Sunau la support sa intrebe unde este Print sau Open, va dati seama. Nu mai zic de diverse addons, programe instalate, diverse setari, bare etc etc. In general mediile de productie sunt un mesh de diverse programe si programele. Cand schimbi OSul, ai sanse maxime nu numai sa trebuiasca reinstalat, reconfigurat totul, dar sa nici nu iti mai mearga ceva. Si dai, si lupta cu producatorii, incearca alte drivere, tot felul de nebunii. Timpul costa bani, oamenii angajati costa bani. Ce imi aduci atat de bun si de nou in plus ca sa imi f&ti mediul de productie pentru cateva saptamani bun, sa nu zic luni, sa nu zic ca trebuie sa iau un periferic nou, ca de ala vechi nu mai gasesc drivere compatibile etc etc??? Gandeste-te ce se intampla intr-o policlinica, intr-un spital, cand oamenii numai de asta nu au timp, si nici nu sunt tech savvy, uneori abia au o camaruta cu 2-3 oameni la suport tehnic, la 200 de angajati…

      30
  12. La munca inca folosesc Win7. Cel mai bun, simplu, rapid, stabil windows ever. Acasa am doua laptopuri. Amandoua si-au facut update fortat la Win11. Daca las un laptop pornit pe screensaver incep coolerele sa se forjeze la maxim. Zici ca mineaza bitcoini. Dar nu… indexeaza kkturi la nesfarsit si nu stiu ce naiba mai face windows-ul. Sa nu mai spun ca pun laptopul pe Lock si il gasesc mereu deschis cu coolerele urland? A trebuit sa caut pe google cum sa nu mai faca asta. Zeci de setari prin zeci de meniuri. FMM windows. Nu mai ai niciun control asupra SO-ul de la Win8 incoace. Face numai ce vrea el.

    Indecis. Tu ce zici?2619
    • Poți opri serviciul de indexare, dacă te deranjează. Poți opri multe servicii, de altfel.

      105
    • Stai sa vezi cat de stabil era Win98…

      86
    • Am pus win 10 pe un laptop care inainte avea win 7 si asa este, merg coolerele de te enerveaza, nu poti citi ceva că vâjâie continuu.

      74
    • @ubercool da bravo man. in cazul in care am de instalat 3 windows-uri intr-o zi imi place sa petrec cate o ora de fiecare sa le configurez. Nu spun ca Win11 e nasol sau ca nu l-a folosi. Spun doar ca in comparatie cu Win7 e greoi, greu de controlat si rupe la resurse CPU si HDD.

      57
  13. Terminați cu prostiile despre Linux, majoritatea lumii nu are timp să stea și să instaleze nu știu ce distribuție, să caute mereu dacă programul X este compatibil cu Linux, dacă nu să caute alternative and so on…

    Folosesc în paralel Linux, Windows și MacOS de vreo 4 ani încoace și îmi dau seama că tata socru habar n-ar avea să caute o distribuție și să o instaleze de la zero, iar soția s-ar enerva când nu merge imprimanta fiindcă trebuie instalate niște drivere folosind apt (asta după ce cauți pe forumuri să vezi ce drivere lipsesc).

    De aceea este superior Windows: vine instalat pe multe device-uri by default și merge suficient de bine pentru ce nevoi de bază au majoritatea.

    Comentariu apreciat.409
    • Deci tata socru nu are habar sa instaleze Linux și drivere, asta înseama ca e as in a instala Windows și drivere de Windows, pun pariu /S

      Indecis. Tu ce zici?927
    • @xtz Am lucrat (profesional, nu doar hobby) cu windows, linux si mac os. Nici unul dintre cele 3 nu este in mod special mai breaz cand iei in calcul toate defectele pe care le au.

      233
    • @oxymoron
      Culmea e ca:
      1. Linux e foarte usor de instalat. MULT mai usor decat windows. Luna trecuta a trebuit sa instalez un Windows unui prieten, pai stai sa vezi, ca daca vrei sa instalezi de pe un USB stick, pai atunci nu poti sa iei iso si sa-l trantesti pe un stick ci trebuie sa dai jos media creation tool, care merge doar pe windows pentru ca pantof. Pentru linux? pai iau iso, dd pe stick si 0 probleme. Sau, hai, SUSE/Fedora/Whatever Media Writer daca ai oroare de consola.

      2. Programul X? Programul Y? Daca tata socru e photoshopist si-i trebuie fotoshop, mkay, sa stea pe Windows. Dar pentru home-use? Pai tot ce faci, faci in browser zilele astea, asa ca nu e absolut nici un motiv sa stai pe Windows. Folosesti Office? Pai MS chiar impinge lumea sa foloseasca versiunea lor online, merge absolut la fel pe Linux? Jocuri? 99% din jocuri merg pe Linux (fie nativ, fie cu proton). 3D modeling? Pai 3D Blender a fost lansat intai pe Linux si abia apoi pe Windows.

      3. Linux e mai user-friendly decat Windows zilele astea. Nu, serios, incercati sa adaugati inca un layout pentru tastatura in Windows 11. Pe Windows 7 era simplu, right-click pe icoana cu layout-ul tastaturii in taskbar si ales settings. Sau din control panel, alegi tastatura si e acolo. In Windows 11? Pai nspe mii de clickuri si e ascunsa optiunea undeva – nu iti zic, ia vezi tu fara Google, daca poti.

      4. Consistenta: asa cum e linuxul urat de toti si greu si pentru geeks, macar e consistent. KDE de 15 ani a ramas cu aceeasi filozofie de design, GNOME de 11, XFCE dintotdeauna. Windows? Pai de la versiune la versiune schimba zeci de chestii de-ti fute tot workflow-ul: te-ai obisnuit de la Windows 95 sa dai click dreapta pe taskbar si sa deschizi de acolo taskmanager? Foarte bine, ia hai muie ura si la gara, in Windows 11 scoatem treaba asta (au reintrodus-o recent, probabil satui de muile luate de la utilizatori). Si asta e un mic exemplu; altul e cu setarile windowsului – unele sunt in control pannel, unele la settings, altele in ambele. Ce cacat e asta ma, la un produs finit si livrat utilizatorilor?

      5. Controlul asupra device-ului: Linux poti sa faci absolut ce vrei tu cu PC-ul tau. Vrei sa-l faci sa arate ca MacOS? Poti. Vrei sa arate ca un Windows? Poti. Vrei tema cu Hannah Montana? Poti. In Windows nici macar nu poti sa dezactivezi ce date colecteaza Windows si le trimite la Microsoft, nu poti sa instalezi windows fara cont la microsoft, trebuie sa faci zeci de smecherii sa faca autologin, nu poti sa dezactivezi Microsoft Defender* (fara zeci de smecherii), nu poti sa dezactivezi updateurile (se reactiveaza singure), nu poti sa opresti Windows Firewall*.
      *am instalat alt antivirus, windows il detecteaza, dar cu toate astea serviciul de windows defender inca ruleaza pentru ca pantof.

      6. Windows e un jeg.

      Indecis. Tu ce zici?2533
    • Domnul Zoso, dumneavoastră de ce nu folosiți Linux când știți că este mult peste Windows?

      157
    • nu merge pornachele bine pe el .

    • @oxymoron
      Pentru ca zoso s-a obisnuit cu Windows si-i place si e vorba de o preferinta personala. Ceea ce e absolut ok. Dar asta nu inseamna ca ce ai scris tu in comentariul tau, ca vai, lumea n-ar timp sa instaleze Linux si ca programul nu e compatibil si ca sotia ta – mare maestru cu centura neagra si 10 dani la instalat drivere in Windows – se enerveaza cand e vorba de instalat drivere, mai ales cand se stie ca instalatul de drivere e o chestie ce o faci zilnic, de fiecare data cand te pui in fata calculatorului.

      1210
    • Dar asta nu inseamna ca ce ai scris tu in comentariul tau

      A se citi:

      Dar asta nu inseamna ca e corect ce ai scris tu in comentariul tau

      36
    • @Sabotor. Asta cu user friendly si cat de usor adaugi o limba noua depinde si de user. Uite, fara sa caut pe google cum am facu eu pe W11

      Start menu -> scris Language in search bar -> deschis language settings -> Al doilea button Add a language -> Voila.

      57
    • @Sabotor, uite si a doua varianta, la fel de simpla. Click pe language baru activ. Click pe more keyboard settings -> Add a Language. 3 clickuri atat.

      Daca au schimbat modul de a seta ceva fata de cum erai tu obisnuit nu inseamna neaparat ca a fost facut mai prost. Poate ar trebui sa te adaptezi si tu in loc sa il iei „ce geeu e sa faci x, inainte era mai usor” in brate.

      59
    • @Irpx
      Nu, n-ai inteles, nu vreau sa adaug alta limba, vreau sa schimb layout-ul tastaturii. Am instalat Win11, la instalare am ales English US International (fara sa stiu ca mizeria aia face un fel de autocomplete aiurea la apostrof sau ghilimele) si am vrut sa schimb layoutul, NU sa adaug o noua limba. Iti dau un hint, e la Language & region acolo, dar nu unde zici tu si da-o-n pensula lu’ Hector, ca au ascuns bine optiunea. Si, oricum, ce faceai inainte din 3 clickuri si era intuitiv, acum faci din 6 clickuri si tastat „language” in search bar (cazul cel mai bun) sau din 8 clickuri si nu e deloc intuitiv. Ala care a conceput UI-ul la Win11 a bagat 3 ani numai Krokodil inainte sa se apuce de treaba.

      97
    • @Sabotor. My bad, scuze am inteles prost.

      Totusi mie mi se pare ca search baru cum e acum e foarte folositor. De multe ori cand cautam vreo setare mai obscura de care uitasem m-a ajutat direct cautarea. Tu preferi sa dai clickuri mie imi vine mai repede sa folosesc win key + search.

      Si vad asta ca un mare avantaj, sa nu mai stau eu sa memorez unde e o setare ca e ceva ce fac 1 data pe an probabil, deci imi e mai bine asa.

      06
    • @Sabotor

      Home/office use. Ia adu-mi aminte, ca am uitat, cum instalezi o imprimanta HP pe Linux? :))

      88
    • @Eugen
      Vrei sa pari smecher, dar sa stii ca nu esti. Treaba asta „dar cum faci X in Linux?” e fumata de mult. FYI – exceptand cazul in care ai o imprimanta mai ciudata nici nu trebuie sa instalezi ceva in Linux pentru a o putea folosi, ca va functiona. Au apus demult vremurile in care in Linux aveai probleme cu perifericele/hw; 99% din periferice/hw functioneaza foarte bine in linux.

      85
    • Totusi mie mi se pare ca search baru cum e acum e foarte folositor.

      Cu asta sunt de acord.

      22
    • @Sabotor

      Deci nu stii, nu-i asa? :)) Pe testate seria HP LaserJet, una dintre cele mai populare pe home user/office use, nu functioneaza direct complet fara HPLIP instalat.

      La fel cum te plangi tu de cateva click-uri in plus pentru o operatiune pe care o realizezi odata si probabil niciodata dupa aceea, doar daca tu esti asa de inteligent si mai inveti inca o limba la nivel conversational, asa se pot gasi si pentru Linux infinit mai multe care sunt gandite aiurea de un developer semi-autist care nu interactioneaza cu lumea reala mai niciodata. Cam asa ca tine. Doar ca tu nu esti developer, nici prea inteligent, esti doar enervant.

      47
    • @Eugen
      De ce esti prost? Ca puteai sa taci, sa nu te faci de ras.

      Majoritatea inprimantelor merg cu CUPS fara sa trebuiasca sa instalezi ceva. Da, daca vrei mai multe optiuni, instalezi – de exemplu – hplip. Cum si in windows, daca vrei mai mult decat ce-ti da windows-ul ca soft default pentru imprimanta, mergi la producator pe site (HP, sa zicem), iei un driver, il instalezi, etc. Chestie pe care o faci in linux (daca nu cumva nu e instalat deja, BY DEFAULT) rapid, ori din consola (apt/yum/zypper/dnf install hplip) sau din GUI-ul package managerului instalat. Dar, pentru informarea ta, ca sa-ti mai domolesti puseurile astea de ţâfnoşenie, verificam ce zice HP despre HPLIP al lor si aflam ca:

      Chances are, your Linux system already has the HPLIP software installed. That’s because all major Linux distributions regularly pick up the HPLIP software and include it with their distribution installation.

      Puteai sa nu fii prost gratuit? Puteai. Dar ai ales sa nu.

      103
    • Lol, imprimanta hp pe linux. Alea sunt de bine de rau se instaleaza rapid, ca hplip-ul e ok si e in aproape toate distrourile, eventual ii mai faci un update daca imprimanta ta e un model nou nout.

      Incearca una gen xerox, cu printare si scanare din retea, sa vezi distractie acolo, sau ciss-uri non hp.

      51
    • @Baltha Zerus HP e mai popular, sau cel putin asta e experienta mea pe suport IT, decat alte marci. Si da, desi trebuie de cele mai multe ori instalat manual, HPLIP functioneaza chiar si cu mici neajunsuri peste care poti trece.

      Dar cand Sabotor se da interesant pe aici ca adaugarea unei noi tastaturi dureaza prea mult in Win11, am zis sa incep cu ceva relativ simplu.

      25
    • Tot pe IT si aici, si imprimantele hp sunt ok, aproape 0 batai de cap, in afara chestiei ca multe refuza sa printeze foi setate ca letter cand au in driver/settings a4. De pe windows nu comenteaza.

      Distractie e cu canon ir-urile, xerox-uri versa samd. Chestii non hp. de la scanarea unei foi in 5 minute ca airscanul suge, pana la nerecunoastere duplex. Xeroxurile sunt puse pe generic si foomatic, ca nici cu driverul lor special de linux nu merg. Oh well.

      21
    • Incearca una gen xerox, cu printare si scanare din retea, sa vezi distractie acolo, sau ciss-uri non hp.

      Folosit, atat cu Ubuntu, cat si cu Fedora, openSuSE sau Red Hat. Imprimante Xerox dinalea de business, in retea, 0 probleme. Scanurile se trimit pe email (idem pe Windows).

      32
    • Apropo de imprimante si Linux, oare cum tiparesc chestii angajatii de la Google? Sau aia de la NASA? Sau aia de la Jandarmeria franceza? Sau aia de la US DoD? Sau fizicienii de la CERN? Sau angajatii din primaria din Munchen? Saracii de ei, precis nu pot printa nimic ca uite, zice Eugen de pe interneţ ca nu se pot folosi imprimante pe linux.

      61
    • @sabotor, lasa-i frate ca 50% din ăștia care știu ei ca Linux e prost nu s-au apropiat în viata lor la mai putin de 10 metri de un calculator cu linux si vorbesc din auzite de cum era linux-ul acum 15 ani iar restul de 50% au instalat și ei un linux pentru Kodi sa vadă filme și se dau mari experți și au păreri avizate despre Linux și cât de prost e. Dacă vad CLI și afla ca exista daemons in Linux deja cheamă preotul sa sfințească calculatorul.

      Mai ales astia care zic ca instalatul de drivere si programe pe linux e greu sunt cei mai speciali, sunt atât de cunoscători în ale Linux-ului încat habar nu au ca 99% din drivere sunt în kernel-ul (nucleul) Linuxul deci sunt instalate by default iar majoritatea distributiilor de linux vin cu Market de unde poți downloada super ușor orice program dintrźun singur click, nu stai ca pe windows sa cauți și sa downloaduri programe după care dai 10 click-uri next next sa instalezi. Ca sa nu mai zic ca toți zici ca lucreaza numai in Photoshop de o tot țin lunga pe aia ca nu găsești programe pe Linux.

      PLM, pana și Valve se reorientează spre Linux, au scos și consola de mana pe Linux (Steam Deck) pe care merg majoritatea jocurilor făcute doar pentru windows. Beat that Microsoft!

      Viitorul este Linux pentru cine are ochi sa vadă iar toți skin of the dicks ăștia de pseudo helpdesk wannabe sau martalogii de Level 1 suport gen @Eugen si altii care comentează pe aici or sa moara de foame doar cu cunostinte de Windows. Am și eu prieteni IT-sti hateri Linux, dar mi-am dat seama ca sunt hateri doar pentru ca nu u capacitatea mentala ca sa reușeasca sa înțeleagă și sa învețe Linux iar când vulpea nu ajunge la struguri, ghici ce face…

      66
    • Deci da, intr-adevar, sunteti autisti. Ala care se plange de cateva click-uri in Win11 imi explica mie ca sunt prost pentru ca nu vreau sa folosesc consola pentru a instala una, alta. Sau nu caut in app store-urile alea care nu au nici un fel de moderare. Altul o baga tare cu „viitorul va fi Linux sau nu va fi deloc!” in conditiile in care Linux pe desktop se chinuie de ani si ani pe la 3%, adica nimic. Bai, stiu cum sa folosesc toate alea, nu asta e problema, problema e ca voi nu vedeti dincolo de bula voastra minuscula.

      Ah, si porcaria aia cu uite cum aia de la primaria din Munich cum sunt asta de iluminati incat au renuntat la Win. Doar ca nu, nu au renuntat de fapt https://itsfoss.com/munich-linux-failure/ Pe lung, baieti, nu pe lat, ca ori facem o treaba, ori nu mai facem. Vedeti de aia nu va fute nimeni ca sunteti evanghelistii lui nimic.

      24
    • @xtz
      Stii care e chestia? Ca pot sa inteleg faptul ca X prefera Windows, MacOs sau Plan9 pentru ca s-a obisnuit cu el sau pentru ca – de ce nu – ii place. Dar ma amuza maxim cand apare cate un Gheorghe care stie el cum e cu Linuxu’ ala, c-a vazut el ca-i cu consola si n-ai drivere de imprimanta. Ma amuza la fel de mult cum ma amuza si cand apare verisorul lui Gheorghe – Vasilica – care a bootat un livecd cu kali si se crede mare haxx0r.

      Aparent, daca evidentiezi vreun neajuns al unui OS, e ca si cum i-ai injura pe unii de mama, de zici ca ei au actiuni la MS sau Apple.

      22
    • @Eugen
      Ai grija unde te uiti ca te trezesti sa dai in 2023 un link despre o poveste din 2017, cand un politician cu legaturi cu MS a decis ca trebuie musai inapoi pe Windows, ca nu se poate altfel, decizie care de fapt a fost „intoarsa” in 2020. Sa citam un pic:

      In November 2017 Munich city council decided to revert to Windows by 2020 with all systems being replaced by Windows 10 counterparts. Some of the reasons cited were adoption and users being unhappy with the lack of software available for Linux. A report commissioned by Munich and undertaken by Accenture, found the most important issues were organizational.

      In 2018, journalistic group Investigate Europe released a video documentary via German public television network ARD that claimed that the majority of city workers were satisfied with the operating system, with council members insinuating that the reversal was a personally motivated decision by lord mayor Dieter Reiter. Reiter denied that he had initiated the reversal in gratitude for Microsoft moving its German headquarters from Unterschleißheim back to Munich.

      In May 2020, the recently elected coalition administration, formed by Green party and the Social Democrats, decided that „Where it is technologically and financially possible”, the city will emphasize use on open standards and free open-source licensed software.

      Sau nu caut in app store-urile alea care nu au nici un fel de moderare.

      La faza asta esti incredibil de imbecil si denota ca habar n-ai de nimic (apropo, se numesc repo[sitory], nu app-store). Ti-am zis, aveai ocazia sa nu fii prost gratuit. Dar…. tu insisti.

      53
    • @xtz tu esti genul care vede pe fb o postare „1+1= ? daca stii raspunsul da share” si dai share rapid ca o maimutica ascultatoare?

      „Am și eu prieteni IT-sti hateri Linux, dar mi-am dat seama ca sunt hateri doar pentru ca nu u capacitatea mentala ca sa reușeasca sa înțeleagă și sa învețe Linux iar când vulpea nu ajunge la struguri, ghici ce face…” la fiecare 2 ani incerc sa vad ce mai stie linux-ul, ce a mai adaugat nou si de fiecare data sunt dezamagit, mi se pare ca exista un split masiv intre utilizatori unii care vor consola si sa scrie si considera ca asta e „the way” si ailalti care vor gui si totul merge bine in cazul lor pana nu mai merge bine.

      acum vreo 4 ani am testat un ubuntu pe un laptop care devenise lent pe win7, am pierdut vreo 4 ore ca nu a vrut sa porneasca gpu-ul nvidia cu driver corect, pleca emulat software si super puturos, am revenit pe win7 cu frica de virusi dar cu nervii intinsi

      acum vreo 3 luni am zis sa ma jos cu wsl-ul, am citit vreo 3-4 zile, inteleg pt. ce e gandit wsl-ul dar stie si gui? da. se poate activa intr-un mod normal la cap? nop . poate un average user sa faca pasii aia ? 50/50 sanse. poate un expert in linux sa activeze gui-ul pe wsl fara sa copieze comenzi de pe net? parerea mea e ca sansele sunt sub 5%

      din pacate si instructiunile date de guru astia sunt proaste, portul 3389 daca rulezi un rdp pe localhost e fix al rdp-ului de win si da fail, numai tampenii

      sudo apt update && sudo apt -y upgrade
      sudo apt -y install kali-desktop-xfce
      sudo apt-get install xrdp
      sudo cp /etc/xrdp/xrdp.ini /etc/xrdp/xrdp.ini.bak
      sudo sed -i ‘s/3389/3390/g’ /etc/xrdp/xrdp.ini
      sudo sed -i ‘s/max_bpp=32/#max_bpp=32\nmax_bpp=128/g’ /etc/xrdp/xrdp.ini
      sudo sed -i ‘s/xserverbpp=24/#xserverbpp=24\nxserverbpp=128/g’ /etc/xrdp/xrdp.ini
      sudo /etc/init.d/xrdp start

      https://dev.to/darksmile92/linux-on-windows-wsl-with-desktop-environment-via-rdp-522g

      ps. pe w11 am trecut doar cu laptop-ul personal, ma dispera anumite prostii fancy care imi sunt complet inutile, iar chestii utile ascunse dupa zeci de meniuri. am zis ca nu trec pana nu revine taskmanager in bara, a semi revenit dar mai astept

      11
    • @xtz
      N-am văzut în viața mea un monument al autismului mai grandios decât comentariul tău.

      @Sabotor
      Legat de Munich, ultima versiune de LiMux a fost lansată în 2019 iar pagina proiectului dă cu 404. Probabil au rămas la Windows și folosesc programe de genul LibreOffice.

      01
    • @raul

      acum vreo 3 luni am zis sa ma jos cu wsl-ul, am citit vreo 3-4 zile, inteleg pt. ce e gandit wsl-ul dar stie si gui? da. se poate activa intr-un mod normal la cap? nop . poate un average user sa faca pasii aia ? 50/50 sanse. poate un expert in linux sa activeze gui-ul pe wsl fara sa copieze comenzi de pe net? parerea mea e ca sansele sunt sub 5%

      Deci Linux e prost pentru ca pe WSL in Windows (ambele tehnologii Microsoft) e greu de configurat GUI? Fenomenal argument.

      acum vreo 4 ani am testat un ubuntu pe un laptop care devenise lent pe win7, am pierdut vreo 4 ore ca nu a vrut sa porneasca gpu-ul nvidia cu driver corect, pleca emulat software si super puturos, am revenit pe win7 cu frica de virusi dar cu nervii intinsi

      Faptul ca nu stii tu sa instalezi un amarat de driver video in Linux nu face linuxul prost. Ca idee, in ubuntu e extrem de usor, mai usor decat in windows. Adica te duci la „Software & Updates”, „Additional drivers” selectezi „Using nvidia metapackage” si apesi pe „Apply Changes”. Dar pentru ca n-ai stiut asta, linuxul e prost. Un argument deosebit, ce sa zic.

      @Serban
      Sunt curios unde vezi tu urme de autism in comentariul ala. Pentru ca doar a subliniat niste adevaruri:
      – Valve foloseste Linux pentru Steam Deck, Valve chiar mizeaza pe Linux si a cam rezolvat una din marile probleme ale Linuxul – jocurile.
      – Majoritatea celor care o dau sus si tare ca Linux e prost au aflat asta pentru ca au citit ei undeva ca trebuie consola ca sa instalezi nu stiu ce, sau chiar au bootat intr-un Live CD si au vazut consola si s-au speriat de parca l-au vazut pe Satana. Sau pentru ca au auzit ei ca nu se pot instala imprimante sau placi video sau audio. Si chestia asta era adevarata, nu zic nu, dar acum 20 de ani.

      In rest, legat de LiMux si Munchen, dracu sa-i pieptene cu ce folosesc ei acolo, dar dupa o migrare initiata de primarul ala cu legaturi cu MS, niste licente s-au cumparat, niste bani s-au dus, asa ca – banuiesc eu – vor folosi licentele de Windows 10 pentru cine vrea, iar cine vrea Linux sta pe Linux. Faptul ca LiMux nu mai e disponibil/intretinut nu conteaza de loc – nu e singura distributie de Linux din lumea asta.

      22
  14. Motivele lansarii unei noi versiuni de S.O. tin de multe ori de „breaking changes”. De exemplu, suportul pentru un nou sistem de fisiere mai eficient nu se recomanda a fi inclus intr-un update minor de kernel.

    Un PC nu prea sta in exploatare activa mai mult de 10 ani continuu decat in tari si institutii foarte sarace. Cam 5 ani e durata de exploatare a unui PC. Iar atunci cand vine momentul schimbarii, noul PC vine cu o versiune noua de Windows preinstalata.

    Exceptia ar fi echipamentele medicale si PoS-urile, care au de obicei o versiune diferita de OS, care beneficiaza de un plan MULT mai lung de update-uri de securitate.

    A, ca noi romanii (si alte natii sarace) cumparam un PC cu FreeDOS (ca e mai ieftin cu 300 de lei) iar apoi punem Windows „KMS edition” pe el, si tragem 7-11 de ani de masina aia, asta e partea a doua.

    Ca tot ai spus in articol de „forțează-i să includă în pachet și driverele vieții”, teoretic un PC cu Windows preinstalat chiar asta include. Si mai include si o partitie de restaurare a OS-ului la setarile din fabrica, in caz ca ai nevoie.

    Problema este ca vanzarea de PC-uri are marje de profit mici, asa ca de multe ori mai include si niste bloatware preinstalat ca sa mai iasa un ban si de acolo.

    Un PC nu este un automobil, si nici nu este folosit ca un automobil. E greu de justificat pretentia ca hardughia mea veche de 11 ani sa fie suportata de cele mai noi versiuni de software pentru ca nu-mi permit sa-l schimb.

    Sa nu uitam ca si in cazul automobilelor s-au impus pana la urma niste limite si aproape nimeni nu exploateaza in mod activ o masina veche de 50 de ani.

    1414
    • 7600K (6 ani) GTX1060 (7 ani) zici ca trebuie sa-mi fac upgrade ca sa nu mai trag de „janghina” asta?

      Indecis. Tu ce zici?1614
    • Sire, iti da omul explicatii logice si vii tu cu cel mai particular exemplu. Vrei si raspuns?

      139
    • @SirNeo Poti sa le pastrezi. N-au inca 10 ani, iar GTX 1060 n-a fost de top ca sa aiba riscul sa se prajeasca repede. In functie de ce faci cu PCul, un upgrade poate ajuta mult. i3 12100F are mai multa putere de calcul decat 7600K, lucru care se simte inclusiv in folosirea Windows pentru activitati de zi cu zi.

      GTX 1060 este depasit daca intentionezi sa faci editare video 4K sau arta 3D folosind cele mai noi versiuni ale 3DSMax, Maya, etc. Daca folosesti Photoshop & Office o placa video mai noua nu face mare diferenta.

      84
    • @vosidit dar de ce morții tei de Microsoft îmi forțezi hardware-ul perfect funcțional sa devina obsolete? Fiul meu încă se joaca pe un laptop cu Intel 7700HQ și Nvidia 1060 GTX World Of Tanks care merge foarte bine pe acest hardware. Dupa inteligenta ta ar trebui sa cumpăr un procesor 12100f care merge cam la fel ca 7700hq doar ca să arunc banii pe geam? Tu te vezi ce scrii? De ce sa trebuiasca sa imi cumpar alt hardware cand eu sunt multumit cu cel de acum? Voi ăștia fanboy-ii de Windows la fel ca și cei de Apple sau Teslea găsiți orice fel de scuza și argument ca sa justificați mizeriile făcute de compania care v-a spalat creierul minuscul.

      74
    • @xtz 1. Eu nu te-am înjurat.

      2. Încă mai folosesc cu succes un laptop i5-7200U cu GTX950M

      3. 7700HQ are 5 ani, nu 10. Vrei sa folosesti un procesor din 2011 in 2023, nu-i nici o problema. Dar e greu sa ceri ca Mathematica 13 , de exemplu, sa mearga la fel de bine ca Mathematica 9 pe un i5-2500K.

      Primul meu PC a fost un 486… prin 2003. Pe care rulam Windows 95 cu Office 97. Ca atat ducea PC-ul ala. Nu ceream sa ruleze ultimele versiuni de software.

      In rest vorbesc pur din experiență.

      * Microsoft face multe tâmpenii, nu neg asta, un exemplu: prin 2020 au dat un update care a stricat felul cum se calcula elipsisul la string-uri prea lungi. Am scris cod care să facă asta corect, pentru că n-avem control asupra versiunii de Windows rulată de clienți.

      * La vechiul job aveam build server de Apple. De la versiunea 10.7 pana la 10.11 la fiecare update, erau sterse toate conturile care nu erau creeate din GUI-ul Apple si trebuia sa rulez un script care sa repare serverele. Scriptul nu putea fi rulat remote.

      * Pe Linux am avut parte de cele mai exotice probleme: sunet, retea, video. Daca ai de rulat un server, Linux e tare ca piatra asta nu neg. Despre desktop nu pot avea cuvinte de lauda pentru ca foarte rar s-a intamplat sa mearga cum trebuie o distributie proaspat instalata fara sa cobor in Terminal.

      33
  15. Păi fac bani, din acel suport corporate, care acum tocmai expiră la Win 8, urmează să expire la Win 10 și așa mai departe. Dacă ar fi o singură variantă, veniturile din servicii ar scădea.

    132
  16. Preach brotha

    28
  17. De aceea dupa mult timp de Linux si windows am trecut pe OSX (fortat, la munca). Primesti update de os la fiecare an dar schimbarile sunt ca la iOS, incrementale, iar impactul este mic.
    Ah, si nicio problema in multi ani de update-uri.

    59
  18. nu e vb doar de bani, dar la un mom dat schimbarile software, care sunt impuse de schimbari hardware, ca deh, vrem hardware mai mare, mai rapid, mai cu motz mereu, nu se mai preteaza la patchuri. vrem si securitate mai nou si viteza si ce vrei tu, pur si simplu unele schimbari daca le bagi in patch introduci, cum zicea cineva mai sus, breaking change-uri pt altii si dai peste cap chestii care mergeau. atunci faci branch nou, in care inglobezi tot ce tine de noua tehnologie si scoti o versiune noua.
    10 ani oricum este ceva wow ca ramane stabil atat timp.
    windows este un mamut si d-aia impinge la 10 ani totusi, sa vezi la firmele mici de software care scot versiune major anual si uneori si aia este destul de greu.
    iar faptul ca nu mai ofera apoi suport, da, cred ca unele contracte corporate/enterprise au negociat inca multi ani suport, dar pt enduseri ar fi un efort imens sa oferi asa ceva.

    74
  19. Si eu sunt pro versiuni dese. Ba chiar mi se pare ca windows-ul are updateuri lente.
    Dar compar windows cu androidul, ambele se adreseaza unui numar imens de dispozitive si configuratii hardware, asa ca nu ai cum sa atingi perfectiunea cu toate si trebuie venit cu ceva nou la cativa ani.

    Mac-ul are cateva procesoare + o mana de placi grafice, testate si alea temeinic in prealabil, normal ca isi permit sa faca software mai optimizat pentru ele.

    Iar linux… cmon, in anii in care am stat pe el cautai probleme si aflai ca iti vine rezolvarea in cateva luni la urmatoarea versiune. Asteptam updateurile ca pe paine calda. Trebuia sa faci rugaciuni inainte sa cauti anumite programe ce le stiai dp windows.
    Plus ca e impartit in n distributii si n versiuni. Dar e frumos ca lumea il da exemplu. Chiar logic.

    99
  20. Răspunsul abreviat este că dacă vrei să continui dezvoltarea unui soft, ești nevoit să mai renunți la chestiile vechi din când în când. Altfel cerințele de compatibilitate cu trecutul – care se tot acumulează în timp – te încetinesc, până te oprești de tot.

    Treaba asta are și un nume, se cheamă „technical debt”.

    115
  21. Ma dreanjeaza 2 lucruri la schimbarile gen Windows 10 -> Windows 11

    1. Configurare costisitoare ca si timp. Bonus cand unele setari sunt mutate (fara logica aparenta) prin meniuri. Google pentru fiecare chestie. Bonus cand singura modalitate e editare de registry.

    2. Schimbari de interfata utilizator inconsistente / care inrautatesc uzabilitatea.
    Exemple:
    Ca sa ajungi la setarile DHCP/DNS/IPv4/IPv6 pentru adaptoarele de retea poti:
    – click dreapta pe icoana din task bar, 3 clicks prin ‘look & feel’ windows 11 nou ca sa ajungi la ecranul clasic de adapter setings, care e ‘look & feel’ de windows 95
    – sau control pannel – network and sharing center (‘look & feel’ de windows 10) de unde poti ajunge la la ecranul clasic de adapter setings, care e ‘look & feel’ de windows 95
    – sau cautare in meniul de start, care duce la intrari separate pentru ethernet si wi-fi settings (ambele ‘look & feel’ de windows 11) dar cu numar diferit de clicks pentru ajuns la setari
    Meniul contextual click-dreapta, ‘look & feel’ windows 11, a schimbat cut/copy/paste/rename in butoane. Ok doar ca sunt plasate ba cel mai sus ba cel mai jos in meiu. Eu n-am reusit sa ma prind de regula. Bonus pentru ‘show more options’ necesar pentru toate optiunile, ‘look & feel’ de windows 95.

    75
    • unele setari pot parea random sau ascunse sau mutate fara o logica, dar logic din spate e defapt alta: cati useri au nevoie sa ajunga rapid la setare aia? 5%? (cum e exemplu cu setarile de retea, nu au nevoie toti, exista un admin de retea, exista configurare automata, exista omul de la cablu si cam atat, userii normali nu au nevoie sau au nevoie doar o data), ok ce facem? am nevoie de spatiu sa mai adaug ceva si sa nu fac ditai carnatul de optiuni, ce facem? pai facem mai ascunse setarile pt retea, ca cine are nevoie de ele stie sa ajunga. asta e logica. vine un product manager care vrea sa bage ceva nou si are nevoie sa fie mai in fata. faptul ca noi vrem sa cfg in 10000 de moduri interfata nu e relevant. gandeste global: daca noi suntem 10000 care ne plangem de asta, sunt inca 2000000000 care nu au nevoie/nu ii intereseaza/nu au drepturi sa faca asta. ceva se poate schimba doar din registrii? inseamna ca nimeni n-a cerut acel ceva sau nu s-a plans de el. poate niste enduseri cu licente d-alea rascumparate de 7$ care nu conteaza. in multe cazuri un product va zice „nu schimbam pana nu cere un client mare”

      413
    • unele setari pot parea random sau ascunse sau mutate fara o logica, dar logic din spate e defapt alta: cati useri au nevoie sa ajunga rapid la setare aia? 5%?

      Ai avea dreptate daca ar fi vorba doar de setari obscure. Ia hai si vezi cat de usor e de ajuns fara google acolo unde adaugi un nou layout la tastatura in Windows 11.

      107
    • pai si asta e o setare pe care n-o freci la fiecare 5 minute.
      plus ca e ceva ce exista in windows de cand lumea, nu e ceva nou, nu mai are prioritate, il dam mai acana, sa avem loc pt ceva mai nou, mai glamourous :)
      sunt decizii care se iau bazate pe telemetrie. daca doar 5% cauta setarea aia, si asta se vede, se muta, nu va mai fi evidenta in detrimentul a ceva nou

      46
    • @Sabotor, am verificat acum, fara Google. Mi-a luat aproximativ 40 de secunde sa gasesc o setare pe care nu am mai cautat-o niciodata si pe care o voi face probabil de maxim 2-3 ori pe durata de viata a laptopului.

      14
    • @Andrei G
      I bow to thy, master.

      Nu vreau sa zic ca nu te cred, ca s-a intamplat – vezi mai sus – ca lumea sa creada ca doar vreau sa adaug un language pack si nu sa schimb layoutul la language packul deja instalat. Dar oricum, e stupid, confuz si aiurea modul in care ajungi la layout-ul tastaturii.

      41
    • Da, sunt multe lucruri total neintuitive si amestecate. Adica au vrut sa schimbe semnificativ interfata, dar in acelasi timp sa pastreze si o parte din structura de la Windows 10. Si a iesit o struto-camila.

      41
    • Sunt alt Marius :) – by the way, @Marius cred ca esti singurul de aici care s-a prins ce il deranjeaza pe Vali.
      Acum cu privire la ciclul de viata al unui sistem de operare – 5 ani a devenit standardul, restul sunt exceptii (10 ani la Debian si cred ca si la SuSE). Ca tot zic oamenii de Ubuntu – sunt 2 tipuri de Ubuntu – LTS cu 5 ani de viata si un fel de rolling release cu release la 6 luni (iar „standard” nescris al industiei). Si asta dintr-un motiv foarte simplu, costurile – costa enorm sa menti o distributie peste 5 ani – nu conteaza ca e Linux sau Windows – MacOS e altceva, dar si acolo e cam tot 5 ani durata de viata a unei versiuni.
      Si acum nu te opreste nimeni sa folosesti SO-ul dupa cei 5 ani de viata, dar o faci pe barba ta.
      Din punctul meu de vedere (am renuntat la Windows ca daily driver la Vista trecand la Ubuntu Breezy Badger, si de 14 ani sunt Mactard) Win 11 e cel mai misto Windows de pana acum.

      11
  22. când dai afară pe cine nu trebuie https://status.dev.azure.com/

  23. a doua zi dupa revelion am downloadat acel microsoft creation tool de pe siteul lor si mi-am facut un usb cu windows 10. acum cateva zile, dupa o sesiune de cateva ore de red dead online, vad ca am o notificare daia ca am un update de facut (langa ceas). ok, aveam doua optiuni, ori shut down and update, ori restart and update. a doua zi cand am pornit pcul, surpriza, windows 11!
    si nici macar nu zicea ca ar fi windows 11, de fiecare data cand primeam notificare la meniul de windows update cu 11, ii dadeam not interested sau ce optiune e acolo.

    lucruri bune: nu am fost nevoit sa imi fac cont de microsoft (acum trebuie neaparat cand instalezi win11) si nici nu imi cere pin/parola cand pornesc pcul si intra direct in desktop (pentru ca nu aveam la win10 si nici nu era activat).

    lucruri rele: cumva windows a stiut care e adresa mea de outlook (pe care o am cam de 10 ani) si s-a conectat automat cand am deschis microsoft store. (pe win10 nu eram logat pe nimic).

    dupa cateva zile de win11, pot spune ca parca e intentionat facut sa nu poti umbla la lucruri banale. daca la windows 7 din doua clickuri ajungeai unde vroiai si la windows 10 din 4 clickuri si un submeniu, la windows 11 efectiv a trebuit sa caut pe net cum sa fac niste setari.

    ce nu e ok fata de win10, dar poate o sa se rezolve cu viitoarele updateuri:

    nu exista small icons taskbar;
    a trebuit sa modific din registri acel context menu ca sa fie varianta aia default;
    nu exista always show all tray icons, trebuie bifate manual;
    daca de exemplu iti iei vlc si vrei sa il treci ca default app si nu ai dezinstalat media playerul de la win, tu personal trebuie sa selectezi dintr-o mare lista de formate ce vrei sa iti deschida, asa e la fel si cu browserul etc;
    din cand in cand edge isi face un update si apare iconita pe desktop si cateodata porneste si automat cand te loghezi (absolut toate programele din start up sunt date pe disabled);
    interfata cateodata are niste glitchuri vizuale;
    start barul il poti muta in coltul din stanga, dar cam atat, in rest e o imbecilitate, trebuie un third party ca sa il faci sa fie human friendly :));
    optiunea de „view as” si dupa „apply this setting for all folders” nu face nimic;
    overall toata interfata pare mai laggy decat la win10, chiar daca am toate animatiile etc oprite;
    singura diferenta la gaming a fost ca in forza horizon 5, pe aceleasi setari grafice, fpsurile au scazut de la 150-160 la 120-130, in rest toate jocurile merg cam la fel;
    screensaverul nu functioneaza si nici sleep after 15 minutes (balanced power plan), in schimb,
    am un .bat ca pcul sa shutdown la propriu cand vreau sa il sting, pentru ca, shutdown e de fapt sleep; (asta devine o problema reala cand te trezesti ca pcul „merge” de X zile si ai milioane de handleuri).

    i3-10100f, 8+8 2666mhz, kingston m2 nvme 512.

    123
  24. Cred ca se calmeaza cu lansatul dupa postul asta…

    95
  25. Sa scoata limitarea cu TPM 2.0 si hardware-ul „vechi” si trecem la Windows 11.

    77
    • Poti sa treci usor peste limitarea cu TPM folosin Rufus ca sa creezi un stick bootabil. Nici nu trebuie sa ai ISO-ul cu Windows, se descarca automat de pe site-ul Microsoft.

      21
    • Da, am citit de bypass-ul cu Rufus, doar ca unii producatori de jocuri sunt carnati si iti cer TPM 2.0, daca vad ca ai Windows 11 instalat. De exemplu, FIFA 23 are problema asta.

      01
  26. Vali, de ce nu treci la Windows 10 Enterprise LTSC 2019? Are suport până la inceputul lui 2029, deci încă 6 ani.
    Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 are suport până în 2032, dacă nu-ți ajunge 2029.

    Sunt cele mai economice (cu resursele) și lipsite de bloatware versiuni de Windows. Nu ai Cortana, nu ai Edge (cel puțin nu la versiunea 2019), nu ai Store și automat nici aplicațiile inutile care vin cu acesta, până și aplicațiile default sunt la fel ca la Windows 7 (aplicația calculator, photo viewer-ul, media player-ul etc.)

    LTSC-ul este singurul motiv pentru care am migrat de la 7 la 10, altfel aș fi fost la fel ca băieții de mai sus cu Linux, Mac și alte prostii, dar noroc cu LTSC-ul că nici mie nu îmi place schimbarea.

    37
    • Unde cumpar si eu Enterprise LTSC d-asta? Vali, daca gasesti pune te rog un link de profitshare

      43
    • @Sorin, sunt nenumarate articole pe blog aici la Vali:

      https://zoso.ro/vine-zapada-cumpara-acum-niste-licente-p/

      Look for „Enterprise LTSC”. :) Sau dintr-un search web cu numele comerciantului + varianta LTSC pe care o doresti. De obicei am observat ca daca te apuci si cauti direct de pe siteul comerciantului, licentele nu apar la rezultate. Posibil din cauza ca sunt venite dintr-o zona „gri”.

      01
    • @Lucian Licenta Enterprise nu poti cumpara decat daca esti partener Microsoft. Ce se gasesc pe site-urile de licente nu sunt la gri, ci direct la negru asa ca stati departe de ele. Periodic licentele alea sunt puse la black list si o sa aveti surpriza ca este revocata.

      11
    • @Marius, toate licențele de aici pe care le promovează Vali sunt „direct la negru”. Ori ești partener Microsoft cum zici și tu, ori dai 800 lei pe o licență de Pro de la vânzători autorizați, ceea ce mai nimeni oricum nu face. Când dai 50 lei pe o licență îți asumi că s-ar putea să nu o mai poți reactiva dacă vrei să faci o instalare pe curat, cândva, așa că te pregătești și îți faci o imagine completă la sistem după ce ai terminat de configurat și instalat totul. E deja implementat în Windows, nu trebuie să instalezi nimic separat pentru o imagine. Odată ce ai Windows-ul activat cu o cheie MAK, chiar dacă se blochează cheia, ție sistemul îți rămâne activat pe termen nedeterminat.

      Nu înțeleg mânuțele roșii, probabil sunt din cauza ultimului paragraf, ori vin de la persoane care nu știu ce este LTSC și cât de bine rulează. Nu există „merg coolerele de nebune când intră screensaver-ul” sau „iese din stand-by să-și facă update-uri”, pur și simplu nu ai bătăi de cap cu el.

      00
    • @Lucian exista o diferenta intre licenta Pro/Home si Enterprise. Pentru licentele Pro/Home tu platesti o suma pe ea si e licenta ta. Te plictisesti de ea, o poti vinde. De asta zic ca ele sunt „gri” – pe siteurile de licente ei spun ca este legal – ba invoca chiar o decizie e UE. Pentru licentele Enterprise nu exista aceasta tranzactie in care este individualizata licenta – acolo intri in parteneriat cu MS, platesti anual o subscriptie in care ai incluse mai multe servicii – acolo licenta este mai mult un serviciu de genul chirie. De asta acele licente sunt la „negru”. Referitor la revocarea activarii – iti pot spune din prorie experienta cu un client care si-a luat o astfel de licenta si care dupa cateva luni Windowsul 2019 Enterprise Server se oprea singur si nu intelegea de ce :).

      00
  27. Exemplu recent: un desktop de firma Dell din 2017 casat, a ajuns la mama in 2019: era deja Windows 10, dar n-a vrut, am pus Windows 7 (avea stick cu licenta bineinteles). Surpriza, in ianuarie expira suportul extins Win 7 (am si eu unul acasa, pentru ca in „intelepciunea” lor un „program manager” de la microsoft a decis sa scoata suportul TWAIN pentru scanner-ul din multifunctionala veche de 10 ani, care merge brici in rest (imprimanta laserjet) si-l tin doar pentru a putea scana. Bineinteles m-am chinuit ca naiba pentru ca de ce: fiind instalat cu / pe Win7 era cu MBR si-acu vroia musai GPT, si iar in „desteptaciunea” lor cand ii dai instalare dac-ai o partitie libera, nu dom’le io vreau vreo 3 sau 4 pentru ca de ce nu etc. etc. Bine c-am apucat sa downloadez ISO-ul cu 10 de pe site-ul lor, ca s-aflu ca nu se va mai putea. Si bineinteles nu se poate Windows 11, pentru ca nu stiu ce n-are (procesor suportat, TPM uatevar).

    Cu laptopul de-acasa ma freaca Windows 11 sa-l instalez de vreun an, dar cand l-am instalat pe-un alt laptop Dell lui tata doar ca sa vad cum e si-am vazut ce mizerie e: ba desteptilor io nu tin minte iconitzele / pictogramele vietii, in schimb stiu sa „citeste” de ce nu-mi mai lasati in taskbar cu litere, stiti voi alea alfabet etc. etc. Ca sa nu mai zic ca dupa ce mi-a luat ceva sa-nvatz unde-s ascunse toate setarile in Windows 10 (voi stiati ca mizeria aia cu ascunde barele de defilare implicit e undeva in sectiunea Accessibility) si din cand in cand iti mai da cate-o fereastra pe care-o stiai de pe vremea Windows XP (adica au ascuns chestia cu show hidden files si hide extension for known files unde in Update / For Developpers?!?) In Windows 11 au re-facut o mare varza cu setarile, cred ca cea mai stupida chestie e: io vreau sa-mi vad TOATE iconitzele / pictogramele in System Tray pentru ca nu vreau sa dau clic-uri suplimentare: in Windows 10 puteai zice Always Show All icons; in Windows 11, nu pentru ca geniul a decis nu dom’le nimeni nu foloseste asa ceva, astfel ca de fiecare data cand instalezi o aplicatie ce se poate afisa in SysTray trebuie sa te duci in Settings/Personalization/Taskbars/Others icons si sa dai dreptul aleia sa se afiseze.

    Singurul lucru care ma incalzeste este ca superba aplicatie Classic Start Menu, chiar daca nu e mentinuta, functioneaza absolut minunat si in Windows 11 :)

    Ma intreb ce le va mai da prin cap pentru Windows 12 (asta dupa ce s-au jurat pe mamicile lor ca 11 (sau 10?) e ultima versiune ever)

    74
    • „Ca sa nu mai zic ca dupa ce mi-a luat ceva sa-nvatz unde-s ascunse toate setarile in Windows 10 (voi stiati ca mizeria aia cu ascunde barele de defilare implicit e undeva in sectiunea Accessibility) si din cand in cand iti mai da cate-o fereastra pe care-o stiai de pe vremea Windows XP (adica au ascuns chestia cu show hidden files si hide extension for known files unde in Update / For Developpers?!?)”

      Uneori sunteti tare speciali cu probleme voastre, la fel cum era cu „ascunsul” language settings care de fapt se face tot din 3 clickuri.

      La tine nu stiu ce inseamna bara de defilare dar aia cu hidden files si hide extension unde pizda ma-sii au ascuns-o? Deschizi un folder, ca sa nu zic file explorer iar sus ai un buton VIEW -> SHOW -> Extension si Hidden files.

      SAAAAU fii atent aici, ca tot vad ca stiti cu google. in start menu ai un mare SEARCH BAR ia scrie in el Hidden files si vezi ce optiune iti da prima oara?

      Uite, te-am ajutat si pe tine.

      411
    • Daca nu stii, atunci de ce te bagi in zeama?!?

      03
  28. [offtopic]
    Microsoft Q2/FY23 Report Highlights:

    – Revenue $52.7 Billion +2%
    – Operating Income $20.4 Billion -8%
    – Net Income $16.4 Billion -12%
    – Cloud Revenue $21.5 Billion +18% ««««––––––––––!!
    – Xbox Content & Services Revenue -12%
    – Xbox Hardware -13%
    – Gaming Revenue -13%

    33
  29. Apropo, pentru toti aia care-s foarte incantati de Windows, poate-mi explica si mie cineva care e logica pentru care Windows 11 la shutdown face de fapt hibernate (by default, ca da, daca intri prin control-plm-panel, poti schimba cum e normal)? Adica, pula mea, AM optiune de hibernate, apas pe hibernate daca vreau hibernate, dar daca vreau shutdown si apas pe butonul de shutdown, DE CE MORTII MA-TII FACI HIBERNATE?

    Dupa ce explicati mizeria asta, putem discuta in continuare despre cat de epic e windows.

    143
    • Nici la Windows 10 shutdownul nu e complet (e un fel de hibernare).
      Inchid ragalia in fiecare seara cu Shut Down dar daca ma uit la uptime in Task Manager vad 2 saptmani.

      ===>>> la o cautare pe net am gasit ca asta e solutia Microsoft pentru un boot mai rapid, poate asa e si la Windows 11

      41
    • @Sabotor: Am una mai tare. De ce „by default” Windows 10 si peste [cred ca inclusiv 11] se trezeste cand vrea muschiul lui din SLEEP ca sa faca updates?

      Adica BO$$, daca ti-am dat Sleep, poate am chef sa instalez maine, poimaine la urmatorul restart. De ce il scoti de la tine putere din sleep + update + restart de sa dai peste cap ce aveam in continuare de lucru?

      That’s an even bigger mystery because it follows the logic of „consent violation”. Ti-am dat sleep, you should respect it. Din fericire, exista solutii:

      https://superuser.com/questions/973009/conclusively-stop-wake-timers-from-waking-windows-10-desktop

      71
    • NOU
      #139

      Saobotor, daca te deranjeaza logica microsoft, poti sa schimbi pe shutdown „real”.

      Si nu, nu ai optiuni de hibernare, decat daca schimbi optiunea default, ai shutdown/restart/sleep by default.

      Care e problema ta cu hibernate de fapt ? M-as astepta sa urlii ca de ce a pus butonul de start pe mijloc.

      25
    • Inca una:
      https://imgur.com/a/QDkU6Os

      Dupa reboot n-am portnit MS Edge. Dar el e cumva acolo si-mi consuma 300M de Ram. Care e logica?

      @SirNeo

      Nici la Windows 10 shutdownul nu e complet

      Faptul ca in Windows 10 e la fel nu inseamna ca e ok.

      la o cautare pe net am gasit ca asta e solutia Microsoft pentru un boot mai rapid, poate asa e si la Windows 11

      Sunt convins ca asta e solutia lor pentru boot mai rapid. Dar…. in era ssd-urilor nu mai inseamna nimic. Si nu-s convins ca face mare diferenta pe un hard disk mecanic. Ca pana la urma, hibernate inseamna ca salveaza pe HDD continutul RAM-ului, si-l incarca de acolo la urmatoarea pornire. Adica de pe acelasi HDD de pe care ar fi trebuit sa-si incarce oricum datele la urmatoarea pornire. Hibernate era mai degraba folosit pentru a continua sesiunea a 2-a zi, fara a fi nevoit sa lasi calculatorul pornit.

      @Tudor
      Daca e sa te iei dupa ce zice lumea, e pentru ca Windows e epic de bun, dar nu vezi tu asta.

      @Baltha Zerus
      Da, stiu ca pot schimba (am si schimbat) dar de ce shutdown nu e shutdown ci hibernate? Adica de cel putin 20 de ani avem (simplist vorbind) Sleep, Hibernate si Shutdown, ca n-au descoperit acum gaura din macaroana. Vreau sa-l las in hibernare? Il pun pe Hibernate. Vreau PowerOff? Aleg Shutdown. Ei, de ce implicit Shutdown e de fapt Hibernate? CA DACA VOIAM HIBERNATE IN LOC DE SHUTDOWN, CAUTAM SA DAU ENABLE SI SA ALEG HIBERNATE.

      81
    • @Baltha Zerus
      Ah, c-am uitat.

      Care e problema mea? Pai nu stiu, poate cer prea mult, da’ eu cand aleg X, astept sa-mi fie livrat X, nu Y. Ca si la masina, daca apas frana ma astept sa franeze, nu sa vireze dreapta. E ATAT de simplu.

      91
    • @tudor, și mai mișto este când îl pui in sleep si il bagi în rucsac ca pleci mâine cu el și dimineața te trezești ca pe lângă ca ti-a mâncat bateria peste noapte cu update-ul , laptop-ul s-a și prăjit ca a stat în rucsac unde nu a avut airflow și nu știi de ce au îmbătrânit compone tale prematur. Ca sa nu mai zic ca am pățit sa își facă update în rucsac, s-a încins atât de tare încât procesorul a întrat în protecție, si-a dat shut down si mi-a bulit windows-ul.

      Mai adresez pe aceasta cale și mizeria din Windows 11 pe care nu-l poți activa fără cont Microshit. De ce morții tei ma obligi sa-ti folosesc mizeria de cont outlook care nu ma interesează în condițiile în care ti-am plătit deja sistemul de operare. Lasa-ma sa fac cont local și fuck off!

      Nici una dina creste probleme nu le-am întâmpinat vreodată pe MacOS. Pe Linux nu am încercat dar sunt convins ca nu are astfel de probleme.

      Ps: Microsoft incearca sa fac ceea ce au încercat sa facă producătorii de hardware cu no right for repair si au pierdut. Daca eu ti-am dat banii pe produs, de ce am senzația ca nu este al meu? De ce ma obligi sa-l folosesc doar cum vrei tu și sa-mi bagi pe gat colectarea de date cât si obligativitatea de cont online la tine în cloud? Aștept cu interes când s-o trezi UE ca nu este ortodox ceea ce face Microsoft și sa le futa o amenda și obligația de a se conforma cum s-a mai întâmplat în trecut când ii acuzau de poziția dominanta.

      63
    • @xtz Ține și de hardware și de software: odată ai ASPM, apoi ai ACPI. Nu toate combinațiile de hardware știu sa coboare la nivelul corespunzători de sleep S1-S5.

      Ori mulți producătorii de laptopuri, vrând să iasă mai ieftin, pun piese care nu au tocmai suport complet pentru standardele relevante.

      53
    • Și atunci de ce forțezi o chestie care nu merge pe toate sistemele? În schimb pot sa forțeze chestia cu TPM 2 și procesoare mai noi de seria 7xxx de la Intel.

      Exact cum ziceam, voi fanboy-i spălați pe cerebel ai Microsoft găsiți orice justificare pentru overlozii voștri.

      34
    • @xtz Primul meu PC a fost un 486, dar nu la vremea lui ci prin 2003. Pe care rulam Windows 95 cu Office 97 ca atat ducea. Trecand peste faptul ca exista workaround pentru instalarea Windows 11 pe sisteme non-TPM 2, de ce ai dori sa-l instalezi?

      Iar pentru partea de laptop exista desigur modele Linux Certified, care funcționează excelent. Doar că sunt cam scumpe pentru configurația pe care o au. Iar noi suntem Români si vrem laptop cu FreeDOS, ca e ieftin, apoi e urât ca nu merg corect toate componentele.

      22
    • As dori sa instalez Windows 11 când o sa expire suportul la Windows 10 ca nu vreau sa expun la internet un laptop care nu mai are update-uri de securitate.
      Și de ce trebuie sa caut și sa-mi bat capul cu workaround-uri? De ce o companie căruia i-am dat bani pe un soft face sa fie totul mai complicat si practic imi pune bete in roate? Doar ca e mana în mana cu producătorii de hardware ca sa o zicem pe șleau?

      24
    • @vosidit98
      Hai ma, serios acum, MS vrea sa blocheze arbitrar – a la Apple – procesoare mai vechi de 5 ani. Si nu pentru ca n-ar putea rula Windows 11, ca pot foarte bine – e un fapt deja demonstrat prin hack-ul ala cu registrii. Dar e absolut insultator pentru inteligenta oricarui om care are mai mult de 2 neuroni sa-i spui ca vai, procesorul tau i7-6950X nu e suficient de performant pentru a rula Windows 11, dar un Intel Atom x6211E e ok. E o chestie de un jegosim feroce si nu ai cum sa o aperi sau s-o explici. Si oricum ai invarti problema e un dezavantaj al Windows-ului si un motiv foarte intemeiat sa ti se faca sila de Microsoft.

      53
    • Da, fix pentru ca e mana în mana cu producătorii de hardware. Nu e loc de dat dupa deget. Erau mana in mana cu intel. Incepand cu 2023 sunt mana in mana si cu AMD. Iar raspunul e simplu: pentru ca e rost de facut bani.

      Nici mie nu-mi place in totalitate ideea „TrustMeBro Computing” asa cum este planificata, dar se pare ca business-urile din SUA, armata si serviciile SUA, oameni cu putere de-a lua decizii mult peste a noastra au decis ca asta e drumul inainte.

      12
    • @xtz, nu ai zis mai sus ca tu nu mai folosesti Windows decat pentru jocurile care nu merg pe Linux? Acum iti faci griji ca vei expune peste 2-3 ani laptopul cu Windows 10 si fara update-uri de securitate la internet?

      PS: daca ai dat bani pe sistemul de operare, ai dat pentru Windows 10.
      Acum te plangi ca in banii aia pentru Windows 10 nu este inclus si suport sa instalezi Windows 11 pe un sistem mai vechi de 5 ani (ca daca este mai nou de 5 ani, are si TPM 2.0).

      01
  30. NOU
    #150

    Sabotor, ar cam trebui sa citesti despre managerul de memorie windows.
    Frunzele alea inseamna ca edge e suspendat, si nu consuma resurse, dar practic are memorie alocata in caz ca ai nevoie rapida de el. In caz ca alt program mai cere memorie, o sa dispara de acolo. Nu are nici un sens la nivel de os sa tii memorie libera ca sa fie libera si sa se uite lumea fericita ca are 30 de giga liberi din 32. De multe ori cu un windows chel si fara nimic pornit ai 15 gb/32 in use, si tu superi ca ocupa windowsul aiurea memorie, cand de fapt nu asa e cazul.

    Cu hibernate-ul te-am intrebat de ce te deranjeaza ca in loc de shutdown intra in hibernate, cand poti sa modifici usor setarea asta. Si eu il tin tot pe shutdown real, dar din cauza ca prefer sa imi pornesc eu ce am nevoie in sesiunea curenta, nu sa o reiau de unde am ramas.

    36
    • Cu hibernate-ul te-am intrebat de ce te deranjeaza ca in loc de shutdown intra in hibernate, cand poti sa modifici usor setarea asta.

      E irelevant cat de greu/usor e de modificat. De ce e default asa? Repet, tu la masina apesi frana cand vrei sa virezi dreapta?

      Sabotor, ar cam trebui sa citesti despre managerul de memorie windows.

      Nu, nu trebuie sa citesc. De ce e pornit un program (MS Edge) dupa reboot, in conditiile in care eu nu l-am atins dupa reboot? Intelegeam daca as fi pornit Edge si apoi l-as fi inchis, hai ca ramane „cached” si e absolut ok atata vreme cat nu am nevoie de memorie (linux face chestia asta de la inceputuri, MS doar acum s-a prins de faza). Dar daca eu imediat dupa reboot deschid task managerul si vad acolo MS Edge, ceva nu e tocmai ok.

      44
    • @Sabotor:

      Start – Feedback Hub. Acolo trebuie sa te plangi.

      Dar nu cred ca ai vreo sansa. In top sunt plangeri legate de centrarea butonului, integrarea OneDrive sau iconite separate pentru multi-instante.

      23
    • NOU
      #153

      Sabotor, e clar ca ai ceva cu windoza in sine.

      Ce legatura are frana cu mersul la dreapta ? Shut down si hibernate fac acelasi lucru in sine, si daca nu iti convine ce face unul sau altul e o simpla optiune care schimba cum se comporta. Probabil datorita faptului ca multi prefera hibernate, l-au pus ca default, wey ce mare problema.

      Si in ubuntu a fost o incercare in timp sa faca automat save/restore la sesiune, dar nu au reusit nici macar sa o faca sa mearga ok fara sa crape ceva. Multimonitor suport cu diverse rezolutii si frecvente a fost lol pentru o gramada de timp, si inca mai crapa din cand in cand la nivel de kernel. Appurile din cand in cand nu tin minte pe ce monitor au rulat si tre sa le mut inapoi manual. Pe de alta parte virtual desktop e mai ok ca windows. Ca sa tin minte porturile pe care sunt anumite device-uri tre sa le mapez la pornire pe porturi virtuale, ca altfel un app trimite solicitari de plata pos pe imprimanta de chitante, vs windows care le tine minte.
      Heck, dupa zeci de ani firefoxul inca confunda shutdownul din ubuntu cu un system crash. Zeci de ani si inca ubuntu nu tine minte by default care e stateul la numlock, chiar daca e numlock on in bios. Pot sa iti scriu pagini de probleme atat de triviale incat e minblown ca nu sunt rezolvate de zeci de ani pe linux. Ca tu ai probleme cu hibernate-ul care se si chimba usor e lol.

      01
    • Shut down si hibernate fac acelasi lucru in sine, si daca nu iti convine ce face unul sau altul e o simpla optiune care schimba cum se comporta.

      Total gresit, da-o-n pana mea. Stii care e problema cu hibernate (si cum de fapt am aflat ca face by default hibernate, nu shutdown)? Pai uite, la prietenul ala de care pomeneam, la un moment dat se plictisea mouse-ul sa functioneze. Adica totul bine si frumos, pana cand la un moment dat, random, la pornire (revenirea din hibernate, cum am aflat mai tarziu) mouseul nu mai functiona. Scos din USB, bagat la loc, degeaba. La reboot isi revenea si functiona cateva zile ok, dupa care iar incepea distractia. Faptul ca-si revenea la reboot m-a determinat sa caut, c-am suspectat ca face hibernate in loc de shutdown. Si… am avut dreptate.
      Probabil datorita faptului ca multi prefera hibernate, l-au pus ca default, wey ce mare problema.
      Pai sa-i spuna acolo HIBERNATE, SUSPEND, orice, dar nu SHUT DOWN, ca tu te bazezi ca face shutdown cand dai shutdown. Pula mea, te faci ca nu intelegi.

      Si in ubuntu a fost o incercare in timp sa faca automat save/restore la sesiune, dar nu au reusit nici macar sa o faca sa mearga ok fara sa crape ceva. Multimonitor suport cu diverse rezolutii si frecvente a fost lol pentru o gramada de timp, si inca mai crapa din cand in cand la nivel de kernel. Appurile din cand in cand nu tin minte pe ce monitor au rulat si tre sa le mut inapoi manual. Pe de alta parte virtual desktop e mai ok ca windows. Ca sa tin minte porturile pe care sunt anumite device-uri tre sa le mapez la pornire pe porturi virtuale, ca altfel un app trimite solicitari de plata pos pe imprimanta de chitante, vs windows care le tine minte.
      Heck, dupa zeci de ani firefoxul inca confunda shutdownul din ubuntu cu un system crash. Zeci de ani si inca ubuntu nu tine minte by default care e stateul la numlock, chiar daca e numlock on in bios. Pot sa iti scriu pagini de probleme atat de triviale incat e minblown ca nu sunt rezolvate de zeci de ani pe linux. Ca tu ai probleme cu hibernate-ul care se si chimba usor e lol.

      Nu vreau sa zic ca e PEBKAK, dar…

      In fine. Nu-i linux OSul perfect, sunt destule bube, de exemplu scalabilitatea pentru monitoare hidpi – daca folosesti xorg nu poti sa alegi coeficient de scalabilitate fractionar. In Windows treaba asta e implementata EXTREM de bine; poti sa folosesti si monitoare cu dpi diferit (sa zic 2 monitoare de 28, unul 4k si unul 1080p) si ferestrele sa sa fie de aceeasi dimensiune. In linux doar cu wayland, dar ala nu e chiar gata inca. Dar restul problemelor pe care le mentionezi acolo sunt legate de sistemul ala particular pentru ca pe zeci de distributii pe sute de configuratii diferite pe care am avut ocazia sa pun mana in ultimii 20 de ani nu s-a intamplat sa nu stie cum e numlocul, firefox sa revina de fiecare data ca dupa crash (probabil e ceva ce-l face – pe firefox – sa nu se inchida dau sa ignore SIGTERM si drept urmare pana la urma e oprit cu SIGKILL). N-am patit-o vreodata in linux sau windows, amuzant e ca mi s-a intamplat pe macos. Iarasi, n-am avut probleme sa nu tina minte portul pe care e un anume device (exceptand probeleme date de configurare proasta) sau (cand am folosit 2 monitoare, ca acum nu mai) sa nu tina minte pe care monitor a rulat ultima data aplicatia, ba chiar ma enerva, ca eu prefer ca TOATE aplicatiile sa se deschida pe monitorul din fata mea (ca ala e cel principal) si nu pe cel din stanga, iar aplicatiile tineau minte unde au fost pornite. Si nu zic ca nu or fi existat toate problemele astea, or fi existat, dar astazi nu mai e cazul.

      Windows XP si Windows 7 au fost fenomenale, nu exista pe vremea lor nimic care sa concureze. Linux era o mizerie, macos o tampenie crunta. Si – sincer – nu prea aveai ce sa reprosezi. Si pe vremea aia foloseam Windows fara greturi, pentru ca in Linux aveai tot felul de probleme. Si se vedea asta in cota de piata – 95% Windows. Insa in ultimii 10 ani s-au schimbat lucrurile. MS a inceput sa faca lucrurile tot mai confuze si neintuitive doar de dragul schimbarii si a bagat o gramada de tampenii „pentru comfortul userilor” gen mizeria cu hibernate in timp ce in tabara linux s-au rezolvat problemele rand pe rand, s-au prins ca lumea nu vrea sa ajunga la consola pentru orice lucru (drept exemplu: managerele de pachete au primit GUI). Si asta se vede nu pentru ca zice Sabotor pe internet, ci te uiti la cota de piata – 75% Windows, in scadere. Si te uiti si la stack overflow survey, vezi ca linuxul e extrem de popular printre developeri in ultimul timp, aproape la egalitate cu Windows.

      Astfel, eu pomenesc ce probleme are Windows iar raspunsul tau e sa ramai incremenit in „dar vai, de ce te plangi de hibernate, ca se poate schimba usor” de parca aia e singura problema pomenita (repet, cum explici ca Edge apare – in standby, ce-i drept – in task manager si ia 300 de M de ram in conditiile in care eu nu l-am pornit?) si ca vai, linuxul are probleme, mentionand probleme care efectiv nu (mai) exista. Era altu’ mai sus care o dadea sus si tare ca nu poti instala imprimante-n linux, ca atat stia din experienta lui limitata cu linux de – estimez – acum vo’ 20 de ani.

      00
    • NOU
      #155

      Nea sabotor, lucrez pe diverse distrouri de linux de pe vreama slackware, si raport de timp petrecut in linux vs windows e undeva pe la 4/1. 8 ore la munca (da, nu sunt 8) + ce mai fac si pe acasa, windoza e folosita in principal pentru 2 ore de eve online seara cand le mai apuc si pe alea si eve online chiar imi face probleme rulat de pe linux in multiple instante. Nu imi spune mie ce probleme absolut triviale si nerezolvate are linuxul din preistorie, ca le stiu foarte bine.

      Nu ti-am zis nimic referitor la edge pentru ca explicatiile pot sa fie multe incepand cu pebkac.

      Rant placut in continuare. Chiar nu stiu de ce va complicati sa va enervati pe windoze si userii micro$oft, nu e ca si cum va baga cineva windowsul fortat pe gat.

      00
    • Nu imi spune mie ce probleme absolut triviale si nerezolvate are linuxul din preistorie, ca le stiu foarte bine.

      Pai nu, nu mi se pare ca le stii deloc, din moment ce mentionezi o non-problema (numlock – bai, de 25 de ani de cand am atins primul linux nu m-am lovit de chestia asta niciodata, pe nici o configuratie, pe nici o distributie), sau „problema” cu monitoare cu rezolutii diferite (nu, nu-i nici o problema, din nou, merge absolut fara nici o problema) dar nu pomenesti de probleme reale, unde windows face treaba mult mai buna – gen suportul pentru hidpi, suport pentru HDR, xorg (invechit)/wayland (nu e chiar gata).

      Nu ti-am zis nimic referitor la edge pentru ca explicatiile pot sa fie multe incepand cu pebkac.

      Cam greu sa fie problema de pebcak cand toata interactiunea mea cu PC-ul dupa reboot e right-click pe taskbar si apoi pe task manager.

      Si da, e un rant, pentru ca Windows a fost un sistem de operare absolut bestial. Dar dupa Windows 7 au iesit numai jeguri confuze, neintuitive si in care workflow-ul e schimbat de la o versiune la alta, timp in care Linux s-a imbunatatit constant. Cum am zis, se vede asta in 20% din cota de piata pierdute-n 10 ani. 10% s-au dus spre OSX, 10% spre Linux. Tu poti in continuare sa inchizi ochii la problemele introduse in fiecare versiune noua de Windows si poti in continuare sa crezi ca Linux e mizeria aia – inutilizabila pentru home-user – care era acum 10 ani. Dar asta n-o sa schimbe cu nimic faptul ca Windows 11 e un jeg mai mare decat Windows 98. Pula mea, e mai user-friendly, mai intuitiv si MULT mai bun un OS de acum 22 de ani – Windows XP – decat Windows 11. Dar tot ce poti tu sa zici e „da, dar nu e complicat sa faci shutdown sa chiar faca shutdown” si „linux e prost pentru ca numlock”, de parca asta face din Windows 11 un OS bun, user-friendly si intuitiv. Pana si Linux – OS-ul ala care acu 10 ani era numai pentru geeks – e mai user-friendly decat Windows 11 – si-am dat exemplul cu schimbatul layout-ului tastaturii, tocmai pentru a arata cat de stupid a devenit Windows; trebuie sa dai ţâşpe mii de clickuri prin meniuri „ascunse” si denumite aiurea pentru a adauga un layout now (ca sa pot scrie ţâşpe). In Linux, ala care cica nu e user-friendly, merg la settings->keyboard->layout si schimb ce vreau eu. In Windows 11, vezi tu si spune-mi apoi daca e mai simplu sau mai intuitiv. Mai vezi cat de usor e sa faci un USB bootabil cu windows (trebuie neaparat un alt PC cu windows, sa rulezi media creation tool pentru ca pantof), pentru ca e prea mainstream sa iei un iso si sa-i faci o copie pe un USB (dd/media writter/disk utility). Vezi cum Windows 11 cere neaparat cont de microsoft pentru a-l instala. Vezi cum nu te lasa sa-l instalezi pe un i7 gen 7 pentru ca pantof. Vezi cum nu poti dezactiva colectatul de date de pe PC-ul tau. Vezi cum nu poti dezactiva antivirusul lui de cacat. Vezi cum nu poti dezactiva updates complet. Vezi power managementul absolut stupid si prost. Vezi cum – a la Apple – se tot trezeste din sleep pentru ca p̶a̶n̶t̶o̶f̶ s̶i̶ t̶r̶e̶b̶u̶i̶e̶ s̶a̶ t̶r̶i̶m̶i̶t̶a̶ c̶o̶n̶s̶t̶a̶n̶t̶ d̶a̶t̶e̶ s̶p̶r̶e̶ m̶i̶c̶r̶o̶s̶o̶f̶t̶ e pentru beneficiul utilizatorilor.

      10
  31. Sunt de-acord cu tine ca utilizator, dar dpdv tehnic înțeleg.

    Uită-te la Apple cu al lor iOS. Tehnologia avansează, pur și simplu trebuie să aduci chestii noi + să scapi de cele vechi care nu le mai folosește nimeni.

    Ce zici tu e la interfață. Da, vreau să fac upgrade la Windows cum fac la iOS. Dau next next, dau restart și aia e. Îmi arăți pe 2-3 pagini ce e nou și la revedere.

    Schimbările să fie dese și mici ca să userul să se poată obișnui cu ele, nu schimbi totul peste noapte din nou și din nou, cum au făcut cu Vista, apoi cu Windows 8, apoi au revenit în Windows 10, acum în Windows 11 iar au schimbat.

    Parcă ziceau că Windows 10 e ultima versiune totală de Windows, de acolo vor face doar upgrade-uri, ceea ce mi s-a părut în sfârșit o chestie bună. Schimbări mici și dese.

    Nu știu când și de ce s-au răzgândit doar m-am trezit că există Windows 11.

    41
  32. Nu-mi pasă cât de des lansează o versiune de Windows, pot să o facă și la 2 zile, doar să le facă bune. Windows 11 are acușica 2 ani de când e în BETA și nu au reușit nici acum să-l facă OK. Și deja se gândesc la 12.

    41
  33. nu te obliga la upgrade de win sau de hardware .. dar pe un win 8.1 cu classic shell care merge foarte bine pt tot ce e folosit nu mai ai update la chrome, browsere in general si fara asta la un moment dat nu mai merge sireul x, nu mai poti descarca y care ar merge si etc ..

    si chiar merge bine carbon x1-le ..

    deviez putin ..
    pe unele telefone cu android nu ai boot unlock, nu ai root, nu poti face backup la tot ce vrei ca nu ai acces. cum ar fi sa cumperi pc sau laptop si sa nu poti boota ce vrei si sa nu ai parola de admin ci doar de user limitat. al naibii banking cum mergea el din browser si acum nu ca e pe telefon si cum sa faci ce vrei pe el.
    nici twrp nu face backup complet daca nu redenumesti folderul data/media.
    complicaciuni cu bucati, partitii and shit.

    tot mai evident se merge pe „esti prost, stim noi mai bine ce vrei si nu primesti altceva”

    si pt cei cu linux ..
    am inteles ca majoritatea distrourilor nu au hibernare (se activeaza greu daca se poate si oricum nu merge bine) ca nah toti au numai laptopuri si iti ajunge sleep ..
    asa e sau ..?

    31
    • Nu stiu cum sa iti explic, in linux e diferit oarecum.
      KDE-ul are implementat okish save session (nu e ca un windows hibernate) https://userbase.kde.org/System_Settings/Desktop_Session dar eu nu m-as baza pe el prea mult.

      00
    • am inteles ca majoritatea distrourilor nu au hibernare (se activeaza greu daca se poate si oricum nu merge bine) ca nah toti au numai laptopuri si iti ajunge sleep ..
      asa e sau ..?

      Esti in eroare. Hibernate apare automagically ca si optiune daca ai partitie de swap (mai mare decat memoria instalata). Partitia swap fiind echivalentul pagefile din Windows – asta pentru aia care ar vrea sa comenteze ca vai, uite, trebuie partitie, trebuie sa fie mai mare decat RAM-ul instalat, deci complicat, deci plm.

      10
    • stiu de save session (si conceptul)
      mi se pare extrem de bine implementat pe android

      nu am testat eu personal (nu prea am timp) chestia cu hibernarea, ci unul pe ludditus dot com. eu mai urmaresc dedoimedo si distrowatch la reviewuri, tare as vrea ziua sa aibe mai mult de 24h ..

      nu stiam ca apare doar daca ai partitie de swap si in plus mai mare decit ram.
      parca intr,un sondaj pe distrowatch multi aveau fisier de swap ca in windows in loc de partitie de swap. daca e asa, ar fi bine sa fie undeva in setari o optiune grayed cu explicatia aferenta ca devine activa daca ai partitie de swap si mai mare decit ram.
      pt boot multiple distro oricum e mai bine o partitie de swap decit fiecare distro cu fisierul ei, cred ..

      10
    • un sondaj pe distrowatch multi aveau fisier de swap ca in windows

      Sau fisier de swap. Cu dimensiunea e usor de inteles – trebuie sa aiba loc pentru continutul intregului ram.

      Apropo, mi se pare ciudat ca majoritatea au fisier de swap in linux, cand in linux recomandarea e partitie de swap. Installerul iti atrage atentia daca nu ai definit partitie de swap la inceput (si ai ales sa faci tu manual partitionarea, ca altfel o sa faca by default partitie de swap).

      10
  34. Cam ai dreptate dar pt asta ar trebui sa existe si competitie reala.

    11
  35. @Sabotor Concor 5 mg, una pe zi, dimineața 🙂

    03
    • ai scris gresit Anxiar 1 seara si jumate dimineata

      01
    • Glume de windowsari, ce sa zic.

      Altfel voi va imaginati ca eu stau si tastez furios deasupra tastaturii, cu spume la gura? Nu, puisorilor, pe mine ma amuza toata treaba asta, incerc doar sa va invat pe voi, puisori rataciti in lumea asta a IT-ului ceva, si – evident – sa-mi bat pula de prostii care au citit/auzit pe undeva ca „Linux e greu/prost pentru ca consola”.

      13
  36. așteptăm și:
    Hai că nu e nevoie de o versiune nouă de android/ios în fiecare an, ne grăbim să îl scoatem pe ușă toamna pentru că pitong și la fiecare funcție nouă apar 10 buguri

    00
  37. Fedora face două actualizări pe an și nu mă plîng. Iar despre produsele Microsoft… pot să mă marchez în siguranță cînd vine vorba de ele?

    01
  38. NOU
    #170

    Nu stiu la voi cum e, dar de 15 ani sunt pe laptop de la firma si nu ma mai doare capul cu updateuri si alte rahaturi. Utilizator basic de MS Office si restul in browser, nimic avansat. Astept ziua in care o sa pun telefonul in dock si sa am experienta totala de desktop/laptop, nu mai e mult.

    00
  39. Alt motiv pentru care Windows 11 suge masiv:
    https://www.youtube.com/watch?v=IT4vDfA_4NI

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube