Ergonomie – webinar

Citind articolul acesta mi-am dat seama că în perioada aceasta este important ca fiecare dintre noi să ajutăm așa cum putem comunitatea, fiecare pe domeniul lui de activitate.

Eu încerc să fac lucrul acesta postând materiale gratuite pe internet cu privire la siguranța de zi cu zi: siguranță rutieră, procedura în caz de incendiu, procedura în caz de cutremur, ergonomie, pericole, prim ajutor.

Din anul 2020, multe persoane lucrează de acasă și nu întotdeauna spațiul sau echipamentele de lucru sunt corespunzătoare. În aceste vremuri când sănătatea devine din ce în ce mai importantă este bine să respectăm principiile ergonomice când lucrăm la calculator. În felul acesta putem preveni apariția  sindromului de tunel carpian, durerilor lombare, durerilor cervicale, durerilor de cap, herniilor de disc.

Pentru aceia dintre voi care utilizați calculatorul vă las mai jos modul de setare al scaunului ergonomic:

  • Ajustați înălțimea scaunului astfel încât coatele să fie la același nivel cu biroul sau masa.
  • Reglați spătarul astfel încât să se potrivească formei spatelui și să susțină zona lombară.
  • Ajustați înclinația spătarului astfel încât să se potrivească cu poziția dumneavoastră de lucru.
  • Reglați înălțimea și poziția brațelor scaunului astfel încât să puteți susține ușor brațele pe brațele scaunului.

Pentru a seta monitorul urmați acești pași:

  • Distanța optima este o lungime de braț, stând pe scaun în fața mouse-ului și a tastaturii,  ridică brațul,  la capătul brațului tău trebuie să fie monitorul.
  • Ajustați înălțimea monitorului astfel încât să fie la nivelul ochilor

Având în vedere că subiectul este mult mai complex decât o simplă înșiruire de pași, pentru comunitatea zoso.ro, doresc să susțin un webinar gratuit de 60 minute cu tema Ergonomie:

  1. Ce este ergonomia
  2. Setarea scaunului ergonomic
  3. Setarea monitorului
  4. Utilizare mouse, tastatură
  5. Lumina și temperatura
  6. Setarea spațiului de lucru
  7. Setarea biroului reglabil pe înălțime
  8. Rutine pentru alternarea activității
  9. Așa DA – Așa NU
  10. Legislația română referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare
  11. Checklist ergonomia
  12. Q&A

_________________________________________________________________________________

Având în vedere că subiectul este mult mai complex decât o simplă înșiruire de pași, pentru comunitatea zoso.ro, o să susțin un webinar (Link) gratuit de 60 minute cu tema Ergonomie, sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 9:30 AM.

 

side-view-adult-male-working-from-homeImage by Freepik

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. ce inseamna „Ajustați înclinația spătarului astfel încât să se potrivească cu poziția dumneavoastră de lucru.” ? trebuie sa fie drept la 90grd, inclinat putin spre spate? propozitia asta nu zice nimic

    iar monitorul stiam ca trebuie sa fie cu vreo 10grd mai jos decat ochii, sa nu te uiti drept, ci putin in jos, a.i muchia de sus a monitorului sa fie in dreptul ochilor defapt

    253
  2. In ultimii ani am schimbat vreo 8 scaune ergonomice cu care nu m-am inteles deloc (preturi intre 300 si 5000 lei). Nu m-sm inteles cu ele, ba aveam impresia ca alunec de pe ele, scartaiau, sezutul se tasa repede (si nu am 100kg), tot reglam la spatar, pe altele transpiram la spate, unul mi-a stricat pantofii 😁, avea suportul de roti nefinisat si tot bagam picioarele pe la roti..
    In final am aterizat la unul ieftin din ikea cu o patura pusa pe sezut (tot de la ikea :)). Cel putin nu se mai taseaza si nu mai transpir la spate

    206
  3. De 3 ani lucrez din pat, canapea, pe covor, măsuța de afară etc. Numai la birou nu am stat.

    214
    • pare un CV de onlyfans

      Comentariu apreciat.1091
    • @ubercool, vezi că și eu lucrez destul de mult din pat (din cauză de spate bușit) și asta pe termen lung face rău la cervicală. Grijă mare, scapi de dracu’ și dai de ta-su.

      140
    • @adyzah sunt perfect conștient, dar sunt ca fumătorii. Știu că îmi face rău, totuși continui să o fac. E o prostie din partea mea.

      100
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1762
    • da, fix asta e. :)

    • Da, esti chiar nesimtit sa arunci cu webinarii moka asa in noi si sa ne pui sa ne trezim sambata dimineata.

      Mi-aduc aminte de niste francezi care au vrut sa cumpere IUS Brasov si oamenii au venit la fata locului sa intrebe de una-alta. Comunistoidul director de atunci s-a asezat in capul mesei si a zis ca el nu are nicio discutie cu nimeni pana nu pun diplomele pe masa sa vada ce calificari au.

      Comentariu apreciat.499
    • Wtf, boss… go la terapie, ca scuipi venin gratuit pe net. Iti dai seama ca nu s-a trezit omu’ din senin sa arunce cu webinarii pe tema asta de plictiseala.

      Thanks me later…

      PS: Da mah ca sambata dimineata la 9.30 fix atunci te relaxezi tu mai bine si te doare in basca de lume…

      414
    • Intrebarea e legitimă. Formularea ei agresivă nu foarte. Raspunsul e simplu: AUTHOR: Guest Author. Scrie mai sus.

      180
    • toma, acum văd, tu ești toma ăla de pe blogul lui cetin. văd că acolo nu mi-ai răspuns. încerc și aici: cât de muist să fii să dezvălui public o informație pe care eu nu vreau publică, respectiv numărul meu la mașină? înțeleg o dezvăluire despre ceva ce ieșisem în public și susțineam altceva, dar așa? înțelegi de ce ești muist?

    • Sunt un simplu Consultant SSM. Doresc sa transmit si altora cunostintele mele in domeniu. Am ales data si ora potrivite pentru mine. Nu am cum sa ghicesc ziua si ora potrivita pentru un astfel de webinar. Daca mai sunt doritori mai organizez unul, doua, trei, dar sa stiu ca sunt persoane interesate

      Comentariu apreciat.471
    • @Florin: am crezut ca esti un fel de Lorand sau un pradator penticostal, daca iti declinai de la inceput identitatea si spunei ce meserie ai, alta era, poate, discutia. Am lucrat 18 ani in SSM, stiu cat de multa importanta (nu) acorda angajatii TESA si angajatorii non-industriali acestui aspect. Fise semnate in lipsa, instructaje cu 2-3 oameni din 100, contracte incheiate doar pentru ca e obligatie legala, nu se face nimic concret, doar hartogaraie de acoperire. Un consultant SSM ar trebui sa tina cont de faptul ca sambata e zi de repaus pentru majoritatea angajatilor TESA, nu zi de pus sa urmareasca webinare gratuite, probabil cu scopul de a atrage clienti platitori.
      @goldy: nu de plictiseala, ci din lipsa de clienti.
      @vali:

      117
  5. „Distanța optima este o lungime de braț, stând pe scaun în fața mouse-ului și a tastaturii, ridică brațul, la capătul brațului tău trebuie să fie monitorul. ”

    Nu prea cred, după părerea altora cică depinde de diagonala monitorului/ecranului, rezoluția acestora și de tipul conținutului privit în rapoartele următoare:
    – 1,2 ; 1,6 ; 2,5 x diagonala monitorului/ecranului

    134
    • =)) altul. De unde tot apareti…

      Deci daca o regula e valabila pentru 99% din cazuri, hai sa venim noi cu ala 1% din cazuri sa ii aratam noi ca nu e chiar asa, ca bla bla bla… omul a insirat niste reguli generale, pe care le-am auzit aproape la toate sedintele de protectia muncii… a specificat ca discutia despre asta e mai lunga si tine un webinar gratis sambata de la 9.30 ca sa discute lucrurile mai in detaliu… dar hai sa ne facem ca nu intelegem un text de clasa a 5-a.

      1410
    • Alin(a) corect ceea ce spui. Aceasta este distanta recomandata, insa daca cupa ce faci aceasta setare nu vezi bine se rcomanda o ajutare a distanteti cu +-5, 10 cm. Daca tot nu vezi bine, nu apropia, nu departa mai mult monitorul ci incearac sa schimbi rezolutia, sa schimbi marimea caracterelor

      51
    • @Goldy
      „De unde tot apareti…”

      Nu știu nimic de ceilalți, eu stau pitit(ă) întrun tufiș și, periodic, răspund neîntrebat(ă) și obraznic.

      34
    • Acum nu toata lumea e Linus sa stea cu televizorul de 42″ pe birou si sa creada ca e o idee stralucita doar ca vrea monitor OLED.

      10
  6. Sună ft util, participam dacă n-aveam deja ceva stabilit pt sâmbătă dimineața (culmea, un alt workshop). Dacă-l înregistrați, vreau și eu plz link cu înregistrare, să mă uit după. Oricum, mulțumim pentru inițiativă!

    • Buna Cristina, nu o sa inregistrez webinarul din cauza GDPR. Vreau sa fie lucrurile cat mai simple. Daca mai sunt persoane interesate, o sa mai sustin inca unul sau o sa caut o solutie care sa nu tine de zi si ora.

      60
  7. Ca unul care și-a fewtut definitiv spatele și deja trăiește cu durere cvasi-permanentă, dacă m-aș putea întoarce în timp, mi-aș spune să nu stau ca boul ore întregi pe scaun. Oricare și oricât de ergonomic ar fi. Nu spun că nu contează tot ce e în articol, dar pauzele și mișcarea sunt esențiale.

    Comentariu apreciat.260
  8. Nu tot tu ne-ai dat mai demult un curs gratuit pe Udemy?
    https://www.udemy.com/user/safety-romania/

    80
  9. Ca om care nu s-a putut mișca de pe canapea 2 zile după o perioadă de cărat câte 6 laptopuri dintr-o dată, mers câte 300km cu o mașină cu scaune de rahat și stat zile de muncă pe scaune de birou și mai de rahat, pot să-ți zic ce merge pentru mine:

    1. Markus nu e scaun ergonomic. Știu că e la modă, mi-a fost util și mie la început, dar nu.
    2. Înălțimea scaunului trebuie să îți permită să ții tălpile pe podea fără ca șezutul să pună presiune pe picioare, în spatele genunchiului.
    3. Înălțimea biroului ajustată în așa fel încât coatele să fie la același nivel cu biroul – de acord cu asta.
    4. Suport lombar bun, nu ceva care e acolo de formă.

    Cel mai mișto e cu birou care se poate ridica să stai în picioare. Electric, că dacă iei cu manivelă n-o să-l folosești după primele 2 zile.

    63
    • Dacă pui webinarul umpic mai târziu decât GUEST_AUTHOR, viu, dacă nu… nici mort. :D

      30
    • Nici lucratul stand in picioare perioade mari de timp nu este recomandat

      100
    • Sigur, de obicei (când sunt la birou, că n-am stand-up desk acasă) stau în picioare două reprize de câte o oră (sau până devine inconfortabil), înainte și după prânz.

      30
    • @Florin, munca în general nu este recomandată și de evitat pe cât posibil.
      Paco, Senior Consultant pe evitarea muncii.

      230
    • Nici lucratul stand in picioare perioade mari de timp nu este recomandat

      Ba da, daca stai in piscina :)

      Serios vorbind, toata stima pentru Florin.

      120
    • Eu am cu manivela si nu am nicio problema sa invart la ea cand vreau sa-l ridic sau sa-l cobor.
      Cat de lenes sa fii sa-ti fie lene sa dai la o manivela 10s o data la 3 zie?

      00
  10. folosesc scaun Secretlab Titan, e minunat.

    10
  11. Util, multumim. Dar ca tot romanu’ fac nazuri si zic: o poza face cat 1.000 de cuvinte :)

    60
  12. „ergonomie” pozitia stramba si aplecata, ca e mai comod, in care stau la calculator, televizor, pe telefon si deocamdata nu ma doare nimic, mai tarziu oricum o sa ma doara si o sa dau banu

    04
  13. Cea mai buna combinatie: cumparati o banda de alergat care se pune sub birou. Faci si miscare si nici nu intepenesti pe un scaun.
    Sotia mea are zile bune de cand nu mai sta asezata la birou si face si vreo 20k de pasi pe zi

    00
  14. 9juma dimineata? E sambata man…

    00
  15. Multumesc frumos Vali pentru aceasta oportunitate!
    Multumesc participatilor la webinar!
    „Va multumesc pentru timpul acordat si informatiile transmise. Material foarte bine pregatit si prezentat. Mult succes!”
    „Webinar foarte util”
    „Multumim! Toate cele bune pe toate planurile”

    40

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.