WhatsApp ne citeste mesajele?

Până recent am luat ideea că WhatsApp îmi poate citi mesajele ca pe o glumă – considerând că ar fi o încălcare grosolană a GDPR și a secretului corespondenței, o intruziune fară justificare în viața privată. În ultimii 5-10 ani am strâns pe WhatsApp mii de contacte, discuții de business, rapoarte de la angajați și alte chestii private, gen poze samd.

Acum ceva vreme, un partener de afaceri redenumeste un grup fondat de mine din B2B & Noutati în titlul Actualizări COVID, grup unde împărțim știri relevante pentru business intre 6 utilizatori, gen liste verzi și roșii, restricții, cifre, zboruri anulate și strategii de afaceri.

Ce face WhatsApp? Păi citind grupurile din care facem parte (mindfuck a fost sa vad ca si altii au problema asta pe Reddit), și văzând că eu am fondat acel grup, îmi da un ban permanent considerând că eu, vaccinat cu 3 doze, propag știri despre COVID-19. Pe lângă faptul că până azi am crezut că există dreptul la liberă exprimare într-un cerc restrâns de prieteni, nu m-aș fi așteptat niciodată ca cineva să îmi citească corespondență. Si sa citeasca ce? Niste share-uri de pe siteul aeroportului, ZF, si chestii de genul asta. Macar de le citeau pana la capat sa vada ca nu e nimic fals sau anti-sistem.

Efectul este că mii de clienți, furnizori, și parteneri de business nu mă mai pot contacta. Mesajele se livrează dar nu ajung la mine, ajung în neant. Am făcut apel dar aparent, făcând acel grup nu am respectat politica comercială a WhatsApp, deci ban-ul este permanent.

Bonus: desi am backup am pierdut toate conversatiile pentru ca acel backup e encriptat si nu poate fi downloadat din drive sau restaurat pe alt cont de whatsapp sa imi vad mesajele si discutiile. Microsoft a luat o amenda de miliarde fix pentru ca nu permitea utilizatorilor sa isi migreze documentele.

Și uite d-asta există nevoia de reglementare, și nevoia ca autoritățile să pună piciorul în prag si sa le arda niste amenzi de miliarde de dolari pentru genul asta de practica. Legile nu sunt făcute doar pentru prosti și genul asta de conduită care iți aduce prejudicii reale e de neconceput.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

104 comentarii

  1. Uite de asta nu sunt pentru centralizarea internetului . O societate comerciala poate decide cu cine vorbesti , despre ce vorbesti , cui da ban , ce este moral si ce nu ,etc.
    Folositi solutii open-source

    • Teoretic ai perfecta dreptate. Practic insa multi parteneri de afaceri iti scriu pe whatsapp si nu poti schimba mediul in mail.

    • Si eu am parteneri care utilizează whatsapp pentru ca e moca, ușor și ignoră complet eventualele consecințe.
      În aceeași ordine de idei, sunt societăți care folosesc programe dubioase on-line pentru a edita, stoca documente sensibile,gratis bineînțeles. De aceea sunt de părere ca educația sexuală, financiara, alimentara și digitală trebuie predată in școli.

    • @Alter Ego: să-mi bag piciorul daca am auzit de mediu de afaceri pe Whapp!!
      Voi va jucați de-a afacerile sincer. Crezi tu că faci afaceri. Mediul biznis este prin email, corespondenta scrisa, fax, etc adică tot ce poate însemna dovezi scrise. Whapp e fix pla in caz de litigiu.

      Colac peste pupăză, te mai și plângi tu pulea spataru’ unei companii PRIVATE care te lasă să folosești GRATUIT softul lor (citește munca lor) și îți mai și pute că X și Y.

      Spune sincer, tu și partenerii tai de afaceri sunteți pregătiți să plătiți 29,99 €/luna pentru un abonament cu total privacy? A?

    • @Ciobi este deja platit. Whatsapp business API este 6 centi per mesaj.
      Si am niste facturi deja considerabile.

      Nu e vorba de 29.99 as plati 299 pe luna sa mearga corect. Deja ultima factura a fost undeva la 200 USD.

    • Ete pl
      Citu și ăștia conduc tara prin whatsapp

    • La toți clienții care-mi scriu pe wa le răspund pe email.
      WA este pentru grupurile de la școală, pentru caterincă cu prietenii și pentru discuții cu amante/curve.

    • @Mormaila, nevasta in care din grupurile alea o incadrezi?

    • @Ciobi, asa se spunea si acum 15 ani in legatura cu mail-ul. Ca mediul business reprezinta corespondenta scrisa prin posta sau prin fax si ca mail-ul nu este valabil in instanta. Si uite ca lucrurile s-au schimbat considerabil.
      Acum inclusiv contractele si facturile trimise pe Whatsapp sunt valabile in instanta. Nu stiu de ce crezi tu ca mail-ul reprezinta o dovada mai importanta decat conversatia prin Whatspp cand oricine poate sa isi faca oricand 10-20-30 de adrese de mail. In schimb, pentru contul de Whatsapp este ceva mai dificil pentru ca trebuie sa iti cumperi 10-20-30 de cartele de telefon.

  2. Titlu alternativ: Antreprenor local foloseste un serviciu gratis pe peroana fizica pentru a purta corespondenta pentru afaceri. Antreprenorul local primeste o lectie live de ce nu e bine sa combini personalul cu businessul. De parca n-ar exista zeci de solutii sa primesti mesaje pe whatsapp si sa le citesti / raspunzi din orice crm. Nah, e mai usor pe telefonul personal, pentru ca antreprenor de succes.

    Viata 2 – 0 Antreprenori romani (mai e si ala cu INGu de acum cateva zile)

  3. Nu conteaza ce crezi tu, doar WhatsApp detine adevarul.

    Astw e “normalul” cand companiile tech decid ce e adevarat si ce nu, ce cuvinte ai voie sa folosesti si asa mai departe.

    • E si putin damned if you do, damned if you don’t. In india au avut probleme pentru ca niste unii care inca se inchina la vaca au raspandit povesti cu vraci si vrajitoare pe whatsapp, altii la fel de educati ca ei au citit si au inceput sa se omoare pe strazi. Reeeee, whatsapp bad, do something, someone think of the kids!!!

      Moderarea e o problema pe care nimeni nu o vrea. Nimeni nu vrea sa-si asume nimic, dar toti se plang ca e naspa. E greu sa recunosti ca unii sunt limitati in gandire, si atat pot. E mai usor sa dai vina pe tehnologie, si sa zici „sa se faca domle ceva”. Ce? Ceva!

      Daca antreprenorul de fata are noroc si da de un om, sigur i se reinstituie contul. Daca vorbeste doar cu un AI… well, ceva ceva I welcome our new overlords…

    • Au constatat că nu fac nimic greșit. Au reactivat contul de 6 ori, și problema totuși persista.

    • Așa-i ca n-ai citit Termeni și condiții, sa vezi ce Riști?
      Vali de ce crezi ca nu-și tine blogul pe Facebook/whatsapp/ d-astea?

    • Mormăilă nimeni nu citește „Termeni și Condiții” nici Trump nu le-a citit, acum nu cred că cel mai rău lucru este să îți citească Whatsapp mesajele, stai să ți le citească nevasta și vezi cum dai de dracu :))

  4. Poate ca ai dreptate, dar poate ca nu… chiar ii zicea Spike la Micutu’ in ultimul podcast al lui… „Atunci cand ti-ai urcat toate chestiile pe Facebook, te-ai gandit ca poate in viitor o sa ajungi sa trebuiasca sa dai bani ca sa te folosesti de ele si de serviciile lor?”

    Exact asa e si cu toate platformele astea… poti face toate chestiile pe ele, dar asta e riscul, ca ei nu au nicio datorie fata de tine… practic tu ai acceptat toate conditiile, ei nu te-au obligat sa mergi acolo, sa le folosesti serviciile… asa ca nu prea ai ce sa tragi la raspundere, maxim poti spera sa-ti scoata ban-ul… ca asta e partea buna, ca nimic nu dispare din retelele astea… informatia e cheia.

    PS: Si eu sunt de parere ca trebui reglementate la sange chestiile astea, dar pana sa fie reglementate sa nu uitati ca de fiecare data cand o sa se puna problema… cei care urmeaza sa fie reglementati sunt cei care au datele despre toata lumea si pot negocia cu ele mereu.

  5. De-aia e bine să discutăm pe WhatsApp doar despre Allah

  6. Era pe vremuri (poate mai este si acuma) o rubrica in Academia Catavencu, cu titlul inspirat din justificarea data la tribunal de Tudor Postelnicu pentru faptele comise: „am fost un dobitoc”. Cred ca acolo s-ar potrivi si articolul asta. Aviz amatorilor.

    • Cu ce am fost dobitoc mai exact?

    • Cred că de fapt se cheamă naivitate – la partea cu crezut că nu se citesc mesajele.

      La restul…O să râdeți dar plan de business continuity avem? Gen dacă mâine nu mai ai access la resursa X care aparent e considerată critică, ce plan ai? Ai back-up (testat)? Cât poți să stai fără ea? Câtă informație îți permiți să pierzi?

    • Probabil că nu citeste careva mesajele, dar sînt filtrate printr-un soft care ”vede” cuvintele cheie și atunci pune frînă instant. Dacă-mi amintesc bine parcă au plătit ceva amenzi de cînd cu proliferarea teroriștilor ISIS pe feisbuci, iar acum au motiv întemeiat.

    • Cu faptul ca ti-ai inchipuit ca mesajele de pe WhatsApp sunt „corespondenta ta privata”, pe care nimeni de la WhatsApp n-o poate citi si pe care sunt obligati sa ti-o puna la dispozitie cand le-o ceri.

  7. Tehnic vorbind, nu le citește nimeni. E un AI sensibil la cuvinte-cheie care taie gazu. La fel și pe FB. Oamenii sunt scumpi. Afectează profitul.

    • Și AI are acces la mesajele care-s (cel putin teoretic, declarativ) criptate integral?!?

      Can WhatsApp Business read your messages?
      What’s not changing? The privacy and security of your personal messages and calls do not change. They are protected by end-to-end encryption, and WhatsApp and Facebook cannot read or listen to them. We will never weaken this security and we label each chat so you know our commitment

      P.S.
      Nici eu nu (mai) cred în Moș Crăciun (cam de mult) de-aia folosesc doar Signal.

    • @Alin(a)

      Tu ai citit articolul? Autorul a luat ban pentru ca era admin pe un grup *al carui nume a fost schimbat* nu pentru mesajele schimbate pe acel grup. Ma indoiesc ca numele grupului era criptat. Daca citeau mesajele de pe el probabil ca nu isi lua ban.

    • Corect Grinch, exact despre asta este vorba.

    • *al carui nume a fost schimbat*

      v-ati gandit sa schimbati numele grupului inapoi?

    • > The privacy and security of your PERSONAL messages

      Cu formularea asta mă aștept ca mesajele unui cont business să NU fie criptate deloc. Și judecînd după ce ți se întîmplă, probabil nici nu sînt.

    • @Alter Ego: „Corect Grinch, exact despre asta este vorba.”
      si atunci de te plangi ca iti citeste WA mesajele???
      sau titlul era clickbait

  8. Nimeni nu-ți citește mesajele. În schimb există servere ale companiei care caută cuvinte-cheie și anumite URL-uri considerate ca fiind ”periculoase”. Când le detectează softul lor ești banat. Nu citește cineva ceea ce ai scris; nici măcar softul. Doar verifică prezența sau absența unor chestii presetate în cadrul textelor.
    E fix ca pe Facebook: nu stă nimeni să-ți citească postările, DAR softul lor de parsare recunoaște automat link-urile considerate a fi ”periculoase” și le marchează ca atare. Că după marcare doar ne avertizează pe noi – ceilalți – vizual sau că banează respectivii după a ”n”-a încercare e altă poveste. Tot automatizată și aia.
    Eu nu folosesc aplicația asta. Din același motiv expus de Gabi mai sus. O am instalată, îmi vin notificăr dacă îmi scrie cineva și dau reply cu ”vă rog să mă contactați pe e-mail sau să mă sunați”. De obicei refuz să trimit chestii prin WhatsApp, Messenger sau alte aplicații. E-mail, că e al meu și e pe domeniul meu.

    • E-mailurile sunt ca o carte poștală, circulă în clar pe oriunde trec. E necesar sa fie cifrate, însă nu e ușor să o pui în practică.

    • Titlurile și pozele din grupuri aparent sunt citite în clar.

    • @Buricul: Din partea mea să circule în clar, că doar n-oi trimite facturi clienților folosind e-mail criptat cu PGP.

    • Pai si dacă sunt criptate, cum sunt citite de AI?

    • @Buricul, marea majoritate a emailurilor nu mai e demult transmisă în clar.

    • @cos&min te înșeli amarnic. marea majoritate a emailurilor sînt transmise în clar. chiar și de către cei care ar putea să facă altfel. ce să vezi, ca să trimiți cuiva un mail criptat, trebuie ca acel cineva să aibă o (un client de mai capabil și un certificat a cărui) cheie publică pe care să o poți afla. deci dacă destinatarul este un habarnist (nu are, nu știe să folosească) sau un dac adevărat cu „eu nu am nimic de ascuns” (nu vrea să folosească), o să trimiți mailul în clar. se trimit date sensibile/secrete în clar de cățre instituțiile statului, spitale, avocați, bănci, te doare mintea.

    • @L, să-i numărăm. Gmail, yahoo, toate băncile, toți marii furnizori de servicii folosesc ssl,tls.
      Userul nu trebuie să facă nimic, cerificatele sunt la provider.

    • Sunt niste diferente intre a citi un text si a face text.contains(„mumuleanu”).
      Una din ele ar fi ca daca textul incepe cu mumuleanu, se citeste doar primul cuvant. Daca se termin cu mumuleanu se citeste tot.
      Pe de alta parte e funny cum watsapp baneaza pe cineva pentru o denumire de grup dar nu reuseste sa identifice atentate sau alte crime care se planifica pe platforma lor.

  9. Deci daca vreau sa nu mai primesc mesaje pe whatsapp de la toti cretinii, pot sa ii rog sa faca un grup si sa il redenumesc?

    Cool, mersi!

  10. Whatsapp nu este un tool de business. Nu este pentru comunicări de business. Este foarte invaziv dpdv Privacy.
    De aceea există SaaS-uri comerciale și SaaS-uri pentru persoane fizice. Whatsapp este pentru persoane fizice.
    Și nu îmi spuneți de WhatsApp Business, citiți exact ce struțo-cămilă este.

  11. > E fix ca pe Facebook: nu stă nimeni să-ți citească postările, DAR softul lor de parsare recunoaște automat link-urile considerate a fi ”periculoase” și le marchează ca atare.

    Yup, am facut research pe asta pentru programul lor de bug bounty. FB face crawl la orice link trimiti (in post / story / mesaj, etc) cu ceva browser bazat pe chrome. Am reusit sa-l fac sa faca leak la ceva IPuri interne, dar mai departe n-am reusit :/

    Pentru e2e encrypted mess cel mai probabil folosesc ceva gen ce-a propus apple recent. Au o colectie de semnaturi, si daca softul vede semnaturile alea alerteaza un server.

    Also also, signal >>> whatsapp

  12. Toate contactele din WhatsApp sunt luate din agenda telefonului, așa că partea buna e că inca le mai ai. Da-le un mesaj SMS la toți că ești banned pe WhatsApp și toată corespondența sa se facă ori pe alta aplicație ori pe un alt număr de telefon pe WhatsApp (exclusiv pt corespondența firmei). Între timp încearcă să contactezi suportul, poate ai baftă

    • Suportul mi-a refăcut contul de 6 ori. Recunoaște că e o problema, dar nu știe cum să o rezolve și ce o cauzează.

    • Recunoaște că e o problema, dar nu știe cum să o rezolve și ce o cauzează.

      in articol:

      ….un partener de afaceri redenumeste un grup fondat de mine din B2B & Noutati în titlul Actualizări COVID […] văzând că eu am fondat acel grup, îmi da un ban permanent considerând că eu, vaccinat cu 3 doze, propag știri despre COVID-19.

      Bai….ati incercat DUPA refacerea contului si eventuala stergere a informatiilor legate de covdenie sa redenumiti grupul ???

  13. Bun venit în minunata lume noua. Gândește-te acum ca numărul tău de telefon (asociat watapp) e semnalizat ca aparținând unui negationist. Zici ca te-ai vaccinat cu trei doze? Vezi ca planează suspiciuni de vaccinare franke! Mai bine recunoști acum ca ești un antivaxer infiltrat, nu ne obliga sa îți blocam și contul ING ca poate din greșeală stricam tot sistemul (ca în seara asta….) și vor suferi oameni nevinovați.
    Mda. Ma duc sa revăd Brazil (1985). E atât de actual, din păcate…

  14. Am ras:”Efectul este că mii de clienți, furnizori, și parteneri de business nu mă mai pot contacta. Mesajele se livrează dar nu ajung la mine, ajung în neant.”

    Există niște funcții pe telefon, apel și sms prin care poți vorbi cu cineva. Poate autorul le încearcă.

  15. Sa vezi ce misto este cand ROMTELECOM iti citeste mesajele.
    trimiteam mesaje unor clienti, printr-o solutie sa-i zicem „hand made”, modem GSM + gammu +kalkun pentru cunoscatori. la un moment ROMTELEKOM imi blocheaza cartela.
    clientii trimiteau mesaje inapoi, deci nu ma pot acuza de utilizare abuziva.
    sun la relatii cu clientii si o operatoare imi cere sa ii dictez continutul unui mesaj care nu a plecat si sa ii indic si data, ora si numarul destinatarului. o intreb daca are mandat de la judecator, ea ma intreaba daca vreau sa rezolv.
    apoi imi spune ca ROMTELEKOM are o serie de cuvinte cheie PROGRAMARE, COLET, OFERTA, VA STEPTAM daca acestea apar des in mesaje, suspenda suspenda posibilitatea de a trimite mesaje.
    a fost o discutie cel putin interesanta si unul din putinele momente cand mi-a parut rau ca nu am inregistrare automata pe telefon.

    • Știu exact ce spui și Digi face asta. Macar ai pe cine suna sa ii zici, vere, sunt mesaje legitime.

    • > sun la relatii cu clientii si o operatoare imi cere sa ii dictez continutul unui mesaj care nu a plecat si sa ii indic si data, ora si numarul destinatarului. o intreb daca are mandat de la judecator, ea ma intreaba daca vreau sa rezolv.

      Brother… what!?!? La faza asta tu ai fost ciocan. Trebuia sa-i zici si aia cu „lasa-ma doamna ca am nevasta!”

    • „trimiteam mesaje unor clienti, printr-o solutie sa-i zicem “hand made”, modem GSM + gammu +kalkun pentru cunoscatori. la un moment ROMTELEKOM imi blocheaza cartela.
      clientii trimiteau mesaje inapoi, deci nu ma pot acuza de utilizare abuziva.”

      Adica tu foloseai un numar personal pentru activitati COMERCIALE facand practic un mic SIM FARM (chiar daca era o singura cartela). Ia citeste T&C de la cartela/abonamentul personal si vezi daca faceai „utilizare abuziva” sau nu.

      Chiar daca iti raspundeau clientii, pentru aceste tipuri se servicii COMERCIALE toti operatorii pun la dispozitie two-way SMS de pe numere scurte, dar stiu, SMSurile alea costa 0.023-0.026 EUR/SMS (asta e costul practicat de operator, ca intermediarii mai pun si ei ceva). Pe cand un sim cu 5 EUR nelimitat suna mai bine, nu?

      Legat de cititul SMSurilor, stati linistiti, oricine e pe „teava” intre cel care trimite mesajul si cel care il primeste poate vedea continutul acelui mesaj. Nu exista niciun fel de criptare pe partea de SMS.

    • @lrpx
      Comunicarea cu clientii este exclusiv COMERCIALA. Eu nu amestec afacerile cu placerea sau rudele.
      Acesta era un abonament pe firma, prin intermediul caruia tineam legatura cu clientii.
      Eu cred SMS-urile incluse in abonament pot sa le folosesc cum vreau, in scopuri COMERCIALE, evident, de aceea sunt incluse intr-un abonament pe firma.
      Am citit termenii si conditiile, nu eram deloc in situatia de utilizare abuziva si nici ei nu m-au acuzat de utilizare abuziva. Doar ca, dupa ce mi-au pus sub monitorizare mesajele au constatat ca folosesc cuvinte interzise tot de ei. Treaba asta ar trebui sa apara in contract. Sa scrie acolo „Avem o lista de cuvinte cu care va filtram mesajele”. Ori in contract nu scrie asta.

      @Gabi: Am preferat sa rezolv problema. Unii clienti au numarul respectiv in agenda si nu-mi cadea bine sa ii pierd.
      Mi-au dat o oferta in care platesc ce consum si sistemul merge. Daca ma certam cu operatoarea, probabil si acum era suspendat numarul.

  16. NOU
    #64

    WhatsApp iti citeste cu siguranta mesajele.

    Hai sa-ti spun cum se intampla. Un robot se „uita”prin tot si daca mesajele tale ating un anumit „prag” atunci te baga intr-o „coada”. Apoi ajungi la un partener extern. Adica la un om. Care poate fie chiar si din Romania. Habar nu am cu cine lucreaza Meta pe partea asta, dar sunt cam 10 companii mari in lume si oricum nu conteaza, ca toti fac la fel. Omul ala sta intr-un cubicul (sau acasa). Daca e la birou nu poate sa noteze nimic ca nu are acces nici macar la un pix si o foaie de hartie. Mai departe omul se uita la procedura si te mazileste sau nu in functie de ce scrie acolo. Daca faci gat ajungi tot intr-o coada unde alt om (se presupune mai destept) te judeca dupa alta procedura. Si scapi din purgatoriu sau nu.

    Mentioneaza neaparat GDPR. Vor sterge tot legat de cont. Partea proasta e ca nu vei mai putea sa recuperezi nimic, niciodata.

  17. Am observat ca multe business-uri recomanda clientilor lor alte platforme mult mai simple pentru chat, ICQ gen.

  18. Ce bine ca exista alternativa la WhatsApp. Vezi ca mai exista Signal si Telegram ca sa nu zic ca poti oricand sa instalezi o solutie custom pe serverul tau (ex: Jabber)

    • Eu deja le folosesc. Clientii insa imi scriu pe whatsapp, se duce in spatiu, si apoi n-am ce sa le fac daca nu suna ca nici nu vad mesajele.

  19. Am mai spus-o aici la Vali pe blog dar o repet: orice companie ar trebui obligată prin lege ca de la primul cent încasat într-o țară să aibă departament de suport cu X angajați la mia de locuitori .

    Ca fapt divers, am o pagină de companie pe Facebook care într-o noapte a primit un mesaj de genul „Your page X is restricted from accesing some Facebook features”. Practic înainte s-o abandonez am șters tot conținutul de pe ea și acum în fiecare noapte de joi spre vineri primesc notoficarea asta cu toate că eu pot să fac orice cu pagina.

    Aș plăti abonament pentru Whatsapp astfel încât în caz de probleme să am un Geani la support gata să mă scape din pușcăria AI-ului. Multa lume ar plăti, e o sculă excelentă pe care o strică mizerabilii de la Facebook.

  20. Numai dușmanii poporului își doresc „liberă exprimare într-un cerc restrâns de prieteni”

    Informați-vă doar din surse oficiale!

  21. Dar n-au suport tehnic să faci contestație?

  22. NOU
    #73

    Pai au anunțat asta de prin ianuarie. Aveam o notificare și pentru prima oară am stat sa citesc absolut tot din romanul reapcitv. Din același motiv mi-am șters whatsappul și mi-am pus signal.

    • NOU
      #74

      Și culmea. Eram într-un grup cu prietenele de la munca și in timp ce le scriam că ies din grup și șters aplicația, îmi apăreau reclame pe fb vizavi de ceva amenzi pe care le-a luat whatsapp prin India. Pe langa asta le-am scris că îmi pun signal și fix în sec următoare mi-a apărut pe fb reclama cu signal. Din ce am citit la vremea respectivă, tocmai că și-au luat amenda și de asta au dat totul pe față și au băgat notificarea respectiva, că îți asumi.

  23. De aceea trebuie sa treci pe Telegram si Vkontakte

  24. NOU
    #78

    ”Acum ceva vreme, un partener de afaceri redenumeste un grup fondat de mine din B2B & Noutati în titlul Actualizări COVID”

    Puterea totală a lingvisticii.

    1. E o mare problemă că toată lumea crede că știe cum funcționează orice lucru (program, mașină, AI, etc.) și faptul că lumea știe (sau nu..) cum funcționează lucrul cu pricina. Domnul Coloja ne poate explica aici mai multe.

    2. Crezând că știe cum funcționează lucrul (în sine sau nu, asta-i alt subiect), se decide o redenumire categorială din ceva inofensiv & generic (termeni proprietari vorbind), în ceva care conține un termen de interes cvasi-planetar (COVID).
    Întrebarea simplă e: de ce? de ce-a redenumit partenerul acel grup de whatsapp așa?
    Bine, întrebarea e și mai simplă: De ce, în contextul în care nimic nu justifică prezența termenului ”COVID”, cineva a decis să-l introducă într-un ”grup unde împărțim știri relevante pentru business intre 6 utilizatori, gen liste verzi și roșii, restricții, cifre, zboruri anulate și strategii de afaceri.”

    3. Nota mea: de ce ”Actualizări” și nu ”Actualizari”? Ce a determinat prezența diacriticii?
    (autorul scrie cu diacritice).

  25. E bine de stiut ca nu e ok sa-ti tii contactele si mediul de bussiness pe retele sociale ca poti sa cazi grav daca ai pareri. Poate e bine sa avem de acum incolo 2 telefoane si conturi separate personale si de bussiness. Pe ala de bussiness il tii strict de munca, pe celalalt te trezesti cu un ban ca la o betie ai dat un share infect…

  26. toti te spioneaza, de la intel la facebuci, doar ca te spioneaza algoritmic pana faci o treaba mai interesanta (ori esti vreo tinta), apoi te spioneaza indeaproape
    daca nu esti oaia de tuns cu siguranta esti vaca de muls, hahaha, sarbatori fericite!

  27. Dacă ai un prieten, cunoștință la SIE se poate rezolva recuperarea datelor.
    Altfel e totul volatil in jur, de ce n-ar fi si in virtual la fel?

  28. Dar chiar crede cineva că în zilele de astăzi mesajele nu sunt citite/ prelucrate?
    Televizorul meu mă asculta în 2015 – asta a fost mind-blowing pentru mine.

  29. Si spuneati ca rusia, china si korea de nord sunt nasoale, a ???!!!!!
    Free world, freedom of speech, bullshituri….
    Sunt uimit cati din comentatori ii dau hate gratuit lui alter ego….

  30. Ca tot ce scrii / spui este „citit”, nu e veste noua. Nasol e ca ti-au inchis contul asa netam nesam. Nasol de tot :(

    Am prietena in Italia care nu mai poate intra pe FB sectiunea business, fara niciun motiv. A facut cateva campanii pentru business-ul ei, nu sta la discutii despre nimic, ca nu are timp de astea, dar tot i-au restrictionat accesul. De ce? Nimeni nu stie …

    Cea mai buna treaba: numar de telefon + email de compani. Cum zice si Razvan, va rog trimiteti email sau sunati. Pentru clientii de peste ocean (probabil americanii nu-s incantati sa te sune normal pe telefon, ca ii costa asta), Zoom, Skype si alte daravele.

  31. In primul rand whatsapp e un tool de comunicare nu de backup & storage, bine ca nu ai ramase fisiere si pe yahoo messenger.
    Pana si „discutiile” care trebuie sa aiba loc pe email, nu pe chat, trebuie salvate ulterior ca .msg fisier si puse undeva ca backup. Asta pentru cine vrea sa lucreze riguros, nici eu nu le-am salvat pe toate si le-am lasat in online archival din o365.

  32. Eu nu sunt „business”… sau poate daca viata mea ar fi… chiar, nu viata noastra e cel mai important „business” al nostru?
    Am peste 12 tera de backup, cu toate prostiile posibile. Daca imi place un clip de pe youtube, il iau si il pun pe un HDD. Macar cateva sute de giga sunt clipuri pe youtube. Dar de ce sa stam la mana youtube, cand putem avea arhive?
    A facut Humanitas campanie de carti gratuite in pandemie (PDF)? Sunt si la mine pe HDD. Editura… am uitat acum numele, a dat acces gratuit la toate cartile lor, ca am impresia ca falimenta sau ceva. Sunt pe HDD. A aparut oficial pe net scanul colectiei revistei „Securitatea”? Am luat-o complet, „sa fie”.
    Teatru radiofonic in franceza de la Radio Pays Bas? Nici nu mai exista pagina lor, eu de 10 ani am colectia lor de piese de teatru radiofonic (2+ giga). Le-am pus si pe filelist, sa fie, sa aiba toata lumea! – chiar daca in 2009 se gaseau gratuit: uite ca pagina radioului nu mai exista!
    So… backup fizic, in casa, plus dublura la back-up fizic.
    Daca maine da bomba si pica netul, pot „rezista audio-video-text” cateva zeci de ani.
    Apropo, vrea cineva teatru radiofonic in limba franceza, de la Radio Pays Bas? :)

    Radio Netherlands (RNW; Dutch: Radio Nederland Wereldomroep) was a public radio and television network based in Hilversum, producing and transmitting programmes for international audiences outside the Netherlands.
    Launch date: 15 April 1947
    Dissolved: 31 December 2012
    foto pe wikipedia: Théâtre radiophonique aux Pays-Bas (1949)

    S-a dizolvat compania, dar omul vostru a reusit sa pastreze macar cele 40 de ore de teatru radiofonic facute de ei prin anii ’50-’60.

    • Editura LiterNet. punct ro
      Nu dadea faliment, ci e un proiect unde se ofera carti gratuite, PDF, „pentru uz personal”.
      Multumesc, LiterNet!

      Termeni și condiții pentru descărcare
      Este permisă descărcarea liberă, cu titlu personal, a volumului în acest format. Distribuirea gratuită a cărţii prin intermediul altor siteuri, reproducerea parţială sau integrală prin orice mijloace, modificarea sau comercializarea acestei versiuni fără acordul prealabil, în scris, al Editurii LiterNet constituie o încălcare a dreptului de proprietate intelectuală şi se pedepseşte conform legii privind drepturile de autor şi drepturile conexe, în vigoare.

      Humanitas inca mai are sectiunea de carti gratuite.
      Multumesc, Humanitas!
      Daca le pica serverul, daca ne bombadreaza rusii, sper sa afle ca exista un dement care a facut putin „back-up” pentru ei. :)

    • Cristi, apropo de drepturile de autor, am o speță. Un cetățean, descendent al unui scriitor celebru din Pașcani, ne-a notificat că am numit un serviciu social (tot din Pașcani) cu numele scriitorului fără să îi cerem voie și că ne dă în judecată (maxim ce ar putea câștiga, ar fi ca instanța să ne oblige să schimbăm numele, asta implicând o serie de acte administrative pe care ar trebui să le modificăm). Din ce am citit eu în diagonală, legea privind dreptul de autor protejează opera, nu face nicio referință la utilizarea numelui autorului operei. Dacă ar fi după mine, eu i-aș da o m**e scurtă, i-aș răspunde că numele folosit este al unui cetățean care ne-a donat un pom și pe care îl chema la fel, iar noi, în semn de recunoștință, i-am folosit numele, dar na, eu nu sunt decident. Stau și mă întreb dacă cei care i-au folosit numele pentru străzi (presupun că nu este oraș în care să nu fie o stradă cu numele lui) le-au cerut voie moștenitorilor sau i s-a cășunat lui doar pe instituția noastră, poate scoate ceva mărunțiș.

    • Pdfdrive, dai o bere mai tarziu.

  33. Poate te îndrepți spre o soluție pe care o controlezi tu, ca mattermost, pe care o poți hosta în cloud și ai control total. Dacă mai țin bine minte o licenta pt un user pt un an e 10 euro la care se adaugă hosting ul pt aplicație, overall nu cred ca depășești 100pusd pe an. Posibil ca investiția inițială sa fie mai mare, oricum, eu zic sa cauți o alternativa de genul dacă afacerea merita investiția.

    • 1000usd pe an *

    • Voi nu pricepeți că omul are cont Whatsapp (business) pentru că majoritatea oamenilor au Whatsapp, și Whatsapp îi permite (contra cost) să le trimită mesaje acelor (potențiali) clienți?!? La fel și pe Facebook, cu un cont business. Facebook îți permite (contra cost) să trimiți mesaje celor care ți-au dat like. Degeaba și-ar face o pagină/messenger/forum de discuții propriu, că ai lui clienți nu-s acolo (și-s greu de aras și ținut acolo – Vali ne-ar putea spune despre asta, cu acest blog).

  34. Nu ai niciun drept la o platforma cata vreme nu respecti regulile. Simple as.

  35. Și… care e răspunsul la întrebarea din titlu?

  36. [NUME_CORPORATIE] ne citeste mesajele si blocheaza tot ce nu corespunde narativei oficiale? Oaaaa!

  37. treci pe Signal

    • Signal este genial îl ador. Beleaua e că nu îl folosesc clienții ei îmi scriu pe WhatsApp și mesajele ajung in spațiu

  38. poate …nu ai dat..shpaghah inca la baietii care pot reversa actiunea? (daca tot ai buget mate pt. ads… )

    (mie dobitocii de la portocalii mi-au banat actiunile-delay de x ore la mesaje,etc. catre un numar anume portocaliu, nu imi fac reactivarea la optiune daca incarc acel nr. cu credit, fiind nevoit sa reincarc de fiecare data cu optiunea, etc – asta dupa ce le-am reprosat pe ggl.app.store ca sunt prosti-ma obligau sa fac cont la ei desi nu am numar orange si doar vreau sa platesc un nr. …si altele pe care incerc sa le uit.; nu ca ceilalti ar fi mai putin….)

  39. Normal ca au acces la tot, ce e in agenda, galerie foto,,etc…alo d.l zoso? Da. Suntem de la sri. Da, stiu. De unde stiti? Pai ati sunat la un telefon stricat, fara cartela si cu bateria scoasa….asa si cu astia, mess, watsup, rahat in ploaie….

  40. Cred că e mai simplă treaba, cineva (mai mulți oameni) a raportat grupul respectiv, și Whatsapp a blocat și grupul și autorul grupului. Problema nu e neapărat că Whatsapp îți citește mesajele, ci pot paria că nu le pasă mai deloc de cât de justă e eliminarea cuiva de pe platformă, și nu au plătit suficient de mulți cenzori români care să facă o alegere cu cap – pur și simplu s-au bazat pe câteva raportări să închidă grupul fără să facă o analiză in-depth.

    Ăsta fiind un semnal de alarmă asupra faptului că România e dependentă de o altă țară pentru soluțiile de comunicare. Dacă până acum dominant era SMS-ul, care era local, acum comunicarea ta e mijlocită de niște corporații străine. Și după ce americanii au avut un Trump la conducere, cât le mai ia până fac rost de-un Putin?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile