Gigacaloria de Dâmbovița

Mă uitam la chestia asta, cu Nicușor zicând că „nu se poate, dom’le, să plătească bucureșteanu’ atâta bănet pentru căldură” și mă-ncearcă niște sentimente amestecate. Pe de o parte, gigacaloria e subvenționată din… dintotdeauna, pe de altă parte, e subvenționată în principal din cauză că infrastructura e varză.

Zic amestecate pentru că omul de rând nu e responsabil de starea conductelor de sub șoselele orașului. Deci, teoretic, n-are de ce să plătească pierderile de sub șosele. Pierderile respective ar trebui să fie, deci, exclusiv datoria operatorului – în cazul de față, RADET, Termoenergetica sau cum s-o mai chema acum.

Sau hai să pun altfel problema: dacă sistemul de încălzire centralizat ar fi privat, ai plăti factura la căldură/apă caldă precum plătești factura la electricitate. Dacă Enelului îi crapă un transformator, nu-ți crește ție factura la curent, e treaba lor să îl repare pe banii lor. Similar, același lucru ar trebui să se aplice și în cazul gigacaloriei.

Simplificând masiv, există însă două probleme: în primul rând, e o companie de stat (nu ne mai pierdem în detalii cu regii autonome și alte prostii, că e irelevant), deci finanțarea vine oricum din banii tuturor, ceea ce nu tocmai corect. În al doilea rând, noi nu știm exact care e prețul adevărat pentru o gigacalorie. Ar trebui să fie 164 lei în condiții ideale sau ar trebui să fie 250 ca în alte orașe, să zicem? (Habar n-am cât costă în alte orașe.) Cine și cum (se) stabilește care e prețul corect?

Și ar mai fi o chestie: o companie precum Enel (sau Vodafone sau RDS) are încheiate niște asigurări. Dacă îi ia foc un datacenter sau pică cinci stâlpi, privatul își recuperează banii. Când vine vorba de țevăraia de sub București… Și atunci, intervine cealaltă față a problemei: e o companie a Bucureștiului, deci a bucureștenilor, deci bucureștenii să se spele cu ea pe cap (sic!).

În definitiv, cineva trebuie să plătească pentru reparațiile alea, dar cine? Asta e dilema. Nu e vina mea, ca rezident, că s-au stricat niște țevi băgate sub pământ prin 1960. Dacă trebuiau reparate prin 2000 și n-au fost, cine plătește? Primarii din perioada aia? Consilierii locali de atunci? Plătește statul pentru că infrastructura a fost realizată… de stat, în comunism? Plătesc rezidenții pentru că ei se folosesc de infrastructura asta? Nu știm.

Sigur că Nicușor nu vrea să taie subvenția, că doar nu-i idiot. Ar fi prostul care încasează toate castanele pentru 12 ani cu PSD în fruntea capitalei (reparații la țevăraie s-au mai făcut pe vremea lui Videanu, nimic însă ulterior – nu din ce-mi amintesc eu, cel puțin). Sau, mă rog, deja e. Pe de altă parte, ca locuitor al Bucureștiului, nu e corect nici față de mine să plătesc neglijența, nepăsarea sau corupția fostelor administrații ale orașului. Așa că, în concluzie, prinde orbul, scoate-i ochii, de plătit nu știm cine-ar fi corect să plătească, așa că… rămâne cum am stabilit.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. „Dacă Enelului îi crapă un transformator, nu-ți crește ție factura la curent, e treaba lor să îl repare pe banii lor.”

    Nu mai pot citi de râs

    00
  2. „Pe de altă parte, ca locuitor al Bucureștiului, nu e corect nici față de mine să plătesc”

    Adică tu care stai acolo nu plătești și trebuie să vi le plătească toată țara?
    Da’ nu vreți voi să vă duceți în pula noastră?

    Ajutorul social PE ȚARĂ va fi în jur de 500 de milioane anul ăsta. Plicușor a cerut decât un miliard că să nu plătească bucureștenii prea mult. De ce nu trebuie să plătească puturoșii de asistați cu cele mai mari salarii din țară, prețul real? De ce toată țara trebuie sa dea bani pentru voi?

    00
    • Hai să îți explic eu ca să nu mori atât de prost, că Alex a explicat doar parțial.
      Așa cum menționa și el, nu e corect pentru bucureșteni să plătească pierderile rețelei. Și uimitor, cu asta sunt oarecum în dezacord cu Alex pentru că face parte din „dormi așa cum ți-ai așternut” sau „plătești ce ai votat”. Dar știm cu toții deja că românii sunt proști și nu corelează rețeaua varza a Radet cu șirul de incompetenți din ultimii 12 ani de primărie, probabil mulți l-ar vrea și pe Oprescu înapoi.

      Buun, și să ne întoarcem la „Adică tu care stai acolo nu plătești și trebuie să vi le plătească toată țara?
      Da’ nu vreți voi să vă duceți în pula noastră?”

      Ai idee cu cât contribuie Bucureștiul la bugetul de stat din România? Cu un pic peste 45% din bugetul total, următoarele județe sunt sub 4% fiecare. Nuș ce să zic despre dusul în pulă dar eu parcă aș vrea măcar juma de an cum se chinuie fiecare județ doar cu ce încasează local.

      00
    • @klaxxon iar s-a dat drumu la viteji pe internet? De ce tre sa fim ciobănași si sa folosim înjurături asa gratis?
      Stai cuminte, ca tot cum vor băieții de la butoane se vor aloca fondurile.
      Banii aia care se strâng de la fraieri din impozite se duc unde decid cei pe care i-am votat sau nu i-am votat (daca ne-am pisat pe el de vot).
      Spre exemplu:
      – o alta gaura in care s-au băgat foarte multi bani ar fi Catedrala (aici parerile sunt impartite, eu asa consider)
      -alta gaura ar fi „autostrada” făcută cu firma Bechtel
      -alta e una recenta cu City Insurance
      -si cine stie cate mai sunt si toate pe banii nostri.
      Deci, mai ușor cu injuratul de-ampulea, ca nu avem noi nici un cuvânt de spus cum si cat trebe subvenționat/furat.

      00
    • Corect, eu la ,Cluj vreau metrou, sa plateasca toata tara, ba mai mult, vreau pentru urmatorii 10-15 ani cat dureaza sa il faca, sa nu mai platesc parcarea, sau transportul in comun, macar sa fie subventionat de restul pulimii din tara asta, sa fie 1,25 lei doua calatorii pe orice linie, tramvai autobuz, nu conteaza… Daca e sa fim „cetateni” sa fim n’plm pana la capat…

      00
    • greseala lui Radu e ca vrea sa le explice chestii baietilor din Cluj in ziua cand neuronul pe care il impart toti e alocat timisorenilor…

    • Misto asta Arhi, sunt pus la punct de numa, daca scriam Brasov sau Iasi, Oradea sau Arad, Tulcea, Zalau sau oricare oras care nu a beneficiat de un sociopat megaloman te mai plictiseai cu mine? Hai, t’en capitala :*

      00
    • @Radu: De unde ai scos-o pe asta cu procentele din buget? Să înțelegem că Bucureștiul produce aproape jumătate din bugetul național? Poate ai vrut să spui că de la București se împarte bugetul național și că acolo se colectează mare parte din contribuțiile și taxele românilor, nu că acolo se produce. O fi mai mare decât cel produs de județe, nu zic nu, că acolo își au sediul majoritatea multinaționalelor, dar că acolo se produce 45% din bugetul României, e cea mai mare aberație pe care am auzit-o în ultima perioadă.

      00
    • @Gicu
      Asta așa, la o rapidă căutare că sunt pe telefon, dar poți găsi și date direct de pe la Anaf dacă nu te convinge :
      https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/aproape-jumatate-din-incasarile-bugetului-de-stat-din-impozit-pe-venit-sunt-colectate-in-bucuresti-judetele-care-vin-din-urma-si-cele-aflate-la-coada-20241559

      @ciocio

      Hai că sunt răbdător și mai încerc o dată să explic că un punct de pe hartă de 226km² (București, fără IF, că știu că voi la Cluj percutați mai lent un pic) aduce 46% din buget față de tot județul Cluj ( vreo 6500 km²) care aduce doar 3.9%.

      00
    • @ Radu: „Impozitul pe salarii și venituri este printre sursele importante de bani la bugetul statului. Anul trecut, cele 24,33 miliarde de lei, cu 4,9% mai mult comparativ cu 2019, au reprezentat 7,5% din totalul veniturilor statului, de 322,52 miliarde lei.”

      Așa-i că nu ai citit până la sfârșit? Că nu vreau să cred că ai citit dar nu ai înțeles…

      00
    • hopa, se arde ceva neuronul de pe țeava Arhi-ului, acest guru al finanțelor bucureștenilor, țeava aia care trebuie reparată cu banii restului României.

      00
    • @Radu de termenul “Mari contribuabili” ai auzit? Ghici unde plateste impozite un mare contribuabil (de ex. Dacia sau Continental)? A, si conform legii:
      “ mpozitul pe veniturile din salarii datorat de sediile secundare ale marilor contribuabili se achită de către acestea la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.”

      00
    • Păi discutam strict de impozitele și taxele de la cei care vor apă caldă, metrou și alte chestii din astea.
      Și legat de asta, inclusiv marii contribuabili, dacă tot dai bucăți din lege, citește măcar până la capăt sau cu câteva rânduri mai jos, unde scrie :
      „Din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat în luna anterioară, Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti virează lunar, potrivit prevederilor legale în vigoare şi precizărilor Ministerului Finanţelor Publice, cotele defalcate prevăzute de lege cuvenite bugetelor locale astfel:
      ……………………………………..

      pentru marii contribuabili persoane juridice, altele decât cele prevăzute la lit. a), precum şi pentru sediile secundare ale marilor contribuabili care îşi desfăşoară activitatea în judeţe, inclusiv în judeţul Ilfov: la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi la bugetele locale ale judeţelor pe teritoriul căruia îşi au sediul social persoanele juridice sau îşi desfăşoară activitatea sediile secundare, după caz.”

      00
    • @Radu: pisica moartă e îngropată aici: ”cotele defalcate prevăzute de lege cuvenite bugetelor locale astfel” – aceste cote sunt în așa fel stabilite, încât mare parte din bani rămân la bugetul central (adică București) iar teriotriul primește procente insignifiante. Bașca, cotele depind de politic nu există un model fixat pe mai mulți ani.
      Mai mult, sumele astfel virate nu rămân o eternitate în bugetul UAT-urilor. Dacă nu lea- tocat până la 31 decembrie, ele sunt luate înapoi la centru pe data de 1 ianuarie a anului următor.
      Iar când se calculează fantasticul PIB al Bucureștiului se iau în considerare acele încasări de la Contribuabili Mari. Și se calculează la acel fantastic PIB.
      Ia să facem un model descentralizat, unde UAT-urile virează, să zicem 20% către centru, restul să rămână local! Astfel responsabilizăm administrațiile locale și regionale.
      Știu, e mai ușor cu bilet de metrou de 1 leu și încălzire ieftină, mai ales când ai cele mai mari venituri din țară. Iar restul de fraier care vă sponsorizează să sugă o ceapă…

      00
    • Ar fi interesant sa vedem o defalcare a taxelor platite de marii contribuabili (firme private de genul Orange, Vodafone, Petrom, etc), o defalcare a taxelor si impozitelor platite de companiile detinute de stat, o defalcare a taxelor platite de toate ministerele, institutiile, etc.

      Asa putem incepe o discutie constructiva.

      Din tot ce am citit, am impresia ca PIBul Bucurestiului e compus din:
      – cheltuiala individuala a cel putin 1 milion de gospodarii
      – investitiile masive in zona imobiliara
      – cheltuielile guvernamentale, iar Bucurestiul le are cele mai mari
      – exporturile sunt sub marile judete exportatoare, iar importurile sunt in principal realizate prin firmele din Bucuresti

      Fara o analiza asupra componentelor PIB, nu putem avea decat discutii sterile.

      00
    • Vreau și eu sa înțeleg cum vine asta sa plătești pierderile din rețea pt ca alții au votat idioți.

      Daca eMAG iti pierde televizorul pe drum, te apuci și zici asta este, comand altul?

      Problema cu București este ca debranșarea e virtual imposibila pentru ca este extrem de dificila și scumpa.

      Esti practic prizonier al acestui serviciu de rahat de termoficare.

      00
    • bucurestiul are bugetul urias doar din cauza marilor contribuabili, lumea nu stie asta si crede ca in bucuresti se gasesc magarii cu ciorchini sub coada

      restul tarii mai e ars si de banii care se intorc din bucuresti

      iar bucurestiul fura si prin faza ca are si primarie generala si primarii de sector care uneori jongleaza una peste alta (gen cu sector)

      deci asistatii din bucuresti nu o sa stie pretul real si o sa considere ca e super ieftin de trait in romania

      00
    • Subventia la orice pentru toata lumea e o pomana oridinara si comunista. In primul rand subventia ar trebui acordata unor categorii defavorizate, nu la toti meseriasii cu 7 apartamente si 12 masini. In al doilea rand, nu e vina bucurestenilor ca nu a facut primaria nimic? Pai cine a votat sau nu a votat? Cine a dormit in papuci cand an de an s-a dus pe butuci sistemul de termoficare si nimeni nu a facut nimic? Toata lumea a asteptat sa se faca, sa ni se dea. Nu conteaza ca Bucurestiul genereaza nu stiu ce venituri, pentru ca tot Bucurestiul mananca o gramada de venituri prin subventii. Eu nu as mai subventiona nimic la un anumit venit in sus. Nimic, nici transportul, nici caldura, nici ce dracu se mai subventioneaza. Nu-ti permiti? Te muti! Nu cersesti pomana, ca nu exista pomana, cineva plateste!

      00
  3. De fapt, ne incapatanam sa tinem in folosinta un sistem gigant si depasit.
    Sistemul este ideal cand e eficient si nou, ceea ce e o utopie.
    Incalzirea va fi o mare problema pe viitor.
    Gazele nu sunt infinite, iar “prietenii” rusi vor mulge orice copeica de la prostii din UE.
    Iarna nu e nici soare, iar sistemul electric nu e o alternativa in Romania, ca productie si/sau distributie.
    Da, am centrala termica si aia este.
    Mi-a venit gazul 1700 lei in octombrie, pt ca mi-a expirat contractul cu Engie, iar acum pretul gazelor la noile contracte sunt horror.
    Mai bine fara, cu limitarea de la stat.

    Oricum o dam, caldura tinde sa devina o chestie de vara only.

    00
    • De ce nu este electricul o alternativă?
      Facem 10 centrale nucleare și avem căldură apoi sa ne lăfăim

      00
    • O banuiala a mea apropo de ce Germania e atat de inversunata impotriva nuclearelor este ca pe termen mediu-lung ( 30-50 ani) competentele vor scadea la un nivel atat de jos incat fenomenul Cernobal sa poata deveni foarte probabil . Si e suficient o singura data . Prostia creste lent si sigur si nu vei mai avea specialisti/oameni cu ceva la mansarda care sa poata tine in frau situatia. Asa ca …tai potentiala problema din radacina. E greu sa ne imaginam ( precis) unde duce prostia . Una e sa arda carbunele/gazul intr-o centrala scapata de sub control ( cumva tot opresti procesul) si alta e pe partea nucleara. Suna rau si al dracu de trist dar asa vad eu problema: pe termen lung prostia umana ne va pune la pamant.

      00
    • @Mishu reversul este ca la nucleare poti avea niste automatizari de sta matzu-n coada. Fisiunea se ‘stinge’ mult mai usor decat carbunele. Atunci nu mai ai nevoie de atatia destepti sa supravegheze situatia.

      00
  4. „prinde orbu’ scoate-i ochii” nu se aplica

    1. exista directori prin regia aia de termoficare

    2. exista factori de decizie care pot fi identificați in organigrama primăriilor

    Nu exista călău

    Deci, ca o concluzie, orbul nu e orb, e baștan (toți si-au dat prime pt performanțe extraodinare, banii de mentenanță/ investițiu s-au dus pe apa sâmbetei) iar DNA-ul sau orice organism cu pretenții de legiuitor doarme în papuci (sau e orb!)

  5. Atata timp cat nu ai o optiune la a-ti baga tu centrala proprie de bloc sau cartier, NU ESTE treaba mea sa platesc pentru ce nu s-a facut in ultimii 30 de ani!

    Este fix problema propietarului de conducta si a primarului sa-si rezolve problemele de pierderi imense si dupa aia se oate plati pretul fara subventie, ca taranusii sa nu se mai planga ca platesc ei pentru bucuresteni…

    Asta nu ca atunci cand au o mica sansa sa se mute aici si vad pentru prima data un WC in casa sa refuze optiunea!

    00
    • Tu nu ai nici o relatie contractuala cu RADET pana la urma. Poti sa pui dop caloriferelor si sa opresti furnizarea unui serviciu nesolicitat. Si apoi sa-ti pui centrala.

      00
    • Nu e chiar asa, contractul este cu RADET se face cu asociatia de locatari nu cu fiecare membru al asociatiei.

      00
    • Presupunand ca debransarea de la Radet nu este o problema, se poate instala centrala pe gaz sau electrica.
      La centrala pe gaz trebuie teava separata de gaz, acordul vecinilor si autorizatie. In Bucuresti nu se mai dau autorizatii pentru asa ceva, din cate stiu eu.
      La centrala electrica trebuie putere instalata mare, de obicei peste ce primesti de la furnizor pentru un apartament.
      Ar mai fi centralele de bloc, dar nici pentru alea nu se dau autorizatii, ca nu este capacitate de alimentare cu gaz pentru toate blocurile vechi.

      Pe scurt, daca vrei o solutie legala, trebuie sa te muti intr-un apartament cu centrala deja instalata sau care sa aiba centrala de bloc.

      00
    • @Zero, exceptand radet-ul, daca exista teava de gaze pe scara, iti mai trebuie doar acordul celor care sunt deja bransati la teava respectiva (o formalitate la mine, cu spaga daca sunt bulangii). Pe furnizorul de gaze il doare in cot de vecini si RADET, nu il intereseaza. Si nici pe firma care face proiectul.

      00
    • @Zarax nu e chiar asa. Fara acordul vecinilor sus-jos, drapta-stanga nu faci nimic, nici o firma nu se baga sa-ti faca debransarea/proiectul.
      stiu pe cineva care si-a reclamat vecinul acum niste ani ca a dat jos un perete din casa, respectivul a luat amenda, iar acum nu vrea sa-si dea acordul pt centrala vecinului din razbunare. respectivul a fost nevoit sa se mute pt ca nici o firma nu s-a bagat sa continue fara acordul acelui vecin.
      Iar sa ajunga toti sa-si puna centrale de apt nu mi se pare apoi fiabil pt ca nu va face fata reteaua de gaze si poluarea va fi la un maxim istoric. Singura optiune mi se pare RADET

      00
    • @maxp, punem pariu? Nu mi-a trebuit nici o semnatura de la vecini sa pun centrala. Indopat tevile radet pe propria raspundere.

      00
    • @zarax – cine stie din ce oras dubios e povestea, daca vecinul si-a luat amenda pt daramat ziduri cu siguranta ca aia care dau amenzile vin si daca treci peste acordul ala care tu zici ca nu l=ai obtinut.

      solutiile astea smecheresti functioneaza pana la un punct, depind mult ce nebun ai pe langa.

      ipotetic vorbind reclami un vecin pt. un perete daramat, te trezesti cu 2 gialati care incearca sa darame cu spatele tau un perete, aceiasi gealati pot fi folositi si pentru obtinerea acordului de la vecini, dar asta e ipotetica cum ziceam

      00
    • @raul Bucuresti
      @zarax lasa-ma sa ma indoiesc ca esti in deplina legalitate

      00
    • @maxp, in regula 100% nu, pentru ca RADET-ul nu stie ca m-am debransat, doar asociatia. Legal, eu cred ca sunt. Ca va trebui sa demonstrez asta in instanta in caz ca se supara RADET-ul si primesc amenda, e partea a doua. Ce vreau sa zic dar ne-am invartit in jurul cozii e ca daca chiar vrei, iti pui centrala.

      00
    • ai gasit tu intelegere la administratie/vecini. daca te reclama vreunul nu stiu cum iese. legea e f tampita si stiu ca o citisem si era explicit specificat acordul vecinilor. ma rog, ma bucur pt tine :)

      00
    • @maxp, amenda e 1000 de lei. Ultimul scor dat de o firma pentru a face dosarul de debransare radet pleca de pe la 2500.

      00
    • Ți-a mai zis cineva până acum că mă-ta e țărănuș? On topic, rezolvarea pare a fi simplă, se plătește integral, fără subvenții, ce ajunge la consumatorul final (contor de apă caldă/căldură/gigacalorie la bloc/scară/apartament și ce se pierde pe traseu, plătește administratorul rețelei. Muia asta cu plătit apă caldă la metru cub deși stăteam la etajul 7 și așteptam 20 de minute până se încălzea, mi-am luat-o și eu când locuiam la bloc. Acum am apă caldă la temperatura setată de mine, în 5 secunde. De ce căcat în ultimii 30 de ani tot ce ține de traiul zilnic a fost mai ieftin în București (produse alimentare, transport, apă caldă/rece și alte utilități) a fost mai ieftin decât oriunde în țară, numai cei care împart bugetul național pot înțelege. Țărănușii să cotizeze, că de aia sunt provinciali.

      00
  6. Atat timp cat Bucurestiul face 35% din PIB si hraneste o gramada de judete din banii produsi, are tot dreptul sa primeasca inapoi subventia pe gigacalorie pana se va remedia problema cu tevile, adica teoretic inca vreo 5 ani.

    00
    • Bucale, acest city London al României, plin de „muncitori” care învîrt hîrtiile, acest colos industrial, merită să ne închinăm lui.
      Asta este marea problemă pe care nici unul dintre politrucii care a ajuns la putere nu a rezolvat-o: descentralizarea financiară.

      00
    • „pana se va remedia problema cu tevile, adica teoretic inca vreo 5 ani.”

      E bine sa fii optimist. Si eu am fost, cand eram mai tanar.

      Realitatea e ca nivelul de munca si investitii e urias, gen 4 miliarde de euro si vreo 15 ani de munca grea, in care mai tot Bucurestiul va fi un santier urias, cu mațele la vedere. Vezi pe cineva dispus sa se bage? Vezi o masa critica de bucuresteni dispusa sa voteze un om care spune chestia asta in fata? Vorbim de oamenii care i-au tinut pe Oprescu si pe Firea 12 ani la conducerea primariei si erau cat pe aici sa ii mai dea un mandat Gabrielei Firea. Da, Firea aia care baga 16 milioane de euro anual in reparatii ale retelei RADET (in acest ritm, reparatiile erau finalizate in 200 de ani!) si 19 milioane de euro pentru statui.

      Incep sa cred ca Bucurestiul e un oras pierdut si ca ar fi momentul sa caut alternative. Si nu ma refer la centrala termica individuala, ca am deja de 10 ani.

      00
  7. Pierderile Radet au ajuns la 2000 to /ora, pe ora !!!!
    Apa fierbinte!!
    La asemenea cifre, orice discutie despre pret,subventie, etc, nu isi mai are rostul, cred ca ar trebui inchisa sandramaua si trecut la centrale de bloc.

    00
  8. Dacă bucureștenii ar înțelege ca soluția cea buna sa recapete controlul asupra costurilor și confortului lor este sa plătească centrale de bloc (chiar și de apartament acolo unde cea de bloc nu e fezabila) totul ar fi mai simplu. Nu poți sta in frig, umilit și nespălat si sa aștepți sa facă Mucusor țevile. Sistemul de producție si cel de distribuție au nevoie se investiții masive timp de 5 6 ani cel putin. Ați văzut cum arată CET urile? Au instalații de pe vremea URSS oameni buni. Însă pensionarul securist cu apartament de la ICRAL si cocalarul fără job cu apartament moștenit de la ma sa mare nu vor sa dea 1200 1400 EUR de apartament sa pună o centrală de bloc. Asta ar trebui sa subvenționeze statul, instalare centrale de bloc pentru cei care nu își permit oameni cu venituri reduse. Nu subvenție gigacalorie pentru toți bucureștenii de la mamaie cu pensie de 1000 de RON (care între noi fie vorba nu ar mai trebui sa locuiască in centrul orașului ca nu si mai permite) pana la programatorul cu salariu de 16 mii de RON care poate si ar trebui sa plătească factura la valoarea reala. Subvenția ar trebui acordată doar celor cu venituri reduse
    Dar e important sa ținem Termoenergetica live ca sa aibă partidele cuib se sinecuri in Conducere si CA. Sunt născut crescut si am trăit in București 30 de ani dar m am mutat in Ilfov unde plătesc caldura si apa la cost real. Nu am stat mai mult de 2 ore fără apa calda in 5 ani (avarie țeava) si nu m as mai muta in oraș cu sistem centralizat gestionat de TEMB ever.

    00
    • Nu am înțeles-o oe asta cu bucureștenii sunt încăpățânați. Ai încercat sa te debransezi în București sa vezi dacă și poti fără mulți bani și perseverenta?

      00
    • as zice ca cea mai buna solutie sunt centrale de cartier. Dar….ce te faci tu toata poluarea locala?

      00
    • Ioane nimic nu se face fără efort și bani. Părinții mei s au debranșat. Nu a fost simplu, dar nici vreo durere de cap.
      Animaloo centralele de cvartal sunt o posibila soluție pentru TEMB și pot fi făcute de municipalitate tot in sistem centralizat însă pentru o asociație de proprietari cea mai la îndemâna și da cea Mai puțin poluanta este centrală de bloc mai ales dacă blocul e unu măricel

      00
  9. „Pe de altă parte, ca locuitor al Bucureștiului, nu e corect nici față de mine să plătesc neglijența, nepăsarea sau corupția fostelor administrații ale orașului. ”
    Bucuresteneeee! Ce ai facut cand erau alegeri? Nu tu te-nghesuiai cu 2 zile inainte(Vineri) pe drumul catre mare sau poiana?

    Concret.
    Cand a castigat Oprescu in Buc au fost 44% la vot.
    Cand a castigat Gabi Firea in Bucuresti prezenta la vot a fost de 33% .
    Cand

    Bucuresteneeee ! Ai o problema pentru ca ani de zile nu ti-a pasat.
    Si ghici cine va plati pentru tot necazul tau?
    Toata tzara, ‘tu-te-n nas

    00
  10. prima chestie: subventia nu e pentru mine, e pentru votantii captivi. adica pentru pensionarii si bugetarii care voteaza in functie de care da mai mult.
    a doua: toti se monzolesc la gura cu „plateste toata tara”. cate comune sunt in tara asta care nu strang suficienti bani pentru salariile primarilor si a angajatilor din primarie? cate spitale (si asa varza) ar inchide portile daca s-ar baza pe taxele locale. 10 orase din romanica platesc pentru toata tara, inclusiv Bucuresti. asa ca nu va mai masturbati cu gandul ca Bucurestenii sunt niste milogi care stau cu mana intinsa sa le plateasca gigi din cocarlati caldura si metroul

    00
  11. Asta cu procent din bugetul contribuit este o prostie.
    Daca o companie gen Rompetrol are sediu in capitala, acolo merg impozitele, dar incasarile sunt din toata tara. Cand or sa incaseze numai din Bucuresti, atunci sa vorbim de procent pe bune.

    In alte localitati, daca nu au mai fost rentabile, centralele de tip CET s-au inchis. Oamenii s-au reorientat la centrale de apartament sau incalzire electrica.
    Ar trebui ca si in Bucuresti sa fie corectitudine si mai putin socialism. Daca si ei ar plati costul real sau macar subventionat mai putin (nu 75%), atunci si-ar alege mai cu grija primarii si consilierii sau macar i-ar trage la raspundere.
    Stiu ca sunt si categorii defavorizate, dar pentru ei se poate face subventionare pe baza de venituri.
    Altfel, misto viata la capitala: salariile cele mai mari din tara, subventiile cele mai mari din tara…

    00
  12. Corect ar fi ca RADET-ul ala sa fie inchis si vandut la fier vechi.

    Contrar parerilor comuniste de aici, solutia cinstita sint centralele de apartament si fiecare se incalzeste si se spala de cati bani isi permite. Oarecum acceptabil ar fi si centralele de bloc daca s-ar gasi o solutie de repartizare corecta a costurilor: gen cine plateste cand da drumul la apa calda ala de la ultimul etaj si dureaza un lic pana ii vine apa calda? Cum repartizezi costul daca la 5 minute dupa a dat drumul la apa calda si ala de la un etaj inferior? Plateste si ala cota parte din faptul ca vecinul de la ultimul etaj a incalzit deja apa de pe coloana? Si tot felul de intrebari.

    Si in completare la astea, si mai bine ar fi sa nu se mai subventioneze nimic.

    00
  13. de ce ar trebui sa plateasca bucurestenii caldura? pentru ca si restul cetatenilor planetei platesc caldura. dar e greu acum, bucurestenii au anumite standarde, s-au obisnuit cu parcare gratis, caldura aproape gratis, transport in comun aproape gratis (pana de curand era 1.3 lei biletul si totusi 30% nu plateau si se uitau dupa controlori, restul erau pensionari care oricum aveau gratis), gunoi gratis lasat la coltul gardului in sectorul 1. veti observa ca toate aceste lucruri pe care ei deja le considera gratis nu merg foarte bine. parcarile sunt aglomerate azi cu proprietari de dube, autobuze camioane sau alti oameni saraci cu 3-4 masini. caldura lipseste destul de des. tramvaiele si troleibuzele sunt niste fiare vechi, avem cateva autobuze luate pe credit, care nici acum nu au fost achitate. cel mai jegos oras, care nu recicleaza mai mult de 10% din gunoi, in timp ce gropile de gunoi de langa bucuresti sunt pline.

    00
    • Bucurestenii platesc cata caldure primesc. Alea 2.000 de tone de apa care scurg zilnic in pamant rerezinta subventia. Subventia este pentruplata celor 2.000 tone de apa care nu ajung la nimeni in calorifere si dusuri.

      00
  14. Doare să se spună ckar și răspicat: fără bani împărtiți după cum dorește coate goale din guvern pentru toată țara.
    Cine ar mai putea să își pună nepoata asistent la o agenție sau consilier la BNR fără șpagă?

    00
  15. @ Radu
    Sunt convins că dumneata te crezi un fel de ” miez ” de inteligență.
    În realitate prin comentariul dumitale ai demonstrat că poți să te semnezi Dumbo.

    00
  16. pai daca bugetul pmb se imparte: 25% subventie stb, 25% subventie caldura, 20% salarii… restul e de investit. Dar da, sa locuiesti in Bucuresti (in situatia in care poti avea biroul oriunde) nu mai e deloc atractiv. Trafic tot horror, pistele de bicilisti mai asteapta, curatenie nu sunt bani, etc. Inca o data se demonstreaza ca centralizarea nu este un principiu ok si ar trebui impartit in sectoare/ zone mai mici de administrat.

    00
  17. Eu zic doar asa:

    300.000 de centrale individuale pe gaz care deservesc in medie 3 persoane, la un cost de 700 de euro cu tot cu manopera de instalare – 210 milioane euro, adica un miliard de lei, adica subventia RADET pe un an.

    Nu stiu cate apartamente sunt in Bucuresti, dar presupun ca ar fi vreo 7-800.000, pe aceeasi logica cu 3 persoane in medie in fiecare apartament.

    Asta ar insemna ca ar costa vreo 2 miliarde si ceva, adica 500 de milioane de euro rezolvarea definitiva a vesnicei probleme cu incalzirea centralizata din Bucuresti.

    Adica 2 ani de subventii, nu 20 de ani de schimbat tevi si probleme constante.

    In primul an le dai bani de centrale unora, in al doilea an catre restul.

    00
    • 7000 de euro ai zis? Ca daca le cumpara primaria cam atat ajunge o centrala plus trasul tevilor.

      00
    • Dacă ar trece pe centrale cu gaz , și ar vedea bucureștenii cât costa încălzirea unui apartament din buzunarul propriu (asa cum face cea mai mare parte a tarii) cred ca ar ajunge la sinucidere…

      00
    • „la un cost de 700 de euro cu tot cu manopera de instalare”

      Dar de unde iei centrala aia? De pe wish.com? vine cu tot cu calorifere si chinezii care ti-o monteaza?

      Un cost real al montarii unei centrale termice pe gaz e pe la 15 000 de lei sau 3000 de euro.

      00
    • rdb – vouchere, control al cheltuielilor, etc. – la numarul ala astronomic poti obtine niste discount-uri substantiale din partea Ariston, Bosch, etc.

      irpx – o centrala in condensatie e de la 600 de euro pe emag. Cele clasice sunt si mai ieftine. Cand iei sute de mii, scazi inca 30% din pret din partea producatorului, daca nu si mai mult.

      Caloriferele nu trebuie neaparat sa fie inlocuite, dar chiar si asa, te mai costa inca vreo 200 de euro, fix cat recuperezi din discountul pentru centrala propriu-zisa.

      Iar instalarea si montajul de catre o firma autorizata nu costa mai mult de 100-150 de euro. Macar banii aia ar putea sa ii suporte beneficiarul.

      Oricum ai da-o, ar fi cea mai rezonabila solutie pentru toti factorii implicati.

      00
    • Cum sa se rezolve intr-un an problema? Sa nu se mai poata sifona bani cum s-au sifonat 30 de ani? Ce-ai boss?

      00
  18. Acum cativa ani, a fost oprita suventia gigcaloriei la Buzau. Cine nu a stiut dinainte, a prins 1-2 luni din iarna (pana si-a pus centrala) cu 1000 de lei pe luna cost de intretinere

    00
  19. Imi creste tensiunea de fiecare data cand citesc cate o parere din asta… „entitled” ca sa zic asa. Imi aduc aminte de cum a fost la noi in oras (Sfintu Gheorghe) acum 20 de ani. Incalzirea orasului se facea prin niste cazane care apartineau de o fabrica. Care s-a inchis, ca asa erau vremurile. Ne-am trezit ca in decurs de o vara, totul orasul trebuia sa-si rezolve problema. Asa ca tot orasul (mic ce-i drept) si-a tras centrale de apartament. Acolo unde erau putine apartamente in bloc, s-au inteles si si-au pus o centrala de bloc. Dar… totul in decurs de o vara. Si colac peste pupaza, a mai durat un an pana cand s-a dimensionat reteaua de gaz ca sa faca fata la noua cerere. Un an, in fiecare saptamana tata lua doua butelii si le punea la centrala. Un an in care tot orasul a fost o bomba la propriu. Nu ne-a intrebat nimeni daca avem bani de cumparat centrala si montat (anii 2000 erau minunati, toata lumea era saraca, erai norocos daca mancai si altceva in afara de salam o luna intreaga), daca avem bani de schimbat butelii sau alte fleacuri. N-ai, faci frigul, ce conteaza ca e unul din orasele cu iernile cele mai aspre din tara, asta e. Si au fost destui care nu au avut bani in primul an sa-si puna centrala.

    Fast fwd, 20 de ani. Stiai ca cei mai multi de aici pun deoparte vara bani ca sa aiba din ce sa plateasca gazul iarna? Nu de alta dar gazul nu e subventionat. N-ai bani, asta e, faci frigul. Sau pui centrala pe 18C ca orice grad in plus te arde cu inca 10% la factura si speri sa nu fie o iarna prea grea. A, si centralele alea montate acum 20 de ani si-au cam trait viata, incep sa mai crape. Daca ai noroc, e o piesa de 2-300 de lei, daca nu, o schimbi cu totul.

    Asa ca da, mai spune-mi cum bucuresteanul de rand nu ar trebui sa sufere ca e un delicat… In cel mai bogat oras din tara.

    00
  20. Bai deștepților problema e că nu se poate să îți pui centrală legal in București la bloc vechi! Si dacă câștigi 5 mii de euro pe lună si dacă câștigi 50 de mii si dacă trăiești din pensie si tot așa! Si atâta timp cât statul te obligă să stai nespălat si sa mai si plătești pentru asta, măcar să plătească si el o bună parte, asta e subvenția aia! Dacă Enelul imi taie curentul că are el probleme pot sa ma mut urgent la concurență, cum m-am mutat si de Vodafone când am prins la alții ofertă mai bună. De la Radet in schimb pleci doar dacă te muți in bloc nou cu centrală (adică la porumb, de obicei, sau la preț de centrul Parisului) că la bloc vechi nu pupi centrală.

    00
  21. Nicusor nu are nici o treaba aici, e vorba de faptul ca de zeci de ani bucurestenii nu platesc gigacaloria la valoarea reala; eu cred ca daca nu se subventiona masiv zeci de ani, iar fondurile erau folosite pentru reabilitare retea, crestere eficienta energetica, nimeni nu mai avea nici o problema aici.
    Iar pana la urma, nu inteleg de unde standardele astea inalte pentru o capitala care arata cum arata, populata de diverse specimene……vrei apa calda, mergi la viena, paris sau madrid, nu sta in capitala Romaniei.

    00
  22. Este corect sa platesti cat consumi.
    Am contor individual la gaz, electricitate, apa – cat arata contorul, atat platesc conform tarifului din contract, indiferent daca imi convine sau nu.

    La treaba asta cu gigacaloria este insa alta treaba, „consumul” se masoara ochiometric la plecarea agentului termic, iar in realitate ce ajunge in caloriferul meu nu este nici pe departe cat arata factura.
    O stie furnizorul, o stie primarul, o stie toata lumea.
    S-a gasit rezolvarea prin „subventie” care de fapt nu este o subventie pentru mine, consumatorul final, ci pentru furnizorul de agent termic (in proprietatea statului), care risipeste cea mai mare parte din gigacalorie pe drum.

    Sa ceri sa fie platit tariful intreg de gigacalorie de catre populatie este ca si cum ai tarifa cu 20 lei litrul de benzina pentru ca toate pompele din Bucuresti au scurgeri si trei sferturi din combustibil curge pe langa. Sau sa platesti 4 colete si sa primesti mereu numai unul, caci trei le pierde curierul.

    00
    • Dar de ce sa plateasca intreaga populatie tariful subventionat pentru Bucuresti?
      Hai sa facem altfel:
      – Subventionam cu 50% caldura dar in toata tara. >> Oups! Nu ne ajunge bugetul si pentru provincie.
      – Subventionam bugetul tuturor primariilor, dar in functie de numarul de persoane care isi platesc impozitul/sunt inregistrati cu domiciliul/flotant. Nici asa nu e bine? Ca in capitala beneficiaza de reduceri 3.5 milioane dar sunt in acte numai 2? De ce sa stimulam administratia sa isi faca treaba??

      In concluzie, decat sa fie o singura regula pentru toata lumea, mai bine mergem romaneste – care se descurca mai bine.

      Astept cu interes o entitate (ONG) care sa dea guvernul in judecata sau macar ministerul de finante pentru impartirea inechitabila a banilor.

      00
  23. „Pe de altă parte, ca locuitor al Bucureștiului, nu e corect nici față de mine să plătesc neglijența, nepăsarea sau corupția fostelor administrații ale orașului.”

    de ce nu?
    cine sa o plateasca?

    00
  24. Nu pot sa nu imi amintesc cum, acum 19 ani, intors acasa, in vacanta intersemestriala de la facultate, intr-un oras mediu romanesc, am fost anuntat de ai mei ca trebuie sa ma imbrac bine si inauntru, in apartametul nostru drag. Tot orasul fusese anuntat ca se inchide Radetul local si fiecare se descurca cum poate. Nu subventii, nimic de la tatucii de la centru, inchis si gata, nu-i bai daca e safrsit de Ianuarie, mai una-doua luni va descurcati, saracanilor!

    00
  25. In sfarsit un articol pe aceasta tema care indica limpede problema tulbure a distribuției energiei termice din București.

    Cred ca o soluție ar fi sa se permită debranșarea.

    00
    • nu se poate tehnic la ora actuala ca toate apartamentele legate la radet sa se mute pe centrala de apartament. citisem o estimare a celor de la gaze ca ar fi nevoie de peste 10 ani sa traga tevi de gaze peste tot.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.