what is R5?

.din seria de însemnări educative, începută aici cu „cum să recunoşti un TC

Ce e aia un R5?

Pentru că multă lume se uită pe siteuri şi văd acolo „R5” şi nu ştiu ce e aia şi îşi dau cu părerea fără să ştie despre ce vorbesc.

„R5” înseamnă Region 5 şi se referă la regiunea DVDurilor. R1 e America, R2 e Europa, R5 e Rusia. Companiile cinematografice au ales să lanseze dvdurile în Rusia cu 1-2 săptămâni înainte de lansarea oficială, în încercarea de a împiedica pirateria, care este, ca şi la noi, 90%.

Aşadar, un „DVDRip.R5” sau un release etichetat „R5” înseamnă copie după un dvd rusesc. Calitatea este aceeaşi, dar nu are subtitrări şi adesea meniuri urâte.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

 1. Da, dar ce faci cu R5 mislabelled? :)

  00
 2. Piticule, te crezi in televiziune :)) Lasa-ma, ca numai TC-uri am in cap, dupa 8 ani de TV(R).

  00
 3. aham… banuiesc ca la mijloc e R5 de la 300 ;-)

  De fapt nu banuiesc, sunt sigur de asta!

  00
 4. danezia, tu n-ai treaba, tu te uiti la cam-uri si spui ca efectele sunt de kkt.
  lasa-ne :P

 5. TC nu era timecode ? :P

  00
 6. so… I’m right ;-)… 300.

  …nu fi uracios… : )) stii prea bine ca nu am zis asa ceva. Citam din je:

  „…incredibil din punct de vedere vizual…”

  „Hiba majora a lui 300 e ca toate efectele si tot stilul vizual superb din trailerele (ce a dus la asteptarea uriasa si agitatia din jurul peliculei), nu reusesc sa recreeze acelasi impact odata ce a pornit filmul.”

  Nici macar cinematograful nu a reusit sa imi schimbe parerea ca 300 nu e nici pe departe pe masura asteptarilor. INSA recunosc ca am facut o enorma greseala atunci cand mi-am dat cu parerea ca filmul asta e „guys only”… am subestimat facinatia pe care pot sa o provoace atatea pachetele de muschi asupra bietelor fete.

  Si daca tot e vorba de CAM-uri… daca esti nerabdator sa vezi Grindhouse TC ala e mai mult decat satisfacator. Filmul se merita vazut chiar daca „release date” in Ro e la „Pastele cailor” (TM)

  Rodriguez si Tarantino s-au chinuit atat de mult sa buseasca calitatea sunetului si a peliculei in filmul asta… de ce sa ii jignim cu un DVDrip? :-)

  00
 7. TS… my mistake

  00
 8. Piticu21, nu, TC e telecine. Daca te gandesti la chestiile alea cu timere and co pe ele, alea-s WP (workprint)

 9. mda, si mai sunt si R5.Line atunci cand dvd’ul rusesc nu are si track audio in engleza (sau limba originala a filmului) si atunci sunetul este inregistrat din sala de cinema ca la un TS si pus peste imaginea rip’uita de pe dvd.

  00
 10. R5.Line-ul nu e varianta copiata direct de pe rola? :-O

  00
 11. R5-ul este o versiune „nefinisata”… calitatea nu e chiar aceasi ca la un DVD retail R1 sau R2. mai multe informatii aici:

  00
 12. Imi vine greu sa cred ca descrierea aia este corecta. Nu vad nici un motiv pentru care ar trebui sa filmezi digital, sa treci pe pelicula si apoi sa scanezi pelicula ca sa treci iar in digital. Nu are sens si costa prea mult.

 13. Aha, dar tot ca dracu’ mi se pare metoda lor. In fine, sa fie sanatosi. :0

 14. @pig broteher, explicatia aia cu R5 de pe WIKI/answers nu e neaparat tampita… insa se refera la istoria antica (inainte de 2000).

  Orice film serios din ziua de astazi… indiferent daca e filmat pe pelicula sau cu camere digitale (Zodiac, Apocalypto, Superman Returns, Miami Vice… etc…) e editat digital (in cazul in care e utilizata pelicula… negativele originale sunt scanate/mai recent realtime prin aparate de telecine extrem de performante) asa ca workprinturile sunt toate in format digitat.

  R5 e copiat (in peste 90% din filmele de astazi) direct de pe Digital Intermediate (formatul electronic de pe care sunt imprimate ulterior bobinele de film destinate distributiei).

  Daca R5 ar fi fost rescanat prin TC de pe filmul ce a fost imprimat utilizant DI-ul (a very dumb and redundant operation)… am intalni aceleasi aberatii cromatice (diminuate) specifice TC-urilor piratate.

  00
 15. R1/2 retail > DVDSCR > R5 Retail > Telecine > Telesync > Cam.

  00
 16. Nu e lansat cu numai 1-2 saptamani inainte de lansarea oficiala, ca asa nu ar mai avea rost sa fie scoase la calitate mai slaba. Sunt scoase la 1-2 luni dupa lansarea filmului (Ghost Rider, Borat, etc.).
  Iar 300 ala e nuked, e aceeasi sursa ca cea de la dvdscr (care nici ala nu cred ca e real, cele de la Warner Bros au intotdeauna watermark-uri).

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube