Aș vrea ca politicienii români să se miște în direcția asta

În ultimii ani a apărut un context politic/social/economic. Am putea spune că am început de când Trump a decis că parcă americanii nu mai au chef să facă pe polițiștii planetei, dar a început cu 20 de ani înainte, când manufactura a început să se mute în China. Asta a lăsat acasă mulți americani sărăciți (sunt destule clipuri pe net cu asta, căutați “skid row”), dar cu cheltuieli masive pentru apărarea planetei.

SUA trebuia să țină și cu Ucraina, să rezolve și Taiwan-ul, și Orientul Mijlociu, și Turcia/Grecia și tot așa. La un moment dat devine obositor și cheltuitor. De aia au insistat o vreme cu revoluții prin care instalau conducători ascultători. Era mai simplu și mai eficient.

Și vine Trump și zice ce gândeam cu toții: “bă, nu trebuie să dăm Chinei atâta putere, că ăla e prost și aerian, și o să facă prostii”. Hai să mai reducem din relațiile comerciale cu ei. Hai să îi forțăm să lucreze și la calitate, nu doar la cantitate. Așa că și-au găsit forță de muncă mai bună și mai aproape de ei.

Bun. Au izbucnit două războaie între timp, iar jandarmul global trebuie să se împartă în două locuri, plus patrularea oceanelor, de care depind comerțul global. Mă rog, asta cu patrularea s-ar putea să se oprească la un moment dat.

Oportunitatea pentru România și Bulgaria este să încerce să devină ele Mexicul Europei. Mână de lucru ieftină, mână de lucru bună, mână de lucru și specializată și nespecializată. Da, e o problemă cu porturile și autostrăzile, dar mai important de atât e o problemă cu corupția și lipsa de viziune a conducătorilor.

Așadar, avem nevoie de chestii despre care am tot scris aici:

  1. politici de încurajat natalitatea. spre deosebire de vest, noi suntem o nație care vrea să aibă copii. problema apare la creșterea lor. “prima casă” nu doar a ținut piața imobiliară sus, dar a și împiedicat familiile care voiau mai mulți copii să îi aibă. educația e praf, nu există responsabilitate, nu există protecție pentru bone și copii, nu există grădinițe și creșe.
  2. legi care să elibereze pământurile, care să fie lucrate industrial, pentru a deveni producători și exportatori de hrană. dacă Turcia poate, putem și noi.
  3. mai puține modificări fiscale, mai puțină corupție, mai puțină birocrație.

Și mai sunt, dar nu poți construi nimic dacă nu ai spațiu de manevră, iar forța de muncă și terenul sunt primele.

Inspirat de aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Pai boss, cel putin dpdv al narcoticelor, eu zic suntem in grafic sa devenim Mexicul Europei.

    Comentariu apreciat.27912
  2. Specialistii romani sunt siderati ca ai dat si o sursa si nu te-ai facut ca ai gandit tu totul cap-coada din neant.

    Comentariu apreciat.521
  3. Ma pregateam sa zic ce-a zis un antecomentator – suntem în proces de a deveni Mexicul Europei, dar am început cu partea aia în care ne formăm carteluri, mituim politicieni… Urmează niște brigăzi înarmate ale cartelurilor ălora și… (checks notes) ah da, și ceva răpiri și răscumpărări, și apoi facem și treaba cu forța de muncă, nu e grabă…

    Comentariu apreciat.554
    • Hai sa ne trezim un pic la realitate. Drogurile au fost mereu o problema in Romania. Abia acum a inceput sa vorbesca presa despre asta.

      Indecis. Tu ce zici?2530
    • Au fost, dar nu ca în Mexic…

      226
    • s-a inceput deja si cu brigazile inarmate ale clanurilor!
      se numesc POLITIE LOCALA care in unele zone ale tarii functioneaza fix ca aparatori ai infractorilor! inca cu prastia si spray paralizant dar cu finante babaene de la buget si cu din ce in ce mai multe drepturi! in anul 2022 au fost aduse ultimele modificari ce da mai multe drepturi politiei locale :) … incet incet

      Comentariu apreciat.371
  4. Mexicul Europei suntem deja, doar ca nu prea mai gasim oameni care sa munceasca fizic prin fabrici ca fie au avansat fie au emigrat. E un deficit de forta de munca de numa, lucru care se vede acum foarte bine in horeca, livrari, etc.

    Comentariu apreciat.391
  5. „Mână de lucru ieftină, mână de lucru bună, mână de lucru și specializată și nespecializată.”- unde vezi tu chestiile astea? E de fapt invers, nu avem. Ducem lipsa atat de specializați (IT, doctori, ingineri, asistente etc), cat si de nespecializati (de-aia importam livratori si ospatari asiatici). Ce am putea face mai bine, sa luam modelul Poloniei…dar n-avem nici capul si nici ouăle lor.

    Comentariu apreciat.7510
    • cred ca zis aici de nenumarate ori ca romania e coimanistan, cand e sa facem ceva ne coimanim, uita-te la bravul presedinte, dupa chipul si asemanarea romanului (cel putin in fapte)

      147
    • România e plină de specialiști în IT. că nu sunt la vedere sau că nu construiesc chestii relevante internațional în numele României e o altă discuție.

    • Sunt IT-isti dar nu sunt liberi, sunt deja pe piata muncii. Mai găsești inca 20000 disponibili pt noi joburi?

      192
    • @Theo, inca 20000 disponibili pt noi joburi? sa ce? care-s alea 20k joburi in it? zi-mi si-ti gasesc eu minim 100 din aia 20k, dar sa nu-mi vii cu salarii sub 3k (euro nu lei)

      159
  6. S-au mișcat.
    Nu vrei sa știi cât venit primește o elevă de 17 ani cu copil pentru a veni la școală.

    Indecis. Tu ce zici?1619
  7. In teorie ceea ce spui tu ar putea fi implementat. Spun in teorie pentru ca pe hartie Romania, dar si Bulgaria ar avea populatia cu care sa poata inceapa una alta. Doar ca situatia din teren nu prea mai este de mult timp cea din hartii, respectiv tendinta este ca urbanul mare sa acapareze tot mai mult, iar cine este cat de cat specializat sa emigreze(forta aia ieftina de munca e pe cale de disparitie).Nu este o tendinta noua, doar ca acum o sa devina din ce in ce mai vizibila. Faptul ca in orasele mari au aparut muncitori asiatici nu are legatura cu faptul ca romanul nu vrea sa munceasca, ci efectiv nu prea mai sunt oameni care sa faca munci de acest tip. Ori manufactura implica munca fizica nu complicata, dar pe care cam nimeni nu se inghesuie s-o faca. Sigur poti incerca diverse stimulente insa cu masura. La asta mai adauga faptul ca tot ce inseamna know-how cu privire la organizare si logistica China este la ani lumina fata de restul lumii.
    Pur si simplu in acest moment daca vrei manufactura ieftina pe care s-o cumpere restul lumii te lovesti de China pentru ca are avantajul faptului ca este o autocratie, iar costul cu forta de munca este neglijabil, iar birocratic procesul poate fi optimizat daca situatia o cere. Sa incerci sa faci asta in Romania sau Bulgaria este aproape imposibil pentru ca esti in UE si ai diverse legi pe care trebuie sa le respectiv. Asa ca te poti orienta la alte tari din jur Republica Moldova, Turcia, Ucraina ca sa dau niste exemple. Insa chiar si asa fereastra de lucru o sa micsoreze deoarece automatizarea in zona de manufactura o sa capete tot mai mult teren si o sa poti face chestii ieftine si prin alte parti mai aproape de casa.
    In rest comparatia este buna cu Mexicul pentru ca avem o clasa politica corupta ca a lor, diverse regiuni din Romania sunt la fel de salbatice ca acolo. Ce-i drept inca nu ne impuscam in plina strada, dar nu-i timpul trecut.

    Comentariu apreciat.411
  8. ‘noi suntem o nație care vrea să aibă copii’
    Hmmm…ai intrebat 100 de romance cu educatie cel putin medie, de non-etnie, daca vor copii ? Sa nu ai surprize…
    E mare atractia de ‘live life and have fun’, de excursii, city breakuri non stop, cafele scumpe, tzoale si mai scumpe…si social media contribuie din plin la asta…
    Iar copilul implica cheltuieli mari, alocare majora de timp, care impacteaza un stil de viata ca ăsta…si daca si ea, si el, au joburi legit, la privat, si nu au bani de la babaci sau acces la spaghelnita, cam greu la romanika din salarii, si cu stil de viata ‘frumos’ si cu copil/copii…

    Comentariu apreciat.519
  9. De fapt Trump incepuse o chestie de genul „eu sunt smecher si daca nu imi dai banii de mancare te bat” – rupt si renegociat NAFTA, pus taxe la ce vine din China si incepuse si cu Canada, etc.

    Daca te uiti mai atent o sa vezi ca un sfert din ce importa US din Mexic inseamna masini si piese, practic Ford si restul isi muta productia in Mexic pentru ca forta de munca este mai ieftina. Sunt de acord cu tine ca se dezlipeste de China insa diferenta e ca de la Chinezi cumpara produse care nu renteaza sa le faci in US gen hartie si plastic pe cand in Mexic sunt locurile de munca americane.

    Practic tu spui ca ar trebui sa vrem sa ne dezvoltam si sa avem un plan, facut de politicieni. Pai daca era asa ajungeam departe insa nu are nimeni acest interes si cand spun nimeni ma refer la conducatori, doar ca omul de jos se uita la primar cum schimba bordurile de doua ori pe an si concluzioneaza „nu ne lasa Oculta Mondiala sa crestem”.

    Comentariu apreciat.344
  10. În timp ce Trump era contra manufacturii în China (sanchi), fi-sa Ivanka băga la greu cu afacerile acolo. Nu mai vorbesc de toate materialele cu MAGA made in China.

    https://apnews.com/article/0a3283036d2f4e699da4aa3c6dd01727

    194
  11. Pt punctul 1) in plus sa fie subventionate de stat abonamentele la siturile de p0rn!

    157
    • Ca sa ma explic, degeaba ai toate conditiile social-economice optime, daca nevasta vine la culcare in trening flausat, trebuie atunci incurajat preludiu la nivel de politica de stat!

      78
  12. Daca o sa se mearga in extrem o sa fie nasol. Nu o sa mai poti face nimic si nu doar la ilegalitati ma refer. Protestul ala din Canada cu cei cu tirurile ce au blocat drumuri si tot ca forma de protest pt ca nu-i lasa sa treaca nevaccinati sau nu stiu ce dracu stii cum s-a terminat ? Eu nu am fost de acord cu ei doar ca ghici cum i-a linistit? I-a amenintat cu suspendarea licentelor de transport si in plus cu blocarea conturilor. Adica te duci sa demonstrezi ca sa-l dea afara pe Tolontan de la GSP :D si te trezesti acasa ca nevasta nu mai poate cumpara paine cu cardul si nu are nici alti bani. Stii ce repede te linistesti ? Ideea e sa nu ajunga tot cashless-ul asta o forma teribila de control.

    Indecis. Tu ce zici?258
    • Apoi e multa văicăreală la antivaccinisti cu protestul din Canada, că vai ce le-au făcut, dictatură, și-au dat arama pe față, etc. Dar se fac că nu văd un mic aspect. Nu e vorba că au intrat în ei că au protestat, puteau să facă miting maraton cat voiau ei, ca la Piața Universității. Doar că au pornit în coloană dintr-un colț al țării, au mers ei așa încetișor câteva mii de kilometrii cât are tara aia, fără să aibă nimeni cu ei, apoi au ajuns unde aveau de ajuns cu coloana, au mai zăcut câteva săptămâni… până să le spună: ok fraților, una e sa vă exprimați opinia, chiar cu deranjul temporar al traficului, dar după câteva săptămâni de blocat o țară ia hai și mai eliberați drumurile că nu sunt parcare totuși și mai vor unii-altii să se și miște nu doar să se uite la voi. Adică libertate, dar și de mișcare știi ce zic? No și de la asta leșină ăștia până azi că băiețelul ăla Trudeau, un fel de copilul lui tata, e literalmente Hitler. Mă lași?

      Indecis. Tu ce zici?1419
    • ” sa nu ajunga tot cashless-ul asta o forma teribila de control”
      ai impresia ca a trecut societatea la alt nivel si ca dictatura mascata inca nu e la putere sau nu va mai fi in viitorul apropiat?! ma apuca rasul

      84
  13. O sa fac un poll aici, mana dreapta sus toti cei care vor sa renunte la jobul lor de IT-ist, medic, politist, inginer, parerologist, influentar ca se se duca sa lucreze pamanturile sau in fabrici 12 ore pe zii ?

    Al doilea poll, mana stanga sus toti cei care o sa-si trimita copii sa lucreze pamanturile sau in fabrici 12 ore pe zii ?

    Indecis. Tu ce zici?2524
  14. Nu mai putem fi Mexicul Europei.
    A trecut acea fereastra de oportunitate.
    Suntem mai scumpi ca Mexicul din 2010.

    Costul cu forta de munca, $/ora:
    2021 Bulgaria – 6.89
    2021 Romania – 8.63
    2021 Hungary – 12.91
    2018 Ucraina – 2.82
    2021 Turcia – 5.27
    2021 Mexic – 4.90

    Pe langa costul cu forta de munca, mai e si proximitatea fata de pietele deservite, mai e si calificarea fortei de munca si disponibilitatea ei.

    Daca vrei linkuri, sa nu mai stergi postari.

    Comentariu apreciat.480
    • Cred ca am eu probleme de intelegere a unui text simplu. De cand si pana cand a ajunge „Mexicul Europei” e o „oportunitate”?

      4,90 de dolari pe ora munca e tot ceea ce ne dorim pentru noi, ca tara?

      Daca e de ales un lucru si numai unul, atunci Romania trebuie sa faca un singur lucru bine: sa isi repare cat mai repede sistemul de educatie. Cu bani multi si cu vointa politica adevarata. Scopul e sa asiguram educatie de calitate buna absolut fiecarui copil din tara asta. Si celor de la tara si celor din zonele sarace. Nu mai trebuie lasat nimeni in urma. Rezultatele se vor vedea greu, in 20 de ani. Dar am ajunge departe atunci, nu ne-am mai gandi sa fim „Mexicul Europei”.

      Ma bazez pe faptul ca au fost si alte tari care au plecat de jos in materie de educatie si au reusit sa recupereze decalajele.

      Comentariu apreciat.331
    • Tare cred ca tu pui acolo salarii, nu costuri cu forta de munca (sau poate gresesc)… asta in conditiile in care in Romania, salariul brut este cvasi egal cu costurile totale cu forta de munca in timp ce in multe alte tari mai ai un cost extra destul de sensibil (taxe platite de firma in numele angajatorului).

      In al doilea rand, daca faci raportul dintre productivitatea muncii si costurile orare cu forta de munca, o sa ai o surpriza… ca idee, pe niste date din 2018 (dar nu cred sa se fi schimbat dramatic intr-o directie sau alta), raportul Romaniei era comparabil cu cel al Chinei pe industrie (date de la Conference Board, un think tank american, dar nu au mai intretinut seria de date).

      In al treilea rand, salariul nu spune toata povestea… salariile pot fi mari si fiindca produci chestii interesante. Iar Romania sta surprinzator la capitolul asta. Are Harvard o chestie numita Atlas of Economic Complexity (denumire care descrie destul de bine ce masoara), unde ROmania este pe un foarte onorabil loc 19, devansand destule tari occidentale… deci da, salarii mari, dar si fiindca aici se produc chestii interesante (mai ales servicii, dar si ceva bunuri).

      50
  15. Problema majora a Romaniei este China, interesele chinezesti sunt super mari aici si de asta nu putem aveam lucruri de bun simt… trebuie sa avem o politica foarte agresiva impotriva Chinei, altfel riscam sa fim mereu „speranta”.

    Am putea incepe cu exporturile de lemn de esenta tare, taiat din fasa si bagat strambe… nu mai vindem numai lemn prelucrat, pretul x2-3 cat il cam acum…

    Dupa ar trebui sa intram tare pe evaziunea fiscala, nu e posibil sa avem o tara plina ochi de fake-uri si chinezarii de doi bani, practic tot a doua casnica are 2 paleti de genti LV fake de vanzare… trebuie desciins tare pe ei, confiscat toate containerele care intra in tara alela… descins la magazinele chinezesti si asa mai departe.

    Dupa poate avem o sansa sa ne facem bine, ca politicienii vanduti pana peste cap comunistilor din China isi pierd obiectul muncii si o sa fie aruncati din Guvern, altfel ne invartim in cerc ca o rata beata… si no sa avem parte de nimic.

    PS: Sper ca s-a inteles ca nicio companie chinezesca n-are ce cauta pe piata, contractele cu ele ar trebui terminate de facto… iar Digi penalizat la sange pentru umplerea tarii cu tehnologie chinezeasca, de la routere la chesti hardcore, ca e penibil ce se intampla.

    Comentariu apreciat.348
  16. Stiu ca nu asta e subiectul postarii, dar e un neadevar in text care merita corectat.

    Unul dintre primele acte pe care le-a semnat Trump dupa instalarea in Biroul Oval a fost iesirea din Trans Pacific Partnership, un tratat gandit, proiectat, executat exact ca sa slabeasca influenta Chinei in zona Pacificului si sa reduca relatiile comerciale dintre SUA si China prin amplificarea schimburilor comerciale dintre tarile TPP.

    Prin iesirea din tratat a facut fix opusul a ceea ce zici tu si a lasat Chinei usa deschisa in economia americana.

    Comentariu apreciat.395
  17. Punctul 3 -> Never-ever aici la noi

    60
    • Exact. „mai puține modificări fiscale, mai puțină corupție, mai puțină birocrație.” Imposibil. Ar insemna sa decuplezi de la contracte o groaza de firme capusa, sa dai afara o groaza de bugetari, vise taica

      190
  18. Romulanii vor copii ? Nici macar suedejii nu mai vor multi copii, vorbim de astia putin mai spalati. Vezi si tu ca uneori e greu si pt doi adulti sa creasca un copil dar mai doi, trei ? Incepand prin faptul ca amandoi trebuie sa lucreze, continuam cu gradinita, activitati, scoala lunga, un standard de viata decent…toate presupun costuri si timp mult alocat. Trebuie sa fii milionar sa iti poti permite sa vrei multi copii si sa-i cresti decent si sa ajunga ceva decent din ei.

    263
    • „Trebuie sa fii milionar sa iti poti permite sa vrei multi copii si sa-i cresti decent”

      Si la cat estimezi ca trebuie sa ai avere nete ca sa poti creste decent un copil? O jumatate de milion de euro pe copil e acceptabil? Cred ca e cam putin. Ca numai facultatea la Oxford si cursurile de tenis acopera banii astia. As zice ca ai nevoie de un milion de euro/copil, ca sa fii sigur ca il cresti decent.

      1513
  19. nu vreau sa inflamez pe nimeni cu comentariul meu, sper sa imi iasa.

    apreciez ca introduci repetat in discutie idei de la Zeihan. Romanii nu sint neaparat prosti, dar avalansa de rahat cu care se confrunta zilnic copleseste omul obisnuit. Nivelul ziarelor, articolelor, discutiilor din spatiul public general, e jalnic. si dupa o vreme te obisnuiesti si crezi ca asa e toata lumea. si nu este.

    imi amintesc cind a inceput razboiul din ucraina, lumea discuta tot felul si cind ziceam stii, e unul care a explicat motivele pentru razboiul asta intr-o carte scrisa cu 8 ani inainte, si a dat si o data limita de incepere (2022), se uitau la mine si incepeau sa imi explice de ce argumentele lui Zeihan sint prostii. sau ca lucreaza la CIA si stia deja planul sau conspiratii sau altele din astea. orice, numai nu ca cineva ar fi capabil sa faca o analiza reusita. dupa o vreme m-am lasat pagubas, la noi e greu sa convingi pe cineva.

    nivelul declaratiilor, discutiilor, interviurilor majoritatii oficialilor romani e iarasi jalnic, le e greu sa fie coerenti, se vede ca nu au prea multe in cap. nu zic neaparat ca Zeihan e infailibil, dar macar te obisnuieste cu un alt nivel al discutiei, cu argumente si rationamente. si dupa o vreme… ceva se petrece si in capul tau.

    e ca atunci cind mergi undeva si maninci o mincare cu adevarat buna, iti dai seama pe loc ca ce consumi tu uzual nu este. si te straduiesti sa remediezi situatia.

    ca sa o scurtez, felicitari si o sugestie. poate ca ar fi util sa sumarizezi idei/capitole din cartile lui. e tare cind vii cu un asemenea articol, dar contactul direct cu sursa e ce lipseste la romani. daca vrei ma apuc si traduc eu capitole din cartile lui si le poti prezenta seara la live-uri.

    nu zic, poate ca sint si pe la noi oameni capabili de genul asta de analiza, Naumescu ar fi unul dar e la distanta de Zeihan, sau pe la serviciile secrete (sper), dar aia fac rapoarte, nu publica carti pentru marele public. Disunited Nations (martie 2020) e pur si simplu grozava, Accidental Superpower (2014) cuprinde multe detalii interesante despre cum functioneaza de fapt lumea si predictii pentru mai multe razboaie, nu doar cel Ucraina (asta doar deschide seria). e adevarat ca The end of the world (iunie 2022) e usor deprimanta, dar e lectura obligatorie.

    Indecis. Tu ce zici?256
    • Diferența e că Zeihan are și acces la informații. Poți fi tu cel mai cel, dar dacă n-ai prieteni, relații, acces prin marile fortune 500 să știi ce mișcări sunt, ce trenduri, cum se mișcă treburile, e greu de accesat.

      Și da, nici eu nu-l consider infailibil, sunt la vârsta la care știu că nimeni nu e, dar ai zis bine: ridică nivelul discuției. Nu mai discutăm de oculte și prostii, discuți de fluxuri, de interese, de inputuri, de resurse, etc.

      Văd altfel lucrurile, bănuiam de exemplu că Saudiții prin întâlnirea cu china și băgatul în BRICS era doar gargară, pentru că la final tot la Biden au mers cu căciula cerând să fie protejați de americani pentru că vin iranienii peste ei.

      Imperiul care se află în decădere de fapt nu e US ci pare a fi Rusia, iar atacul asupra ucrainei e doar o manevră disperată de a prelungi agonia. Cu o scădere semnificativă de necesar de gaz și petrol în următorii 50 de ani, rusia n-are nici un viitor pentru că din asta trăiește. Da, vom avea mereu nevoie de gaz și petrol, dar proporțiile vor fi altele.

      Și multe din schemele cu green nu au neaparat ca intenție salvarea planetei, cât sunt scuze pentru a face manevre geopolitice. Dacă clima se încălzește puțin și combinat cu grant-uri de izolație a clădirilor din europa, scade masiv necesarul de gaz + trecerea la pompe de căldură și curent electric atât pentru încălzire cât și transport? Ce vor face statele astea?

      Da, va costa mărirea capacității rețelei electrice ca să facă față la mașini electrice, la pompe de căldură, la centrale noi, dar apoi va fi o nouă paradigmă. Ăștia când vorbesc de sustenabilitate nu se referă doar la mediu, ci și dpdv economic. Când îți produci tu energia necesară altfel stai pe scena internațională.

      201
    • @Manu: Foarte bine punctat cu schemele verzi. In special in UE unde s-au inmultit astfel de programe si legi dupa ce Rusia a inceput „operatiunea speciala”.

      Interesant e ca in spatiul public inca e pastrata aceasta contra „pro”/”anti” ecologisit si incalzire globala in ciuda faptului ca multi deja au atras atentia asupra faptului ca majoritatea masurilor sunt, de fapt, o incercare de a deglobaliza anumite piete.

      72
    • Datele pe care are Zeihan sunt cam ce oferă dataset uri ofera thomson reuters si refinitiv mai nou ca parte a tr, nu are arată prea mare acces la informații confidențiale muricane, cel puțin in ce apare online.

      Omul ia acele date, le analizează si le baga într-un context local si geopolitic, pe baza căruia face o extrapolare prin deductie raportat la trecut si prezent, si o face destul de mișto, e catchy.

      Este foarte bun pe geopolitică de salon, ca cine pla ca poporean are timp ai chef sa linga săptămânal analizele sforăitoare pe date din ft si barrons.

      50
  20. Eu zic sa mai intrebi ici-colo pe patronii care angajeaza pe bune, sa iti spuna cum sta treaba in realitate cu „Mână de lucru ieftină, mână de lucru bună, mână de lucru și specializată și nespecializată”.
    Pe anumite domenii mai gasesti local 100-200 oameni sa angajezi, daca te bagi sa canibalizezi din concurenta oferind salarii mai mari; dar cand vine vorba de treaba serioasa de a deschide 3-4 intreprinderi a cate 10.000+ angajati intr-un singur hub nu mai gasesti de unde.

    Chiar si in mediul corporate, unde in trecut Romania a fost exlusa din orice proces global de workforce-reduction pentru ca eram cu salariile sub media globala si de regula pozitiile inchise in vest se deschideau la noi, incepand cu 2018-2020 au venit mutarile masive de trupe din Ro spre Asia + inclusiv dat afara din motive de eficienta costurilor.

    220
  21. Orice, absolut orice, numai de încurajat natalitatea nu. Din contră, combătută, să nu mai facă toți patibularii alți nșpe patibulari ca ei.

    Indecis. Tu ce zici?249
    • Orice, dar absolut orice natie dispare pe termen lung fara natalitate. De fapt asta e si soarta intregii societati vestice in urmatorii 50-100 de ani. Nici n-ai cum (si pana la urma nu e nici moral) sa aiba natia X ditamai tara/teritoriu nepopulat cu clima temperat contientala si terenuri fertile in timp ce altii sa fie sute de milioane prin zone care nu mai sunt locuibile de homo sapiens sapiens.

      1511
    • @Boris –

      „Orice, dar absolut orice natie dispare pe termen lung fara natalitate.”

      Eu aș spune Doamne ajută, eventual învăț să recit și Crezul, invers.

      77
  22. Este f. greu pentru romani sa devina „mexicani” cata vreme vesticii nu se potolesc cu importul de indieni, paki, sri-lankezi, africani etc. De altfel am inceput si noi cu importul asta ca nu mai gasim nici la noi suficienta forta de munca. Dar un roman (sau moldovean sau ucrainian sau buclgar sau ce vrei tu din europa geografica) o sa iti accepte doar pana la punct un salariu mai mic sau o munca mai grea, dar nu au cum sa accepte orice forma de sclavie pe care o accepta cu bucrie astia care sunt la a-3-a generatie coborata din copac.

    144
  23. E putin ironic exemplul cu Trump fiindca el e cel ce a renegociat cu China in defavoarea US. Tot el e cel ce a facut gargara despre NATO si cum SUA e protectorul lumii pana a ajuns la putere cand a mai tinut-o doar cu prostia aia cu 2% (care e o prostie, pretul unui tanc e acelasi si pentru Romania si pentru Germania). Ca apoi i s-a amintit ca SUA nu face „politie” de dragul inimii si ca ar fi mai bine sa taca.

    Cat despre Mexicul Europei. Pai, considerand cat rau face SUA tarilor din partea de sud a ei, sper sa nu ajungem Mexicul nimanui… Tot la capitolul Trump intra si bataia de joc a ultimului NAFTA ce s-a asigurat ca Mexic poate sa produca chestii cu mana de lucru ieftina dar sa nu cumva produca chestii specializate. Rezultatul direct e ca muncitorii nespecializati din SUA raman fara locuri de munca iar Mexic ramane cu o industrie mai putin complexa decat potentialul sau. Noi inca nu intelegem ce noroc e ca am prins loc in UE si ce sanse avem.

    Lipsa de viziune a politicienilor romani se vede cand facem „nucleare” modulare cu firme ce au un istoric nu prea fain sau cum vrem sa construim reactoarele 3 si 4 cu specialisti SUA care prima oara trebuie sa invete meserie de la specialistii Canadieni. Pana si Ceausescu s-a dus direct la sursa, pana si el a incercat sa construiasca ceva calumea care sa nu-i creasca dependentele de o anumita tara. Toate astea ca sa nu cumva, in cazul in care suntem atacati, sa avem de asteptat pana vine cineva sa ne apere.

    Desigur apoi raman aceleasi probleme: lipsa educatiei, lipsa unui plan economic, lipsa transparentei, lipsa infrastructurii, etc.. Lipsa apararii, de ce nu, daca tot suntem la capitolul ala.

    224
    • practic muricanii fac acum cu mexicul cum facea stalin cu ucraina, bine, nu la acelasi nivel ca acum exista si camere video si inernet, nu poti pacalii prostii cu propaganda de ziar dar de pacalit tot ii pacalesti.

      39
  24. Aia cu pamanturile e foarte aiurea. Sa-ti dau un exemplu: In zona Stuttgartului sunt foarte multi fermieri dar cu terenuri relativ mici. Secretul e ca se cultiva chestii profitabile pe suprafete mici, nimeni nu pune grau pentru 1-2 hectare. Aici trebuie lucrat, sa invatam oamenii sa aprecieze agricultura si in forma asta, nu doar colosuri de 500-1000 hectare, asa cum visezi tu. Ce urmeaza, sa-i expropriem pe toti care au sub 10 hectare?

    230
  25. Daca ridici nivelul de trai, nu o sa fim sexy pentru alde Schaeffler-Eberspächer & Co. Si nu ma refer (doar) la cele cateva sute de angajati pe care fiecare ii are in comunitatile unde sunt fabricile lor ci la tot ecosistemul pe care-l creaza. Aceste businessuri au niste nevoi ce trebuie satisfacute local. Daca ridici nivelul de trai si Schaeffler nu-si poate procura cu 100E insert_nume_consumabil de la un furnizor din apropiere, o sa se orienteze spre alte meleaguri.

    410
    • dacă businessul lor e aici, dacă piața lor de desfacere e aici și nu mai poți aduce cu ușurință chestii din china, surpriză.

  26. Dar despre operatiunea militara speciala din Israel nu zici nimic?

    124
  27. Decizia cea buna a americanilor pe care putini au inteles-o este ca s-au retras recent din Afganistan.

    Au simtit si ei ca se schimba geopolitica.

    141
  28. Plouă cu non subiecte la toti blogării !

    207
  29. Poate ne oprim la un moment dat in a avea asteptari, de orice fel, de la „politicienii români”. Multumesc.

    130
  30. Nu te mai droga ca incepi sa ceri prea multe de la politicieni. Nu ii vezi ce viata grea au? 3 locuri de munca, indemnzatii, masini cu sofer, chirii, toate astea platite din buget ca sa ce? Sa frece duda. Nu mai bine devin ei corupti? Asa macar au activitate sa isi creasca burtile.

    100
  31. Oportunitatea pentru România și Bulgaria este să încerce să devină ele Mexicul Europei. Mână de lucru ieftină, mână de lucru bună, mână de lucru și specializată și nespecializată. Da, e o problemă cu porturile și autostrăzile, dar mai important de atât e o problemă cu corupția și lipsa de viziune a conducătorilor.

    Ce blestem pe noi să fim sclavii planetei, pe lângă că nu i-am omorât pe criminalii comuniști, securiști & militari? Cum se face că fiecare „analiză” autohtonă se lasă mereu cu însclăvire? Ba moșierii, arendașii cu grofii & vecinii, ba tovarășii nomenclaturiști & securiști criminali, iar acum iarăși!?!
    Altceva!?

    politici de încurajat natalitatea.

    Să se fută sclavii & băieții cu ochii albaștri.
    Ei să rămână pe veci sclavi & arendași.

    legi care să elibereze pământurile, care să fie lucrate industrial, pentru a deveni producători și exportatori de hrană. dacă Turcia poate, putem și noi.

    Exportatori de hrană = valoare mică, inexistentă

    Exportator (de orice) = sacrificare PPP (asta e cea mai sinistră glumă pe care Manole nu a cutezat s-o spună)

    Vrei o lecție de istorie pe care nici tu n-ai învățat, nici copilul tău nu va învăța?
    „Grânarul Europei” e o minciună. E o minciună (dezinformare) pe aceeași undă cu nord-coreeni care afirmă că sunt liberi.
    În timp ce eram „grânarul” continentului, înfometare era scrisă pe noi. „Grânarul” făcea foamea, nu pentru că avea nușce surplus să de-a la alții.

    mai puține modificări fiscale, mai puțină corupție, mai puțină birocrație.

    Gestionarea oamenilor nu se face printr-un singur ghișeu unic/birou unic, de la ora 08:00 până la 16:00/16:30. Ca acum, ai moft acum.

    Și mai sunt, dar nu poți construi nimic dacă nu ai spațiu de manevră, iar forța de muncă și terenul sunt primele.

    Nu Valeriu – noi nu avem surse de energie pentru așa ceva. Suntem într-o poziție geografică imposibilă & izolată.
    Turcia pe care o aclamezi are viabilitate legitimă datorita proximității. Lasă-i pe ei sa fie sclavii Mexicul Europei.
    Și pe polonezi să vadă ce înseamnă decret 770, dacă pe noi nu ne cred/nu vor să înțeleagă.

    În concluzie, cu parametrii oferiți, viziunea pt țară este: să ne transformăm în niște sclavi înfometați cu metabolism distrus (vezi ce-i aia „epigenetică”), mulți ca numār, omorându-ne pe importuri insuficiente că volum.

    90
  32. Ma amuza teribil orice comentariu legat de natalitate si cresterea ei. Nu doar in Romania, ci oriunde.

    Lasand statisticile in urma, pentru ca multe pur si simplu sunt autiste si facute de autisti, la fel ca cei care le citeaza constant. Nu poti spune mai usor ca nu iesi din casa si ca esti rodditor, decat cand zici „statisticile arata…”.

    Conform statisticilor, trebuia sa nu ne depasim conditia din Paleolitic si sa ramanem tot acolo, dar noroc ca lumea reala activa nu e alcatuita din rodditori si IT-isti.

    Acum, aveti macar o mica, mica, mica idee despre ce cred femeile milenare si din gen Z despre a avea copii?

    Nu aveti, ca altfel n-ati fi autisti. Majoritatea, ca sa nu zic toate si sa vina onanistul care sa imi spuna sa nu generalizez, nu vor copii, indiferent de ce venit/studii au. Desigur, cu cat sunt mai mari studiile si venitul, cu atat dorinta scade, dar nu se aplica deloc, este valabil si pentru cei cu medii/mici.

    Si nu doar la noi, peste tot in lume. Asta este trendul generatiilor actuale. Pentru cele viitoare, va fi si mai rau. Pur si simplu nu mai exista certitudinea si stabilitatea economica pe care boomerii si decreteii au apucat-o si nici vointa de a sta 40 de ani sub papucul infect si jegos al romanului pentru un job de cacat, in loc sa iti traiesti viata si sa te f*ti pana pici jos.

    Asta este realitatea. Te adaptezi, profiti si mergi mai departe. D-astia ca voi care vor sa salveze tara, Vestul si lumea tot vor mai exista, dar irelevanti in statistici si mai important, in viata reala :)

    110
  33. Logic, dar ca sa ai 2 si 3 iti trebuie niste lideri cu mai mult de jumatate de creier, nu doar doua grupuri care roteste aia corupti cu aia foarte corupti la 4 ani.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile