O iei în proprietate sau o pierzi

Iar o să spuneți că nu e bine, că e loc de abuzuri, că bla bla, dar eu îmi mențin ideea că avem nevoie de o lege care să spună că ai la dispoziție 2 ani să treci pe numele tău moștenirile părinților sau le pierzi. Simplu. Ori afli în doi ani că a murit tac-tu și găsești timp să faci actele, fie te duci la notar și spui că renunți la moștenire. Ah, nu vrei la nici un fel? Înseamnă că nu ai nevoie de moștenirea aia.

Nu e nici un abuz. Nu ascunde nimeni faptul că a murit tac-tu. Afli tu la un moment dat. Nu îți spune nimeni bețe în roate.

Și e și mai simplu: nu afli sau nu vrei sau nu ai chef să faci actele? Atunci nu-ți trebuie acea moștenire și gata.

202305152415144040

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 28320
    • @Omg – si impozitarea cu 60-70% a pensiilor, ca sa nu mai astepte toate putorilor sa iasa la pensie, sa sparga seminte si sa se uite la televizor, sa puna mana al munca!*

      Comentariu apreciat.22011
    • Scoate din ecuatie „leprele care asteapta” si gandeste-te la scenariul asta: 2 batrani singuri, care au pe numele lor doar o casa, economii zero si traiesc de la pensie la pensie. Unul din ei moare. Celalalt mosteneste jumatatea decedatului. Impozt de 60-70% din acea jumatate = 30-35% din pretul intreg al casei. La mintea ta, ce ai propune? Ca batranul care a ramas singur sa plateasca impozit 35% din valoarea casei doar ca sa aiba dreptul sa-si traiasca restul vietii in CASA LUI?

      Comentariu apreciat.2897
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 52211
    • @Dre: ai ramas fara pastile?

      Comentariu apreciat.9022
    • Aideplm – deja e plin de pesedisti auristi si aici? E clar ca iar fac astia peste 60%

      Comentariu apreciat.5724
    • Problema e reală dar soluția e tâmpită de tot.

      Sunt unele probleme care pur și simplu nu sunt de competența statului. Și sper să nu fie niciodată. Dacă ne apucăm să dăm funcționarilor acrii competențe să vină peste tine-n casă vadă ce și cum, mai bine ne luăm catrafusele și plecăm.

      Leprele sunt și vor exista întotdeauna, asta e. Le vine vremea stai liniștit.

      Comentariu apreciat.524
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 495
    • @Omg, si spui ca asa este in regula, nu?

      Daca sotul mostenitor nu are bani sa plateasca taxa de 30-35% din valoarea constructiei, aceasta ajunge la stat. Si mai departe cum vezi tu lucrurile?
      1. Statul vine si ii ia jumatate din casa pe care o vinde mai departe? sau
      2. Statul ramane proprietar pe jumatate din casa si lasa sotul mostenitor sa locuiasca acolo in continuare?

      Saca alegem punctul 2, ar trebui tot ca statul sa se ocupe de intretinerea cotei pe care o detine din imobil, nu?

      Comentariu apreciat.641
    • Degaba ziceti, Omg sigur voteaza USR

      Indecis. Tu ce zici?1841
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 764
    • @Omg, deci mergem pe ideea ca sotul mostenitor ramane in casa.
      Mai departe, ai uitat sa raspunzi la intrebarea legata de cine se ocupa de reparatiile necesare la jumatatea de casa detinuta de stat? Sau de imbunatatiri?

      Sa presupunem ca este vorba de un bloc care este debransat de la sistemul de termoficare publica si trebuie montata centrala termica. Plateste statul 50% din costurile centralei + manopera?
      Sa poate avem o casa unde trebuie reparat acoperisul? Din nou revenim la aceeasi intrebare. Plateste statul jumatate din costurile de reparatie / inlocuire a acoperisului? Si daca da, cine decide care este momentul in care trebuie facuta lucrarea? reparam acoperisul cand s-a spart prima tigla sau cand deja ai nevoie de minim 3-4 galeti ca sa le pui prin casa atunci cand ploua?

      Comentariu apreciat.303
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 456
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 637
    • NOU
      #15

      Ce pula mea ?
      Imi fac o casa cu banii stransi in floarea vietii, statul isi face minim alte 2 case cu taxele platite pana crap + si mostenitorul meu mai tre sa dea inca 60% la stat din casa initiala ? Mori bah.

      Comentariu apreciat.1024
    • @Omg – logica 101 – casa aia din neam a fost dobandita prin munca la un moment dat. Ca parintii, bunicii, Decebal – cineva a facut ceva ca sa obtina un bun si este firesc sa nu se plateasca nici o taxa atunci cand o generatie moare si bunul trece la urmatoarea.

      Asa are mai mult sens pentru tine?

      Iti inteleg mania proletara – unii au mosteniri si altii nu si nu ti se pare corect. Logica 101 – diferenta intre parinti si copii e de 20-30 de ani in medie, cand mor aia batrani cei tineri au minim 40 de ani (desi practic au 50+) si pana la varsta aia s-a dus tineretea si nu mai conteaza nici o mostenire, daca esti necalificat la 40 de ani si stai cu parintii mostenirea nu iti schimba viata si daca ai o meserie/cariera deja stai bine in picioare si iar nu iti schimba viata mostenirea, decat in mica masura.

      Comentariu apreciat.406
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 950
    • @Omg – insisti aiurea pe un punct de vedere. Nu, ala batran a muncit si a cumparat proprietatea (casa/teren) si decide ce face cu ea – o lasa copiilor, o doneaza, o da statului etc.

      Insa daca ala batran decide ca dupa moarte casa ramane copiilor de ce ar trebui sa ia o parte statul? Pe ce considerent?

      Eu muncesc acum pentru copil, vreau sa ii las ce strang, de ce ar trebui sa impart cu statul mostenirea?

      Indecis. Tu ce zici?306
    • nu o împarți tu, tu o să fii plecat.

    • @vali – eu nu plec, raman pe orbita pana se termina totul

      163
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 432
    • @Omg ești 100% pr0st (în cazul în care nu ai deja un diagnostic)

      70
    • Omg: esti bou.

      Revenind la discutie: nu este ok sa ii iei proprietatea omului. O cale de mijloc ar fi sa nu il lasi sa o foloseasca sau sa aibe foloase de pe urma ei pana cand nu trece mostenirra pe numele sau.

      92
    • Muuuuuuultumesc!

      010
    • NOU
      #25

      „Proprietatea e un moft” – Tov. Ion Iliescu, cca 1990, acuarela.

      170
    • referitor la comentariul meu de mai sus… nimeni nu are nimic de discutat, de contrazis, de argumentat. doar de dat cu parul.

      ceea ce nu face decat sa reconfirme ce se discuta acum ceva vreme tot aici. mentalitatea profunda a romanului de a da un tun. el nu a facut nimic toata viata lui sau poate a afacut ceva pe ici pe colo. dar ameninta-i fie si numai printr-o discutie oportunitatea unei plesti venite prin moartea babacilor si nu te mai spala nici dunarea. evident intre timp iti comenteaza doct de ce nu sunt bune pacanelele desi se simte nedreptatit ca ta-su a trait pana la 102.

      si nu vede nimic deformat in asta.

      04
  2. Chiar ieri am vorbit la telefon cu niste asa zise mostenitoare. Casa parasita de 24 de ani. Au venit si le-a apucat groaza cum arata totul. Au lasat la o vecina un numar de telefon, sa sune cine vrea sa cumpere.
    La noi in sat, 1000 mp de teren e cam 4000 euro.
    Ele au 1600 mp. Mi-au spus ca vor 35.000 euro, in conditiile in care trebuie daramate 2 case, iar gardul e bun de lemn de gratar. Nu au utilitatile trase. Dar ele vor 35.000 si nici n-au actele facute.

    Comentariu apreciat.1219
    • Mai bine sa ceara 70.000, sa fie 35.000 la fiecare – am presupus ca sunt 2 moștenitoare, dacă sunt mai multe n x 35.000

      Comentariu apreciat.934
    • Cred ca ar trebui ca acel teren, dupa 10 ani de abandon ar trebui sa revina primariei care sa aiba obligatia de a pune la dispozitie tinerilor sub forma de concesiune, iar aia sa aiba termen maxim 10 ani sa-si ridice o casa de minim 2 dormitoare, 1 living + bucatarie si 1 baie. Adica vreo minim 60-70 mp. Daca dupa 5 ani nici macar fundatie si imprejmuire n-ai facut, NEXT!!!

      Indecis. Tu ce zici?3627
    • E plin de gunoi aruncat de altii, de caini maidanezi.
      Eu casa am, dar as fi luat terenul ori sa fac sera, ori livada, ori o brutarie ceva. Insa pentru orice as vrea sa fac e cheltuiala mare sa curat atatia ani de mizerie si jeg. Efectiv trebuie decapat tot terenul si adus pamant curat.

      Daca as fi jeg as chema garda de mediu sa le greabeasca un pic sa vanda cu o amenda, dar nu-s genul sa stau sa fac educatie altora.

      Indecis. Tu ce zici?278
    • Terenul / casa parasite se afla langa proprietatea ta? Sau de ce esti interesat sa cumperi acolo?

      711
    • Sunt la 100m de mine. Si m-am saturat de jegul de acolo.

      218
    • Pare ca esti indrepatit sa faci reclamatiela garda de mediu.

      154
  3. Deci pe langa aia 10-12 mosi ajungi sa ai de a face si cu statul la mostenire dupa ce dau coltul ?

    Comentariu apreciat.294
  4. La multi ani Blog , este major deja >:)

    Dacă nu mă înșel este deja prevăzut că dacă nu apare moștenitor până la a 4-a generație, revine statului. Mai este de așteptat puțintel. Poate nu este făcută succesiunea de mai multe generații.

    911
  5. Al meu batran a terminat de dezbatut un teren aparut de la ceva strabunica, ma rog, 7 oameni implicati. Nu au existat sa treaca 2 saptamani sa nu il aud ca merge la notar sau undeva in legatura cu dezbaterea asta.
    Si cu toate astea a durat FUCKIN 2 ANI!!

    Deci un om la pensie care a avut timp sa se „zbata” cu actele + intelegere din partea celorlalti 6 implicati. Iar la final i-au ramas 2k euro. De 3 ori s-a certat cu aia de la primarie la cutite ca nu stiau ce au de facut. Deci DA, ii inteleg pe cei ce nu dezbat.

    Comentariu apreciat.1403
  6. Of… situatia e mai complexa decat ce cred orasenii.
    Voi de ce credeti ca niciun primar nu se inghesoaie sa faca cadastrarea gratuit?
    Avem in acte de 2x suprafata existenta in teren.

    Aveam succesiunea facuta, dar nu aveam cadastru, asa ca am zis ca platesc eu, dar cat mai traieste tata, sa puna ordine in mosteniri.

    Am innebunit de nervi.
    In mijlocul campului lipsesc puncte de reper, am 2 case (anexe) in plus vs cele de pe acte si deja era sa ma bat cu vecinii, ca nu stau locului si vreau sa le fur pamanturile.
    Am facut cadastrele in camp, dar sunt singurul de departe.
    Sa vedeti cum vine ultimul si nu mai are teren, ca s-a dat tot.

    Nu mai spun ca am si o padure, care acum e miriste :)

    Comentariu apreciat.914
    • Nu mai spun ca am si o padure, care acum e miriste

      a fugit pădurea?

    • Aparent a sublimat undeva prin anii 90, dar in cadastru apare ca padure.
      Acum e un crang in care nu poti sa intri decat cu buldozerul.

      Comentariu apreciat.432
    • o iei metodic cu o drujbă și tai fiecare al doilea și al 3lea copac.

    • dacă e crâng, cred că îi ajunge și o macetă. :)
      sorry @Bogumil că fac mișto de necazul tău.

      124
    • @Bogumil – pune un semn mare cu „Arie protejata, arbusti de esenta rara” si o sa gasesti crangul mai rar.

      222
  7. Si statul ce face cu mostenirea odata ce o ia in proprietate ?
    Cum a mai spus cineva, daca nu e in preajma unui oras mare, atunci valoarea ei este in genereal foarte mica daca nu vine la pachet si cu teren agricol.
    Nu este tocmai ieftin sau usor sa transformi pamant pe care a stat zeci de ani o casa in gradina sau sera.

    233
    • bagă buldozerul în ea.

    • Referitor la pădure putem folosi expresia românească “s-a tăiat”. Pentru că dacă o tăia cineva trebuia găsit vinovatul. Dar e mai simplu pentru noi dacă “s-a tăiat”, “s-a pierdut”, “s-a stricat”…

      Comentariu apreciat.362
    • Am dat răspuns aiurea, trebuia să fie la comentariul de mai sus pus la @Bogumil

      151
    • @vali, inainte sau dupa ce termina de bagat buldozerul in toate cladirile darapanate aflate deja in proprietatea statului?

      151
    • @vosidit98, o da la preafericitul Daniel, asa se face treaba.

      41
  8. Exista in Codul Civil titlul de Mostenire vacanta si cum poate o proprietate deveni mostenire vacanta.

    Dar sunt sigur ca exista unii care vor zice: da’ cum sa ii iei domne proprietatea.

    Mai ales ca:
    Articolul 1.140 Desfiinţarea vacanţei moştenirii
    Dacă, deşi s-a constatat vacanţa moştenirii, există moştenitori, atunci aceştia pot exercita petiţia de ereditate împotriva comunei, oraşului sau, după caz, municipiului.

    233
  9. Sunt optiuni… in primul rand in Romania daca folosesti un imobil un numar de ani fara ca altcineva sa isi exercite dreptul de proprietate poti sa ceri sa fii improprietarit. (10 ani sau cam asa)

    In al doilea rand daca se plateste impozit e tot o forma de manifestare proprietatii… cu un pic se preocupare se poate face fara probleme

    914
    • 10 ani dacă ești de bună credință- adică chiar credeai că ești proprietar (niște acte ”de mână”) 30 de ani- dacă ești de rea credință- știi că nu ești proprietar, dar stai acolo, că poate nu se prinde nimeni.

      și da, plata impozitului reprezintă un act tacit de acceptare a moștenirii.

      143
    • nu ma pricep la legi pe dreptul familiei si proprietate si si nici la imobiliare. stiu doar ca exista…

      am mai invatat azi :) mersi

      42
  10. Sa fie ca in JP, n-ai venit X ani sa revendici casa, o scoatem la licitatie. O vrea altcineva, bine, nu? Dam cu buldozerul peste ea si vindem campul pentru ca nu putem sa o lasam sa cada peste oameni.

    175
  11. In anumite situații nu se poate.
    Sunt in proces de succesiune de 4 ani, ma aproape de 5 in Septembrie. Părinții nu s-au ocupat de nimic și pe deasupra au apărut și complicații cu copii din alte căsătorii. Timp in care plătesc întreținerea la un apartament vechi și in continua degradare nelocuit.
    Ce cacat as putea sa fac cu legile din România?
    Nu zic ca nu ar merge o asemenea lege dar și eu as putea să-mi bag cocosul și nu plătesc nimic ca dpdv legal nu au ce sa facă atâta vreme cât exista un proces deschis

    Comentariu apreciat.484
    • “Părinții nu s-au ocupat de nimic și pe deasupra au apărut și complicații cu copii din alte căsătorii. Timp in care plătesc întreținerea la un apartament vechi și in continua degradare nelocuit.“

      Deci ii aduni pe copiii din alte casatorii in apartamentul vechi si in continua degradare, inchizi bine usa si ferestrele, dupa care bagi buldozerul.

      Comentariu apreciat.397
  12. Am 5 hectare in coproprietate cu copiii/nepotii a 4 frati ai bunicii mele. O parte sunt plecati prin strainatate, pe jumate din ei nici nu stiu cum arata, nici nu i-am vazut vreodata. Cum fac ?

    Comentariu apreciat.363
    • Faci rost de un buldozer.

      Comentariu apreciat.342
    • Trebuie cumva sa-i contactezi, ai nevoie de procura din partea lor pentru a face orice cu terenul ala, inclusiv sa-ti intabulezi hectarul tau separat. In rest, nu te baza pe mostenirea aia ca se rezolva repede.

      132
    • Gasit-am eu pe un Google (dar am dat doar search, nu știu cat de reala e)

      „După expirarea termenului legal de un an iar unii dintre moștenitori nu au răspuns citațiilor notarului, nu au intreprins alte acțiuni care sa arate ca ar dori sa primească moștenirea dar nici nu au dat o declarație expresa de renunțare, acești moștenitori sunt prezumați renunțători la moștenire si vor fi decăzuți din dreptul de a mai moșteni. Astfel, bunurile ramase se împart intre cei care au acceptat moștenirea.”

      Comentariu apreciat.312
    • @Andrei, este exact asa cum ai citit pe Google.

      @N, tu poti sa te duci, deschizi succesiunea si depui o declaratie notariala de acceptare a succesiunii.
      Ulterior, toti ceilalti mostenitori au la dispozitie 12 luni ca sa accepte la randul lor succesiunea. Daca nimeni altcineva nu face asta, devii unicul mostenitor, iar proprietatea ramane a ta.

      254
    • @Andrei, teoretic da, practic unde să-i citeze notarul dacă @N probabil nu le știe adresele? în Germania, prima pe dreapta?!

      teoretic, cred că trebuie frecați mai tare notarul și primăria unde au decedat părinții bunicii.
      primăria ar trebuie să elibereze o hârtie cu toți copiii străbunicilor, respectiv bunica și frații ei și de aici, fie insistat la evidența populației, fie notarul să insiste (mai degrabă notarul să insiste), ce s-a ales de frații bunicii, au copii, cine sunt copiii, cine mai e în viață, care mai e domiciliul lor actual,etc.
      sunt destul de sigură că-n anumite condiții (apostilă sau supralegalizare, traducere, draci cu crize) poate solicita astfel de informații din străinătate.

      gen știi că vărul Gogu s-a cărat în Spania, poate știi orașul, notarul scrie la primăria d-acolo, arată că este notar- executorul succesiunii după x, iar Gogu e posibil moștenitor și să-l întrebăm de sănătate. dacă nu știi orașul, poate la ambasadă țării străine în românia, să îl îndrume ei pe notar unde să se adreseze.

      nu am avut experiență cu asta, dar, ca angajat de bancă, am avut experiența inversă – banca a primit cerere din parte unui ceva din Austria (nu mai știu dacă notar sau alt ceva) care avea hârtie de la o instanță dintr-un oraș din Austria, că este executor al moștenirii unui român stabilit acolo și cerea date despre conturi.

      foarte amabilă tipa (o femeie), prima cerere era tradusă cu google translate (am leșinat de râs, dar am apreciat maxim amabilitatea), am purtat o corespondență în engleză, am mai solicitat niște hârtii, niște apostile, tipa a trimis tot și s-a rezolvat problema (am dat informațiile; nu mai știu dacă am și făcut niște transferuri, că e mult de atunci).
      conform legii notarilor, notarul este obligat și are dreptul să facă investigații pt lămurirea unor succesiuni către foarte multe instituții și chiar firme particulare.

      ca principiu, notarul are obligația să facă aceste demersuri.

      de exemplu, notarul a dreptul să primească informații cu privire la conturile unui decedat pt dezbaterea succesiunii. și solicitarea de astfel de informații de la bănci este foarte strict reglementată de lege.

      131
    • NOU
      #62

      @AB e cam 5000 EUR (un caz pe care il stiu) sa faca notarul asta.

      72
    • @Alexnicolae, mi-am închipuit că nu-i ieftin.
      ziceam teoretic, ce se poate face.

      după modesta mea opinie, dacă cine pornește demersurile vrea și poate să pună banii de la început, ar trebui despăgubit de către toți, pt că le profită și lor, astfel încât să ajungă să dea toți aceeași sumă pt astfel de cheltuieli.

      sau să meargă pe calea judecății. durează mai mult. dar poate cere instanței să facă anumite demersuri. și mai ales poate cere restituirea cheltuielilor și judecată, pt același motiv, că acel act care stabilește cotele părți și în final va constitui act de proprietate profită tuturor.

      faza e că notarii nu fac niște chestii mai ieftine. cât pzm să coste o scrisoare recomandată la ARB?! nici măcar nu trebuie să trimită 100 de scrisori la 100 de bănci.
      am întâlnit cazuri în care notarul n-a făcut nici măcar scrisoare la 1-2 bănci la care succesibilul știa că avusese mortul conturi. cât naiba să coste 2 recomandate?! 10-15 lei? maaaxim.

      51
    • în plus, câți bani și câți nervi în costă pe potențialul moștenitor (succesibil) să facă el demersurile astea.
      și cum am zis, nu e sigur că chiar poate primi informațiile alea, așa cum le poate primi un notar.

      22
  13. Vali, te plictisești rău, nu-i așa?

    Indecis. Tu ce zici?2310
    • Nu, nu se plictiseste ci dezbate niste realitati. Toti se plang dar nu fac nimic. „Vin strainii sa ne ia pamantul”. Dar ei il lasa in paragina.

      Indecis. Tu ce zici?3513
    • NOU
      #67

      Paragina e buna. Cand n-o mai fi nimeni in tara asta tot paragina sa fie.

      53
  14. Ideea ta este buna, doar ca omite realitatile cotidiene din Romania. Oricine a avut de facut o succesiune stie prin cate acte trebuie sa scormonesti, cate drumuri ampulea faci pentu ca in final sa se realizeze nebunia. Si asta doar in cazuri simple de mostenitori putini 1 sau 2. Ca atunci cand apar mai multi situatia are toate sansele sa se transforme intr-unul din articolele tale: romanii romanind.
    La modul real succesiunea unei mosteniri ar trebui sa fie un proces extrem de simplu se iau toate bunurile in posesii avute de defunct si daca exista testament sau nu se imparte la cine e de impartit. Nu exista mostenitori vine la stat si asta e. Exista mostenitori fa-le dracului transfer la nivel de impozit si aia e. Nu accepta mostenirea o poate vinde sau o poate dona statului. Dar vezi tu asta inseamna ca statul sa stie fiecare ce tine si modul in care detine. Ori nimeni nu si-a dorit asta sa se intample caci s-ar descoperi chestii neplacute si nasoale pentru potentialii votanti.

    Comentariu apreciat.331
  15. E complicat cu succesiunile, Vali. Mai ales la țară, unde nu s-a făcut succesiunea, că de obicei „nu trebuie”, știe toată lumea că e casa lui X și s-au înțeles frații între ei.

    Cum spunea cineva mai sus, cazul clasci cu „părinții/bunicii” care nu s-au ocupat.

    Dar frații mor, rămâne următoarea generație și începe dușmănia între rude mai îndepărtate că se trezesc unii că ei nu recunosc „înțelegerea” celor bătrâni și încep să aibă pretenții de plătești de 3x valoarea terenului sau a casei. Practic după ce că ai avut grijă de o casă, vin unii care nu au treabă și se trezesc că vor „moștenirea ce li se cuvine”.

    Iar dacă vrei să rezolvi treaba asta, mai bine îți bagi picioarele.

    Comentariu apreciat.315
    • Acum depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile.
      Tu spui ca „ai avut grija de casa” si imobilul trebuie sa iti ramana tie. Ceilalti mostenitori pot sa spuna ca „ai stat gratuit in casa fara sa platesti chirie”.

      174
  16. Ce frumos era pe vremea împușcatului. Îți murea o rudă fugită pe afară erai chemat la ambasadă ca să iei moștenirea în primire și să fie trecută în proprietatea statului.
    Timpuri simple, nu ca acum când primarul probabil a și vândut terenurile.

    168
  17. 2 ani e puțin dar cu un termen de 5 ani zic că ar fi rezonabil.

    Mai sunt aici 2 probleme mari și late:

    1. Ar trebui să fie gratis. Multă lume nu și le face pentru că sunt săraci și inclusiv acei 1000 ron sau cât iese după grila notarilor pentru oameni săraci e scump. Așa că o lasă-n paragină.

    2. Dacă e gratis, și totuși nu se face în 2 ani eventual altă idee: de ce să nu se facă moștenirea asta complet automat?

    Gen dacă nu o faci tu, nici o problemă, ia calculatorul numele copiiilor împarte la câți sunt și aia e. Impozitele încep să curgă și aia e. De acolo sunt mecanisme de rezolvat orice problemă.

    Evident, vor fi n situații gen recăsătorie, copii din căsătorii diferite, etc. Aici pot zice că dacă nu rezolvi în primii 2 ani cât e gratis , te duci și contești în instanță, te judeci, alți bani altă distracție, dacă n-ai putut în 2-3 ani de notificări să-ți rezolvi problemele când gratis, le rezolvați pe bani în instanță.

    Dar trebuie să fie gratis în ăia 2 ani, nu văd rostul de a da notarilor bani degeaba. Ar fi un cost dar cred că statul ar fi mai câștigat din rezolvarea problemelor de cadastru decât de cât ar costa să dea la notar acolo pentru moșteniri o sumă în funcție de câte persoane sunt implicate în moștenire.

    167
    • Nu se poate succesiunea automat. Daca tu accepti o mostenire de la o ruda, automat mostenesti si datoriile acesteia.
      Asa ca nu prea mi-as dori sa ma trezesc ca am un unchi indepartat de la care imi parvine automat o casa de pamant la tara si o datorie de 50.000 euro.

      Indecis. Tu ce zici?265
    • Andrei, beneficiu de inventar se numește ceea ce cauți tu și nu găsești! Îți tai acum factura sau mai târziu?

      49
    • și notarii fie se trag pe cur și habar n-au de viața lor.
      au dreptul să facă tot felul de investigații atât la instituții de stat, cât și la private să afle ce s-a ales de copiii/nepoții/etc mortului plecați creanga prin țară/străinătate și nu fac pt că d-aia și te pun pe tine care: 1. ai pierdut orice legătură și posibilitate de contactare cu ăia. 2. nu ai dreptul dpdv legal să primești acele informații.

      notarul are dreptul să le primească și doarme în papuci.

      e plin netul de oameni care se plâng că banca nu le-a dat informații despre conturile lu’ mama/tata și au ajuns la nebuni.
      în condițiile în care notarul este obligat să facă verificări cu privire la masa succesorală (inclusiv să afle pe unde a avut mortul conturi) și băncile au obligația să comunice.
      o scrisorică la Asociația Română a Băncilor: pe rolul biroului notarial legis s-a deschis succesiunea după defunctul Popescu Aristide, cnp 1aspoerjkvbtrlp. știm că a avut conturi la bănci dar nu știm unde, vă rugăm să ne sprijiniți în acest sens.
      ARB împrăștie cererea la toate băncile (nu sunt 100% dar cam toate băncile din românia sunt membre arb), care trimit datele la notar.
      inclusiv acolo unde o bancă a cumpărat o alta, care la rândul ei a cumpărat cândva o alta, au obligația să facă săpături arheologice și să dea toate informațiile. niște oameni or să-și blesteme viața, but been there, done that, as bancă. :)

      dar nuuuu, notarul trimite amărâtul la bancă să ceară el. eventual îi dă un fel de țidulă-imputernicire dacă e milostiv. și ăla zice că e banca idioată.
      nope, notarul e loază.

      182
    • Omg: nu taia factura, nu merge asa cum crezi tu ca merge beneficiul ala de inventar.
      Sursa: eu am trecut prin asta. Andrei G e mai aproape de adevar decat tine.

      81
    • @Omg, nici măcar. vezi că avem cod civil nou, din 2011.
      nu mai e necesar beneficiul de inventar.
      patrimoniile nu mai fuzionează, chiar dacă nu pui condiția beneficiului de inventar.

      dacă te trezești moștenind un teren la cocârlați și datorii de 50.000 euro, se vinde terenul, îți iei banii cheltuiți cu agitatul, se plătesc ce datorii se poate din prețul primit (există niște dispoziții legale privind ordinea), dacă mai rămân datorii după ce s-au terminat banii, ura și la gară, ăia rămân cu buza umflată, nu trebuie să plătești de la tine din buzunar, chiar dacă ai acceptat pur și simplu, nu sub beneficiu de inventar.

      131
    • și da, succesiunea trebuie acceptată.
      fie expres, cu hârtie, da, vreau partea mea de moștenire după țățica.
      sau tacit: plătești impozit/faci curat în casă/pe teren/te muți acolo/ sapi grădina/ folosești niște bunuri, etc.

      61
    • @AB zice bine.

      Dacă sunt datorii peste valoarea moștenirii alea nu se transmit și la revedere, simplu.

      În realitate dacă cineva e deștept acolo poate subevalua bunul să valoreze mult mai puțin ca să nu cumva să rămână ceva în plus.

      52
    • vezi că avem cod civil nou, din 2011.
      nu mai e necesar beneficiul de inventar.
      patrimoniile nu mai fuzionează

      AB, cum se numește instituția asta mai exact, când accepți si pasivul in limita activului, urmând a se indestula doar din acesta, neexistând posibilitatea ca patrimoniile sa se confunde??? Da, bănuiam eu

      Doar pentru ca nu mai exista denumirea, asta nu însemna că nu exista instituția! De fapt, este singura modalitate de acceptare acum, nemaiexistand acceptarea prin care puteai răspunde cu bunurile tale pentdu pasivul moștenirii. Doar tu ai șters o instituție veche de sute de ani…

      Iar aia cu asociația băncilor…este atât de greșită încât sper ca cineva nu o va crede pe cuvânt!

      Bugetar??

      18
    • @Omg, instituția beneficiului de inventar nu mai există.
      pe codul nou patrimoniile nu mai fuzionează prin însăși natura instituției moștenirii.

      da, momentan bugetar.

      dar am scris de faza cu ARB din postura de consilier juridic de bancă privată. n-ai tu păr în cap câte hârtii de la ARB am văzut (și răspuns) eu fix pe tema asta.

      82
    • AB, deci tu tocmai ai desființat o instituție de pe vremea lui Iustinian? Doar pentru ca nu mai scrie moț a moț beneficiul de inventar? :)))))))
      Scrie, te rog, cu manuta ta, ce este beneficiul de inventar!!
      Și scrie și ce însemna acceptarea conform ncc!

      27
  18. NOU
    #83

    cand eram mic (acum 25 ani) mergeam la tara si bunica-miu asculta radio romania actualitati. era o emisiune cu ceva avocat invitat, rubrica juridica. 90% din telefoane erau despre succesiuni si cum pot oamenii sa avanseze in diverse spete. 25 ani mai tarziu…

    Comentariu apreciat.391
  19. Ar fi o idee. Pe langa ce au discutat persoanele de sus vin cu o alta speta – ce te faci daca cei ramasi in casa de pe proprietate sunt saraci lipiti pamantului si succesiunea nu a mai fost facuta de pe vremea bunicilor. Ca si fapt divers 2 frati si o sora, ea plecata in Germania si mutata acolo la barbacsu, nu mai vrea sa stie de familie, ei doi niste betivi si jumatate si certati la cutite. Ce succesiune sa mai faca astia vreodata?

    191
    • se apropie sorocul, ori se înțeleg și fac rost de bani să facă actele sau ajung în stradă.

    • dacă pe sora din Germania chiar o doare în papuci face o hârtie la ambasadă/consulat sau notar din germania (e un pic mai complicat cu apostila) că renunță la orice drept de moștenire de pe urma părinților și o trimite la primăria de pe raza localității unde au decedat părinții și, dacă e amabilă, la camera notarilor publici din zona aia (că sigur nu știe ce notar se va ocupa cândva, dar aia sunt umbrelă pt toți notarii dintr-o anumită ”circumscripție”). să se spele bețivii pe cap cu restul.

      ”circumscripția” unei camere a notarilor este identica cu ”circumscripția” unei curți de apel.

      81
  20. De unde scot unii ca trebuie sa platesti 35% pt succesiune? Abia dupa 2 ani platesti 1 % ,pana atunci doar taxe notariale

    75
  21. Eu am o curiozitate.
    ( Pe tastatură aici suntem numai experți, inclusiv eu ).
    Câți dintre noi am făcut o poveste cu părinții referitoare la ce rămâne și cum se împarte ? Dar nu udând florile de pe mormânt, ci acum, cât timp sunt în viață.
    Ceva gen, dacă tot mi-ați futut creierul cu ,, să ai și tu casa ta,, ( 30 de ani rate nu e chiar ceva comod ), hai să vedem cum facem.
    Majoritatea or să răspundă :
    1.,, Vrei să ne lași pe drumuri,,.
    2.,, Lasă că vă descurcați voi. Oricum murim, nu mai are importanță ,,.

    Comentariu apreciat.373
    • Eu.

      61
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 147
    • Omg se antrenează pentru untold cu bicarbonat praf in amestec cu aer tras pe nara stanga.

      263
    • @Doms si eu. Indemnat din mai multe parti: o data din ce am mai citit pe aici de diverse situatii/certuri, plus o situatie povestita de un coleg de facultate. Avea prin familie niste lepre hraparete care nu se mai saturau de mosteniri. Respectivii vai mortii lor traiau din banii multi proveniti din vanzarea unor terenuri de prin preajma Bucurestiului, nu mai stiu exact ce zona, dar imi povestea ca au luat respectivii sute de mii de euro. Ca sa evite orice discutii legate de casa, a vorbit direct cu bunicu-su cu care si traia in casa, sa ii treaca direct casa si pamantul pe numele lui prin V-C. Rudele o sa afle dupa inmormantare probabil :)))

      82
    • Mama a inițiat acest proces fără sa am eu vrei discuție cu ea. Stie ca nu o da nimeni afara, dar ca pot apărea oricând rude din boscheți ca sa emită pretenții. S-a ocupat singura sa treacă apartamentul care era parțial deținut de părinții lui tata pe numele ei, al lui tata, pe numele meu si a fratelui meu.

      De asemenea, daca moare tata, m- am înțeles cu mama sa vândă apartamentul, sa ne dea banii mie si fratelui meu, si sa se mute in apartamentul meu si sa stea acolo cât mai traieste, pt ca eu am plecat din țara, si nu cred ca mai revin vreodată.

      Alternativ, daca trec zece ani, si mama nu se muta in apartamentul meu, eu îl vând, si apartamentul părinților poate sa rămână fratelui meu.

      Ma interesează doar sa am niște bani de avans sa ii cumpăr o casa fiului meu aici sau unde se va decide sa trăiască, cand va creste.

      171
    • și eu.

      ca fază, acum mulți ani, bunicul meu matern a discutat cu cele 2 fiice ale lui. ”uite, lu’ x (maică-mea)- casa și un pic de pământ, că ea a fost aici în oraș, ea mi-a gătit, spălat curățat, săpat grădina, dus la medic, plătit medicamente, etc, lu’ y (mătușă-mea)- tot restul pământului- mai mult. toată lumea, inclusiv ginerii, au fost de acord.

      când a fost la notar să facă actele limbricul idiot de unchi-meu (e limbric idiot pt muuuuulte alte chestii, asta a fost unul din motive) – nu, că să facă tot juma- juma.
      în condițiile în care 1. nu era moștenirea lui și 2. de moștenirea lui, de la părinții lui, îl doare în pluă.
      s-a făcut juma-juma și peste mai mulți ani, mama și sor-sa au reglat prin donații reciproce să fie cum a vrut bunicu’ (și cum ele considerau corect). mătușă-mea a făcut-o fără știrea lu’ bărba-so.

      băieți și fete, faceți testamente, că nu știți cu cine vi se căsătoresc copiii. sau chiar ce pramatii sunt copiii și voi nu știți.

      111
    • Uite un comentariu bazat pe realitate.

      51
    • NOU
      #96

      Cu ai mei a fost simplu – ne-au zis din start ca ei nu au de gand sa faca succesiunea pe proprietatea care le-a ramas de la bunica-mea si in care inca traiesc ca n-au unde altundeva sa se duca, si ca noi „copiii” o sa ne descurcam sa facem succesiunea. Le-am zis asa printre dinti ca pe mine nu ma intereseaza ce au ei de lasat, se descurca frati-miu. Eu doar renunt la succesiune daca s-o pune problema.

      Pentru ce am agonisit eu, ma gandesc tot mai serios sa fac un „trust fund”, le dai la unii niste bani si iti consolideaza toate bunurile in caz de ceva.

      33
    • Am încercat și eu. N-au chef, nu vor să discute, taică-meu deja mi-a zis că nici pe ce a moștenit de la maică-sa nu a făcut succesiunea.
      Asta e, mi-a luat vreo 10 ani să-i conving să nu mai voteze PSD, am abia 1 an de când i-am întrebat de planurile de bătrânețe. Încă mai am timp.

      31
    • Metoo
      Bunica-mea i-a tinut in sah pe ai mei, casa de la tara zona f buna langa Arad (Ghioroc lac pt cei care stiu), minim.20h in camp si vii si alte terenuri. Maica-mea s-a zbatut ani de zile sa le recupereze pe toate dupa rev.
      Taica-miu a zis ca nu baga un ban pana nu e prop. lui, asta prin 95/2000 cand putea. Bunica-mea la 85 de ani le dadea cu uzufruct viager ei si lu sora-sa, a mai trait pana la 92, prea tarziu pt ai mei, au renovat casa cat de cat da au pierdut 30 de ani cumva de civilizatie si ramas cu guat amar de la atitudine.
      Fast forward 2023, maica-mea face la fel cu mine si cu fratimiu. Sta pe 4 case si cu o atitudine de nu-mi vine nici sa o mai sun ca imi ia o sapt sa-mi revin dupa.
      Eu am.44 frati-miu 42 nu avem nevoie de nimic de la.ei. da gustu amar ramane…
      Cum ar zice psihopuppy „trauma generationala”. Sper la mine sa se rupa.filmu ca ma intereseaza putin spre deloc casele ei si ea stie asta si dosre cumva ca nu are leverage.

      60
  22. Ma, la oamenii pe care ii cunosc si au facut succesiuni au mers treburile bine pentru ca au avut acte si au existat contracte (chiar facute de mana, de acum 60-70-90 sau chiar 100 de ani. Astia nu au asteptat pana au crapat ai batrani si au mers cu ei de manuta sa faca actele. Sau imediat dupa ce au murit batranii…Clar, au fost si altii care au asteptat dar treburile s-au rezolvat repede pentru ca au fost acte, s-a putut urmari totul si, poate cel mai important, s-au inteles cei care aveau de impartit mostenirile. Stiu doar un singur caz unde sunt 4-5 frati care nu se inteleg nici acum si va fi interesant pe viitor cum vor rupe mâța în două.

    111
    • au fost acte și în plus
      1. oamenii- posibilii moștenitori- încă mai știau unii de alții și aveau date de contact. (mama mai are o bucățică de teren în aer după un bunic, acte destule, dar și niște rude pierdute în spațiu).
      2. toate rudele, multe, puține, s-au înțeles cât de cât amiabil.

      61
    • Fix asta e motivul pentru care e bine sa faci astea din timp sa nu astepti dupa ce nu mai sunt ai batrani. Eu tot le-am facut, chiar daca ma inteleg foarte ok cu frate-miu si nu erau decat 2 potentiali mostenitori, nu a avut nicio pretentie, ba chiar el a fost cel care m-a ajutat cu actele, notarul etc. Pur si simplu e mai usor, si asa ca in cazul meu a fost nevoie sa fac si cadastru, alte telefoane, alt timp mort in care a trebuit sa astept omul sa vina sa masoara, sa primeasca toata actele de la primarie etc. Bonus am descoperit probleme in actele de la primarie legat de o bucata de teren agricol, niste terenuri fizic se suprapuneau pe o bucatica din lot pzm.

      81
    • @AB, N: e absolut corect! Esential as spune si intelegerea intre parti, ca ati amintit despre asta.
      Intr-adevar cunosc un caz si eu unde a fost nevoie de ceva vecini sa confirme locatiile pentru ceva teren si padure. Totul a decurs fara probleme pentru ca oamenii toata viata s au inteles bine, ca intre vecini. Niciodata nu s a pus problema sa nu se ajute in cazuri decgenul asta.
      Cred ca daca ne gandim bine la exemplele noastre avem fiecare si explicatii oentru solutionarile bune sau rele in astfel de cazuri.

      11
  23. ITT: Zoso ar vrea si el case vechi la pret la chilipiruri.

    144
  24. dar de ce trebuie „sa faci succesiunea?” statul stie perfect cand a murit ala, cati mostenitori are si care sunt cotele de mostenire, conform legii. in romania, industria testamentului e un moft, oricum, nu valoreaza nimic. daca dupa 1 luna de la moartea titularului de bogatie nu s-a inregistrat vreun testament, tot ce e in proprietatea decedatului se imparte egal intre mostenitori, iar impozitul aferent li se retine la final de an. the end. nu iti convine, mars in mm in alta tara.

    1014
    • pt moștenitorii au dreptul să nu accepte moștenirea. un motiv.
      posibil să mai fie și altele, dar începe să fie târziu și cafeaua de azi-dimineață nu mai acoperă 20+ ani de când toceam chestiile astea.

      72
    • 1 ca poate sa nu accepte. In anumite cazuri se pot mosteni si obligatii nu doar drepturi :P. varianta simpla, tata are casa cu credit a crapat cine preia creditul platit 15 ani mai are 15 ani, si cum?

      2. testamentul valoareaza daca il recunosc ceilalti. daca nu-l recunosc, ma rog, alte probleme. Oricum mostenitorii nu pot fi dezmosteniti maxim ce se poate e sa reduci la jumatate mosternirea lor. are un nume povestea astea…

      3. asta cu luna e asa, parastas de 6 saptamani… abia dupaia te apuci de acte. ca pana atunci e asa floats around mortul *(asta o inventez acum dar asa stiu ca nu se cade sa faci succesiune inainte de 6 saptamani)

      53
    • @Mihai, 2. ”rezervă succesorală”.

      30
  25. In practica, fie si pentru un apartament, cu doi mostenitori (copii), fara ligitii, o succesiune poate dura aproape un an. Si nici nu este chiar ieftina.

    Aditional, daca s-a schimbat numele strazii, numarul strazii, sau numarul blocului (si se intampla, chiar si de mai multe ori de lacrevolutie incoace), trebuie sa faci cerere la arhiva pt a se constata acest lucru, si dureaza luni de zile sa se miste ceva.

    Pot de asemenea vedea situații in care duversi interlopi sau functionari corupti pot initia litigii, sau prelungi procesul de succesiune in mod intentionat pt a abuza de o astfel de lege.

    S-a văzut limpede ce jaf a fost cu recuperarea proprietatilor confiscate de comunisti.

    133
    • NOU
      #109

      daca te referi la suedia, asa o fi.

      la noi aici, am rezolvat in 3 zile. in prima am facut programare la notar, in a doua ne-am prezentat la el, in a treia ne-am dus sa semnam si luam actele. cand am iesit era totul in regula. nu pot spune ca a fost ieftin, dar nici nu m-a dat afara din casa… toate operatiunile au fost vreo 4000 de lei in 2014, dar am impartit la doi cu sor-mea. daca era doar succesiune curata costa mai putin de jumate.

      44
    • „o succesiune poate dura aproape un an. Si nici nu este chiar ieftina.” ce inseamna ieftin/scump cand vorbim de o bucata de teren, casa, apartament etc.
      Uite iti dau eu un exemplu: casa estimata undeva la 20-25k euro (e mult pamant, casa propriu-zis e vai steaua ei), impozit 150-200 de lei platesc anual (apropo de digitalizarea statului, a durat 5 minute sa imi fac cont si sa platesc pe ghiseul punct ro, mi s-a parut mega SF cat de usor a fost tot procesul), am dat pentru intocmireaa V-C la notar 1300 de lei parca nu mai tin minte exact, si inca 1200-1300 de lei pentru cadastru. E mult ?
      La o succesiune cat ar fi putut sa fie in situatia mea ?

      23
    • e 1% din valoarea notariala… nu e chiar asa de scump.

      si oricum valoarea taxelor se stabileste cand se termina succesiunea, ca trebuie aflate proprietatile… dureaza.

      23
  26. NOU
    #112

    Nu merge cum zici tu ca nu se mai respecta dreptul la proprietate si ajungem naibii ca o tara din Africa. Parloagele si proprietatile parasite trebuie impozitate in plus si daca taxele si impozitele nu sunt platite de proprietari scoase la mezat ca sa se recupereze prejudiciul.

    23
  27. NOU
    #113

    Ba nebunule!!! Ce te aprinzi tu asa ce fac eu cu mostenirea vietii! Nu vreau sa fac dezbaterea ca nu vreau eu, asta nu inseamna ca proprietatea sta neingrijita…Ce treaba ai tu cu vulpea daca n,ai gaini? Revenind, a murit tata, n,am facut nici o dezbatere, nici,o imparteala, a ramas la fel..terenuri ca sa le impart in 12? Sa,si bata altii capul…dupa ce mor eu…s,au dus tampitii ca tine in justitie, au primit fix mumu…nu va intelegeti? Nici noi,,, (zise justitia) la casa a fost simplu, am schimbat toate contractele de utilitati in baza certificatului de deces . Pentru ce sa dau bani la notar pe ceva pe care.l gestionez si singur?

    613
  28. Vrem o tara ca afara dar cu reguli de socialism. Cu ce te incurca pe tine faptul ca vecinul nu are succesiunea facuta?

    26
    • poate mă înșel, dar e posibil să nu-l încurce faptul că vecinul nu are succesiunea făcută, ci faptul că vecinul nu se îngrijește de proprietatea moștenită, proprietate vecină cu a lu’ vali, și degradarea acelei proprietăți ajunge să ducă la degradarea proprietății lui vali.

      de exemplu, ai un teren cu casă, alături e tot așa, o proprietate pe care nu s-a făcut succesiunea și pe moștenitor îl doare în bașcheți. terenul ajunge să semene cu o groapă de gunoi, sau plină de bălării suficient de mari să pierzi un copil de 10 ani, casa se umple de homleși, poate animale moarte printre bălării, șobolani, șerpi, etc. mie personal nu mi-ar plăcea să am așa ceva alături de casa mea.

      se mai pune problema unor cheltuieli comune: un gard comun, solicitări comune către primărie pt utilități sau plata comună a unor lucrări, etc. ăla zice ”n-am acte, mă doare-n pix”.
      sau e vorba de un apartament de bloc. la mine-n bloc, la bucurești, a durat aproape 10 ani să-l dăm pe unul în judecată, nu-și plătise întreținerea de mai mult de 10 ani și nu avea succesiunea făcută.

      uneori faptul că unii oameni nu au actele în regumlă pt proprietățile lor (certificatul de moștenitor este un act de proprietate) poate avea repercusiuni asupra proprietății tale.

      60
  29. Au unii bani și nu pot „investi ” că probleme juridice?
    Impedimentul stă în niște rânduri scrise aiurea într-o cărțulie cu Nume „constituție”. Ceva legat de principii, drepturi…
    Dar, ce mai contează, dacă există voință (tupeu) și… (bani de dat)… Se poate!

    13
  30. Nu e mai bine sa scoatem taxele alea pe mostenire de nustiucat la suta pe an?
    Sau ne uitam un pic si la notari si la abuzurile privind taxele pe care si le stabilesc ei insisi?
    sau
    sau
    sau
    pana la masuri de astea dictatoriale (comunisto-naziste) e cale lunga

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.