N-ai vrea ca Daniel de Aur să vorbească prea des

În acest articol vom discuta un pic despre biserică, spitale și cum nu ne-am dori ca omul în hainde de aur să deschidă prea gura prea des pe probleme cotidiene. Că n-o să fie plăcut.

E important să stăpânești domeniul

Când ești supărat pe un subiect e bine să-l cunoști îndeaproape, ca să verifici dacă supărarea ta e cumva legitimă sau nu cumva ești luat de fraier. Dacă vrei un exemplu recent, uite-l pe-ăla cu ieșitul în stradă cu justiția, cât de amară a fost gogoașa aia, ai? Mai ții minte când eram toți în barca DNA, și credeam că nebunii de PSD vor s-o desființeze? Totul până te uitai cu atenție la ce făcea DNA și cam ce atribuții avea și arăta destul de mult a poliție politică.

Ca să nu mai vorbim că „justiția” a avut curaj să-l condamne pe Dragnea doar după ce a pierdut alegerile. Ca să nu mai vorbim că, gen, Dragnea e printre singurii români condamnați pentru fazele alea, angajări aiurea și încurajat cu votul. Ai observat cum PNL face fix același lucru pentru care a fost condamnat Dragnea și nimeni nu spune nimic? Ai auzit că există angajări fictive? Știi că pompierul de la Marius Nasta e în concediu de 6 luni de zile? De ce nu e managerul în pușcărie alături de Dragnea, în atelierul auto? Pentru că trebuie să fie la Digi să dea declarații cu pandemia, că asta e importantă.

Nu vreau să fiu în pielea ta peste un an când te prinzi de fază. Acuma, că PSD-ul e mort ca Ciolacu’n păpușoi, trebuie un dușman nou în domeniul ăsta, și Slavă Domnului că l-am găsit. Sunt magii cu toiage de aur de la BOR, care nu se aliniază la războiul potrivit, nu bat lumea la cap să poarte mască și să se vaccineze. De ce nu fac asta? Că-s EVIL. Și probabil înapoiați, nu-i așa?

Hai să aflăm ce-i cu ortodocșii ăștia

Și de ce-s mai nasoi decât catolicii, sau protestanții, care-s chiar cool. Apropo, dintre ăstea trei secte, protestanții sunt singurii care s-au luptat împotriva lui Darwin, ei l-au făcut cimpanzeu și-l înjurau. Catolicii și ortodocșii au fost rezervați, mai ales că ei nu interpretau Biblia literal de vreo câteva secole, chestie pe Richard Dawkins și fanii lui n-au reușit s-o facă nici în secolul XX.

În fine, diferența între catolici și ortodocși e minusculă, efectiv numele complet al Ortodoxiei este Biserica Catolică Ortodoxă. Și nu e important paștele și cum cred ei că e substanța lui Dumnezeu, alea-s discuții prea înalte, ce e important e că la Romano Catolici, Papa e infailibil în materie de doctrină, în timp ce ortodocșii cred că omul, indiferent ce căciulă poartă, e dispus greșelii.

De la diferența asta minusculă începe totul. În esență ortodocșii cred în libertatea de exprimare, iar asta aduce o grămadă de avantaje și o grămadă de dezavantaje. Printre părțile bune, n-ai Inchiziție. Altă parte bună, ai democrație, de-aia reală. Democrația reală e enervantă, dar aparent n-am găsit altă metodă mai bună. Banii la biserici se dau democratic, se votează în Consiliul Local sau General să se dea bani pentru Catedrală sau alte clădiri mai mici. Se votează în Guvern pentru dat bani. Spre deosebire de Arafat și alți specialiști, oamenii din Guvern/CL/CJ/CG se pot alege. Nu-ți convine că se dau bani la biserică, te duci la alesul tău și-i spui asta.

Nu-ți convine felul ăsta de democrație? Oricând te poți muta la catolici, în Italia, și plătești 0,8% din venituri la biserică, fără democrație. Sau la austrieci, unde domnul Adolf Hitler a băgat o taxă de 1,1%. Pun pariu că altfel o să aibă gust felația pe care o fac entuziaștii Papei la fiecare știre pozitivă din ziare când află informația asta.

Altă problemă cu libertatea de expresie atât de fundamentală e că oricine poate să spună ce vrea, nu poți să-i iei capul. Face CTP pe nebunu, face, îi zici că te-ai jignit, dar nu-l poți exmatricula din viață. Și dacă la exterior pare manageriabilă treaba, la interior e și mai grav.

Toți urlatorii care cer lui Daniel să-l facă pe popa cutare să zică ceva sau să tacă din gură nu înțeleg treaba cu libertatea de expresie, nici măcar n-o știu. Daniel nu e CEO la BOR, e mai degrabă Primul Vorbitor din A Doua Fundație. Gen, poate să convoace ședințe și să vorbească primul. Nu poate să-i interzică lui Teodosie să nu mai facă pelerinaje și magii prin Constanța. Dă sfaturi și speră ca ăia care l-au votat să-l asculte în continuare, să aibă încredere în el. Dacă ăia sunt de acord cu ideea, o pun în practică, altfel nu poate tăia și spânzura, că nu e infailibil nici el. Oricând poate răsări ideea că Patriarhul s-ar putea să se fi prostit, că e om și el.

Și trebuie să fii teribil de arogant să dai sfaturi de medicină la BOR

Orice dingus de pe internet poate să-ți repete refrenul cu „vrem spitale nu catedrale”, că rimează și pare să aibă sens. Și e logic, într-un fel, că până să ajungi la biserică treci prin spital. Ai vrea să treci cât mai rar pe-acolo, dacă se poate, cum spunea un popă simpatic din Noua de la noi din Brașov, pe patru roți: cu căruțul, cu mașina de nuntași și cu dricul. Și ca să nu ajungi la ultima parte ai vrea ca spitalul să fie OK, că în principiu dacă ești mort nu-ți pasă cum arată tavanul bisericii. Corect?

Primul spital din teritoriul actual al României a fost făcut la Sibiu, de niște călugări ospitalieri. Primul spital public a fost înființat de Mitropolitul Anastasie Crimca, la Suceava. Pe vremea aia se numeau „bolnițe” locurile astea, și erau tot pe lângă mânăstiri. Colțea a fost făcut la mânăstirea Trei Ierarhi. Câteva secole aceste „bolnițe” au reprezentat spitalele țării. Călugării sau maicile erau antrenați în medicina de bază, ce numim acum „medicină de familie”, că pe vremea aia dacă te durea ceva te cam duceai la popă să-ți iei „la revedere”.

Când auziți de plantele tămăduitoare din bătrâni pe care le știau bunicii noștri, ăia de la biserică le știu, că popimea ținea registrul cu toate ceaiurile și tincturile și compresele. Au și acum o grămadă de tratate și manuale, au și regulamente de funcționare din vremurile alea, cu ce reguli trebuiau ținute pentru pacienți în funcție de ce boli aveau. Parexamplu, regula era să le dai un pahar de vin, acolo, la oameni, cu excepția celor care erau nebuni.

Experiența asta cu bolnițele i-au făcut să înțeleagă necesitatea igienei. Uită-te la fiecare biserică și mânăstire cât de curat e totul, cum e aranjată toată treaba. Nu prea găsești biserici murdare și cam peste tot e un țuști unde să te speli pe mâini încă de pe vremea lui Mihai Viteazu. Când le explici ălora cum e cu medicina se uită la tine ca la un gândac, păi ei făceau medicină și prevenție de boală de pe vremea când nu existau seringi.

Să te duci la Daniel că a venit pandemia și să-l anunți „Gata, vezi că am descoperit că trebuie să ne spălăm pă mâini că e gravă treaba” trebuie să fi fost super-interesant. Cred că i-a căzut căciula de aur de pe cap: „băi, voi acum ați aflat?”. Și trebuie să fi fost interesant să-i explici și partea cu liturghia cu o singură lingură, că ai văzut tu o slujbă odată. Au mai fost pandemii, oamenii ăia știu ce au de făcut, nu ți-o bagă pe gât, nu e așa cum crezi.

În ultimii ani au înființat 45 de spitale și clinici în România. Sau, dacă vrei să fii cârcotaș, na, un spital și restu’ clinici, cabinete medicale și azile. Restul țării, aproape unul, la Mioveni. O să zici „da, dar cu banii noștri”, da, dar nu cu banii tăi, că tu n-ai dat la Biserică, au dat babele alea de care faci mișto că pupă moaște. Taxele le plăteai oricum, bucură-te că nu s-au dat toți banii ăia pe panseluțe, a făcut și un cabinet de dentiști popa.

Și mai e o treabă pe care trebuie s-o știi despre popii ortodocși

Știi cum e spovedania, otodocși, nu? Nu e ca la catolici, în cabine telefonice. Ăla te vede înainte, se uită la fața ta și dup-aia îți pune prosopul pe cap. Acuma, eu am lucrat în presă vreo 15 ani pe administrație publică locală, am auzit atâtea declarații și atâtea povești încât pot detecta foarte ușor un om care minte. Mai ales în scris. Nu că-s eu mare magician, orice jurnalist cu peste 10 ani o poate face dacă a fost atent.

E, închipuie-ți că popa are aceleași abilități. Vede fața ta când vii să mărturisești un păcat și-apoi aude păcatul. Știe cum arată un mincinos, știe cum arată omul care înșeală nevasta, știe cum arată hoțul, lăudărosul sau criminalul. Nu-ți închipui că fața sau postura nu te dau de gol, știm astea de câteva mii de ani. Când vorbești cu un popă cu experiență ăla știe instant ce fel de om ești și ce te apasă.

Cu cât e mai mare în rang, cu atât ăla își rafinează arta. Că vin la el oameni tot mai importanți, nu doar adulterinii din sat. N-am zis degeaba că Daniel e Primul Vorbitor, tipul este cel mai aproape personaj de un telepat pe care-l cunoști. Nici Teodosie nu e departe, știe exact cum să vorbească și cu cine și când, de ce crezi că nu poate să-l oprească nimeni?

Adaugă la asta o vastă cultură și studiu aprofundat al unor idei filosofice de-ți crapă capul. Nu de-asta de Șopenhauăr, chestii grele, că ăștia se gândesc la fazele astea de mii de ani, au o arhivă enormă în spate de alți deștepți care s-au gândit la firea omului, la tentațiile și amăgirile vieții, la moarte, dacă e definitivă sau nu, la transceză și practicarea umilinței reale. Nu e doar „A zis domnu să ardeți vecina și să nu vă căcați în crâng”.

Cam ce crezi că ar zice Daniel

Băi, dar să presupunem că face ăsta o un AVC și se trezește un pic trepanat dimineața și uită ce are de făcut. Și iese un pic la scandal că tot îl ceartă lumea toată ziua. Ai avea tupeu să-l auzi? Că pune mâna pe trafalet și șterge cu ăștia pe toți pereții.

„Ce vreți mă? Ce mă tot frecați la cap cu pandemia? De când a început? Avem un an? Ați făcut un spital până acum? Cum, mă, orice prost din Ilfov care a furat terenul de la tac-su poate să facă un bloc de 7 etaje la porumb să vândă la fraieri în 6 luni și voi, a șaptea țară din UE, cea mai tare din regiune, nu? Băi, ați făcut curat în spitale, că vin acum și vă verific. Tot nosocomiale? Ce tot dați foc la spitale, bă, avem o înțelegere, fără mișcări bruște, sunt popii mei suprasolicitați că umpleți cimitirele. Și nici nu mă lăsați să-i înmormântez calumea, că la Mega la coadă poate să se înghesuie lumea, să-l plângă pe ăsta pe care l-ați omorât, nu! Și nu mi-i mai aduceți scrum, ce mama mă-sii!
Nu le mai dați foc, spălați dracului spitalele alea, Doamne iartă-mă că l-am pomenit pe ăla, cum naiba pot să țin bisericile curate cu un popă și două babe cocoșate și voi cu 70 de fraieri nu puteți da cu mătura și o pensulă pe gard.
Ce-ați făcut cu banii, zevzecilor, i-ați dat la presă, ați băut gaz, ați ars tămâia invers, ce-i cu voi? Păi n-aveți, băăăă, trust de presă, cu radio, televiziune, agenție de presă? Cu de o mie de ori mai mulți angajați decât am eu la trustul meu de presă? Puneți-i pe ăia la treabă, scoateți-l pe Adelin Petrișor din podcast de la Micutzu și ziceți-i să trăncăne ceva pe treaba asta.
Ați făcut mă, ceva, cu Colectivul sau tot pe mine dați vina că n-am făcut slujbă rapid acolo, de parcă eu sunt Tudor Chirilă să dau repede o virală pe Facebook. Ziceți că luați Oscarul? Ce-o să se bucure familiile ălora morți pe faza asta. Mi-e mort copilul, dar măcar am luat un Oscar.
Și-acum ce vreți, să dau eu sfoară-n țară să se vaccineze lumea. Păi aveți, bă, vaccinuri? Unde sunt? Vreți să mă vaccinez eu în public, în altar? Credeți că dacă o fac mă ascultă ăștia? Eu le zic la ăștia să fie smeriți de mi s-a albit barba, sunteți drogați, e iar Câțu cu ganja-n dinți, voi credeți că toți ăștia care se cred deștepți m-au ascultat?”

Dar nu zice astea

Teoria generală printre ăia care se hrănesc cu McPresă prefabricată de pe aplicație e că Danielul nu prea face ce ar trebui să facă. Adevărul e altul. Când aveți timp citiți Popa Tanda a lui Ioan Slavici, e cea mai bună carte motivațională scrisă vreodată de un român. Rezumatul e cam așa: Popa a primit un sat de săraci, un popă într-un sat de săraci e un popă sărac. Ăia erau și săraci și leneși. Prima dată a încercat popa cu sfatul, oamenii au apreciat gestul și au început să se sfătuiască întrei ei. Apoi cu dojana, iarăși oamenii l-au urmat și au început și ei să se dojenească unul pe altul, „hai bă să ne apucăm de treabă”. Dar nici asta n-a mers, așa că a trecut la batjocură, și oamenii la fel. Și săracii tot săraci, popa tot sărac. Și dup-aia s-a prins de treabă și a zis că măcar el să-și aranjeze casa, că altfel moare cu ăștia de gât. Și s-a apucat să-și aranjeze casa și gospodăria și ce crezi că s-a întâmplat?

Popa ăsta suprem face biserici. Că aia-i treaba lui, să facă biserici. A zis că face Catedrala aia până la centenar, a făcut-o, i-a dat cu slujbă. Singurul caz de lucrare inaugurată la timp în ultimele trei decenii. L-ai vrea la Steaua? Sau măcar CNAIR? Face biserică după biserică și sfințire după sfințire. Frumusețea e în ochiul privitorului, eu zic că arată bine Catedrala, e făcută de ăla care a făcut-o pe aia de la Bacău și aia e hardcore rău. Dar chiar dacă nu-ți place, nu poți să negi că locul unde fac ăia chestii e curat și aranjat. Și nu sparge banii pe panseluțe.

Dar face asta cu banii statului. So what? E unul din sutele de admini ai banilor publici. Problema nu e ce face ăsta, ci ce nu fac ceilalți. De ce adminul cu banii de sănătate nu face spitale și nu le mătură pe ăstea pe care le are. De ce adminul cu banii de școli nu face școli și creșe.

Știi de ce nu fac? Că-s preocupați să-ți bage fitile ție despre cum ăsta nu țipă „VACCINAȚI-VĂ!!!!”. Că dacă tot mutăm narațiunea aiurea nu observăm că și pandemia asta a fost prilej de bulibășeală și furt și ăștia fac exact aceleași mizerii ca pesedacii, ba chiar mai nasol.

Altfel, omul vorbește pentru ai lui pe subiectele care contează. Uite, ultima oară a explicat cum nu e bine să faci circ când te ocupi de rugăciune.

Cine face gât și de ce

Și știi cine-s ăia cu mâna pe claxon? Ăia din presa care nu dă știri pozitive decât pe bani. Fii atent treabă: În perioada de sechestrare în case a circulat o știre pe Trinitas cum organizația Filantropia, cred, a BOR, a dus niște mâncare la ăia mai vulnerabili care nu puteau să-și procure acum. Aveau un parteneriat cu „un restaurant”, nu i-au dat numele, dar se vedea clar pe pungile alea că-s de la Mec, se vedea și restaurantul. Cum Trinitas nu are reclame și cum nici măcar la bani de la Guvern nu au luat pentru „pandemie” nu le pasă.

Nu e singura firmă care a ajutat. Caută să vezi Kaufland, că și ăia au dat din greu și vezi dacă găsești prin presă vreun articol să nu fie plătit. Nu te ambala că nu scrie (P) pe el, vezi cum e scris, te prinzi ușor. De-aia plătesc reclame pe youtube pentru ca să afle lumea de ei. Când profesioniștii zic că BOR ar trebui să-și corecteze imaginea, ei zic de fapt că ar trebui să mai deturneze niște bani din aurit acoperișul bisericii și pentru niște advertoriale în presă.

Pe de altă parte, nu lua treaba asta foarte în serios. Nu te obligă nimeni să crezi, să devii ortodox sau să-l consider pe Danny cel mai deștept dintre deștepți. Repet, una din ideile de bază ale ortodoxiei e că până și el poate să greșească. Și la fel și ceilalți de dedesupt. Nu te încorda să explici Mercedesuri și țoale de aur și alte chestii, înainte să te documentezi un pic pe subiect. S-ar putea să ai surprize. Parexamplu, oamenii de rang superior nu prea au avere, că tehnic toată averea lor e a bisericii. Nici măcar hainele de pe ei nu le aparțin.

Și-apropo, jumătate din glumele de pe internet pe seama Patriarhului de la mine vin, așa că nu încerca să mi le repeți că le știu. N-am interdicție să intru în biserică, n-am fost afurisit, nu mi-a dat nimeni blesteme, am prieteni credincioși de mai multe confesiuni, suntem bine. E fain cu ăștia și prefer în locul iacobinilor.

Foto credit: Arhiva Ziarul Lumina / Arhid. Ştefan Sfarghie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

261 comentarii

  1. Mai. Ortodoxia e super misto si prin faptul ca popa tb sa fie musai insurat. Deci nu ca la catolici, unde e pepiniera de homosexuali.

    Stii ca toate abuzurile sexuale asupra copiilor de care ai auzit ca le-au facut popii catolici sunt violuri de baietei?

    La noi popa tb sa fie insurat, partea asta e oarecum asigurata.

    Darrrr nu despre asta e vb. E vb ca is praf in ultima vreme.

    Si nu e de la traditie, is praf ei.

  2. Eftimie … As always… Jos pălăria.

  3. Esti naiv daca ne zici ca bisericile se fac din cutia milei. Câți bani s-au pompat de la guvern și PMB pentru Catedrala? Cu nemiluita. Nu as avea nimic împotriva sa se dea bani la biserica dacă aceasta s-ar implica activ in comunitate. Dacă se comporta ca orice companie lipitoare la bugetul statului, vorbim degeaba.

    • Este interesant cum orice am citi, tot la propriile idiosincrasii ajungem. Si pe mine dupa ce am citit si sunt de acord cu ce e scris ma deranjeaza ca se spune cum papa e infailibil, desi s a renuntat la doctrina infailibilitatii de la Conciliul Varican ii daca nu ma insel :)

    • @Unu Da, s-au pompat bani de la stat pentru catedrală, iar toți banii ăia se vede unde au fost investiți. În proiectele de infrastructură s-au pompat mult mai mulți bani și nu prea se văd. De ce este oare situația asta? Poate că statul român ar trebui să ia notițe despre cum se administrează un buget.
      În ceea ce privește implicarea în comunitate, biserica o face (deși ar putea să o mult mai mult), trebuie doar să cauți.

    • @Eftimie: poate faci intr-o zi si comparatiile banesti. Cat intra intr-un an in bugetul Sanatatii si cat intra intr-un an in bugetul BOR (cu donatii cu tot).

      Sa vezi atunci distractie, cand o sa ne prindem cum se ft banii aiurea la Sanatate si cum astilalti de la BOR si-au trantit catedrala cu o zecime din bugetul concurentei.

    • Da, la mine in zona cand venea TIR-ul cu materiale de constructii de la sponsori (si nu unul, multe), intai trecea pe la casa popii si descarca, pe urma pe la casa primarului si la sfarsit ajungea si la parohie cu niste resturi. Primarul are ditamai viloiul, iar popa are doua case noi in aceeasi curte si a inaltat la maximum gardul :)
      Dar sunt absolut sigura ca asta e un caz izolat, as zice aproape unic.

    • @Unu’ Până la inaugurare s-au alocat 121 de milioane de euro, după surse independente. BOR susține că s-au cheltuit 110 milioane de euro plus TVA din care 75% fonduri de stat. https://www.g4media.ro/statul-roman-a-dat-pana-acum-peste-121-de-milioane-de-euro-din-bani-publici-pentru-construirea-catedralei-mantuirii-neamului.html

      Prin comparație, Stadionul Național a costat 207 milioane de euro, bani de la stat. Bugetul Capitalei este de 2 miliarde de dolari.

    • Orice ban public dat unei biserici, în afară de cei prevăzuți în legea cultelor (despre care mi-am zis părerea de ce sînt OK într-un alt comentariu aici), sînt cel puțin discriminare (de ce banii din taxele mele se duc la o religie anume care nu e mea), dar cel mai probabil sînt evaziune, furt, mită, delapidare (sau o combinație din astea).

    • @Mihai
      Da, se implica foarte mult. Oamenii se imbolnavesc si mor in timpul pandemiei, iar BOR o arde boem cu adunari religioase si cat mai multe mesaje anti-vaccin.

    • NOU
      #17

      Eftimie, e recurent observ argumentul asta al tau ca 200 milioane a cheltuit statul pe un stadion si 120 (tot statul) pe silozul mantuirii neamului.
      Da-mi voie sa te intreb totusi ceva, pornind de la faptul ca Romania este un stat laic, nu are religie oficiala de la nici un cult (dupa cum au grecii de la ortodocsi):
      Statul finanteaza cu 200 milioane (nu intru in discutii daca atat a costat pe bune ala) un stadion deci cheltuiala din buzunarul contribuabilului. Stadionul este gandit (sper) ca pe langa cheltuieli sa fie si generator de venituri la bugetul care tocmai l-a finantat si anume: venituri din bilete de la meciuri, concerte si/sau alte evenimente ce se pot desfasura acolo, hell chiar si de la evenimente religioase.
      Statul(laic sa nu uitam) finanteaza cu 120 milioane un siloz care nu ii aduce ulterior venituri lui ci doar smenarilor care il gestioneaza.

      Sesizezi o problema in toata combinatia asta?

    • Sigur, doar ca daca stam sa analizam rationamentul scris de Doamna cu coasa, si catedrala poate fi o sursa de venit. Separat de faptul ca vorbim de un monument cultural. Toate tarile au catedrale care sunt adevarate opere de arta si de altfel sunt si incluse in patrimoniul cultural. De catedrala Notre Dame din Paris de ce nu comenteaza nimeni nimic? Catedrala pentru refacerea careia s-a unit tot globul, indiferent de religie. Pentru ca nu sunt numai cladiri unde se practica o religie, dincolo de simboluri, sunt monumente culturale. Stilul gothic(catolic) e apreciat de mai multi oameni decat cel bizantin(ortodox) insa ambele tin mai mult de arta decat de religie in sine.

    • NOU
      #20

      Foarte bun argumentul tau, si stadionul si silozul au fost construite incepand din acelasi an, 2011 ca urmare:
      Arena Nationala – 9 ani – 13 milioane de euro pierderi pentru statul roman.
      Silozul mantuirii neamului – 9ani – 120 Milioane de euro pierderi pentru statul roman.
      Si nu am pus intentionat in acest comparativ costul stadionului pentru ca nu il trec la pierderi. O sa il trec la pierderi in momentul in care o sa ne spui cati bani a adus la bugetul statului silozul ala ca sa merite finantarea.
      Ok in nici un univers valabil (200 milioane+ 13 milioane) < 120 milioane insa daca facem comparatii din astea urechiste poate ne mai spui cat cheltuie statul si cu salarizarile si altele ale personalului angajat la siloz, ca sa aducem comparativul mai aproape de realitate.
      Inteleg oarecum unde bati cu argumentul, si daca Dolarel vrea sa fie primar general al capitalei in viitorul apropiat, iar rezultatele financiare de la BOR ii fac cinste, eu il sustin, atata timp cat e diriginte de santier pe spitale, scoli si chiar si stadioane. Nu la silozuri de mantuire.
      Multumesc.

    • În 2016 BOR a avut un profit de peste 4 milioane de euro (Biserica are doar anumite facilități, nu e gratis totul, plătește taxe și impozite) și a cheltuit 21 de milioane de euro pe activități sociale și filantropice.

      https://www.gandul.ro/stiri/sfantul-profit-al-bisericii-ortodoxe-ce-excedent-au-declarat-la-finante-eparhiile-bor-si-cati-bani-au-cheltuit-in-scop-social-filantropic-16585918

      Aici găsești o hartă interactivă cu aproape 800 de instituții sociale finanțate de BOR:

      http://map.patriarhia.ro/

    • NOU
      #22

      Cris de la ‘poate fi o sursa de venit’ pana la ‘este o sursa de venit’ e ca si cand tu ai impresia ca o ai de 20cm da de fapt e de 10. Bossule in Franta toate bisericile, templele si moscheile construite pana la 1905 sunt in proprietatea statului.(Including Notre Dame) Deci situatia e un pic diferita fata de Romania. Bilet se cumpara (cand se putea vizita) doar daca vrei sa urci in turn sau sa mergi in cripta, intrarea simpla in biserica e gratis. Mai sunt tururi platite, etc, INSA atata timp cat statul este proprietar si se ocupa si de mentenanta lor are tot interesul sa isi scoata din cheltuieli, prin aceste tururi, bilete.

      Statul Roman are titlu de proprietate pe silozul ala? O cota parte, ceva din veniturile ulterioare, ca investitor strategic in BOR vad ca este.

    • NOU
      #23

      Hmm ce coincidenta Eftimie, tot in 2016 BOR a primit de la statul roman ~106 milioane de lei. Asa e usor sa faci filantropie si PR pe banii statului cand tu nu scoti un leu din buzunarul propriu. Ba chiar si profit, lucru dracu’ ;)

      http://culte.gov.ro/wp-content/uploads/2021/01/Sprijin-financiar-constructii-si-reparatii-2016.pdf

    • Catedrala a costat cam cat toaca parlamentul in 6 luni sau johanis in 2 ani, imi spuneti marile realizari ale parlamentului din ultimele 6 luni sau ale lui johanis in ultimii 2 ani ?

    • Si ca sa continui comparatiile catedrala a costat cam cat consuma servicile in 2-3 saptamani, imi poate spune cineva ce fac exact serviciile intr-un an de zile timp in care consuma banii cat pt 15 catedrale, in afara de a-i apara pe johanis, catu si orban de iubirea poporului ?

    • NOU
      #26

      Dar ce bine pus la punct vad ca esti товарищ Constantin, poate ne dai si niste surse pentru afirmatiile tale de unde reiese ca serviciile cheltuie 120 milioane in 2-3 saptamani, si Jo Hannis aceiasi bani in 2 ani.
      Vezi ca la rusi benzina e mai de proasta calitate sa nu te zgarcesti sa pui din aia ieftina cand te duci dupa solda ca iese ulterior de belea.

    • Cosasule tocmai a facut catulanu bugetul prin care mareste cu vreo 50% bugetul spp – cum am zis ca sa-i apere de iubirea poporului iar daca luam impreuna cu sri,sie si sts ajungem la peste 3 miliarde/an adica peste 250 milioane/luna.

      La sparlament s-a marit cu vreo 15% bugetul pt ca au venit astia buni de dreapta la peste 300 milioane/an adica peste 150 milioane in 6 luni iar johanis are peste 50 milioane/an adica in vreo 2 de ani de excursii la schi consuma cam de o catedrala.

    • NOU
      #28

      „Guvernul a pompat bani în Catedrală”. Well, let’s see: Guvernul a alocat banii din bugetul țării; bugetul țării este din impozitele cetățenilor; majoritatea cetățenilor sunt creștini ortodocși; creștinii ortodocși plătesc impozite; din impozitele lor se alocă fonduri pentru Catedrală. What’s Wrong With That?

  4. *Când fumezi cot la cot cu Dragonu'”

  5. Lung, nu am stat sa citesc tot…oarecum cert, este ca desi acum sunt bine, vor intra pe panta descendenta…usor, usor le dispar ‘clientii’…cei de peste 50 de ani…restul sunt atei /agnostici/ nepracticanti…plus natalitatea in galaleata…dar hai ca le-a ajuns , aproape 2000 de ani…

    • Ai rade ca sunt o gramada de tineri credinciosi practicanti. Familii de IT-isti de Aviatiei care umplu bisericile duminica pe acolo.

    • exact. o sa fie super distractiv la anul la recensamant cand o sa vedem cati se declara ortodoxi si alte asemenea secte. tot vad ca lumea are senzatia ca scade puternic numarul credinciosilor dar inca nu. cred ca mai stam cativa ani buni.

  6. Tocmai am citit primul advertorial platit de Danny I(P)S.

  7. ce m-as amuza sa fie si la noi ca il alte tari: te declari ortodox, platesti. Biserica sa se sustina din ce ii dau credinciosii, sa fie cum zic englezii: put your money where your mouth is. Totul pina la bani :D

    • Stai linistit, astfel de „recesaminte” nu o sa existe niciodata in Ro. E mult mai ok sa se mearga pe idea… 90% se declara. Stim toti cum e cu declaratul ala… ar fi tare interesant cum ar sta treaba daca ar trebui sa cotizezi.

    • eu sunt foarte de acord. pe de alta parte mie statul sa imi faca reducere din impozitele pe care le platesc si mai departe dau ei la biserici. sa vezi atunci surprize, ca desi vrem spitale, avem tot catedrale.
      declaratul… iti zic eu, cam 10% din oameni merg la biserica.

    • asta e ca chestionarele alea completate in spitale, de fata cu doctorul: „sunteti multumit de serviciile prestate?”

  8. NOU
    #42

    La partea cu spovedania ai făcut ce a făcut Stephen King în Misterul regelui.

  9. ce vrei bah, sa dea afara pompierul?

  10. Doua chestii:

    Ce nu-mi place la BOR: ca pretind ca ei si numai ei is calea spre mantuire si trag foloase din asta. Exemplu, stiu de o faza recenta: preot nou repartizat la o biserica de tara, a trimis babe/mosi din consiliu sa faca cheta/culeaga semnaturi pt o casa parohiala. Preotul are de facut naveta 18km si ii greu. Daca nu, te bate Dumnezeu. Si bietii oameni de la tara o iau de buna, nah vine tanti Maricica la usa, tre’ sa dai ceva, nu?

    O idee, de ce nu fac toate bisericile crestine (catolici, ortodocsi, protestanti, anglicani etc) o federatie? Care sa se numeasca simplu Biserica Crestina. Ca putere/imagine la nivel global, avantajele ar fi colosale. Fiecare si-ar tine ritul/dogma in continuare, dar sa existe un singur dept de PR/media, un singur consiliu de administratie. Papa ar fi doar un membru in consiliu.

  11. Lumea mai citita dispretuieste bor din motive istorice:cum pupau,ei,temeinic poalele osului domnesc,indiferent de origine,cum au aderat ca vantul si gandul la miscarea legionara,cum s-au adaptat la noua oranduire comunista,si prin turnatorie au sustinut o oranduire dementa,cum fara jena au pus gheara pe activele greco catolicilor,cum au schimbat macazul si au devenit agenti electorali iliescieni,firea sau pandele,cum intretin,in special in diaspora,o atmosfera de ev mediu intarziat in bisericile nou infiitate…lumea ii acuza de lipsa de caracter. Si nu e fair play sa ii compari cu politicieni,primari sau alte categorii similare,aia sunt alesi,ii mai sanctioneaza alegatorii,popimea acumuleaza averi fara jena.si colac peste pupaza,multi sunt aroganti….

    • Cam ai sumarizat tot. Si acum ca un pic vrea USR-ul sa le dea putin peste mana si sa mai faca populatia sa constientizeze e nasolo…

    • „cum intretin,in special in diaspora,o atmosfera de ev mediu intarziat in bisericile nou infiitate” – ar fi interesant sa detaliezi partea asta

    • @Bogdan,hai sa iti sintetizez putin:

      – comunitatea romana din tari straine a crescut/probabil va mai creste,drept urmare,poate la dorinta credinciosilor/la initiativa bor,apar biserici ortodoxe noi
      -cu spatiul se rezolva,in speta in Franta,unde bisericile catolice se inchid in draci,se inchiriaza spatiul pe sume modice(cat nu suporta ei romanii,macar nu se transforma in moschei)
      -serviciile religioase trebuiesc asigurate de preoti,si sa nu iti inchipui ca un preot roman,cu situatie , pozitie sociala o ia aiurea la propavaduit ortodoxia in vestul europei,ci apar de multe ori niste preotei de la tara sau fara biserica ,mai un sot de doctorita,care se aciueaza si se apuca sa presteze
      -calitatea materialului fiind slaba,sau obisnuiti ca la tara,devin niste mici dictatori,incep sa emita diverse judecati despre x si y,care nu frecventeaza biserica asa cum vrea el,asta dupa ce isi fac liste in paralel cu romanii,si situatia materiala(banuiesti de ce)
      -in cazul celor nepracticanti,sau care arata nesupunere,le refuza diverse servicii religioase ,pe motiv de necredi ta,bonus isi informeaza si colegii din zona sa nu ii primeasca,la un botez de exemplu
      -bonus,avand o masa de practicanti habotnici,le indica acestora cine e frecventabil si cine nu(pai sa imi cada fata cand niste baietasi,ce ii chemasem la spart pereti,incep sa imi spuna ca stiti,a zis parintele ca nu veniti si e pacat,si ca a zis sa nu va lucram daca nu mai veniti si la biserica)

    • Becaly, am niste povesti de la biserica din Namur de-ti sta ceasu’… au ajuns oameni care mai aveau ceva urma de creier sa se mute la alte biserici… e noaptea mintii (pun intended).

  12. Ai scris ca un fan adevarat, se simte emotia cand vorbestii de papagalii aia.

  13. Eu am renuntat sa mai citesc dupa: „Apropo, dintre ăstea trei secte, protestanții …”. Nu strica un pic de istorie a Imperiului Bizantin si a crestinismului, in general, daca vrei sa fii luat in serios.

  14. Foarte fain scris. Daca fumez aceeași treabă îmi iese și mie același text ? 😀

  15. :)))). Ce basm frumos. Eu cred ca nu ai avut contact cu biserica niciodata. Ai uitat bifa aia cu publicitate.

  16. E prea mult si nici nu e bine documentat, ma refer la religie, sunt mai multe diferente inre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa, e mai bine sa nu te bagi daca nu esti cu adevarat bine documentat, eu nu sunt, sunt doar un observator. Oricum ar fi religia, multi oameni nu inteleg ca religia este ceva personal, aceeasi oameni nu inteleg ca si orientarea sexula e la fel, personala, privata. De aceea, e treaba bisericii (aici ma refer la entitatea „politica”, nu la dogmatica) ce face, cu cine face sau cum face. Consider Crestinismul adevarata democratie care a existat vreodata, in rest e doar caterinca, democratia facuta de oameni nu a existat, e doar o iluzie de aceea nu va exista niciodata, deoarece omul nu poate trece peste interesul material, care ii schimba obiectivitatea in subiectivitate, iar judecata lui se va altera…Referitor la politica totul e clar pentru mine, e doar in ce buzunare se duc banii, nu ca cetateanul ar conta…sau dreptatea ar mai conta, conteaza doar pentru „nebuni”…Consider ca cel mai greu lucru (cred imposibil in zilele noastre) e sa fi cu adevarat Crestin, adica sa te debarasezi de chestia materiala…Si atunci pun o intrebare simpla:

    Care este diferenta intre o prostituata si un politician daca amandoi se vind pe bani? Una ar fi ca prostituata iti ofera un serviciu (poate profesional), pe cand politicianul iti vinde iluzii :)

    Numai bine…

    • Păi așa se dezinformează: un mic adevăr ce plutește-ntr-o mare de minciuni.

    • Religia ca fi ceva personal când va fi finanțat din banii personali și când boxele vor fi în biserica, nu în afara ei. Restul e gargara ieftina.

    • Nu, religia nu este o chestie personală, initimă. Aia e credința fiecăruia (cine ce are, dacă are). Religia este instituționalizare credinței, alimentată de fricile enoriașilor (în speță cea de moarte).

      Iar articolul este o mizerie, un cerșaf de minciuni printre care două, trei adevăruri mici (gen în evul mediu, primele locuri de vindecat erau pe lîngă mănăstiri), care-s irelevante în contextul de azi, unde toate bisericile, dar BOR mai ales, este o mafie oragnizată. Care e plătită de la stat, deci sînt funcționari publici, dar nu se supun legilor cînd îi întrebi să-ți comunice cum au tocat banii primiți de la bugetul de stat. Ba mai au tupeul să și șantajeze cetățenii, cărora ar trebui să le presteze serviciile pentru care iau salarii, dar ei la înmormîntare șantajează rudele mortului că nu-l îngoapă dacă nu li se cotizează extra.

      Bisecirile îs deasupra legii, au afaceri care nu se supun legilor din țara asta. Să ne înțelegem, nu are nimeni nimic cu faptul că au afaceri, dar fac concurență neloială altor companii cu aceleași domenii de activitate, care plătesc taxe. Și contractul social este așa: plătim taxe, iar statul oferă servicii de bază de banii ăia. Ăștia nu cotiează partea lor. Iar statul, prin politicienii corupți ajunși la vîrf, trădează contractul social, direcționînd banii cotizați de cetățeni/firme (pe lîngă sumele imense ce le dă deja statul din buget pentru susținerea cultelor – ceea ce este OK, că e lege pt asta) pentru cumpărat bunăvoința acestui organism mafiot (că e eficientă propaganda la următoarele alegeri). Dacă statul s-ar fi obosit să facă măcar un pic din serviciile alea de bază (niște spitale, școli, infrastructură), poate lumea nu ar fi așa revoltată că s-au dat bani extra și la biserici. Dar statul nu dă bani decît la biserici. Avem ~18000 de biserici și ~400 de școli în țara asta, în pula mea!!!

      Colac peste pupăză, au și pretenția să îsî poată vîrî nasul în treburile unui stat laic, în timp ce sfidează cu neobrăzare legile acelei țări. Gen s-a dat LEGE că nu se fac întruniri publice peste x persoane, ei dacă e lege, bună, rea, e obligatorie pentru toată lumea. Dar nu, ăștia fac cum vor ei – însă e o altă discuție de ce instituțiile statului sînt slabe și nu reușesc să impună domnia legii la astfel de cocalari.

      TLDR dacă s-ar autofinanța (majoritar) din ce cotizeză enoriașii, dacă nu ar fi deasupra legii, și dacă nu ar fi așa de neobrăzați (ce pula mea îs difuzoarele scoase în stradă, din care urlă chestii bisericești?!? într-un stat laic?!? practic încalcă unora dreptul la identitate religioasă, băgîndu-le cu forța pe gît ortodoxia dogmatică medievală), atunci ar fi mai tolerați. Dar sînt doar o ciumă, o mafie, cu comportament de cocalar cu aere de superioritate. Un instrument de manipulat medieval, care dintotdeauna a fost folosit pentru a țîne la vîrf o sectă selectă, care exploata marea masă a populației – chestie care din păcate e adevărată șî astăzi, că politicienii corupți au realizat demult cît e de eficientă trompeta asta.

    • @L: chiar tu relatezi ca problema principala este la nivel central și nu la BOR. Cu ce te ajuta de exemplu ca celelalte ministere care primesc bani de la stat iți arata pe ce se duc banii aka salarii nesimțite, prime și alte cacaturi de sporuri?

      Efectiv din partea BOR vedem niște construcții care deservesc o anumita pătura socială, însă efectiv din partea celorlalți ce vedem coane? Vedem pula, nicio îmbunătățire notabilă în niciun domeniu.

      Sistemul este de cacat de la A la Z cu foarte mici excepții.

      Nu iau apărarea BOR, dar direcționează-ți ura către problema principală, statul.

  17. „A zis că face Catedrala aia până la centenar, a făcut-o, i-a dat cu slujbă”

    pe bune?!??? macaraua aia e acolo ca sa ajunga credinciosii la sfinti? sau in bunul stil romanesc a inaugurat 3 metri de autostrada?, ca inca nici toate cupolele nu sunt montate, ca dupa o pauza foaaarte lunga in care nu s-a intamplat nimic au aparut vreo 2 in curte.

    • cam la orice biserica din tara e afis cu donatii pt catedrala. tot acolo se arata exact planul de lucrari conceput de acum 12 ani. citeste-l, o sa fii surprins. pe urma sa imi mai arati vreo lucrare publica de la noi din tara care a respectat termenele si bugetele macar aproape cum s-au respectat la aceasta lucrare.
      am zis-o demult, daca bisericii i-ar fi date lucrarile de autostrazi, demult le aveam.

    • De acord. Să dea statul lucrări de infrastructură (de ex. autostrăzi) oricărei biserici ce se înscrie la o licitație publică>Dar doar după ce biserica plătește taxe pe afacerile ce le derulează. Dacă așa avem autostrăzi mai repede, doamne ajută.

    • depinde ce intelegi prin asta.
      biserica plateste aceleasi accize/taxe/tva ca si noi la gaz, curent, benzina consumata etc. plateste impozit pe salariile angajatilor. plateste tva pe ce cumpara de la magazin(mopuri, becuri etc.).
      acum ca tu ai vrea ca din banii pe care ii incaseaza sa mai dea bani la stat mi se pare curios, avand in vedere cam cum administreaza statul acei bani.

    • @mst Alunecos mai ești. Faptul că biserica pe ce cumpără, plătește prețul întreg inclusiv TVA-ul nu se cheamă că plătește impozite la stat. Ar fi chiar jaf de nu ar fi așa, pentru că firma de la care cumpără trebuie să rețină TVA-ul și să-l vireze la stat. Iar pe salarii nu plătește biserica nimic, că toți banii (salariul brut) vin de la stat, el doar dă netul angajatului, iar restul îi dă înapoi la stat.

      Da, aia înseamnă să plătești taxe, mai puțin pentru ipoctriți ca tine. Să plătești o parte din venituri ca parte din acel contract social de care s-a mai vorbit aici. Eu asta vreau să văd: că plătește impozit (pe venit sau pe profit, cum dorești) pe afacerile ce le derulează. De la hoteluri, pensiuni, afaceri cu deșeuri, afaceri cu asfaltări, podgorii și producție de vinoase/alcool, vînzare de lumînări și obiecte de cult, pe absolut tot, cum face orice firmă din țara asta.

    • @mst Sau poate să se rezume să funcționeze ca o firmă de binefacere, ONG dacă vrei, doar că atunci nu are voie să aibă venitori comerciale (și de nu respecți asta, faci pușcărie), se va rezuma la banii ce-i primește de la buget prin legea cultelor. Că doar cheltuielile legitime ce le are sînt acoperite de la buget, inclusiv salariile tuturor. Vezi, poate îți convine mai mult așa.

  18. Chapeu… foarte bine documentat, drăguța șopârla cu papa dar chapeu…

  19. E baetzi buni, nu contest. Mai ales pentru dansii.
    Admirabil cum incerci sa-i scoti la vopsea.
    1. Dupa mine, e incontestabil ca li se sterpezesc dintii si îi ia de la lingurica cand aud de vaccinuri, medicina, stiinta. Dracu’ stie de ce, o iau ca pe un atac personal. E o falanga puternica de anti-vaxxeri in BOR, sa nu o dam pe dupa copac.
    2. Dl IPS Teodosie e un carnat si un falit moral (cum ii place amfitrionului nostru sa zica). Cat sa o tragem cu demcratia din BOR ca sa nu recunoastem ca doar un dubios si fost turnator cu priza la sosoace.
    3. Stiu ca dvs, in calitate de autor, alegeti ce parte a subiectului “adresati”. Dar mi-ar fi placut sa abordati si situatia interesanta a Seminarului Teologic din Husi si clasica batista pe tambal.
    P. S.: comparatia dintre curatenia unei biserici si a unui spital e desebit de inspirata si adecvata.

  20. ti-a dat Dany niste tamaie de aia buna :-D ?

  21. Ce dragut si ce mult ai scris. Cum se iau USRistii de acesti vasnici popi calzi, blanzi dar in acelasi timp buni admini. Sa o luam pe rand. Din prezent in trecut sau din trecut in prezent ? Din vremuri imemoriabile popii au agonisit in prostie. Au avut domenii mari si umbla vorba prin targ ca le vor inapoi, o parte macar. Sub Ceasca au turnat tot ce s-a putut. Sub PSD s-a pornit catedrala si 34343 de biserici inutile facute in ultimii 30 de ani. Tot ce fac e in primul rand pt ei. Apropos, la catolici nu te obliga absolut nimeni sa platesti daca nu te declari catolic. La noi se toarna cu toptanul din buget. Cere si tu niste taxe inapoi ca esti pocait de exemplu, sa vezi ce primesti.

  22. Aha, intai a fost articolul in care il spalai pe ceasca, acum pe danny si bor, urmatorul care e ? Baselu?

  23. Eftimie, you’re my hero!

  24. „Popa Tanda” e genială. Subiect, scriitură, personaje, tot.

  25. Daca traia Teoctist, mi ti-l spala Eftimie si p-ala. E si asta un talent :)

  26. … pana una alta cifrele ne arata ca in lupta asta cu credinta, toate bisericile din Ro au reusit sa adune 2 milioane de oameni la vot. Restul e poveste si aberatii, BOR fara ca$h de la stat e egal cu zero… si el stie asta, dar ce sa faca ca si-a pierdut singurul avantaj pe care-l avea fata de politicieni… la referendumul acela inutil.

  27. Misto ca BOR se descurca sa faca biserici si catedrale dar ai uitat sa ne spui ca acele imobile sunt fabrici de bani. Daca bisericile n-ar aduce venit s-ar mai construi? Asta e intrebarea. Ca nu vad pochii pe strada la adunat homelesi sa-i imbrace sa-i cazeze si sa le vindece sufletu. Stii de ce? Ca nu e rentabil, nu aduce profit. Nici pochi care sa mearga la primar si sa-l intrebe :”-Care sunt batranii saraci si uitati de neamuri din satu asta? De acum vrem ca mica noastra biserica/comunitate sa aiba grija sa nu sufere de singuratate si sa le dam un lemn si un colt de paine.” Da, nu-i treaba bisericii sa ajute saracii, paltim taxe separate pentru asta, asa e. Dar oare e treaba bisericii sa stea nepasatoare la necazurile celor incercati?
    Deci, ar face Daniel catedrala sau biserica daca n-ar renta?

    • N-auzi, bre, ca BOR s-a ocupat de colectat mancarea pe care mec ar fi, altfel, aruncat-o ca nu mai avea clienti si a dat-o la 2 amarati? Ce te tot iei atata de BOR, ce-ai vrea sa faca, sa dea de la ei din afacerile lor pentru care nu platesc taxe si impozite?

    • vorbesti prostii. mai exact tu nu ai ajutat niciodata un sarac, ca de aia nici nu stii cine ii ajuta.
      cauta de parintele Dan Damaschin sa vezi cate case a construit pt oamenii amarati si cati copii tine pe la scoala si cum construieste centre sociale pt femeile abuzate, astfel incat sa isi poata creste copiii si sa ii tina la scoala.
      cator familii le-a cumparat vaca/capra sa aiba lapte sa dea la copii.
      sau de parintele tanase, sau de manastirea de la radauti, sau la paltin etc.
      habar nu ai, pt ca e foarte usor sa vorbesti despre cum ar trebui sa ajute altii saracii cand pt tine totul se rezuma cel mult la share pe fb si poate pe butonul de doneaza, ca e usor de apasat. sa pui totusi carca sa ajuti pe cineva e mult mai greu, ai fi aflat daca ai fi incercat

    • @mst
      eu nu predic despre cum trebuie sa ajuti si sa iubesti aproapele si nici nu cer bani pt asta, biserica o face.
      Biserica si politicienii se ocupa cu vrajeala si populatia, adica si eu, cu cotizatu. Atunci oare am dreptul sa-i critic?
      Femei abuzate zici? oare biserica nu incurajeaza asta? Cand am verificat ultima data biserica face diferente intre barbat si femeie si ce are voie unu si altu. Societatea asta toxica in care traim in mare parte e creata si aprobata de biserica ortodoxa romana.

    • https://www.youtube.com/watch?v=oymC0LEZX7g
      preotul dan damaschin construieste acum casa cu numarul 100 pt oameni necajiti. casa asta e pt o familie cu 5 copii, mama este bolnava de cancer in stadiul terminal. niciunul din medicii care au vazut-o in ultimii ani cand a nascut nu i-a facut nici o investigatie, desi era o tumoare la calcai ce putea fi vazuta de mult. acum a ajuns la metastaze la plamani, in scurt timp se duce.
      acest preot imediat ca a aflat de caz s-a dus si a inceput demersurile de construire a unei case pt acesti copii.
      tu, penibilule psionics, cel care are singura datorie de a comenta despre faptul ca altii ii cer lui bani, in timp ce tot ce ai facut in viata ta a fost sa bombanesti ca altii nu fac ce crezi tu ca ar trebui sa faca: ce ai facut tu concret in viata ca sa ajuti pe cineva amarat? Ai schimbat macar un maner la o casa a cuiva sarac? Preotul asta e la casa 100, deci nu te compar cu el.
      Spune tu ce ai facut concret.

  28. putine comentarii la ora asta. sa vezi maine, la cacarea de dimineata cand ne strangem toti, ce shit storm iese :)))

    Eftimie, la cat de pacatos esti, eu te cred ca ai avut nevoie sa marchezi niste puncte in zona „buna” a fortei.

    Daca te vezi cu Danny la un spritz te rog sa il intrebi daca spalatul de rufe la masina AEG (deci alta secta) in ziua cu cruce rosie in calendarul ortodox e pacat.

  29. Am incercat sa citesc, zău. Am ridicat o sprînceană la aia ca in italia te aleargă popii catolici sa iti ia zeciuiala. A doua sprînceană ka obligația din Austria de a decarta cat a zis pictorul mustăcios. Cum nu mai aveam ce ridica, m-am oprit la al doilea „gen”. Slab articol, nedemn de unul care își zice jurnalist și s-a documentat pe.wikipedia si alte.două situri obscure. Mi-aș dori să.fie si la noi finanțată fiecare.biserica cu procent don veniturile celor care își declară apartenența la ea. Ar.ramane BOR cu si jumate din followeri.

    • „slab articol”. lol.

    • Apăi nea Vali, dacă judeci cît de bun e un articol după cît de mare scandal iscă, atunci da, e foarte bun articolul. Dar parcă mai ieri ne zicea același autor, cum rețelele de socializare sînt un cancer, pentru că publică (sau aprobă spre publicare/promovare) doar conținut care provoacă emoție (negativă, că de bucurie nu se ceartă lumea în comentarii pe faceshit cu alții la fel de bucuroși), și iscă dezbateri care mai mai că degenerează în păruială din aia bună, cu răngi și topoare (moment la care poți scrie și tu un follow up, ca analiză al echipamntului folosit de combatanți).

      /sarcasm (more or less) off

    • În Italia taxa se numește otto per mile și dacă nu muncești la negru o s-o vezi pe fluturaș.

    • Abia aștept să o vedem și la noi în țară. Și să vedem taxate afacerile bisericilor. Sînt sigur că s-ar mai atenua aversiunea asta față de biserici. Oh wait….

    • Și Eftimie, ca să fim corecți pînă la capăt și să nu ne ascundem iar după jumătate de adevăr cum faci în articol, că văd că la manipulare și iscat scandal ești expert.

      În Italia (și alte state moderne) care au această taxă pe culte ce apare pe fluturașul de salariu, o să constați vă vai, șoc și groază, nu au o lege a cultelor ca a noastră, care alocă bani de la buget cultelor. Ci doar prevede cum se împart la culte banii din această taxă trecută pe fluturașul de salariu (în mare, cum e și la noi, în funcție de cîți fani are fiecare gașcă). Deci stai liniștit, și la noi în țară este taxa asta, doar că e inclusă în legea cultelor. Probabil nu au trecut-o pe fluturașii de salariu să nu se revolte lumea.

    • @L În Italia se dau pe lângă banii ăștia și bani direct, de la comunități locale sau regionale pentru construire și renovare lăcașuri de cult.
      Cât privește sumele din PIB alocate există și documente oficiale UE. Noi dăm cam cât Olanda, respectiv procent din PIB. Diferența e, totuși, de PIB, ceea ce înseamnă că Olanda dă enorm.
      https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/2/22/Total_general_government_expenditure_on_recreation%2C_culture_and_religion%2C_2018%2C_%25_of_GDP.png
      Asta ca să fim corecți până la capăt.

    • Ba mai mult, în unele țări (de ex. cele nordice) cu taxa de culte pe fluturaș, cotizarea este opțională, doar dacă te declari religios. Cînd va fi așa și la noi, n-o să vezi să-i mai pese nimănui ce vrăji mai face o organizație privată. Oh wait…

    • Banii publici dați direct bisericii în Italia intră la aia cu politicieni corupți își cumpără trompetă pentru alegerile viitoare (sau doar își spală imaginea de mafioți).

      Olanda e o țară care dă bani cultelor la vrac, ca la noi, printr-o lege a cultelor. Nu are taxa de culte pe fluturaș. Ia mergi mai la nord puțin, vezi acolo.

    • Slabă postare, atunci, Vali. Ca ti-a adus cititori și comentarii, da. Evident, blog tau, regulile take. De fapt e.o postare de tip băgat bățul prin gard, si nu inteleg de ce o organizație atât de curata și neprihanita ca BOR are nevoie de atata spălare de imagine daca e asa fata mare cum se da.

      @eftimie da, stiu ca zeciuiala italiană e de fapt 8 la mie, si e pe fluturaș, dar ALEGI la cine o dai, statul italian sau budisti de exemplu. Nu e automat luată de papistasii cei mai rai ca ortodcsii cum insinuezi.

      Ca despre autoritatea lui +Daniel asupra lui Mache, o fi cum zici tu si nu poate să îi spună nimic, dar poate sa il foota daca chiar vrea, sa il.mute disciplinar altundeva. Dar de fapt lui Daniel ii convine , ca scoate castane din foc cu mâna altuia.
      Eu as vrea cnstitutiile statului, miliția și jandarmii, sa ii faca ceva. Ar putea să îl.ia de barbă, sa il puna pe.jos, si sa il bage incatusat in duba, cum.au facut cu nea ala de zicea ca e de la Mapn zilele trecute. Le-ar creste imaginea la politai un pic.

      P.s. aia cu Biserica Catolică Ortodoxă de unde ai scos-o? Poate vrei da spui ca ambele biserici spun ca ele sint apostolice.

      P.s. 2. Aia cu protestanții care îl injura pe Darwin e si mai si. Martin Luther a trăit mult înaintea lui Darwin. Dacă ai vrut sa spui NEOprotestanti, ai parțial dreptate, sunt unele confesiuni prin SUA, Danemarca si Olanda care racnesc ca Sosoaca in împotriva teoriei.lui Darwin, dar i-ai uitat pe musulmani :)

  30. Buna ziua, ortodox nepracticant aici, deranjez doar un minut: nu contest ab initio ideile exprimate de autorul postarii, este un POV interesant, demn de luat in seama (mai ales la o abordare per ansamblu). Am o singura nelămurire, cred că pe undeva mai era și un paragraf despre impozitele pe care le plateste BOR (wink-wink), dar nu a mai intrat, probabil ieșea textul prea lung. Zic si eu, nu dau cu paru’.

    In rest, in ordinea in care-mi vin in minte:

    1) nici mie nu mi se pare urata Catedrala Mantuirii, astept sa o vad si pe dinauntru

    2) Teodosie de la Constanta nu doar spune prostii despre vaccinuri&altele, ci pur si simplu incalca legea, iar daca Romania ar fi un stat functional, el n-ar fi problema BOR, ci a Politiei&Justiției

    3) neo-protestantii sunt adevarata belea, protestantii clasici s-au molesit de mult, iar catolicii ar fi deschisi la o reunire cu ortodocsii care, din pacate, nu e dorita deloc la Moscova si Atena, unde filetismul (aka nationalismul religios) a cam devenit dogma

    4) am fost la o biserica protestanta in Danemarca (Aarhus) si nu mi-a placut deloc, am intrat intr-o pauza cand lumea se relaxa intre imnuri si dupa nici zece secunde doua ochelariste ne-au luat la intrebari (eram cu consoarta), cica „pe cine cautati? ieșirea e pe-aici!”, asa ca ne-am intors pe călcâie și din prag am decis sa anunț scurt „We are from Kosovo”, apoi am adaugat un „Inshallah!” sonor, cu o plecaciune eleganta, gen Sergiu Nicolaescu in „Mihai Viteazul”. Desigur, dupa asta nevasta-mea nu a vorbit cu mine vreo doua ceasuri, dar a meritat, hoaștele au făcut niște ochi!… clar că auzisera de „pericolul musulmanilor albi din Balcani”! :)))

  31. Ce este cel mai amuzant, in afara de glumele cu patriarhul, este ca religia ortodoxa in Romania este o gluma in sine. Bine, in tot estul. Tine mai degraba de superstitie decat de credinta. Tine mai mult de traditii – asa se face la noi etc. Intotdeauna e cineva , de obicei o fanti, care stie randuielile, de exemplu la inmormantare tre sa iti agati un prosop pe umar. Daca intebi de ce, asa se face. Nimeni nu stie de ce, dar asa se face in satul asta.

    Majoritatea celor care se declara crestini ortodocsi nu au citit Biblia nici macar de curiozitate. Femeile batrane mai citesc carti din alea de rugaciuni de 30 de pagini, cu buchie mare, scrise de vreun preot acum plecat la Domnul. Rugaciuni pentru dupa-amiaza, pentru seara etc. Un fel de site pe rit vechi cu mesaje din alea de Paste – fie ca lumina etc.

    In rest, la modul cel mai serios, e pana la bani sau pana moare vreun copil in cristelnita. In afara de hipsterii ultra religiosi, credinciosul de rand imediat isi baga picioarele. Si ce daca asa se scufunda copilul la botez de 2000 mii de ani, lasa ca stiu un popa care nu scufunda. Si cu asta basta. Pune-l pe crestinul ortodox sa decarteze bani la biserica cand nu are el nevoie de un botez sau inmormantare si vezi cati bani strangi.

    In Romanaia, credinta (95% ortodocsi) se rezuma la ba… si daca exista Dumnezeu, nu mai bine imi fac eu trei cruci cand trec pe langa biserica, ca nu ma doare mana. Apoi isi vede de viata lui intru Isus, mai minte, mai fura, mai bate – sa dea cu piatra ala fara de pacat. Ce vrei frate suntem oameni si mai pacatuim. Nicio diferenta intre hipsterul religios de azi care face trei cruci cand trece pe langa biserica si copilul care a fost candva si care sarea de trei ori intr-un picior daca calca pe canalizare .

    O alta chestie amuzanta la hipsterul crestin ortodox este ca se simte persecutat intr-o tara unde 95% se autodeclara crestini ortodocsi. De fapt nimanui nu ii pasa. Crestinul de rand nu a citit biblia, crede ca popii sunt niste hoti si da 3 lei la cutia milei ca poate ajuta si ajunge in rai. Dar hipsterlii crestini sunt victime. Sunt persecutati religios. De restul 5%.

    Bine, multi se plang si se victimizeaza pentru ca nimanui nu ii pasa in realitate de religie si nime i nu le face nimic. Ce dracu sa faci la o tara inteaga de ortodocsi, tu ateu sorosist? Canci. E o autovictimizare de tip snowflake, nimic mai mult.

    • >>Crestinul de rand nu a citit biblia

      Pai normal ca nu, nu zice Eftimie ca ortodocsii nu iau biblia ad literam? Caz in care nu e recomandat sa o citesti tu acasa, ca poate interpretezi gresit ce citesti, doar popa are interpretarea corecta.
      Bine, mai e varianta ca romanii nu au obiceiul bibliei in casa, mai ales ca oricum nu citesc si biblioteca e traditional doar decor in sufragerie.

    • „Tine mai degraba de superstitie decat de credinta” – da, chiar nu exista nicio diferenta intre cele doua. Cu ce e mai rationala credinta in povestile din biblie decat in zodii, sau in povestile cu zane, iele, si varcolaci?

    • Deci tu zici că e prea puțină credință în România și asta e rău. Huo! Sau bravo! Care e concluzia? Tu știi?

  32. Cei care se grăbesc să verse lături în capul BOR și să o scuipe în freză, strigând revoluționar ”vrem spitale, nu catedrale” uită un lucru esențial: BOR nu are nicio obligație să facă spitale. La fel cum nu BOR e vinovată că nu se fac autostrăzi, că nu se investește în infrastructură, în educație, că banul public este atât de prost gestionat. BOR își face biserici pentru că asta are în ”fișa postului”. Că nu se rezumă la biserici și pe lângă asta mai are și propriile proiecte sociale pe care le susține, mulți se fac că nu văd/nu vor să vadă.
    Părerea mea este că e o prostie să țipi că BOR e vinovată că multe lucruri merg prost în țară. Eftimie pune corect problema: nu ar trebui să ne întrebăm de ce face BOR, ci de ce nu face statul ceea ce ar trebui să facă. De ce BOR a reușit să-și construiască catedrala, iar statul român nu a reușit să-și face autostrăzi, spitale și școli?
    P.S. Aș pune pariu că dacă BOR ar trebui să se ocupe de infrastructură sau de sistemul sanitar, ar face-o mult mai bine decât a făcut-o statul român.

    • cat timp BOR o invata pe ma-ta mare cum sa voteze, e vinovat pentru lipsa de spitale si autostrati.

    • Să mori tu? Hai să mori tu de gât cu Daniel că făcea BOR mai bune autostrăzi și spitale?
      Câte spitale a ridicat BOR din 1990 încoace? 0.
      Câte biserici? 15000. În 1990 erau 3000 biserici în toată România.
      Du-te la dezalcoolizare, ficior.

    • @John Temple 1. a ridicat un spital (Providenta cred ca se cheama) si alte 44 de clinici, centre sau cabinete.
      2. La nivelul anului 2018 in Romania erau 28.000 de lacasuri de cult apartinand celor 18 culte si biserici recunoscute de stat. Dintre acestea 16.500 sunt biserici si manastiri apartinand BOR.
      3. Dupa 1990 s-au construit sau sunt inca in constructie in Romania peste aprox. 10.000 de biserici sau case de rugaciune. Din care 3.200 apartin BOR.

    • @John Temple: mai ficior bătrân, de când trebuie sa ridice BOR spitale? A ridicat Ministerul Sănătății vreo biserica intre timp și nu știu eu?

      Privește BOR ca un minister sau orice alta entitate care primești bani publici. Ei investesc acei bani publici în…exact, biserici și catedrale.

      In schimb celelalte ministere, ce fac cu banii pe care ii primesc de la buget? Exact, nimic notabil. Bine…fiecare minister trage sa primească mai mult de la buget pentru creșterea cheltuielilor cu personalul nicidecum sa investească.

      Datoria externa creste și nu se face nimic concret, doar plătim salarii, pai cum vine asta? Cred ca toți suntem de acord ca România sa se împrumute / sau sa taie fonduri din diferite domenii neimportante / sume de miliarde de euro pentru a investi în spitale, infrastructura și alte domenii cheie ale statului.

    • @John Temple Păi tocmai asta era ideea. După 1990, BOR și-a propus să umple țara de biserici și a făcut-o. Statul în schimb și-a propus să ne dea m**e și a făcut-o cu plăcere și entuziasm.
      Ideea era că BOR a realizat ce și-a propus. Statul nu prea, că de aia infrastructura e la pământ, unele școli sunt în stare dezastruoasă, iar în spitale ai șanse foarte mari să mori ars de viu.
      Dar marea durere a unora e că BOR și-a făcut biserici, nu că statul nu și-a făcut treaba. De parcă din cauza bisericilor și a catedralei, statul nu a mai avut bani de autostrăzi, spitale și școli.

    • ce faci joahne, iti dai singur la gioale? tocmai tu spui ca biserica si-a facut excelent treaba din 1990 pana acum?

    • @mst: ce nu înțeleg proștii e că bisericile alea s-au făcut din banii statului prin sistemul „a furat, dar a și făcut”. Cel mai mișto e să furi banii statului prin intermediul și cu ajutorul BOR: nimeni nu zice nimic pentru că „te aude dumnezeu”.
      Asta am vrut să evidențiez, dar din păcate mormolocii n-au creier. Au capul pe umeri ca să nu le plouă-n gât.

    • si cu autostrazile si spitalele cam cum stam la ‘s-a furat, dar s-a si facut’?
      da-mi un exemplu de institutie publica din tara asta mai eficienta cu banii si cu ce are de facut.

      cifrele alea ce le-ai scos tu cu numarul de biserici sunt SF si o stie oricine. doar in orase s-au inmultit bisericile(ca era nevoie, sunt pline), la sate au ramas cum erau in mare parte.

      dar cum sa zici ma ca dusmanul tau cel mai mare isi face treaba bine? pai cine mai poate fi de vina ca tu esti un om perfect, dar viata si oamenii din jur sunt naspa?

    • @John Temple: la fiecare comentariu demonstrezi cat ești de prost. Felicitări pentru performanta.

  33. Mie imi plac aia care o dau cu „n-am nimic cu credinta oamenilor, doar cu biserica am ce am”. Si pe urma incep cu „Cristi”, prietenul imaginar, Maria care a ramas gravida si a trebuit sa inventeze povestea, pupatorii de hoituri, ce bine ar fi sa se prabuseasca(,) catedrala, sau sa ia foc, daca s-ar putea, si cu niste oameni in ea. Asta cu focul este foarte interesanta, mai ales de la niste oameni care mai mult ca sigur au iesit in strada la Colectiv. Dar nu, ei nu au nimic cu credinta oamenilor, doar cu Danny au ce au.
    In acelasi timp, mistocarii astia tac malc cand este vorba de islam. Cand este vreun atentat prin Europa, sunt extrem de atenti sa „nu generalizeze”. Vinovati sunt europenii, islamistii sunt niste biete victime, 99.9% sunt niste oameni ok, dar sunt cativa exaltati, si asta ii. Bine ca ortodocsii nu au acces la arme, ca sa vedeti atunci ce ar fi, isis-ul ar fi o gluma proasta pe langa ortodocsi.

    • @Călin: islamiștii-s toți radicalizați pentru că mizeria aia ce-o servesc ei este radicală.
      Documentează-te.
      Religiile-s interesate doar să facă bani, indiferent că-și spun creștinism, iudaism, mahomedanism, budism sau hinduism. Zeul tuturor religiilor este BANUL. Mălaiu’ să curgă-n conturile lor, iar proștii să le pupe hainele (obicei inițiat de muistul de Pavel).

    • @John, nu despre islamisti era vorba in postarea mea. Voiam doar sa subliniez dublul standard al multora dintre ateii fanatici, care sunt mielusei cand vine vorba de alte religii. Iar exemplul cu islamul este cel mai la indemana…

  34. La momentul actual BOR este o institutie neinteleasa in societatea romaneasca. Si asta se intampla pentru ca nu cred ca vreun cetatean care merge duminica la Biserica, intelege rolul credintei in viata sa ori al lui Dumnezeu.
    Ne place sau nu, suntem o natie ce crede in chestii mistice, deochi si alte cele. Nu o spun eu, ci un sondaj facut prin 2015: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-18430595-sondaj-ires-76-dintre-romani-cred-exista-minuni-iar-65-cred-deochi.htm . Imi cer scuze pentru link, dar numai astia la hotnews sunt inca indexati de sfantu google.
    Unul din motive pentru care romanul de rand uraste BOR sau lucrurile conexe BOR, este unul simplu: BOR si tot ce reprezinta are/a avut o viata mai buna fata de el. Multi romani nu prea inteleg, de ce patriarhul Daniel trebuie sa mearga cu Mercedesul pe la slujbe, dar in acelasi timp nu uita ca atunci cand vremurile sunt nasoale, o inmormantare tot trebuie platita fiscalizata sau nu, iar de nunta nu vorbim ca suntem o natie ce crede in chestii mistice si nu am vrea sa suparam pe careva.
    Pe scurt, daca ne uitam la BOR acum 30 de ani si o comparam cu este acum, realizam ca s-a adaptat timpurilor si a profitat de niste conjucturi pe care nici un cetatean de rand nu le va prinde vreodata in viata lui. Aa, daca lucrurile astea s-ar fi vazut undeva, gen mai multe adaposturi pentru femeile „iubite” de soti sau mai multa expunere prin orfelinate sa nu se mai intample rahaturi, BOR ar fi fost cea mai de incredere institutie din Romania.
    Sigur, un Mercedes are priza mai buna la public fata de un adapost sau diverse lucruri utile facute in societate, dar din pacate BOR a ratat foarte multe oportunitati prin care institutia sa se faca utila societatii romanesti. Cam din aceste cauze toti se concentreaza pe chestiile nasoale si nu alea bune. Bine ca Daniel ar putea foarte usor sa inchida gura la toti si de maine sa mearga cu un Logan sau Duster, este o alta discutie.

    • mercedesul de care zici tu(ca toti stiti pozele alea) era al spp, pt ca venise si Patriarhul Bartolomeu care are rang de sef de stat. si adaposturi pt femei abuzate sunt destule facute de biserica, doar ca nu stii tu de ele.

    • @mst
      Din cate stiam informatie e veche: https://www.zf.ro/zf-24/preafericitul-patriarh-daniel-icoana-lui-audi-a8-4706706 , Porsche Romania avea un parteneriat prin care dona/oferea ca transport ultimul model Audi A8(imi cer scuze nu e Mercedes). Ideea e ca in ochii romanului de rand, lucrurile astea raman si nu se uita.
      Ca suntem o natie de farisei si ipocriti este o alta discutie, dar societatea romaneasca n-a uitat derapajele BOR de la Colectiv si apoi cele cand desi eram intr-o criza sanitara, un reprezentat de vaza al sau a pus-o de o mica adunare. Daca BOR era atat de ancorata in realitatile romanesti putea sa iasa sa dea un comunicat prin care sa se dezica de anumiti oameni si practicile lor, din pacate nu au facut ceva. Doar in ceasul al paispelea a inceput cu o campanie timida pro-vaccinare.

    • deci i-au donat masina pt o perioada, nu sunt luate din banii din biserica? pai ce facem, ne distrugem argumentele singuri?
      ma gandesc ca nu trebuia sa accepte decat un abonament cfr sau maxim o caruta cu doi cai frumosi.
      ce standarde aveti pt altii, dar voi ati vrea cea mai buna masina :)

    • @mst
      In ochii cetateanului de rand, ramane imaginea unui om ce se plimba cu o limuzina de lux si care vrea sa para un om simplu. In acelasi timp, Papa Francisc, cand a venit pe la noi s-a plimbat cu Dacia Logan.
      Acum fiecare intelege ce vrea, numai ca aceste contradictii nu fac decat sa aduca mai multa nedumerire in societate si fiecare incepe sa-si puna probleme existentiale.

    • NOU
      #135

      @mst , Isus avea incalzire in saua de piele de pe magar cand a intrat in Jerusalema ? Masaj lombar, ceva, un head-up display..
      Concluzia: a fost mai fraier ca Dolarel deoarece se stie cum intra pe portile raiului bogatii, vanitosii si cei care mananca cu 3 guri, ca si camilele prin gaura acului de cusut. Sau la angajatii din oastea domnului nu se aplica ce scrie in manual ?

  35. Aia cu “vrem spitale nu cadedrale” putea fi foarte usor si “vrem spitale nu stadioane”.

  36. Sau,daca ar fi să-l cităm pe Cristi, din articolul despre Pacepa, „vrem spitale, nu arme”.

  37. O alta chestie amuzanta intr-o societate aproape 100% ortodoxa este ca principala discutie pe teme religioase este ca popii fura si ca iau bani de la buget. Dovada articolul lui Eftimie. Asta este marea dezbatere religioasa din societatea romaneasca aproape 100% crestin ortodoxa.

    Nu vreun canon sau mai stiu eu ce lege biblica. Nici macar avortul. Ce credinta e asta cand tu o tara aproape 100% ortodoxa faci avort la ordinea zilei. Ipocrizie, superstitie, traditie da. Dar nu credinta. Sigur, ai cateva femei cu basma si cativa hipsteri cu barba neingrijita care la o adica ar vota sa interzica avortul. Dar mult mai putini decat aia care au votat sa se casatoreasca doar barbatul cu femeia, nu sotii.

    Credinta ortodoxa e treaba romaneasca. Probabil cea mai permisiva credinta crestina. Ortodoxa doar cu numele, o mare suprstitie in practica. Strainului cand ii zici ca romanii sunt ceestini ortodocsi crede ca suntem ca evreii aia ortodocsi care se dau cu capul de zid, credinciosii ortodocsi fiond bineinteles foarte stricti. O mare gluma la noi. Mai mare decat hispterii persecutati religios

  38. bai biserica, nebiserica dar eu n-am intalnit in viata mea oameni mai negri la suflet decat popii si credinciosii habotnici. cand eram copil, un pui de pisica s-a strecurat in biserica si si-a luat un sut de la sfantul parinte de i-a dat sangele pe nas. atunci am inteles iubirea crestina pentru creaturile domnului. am petrecut suficient timp printre credinciosi, din familie sau nu. colectiv? niste satanisti. mama singura? o curva. un tip tatuat? hold my imparatasanie. in schimba domnul ala cu gipan care a donat la biserica? painea lui dumnezeu. si las-o paia cu 1% taxa la biserica in tari cu apa calda, noi platim mult mai mult de atat. biserici cu miile, salariile popilor, salariile profesorilor de religie (mai si platim sa ne invete copiii ca ii calca masina daca nu zic tatal nostru la culcare).

  39. Chiar dacă n-am nici o treaba cu ei, m-as înscrie primul sa plătesc o taxa pe religie cum sunt alea prin Germania, Austria, cu condiția sa nu-i mai vad cum iau de la buget din alte taxe.
    Nu pot sa-i suport pentru modul cum o fac acum.

  40. Am și io o întrebare: Daniel după ce moare, ajunge în iad, da? Că altfel nu mai are sens nimic…

  41. Nu înțeleg de ce sunt Bau-Bau taxele pe religie pe care le au alții.
    Mie mi se pare o chestie mult mai decenta și inteligenta, dpdv fiscal e perfecta, se creează un fond de unde se alimentează, mai mult, la revedere, pa, nu ?
    Atâția bani ai adunat, atâția folosești, e mai buna mizeria asta de luat fără număr care e la noi ?

    • Încerc să-ti explic, nu-s chiar sigur că asta e tot, dar e tot ce știu eu. Dacă nu ai da de la buget niște bani pentru susținerea cultelor (proporțional cu cîți fani are fiecare sectă, numărat să zicem la un recensămînt), atunci cultele mici ar fi dezavantajate grav, ar mai supraviețui/exista doar clanurile mari, care și-au format fanii de-a lungul secolelor. Cam aceeași justificare e și pentru finanțarea partidelor politice de la buget, doar că acolo s-a depășit orice urmă de bun simț la sumele de bani alocate – însă principiul e corect.

      Nu începem acum discuția despre cum odată ce se cunoaște că banii se dau în funcție de numărul de fani contabilizați, numărătoarea va fi furată. Vine o pizdă la mine la ultimul recensămînt, îmi scrie datele, ce religie? ateu. deci trec ortodox. ba nu treci ortodox, futu-ți gura mătii de tîrîtură, treci de ți-am zis. a ieșit scandal, evident.

    • @ si care chestia ? cu taxa pe religie nu tot proportional li se va da ?
      Ca de plătit noi și acum plătim și li se da proporțional, dar li se da și după ureche și ilegal.
      Noi neavând nici o taxa pe religie ca sa existe vreun temei legal de a primi ceva.
      Si atunci de ce se ține mortis sa nu intram într-o legalitate?
      Dacă tot plătim măcar sa plătim corect și legal, in funcție contribuabili și sumele care se aduna.
      Cotizează 10 miliarde, 10 miliarde sa le dea, nu va avea nimeni nici o problema sau ceva de comentat, sunt banii lor,
      Dar banii pe care ii cer ei acum nu sunt banii lor.

  42. Mi-a placut comparatia cu primul vorbitor din a doua fundatie. In rest, frumos advertorial.

    Eu chiar mi-as dori sa vorbeasca Daniel mai mult, ca uite, daca nu vorbeste, poate sa fie banuit de bune intentii.

  43. Mi se pare mie sau articolul e despre functia lui Dany si nu despre personajul Dany?! Daca e asa, atunci exista riscul ca multi din cei care comenteaza negativ pe aici sa fie analfabeti functionali … cei mai amuzanti sunt cei care generalizeaza, care au vazut/auzit 1-2 popi nasoli si cred ca toti îs la fel

  44. Îmi dau seama că articolele astea ale lui Eftimie, adevărate ode închinate bisericii ortodoxe, sunt un fel de experiment pe care Vali îl face periodic pe cititorii lui. Nu-mi dau seama care-i scopul experimentului. Nu cred că ne testează inteligența, nici capacitatea de a ne păstra calmul și de a comenta civilizat la aberațiile scrise de colegu’, fiindcă bănuiesc că s-a convins deja că aceste calități există la cei mai mulți dintre noi. Și atunci?

  45. Sunt preot ortodox. Evident ca imi place articolul. Sunt subiectiv. Insa, incercand sa fiu cat mai echidistant, mi se pare ca materialul e asezat si ca indeamna la celeritate.

    In comentarii multi se scandalizeaza de ce eftimie sau zoso aloca spatiu pentru astfel de perspective in sprijinul BOR.

    Eu cred ca nu sunt in sprijinul BOR, ci sunt doar incercari de judecata cumpatata.

    E foarte usor sa dai cu barda si foarte greu, ca in ciuda aparentelor si realitatilor uneori grosolane, sa depui efort pentru a gasi ceva bun. Chiar si acolo unde ai impresia ca sunt doar combinatii, mafie si mausolee, moaste, burti mari si masini scumpe.

    De aceea, apreciez materialul nu doar pentru ca e in favoarea mea, ci pentru ca reprezinta un efort din partea lui eftimie, o chenoza, de a intelege niste lucruri care in societatea de azi aparent repugna.

    Eftimie, sa Har!

    • Nu ar fi rau sa citesti toate comentariile negative la adresa BOR pentru asta cam reflecta o parte buna din populatia tarii si nu poate fi ignorata doar ca deranjeaza.Oamenii sunt nemultumiti de atitudinea de ev mediu intunecat a biserii ortodoxe care parca refuze sa se sincronizeze cu prezentul destul de dificil.Reflexele materialiste ale bisericii, opulenta multor preoti, scandalurile de homosexualitate si alte derapaje de genul asta au lasat un gust amar .
      Trebuie sa iubesc neconditionat BOR si ortodoxia !? Eu cred ca nu si am dreptul sa imi pun uneori niste intrebari cum ar fi : ”BOR mai are vreo legatura cu religia sau s-a transformat intr-o corporatie avida de profit..!?’

    • @gigi

      sigur ca nu trebuie sa iubesti neconditionat ortodoxia, ba chiar poti sa o si urasti si nimeni nu te va condamna. poti sa urasti si pe preoti si te asigur ca majoritatea nu vor fi violenti la adresa ta.

      crede-ma ca multi dintre noi stim foarte bine acuzele si hate-ul care se aduc preotilor si Bisericii. Tocmai de asta cei mai multi preoti incearca sa faca lucruri bune.

      tocmai asta mi se pare ciudat la cei care sunt hateri cu privire la Biserica: nu cerceteaza, eticheteaza si nu ofera drept la opinie. asta imi place de eftimie: desi e hater, are judecata la indemana,

      1. a spune ca biserica are o atitudine de tip ev mediu intunecat comporta mai multe probleme: A. la care secol din evul mediu intunecat de referi? ca doar nu a fost o singura atitudine timp de secole? B. m-as bucura sa aflu ca ai facut o analiza superficiala macar in urma careia ai ajuns la aceasta concluzie. Apropo, evul mediu nu a fost asa de intunecat. Dar trebuie sa citesti ca sa descoperi asta. Reductionismul asta miroase a nestiinta.

      2. cand spui ca Biserica nu se sincronizeaza cu prezentul: presupun ca ai facut o analiza pertinenta care te-a lamurit. Pai BOR are un trust de presa: radio, tv, ziar, online. nu ti se pare asta modern? Intra pe doxologia.ro sa vezi ce inseamna informatie religioasa de calitate si adaptata problemelor actuale. Intra pe floaredecolt.ro sa vezi ce tabere poate sa faca o episcopie. si exemplele sunt nenumarate. fiecare parohie din cele peste 10000 din tara desfasoara proiecte adaptate nevoilor zilnice ale populatiei. A, ca nu schimba Biserica regulile privind Botezul sau Impartasania? Pai orice organizatie are ROF sau ROI pe care le tin drept biblie. Fiecare entitate are un set de reguli. In plus nu te obliga nimeni sa le respecti. Regulile Bisericii nu te afecteaza daca vrei sa nu te priveasca.

      3. sunt printre preoti unii homosexuali (apropo, parca era ok sa fii gay, nu?). da. sunt si hetero. da. sunt materialisti opulenti. da. sunt oameni care aleg saracia sau viata decenta. da. sunt prosti. da. sunt si eruditi. da. sunt unii pe profit. da. sunt unii extrem de jerfelnici. da. Si atunci de ce sa vezi doar o parte si nu si cealalta? nu ti se pare o rautate?

      as avea tot respectul pentru toti care injura Biserica, daca ar fi capabili de o opinie nuantata, matura, echilibrata si mai ales documentata.

      In rest manipulari media si ectichete preluate din presa.

    • Cusu…ce etichete? Când BOR protejează animalele alea de la Huși care abuzau elevi, ce etichete să mai pui? Când iau bani de la stat „sub amenințarea alegerilor”, deși știu foarte bine că nu o să mai rămână bani la primărie pentru dispensar sau spital, ce etichete să mai pui?

    • @Cusu: Cam toate alea 3 puncte, ca sa fie intelese, ar presupune sa ai de-a face cu persoane care au mai mult de 2 neuroni functionali… dupa cum constati cred si singur, ai de-a face de fapt cu boti, programati probabil de code monkeys indieni, care au un repertoriu foarte limitat :)
      @gigi: „toate comentariile negative la adresa BOR pentru asta cam reflecta o parte buna din populatia tarii”… Serioooos? Really ? Cateva sute de hipsterasi in cel mai fericit caz, care comenteaza in orele de program reflecta o buna parte di populatia tarii ??!!! :) Delir total :)

    • @Oana

      asa este. treaba de la husi e dureroasa si nedreapta. uite, asta nu e o eticheta. e o acuza pertinenta. si trebuie rezolvata. e foarte tulburatoare. crede-ma ca majoritatea preotilor sufera de nedreptatile de acolo. Dar, iarasi, nu este o situatie caracteristica pentru Biserica. e la fel ca in cazul in care un doctor ia spaga / e homosexual / e ce vrei tu? Toti sunt la fel? Tot sistemul e rau? nu, evident. Etichetarea e nedreapta si demotivanta pentru ceilalti care incearca sa faca bine.

      legat de amenintarea alegerilor. nu as fi asa sigur. sa stii ca biserica nu are chiar o putere asa de mare. iti spun din teren. cati crezi ca vin la biserica in fiecare duminica? Eu sunt preot intr-un sat de aprox 140 de oameni. Iar in biserica am 25, max 30 duminical. Crezi ca astia 25, 30 care vin constant ameninta ei ceva. Ok, poti spune ca la mine nu, pentru ca e sat mic. Dar crezi ca in comunele mari sau in orase vin atat de multi oameni care sa imputerniceasca biserica cu vreo influenta politica? mai ales in era internetului? daca avea, referendumul pentru familie era un succes pentru noi. Asta credeam si eu inainte de referendum. Ma gandeam ca nu vor fi probleme. Dar slava Domnului ca a fost asa, ca sa ne mai smerim si noi :)

      Eu nu am primit pana acum bani de la primarie. Ioc. Chiar mi-as dori, crede-ma, ca e foarte greu sa misti ceva in satele mici. Tot ce fac e cu bani de la oameni din parohie (lucrarile gospodaresti) sau de la donatori de pe internet (pentru proiectele cu copiii sau batranii: tabere, ateliere, masa calda etc.). De obicei bisericile care primesc bani de la primarii, sunt in satele sau comunele bogate care nu au probleme majore pe sanatate sau educatie. Si sumele alea nu sunt fabuloase. adica e vorba de cateva mii de euro probabil, si asta o data pe an sau chiar la cativa ani.

    • Trinitas are o aplicație de iPhone foarte mișto. Acolo am auzit o dezbatere despre tranhumanism, cât de mult modificăm din om, AI și roboți cu doi deștepți ce n-auzi la alte radio-uri.

      Nu e chiar ev mediu, e în partea cealaltă.

    • Cred ca ai pasit pe teren minat, cititorii de aici nu sunt neaparat enoriasii de la bisercia, ascultatori:

      -credinta si orientarea religioasa ar trebui sa fie ceva intim, personal: maine gasim preoti care se se transforma in agenti electorali, ca sa nu mai spun cum propovaduiesc unii apocalipsa venirii musulmanilor (care, in taril lor de origine, fac la fel, contra crestinilor)- asta ti se pare ok, nu?o atitudine de secolul 21, nu e asa?
      -sunt nu una, povesti in care batranii isi mai doneaza cate o casa bisericii, iar consiliul parohial hotaraste rapid vanzarea, la pret de oferta, catre copiii preotului- si asta ti se pare ok, nu?
      -taxele de nunta si botez, inmormantare: nu neg, aici am avut si experiente placute, in care mi s-a spus sa dau cat se cuvine, dar sunt si preoti care incep o predica despre biserica, catedrala, saracie, care nu se mai termina; poti sa afirmi tu ca circuitul banilor este transparent?
      -aroganta, nesimtirea, ia sa iasa in fata preotimea sa se dezica de aberatiile si nesimtirile lui Teodosie de la Constanta, sa spuna, nu oameni buni, ala troleaza, i se trage de la apa de mare, nu suntem de acord si nu reprezinta pozitia bisericii incitarea la nerespectarea legii si nesupunere civica
      -aberatii se regasesc si prin manualele de religie, daca nu te inchini in fata bisericii, cazi bolnav la pat si alte porcarii (hai, spune ca e mai bine pt tineri sa faca asta decat sa bea sau sa fumeze, lasa sa fie cu frica de biserica)
      -e un adevar faptul ca multi preoti au fost mari turnatori la securitate (iar unii sunt in continuare), a iesit vreodata BOR sa isi ceara macar scuze, oficial, pentru practicile respective si raul facut?
      -a venit vreodata BOR sa isi ceara scuze si sa propuna solutii pentru bunurile samavolnic preluate de la biserica greco-catolica?

    • @becaly
      tot ce stii tu despre IPS Teodosie e din presa. ar trebui sa iti pui problema daca nu cumva esti influentat. eu de exemplu aveam tot o parere proasta despre el formata tot de pe net, dar din discutii private mi-am mai schimbat parerea.
      au fost ierarhi care si-au cerut scuze ca au fost turnatori: ex. mitropolitul corneanu. nu prea aveau cum sa fie ierarhi pe vremea aia fara sa fie macar ceva colaboratori.

      atunci cand bagati povesti despre biserica greco-catolica si ce mare victima este ea ati putea totusi sa va interesati si cum a fost creata. nu de alta, dar exista in calendarul ortodox si oameni recunoscuti ca sfinti care au fost omorati pentru ca nu au vrut sa paraseasca biserica ortodoxa. nu ca ce s-a intamplat la 1948 ar fi corect, dar sa avem o imagine corecta asupra realitatii

    • Cusu, ca tot vorbim de etichete…are BOR mecanisme de raportare a infracțiunilor, abuzurilor sau a altor cazuri care șterg pe jos cu Biblia si cu cele 10 porunci? Bănuiesc că nu. Sau nu funcționează. Tolerează BOR preoții care au si alte activități care strică imaginea BOR, dar aduc bani la pușculiță? Da!!! De ex: preotul care făcea combinații cu contractele de asfaltare in sate prin PNDL. Ai făcut tu ceva ca sa nu se mai întâmple astfel de evenimente care se transforma, vrei nu vrei, in etichete? Sau ca sa forțezi BOR sa ia atitudinea corectă si sa nu ii mai protejeze? Chiar si din postura de preot la sat. Sau ai tăcut ca sa nu superi pe x sau y? Întrebarea e valabilă pentru toți preoții care se consideră preoți „buni”.

    • Dar de ce trebuie sa depui EFORT pentru a gasi ceva bun? Cu putin efort poti gasi o particica buna in orice si in oricine.

    • Domnule preot ortodox bati campii la maxim.Adica dumneata accepti doar opinii de la oameni cu doctorat in religie sau istoria religiilor ca altfel restul suntem prosti si nu realizam ce se intampla in prezent cu BOR si religia ortodoxa .Continuati asa, sa aveti impresia ca sunteti iubiti de populatie in timp ce numarul credinciosilor scade dramatic, in primul rand demografic si in al doilea rand din cauza accesului la informatie. Nu mai traim in vremurile in care informatia nu prea circula sau nu circula deloc decat local acolo in sat.
      In loc sa ii apropiati pe oameni ii indepartati cu atitudinea asta superioara, autosuficienta si artagoasa.In ritmul asta nu prea vad un viitor pentru BOR mai ales ca voi traiti mai mult in trecut iar prezentul va irita.

    • @gigi omul ti-a raspuns civilizat si tu o iei pe campii. relax, nu faci decat de iti distrugi singur argumentatia.
      @oana: da, se numeste consistoriu si nu ai vrea sa stii cam ce frica au preotii de el. daca au abateri canonice inseamna practic sa isi piarda exact dreptul de munca pentru care s-au pregatit o viata.

    • Eu am scris „mecanisme de raportare”
      CONSISTÓRIU ~i n. 1) Organ administrativ și disciplinar în conducerea unor biserici. Adica un fel de SİİJ care acționează la comandă. Altfel nu îmi pot imagina de ce sunt atât de multe infracțiuni tolerate, neraportate, nejudecate de acest consistoriu. İnca nu am primit toate răspunsurile. Daca e valabilă omerta, atunci va meritați etichetele si oprobriul public.

    • @Oana

      exista mecanisme de judecata si functioneaza. numai ca nu se fac stiri din aceste aspecte. deci de aia nu stii. sunt destui preoti caterisiti anual. da numai un search pe google cu termenii preot si caterisit si ai sa gasesti o sumedenie de stiri. deci functioneaza.

      ca sa stii despre astea trebuie sa citesti, sa te documentezi. nu se fac stiri in presa buna, cu zice lumea de digi :)).

      toti preotii reclamati sunt inspectati si judecati. daca e gasit nevinovat merge mai departe. daca nu, se opreste. de regula astia care sunt caterisiti s-au in scris in diverse asociatii religioase si continue sa vietuiasca drept preoti. desi tehnic ei nu mai sunt.

      uite un link la prima mana, asta ca sa nu rasfoiesti Statutul BOR (pe care il gasesti usor pe siteul patriarhiei): https://www.crestinortodox.ro/biserica-ortodoxa/organizare-b-o-r/abateri-delicte-disciplinare-70991.html

      apoi, am zis si mai sus. clar ca exista preoti ne-model. dar nu poti generaliza. inteleg ca poate ai o problema cu preotii si biserica si nu te condamn. insa iti recomand ca in acest subiect si nu numai sa fii mai nuantata si mai temperata.

      am facut eu ca sa schimb ceva? da. sa incerc sa fac in locul care sunt un mic colt de rai. sa incerc sa fiu cat mai bun. asa se schimba lumea. daca nu ma crezi, incearca tu sa schimbi ceva fundamental la tine in compania/firma in care lucrezi.

    • @cusu
      Daca generalizam as fi spus ca tot personalul BOR e intr-un fel sau altul.. N-am spus asta. Am criticat BOR.
      „am facut eu ca sa schimb ceva? da. sa incerc sa fac in locul care sunt un mic colt de rai. sa incerc sa fiu cat mai bun” – Foarte bine. Felicitari. Dar, in cadrul BOR ai incercat sa schimbi vreo ceva/ sa spui ceva cand ai vazut lucruri care se pot transforma in etichetele pe care acum le condamni?
      ” incearca tu sa schimbi ceva fundamental la tine in compania/firma in care lucrezi.”
      Am facut asta. De multe ori cu riscuri foarte mari.

    • NOU
      #167

      Poate ati uitat de cazul Tanacu, e ok..

  46. BOR ar putea sa isi reabiliteze imaginea prin transformarea bisericilor in spitale crestin ortodoxe. Masinile de lux sa devina ambulante, iar sutanele de aur halate pentru medici. Nu stiu ce ar iesi dar am fi cea mai cool natie purtand masti liturgice.

    Lasand caterinca la o parte, biserica e un fel de buddha care e mai pa meditatie asa, si pa chestii pozitive, ajuta sa ne curatam sufletele de funingini si sa traim in armonie cu noi insine. Momentan si au atins targetul imobiliar dar pe cel duhovnicesc ba. Nu vindeci poporu cu turle si mercedesuri monahale. Amin.

    • O idee proasta, zic eu. Biserica nu trebuie sa facă spitale pentru că astfel se baga religia in protocoale medicale și iese jale.

    • NOU
      #170

      Nu trebuie sa se bage religia in protocoalele medicale (nici nu are cum). Tot ce trebuie BOR sa faca este sa se ocupe de finantare, nu de supervizarea actului medical. Sigur, in clinicile „sponsorizate” de BOR nu s-ar face avorturi, dar cred ca s-ar putea trece lejer peste aspectul asta…

    • „BOR ar putea sa isi reabiliteze imaginea prin transformarea bisericilor in spitale crestin ortodoxe.”
      „În ultimii ani au înființat 45 de spitale și clinici în România. Sau, dacă vrei să fii cârcotaș, na, un spital și restu’ clinici, cabinete medicale și azile.”
      Cateodata am senzatia ca „bulele” astea de pe net reprezinta de fapt Asociatia Analfabetilor Functional din Romania… :)

    • Alfabetu’ functional… Citeste tot, era o gluma, pamflet, cum naiba sa astepti sa faca biserica spitale, cand intre cele 2 e concurenta directa?

  47. Totusi, cui slujesc popii ? Lor insisi sau lui Hristos ? Daca le slujesc lor insisi este ok (vezi opulenta cu care se imbraca + mult, mult aur la gat, chiar nu inteleg ce mesaj vor sa transmita astfel); daca insa slujesc lui Hristos, cum zic ei ca fac, atunci aceasta opulenta afisata ostentativ este absolut iesita din decor. Hristos a propovaduit simplitatea, mila fata de celalalt, daruirea si jertfirea proprie fata de nevoile celorlalti. E foarte simplu.

  48. NOU
    #174

    Ba pana una alta si-a atins Eftimie scopul cu postul asta? Si l-a atins… Ati sarit toti la el ca rata la muci.

    P.S. Vad ca pana una alta nu ti-a explicat nimeni Eftimie cat de cool si deschisi la minte sunt protestantii care hirotonisesc femei ca pastori, sau episcopi chiar, si nu numai.
    Sa curga minusurile!!!

  49. Religia/BOR s-a pus întotdeauna de-a curmezișul în calea evoluției umane. Concluzie personala după ce am citit vreo 20 cărți diverse.
    Atât am avut de scris.

  50. Câți oameni care nu înțeleg nimic din articol sau din rolul tehnic al Bisericii. Nts, nts :)). Totuși, nimeni nu poate da un exemplu concret în care Biserica a stat în calea evoluției. Doar știm că există situații și suntem intrigați, dar nu știm exact ce și cum.

    • Esti prost sau te prefaci? Adica tie nu-ti trece asa rapid prin minte niciun exemplu in care biserica a stopat evolutia/stiinta? Galileo Galilei iti zice ceva? Copernic? Nu? Nimic? Nasol de tine baiatule… Si astea-s doar 2 exemple fara sa stau caut pe google ceva.. Biserica in Evul Mediu a fost o pata neagra in istoria omenirii.. poate ca daca nu erau atat de incuiati si atat de egocentristi, acum ma-ta alerga sa prinda racheta spre Marte, nu trenul spre Tecuci

    • Galileo Galilei era controversat dar și susținut de o parte din oamenii bisericii. Arestul lui Galileo, la domiciliu, a fost mai mult o problemă de politică în zonă. Copernic la fel. Nu a fost un consens că trebuie arși pe rug (n-a fost niciunul) a fost o dezbatere și până la urmă amândoi au câștigat.

    • Da…probleme politice bazate din cauza stiintei.. omul a fost condamnat pt erezie, parca i-a fost interzis sa-si mai publice cartile. In alta ordine de idei „multumesc” ca ai sters comentariul meu de mai sus, sunteti baietz de comitet tu si Vali

  51. De ce nu Biserica: pentru ca e locul majorității ideilor retrograde din societate, nu se schimba biserica, nu se schimba nici enoriașii. Înțeleg ca atunci când nu erau prea multe scoli biserica ajuta turma ca să o ia în direcția potrivita dar acum avem scoli, poate sa gândească singura oaia în ce direcție sa o ia, nu-i trebuie un pastor.
    O mai mare spălare pe creier ca în biserica nu se întâmplă nici la TV, nu te duci la biserica ca să înveți cum sa fii un om mai bun, te duci ca să ți se spună ca dumnezeul lor e cel mai bun. Biserica te învață să donezi pentru ea, nu sa donezi pentru a ajuta pe cineva. Biserica nu-i dracul dar nici salvatorul.

    • Foarte bine ai spus.As mai adauga ca multi credinciosi BOR sunt de o rautate umana si agresivitate demne de secte satanice sau partide extremiste.Practic nu isi respecta propriile invataturi si merg pe chestii legate mai mult de superstitii, obiceiuri pagane precrestine sau biblia babelor cum se mai spune. Astia care aveti dragoste neconditionata pentru BOR si ortodoxie , nu ar fi rau sa stati putin calmi si sa analizati de ce noi astia necredinciosii suntem nemultumiti, poate avem si noi putina dreptate .

    • NOU
      #183

      Sunt curios, daca tot sunteti necredinciosi, de ce sunteti asa nemultumiti de BOR? N-ar trebui sa va afecteze foarte tare.
      Cat despre „credinciosii” ortodocsi… Cei mai multi apeleaza la biserica si Dumnezeu ca la un pompier.

    • @Gengis Han Pentru că-s deasupra legii. Pentru că nu plătesc taxe. Pentru că au boxe în stradă. Pentru că fac propagandă politică (pe bani de la buget, desigur, alții decît cei cuprniși în legea cultelor). Pentru că-s neobrăzați. Pentru că nu au ce căuta în școli, într-un stat laic. Pentru că de banii de la buget cu care-s mituiți se puteau face spitale (sau școli, autostrăzi, judecătorii sau servicii sociale mai bune). Taică-meu a murit într-un spital din țară ca un cîine, nici o branulă sau un pansament nu aveau ăia, a trebuit să cumpăr eu tot, dar peste stradă birerica nouă nouță, curată, opulentă – în contrast extrem cu casele modeste de oraș de provincie din jur. De aia.

    • @L: deci daca biserica ar fi administrat si spitalul poate situatia nu era asa tragica acolo? din pacate la fel cum a patit tatal tau patesc multi altii in acest timp.
      insa la biserica daca am nevoie nu pot spune ca raman fara o rugaciune, tot gasesc undeva daca nu sunt multumit de prima interactiune.
      in concluzie unii isi administreaza bine domeniul(biserica), altii nu(spitalul), dar oamenii sunt suparati pe bunii administratori

    • NOU
      #186

      @L: toata compasiunea si regretele mele pentru ce s-a intamplat cu tatal tau. Nu ma intelege gresit, dar asta nu arata nimic altceva decat slabiciunea statului laic, si nu neaparat puterea BOR. De altfel, toate motivele enumerate de tine vin din neputinta (ca sa nu spun impotenta) statului laic.
      Iar BOR isi permite sa faca propaganda politica tot din slabiciunea si cu complicitatea statului laic. Pentru care educatia e undeva, pe o lista printre ultimile obiective. Nu prioritati, obiective…
      De asta zic ca furia in principal ar trebui orientata impotriva statului, si nu neaparat a BOR.

    • @mst Hai să n-o dăm în whataboutism. Situația cu spitalele/infrastructura/justiția/etc. e o altă discuție, o să o avem cînd cineva scrie un articol pertinent despre asta.

      Cu religiile situația e simplă. Se finanțează de la stat. Înțeleg, deși aș fi preferat să fie ca-n țarile nordice, taxă pe fluturaș, la vedere să nu uiți, eventual cu cotizare opțională.

      Ce nu înțeleg este cum morții mătii de funcționar public (citește politician corupt) poți direcționa bani extra peste ce-i în legea cultelor către biserici, cît timp nu ai acoperit măcar serviciile de bază care-s parte din contractul ăla social de le-a promis statul în schimbul taxelor și impozitelor. Asta nu este decît corupție, furt, evaziune, scuipatul în față a cetățenilor.

      Iar biserica e complice cu acești potentați ai zilei, ba mai mult ne și sfidează fiind deasupra legii, fățiș, constant. Faptul că biserica e tolerată cu afaceri ce nu plătesc taxe e tot din filmul funcționari publici cumpără bunăvoința unui organism eficient de manipulare în masă. Faptul că preoții cu salarii de la stat cer șpagă pentru serviciile prestate, la fel. De aici aversiunea, de asta biserica e privită ca o ciumă/mafie/cancer de cetățeni altfel cuminți și la locul lor. Că instituțiile statului sînt putrede de corupție, în metastază deja, nu face biserica mai digerabilă, căci participă ca element activ în acest cancer din societate.

      Singura cale ca biserica să-și spele imaginea ar fi cam așa:

      1. să se rezume modest, umil și decent la banii ce vin din legea cultelor + ce cotizează enoriașii voluntar (dar fără să-i șantajezi ca o hienă cu rîie)
      2. să respecte legile statului, inclusiv de a cotiza taxe pe afaceri
      3. să stea deoparte de organismele și instituțiile unui stat laic, nu intervii și nu pui presiune pe legiutor (de ex. pt. legea învățămîntului doar pentru că tu vrei agenți de propagandă să spele copii pe creier de mici, să-ți creezi viitori fani/cotizanți)
      4. să înceteze atitudinea abjectă de includem toți copii în ora de religie, dacă nu-i vrei acolo tu ca părinte să faci cerere să-i scoți (ar trebui să fie invers)
      5. să înceteze să bage forțat pe gît altora dogmele lor (difuzoare în stradă much? ia vezi ce pățești ca cetățean/firmă de faci asta = tratament inegal în fața legii, vezi punctul 2)
      6. să auzim de ei prin actele caritabile și vorbele bune spuse unor suferinzi, fară să aștepte (răs)plată la schimb – ne neg că probabil or fi și din astea, dar eu nu am văzut încă, am văzut doar partea jegoasă

      De fapt, punctul 6 e opțional. În momentul în care nu mă jefuiești ca-n codru, cu complicitatea unori funcționari corupți, ci funcționezi ca o entitate privată tolerată într-un stat laic, nu i-ar păsa nimănui de tine (în afară de enoriași), sau cel puțin nu ai primi atît „hate” cît primești acum. Din păcate puțin probabil să se întîmple toate astea, biserica rămîne aceeași hazna și organism mafiot, nu s-a schimbat nimic din evul mediu și pînă acum.

    • mama cat ai scris si zici de whataboutism.
      eu ziceam strict de ce ai zis tu. spitalul in care tatal tau trebuia sa fie ingrijit nu era bine administrat, dar biserica de vizavi da. din punctul meu de vedere biserica isi face treaba, administratia publica nu. cam atat era, nimic altceva.

    • @mst Biseria poate să-și facă treaba bine doar pentru că e deasupra legii și face evaziune grosolană. În plus a luat și banii de spitale, școli și infrastructură din bugetle locale.

    • Iar whataboutism nu înseamnă ce crezi tu că înseamnă (sau ce te prefaci că nu ai știi) și nu e despre lungimea unit text. Înseamnă că atunci cînd discutăm o problemă, în loc să aduci argumente la ce se dezbate (cazul de față cum biserica nu plătește taxe și cum se toarnă bani în curul bisericilor și de la bugetul de stat și și de către administrațiile locale), tu aduci ca contraargument ceva ce nu are legătură cu subiectul (gen statul oricum cheltuiește „prost” banii din taxe – ce kkt legătură are?!?).

    • Am zis sa stau deoparte dar uite ca nu pot:
      Uite ca tata a murit acum 6 ani juma intr unul din spitalele alea de care stiu desteptii ca nu exista.
      @L faptul ca asa s a intamplat cu tatal tau nu inseamna altceva decat ca statul nu si a facut treaba,nu are de a face cu biserica dupa cum a punctat cineva mai sus.
      Tatal meu a fost f bine ingrijit in spitalul ala inexistent …numai ca nu prea mai era mult de facut insa STIU ca a fost bine ingrijit si nu a murit in dureri,asa ca fiecare putem avea pareri subiective dar reale chiar daca in parti opuse.
      Nota:Toate astea ti le spune unu care de la 3 ani merge la operatii prin spitale si stie care e mersu si pe acolo+nu prea le am nici cu biserica btw
      Dar una e una si alta e alta

  52. Ar fi multe de zis, dar dupa cum se vede din comentarii, e inutil :) Cred ca nici 10% din comentatori n-au citit postarea pana la capat si daca au citit-o, n-au inteles nimic… Clasica bula cu membrii prespalati pe creier care fac l@b@ in cerc :) . Vietatile astea au reflexele formate si reactioneaza la cuvinte cheie :) . Nu se pune problema combaterii unor idei cu argumente, analize, etc… In cel mai fericit caz apar niste tentative de tip „straw man” :) . Partea optimista e postarea in sine… Incep sa apara, timid ce-i drept, cazuri punctuale de „trezire la realitate”… sa vedem daca tendinta persista :)

  53. Articolul asta e plin de whataboutism. Ex: v-a „furat” biserica bani pentru biserici și mașini, dar uite ca nici ăia care i-au dat banii nu au făcut nimic in spitale. Eftimie, înțeleg că e greu in pandemie, dar dacă tot vrei sa mai scrii pe aici, adu argumente, nu mizeriile astea. İar dacă tot îl admiri așa de mult pe Daniel, mai citește despre cum „s-a ridicat” el la Iași. O să îți vină sa vomiți instant.

  54. Hmmm, tocmai cand ma declarasem fan Eftimie. O sa fiu mai prudent de acum. Ai scris foarte mult si cu argumente subiective si puerile. Mi-ar lua timp sa iti desfiintez (a se citi spulber cu zeci de argumente) fiecare idee din articol. Nu am timpul ala azi. Asa ca ma rezum la „religia este pentru cei carora le este teama de iad, spiritualitatea este pentru cei care au fost deja acolo si au inteles ca nu au nevoie de religii”

  55. NOU
    #197

    Tehnic vorbind, nici casa din Primaverii si nici cele Snagov, Neptun, samd nu erau ale lui Ceausescu. Culmea, nici macar caprele negre impuscate nu erau ale lui…

  56. Ba eu aș vrea să vină Dănuț Marele Ctitor de Biserici să ne spună de administrare și curățenie trupească și sufletească în fața bisericii.
    Sfinții Trei-Ierarhi – Institutul Oncologic, Izvorul Tămăduirii Colentina, Sfânta Treime Alexandrescu sau pe șantierul bisericii de la CFR2, fix la intrare. Mai ales la CFR2, acolo doar Dumnezeu mai poate să-i ajute pe toți cei ce intră, pacienți, doctori, alți nefericiți.
    Unde vrea sutana lui.

  57. Înțeleg unde bați cu articolul ăsta, dar nu poți repara imaginea curentă a bisericii ortodoxe de zi pe baza a ce a fost odată. Pentru că azi nu mai e ce-a fost.

    Dacă primul spital a fost construit de ei, tot respectul. Dar unde e unul în ultimii 50 de ani?

    Da, acum 150 de ani preotul era și învățătorul din sat și alfabetiza populația, corect. Dar azi ce fac? O alfabetizează sau o tâmpesc?

    Iar asta cu fiecare e independent să facă ce vrea e argumentul penibil pentru apărarea nebunului din Constanța. Dacă ăla făcea ceva cu aducea atingere surselor de bani (gen dădea la cine nu trebuia o parohie) era zburat imediat, cum au fost zburați mulți preoți în urma acestor lupte pentru alocări de parohii.

    Da, există democrație, nu te contrazic aici, dar îmi pare că e ca și egalitatea comuniștilor: toți suntem egali, dar unii sunt mai egali ca alții, și la ei toți sunt democrați, dar unii sunt mai democrați ca alții.

    Întreaga instituție azi e doar o luptă de clanuri pentru parohii între ei. Pocăiții își fac mai biserică după ce nu mai încap în cea curentă (și cu banii lor sau ai americanilor nu de la buget)

    Ortodocșii construiesc biserica întâi, apoi își împart enoriașii cum împarte mafia teritoriile, au construit biserica în cartier și alocă automat toți enoriașii din zonă la noua biserică, și dacă se vrea și dacă nu se vrea.

    În fine, ai vrut să demonstrezi că nu e organizația aia arhaică blocată în evul mediu și sunt convins că nu e, doar că asta nu rezolvă problema esențială a scopului ei de a fi reprezentant al Lui Dumnezeu pe pământ, și nu o instituție eficientă de extras bani din societate în schimbul unor servicii de spiritualitate. Asta o putem face și dacă subvenționăm psihologii.

    • deci de cand statul a devenit responsabil pt spitale nu a mai construit nici unul, dar vinovata e biserica?
      in cel fel inainte preotul alfabetiza, iar acum tampeste: le spune oamenilor sa nu citeasca literele, ca sunt impotriva lui Dumnezeu?
      daca se face o biserica noua te obliga cineva sa mergi la ea? ce se intampla daca nu o faci: ai probleme la serviciu, te cheama la securitate, trebuie sa dai declaratii?
      poate sa recitesti textul inainte sa dai send nu strica.

    • @mst, o grămadă din biserici în orașul meu s-au făcut pe fostele mele jocuri de joacă. Le țin minte de când eram mic acum 20 de ani, erau hinte și topogane, acum peste tot unde era un petec de pământ s-a ridicat ditamai biserica. Sunt 2 biserici la distanță de 500 metri, pot să-ți arat pe Google Maps. Au ridicat cu tupeu și garduri apoi, să fie siguri că nu-i deranjează copiii care acum se vor juca în stradă sau pe terenuri private care-și permit, restul ura și la gară.

      Dacă scopul bisericii era cel care zic ei că e, și nu combinații cu parohiile, nu era nevoie de 4-5 biserici pe o rază de 1 km, toate goale duminica, dar toate cu infrastructură și ‘foncții’.

      Da, nu mă obligă să merg, nu mă cheamă la securitate, corect, dar și să-ți sune clopotele în fiecare la 10 metri de geam zi nu e tocmai inofensiv, că vrei că nu vrei. S-au făcut o grămadă de plângeri și nimic.

    • am inteles, dar nu aia ai scris tu initial.
      nu pot sa contest sau sa afirm ca peste tot s-au facut bisericile unde si cum trebuie. dar sunt goale, sau sunt pline? ca daca sunt pline inseamna ca era nevoie de ele si oamenii le voiau si problema de fapt pleaca de la faptul ca in aceste cartiere comunistii nu au lasat loc pt asa ceva, ca in mintea lor era de domeniul trecutului.
      sigur ca sunt oameni care nu le vor si sunt deranjati si sunt oameni care le vor si sunt multumiti.
      eu nu sunt niciodata un sustinator al fortarii credintei pe gatul cuiva si cei care fac asa ceva oricum gresesc. dar tot timpul sa ne uitam si la ceilalti, nu doar la ce vrem noi

  58. n-am apucat sa ctitesc tot zidul de text ca am si treaba, dar pe prima parte am 4 comentarii:

    1. banii la biserica vin foarte democractic prin hotarari de consilii locale sau generale, la fel cum foarte democratic biserica are libertate total ce sa faca cu banii aia ca nu-i verifica nimeni, asa ca foarte democratic se fac lucrarile cu ce firme recomanda politicienii (asta la lucrarile mari, ca la cele mici se pot folosi voluntari si banii se pot sifona democratic si mai usor) si o buna parte din banii aia democratic alocati se intorc la fel de democratic la partid, alta parte merg democratic la preot si din restul chiar se face ceva. desigur, sunt cazuri si cazuri, de obicei preotii de la oras sunt mai corupti ca lor le vin fonduri, cei de la tara daca nu si-au facut reputatie de „vrajitor” care deschide cartea si face nu stiu ce magie, atunci trebuie sa munceasca pe rupte pe un trai decent

    2. la noi in Romania avem o situatie foarte incurcata si contra naturii cu biserica datorita faptului ca statul s-a angajat sa o intretina dupa ce a secularizat averile manastirilor inchinate. biserica ar trebui sa fie o institutie care sa se intretina singura si sa nu fie dependenta de stat, dar asta ar insemna sa le dam si niste lucruri inapoi. in tarile civilizate s-a produs separarea asta, in Finlanda de exemplu dadeam 2% din brut la biserica ortodoxa, dar daca aveam nevoie de preot pentru orice, nu ma costa un eurocent in plus pentru ca biserica avea deja bugetul ei si preotul avea salariu decent si era deja platit de mine prin impozit. si inscrierea a fost voluntara, nu voiam sa am treaba cu biserica, pastram eu aia 2%, dar nici nu puteam sa am pretentii de botez, nunta, inmormantare ortodoxa.

    3. sunt protestanti si protestanti, sa zici ca toti protestantii iau literal biblia si au respins evolutia e o mare exagerare

    4. biserica ortodoxa romana nu e o utopie democrata, desi la o prima vedere asa pare, e un sistem destul de bine pus la punct, bine organizat si bazat pe cutume, iar Daniel nu e un pulici care doar vorbeste primul, daca ar avea nevoie si ar vrea cu adevarat, l-ar linisti pe Teodosie, dar n-are niciun interest. PS: Teodosie e cel mai mare troll ortodox posibil, e un fel de Pitici Gratis al bisericii si unul dintre cei mai corupti sefi ortodocsi.

    • NOU
      #204

      Drace, aia cu Teo chiar m-a facut sa rad. E foarte misto spus. Si adevarat.

    • Aici sunt si niste aspecte ce tin de meandrele concretului, unele apar in comentariile de mai sus, altele fix sub comentariul asta, da nu vad sa se faca legatura.
      Aparent preotii diasporeni sunt buni, pt ca nu au monopol pe inimile populatiei dau din coate sa isi tina biserica si de aia razbesc doar aia care chair au “har”. In Romania faci scoala de partid, pardon cler, si primesti sau mostenesti parohia.
      Si problema 2 sesizata fix in primul comentariu de gigelul care se bucura ca noi nu avem preoti pedofili ca isi fac astia familie, ba gandire fix cat negru sub unghie, poate e ceva acolo totusi. Nu?

  59. @Becaly, tu pari sa descri aici o experienta personala si ar fi pacat sa generalizezi fara temei. Eu, de exemplu, nu pot generaliza plecand de la faptul ca un preot mi-a facut inmormantarea in UK fara sa ceara un ban (si aici vorbim de deplasari la spital, cimitir etc in alte localitati, in timpul saptamanii, cand are job de zi – da, toti preotii din strainatate muncesc, unul e translator, altul asistent social, altul sofer de tir, altul la caminul de batrani, fiecare ce se pricepe). Acelasi preot a inmormantat peste cateva luni un om aciuat in UK care dormea pe sub poduri si i-a platit loc la cimitir si cruce, totul insumand peste £1500 (stiu sigur, ca eu am facut crucea in Bucuresti si am trimis-o in UK).

    Mai zic de preotul din Germania care gazduieste (oarecum pe termen nelimitat) familiile care-si aduc copiii la institut la Hanovra cu probleme grave? Pentru ca n-ar putea sa-i acorde sansa asta copilului daca ar avea de platit si cazarea.

    Dar preotul din FR care a lasat totul si a condus cateva sute de km ca sa inmormanteze un om sarac si a dus toate cele trebuincioase pt inmormantare (coliva, pachete) ba i-a mai lasat si bani vaduvei?

    Dar mitropolitul care a sunat aproape zilnic o femeie bolnava de cancer ca s-o incurajeze sa faca chimioterapia si sa treaca prin momentele grele de atunci? True story, marturia femeii e pe net si nu e vreo persoana speciala, e doar o femeie care cu greu si-a facut curaj sa vorbeasca cu mitropolitul dupa o slujba, asteptand doar un cuvant de incurajare si a primit mult mai mult de atat.

    D-aia zic, gandeste-te bine daca ai vorbit despre TOTI preotii din diaspora. Ca mie-mi da cu virgula daca ma gandesc la astia pe care intamplarea a facut sa-i cunosc (sa nu crezi ca i-am cautat sau i-am inventat ca sa-ti dau tie exemple). Deci daca ar fi sa generalizez si eu, sunt toti niste nemaipomeniti, nu?

    • diferenta e ca tu vorbesti din experienta proprie, iar haterii din ce au citit pe net.

    • Eu chiar vorbesc din experiente proprii, lasati dezinformarea; pana la un punct accept ca pot fi mici nuante ritualice intre practica religioasa si nuantele, din Transilvania mea natala, si cele practicate de preot de la 50 km de Iasi (da, cei din Moldova mi se par cei mai extremisti dintre crestinii romani), dar nu ma iei pe mine cu vrajeli gen mai adu copila aia la biserica, nu vezi ca e agitata, de aia nu sta, ca nu vine des la biserica, si are draci (vorbim de copil de 2.5 ani care nu are rabdare sa stea nicaieri, basca la o biserica sa auda psalmi).
      Cat despre liste cu buni romani si romani „oi ratacite”, e si asta o realitate, dar nu, in bula voastra, toate sunt perfecte, sunt restul hateri.
      In fine, oricum, stiti si voi , la fel ca mine, ca procesul de laicizare a societatii, ce a avut loc in vestul Europei, va veni si in Romania (cu intarziere de zeci de ani, ca toate procesele istorice), iar institutia anacronica numita BOR , peste zeci de ani, va regreta ca nu a implementat reforme adevarate.Iar bisericile alea multe, faloase, inutile, boxele scoase pe geam, construite in orice colt disponibil, vor deveni tacute si inutile.

  60. Mă uitam acum vrei doi ani de zile la o discuție între Dragoș Pătraru și ministrul sănătății de atunci, Sorina Pintea. Au ajuns și la eterna șpagă, sau „plată informală”, cum îi zice doamna ministru și a recunoscut că ea există și trebuie să scăpăm de ea. Ce ironie, că și ea lua șpagă…

    Din 2015 și până acum, nu s-a schimbat nimic. Dovadă, că au mai ars niște spitale, pentru că, de ce nu?! Sunt unii manageri de spitale de pe vremea când eu eram copil mic și apăreau la televizor și ne dădeau sfaturi și păreau cu știu ce spun. În timp ce spitalele lor colcăiau și colcăie de infecții. Pentru că, dacă merge și așa… merge…

  61. Citisem in cartea lui N.Djuvara „Tarile Romane, intre Orient si Occident” ca preotii erau invatati sa vaccineze oamenii datorita numarului mic de medici. Deh, si pe vremea aia boierii isi trimiteau copiii sa invete sa devine negustori (afaceristi) sau dregatori (bugetari) asa ca singurii medici ori erau din ate tari, ori romani dar insuficient ca numar.

  62. TL;DR Eftimie imbatraneste si devine mai religios (credincios in fondul lui a fost dintotdeauna).

  63. Desi radio din masina tine sa ascult trinitas si vorbe intelepte cand mai plictisesc mai usor urmaresc Tikvah. E un podcast cu rabini care vorbesc fara BS despre o multime de probleme de actualitate/ sau de cand lumea (mai putin despre Israel)

    Ca gigel trecut prin toate cutumele ortodoxiei si care a citit si biblia sectanta in imagini si Turnu’ de Veghe, si aia in cuvinete autorizata de una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca biserica, dintre toate asta ordoxia romaneasca in ansamblul ei reprezinta cel mai toxic mix intre arhaism si securism.

    Sectele americane interpreteaza biblia ad litteram, astia de la noi nu au nimic sfant si totul e cosplay si joc de rol, wink de la popa catre audienta.

    Or fi mai curati si mai aproape de dumnezeu ca nu au avut inchizitie, cine stie.

  64. Foarte misto paralela cu iacobinii, din final. De mult nu am citit un text unde finalul sa fie asa de impact :D

    Cred ca expresia corecta e „a da sfara in tara” si nu „a da sfoara in tara”. Sfara inseamna fum de prajeala din tigaie, si expresia are legatura cu semnalele de fum, vechi mijloc de comunicare.

  65. O parere personala: biserica si preotii ortodoxi nu sunt impotriva vaccinarii si a medicinei in general. Iar cei catolici nici atat. Stiu asta pentru ca provin dintr-o familie ce le are cu mersul la biserici si manastiri. Daca veti cunoaste maicile din manastiri, veti ramane surprinsi ca multe din ele au UMF-ul terminat si/sau zeci, poate sute de carti citite in directia asta. Si pot recomanda doctori foarte buni. Si ce sa vezi, cand maica-mea a fost suspecta de cancer, un preot i-a pus vorba de un doctor unde a gasit rezolvarea, desi alti 2 doctorasi o vedeau deja dusa in 2 ani. Bunica-mea la fel, incurajata de preotul de cartier sa mearga la niste analize specifice, analize nestiute de medicul de familie.

    De unde stiu preotii de doctori si au cunostinte? Sunt ei clarvazatori? Nicidecum. Stiu de la doctorii ce le frecventeaza parohia sau de la alti oameni cu probleme asemanatoare ce si-au gasit solutia si dupa le-au povestit ce si cum.

    E incontestabil faptul ca unii au luat-o pe aratatura, dar aia sunt 1% poate, dar mediatizati. Preoti ce au refacut sarbatori, au instigat la scandal si altele (u know them). Credeti ca nu sunt blamati de colegii de breasla? Poate ca Daniel nu e chiar ce trebuie in fruntea bisericii dpdv comunicare, asa cum nu e nici Iohannis, dar sa nu uitam ca fostul patriarh era chiar smart din toate punctele de vedere. Oameni si oameni. Pe preotul din iasi ce a construit un depozit de alimente din donatii pentru oamenii saraci si are in grija sute de copii nu il dau la tv decat la Craciun si maxim Paste. Astia nu vand.

    Sa crezi ca biserica e impotriva stiintei si a medicinei e dezinformare pura. E ca si cum ai asculta-o pe sosoaca pe teme economice. Asa cum sunt si medici care au zis ca nu se vaccineaza, mi se pare normal statistic vorbind ca si unii preoti sa zica la fel. Ca sunt oameni si au pareri. Dar ii bagi pe toti in aceeasi oala?

    • cel de care zici ca a refacut sarbatoarea a facut de fapt ceva canonic. dar de unde sa afli asta? ca la stiri nu o spun in felul asta.

  66. NOU
    #216

    Biserica este o patura pusa peste un cacat.

    Afirmatia are doua sensuri si ambele sunt adevarate.

  67. Ce m-am saturat de poliloghiile astea in care incerci sa speli BOR si te erijezi in avocatul ei. Sper macar ca esti platit pentru asta, altfel ar fi chiar pacat. Alta nasoala e ca iti construiesti argumentatia pe jumatati de adevar si premise false, de parca am fi toti niste idioti care inghitim un text doar asa, pentru ca a fost scris de unu’ Eftimie. Am avut o tentativa de a demonta punct cu punct tot textul de mai sus, dar am renuntat pe la sfertul articolului. Pur si simplu sunt prea multe false argumente, stiu deja din experienta anterioara cum o sa raspunzi si chiar n-am timp si chef pentru o polemica fara rost. In fine, ideea era ca m-am saturat si era adresata mai mult detinatorului blogului decat autorului acestui articol.

  68. Parerile is cam impartite. De ce sa te credem?

  69. Daniel de Aur nu vorbeste prea des pentru a nu realiza enoriasii care il vad pictat in biserci ca inca traieste.

  70. Ca tot vorbim și despre democrație. Uite, eu vreau să pot să aleg să nu mai ajungă un leu din taxele și impozitele plătite de mine către ORİCE cult. Fie el ortodox, catolic sau protestant. Am libertatea asta? Nu!!!

    • Oana, nici eu nu mai vreau sa dau un leu unui stat majoritar corupt sau unor functionari care freaca ouale in fiecare zi. Am libertatea asta? Nu!!! Democratie e diferit de libertate. Libertatea de care vorbesti tu ai numai când esti mort.

    • Am mai spus asta. La noi, contractul social intre guvern si cetatean e doar e bata pe spinarea celor din urma.
      Trebuia sa inlocuiesc” libertatea” cu „puterea de decizie”. Mea culpa. Dar s-a inteles (cred) .

    • Nu numai in România. Si prin alte parti, mai „civilizate”, doar ca societatea e adormita si are, financiar vorbind, mai multi bani economisiti decât in România. Si atunci e mai usor sa accepti.

    • @Oana Sigur ca ai aceasta libertate. Punem mana si strangem semnaturi, poc referendum si gata. A, ca pentru fiecare cetatean care nu vrea sunt doi care vor, asta e alta discutie.

      Avem un oras de provincie, resedinta de judet, oras cultural, samd care plateste salarii la Opera de 36 milioane de lei anual si la Teatru de 13 milioane. Incasarile celor doua la un loc in 2019 din bilete sunt de aprox 5 milioane.

      In acelasi oras CL aloca 500.000 de lei pt lacase de cult. Hipsteru’ se inflameaza, sare in sus, spune ca „Nu din banii mei!”. Ok, primesc, sa traiasca biserica din ce dau enoriasii. Dar si teatrul sau opera sa traiasca din bilete atunci. Statul sa le intretina edificiile in care functioneaza, sa le predea cu titlu gratuit, dar salariile sa fie platite din ce produc.

  71. Acum ma irita si mai tare ideea de religie, mai ales religie ortodoxa.Astia care incercati sa faceti pe avocatii BOR si a ortodoxiei este evident ca aveti un grad frumusel de indoctrinare si spalare pe creier. Doua aspecte ma deranjeaza maxim la BOR.1. Sunt racordati la banul public si 2. Au bagat religia in scoli.
    Am si eu o intrebare pentru talibanii ortodoxiei. De ce arata atat de jalnic din punct de vedere spiritual societatea pe care pretindeti ca o idrumati, o pastoriti..etc…!?

    • Am si eu o intrebare pentru talibanii ortodoxiei. De ce arata atat de jalnic din punct de vedere spiritual societatea pe care pretindeti ca o idrumati, o pastoriti..etc…!?

      Intrebare mai penibila ca asta nu am vazut de ceva vreme. Câinii atei, latrând non-stop in fata bisericilor, intrebându-le printre „ham-ham”-uri si scrâsnit din dinti „Voi de ce pula mea nu sunteti zen?”, in timp ce ei musca din gardul bisericii.

      Societatea e jalnic spiritual pentru ca, ateii, in loc sa-si vada de zen-ul personal, continua un razboi absurd cu biserica (sau credinta de orice fel). I have some news for you: Biserica (credinta de orice fel) este aici de mii de ani si va continua sa existe si chiar sa se reinventeze. Ateii absurzi – a se citi aia care chiar trebuie sa latre non-stop spre caravana – mor pe limba lor. Si sunt ingropati tot de popi.

    • Ce argumente dubioase si fara logica spuse cu o ură viscerala si sincera.
      Spiritual tara este varza din cauza noastra a ateilor care latram.
      Este ok ,m-am lamurit, stop dialog.

    • Nu era niciun dialog, pentru ca tu ai venit doar sa latri, nu sa dialoghezi.

    • @gigi: ai dreptate, cam toate mesajele tale de aici au fost cu o ura viscerala si sincera.

    • @gigi, mai lasa pacatele si baga niste matanii; daca nu stii, intreaba-l pe Teodosie ce canoane se aplica la erezia ta:

      https://www.youtube.com/watch?v=bcf8hH1Tg0I&feature=emb_logo

    • NOU
      #234

      Mai bine sa il intrebe pe mst si pe alalalt daca tot sunt pe aici, pare ca stapanesc subiectul si bat matanii in fiecare dimineata.

    • uite, iti dau eu raspunsul, desi nu sunt cel in masura. esti liber sa faci ce vrei, ai libertate totala. faci ce vrei, cum vrei si vezi ce rezultate ai. ce fac altii si ce sfaturi dau altii e treaba lor, tu nu esti obligat sa ii asculti pe nici unul.

  72. Pe mine mă miră faptul că Teodosie nu a cerut drepturi de autor pentru personajul Saruman din Lord Of The Rings!

  73. Straiele și sceptrul ierarhilor nu sunt din aur. Atât.

    • hai ma, termina, cum sa nu fie? am citit mai sus ca cineva a zis ca sunt. bine, cineva care probabil nu a incercat niciodata sa ridice un lingou de aur, sa vada ce ar insemna sa fie cu adevarat din aur straiele avand in vedere densitatea aurului.
      dar totusi, de ce sa lasam adevarul sa strice o cearta buna?

  74. Cel mai fucked up articol scris de Eftimie vreodata :))) Si pe blogul lui Zoso … asta e si mai fucked up , iar ideile sunt proaste in opinia mea si departe de adevar . Deci practic daca asta ridica biserici , sa-i dam lui toti banii din lume . Ba stai lin .

    Spitalele trebuie trase la raspundere daca le dai bani sa faca treaba asta , dar le dai doar sa traiasca de pe o zi pe alta si de salarii atunci …. degeaba , iar daca au managementul ala e de vina – e pus politic . I-as rade din pamant pe toti , concurs cu loc finit 1an cu target si prelungire 3 ani si apoi 5 ani si tot asa . Nu ca acum … pe viata.

  75. NOU
    #240

    „Și-apropo, jumătate din glumele de pe internet pe seama Patriarhului de la mine vin, așa că nu încerca să mi le repeți că le știu. N-am interdicție să intru în biserică, n-am fost afurisit, nu mi-a dat nimeni blesteme….”
    Eftimie, eu zic ca ai avut noroc, sau n-au aflat inca. Ca uite ce i s-a intamplat altui troll care s-a luat de biserica: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Filosoful_Nae_Ionescu,_%C3%AEnf%C4%83%C8%9Bi%C8%99at_ca_diavol_(Catedrala_Patriarhal%C4%83,_Bucure%C8%99ti,_2009).jpg

  76. Foarte bun articolul.

    Pentru cei cu spitalele, va invit la Resita.
    Masini si vile au doctorii, acolo ar trebui sa va uitati. 5 apartamente in capitala zonala si o vila? Masina de 100K ? Un preot cu un amarat de golf e criticat dar Georgel doctorul pentru calitatea foarte indoielnica a actului medical – implicare nema, zi mersi ca traiesti !?

    Si daca tot vreti spitale, va intreb cati dintre pacientii cu fracturi au membrele vindecate drepte la spitalele din Resita ? Cum ati comenta o asemenea lipsa de profesionalism si miserupism a doctorilor ?

    Va invit sa cititi:
    https://reper24.ro/romeo-dunca-sunteti-bogati-domnilor-chirurgi-din-pacate-cei-mai-multi-dintre-pacienti-sunt-saraci-si-nu-de-putine-ori-nemultumiti/

    PS: Din pacate sunt prea multi asemenea doctori, prea putini oameni in Resita.

  77. Bun articolul… Nu cred ca ideea a fost de a-l ridica pe Dani in slavi, ca vai ce baiat de treaba e el cu BOR-ul lui. Ideea e ca in ultimii ani a cam aparut „hate”-ul peste tot. Oamenii isi aleg tabara si apoi o tin pe a lor peste tot, egal de situatie… BOR naspa, DNA- smecher, PSD – m*ie, USR – ai nostri. Eftimie a vrut sa mai „echilibreze” un pic discutia…
    Si Vali se bucura ca-i creste traficul ;)

  78. ce amuzanti sunteti voi astia care credeti ca daca ati lucrat in domeniul y x ani aveti detector de bullshit. asa credeam si io.

  79. vă rog io, nu mai dați link către să fie lumină. nu-mi pasă din două motive:

    1. acolo lucrează un idiot pe nume Vanghele, omul e convins că eu fac mizerii de am atâta trafic, munca zilnică fiind exclusă din start în micul lui creieraș. asta pe lângă înjurături și amenințări cu bătaia.

    2. ăia care se pretind a fi jurnaliști acolo nu știu de nimic altceva decât ce fac ei. nu poți să fii atât de imbecil să te plângi că nu te preia nimeni din presa mare cât timp tu înjuri presa mare și nu ai dat share la altceva decât la ce faci tu. cât de prost să fii să-ți dorești să fii preluat de ăia pe care îi înjuri? ca vanghele sau mai prost?

    • Pe subiect, articolul semnat de Vanghele pe safilumină începe cu „nicio altă inițiativă investită cu simbolism național n-a beneficiat, la edificare, de atâtea resurse publice”, spunând asta obiectul din fața Casei Poporului.

      Continuă cu motivația construirii Catedralei începând cam de prin 1990. A uitat să menționeze (sau poate și-a făcut documentarea pe genunchi, cine știe) că aia a fost promisă de Carol I, iar în 1884 s-au și alocat 5 milioane de lei aur pentru ea (5% din PIB pe-atunci). Apoi guvernul a schimbat destinația fondurilor și a construit școli din ei, promițând că o face mai târziu.

      După 1990 s-au reluat discuțiile pentru construirea ei, în articol Vanghele minte repetat că BOR a promis că o face din bani proprii, în timp ce dă extrase din legile emise atunci în care se specifica destul de clar că și statul va contribui financiar la construcția ei. O singură dată Patriarhia a zis că o face din fonduri proprii, în 2010, când „Statul român nu a rezervat în Bugetul pentru anul 2010 fonduri pentru Catedrala patriarhală” pentru că era criză economică. Atunci s-a luat în discuție construirea ei cu un împrumut la bancă. Discuția era pentru anul ăla, nu definitivă, jurnalistul nu dă detaliile astea deloc.

      Articolul mai conține o serie de estimări pe preț, fără comparație, doar că i se pare lui scumpă. Apoi se povestește cum, pentru a ajunge la deadline s-a lucrat 7 zile din 7, 24 din 24. Aparent pentru că nu s-au găsit muncitori în București sunt aduși muncitori din altă parte și doar unii dintre ei „au norocul” să fie cazați lângă Catedrală. După care descoperă că firma de construcții Strabag încasează o sumă pe cap de muncitor și plătește alta muncitorului, eventual și la negru. Din această secțiune reiese că Vanghele a descoperit în 2018 cum se lucrează în construcții.

      Mai e o discuție pe teren cu un muncitor de pe șantier din care aflăm că acel muncitor a) e fost pucăriaș b) muncește. Din ce-mi dau seama, OV pare un ateu al muncii și un credincios al lui însuși.

    • 1. Pai faci. Îl lași pe Eftimie sa posteze :))) Aparent, pentru trafic, se merită sa il lași să ne enerveze.

    • fiecare a înțeles din textul ăsta ce voia. eu am inteles partea aia cu războiul biserică spitale.

  80. L ai supărat pe Neamtu.

  81. Mamaaa , in loc sa faceti gargara asta mai bine punem mana de la mana si ducem un tir de puli de plastic la catedrala vietii , sfințite , bineinteles !

  82. Eu sunt creștin, și sunt ortodox. Frecventez biserica din copilarie și mă străduiesc să respect poruncile evanghelice, adică să fiu un om bun, să iubesc pe Dumnezeu cu toată ființa mea și pe oameni după puterile mele. Nu înțeleg, însă, un lucru. De unde atâta ură împotriva Bisericii? Pentru cei cunoscători dar și pentru orice om sincer și cinstit, articolul dumneavoastră este doar o explozie de ură la adresa creștinilor. Afirmațiile jignitoare pe care le afișați cu atâta lejeritate mă fac să cred că sunteți un frustrat, un om neîmplinit, nefericit. Ați vorbit foarte mult despre banii cheltuiți cu catedrala neamului. Vreau să vă amintesc că cei mai buni plătitori de taxe din această țară sunt creștini practicanți. Cred prin urmare că merită și aceștia să aibă o clădire reprezentativă pentru ei așa precum statul, pentru microbiști, a făcut stadioane. Nu a oprit nimeni pe nimeni ca să se construiască și spitale dar Biserica a construit biserici pentru ca asta este misiunea ei, iar dacă vedem atâtea biserici renovate și altele noi asta înseamnă că, în țara noastră, doar biserica și a făcut datoria. Oricum cuvintele dumneavoastră mă fac să cred că sunteți plătit să otrăviți acest popor, să aruncați cu noroi. Să vă aduceți aminte în fiecare zi că va veni ceasul în care, vrând, nevrând veți sta înaintea lui Hristos Judecătorul nemitarnic. Ce veți spune atunci?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile