Am o mică disensiune cu cineva din casă și am nevoie de ajutorul vostru. Eu înțelege salata de legume că are niște oțet și ulei pe ea. Un pic. De gust. Nu jumătate de kil din fiecare. Nu înecată în oțet și ulei. Că omoară gustul legumei, și nu mai mănânc legume, mănânc oțet.
Am dreptate sau nu?
Da.
Ai dreptate. Gusturile legumelor sa fie legate cu puțin ulei și oțet.
Pentru ca in gastronomie totul se rezuma la gust, orice lucru trebuie adaptat gusturilor personale.
Asa ca portia ta de salata, pregateste-o fix cum vrei tu
Recomand lămîie. Oțetul distruge gustul, poți să pui și pe mortăciune și nu mai simți.
Păi și la sfărșit dacă puneți ca săracii, cine mai bea zeama rămasă de oțet infuzat cu ulei ? Direct din castronul ridicat la nivelul botului !
Da.
Desi cunosc cel putin doua familii care NU, si nu doar ca NU, NU au otet in casa.
Eu am doar ulei balsamic in casa.
Se pune?
Otet si ulei cat sa alunece pe gat in jos, nu se face ciorba de legume.
E peste medie asta? 🤣
Vrei salată bună sau liniște în casă.
Cea mai buna salata e aia pe care ti-o faci singur.
La restaurant oare, de ce iti aduce uleiul, otetul si sarea separat?
…la restaurant evit să mănânc salate dacă-mi aduc toate alea separat SI PUN SALATA INTR-UN CACAT DE FARFURIE IN CARE NU POTI SA AMESTECI FARA SA DAI TOATA SALATA PE MASA.
Otet pas, un picut de ulei, asa dai odata pe deasupra si gata. O lingura mai cu varf, da atat. Ca nu vrei sa mananci ulei cu salata
Eu stiu ca sunt 2 feluri de salate.
1) Rosii + ceapa + branza + ulei + sare daca branza nu e sarata. Fara otet.
2) Rosii + ceapa + branza + ulei + castaveti + ardei gras + otet (balsamic).
Imi plac ambele feluri, dar trb neaparat sa stabilim dinainte daca e modelul 1 sau 2.
PS: Mi se pare salata mai buna daca o lasi putin (la temperatura camerei) pana sa o consumi, cat sa-si lase rosiile zeama.
@GoGu – rosiile sunt deja acide. Asa ca nu merge otet in salata de rosii.
Dar merge otet (eu prefer otetul balsamic) in salata de castraveti, salata de ceapa, salata de frunze (salata, spanac, etc), salata de linte/fasole/naut, samd.
Ulei, da, oțet, nu. Cel mult lămâie.
Am impresia că oțetul ne-a fost băgat pe gât la un moment dat ca să nu se iroseasca vinul stricat.
Absolut de acord. Si ceva sare
de acord. oțetul este dezgustător
Dacă are frunze, pun oțet. Dacă nu are frunze, doar ulei. Asta e regula mea pentru salata de vară, gen aia cu roșii, ceapă, castraveți etc.
Daca e si cu rosii mai dulci, F PUTIN otet, si ala balsamic. Daca rosiile sunt mai acide, fara otet. Eu pun otet doar la aia de varza sau de sfecla rosie. La orice contine verzituri (laptuci, rucola etc) – lamaia rulz.
Cel mai bine e ca sa iti puna portia ta deoparte si tu sa-ti pui cit otet si ulei vrei si ea cit vrea in portia ei. Lumea in general are gusturi diferite si asa sunteti amandoi multumiti.
Te alinti.
daca fac salata de rosii atunci fara otet. Daca fac altfel de salata fac o vinegreta (amestec ulei sau uleiuri cu otet + sare, piper) pana se face un fel de emulsie, cam ca la maioneza si chestia aia o torn peste.
Eu la salata iceberg pun ulei , sare si niste ierburi aromate pt salata. Si atat. Eventual mai pun branza faramitata sau rad cascaval. Nu pun otet.
Depinde de salata. La salatele verzi eu prefer sa fac o vinegreta – ulei+otet+sare+zahar – bine batute, pana se face o emulsie.
Da.
Noi o facem în 2 castroane separate și fiecare o asezonează după cum îi poftește pateul…ce atâtea mofturi ?!
Mai știu pe cineva care s-a certat cu nevasta că nu a vrut dom’le sa îi pună oul ( fiert ) decojit in farfurie ..i l-a pus cu coajă…mofturi !
„Dăcât” lămâie, fără oțet. Personal nu suport oțetul în salată.
Nu mai pune nimic, nu mai fa salata
Dressingul se face separat, intr-un pahar transparent:
– otet (pentru n00bi) sau lamaie (pentru pro);
– ulei- de 3 ori mai mult decat lamaie;
– sare, piper, sumac, miere;
Acum, CA CAntitati, tot dressingul meu ocupa cam 3/4 dintr-un pahar, estimez pe la 75-100 ml, pentru un castron plin cu legume. Modelul de castron e asta (28 cm):
https://www.ikea.com/ro/ro/p/blanda-matt-bol-bambus-60214343/
Pofta mare!
Un pic de balsamic, un pic de ulei, niste oregano, sare, vinegreta.
Nu am dat click, ca nu prea mai am baterie la telefon. Castronul e rotund?
Exista o dezbatere in acest sens
Un strop de lămâie, un strop de ulei. Fără oțet.
De unde obiceiul la romani sa fie un bol sau un lighean de salata pt toata famila in loc sa se puna la fiecare separat!?
E de la obiceiul de final, când capul familiei lua ligheanul cu restul de salată și sorbea zeama rămasă.
@gupi, Da, da!
Sau înmoi pâine în zeama aia :))
sau din rațiuni casnice. mai puține vase de spălat:))
@gupi: Si dupa, ragaie de rasuna apartamentul Sa stie si vecinii ce salata buna a mancat :-))
Pentru mine personal, salata perfectă este asezonata cu ulei de măsline și oțet puțin mai mult decât puțin, plus piper multicel, sare și oregano sau cimbru.
Colega prefera cu oțet f puțin.
Si eu prefer salata fara ulei, de otet nici nu mai zic. Imi aduce aminte de mirosul de covoare din fata blocului.
Eventual putina lamaie.
Fara ulei. In Romania se mananca prea gras. La supermarket vezi in cosuri galeti de 1l cu smantana grasa… Niciodata n-am inteles pe ce se pune atata smantana?! (nu, nu e pentru frisca)
@Lara, minim jumătate se aruncă.
Lumea ia recipientul mai mare că pare mai ieftin/100 gr.
Chestiunea mi-a provocat poftă de mămăligă cu brânză și smântână.
Lista felurilor de salate este foarte lunga la fel si a dressing urilor. Ce fel de salata ai pregatit, ce ingrediente ai pus?
Dacă salata conține roșii, atunci fără acreală (oțet, lămâie, sirop de rodie, etc).
Dar da, câte puțin din fiecare.
Only aceto balsamico.
Oțet în salată este blasfemie de saraki
Dacă persoana cu care ai „disensiuni” e soția, nu ai dreptate. Dacă e altcineva, mai putem discuta.
Salata e pt femei.
Si eu unde mai inmoi painea luata de la brutaria turcului din cartier ?
bai asa gandeam si eu, pana am av o perioada cand m-am uitat in draci la paprika.tv si aia cand zic acolo ca „a pinch of salt” pun 4 linguri si „some olive oil” si toarna juma de sticla si la fel si in grecia, pun aia ulei de masline (bun) pe orice! si am inceput sa-mi schimb optiunea si sa observ ca e chiar mai bun daca pui ulei BUN mai mult decat 1 lingura.
cu otetul la fel, dar aici cred ca e mai pretentios. depinde si mai mult de gustul fiecaruia. dar un otet BUN balsamic n-are cum sa faca rau. Am vz un documentar cu nu stiu ce familii in italia, zona modena parca (nu as baga mana in foc de zona/oras) care faceau otet balsamic de nu stiu cate sute de ani in familie si acum vindeau sticle de otet cu 2000 lire!! la fel si aia, puneau otet balsamic pe orice.
o rosie sau branza cu niste ulei de masline si sare (la rosie) face minuni, iti accentueaza gustul bine de tot.
pb!
:)) daca sticla era 2000 de lire inseamna ca ai vazut documentarul acum minim 20 de ani.
si 2000 de lire insemnau un (1) euro. 5 lei. acum in romania gasesti otet incepand de la 10 lei litrul.
Zeama aia de roșii + ulei ce rămâne la final e mai bună IMO dacă are 3-4 picături de oțet. Spun asta că mie îmi place mai mult zeama aia pe care o întind cu pâine decât salata în sine. :))
Soția preferă fără oțet. De asta punem dressing separat în boluri.
Ea pune lămâie. Eu pun 3-4 picături de oțet și mult piper.
Salata de rosii fara otet clar.. salata greceasca care e cam acelasi lucru ca salata de rosii, doar ca mai pun masline, telemean si porumb, are si cativa stropi de otet.. salata de varza, ulei si otet mai mult cat sa fie cat mai acra
Porumb la greci?
Da coae..iti vine sa crezi ca fac acest sacrilegiu si in salata mea proprie si personala imi pun o lingura de porumb? ‘straordinar doamnelor si domnilor
Adevarata dilema: Ceapa verde din care parte se mananca?
Si mai ales cat din frunze:) Eu unul incep de la frunze dar nu mai mult de 3-5 cm de la partea alba.
Se mananca in functie de mancarea pe care o insoteste.
Mie imi place la friptura sa mananc ceapa verde cu otet (ptiu, drace!) si obligatoriu incep cu frunzele.
La o telemea invechita de oaie incep cu partea alba.
Nu e simplu deloc :))))
Ceapa verde este cel mai maltratat aliment din cate cunosc eu. Bataie de joc mai mare nu cred ca suporta nici guma de mestecat pe care o scuipi dupa ce ti-ai facut mendrele cu ea. Si vesticii si asiaticii habar nu au de bunele maniere in relatie cu cea mai tanara dintre cepe. Mor cand vad toti toparlanii aia cu aere de mari chefi cand taie radacinile la ceapa cu 2-3 cm din partea alba iar saraca ceapa vine batjocorita, cu frunzele taiate scurt ca la gardul viu. Tampitii astia par sa aprecieze tocmai partea din mijloc, cea mai putin interesanta la o ceapa verde. N-ai cu cine, niste tarani!
Mie-mi place si ciorba cu otet si ulei
Salata de roșii sare si ulei.
La salata de „vara” (salata verde, ceapa verde, castravete, ridichie, marar) putina sare si ulei iar otet o lingura.
Da, are dreptate doamna!:)
cea mai buna salata e aia cand tu te intinzi si ea o amesteca
Da.
In special otet din mere, pentru o aroma aparte
(amintiri din copilarie..)
Noi avem 3 copii și facem 5 salate. Sper că-ți răspunde la întrebare.
urasc oamenii care nu pun otet in salata si o ard asa superior cu lamaie
adica de fapt o urasc doar pe gagica-mea, ca nu mananc din salatele voastre
mai ales ca daca n-are lamaie nu pune nimic
Lămâia este mai sănătoasă ca oțetul, indiferent de cantitate.
salata cu rosii: fara otet, ca sunt rosiile acide. Doar ulei si sare.
salata fara rosii: o parte acid(otet, zeama lamaie), trei parti ulei, sare, o lingura apa.
Cat dressing punem? Asta devine după facultăți nea Ilie, e pur subiectiv. Indicat ar fi indeajuns incat sa amplifice gustul ingredientelor, dar sa nu il mascheze.
Fun fact: in anii 90, cand eram eu mic, salata verde se facea cu ulei, otet si sare. Eu o consideram buna daca la sfarsit mi se albeau buzele de la otet.
Știam eu că nu sunt singura cu buze albe.
și care ar fi disensiunea? nu se poate pune oțetul/uleiul ăla mult doar celor care le place așa? e clar că 90% din oameni preferă fără cantități industriale.
Cum fac salata? Pai iau 6 mici si 4 bucati de ceafa si le pun pe gratar, adaug cartofi prajiti dupa gust.
Deci reteta traditionala
e condiment, se pune putin sa-i dea gust …mananci rosii cu ulei si otet nu invers.
E ca aia cu would you like some fries with your salt?
N-are ce cauta otetul in salata de legume, pur si simplu iti bati joc de mancare. Oloi de masline sau de dovleac. Maxim putina lamaie.
Persoana respectiva are ceva radacini ardelenesti? Ca doar ardelenii pun otet si-n cafea. De mici primesc in biberoane. Ei nu fac prunci ca sa aiba de unde primi o cana de apa la batranete ci o cana de otet.
nevasta nu mananca otet… dar mie imi place. oricum depinde de gust fiecaruia.
eu pun otet mult pe salata de rosi cu ceapa, rosii sau ceapa separat.
in rest se poate otet italian, sau tot felul de sosuri acrisoare cum e cel de rodie.
Ulei de masline, musai extravirgin, si otet balsamic cremos. Oricat de mult ai pune din astea doua nu ai cum sa gresesti.
Salata cu legume de sezon fara putin otet nu e salata
Depinde de salata. Cantitatea de ulei de ex e Mai mare la cea de ardei copti, dar la salata de legume (bulgareasca) nu trebuie sa inunde legumele. Eu folosesc ulei de masline si atunci incape o idée Mai mult ça asa ne place.
Observ că nimeni nu a menționat mai sus, așa că poate următoarele rânduri ajută pe cineva: există mai multe tipuri de oțet, precum din vin alb/roșu, balsamic, din fructe sau cel industrial (adică ăla transparent care este și cel mai ieftin în comerț).
Oțetul din vin, balsamic sau din fructe este mai aromat și mai puțin înțepător și merge bine în dressing-uri de salată. Cel industrial este produs din alcool pur și este doar acru și înțepător, de aceea îl consider bun doar de folosit în alte scopuri decât la mâncare.
Otetul industrial este foarte bun ca sa omoare buruienile care rasar printre pavele
… si sa curete peretele de dus de depunerile calcaroase
Dupa gusturile mele, normal ca ai dreptate.
Bai ce sensibili suntem, nu ne mai suportam cu otet in salata. In curand nici mustar n-o sa mai punem pe mici doar bearnaise.
Rețetă de salată de căpşune de la un fost coleg: se zdrobesc căpşunele cu furculița, se adaugă piper şi oțet (balsamic!) şi se mănâncă cu pâine. „Nu se pune sare, pentru că sunt deja dulci”!!!
Hm, aș putea să sacrific vreo 5 căpșuni, să nu mor proastă.
🤢🤢🤢🤢🤢
Lături.
Păcat de căpșuni.
Personal sunt team otet, dar balsamic. 80% otet balsamic si 20% ulei de masline din tot sosul.
Prima oara pun ceapa (de preferat rosie), pun otetul, frec ceapa + sare si piper si le las la marinat pana pregatesc celelalte legume.
Asa, asculta de sfaturile tuturor vitejilor de aici de pe blog si pe langa ca ai sa-ti faci salata singur, ai sa-ti faci multe altele singur o perioada.
Manca si tu un pic de otet in plus ca nu te omoara.
Recunosc ca eu sunt din aia cu mult otet. Gustul acru e gustul meu favorit, cateodata efectiv iau cate o dusca de otet de mere, sau de otet balsamic, asa de mult imi plac. Si lamaile le mananc mai mult sau mai putin ca pe portocale. Punt otet pana si pe salata orientala, ha ha ha
Motiv pt care la noi in casa salatele se asezoneaza separat, de fiecare persoana in parte.
iuhuuu, nu sunt singurul tacanit care mananca lamaile ca pe portocale.
Bun venit in clubul mancatorilor de lamai crude. ;))
Pentru mine, salata inseamna ceapa, rosii, castraveti, ridichi si ardei. Frunzele sunt pentru vaci si boi Evident, otet si ulei cat cuprinde. Ulei de masline extravirgin, otetul… nici un otet balsamic nu se compara cu unul de mere cu miere… Oricum, mi se pare o non-problema fiecare isi pune ce si cat vrea si atunci dormiti linistiti (impreuna)
Mancarea-i fudulie, bautura-i temelie.
Eu fac doar roșie cu mult ulei gen îmbibate și multa sare.
Cei care folosesc otet in salata de rosii au cumva rude pe la Moldova? Singurul loc unde-i vad rostul otetului este in salata de varza si in ciorba de burta. La salata de rosii se pune maxim ulei si cea din salata verde putina lamaie, doar moldovenii au inventat pepenele cu branza si otetul in salata de rosii.
varianta simpla: ulei de masline + reductie de otet balsamic + otet de orez de 3% + mirin + sare + piper
Varianta complicata: vinegreta – ulei de masline + miere + lamaie + lime daca am +muster dijon + sare + piper – batuta in borcan pana se face aproape de consistenta maionezei.
Fiecare isi face cum crede de cuvinta.
Eu procedez astfel:
1. Salata de rosii – inseamna rosii + ceapa (asta e minimul de combinatie pentru a fi considerata salata de rosii) + castravete (salata clasica) + marar sau patrunjel (personal, nu pun, dar nici nu refuz o astfel de salata). Deci, ca sa rezum – salata de rosii inseamna salata unde predomina rosiile.
Mod de preparare: ulei + sare. Fara pic de otet, lamaie sau alte acrituri. Zeama dulceaga si sarata ramasa la final + ceva paine pe vatra proaspata e o minunatie. Cum as putea sa stric eu astfel de combinatie cu acreala data de otet?
Sotia, spre exemplu, isi pune otet. D-aia ne facem separat.
Aaa, si sa nu uit. Nu suport branza pusa in salata. Prefer branza separat, pe o farfurie.
2. Salata cu verzituri (fie ca vorbim de laptuca/leurda sau de castraveti sau de varza) – otetul este un must (v-a placut jocul de cuvinte? ;))). Mie imi place cu mai mult. Fiecare salata poate contine si cateva rosii cherry, ridichi, marar (spre exemplu, imi place salata de castraveti cu marar deasupra). Mai poti face si fonfleuri cu porumb si ton, dar dam in altele. Astfel de salata o consider de insotire. Mie imi place sa o mananc alaturi de un fel principla. Spre deosebire de rosii, pe care o pot manca doar cu paine, dar ideal cu branza.
Acum brb ca mi-ati facut pofta fmm
Mie nu-mi place oțetul, dar roșiile cu niște ulei și sare sunt favoritele mele. Dap, și cu telemea nesărată sau puțin sărată.
Mx
Salata de seara: rosii, branza, ulei de masline la modul generos si cativa catei de usturoi zdrobiti. Amestecate toate si lasate cateva minute sa se cunoasca. Nu stiu ceva mai simplu si mai bun.
fara masline?
Doar o picătură de oțet, cea mai mică picătură din lume.
Otetul e bun ca scade glicemia cand mananci cacaturi gen cartofi prajiti sau prea multa paine. La salata verde si la salata de varza pun otet grupa mare.
#otetfaranumar
La salata de rosii pun otet numai toamna, cand sunt ultimele rosii din gradina si nu mai sunt atat de acide.
Salata orientala fara otet nu exista.
Nu pun otet in ciorba sub nici o forma. Asta cred ca e o confuzie de betivi care au gasit otetul pe masa la carciuma si s-au „gandit” ei ca merge si in ciorba.
Nici mir nu imi place otetul in ciorba, dar nu am intalnit cazuri decat la ciorba de perisoare cand se pune otetul folosit pentru forma perisoarelor, cred.
eu pun cam o lingura de otet balsamic si una, doua linguri de ulei de masline!
Măcar a schimbat bolul? Sau îl foloseşte tot pe-ăla de chipsuri?
Niste zeama de lamaie (inlocuitor pentru otet) si ultimate de masline.
Eu mai pun și puțin sos de rodii. Sau suc, cred că e mai corectă denumirea.
Nu știu, nevastă-mea e responsabilă cu gătitul și o face perfect. Eu doar spăl vasele.
La salatele normale nu ma intereseaza, mananc cum o face. Sau daca o fac eu, pune nevasta cat vrea, eu nu ma bag la ulei/otet.
La salata orientala imi pun o portie in farfurie si mai bag otet (de mere) sa inunde bine amestecul.
Aveți amândoi dreptate.
„Un pic” diferă de la om la om.
Papilele gustative sunt mai sensibile la tine decat la cealaltă persoană.
Daca consumă alimente sau lichide mai fierbinți, daca fumează sau dacă ia medicamente poate sa aiba gustul afectat si are nevoie se mai multă sare, oțet, condimente sa înțeleagă ceva din mâncare.
Citeam pe undeva că și persoanele în vârstă au probleme cu percepția gustului și consideră că au nevoie de mai multe condimente pt a percepe gustul.
Nu garantez pt corectitudinea informației, dar de vreo 2 ani mă cert cu tata pe temă „de ce n-ai pus mai mult x în mâncare” (din fericire nu e vorba de sare).
@AB – si la fumatori e la fel. Un fumator va pune dublul de sare in mancare fata de un nefumator.
Did you tossed her salad?
* did you TOSS
Salata ca fel de mancare propriu-zis: doar ulei.
Salata langa gratar/friptura: ulei si otet.
Eu pun balsamic la greu, cu ulei de măsline. Fără oțet nu are gust. Asta e, cum zice cineva mai sus, e gustul meu, am dreptate.
Acolo unde am roșii nu mai pun oțet.
Iar ulei, nu mai mult de o lingură de ulei (de măsline) de persoană. Eu zic că așa o fac eu, nu că AȘA SE FACE. E chestie de gusturi și pune fiecare ce vrea și cât vrea.
O chestiune de gusturi, dar știi ceva bine Teoretic ca gusturile să fie echilibrate îți trebuie ceva acid, deci dacă ai roșii nu ți-ar mai trebui oțet.
Oţetul e perimat, mai bine storci două cireşe şi o tomată neapărat de producţie internă şi să vezi cum e de ajuns. Da’ tre’ să faci nişte economii înainte…
Un pic de oțet diluat cu apa, in salata, stimulează digestia. Ulei…nu știu dacă ar avea ce sa caute într-o salata (nu aduce nimic bun).
De altfel nu înțeleg de ce s-au inventat uleiul sau zaharul, că alimente sigur nu sunt.