Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Intrebare pentru cei care se pricep: e un moment bun de cumparat titluri la stat?

    00
    • Asta mă întrebam și eu, ce faci dacă vrei să-ți protejezi economiile de inflație?
      Multe alternative nu ai la titlurile de stat. Pe de altă parte e clar că acestea nu acoperă inflația actuală.

      00
    • Pentru stat da.

      00
    • Nu știu dacă este un moment bun sau rău de luat titluri de stat dar daca vrei sa retragi banii înainte de scadență este un proces anevoios pentru că banii se restituie după data de 20 a lunii următoare celei în care faci cererea.

      Adică dacă de exemplu pui acum 100.000 lei in titluri de stat și la 1 octombrie te decizi sa ii retragi că ai nevoie – una la mana nu primești nicio dobânda și doi la mana ii primești abia după 20 noiembrie, adică după o lună și 20 de zile.

      00
    • Îți dă Vali un hint chiar din link – inflație 15% și dobânda pentru titluri e 7%. Deci în mod real vei avea o pierdere de 8%.
      O soluție mai bună e să ții bani respectivi în USD.

      00
    • Acum statul ofera dobanda de 7% pe an (titluri cu scadenta la 5 ani). Inflatia actuala e preconizata a fi 12%. Depinde cati ani va mai dura nebunia cu razboiul si scaderea economica(+ pomenile bugetare). Banii sunt mai greu de scos, daca o faci inainte de termen parca returnezi dobanda. Bancile ofera 4-5% pe an, impozabil (titlurile de stat inca nu) dar ai acces rapid la bani.
      Acum un an era o stire ca cineva (persoana fizica) a cumparat titluri de stat de 500 milioane lei. S-a tepuit sau nu?
      Ca intotdeauna nu exista raspuns universal valabil.

      00
    • NOU
      #7

      Așteaptă vreo 3 luni si vezi dacă scade inflația. Dacă da, poți să cumperi. Alege Fidelis care sunt tranzacționate la BVB, altfel la Tezaur ieși pe pierdere dacă vrei să scapi de ele mai repede.

      00
    • Dobanzile vor creste luna de luna, dar daca tot astepti nu mai cumperi niciodata.
      Toti care rad de dobanda de 7% comparand aiurea cu inflatia, probabil cred ca daca nu bagi banii in titluri de stat si ii tii in banca sau la saltea…ei cresc cu cel putin rata inflatiei. Breaking news pt ei…compari 7% cu 0% cat ai lua daca ai tine banii aiurea in banca.
      Ah, daca ai de gand sa faci alte investitii…ok, atunci compari dobanda de la titluri de stat cu cat ai obtine din respectivele investitii (minus impozitul pe venit, care la titluri nu e). Si mai vezi cat de sigur e castigul din orice alte investitii, versus castigul cert de la titluri.
      Vrei sa joci la bursa, sa iei crypto…sigur ca poti castiga mult mai mult. Dar nu iti garanteaza nimeni ca nu o sa si pierzi.
      Titlurile de stat se adreseaza celor care isi tin aiurea banii in banca si oricum nu ar face altceva cu ei. In situatiile astea e cea mai buna varianta sa iei 7% decat sa iei 0.

      00
    • Dacă ai niște bani pe care îi ții oricum în bancă, da, e un moment bun să cumperi titluri de stat. Decât să pierzi 15% (cât e inflația oficială), mai bine pierzi 7% (diferența dintre inflație și dobândă).

      Dacă vrei să investeși în alte lucruri, e greu de spus. Imobiliarele par cam obosite, bursa la fel, crypto nu a fost niciodată stabil.

      00
  2. Unde a disparut variola maimutei? Intreb pentru o maimuta.

    00
    • Uite omule aici un update de acum 2 zile: https://www.bbc.com/news/health-45665821

      Infections are usually mild and the risk to the general population is low.

      The unusually high numbers of people infected with monkeypox outside of Africa with no travel links to the region, means the virus is now spreading in the community.

      Te-ai lamurit cat de cat? Sau doar ai pus intrebarea ca sa arati cat de interesant esti tu si ca de fapt e o conspiratie a lui Coldea impreuna cu Soros si Anunaki?

      00
    • NOU
      #12

      În junglă, printre copaci și tufișuri.

      00
    • Era o stire ieri ca s-a descoperit un caz in Ungaria (pe bune).

      As da pariu ca e la europarlamentarul ala Fidezs care a fost prins la orgia gay din Bruxelles de anul trecut.

      00
    • Ma refeream ca au tot impins stirea asta si cand au vazut ca nu se panicheaza lumea au lasat-o moarta. Nu zic ca nu exista boala.
      Daca te uiti la stiri ai impresia ca a disparut covidul intr-o dupa-amiaza.

      00
    • Asa functioneaza ciclul de stiri. Nu e ceva specific pt variola whatever. Asa sunt toate stirile, mega bombastice, soc, groaza, nucleara, atomica etc.

      Nu e un complot sa te dezinformeze de undeva de la centru. Pur si simplu asa a ajuns industria media. Orice pt clickuri, orice pt a scoate primi stirea.

      00
  3. 8. e greu sa scoti un model mai uratel ca Rav 4, dar cu ambitie si perseverenta…:)

    00
    • Că să îți faci o idee despre cei care aleg rav4 (cel puțin până la varianta hibrid), ar trebui să înțelegi filosofia din spatele celor spuse de Tibi Bălan vav de căsătoria cu bododel…

      00
    • Pe bune, nu înțeleg chestia asta.
      Dacă se vinde bine un model, facem unul care n-are nicio legătură cu ăla, da’ îi dăm același nume.
      Ce legătură are mașina asta cu Corolla? Ca aspect, zic, nu mă luați cu platforme și versiuni de motor la a treia cifră.
      Ca și cum ăla care-și lua Corolla, mașină de familie, de dus copiii la grădiniță, o să-și ia mini-SUV doar fiindcă-i zice la fel.
      Stupid world.

      00
  4. Referitor la știrea de la punctul nr. 7, cu procesul dintre Depp și Amber Heard nu mi se pare un circ, ci o chestie foarte nașpa, in care un actor foarte bine apreciat și foarte bine plătit a fost scos din toate proiectele și toate filmele pe baza unor acuzații ale fostei soții – acuzații despre care la final un juriu a decis că nu sunt adevărate.

    Din cate vad eu, Johnny Depp a făcut maxim din ceea ce se putea face – adică oamenii obișnuiți și casele de producție a filmelor l-au văzut că fiind vinovat pe baza unor articole din mass media – deci singura lui șansă era că acest proces să fie cât mai public posibil astfel încât oamenii și casele de producție să vadă și să decidă singuri dacă acele acuzatii sunt sau nu reale.

    00
    • NOU
      #20

      WB ș-o futut norocu’ în momentul în care l-au aruncat pe Johnny ca pe o măsea stricată. Acum franciza Pirații din Caraibe s-a dus pulii de suflet.

      00
    • Ghinionul lui a fost ca era si cunoscut ca o sugativa de cursa lunga. Probabil ca multi au spus „aa, asta le bea bine, probabil ca o si caftea pa Amber cand era luat pe ulei” ;-) Oricum, ma bucur ca s-a dat verdictul

      00
    • NOU
      #22

      @kilroy: nu toate sugativele-s violente. Dacă aș fi stat cu Turd în casă, poate și eu aș fi devenit o sugativă. 🤣🤣🤣

      00
  5. 2. In ritmul asta, in 2-3 luni, nu mai râdem de fraierii care au blocat benzinăriile!
    Stau uneori și mă întreb ce o face ăla care a vărsat tona pe sosea…

    00
    • „Regular gasoline has a shelf life of three to six months, while diesel can last up to a year before it begins to degrade.”
      Mai radem odata cand li se fut injectoarele.

      00
  6. A se calcula de câte ori e mai mare salariul la stat. Date: 1.2 mil bugetari, 4,5 mil privați. 32% din CAS vin de la primii..

    00
    • … si uite asa ajung cei care sunt angajati la privat sa ceara impozitare progresiva.

      00
    • De cate ori, ca mie mi se par aproape egale,
      da eu stau prost pe matematica

      00
    • uitam de fiecare data ca la privat o mare parte din angajati au „pe carte de munca” doar salariul minim pe economie, pe cand la bugetari acest lucru nu se intampla.
      dar sa dam inainte cu lupta de clasa :D

      00
    • Ori te citesc multi bugetari, ori e greu cu aritmetica la ora asta. Vad ca-s multi suparati.

      Da, exista salarii la gri la privat. Oare nu avem cateva mii de bugetari platiti sa previna asta? Lupta de clasa zici?

      00
    • @mit uitam ca la bujetari se pot baga sporuri si prime si spagi si combinatii, legal pana pe la vreo 95% din salariu, poate chiar peste, deci nu ma freaka la maner ca au doar 4000 de lei pe lina la care se mai baga spor de imprimanta de 1200 sau bonuro de vacanta, spor de jaluzele, de antena de dat flegme la cetateni si alte inventii paguboase…

      00
    • da. e o lupta de clasa stimulata de toate platformele media care au nevoie de emotii ca sa castige bani.
      e absolut stupida discutia despre salarii si comparatiile intre privati si bugetari legate de acest aspect. nu ai cum sa compari o cifra cunoscuta (salariul mediu la stat) cu o cifra necunoscuta (salariul mediu la privat).
      sunt doar doua aspecte despre care ar trebui sa se discute: cati bugetari sunt (enorm de multi) si cat de bine isi fac treaba (in general foarte prost). nu despre salarii pentru ca nu avem suficiente date ca sa avem o parere :D
      fara suparari

      00
  7. La prețul benzinei ținta este clar 10 ron per litru. Odată atins acel prag lucrurile vor intra intr-o spirala nasoală. Pentru ca aceasta creștere o sa fie transmisa în lanț altor chestii și o sa aiba ca efec inhibarea consumului.
    Pe zi ce trece incep sa cred ca nu dobânzile mărite la bani vor domoli toată nebunia ci fix preturile din energie.

    00
    • De ce cocoș? Când a crescut de la 5 la 6 lei nu s-a transmis în lanț? Sau de la 6 la 7 sau de la 7 la 8 sau de la 8 la 9? Abia după ce trece de 10 lei e nasol?

      00
    • E vorba de o spirală inflaționistă. De mâine mărim benzina la 10 lei, prețurile la produse cu 40% și gata am terminat.
      Nu funcționează așa. Odată ce a luat-o bolovanul la vale greu îl mai oprești. Întrebarea care persistă e să cumpăr acum un produs scump sau să nu mai pot să cumpăr săptămâna viitoare un produs foarte scump. Răspunsul este, inevitabil: nu mai cumpăr nici un produs, până când este vorba de un produs de bază. Să nu ne mire când o să vedem oameni vorbind singuri în magazine sau oameni foarte nervoși cărora le tună și le fulgeră și mai au puțin să le fileze neuronul.

      Văd că băeții de la servicii au alte treburi: SRI să fie ei centrul operativ pentru orice interceptare, SIE să aibă și ei imunitate, chiar au căzut la pace: SRI poate să acționeze în afara țării și SIE în interior. Iar partidele au orbul găinilor: + 15.000 de specialiști.

      Al doilea paragraf pare să nu aibă legătură cu primul, dar Partid Național Liberal avem, Partid Social Democrat avem.
      Atât că unul a renunțat la liberalism, al doilea la democrație și-a rămas Partidul Național Socialist, cu un general premier.
      Și acum tragem linie și adunăm: ce măsuri economice poate să adopte o asemenea strânsură? Aceleași pe care le știm deja și presiunea o să crească și mai mult.

      00
  8. 2. La cat tăvălug e pe șosele, benzina e încă ieftina.

    00
    • Corporatristii lucrează de acasă (si nu prea mai vor sa vina la birouri) , deci cine face trafic ? Bugetarii, afaceriștii cu statul, diversii combinatori, suedejii…adica cei care au bani și își permit sa dea 2 euro pe litru de carburant…

      00
    • Auleuuu.. nu stii ce zici! Bulgaria e aproape sold out de 2 saptamani (bine, ma refer la resorturile targetate pe Germania) ca niciodata! Un sondaj dadea ca 45% dintre turistii din Romania aleg sa calatoareasca in Grecia cu masina, 95% cu masina in Bulgaria (restul sunt cu autocare), si…5% Turcia.
      (Sa ramana scris) acesta o sa fie ultimul an de concedii (prognosticand ce va urma pt urmatorii 2)

      00
  9. Dezinformare marca Digi24: https://www.digi24.ro/emisiuni/jurnalul-de-seara/jurnalul-de-seara-1-iunie-20-00-5-1960627

    La 2:00:00 au pus astia un meme din 2008 cu „Dimitri finds out” morrrr :)))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube