“Vize temporare de muncă”

Citeam despre criza de șoferi de TIR din Marea Britanie și haosul produs de această lipsă și am zâmbit la soluția cu “vize temporare de muncă”.

Eu văd două rezolvări aici: viză temporară și salarii triple sau cetățenie și salarii normale.

Atât de simplu e. Nu îmi părăsesc familia să vin să vă rezolv vouă probleme ca apoi să îmi dați cu șutul când e gata. Dacă vreți asta, trebuie să plătiți în plus. Nu vreți să plătiți în plus? OK, cetățenie atunci. Câștigați și voi, că aveți oameni care vor munci în continuare, câștig și eu, că am siguranță.

Nu vreți la nici un fel? Nasol, o să vreți după ce faceți foamea un pic.

Lanţul de fast-food McDonald’s a rămas fără milkshake-uri şi băuturi luna trecută, în timp ce concurentul său, KFC, a fost obligat să scoată unele produse din meniu, iar lanţul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsă cărnii de pui.

 

coada-benzinarii-anglia

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

109 comentarii

 1. Cât de frumos e ce se întâmplă în UK acum. Dumnezeu exista 😂

  00
  • A da, chiar muream de grija englezoilor…ca la noi e totul lapte si miere , ‘sună bine’, vorba lu dl PM…ne pipi pe sistemul lor sanitar, de învățământ, pe autostrazile lor…oare de ce draq astia care fura pe aici isi trimit progeniturile la scoli in Anglia ?

   00
  • @car: vezi ca sistemul lor sanitar nu e chiar stralucit

   00
  • te pisi pe sistemul lor de sanatate, da

  • Își trimit copii în UK că toți ceilalți fac asta și că ”dă bine”. Din ce am văzut progeniturile se întorc aici să se ocupe de afacerile familiei sau să continue cariera politică a părinților, să preia ștafeta, mai rar să se pricopsească pe acolo. Că singuri nu fac nimic cu tot cu facultățile acelea – aproape toți aceștia din categoria de bani gata.

   Studenții care merg cu burse, sau sunt recrutați pe baza rezultatelor fantastice de anumite facultăți sunt altă poveste. Dar cei care merg că au părinții bani de regulă tot plocon înapoi vin.

   00
  • @Arhi: Cum comentezi ce mi s-a răspuns aici?
   https://zoso.ro/prostiile-cristici-nostra-europa/#comment-1679576

   Poate mă ajuți și tu cu niște răspunsuri la unele întrebări, te rog.

   Mulțumesc anticipat!

   00
  • Trag ponoasele și cei care au votat „pentru” dar și cei care au fost împotriva. Scorul de la referendum a fost strâns.

   Mi târziu, am aflat ce manipulare în masa a făcut Cambridge Analytica folosind date luate de la Facebook, de către un „cercetător”.

   00
 2. „a trebuit să importăm pui clorinat din US it was a matter of national food security”
  „a trebuit să vindem NHS, oamenii nu au mai vrut creșteri de taxe, ce era să facem?”
  „A trebuit să deschidem granițele pentru pakistanezi sirieni și nord africani, nu vedeți că est-europenii nu au venit pe vize de 3 luni?”
  „A trebuit să reducem restricțiile anti-spalare de bani din City, Isle of Man, etc, dacă s-au mutat banii in Frankfurt, trebuia să ne menținem slujbele”
  „A trebuit fix înainte de votul Brexit și fix după ca prim-ministrul să se ducă la petrecerile miliardarilor ruși, nu cu banii lor și pentru ei am făcut Brexit?”
  „A trebuit să înarmăm separatiștii Catalani, nu vedeți că pun presiune pe pescarii amărâți din peninsula săracă a Gibraltarului?”
  M-ar distra să o deporteze acum pe Alexandra Răducanu din cauza că i s-au încurcat hârtiile de reședință părinților, la 20 de ani de la mutarea în UK cum au tot făcut de 2 ani cu alții.

  00
  • – britanicii nu vor emigranți, însă nu pot spune multe conta celor care vin din Commonwealth. Din fostele colonii, că sunt catalogați ca rasiști. Pe est europenii îi pot acuza de diverse, mai ales că mulți chiar muncesc și de multe ori pe salarii mai mici decât localnicii și britanicii urăsc asta. Citisem pe undeva că din cauza unor români care au deschis nu știu ce spălătorie auto undeva și au pus prețuri mici s-au falimentat alte spălătorii ale unor britanici. Și erau dezamăgiți că britanicii au ales prețul mai mic. Nasol cu emigranții ăștia care muncesc și ne iau joburile bune la un moment dat. Dacă sunt pakistanezi, indieni, jamaicani altele au nu știu câte derogări. Nici pe criminali condamnați nu îi deportează prea ușor.
   ”Jamaican criminal who won battle to avoid deportation from the UK after his release from jail is charged with a new murder eight months later” – iar la un zbor de acum puțin timp din vreo 50 care tebuia să fie deportați numai 13 au fost trimiși înapoi, restul au fost salvați de ONG-iști, avocați. Se găsesc chichițe pentru cei din Commonwealth.
   – francezii la fel. Nu spun nimic de cei care vin din fostele colonii, dar spun de est europeni. Sau de alții care nu provin din fostele colonii.
   Într-un fel este normal. Mulți consideră că celor din fostele colonii le datorează ceva, dar altora nu.

   00
  • nu pot sa spun ca ii acuz atunci cand ei spun ca vin aia din est si le strica piata, pentru ca pana la urma pentru asta au muncit generatiile de pana acum pentru un trai mai comod, insa nu pot sa nu ma amuz cand imi aduc aminte cat de frumos i-a pacalit farangine si roscovanu ala boris, asta e, cand devii comod devii si un pic mai putin ager la minte, oricum ei ar trebui sa isi indrepte ura importiva alora cu adevarat vinovati, aka politicienii lor, e drept aveau motiv ca aia de la bruxel tot niste muisit sunt dar si-a spus sperante prea mari in ai lor, ce credeau? pentru ca-s ai lor, nu mai sunt politicieni, aka hoti si mincinosi?! amuzanta logica =))

   00
 3. Nu numai noi (adică ei, clasa noastră conducătoare) suntem reactivi în loc să fie proactivi. Șoferii au dispărut (toți) peste noapte, i-a luat și pe britanici șoferiada prin surprindere.
  Mamăăă, ce i-aș mai pili dinții, cu flexu’, maimuțoiului ăla de Nigel Farage!!!

  00
  • Făraș a fost mai isteț, s-a dat la fund, dar colegul lui, rusnacul, a rămas să scoată cartoafele din focul pe care chiar el l-a aprins. Oricum, chestia asta mă bucură (printre puținele) că doar Brexit au vrut, brexit au avut.

   00
  • e plină România de șoferi :)

  • Să moară băeții, că dacă îmi oferă un salariu de șofer comparabil cu al unui british și cetățenie, micționez pe ea de inginerie și o iau pe urmele lui Iuda, mă fac dubițar.
   Beg your pardon, praleo?

   00
 4. planul lor pe termen lung e de fapt sa aduca australieni si canadieni. amuzant de tot.

  00
  • să stea la granița USA/Mexic, să prindă muncitori cu plasa.

  • Cum îi aduc? Legați? Îi iau cu arcanul?

   00
  • Pai nu mai pot sa aduca paki sau srilankezi? Nu au votat ca nu au nevoie de muncitorii est-europeni?

   00
  • @kilray. vor muncitori est europeni, dar așa, fără să le dea și drepturi cum spunea cineva mai sus, fără să le dea salarii bune (la fel ca pentru ai lor sau mai mari dacă este contract scurt). Doar să îi folosească și aceștia să spună merci că au mai mulți bani decât la ei în țară.
   Cumva cu vizele temporare parcă îi tolerează, nu îi și doresc dar dacă nu au de ales, hai să fie mărinimoși și să le dea o pâine și să spună mulțumesc.

   00
  • @Mirela, da, e amuzanta ipocrizia, au plecat din UE sa nu fie sclavii alora de la bruxelles dar la ei in tara vor ca altii sa fie sclavii lor =))

   00
  • @NIX: da, așa este. Din ce am observat am impresia că britanicii se cred mult superiori tuturor și că li se cuvin multe privilegii. Li se cuvenea să aibă cele mai tari joburi peste tot, să aibă facilități, să ia cel mai bun și să dea altora firimituri. Ce nu le trebuie lor. Și tot să fie mulțumiți că li se dă și să nu deschidă gura. Ipocrizie da maximă. La ei acolo, ei își văd interesul lor, noi pe al nostru.
   Li se părea normal să aibă casă de vacanță chipurile în Europa cumpărată cu bani puțini și spuneau că: ei să nu lăsăm nici noi cum nu ne lasă nici ei cu viza. Dar câți europeni (spanioli, francezi, greci) se duceau să stea în case de vacanță în UK? De unde era finanțat tot acest nivel de trai foarte ridicat? Sute de mii de britanici stăteau (pe blat) în Europa, că și înainte dacă stăteai mai mult de 3 luni trebuia rezidență dar ocoleau. Să nu plătească taxe. Și li se părea total normal, că li se cuvenea bineînțeles. Orice li se cuvenea. Așa văd ei lucrurile.
   Până și cu ONG-urile alea ale lor: pozițiile bune le dădeau NUMAi pe pile, nu prindea cineva din țările în curs de dezvoltare plasamente bune. În timp ce ai lor (mai ales dacă lucrau la companii care sponsorizau organizațiile) aveau plasamente cu vile, frumos, tot, ba și piscine super proiecte, pe alții îi trimitea în niște condiții foarte dificile. Au scris mulți din diferite țări care mereu nimereau prost. Mă refer mai ales la VSO.
   Ei așa au făcut mereu: nu dădeau prea mult. Dădeau sau primeau numai dacă nu aveau britanici care să umple acele poziții. De orice fel, dar mai ales cele de specialiști.
   Într-un fel cu locurile de muncă se pare că nu au ieșit prea bine dar o să se redreseze probabil. Au Commonwealth-ul și acum pot face mai multe fără UE.
   Cu emigranții însă: bine că au probleme cu cei care muncesc însă vin zilnic chiar și mii din Calais :) refugiați care nu vin să conducă camioane sau să adune fructe.
   Și au mai avut ceva în pandemie: au decedat un număr disproporționat de mare de medici și asistente BAME, a cam fost o măgărie că i-au trimis pe ei în linia 1:
   ”Of the 1.2 million staff employed by NHS, 20.7% belong to Black, Asian and minority ethnic (BAME) background. However, analysis of deaths of NHS Staff during the pandemic shows that 64% of those who died belonged to BAME background. A recent survey about this disproportionately high mortality has suggested discriminatory deployment of staff from non-white ethnic background in areas with potentially high virus exposure as a reason.”articolul ”COVID 19 and BAME health care staff: Wrong place at the wrong time” de pe US National Library of Medicine, dar se găsește imediat la căutare pe google după titlu.
   Britanicii își văd de interesul lor și noi ar trebui să ni-l vedem pe al nostru că nu putem avea pretenția ca ei să se gândească la noi mai întâi, sau la dreptate și cum este corect, că nu așa au ajuns puterea mondială care au fost sau sunt și azi. Dacă erau mama Tereza, nu aveau nivelul de trai pe care îl au.

   00
 5. Imigrantii erau problema nu expatii. Din pacate cu brexit au plecat si aia si aialalti.
  Alahu Akbar, sau cum se zice la Londra.

  00
  • Londonistan vrei să zici?
   Îmi povestea un prieten că polonejii s-au mai cărat acasă, că economia Poloniei urcă bine și au nevoie intern, pe niște salarii decente. Am cunoscut prin centrul vechi in București niște italieni care munceau în Polonia și ziceau că e mult mai bine decât în Macaronaria.
   Pakistanezii și sirienii nu s-au dus in UK la muncă. Ăia nu sunt făcuți să muncească.

   00
 6. adevarul e ca e misto rationalizarea…. si va tot continua. hai ca fara milkshake de la Mc mai traiesti… dar ei n-au combustibil la benzinarii… iar fara benzina si diesel e mai greu :P

  00
  • Așa poluează mai puțin. Sa-și cumpere biciclete, trotinete și mașini electrice. Sau să folosească autobuzele.
   Mai ales că se tot bate toaca pe tema cu încălzirea globală.

   00
 7. 😂Cat de bine zici!

  00
 8. Sa faca foamea da-i dracu,s-au debransat de la EU atunci bine pa.

  00
 9. Scufundare plăcută UK. 🤣🤣🤣
  Acum să-i văd cum o să-i pună pe țiganii lor (hindi+paki) la muncă, nu la belit belengheru’ pe social. 😈

  00
  • partidul are nevoie de tine!

  • @Vali: mai dă-i-n plm de bețivi și drogați ordinari. Am avut un moș britanic la muncă și de vreo 3 ori l-au prins ăștia de la securitate cu sticla de whiskey în bagaj.
   Un paramedic britanic (un pulete cu un curs de prim ajutor făcut în armată) a fost găsit tot de băieții de la securitate drogat bine. Se droga imbecilul cu alcool și medicamente. Cică era stresat, futu-l în gură de cretin.
   L-au dat afară și a vrut să dea firma-n judecată pe motiv de discriminare. 🤣🤣🤣

   00
 10. NOU
  #31

  Eu zic totusi ca vindeti cam prea devreme pielea urs… asta…, leului din savana… Sau ce o fi pe la ei pe acolo…

  00
 11. Chiar la asta mă gândeam dimineață când am auzit știrea la radio.
  3 luni viză temporară și mai ce?
  Și cică 40.000 euro pe an. N-am înțeles că înainte sau după taxe/impozite/ce s-o mai plăti p-acolo.
  Dacă aș fi șofer de tir, să dea naiba dacă n-aș pune niște condiții să-mi convină: salariu mare, cazare în regim de hotel de min. 2 stele-single, asigurare privată de sănătate, program decent, mă rog, în funcție de experiențe anterioare aș băga tot ce-am visat vreodată. Eventual mult în sus, ca să am de unde să scad până la ceva convenabil, dacă par decenți.

  00
  • Este bine ce spui tu, dar este greu sa se uneasca toti soferii de tir si sa puna acelasi conditii.

   00
  • 3300 net e puțin. Io aș cere 5000 net în mână, să plătească ei council tax și restu’.

   00
  • Cine a zis să se unească?! Fiecare cu a mă-sii. Vor să angajeze, să plătească, am o vagă senzație că în momentul ăsta nu mai e cu „mai sunt 100 că tine la poartă „, ci mai degrabă „mai sunt 100 de firme care trag de mine să mă duc la ei”.

   00
  • e putin 40 000 pe an. doar council tax ajunge la vreo 800-1000, depinde de loc

  • Băi băieți, nu știu dacă e puțin sau mult, nu știu nici măcar suma e „brut” sau „net”, suma asta am auzit-o în zbor la radio în învârteam în ibricul de cafea și mă gândeam că dacă aș fi acum șofer de tir aș cere și luna de pe cer, cele „3 luni viză temporară”, fără nimic altceva mi s-ar părea praf în ploaie.

   00
  • Aia cu 100 la ușă este mai expirată decât ăia cu românii care nu vor să muncească.

   00
  • Cetin, mai pune, nu fii zgarcit. La casa detached one bedroom platesc 1500 pe an. Daca cineva crede ca mananc kkt, ii trimit factura sa se convingă. Am un rahat de coach house adica in flat deasupra unor garaje plus gradina, mică si platesc 1500 pe an council tax.

   00
  • Se pare ca acolo se recruteaza cu salarii mult mai mari, vazusem un reportaj cu mai multe joburi printre care si lorry dar nu il mai gasesc, oricum:
   ”Now lorry drivers are offered £70,000-a-year” – ai lor probabil

   00
  • Salarii triple? Păi asta poate să ofere doar angajatorul, guvernul poate să ofere doar viza. Pe lângă asta, guvernul vrea să ofere doar 5.000 de vize, când deficitul e de 100.000. Ce ar putea să rezolve cu asta?

   Am înțeles că mai nou angajatorii ar plăti £78,000 pe an pentru șoferi de lorry / TIR ceea ce e destul de mult. Nu știu cât ar lua în România dar cred că e o creștere totuși chiar dacă e un job temporar.

   https://www.google.com/amp/s/www.thesun.co.uk/news/16227806/companies-paying-big-wages-amid-labour-shortage/amp/

   00
 12. Am sa incerc sa va spun pe cat pot eu de bine cam ce se intamplă aici. Combustibil avem, nu sunt șoferi. Ministrul transporturilor se contrazice in declarații cu BoJo, primul zice ca nu avem nevoie de șoferi est europeni si ca ne am bazat prea mult pe ei subminând piața muncii si reducând joburile ce se voiau a fi destinate exxlusiv englezilor, iar Boris apare si spune ca va da vize temporare, a fara est europeni nu se poate. Eu personal nu am incredere in nici unul.
  Soferii care au plecat nu se vor mai intoarce. Am permis si atestate pentru C+E din 2016. Nu m as duce pe Tir nici moartă. Șoferii s-au săturat sa fie bătaia de joc a patronilor, englezii lor fiind foarte protejati fățiș, tu faci ore de te ia boala, ăla al lor la 8 seara e acasa cu berea in mână. Nu există locuri de odihnă efectiv nu exista deloc, tragi pe marginea drumului printre boscheți si gunoaie si acolo dormi. Nu exista facilitați de nici un fel.
  Cei rămasi aici au evoluat, la românii noștri ma refer. Nu mai sunt toti pe șantier sau in warehouse. Căndva generatia mea se va retrage si atunci fie vor ramane cu o gaură uriașă in piata locurilor de muncă fie vor aduce alte nații sa lucreze pentru a pe ei nu ii vad in stare si dornici sa o facă.
  Englezii se consideră foarte deștepți desi sa ma ierte Dumnezeu băune de prostie si incompetență. Degeaba ar da ei bani la Nhs asa cum li s a promis prn Brexit, e vorba ca nu au medici buni. Nu e banc cand se zice ca doctorii cauta pe Google simptomele. Mi s au intamplat atatea aici ca pot scrie un roman.
  Piata muncii s a urnit, se dau salarii mai mari si bonusuri la angajare, se simte o imbunătățire la toate nivelele de la muncitorul de pe șantier până la inginer si mai departe. Vom vedea cat va dura.

  00
  • Asta sună puțin ca ”avem bani dar nu avem ce umpăra cu ei” (nostalgicii comunismului). Astea par a fi probleme pe termen scurt, au tăiat brusc modalitatea prin care le veneau lucrători ieftini. Patronii fiermelor de transport și curierat sunt obișnuiți să plătească salarii de nimic iar acum au un șoc pentru că vor fi nevoiți să mai rupă din profit. Pe termen lung s-ar putea ca salariile să crească încet astfel încât să devină atractive pentru localnici… s-ar putea că se scumpească puțin unele chestii în funcție de valoarea adăugată de transport dar nu se vor dubla prețurile..

   00
  • Când o să termin școala, o să am arround 40s. Cu studiile terminate și experiență în muncă, pot veni în UK ca electrical engineer? Nu de alta, dar parcă nu as înghiți praful pe șantier sau cu oo-le in ham, să le verific și instalez roboții. Ce șanse sunt pentru un est-european spălat și cu toți dinții, să obțină un job mai sus, în competiție cu localnicii și imigranții care au acolo vechime? Just asking. Evaluez oportunități.

   00
  • Am fost la farmacie sa caut ceva similar Colebil (na, am bila lenesa…), ii zic ca ma intereseaza ceva medicament pt. bila lenesa sau diskinezia biliara, folosind ambele termene sa ne intelegem. Se uita pierdut la mine, s-a dus sa caute pe net ce e aia diskinezie biliara….jeezaz. Si apoi mi-a citit de acolo tratamentul recomandat.

   00
  • @sfătuitoru: în astfel de cazuri, mai bine apelezi la google și amazon.uk
   Ăăă…scratch that, că n-are cine să-ți aducă pachetul la ușă. :D

   00
  • Cand spui ca Medici din uk Nu sunt buni ii compari cu cei din România ??sotia a avut 2 operații , o naștere si tratament si investigații pentru boala cronica , ce presupune facut teste de sânge lunare . Suntem super multumiți , in tara nu cred ca i-ar fi dat de cap!
   Daca stai intr-o Zona naspa e normal sa dai peste gp/ doctori prosti ,deoarece si doctorii isi aleg practica in funcție de zona / tip d pacienți.
   Astia cu bila leneșă si Trași de curent nu beneficiază de tratament gratuit in uk!
   Iarăși avem probleme cu capra vecinului cand a noastră trage sa moara , a se vedea comparativ situatia din RO vs UK.
   Închei cu vestita afirmație ca englejii sunt prosti rau si romanii deștepți tare , contrar tuturor studiilor care ne cam pune pe ultimul loc la inteligenta in Europa , dar daca asa a zis cu limba de moarte Burebista , asa o fi !

   00
  • @Chris69: dacă doctorul o fost ab, te cred. Dac-o fost colorat, nu prea. Că-ți dădea un paracetamol să-ți treacă.

   00
  • @john temple doctorul e pakistanez , daca as putea i – as pune icoana in casa . Si nu sunt usor de impresionat ! A readus o pe soție pe linia de plutire ,făcând analize si investigații costisitoare si scumpe , gen trimise in America etc. A ajutat o sa nască pe cale naturală un copil sănătos cu toate ca existau riscuri mari si pentru copil si pentru mama.
   Deci , ce spuneai ??

   00
  • @Chris69: mă bucur pentru tine c-ai nimerit excepția. Pe bune.
   Am amic în UK cu ruptură de menisc, doctorul, tot un paki, i-a dat Paracetamol pentru durere și nici o altă investigație.
   Norocul lui cu nevastă-sa farmacistă care l-a trimis la RMN, iar apoi s-a operat.

   00
 13. Tocmai au spus la stiri ca de acum incolo numai cu pasaportul se poate intra…

  00
 14. Parcă nici Germania n-are șoferi de tir.

  00
  • Să-i pună pe turcaleți la treabă, nu să-i țină pe social. :D

   00
  • Acum cu SPD la putere se poate…

   00
  • E ciudat, pentru că unele din cele mai mari case de expediții, companii de logistică din Europa sunt turcești.
   Am văzut la ei in Turcia, am văzut în România, am văzut în Europa foarte multe companii turcești de transport și servicii logistice. Inclusiv lângă Dacia este o companie turcească de transport, cu ditai parcu de camioane, care deservesc fabrica.
   Drept urmare….

   00
  • Turcii muncesc aici mai mult decât românii în țara lor, nu le duceți grija.

   00
  • e totusi o diferenta dintre turcalaii din germania si turcaletii din turcia.

   00
  • @Gigi Floyd & @Levorius: dacă ați văzut voi câte un turcalete muncind nu înseamnă că toți muncesc. La DPD & GLS, firme de curierat, în Austria, e plin de turcaleți, polonezi, bulgari, români șamd iar cei mai puturoși sunt turcaleții și cei mai cretini. Nu o dată au încurcat pachetele și nu doar mie.
   Când am fost la firmă să-mi ridic pachetul, la automatul de cafea era plin de turcaleți și alți opăriți ca ei. Restul roiau ca furnicile. Tipa de la ghișeu, o româncă, și-a cerut scuze-n mod repetat.

   00
  • Mai întâi termină de integrat toți sirienii ăia care le vor plăti pensiile.

   00
 15. Se lasa la londra asa o iarna de de RSR ’87, ceea ce inseamna ca mai au 2 ani pana sa il execute de craciun pe clown.

  00
 16. eu nu stiu la ce se asteapta dupa cele 3 luni in care sa zicem, prin absurd, ca reusesc sa angajeze?astepta 1000 de soferi de 17 ani si 9 luni sa implinesca 18? de unde ii scoate dupa perioada asta? din cate inteleg e o problema pe termen lung, nu doar un sike
  pe termen scurt
  au doar 2 solutii, angajari pe termen nedeterminat sau angajeaza din tara lor pe salarii competitive

  00
 17. Daca un sofer uk e platit la nivelul corect pentru el traitor in uk, va urca pe camion.Acum nu urca pentru ca salariile sunt mici. Au ajuns mici pentru ca au venit esticii si au lucrat pe mai putini bani, disponibili oricand pentru ca dormeau in containere la garaj sau chiar in cabina.( asta se intampla si pe continent )
  Patronatul sa iasa din acest blocaj si sa nu stea cu camioanele in parcare, trebuie sa faca cresteri de salarii sa atraga soferii locali…insa ei spera ca englezu sa lucreze pe banul dat romanului,polonezului …evident ca never.

  00
  • Stai linistit ca nu patronatul vine cu banii de acasa sa il plateasca, cresterile salariale se vor regasi tot in pretul de la raft.
   Ce vroiam insa sa spun, e ca nu e chiar asa, exista destule joburi „nasoale” pe care vesticii (in marea lor majoritate) nu vor sa le mai faca indiferent de salariu. Si guess what, si romania merge tot in directia aia. Toti vor „aiti”, la birou, la camasuta, etc. Joburi de murdarit pe maini nu prea mai vrea sa faca nimeni, in afara de aia de mor de foame. Cum nici est-europenii nu prea mai mor de foame, uite ca se infunda teava maretei economii capitaliste.

   00
  • stai cuminte borise, ca tine sunt miliarde de asiatici care asteapta la portile fabricii.

   00
  • Gigi, or fi, dar eu ziceam de est-europeni. Vezi ca si nemtii cauta soferi in draci, si cum de nu s-au dus toti polonezii plecati cica din cauza brexitului la ei. De fapt nici polonezii nu prea mai au chef la joburi de sclavageala, asa ca asiaticii aia de care zici tu, s-ar putea sa dea cu tirul peste tine nu doar de la londra la birmingham ci si undeva pe vale oltului, la fel cum e plin IORul de dadace filipineze, iar pe santiere nu mai deosebesti sri-lankhezul de ferentarez.

   00
 18. Asa ma ung pe suflet stirile astea… mai ales ca am rude brItanice care au fost pro brexit si hateri anti UE. Acum cand le mai trimit cate o stire din asta, doar râd… orixum sunt atat de îndoctrinați incat nu vor recunoaște niciodată ca au greșit. Sunt happy ca au scapat de „nazismul UE”. Sunt toți niște haur-isti, doar ca au mai multi bani.

  00
 19. UK era membru UE cu asterix – tot felul de exceptii; bine ca au iesit si ma bucur ca au probleme. Nu pentru ca ma bucur in general cand cuiva ii este rau, dar trebuie sa existe consecinte pentru alegerile proaste facute.

  Dupa ce au facut Brexit pt a scapa de imigranti, acum nu pot sa vina sa spuna oops, am gresit. Au venit cu solutia asta de vize „temporare”, care apoi vor fi prelungite.

  00
 20. Majoritatea comentariilor de la acest post sunt o oglinda a societatii din Romanistan evocata atat de bine prin celebrele expresii: „Sa moara capra vecinului” si „Vede paiul din ochiul altuia dar nu vede barna din ochiul lui” chiar daca Romanistanul nici macar nu are o capra care sa ii moara ca sa fie cat de cat aproape de a se compara cu vecinul, de spalat in general nu se spala dar e expert in macroeconomie, politici monetare si medicina generala, el tratandu-se dupa ureche cu antibiotice si pentru stramosescul deochi cu scuipat de 3 ori in frunte si lins dupa iar daca varianta asta nu merge, se trece la voodoo cu stins de chibrituri.
  Dar da, englezii sunt aia prosti nu dacii liberi.

  00
  • Cam aberezi. Nu are nicio legatura situatia de fata cu capra vecinului. Nu tre’ sa fii expert in geopolitica sa realizezi ca UK a gresit iesind din UE. Asta arata criza asta.

   00
  • Stii tu boss sigur sigur, ca au gresit iesind din UE? Cunosti motivele din spatele deciziei de aderare la UE, cum s-a vandut chestia aia catre populatie de catre politicienii de atunci si faptul ca de peste 10 ani (cel putin de cand eu am contact cu ei) englezii vroiau sa iasa din UE nu e trendul recent cu Farage. Ai informatii clare de acolo (adica efectiv stai in UK si stii cum e? Sau iti dai cu parerea ca datul cu parerea nu doare si e sport national. Pana una alta mai reciteste toate comentariile dacilor liberi de pe aici ca sa intelegi ce vreau sa zic. Dar dupa cum scrii pare ca esti unul dintre acei daci liberi. Tu si toti romanii autosuficienti traiesti cu impresia ca UK o sa moara de foame fara aportul nepretuit al est europenilor, cand tot ce se intampla in prezent e un setback pana gasesc rezolvarea la problema, adica cel mai probabil o sa importe soferi din India sau alta tara din Commonwealth poate o idee mai bine platiti decat est europenii, sau chiar la fel. Dar uite inca o vorba romaneasca: cainii latra, ursul trece.

   00
  • @sammy Chiar n-ai dreptate aici.

   Românii sunt printre cei care au experimentat direct și focusat bătaia de joc a britanicilor din campania pentru Brexit, nu e clasica să moară capra vecinului.

   Adică ăia, timp de 2 ani de zile au spus explicit că polonezii și românii le fură locurile de muncă și de aia nu își permit săracii lor bere mai scumpă. E totuși altceva.

   Acum mulți din acei est europeni blamați direct fără ocolișuri fac mișto și bine fac.

   00
  • Nu o să moară de foame britanicii, o să aibă o perioadă nasoală dr o să o depășească. Nu cred că le pare rău pentu brexit, decâ tcelor care aveau case de vacanță unde stăteau majoritatea timpului fără să își fcă și rezidența prin Franța, Spania, Grecia și tot așa, cei cu locuri de muncă sezoniere: sezon de iarnă/vară la schi/mare în hotelurile/cluburile unde veneau mulți britanici în vacanțe – așa numitele ”dream job”. Au plâns sezonierii. Dar în timp ce sezonierii lor lucrau în Europa pe salarii mari ca instructori de schi, barmani, recepționieri în condiții bune și altele, ai noștri sezonieri acolo lucrau la cules fructe în condiții de multe ori foarte dure. Pe piața de muncă europeană britanicii aveau prioritate în multe locuri de muncă dorite numai pentru că erau vorbitori nativi de limbă engleză. Aceia mulți care au rămas pe dinafară să își ia licențe de camionagiu. La un moment dat vor trebui să facă ceva să se reprofileze.
   În rest mulți britanici tot se bucură că au ieșit. Britanicul de rând comenta la plângerile celor cu case de vacanță / dream job că nu le pasă, să stea în țară, să mucnească la cules și altele. Probabil că le vor crește salariile în timp că ei erau fierți pe est europeni că munceau pe salarii mici.
   Acum au probleme, foarte bine că est europenii nu mai vor să meargă în condiții nesigure și pe salarii mici. Fiecare este cu interesul lui național

   00
  • lucrurile se vor rezolva într-un fel sau altul.

  • >>lucrurile se vor rezolva într-un fel sau altul…
   …pentru ca sunt interese mari la mijloc.

   Acum, sigur ca la orice om ii place sa vada prostul cum sufera, dar daca radeti de briti radeti mai cu gura inchisa, ca oricat de jos ar cadea nu cad mai jos decat e Romania.

   00
  • și de Becali tot mai palmat să râdem?

  • Nu poti compara Becali cu britii, cel mult poti sa-l compari cu Dubai, locul ala cu cea mai inalta cladire dar fara canalizare.
   Cad britii jos, dar cad de sus (si d-aia doare rau), totusi au fost unul dintre imperiile care au civilizat lumea (cu forta, ca numai asa se poate). Si si acum, o fi cambridgeul si oxfordul plin de maronii, dar tot se pisa pe toate universitatile romanesti care sunt 99% licee superioare, nu facultati – diferenta fiind ca facultatile fac cercetare si startupuri si imping lumea inainte.

   00
 21. Doamne, unii dintre voi cititi niste stiri panicarde si luati de bun toate cacaturile. Stati bai linistiti ca viata e in continuare buna aici. Cine lucra in conditii mizere oricum murea de foame in Ro. Cine lucreaza frumos in corporatii/start-up-uri etc, nu are nici un stres.
  PS. Cui plm ii pasa ca e un pic de shortage de benzina de exemplu? Ai tren din orice loc in orice loc. Va bucurati multi dintre voi, dar uitati in ce jeguri de oras/cartiere locuiti…

  00
  • Da boss că de la gară duci paleții cu marfă la supermarket cu bicicleta sau cum?

   00
  • Iau de bune stirile panicarde deoarece in sufletul lor mic si negru, abrutizat de comunism si prostie perpetua nu stau sa rationeze si sa puna in balanta ce e bine si ce e rau, pentru ei e ceva de bucurat cand apare o stire din asta gen cancan, vezi faza cu capra vecinului. Nimeni nu zice ca nu sunt probleme cu alimentatul sau cu mancarea de pe rafturi insa e un setback temporar, insa pentru dacopati pare ca e o victorie gen: ti-am zis io, englejii aia cat de prosti este. Din pacate pentru Romanistan propaganda de la pretinii nostrii de la est a functionat de minune dealungul timpului, au reusit rusnacii sa le dea prostilor (care sunt in asentiment cu parerile astea colective) si sentimentul de fudulie rezultat, ei bucurandu-se de o problema temporara a altei natii dar ignorand jegul, bataia de joc si prostia generica care bantuie prin casa lor, problemele altora fiind mai importante pentru ei.
   Romania: cea mai tara proasta.

   00
 22. Apropos de briți, pt cine locuiește sau a fost recent acolo, mă chinuia așează o curiozitate existențială: ăștia sunt încă pe sistemul 1 liră =20 (sau 12, nu maiștiu) șilingi? :)
  Echivalentul în penny/pence nu l-am știut niciodată. :)

  Știut că au renunțat la guinee acum ceva timp.

  M-am întrebat întotdeauna de ce le-a puțit sistemul zecimal.

  00
  • Era inventat de francezi care au inventat și metrul, iar pentru ei (și nu numai) patriotismul e mai important ca logica.

   00
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Coins_of_the_pound_sterling
   1£=100p

   yard=3 feet=0.9144m
   rod=5½ yards=5.0292
   furlong=40 rods=201.168m
   mile=8 furlongs=1609.344
   1 league=3 miles
   Cum dumnezeu sa le iasa ceva bine cand ei masoara distanta de la Eurotunnel in picioare si furlongi? Pe soferi ii platesc la km in Franta si la mile in UK?

   00
  • @Oana, e posibil să fi ratat eu să înțeleg ceva, am priceput așa:
   – până în 1971 era more or less ca-n evul mediu, 12 pence=1 șiling și 12 șiling = 1 liră. (În evul mediu mai aveau câteva monezi și subdiviziuni, dar orișicât)
   – din 1971 încoace, de la decimalizare (am inventat traducerea că mi-a fost lene să caut :) ): 100 pence = 1 liră.

   Am ratat următoarea informație: ce-au făcut cu șilingul după 1971? L-au scos din ecuație și circulație?
   Scrie în articol de câte pence e multiplu și cu cât se subdivide față de liră și n-am văzut eu?

   Cât despre restul unităților de măsură pt distanțe, densități și ce-o mai fi, eu am renunțat să mai rețin ceva. Pt sănătatea mea mentală.
   Știut 1 milă terestră= 1,6 și un pic km (1,5 pt ușurința calculului)
   1 milă marină= 1,800 km (aproximativ) (să mor și nu înțeleg de ce sunt diferite; dacă-mi zice cineva ceva de distanța între meridiane (sau paralele :) ), tot mă întreb retoric „distanța aia nu-i la fel și pe mare și pe uscat)
   1 picior= 30 cm (aproximativ).
   1 pound= 0,5 kg (aproximativ, pt ușurința calculului și sănătatea mea mentală).
   Altceva refuz să rețin. :)

   00
 23. Ma bucur mult pentru englezi, fiindca ei au vrut brexit.

  Cat despre parerea compatriotilor nostri despre medicii din UK, mi s-ar parea chiar ciudat daca romanii (75% nevaccinati) ar avea o parere buna.

  Romanii sunt suparati pe medicii din UK fiindca nu le dau antibiotice la raceala, fiindca nu se pot baga in fara, nu merge cu spaga etc. Si se stie ca romanul cand are o problema de sanatate, aia trebuie sa fie urgenta nr.1 in orice spital.

  00
  • Nu, nu de aia sunt romanii suparati. Mananci kkt si esti absurd cu parerea ta cum ca ai stii tu de fapt ce facem noi pe aici. Romanii sunt suparati pentru ca au ruptura de menisc si li se da paracetamolul pixdii, ca au facut puroi in gât si febra 41 si li se da iarasi paracetamolul vietii. Ca am pierdut o sarcina acum cativa ani si doctorul a vrut sa ma controleze si si-a dssfacut trusa dupa ce a pus o bine pe coșul de biohazard. Vrei sa ti mai spun cum am iesit din spital cu sangele pe picioare dâră până in parcare? Mai vrei? De asta sunt romanii suparati, nu de ce dracu zici tu acolo.

   00
  • Te aprinzi prea usor, contacteaza-l pe Coloja.

   Am trait acolo o caruta de ani si am fost operat la urgenta, nu mi-a dat nimeni paracetamol. Sistemul nu e perfect, da doar pentru ca ai patit tu ceva, nu inseamna ca asta e regula. Esti subiectiva si exagerezi.

   Si in Romania ai fi avut acelasi timp de asteptare ca in UK pentru rosu in gat, daca triajul nu s-ar face pe pile si bani bagati in halat.

   Suntem arhicunoscuti in toata Europa de zeci de ani pentru ca inca bagam antibiotice in noi pentru orice rosu in gat.

   High consumption rates and the widespread use of broad-spectrum antibiotics is worrying, and ‘Romania is at a cross-roads’ says the European Centre for Disease Prevention and Control.

   00
  • @Gamblin: ești cretin, amice. Tu și Sammy sunteți frați? :D :D :D

   00
  • alt pacient :)))

   00
  • @Gamblin: de ce-ai părăsit paradisu’ britanic?🤣🤣🤣

   00
  • Gamblin, nu are rost sa il bagi in seama pe un cercopitec ca JohnTemple asta, nivelul lui este plafonat la limbajul semnelor, neputand reusi sa isi depaseasca conditia: sa coboare din copac.

   00
  • Am plecat pentru ca am racit si nu mi-au dat antibiotice din alea de raceala. Mi-au dat paracetamol dupa ce au cautat simptomele pe google.

   Nu am zis ca e paradis. Am zis ca din ce am vazut in sistemul lor si in sistemul nostru de sanatate, NHS-ul este mult peste cel romanesc. In Romania timpul de asteptare e mai scurt pentru unii fiindca stiu ei o asistenta, un doctor, o matusa – nu pentru ca triajul este mult mai eficient sau pentru ca sistemul romanesc de sanatate este net superior.

   Si am mai zis ca romanu ipohondru care si-a luat apartament langa spital pleaca cu sacosa de antibiotice cand se duce sa dea lectii in tarile alea pline de prosti, curve, lenesi etc.

   00
 24. Ce mai mor romanii de grija englezilor… 😂😂😂 stati flexati, a fost doar o basina…

  00
 25. De obicei cine râde la urmă râde mai bine. Poate vă grăbiți puțin cu râsul.

  00
 26. NOU
  #100

  Putorile alea din fostele colonii care au votat cred ca mai mult decat englezii brexit ce fac? Tot ajutoare sociale?

  00
 27. Britanicii au parca 1 milion de cetateni (si rezidenti ) eligibili sa fie soferi pe tiruri, problema e la conditiile si ofertele pe care le primesc.
  Eu nu ii inteleg, au 3 foste colonii, prietene vechi ( India/Pakistan/Bangladesh ) , cu populatie totala de 1,6 miliarde de locuitori , de unde ar putea aduce soferii aia.
  Pe acolo tot pe partea gresita a drumului se conduce, aia toti vorbesc ceva Engleza, aia nu vor avea probleme de adaptare in UK (comunitati, restaurante, lacase de cult ), ar accepta lejer doar 3 luni de munca in UK pe salarii de britanici …

  00
  • @Andrei: colorații ăia din India ar sta 3 ani pe social, nu pe salariu de brit. 🤣🤣🤣

   00
  • De fapt indienii chiar muncesc, paki si africanii sunt aia care nu prea se omoara, dar pentru romanache tot ce e maroniu in UK e indian, desi sunt sanse maxime sa fie chiar concetateni :P

   00
  • Radu, doar pentru John Temple tot ce e maroniu in UK e indian, coloratii aia sunt toti musulmani, etc, poti vedea repertoriul lui mai sus in comentarii, atat poate mintea lui de romanache simpleton sa proceseze.

   00
 28. Proverbul cu romanul, capra, e fals pentru ca si in comentariile de pe internet din alte tari vad aceleasi reactii fata de ceea ce se intampla azi in Anglia(perfidul Albion).
  Titlu cu ce se intampla azi in Anglia din presa din Franta: „magazine jefuite, batai in statiile de benzina, ambuteiaje interminabile, criza de benzina creeaza un sentiment de panica in regat”.
  Batai la coada exemple mai jos.
  Nici pe vremea lui Ceausescu nu era asa- asta e de la mine :)

  https://m.facebook.com/YappAppLtd/videos/186590996870336/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-UNK_GK0T-GK1C&refsrc=deprecated&ref=sharing&_rdr

  https://twitter.com/i/status/1442436353203924992

  00
 29. Desi nu e crestinesc, eu chiar ma bucur ca imbecilii de britanici au dat cu mucii in fasole si acum chiar mananca fasolea. Este ridicol ca intr o tara care se vrea putere mondiala sa ai chiar si un caz de restaurabt fara milkshake uri sapu alte tampenii, cu atat mai mult lipsa de carburant. O tara de infatuati cu pretentii de mari gongi. Sa suga mielu’ pana beau eu un vin din iubita noastra europa, aia care le pute englezoilor. Mars ma!

  00
 30. Just think how great Brexit could have been without all those “project fear” predictions coming true…

  00
 31. Cum spuneam: un pârț!
  Tocmai am alimentat la Sainsbury’s langa mine… 3 masini in toata benzinaria… ce s-a schimbat? Pretul! De la £1.329 la £1.349… pt ca niste idioti merg mereu dupa fente… trist e ca masa idiotilor e mai mare decat cea a celor cu ceva ratiune indiferent de tara, regiune etc… d-aia Romania are Catu, Iohannis, Clotilde, Plicusor si alti ciudati de genul… d-aia UK are Boris, Sunak, Patel, Khan si alti ciudati… oricum ar fi, prefer ciudatii din UK ;)

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.