Mă uitam la poza asta și am văzut în colțul din dreapta rafturile alea cu CD-uri și mi-am adus aminte că tot voiam să scriu de ceva.
Am văzut la Andrei și la alții asta, o revenire a vinylului. Oamenii își iau pickup-uri, recumpără vechile albume și unii dintre ei se apucă să propovăduiască același lucru: se aude mai bine.
Am o problemă cu asta.
Și nu pentru că e stupid să te întorci la vinyl când ai soluții mai bune la îndemână, ci pentru că știu de ce “sună mai bine”. Nu e vreun mare secret, e de ajuns să ne uităm aici și aici. Pe astea am ascultat toți muzică la un moment dat. Pe boxe PC de 26 lei și pe căști de 39 lei. În comparație cu ele, vinylul sună mai bine. Mult mai bine.
Dar lucrurile nu mai trebuie fie așa. Boxe decente se găsesc pe la 1.000 lei, un DAC e 450 lei. Inclusiv muzica de pe telefon poate să sune bine, de la 450 lei o boxă mică la 1.100 lei una mai bună.
Și muzica va suna mai bine. Dar dacă insiști cu boxe de 150 lei și căști de 100, da, vinylul sună mai bine. Și da, știu că sunt boxe mai bune și mai scumpe, nu săriți cu recomandări și explicații.
Ce e frumos la vinyl e ritualul. Pui un disc, torni un coniac și te relaxezi. Nu dai skip la fiecare melodie care nu îți place.
Am facut upgrade de la batranul sistem 2.1 de la Creative la niste boxe DIY facute de mine, dupa niste planuri ale unui inginer audio. Cuplate la un amplificator 2X25 Wats (ceva montaj cu TDA 1875 pentru cine stie). Pretul investitiei? undeva la 1350 de lei. Si da se aud bine.
Gaseai ceva mai ieftin facut de chinezi. Sunetul se transmite si prin aer dupa un proiect secret finlandez numit dinte albastru.
goo.gl/s7UeY1
Si da, se aud foarte bine. Mi-au spus toti vecinii
Ori ne iei de fraieri (o spun si pentru cei ce sunt necunoscatori in d’ale electronicii), ori vrei sa spui ceva si nu te faci inteles, ori esti cu capul, ori esti un inapt ??!! Tu te auzi ce spui ?? Cica „ceva montaj cu xx pentru cine stie (cu parjoala aia de integrat faci ce ??)… Doamne doamne …
Da ma da unii oameni chiar apreciaza ritualul de DIY …
Pi3+Hifiberry DAC+ Pro+Woburn+minim 320kbps=love
@Bigone, vezi că muzica transmisă prin Bluetooth este super compresata, asta înseamnă pierdere de calitate. La o manea sau bumtzi bumtzi merge și așa, dar daca vrei să asculți o muzica clasica sau un rock de calitate, îți cam bagi pwla in el de blushtutz.
@xtz, pai Bt era un bonus fata de DIY-ul omului. Ca parere personala Deezer prin BT de pe telefon se aude mai bine decat acelasi Deezer prin cablu de la laptop. Probabil e diferenta de la placile de sunet (on board pe laptop vs. ce-i pe p10)
Spre a-ți strica bina dispoziție îți pot demonstra oricând vrei tu ca vinilurile suna din alta lume siși nu ca ar fi un moft.
Dacă asculti mp3 saump4 furate de pe internet te invit să asculti de pe CD-uri originale , peste 4000 și in acelasi timp de pe viniluri tot peste 4000 bucăti.
Totul pe aceeasi aparatură.
Și crede-mă, nu sunt idiot să dau o avere pe colecție și aparatură.
Ascultă in continuare muzica furată și vei fi fericit.
Să intelegi că cele mai bune amplificatoare din lume sunt cele pe lampi.
Să intelegi că cele mai fidele mixaje din lume in marile studiouri(nu in studioul lui Salam, Minune etc) se fac pe BENZI DE MAGNETOFON !!!!
Sa intelegi că sunetul, cu cât e mai comprimat își pierde din dinamică .
Sunt multe de spus dar am convingerea că mai trebuie să-ți cumperi un amplificator cu o bandă de frecvență de la 2 Hz la 200.000 Hz si boxe cu o bandă de la 20 Hz la 35.000 Hz.
Nu lipsesc ofertele, dar trebuie să strangi mult cureau!
In rest să auzim de bine!
Dupa ce mi-am cumpărat scule Denon și boxe cu „C.M.M.D.” (nembrane cu inserție ceramica pentru distorsiuni minime) am descoperit ca sm tinnitus, iar când îmbătrânești nu mai percepi capetele de bandă.
So, cumpărați-va amplificatoare performante cât sunteti tineri!
Apropo, știți care e banda audio, da? Adică, știți ca „200.000 Hz!!!” e prosteala, sper.
Și mai sper ca nu ați dat o avere, ca proștii de americani, pe cabluri super-cucu-mucu, „înfășurate individual” sau alte rahaturi
Nea Spranceana, eu dac-as putea te-as conserva pe vinil sa ramana toate cunostintele astea nealterate pentru milioane de ani
@Cristi: așa ziceam și eu, ca un amplificator cu banda de pana la 200khz e bullshit, dar în realitate, nu. De ce? Pentru că orice amplificator are atenuare la capetele benzii redate. Cu cât banda de frecvente redată este mai largă, cu atât șansele ca sunetul din gama „audibilă” (ca nu mai avem 10 ani, ca să auzim perfect) de 20-20.000 herți, sunt mai mari, ca ea sa fie redată perfect, fără atenuări.
@big0ne – secretul ala mare al lui dinte albastru este suedez nu finlandez…
Vorbești fără să știi! Nu se compară nimic cu o audiție la pick-up. Mie îmi pare rău că nu se găsesc albumele lui Alex Velea pe vinyl.
Un coniac bun combinat cu „Boom sha ka laka e fierbinte ca vara”….
Poti compensa cu un „Impodobeste mama bradul ” de la Fuego pt cunoscatori
Sau macar hitul cu Panamera, bei mai putin coniac ca sa pui un ban pentru masina…
Si coniac „spritz” cu aqua carpatica.
Un coniac veritabil se bea cu cola, daca nu mai au pepsi la mega
ADRIA COLA!!! AMERICAN COLA!!!
Hipsters 2.0 sau nostalgie.
(Si )vinyl-ul e o forma de evadare. Vintage. Fermecatoare.O luam ca atare si o cultivam.Nu ne-au ramas prea multe…da tehnologia peste noi din toate directiile. Asta e mersul lumii, deci evadam din cand in cand.
in Costa Rica
Vinyl-urile suna mai bine pentru că vechile albume erau mult mai bune decât muzica recentă.
„Muzica recenta”?
Asa le spui la behăielile alea puse pe fundal de scârțîieli împiedicate, zise mixaje? Brrrrr.
@Teo: Te crezi mai bun decât Alex Velea?
Ileana Sărăroiu cântă mai bine ka Raluka.
Muzica actuala este un gunoi, o poluare fonica, manele pop.
Pe langa faptul ca nu au voce care sa sustina concerte live, fetele arata ca niste prostituate ieftine cu mult sciplici care behaie ca niste capre in calduri iar baietii au aerul ala de cocalari gretosi interlopi si la fel ,voce zero, noroc cu efectele sonore, mixaje, etc.
Nu are treaba cu boxele. Vinylul este lossless in timp ce majoritatea fiserelor audio digitale sunt lossy. Este ca si cum ai compara .png cu .jpeg si ai spune ca la jpeg-uri te uiti pe telefon in timp ce la png-uri te uiti pe un monitor de 1200+ lei.
Lossless nu e cuvantul pe care il cauti, pentru ca se refera de obicei la compresia digitala (MP3 vs FLAC). Tu vrei sa zici de analogic vs digital de fapt. Si da, teoretic, in vid, un vinil retine probabil mai multa „informatie” audio utila decat un MP3.
Insa informatia aia nu e „lossless”. Calitatea audio poate fi afectata mult mai usor decat la digital, de praf, zgarieturi, imbatranire sau uzura fizica.
Vinilurile, ca orice tehnica mai veche, erau redate prin amplificatoare cu lămpi. Din dorinta/necesitatea de a reda la puteri (foarte) mari s-au introdus tranzistoarele care baga si multi ”pureci”.
si analogicul/vinilul nu e complet lossless, are totusi niste limitari fizice (mai ales la sunete foarte joase sau foarte inalte), se degradeaza in timp si faptul ca muzica suna mai bine pe vinil e subiectiv, muzica suna diferit pe vinil, dar teoretic pe digital poate suna mult mai bine folosind sculele corecte.
@sorin ca sa influenteze zgarieturile sau praful trebuie sa fie vizibile. E lossless daca totul este in paramentrii. Probabil am folosit gresit termenul de lossless dar e mult mai usor de facut comparatia asa decat intre analog si digital unde pentru a putea intelege ai nevoie de multe mai multe informatii.
@perkele nu e subiectiv. Sa se auda „bine” inseamna ca sunetele trebuie sa fie cat de identice se poate cu cele inregistrate initial. Pe de alta parte pentru cei mai multi „bine” inseamna tare, eventual sa simti bass-ul in stomac.
Comparatia se face intre doua obiecte cu acelasi grad de uzura, functionale si in aceleasi conditii.
Singura mea problema cu „vinylul are calitate audio mai buna” datorata reprezentarii analogice a informatiei este cu inregistrarea sursei in zilele noastre. Se inregistreaza atat analogic, cat si digital sau doar digital? Caci daca e varianta a doua, degeaba iti reda tie vinylul analogic o sursa care a fost digitala de la inceput.
Daca e sa vorbim corect, Vinyl-ul e foarte lossy, la modul ca mediul se deterioreaza dupa ascultare…
1 depinde de masterizare si
2 spectrul dinamic analogic este superior celui digital
digitalul este o cuantizare si esantionare, citeste despre frecventa Nyquist
pe scurt da, se aude mai bine. testat pe setup Funktion one intreaba orice DJ
Legat de 2. Depinde de suport. In teorie, da. In practica ambele se pot auzi la fel de bine cu mentiunea ca un fisier audio digital nu se degradeaza in timp. Trebuie doar un sample rate si un bitrate cat mai mare. Si nu exista piata pentru asa ceva. Tidal cauta sa iasa din faliment.
Frecvența Nquist afectează răspunsul in frecvența, nu gama dinamică. Iar CD-ul e ușor superior la ambele față de vinil.
In plus, tot digital sunt mixate si masterizate ambele, cel mai probabil.
@Flat Serios, Funktion One? (sau Void, aceeasi oala). TL;DR asculti F1, asculti un „smiley curve EQ”. Nu spun ca nu e un sunet impresionant, spun ca nu poate fi folosit ca referinta (plus, nimeni nu-si monteaza in casa Funktion One). Data viitoare incearca niste Neumann, Dynaudio sau Adam.
TL; F1/Void (mai ales goarnele) sunt niste sisteme audio cu rezolutie slaba (intentionat) in frecventele medii si in plus sunt construite sa nu livreze medii la nivelul real din semnalul audio – probabil ai remarcat ca oricat de masiv e un sistem de-asta tot poti purta o discutie fara probleme in ringul de dans.
Rezolutia slaba (incapacitatea de a reda clar si la volum mare frecvente medii complexe) e probabil pentru ca in club muzica e destul de minimalista (comparat cu complexitatea unei productii rock de exemplu – si nu, Bigroom si Dubstep nu au detalii in medii, au doar volum)
Masterizarea se face separat pentru vinyl (RIAA) si separat pentru CD (si mai nou separat pentru streaming).
„spectrul dinamic analogic/digital” adica gama dinamica (ecartul dintre cel mai puternic si cel mai mai slab sunet care poate fi reprodus) reprezentata spectral (atit in frecventa cat si in volum)? La digital e vizibil mai mare in toate directiile. Cum ai putea spune ca analogicul e „mai bun” nu pot sa-mi dau seama.
Notsofunyfact: prin anii 90 a inceput (si abia acum cu platformele de streaming se calmeaza lucrurile) „loudness wars” (wiki) si de-aia unele cd-uri suna mai prost decat acelasi album pe vinyl – nu din cauza ca digital suna mai prost ci pentru ca producatorii de la digital au luat niste decizii estetice foarte proaste. (Metallica sunt notorii pentru distorsiuni din cauza limitarii agresive la mastering)
Si pentru curiosi, cautati „blind test mp3 vs vinyl”, si dup-aia blind test wine tasters.
Cu o caseta cu Ace of Base si-un Pepsi, toti suntem datori.
poate se pierde din calitatea sunetului atunci cand este ‘tradus’din analog in digital si apoi invers, pe cand la vinil e mult mai raw, mai apropiat de ‘what u see is what u get’.
Vinilul e un format analog si e supus la legile fizicii. Se degradeaza in timp datorita uzurii, acul e sensibil la praf, semnalul se poate degrada datorita interferentelor electro magnetice mult mai usor pentru ca formatul analogic nu permite corectura de erori.
Eu cred ca e mult mai misto sa fii colectionar de vinyluri cu albume de legenda decat cu CD-uri.
Sau de mașini de scris decât de tastaturi
Nostalgie! Mai stai un pic si vor descoperi unii ca pe televizoarele alea mici cu tub se vedea mai bine decat pe 4K!
Aia e parțial adevărat. Televizoarele noi nu au upscalere pentru anumite tipuri de conținut vechi. La console de jocuri vechi mă refer aici.
Conecteaza un PS1 sau PS2 la 4k, sau un FHD cinstit…si dupa leaga-l la NEI-ul ala luat in 91.
inca putin si vor aparea smart-phone-urile cu disc
ce am pierdut, eu nu am unde sa imi expun colectia de mp3, ce fac las o fereastra deschisa in winamp?
Winamp-ul in sine e vintage, nu-ti mai trebe mp3-uri.
daca-mi tragea batranu 2 palme la vremea potrivida, acum aveam cateva sute de viniluri in biblioteca si niste scule audio de top. dar daca a stat prin deplasari si mie mi-a placut cum zboara discu’
Păi dacă majoritatea neglijează placa de sunet când cumpără pc-ul. Toți lasă on board, la fel ca rețeaua.
Discutabila treaba. Vezi diferenta dintre un Mobo de 400 de lei si una de 2000 de lei.
C-o fi și greu să utilizezi ieșirea digitală a plăcii de sunet încorporate și s-o bagi într-un DAC. Dacă n-are așa ceva, poți și să conectezi ieșirea HDMI la un „receiver AV”.
Emile, cine plm își cumpără mb de 2k lei? Un om din o mie probabil.
Mai este si alta discutie .
Sunt multi care fac colectii cu albumele originale; dupa ce au inceput sa se exfolieze cd-urile au trecut pe viniluri pentru ca sunt mai durabile in timp.
„Ce e frumos la vinyl e ritualul…” – si de asta se aude mai bine. E vorba de experienta in sine, nu de calitatea muzicii.
La fel e si cu cartile in format electronic. Cu toate ca citesc mult pe Kindle imi place ca unele carti sa le citesc in format fizic, tolanit pe canapea.
Și kindle-ul nu se citește tolănit pe canapea? Eu așa fac. Nu știu, n-ati stat în apartament mic umplut cu mii de cărți, ca mine. Va cam trecea cheful de hârtie
Ultimul paragraf reprezintă chintesența…
Am un coleg la muncă care își cumpără periodic amplificatoare, egalizatoare și instrumente pentru calitatea muzicii (pe unele le păstrează, pe unele le vinde mai departe). Doar că își cumpără produse din anii 70-80 și zice că muzica are o calitate mult mai bună cu ele. Eu nu pot să înțeleg cum ar putea un produs din anii 70 să producă un sunet mai bun decât ce avem acum, având în vedere progresul tehnologic foarte avansat față de acum 50 de ani. Cu toate astea, am văzut că sunt destul de mulți oameni care caută astfel de amplificatoare, egalizatoare. Nu știu dacă e nostalgia trecutului sau poate chiar scot un sunet de calitate. Sau, probabil, un amplificator de 1.000 de lei scoate un sunet mai bun decât niște boxe de 1.000 de lei și e doar o chestie de costuri.
ca sa intelegi trebuie sa stii electroacustica, rolul si calitatea lampilor/tranzistorilor/semiconductorilor, ceva teoria muzicii, precum si importanta coeficientilor unei ecuatii diferentiale de grad superior in stabilirea oscilatiilor armonice
„progresul tehnologic” nu este in directia calitatii, ci a accesibilitatii costului redus si planned obsolesence.
3 sferturi din prețul unui amplificator 2018 e format din taxe de licențiere pentru tăt felul de tehnologii necesare să preia sunetul de la orice sursă, să îl rumege digital și să îl dea spre boxe sub formă analogică. 3 sferturi, tată. La un amplificator din anii 80 100% din costuri se duceau în calitatea componentelor. Faptul că amp-ul are NFC cu ajutorul căruia îți poți împerechea mai ușor tableta pe bluetooth nu ajută cu absolut nimic la calitatea sunetului.
Uite aici niște explicații https://gizmodo.com/why-your-dads-30-year-old-stereo-system-sounds-better-t-5825359
Gogălește putin despre Marshall, de exemplu, ca sa-ti faci o idee…
Bati câmpii.
Scriam mai sus de boxele mele cu „CMMD®. Ceramic Metal Matrix Diaphragms sandwich an aluminum driver between ceramic layers for better sound accuracy and detail”
Stii cum se aud, combinate cu un amplificator Denon?
Râdeam și spuneam că, daca pun o perdea neagra in fața lor, as putea păcăli lumea ca e un violonist in cameră.
Totuși, mi-am dat seama că nu-mi place. Că parcă e prea bine, prea lipsit de personalitate, prea „tehnic”.
Cam asta e și cu sculele vechi și cu vinilurile.
Cu ce viteză se tocește un ac de pick-up? De unde știi exact când sa-l schimbi?
Nostalgia fâșaitului… eu n-o am, pentru că nu am prins viniluri pe scara largă. Nici măcar benzi de magnetofon.
Iar dacă aud pe vreunul de 25-30 de ani ca „vinilurile sunt mai bune”, i-as trage o castana: Marș in p. mea de hipster!
Da, amplificatoarele cu lampi sunt mai „accurate” decât cele circuite integrate. OK. E dovedit fizic.
Totuși, care e scopul unei înregistrări, să reproducă cât mai fidel ce se aude in studio, nu? Vinilul face asta mai bine decât CD-ul? Nu, bă, vinilul e un cacat ieftin de făcut: plastic injectat. Lighean. În loc de ligheane au facut funduri de ligheane striate.
Hipsterii curului. Tot aia care spun că bicicletele sunt de cacat… ipocriți.
iCiolac, nu înțelegi pentru ca nu realizezi ca urechea umană nu este un instrument perfect. Plus, creierul are și el anumite caracteristici. Totul tine de potrivire, ca să zic așa. Sunetul reprodus de un amplificator pe lămpi are căldura potrivită pentru urechea umana. Dar logic, numai în anumite genuri de muzică. În nici un caz nu se potrivește un amplificator cu lămpi la un techno, house, disco.
Total de acord cu ce a spus Flat.
pentru cine se plânge că acul afectează suprafața vinilului: există sisteme care folosesc un laser sau fibră optică pentru a citi discul. Costă dar își fac treaba.
laser:
https://www.youtube.com/watch?v=W_4sooWCh_Y
fibră optică:
https://www.youtube.com/watch?v=CnGh7FADitg
Deja ai introdus o za digitală in lantul audio analogic…
Articolul e scris cu barda, îmi pare rău să ți-o spun. Simplificând la sânge subiectul, da, poți avea dreptate, dar discuția nu este una foarte simplă. Pentru ascultătorul obișnuit nu vor exista diferențe sesizabile între un flac, un mp3 și un vinil, toate rulate pe niște scule obișnuite, de raft, cum se spune. Și aici ai, în mare, dreptate, doar cei mai mulți încă au senzația că ascultatul de muzică de pe YouTube egal calitate.
Vinilul, însă, nu este pentru mase, vorbim despre un format (revival de format) destinat pasionaților, audiofililor, snobilor. Spun și „snobilor” pentru că te poți păcăli într-un mare fel cu vinilul dacă nu-ți faci temeinic temele înainte de a cumpăra ceva. Vinilul, până la urmă, este doar un mediu de stocare, similar CD-ului, casetei audio sau mp3-ului , iar el nu face decât să învârtă informația îngrămădită acolo. Dacă producția, masterizarea, mixajul, înregistrarea însăși, sunt proaste sau substandard, vinilul nu e cu nimic mai bun față de un CD dpdv al sunetului. Multe case de discuri profită de hipstereala asta cu vinilul și lansează pe vinil niște copii ale CD-urilor, recte variante puternic digitalizate, care se vor auzi identic cu CD-ul, dacă nu și mai prost. D-aia A Kind of Blue costă 100 lei în versiunea Columbia pe care o vând la Cărturești, vreo 200 cea Music On Vinyl și 80-90 € (dacă o mai găsești pe undeva) cea de la MoFi.
Apoi ajungem la necesarul tehnic pentru o audiție corespunzătoare a unor viniluri de calitate: nu, o pereche decentă de boxe nu costă 1000 lei, ci minimum-minimorum 1000 € dacă le prinzi la oferte (Dynaudio, de exemplu), apoi ai nevoie de un amplificator decent, un pickup decent, cabluri decente (minimum 10% din valoare totală a sistemului. Semnalul fiind analogic, calitatea cablurilor este esențială, nu-i ca la HDMI unde nu există nicio diferență între un cablu scurt de 2 € și unul de 1000 €)
Ca să închei: dacă toate cele de mai sus sunt îndeplinite, până și cel mai neavizat ascultător își va da seama că un vinil sună mai bine decât ce are el pe telefon. Dacă circuitul se întrerupe pe undeva, lucrurile se modifică.
Du-te când ai vreme și chef pe la nenea de pe Republicii, în gang, puțin mai jos de Musette, și roagă-l să-ți pună „Back in Black” pe vinil, are o copie originală din 1980, apoi CD-ul sau chiar vinilul remasterizat prin 2000 și ceva. Fără a avea cine știe ce scule acolo (mult mai bune decât „decent”, totuși), ai să auzi singur diferențele, sunt ca de la cer la pământ.
long story short: hipstăreală.
Intr-adevar articolul putea fi mai elaborat, dar si el, Zoso, cam acelasi lucru spune. Nu poate exista calitate la preturi ridicol de mici. Exista boxe bune chiar si la 350 – 500 de euro, dar, evident, raportate unor spatii mai mici sau medii (Bluesound D30 cca. 300 pe ebay, Emit 10 cca. 500 sau Xeo 4 cca. 600 – 700 n. b. daca ai cum sa ti le aduci din Franta). Eu am avut o supriza extrem de placuta cu boxe PSB Imagine B (NAD, Bluesound si PSB apartin aceleasi companii mama) pe care le-am luat de la Sevenoaks Sound & Vision ca „open box” la un pret mult redus. Si daca vrei un pick up bun la un pret acceptabil poti apela linistit la Sony PS-HX500 (in jur de 225 euro pe amazon de BF), 5 stele What-Hifi si award winner pe 2016 pentru cel bun USB vinyl player, pentru care poti descarca si un program de digitalizare in format DSD de pe saitul Sony.
Sigur ca daca esti cu capu’ in privinta muzicii nu exista limita de pret, numai o pereche de boxe Living Voice Vox Olypian costa in jur de 400K USD iar aparatura necesara „north of 1 million”. Si da, vinylul e sursa.
https://www.youtube.com/watch?v=Lz7biTHWv4c
Dacă vă plictisiți, încercați să citiți comentariul de mai sus cu vocea lui Radu Banciu, eu unul am făcut-o.
amuzant…. muzica pe vinil ascultata pe echipament macar semiprofesional de cateva mii de euro suna mai bine decat stream-ul 3g asculat la difuzorul telefonului de 100 de euro. si ai mai si scris de-o dizertatie pentru asta :).
incearca sa asculti aceeasi muzica pe un echipament digital care sa coste, si cand zic coste nu ma refer la hipstareli de genul apple ci la chestii care chiar fac banii aia, macar jumate din ce propui tu pentru analog. o sa auzi diferentele. anume artfecate ale stocarii pe vinil pe care artistul nu le-a intentionat niciodata tu ascultand in mod practic o opera degradata, corupta. faptul ca tu o preferi asa nu e o problema, e dreptul tau si e gustul tau.
Cred ca o mare parte din poveste este regasirea copilariei pierdute. Similar cu cei care fac colectii de ibrice,mobila din mese de tamplarie,etc. Lucruri care in sine sunt depasite tehnologic dar care inmagazineaza amintiri.
Din pacate (sau fericire) nu poti lasa mostenire un folder cu mp3.uri sau playlistul de pe PlayMusic.
Aceleasi argumente se pot aplica si pentru walkman
http://walkman.ro/
Apropo, eu caut de ceva timp vinilul lui Jean de la Craiova si nu-l gasesc nicaieri, stie cineva unde il gasesc?
În Craiova.
La Jean
Perfect spus. Am auzit odată un vinil și nu m-a impresionat decât cu impresia artistică.
Off-topic: vinyl sau vinil? Nu e adaptat?
Vinil de la policlorura de vinil, același plastic din care se fac si țevile de scurgere.
E bine să revenim la viniluri, să ne aducem aminte cum era acum 30 de ani, oricum sunt destui nostalgici după perioada aia. După care vor urma cozile la pâine, lapte și benzină.
După cum a spus și @Băra mai sus, trebuie îndeplinite multe condiții pentru un sunet fain de pe vinil, dar pentru cine are posibilitatea, chiar merită.
// offtopic
care aveti un PL500 de dat ?
Poti folosi si „tunul” 6Ц31П, corespondent pin cu pin, doar sa treci filamentul pe 6 volti.
La muzică e de dorit să ai cât mai puține transformări analog-digital-analog (A-D-A). Urechea e analogică, boxele sunt analogice, amplificarea e analogică, dacă și sursa (pick-ul în cazul acesta) este analogic, atunci ai un lanț complet analogic, fără nicio modificare. În momentul în care intervine digitalul, sunetul „suportă” diverse transformări.
Dar aici intervine și factorul nr. 2. Masterizarea și imprimarea. Dacă masterizarea și imprimarea vinilului au fost făcute tot în analogic, atunci alegi pick-up. Dacă s-au făcut în digital, atunci alegi tot digital (CD sau surse lossless) deoarece nu ai de ce să mai treci procesul printr-o transformare inutilă.
Când compari echipamentele, este bine să compari echipamente din aceeași categorie. Nu compari iPhone X cu un J3, ci îl compari cu S9+. Așa și cu un pick-up de 2000 lei, îl compari cu un CD player sau un DAC tot de 2000 lei (e o comparație brută, mai sunt și alți factori tehnici de care trebuie ținut cont aici).
Și bineînțeles că nu legi un pick-up de 2000 lei la boxe de 1000 lei. Pe acele boxe nu-ți dai seama care e mp3-ul la 320kbps și care e flac-ul sau CD-ul original (iei un CD original și faci singurel un mp3 la 320kbps, nu iei mp3-uri de pe net care poate au fost transformate la 320kbps din 64-128kbps).
Domeniul Hi-Fi este vast și, cel mai important, nu este pentru oricine. Se fac adesea greșeli elementare în alegerea unui astfel de sistem (de la amplasarea boxelor și tipul camerei și până la achiziții inutile, ex. un DAC de 1/2 din prețul lanțului audio, lanț care stă direct pe birou și lipit de perete, domnul Vali este fix exemplul „așa NU”.)
Ajunge să fie exact ca la diamante, inutile.
Citești jde ani despre scule, între timp ai îmbătrânit și nu mai auzi capetele de bandă.
Cred că măcar 20% din viața mea de adolescent a fost pierdută în lumea amplificatoarelor (cerc de electronică, diriginte profesor de fizică, ceva facultate de electronică). Cu ce rezultate?
Am 40 de ani și, după ce vin de la serviciu, ascult talk-show-uri să aflu ce se mai întâmplă prin lume. Sau ma uit la filme.
Câtă muzică mai ascult? MULT mai puțin decât acum 20 de ani.
Ce îmi doresc cel mai mult, când ascult muzica? De cele mai multe ori să găsesc repede piesa dorită.
Cum fac asta, ținând cont că in liceu aveam 350 de casete, iar de atunci a mai trecut multa muzica prin urechile mele?
Asta cu vinilurile e pentru mult prea puțina lume. Nici măcar (doar) pentru pasionați, că eu sunt/am fost un pasionat… e pentru snobi. Aș face „blind test” cu toți, ca să le pun eticheta de snobi.
E cam ceea ce ziceam si la Dorin si e posibil sa o mai fi zis si altii inainte mea: Sa nu uitam ca vinilul e un format analogic. Muzica e fizic scrisa pe disc, nu ai conversie si rata de compresie (sau cel putin nu ai limitarile pe care le are formatul digital in sensul asta). Daca ai cumva si niste boxe fantastice si un amplificator pe lampi/tuburi (ca alea pentru chitarele decente, dar mult mai scumpe), sunetul final va fi mult peste orice flac. Doar ca na, sunt foarte multi factori la mijloc si nu stiu audiofili care sa investeasca atat de mult (nu ca n-ar fi, dar nu-i stiu eu).
Altfel, tind sa-ti dau dreptate: Daca cineva face totusi efortul de a asculta muzica pe vinil, chiar daca nu va cumpara ce sugeram eu mai sus, tot va scoate cateva sute de lei pentru niste aparatura medie. Cu semnalul analogic la mijloc, lucrurile vor suna evident bine.
https://en.wikipedia.org/wiki/SPARS_code asta una la mana, daca vrei analogic de la un capat la altul trebuie doar viniluri AAA, si genul de muzica in care artistul nu foloseste echipamente digitale gen efecte de chitara.
Iar povestile despre distorsiunile introduse de digital sunt povesti. Un flac ascultat pe sistem de calitate este peste orice poate face orice echipament audio 100% analogic, dar este posibil ca urechea unora, mai din motive de nostalgie, mai din snobism, sa prefere distorsinuile si limitarile lantului analogic perfectiunii digitale. Pentru ca da, digitalul e mult mai aproape de perfectiune decat poate fi analogicul, iar limitarile cele mai mari apar fix in zona in care se trece de la digital la analogic, respectiv DAC, amplificare, boze.
Nu te contrazic, ca si eu prefer digitalul pe un suport hardware de calitate. Ziceam doar ca daca te super chinuie snobismul poti investi serios in analogic.
Faza e ca, asa cum observa si Vali, multi cumpara un player de viniluri modern care are boxe bunicele si fidelitate decenta si compara cu modul in care se auzeau mp3-urile de 128 kb pe Winamp si cu boxe Genius.
asculti un vinyl, bei o bere artizanala si fumezi o tigara invartita din tutun la punga. evident nu te numesti hipster, tu doar te bucuri de „the finer things in life”…
ah, am uitat sa zic ca faci asta in casa de la tara. si doar in pozele de pe facebook/instagram.
ca realitatea e ca vinylul se aude distorsionat si zgariat, berea e acelasi pisat industrial pe care il gasesti in orice birt satesc la 2 3 lei kilu’, tutunul e la fel de toxic si imputit iar casa se afla in mijlocul suedejiei si ai buda in fundu’ curtii ca primarul psd a cheltuit bugetul pe urmatorii 2 ani pe zahar galeti si ajutoare sociale pentru suedejii aia care nu te lasa sa dormi si iti golesc in mod regulat curtea in loc sa traga canalizare sau macar sa cumpere o vidanja.
omul asta se pricepe foarte bine la aparatele de colecție și sunt sigur ca știe și care este diferența dintre un amplificator din anii și unul fabricat astăzi în China … și mai ales care este diferența intre un vinil original din anii și cd-ul de astăzi apelați cu încredere la el … pe mine ma convins
Aici posibil să găsiți niște raspunsuri.https://www.izotope.com/en/blog/mixing/comparing-tonal-balance-in-popular-music.html
Nu prea e asa. Calitativ e o diferenta, mica ce-i adevarat, in favoarea vinylului.
Diferenta mare e ca atunci cand digitalizezi un sunet, orice format vrei tu ( da, chiar si flac ) el nu mai suna la fel ca pe vinyl. E greu de explicat dar pe vinyl sunetul e real. Suna pur si simplu diferit, adevarat. Asta e diferenta.
De asta muzica adevarata inca iese pe vinyl si nu pe magnetofon sau caseta :).
Muzica de duzina iese pe mptreu.
se cheama psychoacoustics. faptul ca sistemele digitale actuale de inregistrare si redare a sunetului sunt net superioare oricarui sistem analog trecut sau prezent (si probabill viitor) devine irelevant atunci cand omul se convinge singur ca vinylul suna mai bine.
Adevărul e că daca vrei sunet pur faci ca vecinii mei rromi de lângă bloc, care de Sf. Mărie aduceau fanfara până dimineață.
Lacrimă era sunetul!
Vinilul a revenit pentru că au apărut prin Oșan, Carfur și Cora picapuri chinezești la 300 de lei și au început să le cumpere proaspeții orășeni care ascultă la ele plăcile cu Dolănescu moștenite de la tataie de la țară, precum și hipsterii care vizitează „molul” de vintigiuri de la Valea Cascadelor.
tu n-ai avut disc cu Muc cel Mic când erai mic, așa-i ?
Dacă vinilul are calitate mai bună decât digitalul (presupunând lanț de masterizare optim pentru fiecare) înseamnă ca plm, și homeopatia e reală că apa reține informația.
sa n uitam ca si pamantul s-ar putea sa fie plat …
Nu stiu altii cum sant dar:
– Urechea omeneasca nu sesizeaza diferente asa fine, analog de mii de coco vs digital de sute? Tre sa fii absolut tampit sa arunci bani aiurea. Doar din snobism. Nici daca esti critic muzical nu se merita.
– M-am chinuit cu vinyl-uri si casete cand eram tanar, no thanks! Tre’ sa ai grija de ele sa nu se zgarie/strice/demagnetizeze. N-am timp de prostii de-astea. E mult mai usor cu mp3-uri, plus iau card si-l pun in masina. La drum lung e super.
– Decat DAC, mai bine un mp3 player dedicat, Fiio au X1, X3, X5, X7 si-s excelente! Am pus direct din asa ceva in boxe mari de 300W si poti face lejer un party ca lumea.
– Pt afara, da iei o boxa de-asta portabila (JBL de ex) si esti ok.
– In casa, un 2.1 mai serios sau amplificator+boxe 2.1-5.1 si se aude super. Separatia pe canale 5.1 digital e net superioara oricarei solutii analoage.
Ai niște minusuri pentru că plm, orice hipster preferă muzica la pâlnie. Te bagă în atmosferă.
totul tine de ritual.
peste doar 10-15 ani, a asculta DOAR vinyl acasa va fi echivalent cu a avea in garaj vreun muscle car american de prin ’65-’75 care e la fel de analogic, tehnic vorbind.
sau mai rau… nouveau riche meets old school.
Playeru 200 de euro
Acu 50
Un singur disc bun iara 30 de euro
Amplifurile plus boxe iara cateva sute
Efortul de a schimba discu la fiecare 30 de minute ….nepretuit
Intr-adevar vinilul se aude cel mai bine!!!Par,par,par,zgummm,par,par,shiuuu,par,par…..
In primul rand vinylul nu e un „ritual” sau „moda”…nu revine si nu trebuie ascultat ca asa am auzit: „ca suna mai bine”. E singura sansa de a asculta muzica la nivel de arta. Suna ciudat pentru unii,insa asa il definesc eu. Nu numai amplificatorul si boxele conteaza …si sursa de semnal(in cazul nostru pick-up) si suportul de pe care ascultam. Daca nu avem o doza decenta,iar e o problema. Pe intelesul tuturor: vinylul suna live…exact cum respiram aer din oras sau aer de munte. Cat despre imperfectiunile redate de vinyl,acolo e vorba de mai multi factori mecanici: imprimare si ac doza. Insa acele imperfectiuni subtile dau un aer aparte. Nu va spun aceste lucruri din auzite, detin aparatura HI-Fi din anii ’70-’80 si am experimentat cam orice mod de a asculta muzica. Chiar si cd-ul suna bine pe un cd-player gen Philips cd-104,Marantz cd-54, Sony CDP-101(pe aceste le detin) insa nu se compara cu vinylul.