Vin roboții!

 

wps_clip_image-6620

Deoarece în ultimul an a avut loc o explozie în acest domeniu, hai sã vorbim puţin despre automatizare – mai exact Robotic Process Automation (RPA). Fiind pasionat de asta, am ceva cunoştinţe legate de ce/cât/cum-urile RPA-ului şi dacã tot e carantinatã comuna şi nu pot pleca la pescuit, încerc sã deschid o uşã spre ceva interesant.

În primul rând – ce e RPA? Explicaţia simplã e cã e un soft care se poate comporta ca un om în faţa calculatorului: poate da clickuri pe butoane, poate scrie text, poate citi informaţii şi le poate “folosi”. Practic, orice chestie repetitivã şi cu reguli clare poate fi automatizatã fãrã prea mult efort. Putem lua ca exemplu un proces de introducere date dintr-un excel într-o aplicaţie. Un om poate prelucra o linie din Excel în câteva secunde, un robot o poate face mai mult sau mai puţin instantaneu.

În 15 ani de IT practicat în România n-am vãzut nimic care sã se dezvolte atât de repede şi sã fie adoptat de atâţia oameni. Le place în parte pentru cã nu e nevoie sã ai cunoştinţe tehnice, dar majoritar datoritã timpului economisit într-o zi de lucru. Eu am intrat întâmplãtor în domeniu când un coleg m-a rugat sã îl ajut. Eram la ţigarã într-o zi (mai e voie sã spui cã fumezi?) şi-mi spunea cu o grimasã pe faţã cã are de corectat nişte facturi. Treaba era simplã: cãutai numãrul facturii în aplicaţie, o deschideai cu dublu click, scriai contul lipsã într-un câmp şi click pe butonul Save. Stãteai cam 30 de secunde pe facturã – în total vreo 6 ore de copy-paste. Le-am fãcut – jumate el, jumate eu – dar la final m-am decis sã caut un un mod de a rezolva mai uşor genul ãsta de probleme. La sfârşitul anului 2019 aveam cel puţin 20 procese de introducere şi corecţie de date care ne-au scutit de o grãmadã de dureri de cap şi timp pierdut. În medie, operaţiunile rulate de robot dureazã un sfert din timpul consumat de om. Norocul meu a fost cã managerii erau deschişi la minte şi au realizat repede potenţialul unei metode de automatizare aşa cã acum existã o echipã dedicatã pentru RPA care face proiecte pe bandã rulantã.

Mai sus am spus cã nu e nevoie de cunoştinţe tehnice ca sã te apuci de automatizare şi exact aşa e. Construcţia unui flux se face cu drag&drop – similar cu mutarea de fişiere prin foldere – practic aşezi activitãţile secvenţial în ordinea în care vrei sã se execute. Nu intru acum prea mult in detalii, dar dacã articolul prezintã interes, pot sã fac o mini-serie în care sã arunc ceva luminã şi pe partea de construcţie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Confirm, automatizarea e za mather and za father acum si cu atat mai mult in viitor. Am lucrat 10 ani la un produs de-asta inainte sa se cheme RPA. Am fost apoi consultant intr-o firma care a cumparat acel soft, cu scopul expres de a reduce echipele de la ‘Operations’. Era ciudat, ca aia aveau sarcina principala sa ne ajute pe noi sa facem automatizarea bici, ca sa ramana din 20 de oameni, doi.

    I-as spune ‘drag and wire’ in loc de ‘drag and drop’. Si mai carpesti cu ceva scripting unde nu merge din prima cu componentele din librarie.

    Ai folosit in text tilda in loc de caciulita pe a romanesc. Am retinut ca asta e o greseala, de la @cristici. Zise eu care n-am deloc dicritice.

    00
  2. Noi suntem experti in RPA, doar avem UiPath.

    00
  3. Construcţia unui flux se face cu drag&drop – similar cu mutarea de fişiere prin foldere – practic aşezi activitãţile secvenţial în ordinea în care vrei sã se execute.

    Unde anume? E un soft pentru asta?

    00
    • UiPath, mentionat mai sus, are un mediu de dezvoltare numit Studio (exista si o varianta gratuita la ei pe site, dar cred ca trebuie sa-ti faci cont). Gasesti o gramada de documentatie pe net (ex: pe youtube), in general in engleza.

      00
    • Studio necesita niste cunostiinte ceva mai avansate, instaleaza ac versiune free si poti folosi profilul de StudioX care este gandit pt oameni fff putin tehnici

      00
  4. Pai cum, da-ne si niste site-uri unde sa me jucam cu asta

    00
  5. Ca baiat care e oarecum în domeniu și care se ocupa cu „facturi” cred ca toată valva e un mare bullshit.

    De ce zic asta?

    1. Produsele pe care le-am folosit eu acum 1 an suna frumos dar nu fac mare brânză. In sens ca dau erori mai des dacat prevede la manual. De multe ori au un behaviour care nu este așteptat. Ex. nu poate găsi icon pe ecran din cauza rezolutiei. Sau este așteptat dar nu se întâmplă Ex. sa salvezi un excel cu un titlu gen „situatieSaibe@31-02-2022” în care data este data de astăzi și crapă.

    2. Deseori e folosit ca banda adezivă pentru decizii super tembele ale managementului și a echipei de IT. Adică, managerul care a plecat acum 2 ani era pe felie cu cei care făceau soft care imprima pe șaibă „Fabricat de Gelu, regele manelelor, se știe”. Alt manager, era pe felie cu cei care produc soft de imprima pe șaibe „Fabricat de Ion, maestru în topoare” e acuma mai vine în ecuație înca un soft care numără șaibele lui gelu și ion, și încă un soft de contabilitate pentru facturi și încă unul pentru management sa facă powerpointuri frumoase cum creste producția. Ei, când softurile astea nu comunica intre ele, nu, nu radem tot și ne creăm noi soluția noastră specifica la 1/10 din costurile cu softurile de mai sus care sa centralizeze tot. Noi facem RPA pentru ca AI și future proof și alte cacaturi corporatiste.

    3. Se pot folosi produse gen webscrapere în Python. La costuri mult mai reduse, la o 2/10 din timp folosit pentru RPA, da’ no alea îs deja pentru Senior Developer, Scrum Master, PMP, KKT Manole Agamemnon Scarlat Papadopol-Ionescu

    Deci, da, având în vedere cele spuse mai sus, consider ca produsele RPA sunt un cacat.

    10
    • @daniel are dreptate

      Asta cu RPA e tipic romaneasca bine, de ce sa pui surub cand merge legat cu sarma.
      Si pe partea ailalta se vorbeste de ETL si alte nebunii.

      Cat despre drag and drop… cmon boys, asta e pe bune in pliante si demo-uri nu in viata reala.

      Poate, poate sa il folosesti asa ceva pentru sisteme legacy fara api-uri sau ca sa extragi chestii din cine stie ce nebunie custom, da mai bine inveti un pic de python.

      Cred ca nu e om programator/inginer serios pe lumea asta care sa nu fi scris un scrapper care sa extraga din te miri ce documente/interfete/raster ceea ce il interesa in 100 de linii de python sau C chior, evident cu citeva biblioteci de functii specializate open source.

      10
    • NOU
      #11

      RPA nu functioneaza doar pe web.

      Sunt foarte multe programe pe windows care nu le poti controla cu nici un sistem de programare.

      Sunt programele vechi prin firme de prin anii 2000 si acolo singurul mod de a automatiza este sa folosesti RPA.

      00
    • NOU
      #12

      RPA-ul este cel mai bine utilizat atunci cand trebuie sa prelucrezi / introduci date intre diferite aplicatii fie web -> desktop unde nu exista nici un API.

      In cel mai bun caz ai un import prin csv/xls, dar functionalitatile acestea sunt limitate.

      00
    • NOU
      #13

      Pentru curiosi:

      Un canal de youtube de la firma de RPA din Romania

      https://www.youtube.com/watch?v=8B9WH4yq018

      00
    • Sunt perfect de acord cu Daniel.
      @Ciprian Mihalache si programele pe windows se pot automatiza la de bine, cu AutoIt as automatiza lejer tot ce ai descris. Si asta e doar un exemplu, sunt multe altele.

      00
    • UIPath a scazut de 4 ori de cand s-a listat pe NASDAQ. Daca face reclama pe zoso.ro inca mai au o sansa.

      practic au impachetat autohotkey in .net si au dat lovitura sucind mintile la aia care n-au habar de programare.

      asa cum zice mr. Daniel honeypot ptr. manageri incapabili

      10
    • Exista biblioteci care permit captura si interogarea ferestrelor din orice program care ruleaza pe Windows, pentru softurile legacy, fara API, probabil scrise in VB 6 cu controale ActiveX.

      PLM, Windows are API pentru asa ceva (EnumWindows ca punct de plecare) daca vrei sa faci asta de la zero.

      De fapt, genul asta de automatizări se folosesc de cel putin 10-15 ani in procesul de QA al multor corporatii.

      Din ce inteleg aici, RPA e doar un sistem din asta ceva mai scriptabil, ceva mai vizual, poate si cu oleaca de recunoastere a caracterelor. Dar asta abia se califica la ideea de inteligenta artificiala.

      Cum a mai zis cineva, demonstratia in conditii de laborator e una, realitatea e diferita. Nu va umectati la ideea ca dati tot personalul afara si-i inlocuiti cu scripti si scrapere.

      00
  6. Mai multe detalii as vrea și eu.

    00
  7. Te rog, mai multe detalii! Ma intereseaza chestia asta, mai ales dacă se adresează celor care nu stiu o linie de cod!

    00
  8. Da, hai cu detalii! Resurse! Exemple! :D

    00
  9. Ce complicat pare …
    Save as CSV, sed/awk și gata … 3 minute cu tot cu oneliner

    00
  10. Chiar nu stiu absolut nimic despre asta, dar imi face bine sa mai citesc si altceva. Pentru asta iti multumesc

    00
  11. Vin roboții e același marketing cu ML și AI și ce alte cuvinte cheie se mai învârt în domeniu, de obicei de oameni care habar nu au ce presupun astea.
    Îmi ia 5 încercări să înțeleagă google ce melodie vreau să ascult. Și ei sunt printre cei mai avansați în domeniu.
    Da, se pot automatiza multe procese, asta face ITul de zeci de ani. Acum e doar mult, foarte mult marketing

    00
  12. NOU
    #26

    Nu vine niciun robot, sezi bland.

    Se lucreaza la solutii hibride analog-digital, dar treaba e inca la inceput. (Uita-te la Veritasium)

    Pe de alta parte, nu tot ce putea fi automatizat (adica scos omul din ecuatie) a fost automatizat, deci ar fi o paine de mancat in RPA.

    00
    • Bineinteles ca hibrid. Omul supravegheaza acum masina, nu mai e partea care face heavy-lifting in productie. Ai vazut liniile de asamblare la autovehicule? Cum misca robotii aia din brate. Cum poti sa sustii ca robotii si automatizarea nu vin / nu sunt aici?

      00
  13. 1. Pe langa RPA, jmecher e si APA (Analytic Process Automation).
    2. Majoritatea comentariilor sunt de la oameni care habar n-au, dar au pareri.

    00
  14. Si totusi investitia mea la UiPath e pe minus cu 60%.

    00
    • ești tu nenorocos.

    • Pai unde pusesi stoplosul?

      00
    • NOU
      #33

      sorry to hear that. cred că de.a lungul timpului am lăsat aici vreo 5-6 „recomandări” pentru Chevron. +118% yoy, astăzi. regret doar că nu am fost chiar atât de taliban cum am avut impulsul inițial. asta este. „back to the basics” seems to always work.

      00
  15. Microsoft Power Platform, pana si Robot Framework sunt alternative la UiPath. E clar ca sunt cresteri de eficienta dar nu e Sfantul Graal….

    00
  16. Daca vin robotii, si nu vin rusii, sau chinezii, eu zic ca e de bine

    00
  17. Off topic! Ma cam depaseste conversatia, dar…la atatea cunostinte aici, imi poate da careva o idee cum as putea sa instalez o masina vituala in win 11 fara sa creez o partitie separata si alte minuni. Am nevoie sa instalez un program care e compatibil doar cu XP. Pe win 7 era un tool de la microsoft, dar se pare ca pe win 11 nu se mai poate.

    00
  18. NOU
    #42

    Articolul este interesant și m-aș bucura dacă autorul ar continua, eventual și cu detalii tehnice.

    00
  19. M-aș bucura dacă ar scrie cineva despre ROS, dar și subiectul de mai sus e mișto.

    00
  20. Cunosc ;))
    Nu am cunostiinte in IT specifice, dar ma duce capul sa inteleg logica unor formule/linii de cod. Si sa caut pe google, normal.
    Am avut la un moment dat o sarcina sa fac un excel pentru planificarea productiei. Info le luam din txt/csv, doar sa aranjez pe un tabel excel preluat de la fosti colegi.
    Foarte urat aranjat, super colorat, 2 zile sa lucrez la el. Cu timpul am inceput sa-l infrumusetez si sa ajung la o zi-juma de zi. Cum mai prindeam putin timp liber, cum mai incepeam sa automatizez, asa ca, dupa aprox 2-3 ani, o chestie ce lua 2 zile am dus-o la 6 min (pt mine) cu logat pe site, selectat ce voiam si descarcat fisierul sursa, pana la incarcat in excel si generat 3 fisiere separate si trimis catre departamente. Tinand cont de faptul ca productia a crescut (pt mine doar nr de linii text).
    Am predat la alti colegi care faceau treaba asta in 15-20 min (foarte paraleli cu tehnologia si oferit Guide for extremly idiots).

    00
  21. Cum se implementeaza RPA in corporatii mai mari:
    – in fiecare departament se face un proiect RPA (sau mai multe) pe genunchi prin care se prezinta o eficienta supraestimata: se calculeaza ochiometric niste ore-munca salvate pe cap de „vita furajata”, se inmulteste repejor cu nr total de angajati, dupa care rezulta ca X% din „vite” sunt de fapt in plus; sefii jubileaza!
    – nici nu incepe implementarea RPA, cum deja se scapa treptat de surplusul estimat de forta de munca; implementarea intarzie mult, costurile suplimentare nu se aproba (proiect pe genunchi, remember?) si intr-un final iese ceva departe de ce s-a promis, pe principiul „las’ca merge si asa”; dupa scurt timp randamentul departamentului scade drastic, se descopera ca RPA nu rezolva decat o parte din cazurile reale, iar la fiecare schimbare minora in proces / sistem totul devine total inoperabil; angajatii clacheaza, cei mai buni incep sa plece; sefii nu isi mai iau bonusul;
    – externalizarea mentenantei RPA costa mult, asa ca se angajeaza vreo doi „seniors” si o echipa de „interns” care sa vegheze RPA din toate departamentele; se angajeaza ceva „vite furajate” noi pe locurile lasate libere, evident la un cost peste media firmei si au eficienta slaba in primele 3-6 luni;
    – abia dupa un an randamentul departamentului se stabilizeaza, costurile ajung tot acolo; project managerul de RPA primeste „angajatul anului”; se incep noi proiecte RPA…

    00
    • „iar la fiecare schimbare minora in proces / sistem totul devine total inoperabil” Da, da, de 3 ori da. Nu aveti idee, cata **** imi bag la fiecare inceput de sprint cand descopar interactiv modificarile care au mai fost facute pe „neveu” , teste rulate ok vinerea trecuta, luni dupa update-ul softului crapa in diferite puncte etc. Unele modificari sa zic ca au rolul de imbunatatire a softului, dar altele au fost facute doar sa marcheze „ore munca”, chestii mici, usor de rezolvat, dar pe care tebuie sa le investighezi sa intelegi ce s-a intamplat si de ce crapa testele.
      Subscriu la comentariul cu angajatii surmenati care intr-un final pleaca. In plus se adauga pretentiile tampite/nerealiste ale upper-managementului la care aceste „buzzwords” corporatiste prind de minune ca par ca ei si pricep ce se intampla prin frameworkul de auto. Cand comentezi de problemele astea, totul e scuzat de faptul ca „domnle facem agile, e normal sa fie un pic de haos”

      00
  22. Eu lucrez de 4 ani la un proiect IT gigant cu multe elemente interconectate, clientul clientului meu este una din cele mai mari firme de FM din UK. Scopul? automatizare totala a procesului de creare tichete (Service Requests), de la raportare cu chatbot pana la desemnarea inginerului care va rezolva problema. Totul in 2 minute sau mai putin, fara nicio interventie de la vreun departament de planning sau vreo aprobare de la client (in 90% din cazurile in care nu se depasesc costurile, nu e o prioritate gen scapari de gaze etc).
    Rezultatul pe care il prevad este ca din 100 de planneri raman 10, care pot gestiona un numar dublu sau chiar mai mult de ingineri (5-600 momentan)

    00
  23. RPA is the new shit. Joburile clasice sunt pe cale de disparitie, dar vor aparea altele noi, indubitabil. Daca ne raportam la taxonomia joburilor, vedem ca avem de-a face cu 4 categorii: a.cele ce implica efort cognitiv; b.cele care implica efort fizic; c. cele repetitive;d. cele non-repetitive; Joburile care implica efort cognitiv si sunt non-repetitive sunt cel mai greu de automatizat, iar cele mai usor de automatizat sunt cele din productie(repetitive +efort fizic) si cele din servicii(non repetitive+ efort fizic). Ganditi in afara cutiei!!! In aceasta „VUCA World”, singura constanta e schimbarea.

    00
  24. Sorry, dar nu ma pot abtine, toata crema IT-istilor wannabe s-a adunat aici.

    00
  25. Mai e ceva de asteptat pana cand un robot isi va da seama ca „mere, pere, corcoduse” e fix e la fel ca „pere, corcoduse, mere” dar nu e la fel cu „corcoduse, mere, pere stricate” . Sau probabil programatorii din spate nu reusesc inca sa implementeze subtilul dintre „la fel” si „identic”. Macar cei vreo 700 cu care lucrez nu au reusit
    Din pacate am vazut mult prea multe rateuri cu roboti care simplificau ceva dat adaugau de 10 ori probleme in alta parte si pentru o lunga perioada de timp de acum incolo pare ca elementul uman nu poate sa dispara.
    Un exemplu bun ar fi serviciul clienti de la companiile de telefonie mobila: 99% e acoperit de un nenorocit de robot cvasi inutil daca ai o problema reala. Si se presupune ca suni acolo ca ai o problema, nu sa consumi bateria.

    00
  26. RPA e si nu e the shit. reduci din nr de contzopisti dar ai nevoie de rpa developeri. sti de clienti prin asia de ex care au mii de flow-uri care ruleaza asa. cu sute de rpa devi care intretin flow-urile alea. cel mai mare castig este pe partea de timp, nu de nr de oameni: ce facea un om de mana in 10 min acum se poate face instant si nonstop, nu doar 8h/zi iar oamenii aia care faceau de mana ii pui sa faca altceva, nu sunt dati afara, sau cel putin nu toti. am vz flow-uri care dureaza 24h+ sa ruleze automat, inchipuie-ti ce insemna sa rulezi de mana, cati oameni, cata migala si mai ales cate puncte in care se putea gresi. flow-urile ruleaza pe medii controlate si izolate si identice mereu, de la un run la altul. Firmele mari care folosesc automatizare de genul asta, au support 24/7 pt a interveni in mediul de productie in caz ca un robot da rateu.
    Am vz mai sus ca ziceau cativa ca pot face in python, da, oi putea, un flow simplu, pt o secretara care primeste zilnic pe mail un atasament si vrea sa introduca datele intr-un SAP si atat, ceva ce i-ar lua de mana 30min-1h, n-o sa poti face cu python niciodata ce fac softurile serioase de rpa.
    Intre versiunile cele mai cunoscute de pe piata este o lupta stransa: cine ce sa lanseze mai rapid, diferentele intre ele sunt de subtilitate si de randament/precizie. M$ a venit puternic din urma dupa parerea mea, dupa ce acum 2-3 ani anuntasera ca au angajat special pt powerautomate cateva sute de devi ca sa ia fata uipath, si n-au reusit inca, le lipsesc niste functii de ex.
    Nu este vb nici de AI in adevaratul sens al cuvantului, dar nu mai suntem departe, in cativa ani se va ajunge si acolo cand partea de machine learning va functiona mult mai bine.
    Ca si o concluzie, chiar daca vin robotii ei nu vor scoate oamenii din circuit, doar ca oamenii vor trebui sa se reprofileze pe chestii mai noi si mai interesante, cum ar fi intretinerea si revizia periodica a robotilor :)

    00
  27. NOU
    #52

    Salut,
    Lucrez la UiPath de cativa ani si am sa incerc sa adresez cateva din punctele de mai sus.
    UiPath Studio este o platforma de dezvoltare No code / Low code. Unele scenarii pot fi automatizate cu drag&drop, unele necesita un pic de cunostinte de programare. Majoritatea celor care au cunostinte de macro-uri excel se pot descurca in orice situatie. In nici un caz nu e nevoie de scris linii de cod in Python sau Java sau C#.
    StudioX este mediul de dezvoltare pentru business users, pentru scenarii simple, doar drag and drop.
    In functie de proces poate fi nevoie si de interventie umana. 4-eyes check sau validare de ex. Un caz des intalnit este cel al facturilor. Aici scopul este de a automatiza cat mai mult, din proces, si din facturi. Daca calitatea facturii nu este buna (scan), se introduce un pas de validare si corectare. Nu trebuie nimeni sa supravegheze cum ruleaza procesul.
    Avantajul UiPath este ca se poate automatiza relativ usor si repede orice aplicatie sau interfata. Web, desktop, mainframe, api, baze de date, etc.

    Platforma UiPath si UiPath Academy sunt accesibile gratis, recomand oricui sa arunce o privire.

    Despre celelate subiecte, sunt publice multe studii de caz, rapoarte financiare sau analize ale companiilor de specialitate.

    (aceasta este parerea mea si nu a UiPath)

    00
    • Nu te sfii sa ne spui cam cat costa un robot unattended. Lasa vrajeala aia cu gratis.

      00
    • NOU
      #54

      Ma gandesc ca nu te-ai uitat sa vezi despre ce este vorba.

      Varianta Community este gratis pentru persoane individuale sau echipe mici.
      Pentru companii este o varianta trial, de asemenea gratis, pentru 60 de zile.
      In ambele cazuri sunt inclusi roboti unattended.

      00
  28. The number of companies using Excel… Is too damn high!

    00
  29. „Am apelat la RPA ca să automatizat munca a 20 de asistenți contabili care bibileau facturi. Acum, în locul lor, avem 20 de developeri de roboti, de 3 ori mai scumpi, și procesarea de facturi e un dumpster fire de dimensiuni biblice. Dar hei, future-proof, buzzword, hau hau” hashtag progres hashtag future

    00
    • Nu cred ca asa trebuie carpacite niste „procese” gaunoase. Daca ai avea facturi electronice si nu mizerii de la 1800 nu ai avea nevoie de RPA si alte cacaturi.

      00
  30. Am vazutr atata fail de RPA intr-o firma mare de mi-a ajuns. Oameni au vandut un vis, si-au luat banii si gata, deja le-au scazut drastic actiunile si proiectele sunt pe duca. E un pas in directia buna, nu contest dar e un pas mult mai mic decat spera lumea. Automatizarea cred eu va veni din oameni cu pregatire mai buna ce vor folosi cod sau pseudo cod ce vor face chestii productive, nu din click-uri si aiureli. Programarea va fi noua alfabetizare, stiu ca suna cinic dar fara o gandire analitica si intelegere a cum merg algoritmii nu se va putea face automatizare. Ca si sfat: orice copil va trebui sa stie ceva programare in viitor altfel va fi pe aratura grav.

    00
  31. Va rog eu mult: nu mai incercati sa deduceti cum merge o firma dupa pretul de moment al actiunii. Mersi.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile