Viitorul: popendulație, mașini, automatizare

Sunt niște oameni care gândesc numai jumătate de problemă: roboții ne vor face viața mai ușoară, vor fi slugile noastre, vor prelua o parte din îndatoririle noastre, noi vom avea mai mult timp liber și bla bla bla.

Fiți atenți aici la o mostră de asemenea gândire:

Ce face Elon Musk? Păi, ne promite că mașinile lui electrice vor face taximetrie singure în timp ce noi stăm la serviciu. Pentru că au pilot automat. Da? Tu mergi la muncă, și de la 9 la 18 mașina merge de nebună prin oraș, preia pasageri, îi duce la aeroport, se încarcă singură, plătește taxele de autostradă singură, se parchează singură, și la finalul zilei te trezești că mașina ți-a produs 400 de dolari. Ce zici de asta? (sursa)

OK. Până aici e logic și simplu, și cel mai probabil probabil.

Dar…

Momentan suntem 7,5 miliarde de oameni și se prefigurează că vom fi 11 miliarde în 70 de ani. O parte din oamenii ăștia care suntem acum își vor pierde locurile de muncă din cauza roboților, fie că vorbim de mașini cu pilot automat sau de sclavul Bicentennial Man. Și, cu toate astea, popendulația va crește, și nu neapărat în zona de tipi inteligenți și utili societății, ci în partea de jos, deci mai mulți șomeri.

Prima întrebare e ce vor face ăștia, dar e prea simplă și survine prea des. Eu sunt curios ce vor lucra cei care gândesc și pentru cine. Deja jumătate de popendulație e în sărăcie, după ce se va termina de scris codul pentru tot ce e nevoie, ce vor face cei 100 milioane programatori? Cine va cumpăra toate jocurile pe care le vor produce? Pentru cine vor mai face reclame toți copywriterii? Pe cine vor conduce toate mașinile astea care merg singure?

Acum vreo 3 ani, un tip a scris un eseu minunat, pe care însă nu îl mai găsesc. Tipul spunea că, deși este milionar, tot același număr de pantaloni are. Nu consumă nimic cu 4 mâini pentru că acum are mult mai mulți bani. Optimizăm producția, mărim producția, apar fabrici noi, apar produse noi, dar banii lumii sunt tot la un număr foarte mic de oameni.

Gândurile astea mă deprimă. De aia e bine să fii prost.

Și acum partea paranoică, în care nu cred, dar pe care trebuie să o scriu, că e o încheiere mișto. Lipsa vaccinelor. Mișcarea anti-vaccinare. Sistemele de sănătate din ce în ce mai șubrede. Pământul se îndreaptă spre o epidemie de ceva, pentru că nu e nevoie de atât de mulți oameni.

oameni-coduri

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Cum bos sa creasca popendulatia in partea de jos, cand sunt din ce in ce mai multi absolventi de studii superioare?
    Paradoxul Romaniei, paralela la paradoxul comunismului:
    – popendulatia scade.
    – desi popendulatia scade, sunt tot mai multi absolventi de facultate.
    – desi sunt tot mai multi absolventi de facultate, procentul cu care PSD castiga alegerile este in crestere.

    • Deci pica astia bacalaureatul pe banda rulanta si totusi sunt tot mai multi absolventi de studii superioare. Mno, asa o fi…

    • Nu-i nici un paradox, pt ca absolventii de facultate sunt prea pretentiosi ca sa meargă la vot. De aia creste procentul psd
      ar trebui sa le zică cineva ca la fel cum ei nu sunt perfecti in absolut nici un aspect al vietii lor, nu trebuie sa se astepte la perfectiune de la politicieni si sa voteze naibii cel mai mic rau, ca asa e natural, nu suntem in basme

    • tu ai auzit de Bangladesh?

    • Absolvenții ăia de facultate, interesează-te, câți nu și-au făcut licențe și masterate suplimentare (cu toate că n-au nevoie de ele, în afară să-și calmeze spiritul de inferioritate și „să prindă/păstreze loc de muncă pentru că are multe studii”)? E desuet, învățământul a devenit mall de „feșăn”, diplomele devenind accesorii; iar oamenii care ar putea să facă cât de cât o schimbare, nu pot, fiindcă fosilele trag să nu iasă la pensie dacă reușesc să mai câștige un ban în plus (că doar ce „fraer” ar da cu picioarele la bani în plus, nu?).

      Acum aflai că, la facultate, studenții trebuie să dea 3 teste grilă (nu un test, așa cum crezui și eu) ȘI lucrarea de licență. Inițial, mi s-a părut mult mai bine să dea testele ălea grilă în loc să mai predea vreo lucrare de licență, dar se pare că m-am înșelat.

      Pentru că, nu-i așa, la urma urmei, orgoliul & eficacitatea românească se rezumă la câte diplome ai.

      Puncte în plus dacă mami și tati au furat cât au putut în trecut sau în prezent, iar tu ești beizadea trimisă în licee și facultăți private afară, conducând Jaguaruri, Porsche și ce alte căcaturi cu prețuri bombate. A, și când termini, parcă nu ești acel ”geniu înnăscut” care ssăăăă… aaaaa, ba nu, pardon, contează că ai diplome & că mămica și tătucu se laudă cu tine printre anturajele lor cu copiii și diplomele lor de afară… niciun geniu pe nicăieri.
      Bine că au stash-urile de bani ascunse într-o bancă offshore, nu știi niciodată când plebea vrea să-ți smulgă capul de pe umeri sau, dacă, locul unde poposești va deveni un câmp de luptă.

    • @Gugutza

      Nu. Ce știi tu de Bangladesh ce nu știe altcineva?

    • NOU
      #7

      De unde ai scos-o pe asta cu tot mai multi absolventi de facultate? Link ceva sau ne spui ca fapt ce crezi tu, gen credinta in D-zeu? Eu spun, tot pe baza de credinta, ca absolventii de facultati sunt mai putini ca niciodata – 1 din 4 e absolvent de facultate (dintre cei sub 35 ani). Am foarte multi colegi apropiati de varsta asta la a 3-a a 4-a facultate inceputa, niciuna terminata. Asta inseamna ca facultati sunt, insa putine livreaza nu doar o diploma, dar si realizarea profesionala pentru individ/societate. Cand am spus unor rude ca sunt inginer automatist, mi-au ras si au exclamat merita? din punctul lor de vedere, nu merita 5 ani pierduti, in timpul ala copilul lor a construit 10 blocuri si a trecut de la milionul de euro in unitati la cel in zeci. Raspunsul a fost ca ma simt implinit, ca imi place si ca nu toata lumea pleaca in viata cu casa masina si juma de milion de euro.

    • Hai si cu niste date oficiale care sa sustina afirmatiile tale. Creste numarul celor care termina facultatea? Comparativ cu ce? Ca numarul celor care iau bac-ul a scazut dramatic dupa introducerea camerelor de filmat in salile de examen. Cu cat scade popendulatia si, din nou, raportat la ce? Castiga psd-ul cu mai multe procente? Parca vorbeai pana acum de numar de oameni, nu de procente. Stii si tu, sper, ca daca prezenta la vot e slaba (numar mic de oameni)…poate sa fie un procent mare din ei care voteaza psd, dar un numar mai mic raportat la ce vrei tu sa raportezi. Alegerile trecute, de exemplu. Si fii atent ca psd-ul a cam fost tot in aliante de ceva vreme.

    • Greșiți!

      – Numărul de studenți scade de la an la an. http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=educ_uoe_enrt01&lang=en
      – Procentul obtinut de PSD la alegerile parlamentare a scăzut constant din 2000 până la invenția USL. Mulțumim Crin!

  2. Directia e stabilita deja! La masini cumparam mai noi ca nu polueaza, dar productia unei masini noi cat polueaza? Telefoane la max 2 ani, etc. Franzela, rosiile laptele nu se mai strica cu lunile. Deci vor reglementa si cat sa respiram, miscam si traim. Next?

  3. NOU
    #11

    in anii ’60 celelbrul Club de la Roma, organizatie elitista-stiintifica, specializata pe predictii socio-economice, prezicea ca prin anii ’90 resursele vor fi epuizate si se va ajunge o criza profunda. dupa un deceniu predictiile au fost desfiintate, observandu-se faptul ca progresul bazat pe consumul resurselor, pe langa consum are si o parte pozitiv – inovatia. si daca resursele se consumau in progresie aritmetica, inovatia crestea in progresie geometrica, astfel incat pana la epuizarea resurselor conventionale, inovatiile vor fi gasit deja resurse alternative. suntem in 2017 si nu e chiar atat de stringenta treaba cu petrolul, ca asta era tema principala in anii ’60. au aparust extragerile din sist, centralele nucleara pe scala larga, sistemele de economisire si in curand probabil sistemele solare/fotovoltaice cu adevarat eficiente. eu sunt sceptic in privinta deznodamantului negativ, pur si simplu nu are cum sa se intample. lumea nu e condusa de o mana de oameni care iau niste decizii per ici si pe colo. procesul e hipercomplex si total impersonal. uite la chestia cu viermii sau omizile alea de molii care descompun plasticul vazand cu ochiul. sigur, initial vor produce mici dezechilibre ecologice, dar sistemul se va autoregla. si problema poluarii cu plastic in scurt timp cel mai probabil urmeaza sa fie rezolvata. NU SUBESTIMATI INOVATIA SPONTANA si nu va incredeti in predictiile statistice liniare. as recomanda asta, dar nu dau sfaturi de felul meu.

    • Pixu’ inovatie spontana, ce e aia? Cercetarea se face pe bani grei si pentru profit, de cele mai multe ori. Nu se pun inovatiile de genul „am uitat sa pun ceva in hartie, am inventat sugativa”.

  4. Stai linistit, reptilienii ne vegheaza

  5. “Anyone not paranoid in this world must be crazy. . . . Speaking of paranoia, it’s true that I do not know exactly who my enemies are. But that of course is exactly why I’m paranoid.” ― Edward Abbey, Postcards from Ed.

    Ce ai scris nu e paranoia. Paranoia ar fi fost daca erai convins ca elitele urmaresc reducerea popendulatiei pana la 500 milioane oameni :D

    Dar e foarte adevarat ce ai scris mai inainte. Mai bine sa nu te intereseze, sa nu te doara capul… Nu stres, nu ganduri, traiesti mai mult, mai linistit, mai un baby minune, un mic, o bere. N-ai ce face, te gandesti la automatizari si la vaccinuri? Fa-ti cruce si mergi inainte.

  6. E multa propaganda si exagerare din partea automatizarii si ii inteleg: pot atrage mai multi bani, multi de la fraieri. Efectiv se fac o groaza de startup-uri si se vinde vaporware in partea de robotica si automatizare. Dar mai e foarte mult pana sa avem masini automatizate si roboti care sa ne stearga la fund.

    • NOU
      #17

      Deja exista ce spui tu acolo. Evident ca nu sunt pentru oricine, dar patura medie din lumea intai si le permite. Ce se incearca? Nano roboti pentru sanatate/armata, masini complet automatizate, zbor complet autonom/automatizat/permanent, roboti complet autonomi/automatizati in agricultura. Toate astea inseamna ca panourile solare si bateriile vor avea o cautare extraordinara, si acolo China sta extrem de bine (ma astept sa vad ca firmele care au aceasta ocupatie sa fie declarate de importanta nationala si securizate inclusiv de armata).
      Chiar este a 4-a revolutie industriala. Singurul mod de a scapa/te proteja vazut de mine este nu sa fii bogat, banii se vor transforma, nu vor fi neaparat ce intelegem prin ei azi – sa detineti pamant. Mai mult, mai bine. Si asta intr-o natiune puternica (Rusia, SUA, China, UE).

  7. Ca tot zici de Musk. Parca era sustinator al universal basic income sau cum ii spune… Ca vor papa robotii slujbele, sa nu comenteze lumea prea mult. Deci bani si de jocuri si de budigai. Yay.

  8. Parca Bill Gates aruncase pastila cu impozitarea muncii efectuate de roboti…

  9. Sau un potential razboi …
    Cand nemultumirile popendulatiei cresc, se gasesc speculatori ai frustrarilor – a se vedea prezentul de la Vest la Est.

  10. Partea aia paranoică e mai mult realistă decît paranoică.

  11. boss, ma doare la basca de epidemie, am netflix si conserve de sardine.

  12. Eu sunt pentru o nouă ciumă ceva să ne mai curețe că prea ne-am făcut comozi cu mâna-n chiloți la netflix. Serios.. Câți dintre noi sunt în stare să-și procure de mâncare, să aprindă un foc, să aibă grijă de ei în caz de calamitate etc.?

    • NOU
      #24

      In cazul expus de Dvs, popendulatiile nomade sunt cele mai adaptate. Dar sunt si relativ usor de redus la 0, daca cineva va dori asta. Sau era un discurs gen Iisus vine, pocaiti-va?

  13. Pai problema e ca tehnologia evolueaza mai repede decat discutiile despre problemele sociale pe care le introduce tehnologia. Dar oricum, treaba asta cu basic income e un inceput.

  14. Ce sărăcie, lumea traieste mai bine decat oricând. Si sărăcia nu o sa crească, pt ca daca se robotizeaza, companiile si statele vor trebui sa dea bani osmenilor sa stea degeaba. Altfel se rascoala si/sau nu ii mai aleg. E bine sa fim in sfarsit eliberati de munca.

  15. Nicăieri in articolul meu nu am scris că totul va fi frumos și cu margarete-n păr după ce vin roboții peste noi. Dar nu de asta scriu, ci ca să zic altceva: cea mai des întâlnită teorie legată de cât de roz ne este viitorul este aia că în SUA, prin 1910, cca 40% din popendulație trăia din agricultură. Acum doar 2-3% din popor fac asta. Conform matematicii, ar fi trebuit ca acum rata șomajului din SUA să se fi îmbogățit cu procentajul dintre cei 3% actuali la cei ~40% care, după introducerea mecanizării, ar fi trebuit să rămână fără loc de muncă.
    Dar nu s-a întâmplat așa, pentru că au apărut ocupații noi (rețin, ca exemplu, cea de programator sau cea de instructor de yoga, care nu existau în 1910).
    Și amu, întrebarea de 1.000 de puncte, pe care, de altfel, o pui și tu: ce meserii nemaivăzute vor apărea în 30 de ani? Fermier lunar?
    PS: Când am venit din State, acum două luni, am stat lângă o tanti care fusese în SanFran ca să facă o operație cu un braț robotic. Și a rămas impresionată de cât de precisă era fiecare mișcare. #foodforthought #terminatorishere

  16. Nu supravietuieste cel mai puternic, supravietuieste cel care se adapteaza. Gandacii si sobolanii.
    Eu dupa vizita recenta in romania mi-am mai deschis ochii putin si am devenit si mai pornit in convingerile mele. Acum e prea devreme sa ma rup si sa pornesc in ale mele, astept sa vad in ce situatie sunt pe la 30 de ani si cred ca imi voi baga picioarele. Cu atatia prosti si oameni fara sens e chiar degeaba sa ma mint ca are rost sa te zbati ca prostu.
    Faza cu banii e ca iti ofera posibilitatea sa faci ce vrei cand ai chef si cam asta e tot secretul banilor. Am mai zis, acum ca am bani cheltui mai putin decat atunci cand nu aveam.

  17. Chill man, traim in Romania. Nici autostrada nu e gata. Pana la masina personala care face taximetrie de una singura ca nebuna prin oras mai trec 3 generatii, deci nu te mai deprima aiurea. Alte tari se gandesc la universal basic income chiar daca sunt multe „genii” care o sa spuna ca nu merge (inflatie, shadow economy, lene, n-o sa poti sa-l mai invidiezi pe vecinu’ .etc).

  18. Popendulatia globului este in crestere dar in Europa, America si (cred) Asia stagneaza sau e intr-o usoara scadere. Unde creste? In Africa – popendulatia se va dubla pana prin 2050 si va fi de 4 ori prin 2070, parca.

  19. Elon Musk joaca sah 4D, noi restul jucam table. Unii vor pe Marte, altii vor sa umfle pretul zambilelor din oras. Cam atat de mici suntem.

    Da, exista automatizare pentru multe lucruri. Da, exista roboti pentru 75% din popendulatie. Stiu asta pentru ca lucrez intr-o companie care dezvolta asa ceva.

    DAR

    Automatizarea e prea scumpa, inca. Pentru 100 de dolari si un bol de orez se poate automatiza un sat intreg de indieni/filipinezi/malaiezieni. Se baga bani in chestii in care oamenii devin prea scumpi, de exemplu:
    https://arstechnica.com/information-technology/2016/06/ai-bests-air-force-combat-tactics-experts-in-simulated-dogfights/

    Anumite tari stiu deja de ce testeaza venitul minim garantat. Problema e ca suntem pe nicaieri in acest domeniu.

    • Dacă nu aveai internet, tu n-auzeai de fonfleul numit ”șah 4D”. Și mai fac pariu că ai auzit termenul ăsta despre o știre cu referire la Putin.

      Pentru 100 de dolari si un bol de orez se poate automatiza un sat intreg de indieni/filipinezi/malaiezieni.

      Ceva-ceva mă irită când oamenii vorbesc atât de ușor despre sclavie, românașul uitând că nu locuiește într-un zgârie-nori.

      Anumite tari stiu deja de ce testeaza venitul minim garantat. Problema e ca suntem pe nicaieri in acest domeniu.

      Nu, bă, venitul minim garantat a intrat în discuție fiindcă corporațiile la care lucrează românașii corporatiști raportează profituri mici ca să nu plătească impozite multe ȘI pe faptul că noi, ca țară, fie statal sau privat, nu mai avem nimic real pentru producție+export. Ce firme vezi tu pe piață, majoritatea sunt deținute de străini, aia nu e economie reală oricât de mult s-ar chinui un absolvit la finanțe s-ar chinui să vândă gogoașa asta.

      Când Renault a amenințat că pleacă din România, a fost un semnal clar că peste noapte, dacă doresc băieții deștepți care vorbesc o altă limbă, să-ți dea în cap rău de tot. Același lucru s-a întâmplat și cu IBM.

      Ce mă amuză e că pesediștii (+pedeliștii, da’ ăia nu comentează fiindcă au profitat și ei) sar cu gura, în timp ce tot ei au făcut pacturi cu toate firmele ăstea străine. https://www.zf.ro/opinii/psd-ul-uraste-multinationalele-facut-cel-mult-afaceri-v-vandut-companiile-stat-v-sters-datorii-v-dat-facilitati-fiscale-ne-corupt-reciproc-v-dat-business-stat-iar-angajatii-vostri-impotriva-noastra-16158180

      Acuma că și-au furat-o, au băgat asta cu venitul minim garantat (foarte posibil să fie și din cauza xenofiliei acute, unde totul a pornit cu SUA și discuțiile lor pentru un venit garantat cu $15/ora). Of, of, cum se leagă ăstea între ele, e îndeajuns să ai o memorie de elefant rudimentară și vezi cum totul nu mai e o coincidență.

    • Mare branza ca joaca sah 4D, la table poate sa ia bataie fara probleme. La pokerul ala cu 5 carti isi poate pierde compania din prima mana. Mai vroiam sa mai zic unele chestii, dar mie lene.

    • Vasile: pe bune, pentru tine toti asiaticii is niste chestii mici de manca un bol de orez? Bine ca nu ai bagat si singapore acolo.
      FIY: malaezia in curand se va uita la noi cam de sus. Aia au mai multi muncitori straini, ilegali oarecum, in tara decat avem noi total

  20. In viitor o sa ne intalnim cu colegii de munca gen, intr-o vineri dupa-amiaza, sa ne reparam robotii ( care ne inlocuiesc ).
    E prea parsiv sistemul, oricum ai da-o nu e bine. Ba ca sa taxezi robotii ( pentru ca produc bani si reduc 1 om din personal ), ba ca sa ii facem cyborgi,ba pendula mea.

    Am sa iti zic adevarul trist pe care putini il stiu. Am stagnat atat de mult, ca enititate, incat de 50 de ani liderii nu mai au o viziune a evolutiei, pe multe planuri. : – Lasa ba ca merge-asa.
    Pe el il intereseaza sa-si umple traista si pendula mea, nu conteaza cum va fi in viitor, bine ca el „va avea”.

    Si ma uit la cate un tartan de asta…din gorj, teleorman, care-si taie craca de sub picioare, desi are bani. Aduni carute cu bani, moare in vreo 15 ani ( ca fumeaza, ca moare in accidente, etc ) si ramane familia lui in aceeasi tara mizera, poate mai rau, cu o gramada de bani care se pot devaloriza datorita infrastructurii de cacat pe care o avem si continuam sa o intretinem la cel mai mic nivel.

    gandesc haotic, m-am trezit acu 2 minute

  21. Eu pariez ca atunci cand somajul va ajunge la 25-30% vor fi niste revolte si o anarhie cum n-a mai vazut planeta.

    • Ce rezolvă anarhia? Pe bune acum.

      Că-ți verși nervi? Pârț. Îmi și închipui că mai marii multi-miliardari și-au asigurat un loc pașnic (Noua Zeelandă din câte am înțeles), departe, cu toate avuțiile lor.

      Și dacă îi omori, de unde și cât știi câtă avuție a avut mortul multi-miliardar? Dar cum recuperezi avuția, că nu știi banca, nu știi conturile, nu știi… nimic.

      Deci, Mugurel, a se scuti. Noi, românii, suntem la nivelul acesta (adu argumente dacă tu crezi că greșesc): „Să se facă schimbare bună… dar s-o facă alții, nu eu, mie-mi e frică de Dzeu dacă ‘fur’ o viață, ce schimbare s-o fac eu singur-singurel, te doboară sistemul dacă încerci ceva, 100 de măști și nu știi cine…”

    • Șomajul în Spania în rândul tinerilor a fost 25% mai mulți ani, deabia recent a reînceput să scadă.

      Guess what? Nu s-a revoltat nici dracu’. Câtă vreme dai un venit minim garantat, mâncărica e ieftină cu sangria inclus și rămâne și de-un joculeț pe PS4 lumea e foarte relaxată. Bine, eu cred că ajută și clima lor foarte bună, plaje excelente, relaxare cât cuprinde.

  22. De ce scrii mult? Doar nu esti RFI. Unii oboseste de la atat citit

  23. In afara de china, nu s-au mai gandit si altii sa-si controleze popendulatia, pentru ca toti liderii politici/religiosi spera ca natia lor sa mosteneasca singuri planeta. e trist, dar existenta umana inca se rezuma la competitia de a ocupa parcele de pamant, in loc ca numarul mare sa motiveze colonizarea spatiala. Lumea asta e plina de Ioni.

  24. Asta o fi eseul? Mi-a ramas si mie intiparit in minte.

  25. NOU
    #47

    Șefu’, eu tot timpul încerc să nu cad în capcana lui ‘celălalt este mai prost ca mine’, de aceea presupun intenție când scrii așa ceva și mă tot întreb unde vrei să ajungi cu asta.

  26. Ai cuțite, topoare. Îți mai cumperi o pușcă, o bucată de pământ și ai ocupație toată viața.

  27. facts: acum 150 de ani, 80% din cei 1 miliard de oameni trăiau în sărăcie extremă. acum 8% din cei 7,5 miliarde trăiesc în sărăcie extremă (adică nu au telefon, televizor, mașină și nu-și permit vacanțe, conform definiției actuale). la nivelul de sărăcie extremă de acum 150 de ani trăiesc mai puțin de 100 de milioane de oameni (și așa sunt prea mulți – iar ei suferă, în primul rând din cauza condiționărilor politice, nu economice). facts: 90% din economia care azi asigură bunăstare nu exista acum 150 de ani, de la industria petrolieră la cea producătoare de mașini, ca să nu spun de it sau comunicații. de fapt, cele mai performante și mai mari firme din lume, de la microsoft la apple și de la google la spacex nu numai că nu existau acum 50 de ani, dar nici nu prea erau imaginate. la fel, zeci de mii de meserii nu existau acum 100 de ani. altfel spus, în afara eventualităților unei spirale generalizate a violenței, războaielor (în acest moment cele mai puține și nesemnificative din toată istoria omenirii, cu un singur război serios pe toată planeta) și a dezastrelor ecologice fatale (greu de imaginat), următoarea sută de ani va evolua în moduri pe care nu ni le putem imagina acum, dar care vor aduce mai multă prosperitate și un nivel al calității vieții mult mai ridicat pentru cei 12-13 miliarde de oameni

    • Tu compari diversificarea business-ului cu diversificarea economică. Spre deosebire de diversificarea economică, cea de business mărește prețurile -nu le scade- chiar dacă angajează mai mulți oameni (marketing, comercializare, transport, împachetare șamd; toate ăstea se adaugă la prețul de pe raft).

      Una-i mandarină (diversificarea business-ului), cealaltă-i portocală(diversificarea economică).

      Eu mizez pe portocală dacă chiar vrei bunăstarea aia de care vorbești.

    • *diversificare

    • mandarina nu e posibilă fără portocală. de fapt, ele merg în tandem: ai marketing dacă ai produs. dacă nu ai produs, și marketing-ul dispare.

    • Nu poti face previziuni pe termen lung. Evenimentele recente au dovedit ca peste noapte se pot intampla lucruri. Pokemon go a fost un exemplu, apoi un exemlu mai de lunga durata sunt retelele sociale, in nici 5 ani s-a modificat totul.
      Asa si cu robotii si cu automatizarea. Ne inaginam terminatori, dar exista aceeasi probabilitate ca robotii de fapt sa fie sclavi sexuali. Cel putin astea militare sunt doar o gluma prin care se toaca bani, fara sa aduca vreo valoare. Tre sa fii prost sa pui botul la avansurile tehnologice din ziua de azi. Singura care poate fi interesanta e nanotehnologia,in rest explorarea spatiala nu cred ca o sa se intample vreodata. Pana si in sf-uri mintea umana nu a reusit sa produca decat o alta versiune a motorului cu reactie. nu avem cum altfel, singura chestie rapida e lumina, dar oricat de inteligent as parea eu de departe tre sa vin aproape ca sa iti dai seama ca sunt prost, e cam greu sa devin lumina.
      Pana nu o sa putem trai cu totii lejer 100 de ani si eventual 200 daca avem chef nu o sa avem prea mari probleme.

  28. Eu zic ca daca nu o sa fie un razboi mondial zdravan…o sa fim bine.Vom fi fortati sa colonizam alte sisteme solare pentru ca planeta asta in curand nu va mai putea sa asigure resursele necesare pentru toti.

  29. De asta se pregătește Zoso de supraviețuire, știe ca Zombie Darwin Awards Apocalypse e după colț

  30. Iti zic eu ce vor face toti oamenii aia: devin bloggeri :)

  31. Taxa pe roboti, venit minim garantat chiar daca o freci.
    Popendulatia lumii se va stabiliza, oricum acum cresc doar zonele sarace ale globului.

  32. „Prima întrebare e ce vor face ăștia, dar e prea simplă și survine prea des. Eu sunt curios ce vor lucra cei care gândesc și pentru cine. Deja jumătate de popendulație e în sărăcie, după ce se va termina de scris codul pentru tot ce e nevoie, ce vor face cei 100 milioane programatori? Cine va cumpăra toate jocurile pe care le vor produce? Pentru cine vor mai face reclame toți copywriterii? Pe cine vor conduce toate mașinile astea care merg singure?”

    PRODUSUL VERDE.

  33. Insert roll safe meme here: Nu poti aveam mașini autonome dacă nu ai marcaje rutiere. Deci nu avem de ce sa ne facem griji.

  34. În România roboții se vor angaja la stat doar dacă-s membri PSD

  35. Comentarii de cititori de blog. Ala vorbeste de societate, de evolutia ei in timp, de companii fondate prin viziune si idei, voi o bagati pe aia cu PSD si autostrazile.

    Sa explic: razboaiele in societatile civilizate nu sunt de dorit deoarece nu mai ai ce si cui sa vinzi; ca sa se castige masiv trebuie sa existe sclavi moderni in china/india/africa pentru ca indiferent de venituri oamenii vor calitate mai buna mai ieftin; in tarile in care sistemele educationale nu tin pasul cu cresterea popendulatiei si a tehnologiei vor fi multi prosti sub-mediocri care vor alege sa ii conduca alti prosti

    Eu sunt bolnav si de-aia o frec pe blog. Tu n-ai altceva mai bun de facut?

  36. Cine se gandea acum 15-20 de ani ca poti sa ai aproape orice soft la 10-20$/luna fara sa fii nevoit sa scoti mii de dolari pentru liceente ? ca poti rezerva cloud cat vrei si pe ce perioada fara sa inchiriezi un spatiu in care pui un server?
    Masina de care zice groparu de fapt va fi o capsula in care intrii, apoi merge la un fel de statie de metrou, se cupleaza cu alte capsule care cirucla printrun tunel la viteze de 1000km/ora, asa ca vei putea sa locuiesti la Oradea si sa mergi zilnic la munca la Constanta in mai putin de o ora. Pe viitor nu cred ca vom avea masini personale, vom avea access la masini cand vom avea nevoie si vom plati doar pe durata cat le vom folosi.
    Apoi lumea va cheltuii pe banii pe experiente noi, vor aparea mult mai multe parcuri de distractii gen Disney,Universal…..resturantele vor face spectacol cand servesc mancarea, mancare de la magazin doar adaugam apa si iese friptura si ceva legume( asta deja exista).

    • gresesti foarte mult, in primul rand in Romania nici macar autostrada de la Oradea la Constanta nu o sa fie gata cand altii vor putea circula prin tunel cu 1000 km/h, nici macar daca refolosim tunelurile dacice. apoi, chiar daca s-ar putea circula cu 1000 km/h, asta tot necesita o cantitate foarte mare de energie si tot nu o sa fie suficient de eficienta si ieftina ca sa fie folosita in masa.

  37. *vaccinelor?

  38. Daca si taxiurile astea automate vor fi in discutii ca cele de azi eu o sa aleg varianta uber future. Pana atunci sa ne amintim ca traim in Romania.

  39. Unii rad,dar Proiectul Venus e viitorul.
    https://www.youtube.com/watch?v=Yb5ivvcTvRQ

  40. E suficientă o soluție gen venit minim garantat care să asigure un standard gen acoperiș deasupra capului, mâncare de bază și un minim de haine, entertainment (tv, internet, smartphone) și cât mai multe posesii virtuale (pokemoni, filme/netflix, experiențe VR).

    „Lucrurile reale” vor deveni din ce în ce mai scumpe și rezervate unui mic procentaj de oameni: case, terenuri, mașini (plebeii vor folosi Uber, dar va fi prea scump să dețină o mașină în special în orașe), yachturi, turism real și nu virtual, tratamente eficiente pentru boli grave, să mânânci într-un restaurant în loc ca un robot să-ți livreze potol comandat de pe telefon și gătit de alți roboți.

    Deja vedem în societate elemente ale acestei „soluții”, nu cred în poveștile conspiraționiste cu vaccinuri și designer viruses.

  41. daca o sa fie suficiente resurse (apa, mancare, in principal) nu cred ca automatizarea o sa fie o problema, oamenii se vor orienta spre altceva, habar n-am ce pe moment (sa nu uitam revolutia industriala si cat a scazut popendulatia agrara de atunci).

  42. ca robotii ne fura locurile de munca, noua zidarilor, chelnerilor, soferilor mi se pare acceptabil dar isi propun s-o ia si fetelor. se anticipeaza ca peste vreo 20 de ani vom face sex mai mult cu robotzele decat cu femei. cica la inceput o sa fie mai greu, pana ne invatam.
    stim deja, se lucreaza in draci la inteligenta artificiala. toti savantii astia care fac previziuni vor participa la realizarea celei mai destepte masini facute vreodata, atat de desteapta incat isi va depasi creatorul. intr-un final masina va constata ca nu mai are nevoie de om si il va concedia. si va fi o minune daca il va mai accepta pe om in calitate de colocatar pe aceasta planeta. terminatorul e pe noi.
    previziunea mea: apocalipsa vine prin internet.

  43. haha, am scris ca Bucurestiul e nasol in alt topic, e posibil sa nu imi aprobi comentariul aici?

  44. Citind mult SF am observat ca o parte s-a adeverit :)
    Poate va fii gen „Sfârșitul copilăriei” Arthur C. Clarke sau gen „Al Cincilea Element” – astea ar fi variantele bune
    Variantele rele : razboaie, pandemii, extinctia omului. Am vazut o teorie ca am fi a patra „serie” de umanoizi. Conform proverbului „fiecare pasare pe limba ei piere” , stim sa ne autodistrugem si din pacate sa distrugem si Terra.
    In privinta natalitatii: este invers proportionala cu nivelul de educatie si cu industrializarea/automatizarea unei tari. Deci daca araboaicele, asiaticele si negresele vor fii scolite si vor avea joburi, v-a scadea si la ei natalitatea. Exemplu: in Romania sunt suedeji romanizati (cei nascuti in 1960-1980). Ei au facut scoala, nu stateau in satra, au avut joburi. Mai mult de 2 copii nu au facut.

  45. „Lipsa vaccinelor. Mișcarea anti-vaccinare.” – recunosc din capu’ locului ca nu m-am informat in mod special, dar miscarile astea par a fi in tarile vestice + US, pe cand suprapopularea e in Asia de unde nu prea vin stiri ca oamenii nu vor vaccinuri. De ce ne-ar rari pe noi (care oricum suntem putini) si nu pe Asiatici?

  46. Ori epidemie, ori război. Și-au avut aceste două chestiuni rolul (și ciclicitatea) în istorie, să vedem care din ele va urma…
    Banii mei sunt pe o formă de gripă.

    PS îmi este efectiv groază să mă gândesc la „cu ce am scăpa noi mai ieftin, cu o epidemie sau cu un război?”

  47. Think outside the box. Daca se automatizeaza totul, deci vom avea tot ce ne trebuie pentru supravietuire, de ce n-am schimba si sistemul? Adica, ce nevoie ar mai fi de bani? Exista o ferma care cultiva automat legume, o fabrica unde se prelucreaza, un aparat care le transforma in ciorba si tocanita, si un robot/masina pe pilot automat care iti livreaza ciorba in bucatarie. Pe gratis, ca deh, resursele sunt ale noastre, alte tuturor (in teorie), aparatele astea nu trebuie platite si daca se mai strica asta e. O sa fie cu siguranta niste voluntari care sa le repare. Sau putem face cu schimbul. Like – fiecare vreo 3 ore pe luna. Putem face automatizare, dar nu putem sa lasam in urma sistemul financiar de care nu vom mai avea nevoie?
    Nu toate joburile pot fi inlocuite (gen medici), dar, cred ca se vor gasi oameni pasionati de domeniu care vor face asta pentru satisfactii personale, nemaiavand grija supravietuirii.
    Ce facem cu timpul ala? Pai … descoperirile nu se termina niciodata – putem explora spatiul, universul etc. Da mah, cei mai multi o sa se complaca, da’ macar n-ar mai avea grija zilei de maine.

    • Tu vorbesti de „Think outside the box”dar insiri niste idei preluate din Zeitgeist? Think outside the box nu inseamna copy-paste niste idei de la altii.

    • De ce place romanului sa se contrazica pe chestii absolut inutile??? Daca se intampla ca cineva sa aiba idei similare cu altcineva, musai il copiaza, pt ca, dupa mintea ta, oamenii nu pot sa gandeasca la fel absolut intamplator?
      E limpede ca buna ziua ca viitor fara automatizare nu exista, si cumva, sistemul financiar trebie lasat in urma. Nu sunt de acord cu Zeitgeist la solutii – 7-9-11 mld de oameni care doar exista si stau degeaba nu e bine pentru nimeni. Pentru ca natura umana nu e asa cum o descriu aia din Zeitgeist. Da’ tu poti sa crezi in continuare ca le copiez ideile.

  48. O epidemie. Sau poate un razboi. Poate mai multe…

  49. noi, romanii, o sa avem un heads-up, din moment ce suntem cu vreo 100 de ani in urma celorlalti. deci, cand incepe apocalipsa, ne asezam, mancam popcorn si asteptam, si asteptam, si asteptam…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.