De ce viitorul partid politic al Monicăi Macovei e sortit eșecului și de ce a luat doar 4% voturi?

Monica Macovei a anunțat azi că urmează să își facă un partid, o mișcare logică și dorită de mulți oameni dezamăgiți de actuala clasică politică. Doamna Macovei pare că are un pic mai multe coaie decât Bogdan Naumovici, care a testat apele și apoi a lăsat-o baltă.

Dar va da greș.

Întâi, pentru că 4% e scorul pe care îl poate scoate azi ea, Monica Macovei, creatoarea DNA, eliberatoarea justiției. Atât. Poate 5, dacă suntem generoși.

Da, veți spune că i-a lipsit o organizație de partid care să îi facă o campanie în teritoriu, și asta s-a văzut, mai ales că un politruc ca Tăriceanu a obținut 5% tot fără campanie, dar cu televiziune a sa și cu o minimă organizare în teritoriu.

Dar, organizația din teritoriu este aceeași ca a altora: profitori care vor să apuce pentru ei. Sigur, nu vor fi la fel de hrăpăreți și de nocivi precum ai lui Dan Diaconescu Direct, dar tot se va umple partidul nou de oameni de bine.

Astfel, cu un 50-10% scor electoral, nu va putea decât să aștepte firmituri de la masa bogaților politicii, intrând în jocul lor și deci anulând schimbarea promisă.

Soluția este mai simplă, dar ea necesită timp, răbdare și muncă. Ea se numește activism. Grassroots Movement. Community Organizing. Știți voi, chestia aia cu care a început Obama. Nicușor Dan, așa cum e el, e un exemplu de activist care face ceva. Dacă aș fi Monica Macovei, mi-aș petrece următorii doi ani căutând oameni care să impacteze comunitățile unde locuiesc în mod pozitiv. Activiști. Organizatori. Militanți. Vasile de la scara 2, care a făcut memorii la Primărie și ne-au asfaltat strada. Gigel de la Iași, care a schimbat semne de circulație cu insistența sa la Poliție.

Oameni de acest gen. Mari și mici. Ar fi diferiți de sugacii politici actuali, ar fi diferiți de rapandule gen Sturzu sau Bănicioiu, ar fi…diferiți.

Intelectualii sunt buni, nu zic nu. Dar, oameni de genul Preda sau Lăzăroiu sunt inactivi politic, ei așteaptă să li se dea funcțiile politice, nu sunt obișnuiți să lupte pentru ele și să le cucerească. Nu sunt genul și nu se dedau la munci josnice, și e normal să fie așa. Aș asculta de părerile și recomandările lui Pleșu sau Cărtărescu, nu i-aș vrea în campanie pe afișe sau prin orașe, strângând voturi.

 

Problema cu activismul este însă delicată la noi.

Întâi, pentru că oamenii muncesc destul de mult, și la sfârșitul zilei vor doar să se prăbușească pe canapea și să uite de tot, deci timpul e o problemă.

Apoi, pentru că oamenii nu știu să protesteze. De exemplu, ăia de la #unitisalvam blocau Piața Universității, enervând doar șoferii care aveau treabă pe acolo. Alții, ăia din Prelungirea Ghencea, protestează în weekend, în mocirla lor, stârnind zâmbete. Și nu e greu, trebuie doar să vină cineva cu ideea “hai să protestăm la primărie, azi la ora 3 sau la ora 5, să blocăm primăria, să îl facem pe boul ăla de Mănescu sau de Oprescu să iasă să stea de vorbă cu noi”. Hai să blocăm Palatul Victoria sau Palatul Parlamentului, să nu poată sclavii noștri care lucrează acolo pentru noi să iasă și să îi forțăm să vină să stea de vorbă cu noi.

Și mai e ceva. Oamenii și activiștii trebuie obișnuiți cu activismul. Nicușor Dan apare de două ori pe an în presă și susține câte o tâmpenie, după care dispare iar în beznă. Nu așa se face. Comunicarea cu oamenii pentru care lucrezi trebuie făcută frecvent. De aia există bloguri, de aia există Facebook, de aia există internet, de aia există afișaj public.

 

Cum ziceam, metoda fraților Koch de a penetra politica și de a o corupe e genială, și poate fi folosită și în scopuri bune. 

 

ps: sper să nu aibă un nume de partid hipsteresc, să se sinucidă de la început.

 

paine

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Eu am „observat-o” prea tarziu in campania asta, si asta a fost baiul. O cam lua gura pe dinainte cateodata cand se agita prin platourile emisiunilor si asta ar defavoriza-o cu noul partid: graba hai 1-2 sa schimbam Romania pana ne mai baga cineva si pe noi in seama. Vorba ta, cu multa rabdare si atragandu-si de partea ei oameni de calitate dornici de a schimba ceva, de a da din putinul timp liber si de a-si sacrifica pana si resurse financiare – ar face ceva dupa care sa intoarca tineretul capul. Si ar gasi asa oameni – sa-si puna echipa la research si o sa ii fie bine. Numa’ sa nu sustina vreun candidat acu pe 16 (oricat de mult am vrea unii sa ii ia partea lui Iohannis) – ca isi da singura foc.

    00
  2. Ai rasucit cutitul in rana, adevarul doare in crucea ma-sii… Activismul ii va lovi pe multi. Azi spun ca voi fi unul dintre ei, dar cine poate sti când mi se ia si ma car? Let the shitstorm begin.

    00
  3. Mda. Deocamdata degeaba exista bloguri, facebook, internet si afisaj public. Sunt toate pline de „Muie Ponta” dar se pare ca pacaliciul va fi noul presedinte. Puterea social media, in cazul actualei campanii prezidentiale, zero.

    00
    • 5% ți se pare zero? pe bune?

    • Hai sa-i spunem 4,44. Da, procentul reprezinta un mare zero, tinand cont ca tot internetul parea s-o sustina pe Macovei si sa-l linseze pe Ponta. Adevarul a demonstrat din pacate altceva, mai exact ca traim in tara unde puterea social media e irelevanta, iar puterea galetilor colorate si-a promisiunilor electorale clasice (marim pensii si nu taiem salarii) primeaza.

      00
    • Monica Macovei: 421.648 voturi = 4,4%.
      Mircea Diaconu, in vara, a avut 6,29% dar 379.582 voturi.
      Si ai Monicai Macovei mi se par mai talibani decit ai lui Diaconu.

      00
    • 5% ai lui Macovei mi se par fix 0 atâta timp cât Udrea a reușit să ia mai mult, asta în condițiile în care Macovei chiar are măcar o chestie bună făcută iar pe Udrea o știu toți doar pentru că i-a supt-o președintelui!

      00
    • NOU
      #8

      @katana – da-mi cateva exemple de tari in care crezi tu ca social media are o putere relevanta, chiar sunt curios daca poti numara trei-patru.

      00
    • 1) O simpatizeaza mai multi pe Monica, dar unii dintre ei au votat cu neamtu’ ca sa reduca diferenta fatza de Ponta. E stupid, pentru ca oricum il votau in turul doi.
      2) Aia 5% ai lui Tariceanu sunt din notorietate, nu din diferenta de organizare. A fost prim-ministru, toata lumea (adica si la sate) a auzit de el candva.
      3) Mult-putin, e pentru prima data cand vad un 5% facut cu voluntari si fara sponsori care creeaza „datorii” pe viitor. Se poate. Daca ar putea coagula voluntari care sa faca ceva util si intre alegeri, ca sa castige notorietate, ar fi si mai mult si mai altfel.

      00
  4. Pâinica din mijloc seamănă cu Baby Jesus Buttplug.

    https://imgur.com/vn2D6uv.jpg

    00
  5. Din experienţa mea de la mine din sat, mai este o problemă cu activismul. De multe ori este vorba despre pierderea timpului, fără nici o finalitate concretă. Lipseşte imaginaţia pentru a concepe o acţiune utilă la ceva, iar dacă accidental se iveşte o idee de cele mai multe ori energia este risipită în dezbateri interminabile, prea rar fapte. Din acest motiv eu m-am retras din colective de acest gen. Da, timpul este limitat şi tocmai de asta prefer să fac ceva, orice, în loc să particip la adunări care nu evoluează dincolo de hai să ne vedem, trec orele şi mai bifăm un mare nimic pe calendar.

    („impacteze” sună ca naiba, ceva scremut de un agramat şi nici nu există în dicţionarul limbii române. Parcă mai bine ar merge „influenţeze”)

    00
  6. Activismul tot in cei 4% te va tine daca vrei sa intri in parlament.
    Asta e poporul roman. Rațiu tot 4% a obtinut.

    Crezi ca e o coincidenta ca in parlament s-au strans numai hoti, profitori, mincinosi, plagiatori (nu cred ca e unu care sa nu aibe cel putin un master), etc.

    Alternativa ar fi un partid unic de dreapta insa democrat. Nu bolsevizat ca pnl-pdl-psd-etc.
    Democrarizarea partidelor cred ca e o sansa mai mare intr-o evolutie pozitiva.
    Insa cei care conduc acum partidele le e aproape imposibil sa democratizeze partidele.

    00
    • eu zic că unul de dreapta extremist e singura soluție. Evident, nu o să se întâmple pentru că omg rasiști xenofobi antisemințe fasciști dar știm cu toții că ar rezolva multe probleme…

      00
    • Evident, matei, ar rezolva multe probleme. Intrebarea e insa daca nu cumva ar crea alte probleme, cel putin la fel de grave. Mai mult, intrucat criteriile sunt mereu cretine, arbitrare si aleatorii, nu stiu cum poti fi atat de sigur ca ai trece in tabara Übermensch-ilor si ai fi parte din solutie, nu parte din problema…

      00
    • @Jordan: Fii serios, poți rezolva probleme evidente gen hoție (de toate tipurile – fraude, tâlhării, etc) sau problema suedejilor (nu existența lor, ci modul în care-și duc existența) destul de simplu, dacă chiar vrei. Dar nu se va face că sunt alte interese la mijloc. Vezi problema maidanezilor – încă există pentru că aduc profit unor firme de ecarisaj, primăriilor, etc. La fel ca războiul, aduce un profit cu atât mai mare cu cât durează mai mult.

      00
  7. Cum sa zici ca Tariceanu nu a facut campanie? Are aprox acelas numar de bannere prin Brasov ca Iohannis. Te-ai uitat la televizor sa vezi cati ii faceau reclama?

    00
  8. Mda, problema e că nimeni n-are răbdare. Să începi cu activism, să înveți în doi ani cum se face (și să ții în timpul ăsta mobilizați o masă critică de „activiști” care să nu se demotiveze), să o crești în încă 2 și apoi să ai niște ani de rezultate bune durează prea mult pentru cât are oricine chef să se implice. Nu că ar ajunge mai repede undeva cu partidul, mai ales dacă nu vrea să se amestece cu „vechii”…

    00
  9. Ok articolul si ai perfecta dreptate. Dar fratii Koch nu sunt astia niste unii, sunt niste baieti cu o outere financiara enorma in spate. Poate cea mai mare acum in State.

    00
    • Claudiu daca ma chinui putin iesim in 20 min 300 de oameni din banca.. Tu realizezi ce vorbesti? 200 e fix pendula. Mai ales 200 de hipsterei de pe facebook.

      00
  10. Timișoara a ieșit azi în strada în urma unui apel pe facebook, pentru manifestarea solidarității fata de cei din diaspora. Au fost vreo 200 de oameni, în urma unei acțiuni simple pe facebook, care a devenit foarte repede virala (au fost invitati peste 20 mii oameni în 2 zile)

    00
  11. Eu am facut memorii si sesizari de li s-a acrit lor de mine, dar cu ceva rezultate. S-a si asfaltat (plombat mai bine zis), s-au schimbat sau montat semne de circulatie, s-au plantat dupa 4 ani niste copacei. Si am votat si cu Monica, dar nu m-as baga in mocirla din politica romaneasca…

    00
  12. „Monica Macovei: Sapte motive pentru a nu merge la vot” 1 singur motiv pt care nu au putea sa votez Sfanta Macovei salvatoarea romaniei si a hipsterilor

    00
  13. Bleah, am scris un mesaj dar s-a sters inainte sa apuc sa postez si mi-e prea lene sa ma apuc sa tastez inca o data pe mobil. Esenta se gaseste insa intrun articol de pe contributors, pe care in calitate de participant din interior la 2 campanii de alegeri (ca prestator de servicii, nu activist sau postac) il recunosc perfect.
    http://www.contributors.ro/administratie/shock-awe-a-la-roumaine-romania-balanseaza-pe-o-muchie-de-cu%c8%9bit-sub%c8%9bire-cat-un-fir-de-a%c8%9ba/
    Istoria e ciclica, iar metodele utilizate de cele mai multe ori sunt asemanatoare diferind doar cei care le aplica. Raspunsul la intrebarea de ce Monica Macovei nu va lua mai mult de 4% niciodata il poti gasi si in alegerile „democratice” din ’46. De furat se fura de fiecare data, sa fim clar intelesi. Diferenta e daca se fura atat de mult incat sa se rastoarne total directia in care voteaza popendulatia obisnuita sau doar se ciupeste cate putin sau cu alte cuvinte „daca ai lor au furat mai mult decat ai nostri”, ca sa parafrazez dintrun candidat la Presedintia Romaniei.

    00
  14. daca nu Monica atunci cine?
    fratii Koch aveau resurse uriase deci puteau sustine ce activism vor ei Macovei se bazeaza doar pe entuziasm de care ducem lipsa dupa cum se vede si in postarea ta…

    00
  15. Asta e exact „tara moare si baba se piaptana”. In loc sa-si anunte sustinerea pt Iohannis, freaca menta cu „constructii politice”.

    00
    • Se presupune ca votantii ei sunt mai destepti decat media si stiu si ei cu cine sa voteze in turul 2, nu trebuie manati ca turma.

      00
  16. Bogdan Glavan are dreptate intai de toate trebuie „liberalizata” piata partidelor, sistemul actual draconic nu face bine nimanui.

    00
  17. Poate in noul partid doamna Macovei isi va face comisia aia de etica, care n-a prea tinut pe la pdl…

    00
  18. Omiți o mare resursă din schema asta – banul.

    00
  19. oameni care sa impacteze? wtf :))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube