Viitorul și obișnuitul duș rece al educației

O să vină capacitatea, BACul și alte examene luna viitoare. O să vină rezultatele. Și toată lumea o să se crăcească mirată de rezultate. O să se spună că așa nu se mai poate și apoi nimic. Nimic nimic.

Cum nimic nu s-a făcut în ăștia doi ani de pandemie. Cadrele didactice au fost îndemnate să facă nimic, că se pregătesc chestii tari de la minister, vecinii moldoveni au scos niște lecții filmate bine, ai noștri nimic. Au stat pe fund și au așteptat să treacă.

Și a trecut. Și ei tot pe funcții. Toți tot pe funcții. Noroc cu proiectul de țară al președintelui, că a mai schimbat ceva. Glumesc, și de la el a fost nimic.

La un moment dat devii imun la știrile astea. Nu se schimbă nimic, nu s-a schimbat nimic, nu mă mai obosesc să citesc dincolo de titlu. Nici măcar știrile cu perle la bac nu mai sunt amuzante.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Nu e adevarat. Cauta pe Youtube „tvr telescoala” si vezi ca au playlist cu 357 de filmulete cu lectii de romana, mate, chimie etc, chiar si dirigentie vad. E fix ce spui ca ar trebui sa existe. Probabil se dau si la TV, nu stiu, dar sunt pe Youtube.

    00
    • Vad ca au inclusiv lectii de antrenament pentru bacalaureat si testarea nationala de clasa a 8-a. Pare ca e fix ce iti doresti.

      00
    • E tarziu sa mai adaug ceva, dar si daca o singura persoana vede asta peste timp si foloseste informatia consider ca a meritat. Cele 357 de filmulete sunt acum 361, asta pentru ca de fapt sunt doar pe anul scolar 2021-2022.

      Pe anul scolar 2020-2021 sunt alte 567.

      Spor la treaba!

      00
  2. avem pe Selly bo$$ si Bromania… unu ne invata cum sa parcam, alalalt cum shutim analizele…

    00
  3. Ah, vedea-te-as facand lectii la romana cu fii-ta de pe YT… Sau, mai bine, dandu-i YT pe mana sa invete singura din playlist

    00
    • Scuze se gasesc. In mod normal copiii invata la scoala, cum am facut si noi. Daca e cazul mai sunt ajutati si de parinti sau merg la meditatii.

      Nu te obliga nimeni sa inveti de pe youtube, e doar inca o optiune care nu exista pana recent. Dar normal ca gasesti sa te plangi de ceva.

      Cum ziceam, scuze se gasesc: urmeaza e coperta manualului gratuit un pic uzata, si normal ca nu poti invata asa, sau pe youtube nu iti vine sa te apuci de playlist pana nu pun si Educatia Tehnologica din a 6-a. Ca esti om serios, nu faci treaba pe jumatate.

      00
    • Pai care e faza? Fie-mea a invatat si de pe Khan Academy, a facut mini-teste pe IXL etc. Unde e problema? Si de la scoala au cel putin 5 aplicatii / situri de pe care sunt carti de citit, exercitii, explicatii, cantece etc. Au si o poala de hartii de completat, mai un manual (numa’ la mate deocamdata), dar se poate si cu chestii de pe net.

  4. Mesajul era pt ManCoI, mi-a scapat tastatura

    00
  5. Eu am dubii mari că perlele alea de la bac sunt sută la sută reale. Cum naiba apar la știrile de la ora 19.00 când de-abia la prânz începe verificarea, corectarea? Când sunt extrase, când sunt trimise la protv (de exemplu)? Apoi, în afară de cele citite de Andreea Esca și reluate în presă, nu mai par și alte citate.

    00
  6. NOU
    #18

    Dusul rece al educatiei se intampla odata ce vechiul regim a fost rapus la Revolutie. De atunci degradarea a inceput si fiecare s-a descurcat cum a putut si mai ales cat a putut. La inceput au fost eternele perle de la limba romana, apoi a venit eterna discutie cu subiectele si cum se faceau diverse combinatii pentru aflarea lor, pentru ca Funeriu sa inchida povestea prin introducerea camerelor in salile de examen. In tot acest timp subiectele ca si nivel de dificultate nu au facut decat sa scada, iar criteriile de departajare nu mai exista cand vine vorba de accederea unei trepte superioare de invatamant. La liceu fie se foloseste mediile din gimnaziu sau curajosii mai pun de un examen de departajare pentru ca s-au prins si ei cat de „utile” sunt aceste evaluari. Mai mult pe zona admiterii la liceu chiar daca nu ai luat testarea nationala poti prinde un loc la un liceu pe undeva(asa era acum ceva timp, spers sa se mai fi schimbat). In zona admiterii la facultate situatia este mai trista deoarece examen de admitere nu mai exista de facto(poate doar medicina si cateva mai cautate) si toata lumea este fericita pentru ca cifrele de scolarizare se acopera destul de mult in primul an, doar ca apoi fiecare sa se „descurce”.
    In tot acest timp abia astept ca eternele stiri cu nu stiu ce premiu castigat la NASA de nu stiu ce liceu, sau cum Romania rupe la olimpiadele vietii. Asta e invatamantul romanesc de care toata lumea se plange, dar nimeni(poate doar Funeriu) nu a vrut sa schimbe ceva cu adevarat.

    00
    • NOU
      #19

      Eu am prins tot invatamantul pe format vechi, de dinainte de revolutie. Doar la istorie si literatura in liceu am avut manuale actualizate ca nu mai pushkau cu noul regim (la engleza am avut inca manuale cu „comrade N.C.”).
      Invatamantul ala era o prostie sinistra, nu aveai ce strica la el. Sistemul bazat pe examene e unul din cele mai proaste posibile pentru ca examenele alea atrag toate masinatiunile imaginabile. E mult mai simplu sa aranjezi un examen decat sa falsifici toata performanta elevului din toti anii de scoala. E mai simplu sa dai spaga o data (chiar daca mai consistenta) decat sa ai grija ca proful sa fie etern multumit si copilul tau sa aiba note mari nemeritate timp de 12 ani.
      Materia era complet idioata si mult prea multa ca sa fie utila cuiva. De aia mai toti elevii nu invatau nimic, veneau degeaba la scoala (sau nu veneau). Cred ca intr-un liceu normal (nu de ala de elita) cam jumatate din elevi erau analfabeti functional. Asta pentru ca nu conta cat invatai zi de zi in aia 12 ani, conta ce nota luai dupa aia la examen.
      Daca aveai pretentia la o facultate cautata, cu concurenta mare, incepeai de printr-a 11-a sa faci meditatii cu cine trebuia (un prof de la faculta unde voiai sa intri, care stia cam ce subiecte se dau la examen). Atat. Restul era umplutura.

      00
  7. Educatia este cel mai important lucru, ai nevoie de oameni care sa produca/ofere lucruri/servicii cu valoare adaugata.

    Fara educatie te alegi cu: capsunari, santieristi, agricultori, ingrijitori… evident ca e nevoie si de astfel de oameni, dar nu poti ridica o tara astfel.

    Ce spunea “Sistemul” in 90’ cand oamenii au iesit la proteste scarbiti ca PCR si Securitatea au luat puterea?

    A raspuns prin Mineriade si celebra “Noi muncim, nu gandim”.

    Primii intelectuali au fugit atunci…

    Dupa 32 de ani Educatia la noi a avut mai multe experimente decat are un laborator de hamsteri.

    Cand te gandesti ca dupa Colectiv ( care si azi se “judeca” ) noi am avut alte zeci de oameni ARSI in spitale…

    00
    • Tu plăteşti pe litrul de benzină şi pe kilogramul de făina mai mult ca mine în Spania, tocmai pentru că tu ai nevoie de,,oameni care să producă /ofere lucruri /servicii cu valoare adăugată,,.
      Manageri, influenceri, HR, PR, publisheri, designeri, social media consultant , coaching şi personal development.
      După care o îți ştergi o lacrimă că nu găseşti un electrician sau un zugrav. Că ăia cum sunt educați, nu pot ridica o țară…Vai de plm cum iți funcționează mintea.

      00
    • Paco, vezi ca in Romania sunt pline supermarketurile de usturoi din China, rosii din Turcia, mere din Polonia etc… daca nu plecai tu in Spania acum sigur aveam produse romanesti si de calitate.

      Asa cum spui si tu, am zis „ai nevoie DE oameni X”. Daca ziceam „DOAR DE oameni X” atunci iti intelegeam reactia, dar faptul ca ai reactionat emotional ma face sa cred ca te regasesti printre capsunar / santierist.

      Ca sa fie clar, orice om care lucreaza e un plus, DAR un tractor face cati 10 oameni la sapa. Indiferent cum evaluezi, orice constructie serioasa are nevoie de un arhitect, inginer… oameni calificati.

      Secolul asta e despre CREIER nu despre „maini de fier” / muschi…

      00
    • Nu doar că mă regăsesc, ci chiar sunt ,,şantierist,,.Fac ciment, car roabe, lucrez în piatră şi am momente în care fac chiar şi eforturi să scap cu viață dobitoci cu CREIER care cred că secolul ăsta e despre CREIER.
      Şi vezi că vorbeam de oameni, nu de tractoare. Ca să păstram analogia, ce face o femeie cu pixda, nu fac zece bărbați cu creierul. Cam tot aşa şi în lumea reală, doar că invers. Te futzi în el arhitect, dacă nu ai zece ,,şanterişti,, pe sistem.

      00
    • Paco, apreciez faptul ca ti-ai asumat ceea ce esti.

      Deci ai frustrari si fata de femei, nu doar fata de cei cu joburi mai calificate. Nu inteleg asta cu faci eforturi sa scapi cu viata dobitoci cu creier. Daca se vrea o amenintare…

      00
    • Să-m bag ciocanul (era alt instrument, dar nu stiu la cine sunt cheile de la blog şi îmi intră comentariul în moderare) dacă ai înțeles ceva.
      ,,Deci ai frtu srtări şi față de femei,,
      Nu am nici un fel de frustrare față de femei, consoarta câştigă mai mai mult ca mine, prin natura meseriei, de când ne-am cunoscut. Era o cabinată pe-aici, la un articol, care explica că nu poate felaționa un bărbat care lucrează la o benzinărie.(Surpriză minunato, dar se poate. Dar nu cu dinții, că deranjează. Ca şi noi cu barba la mijoacă ta specială).
      ,,Joburi mai calificate,,.In general nişte prostănaci care se cred calificați şi le trece degetul prin hărtia igienică şi cred că maroul de sub unghie e de la crema de ciocolată de ieri noapte, când i-a lovit pofta de dulce.
      ,,Sa scap dobitoci cu creier,,.Am avut aici la Vali pe blog un comentariu despre un băiat din-ăsta ,,calificat,,exact cum pari şi tu, care s-a apucat să dărâme un perete cu bormaşina. Noroc că ,,şantieristul căpşunar,, a ajuns la timp ca să nu pice tavanul pe el.
      ,,Dacă se vrea o amenințare,,.Mai urmează să depui plângere Aline, că nu ai descifrat bine comentariul unui neica nimeni de pe un blog…:)))))

      00
    • Paco, tu esti ca groparul ala care plin de mandrie se lauda tare: “toti ajungeti la mana mea” ( lopata )

      Mare ghinion pe americani ca daca le faceai tu cimentul nu mai picau turnurile gemene la 9.11

      00
  8. Estimez ca 95% din perlele de la Bac sunt reciclate din anii trecuți. Adică ffs, eu am auzit acum vreo doi ani unele care au fost publicate în „Râdeți, copii” acum 40 de ani.

    00
  9. Inspectoarea din Constanța care a primit 5.000 de euro pentru transferul unei eleve la Colegiul Național Mircea cel Bătrân și a recunoscut fapta a fost condamnată la 2 ani cu suspendare. Mama elevei care a dat șpaga inspectoarei școlare de la ISJ Constanța, pentru a-și transfera fata de la Școala Generală nr. 43 la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, a scăpat de pedeapsă în dosarul mitei.
    Deci educatia este importanta si costa multi bani. Statul ajuta parintii prin intermediul inspectoratelor. Si uneori si al directorilor de scoala.

    00
  10. Nu stiu daca stiti este 100% sigur, ne-a comunicat diriginta oficial de anul viitor nu se mai dau teze. Nicio teza la nico materie niciodata nici in gimnaziu, nici in liceu. Iar note, doua in tot anul scolar sa se faca o medie. Asa ca hai sa ne miram.

    00
    • Tezele alea erau o mizerie, invatai ca prostu tot ce a predat profesorul un semestru ca sa vomiti informatia aia pe un caiet si sa te intreci in scris cat mai multe pagini sa iei nota mare, sa iasa bine media dintre teza si media de la notele de pe parcursul semestrului.

      Utilitatea tezelor a fost zero, un stres in plus (pentru unii).

      00
    • Asa e, cu teza sau fara teza semintilii are acelasi gust!

      00
    • mi se pare o chestie bună. Dacă îți place materia, nu ai nevoie de o teză să îți confirme asta. Dacă nu știi materia, se vede deja din note, iar timpul și chinul pe care îl aduce o teză poate fi folosit pentru a recapitula materia.

      00
  11. M-am uitat la doamna Carmen cum i-a primit intr-o scoala… sambata :)

    Si apoi, asa ca pe vremuri, cum sa-ti primesti oaspetii daca nu cu un cantecel. Am terminat scoala de ceva zeci de ani, dar parca nu s-a schimbat nimic… tot cu cantece ne aratam aprecierea fata de distinsii oaspeti…

    00
  12. Cum zicea si misu’ eminescu: tic-tac face ceasu’/maine dau in voi ca bassu’ sau pentru generatia PRO…toate’s vechi si noua’s toate.

    00
  13. Pentru aia de-si permit, solutia sunt scolile private, care pun accentul pe ce trebuie, si anume sa stii sa vorbesti si sa te exprimi cum trebuie. Restul de materii din programa scolara sunt gargara.

    00
    • NOU
      #39

      Am eu copiii la privată. Alt mediu de lucru, altă abordare, totul e mai modern, mai cum am vrea să fie, mai ales în raportul elev – profesor și elev – școală, dar… Programa imbecilă aglomerată și, de multe ori, fără logică, e aceeași, testele și evaluările naționale imbecile și concepute, parcă, de retardați pentru retardați, sunt aceleași, părinții imbecili care vor munți de teme și meditații la șaișpe materii, sau care confundă școală cu creșa sunt aceiași. Degeaba se chinuie școala să ofere altceva (atât cât poate și cât i se permite), dacă rezistența la schimbare e mare. Poporul ăsta nu vrea copii fericiți, descurcăreți, care să știe și să invețe chestii. Poporul vrea note, bă, vrea medii și premii, medalii de pus la gât, producție record la hectar. Răspunsul la întrebarea „de ce?” în scoala românească este întotdeauna „d-aia!”.

      00
  14. Am fost azi la lidl si m-am speriat. Pe bune, am avut un soc intrinsec. Am auzit vreo 6-7 doamne angajate, pana in 30-35 de ani, aveau o mini sedinta in spatele raioanelor de paine. Numai cu “fă” incepea fiecare propozitie, vorbeau mai rau ca niste muncitori (cu injuraturi) si nu se respectau deloc. Ma gandesc daca era un copil, care dorea sa isi ia un corn de acolo, cu ce ramanea el in creier/subconstient dupa… Acum, in corelatie cu articolul pot spune ca educatia este motorul unei societati decente. Si imi este “teama” pentru viitor… (pe langa toate cacaturile din ro, oare cum o sa arate poporul roman in 50 de ani?)

    00
    • Cand am facut doza 3 la un spital Universitar… cat timp am stat cele 15 minute am auzit asistentele cum le cantau manelele pe tiktok si la ce bombardieri se uitau.

      Intr-o tara unde fostul bodyguard al lui Miron Cozma ajunge sa conduca DOCTORATE de securitate si sa faca doctori pe banda rulanta fiica, ginerele, secretara, inalti functionari etc… general conducator de doctorate… zici ca suntem in America de sud sau ceva tara bananiera.

      Nu stiu de ce va mira unele lucruri cand tara asta la VARF e…

      00
    • O adevărată tragedie că vorbeau cu între ele și nu ca niște doamne în plm. Bine a făcut Ceaușescu când a decretat să ne adresăm numai cu tovărașul, tovarășa.

      La manele chiar nu mă prind care e problema. Erau prea vechi manelele („hiturile care nu mor niciodată”) și în locul lor ar fi trebuit să asculte trap?

      00
  15. NOU
    #43

    Vă voi spune părerea mea și multora care lucrează în sistem nu le va conveni fiindcă de acolo iau un ban, de acolo trăiesc, de acolo se hrănesc, dar ăsta este adevărul și ceea ce ar trebui să se întâmple.
    Învățământul românesc trebuie să moară fiindcă este arid, stufos, multe materii de umplutură doar ca să-și primească niște incompetenți un salariu și să aibă o justificare și, mai presus de toate, nu te învață „de ce” niciodată.
    Învățământul românesc vă omoară copiii, vi-i distruge psihic. Ei pur și simplu sunt dresați să învețe pe de rost niște chestii și fiindcă nu se învață cauzalitatea dintre acele chestii ei sunt bulversați, nu știu nici pe ce lume trăiesc și așa ajung analfabeți funcționali dar, mai mult decât atât, ajung să dezvolte tulburări de comportament, stări anxioase, insomnii, depresii și tot felul de căcaturi din cauza unui învățământ de căcat, a unei materii de căcat predată de niște oameni de căcat. Țin minte cum în liceu aveam o nebună la limba și literatura română care ne teroriza psihic și cum nu numai eu ci mai mulți copii tremuram la propriu, ne bâlbâiam și curgeau transpirațiile pe noi.
    De ce? De ce este nevoie de așa ceva? De ce vă doriți așa ceva pentru copiii voștri?
    Înseamnă că nu-i iubiți. Să vă ia dracu’!
    Și asta se întâmpla acum câțiva ani la un liceu de renume din Iași.
    La liceele care nu sunt de renume copiii care vor să învețe și au ce căuta acolo sunt terorizați de ceilalți tâmpiți care nu au ce căuta acolo și vin și fac panaramă la ore, sar la bătaie la ceilalți colegi și la profesori.
    Și ca să adaug și cireașa de pe tort, în anii 90, în generală dacă nu știai la limba și literatura română dar și la alte discipline aveau profesorii o satisfacție să te bată de-ți învinețea fața de la ce palme luai și îți umfla degetele că te bătea cu o riglă de lemn peste mână de te nenorocea.
    Cam de asta învățământul românesc trebuie să moară și să fie în felul următor:
    Examene care să se dea cu camere de supraveghere, fix ca la bacalaureat și doar la materiile importante. Ceea ce nu este important să nu se facă. Străinii pun mult accent pe timpul liber al copiilor lor și au niște adulți practici care știu spre exemplu să acorde primul ajutor nu să moară ăla lângă ei și ei doar să țipe ca niște găini fără cap. Examene rare, așa cum sunt tezele. Copiii să învețe singuri, fără să fie nevoie să vină la școală și la școală să vină doar pentru examene. Să fie un site al ministerului unde să fie filmulețe făcute de profesori cu lecțiile și aceștia să fie plătiți în funcție de vizualizări. Nu ai vizualizări înseamnă că nu explici bine, are altul la aceeași lecție, atunci ăla să fie plătit. Pregătirea să fie interzisă și mai condamnată decât traficul de droguri. Asta ar rezolva multe.
    Și să mai fie și posibilitatea ca dacă un copil știe foarte bine să poată trece în anul următor dacă ia examenele fiindcă nu are rost că înseamnă că se plictisește să îl înveți tu caligrafie când el știe fizică cuantică. Așa trebuie să fie învățământul. Mulți confundă școala cu creșa și vir să le fie copilul la școala ca să-l dădăcească profesorii însă nu pentru asta este școala.
    De asemenea ar trebui să fie reînființate școlile profesionale pentru a nu mai exista specimene care fac panaramă și sar la profesori fiindcă locul lor nu este acolo sau poate ar trebui înființate școlile militare și care au chef de glume să fie trimiși acolo și să fie învățați și școală dar și ce-i respectul.

    00
    • @Crimsonware – Fara a incerca sa fiu trol, ironic sau sarcastic, ai spus „Ceea ce nu este important să nu se facă”

      Am stat un pic si mi-am frecat creierii – ce as elimina, ce as simplifica?
      Poate as simplifica un pic extrem de stufoasa gramatica din clasele VII – VIII.
      As aduce studiul literaturii de la regionalismele lui Creanga la concretul lui Calinescu.
      Poate la franceza as insita pe vocabular, pe mec si meuf, flic et VTT nu musai pe „savoir, peroana a treia plural, subjonctif plusqueparfait”.
      As muta geometria in spatiu si trigonometria la liceu si as insisita pe aritmetica in V-VIII. Inegalitati, fractii si ecuatii la greu – innebunesc cand aud „mutam in partea ailalta cu semn schimbat”.
      As elimina poate analiza matematica din liceu – al dracu sa fiu daca-mi vine in minte o singura meserie pentru cei fara studii superioare in care este folosita.
      As insista un pic pe desen (o groaza de oameni nu pot desena un paralelipiped sau o schema neneorocita)
      As aduce muzica in ziua de astazi – hai sa vedem in ce cheie canta Smiley si ce e ala metalcore si ce sunt aia preclasici.
      Avem film de 100 de ani si mai bine, si nu exista niciun loc in care sa fie studiat ca arta (e distractie, nu?). La fel si fotografia, baga-l tata la desen ca avem telefoane pentru teme. Fotografiaza apusul si deseneaza-l deasemenea.
      Word, excel, powerpoint – sau verisoarele din openoffice – vrei nu vrei te lovesti de ele. Am vazut jdemii de CV-uri in care oamenii stiau word da habar nu aveau sa redacteze un document ok – cu index, cuprins, note de subsol, referinte legate.

      Geografia pare ok, fizica nu e rocket science nici in generala nici in liceu da parca as mai da deoparte din curentul ala alternativ si chiar optica aia, chimia mi s-a parut ok-ish, istoria o las celor mai priceputi decat mine sa-si dea cu parerea. Biologie/botanica – decent.

      Mai multe excursii de studiu – 2 pe luna – la fabrica, la ferma, pe santier, in atelieru’ auto la IT-isti, in sera, cu vaporu, cu trenu – ala mic de la oras nu stie ce e aia vaca si ala mic de la tara ce e ala mall – plimba-i mai!

      Dar astea sunt dorinte desarte, si ala mic vine si ma intreaba – tata, ce inseamna „Cade pe raspantie sunetul rupt…”. Damn! Explica-i apoi ce naiba a vrut sa zica poetul.. daca intelegi.

      Cred ca 10 oameni alesi random de pe aici lasati in pace ar pune la punct in 10 ani un sistem de invatamant de s-ar invarti dupa soare, asa, in timpul lor liber, de placere.

      Nici nu indraznesc sa aduc vorba despre invatamantul superior…..

      00
  16. Maretul proiect de tara… „Romania educata pe stomacul gol” … 100+ de pagini in care nu apare niciodata cuvinte de genul nutritie, cantina, hrana, mancare, necesar caloric… pur si simplu pe la pagina 92 e aruncata o fraza de genul „primariile sunt obligate sa vegheze bunul mers al lucrurilor” … intr-o tara cu 200.000 de copii care se culca flamanzi zi de zi…

    Asta ne arata cat de rupti de realitate sau pur si simplu imbecili sunt cei care fac astfel de proiecte… cei care ne „conduc destinele”, practic oamenii astia sunt de o prostie si ticalosenie de nedescris… le convine de minune situatia in care prostia si saracia sa fie la ordinea zilei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube