Video: când e chiria bună

Se discuta asta zilele trecute, după articolul ăla despre cum românii o duc mai bine decât americanii pe criză, pentru că nu au presiunea chiriei. Am tras un video pe tema. asta.

Când e chiria bună:

  1. Când nu ai bani destui.
  2. Când nu știi prea bine ce vrei să faci cu viața ta.
  3. Când nu ai un job stabil.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

  1. Hmmm. A facut si Dascalu un video despre asta acum cateva zile. Se pare ca a rezolvat problemele de care zici mai sus dar tot in chirie vrea sa stea.

    00
  2. Imi place vocea de batranel care ofera sfaturi :)

    00
    • „Un batran? Da fratioare.
      Dar batranul ce privesti.
      Nu e om de rand, el este
      Bloger al Tarii Romanesti!

      00
  3. – când ești tânăr îți trăiești viața, cluburi, mare, munte, haine, spectacole, festivaluri, restaurante, baruri. deci ai cheltuieli
    – din salarii de 6, 7, 8 sute nu poți să pui deoparte nimic. în anii 2000 un salariu îți ajungea o săptămână
    – nu e o idee buna sa te înhami cu consoarta la credit pentru că dacă vă certați și va despărțiți (garantat 50%) va trebui să găsiți o soluție și oricare e nasoală. Mai bine fiecare să aibă casa lui și stați într-una din ele și cealaltă chirie
    – nu cumpărați pe bulă
    – a se rezuma la nu fiți saraki. sfaturi de genul am văzut la tv una de la antena 1 care ne arată cum sa facem sport acasa, cică „așa acum pentru tonifiere urcați și coborâți de n ori scările din casa” ea trăia la vilă cu etaj :)

    00
    • Nu fiti saraki e un sfat foarte bun dupa ce dai la o parte sarcasmul si ironia.

      00
    • Și ce, nu ai bani de o scară cu 3 trepte? Sărakule!

      00
    • „– nu cumpărați pe bulă”

      România e în bulă din 2014-2015.

      00
    • Eventual pe creștere din 2015, nu bulă.

      00
    • Bula a inceput in 2018 si se sparge anul asta.

      00
    • Pentru astia, mai #saraki, ce nu au bani de vila cu etaj, exista BEKVÄM.

      00
    • E mișto teoria asta… Cu salarii de 800 de euro care nu-ti ajung, cu salarii care in 2000 iti ajungeau doar o saptamana…

      Mă uit la comentarii d’astea și mă gândesc de ce draci n-am murit, de ce stau într-un apartament cumpărat, de ce am o mașină, de ce pot să plec prin vacanțe cam când vreau, de ce nu mi-e teamă că mor dacă rămân 6 luni fără serviciu, de ce nu fac foamea…

      00
  4. chiria e buna cand stai intr-un oras fara perspective clare, gen pascani, valcea, botosani poate chiar suceava..
    sa cumperi, doar daca stai intr=un oras mediu spre mic cu perspective, gen oradea, sibiu, arad, merita de cum intri in corporatie.
    Asta era pana acum.
    De acum in colo, nu stiu.

    00
    • As vrea sa ma supar pe tine pentru ca zici de Suceava ca e oras fara perspectiva dar daca tot locuiesc aici… iti dau dreptate.
      Daca n-ar fi cei care muncesc in strainatate si trimit milioane de EUR lunar in tara, am fi vai si amar.
      La fel si in Botosani.

      Industriile sunt sublime si aproape ca lipsesc cu desavarsire. Infrastructura este OK daca te misti in interiorul zonelor. Daca vrei sa mergi spre orice alta directie mai indepartata, risti sa mori de plictiseala pe drumuri. Nu conteaza ca sunt bune (unele), treci la sate de ti se apleaca.

      Oamenii sunt OK insa fara industrie, fara infrastructura calumea, ce sperante de mai bine sa ai? Si cat poti sa traiesti preponderent din servicii?

      00
    • @gaby – pai votati-i in continuare pe flutur și restul găștii de la pnl.

      00
    • Genul Pascani e cateva niveluri mai jos fata de celelalte enumerate. Alea nu au perspective clare, pascani nu are deloc. Dar na, depinde ce stii sa faci si daca se cauta acolo

      00
    • NOU
      #17

      Despre sv nu zic din auzite.
      Incerc sa-mi dau seama cand/daca va veni momentul in care vor aparea investitii masive in oras (ceva fabrici + autostrazi).
      Banuiesc ca abia dupa ce apar planuri de a se leaga la vest printr-un ceva mai mult decat un drum expres, are sanse sa se dezvolte serios.
      Mana de lucru e.
      Oameni din italia care vor sa se intoarca acasa sunt.

      00
    • @Dan

      Niciodata, Atata timp cat nu e o bucata de autostradaca care sa lipeasca Suceava de Cluj raspunsul e niciodata.

      Iar asta cu autostrada se va intampla doar dupa ce va fi facuta conexiunea Pitesti Sibiu si Bucuresti-Alexandria-Craiova….adica in nici un caz in timpul vietii noastre.

      00
    • Pășcănean aici.
      Îmi pare rău de oamenii din groapa asta de oraș, care stau și dau din buză. Ca și poziționare e super ok, ~60 de minute până în principalele reședințe de județ din Moldova, dar centură nema, 3-4 fabrici amărâte, implicit perspective zero. Muncești ca să te caci.
      Utopic vorbind, îmi doresc să apara vreo minte mai strălucită pe când se concretizează nodurile de la A7 și A8, posibil sa fie un Sebeș în miniatură.
      Roman, care acum 10 ani era cu mult sub Pascani, are acum vreo 2 depozite logistice, niste automotive și mall, având acces la DN2 și o centura încropită cum au putut și ei.

      00
    • Am asfaltat centura in Roman, e pista de avioane acu

      00
  5. 4. Cand e platita de angajator. Stiu, sunt cazuri mai rare, dar aceea e o perioada foarte ok pt a pune bani deoparte pt o viitoare achizitie.

    00
  6. Bine zis dar greu de facut. :) In general tinerii au salarii mai mici decat dinozaurii pt ca au experienta de lucru si esti mai productiv. Din putin nu ai chef sa pui deoparte. In plus cand esti tanar ai chef de iesit, de concedii, de etc. Cand esti mai „moshalau” pui deopate mai usor. Acum pe la 11 noaptea ma atrage patul. Asta era intr-o vreme ora la care ieseam din casa sa merg la club.

    00
  7. E prima data cand vad vali.ro . Incerci sa faci tranzitia pe vali.ro ?

    00
  8. + cand gasesti un apartament sub valoarea pietei. Probabil cel mai bun, dar greu lucru de facut este sa gasesti un apartament destul de praf (poate unde au stat bunici) si de care nepotii vor sa scape repede (deci loc de negociere) + investit in el.

    00
    • Asta cu luat apartament praf si apoi modernizat suna bine pe hartie. In practica, dai peste vecini care suna la politie pentru fiecare ciocan dat in perete. Sau nu gasesti unde sa arunci gunoiul iar daca gasesti nu stii sigur daca il vei gasi undeva pe camp, la marginea drumului. Apoi e greu de gasit oameni care sa lucreze. Atentie, nu muncitori, la astia le explici ca vrei unghi de 90 grade si le iese un 75. Apoi materiale, mobila la comanda (avea Vali niste articole cu astfel de meseriasi), electrocasnice si alte accesorii. Ce vreau sa zic, modernizarea unui apartament o faci daca te pricepi si daca cunosti meseriasi, altfel nu. Plus ca dureaza, cateva luni pana la 1-2 ani. Financiar s-ar putea sa iesi mai bine (cu mult noroc), dar stresul e la cote maxime si pierzi o groaza de timp.

      00
    • NOU
      #26

      @Danyzus: Poti face legal. Ca in europa. Faci un plan de renovare a apartamentului. Mergi la primarie. Primesti aviz. Primesti gratuit (din ce stiu eu) pe spatiul public un buncar de ala mare in care sa arunci molozul (btw, e ilegal sa arunci moloz la ghena de gunoi dim plastic). Primesti adeverinta si niste reguli pe care daca le urmezi si esti om cinstit vecinii iti pot su….

      Legat de meseriasi, trebuie sa ai nervi tari, sa cunosti, dar cred ca iesi mai bine decat la porumb.

      00
    • @Danyzus Hai sa nu fim prapastiosi totusi. Da, e de munca, da, e stres, dar asta nu inseamna ca o sa fie „worst case scenario” pe toate planurile. Sora si cumnatul si-au luat ap de 4 camere praf, s-a apucat o echipa la mijlocul lui ianuarie de el, n-au fost multumiti si i-au schimbat pe la mijlocul lui aprilie, la 1 iunie deja se mutau in el. Deci 4 luni jumate – iar ei sunt si genul tipicari care te scot din sarite cu atentia lor la detalii, nu oameni care nu se pricep si te lasa sa faci cum vrei tu. Daca ar fi fost ok prima echipa se mutau si mai devreme. Si au schimbat tot-tot, toate instalatiile, a turnat sapa din nou pe jos etc. Da, primeau plangeri de la vecini, familia de sub ei a avut ghinionul sa aiba copil mic cand faceau renovarile, dar a trecut. 1-2 ani pentru un apartament? Poate doar daca locuiesti in el in timp ce faci lucrarile.

      00
    • dacă respecți orele de liniște (e nițel mai complicat cu alea din mijlocul zilei, dar cu puțină planificare și atenție cred că e posibil) vecinii pot să-ți su….
      mno, pui și tu afiș că se renovează, îți ceri scuze și respecți orele de liniște. n-au ce să-ți facă.

      00
    • @Danyzus, am pus anunț jos, am respectat orele de liniște, am renovat un apartament de 3 camere într-o lună. Curățat pereții, dat jos faianță, schimbat tot in baie, tevi noi la centrala, tras apă in baia mică, 70 m2 tavan cu rigips si vata minerala (etajul 4 din 4), doua rânduri glet, 2 de lavabila, 70 m2 parchet. Instalația electrică făcută de mine, 500 m de fir.
      Am avut noroc de echipa bună si de bani. Trebuie sa ai banii pregătiți ca echipa nu sta după tine sa cumperi materiale cu țârâita.
      Vecinii nu au de ce sa comenteze daca se respectă orele de liniște si dacă comenteaza ii îi ignori.

      00
  9. Diferenta cu occidentul la capitolul asta e într-adevar imensa.
    La o familie occidentala cu credit pe 30 de ani, la care rata e 30% din venit când subscrie la credit o sa plateasca cam tot pe acolo, 30% din venit, si peste 5-10 ani. Salariile cresc foarte putin chiar si cu nivelul de experienta. Si chiar când se întâmpla sa creasca mai mult, statul cu impozitarea progresiva vine si îti taie macaroana.
    Costul vietii si impozitele cresc mai repede decât salariile.
    La o familie din România, cu credit pe mai putini ani în medie, la care rata e 30% din venit când subscrie la credit, o sa plateasca 15-20% din venit daca nu chiar mai putin peste 5 ani.
    Asta e diferenta între o crestere economica medie de 1% si una de 4-5%.
    Viata în Occident era mult mai frumoasa când aveau crestere de 4-5%, în primele zeci de ani dupa WW2.

    00
    • Bogdan, poti sa zici si cu cifre concrete? Ca de exemplu 30% din 5000 e mult mai bine decat 20% din 2500, ca aici e costul mare al vietii, la locuinte. 5000 si 2500 sunt estimari din burta la venitul net lunar pe familie in vestul EU (ala bun, nu saraciile gen Italia) si respectiv Ro.

      00
    • NOU
      #32

      Radu, costul vietii e mai mult mai mare în vestul EU ala bun nu doar la locuinte.
      Deja as zice ca o familie cu venit de 2500 € în România ar avea maidegraba un venit de 3500 – 4 000 € în Vestul ala bun, dupa impozitul pe venit. Dar e greu de comparat, multe meserii platite sensibil peste salariul mediu în Ro nu sunt platite mult peste salariul mediu în Vest. La crestere economica slaba si somaj ridicat concurenta între salariati e mult mai mare.
      O familie cu venit de 3500 – 4 000 plateste de exemplu, în fiecare an, în plus de impozitul pe venit, taxe pe proprietate echivalentul a 3-4 luni de chirie, sunt proportionale cu valoarea locuintei.
      700€ pe luna de copil pentru cresa de stat (la particular e mai scump) sau bona. 12% din pretul locuintei la fiecare tranzactie imobiliara (daca vinzi si te muti în alt oras pentru servici).
      9€ kg de capsuni cu gust, 4€ kg de rosii cu gust, asta în sezon nu când sunt trufandale.
      Întretinerea masinii e iar mai scumpa si masina necesara de multe ori pentru mers la servici barem pentru unul din parteneri. Locuintele nu prea departe de servici sunt mai putin abordabile ca în România, e mai putin înghesuit si mai frumos dar si mai scump.
      O masa la restaurant si tot ce înseamna iesiri în oras iar mult mai scumpe, as zice de 3 ori ca în România.

      00
    • …Occident Vest. Unde concret ? Localizează pe hartă.

      00
    • Te referi la Franța? Nu e dracu așa negru. Contează enorm pretențiile.

      00
    • Bogdan, traiesc intr-o tara considerata scumpa, si pot sa-ti zic ca nu, costul vietii nu e chiar asa de mare, si in nici un caz nu anuleaza diferenta de venituri. Dar ma rog, fiecare cu experienta lui, zic doar ca ce zici tu nu mi se aplica mie, costul vietii aici e mai mare cu maxim 2-300 fata de Ro (evident, daca nu consideram costul locuintei, chirie sau rata, ca de la premiza asta am plecat).

      00
    • Doamne cate aberatii de la Mister Bogdan. Una pe scurt, uiti ca majoritatea oamenilor din Ro nu se imprumuta in moneda in care isi castiga existenta, fiind astfel foarte expusi. Cand iti castigi existenta intr-o moneda puternica si iti iei un imprumut cu o dobanda mica si fixa (cazul ideal) nu o sa ai probleme – de asta nu vad cum e mai usor pentru romani cu credite. Nu mai fiti oi, ca iar va fac bancile din 3 documente…

      00
    • NOU
      #37

      Au francezii o vorba care spune ca dracul se ascunde în detalii.
      Comparatia cu România depinde foarte mult :
      – de la o meserie la alta
      – daca esti tânar fara copii sau mai putin tânar si cu copii
      – daca ai copii, câti ai si de câte camere ai nevoie
      – daca stai cu chirie sau esti proprietar.
      – unde stai, în buricul târgului, într-un oras mare unde esti sigur ca-ti poti schimba job-ul usor, sau undeva mai departe / într-un oras mai mic

      Pe de alta parte eu am plecat în România din studentie, nu am muncit în tara, poate ca idealizez situatia. Dar e adevarat si ca plecând din România la început toate ti se par grozave, cu timpul însa, dupa vreo 10 ani, începi sa realizezi ca totul nu e roz nici în Occident, si ca multe lucruri se degradeaza de la an la an.

      00
    • NOU
      #38

      @venom : Din pacate dobânzi mai mici si moneda puternica duc la preturi mai mari la imobiliare, care preturi nu se prabusesc nici în vreme de criza câta vreme nu se construieste destul. Raiul pe pamânt nu exista nicaieri … macar în România la o criza preturile scad puternic.

      00
    • Si daca tot e asa naspa in occident, unde nu ai variabila numita EURIBOR/OBOR, si dobanda REALA e 2-3% pt ipotecar, ia mai zi cat de misto e de romani. Am fost sa imi iau o bere si nu am prins finalul. Si da, ar ajuta si niste cifre, raportate la venitul minim din tara/tarile cu care ne comparam.

      00
    • @v4li0 subiectul e atât de vast încât s-ar putea f

      00
    • S-ar putea face doctorate cu statistici pe tema asta. Salariul minim e deja mai greu de atins cu norma întreaga într-o tara cu somaj peste 10% ca în România, si proportia celor cu minim pe economie (fara supliment la negru !) e si ea mult mai mare. Diferentele între salariul minim pe economie si salariile bune (x2, x3) dupa impozite iar nu sunt asa de mari ca în România (x10).
      Depinde foarte mult de situatia fiecaruia.
      Eu vroiam sa explic doar ca România nu e iadul pe pamânt si Europa de Vest nu e nici ea raiul. Nu ai aceleasi probleme de la o tara la alta dar probleme importante tot ai si în Europa de Vest. Care probleme nu sunt nici ele aceleasi de la o tara la alta a Europei de Vest.

      00
    • Io platesc rata la apartament aprox 470e/luna. Intr-o tara scumpă. Bine, in ritmu asta in 30 de ani platesc aprox 50% din el, dar cine se grabeste si unde?
      So, mai e pana la 30%

      00
    • Cand vad idioti cu „costul vietii” bla bla bla imi vine sa le dau cu ceva in cap ca uita de „cheltuielile suplimentare” din Romanica – spagi, jeg, sistem medical de rahat, taxe, drumuri. Astea fac parte tot din costul vietii, deci nu mai compara tarile intre ele, nu exista termen de comparatie intre civilizatie si marlania din RO, las-o mai usor cu calculele

      00
  10. Eeee, ce vremuri, prin 2007 aveam chiria 700 lei si salariul 750 lei.
    Alegeam garsoniera mobilata si utilata, ne mutam cu doua genti de voiaj dupa noi.
    Am schimbat vreo 10 chirii in Brasov.
    In 2011 am vorbit cu ametita si am luat ap. cu 3 camere cu o rata de 1100lei/luna.
    Parca am dat avans 4000 euro, am bagat in el 10000 euro, sa ma uit pe excel.
    L-am luat varza, am daramat tot si l-am facut cum am vrut noi, ceea ce recomand.

    00
  11. E prima oara cand milenailii care caută numai experiente se vad nevoiti sa stea 2 luni in casa in care nu au prea investit.

    00
    • Si ce e rau in a cauta experiente?

      00
    • daca investeau si in casa, aveau experiente mai misto in astea 2 luni. dar eu vad tristete maxima pe felia asta

      00
    • @Cristian: au investit în experiențe plăcute zi de zi, poate este mai util pentru ei. Adică pentru două luni cu mai mult confort poate nu merită sacrificate altele, nu pentru toată lumea. Plus că: niciodată ce este în jur nu te face fericit, de aceea atâția cu case superbe tot se plâng nevoie mare zilele acestea. Poți citi o carte, te bucura de un film, de conversație și fără să ai casa ”țuț”. Depinde de fiecare.
      Cred că vedem pe vreme de criză că este mai bine să nu ai de achitat chirie, este mai bine să ai niște bani puși deoparte decât să cheltuiești excesiv pe absolut orice etc. Și cred că fiecare și-a învățat lecțiile, iar dacă nu, este și asta o alegere.

      00
    • Deschide ochii si intelege ce e in jur, nu te mai ghida dupa prejudecati comune.

      00
  12. boss, tu ai numai batrani aici pe blog. tre sa postezi video-ul asta pe ceva site de tinerei :)

    00
  13. Intotdeauna chiria e mai buna decat rata. Faci la 28 de ani un credit pe 30 ani ptr un apartament intr-un oras maricel si te va tine legat acolo. Daca vrei sa te muti, sa emigrezi, sa faci orice altceva nu prea poti ca ai apartamentul ala luat pe credit.
    Daca piata din RO ar fi mai matura cred ca multe lume ar alege sa stea in chirie de ex pe 5 ani contract decat sa se inhame la un credit

    00
    • Chiria e cheltuiala pura, rata la casa e partial (adica dupa ce scazi costul creditului) economisire. Dar da, cand esti sarak, chiria e cea mai buna optiune, fiind si singura :)

      00
    • NOU
      #55

      Daca pleci il dai in chirie si se plateste singur. Dupa 20 de ani de sclavagit prin străinătate macar ai o casa unde sa te întorci.

      00
    • Serif il bagi in chirie si chiria iti plateste rata. Ai mei asa fac, rata vreo 200 de euro, chiria vreo 300, de diferenta se duc la Felix vreo 10 zile in fiecare an si isi mai inmoaie oasele.

      00
    • @bruta
      Ce faci? Vinzi apartamentul, simplu
      Ai impresia ca nu e permis? Anunti banca , faci contract in care specifici ca banii datorati se duc la banca si banca face hartie ca se obliga sa ridice ipoteca cand ii intra banii. E proprietatea ta.

      00
    • @s
      Daca mai ai cui vinde și daca mai scoți pe el suficient cat sa acoperi principalul. Daca ai cumpărat în 2008 cu 120k mai.vindeai în 2010 cu 60k și banca te intreba de diferență adică scoate banii din piatra seacă. Situația se va repeta acum (excepție.darea în plată)

      00
    • depinde când, unde și ce ai cumpărat.
      am cumpărat în 2010 cu credit apartament cu 2 camere în bucurești pe bulevard principal la 5 minute de metrou (5 minute fac eu, nu 5 minute de anunț imobiliar) cu alte câteva plusulețe la descriere; la sfârșitul toamnei anul trecut m-am mutat în alt oraș din motive de job.
      nu am închiriat apartamentul din motive personale. da, momentan situația financiară e dubioasă din acest motiv, dar primesc ajutor de la părinți, dar se va remedia într-un viitor previzibil (era previzibil încă de când m-am mutat) și apropiat.
      dacă l-aș fi închiriat cu contract chiria ar fi acoperit rata lunară plus impozitele pe venitul din chirie, și ar mai fi rămas un pic cât să acopere măcar impozitul pe proprietate și asigurarea și m-ar fi scutit de anumite cheltuieli (cea mai mare parte din întreținere). dacă aș fi închiriar nu aș mai fi avut nevoie de ajutor de la părinți și mi-ar fi fost mai bine financiar, dar a fost o alegere strict personală.

      mi s-a iviat chiar și ocazia să-l închiriez la negru cuiva cunoscut (persoana era ok cu varianta ”la negru”), într-o manieră care ar fi rezolvat inclusiv motivele personale indicate mai sus, iar chiria pe care aș fi cerut-o ar fi acoperit rata, impozitul pe proprietate și asigurarea. chestiunea a picat din motive de covid. nu știu cum va continua, dar nu mă arde.

      poți să pleci fără nicio problemă, chiar dacă ai o proprietate într-un anume loc dacă:
      1. venitul pentru care pleci acoperă rata, chiria, cheltuielile apartamentul proprietate și celui în care vei locui în altă parte cu chirie plus un standard de viață cel puțin egal.
      2. imobilul proprietate îți poate aduce o chirie cel puțin egală cu cheltuielile generate de acea proprietate (rată, impozit, asigurare, etc) și găsești un chiriaș decent. și dacă ai cumpărat cât de cât cu cap, cel puțin în bucurești și/sau orașe mari n-ar trebui să ai probleme sub acest aspect.

      00
    • ps. dacă-l vând acum, acopăr creditul fără probleme și mai și rămân cu banii pe care i-am dat pe rată și îmbunătățiri în perioada asta. cel mai mic preț la ceva similar în aceeași zonă pe care l-am văzut recent pe site-uri de imobiliare este cu 1-2.000 euro mai mare decât cel cu care l-am cumpărat eu (creditul a fost pe mai puțin decât prețul total).
      deci și dacă-l vând nu rămânc cu pagube.

      00
    • @flat
      Alea sunt exceptii. Si chiar in cazul lor, nu te poti plange de 30 de ani, pentru ca mai prinzi cateva cresteri sau bule in atat de mult timp.

      00
  14. Mor cu Romanica asta, tara saraca, mentalitate de oameni saraci. Un apartament acolo poate o casa si dupa gata ma distrez, fut banii si nu ramane nimic dupa mine.
    Ma uit la seria asta la americani: https://www.youtube.com/watch?v=6bi2XvD0eXw&list=PLdKdL0iSSpgqXrxL9yOf3iPMd2WS6kCon&index=20
    si cu totul alta gandire. Viata e o continua afacere pentru ei.

    00
  15. Un tov de-al meu cand s-a mutat in Germania s-a dus direct si-a luat casa. Credit la banca, cu avans. Contract de munca frumos. Nu a stat in chirie decat 3 luni pana a gasit casa.

    Ce e drept s-a mutat cu tot cu 3 kinderi si nevasta. Si a zis direct aici ne mutam aici ramanem.

    Cand ia zis consoarta eu vreau inapoi in Romania ia zis, „daca vrei sa te intorci in Romania du-te. Nu te tin”. Si nu a mai plecat nimeni nicaieri.

    00
    • Bai ce ghinion si pe ala, cate a facut si tot n-a scapat de ea!

      00
    • Ntz Ntz, cum i-a dat lui banca in Germania credit pentru casa asa direct cand nici cetatenilor nu prea le acorda. A zis raiffaisenu , „asta-i roman deala bun din ardeal no”

      00
    • Depinde de o multime de conditii. Nu poti generaliza nici intr-o directie, nici in alta.
      Am avut multi fosti colegi (romani) care au primit credit si si-au luat apartament sau casa in Germania. Si nu aveau salarii prea mari, dar au vandut ce-aveau prin Romania.
      Elementele cheie: ce avans dai si contractul de munca (neaparat nedeterminat, cu perioada de proba absolvita). Daca nu ai un salariu prea falnic, avansul e decisiv.
      Daca ai salariu bun, banca accepta si un avans mai mic. Oricum niste zeci de mii tot trebuie sa ai pregatite, care se duc in „gaura neagra” (taxe notariale, comisionul agentului imobiliar, taxe de achizitie proprietate la stat, taxe cadastrale – in functie de valoarea locuintei si de procentul perceput de fiecare Land, ajungi la 40-50.000 foarte usor. Si banii astia ii platesti inainte sa primesti cheile). Cu avans cu tot, calculeaza cam cat trebuie sa fii pregatit sa dai.
      Or, cine are astfel de sume disponibile prezinta incredere in ochii bancii.

      00
  16. E incredibil cum de atatia ani se vorbeste despre argumentul asta, dar, evident, partea cea mai importanta se pierde in neant:
    Chiria e buna cand pe langa suma pe care o platesti poti sa mai pui deoparte inca o chirie (hai, chiar si jumatate).
    Si uite asa, peste 5-7ani, renuntand la alte cheltuieli ce nu-s necesare (gen masina), daca mai faci si o nunta si iti raman 5-10k, te-ai trezit ca poti cumpara un apartament cu un avans de 50% sau chiar mai mult (iar avans mare inseamna rata mai mica sau la fel de mare dar 15-20 de ani de plata in loc de 30).
    „Da’ nu pot sa strang” e foarte relativ: stiu oameni care castiga 15.000 de lei pe luna per cuplu si vor mai plati rate la casa + masini inca vreo 10-15 ani (au deja vreo 10), pentru ca, citez, „fara rate nu ai cum sa cumperi nimic, da’ nimic, pe cuvantul meu!”

    00
    • dacă acel cuplu are copil/copii și vor o bonă, poate o școală privată, un standard un pic mai sus în viață (în unele medii contează cum arăți, ce haine/ceas porți, etc)….

      00
  17. atentie comentariu nepopular. :)
    cred ca chiria va predomina in viitor. detin si eu apartament ca sa nu fie asta un motiv de atac.

    Motive: avem nevoi diferite in viata in functie de moment. O singura proprietate foarte greu si doar pt aia de alt nivel satisface toate nevoile.
    Cand suntem tineri vrem apartament cozy 1-2 camere in centru aproape de distractie.
    Ne casatorim ne mai trebuie o camera.
    Apar copii alte nevoi + aproape de scoala.
    Pleaca copii vrem loc mai linistit, poate si o gradina si nu avem nevoie de extracamere necesita un cost de intretinere. Cand vin ei in vizita o data la 3-6 luni pot sta linistiti cu familia lor la un hotel.
    Stiu se pot face asta si prin cumparate, doar ca e mai greu si teoretic in fiecare casa investesti emotional o gramada prin amenajare. E mai greu sa o vinzi

    Ceva asemanator cu cloud-ul. Folosesti doar ce ai nevoie si cand ai nevoie.

    Citisem undeva ca tinerii din ziua de azi nu mai vor proprietati si masini (constructorii de masini erau foarte suparati), nu mai retin motivul, dar poate ei sunt mai luminati si noi am ramas cu mentalitatea veche din 1900 :)

    00
    • ”tinerii nu mai vor”. nici noi când eram tineri nu voiam musai case și mașini (bine, cei mai mulți în România voiau și mașini când erau tineri). între timp am îmbătrânit, o să îmbătrânească și acei tineri.

      00
    • Tinerii de acum nu au prins anii 80 si erau prea mici (sau nu erau)in anii 90. Deci nu au avut frustrarile celorlalti (criza din 2008 a fost, pentru marea majoritate, o gluma fata de era 1980-2000 in Romania)

      00
    • Tinerii nu vor proprietati (casa, masina etc.) pentru ca nu vor responsabilitati. In aceasta categorie intra si casatoria si copiii. E mai simplu sa zici ca nu vrei, ca nu iti trebuie, ca nu mai e la moda si scapi de responsabilitate.

      Intr-adevar, nu poti sa fii proprietar din primul salariu, dar poti sa ai o perspectiva si o dorinta de a fi mai tarziu in viata.

      Lucrez intr-o firma de IT, iar majoritatea celor pana in 25-26 de ani nu au permis. Baieti, ma refer. Si cand i-am intrebat cum fac cand ies cu vreo fata in oras, ordinea raspunsurilor a fost cam asa:
      – „folosesc Uber” (ok si ce faci daca se retrag din tara?)
      – „metrou / tramvai” (gagica-ta vine cu fusta si pe tocuri si tu o plimbi cu 66 langa un boschetar pisat pe el)
      – „noi nu prea iesim”
      – „conduce ea”
      – „suntem impreuna din liceu si nu conteaza”

      Si mai surprinzator este ca femeile din firma cauta sa isi cumpere casa/apartament, ele fiind in relatii de lunga deruta. Si cand le intreb de ce nu se intereseaza prietenii lor, toate zic „pe el nu-l intereseaza”.

      Ceea ce vreau sa punctez este nivelul mare de letargie si dezinteres care este prezent in generatia „millenial”.

      Pe de alta parte, fiecare generatie a fost criticata de cea precedenta.

      00
    • NOU
      #74

      Normal ca pustiul nu vrea masina. O ia pe-a ma-sii…

      00
    • @soldatul: Nu vad problema la a iesi in oras fara masina. Daca vrei sa iesi din oras, da, e greu fara masina si in cazul asta se justifica. Dar doar pentru iesit in oras (eu inteleg prin asta la un bar/club) masina e cel mai prost mijloc de transport pentru ca: 1. stai si cauta parcare, 2. eu cel putin vreau sa beau cand ies 3. Uber nu pleaca nicaieri.

      00
    • „tinerii nu mai vor” pt ca stau cu parintii pana 30+ ani, ne ducem spre modelul Italiei.

      Cand ai acoperisul parintilor, mama spala si da papica normal ca o arzi boem…

      00
    • NOU
      #77

      apropo de carnet, zicea gacica-mea asa, in treacat, ca daca nu aveam permis nici nu se uita la mine…

      00
    • nu îi mai da la ochi, mane…

    • @soldatul
      Ca milenial din asta (dar mai inspre limita de vechime a generatiei) tot ce ai spus acolo ca puncte negative le vad ca pozitive. Absolut tot.

      00
    • @soldatul Iti dau dreptate ca tinerii se feresc de responsabilități si ca a avea carnet este un skill util in viață si un avantaj, dar exemplu cu mașina in oraș este prost ales. A avea mașină in oraș(chiar si electrica) într-o lume modernă ar trebui descurajat pana sa ajungă sa fie stigmatizat pentru ca este pur si simplu cea mai ineficienta metodă pentru a-ți satisface nevoia de a te transporta.
      De asemenea 25 de ani este limita de jos a ceea ce este considerat millenial, dar datorită factorilor locali cred ca la noi se poate împinge mult limita.
      Generația următoare: gen Z care are între 25 si 8 ani ar trebui sa fie exact pe ceea spui tu: fara carnet, amână deciziile importante pana mai tarziu deoarece cresc mult mai protejați, amână relațiile pentru ca interacționează mai puțin și viața virtuala este mult mai ușoara și mai puțin stresantă și cu mai multe recompense.

      00
    • – “folosesc Uber” (ok si ce faci daca se retrag din tara?)

      Nu știu. Poate apare un serviciu d-asta care se ocupă să mute oameni din loc in loc cu masina. Uite, sa suni la ceva numar sa chemi o masina sau, ca tot e 20 20, sa ii chemi pe aplicatie. Si masinile alea sa fie dedicate activității asteia.
      Nu stiu cumnse descurcau oamenii preUber

      00
  18. Este o dezbatere veche si mereu sunt paeri pro si contra, pentru mine este evident ca proprietatea este mai bun decat chiria in 90% din cazuri insa in ecuatia asta se omite factorul uman.
    Pentru tocilarul clasei viata e plictisitoare – face scoala, liceu, facultate, job decent, nevasta, copil, casa – plictisitor. Pentru smecherul clasei viata arata ceva de genul – chinuit prin scoala, poate terminat liceu sau scoala profesionala, facut niste invarteli, schimbat 5-10 joburi in diferite domenii(combinatii), cateva relatii, poate copii, un divort si toata lumea ii e potrivinica.
    Exista o categorie de oameni care cumpara bmw din 96 si ghiul de aur ca asa considera ei corect, din varii motive.
    Nu e o paralela, doar spuneam ca sunt diverse categorii de oameni care vad viata diferit.
    E simplu e analizat: la o chirie de 300 de euro rata la banca e undeva la 200 de euro, 50 de euro sunt cheltuieli diverse gen impozit pe casa, pe profit, intretinere, asigurare, reparatii si 50 de euro reprezinta profitul net al proprietarului. Din aia 200 de euro rata la banca 50-100 de euro reprezinta plata concreta a soldului (in functie de dobanda si termen). Pe scurt, daca iti cumperi apartamentul pe care il inchiriezi cu 300 de euro platesti lunar 250 de euro din care in fiecare luna 50-100 de euro se duc in plata apartamentului, ii poti considera suma economisita.
    Astea sunt calcule reci insa intre 20 si 30 de ani ai o groaza de oameni care nu au o directie in viata, nu stiu ce vor sa faca, nu au un plan, traiesc aproape de la luna la luna si se hranesc cu continut online (vloggeri, calatorii online, influenceri pe instagram etc). Ei sunt spirite libere, nu stiu unde vor lucra maine, cat vor castiga, cum arata viata lor dupa 5 ani si totul se rezuma la „experiente traite azi, vdem noi ce maine”.

    00
    • >>intre 20 si 30 de ani ai o groaza de oameni care nu au o directie in viata

      Asta e o mare problema. La 20 mai e cum mai e, dar la 25 deja nu numai ca trebuie sa ai directia clara, ci deja sa fie tempomatul pus. Daca ai ajuns la 30 e dezastru, deja nu mai esti boem sau smeker, esti doar inca un ratat.

      00
  19. Stiti cum e asta cu bula imobiliara si asteptatul?Ai mei aveau posibilitatea in 2001 sa mai cumpere 2 apartamente pentru mine si fratemiu ,sa avem unde sta cand plecam de acasa. Nu au cumparat,asteptand sa se sparga bula aia imobiliara care „se intampla” atunci. Daca va uitati prin presa locala,preturile crescusera cu 30% in brasov in perioada 2000-2002.
    Nu au cumparat,in conditiile inc are un apartament decent era 8000 dolari.
    19 ani mai tarziu,cu tot cu inflatie si salarii mai mari si orice vreti voi ,preturile tot sunt mult mai mari. Ce insemnau atunci 2 apartamente cu 2 camere,acum nu mai reprezinta nici macar avansul la o garsoniera.

    00
  20. Eu stau in chirie, ca inca nu am bani aici sa cumpar ceva. E aprox. OK, rusoaica de la care inchiriem nu ne streseaza, casa e faina. Drept e ca nu intentiona sa o inchirieze, asa ca arata mult peste cotetele care se dau in mod normal pentru ‘investitii’.

    Deci chiria e OK, pana inca nu ai banii pentru ceva al tau. Sau pentru avans, ca inca nu sunt milionara. Majoritatea unitatilor de inchiriat sunt niste grajduri, cu cele mai proaste chestii puse in ele, ca doar nu te apuci de prost sa bagi ce e bun.

    Am semnat pe un an, iar contractul expira peste 2 luni. In mod normal ar putea creste cu pana la 6% pe an (ca cica asa e legal), dar speram sa o ducem mai jos cu 2-300 de dolari, ca piata tocmai pica in bot cu criza asta noua. Suntem inca in discutii. La 3000 de dolari cat dam pe luna in acest moment (suntem 2 familii, ca altfel era durere), platesti lejer mortgage pentru unitatea respectiva si ramai si cu niste bani in mana.

    Asa ca planul este ca, daca mai prindem un pic de cheag in 4-5 ani, vindem in Romania niste chestii si intram la o ipoteca. Nu vad de ce as plati jde ani ampulea chirie cuiva, cand pot da mai putini bani la banca si sa aiba fata casa ei. Daca am putea sa o ajutam sa nu ajunga la 20 de ani cu rate pentru facultate si apoi datorii pentru casa, putem spune ca nu am trait chiar degeaba.

    • era tare greu sa scrii locatia unde stai in chirie? crezi ca toata lumea pe aici stie cine esti si unde locuiesti?

      00
  21. 2008. Perioadă de tristă amintire imobiliară.
    Context: angajat din primul an de facultate, casier, operator call center, trainer (formator), la privat. Ea la fel.
    După 3 ani de stat la cămin studențesc, și 1 an de stat în chirie, am cumpărat împreună cu prietena (doi ani mai târziu a devenit soția) un apartament în București, mic, scump, dar aproape de metrou, Mall, supermarket, etc. Credit în Euro, avans 25%, mutat, renovat (aprox 10000 Euro – bani de la părinți).
    După 2 ani, plecat înapoi în orașul natal (oportunități, mediu privat, antreprenoriat) unde am locuit iar în chirie. După un alt an, sătui de birocrație, corupție și în general de ceea ce era în jurul nostru, am ales Marea Britanie.
    În Marea Britanie am început de jos, salariu de 1200 Lire fiecare. În fiecare lună am avut grijă să punem cel puțin 200 lire deoparte. Salariul a crescut, la fel și suma economisită. După 4.5 ani de plătit chirie, în 3 orașe diferite, am cumpărat o casă, avans 15%, credit pe 30 de ani. Rata lunară este de 750 de Lire. Chiria, în ultimii doi ani, a fost 725 Lire (casă, în altă zonă decât Londra).
    În tot acest timp, apartamentul din București a fost locuit de chiriași. Ca să vă faceți o idee, rata lunară pentru credit, în ultimii 3 ani, este stabilă la 238 Euro. Chiria aduce lunar, în medie, 300 – 350 Euro (chiria o încasăm în Lei, am considerat că e mai ușor pentru chiriași și pentru relația cu ANAF, nu suntem nevoiți să schimbăm în Euro).
    Pentru cei interesați de principiile pe care le-am aplicat pentru economisire:
    1. Câștigă mai mult decât cheltui (dacă simți că nu ai cum să câștigi mai mult, vezi cum poți să cheltui mai puțin)
    2. Disciplina ajută! Nu, nu ai nevoie de toate chestiile alea care costă bani, indiferent dacă sunt ieftine sau scumpe. Buget fix pentru chirie, mâncare, utilități, distracție + o sumă lunară la discreție – habar nu am pe ce am cheltuit atât – dacă ai noroc, se reportează. Luna viitoare o să ai mai mult. Dacă nu, nu. Oricum era trecută la pierderi
    3. Același produs, dar fix același produs, câteodată apare la un preț mai mic. Telefon, Laptop, abonament la internet, haine de firmă, bilete la film – Black Friday, 2 la preț de 1, reduceri de sezon, puncte de fidelitate, etc.
    4. Vacanțe frumoase, dar nu luxoase. De exemplu, Malta, Spania, Italia. Prima vacanță la 4 luni după ce am cumpărat casa a fost în Dubai. Din inerție, încă economisim bani, și am decis că e momentul să alocăm mai mult pentru vacanță.
    4. Planificare și răbdare.

    Calculul meu spune că am ales bine atunci când am cumpărat, iar chiria ar trebui să fie opțiunea mai bună doar atunci când strângi bani pentru casă sau când vrei să te muți des din loc în loc până găsești o zonă care îți place.
    A fost greu, dar merită. Și numai din perspectiva faptului că atunci când ridic ochii din monitor văd grădina casei și nu pereții apartamentului.

    00
  22. Inchiriez de vreo 9 ani, am schimbat cred ca vreo 7 apartamente in doua orase/tari.
    Nu regret faptul ca nu am facut un credit si cumparat apartament pana acum.

    Ma gandesc sa cumparam ceva in urmatorii 3-5 ani, daca situatia va fi favorabila si vom gasi ceva pe gustul nostru. Doar ca momentan preturile sunt extrem de mari, cel putin in zona unde locuim sau zone apropiate, undeva la 7-10,000 euro m2 (pentru cele mai ieftine).

    Plus ca mai toata lumea vorbeste de cat de mare e bula imobiliara aici. Deci vedem ce va aduce viitorul.

    00
    • Momentan unde locuim contractul de inchiriere e valabil pe termen nedeterminat. Chiria creste la fiecare 18 luni cu 4%.
      Situatia e destul de confortabila si nu avem motive sa schimbam asta.

      00
  23. Cele 3 motive principale care ne-au determinat să cumpărăm (nu în România):
    – în orașul unde locuim chiria unui apartament de 3 camere e fix cât rata / diferența fiind că în contractul de închiriere se stipulează că prețul chiriei va fi ”adaptat” pieței imobiliare la fiecare 2 ani. Adică va crește, că de scăzut chiriile încă n-a auzit nimeni (nu într-un mare oraș sau în localități limitrofe, care permit naveta cu metroul ușor)
    – acea mică prevedere din orice contract de închiriere care-i dă dreptul proprietarului să te dea afară dacă aduce argumentul că are el însuși nevoie de locuință. Cu preaviz de 3 luni, dar e perfect în litera legii. Pățit asta cu ani în urmă. N-a fost fun.
    – nu întinerim. Să plătești chirie pensionar fiind, nu e tocmai de dorit.

    00
  24. Si daca ai imobiliarul tau rezidential poti sa-l faci praf in interior fara sa dai socoteala. E si asta important. Da, la inceput te porti cu manusi, ca e al tau. Dar dupa aia, cand trece luna de miere, e si asta o chestie, ca poti sa-l maltratezi cum vrei tu :)

    00
  25. Este destul de greu sa faci o comparatie decenta intre vest si Romania: romanii sunt platiti in lei , insa totul este raportat la euro, iar bancile ce ofera credite in Romania sunt puse pe jupaneala (mai sunt banci romanesti, si oricum o sa iti explice ei tacticos cu riscul de tara, cum se imprumuta de la bancile mama…vrejeli sa justifice jaful ce il fac sa isi tina profituri in tarile de origine), pai una e sa iei credit in euro cu 1.25% cu asigurare inclusa(incapacitate de munca totala, gata, asigurarea ramburseaza creditul si esti proprietar, ai concediu medical mai mult de 3 luni, gata asigurarea plateste ratele) si una e sa ai credit la 5.25% in euro in conditiile in care tu castigi in lei.

    Overall, cred ca e bine sa achizitionezi ceva, in orase mari, ce isi mentin valoarea, mai e de notat ca i Romania se inchiriaza bunuri fara contract(big mistake pt mine e alegerea perfectan ai contract, clauze, platesti impozit, dar chiriasii sunt seriosi, responsabilizati si stau minim 18 luni), fara anaf, impozite, si atunci se mai plateste cate o rata eludand taxele si participand la evaziunea fiscala #ce facestatul pt mine#vreau o tara ca afara

    00
  26. Eu am facut interviuri de angajare in perioada asta. La cate am vazut… absolut toti cei veniti la angajare erau intre 40 si 50 de ani. (Eu am 32). Cu joburile in somaj tehnic cu putine perspective de relansare… cu contractele pe terminare.

    Toti cu rate la casa, toti cu familie si copii. Pentru toti jobul presupune relocare… toti vor joburile ca sunt disperati dar chirie noua, drumurile, nu te lasa mai cu nimiv desi salariul e okish.

    Daca aveau chirii se mutau… si aia e. Oamenii sunt prea legati de lucrurile astea materiale… baga bani in mobilier si aparatura… nu vor sa-si dea casele in care au investit sentimente, in chirie. Si te uiti la ei cum se sinucid financiar pentru motive stupide…

    00
    • ca sa vin cu completare: am apartament mai cumpar unul cel putin unul anul asta, nu am rate si stau in chirie, momentan.

      00
    • Cum ai ajuns sa afli ca au rate si copii, in cursul unor interviuri unde, presupun ca se doresc aflate alte lucruri ?
      Ca daca au familie sau nu, presupun ca doar uitandu-te dupa verigheta.

      00
  27. Lecții online?

    00
  28. Chiar îmi lipseau podcasturile pe același model.
    Oare de ce nu primesc notificări de la commenturi știe cineva care este misterul chiar dacă am bifat să primesc notificări?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile