Luminița s-a dus la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. A terminat în 2008, într-o perioadă destul de nasoală pentru afaceri. Dar nu a pierdut timpul, și-a găsit de muncă, și, după ce a muncit un an ca secretară, i s-a părut că un master o va ajuta și mai mult în carieră, și a mai pierdut un an cu asta. Luminița lucrează de un an ca și casieră la Kaufland.
La prima vedere, Luminița e o vacă încălțată (e fană Badea și Nickelback), care a făcut o facultate degeaba, și dacă tot nu își găsea de muncă s-a gândit să facă și un master.
În timpul ăsta, eu nu găsesc un tapițer, iar vecinii de vizavi nu găsesc bonă pentru cei doi copii, nici măcar din astea, cu master în Managementul Afacerilor.
Citiți acest superb articol despre cum școala românească produce tâmpiți. Citatul principal este:
Şcolile şi universităţile funcţionează pur şi simplu pentru ca personalul lor (didactic şi nu numai) să-şi încaseze salariul şi, eventual, să mai beneficieze de nişte “suplimente” de venit. Atât şi nimic mai mult.
Facultatea m-a ajutat la un singur lucru: sa imi gasesc un job in alta tara. Pentru ca aia se uita daca ai sau nu facultate, iar in tarile unde ai nevoie de permis de munca, ca sa vii ca si „highly skilled immigrant” trebuie sa ai facultate terminata. Ce fel de facultate, e mai putin important.
A fost o investitie, dar sper sa fie una cu un ROI foarte mare
despre ea vorbesti, da? https://www.facebook.com/luminita.socaciu
Eu totusi sper ca numele asta sa fie inventat si sa nu fi mers atat de reparte incat sa arunci cu gunoi intr-o persoana doar pentru ca e casiera la un magazin si a facut o facultate. Asta dupa ce tot tu promovai intr-un articol precedent lozinca „nu mi-e rusine sa…”.
Mi se pare cel mai josnic lucru pe care cineva il poate face – sa emiti judecati bazate pe citirea unui CV. Dar inca o data sper ca ai inventat numele si CV-ul doar de dragul expunerii unei idei.
@jiji: te-ai aruncat ca rața la muci.
In articolul ala mai sunt niste afirmatii interesante, de exemplu ca pe scolile „bune” ar trebui sa se scrie deasupra usii de la intrare „pregatim pentru Germania (Franta, UK, SUA)”. Si mai zice si despre excesul de matematica (care vine de fapt din comunism, de cand aveam nevoie de ingineri pentru industrie), despre cum un copil de 14 ani nu are cum sa stie sa se raporteze la viata si la societate fiindca scoala l-a evaluat numai dupa excercitii la matematica si la gramatica, despre materia in exces (cu una dintre surse in coruptia din spatele industriei manualelor, culegerilor, caietelor speciale si evident a meditatiilor), etc. Ma gandeam ca toti suntem de vina pentru asta: trecem prin scoli, suferim si injuram insa imediat ce ne vedem cu diploma in mana vrem sa tragem cortina si sa uitam tot.
Am citit articolul menţionat chiar în ziua în care a fost postat. Sigur, multe lucruri spuse sunt adevărate, dar, ăsta e un defect al meu, atunci când văd scris „vre-un” sau „vre-o”, mă apucă greaţa.
Revin: cât despre „citatul principal”, cum l-aţi numit, pot spune, ca unul care e în sistemul de învăţământ, că e absolut corect, din păcate.
@Bogdan Enescu
acuma chiar „greata”? daca el a gresit cratima, dumneata ai gresit termenul.
Toate bune si frumoase pana la paragraful cu „eu caut tapiter..”. Tipa repsectiva lucreaza ca si casierita, asa ca nu e vina ei (sau a celor ca ea) ca nu exista bone pe piata de munca. Chestia aia poate sa fie idee pentru alt articol, dar n-are legatura cu articolul de fata.
@androidul cu sobolani
Probabil aveţi dreptate, îmi cer scuze. Problema e că e un sentiment extrem de neplăcut atunci când eşti de acord, pe fond, cu o opinie postată pe net, iar cel care o postează comite greşeli de gramatică sau de ortografie. Adică scriem un articol în care spunem cât de proastă e şcoala în România şi aratăm că, da, şi noi am făcut şcoala asta, aşa că, ne scuzaţi, mai greşim….?
Din intamplare, si eu am terminat SE la UPG Ploiesti, in 2011. Am avut atat de multe sanse in Romania de am ajuns afara :). Am avut proasta inspiratie de am ales SE, dar am avut buna inspiratie de a nu face masterul. Am prieteni cu master pe SE care nu gasesc de munca. De 3 ani tot cauta. Poate au nesansa, sau poate nu exista ceva.
Facultatea e pentru „statistica”. Lucrez ceva ce nu are legatura nici 0.2% cu studiile. Momentan, tac, inghit in sec, regret dar ..€.. De ce zic momentan? Pt ca vreau sa invat nenorocita asta de limba, si apoi sa fac ceva studii aici. Greu, dar voi muri incercand.
Profesorii stiu cum sta treaba, dar tac marlanii.
In 2006 am cunoscut un tip care avea 30 de ani, era soferul unui director si student in anul 1 la drept la o particulara oarecare. Intre timp, tipul a terminat facultatea dar este in continuare soferul aceluiasi director.
Mulți fac facultate și apoi umrmează master, fiecare din propriile sale convingeri. Nu cred că aceștia așteaptă replici de genul, celor pe care tu le oferi în acest articol. Dacă te pricepi la materia de autopromovare, de ce să nu le propui și altora, să ronțăie din pesmetele tău ”deștept”. Te invit până la urmă, să mergi în politică și să restructurezi sistemul pentru a oferi șanse tinerilor specialiști, să se relizeze la ei în țară.
@AMlia, eu nu ziceam ca facultatile din romania cu reputatie. Ziceam doar ca birocratic vorbind, mi-a dat sansa sa ma duc ca „highly skilled worker”. Evident la la interviu n-a avut nimeni treaba cu ce facultate am facut.
@sin
Reputatia scolilor romanesti s-a dus pumei de suflet. Daca vrei acces intr-un sector de inalta calificare, diploma aia are valoarea zero- o sa te intrebe mai degraba ce stii sa faci si cum. In IT de exemplu ( domeniul meu, nu pot vorbi de altele) diferitele certificari sunt mult mai importante decat diploma… daca nu e cel putin MSc, si experienta dovedita conteaza mai mult decat bucata aia de hartie.
@Ovidiu Militaru: Ca fapt divers, poate directorul si-a concediat acum juristul si in drum spre serviciu si alte treburi, apeleaza la sofer ca sa nu mai piarda timpul pe la birou. :))
Problema cu invatamantul care nu produce ce trebuie nu este specific romaneasca.
legenda cu „te duci la facultate ca sa ai o slujba mai buna” e un mit universal mostenit de la boomers- si ia uite ce zice nenea asta
https://thelastpsychiatrist.com/2017/11/hipsters_on_food_stamps.html
Multe victime pe aici…
@Robintel
Pentru ca e starea naturala a multora. A fi victima inseamna ca esti scutit de responsabilitatea de a te lua singur de turul pantalonilor si-a te ridica din rahat.
E o conditie psihologica
@alin ch: desigur, pentru un contract de sute de mii de euro ceri parerea unui om cu experienta 0. Iar soferul studiaza contractul in timp ce conduce masina, corect?
Vorbeam cu un fost coleg de facultate, mi-a povestit el cum dupa 3 ani de munca in doua companii auto a reusit sa se angajeze inginer pe un salariu de vreo 1500 de euro intr-o alta companie. Apoi mi-au spus altii cum taica-sau a dus 5 tiruri de marfa in Olanda pentru firma respectiva, asa in semn de apreciere, fara nici un ban.
Fapul ca ai o diploma nu te face un fel de semi-zeu. Mai trebuie sa fi capabil sa te orientezi, sa te adaptezi lumii in care traiesti.
Cunosc pe cineva care a facut o facultate de mana a doua… cred ca i s-a dat calificativul C sau D, a copiat, nu s-a dus la toate cursurile si are un loc de munca in vanzari care ii ofera un salariu de aproximativ 2000 de lei, nu stie limbi straine, insa uite ca poate …
Si alti practic, nu au reusit sa faca nimic nici daca au fost mai silitori, imi venise una intr-o zi ca ea a facut programarea doar ca nu-i place si uite asa… e invatatoare de informartica…
Întâmplarea face că eu am doar liceul absolvit şi am o slujbă care teoretic sau conform standardelor corporatiste ar necesita facultate şi am un salariu destul de măricel pentru România. Contează foarte mult şi cum te descurci în viaţă.
O poplatie educata, bine informata, cu spirit critic, dispusa sa puna sub semnul intrebarii tot ce aude, nu deserveste nimanui. Adica guvernului, bisericii, etc. Cu cat mai prosti, cu atat mai usor de tinut sub control.
@AMLia: Tin sa te contrazic olecuta.
De exemplu, Vodafone nu angajeaza la departamentul tehnic fara sa fi terminat o facultate cu profil informatica. Alte certificari nu sunt bagate in seama fara aceasta facultate. Poti sa ai tu Cisco si ECDL-uri nenumarate
Si da, poate sa fie inclusiv una dintre facultatile facuta la marile noastre Universitati: „Dimitrie Cantemir”, „Dunarea de Jos”, „Titu Maiorescu” etc.
@sin – bineinteles ca putin i-a interesat ce facultate ai facut desi asta iti poate spune cat de bine se descurca o persoana in conditii de stres si adaptabilitate insa daca te uiti pe topul universitatilor nici una din cele din ro nu e in top 500, macar.. oricum in universitatile din ro cursurile sunt jalnice, asta nu scuza studentii dar cam arata nivelul la care suntem si ce asteptari sa avem, plus ca acum ceva vreme am dat de un domn doctor in economie care nu stia ce e ala bitcoin, serios, ce sa mai astepti?!
plm, puteai sa dai blur la nume. Abordarea ta e de 2 bani.
@Bogdan Enescu
Ai face bine sa-ti înghiti greata. In loc sa discutam despre probleme – azi cea a lui Zoso, mîine altele – ne pierdem în detalii irelevante. Altfel, problema de care te plîngi, e mult mai complexa decît grata ta monumentala. Eu de exemplu (si nu-s caz singular) am învatat la scoala cu vre-un. Asa am invatat, asa e corect pîna mor. Nu o sa devina subit incorect ce am învatat doar pentru ca trei babalîci de le curge scuipatul din gura s-au întrunit la Academie într-o zi si au hotarît ca de azi se scrie altfel. Asa ca daca nu suporti, nu citi. Problema nu e celor care scriu cu într-o si u î din i, ci a ta si a celor ca tine.
Si on topic. Din pacate e fix cum spune citatul din articol. Trist.
Foarte bine zis, daca ne-am vedea locul si am trece la joburi mai adecvate poate as gasi si eu o bona romanca.
@Dan
Scuza-ma, am senzatia ca nu vorbim chiar despre aceleasi lucruri. Eu nu ma refeream la sectorul IT din Romania, pentru ca nu il cunosc decat in mica masura. Cum Sin vorbea despre faptul ca diploma l-a ajutat sa-si gaseasca o slujba in strainatate, la asta ma refeream si eu, din experienta aici. Cred ca numai in Romania ar considera cineva un ECDL ca fiind relevant pentru IT.
Ma refeream la certificari ca Brainbench sau ICAD.
Aici e o notiune gresita a verbului a invata.De la comunisti a ramas ideea ce se perpetua si azi ca daca inveti o sa ai o slujba buna si bani sa duci o viata linistita.Mai corect in ziua de azi este sa inveti sa te descuri ca sa poti duce o viata decenta.Scoala nu ne invata asta,iar parintii ne protejeaza excesiv si se ajunge la 30-35 de ani fara sa fim in stare sa mergem la un doctor singuri,dar sa ai tupeu sa mergi la un interviu sa iti promovezi calitatile.
@zoso: nu e o rusine sa muncesti indiferent de calificare. Eu cred ca e o rusine mai mare sa stai pe banii parintilor la 30 de ani.
OT: diploma de facultate la noi in corporatie e fix pix. Eu n-am una si totusi am al 3-lea salariu din IT.
@Florin Samareanu: nu despre rușinea de a munci era vorba aici. vezi comentariul #4.
in fond alegerile din viata ta depind in cea mai mare parte de tine… PS> mai trist e ca probabil a platit si taxa la facultate pentru cei 5 ani pierduti alela…
Drajilor, ce mai tura-vura, in Ro nu exista cultura muncii. Pe mine ma si distreaza cum sunt toți manageri, IT-isti, injineri etc:) Romanii sunt Jack-of-all-Trades, dar cand ii pui la treaba, se uita ca rama la bordura!
Vali, nu stiu, dar poate ești tu prea subtil pentru mine! Spune-mi ca nu atingi o problema serioasa-lipsa celor care stiu bine o meserie care nu necesita”scoli inalte”- făcând misto de faptul ca scolitii lucrează in magazine ca si vanzatori! Daca da, ești la 50%-50%!
Personal, diploma mea de facultate din Ro a contat la partea tehnica cand am plecat din tara. Atat. Well, daca ai terminat MIT, Stanford, Caltech, UCLA etc. e alta poveste! Șansele ca sa fii angajat by default, doar pe baza resume-ului sunt foarte mari! Diferenta dintre universitatile de Top500 si cele românești, cu tot respectul, sunt imense!
@zoso: ce inteleg eu din articolul tau e ca respectiva e o vaca pentru ca ii place de Badea (de acord aici) si pentru ca a facut degeaba o facultate si un master (sau ce-o fi facut ea acolo) care au ajutat-o fix pix. Aici gresesti putin pentru ca pana in momentul cand isi gaseste ceva de lucru conform cu studiile nu e o rusine sa lucrezi, indiferent de calificare. Ca sistemul de invatamant scoate someri pe banda rulanta e o cu totul alta discutie. Plus ca nu e o noutate, se intampla de 1 deceniu.
cred ca Ken Robinson a pus cel mai bine punctul pe i
https://www.ted.com:443/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity
@Bogdan Enescu: Intrebari: (1) Ce credeti ca ar trebui sa scrie sus deasupra intrarii mari in b/h(u)? („Pregatim pentru…?”) (2) Pentru cine ati pregatit generatiile de olimpici nationali si internationali la matematica? Nu ne mintiti cu „pentru un spor de 5% la salariu” sau ca respectivii au reusit „pentru ei” (intr-un mod mult prea generic). Din punct de vedere al societatii romanesti unde e castigul? Cati mai sunt prin tara, platitori de taxe? A ajutat vreunul din ei la crearea de locuri de munca bine platite pentru… olimpicii judeteni la matematica, sa zicem? (3) Fiul dumneavoastra cred ca are acum 19 ani si probabil tocmai a intrat la facultate. Ce sperante de viitor aveti in ce il priveste? Exista „Romania” printre acele sperante?
A muncit ca secretara doar vreo 3 luni, nu 1 an.
Bogdan Enescu, si io am invatat cu nici-o si-mi pica prost noua ‘grafie’, dar asta este, unii nu au mai avut altceva mai bun de facut la Academie, decat sa strice unele chestii care chiar aveau sens (sau asa au reusit aia cu gramatica lor sa ne invete ca au sens).
Munca NU este rusionoasa. Am mai mult respect pentru fatuca asta care munceste, chiar daca sub-calificat, decat pentru loazele care cer somaj imediat ce au terminat studiile, ca nu le da nimeni post de director la Vodafone din prima luna. E plin peste tot in lume de oameni care accepta joburi sub pregatirea lor doar pentru a avea ce sa puna pe masa. Si atat timp cat la noi nu se fac imprumuturi de zeci de mii de dolari (pana peste suta de mii), tot sta mai lejer decat unul care s-a imprumutat pentru ‘college’ si acum da din colt in colt ca-i somer sau are un salariu mult sub cat ar fi necesar sa scape de ‘loan’. Si datoriile de studentie nu ti le sterge nimeni, nici daca declari faliment personal.
@jiji 4 si @radu 28 Nu aia este esenta articolului.
@Florin Samareanu 36 – Problema este ca nu-si va gasi ceva de lucru in domeniu oricat se va specializa prin master. Si asta trebuia sa stie de la inceput.
Din articolul de pe contributors:
Dacă la 18 ani trag linie şi fac socoteala, tot ceea ce pot să constate este faptul că şcoala nu le-a dat nimic, în schimb le-a luat nişte ani din viaţă. Majoritatea vor eşua în industria “fabricilor de diplome”, la capătul cărora destinul le va fi hotărât de hazardul unei rudenii, al unei cunoştinţe întâmplătoare, ori pur şi simplu de noroc.”
…
„Nu există .. nici o corelaţie între ciclurile preuniversitare şi învăţământul universitar şi nici între acesta şi cererea pieţei (atâta şi aşa cum e ea).”
@Dan: tin sa te contrazic. Eu am muncit la Vodafone in „departamentul tehnic”, ca sysadmin mai exact, cu „administrator sistem informatic” pe cartea de munca si nu aveam facultate terminata. Mai depinde si ce stii sa faci si cat esti dispus sa pui osu la munca …
Tester nu „aia” e esenta? Dar care este?
Mai conteaza care crezi tu sau zoso ca e esenta atata timp cat numele unei fete fara nici o vina e facut de rahat? Ea nu are dreptul la imagine? Doar voi aveti dreptul la emis judecati „de valoare”?
Sunt convins ca si Badea vede o esenta cand jigneste persoane la televizor cu o nesimtire fara limite.
jiji, fata-i „vinovata” din cauza ca nu s-a orientat bine. au fost perioada in care toti au facut dreptul, perioada in care toti se duceau la afaceri, perioada in care toti dadeau la farmacie. din astia toti 90% au terminat facultatile respective. si 99% din astia care au terminat habar n-aveau ce-au terminat.
@semeketh: nu, fata e vinovată că, deși nu își găsea de muncă în domeniul ei decât secretară, s-a gândit să facă și un master. diferență mică, dar importantă
am vazut destule filme pe net cu bone dezaxate.
la meseria asta te inhami daca iubesti copiii si vrei cu adevarat sa faci asta, nu ca n`ai alte optiuni mai bune de a te angaja si ai auzit ca o bona e bine platita.
Obsesia cu invatamantul superior nu este, dupa cum am mai spus, doar specifica Romaniei. In cazul in care linkul de mai sus nu s-a vazut https://thelastpsychiatrist.com/2017/11/hipsters_on_food_stamps.html
Recomand citirea cu atentie, si a partilor urmatoare.
De la boomers si Gen X exista o obsesie cu a merge la facultate, si o stigma atasata muncii manuale. Rezultatele se vad.
Adevarul trist e ca la ora asta o facultate poate fi o pierdere de timp si ani infioratoare daca o faci numai ca s-o faci. De asta se pune accent pe internshipuri, etc. Adica trebuie sa dovedesti ca n-ai facut-o doar pentru a avea o bucata de hartie.
In Romania existenta facultatilor particulare a dus la o devalorizare a invatamantului superior. Imi aduc aminte cand au inceput sa apara facultatile particulare- la inceput ( early 90’s) erau considerate ceva pentru aia care nu erau destul de buni ca sa ia la stat. Cand am intrat eu la facultate eram 50 pe loc la informatica.
Acum vezi toate vanzatoarele si electricienii facand facultati… pentru ce?
Fara doctorat nu o ia nimeni secretara
@ jiji Domnisoara este reprezentativa pentru un mare numar de absolventi. Slab pregatiti, nu gasesc de lucru in domeniu lor dar persista in specializari fara valoare. Asta se apropie si de definitia nebuniei, dar sa nu jignim, hehe.
Chestia asta imi aduce aminte de o gagica din orasul meu natal- dupa ce a picat de patru ori in anul doi la MA in Poli, sfarsise prin a fi ceva vanzatoare la o taraba in piata… vreo 10 ani mai tarziu aflu ca studia cu sarg Dreptul la ceva particulara.
Right…
Pana la urma, toti facem greseli, toata perioada mea de scoala fiind un sir lung de alegeri gresite, suficient sa depaseasca Ecuatorul. Dar, daca vezi ca nu merge, nu esti facut pentru meseria aia, nu gasesti, te apuci de altceva, nu mai insisti.
Sunt multe de spus, ideile imi vin dar sa acopere vre-o zece teme. Una a fost bine punctata de Visurat, cand a scris articolul despre talente. El spunea ca multi parinti nu se uita la aptitudinile si la capacitatea copiilor. Da, toata lumea este impinsa spre „scoli bune”, spre mate-fizica, trebuie musai sa fii doctor, inginer it sau avocat de succes. E ca si cum facultatea ti-ar garanta un post de director.
Impins de la spate, faci o facultate, neaparat intr-un domeniu „banos” si ajungi, dupa patru ani de invatat cu chiu cu vai, sa vezi ca lucrurile nu sunt chiar asa.
Posturile de sefi nu sunt pe toate gardurile, nimeni nu vine sa te aseze pe scaunul de „manager”, eventual sa faca dinainte o placuta cu numele tau scris in relief.
Iar ceea ce inveti in scoala este vax fata de ce intalnesti in practica si atunci descoperi ca, poate, nu esti facut pentru aia, ca mai trebuie ceva in afara de o memorie buna. Ori talent, ori o pila.
Daca nu le ai, renunti si te apuci de altceva, nu insisti in masterate, deja ai o lectie invatata. Omul destept nu este cel care nu greseste , pentru ca nu exista, ci acela care comite mereu o alta greseala.
Pana la urma, chiar daca esti dispus sa muncesti, fara diploma de studii superioare ai un mare dezavantaj. Cu greu poti sa treci peste aceasta idee preconceputa si sa dovesti ca stii sa faci poate mai multe decat cel cu diploma, este preferat cel cu diploma.
Poate de aici si toate aceste facultati de mana a doua…
Ar trebui sa inteleaga si HR-ul sa se uite la abilitatile omului din fata lor si nu la diplome…in ziua de azi nu mai inseamna nimic aceste diplome, trebuie dublate de practica.
Parerea mea
PS nu am facultate si sunt angajat la o corporatie pe 2000 euro salariu
@liviu berdila
Fiecare om face greseli. Ce nu pricep eu este urmatoarea chestie:
de ce mama dracului lasam copii care de abia stiu pe unde urineaza sa faca alegeri care le afecteaza tot restul vietii?
Societatea ar trebui sa fie putin mai selectiva in chestiile astea… sau cum zice Last Psychiatrist- de ce lasam copii sa-si risipeasca timpul si banii pentru diplome care le garanteaza somajul?
PLUS
Nu ar trebui poate sa ridicam stigma de pe slujbele manuale/semicalificate/tehnice?
Si nu cred ca asta e o chestie de mostenire comunista cum zic unii.
Coana mama a fost profesoara de liceu- de liceu din ala unde veneau toate loazele din judet. DAR, liceul ala mai avea si niste clase de profesionala care-i scoteau pe astia tehnicieni de industrie alimentara/brutari-cofetari/soferi etc si la alea era bataie pe locuri pana cand a desfiintat un bou invatamantul profesional.
Pentru ca nea Gica de la Flestenoage, taran cu pantalonii peticiti in genunchi e mai destept decat tanti Aurica de la oras- nea Gica stie ca loaza lui e o loaza care se poate sterge la kur cu o diploma de liceu sau de facultate (plus ca nu merita sa bage banii in el) DAR poate sa traiasca bine cu o diploma de profesionala unde invata o meserie.
Spre deosebire de tanti Aurica de la oras, vanzatoare sau coafeza, care crede din tot sufletul ca loaza ei (in simularea asta ambele loaze sunt de egala valoare sau lack thereof) poate sa faca o facultate si sa aiba o paine mai alba cum vede ea la cucoanele alea care-si fac parul la ea.
Si asta nu pentru ca tanti Aurica e proasta, dar presiunea sociala de la oras/mahala e alta.
Mi se pare mie ca de4spre asta e vorba aici. NU e vina fetei aleia, ea e un produs la mediului ei.
Sunt la a treia facultate. Am terminat Litere, apoi Informatică, acum sunt student la Psihologie. Diplomele alea nu m-au ajutat la absolut nimic în viaţă. Să am acum 18 ani nu sunt sigur că aş mai da la facultate în ideea că-mi va folosi la ceva în ţară. Am avut o perioadă în care am lucrat în IT fără să a diplomă de profil (cu excepţia unei echivalent de inutile diplome ca analist programator ce m-a ajutat cam cum ajută calviţia la agăţat). Am lucrat în presăvreo 4 ani fără să am diplomă de absolvent de jurnalism. Dacă mă gândesc bine, cu excepţia celor de la stat ărora le pică bine un master la salariu, învăţământul superior din România e acolo doar de imagine.
sa stii ca asta-i scoala in ziua de azi …. atatea facultati si 0 locuri de munca ….
trebuie sa ne bazam pe antreprenoriat, sa deschidem propria afacere …
Fă-mă să-mi pară rău pentru specimene ca Luminița.
Poți să încerci cât vrei .. nu vei reuși.
@Ciorapel: Fara specimene ca luminita nu vom mai avea sclavi in viitorul roz ce ni se asterne.