Viața la pensie (pe înțelesul milenialilor)

Am văzut niște discuții pe-aici, pornind de la două articole despre cât de săraci o să fim la bătrânețe, așteptând să ne plătească statul niște pensii de mizerie. Textul lui Fini din ZF, ăla cu titlul imposibil, mi-a tot apărut prin feed zilele astea. Și chiar dacă nu-s, în general, de acord cu Hoștiuc (asta pentru că azi e liberal, mâine e socialist, după cum bate vântul), aici are dreptate.

Mă uitam, de exemplu, la sistemul englezesc de pensii. Nu există „punct de pensie”, există un soi de venit minim universal pentru pensionari. Dacă ai contribuit mai mult de zece ani la National Insurance, statul îți dă £180 săptămânal. Asta înseamnă vreo £720 lire lunar (plătibili la fiecare patru săptămâni). Atât. Nu-i interesează câte taxe ai plătit sau altceva. E un beneficiu standard și aia e. Vrei mai mulți bani? Pensie privată.

Guvernul, deci, presupune că, în timpul vieții, ai fost capabil să-ți cumperi o casă, iar venitul „săptămânal” îți permite să acoperi niște nevoi minime – niște facturi, niște mâncare. Nici mai mult și nici mai puțin. La un calcul aiurea, pe gov.uk, mie mi-a ieșit că mă pot pensiona la 68 ani. Nu e prea plăcută vestea, dar na…

***

Aseară, mă-ntorceam de la Morrisons pe bicicletă, mi-a ieșit un alt biciclist în față, am apăsat din instinct frâna din dreapta și am zburat peste ghidon. Aia e, Brompton, roți mici, țoaclă ușoară. Am trecut pe-acasă, am făcut un duș, luat niște ibuprofen și niște pungi, m-am oprit la primul pub să cer niște gheață și m-am dus direct la A&E (urgențe), să fiu sigur că nu mi-am rupt scafoidul de la mâna stângă și-a doua oară.

În alea vreo trei ore de așteptat ba după radiografie, ba după medic, am stat de vorbă cu nene pe la vreo 75 ani – nu știu ce probleme avea, dar nu ducea lipsă de branule și mai avea și-o pungă cu ceva ce părea sânge agățată de genunchi – care aștepta de vreo opt ore deja să fie băgat în seamă.

Long story short, îmi povestea că muncește de pe la 11 ani, întâi ajutând-o pe maică-sa, apoi, pe la 13 sau 14 ani, într-un abator, unde era plătit cu trei lire și doi șilingi pe săptămână (banii englezești sunt divizați într-un mod extrem de dubios), că un pachet de țigări costa 5 pennies și alte amintiri din epocă. La leafă, ducea banii maică-sii și-și oprea, pe șestache, și lui niște mărunțiș.

Într-o zi, șeful i s-a plâns maică-sii că puștiul îi ciordește țigări din pachet: „da’ matale nu-i lași nici un sfanț?” Și așa a aflat mumă-sa câți bani face, iar el și-a luat-o pe coajă pentru minciună. Om bun, șeful i-a mai dat o liră pe săptămână ca să-și cumpere singur tutun. Sărăcie mare, practic. Într-o traducere relativă, din ce-mi amintesc, sumarizez ideea:

Am trăit într-o vreme ca dracu’, în care toți eram săraci lipiți și munceam în condiții oribile. Și nu înțelegeam politica și voiam să iasă laburiștii, să redistribuie averile. Apoi am avansat până am devenit director și m-am uitat că laburiștii ne iau banii și nu ne dau nimic la schimb. Nu-i suport nici pe idioții ăștia de conservatori, dar măcar ne dau bani înapoi. Că altfel n-am putea pune nici un ban deoparte. De mic, de când îi furam țigări șefului, am înțeles că tre’ să pun bani deoparte. Și de-atunci, am tot pus, atâta cât am putut, ca să nu mai ajung niciodată să depind de alții.

Cam așa stă treaba cu educația financiară. Mai povesteam pe undeva, la un moment dat, de un coleg de șantier, divorțat, la care s-a mutat fi-su, puști de 17 ani, învățat să-i culeagă mă-sa hainele de pe jos. Colegu’ i-a găsit un apprenticeship în firmă și îi cere chirie un sfert din leafă lunar. „Fock’im, hasn’t he got food, free wifi, free PlayStation, a roof above ‘is head? Life’s tough, mate, they should learn that while they’re young, there’s no free meal„.

***

Da, când ai impresia că statul o să-ți plătească pensia raportat la vechimea în muncă, atunci când ai impresia că n-o să prinzi pensia, când îți imaginezi că o să ai joburi din ce în ce mai bine plătite și că dacă dai pe la sală de două ori pe săptămână n-o să-ți scârțâie ficatul sau că stresul n-o să-ți deranjeze nivelurile de dopamină și de cortizol, pensia nu e importantă. „Andrà tutto bene” șamd.

Pe la 35 ani însă, realitatea te cam izbește în freză, iar YOLO nu prea mai merge când troznește un umăr sau un genunchi și-ți dai seama că se apropie o vârstă la care totul va merge din ce în ce mai rău, iar tu n-ai nici o plasă de siguranță din punct de vedere financiar. Nu vă bazați pe pensia de stat. La fel ca-n Anglia, și-n România o să devină ceva similar, o sumă simbolică, atâta cât să nu mori de foame. Și nu vrei s-ajungi la 65 ani să stai în chirie din banii primiți de la guvern.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

107 comentarii

  1. Moamă și câți finanțiști de pe-aici ne învățau ce bine e să nu ai casa ta, să fii liber, să te poți muta instant în alt oraș, „no strings attached” :) La noi e o vorbă cu „pragul de sus”.

    • Majoritatea pe aici isi permit sa-si cumpere si maine casa cu banii jos, dar nu vor.

    • Majoritatea populației are zero educație financiară. Și salarii pe măsura educației financiare.

    • Banule, fix asta voiam si eu sa zic pentru ca iti sare in oki. Imi place cum vine tot tineretul asta occidentalizat sa-ti explice ca nu e bine sa ai casa ta, ca romanii sint invechiti si ca in vest e la moda sa stai cu chirie si ca asa trebuie sa facem si noi daca vrem sa progresam.

    • @Martha
      Ieri a fost un articol cu niste calcule cum nu e cine stie ce combinatie sa cumperi apartament vs chirie.
      Chiria este o solutie pentru cei care sunt dispusi sa plateasca un 20-30 euro pe luna in plus dar sa aiba libertatea de a pleca oricand si a nu duce grija casei

    • Chiar nu mi se pare ca e vorba de a avea casa sau a sta in chirie in cazul UK. Lejer 80% din oamenii muncii au o pensie privata pentru ca sunt constienti ca statul nu le da mare lucru. Si angajatorii incurajeaza asta (la mine-n in companie eu dau 5% din salariu si firma mai baga 10%) asa ca la 65 de ani (sau chiar 55, depinde ce pensie privata ai/cati bani ai contribuit) vei avea suficienti bani in cont sa-ti iei o casa in Spania si sa traiesti fara griji cat oi mai putea.

    • @paco – unde a fost acel articol? Ieri a fost un articol despre randamentul imobiliarelor ca investitie, nu chirie vs rata. A mai fost un articol si l-am ratat eu?

    • Nu mai e la moda sharing economy?

    • Au fost articole și comentarii despre topoare dar asta nu înseamnă că suntem toți pădurari !

    • @BigBear un singur articol a fost. Dar daca imobiliarele au un randament prost si iti recuperezi banii investiti in peste 20 de ani, chiria nu suna asa rau pt mine

    • „Chiria este o solutie pentru cei care sunt dispusi sa plateasca un 20-30 euro pe luna ”

      mai pune un 0 acolo ca sa ai suma neta pe care esti dispus sa o platesti. Asta asa, ca un minim. Dupa care mai pune cateva mii pentru inflatie.

    • @Zarax Da, își cu banii jos intr-un oras fara joburi sau o cocioabă la țară, la 100Km de cel mai apropiat oraș.

  2. Nu vă bazați pe pensia de stat.

    Acum un deceniu jumate lucram la o firma care facea proiecte cu statul, ocazie cu care am stat la o sueta cu un sefut din „Serviciul Personal” de la Ministerul Agriculturii, iar cand a venit vorba de pensie omul a zis pe sleau „Sper ca o sa cotizati la o pensie privata, ca oamenii normali, nu va bazati pe ce va da statul” (cred ca era anul 2004). Deci mda.

    (Da, cotizez la o pensie privata, nu ma bazez pe ce-mi da statul)

    • Când bunicul încă trăia(n.1920), l-am întrebat dacă știa să fi exitat pensii la el în sat înainte de 1950(jud Iași). Îmi spunea că văduvele de război aveau un ajutor simbolic. În afară de asta, mai primeau bani o parte din funcționari(nu a știut să-mi precizeze care). Restul, bătrânii, cât puteau munci, aveau. Cât nu, îi ajuta ultimul născut care moștenea casa. Personal, am văzut o străbunică care în anii 88, avea undeva la 100 lei pensia(salariul la CAP era până în 800-1000 lei). Interesant ar fi dacă cineva știe cum era în Ardeal înainte de 1918. Din 1970(posibil 60), când comuniștii au început a da o sumă infimă bătrânilor), s-au născut și crescut 2 generații, a treia fiind acuma la școală. Și vorbim de ”drepturi constituționale câștigate”, ”pensii decente”. Nu am mai dat demult pe cele 2 televiziuni, mai există burtiere cu ”Dezvăluiri despre pensii”?

    • In Transilvania, primul sistem de asigurari sociale apare în 1907, dar nu exista ideea de pensie pt. limita de vârstă.

      Primul sistem de asigurari din Regat a apărut în 1895 pentru mineri. Ulterior fiecare breasla si-a făcut sisteme de asigurări în condiții diferite.

      Din 1920, când a apărut prima lege a asigurărilor profesionale generalizata și pana la venirea comuniștilor în 1945, sistemele de asigurari erau exclusiv private, statul nu oferea asigurări decât pentru militari și alți funcționari ai statului.

      Pensia pentru limita de vârstă a apărut în legislația românească de-abia în 1938, dar la fel, fiind sustinuta privat din contribuțiile breslei respective.

  3. Este gresit sa fii azi liberal, maine socialist?

    • Nu e deloc gresit, poti avea domenii in care gandesti socialist, in altele liberal, in unele conservator, si in altele progresist. Ba chiar, daca e o comunitate sub 150 de oameni, poti avea idei socialiste sau comuniste. Nu e inconsistenta in gandire, e pur si simplu o gandire nuantata.

    • Intrebarea mea viza punerea in practica a diverselor doctrine politice, nu traseismul mioritic

    • Hoștiuc nu are o direcție clară cînd vine vorba de politici economice, azi vrea capitalism, mîine vrea naționalizări, poimîine investiții străine, peste trei zile vrea taxe mai mari șamd.

    • Ninja o fi nea Nelu Ilici Iliescu – el-insusi, dupa cum tulbura meandrele concretului, cica „Nu e inconsistenta in gandire, e pur si simplu o gandire nuantata.” :) La fel si cu prostitutia, se spune „activ/activa sexual”, libertin-progresist re optiunile sexuale, nu curva. De la Orwell/1984 citire, cine stapaneste limbajul, stapaneste totul.

    • @DanC – nu, gigele, nu e vorba de limbaj, e vorba ca in diferitele domenii ale vietii este nevoie/nu este nevoie de interventia statului/e nevoie de concepte si idei noi/ideile vechi sunt foarte bune. Adica trebuie vazute nuante, nu mers dupa un singur sablon peste tot. De ex, eu vreau o implicare minima a statului in economie, doar un cadru legal si fiscal teapan care sa ajute antreprenorii, dar vreau o implicare maxima a statului in infrastructura rutiera sau educationala (insa subiectele educatiei nu trebuie stabilite de stat). De asemenea, statul trebuie scos din dormitor (daca sunt doi adulti, cui plm tre sa-i pese ce sex au???), dar sunt de acord cu stagiul militar obligatoriu. Adica sustin idei din curente politice diferite, actionez diferit in diferite situatii.

    • Eu nu sustin stagiul militar in Romania de cand era sa ma duc naiba de la o peritonita si aia se cracanau ca uite-l si pe asta vrea permisie.

    • Discutia a divagat. Intrebam in ideea ca sunt de parere ca romania are nevoie de un ataturk modern – ceea ce nu se va intampla, dar chiar si asa, ramane esentiala, nu doar indicata, imbinarea masurilor liberale cu cele socialiste. Discutia este lunga, ma rog.

    • da, este profund gresit, in contextul in care activeaza ca redactor la un ziar ce este preocupat, macar la nivel declarativ, de business si sectorul financiar…Hostiuc e doar un jegos imoral ; aspectul nasol e ca s-a inconjurat de personaje de aceeasi teapa…in prezent e doar o echipa de amatori . fituica abunda de articole traduse din Bloomberg ( Google translate sa traiasca)….in rest, articole platite si defaimatoare privind companii ce nu vor sa participe la conferintele zf….btw, “mogulul” cand isi plateste taxele???

  4. Tipul o fi invatat ca tre’ sa puna bani deoparte, dar nu a invatat ce e inflatia.

    OT: In Romania daca statea 8 ore prin spital sa-l bage careva in seama, era deja protvul acolo sa explice „dezastru din sistemul sanitar romanesc in care batranii sunt lasati cu branule pe holurile spitalelor”.

    • NHS e recunoscut pentru timpii de așteptare imposibili. Dincolo de asta, ziua de luni e întotdeauna aglomerată la urgențe în Anglia (probabil se trezesc toți din beție, după ce s-au caftit cu o zi înainte), dar cică aia de ieri a fost cea mai nasoală din ultimii ani.

  5. Romanii vechi aveau conceptul de „bani albi pentru zile negre” insa din pacate astazi educatie financiara inseamna „bursa si bicoini”, toti vor sa se imbogateasca in 2-3 ani in loc sa inteleaga ca este un drum lung, nu un sprint.
    Partea de economisire are trebui integrata in programa scolara, ca omul sa inteleaga ca e important sa ai niste chestii puse deoparte pentru tine, nu sa te bazezi mereu pe sistem.

    • Cine crede ca bursa e pentru imbogatire rapida nu a inteles nimic. Crypto poate fi, dar eu cred ca s-a cam dus perioada de „vest salbatic” in care cativa norocosi au ajuns milionari si incepe si piata asta sa se mai „aseze”.

    • BigBear – economisirea inseamna investitii.
      Altfel degeaba economisesti la saltea sau banca, iti mananca statul toti banii.
      Mai rau decat sa te trezesti la batranete ca nu ai nici un ban deoparte, e sa te trezesti ca ai pus constinicios toata viata deoparte si la pensie mai ai doar echivalentul a catorva salarii de la momentul respectiv.
      D-aia se duce lumea spre bursa,imobiliare, crypto etc.

    • Vad ca se cade in extrema cealalta, adica daca economiesti esti un cretin. Peste 10 ani oricum nu o sa mai ai nimic. Va costa vreo 20 de mii de euro un aifon.
      Nu tata, orice om trebuie sa fie mare investitor, altfel e degeaba. Cand te ia o boala nasoala tare, iti mai lichidezi niste pozitii.

  6. Mulțumesc lui Dumnezeu, încă nu am ajuns și sper să nu ajung vreodată atât de lipsit de soluții cu ăștia micii, încât să-mi pun copiii să-mi plătească chirie

    • Aparent, e o metodă practicată de majoritatea briților, inclusiv de ăia mai bogați, pe ideea că așa învață să nu fută banii – mai ales dacă-s nemunciți.

    • * atât de lipsit de soluții educaționale, evident.

    • Ei bine, eu am un coleg care i-a pus bagajele lu’ fii-su la usa cand asta a implinit 24 de ani.
      I-a zis ceva de genul: „Uite care e treaba, eu cu ma-ta te-am educat, te-am sustinut prin scoli, facultate, etc, te-am ajutat sa iti iei job, si a doua oara, si a treia, dar daca tu nu intelegi ca nu poti sa te bazezi la infinit pe noi si sa iti bagi picioarele in job si sa iti cheluti banii pe droguri, va trebui sa o faci pe cont propriu de acum inainte. Cu toata dragostea.”

    • de fapt este o educatie.
      Amicu suedez a fost pus de parinti sa le plateasca chirie. Imediat cum a inceput sa munceasca, o parte ii dadea in casa.
      Peste 20 de ani cand si-a luat casa a venit ta-su si i-a dat banii aia inapoi.
      Tot el: „noroc cu ai mei, ca io beam banii aia”

    • „atât de lipsit de soluții educaționale”

      Totusi, ca roman as lipsi la discutia despre solutii educationale. Nu de alta dar ceva imi zice ca nu prea suntem chiar cei mai utili in zona aia

  7. Faza cu pensia privată sau cu economiile pentru pensie e că ești în contact direct cu inflația și cu ratele la dobânzi de exemplu la titluri de stat. Mai puțin cu creșterile sau scăderile de pe bursă din cauza riscului prea mare, dar divaghez.

    Așa cum se estimează acum – dobânzi minuscule, pensionare la 65-68, speranță de viață 20-25, pentru un venit lunar (pensie privată zic) de 1500 euro într-o țară vestică random trebuie să ai cam 500k în contul de pensie privată. Mult-puțin nu știu să zic, dar cine pune deoparte 15-20k pe an timp de 30 de ani gen? Și mai dă încă odată pe atât pe rata de la casă și mai are și bani de trimis copiii la școală, de vacanțe, de fițele amantei…

    • @Dan – omiti dobanda cumulata, de exemplu 650 de lire lunar cu dobanda de 5% pe an (care e normala/conservativa la investitii pe termen lung) pe 30 de ani iti da un total de 518 mii de lire. Daca ai pune 1000 de lire pe luna in aceleasi conditii dupa 30 de ani ai avea in cont 800 de mii. Nu zice nimeni ca e usor insa incet incet se aduna..

    • BigBear – in 1991 un big mac in uk era 1.67, acu e vreo 3.2. Deci in 30 de ani o sa ai 800.000 care o sa valoreze poate 400.000 (asta pe cazul ala in care acu ai incepe sa pui 1000 pe luna). Sigur ca si salariu se indexeaza, doar ca ar trebui sa mentii acelasi efort pe care il faci azi ca sa pui 1000 deoparte. Mult mai realistic sunt 500-600 aia de care zici. Deci 250k peste 30 de ani, vs un minim de 500k necesari.

    • rad astia cu pensie speciala si cu curul… pentru 1500 de euro… 500k pusi deoparte, bla bla bla-uri, cand la noi sunt comisari de politie cu 2000 euro pensie de pe la 40j de ani.

    • bai, dar multe pretentii mai aveti la pensie.

    • Pentru Dan
      Vezi ca uiti ca in primul rind ai pensia rezultata din contributivitate.Pensia privata e un plus.

  8. In UK contributia e de 8%. Din care 3% de la angajator.
    In Romania, din ce vad pe fluturasul meu de salarii acum, contributia e de 25%.
    Acum,, comparam 2 variante:
    1- ori imi iei contributii mici pentru pensie si-mi dai pensie minima dupa aia, dar in timp ce muncesc imi raman destui bani sa pun ceva deoparte si sa-mi asigur minimul necesar.
    2- ma jupoaie statul cat muncesc, avand scuza ca banii sunt ca sa-mi plateasca pensie pe masura contributivitatii ( insa exista riscul ca statul sa faca altceva cu banii pana ies eu la pensie, iar pensie mea sa fie platita de cei tineri, pe sistem Caritas, ori sa vina un inteligent ca Barna si sa ies la pensie la 70 de ani, cand oricum sunt ca si mort)

    • 1. nu se poate, că tu plătești, de fapt, pensiile actualilor pensionari.
      2. fix asta face, mai puțin partea în care o să iei pensie direct proporțională cu contribuțiile.

    • Vad ca toata lumea il injura pe Barna pentru simplu fapt ca a spus un mare adevar.Daca nu creste virsta de pensionare sistemul decedeaza.Acum e doar in coma.

  9. Eu mi-am calculat ca dupa ce ma pensionez, mai trebuie sa traiesc minim 30 de ani ca sa-mi scot suma cu care am fost obligat sa cotizez la cea de stat. Si doar suma, nu cu dobanzi si alte chestii. Si o sa ma ambitionez sa fac asta :)

    • pari genul care face infarct cu 2 luni inainte de pensie.
      și eu la fel. :(

    • Asa a facut tata, i-a iesit dosarul de pensionare la 2 luni dupa deces. Terminase si casa la tara cu un an inainte, om calculat, ce sa mai.
      Cum era aia: „cand oamenii fac planuri, zeii rad”.

    • Ai facut calculul plecand de la punctul de pensie sper ca in sume absolute, stiind clar ca sumele nu se investesc ci eventual se depun, zici ca iti trebuie 30 ani sa iei inapoi banii pe care i-ai depus in 50 de ani de munca. Si tu spui clar ca ti se opreste doar 25%.
      Logica mea zice ca daca ai avea acelasi venit, de fapt venitul mediu desii nu stiu exact cum te vor ajuta contributiile din 2004 cand salariu era cam 400 de dolari, dar daca ai avea venitul mediu la 25% din 50 de ani ti-ai lua banii in 12.5 ani.

  10. Mai e ceva: în România cei care ies la vot de fiecare dată sunt pensionarii. Concluzie: de fiecare dată guvernul va avea grijă de ei.

    • Va avea grija in limita posibilitatilor. Cand deficitul la fondul de pensii o sa sara pana la cer, punctul de pensie (raportat la puterea reala de cumparare) se va duce inevitabil in jos. Nu prin taieri, ci prin indexari repetate (ca sa dea bine la pensionar), dar mult sub rata reala a inflatiei. Nu exista alta cale de a echilibra bugetul.

      A, si inca ceva: azi, cand situatia inca nu e belita total, vi se pare ca guvernul a avut grija de pensionari? Din 2012 si pana in 2020, salariul mediu brut a crescut cu 150% (2200 lei vs 5500 lei). Iar in cazul bugetarilor (acolo unde puterea politica poate interveni direct) discutam de aproape o triplare a veniturilor, ca media de mai sus e trasa rau in jos de mediul privat.

      Cum a evoluat punctul de pensie? Fabulos. De la 736 de lei la 1265 de lei. Crestere de 73%. In conditiile cresterii extrem de rapide a veniturilor angajatilor si a alinierii rapide a preturilor din Ro la preturile din UE, cresterea asta e fix-pix. Si inca suntem pe la 1-1 raport angajat/pensionar…

  11. Oricum, pensionar fiind in R, totul e super până trebuie sa ai de-a face cu-n spital/urgenta. Daca nu-l vezi pe Domnul in aceeasi zi, sigur a 2/3a zi da. Probabil are statul mandat la cei din Sanatate: Bre, daca vin batrani si se cam orienteaza spre cele vesnice, nu le puneti bete-n roate. Lasati-i sa se duca.

  12. cititi chestia asta:
    https://dividende.blog/10-finante-personale/93-ghid-complet-investitii-bursa

    omul nu vinde nimic si articolul e un punct bun de inceput

  13. Sistemul actual de pensii a fost conceput pe vremea cand nu toata lumea prindea varsta de pensionare. Asa ca problema privind apucarea varstei de pensionare a fost intotdeauna una reala, pana cand nivelul calitatii vietii a crescut. Sigur lumea nu a luat niciodata in serios problema pensionarii intrucat vremurile au fost tumultoase pentru multi si cand tu efectiv supravietuiesti de la o luna la alta, ultima ta problema o reprezinta cum va fi viata ta peste 30-40 de ani. Si povestea asta nu se intampla numai in Romania ci si prin alte tari doar ca nimeni nu o vede inca.
    Problema pensionarii si a pensiei exista mai peste tot in vest principala problema fiind imbatranirea accelerata si natalitatea scazuta. Bineinteles fiecare tara in functie de specificul sistemului sau de pensii are niste probleme. Daca prin Franta marirea varstei de pensionare e discutata tot mai direct, prin UK sau alte tari ce au mers pe fonduri private situatia este mai relaxata intrucat fiecare stie ce-l asteapta si nu este ca si cum i-ar lua cu ceva prin surprindere. Cu toate acestea UK are o populatie imbatranita si o sa aibe probleme pe alte planuri, dar imigratia o va rezolva.
    La noi eterna struto-camila ne tine pe loc si mai mult ii face pe oameni sa aibe fix reactiile de tipul: nu voi prinde eu pensia. Si reactia asta pleaca din faptul ca oricine are un dram de minte realizeaza ca sistemul oricum este in colaps si ca solutia nu va fi decat sa se mareasca fara numar varsta de pensionare. Bineinteles cei cu venituri peste medie pot incerca diverse scheme prin care sa-si asigure niste batraneti linistite, dar marea masa o sa aiba o batranete mai mizera decat tineretea. Acum ca fiecare se minte pe sine si-si spune ca nu va fi asa e o alta discutie.

  14. Eu sincer ma bazez doar pe mine. O sa incerc sa strang sa am apartamente, actiuni, pamant de cat o sa pot. Ideea e sa tezaurizezi in cat mai multe feluri banii. Teoretic ar trebui sa poti economisii cam in jur de 10-30% pe luna in functie de cat castigi, practic imi place sa mai si sparg. :) Nu m-as baza nici pe pensii private pt ca se pot devaliza, nici pe pilonii sulii pt ca ati uitat ca acum cativa ani pesedeaua vroia sa-i nationalizeze. Pensia de stat e tot un rahat dar cat timp vor fi state functionale ceva o sa ti se dea ca nu te lasa chiar sa mori de foame. Raportul angajati/pensionari nu va mai functiona in viitor, asta e clar dar se vor gasi alte formule prin care sa tii hoarda de pensionari.

  15. Vad ca nu spune nimeni de scaderea constanta a populatiei. Plus ca albii se inmultesc mult mai putin ca suedejii care prea contribuie, dar consuma. Cine nu e special va avea viata grea, mai grea decit a actualilor pensionari.

  16. Ar fi fost frumos, doar ca e gresit. Din ce am citit eu 180 de lire pe saptamana vei primi daca ai cotizat 35 de ani incepand cu 2016. Vechea pensie e de 136 de lire si iti trebuie un stagiu de cotizatie de 30 de ani. In ambele cazuri daca cotizezi mai putini ani ti se va calcula proportional pensia. La fel cum, daca cotizezi mai multi ani, iti va creste pensia.
    Sper ca nu ti-ai facut planuri cu banii inca !

  17. Bun. Deci in afara de aia privata obligatorie, trebuie si una privata facultativa?
    Inteleg treaba cu dobanzi si chestii, dar parca mai „la sigur” imi pare sa bag in contul de economii banii aia (daca se intampla ceva si am nevoie de ei, ii pot folosi instant, nu peste 35+ ani).

  18. Si cand te gandesti ca pensia ta va fi platita din cotizatiile influencerilor, instagram fitness modelitelor si alea streamaritelor din hot tub 😀

  19. NOU
    #74

    Vedeți ce economii vă faceți și câți bani vă puneți deoparte fiindcă pensionarii vor fi din ce în ce mai mulți, lumea nu se mai înmulțește, fiind bătrâni bolile for fi tot mai frecvente și banii tot mai puțini. Deja se consolidează un trend scârbos socialist-comunistoid anti bogați: bogații sunt răi, nu plătesc taxe, corporațiile subjugă oamenii, „tax me if You can!” pentru Bezos, Bill Gates e rău, Soroș e rău, toți bogații sunt răi. Observați trendul? Nu mai e mult până când toți pensionarii care ies la vot vor fi o voce comună. Și așa sunt și destui tineri pe YouTube, pe Facebook și pe forumuri care au aceste idei și care îl plâng pe Ceaușescu și spun că a fost bun deși mulți dintre ei nici nu erau născuți la acea vreme.
    Mare grijă! Trendul socialist-comunistoid va lua start în Germania, Anglia și SUA (de necrezut!) iar România se va conforma. Toți banii și tot ceea ce ați pus deoparte va fi confiscat și împărțit frățește cu toată lumea. Rămâne de văzut ce veți păți voi și dacă veți fi considerați bogați malefici numai buni de neutralizare sau nu.
    Și să nu credeți că țările nordice fac excepție, in Finlanda taxele sunt 60-65% și toți sunt fericiți fiindcă nu e nimeni mai presus. Spania se apropie.

    • Pai atunci fuck it. Papam tot si la 65 cerem impartirea averii. Alta varianta ar fia bem si sa fumam de ne rupem capul ca sa nu mai apucam 65, e si asta o idee.

    • NOU
      #76

      Am primit dislike ca in loc de contraargumente sau ca nu va place realitatea? Chiar as vrea sa vad si cum va explicati opiniile, in afara de un simplu dislike ca asta poate oricine.

    • NOU
      #77

      Sa nu zici ca istoria nu se repeta. Eu cred ca urmeaza un nou ev mediu (pe principiul – cine e bogat o sa traiasca foarte foarte bine, vor beneficia de cele mai noi descoperiri in domeniul medicinei, si alte tehnologii care sa le faca viata mai usoara; iar saracii vor trai in mizerie relativa de pe o zi pe alta). Abia apoi saracii se vor rascula si ii „vor manca pe bogati” un pic, urmat de o perioada de socialism sau neocomunism acerb.

      Pe cati ani se va desfasura scenariul de mai sus? N-avem de unde sa stim. Poate deja suntem in Noul Ev Mediu. Poate mai dureaza 15-20 de ani.

    • Eu ți-am dat jos vot pentru că n-ai dat link la ceva sursă pentru opinii așa sigure

    • Nu vad care e legatura cu pensia. În toate tarile, sistemele de pensii au doua componente, indiferent ca sunt de stat sau private: una investitionala (banii trebuie sa creasca sa acopere măcar inflatia) și una de asigurare sociala (poți sa fii nevoit sa ieși mai devreme la pensie sau poți sa mori înainte de a o incasa).

      Ca statul este un prost investitor, asta o știm și nu e valabil numai în România. Fiecare stat e dator sa acopere doar componenta de asigurare sociala, de aia exista un sistem care asigura un venit minim la X ani.

      Partea investitionala trebuie mutata în privat in cea mai mare proportie, asa nu mai depinzi de fonduri de la bugetul statului.

      România este acum intr-o perioada de tranziție, pensiile se plătesc de la stat fiindca pana acum nu exista niciun pensionar care sa fi contribuit semnificativ la un sistem privat. Cu cât pilonii II și III vor deveni mai semnificativi, cu atât presiunea bugetara va scădea. Teoretic asta ar trebui sa se întâmple complet în vreo 50 de ani. Momentul întârzie și se amână mereu fiindca din contribuțiile curente plătim în loc sa le investim.

      Pana atunci insa, trebuie sa ne plătim pensionarii cum se cuvine din banii pe care ii producem, ca alții nu-s. Oamenii aia nu au nicio vina ca înainte de ’90 banii lor cu care au contribuit s-au dus în proiecte megalomanice, iar după ’90 fiecare guvernare a devalizat fondurile de pensii.

      Comparațiile cu alte tari care nu au trecut prin comunism, sunt irelevante.

      Acum, ca să rezolvam problema sunt doua solutii: mărim contribuțiile (adică taxele, numărul de salariati sau salariile) sau scădem numărul de pensionari (adică ne pensionam mai târziu, murim mai repede sau scădem pensiile).

      Fiindca varianta 2 nu ne place, rămâne varianta 1. Taxele deja sunt mari asa ca mai rămânem doar cu incurajarea natalității și imigratia ca unice soluții. Alături de o creștere economica sănătoasă care sa permita salarii mai mari.

      Mărirea pensiilor oferita generos de stanga politica nu are niciun fundament economic în situația actuala, ei doar profita electoral de o masa importanta de oameni.

      As vrea sa vad și eu un plan pe 30 de ani de însănătoșire a sistemului de pensii, sa vad cum un procent cât mai mare din contributia curenta se duce în privat. Fiindca de-abia atunci pensionarii nu vor mai fi masa de manevra electorala.

    • Cum adica nu se mai inmulteste lumea? Tu ai vazut cat a crescut natalitatea global?.
      Dupa propozitia asta nu am mai citit comentariul. Probabil din cauza asta ai luat multe –

  20. Și la noi exista o pensie minima garantata de 800 de lei dacă ai atins varsta de pensionare, indiferent daca ai stagiul de cotizare complet sau nu. Deh, suntem mai saraci. De 4 ori.

    Înainte de 2017 exista și la noi un sistem similar, contributia la pensia de stat era plafonata la 5 salarii medii. Practic, dacă aveai salariu brut (de atunci) de peste 10k RON, plăteai contribuții numai la 10k RON. Ceea ce limita pensia de stat la 5 „puncte”. Dacă castigai mai mult, puteai sa investești în scheme private de pensie.

    Din păcate, Dragnea a avut nevoie de bani și a scos plafonul respectiv.

    • Varianta 1. Mărire contribuții. Varianta 2 Micșorare număr pensionari(defapt a raportului pensionar/salariat). Dar varianta 3?
      Acum 2-3 ani, cu părinții, treceam prin pozele de familie. Așa am dat peste o poză cu un soldat. Poză veche, alb/negru, dar perfect conservată, cu un soldat falnic căruia puteai să-i ghicești niște ochi albaștri, plini de viață. Pe spate, era scris simplu:” acesta sunt eu, nume/prenume, la 20 ani, cu o zi înainte de plecarea la Război”. Aflu că acest soldat care nu s-a mai întors, e tatăl unei rude de ale noastre, ceva vară a bunicului, iar femeia trăiește. Le cer alor mei să-i dea urgent poza babei. N-am participat la scenă, dar a fost una tragică. Femeia, care a și murit după 1-2 ani, îl vedea pentru prima dată pe tatăl său. Acel copil de 20 ani, tatăl unui copil încă nenăscut, a plecat la Război fără ca o Curte să-i spună că dreptul lui la viață este garantat. Iar copilul, a fost condamnat să nu aibă dreptul la familie. Acel copil/tată ar fi murit fericit, doar dacă își ținea copilul o zi în brațe. A plecat pentru că Statul Român lua de la boieri și dădea veteranilor 2-3 ha de pământ. Iar boierii, cu toată proprietatea garantată, cedau. Sau o fi ridicat vreunul excepție de neconstituționalitate?
      Toți au cedat câte ceva. Stră-stră bunicul, a cedat 3 fii. TREI!
      Ca oamenii să trăiască într-o țară mare, să facă copii și să aibă cu ce-i crește.
      Ei nu aveau noțiunea de pensii. Decente! Și nici de faptul că pensia este un drept constituțional garantat. Și că ea, pensia, e uneori un premiu câștigat la jumătatea vieții, cu care, dacă ar vrea, lunar ar putea să cumpere azi, echivalentul unei vieți de acum 60-100 de ani(2-3 ha de pământ).
      Boierii aceia care sugeau sângele poporului, și-au cedat atunci, unii, cam 80% din suprafețele de teren.
      Resursele cu care se plătesc azi pensiile decente și uneori speciale, nu mai sunt demult redistribuiri ale banilor de la buget. Ele sunt direct bani împrumutați. Pentru că ai noștri copii trebuie să se sacrifice pentru noi, care am dus greul acestei țări în vreme de pace, cu program de lucru de 8 ore, concedii, zile libere. Sau mă rog, copiii cui or vrea să trăiască pe aici, că ai noștri au plecat demult.

  21. sindromul „peter-pan” e generalizat.
    oameni carora le-a crescut par alb in cap, inca copilaresc.

    daca pana la 30 de ani muncesti mai putin de 16 ore pe zi te-ai ratat.
    pentru ca fara munca ta ce-ti ramane in viata?
    1. sa te rogi sa-ti moara rudele pentru a-ti ramane si tie ceva mostenire
    2. sa te rogi ca statul sa te tina la sanul lui si sa te alapteze pana vei ajunge in patul de la azilul de batrani.

    perioada asta pana in 30 e critica pentru a te forma pe tine ca barbat si a-ti modela viitorul.

    • Adesea vad multe femei de peste 30 de ani care nu s-au format ca barbati.

    • femeile au alta problema de rezolvat pana in 30, sa-si gaseasca un sot.
      si ma refer la femei nu la feministe, feministele oricum vor avea soarta barbatilor care se rateaza in munca – singure pana la moarte.

      de ce 30? pentru ca daca n-ai vorbit pana acum cu ginecologul tau.
      dupa 30 incepi sa vorbesti de sarcina geriatrica si nici dracu n-ar lua de nevasta o femeie care nu-i poate face copii.

    • Adica tu vrei practic, un incubator da nu știi cum sa zici.

    • gabriela

      don’t shoot the messenger,
      pentru reclamatii n-ai decat sa te certi cu evolutia/dumnezeu

      ideologic oricat ai incerca nu ai cum sa invingi natura umana. cel mult poti s-o pacalesti o perioada. de obicei 3 ani.

  22. tarile nordice nu testau venitul minim garantat? pentru batraneti linistite investiti de la tinerete.

  23. Asta cu pensia privată depinde și de seriozitatea țării.

    In Germania, mult propagata „Riester-Rente” este la Ende.
    Pensiile private de la firme vor fi supra impozitate.
    Pe pensia de stat plătești impozit.

    Mă mir că aici nu vede nimeni soluția: mult sex cu mulți urmași care să aibă grijă de tine la bătrânețe.

    Btw: Cum vor rămâne timpurile noastre în istorie? Nu mă refer la cum se va discuta în 20 sau 50 de ani. Ci cum ne vor vedea copii copiilor noștri în 500 sau 1000 de ani…

    • Asta cu mult sex cu mulți urmași sună creepy.

    • suna egoist nu creepy
      doar pentru ca tu nu esti in stare sa-ti aranjezi viata, solutia cea mai facila e sa arunci responsabilitatea in carca copiiilor

    • A fost Ironie WTF, Ironie.

      Pe mine nu mă doare nicăieri de pensie. Că primesc sau nu ceva din plățile obligatorii efectuate nu este important.

  24. @Alex
    Din punct de vedere al deficitului la fondul de pensii și de ce tot auzim zilele astea cuvinte precum „sustenabilitate” sau „contributivitate” eu înțeleg ca este de 15 miliarde RON acum..
    Și mereu o sa fie de completat de la buget.
    Sunt cel puțin 2 explicații(cine știe mai multe ma poate învață)..
    Scăderea demagrafica dar mai ales procentul de șomaj la persoanele de vârstă 23-27 care este un pic peste 40%
    Apoi măsură care nu a fost menținută care impozita la nivel de salariu minim chiar și contractele part time.. Știu PSD rău și deficit de 4 miliarde RON dar liberal este ok sa fie mai mare.
    Apoi pilonul 2 de pensii care a strâns 30 de miliarde cred.. Și încă nu plătește nicio pensie, ia doar comision de administrare.
    Știu.. Dragnea vroia sa le banii sa ii aducă la buget sa întregească contribuția.. Ceea ce puteai sa faci după 5 ani de cotizare la cerere.
    Apoi a existat ordonanță numărul 1(chiar prima) din 2020 cred ca era urgent😂
    Și acolo scrie ca nu mai poți sa ii retragi.
    Rămân în administrare cel puțin 20 de la începerea pilonului 2.
    Am văzut un calcul care spunea ca după 25 de ani de cotizare la pilonul 2 cu salariu minim pensia privata ar fi 17 euro.
    Dacă este cineva care știe altfel.. my bad
    Și orice mărire a vârstei de pensionare împinge mai mult de aia 20 de ani pentru un bărbat care plătește pilon 2 sa zicem de la 45..sau mai mult dacă plătești de la 25 de ex..
    Și in curând cred ca auzim de mărit contribuția la pilonul 2😂
    În traducere mai mulți ani și mai mulți bani de administrat pe comision.
    Care, al naiba, are o valoare fixa.. Doar suma mai mare😂😂😂

    • nu are valoare fixa…depinde ( fluctueaza) strict de randamentul investitional produs pentru clienti. imi pare rau ca nu pot opta sa contribui doar la p2. as semna chiar ca renunt la sumele transferate in p1; oricum mai am 30-35 ani de munca. atunci cand ma uit la suma pe care o pierd lunar in p1 ma enervez instantaneu…

    • Mama, mama cum le mai amesteci.
      Zici 30 miliarde si apoi zici 17 euro. Ce rahat de pensie sa ai daca in fondul ala pui 2% din venit. cat reprezinta intregul daca 3.75% este 17 euro ? 450 de euro. Nu e chiar putin pentru o pensie suplimentara. E de asteptat sa primesti 20 de ani pensie daca nu se schimba nimic si iesi la pensie la 65? Eu zic ca da, vorbesc statistic si iti doresc sa fii in jumatatea de sus a statisticii, adica din aia ce traiesc mai mult decat media de varsta. Deci de unde mania asta proletara pentru fondul de pensii privat, facut tocmai ca sa aiba o suma ce se acumuleaza si nu doar cu plata imediata asa cum este la fondul de stat.

    • Deficitul la fondul de pensii mai are o cauza:FURTUL.Falsificarea actelor de pensionare,cu complicitatea autoritatilor,gen grupe de munca si pensionarii pe caz de boala perfect sanatosi.Adunat cu pensiile speciale se face deficitul.
      Dupa parerea mea,la cit e speranta de viata in Romania,daca am reduce furtul la jumate si am taia la jumate pensiile speciale sistemul ar fi pe plus.

  25. Pe mine m-ar interesa cum sa nu ieși la pensie la 70 ani :P
    Toate chestiile cu economisirea și investirea sunt bune doar dacă mai apuci si ești ferm convins ca o sa trăiești după, si nu 1 an :)
    Sa zicem ca vreau sa ies la 60 ani, cum faci ? in fonduri de pensii nu vad rostul sa investești, dacă statul te scoate la 70 ani tot după 70 ani poți sa iei, deci tot dacă mai apuci.
    Sa zicem ca pana la 60 ai strâns un ban, ce poți sa faci sa-ți bagi p in el de stat și sa te descurci fără el ?

    • Pensiile facultative nu te obligă să împlinești 70, ci 60 de ani și/sau un număr de vreo 90 de stagii de cotizare (nu le-am verificat detaliile la toate). În plus, plata pensiei se face într-o singură tranșă sau în tranșe egale în maxim 5 ani.

    • Acum 2 ani m-am hotarat impreuna cu sotia sa ne retragem in 10 ani.
      Sa ne pensionam anticipat, fara a beneficia evident de pensia de la stat, ca nu ai cum daca esti sanatos si ai 53 de ani la varsta retragerii.
      Din calculele noastre este perfect realizabil, dar pentru asta ne bazam pe ce am strans pana acum si pe ce urmeaza sa strangem de acum incolo. Pe scurt in acest moment economisim cam 50% din venit, economisirea insemna un mix de fonduri de trezorerie, investitii imobiliare si ETF-uri pe actiuni. Daca lucrurile merg in media de pana acum ne vom retrage mai repede. Planificam sa avem aceleasi cheltuieli lunare ca si acum, obtinute pasiv insa nu activ, indexate cu inflatia.
      Fa-ti un plan si vezi ce inseamna pentru tine. Pentru noi a insemnat o aplecarea catre marirea venitului activ si am reusit sa ne marim cam cu 35% venitul activ, din salarii, in ultimii 2 ani, cheltuielile, ca oameni suntem, au crescut cu doar 7-8%.

    • Daca ai strans un ban pleci 5 – 6 ani intr.o tara asiatica unde poti locui si manca decent pe bani putini. Te mai bucuri de mare, te mai plimbi pe ici pe colo, mai iesi la o bauta cu oamenii pe care o sa.i cunosti si asta este. La varsta pensionarii incasezi ce ai cotizat si decizi daca ramai acolo sau te intorci daca iti permiti si doresti, in Europa.

    • @Connex la faza de asta m-am gândit și eu, dar aici.
      Asa mi s-a pus pata ca nu vreau sa mai cotizez deloc la sistem, nimic, exclus sa fiu angajat undeva.
      Si m-am gândit la o varianta cu o casa la țară :) mai crești o găina, niște oua, ceva fructe, legume murături, chestii simple boeme fără stres. Si fără sa dai nimic la stat., singura chestie cu statul ar fi sănătatea dar pentru ceva simplu poți sa mergi și la privat iar dacă e ceva super grav poți sa plătești și la stat asigurare pe un an și ești asigurat. Daca nu pățești nimic pa si pusi :D
      Daca ai strâns niște bănuți eu cred ca de la 60 la 70 de ani te duci lejer asa, poți sa tragi regulat și niște vacante iar după 70 ani iți vine și sărăcia de pensie de la stat care oricum atunci mai mult nici nu-ți mai trebuie.

    • @ Valentin Romania cum descrii, financiar poate fi o solutie. Sunt totusi 5 6 ani in care inca esti in putere si poti descoperi ceva nou care sa iti faca placere. Satul romanesc in mare il stim cu totii. Parca nu as sta in fund „supravietuind” sa astept sa vina pensia 🙂

    • De asta m-am și gândit la o casa la țară, in primul rand costuri reduse dar nici nu poți sa stai sa nu faci nimic, trebuie sa ai o ocupație.
      Ma mai gândesc cam ce s-ar putea face dar cum am mai zis exclus orice chestie de angajat, nu vreau sa mai muncesc nimic de pe urma căruia sa beneficieze statul.
      Am ambiția sa servesc și eu același tratament și sa ma doară in cot :P

  26. Uita-te la postarea lui Fritz despre fabrica de baterii Daimler de ieri/alaltaieri… ai sa vezi repede in ce tara traim.

    99% din pensionari se plang ca au pensia prea mica, chiar si cei cu pensii speciale… toti cred ca merita mai mult, in conditiile in care foarte multe intreprinderi n-au virat un sfant contributii… au avut datorii istorice sterse periodic. Si acum la Metrorex… toti iau salarii mari, contributiile… hmmm datori la stat pe 1-2 ani, da de reusim sa adunam o suma mai maricica sa le stergem. Tu crezi ca cel care lucreaza acum la Metrorex daca iasa la pensie o sa zica… pai am noroc ca iau 2000 de lei pensie ca nemernicii de la Metrorex n-au virat un sfant la buget cat am lucrat acolo… sau o sa zica ca el a muncit o viata si el merita mai mult?

    PS: Mereu am zis ca e o prostie asta cu salariu brut/net… da omului cash-ul in mana, sa-si plateasca fiecare ce vrea de ei… iar daca nu o fac, asta este. De ce s-ai iei banii inainte sa-i vada, ca sa nu se rascoale? De ce creste salariul minim in loc sa scada taxele pe el… oare nu e o vaca buna de muls populatia?

    In orasul meu natal, Ludus jud. Mures… la 45 km de Tg, Mures si 66 de Cluj pe E60, cu fabrici is firme prin oras, oras de 19.000 de locuitori… taxele si impozitele populatiei nu acopera nici salariul celor de la primarie… care umfla bugetele cu bani de pe investitii care n-au legatura cu ei, sa para ca de fapt se lafaie in bani…

    PS: Va las aici raspunsul contabilei de la dezbaterea pentru buget, de rasul lumii e situatia… pai daca aici e atat de trista, atunci in restul tarii pe unde nu gasesti nimic de lucru cum este? Dupa vin politicienii si ne explica cum sa avem incredere in stat… ca o sa avem pensie =)))
    https://imgur.com/a/qxXKizR

    • Ati pus punctul pe I.Nu reusesc sa inteleg cum pot fi atit de nenorociti acesti alesi ai poporului.Si cum lumea sta inerta si nu reactioneaza.

  27. Cu pensia privata treaba e cam asa:
    In urma cu ceva ani, prin 2006, am inceput o pensie privata. Allico, devenit apoi Metropolitan. Am cotizat constant, totul parea bine, o parte investitii, o parte acumulare. Apoi am vrut sa maresc cotizatia si jigodia aia de agenta, sper sa fi murit de cancer intre timp, mi-a facut inca o polita, in loc sa-mi mareasca suma la polita existenta, ca sa-si ia ea prima ca a mai incheiat o polita.

    Anul trecut, in martie, ma suna agentul, alta persoana, sa imi spuna ca ar fi bine sa incetam cotizarea la investitie, ca uite cum pica pietele financiare, ca ar fi bine sa lasam totul la acumulare macar cateva luni, poate un an. Femeia avea intentii bune. Mie mi s-a aprins un bec si nu se mai stingea. I-am cerut sa-mi trimita rapid un raport cu citi bani iau acum, in acest moment, daca vreau sa retrag tot ce am la ei. Si mi-a trimis.
    Ei bine, daca continuam sa cotizez pina la maturare, luam exact banii cotizati de mine, nimic in plus. Nici macar inflatia, ca eu incepusem sa cotizez cind 1euro=3.6, iar acum 1euro=4.9. Si o intreb pe femeie simplu, cum se face ca banii mei nu au produs nici macar inflatia in 14 ani?
    N-a avut raspuns. Pe cale de consecinta, suma pe care o puteam retrage atunci era cam 70% din cotizatie, neincluzind si inflatia. Asa ca am pus punct hemoragiei de bani catre fondul de pensie, al carui scop evident era doar sustinerea financiara a unor oameni care nu produc nimic. Am retras toti banii si i-am schimbat in valute, asteptind momentul propice cind pot sa cumpar niste actiuni pe bursa. Usor-usor i-am plasat si acum pot spune ca am recuperat intr-un an cam jumate din pierderea aia de 30% produsa de fondul de pensia al pwlii. La anul probabil voi recupera toata pierderea si voi incepe de fapt acumularea.

  28. Sunt 3 solutii alternative mari si late la problema pensiei de stat.

    1. Investitii de minim 10% din venitul lunar undeva cu 5-7% rata a dobanzii, neaparat in EUR/USD, nu in RON. Macar 15 ani, sa vina compound interest.

    2. Asteptarea semi realista ca venitul minim garantat pan-european va deveni realitate. In Spania e deja implementat, desi relativ scazut – undeva pe la 480 de euro/adult. Fiecare adult extra in aceeasi gospodarie mai aduce inca vreo 130 de euro, deci nu se dubleaza. As zice ca in 5-10 ani vom lua cu totii in jur de 1000 de euro, cel putin in zona Euro.

    3. In anumite tari exista posibilitatea „retragerii” la un camin de varstnici. Nu, nu azilele de batrani din Romania, ci ceva civilizat. Smecheria e ca in tarile unde sunt bine implementate, platesti lunar o suma oarecare, in general de in jur de 300-400 de euro, incepand din tinerete, incat la pensie sa nu mai platesti nimic, le zici „am venit, buna ziua, care e camera mea?” si gata. Stai intre cei de varsta ta, exista cluburi de jocuri de societate, se fac excursii saptamanale, practic un fel de hotel.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.