Vești triste, Cristi Dascălu se lasă de Libertate.init

După ce a convins zeci de juniori să îi dea bani ca să îi învețe să își perieze contul de linkedin și să pretindă că sunt seniori (au fost postări pe tema asta de la recruiteri străini, care se mirau că toți folosesc același limbaj și toți sunt seniori cu juma de an experiență), Cristi Dascalu pleacă din firma închisă în noiembrie 2021. Sper, spre binele lui, că a încasat legal ce a încasat și nu prin scheme, cum se mai obișnuiește.


Cât despre aia cu "1 milion cifră de afaceri", atâta timp cât nu se poate verifica public rămâne la "da, cum zici tu".

Să sperăm că nu se întoarce la făcut clipurile alea șmechere pe youtube, cu chirie și rolex.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. esti un pic cam aspru :))

    Comentariu apreciat.4514
  2. Cine naiba e Pop Raul?

    Comentariu apreciat.662
    • Celălalt care pretindea marea cu sarea

      Aaa partenerul de business, din „proiectul” ăla, voiam să zic

      142
    • Pe masura ce imbatranesc (42) incep sa devin chitibusar la matematica elementara. Atat ma duce capu. Zice :
      Raul Pop : ” în ultimii 5 ani a avut ocazia să vorbească personal cu peste 10.000 de antreprenori români în timp ce lucra la unul dintre business-urile lui.”.

      Simplist : 10.000 / 5 ani= a vorbit cu 2k de antreprenori pe an.
      2k / 365 de zile (sanki a vorbit in dujmanie NON STOP) = a vorbit cu 5,4 antreprenori pe zi . Ce sa „vorbeasca „. Cum e cafeaua, ce parere are despre bicoi.. deci omu asta a „vorbit” non stop. Nu a avut timp a se cace, sa parcheze, sa se zgarme in nas.

      Acuma, sa ma ierte Dzeu, si doamna de la cușca de bilete RATB „vorbeste” cu vreo 10 -20 antreprenori pe zi . Cheș, card? Tipul asta de conversatii.

      Comentariu apreciat.1402
    • @cd, teoretic este posibil. Faci in fiecare saptamana un webinar in care participa 200 de „antreprenori”, mai participi la vreo 5 conferinte ca speaker, ii numeri pe toti participantii si strangi 10000. Nu inseamna ca ai vorbit cu 10000 de antreprenori ci ca te-ai adresat catre 10000 de oameni.

      Oricum, ideea e ca numarul nu conteaza ci ce s-a intamplat mai departe dupa discutie. E posibil sa fie mai profitabil sa vorbesti cu 2 decat catre 10000

      231
    • @cd: Asta e mic copil.
      Ia vezi aici: „Dr. Teodor Holhoș tratează anual peste 10.000 pacienți, și realizează peste 3.000 de operații lunar, cifre în creștere de la an la an.”

      123
  3. Păi nu se găsește nimeni să spună societatea să putem verifica?

    Indecis. Tu ce zici?306
  4. Pana una alta, mersi Vali, am aflat si eu ca exista cineva nu cu unu’, nu cu doua, nu cu trei ci cu patru (4!) internship-uri la Google, care i-a refuzat, si care se afla in Kiev la începerea războiului, de unde a reușit sa fuga! Iar ieșitul dintr-o firma închisa acum 2 ani e ce mai, „successful exit!” :D

    Comentariu apreciat.821
    • Nu era in Kiev cand a început razboiul, ci s-a dus el acolo, sa aibe material de YT. Dar s-a kky rapid pe el si a fugit inapoi la Bucuresti.

      12
    • Nu era in Kiev cand a început razboiul, ci s-a dus el acolo, sa aibe material de YT

      ești prost informat. era acolo cu max tornow, mentorul lui.

  5. Pentru cei care intreaba de gasit societatea (cum e si cea radiata din screenshot), e simplu, foloseste un PFA. Astfel, datele despre venituri nu sunt publice.

    Comentariu apreciat.354
  6. Vad ca nu a mai reusit sa stearga din google ploaia de review-uri negative. Nu prea merge mult cu „fake it till you make it”.

    Comentariu apreciat.461
    • petru a fost cel mai adorabil când și-a cumpărat zeci de articole cu titlul „wellcode țeapă” ca să le îngroape pe alea reale.

  7. El zice business de 7 figs, adica 7 smochine. Deci pana in 10 lei.

    Comentariu apreciat.701
  8. cum sunt IT-st am auzit de povesti la a 2a mana de juniori care au dat cateva mii de euro lui Dascalu & co si acum castiga destul de bine in freelancing, acum nu stiu, eu nu cunosc pe nimeni care a facut asta,

    FFS, a refuzat Google, e cum ar zice un fotbalist ca a refuzat Real Madrid, numai ca nu e asa, nu trebuie sa fi programator extraordinar sa te ia un Google, Amazon, Microsoft, Apple, Me-ta sau alte corporatii mega mari (cum de exemplu Real Madrid ia cei mai buni jucatori). Intr-adevar, bara de angajare e mai mare decat la Teamnet sau Siveco, dar daca esti programator cat de cat ok si mai ales daca ai fost decent la internship si deja te-ai obisnuit cu ce fac ei, o sa te angajeze, sunt efectiv milioane de programatori care ar prinde un job la astea (in Romania cateva zeci de mii, cred), nu e titlu de glorie ca a refuzat sa fie code monkey la o mega-corporatie (de exemplu cum sunt eu).

    Comentariu apreciat.484
    • asta ar fi interesant pe aflat, pe ce firmă au facturat milionul ăla cu care se laudă…

    • Aici e explicat mai bine, zic eu, cum e cu „milionu'”:

      https://andreichira.ro/problema-cristian-dascalu/

      52
    • Arunc doar o ipoteza in privinta a ce a ajutat sa prinda gargara baiatului in Romania.
      Sunt pe net niste baieti, fosti programatori pe la Google si Microsoft care sunt la un cu totul alt nivel. Eh prostul asta pe asta si-a cladit reputatia in Romania, dandu-se/comportandu-se ca si cand si el e Jackie Chan in materie de programare. Chiar, are niste videouri in care si codeaza sau doar gargara ?

      173
    • > nu e titlu de glorie ca a refuzat

      Tu n-ai cunoscut ex amzonieni (de la noi) plecati in start-upuri si ce aere isi arunca…

      132
    • @N

      Exact aici mi se pare și mie ciudat, din internship (care chiar nu e rocket science, nu sunt deloc aceleași condiții ca la o angajare reală, unde e chiar un proces mai dificil), el direct a început să vândă cursuri.

      Băi, dacă să zicem se punea să fie freelancer vreo 4-5 ani, măcar 2-3, fie, aș mai fi zis. Ar fi fost ceva de genul: nu sunt eu cel mai bun programator, dar am soft-skills ca să obțin sumele astea, haideți la mine la cursuri și vă învăț și pe voi, care sunteți mai buni ca mine, aceste soft-skills.

      Era simplu și cinstit. Înțelegeam unde e valoarea, mai ales că majoritatea programatorilor suntem praf la soft-skills.

      120
    • Daca de felul tau esti combinator, e suficient sa faci cafele 2 ani pe la Google/Meta ca sa te prinzi de cum functioneaza reframingul, de cum sa vorbesti, de cum sa pui problema. Mediul de acolo este foarte empowering si iti poate da niste perspective interesante. Si da, e foarte posibil sa fi refuzat ofertele primite daca erau pentru pozitii low unde ramanea cu 2-3K/luna. Sunt in fucking Oradea devs vai-mortii-lor cu 2K/luna.

      La fiecare colt de strada calci pe 2-3 baieti care vand fraierilor cursuri de IT de pe Udemy calare pe valul ca in IT se castiga bine. El doar s-a aruncat mai tare, si-a permis sa pluseze pentru ca a avut la baza acele internshipuri si a refuzat acele oferte. Ce nu a inteles el, pt ca nu are mindset de devs pe bune ci de oltean combinator, e ca nu-ti promovezi serviciile facand show-off cu Porche, mydubai, plm etc si cu cat de successful este. Cu asta atrage doar fraieri care se uita in html ca rama la sudura si care ulterior nu-i vor putea valida lui businessul.

      Fundamental e la fel ca Dorian doar ca nu are muschi si arata ca un geek. Practic a inteles foarte bine ce inseamna „fă rai din ce ai”.

      Comentariu apreciat.282
    • Cum o fi, cum nu o fi cu tepele, dar nu stiu daca i-as plati cursurile unuia care este mega casectic si pare ca nu are o chiftea in burta. Pare ca nici macar el nu haleste bine si ma invata pe mine sa halesc bine?

      51
  9. 7 cifre de la sute de clienti multumiti nu prea se leaga.

    161
  10. Ia sa ghicesc de ce a ieșit din proiect : devenise ceva prea mic comparabil cu el, care gândea in cifre mari, mai mari de „7 figures”

    Dați-mi o lămâie că mi se apleacă…

    Comentariu apreciat.281
  11. Next Petru Trimbitas si adunatura lui.

    181
  12. Bah, nici aici nu scap de astia. Le-am dat block peste tot, si acum bam, fata lu’ Dascalu

    221
  13. Pai si s-a spart Bula.inIT()? Gata? Trecem peste? Multumim.

    42
  14. ”Când am renunțat la Google, nu aveam nimic.
    .
    Câțiva ani mai târziu, sunt la 10x față de atunci.
    Ca impact, financiar, etc.”

    OK, kid. Pe lângă matematică (10×0=?), copilul are o problemă cu felul în care se tot raportează la Google, de parcă ar fi fost acționar majoritar, nu intern sau angajat.

    • Asta e modelul de youtuber pe care trebuie sa il joci daca vrei sa ai succes. Trebuie sa o dai tupeist din fundul curtii si ii blochezi pe cei care iti comenteaza niste adevaruri. Aici intre si unii catalogati drept Vali ca fiind baieti ok, cum ar fi Silviu Faiar.

      22
  15. Ce bijnitar obosit e Dascalu asta….Am renuntat la oferta Google din Elevetia ca sa pacalesc copii in Romania 😂

    131
  16. În grupul privat, la care ai acces doar după ce plătești 5.000€ unui PFA, sunt 436 oameni.

    102
    • Da-mi 5k si te bag si eu intr-un grup privat cu 435 oameni.
      (Fiecare se va jura ca a cotizat cu 10k)

      Sounds legit?

      41
    • Stai un pic că n-ai înțeles. Nu e vorba de 5k mereu.
      Ca parte din interviu ești întrebat câți bani ai în contul de economii, dacă spui că ai 9k, taxa pentru tine e 8k.

      41
  17. Sper ca economia mondiala sa isi revina dupa o asemenea veste . Nu stiu de ce dar nu mi-a placut niciodata de el desi nu fac parte din breasla it-istilor. Mi se pare un oportunist si manipulator.

    72
  18. Funny, dar eu am auzit de Dascalu de la tine, de pe blog. Nu mai gasesc articolul acum, dar era inainte de schemele astea. Si erai destul de pozitiv. Daca n-am visat, desigur :)

    10
    • Ai visat. Nu cred ca Vali pana la varsta lui nu si-a dezvoltat bulshit-ometrul, mai ales ca el isi aminteste perioada aia dubioasa cu valutistii de dupa ’89, eu doar am auzit de ea.

      11
  19. bai eu am facut programul astura. recunosc ca mi-au luat 5K pentru a-mi face copy/paste profilu de linkedin dupa modelul lor clasic. dar a functionat. m-am mutat de pe CIM in corporatie pe PFA direct cu client extern. le-am dat o gramada de bani pentru o chestie de rahat, dar nu pot sa nu recunosc ca fara rahatul asta nu stiu cat mi-ar fi luat sa scap de „exploatarea” corporatiilor noastre. adica ce face corporatia sau patronii romani nu e decat sa ne intermedieze mana de lucru la strain. sa-l taxeze pe ala maxim si sa imi dea mie maruntis. nu pot sa nu ma declar multumit dupa colaborarea cu ei, chiar daca au luat o gramada de bani pentru niste „secrete” evidente, dar care au schimbat traiesctoria mea profesionala. va dati seama ca ei vand pachetul ca pe ceva WOW si includ o gramada de rahaturi de mindset, marketing si alte prostii ca sa justifice pretul. dar esenta e ca te invata sa-ti faci profil de linkedin si sa ceri colaborare pe PFA/SRL directa cu strainii (sau uneori si companii de outsourcing interne care sunt dispuse sa „lase mai multa carne pe os”)

    103
  20. Eu am fost in program, in ambele faze.
    Costul a fost in jur de 6000 euro cu tva (in 2022). Acum e pe la 9000euro cu tva.
    Exista un grup de fb doar cu cei care au fost in program, acum are in jur de 460 de oameni, iar in intalnirile sapt erau cam 90 oameni, practic cei care erau activi in program. Stiu personal oameni care au intrat in program inca din primele luni si au rezultate pe termen lung si constant.

    In program am fost mentinut cam 10 luni (vs 3 luni cat era in contract) si am gasit proiect intr-un timp foarte scurt. Personal, pe termenul lung, am obtinut mult mai mult decat au „promis” ei.

    Stiu oameni din program care castiga 15-30k pe luna, dar stiu si oameni care nu au reusit sa treaca de 7k pe luna, dar astia sunt putini.

    Legat de cei care zic ca au luam bani de la juniori, e posibil, dar daca s-a intamplat asa e pentru ca juniorii nu au fost sinceri cu ei si au mers pe burta.

    Cei de la libertate nu te ajuta pe partea tehnica, ci te ajuta sa te prezinti intr-un mod in care anumiti clientii se asteapta.

    Am avut si asteptari care nu s-au implinit, dar pt mine au intrat in zona de chestii minore.

    Cert e ca rate-urile pe care ei le prezinta chiar sunt reale, cel putin eu am primit cateva oferte concrete, iar unele din ele s-au concretizat pt mine.

    Sunt gata pentru un val de hate :D

    710
  21. Buna Vali,

    Sunt programator de 7 ani si am urmat programul Libertate.init() cand nu stiam in ce directie sa o iau cu cariera mea. In momentul in care am decis sa ma inscriu in program eram Senior Developer la o companie cu sediul in US si lucram la jobul respectiv cam 12 ore pe zi, deadline-uri dupa deadline-uri.

    Inteleg valul de hate, insa cred ca este important sa intelegeti si parerea cuiva din interior.
    Dupa ce am urmat programul, am semnat un contract cu un client extraordinar, pentru care lucrez maxim 4-5h/zi si castig de 3 ori mai mult decat castigam inainte. Pentru mine este mult mai mult decat ma asteptam.

    Atat Cristi, cat si Raul, sunt niste profesionisti. Sunt oameni care inspira si investesc in ei foarte mult, iar aici nu ma refer la haine si vacante, ci la cursuri, mentori, immersion-uri etc.
    Programul Libertate.init() a ajutat foarte multi programatori cu experienta in a ajunge MULT MAI REPEDE la rate-uri bune. Asta nu inseamna ca nu ar fi ajuns fara, doar si-au cumparat timp si au intrat intr-o comunitate foarte faina. Referitor la comunitate, eu am cunoscut deja o gramada de oameni faini datorita Liberte.init().

    Programul asta de mentorat NU te invata programare, ci te ajuta sa te folosesti de ceea ce stii deja sa faci. Pe langa asta te ajuta sa dobandesti o viziune pe termen lung + sa pui in aplicare un plan.

    Vali, iti respect atat parerea, cat si ceea ce faci. Felicitari pentru munca depusa!
    Insa nu sunt de acord cu aceste afirmatii, prin prisma faptului ca ii cunosc de atata timp pe baietii astia si stiu cat sunt de pasionati de munca lor.

    Cred ca avem nevoie de mai multi oameni cu o viziune noua, pe care sa o dea mai departe.

    Hai sa construim chestii faine impreuna!

    PS: Sunt deschisa la alte pareri, stiu ca fiecare dintre noi vede lucrurile diferit, insa azi chiar aveam 10 minute si am zis sa fac si eu share la aceste ganduri. Succes!

    58

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.