Grădină: a început sezonul frunzelor

Sau, cum se mai cheamă, “mai bine betonăm toată curtea”. Toamna. Cad frunzele, se adună în curte, le suflă vântul, un real coșmar.

Nu știu de ce nu am avut niciodată problema asta. Sufla vântul frunzele pe pavele? Le dădeam cu peria de curte înapoi sau le adunam cu mașina de tuns iarba și gata. Nu era o muncă titanică, nici la 4-5 pomi adulți pe care îi aveam în curte. Acum sunt mai mulți, plus vița de vie.

Nu am știut că e o problemă până acum 2-3 săptămâni. Tunsesem iarba de pe spațiul verde din fața casei și foloseam suflanta ca să o zbor de pe trotuar pe spațiul verde. Mă abordează o doamnă între două vârste, că m-a mai văzut ea pe aici lucrând cu chestia aia din mână și e interesată de ceva similar, care să aspire frunzele. Nu știa dacă există și cât costă. Sigur că da, de la 200 lei în sus. I-am arătat cât costă, cum funcționează și i-am trimis un link prin mesagerie. Ieri mi-a trimis o filmare cu ea aspirând frunzele din curte.

Ăsta a fost declicul. Ceea ce pentru mine e ceva normal alții nu știu că există și costa atât de puțin. Așadar, nu mai betonați grădina, nu mai tăiați copacii și nu vă mai plângeți pentru 15 minute de muncă într-o zi de toamnă.

La fel și cu fierăstrăul telescopic. Te duci la magazin și îl găsești doar pe ăla de 300 lei și fugi. Eu am dat 60 lei pe unul similar, acum nu mai găsești decât capul la 50 lei, și ce naiba faci cu el fără coadă, că ai nevoie de ăsta de 150 lei.

aspirator-frunze-gradina

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Ei lupa…sufla el frunzele, cuie, hartii…dar ridica și praful/nisipul…si parca încep sa aud „bai oaie, tocmai ce am spălat geamurile, îți e lene sa maturi?”. Da, o folosesc când nu e nimeni acasa

    Comentariu apreciat.272
  2. Eu am preferat varianta fara „tocator”, dar cu acumulator pentru ca e mai portabila. Suflu rapid frunzele intr-un colt, apoi le strang cu mana si le bag in sac. Sunt enervante frunzele teiului in perioada asta, dar cand imi aduc aminte ce frumos miroase in zona cand e „in floare” sau cand tine umbra in zilele calduroase de vara imi trece.

    Comentariu apreciat.402
  3. Pentru cine stă la casă, neapărat să aveți curse de șoareci. Încă de acum 2 săptămâni prind un șoarece pe zi în magazie. În octombrie încep să caute cuib.

    Comentariu apreciat.354
  4. Vali, trimite-i articolul asta si lui Allen, pentru ca, de trei ani de zile, vad ca se tot chinuie sa gaseasca o solutie pentru frunzele de pe strazi.
    Sau poate este prevazut in „masterplan-ul velo” distractia de toamna pentru biciclisti (si motociclisti) cand vor incepe sa putrezeasca si se vor transforma in mazga.

    139
  5. Din copacii vecinilor nu vin frunze? Nu te certi si tu cu ei din cauza asta? Ce fel de vecin esti?

    170
    • vin și frunze, dar mai cad corcodușe, vișine, mere… ne plake.

    • Copaci care tin umbra in curtea vecinului, ii umplu curtea de frunze toamna,e o problema spinoasa care poate otravi buna vecinatate. Codul Civil prevede la art.613 ca distanta intre gardul vecinului si un copac tebuie sa fie de minim 2m pentru un copac care depaseste inaltimea de 2 metri. În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate”.
      In general am vazut copacii plantati foarte aproape de gard sau chiar lipiti de gard ca sa nu ia din spatiul curtii. Un prun nu ar fi problema dar dificil de cazut la pace cand curtea vecinului e acoperita de copaci ce pot fi foarte inalti cu timpul …tei , salcâm pletos, cireș, etc.

      168
  6. La mine frunzele cad pe iarba, le las acolo, arata frumos, se composteaza – problem solved!

    Indecis. Tu ce zici?285
    • Am lasat o toamna frunzele asa cum au cazut sa nu mai intervina factorul uman zic ca motivatie de lene. Un covor de frunze s-a format nu peste tot ci doar pe unde le-a adunat si stocat vantul.Dar surpriza nasoala, gazonul de sub frunze a murit din lipsa de lumina cel putin una din cauze. Cand am adunat frunzele putrezite, sub ele era ca in fata portii la fotbal locul de pe teren unde nu rezista iarba.

      233
    • Dacă ai în curte niște straturi, frunzele sunt foarte utile pe post de mulci. La fel și iarba cosită. Deja avem doi ani de când nu mai aruncăm iarba și frunzele, ci le punem peste straturile de roșii. Am observat rezultate foarte frumoase. Mulciul ține umiditatea în sol, nu mai trebuie să uzi așa des. Cu un strat gros de mulci, nici buruienile nu mai sunt așa spornice. De asemenea, prin descompunere, mulciul devine un îngrășământ foarte valoros.

      Prin urmare, în loc de curte betonată, mai bine iarbă, frunze și câteva fire de roșii.

      252
  7. Decat sa betonezi sau dai banii pe suflatoare din aia nu mai bine tai copacii si ai si lemne de foc la iarna? E mai ieftin si mai sustenabil. Cum zicea bunicul: „Nepoate, in viata conteaza sa-ti fuga mintea. „

    Indecis. Tu ce zici?1426
    • Man sa ne zici si noua specia aia de copac de curte sustenabil pe care poti sa-i tai in fiecare an.

      172
    • @radu – ulm mongol sau salcie. Bune ptr focul de la cazanul de tuica, nu se incing asa de tare.

      70
    • @Radu
      Pai o singura data si apoi nu mai ai treaba cu frunzele. In plus de asta la anul probabil ca nu mai ai treaba nici cu tunsul ierbi ca daca va fi arsita nu va creste. Pe pamantul uscat pui gazon artificial si ai verde in curte 365 de zile/an. Pe acel gazon fals te poti plimba descult fara sa iti fie frica ca te tai sau impungi in ceva.

      819
  8. Am si eu aspirator d-ala, merge dar nu prea, cel mai bine merge sa aduni frunzele de pe beton, si doar daca sunt uscate. Nici de suflat nu sufla cine stie ce, ca sufla pe puta aia mica, nu pe aia groasa.
    Cel mai bine aduni frunzele cu masina de tuns iarba.

    110
  9. @psionics

    Gazonul artificial – cel din plastic cu ftalati si alte minuni – e cancerigen.
    Si interzis a fi montat prin curtile gradinitelor sau scolilor prin tari cu apa calda.

    114
    • Mda numai la noi gazonul artificial e a 8-a minune a lumii. Plus ca poluează a-ntaia cu microplastice ca mereu se sfărâmă din el

      102
  10. Toamna cad frunze, iarna cad fulgi. N-am probleme de aste la bloc.

    161
  11. acest articol ar fi putut fi unul sponsorizat…. dar makita tot cu gandul in crengi e….

    50
  12. „Toamna e sezonul frunzelor, dar sezonul ierbii e mereu.” Chef Foa.

    20
  13. Frunzele căzute le strâng și le pun în grădină să protejeze solul de îngheț.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.