Cum se vede coronavirusul pe străzile Londrei

Pe scurt, câteva impresii personale legate de situația din Londra.

De luni încoace, vezi tot mai puțini oameni pe stradă. Stațiile de tren sunt aproape goale, străzile sunt, dacă nu pustii, extrem de puțin circulate. La orele de vârf (6-9 dimineața și 5-7 seara), mersul cu trenul / metroul / autobuzul a devenit foarte lejer. Oamenii stau la distanță unul de altul, nimeni nu se așează pe scaunul de lângă tine dacă sunt locuri disponibile.

Foarte mulți muncesc de acasă. În clădirea în care lucrez sunt de obicei 3.000 de oameni. În ultimele 3 zile nu cred că au fost mai mult de 200. Se pare că nu e nevoie să adopți măsuri punitive pentru ca lumea să fie responsabilă. Aici, în doar câteva zile, străzile s-au golit fără amenințări cu amenzi și arest. Pur și simplu, oamenii acceptă voluntar că e mai bine să stea acasă.

În magazine încă găsești destule produse (mâncare, apă, produse de igienă). Sigur, stocurile se epuizează rapid, dar nu e critic. Marile lanțuri de supermarketuri (Tesco, Sainsbury’s, Morrisons) au luat măsuri rapide, fără să le impună guvernul chestia asta. Poți cumpăra maxim două baxuri de hârtie igienică sau două cutii de lapte. În farmacii, la fel, două cutii de aspirină de persoană. Waitrose vrea să rezerve o oră pe zi special pentru persoanele vârstnice. În acel interval orar, doar aceste persoane vor putea face cumpărături în magazin. Pentru că staff-ul supermarket-urilor nu mai face față, executivii și-au dat jos costumele și s-au băgat la descărcat paleți de apă minerală. Waitrose e un bun exemplu în sensul ăsta.

Probabil în maxim două săptămâni cele mai mari aeroporturi din Londra, Heathrow și Gatwick se vor închide. La fel, cele din Manchester. Vor urma probabil toate aeroporturile din UK.

Guvernul pregătește ajutoare pentru cei care vor fi trimiși acasă de companii. Se discută despre £200 pe săptămână pentru fiecare persoană. Nu s-a aprobat încă nimic în sensul ăsta.

Cei care plătesc ipoteci ar putea fi scutiți de la plată pentru minim trei luni. Se caută soluții pentru cei care nu vor lucra în perioada următoare dar stau cu chirie. Probabil se va suspenda plata chiriei pentru o anumită perioadă. În condițiile în care în Londra chiria medie pentru o casă este de  £1400, va fi vital pentru cei mai mulți ca guvernul să găsească o soluție rezonabilă.

330 miliarde pentru companii (împrumuturi, linii de finanțare, scheme de ajutor), asta este suma propusă de guvern ieri. Dacă fondul se va epuiza, oficialii dau asigurări că au suficiente resurse suplimentare.

Ca peste tot, cele mai multe informații legate de criza coronavirusului sunt bălării. Pentru informare, recomand The Guardian, The Telegraph, BBC, site-ul guvernului. Date precise, documentate, echilibrate.

În perioada următoare, românii de aici vor constata că nu vor mai găsi o grămadă de lucruri în magazinele cu specific național. În curând, toate statele europene își vor închide granițele și nu se va mai putea transporta nimic pe cale rutieră. Deja, o grămadă de firme de curierat și-au suspendat cursele (Ungaria și-a închis complet granițele). Dacă vrei să trimiți / primești un colet, este extrem de greu. Curând, va fi imposibil. Și da, nu se vor mai găsi țigări aduse din România. În mod curent, în magazinele românești la poți cumpăra cu  £6-6.50 pachetul (în UK, un pachet de țigări costă în media  £10). Știu că pentru nefumători sună ciudat, dar chestia asta chiar va fi o problemă pentru românii de aici.

Deocamdată, cea mai mare frică a românilor (cel puțin a celor cu care am vorbit) este că vor rămâne fără locuri de muncă pe termen nederminat și nu vor mai avea cu ce să-și acopere cheltuielile. Este o teamă legitimă dar sper ca autoritățile să adopte rapid măsuri pentru a-i proteja pe oameni. Sigur, £200/săptămână nu înseamnă mare lucru în Londra, dar măcar e ceva.

În momentul ăsta, Londra este orașul din UK cu cea mai rapidă extindere a îmbolnăvirilor. Este logic să fie așa. 9 milioane de oameni, o rețea de transport extrem de complexă, 6 aeroporturi. Birmingham, Manchester, Edinburgh – doar câteva zeci de cazuri fiecare. Cu cât te duci mai în nord, cu atât situația e mai relaxată. Deocamdată.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Daca dai 6£-6.50 pe pachetul de tigari din România înseamna ca ai o fatza foarte … expresiva. Iar waitrose la ce preturi au nu cred ca vor avea vreodata probleme cu stocurile

    00
    • Plus că Waitrose și M&S sunt în zone mai bogate și acolo oamenii sunt mai cumpătați. Pare că panic-buying-ul ăsta are loc în zonele mai sărace ale Londrei, gen Harrow, Brent, Stratford, Ilford, Dagenham și altele.

      00
    • Well, cica oua nu se mai gasesc de 4 zile nici la Waitrose sau Whole Foods (cel puțin în SW London) sooo…

      00
    • daca faci home delivery la waitrose se gasesc si oua

      00
  2. Totul se poate rezuma asa „la noi aici totul e bine, lapte si miere. Aici nu e nevoie de nicio masura ca englejii sunt responsabili nu ca romanii. Luati lumina de la engleji sarakilor”
    Raspunsul meu la articol: lira era acum o saptamana 5.6, azi e 5.2. Intr o saptamana. Deci da, tari rau britanicii astia…

    00
    • De acord ca articolul este cam optimist, hartie igienica, paste si cateva alte produse au devenit mituri. La fel si paracetamol, daca esti prost sau analfabet si nu citesti ca si alte produse de raceala si gripa contin paracetamol.

      Dar hai totusi sa nu legam actiunile luate de guvern pentru coronavirus de cursul valutar, ca nu prea au legatura. Ingrijorarile sunt legate de izolarea tarilor si apoi revenirea economica dupa ce trece pandemia, in contextul Brexitului.

      00
    • „în doar câteva zile, străzile s-au golit fără amenințări cu amenzi și arest. Pur și simplu, oamenii acceptă voluntar că e mai bine să stea acasă.”

      da, da , astia-s desteptii aia care nu le-a fost bine in UE si care se imunizau , nu inchid ei nimic si nu iau masuri , cativa morti si gata le-a trecut vitejia , nu, nu s-au conformat de buna voie, corect este s-au kkt pe ei de frica …

      00
    • @ cristi Ce bine le zici tu aici, ca un om mare.

      00
    • La ce masuri au luat, in max 2 saptamani e dezastru si pe acolo, aparent oamenii sunt convinsi ca nu e nevoie de protectie, foarte putini au inteles mesajele in contradictoriu date de catre un guvern total incompetent si depasit de situatie, care se joaca bambilici cu declaratiile… Brexit-ul a trecut exact pe acest model de declaratii aiurea… asa ca, n-are sens sa ne incredem in Anglia in vre-un fel.

      00
  3. Cumva contrastează cu ce a apărut prin presă. Până duminică era cam aglomerat în centru și domnu’ Boris a zis întâi că vă imunizează (some of you may die but that’s a sacrifice I am willing to make) și după aia l-au trezit unii la realitate și a schimbat macazul marți parcă, când a început o mică panică. Prietenii mei de la Londra nu au mai gasit paracetamol până ieri când au stat la coadă la farmacie iar la alimente tot așa au fost unele probleme.

    00
    • BoJo este cel mai periculos gen de incompetent, ala toba de carte, cu scoala ,educat plimbat prin stratosfera aristocratica dar rupt total de realitate

      00
    • @A, exact. Abia de maine se inchid scolile. „Strazile” dintre rafturile magazinelor sunt arhipline nu conteaza in ce zona a Londrei. Brits sau nu, civilizati din parti, poate sunt mai altfel in Manchester. Bojo de la imunizare, dupa ce s-a trezit din betie, a realizat ca e cam groasa si ce spune, asta marti, „evitati restaurantele, pub-urile, teatrele, locurile aglomerate etc”. De atunci cele mai multe s-au inchis si au trimis angajatii acasa. Cand a vazut ca e si mai groasa, ieri a decis sa inchida si scolile, sprijina „proprietarii” si „chiriasii” teoretic pana acum. Cu siguranta va urma si legea. Ai zis bine „se vorbeste” legat de acei 200 de lire pe saptamana. Momentan este exact ce scrie pe site-ul guvernului. Deci nu. Si mai este un aspect, sunt multi free lance-ri si self employed. Spitalele fac angajari masive, cel putin in Londra (porteri). Eu din 2 joburi unul l-am pierdut, cabaretul si-a inchis portile, celalalt inca merge pe zona de avarie, da, lucrez cu NHS-ul ca freelance interpreter. Zilnic iau pulsul spitalelor si al medicilor de familie.

      00
    • @Marius: stii de ce spitalele angajează porteri masiv zilele astea?

      00
  4. În curând, toate statele europene își vor închide granițele și nu se va mai putea transporta nimic pe cale rutieră. Deja, o grămadă de firme de curierat și-au suspendat cursele (Ungaria și-a închis complet granițele).

    –-

    Tu aici de fapt te gandesti la baiatu cu un Sprinter, 8+1 locuri care face „coletarie”. Ala nu e firma de curierat. Si da, ala nu va trece pentru ca e persoana fizica. In cadrul UE, marfa inca circula, chiar si la unguri. Problema la unguri a fost cu bombardierii care si-au dat seama ca nu mai au ce ciordi daca orasele europene sunt goale, si vin acum sa aduca si acasa. Camioanele de marfa pot tranzita Ungaria fara probleme.

    00
  5. Referitor la restrictionarea transportului rutier, Comisia Europeana a publicat pe 16 martie un ghid potrivit caruia:
    „Member States should preserve the free circulation of all goods. In particular, they
    should guarantee the supply chain of essential products such as medicines, medical
    equipment, essential and perishable food products and livestock. No restriction should be
    imposed on the circulation of goods in the Single Market, especially (but not limited to)
    essential, health-related and perishable goods, notably foodstuffs, unless duly justified.
    Member States should designate priority lanes for freight transport (e.g. via ‘green lanes’)
    and consider waiving existing weekend bans.”
    Sursa: Guidance C(2020) 1753, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_468

    00
  6. granitele sunt inchise pentru plimbatorii de virus, transportul de marfuri nu a fost restrictionat. Dar da, firmele mici ce faceau curierat pe Sprinter nu mai au comenzi, se va modifica putin lantul de transport si se vor transporta cu tirul mai multe comenzi, urmand ca local sa se imparta marfa cu dubite.

    00
  7. Lucrez la Sainsburys in Gravesend, 35 de minute de Londra. Am primit ieri pe mail o directiva din partea CEO iar de azi am introdus doua sloturi orare pentru varstnici si persoane cu dizabilitati. Stocuri nu avem nici noi in depozit, primim un singur transport pe zi pentru replenish, adica marfa pe care o punem pe raft si acela se epuizeaza in maxim 5 minute si mai primim separat containere pentru a putea suplini comenzile online. La livrari s- a ajuns la doua saptamani intarziere pentru ca pur si simplu nu ai cum sa faci fața indiferent de marimea flotei de masini.

    00
  8. Intre timp, in China nu se mai raporteaza cazuri noi. Deci in maxim 2 luni ar trebui sa fie ok si prin Europa.

    00
    • bă, incetați cu „in china nu se mai raportează”. ăia sunt altă democrație decât noi :D

    • Îi tratează subit cu Paraglonțol și normal că nu mai sunt cazuri.

      00
    • Chinezii au luat măsuri drastice – au închis complet regiunea hubei fără excepție, nu cu coridoare verzi, permise etc., Intrau doar camioanele cu medicamente, apa și mâncare și nu mai ieșea nimic din regiune.

      00
    • Cand joci Plague Inc. , cel mai nasol e cu Islanda, cand apare stirea: ” Island started executed infected”, pentru ca nu mai poti sa castigi.
      Toti se agita cu posibile tratamente incercate in China, dar ignora unul esential acolo: carnetul de partid, cu vechime.

      00
    • started executing ^ :(

      00
    • Voasi, chinezii au blocat complet orase intregi si au pus biciul pe cei care nu respectau carantina. In Europa trebuie sa inceapa sa moara lumea ca in Italia, apoi vor intelege ca trebuie sa stea IN casa, nu acasa.

      00
    • Astia mai tineri si fericiti care nu au prins fineturile tov. comunicatori din vremea comunistilor, nu mai credeti tot ce vine de la est.

      00
    • bă, incetați cu “in china nu se mai raportează”. ăia sunt altă democrație decât noi :D

      Ai cumva impresia că raportările la noi au legătură cu realitatea?

      00
    • Nu știu de unde o scoateți pe asta cu nu se mai raportează cazuri în China? Dimpotrivă, după o ușoară scădere acum se întorc și la ei chinezii virusați din Europa și alte zone grav afectate (ca românii noștri).

      00
  9. Nu e adevărat! E adevărat că pe stradă nu mai sunt atât de mulți oameni dar în supermarket e foarte mare înghesuială iar când le spui să stea la o lungime de braț de tine se uită ca la urs!

    00
  10. În Londra vor închide 40 de stații de metrou de vineri încolo. Eu sunt norocos pentru că pot lucra de acasă, dar acum două seri am simțit cum e apocalipsa pe la alții când internetul mi-a picat pentru o oră. Făceam calculul că va trebui să mă mut cu chiria în alt loc dacă nu pot munci câteva săptămâni.

    00
    • @Manu Cred ca e mai ieftin sa-ti iei ceva router 4g/LTE pt. perioada asta daca ai probleme cu netul wired decat sa te muti. Iar daca ai probleme cu semnalul sunt solutii cu antene externe.

      00
    • @ Juliam dupa ce pica fixul toti se vor inghesui pe mobil so ghici ce va pica dupa aia

      00
    • @manu … londra începe sa arate precum milano, gen va anuntam cu cateva zile ca va vom închide ca sa aibe timp toti infectatii sa fuga de Londra :(

      00
  11. Cum se vede coronavirusul pe străzile unui orașel turistic de 20.000 locuitori din nordul Țării Galilor:
    De luni încoace numărul turiștilor s-a înjumătățit, de pe data de 20 martie se inchid majoritatea hotelurilor (50-60% dintre ele au contracte cu firme de turism și au anulat toate cursele de autocar din Scotia, sudul Anglia si Tarii Galilor) ,30% dintre turisti cu rezervari in lunile de vară, special iunie-iulie și-au anulat șederea.
    1 singur caz confirmat în județ, 2-3 cazuri în județele învecinate.
    La job, o cafenea destul de centrală, încasările au scăzut cu 40-50 % luni si marti (fata de saptamanile trecute), M&S, Asda, Aldi, Tesco, Waitrose, Co-op etc au perioade în care nu găsești unele produse, dar a doua zi sunt pe raft (pâna se epuizează). Chiar înainte sa citesc aici, verificasem pe “indeed”, toate magazinele mentionate mai sus caută staff temporar pentru 4-6 săptamani cu începerea imediată.
    Personal, am intrat în autoizolare de ieri, marți eram singurul idiot nebun cu mască pe față și mănusi chirurgicale de unică folosința ce le schimbam regulat. N-am stat pe ajutoare sociale nici cand am avut un accident auto si nu am putut lucra 3 luni (si alte 3 luni doar part-time) iar pentru urmatoarele ~6 luni am sa supravietuiesc si fara ajutor de la stat. Lira a scăzut 25 de bani in ultimele 12 h pe transfergo iar pe revolut ~22 de bani, nu mă afectează prea mult în acest moment vreau doar să rămân sănatos.
    As putea scrie si mai detaliat daca e interesat cineva, am 28 de ani, Llandudno e localitatea de care vorbesc.

    00
  12. Da, e bine ca a fost nevoie de un virus ca marii și înțelepții patroni sa dea voie oamenilor sa lucreze de acasă.
    Că de altfel nu ar fi putut face asta de hat demult… Da na, de ce sa nu ii punem pe fraieri sa polueze inutil stand în trafic.
    Poate măcar acum că s-a văzut o diferență majoră în calitatea aerului, unii dintre ei vor schimba ceva. Deși…probabil că nu.
    Nu e bine domle dacă nu e Gigel acolo la birou 8 ore fix, chit ca termina munca în 5.
    Ca Gigel e plătit pentru numarul de ore, nu pentru ce știe sa facă.
    Și eu am trecut prin ambiții din astea.
    Pană de electricitate la ora 15 care se tot întinde spre 16..nu, nu plecați acasă, stați la birou degeaba, da stați ca asa e programul!
    Înainte de a lucra în final de acasă, terminam munca efectiva la ora 13, maxim 14. Pana la 17 stăteam de vorba, mai o țigară samd. Măcar ala, chit ca a fost un nenorocit in ultima mea perioada petrecuta acolo, a inteles ca oricum ne plătea pe ce făceam, nu ca ii stăteam 8 ore în birou.

    00
    • Eu o mare problema in a intelege cu am terminat ce am de facut. Mereu pe unde am lucrat e treaba infinita de facut. Momentele cand nu mai aveam treaba de facut, erau momente nasoale pt business.

      00
    • Razvan, ea e femeie, când „termină” superiorul, a terminat și ea „treaba”.

      00
    • @Razvan, aveam un nr fix de informații de prelucrat. Ai făcut x număr pe ziua respectiva, la revedere. Și vezi ca firma avea în 2018 cam 15 ani vechime și încă exista. Dacă nu ar fi întrat fraieru în discuții de divorț și n-ar fi avut o scârbă de nevasta, nu s-ar fi nasolit treaba.
      La postul din Londra trebuia sa găsesc datele a x persoane, media era de cam 1500 pe zi, sa actualizez tabelul/verificare și urma incarcarea datelor alora pe o platforma.
      Cand am lucrat în arhivare trebuiau rezolvate x dosare pe zi.
      Sper ca acum te-ai lămurit și altădată poate nu mai compari întreaga populație muncitoare de pe planeta cu tine și locurile tale de munca…
      Cat despre făcut voluntariat, sa ma apuc sa fac lucruri ce nu țineau de postul meu, am făcut-o, asta pana când am văzut ca oricum nu apreciază nimeni nici măcar verbal. Moment în care mi-am văzut strict de treaba mea.

      @nefutut, tinand cont ca pari a fi genul care are impresia ca toate femeile „e curve și proaste” iti înțeleg exprimarea de rahat, cât și nevoia de a te baga în seama complet degeaba. Insa asta nu o sa iti rezolve probelemele. Poți încerca și cu bărbați, mai ales ca in zilele astea oricum cei mai mulți se comporta ca niște pzde.

      00
    • Imediat te-ai opărit. Te simți cu musca pe… mască?

      00
    • @Răzvan aproximativ în aceeași situție am fost și eu foarte multă vreme. efectiv nu înțelegeam cum unii pot avea ”o cantitate fixă” de treabă.
      acum e ceva mai bine, sunt câteva tipuri de lucrări pe care trebuie să le fac zilnic, și numărul în cadrul fiecărui tip poate varia, dar dacă am trecut prin toate, pot spune că am terminat. (săptămana trecută din tipul x au intrat același nr de lucrări câte intră în 3-4 zile obișnuite, nu de stare de urgență; tocmai când începusem să leșin și să mă scurg pe perete, șefa mi-a zis să mă calmez că repartizează și la alții; cu 2 zile, 2 ore peste program am rezolvat și ziua aia și ziua următoare normală ca intrări).

      00
  13. Poza cu Buchetino e reala? Practica prostitutie pe ascuns? E ceva salon de masaj erotic?

    00
  14. Si apropo de Londra, inclusiv acolo as fi putut lucra de acasă. Ca lucram 100% cu UN tabel mare și lat, 2 aplicații ce puteau fi descărcate și mult, mult Google.
    Dar neaaah, pai nu era mai frumos sa fac 1.5 ore pana acolo dus și 2 întors? Si cu masina as fi făcut tot cam atat. Oricum la câte avioane au aia acolo și dacă ar lucra juma din populația Londrei de acasă, tot nu cred ca ar face mare branza.

    00
  15. Cred ca Boris si Trump au facut un calcul scurt, economic – boss, de ce sa suparam noi privatii, ca dau bani de galeti si campanie electorala (votantii uita oricum cateva zile in plus in care am stat degeaba). Mai bine sa lasam cativa morti sa ii faca sa inchida portile si sa anuleze zboruri/evenimentele singuri (mai putine despagubiri si procese pentru boris).
    Niste magari.

    00
    • Se pare ca sunt atat de aroganti incat nici ei nu-si iau masuri de preventie, si saracu’ ala care i-a facut sa-si schimbe strategia lor initiala, acum s-a trezit cu coronavirus. Macar atata lucru bun sa faca si coronavirusu’ asta, sa lichideze toti politicienii aroganti.

      Neil Ferguson, the man with the modelling evidence that underpins the government’s coronavirus strategy, believes he has contracted the bug himself.
      Two days after attending the prime minister’s announcement calling for Britain to voluntarily self-isolate, where he stood next to the health secretary, Matt Hancock, Ferguson has the cough and fever symptomatic of Covid-19.
      “Sigh. Developed a slight dry but persistent cough yesterday and self-isolated even though I felt fine. Then developed high fever at 4am today. There is a lot of Covid-19 in Westminster,” he wrote on Twitter.
      https://www.theguardian.com/world/2020/mar/18/neil-ferguson-coronavirus-expert-who-is-working-on-despite-symptoms

      00
  16. panica inutila si criza financiara o sa omoare mai multi oameni decat covid19.
    cinste uk si olanda ca s-au bazat pe stiinta 100% si nu au cazut prada populismului practicat de alde franta.

    In London, meanwhile, any prolonged outage in the city – located at the center of the global trading day and bridging business hours in Asia and New York – would be unprecedented in the era of modern electronic dealing. The British capital also plays a major role for commodities and hosts Europe’s dominant stock market. “A London lockdown would take liquidity out of everything. And everything is already down,” said Stephen Gallo, European head of FX strategy at the Bank of Montreal. “Everyone wants cash, all they want is cash. Liquidity is horrible on everything. Liquidation is feeding on itself, causing more illiquidity. This is a sudden stop.”

    J.P. Morgan out with new GDP estimates. (Kids, cover your eyes.)

    Q1: -4%
    Q2: -14%
    Q3: +8%
    Q4: +4%

    Full year: -1.5% overall.

    Unemployment rate goes to 6.25% midyear, 5.25% in Dec.

    00
  17. “ Pentru că staff-ul supermarket-urilor nu mai face față, executivii și-au dat jos costumele și s-au băgat la descărcat paleți de apă minerală”

    Vai cata cevelezatie la noi la astia de la Anglea aidplm. Probabel si actionarii vor trece la paleti de maine. Si vor livra romanilor care stau in case.

    Oricum, cu experimentul cu 200 pe saptamana vom afla si cum functioneaza venitul garantat pt toata populatia. Si cum va evolua inflatia in conditiile astea

    00
    • Am lucrat in anglia un an de zile intr-un hotel, confirm, in perioadele extrem de aglomerate, managementul cobora in lounge si servea clientii cot la cot alaturi de angajati (needless to say ca managementul provenea din randurile angajatilor, stiau ce e de facut)

      00
  18. In Ungaria marfurile circula in continuare! Exista niste rute aprobate, inclusiv parcarile si benzinariile sunt unele special aprobate pentru asta (nu poti opri oriunde)!!! Nu vor opri marfurile, nu vor opri mancarea! Kaufland si Lidl vand in Romania in draci, n-o sa fie tampiti sa nu continue vanzarile! Mancare exista destula peste tot, cei cu provizii se vor mai opri din stocat si atunci va ajunge si pentru ceilalti. Cei mai buni bani se fac pe timp de criza, inclusiv din faina – moara de faina din Ungaria aproape de granita cu Romania lucreaza in 3 schimburi, au comenzi toti pe mancare de numa! Inclusiv la magazinul de la colt, faina de 2,5-3 lei a ajuns la 5 lei/kg. Cat dureaza pana creste pretul painii? Nu mult. Dar nu vom muri de foame!

    00
  19. Eu locuiesc în Newcastle și astăzi la ora 8 am magazinele erau pline de clienți. Lumea e panicata și aici , nu se mai găsesc paste, lapte praf pt copii, scutece etc.
    Un bax de hârtie igienica care acum 2 săptămâni costa 4 lire acum costă și 12 la unele magazine.

    00
    • Da, asta e realitatea, nu rose tinted glasses scenery ce a povestit autorul.

      00
    • @Monica: realitatea in Londra (Camden) poate fi un strop diferita … ;)

      00
    • @Paul: te referi la Waitrose-ul din Camden?
      Sau te referi la fetele și băieții care sunt high in Camden, si totul e Ok pt. ei?
      Eu vorbesc din perspectiva orașului muncitoresc, mic-mediu,
      unde exista atât Waitrose, M&S, Morrisons, Tesco, Sainsbury’s, Asda, Aldi, Lidl, cat si Off-licence-urile cu marfa parțial dubioasa.
      (Off topic: daca găsesc un Onessie pe lungimea mea de 175 cm, am dorința de a intra în Waitrose si să ma plimb printre rafturi, să-i ofensez maxim pe englezii boșorogi aroganți ;) ).

      00
  20. As vrea sa zic ca e asa, dar nu e chiar in totalitate.
    Locuiesc in nordul Londrei, lucrez in centrul Londrei. Inca de saptamana trecuta oamenii erau mai atenti si mai ingrijorati, trenurile mai goale, si business-urile responsabile si-au lasat oamenii sa lucreze de acasa, unde se putea.
    Din pacate, pe strada, mai ales in cartiere, vezi oamenii plimbandu-se si vazandu-si de treburile lor zilnice. Mamele se intalnesc si merg impreuna cu copiii in parc. Sala mea nu s-a inchis decat saptamana asta, si era mereu full cand treceam pe-acolo.
    Cartierele si centrul Londrei sunt doua lumi diferite, asa ca si comportamentele oamenilor sunt diferite.
    Se zvoneste ca vor sa inchida orasul si sa aduca politia sa patruleze. Nu stiu daca e asa, ca sunt multe zvonuri care circula, mi-ar fi imposibil sa le reproduc pe toate pe care le primesc in fiecare zi.

    Cum se vede din perspectiva unui cetatean?
    Well, BoJo a incercat sa se ia la tranta, dar apoi s-a speriat si n-a dus planul pana la capat, dovada ca acum se chinuie sa ia o decizie concreta sau sa anunte ceva public.
    Oamenii sunt panicati non stop, cel putin astia pe care ii stiu personal. Stiu 2 asistente care lucreaza in spitale de stat, le e frica de ce se intampla, de lipsa de empatie a oamenilor, de incapabilitatea lor de a urma niste instructiuni.
    Majoritatea ne gandim cu groaza daca o sa mai avem joburi in cateva saptamani sau luni.
    Per total, ma simt la fel de debusolata ca in Romania, dar parca ma simt un pic mai safe aici.

    00
    • „BoJo a incercat sa se ia la tranta, dar apoi s-a speriat si n-a dus planul pana la capat” Prin faptul ca a lasat sa se desfasoare pana la sfarsitul saptamanii trecute evenimente cu zeci de mii de participanti, inclusiv in Londra, a executat destul din plan, in urmatoarele saptamani doar o sa vedeti rezultatele. Iar aia care au inteles pericolul si isi limiteaza iesirile si interactiunile cred ca mai degraba s-au speriat de minunata stategie a guvernului.

      00
    • Eu lucrez in spital, nu direct cu cei infectați (încă).
      Nu îmi fac probleme de a-mi pierde jobul, îmi fac probleme de a mai fi in viata.

      00
    • @cris: aș menționa si oprirea voluntara a testării

      00
  21. Foarte serios trebuie sa se prelungească și după (când va fi după ala) asta cu statul acasă. Dar și acum te lovești de pereți, de șefi care insista ca e bine sa ieși din casa pentru asta. Doar asa, de socializare și pt vagi beneficii de colaborare face to face. Nu ai cu cine, pur și simplu. Poluare, oboseala pe drumul la lucru și înapoi, doar pentru taclale. Sunt firme care insista și acum ca salariații sa stea cu schimbul la birou, fără un motiv clar – „în caz de ceva”; sau, ca rețeaua „nu duce”, dacă lumea muncește de acasă. Asta deși mulți au ajuns sa lucreze la ore foarte diferite de programul 9-17. Deci nu în același timp. Asta deși mulți suntem mult mai eficienți acasă. Dacă eu nu vreau sa fiu stresat de știri despre coronavirus sau de oricare alta părere non profesionala a colegilor, de ce sa fiu obligat sa vin la lucru?

    00
  22. Citind articolul, îmi dă o stare de confuzie: e despre Londra (UK)? sau poate eu nu trăiesc acum in UK?
    Sunt localizata într-un oraș nu departe de Londra.
    E panica, e frica virala. E frica de ucigașul omniprezent.
    Mă îndoiesc că oamenii în Londra au acceptat voluntar sa stea acasă. S-au retras în adăposturi, sperând să nu se contamineze, ceea ce e o reacție firească.
    Magazinele mari au câteva ore din momentul deschiderii dedicate pt. seniori. E OK, pt. moment. Ce vor face seniorii, ăștia născuți între razboie sau in boomul de după al 2lea război când se va ajunge la izolare obligatorie în următoarele săptămâni? Ei nu au internet și smartphone, copiii lor sunt vârstnici de asemenea, sloturile de comenzi online sunt luate deja pe următoarele multe săptămâni.
    Guvernul e o adunătură de bogati, pro masuri eugenistice.
    Partea buna a lucrurilor este că vor rezolva criza din „social care”: cetățenii care reprezintă o povara pt. buget, bătrânii și disabled, vor fi eliminați (ironie vis-a-vis de partea buna).
    Cei ce rămân fără muncă, nu se știe ce/daca vor primi vreun ajutor. Laburiștii au propus un venit universal minim garantat, cei de la putere au zis nu, pt. că bugetul nu are posibilitatea sa acopere o asemenea sumă enormă. Personal îmi pare corect, HS2 care e in constructie plus podul lui Boris peste mare, sunt proiecte grandioase, aprig criticate că fiind nenecesare, dar foarte utile in a sifona bani publici in conturile din paradisurile fiscale (ionie).
    In spitale, cei care lucrează direct cu pacienții infectați, nu mai au echipament de protecție corespunzător, sunt trimiși să înfrunte moartea cu mâinile (aproape) goale.
    In rest totul e bine, Boris e gravid, vine primăvara, iar eu nu voi fi surprinsă de proteste în masă in următoarele luni, aici, sau in alte părți de lume.

    00
  23. Din cauza lui Boris o sa vadă ei brexit dur. Nu stiu peste cât timp cineva venit din UK în UE va putea scăpa de alea 14 zile de izolare, dar știu ca peste mai mult timp decât vor putea scăpa cei care vor circula între majoritatea tarilor UE.

    00
    • Quite wrong.
      Daca Brexit-ul se va dovedi „dur”, obligatoriu va fi vina UE.
      Orice ar face eugenistii de la putere, ei vor fi întotdeauna cei corecți in opinia celor care i-au votat.

      00
  24. Lucrurile se vad diferit in N-E Londrei in Tottenham. Incepand de luni au disparut din magazine painea, carnea, conservele si paracetamolul. E panica mare printre oameni cu privire la joburi in special cei care lucreaza la companii mici si self employed. Incepand de maine lucrurile vor sta si mai rau odata cu inchiderea scolilor. Tot de maine majoritatea santierelor se inchid pe perioada nelimitata. Deja armata este pe strazi si se asteapta revolte sociale.

    00
  25. Boris cred că s-a speriat când ta-su a zis că la pub nu renunță.
    Îmi imaginez un dialog asa:
    -Bre, eu am o strategie pt. herd. Herd immunity. Tu nu ești parte din herd, tu ești dintre cei aleși. Stai acasă!
    -Ba pwuzza, ma doare in arse de strategia ta, eu la pub nu renunț.
    Daca ai nevoie de mine, mă găsești la Wetherspoon.

    00
  26. In presa online a citit probabil, acolo chinezii se bat pe spinare victorioși că ei nu mai au cazuri noi.

    Referitor la faptul că se întorc turiștii lor, dă-mi voie să mă îndoiesc de faptul că îi lasă chinezii sa intre in pasul ștrengarului prin vama, după atâta amar de munca de ars la cadavre.

    00
  27. Mesaj de la proprietarul apartamentului, Londra Martie 2020, in discutia deschisa pentru prelungirea contractului de inchiriere. Asta e ultimatumul, platesti cresterea sau pleci.

    „I do appreciate that the virus outbreak is a problem, but this is an issue for everyone at this time.
    Regret that the increase cannot be waivered. The increase is very small only £35.00 a month
    The increase is reasonable. „

    00
    • Ce odios!
      Putin mai devreme am citit despre o importanta autoritate financiara solicitand băncilor care derulează procese de reposesie a proprietăților unde nu s-a platit rata la timp, sa stopeze actiunea, sa nu cumva sa dea oamenii afara din case in timpurile astea.
      Daca ai timp, energie, și spirit combativ, nu lasa jigodia sa profite de momentul asta.

      00
    • Adi, eu zic sa platesti ca sa nu fii nevoit sa te muti in plina criza. Dupa aia sigur vei avea posibilitatea LEGALA sa-l futi. Ca merita.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)