Urăsc cât de ușor sunt manipulați 50% din români

Scandalul cu sătenii din comuna Hărman de lângă Brașov continuă. Oamenii au auzit de la Leana din deal că le dărâmă casele și nu le mai scoate nimeni din cap asta nici cu târnăcopul.

Ați râs acum de ani că au votat cu ăla care îi mințea că vin moșierii să le ia pământurile? Iată-i la fel. Ai vândut casa? Nu. Cum să ți-o dărâme atunci? Cu tine în ea? Nu gândești chiar deloc? Adică, știu că ești țăran și mândru că fi-tu e la oraș, dar chiar un telefon să nu îi dai să întrebi care e treaba? Nici el să nu te sune pe tine când vede știrea asta? El zero creier, tu zero creier?

Cumva, un zvon din ăsta e mai puternic decât zvonurile alea bune. Spălatul pe dinți e o prostie, ăștia nu știu ce spun, dar am auzit eu că vin moșierii. Bătutul nevestei e temelie, nu băutul mai puțin, cum a zis veterinarul satului. Ăla e prost, ce știe el, ce școală a făcut?

Una din poveștile mele favorite e că m-a oprit la un moment dat o vecină să mă întrebe dacă știu ceva despre cum blocul nostru va fi demolat în câteva luni, că vor să facă ceva supermarket. Că așa a auzit ea. Am întrebat-o cum se întâmplă asta dacă noi nu am vândut apartamentele și a fost foarte nedumerită, așa că a trebuit să îi explic că ăla care demola case și apoi te întreba de ce n-ai fost de acord cu asta a murit în 89 și vremurile alea nu se mai întorc.

Altfel, mai țineți minte jegurile astea de reportaje? Cu cocioabe dărâmate de pe ruta giratoriului suspendat, cu oameni care se plângeau că ei au băgat miliarde de euro în casele alea, dar nu au un colț de factură să arate? De aia sunt oamenii speriați de orice. Inclusiv de pasta de dinți.

Iar faza aia de la Hărman e simplă, vor să-și facă în continuare case pe terenurile alea, că de acolo vin șpăgile, nu din autostradă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. „Cum să ți-o dărâme atunci? Cu tine în ea?” -> Nu, ci ii expropriaza pe bani de nimic si apoi le darama casele. Uita-te in Oradea cati oameni au avut soarta asta in oras, nu intr-un sat uitat de lume. In momentul in care o autoritate vrea sa exproprieze, tu ca proprietar nu prea ai nici o putere sa te impotrivesti. Asta pentru ca in Romania nu esti cu adevarat proprietar, ci doar chirias la stat.

    00
    • Am citit recent despre o situatie din Bucuresti cu o familie, au inceput demolarea dar nu primisera banii pentru expropriere, pentru ca, bineinteles, se ocupa institutii diferite si uneia nu ii pasa ce face cealalta.

      00
    • https://www.mesagerulhunedorean.ro/drama-familiei-ursu-din-soimus-continua/

      Ici șa, exemplu de lucru facut calumea ….se poate

      00
    • adriann, cum ar fi ca orice proiect sa se oprească că un gigi nu are chef să se mute? s-ar mai construi ceva?

      toți ăștia care caută cazurile extreme fix de asta o fac, că nu vor să gândească mai departe.

    • @Tudor, oamenii aia care “nu au fost despagubiti” nu aveau actele in ordine.
      Hai sa despagubim in stanga si in dreapta, nu conteaza al cui e dreptul legal

      00
    • @vali uite un exemplu dintr-o tara cu apa calda de ceva mai mult timp decat noi: https://metro.co.uk/2022/08/10/scotland-last-man-living-on-uks-loneliest-street-wont-move-out-17158084/

      In felul tau, ai si tu dreptate. Dar trebuie sa ne hotaram la nivel de tara/societate ce vrem sa conteze mai mult? Dreptul individual la proprietate sau proiectele de dezvoltare? Nu se poate ca ambele sa aiba aceeasi prioritate. Eu unul, as alege ca dreptul individual de proprietate sa aiba cea mai mare prioritate. Pentru ca altfel, oricand poate veni o institutie publica sa spuna ca-mi ia casa pentru a face parcari (caz real din Oradea) sau mai stiu eu ce alte idei nastrusnice.

      00
    • NOU
      #7

      Draga Vali,

      Problema nu este legata de exproprieri ci de ceva mult mai grav.
      Traseul trebuia pus in dezbatere publica si oamenii trebuiau sa aibă posibilitatea sa ridice obiecțiile in cadrul acestor dezbateri.

      Nu s-au făcut publice aceste dezbateri (s-a mers palmat).
      Ba mai mult, documentele legate de traseu au fost trimise la primarii cu mențiunea „Confidential” si primarii s-au „conformat” si nu au discutat traseul. La oricare alt proiect s-au făcut publice variantele de traseu de către CNAIR aici nu.

      Mai mult, in cadrul Analizei Multicriteriale 1 au fost luate in calcul niște trasee ale autostrăzii, lăsând-se sa se înțeleagă ca cel ce va fi ales nu va trece prin localități.

      In cadrul Analizei Multicriteriale 2 au fost discutate alte trasee si s-a ales ca cel „optim” sa fie cel care trece prin intravilanul unor localități si implicit necesita exproprierea unor imobile (in comparație cu cel initial care trecea prin extravilanul acelor localități).

      Chestia asta cu diferențele de trasee este cel puțin o greșeală majora, daca nu chiar ceva cu implicații mult mai grave. Gura „satului” sugerează ca schimbarea de traseu ar fi avut loc la presiunea „marilor agricultori” care au in zona terenuri si nu vor ca autostrada sa le despartă exploatarea in doua.

      Oamenii doresc sa le fie prezentata Analiza Multicriteriala in urma căreia a fost aleasa varianta respectiva, cu punctaje si tot. Pana in momentul de fata -> nimic.

      Persoanele respective se agita tocmai pentru ca înțeleg si știu ca exista o lege a exproprierii si ca o data finalizat si aprobat Studiul de Fezabilitate cam aia a fost. Legea este clara si simpla, primești notificare, evacuezi/demolezi si aia a fost, aștepți sa iți fie virați banii si daca nu ești de acord dai in judecata.

      Sper ca am reușit sa sintetizez cam care este problema si agitația.

      Las aici discuția din Comisia de Trasport, unde „țăranii” si-au susținut punctul de vedere (mie unul personal mi se par destul de educați si in tema):
      https://www.facebook.com/100002418791485/posts/pfbid02SSMu2rWtCQYiVT24w4cKAXMMBYr6xUXEQsSH2WPyK9cxT45PaXEsVjwSx8sJPmrrl/?sfnsn=wa

      00
    • Asta pentru ca in Romania nu esti cu adevarat proprietar, ci doar chirias la stat.

      00
    • Pai stai putin Vali, nu se fac studii de fezabilitate 50 de ani la bani grei? Adica, te duci sa verifici solul, verifici mediul, verifici cimitirul dacic, cuibul de flamingo, poluarea fonica si cartile funciare ai membrilor de partid care au terenuri acolo si e greu sa intrebi omul „nenea, nu vreti sa vindeti proprietatea? Va dam X Euro pe ea”? Interpretati ciudat proprietatea privata. Voi cereti facturi pentru zeci de ani, dar poate eu am copilarit acolo, au murit parintii si bunicii mei acolo, nu am nevoie de bani, pur si simplu nu vrea sa vand, am radacinile acolo. Naah…lumea vrea parcare.

      00
    • E țara în care lumea preferă să dea șpagă la ITP decât să repare frânele dar de la care aveți pretenții să dea câteva mii de lei pentru o succesiune la notar.

      00
    • Adrian, hai sa dai exemplu cu o putoare de om care se pune cu curu in drum doar pentru ca poate. Ala trebuie sa mearga nu stiu cat doar pentru a isi cumpara paine, dar le-a aratat el astora care vor sa reabiliteze zona.

      00
    • „Asta pentru ca in Romania nu esti cu adevarat proprietar, ci doar chirias la stat”

      da ma. Doar in Romania se face asta. in restul de tari nu se exista conceput

      00
    • @animaloo
      In tari bananiere (cum este si Romania), asta este realitatea: esti doar chirias la stat, nu exista in mod real dreptul la proprietate. In tarile din UE mai la vest de Romania difera situatia (vezi Scotia din exemplul meu anterior), dar chiar si acolo unde statul poate face exproprieri o face platind niste sume foarte mari inainte de a lua efectiv casa si a o demola: pretul de pe piata+despagubiri morale, care despagubiri morale pot sa depaseasca de cateva ori valoarea proprietatii. In Romania, mai intai iti iau casa si apoi POATE, daca ai noroc, primesti mai multi bani decat contravaloarea unui cort nou nout si un sac de dormit ca sa inlocuiasca proprietatea pe care ai pierdut-o.

      Repet din nou intrebarea de mai devreme: cetatenii Romaniei prefera ca prioritatea cea mai mare sa o aiba dreptul la proprietate sau progresul hotarat de oricare institutie a statului unilateral?

      In cazul articolului prezentat de Vali este vorba de constructia unei autostrazi, dar legea nu face absolut nici o diferenta intre tipurile de progres: ca e o autostrada sau ca este orice altceva doreste un bugetar sa faca este fix acelasi lucru.

      00
    • we live in a society

      00
    • https://imgur.com/a/1XVayZz Filmare cu drona autostrada Pitești – Sibiu

      00
    • Nu trebuie sa fie unitară practica. Ci de la caz la caz, sa fie o analiză ce e mai important, casa omului sau proiectul de interes public.

      In cazul asta, e evident că autostrada este mult mai importanta decat satul ăla, in asentimentul lui Vali cu ideea ‘satul românesc trebuie sa moară ‘.

      00
    • ” ….in Romania nu esti cu adevarat proprietar, ci doar chirias la stat. ”
      Nici macar nu vreau sa cataloghez o astfel de afirmatie.
      In ce colt de lume aveti impresia ca nu exista „exproprierea pentru utilitate publica ” ?
      Va place Parisul ? Sunteti curios sa stiti cum arata inainte de Haussmann ?

      00
    • @Catalin Daca ti-e greu sa cataloghezi afirmatia mea, uite aici 2 exemple rapide (unul l-am mai pus mai devreme) care iti arata exact in ce colt de lume civilizata afirmatia mea NU este una adevarata:

      Scotia: https://metro.co.uk/2022/08/10/scotland-last-man-living-on-uks-loneliest-street-wont-move-out-17158084/
      Tara Galilor: https://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/family-home-thats-middle-busy-25504107

      Eu inteleg nevoia de dezvoltare, si sunt complet de acord cu ea. Dar in acelasi timp, spun ca trebuie sa fim foarte atenti cu dreptul la proprietate care din punctul meu de vedere este cel mai important lucru.

      Sunt curios cum a-ti reactiona toti astia care sunteti de acord cu exproprierile din Romania sa va treziti maine scosi din casa voastra in strada ca sa se faca o parcare/un wc public/un parc/orice ar hotari primaru vostru ca e de utilitate publica si banii sa-i primiti candva in viitor? Ce faceti? Cum va descurcati? Va veti bucura ca s-a dezvoltat orasu/satu vostru in timp ce dormiti in cort?

      00
    • „Sunt curios cum a-ti reactiona toti astia care sunteti de acord cu exproprierile din Romania sa va treziti maine scosi din casa voastra in strada” – da’ care-i problema, n-aveti cel putin doo case?

      00
    • apai da. Ca un wcu este caz national. Alte exemple mai ai?
      Wow. Ai doua exemple. un imbecil din scotia si unu din tara galilor. WOW.

      Sa nu cumva sa te deranjeze cum au crescut restul de tari.

      00
  2. 37% dintre romanii adulti NU se spala pe dinti.
    Restul e … tartru

    00
    • 86.4% din postarile tale contin cifre scoase din cur.
      Sursa: trust me bro.
      Cifra citata de tine e de la INS si zice exact opusul. 37% dintre Romani se spala (afirmativ, fara negatie) pe dinti IN FIECARE ZI. Adica e mai si un context.
      2% recunosc ca NU se spala pe dinti, din acelasi studiu.

      00
    • exact asa functioneaza zvonistica despre care se face vorbire in articol … o informatie intoarsa pe dos + reactie emotionala = mosierii vin si va iau pamnturile <3

      00
    • Mama cum ai intors-o, fratili meu…Ca la Ploiesti!
      Ai un mare viitor in politica mica si foarte mica. Bravo!

      00
  3. Inside de la Harman, cel mai gospodar la tranzactii cu terenuri imobiliare din Harman, e popa.
    Nu zic ca e influenker, dar CNAIR a stat de vorba cu o gloata condusa ca in evul mediu care nu vrea/nu stie sa citeasca harti, plus:” ce ma intereseaza pe mine de interesul superior al grupului…”

    00
  4. „…ăla care demola case și apoi te întreba de ce n-ai fost de acord cu asta a murit în 89…” Eu zic ca mai traieste inca in Oradea si numele lui incepe cu B.

    00
  5. Exista o lege si se numeste expropiere pentru nu stiu ce. Iti trimite adresa acasa cu decizia si carui birou sa te adresezi ptr a-ti lua banii si ura si la gara. Daca nu-ti convine pe judeci pentru suma nu pentru dreptul de proprietate. Si da, satenii aia au tot dreptul sa se teama ca li se vor darama casele

    00
    • Au dreptul sa se teama, intradevar. Motive sa se teama insa au zero. Vorbim de o autostrada pe hartie. Lucrarile or sa inceapa candva dupa ce se construieste Brasov-Ploiesti si Brasov-Sibiu. Adica niciodata.

      00
    • „Expropriere pt cauză de utilitate publică”.

      00
  6. Exproprierea este o procedura juridica normala,ce se aplica in multe tari,atunci cand utilitatea publica primeaza in fata dreptului de proprietate privat;probabil ca mai sunt drame,cauzate pe de o parte de aplicarea defectuoasa a legii,din motive de prostie/incompetenta,si apar nemultumiri la cuantumul despagubirilor,ce nu mentioneaza proprietarii despagubiti insa este faptul ca acel cuantum este de multe ori stabilit in functie de grilele notariale/valoarea de impozitare;adica ,platesti impozit la o proprietate cateva zeci de lei,la o valoare de impozitare de 15000 euro,sa zicem,in mediul rural,dar ai vrea despagubiri la o valoare ipotetica de piata de 150000 euro….nu ajung sa se puna de acord expertii

    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/4066

    00
  7. Pe Ghencea a venit Nicusor sa ii exproprieze fara sa le dea banii INAINTE.

    Cica ar fi o comisie care se intruneste nimeni nu stie cand, si proprietarul trebuie sa se prezinte sa dea cu subsemnatul ca e de acord sa fie expropriat.

    „Pai da, dar interesul public, hurr, durr”.

    Frate, vrei sa faci autostrazi, drumuri, cai ferate, foarte bine – dar repara legislatia, despagubeste oamenii la preturile reale ale zonei, dupa o evaluare independenta, pune-le banii in cont, fa toate astea cu minim 6 luni inainte de demolare, ca sa aiba oamenii timp sa se mute in alta parte, si APOI te apuci de treaba.

    00
    • Citeste legea exproprierii, apoi fa o comparatie cu legile din alte state UE (vei vedea ca seamana ff mult), apoi vezi cam cine face exproprierea, procesul, faptul ca expropriatii fac circ, dar nu stiu sa faca o intampinare, nu stiu sa isi gaseasca un expert pentru instanta……..

      00
    • unde mai pui ca unii nu aveau nici acte

      00
    • Mihai C
      Fals, exproprierile erau deja făcute, era vorba de demolat construcțiile în care locuiau cetățeni care nu puteau dovedi calitatea de proprietari.
      Presa ar trebui să folosească mai des cuvântul „proprietari” decât „bătrâni fără ajutor”.

      00
    • In Romania,din indolenta si comoditate,lipsa cultura civica,sunt multi ce traiesc in casele parintilor fara sa fi facut vreodata succesiunea;cand apare nevoia de a dovedi calitatea de proprietari,se victimizeaza,iar presa semi-analfabeta si cretina in cautare de clickbait ii transforma in asupriti.

      00
    • Lipsa succesiunii sau a oricaror acte doveditoare a proprietatii sunt irelevante comparativ cu exproprierea.

      Iar tinem cu gardul, daca ala a stat acolo in ultimii 20-30 de ani si toata lumea stie asta, de la vecini, facturi pe numele lor, impozite, etc., vine popleaca de la PMB sa le darame casa ca sa demonstreze ca fac si ei ceva.

      In mod normal, tocmai primariile ar trebui sa le reglementeze situatia in mod accelerat, nu stiu de unde impresia ca oamenii aia sunt vinovati, cand tocmai ei fac un serviciu public prin sacrificiul distrugerii caselor.

      00
    • Am niște rude care n-au făcut succesiunea de vreo 3-4 generații.
      Acum cca 70+ ani stră-străbunicii au cedat o parte din teren pe care s-a făcut școala din cartier, ulterior, ce-a rămas s-a împărțit între 2 frați. Acum 3-4 ani, una din familii s-a trezit cu o sumă astronomică la impozit, au constatat că era pt tot terenul, înainte de cedare, înainte de impărteală.

      Pe măsură ce trec generațiile chestiunea devine și mai complicată și mai scumpă și mulți amână la infinit.

      00
    • @Mihai C,,Lipsa succesiunii sau a oricaror acte doveditoare a proprietatii sunt irelevante comparativ cu exproprierea,,.
      Ai momente în care tind să cred că îți deconectezi creierul de la diversele activități zilnice. Altfel nu-mi explic cum ți-a ieșit bijuteria de mai sus.

      00
    • Cine vrea ca primăriile să ne pună actele în ordine este implicit de acord ca unii ca Bădălău să aibă acces spre modificare la ele, alături de alte zeci de mii de specialiști plătiți din bugetele locale.
      Not bad at all, not bad..

      00
  8. Există upvarianta familiei din Tara Galilor care a refuzat sa se mute.De 40 de ani casa lor e în mijlocul unui giratoriu. Ambiție de neclintit.

    00
    • Ala este exemplu de stat unde proprietatea privata este foarte importanta.

      00
    • Și în China a mers încăpățânarea, google titlul asta, aprobarea de link aici durează mult.
      Life in the fast lane: Chinese city builds a motorway bridge around a tiny house after its stubborn owner refused to move for 10 years.

      00
  9. Pentru mine problema cea mai mare este că nu se știe care e traseul autostrăzii. Pe harta proinsfrastructura apare ceva schițat, dar nu se știe dacă chiar ăla e traseul. Mai apare și un ciot de autostradă dinspre Prejmer care zice că ar lega autostrada Ploiești Brașov de A13. Probabil nu în timpul vieții noastre. Am un teren pe traseul acestui ciot și faptul că nu se face public traseul mă cam irită pt că nu știm ce să facem in continuare, ne apucăm de construit sau lăsăm așa

    00
  10. Nu sunt de partea celor care se opun în absurd sau care manipulează ca să obțină avantaje materiale, putere, etc. Dar sunt de partea celor care susțin că este nevoie de foarte multă deliberare, de comunicare de criză, etc. Din articol rezultă că sute de persoane au fost la CNAIR să ceară explicații. Manipulați, dar mulți. Dar și un astfel de răspuns, precum cel citat mai jos, ce ne spune? O fi discutat CNAIR cu autoritățile locale, dar cu oamenii au discutat? Este vorba de o incapacitate crasă de comunica, dialoga și de disprețul autorităților publice față de comunități, instaurat de mai mulți ani. Aș fi vrut să aflu că au organizat 4 dezbateri publice, în fiecare localitate, că au pus la fiecare primărie câte un model 3 D al proiectului, că pe site-ul CNAIR sunt informații la zi și detaliate, inclusiv simularea 3D, că au fost respectate toate procedurile legale. Că au organizat consultării cu liderii informali ai comunităților, nu doar cu primarii. Dar din răspunsul purtătorului de cuvânt, reiese bifatul și interesul superior care justifică să NU fi făcut eforturi în sensul atenuării tensiunilor. Iată „Am făcut tot ce a ţinut de noi, inclusiv discuţii cu autorităţile locale, pentru a stabili cel mai bun traseu al acestei autostrăzi. Dacă cineva crede că vom putea compromite un proiect care beneficiază românii Uniunii Europene pentru că anumite persoane au nemulţumiri… atunci, nu ştiu, să decidă cetăţenii României”, a declarat purtătorul de cuvânt CNAIR, Alin Șerbănescu.” Link https://www.brasov.net/autostrada-brasov-bacau-cosmarul-locuitorilor-din-patru-sate-oamenii-se-tem-ca-o-parte-din-casele-lor-vor-fi-daramate/

    00
  11. Dacă este să ne luăm după informația din articol, chestiunile ar fi două? „[…] Acest lucru se traduce, spun localnicii, prin aproximativ 50 de case dărâmate și lipsa unor căi de legătură între sate şi noua şosea.” Link https://bit.ly/3UcpB7X

    Case dărâmate înseamnă exproprieri, probabil că s-a discutat de mai puține case compensate și atunci unii au zis că ar vrea și ei ceva compensare și să li se dărâme casa. Taman pe dos, nu teamă de dărâmare de locuințe ci probabil că mai mule ar fi de dărâmat. Dar ce poți spune de presa care citează pe alții din online și nu pune întrebări?

    Iar a doua chestiune, căile de legătură dintre case și șosea. Ipoteze? Poate că într-adevăr este o lipsă/omisiune a proiectului – nu știm. Poate că nu este o lipsă dar nu s-a explicat, la detaliu, nu s-a pus la dispoziție proiectul. Poate că s-a organizat o întâlnire la care de obicei nu vine nimeni, și ce să vezi, 3 luni mai târziu restul s-a inflamat, pe bază de zvonuri.

    Dar aici actorul cu putere de comunicare este CNAIR și ne-am aștepta ca, la resursele pe care le are (salarii, nu?) dar și la experiența căpătată, să fie suficient de competenți privitor la comunicarea publică.

    La urmă, ca și la mesajul anterior, nu țin cu revoltații, așa, la grămadă. Am obiecții față de ceea ce pare o comunicare defectuoasă a CNAIR. Dacă le cerem strategia de comunicare pe anul ăsta, ce ziceți, au?

    00
  12. In calitate de urmas de mosier, cred ca proprietatea personala e un lux.

    Totul trebuie detinut de stat, case, terenuri, masini, bloguri personale. Sa fie utilizate dupa un set de reguli fixe iar cine le incalca sa fie bagat in lagar de munca sau batut cu pulanul peste dinti.

    In China se face treaba cum tebuie, trebuie sa luam exemplu de la ei, cand cineva comenteaza treci cu tancul peste!

    Eu sunt gata sa imi dau drepturile de mostenitor partidului comunist. Sa nu mai existe frica de mosieri ca taranii si alti blogeri sa ii poata folosi ca sperietoare :))

    00
    • Mentalitatea cu facutul de drumuri, utilitati, constructii cu orice pret vine dintr-o frustrare a nefacutului nimic timp de 30-40 de ani.

      Si atunci cand incepe sa „se faca”, trecem la propriu cu buldozerul peste orice farama a simtului proprietatii care mai exista in romani.

      Ironic si tragic, sunt tocmai reprezentantii clasei de mijloc, noua mica burghezie, aia care urla la cladiri goale noaptea, care i-ar distruge cu mainile goale pe toti „sarantocii si sosocii”, ca sa aiba autostrazi, spitale, etc unde sa poata sa isi etaleze proprietatile.

      New money where the old money never was.

      00
    • Cum nu, uite aici old money https://youtu.be/3JAfeLeq0MM

      00
  13. Singurul care poate ajuta in cazul exproprierilor fortate e fara indoiala Van Damme.
    A demonstrat asta in filmul Nowhere to Run… ;)

    00
  14. Cum spunea cineva: „Prostia omeneasca e infinita…”

    00
  15. Parca aici citisem de niste case si blocuri in prel. Ghencea

    00
  16. Doar 50% ? Daca ne uitam la rezultatele de la alegeri, as zice ca mult mai multi. Undeva la 70% usor de manipulat, din care o mare parte nici nu-si dau seama.

    00
  17. În mod normal aș fi de-acord cu tine la faza asta, dar problema e că da, în România încă ai destule motive să-ți fie frică de stat.

    S-au mai rafinat metodele, gen nu vine acasă cu buldozerul peste noapte, dar hai să nu ne prefacem că e ca-n vest, că nu e.

    Îți pune o notificare pe ușă că ai 30 de zile să eliberezi imobilul și să te adresezi primăriei pentru bani sau instanței. Dar oricare pas alegi, tot trebuie să eliberezi imobilul, speța va fi strict pe câți bani primești, nu dacă se demolează sau nu.

    Cam asta e procedura reală, legală, în vigoare în prezent, pentru că în Oradea se folosește.

    Și nu sunt neaparat contra ei, că știu că trebuie uneori să mai demolezi ca să dezvolți, cât sunt contra faptului că în România nu există conceptul de despăgubiri morale la faze de genul.

    Poate nu de 5 ori prețul imobilului, dar cel puțin dublu ar trebui să fie. Și da, sunt conștient că asta ar însemna o povară pe buget dar dacă se găsesc bani pentru șpăgi și combinații, se găsește pe ici pe colo câte 100k în plus la o expropriere, hai să nu fim ipocriți.

    Și da, știu că se vor găsi escroci care să profite cumva de pe urma asta, dar se poate face legea gen dacă ai cumpărat casa în ultimul an atunci primești doar valoarea de piață, dar cu cât ai stat mai mult în imobil să crească prețul, ca să nu lași ‘intimidatorii’ stil centrul Timișoarei să pună mâna pe clădiri care se vor expropria.

    Faci o metodă de calcul simplă și aia e.

    00
    • Deci tu sa platesti impozit pentru o valoare X dar sa fii despagubit pentru valoarea 10X.
      Din banii mei ? De ce ?

      00
    • @Catalin

      Pentru că clădirea aia va fi demolată pentru binele tău public. Simplu.

      Iar cum tind să merg mai spre capitalism decât spre comunism, și aia costă și oamenii ar trebui să fie recompensați pentru faptul că se mută de-acolo pentru binele tău public.

      Și n-am zis valoarea 10x dacă citeai mai atent ci am zis o valoare rezonabilă gen 2x că nu suntem nici Dubai să ne permitem din astea.

      00
  18. Binele „meu” public ?
    Nu e si binele „TAU” daca e public ?
    E normal sa platesti deranjul cu mutatul dar ATAT.
    Vrei impozit mic dar despagubire mare. Si numesti asta „capitalism” nu „excrocherie ” cum ar fi corect ? Vezi ca e unu’ Gigi care cumpara ieftin drepturi litigioase si apoi se scoate. Vad ca are discipoli.
    Am mai intrebat mai sus daca va place Parisul. Si mai ales ce-a facut „nemernicul” de Haussmann ( Bolojean)

    00
    • Bănuiesc că mie ai vrut să-mi dai reply dar n-ai găsit cum.

      N-am pomenit nicăieri impozitul. Și da, și eu sunt de părere că e cam mic impozitul dar trebuie luat în calcul mai mulți factori.

      Nu poți cere impozit mare să forțezi sărăcimea să se mute din centrul orașului dacă tu ai ZERO infrastructură în afara orașului. Nu tu spitale, nu tu nimic.

      Sunt sigur că mulți s-ar muta din oraș la bătrânețe și probabil și-ar și permite dacă ar vinde apartamentul ultra-central, dar problema e că în alte țări în rural ai gaz, ai drum, ai farmacie, ai chiar și chestii SF pentru românia gen canalizare și asfalt.

      Astea nu țin de binele public?

      00
  19. Pe ăstia doi necăjiți nu-i ,,expropriază,, nimeni? Adică în loc de dolce far niente pe Italia, un 15 m2 cu paturi supraetajate?
    ( Ami cer scuze la domnul blogher pentru off-topic).
    https://www.pressalert.ro/2022/11/liderul-interlop-timisorean-sorin-udrea-fotografie-trofeu-cu-fiul-milionarului-gino-iorgulescu-ce-scris-cel-care-de-trei-ani-sta-italia-ca-sa-nu-raspunda-pentru-groaznicul-acc/

    00
  20. Abia mai scad preturile caselor in Harman, sunt aproape de cele din Bv. Va deveni tot mai interesant…

    00
  21. NIMBY
    Sa fie bine, vreau o țară că afară, vreau spitale nu catedrale, independența energetică cu extindere producție și rețea, selectarea deșeurilor să nu sufere natura și nici copilașii, să nu mai ne târâim între căruțe pe deneuri, dar…
    Nota In My Back Yard
    Că vedeți că aici la mine sunt niste aspecte la care nu v-ați gândit. Că spitalul aduce trafic în zonă și urlă toată noaptea sirenele ambulanțelor, să îl facă da nu la mine, altundeva. Că nucleara modulară e nesigură daca e in județul meu, iar eoliana strica peisajul și omoară păsările. Centru de selectare a deșeurilor adică toată ziua să treacă camioane cu gunoaie prin satul meu și până selectează pute, și se scurge zamă in pânza freatică. Că autostrada e trafic și zgomot, practic la mine in zonă cu autostradă ar fi altfel decât fără.
    Să nu înțelegeți greșit, sunt de acord, dar dacă e la mine aproape, problema e complexă și cu multe aspecte. Dar nu sunt împotriva progresului, folosesc cu plăcere autostrada și spitalul și curentul electric, numai că chiar nu e bine la mine, ar fi altfel super ok să se facă… la alții ar fi mult mai potrivit.
    Not In My Back Yard. In altă parte …

    00
  22. Dar de ultima frauda facuta de securistii austrieci ce parere aveti?
    Aia de jumate de miliard de euro, plus resursele de sub de cine stie cat.

    Sa nu ma puneti sa va zic cu subiect si predicat care… ca va faceti de ras si refuz sa comunic cu voi.

    00
    • Io sunt de la țară și am nevoie de subiect și predicat. Sau un link către o sursă credibilă.

      00
    • Niste baieti in urma cu 20-30 de ani au gasit niste acte in podul unei case vechi.

      Si-au facut ei un fel de asociatie si spun ei ca ii reprezinta pe aia de pe acte… aia morti toti iar urmasii lor nu au habar de nimic…
      In urma cu cateva zile CEDO le-a dat dreptate si urmeaza sa puna mana pe 17000 hectare de munti impaduriti, sub care sunt resurse de aur si cupru.

      https://www.ziarelive.ro/stiri/composesoratul-borsa-castiga-procesul-la-cedo-statul-roman-condamnat-pentru-incalcarea-dreptului-de-proprietate.html

      Teren furat prima data la inceputul sec 20, pe urma de comunisti, pe urma de post comunisti, acum furat a 4 oara de unii care au gasit niste acte intr-un pod.

      00
    • O sa scriu un mail, cc ambasada Chinei si ambasada Rusiei. Le sugerez lor sa faca un research prin arhive, poate vin cu o lista de proprietari… uite asa ar castiga in Romania baietii rai niste resurse si capital politic :)).

      00
    • Intre timp, hotul numarul 4 a fost batut de noua generatie de hoti. https://youtu.be/2vPTBNfVd5I

      Unul dintre cei doi care au gasit actele cu care au castigat la CEDO, a fost corupt de Hotul numarul 3, de miliardarul Frank Timis, ala care a incercat sa exploatexe aurul de la Rosia Montana. Vedeti aici povestea https://youtu.be/3tH7HHt8hTs macar la min 5:20 sa va uitati…

      Ala se denunta ca a comis o frauda, iar CEDO spune ca nu, ca au dreptate :)) lume de nebuni… a fost servita pentru Austrieci ca aia o sa exploateze.

      00
    • resursele de sub sunt ale statului, nu ale cui detine padurea.

      00
    • Si daca tot e 1 decembrie:

      Prin secolele 17-18 in MM a avut loc un fel de revolutie impotriva Austro-Ungariei, drept urmare imparateasa imperiului Austro-Ungar ca sa calmeze lucrurile le da drept de proprietate revolutionarilor. Se zice ca sunt primii romani din transilvania care au avut dreptul de a detine pamanturi.
      Pe la inceputul secolului 20, apar niste baieti, care confisca proprietatile alora care au fost omeniti de regina. Desigur, in numele unor idealuri. Idealul ala e Marea Unire din 1918. Unul dintre ei e Anderco Cuza. Deputat in primul parlament al Romaniei Mari si primar 25 ani. Proprietar a mii de hectare luate de la proprietari, cu care a finantat armata institutii etc..
      El pune primul steagul romaniei mari pe o primarie din maramures si participa cu o delegatie la Alba Iulia.
      Vin comunistii iar el se sinucide prin otravire, din casa lui sunt furate blana si trofeul ultimului zimbru din Romania, primit cadou de tatal sau in sec 19.

      Acum CEDO(curtea europeana a drepturilor germanilor) zica ca unionistul Anderco nu e legitim? Ca sunt legitimi aia dinainte de el? Asta inseamna ca metodele si principiile unirii romaniei nu sunt legitime?

      Stra mosul meu de la vremea aia, din spusele lui bunicu, a avut 3 munti, dintre care un gol alpin foarte fain cu o stanca mare „Podul Cearcanului”
      A zis ca primavara a urcat Anderco Cuza cu un diplomat la el, se uita pe acolo, iar prin toamna nu a mai avut muntii…

      Prin anii 2000 au incercat bunicul cu fratii si verii lui sa recupereze terenurile dar nu prea au reusit, doar o suprafata mica, cam 10%.

      Baietii aia acum in numele stramosilor mei si al alotra ca el au scos toate terenurile, doar ca nu sa ni le dea inapoi… au facut o retrocedare mafiota impinsa de austrieci, sa exploateze aia paduri si poate resurse din pamant.

      00
    • Si ca sa imi fie si mai ciuda, sunt si ruda cu doamna secretar :))

      https://www.facebook.com/watch/?v=969795923981610

      00
  23. mișto de tot aia cu nimby. o știam, dar uitasem de aia. aia e. vrem să se facă, repede, bine, dar să nu mă deranjeze pe mine cu nimic.

  24. „…vremurile alea nu se mai întorc” – Să sperăm. Deocamdată lipsa căldurii și a apei calde în prea multe orașe ne face să ne mai aducem aminte de unele aspecte.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile