Copilul ăla nu are 15 ani. De ce naiba are tricou de 1.000 lei pe el? Unde se duce cu tricoul ăla? Cu ce e diferit de un tricou normal de 50-100 lei? Are țeavă cu cornete? Se poate juca orice joc cu tricoul ăla?
Și doi, întrebarea care mi-a venit instant în minte e “în cât timp fac părinții tăi banii ăia”. Nu contează răspunsul, e evident că părinții care își permit tricouri de 1.000 lei nu sunt săraci, dar vreau să pună în perspectivă, la vârsta lui, timpul și banii.
E f ușor să treci din extrema: „Eu n-am avut, ii ofer copilului tot ce e mai bun!”
In extrema: „Tricou de 1000lei!”
Aici nu e vorba de oferit copilului o haina mai buna, ci de oferit copilului lucrurile cu care sa flexeze in fata altor copii. O mentalitate a celor parveniti.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@Maferescdeciuma: pai cum nu, daca eu n-am putut sa flexez in copilarie macar el sa flexeze.
Mai paraseste un pic mediul in care te invarti si ii descoperi singur. Sau tu ai impresia ca acei cacati cu ochi, care nu au prin ce altceva sa iasa in evidenta decat prin hainele de pe ei, sunt reprezentativi pentru segmentul de varsta 12-17 ani? Si cum ai mentionat si tu: adultii flexeaza, asa ca e clar o problema de educatie acolo.
@Tudor, da….nu stiu ce sa zic. Eu nu am putut sa flexez in copilarie, dar dupa ce am crescut si am inceput sa-mi castig legal banii, am inceput sa apreciez si mai mult ca parintii mei au muncit din greu sa ma educe. Asa ca desi acum imi permit mult mai mult decat si-au permis ai mei, tot nu flexez. Si cel mai important e ca: „a flexa = a rade” de unul care are mai putin, de ce ai face asta?
‘E fușor să treci din extrema: „Eu n-am avut, ii ofer copilului tot ce e mai bun!”In extrema: „Tricou de 1000lei!” ‘
Nu e nici o extrema. Motivatia nu e sa acoperi necesitati de baza, motivatia e sa flexezi, si te folosesti de orice ocazie posibila pentru asa ceva. Cei cu bani, politicienii, sportivii mari au cele mai multe ocazii sa flexeze, pentru ei nu conteaza cat de mare e publicul in fata caruia flexeaza. Dar si saracii de toate felurile flexeaza, desi au mult mai putine ocazii sa flexeze, nu scapa nici una. Fiecare vrea sa iasa in evidenta cu ceva. Asa numitul weird flex but ok.
Pana la urma concluzia e ca si-au dorit mai mult victoria, pardon, flexarea.
Pentru bula mea reprezentativa pt majoritatea bărbaților întregi la cap, flexatul este expresia disperata de a compensa pt diverse frustrari, inclusiv pt faptul ca o ai minuscula, termini în câteva secunde sau niciodată, nicio femeie nu te-a pupat pentru cine ești, ci astfel ca te orientezi către pitipoance interesate de ce le fluturi în fata precum paunul, o pasare binecunoscuta pt gradul sau de inteligenta extrem de redus.
Cu placere.
Eu cred ca pana la urma diferenta vine din faptul ca la noi nu prea sunt old-money.
Victoras cu 1 generatie in spate nu se pune. Prin old money vreau sa zic 1900.
Daca ai 3-4 generatii d-astia inbred cum sunt lorzii prin UK, astia nu mai au nevoie sa flexeze in fata pulimii. Poate flexeaza unii in fata altora luandu-si rolls cu piele scarlet pe comanda sau vreo „golanie” d-asta.
La noi sunt new money si foarte new money si cand esti parvenit trebuie sa stie satul ca te-ai ajuns (fie ca te-ai ajuns sau esti la fel de rupt in cour).
Cuvantul nu se refera doar la lamborghini si tricouri de 200 de lei afișate de bombardieri sau de copiii lor. E usor de vazut ca de flexat flexeaza si cel care vine cu afirmatii exagerate sau categorice la adresa altora, acolo unde lucrurile sunt nuantate. Flexorul sau flexoarea formuleaza si afiseaza ostentativ adevaruri supreme pe care restul prostilor cu greu le-ar putea intelege. Flexul verbal si cel vizual pot fi prezente in acelasi bombardier, dar flexul verbal il au si CTP, Sosoaca, cei de Romania TV prin burtiere sau in direct, si o multime de dezamagiti ca nu se pot realiza sau nu s-au realizat in țara lor.
@GoGu – este mai mult de old/new money. Competitia si exhibarea sunt in toti, de la inceputul lumii insa in lumea mai civilizata oamenii nu se uita la altii si nu accentueaza ce au ei pe cand la noi „gura lumii” este extrem de prezenta, lumea sta in loc si traieste pentru asta, se gandesc si fac lucruri „sa vezi ce o sa se oftice Lenuta de la 3 cand o sa vada asta”.
Eu cred ca este o problema de educatie ceva mai adanca decat vrem noi sa credem.
Mai lăsaț flexatul ăla din gură că l-ați molfăit ca pe o ciungă.
subscriu la ce zice BigBear, este mai mult decat old vs new money. New money sunt mai vizibili datorita mobilitatii sociale, dar nici cu old money nu-mi este rusine.
@GoGu
https://www.youtube.com/watch?v=KNGIyUnLX_0
Pentru că nu este crescut de părinți echilibrați, ne-cocălari, lipsiți de frustrări adânci și traume din copilărie, pasionați de cărți, muzică bună, artă.
S-a mai discutat pe aici despre cât de abrutizați sunt majoritatea bogaților din țara noastră, încă ne mai închipuim că, totuși, sunt middle manageri avizi de cultură?
Ca parintii iau copilului tricou de 1000 de lei sau de 1000 de euro, e treaba lor, pana la urma depinde de cati bani au si de cat isi rasfata copilul, insa daca acesta se lauda cu cat a costat tricoul, este dovada de proasta creste si de marlanie care evident isi are originea la parinti
Copilul e maimuta, repeta ce vede/primeste de la parinti (orice copil, nu neaparat ala din clip). Responsabilitatea e numai a parintilor. Intamplator am cunoscut cativa cu copil-tricou fix ca acesta, tot intamplator (sau nu..) toti acei parinti lucrau la/cu statul.
social media a tâmpit specia umană, iar ceea ce spui tu devine un principiu învechit. tinerii sunt motivați de aceste aplicații să flexeze, practic de când a apărut Hi5 încoace este această tendință nocivă. modestia nu mai este o virtute, ci un handicap, dacă nu pui poze să te lauzi ce ai și ce (pretinzi că) îți permiți crape toți de oftică nu ești normal
@Jerome, eu nu stiu daca am intalnit copil care sa nu se laude cu jucariile / hainele / electronicele pe care le are. In copilaria mea toata lumea venea si se lauda cand isi cumpara ceva putin mai scump decat media… indiferent ca aveau parinti bogati sau parinti amarati.
unde ai mai văzut tu să ia cineva, ceva scump fără să se laude? nu pt aia plătești suma aia exorbitantă? fiindcă nu poți capta atenția cu altceva și trebuie să recurgi la diverse tactici.
Andrei G
Nu confunda bucuria copilului de a avea lucrul mult dorit cu placerea unor copii de a se arata superiori prin posesia unui lucru la care nu multi au acces…
Cand erai copil poate ca doreai sa impartasesti bucuria ta cu alti copii, sa strigi in gura mare de bucurie, nu sa te lauzi, sa le sadesti ciuda, invidia si sa le sorbi tristetea din ochi.
Sa nu mai exageram atat cu „da toata lumea e asa/face asa”.
Unii oameni sunt niste scarbe, lepre din copilarie, nu devin asa la maturitate.
@Claudia, tu poate ca ai crescut intr-un alt mediu, inconjurata de copii ce au fost educati mult mai bine de parinti.
Dar toti colegii mei de scoala sau prietenii din cartier se laudau cu absolut toate lucrurile „smechere” pe care le primeau.
Bine, nu erau foarte multi si in niciun caz nu era vorba de tricouri de 1000 de lei fiindca atunci lumea in general era mai saraca. Dar povestea ramane aceeasi, un copil care are lucruri scumpe se va lauda cu ele.
Ca sa nu pari ca flexezi, TE PLANGI altor de cheltuielile imense complet nejustificate in imensitatea sau neprevazute pe care ai fost OBLIGAT sa le faci vara asta in concediu.
1. Stiu parinti care iau cu cardul de credit sau provident haine scumpe la copii. Nu isi permit dar se uita in scarba la parintii care isi imbraca copii normal
2. Exista in scoli bullying economic: Saracule am tricou de 1000 de lei s tu ai de la decathlon … la fel cu telefoanele, playstation, masinile parintilor etc
Stai sa-i vezi pe astia cu haine si masini scumpe cum se intind cu doua maini la scoala ca sa inscrie copilul la burse sociale si vouchere pentru sport.
E plin facebook marketplace de tricouri de genul la dor 120 lei.
Ceva nu se pupa! Tricou de 1000? Blugi de 200?
Pai ori suntem golani, ori nu mai suntem?
Adica tricou de 1000 de lei fake, la doar 120? Care in realitate face 50? Deal!
pai intai si-a luat adidasii, dupa aia tricoul… si s-a cam terminat bugetul… blugii de 200, sosete de 30 si probabil un covrig de la colt si apa de la tasnitoare.
Sau sunt luate din outlet cu discount de 80%. Ce zice cocletele ala mic e PRP. „Tricou de ics lei, adidasi ergiordăn de igrec lei”. Nu zice cat a costat de fapt. Se mai si da de gol cand zice legit.
Ce dreaq, v-ati nascut toti ieri?
O tara de taranoi snobi si parveniti…
Eu nu flexez, eu doar ma plang ca sunt inconjurat de taranoi si de parveniti.
nu neaparat. curentul „hypebeast” a prins peste tot.
gasesti astfel de clipuri din orice tara, erau extrem de populare inainte de pandemie. baga un search how much is your outfit pe youtube
Ei, sa vedeți ca nenea are mai multe clipuri, și sunt si chestii normale care le apreciază cu „semi-legit”
acum hai sa ne imaginam pentru o secunda ca parintii aia au baga aceeasi bani si in educatia copilului
du-te bă de aici cu prostiile astea!!!
Ce umor brutal, bine ca nu sorbeam din cafea :-))
Probabil sunt parintii care se vaita ca profesorii au prea multa „vacanta” si nu prea puține ore în școală!
// side topic
Din păcate, în cele mai multe cazuri părinții ăia (mai ales mamele) filmează cu tableta DIN PRIMUL RÂND la serbarea de final de an.
Tricou „dizguard”… ceva ceva „tandăr”…
Multi dintre astia sunt la scoli / licee private unde o luna costa mult peste hainele alea. Cei de la elf si-au facut recent un liceu dinala „ca-n filme”, daca mergi cand e pauza acolo la mega-ul de peste drum ramai prost din ce brand-uri vezi. La fel si la plecare, aia ridicati in Porsche sunt saraci.
@teo, am rîs grav; mai degrabă e genul de mamă care declară la înmormîntarea copilului decapitat (pentru că permis de 1 lună, 18 ani și maserati…) ceva de genul „măcar a avut tot ce și-a dorit, atît cît a trăit”; din păcate nu e invenție…
Teo, greu de tot. Ce efect crezi ca are asupra copilului faptul ca merge la engleza/basket/activitati extrascolare pe care le asociaza tot cu scoala, cumparat cu momentul cand se poate flexa cu haine de 1.5 salarii minime pe economie dintr-un foc? Iti spun eu, nu e instant gratification. Daca educatia aia isi facea efectul, n-ar fi stiut exact colectia si preturile hainelor.
Iti zic eu ce efect are. Daca il trimiti la engleza, la basket la ce vrei tu cand vine seara acasa e spart de oboseala si nu-i mai arde de porcarii gen laude cu tricouri de 1000 de lei.
O sa se gandeasca la ce are de facut maine in loc sa-si umple capul ala gol cu porcarii.
Asa ne-ar placea sa credem, dar cunosc cativa copii din astia in lumea reala, si dupa ce au basket la 18, germana la 20, 3 zile pe saptamana, viseaza la Vans, nu la temele pentru Cangurul sau Speaking (cine e parinte stie despre ce vorbesc). Si Vans e low cost, pe langa ce altceva mai viseaza ei.
@IonutO @Nico(1)
Foarte tare, oaie.
Dacă va cheli, va avea probleme cu inima, cu nervii, cu ficatul, spatele ș.a., va fi din cauza voastră. Eventual, va fi atât de rău de buimăcit la cap că o să-și dorească (la nivelul subconștientului) să se sinucidă.
Mai bine nu-i făceați, stresul omoară.
@Nico(2)
Tot respectul pentru părinții care ignoră mizeriile ălea. M-au distrus cu psihicul.
@Phaff Tu te-ai nascut obosit. Pana in 30 de ani bagam Fotbal odata pe saptamana 2 ore. Baschet zilnic cate 1-2 ore. Si ieseam la alergat prin herastrau 1 tura in fiecare seara. Si mai si munceam.
N-am mai murit. Aratam vis, fata nu ma ajuta:)). Eram un bocciu cu corp frumos
Lasă, lasă nu (te) mai minți că rusu’, doar să ai niște contrele pregătite.
Zi de ce îți urăști plozii, asta trebuie să te întrebi.
Îl trimiti să muncească o vară, ca orice, fie chelner pe plajă, fie la carat de marfa, sa vada cum se cîștigă banul si altfel va gîndi după aceea…
@phaf plozii mei baga un sport si o limba straina. Le place foarte mult si se simt foarte bine. N-am bani ca ar mai fi bagat ceva pe langa.
I-am intrebat inainte si dupa daca vor, vor ce sa le mai fac? Nu vor nu-i duc. Fii-miu n-a vrut la nu stiu ce naiba nu l-am mai dus, e la a 4-a activitate. Ce sa le fac? Sa-i las sa bata maidanele cum faceam eu?
Întrebare legit : cum reușiți să vă creșteți copilul, insuflându-i niște valori reale, când în jurul lui se petrec lucruri d-astea?
Avand noi un cerc de prieteni normali, care au copii normali. Filtram anturajul ca e inca mic (11 ani) si ne facem timp pentru socializarea cu acei colegi de scoala care ne plac. E un efort sa ma coordonez cu mama lui x, care e baiat simpatic, dar sta mai departe sau sa fac sleep over la noi si sa ii duc eu la cinema/muzeu? Da, dar merita. Cherry picking care sper sa aiba rezultate pe termen lung.
Ca punct extra, discutam de bugete, bani, prioritati si ce trebuie sa fie important. Nu-l opreste sa viseze la masina cu telecomanda super scumpa, dar e fericit si cu un chilipir gasit in targ la Vitan (da, suntem adeptii sh, mai ales la jucarii)
O să mă murdăresc de engleză pe la gură, dar regula zero e:
Practice what you preach!
pentru că
Monkey see, monkey do!
De abia după aia încerci să-i explici ce şi cât contează, şi speri să aibă chef să-l asculte pe babac.
„valori reale” ? Care mai sunt alea in Romania ? Pana una-alta vad :1 oameni care fac bani multi lejer: reclame la pacanele, Onlyfans, videochat, tiktok, bani facuti din combinatii cu partidul si care apoi se dau antreprenori etc. Si 2 oameni care se uita la jegurile de la pct 1 admirativ si ar fi vrut si ei sa fie capabili sa faca orice ca sa obtina banii aia. Ai facut banul, am motive pt care sa te iau model. nu ?! mars de aici saracule … cam asta e mentalitatea pe care o s-o gasiti la generatiile mai tinere.
Recomand podcastul asta DAMIAN ANFILE: ”Românii-s puși în calea tuturor răutăților!” Daca nu aveti timp sa ascultati tot, dati la min 1:29:00
Când a ajuns copilul cel mare la generală, s-a pus problema achiziționării unui calculator pentru el și pentru sora sa mai mică, pentru proiecte la școală. Ce să fie, ce să fie, „X-ulescu și-a luat calculator de 7000 de lei”. Mhm, foarte frumos, dar ce are calculatorul cela în el de banii ăștia? Nu știu, da’ știi ce mișto e pentru jocuri? Nu știu, pot doar să îmi imaginez. Altfel, tu cauți calculator pentru un anumit tip de nevoie. Așa că ia mătăluță și studiază un pic ce are în el un calculator, ce fac părțile componente, cât costă, din astea. Cu un pic de ajutor din partea tatălui său, și-a configurat un aparat numa’ bun pentru școală, decent și pentru jocuri, rezonabil și ca preț, încă își face treaba. Bine, la jocuri pe calculator a renunțat, descoperind alte interese. Precum sporturile. Așa că a venit ulterior cu „am nevoie de o bicicletă mai bună, mai sigură, cu suspensii nu știu de care, bla bla. ‘Aute ce bună e asta.” Top of the line, meam, superb, excelentă pentru aventuri prin munți stâncoși. Dar acum cauți biclă pentru aventuri prin skate park, ia mai studiază puțin și vino cu o propunere rezonabilă pentru contextul și nevoile tale. Și tot așa. La noi se aplică des metoda „hârșâielilor”, a discuțiilor (despre nevoi, dorințe, probleme), a contrelor, a exprimărilor libere de viziuni diferite, din astea. Adică, se suflă și se răsuflă mai mult decât se insuflă. :))
@Anduta, foarte buna metoda sa-i pui mintea la contributie. O sa copiez si eu asta
Nu știam de metoda „hârșâielilor” dar sună foarte bine. Mai am câțiva ani până când ajungem acolo, dar am notat sfatul.
Voi tineti minte cat ati dat pe haine? Inclusiv cat ai dat pe fucking sosete?
Ori inventeaza ori e literalmente boala mentala sa faci efortul de a retine cat costa hainele de pe tine.
cand ai 13-14 ani normal ca tii minte cati bani au costat toate, ca doar alte griji nu ai, nu trebuie sa gestionezi bugetul intregii familii, iti pasa doar de ale tale.
iar la adulti am observat ca cei cu venituri micute au un control foarte precis asupra finantelor si stiu in orice moment cat a costat absolut tot, inclusiv cati bani cash au in portofel aproape la leu.
Bineinteles ca tin minte pretul hainelor, ca nu m-am sclerozat, inca Acum doua saptamani aflandu-ma in metropola vibranta pe nume Caracal, am investit intr-o camasa de bussiness suma de 119 lei. Dupa primul spalat vad ca se prezinta foarte bine. Daca dupa inca o spalare este tot asa, mai trec pe la magazinul respectiv.
@michael
Si eu incerc sa fiu eficient cu banii, o perioada chiar completam si un excel lunar cu cheltuieli plus echivalentul balance sheet, aveam un plan de economisire, etc. Nu mai fac asta pentru ca am devenit destul de disciplinat si fara.
Si mai ales in primii ani de munca cand aveam salariul super mic, verificam mereu in timpul lunii cati bani am si cat mai cheltuiesc luna aia, sa nu mor de foame.
Dar una e sa fii chibzuit cand cumperi si alta sa tii minte cat a costat orice ai cumparat in trecut.
Eu țin minte cât am dat pe absolut orice din casa mea, indiferent că am cumpărat ieri sau acum 20 de ani. Și de unde am cumpărat. Mi se pare normal să ții minte chestii din viață, in principiu cât mai multe, pe experiențe anterioare se bazează experiența de viață în general. Cu cât exersezi mai mult neutronii z cu atât decedează mai târziu. 😀
@Ambra
Eu tot timpul invat lucruri noi, fie legat de hobbies, fie pentru munca. Consider ca asta ma ajuta cu neuronii.
Nu stiu daca e acelasi lucru cu a retine preturile la cacaturi cumparate.
@Stefan
Cred că m-am exprimat eu greșit cumva. Nu le rețin eu că mi-am propus. Pur și simplu rămân acolo. Și fapte și lucruri și prețuri. 😀Eu nu prea uit, asta uneori poate fi o problemă, dar de multe ori te ajută. Sau de cele mai multe ori.
Eu tin minte ca am dat acum 2 ani 50 de lei pe 5 perechi de chiloti si acum am luat aceesi firma cu 60 de lei 3 perechi! Deci mi s-a dublat valoarea cand ma plimb pe strada!
Eu încă am salariul mic, noroc cu cardurile de credit cu rate fără dobândă.
Iarna asta am fost putin pe la sala de fitness si ma trasneste o observatie. Daca dezbracam orice pustan de 15-17 ani de acolo luam cel putin 1000 de coco de pe el. Iar eu eram cu pantaloni de 35 de lei de la C&A. Maxim 200 de lei aveam pe mine (cu tot cu adidasi). Toti cand intrau aveau geci de la 150 de euro in sus. Pantaloni de firma de la 350 de lei in sus… tot de firma(nike, addidas, balenciaga, suprem etc.). Pustanii astia nu au prins vremurile cand ne hartuitau suedejii si ptr. o punga de chipsuri.
Nike si Adidas sunt branduri de bun simt, pret-calitate ok. A nu se pune in aceeasi oala cu celelalte branduri de fite enumerate.
”dezbracam orice pustan de 15-17 ani” grija cu exprimarea
Cum nick-ul a rămas „Gogoaşa”, să înțelegem că treaba cu fitness-ul nu a prea funcționat?
@adyzah
Era ocupat(ă) să dezbrace puștanii cu haine scumpe, să inventarieze valoarea hainelor, inclusiv chiloții.
Vizual, nu real. (stai că nici așa nu e bine exprimarea)
@Gogoașa
Să înțeleg că nu numai pentru cipsuri (ce sunt „chipsuri”?) te-au hărțuit suedezii…
@adyzah. Am 1.88. 89kg. E ok. Merg ptr. sanatate. Munca multa la birou.
@phaff si nu numai. Imi amintesc in 2005 aveam un telefon nokia cu ecran color de vreo 750 de lei. Era o avere ptr un telefon. M-au incercuit 5 pishatzi de suedeji pana in 14 ani. Unu pe la spate mi-a pus mana la gura sa nu tip. Eram in centrul orasului. Al doilea din spate mi-a tras cu piciorul in spatele genunchilor de am cazut la pamant. Restul mi-au smuls telefonul. Rapiditatea si tehnica cu care au actionat… am ramas mut. Sa stii ca nu sunt de rasist… *wink wink*
Șlapi cu șosete! Priceless!
Vazut! Cocalar tanar, se dadea jos din BMW, slapi gri deschis cu sosete albe. Imi venea sa ii strang mana si sa il felicit
Pare a fi o moda, sosete albe lungi cu slapi. Vazut peste tot prin aeroporturi la pustani, deci e ceva global.
asta mi-a sărit și mie în ochi
e de prin UK chestia asta?
Este la moda – https://www.vogue.com/article/socks-and-sandals-trend
Si ce e rau in asta? Acum puteti purta sandale cu ciorapi si tinerii vor spune ca sunteti cool.
Baiatul ala cu tricoul lui de 1000 lei e rodul muncii lui Dorian Popa, un adevarat stindard cocalarismului de rit nou, asta cu tricouri de peste 1000 de lei, adidasi de 2500, curele de 1000 si Rolexuri si AP contrafacute.
Exista un trendsetter:
https://i.imgur.com/Cto0WLj.jpg
Băi da’ niciunul n-ar încerca să tragă șosetele peste șlapi!
N-ai cu cine bre, n-ai cu cine ….
Gupi m-ai spart! Si niste pantaloni trasi in sus pana sub coaste?
Idolul lor, Dorian Popa, se imbraca la fel.. Selly la fel… jegosul ala care acum cativa ani a fost arestat pentru ca vorbea urat de femei, un porc gras, am uitat cum ii zice, tocmai si-a luat un Urus rosu si flexeaza cu el pe net… Daca asta vad copiii acum pe youtube toata ziua, ce sa-si doreasca?! Sincer, e de inteles ca poarta asa ceva pentru ca-s manipulati asa cum si noi astia mai mari, suntem, cu altele.
Părinții lor nu i-au învățat cum să protesteze, cum să omoare.
E de înțeles, până la un punct…
Il cheama Colon pe umflat.
copilul are pe tiktok in recomandari pe gigel asta? :)) si a cerut haine scumpe sa nu para sarac?
e grea viata de copil in ziua de azi, eu am cunoscut ambele parti intr-o perioada cand nu contau (banii) asa mult de la 2 salarii mari am coborat la 2 pensii mici/ancitipate si toate astea prin clasa a 7a-8a cand parca banii incepeau sa conteze, dar am crescut si m-am adaptat. poate ca imi doream chestii uneori si nu le puteam obtine, avantajul e ca acum un produs il apreciez mult mai mult vs cineva care le-a tot schimbat
N-are mai mult de 300 de lei pe el :)) asta e lumea tiktok, flex pana la capat.
Am făcut școala la un liceu de fițe, (unde a terminat și Predoiu 😀), ce-i drept cu mult timp in urmă, dar să știți că nu erau diferențe prea mari. Și pe vremea aia erau colegi și mai ales colege cu haine scumpe, in condițiile in care noi restul abia găseam sau aveam bani să cumpărăm un tricou. Dar sincer mie nu mi-a păsat. M-am înconjurat doar de colegi cu același nivel de trai ca al meu și i-am ignorat complet pe ceilalți. Recent m-am întâlnit cu o colegă care era bogată pe vremea aia, iar acum e și mai bogată. M-a invitat la ea acasă, are un fel de palat, m-am dus, am depănat amintiri, am râs, ne-am simțit bine, faptul că ea are un nivel de trai și eu altul n-a avut nicio relevanță. Când cel fără haine scumpe nu-și dorește haine scumpe, cel cu haine scumpe înțelege inutilitatea lor. Dacă lumea nu-i invidiază, la ce ar mai da atâția bani pe ele?
… traiesc alte vremuri, cand eram copii nu era atat de mult marketing in spate. Trendurile astea se imping in fata prin foarte multi bani, comportamentul copiilor e clar influentat si de acolo toate. Parintii de cele mai multe ori sunt pusi in sitatii super nasoale si cam orice ar face e de kkt… daca nu-i dai bani sa isi ia x sau y te trezesti ca vinde droguri si isi cumpara si multe alte nasoale.
Da e clar ca sunt luate ca sa flexeze, dar daca n-ar fi aratate peste tot si explicata valoarea lor… crezi ca s-ar uita cineva la ce tricou cu 1000 de lei ai, nu si-ar da seama nici 10% din oameni de asta … pentru ca nu-i intereseaza.
Ah, generația care aleargă (disperată) după bani este surprinsă când junii discută despre bani.
Ca e 100 sau 1000 de lei, la fel de repede se rupe dacă îți trage un “prieten” de el sau la fel dispare dacă ti-l ia altul cu împrumut definitiv.
Trebuie sa fii idiot sa îți transformi copilul intr-o ținta pentru hoți doar ca sa arați altora ca “ai cu ce”.
Tu de ce crezi ca ii duc peste tot cu masinile personale si nu ii lasa cu STB-ul sau cu metroul ? Fix din motivul asta. N-am urmarit pana la capat, de telefoane scumpe zice ceva in video ?
Astia nu sunt de la Cluj cumva?! :))))
Apropo, ati observat contul de tiktok ce website frumos catre un magazin de energizante are?! Vis a vis de discutia de acum ceva timp despre consumul de energizante al adolescentilor.
Ba da, Iulius Mall ii gazda majoritatea clipurilor.
Si referitor la magazin, el ma gandesc ca ii doar afiliat:
Nume Firma: FIRMA SC T&C DIVISION ENTERPRISE SRL STR. PINULUI 13 – BUSTENI
Judet: PRAHOVA
Oras: STR. PINULUI 13 – BUSTENI
Adresa: STR. PINULUI 13 – BUSTENI
Cod Postal: 105500
Telefon: 0727687664 (Ajutor*)
Fax: –
Acuma sunt tineri, se distreaza.
Daca ar fi sa facem noi clipuri de genul :
@zoso, cat costa sculele din magazie ?
@brosky, cat te costa reparatiile la masinile care le ai ?
@raider cat te costa motorul ?
Fiecare varsta are cheltuielile ei… ei deocamdata dau banii parintilor pe haine. Dupa ce o sa creasca, o sa dea pe masini. Apoi pe imobiliare. Apoi pe una alta.
De mici invata sa cumpere de pe pandabuy, shein, fac afilieri, vizualizari, fac un ban
Cand o sa creasca mai mari o sa-si faca propriul magazin – de unde copii nostri o sa cumpere „pentru ca ii cool”
Asta-i noua realitate, wake-up.
@brosky
Uite aici cum in iunie 2022 facea „review” la energizante (probabil avea 14 ani?!?!): https://www.tiktok.com/@gfuelandrei/video/7112822580649676038
Iar in comentarii are mesaje atat de la pagina oficiala a magazinului, cat si comentarii de genul: „Patry687: am voie sa beau la 10 ani gfuel?”
Sunt trezit, stai linistit.
Am ras la acest comentariu:
George Bota
Cu banii ăștia m-au îmbrăcat ai mei din clasa I până am terminat liceul.
Paritatea puterii de cumpărare nu era încă distrusă de domnul Isărescu&Co.
Stai, că iarăși se supără…
Incredibil, o gloata de adulti stau si isi dau cu parerea ce ii iese pe goarna unui tembel de 15 ani…
Pentru ca este prezentul si viitorul, tembelul ala de 15 ani este viitorul sofer, politician, doctor sau profesor, nu este normal sa vezi ce se intampla in jurul tau?
@Bigbear
Nu.
Nici ai noștri nu i-au distrus pe fesenisti & securiști.
Ce naște din pisică, șoareci mănâncă.
E vaporul plin de „tricouri de 1.000 de lei”
Ai chef să explici care-i treaba cu Panda și alte d-astea? Am tot dat peste discuții pe Reddit, copiii ăștia chiar își comandă fake-uri din China? :)) Pe vremea noastră era schemă să faci comenzi pe Eastbay, nu fake-uri ordinare din partea ailaltă de glob, WTF?!
@Ciuby, era bine pe vremea ta, oamenii deja devenizera mai smecheri si is permiteau haine de brand.
Dar pe vremea mea toti purtam Adidas si Nike cumparati din complexul Europa sau de la IDM. Deci nu este nimic nou in faptul ca acum foarte multi isi cumpara fake-uri.
@Andrei G doar ca inainte nu ne era rusine sa recunoastem ca „da, i-am luat din targ de ce ma-ntrebi ?!” acum toti o ard cu astia x sute, ceilalti y sute. Toti copiii/ adolescentii intre ei stiu ca dau niste scoruri mincinoase, dar cumva acum asta e norma.
@N, recunoasteai ca i-ai luat din targ atunci cand erai coate goale si stia toata lumea ca nu ti-ai permite pantofi de 200 de dolari in conditiile in care atat era un salariu mediu in Romania.
Dar cand exista posibilitatea ca produsul sa fie oarecum original (exemplu: o sapca, un tricou) erau multi care nu mai recunoasteau ca le-au luat din targ.
@Andrei G da, posibil ca asta sa fie rationamentul din spate, copiii astia nestiind ca salariul mediu pe economie reprezinta doar 3-4 tricouri la 1000 de lei bucata :)). ideea ramane ca se minte mult.
@Andrei G, acum că mă gândesc mai bine, ai dreptate, la 15 ani aveam Adidas sau Nike din târg, dar nici nu ne interesa așa mult dacă sunt „originale” sau nu, important e că ne plăcea cum arătam. Eastbay a venit prin facultate, câțiva ani mai târziu.
@Ciuby acum poti sa-ti comanzi ceas care arata ca cel mai smecher Phillipe Patek si sa scrii pe el Spagheti Scameti (E un gigel pe youtube care a facut ceva de genul asta)
ati scris gresit adibas si mike.
Pai si cum vrei sa se vada valoarea ?
Costa 30 lei dar pare de 1000. Daca te iei dupa tiktok zici ca suntem in monaco.
In realitate daca te opresti la prima dugheana cu sosete in geam din coltul unei intersectii gasesti „air force” la 80 lei, toate marimile.
O sa zici la scoala ca ai dat 80 lei sau 800?
Pandabuy warrior.
Genul asta de clipuri a inceput de la rapperii / trapperii (baietii aia din state care arata ca ultima banca din clasa) care faceau „interviuri” de outfit check si se laudau care poarta haine mai de designer si ghiuluri mai scumpe… un fel de suedeji manelisti dar de la americani. Dupa care trendul asta s-a scurs si la pulime care se lauda cu tricouri de 200e in loc de lanturi de aur de 2kg batute cu juma de milion de diamante.
OFFTOPIC
Vali ești în regulă, ești ok?
Nu fă munci aiurea pe arșiță.
Eventual, ia mașina & du-te, cumpără baxuri de apă (lasă berea, lasă sucurile). Fă un review la un ventilator, de birou sau pe picior. Nu, nu lua bicla, nici pe jos.
Nu fac mișto. Stay cool.
ONTOPIC
Țin minte, scrisese Cetin un articol, despre o situație aproape asemănătoare.
Era la un mall, sau ceva de genul, cu o pizzerie. Observa cum, la o masă alăturată, erau doi adulți (îmbrăcați la second-hand, modest) erau cu copilul lor, să mănânce. Era ziua lui probabil, nu mai țin minte.
Dar ce a observat a fost că, în timp ce ai lui erau, zici, îmbrăcați cu haine second-hand, ăl’ mic avea cea mai grozavă geacă, cei mai bengoși adidași, pantaloni & tricou șmecheri, cu ochelari de soare dacă rețin corect descrierea.
Mânca pizza iar al lui se uitau la el. Ultima observație lui Cetin, parafrazez din memorie: „Ei nu mâncau, se uitau la cel mic mâncând. Se vedea, se topeau după el.”
https://m.youtube.com/watch?v=Q3IKKyjGpRk&pp=ygUQc2VtaW5lZSBwYW5kYWJ1eQ%3D%3D
Probabil asa ceva, replici de pe Pandabuy.
Prin ’90, când toți aveam jeanși Pyramid și pulovere turcești, flexare însemna să vii la școală cu o bluză Adidas de la ajutoare. Nu zic cine.
Tricoul a costat 1000 de lei cand era nou. Odata ce a fost purtat valoarea lui e 500. Odata ce a fost spalat valoarea lui e 300. Daca ar fi sa il vanda dupa ce a fost purtat si spalat i-as data maxim 150 de lei pe el iar prima mea oferta ar fi 75 ca ulterior dupa negocieri sa urc la maxim 150.
Iti dai seama ca nu exista tricou care sa faca 1000 lei nou, dacat daca e din nush ce fibra de costmulul lui Spiderman sau ceva. Pretul e dat doar de prostia unor papagali care vad pe altii platiti sa poarte asa ceva.
Aplică aceeași regulă pe imobile, terenuri intravilan/extravilan.
Un fel de MTV Cribs varianta 2023, versiunea Europa de Est :))
Pentru ca se fura in draci…
Pun pariu ca toti au parinti care au combinatii cu statul.
Gresit. Pandabuy.
Din ce am gugalit, Pandabuy e noul aliexpress pentru haine. Sau noul okazii.ro, pentru veterani.
As fi de acord cu tine, daca nu i-as fi vazut pe multi cu aifon (pro max), care efectiv e cat capul lor la 10-12 ani, nici nu stiu unde il poarta ca in buzunare sigur nu incape.
Ok, sunt si unii care incearca sa fenteze sistemul, dar nu cred ca sunt multi, si ii cam simti ca ei stiu ca-s fake.
@ciocolatiulverde nu sunt in tema, dar daca trendul e sa se fure/copieze tot… Or fi doar carcasa pe spate de iphone ? Parca vazusem niste faze de genul asta pe YT sau tiktok. Puneai carcasa si creai impresia ca ai nu stiu ce modelul de telefonul, nu mai tin minte daca era iphone sau altceva, ideea ramane ca cineva a inventat carcasa care sa pacaleasca lumea ca esti mai bogat decat in realitate.
Si pe mine ma enerveaza obiceiul asta de a spune cat costa fiecare articol vestimentar de pe tine. Cred ca sunt easymoney la mijloc. Nu da nimeni sute de euro pe un tricou banal decat daca fura cumva banii.
De remarcat ca putzoii astia care aparent nu stiu pe ce lume traiesc, stiu sa spuna preturile outfit-urilor. La asta se pricep.
Tot din categoria asta fac parte si cacatii astia care ies in papuci si ciorapi pe strada si prin Mall.
Am vazut si prin Mall multi in Crocs si ciorapi. Nu stiu de unde pleaca moda asta, dar raspund imediat la ea. Nu stau mult pe ganduri pana sa o adopte. Poate chiar bufonul ala de Dorian ii influenteaza.
Crocs&socks e in principiu importat din US si mai precis din streetball.
Source:
Am acasa un purtator de crocs&socks. O face ducandu-se si intorcandu-se de la basket. Cand joaca are ghete de basket. Am incercat sa port o discutie bazata pe argumente si logica si tot ce-am aflat e sursa – basket – si faptul ca sunt boomer. Desi sunt leat ’75.
FML.
…cand n-ai cu ce sa iesi in fata mereu ai sa alegi prostii de genul… slapi cu sosete.
Lulz , eu purtam șlapi cu șosete dinainte sa fie asta o moda. Pentru ca urăsc sa mă înțepe tot felul de cacaturi în talpa, nu de alta. Măcar așa se mai opresc în șoseta. Bonus călcâie frumoase
Tot la fel de enervanti sunt idiotii care poarta branduri vazute la altii. Care nu prea inseamna nimic de fapt, dar pentru ca au vazut la X, isi iau si ei.
De exemplu Amiri sau Vetements sau Palm Angels.
Amiri auzeam tot la mucosi intrebati pe strada ce firme au pe ei si cat costa. Cand ziceau „tricou Amiri”, parca spuneau cine stie ce firma.
Vetements am vazut la pacaliciul ala de Lino Golden. A crezut ca pare mai interesant daca ii scrie mare pe tricou „Vetements”.
Iar Palm Angels am vazut ca pana si Tiriac Jr poarta. Ma asteptam la ceva mai mult din partea unuia dintre cei mai bogati romani. N-a fost sa fie.
Am fost la Oser(piata de vechituri) in weekend… cam tot ce avea copilul ala pe ele costa 100-200 de lei… tara fake-urilor… sa nu mai zic de trendul asta cretin in care isi comanda de pe Pandabuy toate kkt-urile sa flexeze cu ele dupa.
Este o modă printre copii…Aflu și eu de la fiu-miu în vârstă de 9 ani, care nu are telefon mobil, dar află și el de la alți prieteni și colegi, cu telefon mobil. Am rămas trăsnită când dintr-o dată a început să se plângă de faptul că el e îmbrăcat urât, că nu are haine de firmă, că vrea doar Nike că doar aceea e marcă „de bogați”. Nu am fost pregătită pentru asta, m-am gândit că dacă pur și simplu controlez un pic mediile în care se învârte și evităm persoanele snoabe nu ne vom confrunta cu treaba asta cu hainele decât pe la adolescența pe care mi-o imaginam ca venind pe la 15-16 ani. Naivă eu…
90% din copiii astia poarta bombe sinistre.
Si noi purtam aceleasi bombe sinistre in viziunea celor batrani. Bunica mea a avut un soc cand m-a vazut prima data cu blugi rupti in genunchi. Bunicul nu a vrut sa-l lase pe tata sa mearga la munca pe camp cu pantaloni scurti pe motiv ca rade lumea din sat de el.
Aveam colegi ai caror parinti nu voiau sa ii lase sa poarte tricouri largi, pe motiv ca arata ca niste „aurolaci”.
Jumatate dintre colegele mele, cand ieseau in oras, purtau bluze cu paiete si buricul gol de isi faceau cruce batranii cand le vedeau.
bombe adica replici de 3 lei
Parinti cretini. E o lipsa de educatie sa arunci atatia bani pe haine atat de banale. Si sunt foarte multi oameni „cu staif“, dar fara educatie. Coana Chirita style.
la pret redus e tricoul 1000 de lei. Tricouri facute in Romania la 325$+taxe. https://imgur.com/a/Uqxt8y1
Facem tricouri pentru firma si locul unde le facem sunt unii care fac serii limitate, tricou cu eticheta chinezeasca e rupta si se face una prin serigrafiere si apoi pe fata ceva text sau grafice. Din tricou de 2-8 euro ajunge in mai putin de un minut la 50-200 euro.
Bai nene avem în română cuvântul a epata, ce va flexati încoace și încolo ?
Problema la cele expuse sunt de fapt părinții, copilul cere ca nu-l doare gura să-i frece pe părinți la melodie, mai ales ca unul este de obicei mai molau și cedează. Fie cedează la haine, la alimente nesănătoase, la jucării cumparate și prompt aruncate undeva de le uita pana și câinele. Dane, expresia cu ștaif include și educația (rădăcina este germanică).
Apropo de educație, arunc aici o pastila pe chestia de la articolul zburatorului postat din nou ca nuca-n perete. Cel despre asa-zisul rasism pe care îl vede peste tot. Opinia lui se contrazice cap în cap cu Biblia mult iubita (oare ?) în care o doza sănătoasă de rasism era necesară pentru protejarea puritatii Israelului, apoi – după Isus , a congregației creștine. Plm sau avem valori creștine sau nu. Cum sta treaba ? Evident nu mi-a aprobat comentariul acolo pentru ca l-am lovit unde contează (sau nu, doar am expus ipocrizia).
Oare… Tu cumva ai comasat personajele Fluture și Eftimie? Ai creat un fel de centaur, jumătate fluture, jumătate eftimie? Important e de stabilit cum este împărțit, și dacă e pe verticală, care jumătate e care. Merită dezvoltat.
La naiba, trebuia să fie reply la Trl.
Haios cum atatia comentatori, purii as presupune, incearca sa priceapa notiunea abstracta de „tricou de 1000 de lei”.
Si multi, dup un pic de gimnastica, ajung la concluzia calmanta „n-are cum, dom’le, n-are cum!”.
Continuare, ca asa vin ideile, dupa ce apesi TRIMITE.
Legat de ce intreba Vali, tricoul ala e o experienta, nu trebuie sa fie in mod obiectiv teribil de diferit fata de unul de 50-100 lei (desi, daca firma nu e chiar bomba si stii la ce sa te uiti, evident ca sunt diferente). Tu stii ca porti un tricou de 1000 de lei si te simti ca atare (in esenta, deasupra celor din jur si/sau la acelasi nivel cu unii pe care-i admiri). Ca la 15 ani intelegi muuult mai usor cifre (1000 lei e mai mult decat 50 de lei) decat chestii complicate (experienta, caracter, cultura, etc) e absolut normal si fiziologic. Ca pe niste parinti romani de 35-45 de ani nu-i duce capul mai mult nu e fiziologic, dar tot e de inteles. Dureaza generatii sa speli saracia din comportament si atitudini.
Nu știu ce să zic. Am două contracte de muncă și n-am nici un tricou de 100 de lei. Nu-mi vine să dau atâta pe un tricou. Hai că s-au mai scumpit acum… îmi iau la 70-80 de lei unul bun. Bine, nu mă interesează firma și să fie „legit”.
1000 de lei un tricou mi se pare de domeniul SF. Nu e pentru lumea mea așa ceva. Dar se pare că există mai multe lumi. Una e a celor care preferă să arunce banii pe cârpe. Să fie fericiți!