Undeva, cândva… la Olimpiade

Nu mă uit la Olimpiadă. Ce să văd, festivalul de cringe, cu texte de tipul: „A luat locul 8, felicitări!”? Locul 8. Felicitări, bravo?
Câți părinți își felicită copiii pentru locul 8 pe undeva?
Festival de plângăcioși și de cringe.
Ce să mai văd, noutăți, bărbați care se declară femei și merg la competiție de haltere? Glume de acest fel? N-are sens să mă uit.

Azi, fără să vreau, în fluxul de știri dau de textul acesta: „Simone Biles, the greatest gymnast of all time…
Nu mai pot cu americanii. Orice fac ei, absolut orice fac ei e „biggest in the World”. Campionatul de baseball se numește World Series, când baseball joacă numai ei. Amuzant.
Cine e Simone Biles asta, „the greatest gymnast of all time”?
Băi… e. Ce să spun, mea culpa, e.

The years listed for each gymnast only include World Championships where they won medals. American gymnast Simone Biles holds the record for the most World Championship medals (25), as well as the most gold medals (19) in World Championship history for an athlete of either gender.

Dar textul acesta nu e despre prostiile din capul meu, ci despre o statistică:

List of top female medalists at major artistic gymnastics events

Sunt 21 de locuri în top.
21 de poziții, cu cele mai bune gimnaste din Lume. Sunt 195 de țări în Lume, topul are 21 de poziții.

Câte poziții sunt ocupate de România, din cele 21? Șase.
Din 195 de țări, cele mai bune sportive, un top cu 21 de poziții, România are 6 pe listă.

Gina Gogean – locul 3
Lavinia Miloșovici – locul 5
Daniela Silivaș – poziția 12
Simona Amânar – poziția 13
Ecaterina Szabo – poziția 16
Andreea Răducan – poziția 21

Într-un top dominat de puterile lumii, USA și Rusia, România, o țară de desculți comparativ cu ele, are peste un sfert din poziții.

Atât.

Am putea lua în calcul și populația din care s-au selectat campionii: SUA, 300+ de milioane de oameni; Rusia, 140+ de milioane de oameni. România are un 20+ de milioane.

P.S.: Dacă prima parte a titlului vă aduce aminte de ceva, e titlul unui film: Undeva, cândva este un film dramatic, SF-romantic, din anul 1980. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Christopher Reeve, Jane Seymour și Christopher Plummer.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. O sa ramanem cu istoria pana cand vom fi depasiti.

    00
  2. and? your point is…?

    00
  3. Cum plm să fii femeie-bărbat și să mai și pierzi. Mi-ar crăpa neo-vaginul de rușine.

    00
    • Sa luam in calcul si faptul ca gagiul a fost halterofil inainte!
      While competing before coming out as transgender, Hubbard set New Zealand junior records in 1998 in the newly established M105+ division with snatch 135 kg, clean & jerk 170 kg, total 300 kg.

    • Are cuc si oua, nu a facut operatie. E barbat din toate punctele de vedere, mai putin din punct de vedere sentimental, iar azi doar asta mai conteaza. Te simti femeie, esti femeie.

      00
    • A senator in Australia has created controversy following comments in which he “declared [his] gender” to be female in an attempt to shield himself from criticism over his stance on abortion.
      National Party Sen. Barry O’Sullivan made the comments in Australian Parliament on Wednesday, saying he was tired of being attacked for his beliefs.
      “I’m going to declare my gender today — as I can — to be a woman, and then you’ll no longer be able to attack me,” O’Sullivan said in a video shared by ParlView.

    • să fim obiectivi. are 43 de ani
      nu a reușit să ridice nici măcar o halteră în concurs, toate încercările au fost eșuate
      practic oricine dintre noi putea face același lucru, să urce pe acel podium și să icnească degeaba încercând în zadar să ridice o bară mult prea grea

      scopul nu a fost să câștige ceva, ci să participe să rămână numele în istorie ca primul transgender la olimpiadă

      00
    • A fost foot in the door. Daca participa si castiga erau discutii cum ca trebuie definita mai clar categoria femei. Asa, nu e scandal acum, data viitoare cand castiga o femeie cu cuc si barba precedentul e creat.

      00
    • Am avut si noi un abator de copii(fete) in care intrau cu miile si putine rezistau. Cunosc cazuri de parinti ce si-au dus si distrus fetele acolo. In SUA daca faceai ce au facut astia la Deva erau desfiintati. Si asta s-a intamplat in multe sporturi si ramuri sportive in tari comuniste. Alta idee: sportivii se reprezinta pe ei, nu tara, repetait mantra asta des ca merita sa. Nu mai fiti ‘mandri” de cacaturi inutile. Si un sfat: decat sa va uitati la sporturi mai bine mergeti in orele alea si faceti sport, o sa fiti mai castigati.

      00
  4. Dovada ca baza mare de selectie, cuplata cu una dintre putinele posibilitati de-a vedea lumea si altfel decat la Teleenciclopedia, plus educatul cu bataia crunta si subnutritia intr-un regim totalitar, face minuni.
    #inainteeramaibine

    00
    • Am in Draft un articol cu titlul: „O țară de handicapați. Cu acte!”
      Revin cu el…

      Apropo, mai moare lumea de foame in Romania? De la ultimul text, de saptamana trecuta, cati au mai murit de foame intre timp?
      #cacat

    • A, da? Unde e China în top-ul ăla?

      00
    • Educatul cu bataia crunta si subnutritie:
      Daniela Silivaş: „Dacă ar fi să-mi retrăiesc viața, aș face tot gimnastică”
      Atat de rau i-a fost.

    • cristici, las-o mai moale cu articolele alea. Dacă scrii ”gimnaste abuz” pe google, se umple de rezultate. Din toată lumea.

      00
    • china?
      păi dintr-un miliard și ceva de suflete, sigur mereu se aleg alte reprezentante naționale.
      din doojdămilioane câte?

      cât despre primul loc: tre să admitem, geniile sunt printre noi :P

      00
    • nu cred ca se moare de foame dar sa te alimentezi prost tot o forma de saracie e..

      00
    • @Nix în mod indirect. Cauzele sunt depresia și lipsa educației nutriționale care sunt la rândul lor cauzate de sărăcie dar nu exclusiv.

      00
    • @cristici: depinde pe cine intrebi, unora le place cu BDSM-ul facut Belu si Bitang si sotii Karoly inainte, altele si-au dat seama ca daca nu era gimnastica ajungeau vanzatoare sau femei de servici sau curve, asa ca au meritat aia 6-8 ani de tortura ca sa se realizeze apoi in viata, iar altele, cum a fost Maria Olaru, au scris o carte despre traumele la lotul national unde „fetele noastre” ne „umpleau de mandrie si onoare” „castigand medalii pentru noi”.

      adevarul e ca nu poti face performanta inalta si sa depasesti niste limite de munca, epuizare si durere doar cu „hai te rog”, „nu vrei te rog sa mai repeti o data?” si „gandeste-te ca o sa iei o medalie”

      00
    • @Perkele
      Ma.. eu inteleg chestia asta cu performanta „inalta” pana la punctul in care inceteaza sa mai fie motivare si incepe sa devina dresaj.
      Daca e ilegal sa sui un animal in arena si sa-l convingi cu biciul sa sara prin cerc, de ce mama naibii ar fi legal sa faci asta cu un copil?

      Sunt primul sustinator al oricarui fel de sport si daca ar fi dupa mine as impune obligativitatea practicarii unui sport ca activitate extracurriculara pentru toti copiii.
      Dar e o limita unde se rupe „invata sa fii mai bun si mai disciplinat” de „Hai sa castigam glorie sa se umfle tarata in unii”

      Si de obicei ruptura aia apare la prima injuratura spusa cu sete, la prima palma data „neparinteste”….la prima tendinta de manipulare a parintilor ca „e spre binele tau”.

      00
    • „Dacă nu veneam cu bani de acasă, plecam pe jos acasă” – citat dintr-o discuție intre doi beneficiari ai „ofertelor generoase” de pe litoralul românesc.

      00
    • Bataia si subnutritia au fost cele 2 motive pentru care nu am dus copilul la gimnastica, desi era clar talentata la sport inca de foarte mica. Am ales tenis, pentru ca nu pleaca de nebuna cu lunile departe de mine si particip (inca) la toate antrenamentele ei.

      Asa cum le spun si antrenorilor, e OK sa o pui la munca, nu e OK sa o bati si sa o injuri.

      Pentru ca s-a antrenat si in Romania (acolo a inceput) si acum in SUA, are antrenori romani si participa la antrenamentele oficiale USTA (la Flushing Meadows), am mai observat niste chestii:

      1. diferenta stilului de a intra „in paine”. In Romania, a inceput tenis la 4 ani si ceva, antrenorul i-a pus racheta in mana si i-a zis: OK, acum dam in minge. Si asta a facut din prima zi. Asta face si cu antrenorul roman care a luat-o sub aripa lui, face cu ea NUMAI TEHNICA. MII de mingi lovite, unghiuri, mod de atac al mingii etc. Foarte concentrata „materia”, se merge pe corectarea tehnicii inca de devreme etc.

      Americanii is mai inceti la asta, e multa joaca, sa nu se streseze etc. A facut 2 ani la Flushing Meadows tenis si m-au luat dracii, ca dadeam o poala de bani sa joace bambilici. Jocuri care teoretic formeaza niste tehnici sau deprinderi, dar PLM, facem tenis nu educatie fizica la gradinita.

      Abia dupa 2 ani si trecerea la programul de elita la aia mici (sub 9 ani), incep sa faca totusi tenis. Am pastrat „abonamentul’ acolo, pentru ca ii trebuie sa aiba vechime in Federatie, plus ca de la anul probabil sub „steagul” lor va incepe competitiile.

      2. corectitudinea tehnicii nu e atat de importanta pentru americani, la partea de invatacei. Vorbesc de tenis ca din asta a facut mii de ore deja, o fi altfel la alte sporturi. Antrenorii romani sunt foarte porniti pe tehnica, se corecteaza pozitii, se dau sute de forehand-uri, backhand-uri etc. Pana ies bine.

      Antrenorii americani se bucura ca nimeresc mingea (chestie pe care o asteptam la 4 ani, acum astepti sa puncteze deja, ca de aia peste 1 an incepe competitiile). Are un antrenor si unde ne-am mutat noi, e gratis, ca e platit de comunitate. Se baga in seama omul deja cu fie-mea, ceea ce e absolut OK si de apreciat.

      Dar imi spunea chiar ieri ca e OK si daca are 3 incercari, cand e vorba de serva, ca nu trebuie neaparat sa serveasca perfect etc. PLM, daca tot invata sa serveasca, sa invete pozitia corecta a rachetei, zona exacta in care trebuie sa loveasca mingea, pe ce parte intra etc.

      Ei, romanul o freaca de-i merg fulgii pe principiul (zic eu corect) ca, daca tot inveti ceva , sa inveti corect. Ca o tehnica insusita prost, e mai greu de corectat decat sa o inveti corect de la inceput.

      3. atitudinea fata de sportiv. Tot antrenorul de aici din comunitate ma intreba daca e OK ca ne priveste cateva minute, pana dam niste mingi. Normal, ca el e tartorele pe teren, teoretic. Daca e OK sa ii arate nus’ ce tehnica. Daca e OK sa loveasca mingea mai tare pentru niste volleys.

      Azi un putzache de 14 ani, destul de bunisor, freca telefonul, desi antrenorul ii spusese sa intre pe teren. Pai sa fi facut eu faza asta cand eram in Romania si faceam Karate, ca ma batea instructorul de ma cacam pe mine. Dar aici nu ai voie nici sa-i trimiti la mama dracului, ca o incurci.

      Asa ca te rogi de ei sa le arati o tehnica, te rogi de ei sa lase telefonul din mana si sa se antreneze, ca tot dau parintii sute de dolari pe ora etc.

      Se plangeau cei de la Flushing Meadows acum un an jumate (inainte de pandemie), ca de nus’ cati ani nu a mai dat „casa” lu’ US Open un campion serios. Pai cum sa dea, daca voi jucati bambilici? Daca mi se spunea ca la 6 ani de pilda e OK daca un copil face cateva ore de sport pe saptamana (sport in general, nu doar tenis), iar Simona Halep, idola lu’ fie-mea, facea bataturi ore intregi pe zi la varsta aia.

  5. locul 8 la olimpiada e totusi imens. da, sunt de acord cacomentatorii romani sunt imbecili si il prezinta ca pe o victorie. sau ca „al optulea”. coaie, a fost ultimul in finala aia. dar totusi finala aia e o finala olimpica. nu e chiar nimic, nu e chiar de ignorat.

    baseball se mai joaca la nivel inalt si prin alte parti. japonia ar fi doar asa din incheietura.

    nu vad problema cu afirmatia ca simone biles e cea mai mare gimnasta a tuturor timpurilor. conform statisticii prezentate, chiar e. puteau romania sa ocupe toate celelalte 20 de pozitii, tot simone biles era cea mai buna.
    ah, daca aici vrei de fapt sa deschizi o discutie despre valoarea romaniei in acest sport. ma rog, fosta valoare. da, pe vremea cand nimeni nu baga in seama tot felul de larry nassari doar pentru ca aveau rezultate romania iesea in fata. acum plangem in pumni ca s-a retras larisa iordache (care nici nu apare in clasament), la varsta la care gina gogean (aia de pe locul 3, prima romanca) avea deja 5 ani de „pensie”. zice bine Habarnam mai sus. si nu e doar cazul gimnasticii.

    00
    • Dacă și locul 8 e „imens” e semn clar că societatea-i pe ducă. Ducă-se pe pustii…

      00
    • iti dai seama, cel mai de kkt loc e locul 4..practic esti aproape pe podium dar nimeni nu isi aduce aminte de tine😳

      00
    • Ficiori, locul 8 la sportul ăla dintre toate ființele umane de pe planeta asta care practică sportul ala.
      Cum pzm să compari locul 8 la Olimpiadă cu locul 8 în clasa a VI A, de la școala generală nr. 3 din Abrud?!

      Mă îndoiesc că vreunul care comentează aici e pe locul 8 în lume pe meseria lui.
      Eu nu-s, așa că pe mine mă impresionează locul 8 la Olimpiadă.

      00
    • Exact asta cautam. E al 8-lea din lume bah. 8 miliarde. Sincer, daca nu ai fost decalificat in preliminarii si ajungi la olimpiada, poti sa iesi si pe ultimul loc, that’s a win. Esti in top 0.000000001% populatia planetei. Poti mai mult? Munceste mai mult, ajungi mai sus. Dar insasi faptul ca ai concurat e un merit pentru munca depusa. Mai terminati cu elitismele comuniste ca d-aia suntem o natiune de frustrati. D-aia Simona avea handicap la inceput, ca romanul daca nu iese in primii 3 trebuie seppuku, dar doamne feri sa spui cuvantul „rabdare” si „munca”.
      Sunt ferm convins ca in State si antrenorii zic la fel, ce rahat facusi ma, esti praf, nu „well done, 8th, let’s make it 7th next time”.

      00
    • Eu cred ca locul 2 e mai rau decat 4, in contextul celor spuse de NIX. Cine a fost pe locul 2 cand a batut Ussain Bolt recordul mondial? Dar cand a luat 10 Nadia Comaneci? Cine lua locul 2 cel mai des cand castiga Michael Phelps?

      00
    • @AB corect, sunt mediocru în absolut tot ce fac. Nu aș putea ajunge pe locul 8 în lume în nici un fel de clasament, nici pozitiv, nici negativ.

      00
    • @Alex: la Nadia, locul 2 cred că a fost Neli Kim sau Ludmila turisceva.

      00
    • @Alex, intr-un fel sunt de acord insa acum cu social media cred ca e vina ta daca esti pe podium si lumea nu stie de tine. e drept uneori e mai nasol un loc 2 si alteori e chiar imposibil sa treci mai sus de un loc 2 dar din nou, esti pe podium! esti vazut la alt nivel! munca aia nu e degeaba! daca devii antrenor presuspun ca vei fi vazut mult mai bine ca un loc 4, cel putin la prima vedere

      00
  6. Din ciclul „Americanii merg in spatiu in fiecare luna, dar am avut si noi odata pe unu’ Prunariu, nene! Mare om, mare roman!” Sindromul tarilor mici care se agata si ele de orice glorie trecuta.

    00
  7. „Nu mă uit la Olimpiadă. Ce să văd, festivalul de cringe, cu texte de tipul: “A luat locul 8, felicitări!”? Locul 8. Felicitări, bravo?
    Câți părinți își felicită copiii pentru locul 8 pe undeva?”
    Ai echivalat participarea la olimpiada, cel mai important concurs in majoritatea disciplinelor sportive, rezultatul unui sistem de calificari draconic, cu intrecerile scolare la care participai cand erai mic. In rest, un discurs dezlanat continand locurile comune ale est-europeanului, asediat de non-valorile vestului.

    00
  8. Din pacate noi traim tot in trecut cu mentalitatea ca acum x ani i-am invatat pe *orice natie, nu conteaza* si acum ne bat peste tot. Mai in toate domeniile, sportul a avansat tehnologic si sunt foarte multe tari care pompeaza foarte multi bani in sport, in conditiile de pregatire, promovarea sportului de masa si atragerea copiilor catre astfel de activitati. Noi avem un buget pe hartie care se cheltuie prin birouri pe cand sportivii sunt lasati de izbeliste. D-aia un loc 8 la olompiada chiar inseamna ceva, ca aia s-au luptat pe burta goala cu sportivi cu conditii mult mai bune si i-au depasit. Iar romanul e scarbit cu sportivul de pe locul 8. Branza de la scrima a fost linsata de presa si de ministru cand a spus ce conditii de pregatire a avut. La fel si cu gimnastica, copii terorizati de adulti si Cristici, ca vaccinistii, sare cu un articol de pe google cu o gimnasta care zice ca i-a fost bine. Femeia aia si-a urmat o cariera in domeniu si a ajuns bine. Dar cu restul? Restul sa taca din gura.

    00
    • O, nu, nu i-o sugem unuia care a luat locul 8 la Olimpiada? Asta e teza? Sa le-o sugem tuturor participantilor?
      Podiumul e acolo pentru ceva. Daca i-o sugi unuia care a luat locul 8: „Vai, bravo! Felicitari! Ce performanta!”, ce ii faci aluia de pe locul 1?

      „aia s-au luptat pe burta goala” – se putea sa nu „moara de foame” vreunul? Si cica eu sunt nasol, cand scriu ca, totusi, nu se moare de foame in Romania… cand e plin de… inclusiv la vârf (vârf = diploma de participare) au burta goala!

    • E ok si daca nu sugi toata ziua, e suficient sa tratezi oamenii cu respect. Sau sa-ti vezi de ale tale, daca nu te intereseaza subiectul.

      00
    • Omule, ai un mod ciudat de a-ti argumenta ideile. Realitatea e ca sportivii amatori si profesionisti sunt batjocoriti in toate sporturile in primul rand de lipsa de interes a statului roman si discutia se poate muta si in alte domenii. Si in loc sa cerem conditii mai bune (ca sportul nu e doar pentru profesionisti),tu o arunci pe aia cu „mucles, ca una s-a descurcat si cu pla in coasta si a ajuns bine”. Vorba unui contemporan, „politicul nu ne influenteaza vietile”.

      00
    • @Unu – hai sa fim putin realisti, totul se reduce la interesul publicului iar sportul profesionist este una si sportul amator este altceva. Eu personal nu inteleg Olimpiada, pur si simplu. Mi se pare o chestie antica tinuta in picioare doar ca „asa se face” si promovata intensiv desi interesul pentru multe din acele sporturi este limitat.
      Serios vorbind, cati oameni sunt pasionati de inot, de scrima, aruncarea sulitei sau maraton? Nu zic ca nu exista interes insa procentual vorbind cati sunt interesati de exemplu de inot si cati de fotbal?
      In fiecare tara exista sporturi populare si sporturi mai putin populare, mi se pare ipocrizie sa promovam sporturi de care nu este nimeni interesat doar pentru ca la Olimpiada luam locul 1-2 sau 8 si pentru o saptamana ne mandrim cu asta, gen scrima. In afara de Olimpiada, cine poate sa imi spuna ce alte competitii de scrima sunt in Romania si unde se televizeaza, cati oameni se uita la competitia x?
      Aia cu gimnastica este la fel, doar un domeniu cu care ne mandrim insa nu e nimeni interesat de el.
      Americanii si gimnastica? Ei au dus sportul ca diverstisment la nivel de arta, au hochei, baschet, fotbal american si baseball dezvoltate la fel de bine, oamenii se uita la meciuri de ceva in fiecare zi aproape.

      00
    • @Bigbear Eu sunt pasionat de aruncarea cu sulița, cu discul, de sprint 60/100m, 200m, 400m, garduri. Mă mai uit câteodată și la săritura în înălțime sau cu prăjina, la triplu salt, 800m, în fine, atletism.

      Nu prea mă pasionează maratoanele, dar presupun că, așa cum pe mine mă pasionează sprint-ul, pe alții îi pasionează maratonul. Pe alții box-ul sau scrima. E ceva pentru toată lumea la olimpiadă, asta e frumos. Și sunt cei mai buni din sporturile respective. Prefer să mă uit la olimpiadă, decât să merg duminica la stadionul Iolanda Balaș, să văd licenii cum se întrec.

      00
    • @ Bigbear.
      Bre…diferenta aia e intre a „te uita” la un sport si „a-l practica”.
      Daca esti doar privitor de sport, nu vei intelege niciodata haosul de la scrima, sau incordarea de la tir. Tendoanele intinse de la Judo nu se vad. La televizor „se tavalesc unii pe jos si abia se misca”.
      Olimpiada nu e decat tangential pentru „privitori”… in lumea in care Olimpiada s-a nascut toti erau actuali sau fosti „practicanti”.

      Uite, mie imi place scrima , desi am practicat-o ceva mai putin de o vacanta de vara ca nu era de mine si mainile mele stangi.
      Dar bai, de fiecare data cand vad un meci imi aduc aminte de cum aia „mai mari” care se antreneu langa mine pareau niste supraoameni cand eu abia intelegeam unde imi sunt picioarele la o fandare si nu nimeream un punct cu floreta.

      Si imi place sa ma uit la supraoamenii aia, cum zicea tataru’ pe blogul vecin, ca am o vaga idee de cantitatea de munca si dedicare sa ajungi la nivelul ala….Admir si imi place.

      Altul poate a facut atletism, sau escalada, sau inot… si face la fel.

      Nu simt fiorul „uitatului” decat daca „inteleg”. Poate sunt eu gresit.

      00
  9. Nu știu ce să zic, dar Cristici imi pare tare negativist.

    Locul 8 la olimpiada mi se pare foarte bun, in condițiile in care este maximul pe care îl putem obține ACUM. Că în urma cu 15-30 de ani luam locul 1 constant este nerelevant, performanțele alea s-au întâmplat în niște condiții care nu mai pot fi îndeplinite în prezent.

    Iar faptul că o gimnasta sau mai multe din acea perioadă spun că dacă ar lua-o de la capăt ar face tot gimnastica, iar asta ar fi o dovadă că totul era ok – pai și altceva ce sa facă, să muncească la câmp sau sa fie vânzătoare la Mega Image ????

    Gimnastica le-a oferit faimă, niste sume de bani care pe vremea aia erau extrem de greu de obținut plus că să nu uităm că toți gimnaștii care au luat medalii au rente viagere lunare care pot ajunge la sume foarte bune

    00
    • referitor la „Că în urma cu 15-30 de ani luam locul 1 constant este nerelevant, performanțele alea s-au întâmplat în niște condiții care nu mai pot fi îndeplinite în prezent.”
      Exact asta a fost situatia si cu cel mai dinamic sport cunoscut pana in prezent, handbalul. In anii 70 eram f buni in Europa, pt ca tarila mari ca Franta si Spania, nu erau interesate de acest sport. cand au realizat ca este un sport „vizual si estetic” au bagat bani in asta, si astfel s-a vazut.

      00
  10. Nu trebuie să te mire treaba cu Simone Biles. Unul dintre americanii cu care am lucrat ne-a întrebat într-o discuție pe Skype dacă știm care este dovada clară a faptului că există Dumnezeu. Am rămas puțin blocați, discuția era despre Sharepoint, JIRA și alte treburi conexe, dar ne-am chinuit să-i facem pe plac. Ei, răspunsul este „America”. America este dovada faptului că Dumnezeu există, el a creat-o pentru ca restul să se inspire de la ea.

    Poftim, bate-te cu asta dacă poți :))

    Așa că da, tot ce vine de la ei este cel mai mare, cel mai frumos, cel mai… completează tu cu ce vrei. Ajungem la glumele cu „cel mai mare pitic din lume este piticul sovietic”, doar că steagul glumei conține și alte culori :)

    00
    • Cel mai mare pitic din lume: 1,70m
      Cel mai mic urias din lume: 1,70m
      trebuie musai sa fac o selectie din emisiunea „Ora Vesela”; am ascultat macar 30-40 de ore. :)

  11. Acum fără supărare, dar clasamentul respectiv e doar una dintre multele ierarhii care se pot face pentru gimnastică. E vorba de medaliile luate numai la campionate mondiale de gimnastică (deși titlul paginii este List of major events). Eu zic că și europenele, și JO sunt evenimente majore. Altfel, Nadia nu apare nicăieri pe listă – un clasament din care ar reieși că ea n-a fost în primele 20 de gimnaste ale lumii cred că nu e edificator.
    Pe de altă parte, păcatul acestor clasmente all-time este că de multe ori compară mere cu pere: azi de exemplu nu se mai dau note de 10, e alt sistem de punctaj. Sau, dacă s-ar fi aplicat în ziua de azi restricțiile de vîrstă (minimum 16 ani la seniori), Nadia n-ar mai fi fost prima notată cu 10 (n-ar fi avut voie să participe la Montreal) și prima notă maximă ar fi luat-o sovietica Nelli Kim (tot la Montreal). Am avut de altfel și noi o poveste cu falsificatul vîrstei (la Silivaș), n-au inventat chinezii trucurile de genul ăsta.

    00
  12. Bun film!

    00
  13. Pentru mine tot ce inseamna acel top e ca alte tari inafara de SUA, URSS/Rusia + Cehia si Romania NU sunt interesate de gimnastica feminina.
    Ciudat e ca japonezii sunt (istoric vorbind) f buni la masculin, poate e ceva in cultura lor care face gimnastica feminina indezirabila.

    00
  14. „Nu mă uit la Olimpiadă. Ce să văd, festivalul de cringe, cu texte de tipul: “A luat locul 8, felicitări!”? Locul 8. Felicitări, bravo?
    Câți părinți își felicită copiii pentru locul 8 pe undeva?”
    compari mere cu pere
    daca ai obtinut locul 8 in clasa ta, scoala, oras, da 8 nu e un loc de felicitat, pot sa fie milioane de oameni mai buni ca tine. Dar 8 la olimpiada inseamna ca doar 7 oameni de pe toata planeta sunt mai buni ca tine. Nu poti sa-ti ridici statuie dar macar poti sa-l feliciti si sa-l incurajezi ca data viitoare poate ajunge pe podium….asa cum e David Popovici care la 16 ani s-a batut de la egal la egal cu sportivi cu experienta si o varsta la care poti performa la maxim.

    00
  15. Putem lua aur la botox si tatuaje.

    De unde performanta daca noi avem alte preocupari. Uitati-va ce articole sunt in ziarele de sport din Romania, ce se incurajeaza si apoi nu va mai mirati de cocalarisme.

    00
    • Gluma, gluma, dar la cum s-au tunat Sandra Izbasa si Larisa Iordache…

      00
    • Sandra Izbasa e in afara concursului :-) e si normal sa aiba alte prioritati.

      00
    • “Noi”??? Nu, colegu, e treaba fix a oamenilor alora ce fac in timpul liber. Si cel mult a familiilor lor, nu a “noastra”

      00
    • Ai dreptate colegu. Larisa Iordache in timpul liber merge in vizita pe la Olimpiada. Ca si profesie e agent la politia rutiera.

      ”Noi” ca si tara, nu ”noi” comentatori pe blog.

      00
  16. 2 chestii:
    – eu ma bucur ca nu mai avem gimnastica, e un sport cu antrenamente foarte dure, nu asta e neaprat problema, ci ca ii ia pe gimnasti/gimnaste de mici si pe la 16 ani deja concureaza pentru medalii (cred ca inainte aveau voie si de la 14, nu mai retin exact si mi-e lene sa caut)
    – treaba cu sportul in Romania e fix cu trebuie sa fie: de obicei tarile cu pl mica bagau bani (si doping) in sportul de performanta ca sa demonstreze cat de marete sunt. la noi in primul rand nu se face sport la scoala si nu exista un sistem ca la britanici sau americani prin care sportivul sa castige bani mai multi. iar pentru cine vrea neaparat sa faca sport, e al naibii de greu pentru ca autoritatile locale prefera sa sprijine cluburile de fotbal de unde se pot sifona bani si mai vin si tarani prosti cum e Dragos si spun ca sunt apreciate de comunitatile locale, dar cand e vorba sa faca infrastructura si sa sprijine sporturile mai mici, nu prea se ocupa. A se vedea cum bazinul de inot e de multe ori un lux (aveam la un moment dat niste sportivi care sareau pe niste saltele ceva), cand prin tari mai civilizate orice primarie mai decenta are un bazin de inot si vin inclusiv elevii la ora de sport sa invete.

    00
  17. si ca sa pun asta intr-un comentariu separat, explica te rog de ce e de dorit ca o tara sa aiba multe medalii la olimpiada

    00
    • Ca să fii mândru când stai în canapea, cu o mână în pantaloni și alta pe telecomandă.

      00
    • Ca să uiți că ai reușit performanța culturală de a avea nou născuți arși de vii în maternitate și apoi să te doară în pulă dupe 2 luni.

      00
  18. Numai pe mine ma enerveaza sistemul de departajare a tarilor in functie de culoarea medaliei, apoi de numar?
    Daca o tara are o singura medalie de aur, se afla in fata unei tari care are 200000000 de medalii de argint/bronz

    00
    • pai functioneaza si ei un pic principiul lui cristici. pe ala de pe 4 poti sa il futi in gura linistit. ma rog, as zice totusi un pic de atentie totusi la judokani, boxeri si halterofili.

      00
  19. Da-o-n frantzu’ ei de gimnastica, sa nu mai fim campioni veci-pururi, mereu m-a durut inima de fetitele alea abuzate ca sa creasca pipota-n patriotii de pe fotoliu, cam asa s-a facut performanta in gimnastica: https://www.dor.ro/performanta-si-abuz-in-gimnastica/?fbclid=IwAR33pJaqd97LTbiy-vxqypAp41WX7er-J-PkfP2Gfk3G6aKXy-Mf41pyBMQ

    00
  20. Locul 8 e ok, man. Relaxeza-ti sanii.
    Tu pe ce loc esti?

    00
  21. Fetele alea din top sunt toate produsul scolii de antrenorat comunisto-sovietice, cu abuzuri, batai si alte chestii si mai oribile. Marele antrenor Karoly (da, ala care a plecat cu nevasta in SUA si si-a lasat copilul in RO la discretia autoritatilor de aici) merita sa infunde puscaria pe viata. Dar vad ca nici americanii nu se grabesc sa il arunce in temnita.

    00
  22. iar cu locul 8, sa te vad eu ca esti pe locul 8 in lume la orice si apoi sa spui ca nu e mare realizare

    00
  23. oare de la caldura Cristi a inceput sa faca festivalul de postari cringe? Postari d-alea de complexat ca nu mananca lumea dulceata cu lingurita, dar se bucura ca a luat locul 8 la olimpiada…

    00
  24. Ca sa o parafrazez pe fata lu’ tata, ultimele „succesuri” sunt cam de acum vreo 20 de ani..

    O fi de bine oare??

    00
  25. La inceputul articolului dai rau de tot cu batul in balta. Baseball se joaca in multe tari, chiar si in europa. Daca tu nu stii, asta nu inseamna ca nu exista. Daca vrei confirmare, poti cauta roosteru de anu trecut al celor de la Dodgers, campionii din 2020. vezi cati straini sunt in lot.

    00
  26. Un baiat al 8-lea cel mai rapid din lume la inot: „Salut!”
    Cristici, al 310 milioanelea cel mai bun photoshopist si al 1,23 miliardelea cel mai bun scriitor din lume: „Uitati-va la fraierul ala ce incet inoata! Si ce plangacios e! CRIIIINGE!111unu”
    Hai sa ne vedem lungul nasului, zic…
    Altfel, jocuri olimpice fara spectatori sunt extrem de plictisitoare.

    00
  27. Despre gimnastică și alți demoni
    https://nadiabatecampii.wordpress.com/2021/07/31/thomas-salto/#more-194872

    Și eu am parafrazat un titlu. De carte.
    Fără legătură, doar că mi-a venit bine.

    00
  28. Toate ca toate, dar o gimnasta in Playboy mai avem si noi?
    Ca tot generatia din 2003, saraca, e baza…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube