Un pas în spate, noi, ca planetă

Toate măsurile astea mizere, toate îndemnurile astea bășite, gen “faceți duș în doi” sau “dați temperatura pe 19 grade” sau “nu mai țineți casele goale” semnalizează un singur lucru, de care am râs si de care o să râdem în continuare, până ne ajunge cuțitul la os: nu e normal ce se întâmplă. Capitalismul sălbatic nu e normal. Perele crescute în Argentina și ambalate în Thailanda nu sunt normale. Profiturile constante nu sunt normale. Acumularea a 90% din averea planetei în mâinile a 10% din populație nu e normală.

Știu, e ușor să zici “ho, bă, că virezi spre comunism”. E foarte ușor și foarte la îndemână. Înțeleg asta, înțeleg și argumentul cu “daca nu mai sunt motivat de bani să muncesc, că trebuie să-mi cedez a doua sau a treia casă unui sărac, societatea se va duce de râpă, inovația se va duce de râpă”.

Și mai e ceva. Nu pierd deloc din vedere că situația noastră, de la oraș, din orașe mari, e diferită de a celor din orașe medii și mici sau țări care o duc mai rău economic. Nu se aplică aceleași reguli și îndemnuri și acolo. Nu există un C&A și un H&M la fiecare colț de stradă în Abrud sau Carei, oamenii din orașele moarte economic trăiesc mai economic decât noi.

Am fost zilele trecute în mall, după mergători. Am intrat la H&M și LC Wakiki de curiozitate. Aceleași cârpe de proastă calitate, ieftine, nesustenabile, poluante. Unde se produc, unde ajung după ce le aruncăm, nu știm, nu ne pasă, mergem înainte.

Și tocmai asta e. Că nu putem să mergem înainte dacă totul în jur e pârjolit. Ne e bine, ne-am luat aifonul nou, dar nu putem să o ducem la nesfârșit cu individualismul ăsta.

 

haine-imbracaminte-poluare

Photo by Waldemar Brandt on Unsplash

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

116 comentarii

  1. Citeam la cineva pe blog ca are 80 de perechi de jeansi. Altii au masini mari, cat mai mari, altii fac excursii fara numar de kilometrii, au mers de zeci de ori cu fiecare companie aeriana. Si astia sunt cei rationali cat de cat care si scriu constant, sunt disciplinati, educati si conectati cu realitatea. Dar implacabil piata le va regla pe toate, fie prin pret fie prin scarcitate (aer irespirabil de ex).

    00
    • Baiul e ca piata o va face pentru prostime…nu pentru toti

      00
    • @alexnicolae
      Ai uitat sa specifici de cei carora le ramane mancare in farfurie si fac risipa..

      00
    • Nu mai incerca sa te auto-consolezi dand vina pe altii. Vrei sa imi spui ca tu esti fara paduchi, ai facut totul cum trebuie? Gen – porti hainele pana se rup? Ai mers numai cu autobuzul la servici? Cat de des ai schimbat telefonul? Televizorul? Scutecele copiilor au fost reciclabile? Arunci alimente? Te duci la all inclusive (in Turcia)? Ai cumparat produse fabricate in China unde nu exista (sau nu se respecta) standarde de mediu? Te uiti pe eticheta produselor din magazin sa vezi in ce tara au fost produse si daca sunt aduse de la mai mult de 1ooo km (sa zicem) sa refuzi sa le cumperi? Vezi, toti suntem in galeata asta.

      „Bogati” in adevaratul sens al cuvantului (care sa isi permita toate chestiile enumerate de tine) sunt putini. 0.001% din intreaga populatie. Aia polueaza cat pentru 10-20 de oameni, sa zicem. Ma indoiesc ca daca reducem strict consumul lor lucrurile devin roz.

      Trebuie o schimbare de mentalitate majora. Nimeni n-o sa renunte de buna voie la confort. Asta nu se face decat cu un soc major. Iar asta de iarna asta s-ar putea sa fie exact socul de care avem nevoie. Iar guvernantii vor face ce au facut si pana acum. Adica nimic. Pentru ca au fost alesi in alte timpuri de catre oameni care au avut alte nevoi (dada, voi aia care va pisati pe el de vot probabil ca sariti in sus de bucurie). Ce vreau sa spun e ca schimbarea trebuie sa plece de jos, de la noi toti – nu sa asteptam pe altii sa se schimbe intai.

      00
    • @dny vrei sa zici de asta?
      https://www.unep.org/resources/report/unep-food-waste-index-report-2021

      aici apare ca romanii arunca 70 kg pe an, fiecare. Not bad, not great. O farfurie decenta, bine zici.

      00
    • NOU
      #6

      „Global food waste data availability is currently low, and measurement approaches have been highly variable”

      Romania – very low confidence.

      Mai uita-te si tu prin ce citezi.

      00
    • @alexnicolae
      zic si eu fix ce au zis si ceilalti ce au raspuns la comentariul tau, cred ca ai inteles ideea.

      00
    • NOU
      #8

      @Miticosul Fara Dumnezeu confortul e imperativ. Altfel why bother, stii ce zic?

      00
    • NOU
      #9

      alexnicolae, pana le regleaza piata, hai mai bine sa le regleze legea. Ai niste crezuri oarbe si naive in piata si capitalism, numai la libertarieni am vazut asa ceva.

      00
    • „Scarcitate”. Poate facem un minim efort sa folosim limba romana fara sa o violam, ma gandesc.

      Vreau un exemplu in care piata a reglat vreodata natural ceva critic, esential pentru o societate, orice. Energie, infrastructura, asistenta medicala, educatie, acces la apa si mancare.

      Pentru ca iti pot prezenta nenumarate exemple cand, in fata unui impas, piata, formata din oameni, a reactionat nu rational, ci cu lacomie, coruptie si prostie interminabile, unde mereu a fost nevoie sa se intervina pentru opri monopoluri, intelegeri pe sub masa, hotie crasa, si prostie autodestructiva care au condus catre diverse crize globale: foamete, boli, colaps financiar, distrugere ireversibila a unor, paduri, biosfere naturale de valoare inestimabila, disparitia unor specii de animale, sclavie, razboi, moartea a unor multe milioane de oameni din motive absolut imbecile.

      In teorie, piata libera rezolva niste lucruri, in practica, actorii din piata libera sunt oameni, care invariabil, pusi in postura de a alege intre binele unui colectiv si a generatiilor viitoare, si a fi niste ticalosi lacomi si extrem de idioti, pentru castiguri usoare pe termen scurt cu consecinte extrem de grave pe termen lung, invariabil aleg sa fie niste ticalosi cu ochi de cal.

      Daca tot esti inamorezat de libertarianism, macar citeste si tu niste carti pentru a ii intelege limitele, si pentru a evita sa debitezi lozinci caraghioase de tip „piata le rezolva pe toate”, sau „scarcitate”, pentru ca am uitat cum sa folosim cuvinte precum deficit, lipsuri, sau raritate in limba romana.

      00
    • @Ioan Exact asa functioneaza piata libera. Oamenii suporta pana le ajunge cutitul la os. Ca un incendiu in padure care se „autoregleaza” cand ramane fara copaci de ars.

      00
  2. Hainele fast-fashion din vest ajung la sh-urile din Romania si tari mai putin dezvoltate ca Romania. 90-95% din hainele de la Humana sunt fast-fashion. Eu din ce mai cumpar si nu port, dau mai departe la rude, soacra-mea da mai departe la o familie nevoiasa. Hainele rupte si uzate le dau la h&m, se tot lauda cu aparatele lor de reciclare a textilelor (n-am stat sa ma documentez daca e adevarat). Industria fast-fashion e cea mai distructiva din cauza modului de prelucrare a fibrelor si a vopselurilor, plus ca multe haine sunt imposibil de reciclat din cauza compozitiei si mai polueaza cand le spalam prin microplastic. Cumparatul hainelor e un cerc vicios intretinut de companii si dorinta de noutate.

    00
  3. Vali, contain your prepper dreams! :D

    00
  4. Capitalismul salbatic nu e deloc OK…ba din contra, trebuie o solutie
    Problema e ca liderii care ne conduc nu fac nimic pentru a schimba paradigma: 90 % bani in 10 % maini…
    Cata vreme ei nu sunt interesati de asta, cu masuri de bun simt, cu siguranta masurile de genul din Olanda nu vor aduce un bine pentru populatie, ci doar pentru prostime…
    Pe de alta parte nu ne putem intoarce la comunism, ci poate doar e nevoie de o mai mare interventie a statului pe pietele esentiale : piata energetica, imobiliara, farma sau cea a alimentelor …

    00
    • Un fel de „sa se faca”, sa faca statul, altii dar nu eu!!!

      Schimbarea societatii incepe cu schimbarea fiecaruia din noi.

      00
    • Păi tocmai intervenția statului (Comisia Europeană) în piața energetică ne-a adus unde suntem. Capitalism înseamnă piață liberă, or nu poți vorbi de piață liberă în sectorul energetic, când anumite surse de energie sunt taxate în plus, iar altele sunt subvenționate. Nu poți da vina pe capitalism, când producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili sunt obligați să cumpere certificate verzi, crescând astfel artificial prețul produsului finit. Nu este piață liberă când prețul energiei electrice e fixat la nivelul celei mai scumpe surse (eolian și solar) și când guvernele Germaniei impun închiderea centralelor nucleară (care produc cea mai ieftină energie electrică) pentru că așa vor niște Grete isterice.
      Până la urmă tocmai intervenția statului în piața de energie ne-a făcut dependenți de gazul lui Putin. Iar acum, aceeași politicieni care ne-au băgat în rahat, ne cer să facem economii și să strângem cureaua pentru a-și păstra ei scaunele.
      Am 44 de ani și toate astea îmi dau așa, o senzație de deja-vu. Oare e ce?

      00
  5. Nu ne mai deranjati cu aceste concepte, nu ne pasa, nu ne vor sensibiliza, nu au ce schimba.

    Se va continua asa pana se ajunge la cutite de piatra si sageti.

    00
  6. > Capitalismul sălbatic nu e normal. Perele crescute în Argentina și ambalate în Thailanda nu sunt normale. Profiturile constante nu sunt normale. Acumularea a 90% din averea planetei în mâinile a 10% din populație nu e normală.

    > Știu, e ușor să zici “ho, bă, că virezi spre comunism”.

    Din pacate argumentul asta e foarte la moda, si vine in special pe filiera americana, unde politica e din pacate impartita in doi poli. Ba ai mei, ba ai tai duce la erori de logica, culminand fix cu ce ai spus tu „si ce vrei, boss, sa ne intoarcem la comunism”? Retorica asta uita de faptul ca exista cai de mijloc, in aproape orice situatie.

    Eu dau mereu exemplul industriei aviatice. De-a lungul istoriei, s-a vazut ce se intampla cand totul este motivat strict de profit, si a ajuns, incet incet, si dupa mult sange, la una dintre cele mai regulate industrii din lume. Si asta se vede, rezultatele sunt evidente: cel mai sigur mod de transport raportat la numarul de pasageri.

    Daca acolo se poate, de ce nu si in alte parti? Companiile, prin definitie, sunt manate doar de profituri. Guvernele, prin definitie, ar trebui sa pazeasca bunastarea cetatenilor. Undeva exista un declic, oamenii asteapta moralitate de la companii. Mit urban. Nu poti cere moralitate cand 1) nu poti defini moralitatea, 2) se bate cu definitia unei companii.

    In mare, companiile mari, multifunctionalele mult hulite, se lupta mereu sa se pozitioneze fix pe linie. Linia ar trebui definita de guverne. Problema in capitalismul salbatic este ca interesele companiilor (aka profit si quarterly earnings) sunt mai banoase si mai darnice cu alesii decat interesele plebei. Uitati-va cat au costat alegerile din 2020 in state. 14.4 miliarde usd. Ca sa intrebi populatia cu cine voteaza? Asta nu mai e democratie.

    E greu sa accepti ca problema e complicata, si nu iese „la excel”. E greu sa te uiti pe niste date si sa tragi concluziile corecte cand jumate din populatie e analfabeta functional. E greu sa tragi cand vezi ca altii fenteaza. E greu sa votezi mereu cu raul cel mai mic. E greu sa te implici, apoi sa vezi cum aia „cel putin mai curati ca restul” nu fac nimic cand ajung la putere (sau mai rau, fac fix la fel ca aia „rai”). E greu.

    00
    • Se cheama False Dilemma Fallacy – lucrurile sunt fie albe (pere din argentina via tailanda) fie negre (cedezi a 2-a casa unui sarac). De fapt ele sunt aproape intotdeauna gri: pere de unde cresc perele (Ro toamna, Arg primavara), case cu impozit crescut de la a 2-a proprietate in sus daca nu prezinti contract de inchiriere pentru ele.
      By the way, DEJA exista aceasta lege si se si aplica. Ai +15% la a 2-a proprietate, +50% la a 3-a, +75% la a 4-a si apoi +100% la urmatoarele. Art 252 cod fiscal

      00
    • O mica mentiune: aia 14 miliarde au fost cheltuiti ca sa intrebi 300 de milioane de cetateni cu cine voteaza, adica in jur de 50 de dolari pe cap de cetatean cu drept de vot.
      O fi mult, o fi putin, nu stiu ce sa spun.

      00
    • Guvernele sunt formate tot din oameni, care dupa un singur mandat de 4 ani au riscul de a se trezi din nou facand parte din plebe. Asa ca incearca, pe cat le permite legea, sa-si asigure alegeri viitoare, sustinerea partidului, un post caldut de management la o companie pentru perioada cand nu vor mai fi otati.

      00
  7. Mă mut în casă nouă fără să fie complet mobilată și utilată, doar funcțională.
    Aud miorlăituri că așa ceva nu se face.

    00
    • Eu dupa ce m-am mutat am stat doua saptamani fara perdele, nu stiam ca trebuie facute marginile si dureaza, credeam ca le comanzi si le montezi.

      Era gata bucataria, ca aveam electrocasnicele cumparate din timp, aveam o canapea in living unde dormeam, prin camere nu era parchet peste tot, dulapuri canci, le-am facut in timp.

      Si la mine comentau cunoscutii ca nu e gata tot cand ne-am mutat, si tot acolo ne-a durut de ei. Vorba aia, gura lumii nu iti da de mancare.

      00
    • Asta e farmecul. Mereu am dormit pe saltea direct pe parchet primele zile.

      00
    • Ha, perdele! Nevasta-mea inca mai cauta perdelele potrivite, 7 ani dupa ce ne-am mutat. Eu eram convins ca a renuntat, dar m-am trezit acum vreo 3 luni ca imi arata niste poze.
      Intre timp am pus jaluzele acolo unde nu se putea sta fara, visez la niste rulouri smart sa ma trezeasca dimineata.
      Cat despre mobila luata aiurea, am o masa extensibila care a fost extinsa de 2 ori si niste scaune folosite tot atunci si care stau stivuite prin diverse colturi.

      00
    • Prima noapte dormita acolo a fost intr-o camera de la mansarda pe o saltea direct pe beton, ne-am uitat la un film cu laptop-ul pus pe o scandura ce statea pe doua galeti de lavabil.

      In primele zile dupa mutare a venit un prieten pe la mine, am pus o masa veche primita de la ai mei pe care se urcasera mesterii sa gletuiasca si sa zugraveasca, am pus o fata de masa si a fost ok. Nu mai era santier, dar inca nu aveam toata mobila, iar cea din living inca dura livrarea ei (era bataie mare pe orice piesa de mobilier).

      Si acum ne aducem aminte de fazele alea cu placere.

      Inainte de Craciun luasem parchet pentru camere si am pus parchet cateva dupa-amiezi. Mesterii nu se baga doar la o camera si cand am vazut ce usor e, am facut eu totul.

      00
    • NOU
      #32

      Esti in targetul Hornbach.(Mereu gasesti ceva de facut.) Adica mai degraba neamt. Bravo.

      00
    • @Sorin, poți face „smart” orice rulou cu telecomandă, că merg pe 433mhz. Iei un Broadlink + Alexa/GoogleAssistant și faci de acolo niște automatizări.

      00
  8. Problema principala pe care o intelegem mai greu este faptul ca resursele sunt limitate in spatiu si timp. Iar tarile dezvoltate din care si Romania face parte consuma o gramada de resurse la greu in detrimentul altora. Chiar in acest moment in care vorbim prin Africa de Sud este o problema cu apa potabila si daca te duci mai la vest Pakistan/Bangladesh o sa vezi ca sunt probleme cu inundatii plus si un pic de poluare vezi India. Toate lucrurile astea se intampla insa cat timp noi stam in casa in confortul nostru si nu ne deranjeaza nimeni ele nu exista.
    Modelul economic de crestere economica tot timpul se bazeaza pe faptul ca intotdeauna vor fi unii mai „defavorizati” in detrimentul altora. Cam tot Occidentul nu a avut o problema cu exploaterea tarilor din lumea a treia pana cand au devenit ei „victimele”. Toata criza energetica era previzibila de ani si ani de zile si mai ales putea fi evitata daca oamenii implicati in fenomen ar fi mers si dupa altceva in afara de profit cu orice costuri. Societatea occidentala nu a dat doi bani ca gazul rusesc finanta diverse orori, pana cand ororile s-au apropiat la doi pasi de ei. Este genul de ipocrizie tipica a oamenilor imbuibati care te vrajesc cu sustenabilitate si alte cele, insa ei nu dau doi bani pe acele concepte.
    Si acum din pacate incepe sa vina nota de plata si ca de obicei nu stim cum s-o impartim si s-o platim.

    00
  9. Problema e ca masura aia cu a doua casa neocupata din Olanda nu loveste in cei 10%, ci in clasa de mijloc, olandezul care mai are o proprietate, nu in Blackrock care are sute de apartamente neocupate. De asta si acuza unii ca viram spre comunism cu masuri de genul. Ca daca erau pedepsiti cei care aveau sa zicem peste 10 case/apartamente nelocuite atunci probabil nimeni nu acuza pe nimeni de comunism.

    00
    • Nu, Alex, nu lovește în olandezul care mai are o proprietate. Cazurile astea, de olandezi care au o locuință extra în Amsterdam și nu vor să o închirieze sau să o vândă, sunt extrem de rare spre inexistente.

      Legea lovește în corporații iar ele folosesc cazurile astea inexistente să atragă niște oameni de partea lor în discuție.

      00
    • Pai sa scrie in lege asa sa fie clar si dupa mai vorbim. Ca pe giani nu-l cred pe cuvant.

      00
  10. NOU
    #39

    Cred că ar fi mai bine dacă am trăi într-o societate și mai individualistă. Toate problemele pe care le avem acum sunt cauzate de stat și de intervenționism. Eu chiar aș merge spre anarho capitalism.

    00
    • Absolut de acord cu tine, doar cu o singura conditie. Toti barbatii si femeile sterilizati.

      Buna ziua dle capitalist, aveti nevoie de forta de munca in 20 de ani? Aici avem o pereche dornica sa faca un copil pentru dvs.

      Va asumati costurile pentru crestere, boala, riscuri, educatie, hormoneala, tot, apoi sa va fie util la firma dvs. Doar sa nu vi-l ia firma urmatoare pentru 5 lei in plus pe luna, aveti grija, de acord?

      Semnati aici, le scoatem implanturile sa se puna pe facut forta de munca.

      00
    • TOATE problemele?
      Esti sigur?
      TOATE????????

      00
    • @Razvan Balica, esti sigur ca ti-ar conveni o societate anarho-capitalista. Nu vreau sa te jignesc, dar din poza de profil nu prea pari genul de mascul alfa, asa ca probabil ai avea mai multe sanse sa ajungi printre cei peste 90% care ar fi sclavi pentru cei smecheri.

      00
    • @Andrei G Are o palarie fedora si o sabie în dulap. E asigurat omul.

      00
  11. Cunosc pe cineva care și-a luat Audi A6 2022 deși este IT-ist și probabil lucrează mult timp remote.

    Suntem niște dobitoci, e vremea să recunoaștem. Am ajuns să considerăm faptul că avem acces la livrare Glovo (deci să stăm mai mult cu curul pe scaun) un privilegiu în loc de o pacoste.

    00
    • Ce masina ar fi trebuit sa isi ia un IT-ist care lucreaza remote?

      00
    • Cristi a vrut sa evidentieze ca cineva face excese aiurea, polueaza, etc…prin cumpararea unei masini mari, ce consuma mult, fiind noua s-a poluat recent la fabricarea ei…cand in realitate nu ii trebuie ca nu merge mai nicaieri.

      00
    • O masina de gatit!

      00
    • Deci a facut un bine planetei. A luat A6-le de la gura unui manageras care s-ar fi plimbat toata ziua cu el si il tine in parcare, unde nu consuma resurse suplimentare. Audi oricum nu mai are destule cipuri sa mai faca inca un A6, managerasul descopera ca si Skoda Superb de acum 3 ani e ok si nu trebuie musai schimbata chiar azi, e win-win.

      00
    • @Cristi, sa presupunem ca tu ai fi in locul cunostintei tale care si-a luat Audi A6 2022. Daca ai avea banii respectivi, pe ce i-ai cheltui astfel incat sa nu consumi fara motiv resursele planetei?

      00
  12. Da, stiu ca planeta are resurse limitate insa nici nu le putem imparti egal cu toata lumea, ca nu toata lumea stie sa le foloseasca la acelasi potential.

    It sucks, da asta e, suntem prea multi. Si pana nu se intampla ceva in directia asta, o sa fim din ce in ce mai multi cu din ce in ce mai putin resurse.

    00
    • prea mulți față de ce anume? bunul simț și aritmetica elementară îți spun că planeta poate acomoda fără mari probleme și de 10x mai mulți oameni SĂNĂTOȘI LA CAP. ce facem cu ceilalți? păi, ar fi soluția (validată practic) a lui Robespierre. eat the rich. haha.

      00
    • corect, prea multi saraki

      00
    • Prea multi oameni. Cred ca daca ne opream pe la 4-5 miliarde asa eram bine si aveam toti loc cum trebuie fara sa fie inghesuiala.

      00
    • @Joker: planeta nu putea acomoda de 100 de ani populatia ei daca nu se inventau tot felul de ingrasaminti artificiali.

      Terminati, mai, cu prostiile. Tehnologia si industrializarea nu a venit doar cu distrugeri ca nu degeaba traim mai mult si suntem mai multi.

      00
    • @Cosmin. it’s a very big IF. eu nu sunt ceva paleo-anarho-maoist, chiar apreciez beneficiile civilizației. îmi închipui că dacă s-ar găsi o soluție ca indivizii care câștigă, să zicem, peste $1 mil. să fie excluși din societate (bine, metoda franceză, verificată și de bolșevici, este de departe cea mai eficace; poate puțin prea radicală), ei bine, lumea ar deveni un loc mult mai plăcut și ar fi resurse arhi-suficiente pentru ceilalți. zic și eu.

      00
  13. Pai da, dar de marii producători se ia cineva ? Le impune cineva restricții? Ori e urgenta ori nu mai e? Le spune cineva marilor producători, indiferent de ceea ce produc „ba dacă anul viitor ramai pe stoc cu mai mult de o tona de produse nevândute, îți dam amenda 100 de milioane de euro, iar la anul, dublu dacă nu te adaptezi”.
    Oamenii consuma pentru ca li s-a dat posibilitatea. Cei mai mulți sunt niște cretini care se lăfăie în nimicuri cumpărate și aruncate pe banda rulantă.
    Eu de exemplu am purtat toata vara asta și acum cât mai permit temperaturile, trei rochii, 4 bluze și 3 perechi de blugi, 2 perechi de sandale și 2 de adidași. Nu una peste alta, purtate pe rand 😄
    Una din rochii e luata anul asta, una de anul trecut, ailalta o am de 3 ani, iar bluzele tot de 3 și 4 ani. Pentru ca deși nu au fost scumpe, sunt din bumbac și au rezistat foarte ok, deci de ce sa le schimb. Am același telefon de 4 ani și ceva și soțul la fel. Pentru ca încă fucking funcționează, deci de ce sa il schimb ?
    Ia sa se reducă din producția cacaturilor ieftine din plastic, sa se revină la mai scump, dar bun și atunci o sa scadă și consumul. Oricum nu vor rămâne mulți angajați pe drumuri ca la cât de robotizata a ajuns producția de cam orice…
    Dar atata timp cat toate și toți sunt „mvaaai doar 15 lei bluzita/pantalonii/mărgelele etcetc treeebuie sa îl iau”… Sa nu mai spun de reclamele cu „vrei mai mult, CUMPĂRĂ mai mult, mai ieftin, livrare gratis, retur gratis, CUMPĂRĂ, CUMPĂRĂ !!! …”adica sincer, dintre toate cele care is in neregulă in momentul asta, după părerea mea, soluția e sa tai macaroana ălora mari și bogați, iar consumatorii se adaptează,nu e problemă.
    Dar ca întotdeauna, nu e de fapt despre” urgenta” e strict despre bani și despre cum sa se mai dezumfle rahatul fără sa ii afecteze pe ăi mari, ci lovind numai în ăia de rând și mai ales în lucruri esențiale precum încălzirea, apa, mâncarea, locuințele etc etc.

    00
    • Eu port vreo 5 ani atatea haine cate ai zis tu acolo doar vara asta.
      Am impresia ca multi oameni cred ca hainele sunt de unica folosinta – exista masina de spalat!

      00
    • @Ioana, ca sa mergem pana la capat cu povestea aceasta, as avea o curiozitate:
      – tu ai purtat hainele alea (relativ putin la numar) pentru ca ai considerat ca nu ai nevoie de altceva sau pentru ca atat ti-ai permis tinand cont de venituri?
      – la fel si cu telefonul, il folosesti pe acelasi de acum 4 ani pentru ca ar trebui sa faci eforturi financiare sa cumperi altul nou sau pur si simpu pentru ca nu consideri necesar sa il schimbi?

      00
    • Sincer, dacă nu ai fi pus întrebarea cu acel ton din care reiese ca din start tu presupui că un om care nu are tone de haine și nu își schimba telefoanele la an, e sărac, ți-aș fi răspuns.
      În situația de față însă, clar nu are sens.

      Oricum, amuzant cum 10 țoale per sezon de vară (care aici tine nu trei luni, ci cinci), din care jumătate au 3-4 ani, aparent unora li se par doar „RELATIV puține”.
      Probabil ca să fie lumea cu adevărat multumită, ar fi trebuit sa spun ca port tătă vara o singura rochie, făcută de mine din petice din haine reciclate de doua ori, provenite de la second hand.

      00
    • @Ioana, cred ca nu ai inteles unde am vrut sa ajung cu aceasta intrebare si din cauza asta te-ai suparat. Imi cer scuze si o sa incerc sa-ti explic.

      Ideea pe care voiam sa o aduc in discutie era urmatoarea:
      1. Daca nu ti-ai permis mai multe haine sau un telefon nou, asta nu inseamna ca ai facut economie. Inseamna pur si simplu ca ai trait conform posibilitatilor.
      2. Daca in schimb ai ales intentionat sa faci economii, intrebarea care urma era: „Ce ai facut cu banii economisiti? Pe ce i-ai cheltuit?”

      Sau daca nu i-ai cheltuit pe nimic si i-ai economisit, oare nu ar fi mai bine sa lucrezi mai putin si sa te bucuri mai mult de viata?

      Este doar o discutie. Chiar ma intereseaza cum vad cei care traiesc frugal lucrurile astea si care este scopul unor venituri mai mari daca totusi prefera sa nu faca risipa de resurse.

      00
    • @Andrei Principalul motiv ar fi independenta financiara. Cand cheltui mai putin decat castigi, nu mai stai la sfarsitul lunii stresat de unde sa te mai imprumuti ca sa iti agunga pana la salariu. Daca mai ai si un fond de rezerva de 6 luni, nu mai stai cu morcovu-n c..r daca pierzi jobul, ca o sa mori de foame daca nu-ti gasesti altul intr-o saptamana. Iar daca ai rezerve si venituri pasive cat sa iti acopere cheltuielile pe 10 ani – poti face doar ceea ce iti place, fara a mai fi nevoit sa iti vinzi timpul pe bani.
      Pe langa asta, mai sunt si obiectivele pe termen lung: o casa mai spatioasa, o educatie mai buna pt copii, etc. Cand ai obiectivele pe termen lung in minte iti dai seama ca poti trai foarte bine si fara sa iti schimbi telefonul o data pe an, sau fara sa porti haine de unica folosinta. Si FOMO sau keeping up with the joneses sunt doar unelte de marketing care iti aduc satisfactii mici si de scurta durata dar pentru care pllatesti scump.

      00
    • @Andrei: sa „te bucuri de viata” nu inseamna sa-ti cumperi ceva. Nu pentru toata lumea.
      Sunt in aproximativ aceeasi situatie cu a Ioanei: as putea sa-mi schimb telefonul anual fara sa fac nicio economie de la o luna la alta, sau sa-mi cumpar o gramada de carpe. Nu fac asta. Pentru ca – ghici ce! Chiar nu ma bucur deloc cand imi cumpar ceva. Cumpar lucruri cand am nevoie de ele.
      Ma bucur cand merg pe munte, cand fac sport, cand citesc ceva interesant.

      00
    • @Dan, tu spui ca motivul pentru care nu cumperi lucruri o reprezinta dorinta de a ajunge la o independenta financiara. Dar ce ai face daca ai castiga cateva milioane de euro la loterie? Ai trai la fel de frugal sau ai alege sa cheltui o parte din bani?

      @RoadRider, nici tu nu ai inteles ce am spus.
      Exact la asta m-am referit cu „sa te bucuri de viata”, adica sa ai timp liber sa faci ce iti place. Daca ai mai multi bani decat ai nevoie, atunci poti sa alegi sa muncesti mai putin si in timpul castigat sa te plimbi pe munte, sa citesti ceva sau chiar sa stai si sa asculti manele. Este irelevanta actiunea, atata timp cat este ceva ce tie iti face placere.

      Adica nu inteleg de ce ti-ai irosi tineretea strangand bani de care nu ai nevoie.

      00
  14. Am inteles cu peturi, cu haine, cu mancare, cu paduri, etc. Dar nu veni dupa casa mea a doua sau a cata ar fi. Am povestit mai de mult de un prieten ce are bani peste medie dar a decis ca nu-i trebuie apartament si ani de zile s-a plimbat in toata lumea cu familia cate 4 concedii pe an, iesiri in weekend, durere in pula. Brusc acum l-a pocnit ca vrea sa-si ia apartament. Si ca e foarte scump, ca nu e normal, ca chiria e prea mare la 3-4 camere cat are nevoie(el, nevasta si copil) si nu vrea sa-si ia in porumb, vrea mai central unde sunt scumpe… in sfarsit bani acum nu are ca in 10-15 ani de „vazut lumea si castigat experiente” a tocat gramada. Si acum eu care am mers intr-un concediu pe an, nu m-am spart in 4 concedii si iesiri dese in weekend, mi-am pus bani deoparte si am luat proprietati ca sa tezaurizez banii si sa am o chirie suplimentara sa-i dau lui muie asta pe nimic un apartament ca viseaza unii verde si cacaturi ?

    00
    • Nu ai înțeles problema cu casele.
      Le închiriezi la o chirie decenta, plătești taxe pe ele și pe chirie și este ok.
      Ce s-a propus în Amsterdam și urmează probabil și în alte țări este limitarea chiriei și taxarea caselor goale.
      Daca tii a 2 casa goala (și nu doar a 2, până la 100) cumva crești artificial și chiria și prețul caselor. Și e plin în orașele mari de cazuri de genul.

      https://www.cityam.com/15bn-worth-of-london-homes-sit-empty-as-londoners-squabble-over-supply/

      https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/sep/29/berlin-vote-landlords-referendum-corporate

      Cu alte cuvinte, fondul locativ este atât de critic și limitat încât a ajuns sa fie targetat de jucători mari. Aceștia urmăresc doar profitul, nu sa poți locui tu, average Joe/Ion, in casele alea in timp ce ei oricum ar face bani mai mult decât ar putea să facă altfel.

      https://www.wsj.com/articles/blackstone-puts-finishing-touches-on-record-real-estate-vehicle-11658349652

      00
    • Toată ideea unei case de vacanță e să o ții liberă, nu închiriată, ca sa te duci acolo când te apucă cheful!

      00
    • nu îți inchiriază nimeni casa ta de vacanță de la bran sau buturugeni, come on.

    • Exact asta e problema, nu poti sa inchiriezi ca ai casa de vacanta la bran sau buturugeni dar platesti impozit de parca fondul locativ din cauza ta e in criza.

      00
    • Poți să ai casă de vacanță si in București, cum au părinții mei de exemplu. Tata lucrează in Italia, mama sta la țară in Moldova, când vin amândoi la București, unde stau eu, aveau nevoie de o casă, ca nu era prea amuzant să ne înghesuim 4 adulți și 2 copii in 3 camere. Normal ca nu l-ar putea închiria pentru ca nu le poti spune chiriașilor să plece vreo 3 săptămâni la sărbătorile de iarnă si inca vreo 5 când se mai nimerește. Plus că ar face casa praf. Dacă ăsta e trendul, cu obligatul oamenilor să închirieze a doua proprietate, inevitabil nu va rămâne in Amsterdam problema, vedeți cum s-au extins masurile covid. Deja cred ca in Cluj problema locativa e cam la fel de serioasă ca in Amsterdam, raportând prețul pe metru pătrat in centru la salariul minim.

      00
    • @Ciocanul
      Comparatia dintre tine si cunoscutul tau este deplasata. In fond el a ales sa-si traiasca viata si fie ca-i place, fie ca nu isi asuma asta, pe cand tu ai ales sa te bagi intr-o investitie imobiliara. Motivele pentru care ai facut-o nu ma intereseaza, insa stiu destul de sigur ca ti-ai facut niste calcule inainte. Calcule care implica costul initial(credit sau banii jos), deterioarea in timp(costuri cu renovari/mobilare), impozite(impozit pe casa, impozit pe chirii). Dupa ce ai facut toate astea ai stabilit un pret care tie ti se pare ca te avantajeaza si iesi pe profit. Daca reusesti sa inchiriezi la acest pret foarte bine, daca nu reusesti astepti pana cand vine cineva sa-ti indeplineasca asteptarile. Cam asa functioneaza ideea de inchiriere/investitie imobiliara.
      Insa problema nu apare la oamenii ca tine ci fix la cei care detin o importanta cota din piata si pentru ca pot tin un pret prea mare raportat la ceea ce se intampla in piata. Din nou sunt avocatul pietei libere, insa in momentul in care oligopolul este atins toata ideea de piata libera s-a dus pe pula. Ori situatia curenta ne arata ca in zona imobiliara ne indreptam spre o specula dublata de un oligopol care o sa ne creeze alte probleme.

      00
    • Domnule nimeni nu iti ia casa.
      Crede-ma.

      00
    • @Lia, nu se paote asa ceva ! Cum sa ai o casa goala ? O tii ca sa cresti pretul ? :) Uite imi iau o casa in Londra si stau in ea 3 zile pe an si in rest o las goala. Cred ca sunt miliardari care chiar asa fac, cumpara case si apoi rad de boschetari. :) Problema nu asa se rezolva. In primul rand trebuie sa ne mai imprastiem. Adunatul in ariile astea metropolitane uriase sunt un mare cacat de care nimeni nu vorbeste. Asta cauzeaza si poluare directa ce o respiri, trafic infernal, case strambe la pret obscen. Si asta nu rezolvi obligand babe sa vanda sau luat cu japca case goale.

      00
    • @Ciocanul, exact, nimeni nu se gandeste la asta.
      Oare de ce autoritatile din Amsterdam nu s-au gandit la niste programe de incurajare a lucrului de la distanta pentru a ameliora criza locuintelor?

      00
    • @id, cine esti tu sa imi spui ce sa fac cu proprietatea nea? Am cumparat casa din banii tai? Si de unde atata futere de grija pentru potentialii chiriasi? Sunt prea mari chiriile? Pune banu’, construieste locuinte si da-le in chirie la un sfert din pretul pietei.

      Mai sunteti multi din astia?

      00
  15. NOU
    #76

    hai mane, si cum ramane cu aia cu o viata avem, sa o traim? captalismul asta salbatic fix asta e, salbatic. Nu e normal in societate ca in plina criza altii sa-si dubleze averile si restul de 90% din populatie sa faca sacrificii, o fi comunism? Nu stiu, dar deja lucrurile par scapate de sub control.

    A fost dragut ca am ascultat toate doleantele conducatorilor in covid, acum li se urca la cap, iti spun cat de calda sa fie apa, cat de cald sau rece sa iti fie in casa, cum sa-ti numesti copiii, la ce filmee te uiti…

    00
    • NOU
      #77

      Treaba asta a fost cauzată tot de intervenționism. Pulimea a fost forțată să-și suspende activitatea în „pandemie”, băieții deștepți au avut acces la cheap money și au prosperat.

      Și acum vor să-ți impună cât și ce să consumi ca să-l învingi pe „nebunul de Putin”. Slippery slope to communism.

      00
  16. Chiar daca sunt de acord cu niste nuante din articol o sa il pun la intrebare ca un tot. De ce comparam situatia romaniei sau a EU cu situatia unei tari desertice unde poate o fabrica HM salveaza oamenii de la foame? Ca ii platesc cu 2 euro pe zi… ok, asa e salariul acolo… Ca si la noi e 300 minimul si in vest e 2000. Sa ma duc sa ii dau in cap neamtului ca el castiga mai bine?

    Care-i problema cu perele din mexic? Se coc acolo? Ok, daca e posibil aducem incoace. Daca se cumpara aducem in continuare.

    Marea problema a „capitalismului” (mi se face greata de cat aud de el in ultima perioada) e LACOMIA. Lacomia omului, ca-i in comunism, ca-i pe vremea faraonilor, oricand unul a vrut sa faca mai mult decat altii si a gasit solutii in directia asta.
    Frica mea e ca acest atac spre EU/capitalism/Nato (ca majoritatea le pun in pachet) nu va duce spre o descentralizare a politicii spre mai bine ci va aduce iar in scena oameni slabi si dezaxati mintal ce ne vor conduce iar in vremuri de cacat. Mna, pana la urma si istoria e ciclica, poate asa trebuie sa mearga lucrurile.

    00
    • A zis cineva la modul ironic ca femeile sunt de vina pentru poluare si consumerismul din societate. Dar toata lacomia asta daca e sa fim sinceri e pentru ca diversi vor/trebuie sa epateze, sa afiseze faptul ca au, altfel e ca si cand nu ar avea. Intra pe Instagram sa vezi cat borfet siliconat e, te intreb cam cum crezi ca arata inboxul lor ? Exact.
      Am vazut de curand ca aparent „calatoritul” e hobby, in conditiile in care tot ce schimba indivizii care spun asta e doar culoarea nisipului si tipul de palmier. Zero interactiune cu localnicii, unii nici nu se aventureaza sa guste bucataria locala. Totul doar sa para ca au o viata foarte interesanta.
      Ai citit carti ? te duce capul ? vax. Arata-mi prin ce tari ai calatorit. Nu, nu vreau sa te lauzi, doar sa ai grija sa scapi prin poze, mai varful unui bolid, mai o locatie turistica exotica (primesti puncte bonus daca trebuie sa faci cel putin o escala ca sa ajungi acolo)
      Imi pare rau ca nu i-am retinut username-ul dar zicea foarte bine un comentator, fiecare sa consume cu cate 7 guri daca isi permite, planeta oricum o sa isi revina cand umanitatea nu o sa mai fie.
      Si problema e ca din ce in ce chestia asta s-a normalizat in jos, fiind valabila acum chiar si pentru oameni altfel ok. Nu te etalezi din diverse motive, din start pleci cu handicap.

      00
  17. Românii au consumat mai puțină energie în primele şapte luni ale anului. Consumul final de energie electrică din România a scăzut cu aproape 5%, iar cel casnic cu aproape 8 procente.

    Consumul final de energie electrică a totalizat, în primele şapte luni ale acestui an, peste 30,873 miliarde kWh. Acesta fiind mai mic cu 4,9% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce în economie s-a diminuat cu 4,1%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.

    • Nimic despre ethereum ca nu se mai mineaza din 15 sept? Din calculul meu consumul actual si de cativa ani incoace e pe la 2 mil kw/ora. sau tradus altfel, cam jumatate de milion de $/ora.

      00
    • comparat cu anul trecut aceeasi perioada? pt ca anul trecut lumea era tot acasa, normal ca si consumul a fost mai mare.

      00
  18. pana la legile cu fenta, ce ar fi sa legifereze cat de groasa sa fie tesatura ca sa nu se mai rupa dupa 4 spalari. sa vezi ce castigati o sa fim.
    sau, fabrica X face masini de spalat care in medie se arunca in 5 ani! dar de ce fabrica X, ce faceti prost acolo de poluati atat?
    sau fabrica Y muncitorii tai se pare ca acceseaza sistemul de sanatate cu probleme renale, nu cumva nu ii lasi sa se pise la timp?

    00
    • Orice dar doar sa nu cumva sa incerci sa consumi tu mai putin, la nivel individual, nu?

      00
    • da, da fix despre mine e vb. eu produc, marketez si cumpar toate porcariile.

      00
    • @Mihai, consumul tau la nivel individual este total irelevant. Mai sunt inca 7 miliarde de oameni pe planeta si nu o sa reusesti sa ii convingi pe toti sa reduca consumul (bine, de fapt in timpul pandemiei s-a reusit asta, ba chiar a scazut considerabil si nivelul de poluare, dar acolo a fost o situatie speciala).

      Si atunci, solutia cea mai buna este sa interzici produsele care polueaza.

      00
  19. 90% din avere o aveau doar unii si in evul mediu si in feudalism si de mii de ani. Ce traim azi e tot feudalism, doar ca in loc sa lucrezi pe plantatie la boier Mos-Ion-Roata, lucrezi pe plantatie la o firma ce are mai multi boieri.

    00
  20. Pai daca e sa definim normalul dupa cum a fost pana acum, suntem complet anormali acum fiindca bogatii sunt mult mai saraci relativ la totalul bogatiei si avutiei. In capitalismul asta salbatic omul normal o duce mult mai bine decat in orice alt sistem.

    Inclusiv in Romania.

    Problema e ca noi, ca oameni, nu prea suntem buni cu numerele foarte mari sau cu numerele foarte mici. Nu prea suntem buni nici cu vizualizarea procentelor din ele. De ce sa ma intereseze cum o duc 10% din oameni daca nu fac parte din ei? Da’ cum o ducem noi, restul?

    00
    • Joe Sixpack NU o duce mult mai bine în capitalism. pur și simplu are la îndemână mult mai multe lucruri de cumpărat (de majoritatea neavând oricum o anume nevoie). și ce îl costă? o nimica toată: libertatea; sănătatea, timpul, (disponibilitatea de a căuta) fericirea, orice altceva are cât de cât o valoare reală, ne-tranzacțională. faptul că celelalte sisteme s-au dovedit rând pe rând falimentare nu înseamnă că actualul capitalism nu este o mizerie abjectă.

      00
    • Joker: o duce mai bine ca are lucruri de cumparat’ e mai liber ca are lucruri de cumparat si de facut, are mai mult timp pentru ca are lucruri de camparat care ii salveaza timp.

      Termina si nu imi spune ca nu e fix asa. Diferenta intre noi si elita ce ne controleaza e fix ca aia au acces la lucruri produse in cantitate foarte limitata si tocmai de aia salivam la ei. Ca vrem si mai multe lucruri care sa ne faca mai liberi, sa ne permitam mai multe hobby-uri si sa ne scuteasca mai mult de chestiile repetitive.

      Hai sa fim cinstiti cu noi. Si da, sistemul asta drmocrat capitalistic o sa fie la un moment dat schimbat, da’ momentan nu avem nici o idee mai buna.

      00
    • @Cosmin. faptul că nu avem o idee mai bună înseamnă că oamenii deocamdată nu au găsit altceva mai grozav decât democrația liberală (free-market included). dar asta nu face sistemul mai puțin atroce și atmosfera mai respirabilă.

      00
  21. Eu unul încerc să-mi minimizez pe cât posibil impactul negativ. Ok, n-oi fi demn să o scot pe Greta la un ceai dansant, dar nici nu pot să accept ca marile companii care efectiv își bat p..a de noi și de ”planetă”, să mă arate cu degetul că n-am pus plasticul tip 1 separat de plasticul tip 2.

    00
  22. Am vazut acum cateva sapt intr-o tara din sudul Europei cum descarca unu pentru un butic o cutie de mere din Noua Zeelanda.
    Doamne fereste….

    00
  23. Asemenea gânduri vin după o vârstă si un nivel de trai mediu spre ridicat…….nimic nou….nici primul nici ultimul care va gândi asa….Nimeni nu gândește asa când este rupt in fund si in faza de acumulare…..oare de ce?

    00
  24. Și tocmai asta e. Că nu putem să mergem înainte dacă totul în jur e pârjolit. Ne e bine, ne-am luat aifonul nou, dar nu putem să o ducem la nesfârșit cu individualismul ăsta.

    Domnul Isărescu are mașină de protocol, locuință de protocol, soldă pentru mâncare și bani (tot de protocol), plus cei 20 de mii de euro.

    Nu știu de alții, generali și ofițeri, dar parcă n-aș începe cu „pulimea”.

    Și ultima întrebare, cine-i o să-i forțeze? Cine-i să-i facă să nu doarmă noaptea de frică?

    Probleme, probleme…

    00
  25. asta cu „sa facem dus in doi” e chiar o masura crestina :) …de iubit aproapele. Abia astept sa ma duc sa o spal pe spate vecina de la 2 cand e barbatsu plecat in delegatie sau pe vecina din blocu’ de vizavi cand sotu se da cu TIRu prin UE. :)) Lube’m & love’m!

    00
  26. Tine cont ca foarte multi nu-si permit sa dea mai mult de 20-30 de lei pe un tricou asa ca magazinele astea is pentru ei. Daca tu (oricare ai fi) iti permiti sa-ti iei 3-4 tricouri la cel putin 100 de lei, bravo tie! Majoritatea nu-si permit sa faca asta asa ca magazinele astea de duzina sunt mana cereasca pentru ei.

    00
    • Oare inainte sa apara tricourile de duzina de 20-30 de lei, lumea cu ce se imbraca in casa de exemplu?

      00
    • N-ai inteles… lumea n-are bani si-si cumpara tricouri de strada din magazinele astea. Nu era vorba de tricouri de casa. Totusi, am sa-ti raspund la intrebare… cu alea care au fost 10-15 lei de noi si acum sunt decolorate si largite.

      00
  27. Oare unde sa vor duce bateriile masinilor electrice…cand se duc? Tot in Africa sau chile precum textilele din ”fast-fashion”?
    Unde vor fi Daciile Spring peste 3 ani? Curse prin parcari de blocuri?

    00
  28. NOU
    #103

    Acumularea aceea ESTE normala si inevitabila:)

    Dar oare este si dezirabila? Da.

    00
  29. Un simplu caz: de ce lumea considera absolut normal in ziua de azi sa isi sufle nasul in batiste de hartie / servetele care apoi se arunca? Ce faceau oamenii inainte sa apara acest exemplu de consum inutil? Foloseau batiste textile, care se spala si se refolosesc. Una costa cat 10 pachete de servetele nazale, dar o folosesti 5 ani. Care varianta consuma mai putine resurse de materiale?

    00
    • NOU
      #105

      Pai si la oamenii aia care lucreaza la fabrica de servetele te-ai gandit?

      Si ce-i ala consum inutil? E clar ca sunt utile. Ba chiar foarte utile.

      00
    • @Yngwie nu m-am gandit. Pentru ca la fabrica de servetele lucreaza roboti, nu oameni.

      00
    • NOU
      #107

      Super. Si robotii aia au fost facuti de alti roboti si tot asa pana la Robot God care s-a pogorat din transcendenta robotilor si ne-a dat primii roboti. Cool.

      00
  30. cred ca doar pe aici pe la noi masurile astea vin ca un mare soc. am fost prin mai multe tari din vest unde oamenii deja faceau economie de apa/electricitate/caldura inca dinainte de pandemie.
    aer conditionat setat pe 24, nu pe 18 grade, calorifere cu termostat blocat iarna la 19 grade, dus-butoi pe casa unde se poate – astea sunt deja des intalnite prin italia, spania, belgia si chiar si danemarca.

    si as mai adauga la masuri anti-consumerism din afara si cladirile de locuinte vechi reconsolidate si folosite de OAMENI, nu de cate un magazin obosit, in loc de blocuri noi de carton construite pe fiecare parcela libera. oare in cat timp locuintele astea prost facute si care incep sa se decojeasca la prima ploaie o sa ramana parasite?

    00
    • Diana, e vorba aici de faptul că statu/guvernul/politicienii își arogă tot mai des dreptul de a-și băgă nasul și de a-ți conduce viața. Că decizi TU să ții 18 grade în casă, să ai o „alimentație rațională”, să mergi mai puțin cu mașina, e OK, când însă vine statul să îți impună lucrurile astea, e o mare problemă. Pentru că nici o dată, de bunăvoie, statul nu va renunța la puterea pe care cică o cere pentru un scurt timp, ci din contră, va vrea mai multă.

      00
  31. ” societatea se va duce de râpă, inovația se va duce de râpă”.

    imi place cum toate companiile mari din sectorul energetic, indiferent de tara, uk, germania, ro etc. TOATE, dar absolut TOATE au inovat aceasta industrie, practic au inventat robinetii cu canea si i-au vopsit galben cu filet invers.

    noroc cu firme din alte domenii precum canada solar sau panasonic ca inoveaza, ca altfel ramaneam de caruta cu acest capitalism salbatic.

    app. majoritatea descoperirilor au fost facut pe vremea cand exista economia de stat.

    ps. capitalism cu paine https://www.insider.com/nobel-prize-winner-sold-medal-to-pay-medical-bills-2018-10

    00
  32. Sincer, dacă nu ai fi pus întrebarea cu acel ton din care reiese ca din start tu presupui că un om care nu are tone de haine și nu își schimba telefoanele la an, e sărac, ți-aș fi răspuns.
    În situația de față însă, clar nu are sens.

    Oricum, amuzant cum 10 țoale per sezon de vară (care aici tine nu trei luni, ci cinci), din care jumătate au 3-4 ani, aparent unora li se par doar „RELATIV puține”.
    Probabil ca să fie lumea cu adevărat multumită, ar fi trebuit sa spun ca port tătă vara o singura rochie, făcută de mine din petice din haine reciclate de doua ori, provenite de la second hand.

    00
  33. „Aceleași cârpe de proastă calitate, ieftine, nesustenabile, poluante.”

    Asta mai lipsea acum, sa belesti ochii cand cumperi o toala, sa nu fie poluanta.

    00
  34. Capra vecinului much?

    00
  35. Hai ca esti selectiv, ca de la Dechatlon, Emag si altii bagi care practica aceeasi ne-sustenabilitate. Double standards?

    Doar intreb, nu dau cu parul!

    00
    • nu, mane, nu m-am gândit niciodată că tricourile de 14 lei de pe decathlon nu sunt sustenabile. ești primul din lume la care aud ideea asta. mă bucur că vorbești cu mine de parcă nu sunt selfaware.

    • :) Nu te supara asa, stiu ca stii, doar poate era fain sa zici ca majoritatea sunt asa in mall-ul ala. Same shit, doar ca unii iti vand aceleasi cacat mai scump si se lauda cu o eticheta de carton ce sustenabili sunt ei: de fapt, le fac tot acolo, tot cu copii, tot ieftin – si produc un siret de la geaca respectiva din ceva plastic reciclat. Pam pam, toata lumea doarme mai bine pt ca asa ne zice eticheta.

      Bai, oamenii adica noi, suntem niste nasoli – ne plac cacaturile ieftine. Noi suntem de vina …

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube