Un inspector în construcții

Dacă vreți să vedeți ce minuni găsește un inspector în construcții în Los Angeles, aveți aici contul unui tip care cu asta se ocupă. Te ia groaza să vezi ce improvizații fac oamenii cu spațiul lor de locuit, chiar dacă, în caz de ceva, casa cade doar pe ei.

Stăteam și mă gândeam că ar trebui să avem și noi așa ceva: oameni care să vină să inspecteze construcțiile la diverse etape. Că de aia dai bani pentru autorizațiile de construcție. Mai ales la blocuri. La casă nu e pericol, cum ziceam, îți construiești prost, cade pe tine, nu omoară și pe alții. Dar la blocuri e absolut necesar. Dar Inspectoratul de Stat pentru Construcții aparține de X, autorizațiile de obțin de la Y, taxele se plătesc la Z, hai că o să fie bine, nu e nevoie să controlăm nimic.

 

 

inspector-constructii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Teoretic se stabilesc niste etape ale construcției și vine un reprezentant ISC la fazele alea la orice construcție. Practic nu prea vin la case că se cunosc cu diriginții de șantier și fac totul din birou.

    00
    • Pana acum cativa ani, inspectorii ISC veneau cam la fiecare categorie de constructie. De vreo 2-3 ani vin doar la constructii cu categorii de importanta medie/mare, adica categoria de importanta A si B. Casele si blocurile de locuinte se incadreaza uzual la categoriile C si D.

      Inainte proiectantul decidea la care faze trebuie sa vina si ISC-ul sa verifice, dar acum ISC propune fazele la care vrea sa mearga. Ca executant/beneficiar, este obligat sa ii chemi la faza la care au zis ca vin, dar ei trimit negatie si nu se mai prezinta.

      00
    • @kulcsy Inspectoratul de stat vine la toate cladirile mai putin la case de locuit unifamiliale. Nu mai vorbi prostii.

      00
    • :))
      ISC își rezervă dreptul de a verifica orice construcție, în orice etapă de execuție, indiferent dacă pe programul de control al calității ei nu participa.

      Totadata, sunt obligați sa verifice numai un procent minim din construcțiile încadrate în categoria de importanta C, B sau A. Asa ca aleg sa ii verifice numai pe cei care construiesc calitativ. Toată lumea e mulțumită.

      00
    • @ D, vine o pula. La cat A si B vine max la fundatii, si apoi la receptie, cand nu mai ai ce vedea.

      00
    • La mine ISC nu a venit la nicio faza. Nici macar la receptia finala. constructia: 2017-2018, receptia 2019.

      00
  2. Dar chiar asa e legea boss. ISC vine la fazele determinante

    00
  3. hai sa nu, nu te mai da lovit. ai dat 70k pe o casa. ia sa te vad, mai ia-o odata, mai poti?

    00
    • adica dupa ce ca toate casele noi sunt de kk mai vii si cu „hai sa verificam casele vechi”. pai e comod sa comentezi cand ai rezolvat problema. hai hai

      00
    • Nu se prea intelege ce vrei sa zici? Adicva daca ai luat casa veche si ai dat 70K pe ea e Ok sa iti cada in cap la primul cutremur?
      Sau dupa x ani sa se surpe de la sine, ca in exemplele de la Vali din US? macar acolo codul in constructii e pe principiul e proprietatea mea construiesc ce vrea p*la mea pe ea, nu te baga tu. De aia ai tot felul de emisiuni cu oameni care isi construiesc case in US ca, aparent, e Ok.
      Acu’ depinde, daca ti se pare ok sa existe o lege care sa te oblige sa porti centura de siguranta atunci esti ok si cu legi care te obliga la anumite standarde in constructii. Daca esti mai liberal , asa, atunci, ok, dar sper sa existe legi care sa nu te lase sa iei chiriasi daca construiesti in regim propriu, sau macar sa te oblige sa semnalizezi ca isi asuma niste riscuri liberale…

      00
    • nu. n-am luat casa cand casele erau 70k. acu sunt 150k (in Bv). dupa ce ca sunt scumpe, hai sa nu batem apa in piua ca sunt si prost facute. daca vrea sa faca un bine, sa zica despre one united, ca s-au listat la bursa. si aia fac case proaste. cum au trecut aia inspectia? exact. mafioti. deci, daca imi iau un bordei vine inspectia sa zica ca nu are capac la ventil. dar luxuria, one united sunt ok. nu?

      00
    • „Sau dupa x ani sa se surpe de la sine, ca in exemplele de la Vali din US? macar acolo codul in constructii e pe principiul e proprietatea mea construiesc ce vrea p*la mea pe ea, nu te baga tu. De aia ai tot felul de emisiuni cu oameni care isi construiesc case in US ca, aparent, e Ok.”
      @Mihai, acolo chiar daca iti faci casa singur, tot trebuie sa respecti codurile in constructii. Pentru ca esti verificat de inspectori pentru fiecare lucrare importanta (structura, instalatii etc.).

      00
    • atatea comentarii de la cici cand putea spune simplu Sunt muist si rezolva problema.

    • e drulău

      00
    • după o lungă carieră, de 1.200 comentarii, cici s-a dus pe plaiurile veșnice ale vânătorii. nu-mi dau seama de ce, dar a fost dorința lui să facă asta.

  4. UK, 2008, român a luat casă in Londra, a vrut sa pună un living lipită de ea. Adică, inca 3 pereti si o bucată de acoperis. A lucrat cu taica-su, chemat din România special pentru asta. El cu tatăl lui.
    Au venit la inspecții de l-au cocoșat. La câteva zile mai trecea câte un nene pe-acolo de la Primărie, să vadă cum lucrează oamenii. „Supravegherea lucrărilor”. Fără spagi, fără mizerii: doar să se asigure că pastrezi proeictul aprobat, și faci cum ti-au cerut ei să faci.
    Au dovedit. Au scos ceva frumos, românii noștri. :)

    00
  5. Vecinul meu cred ca demolat un perete de beton, am auzit un picamer o saptamana intreaga de se scuturau peretii, eu la 6 el la etajul 2 efectiv se cutremurau peretii, vibra aerul, nu iti vedeai bine de ce vibratii erau… Intrebarea este, are voi boolanjioul sa faca asta, si daca nu care sunt riscurile? Pentru mine nu pentru el, dal in massa :)

    00
    • Fara masuri de consolidare, nu are voie. Mai ales ca e la etaj inferior.

      00
    • @ciocio te-ai gandit sa te duci atunci pana la el sa vezi ce face?
      La asa zgomot cum zici tu probabil ca ar fi avut nevoie de aut. de constructie…
      Daca nu are poti sa faci inclusiv la ISC o reclamatie….

      00
    • …dacă individul a dat jos structură de rezistență, e caz penal mai ales în construcții gen bloc de locuințe.
      Pe de altă parte, când am renovat baia, s-a lucrat 2 zile cu rotopercutor SDS Max ca să dea jos…. un raft. Vorbesc serios, fostul proprietar a facut un raft din fier beton, îmbrăcat în faianță. Nu trecea nimic prin el, nu era folosit la nimic structural, nu masca nici o grindă …pur și simplu era o chestie cu 4 etajere făcute și alea din fier beton, de sus până jos. Au fost aproape 2 mc de moloz dintr un borât de raft pe care s-au straduit să l spargă și să l taie două zile.

      00
    • @RAIDER poate în caz de cutremur avea de gând să se ascundă în raft…

      00
    • RAIDER dacă altceva n-a reușit să fure de la întreprindere.

      00
    • Fostul proprietar era de ăsta care le știe pe toate…de la siguranțe cu sârmă de oțel până la uși cu boltă (fie vorba între noi, tot pe alea le folosim fiindcă e complicat să zidesc la loc și să le fac clasice). Raftul din baie era doar una din realizările monumentale pe care le am demontat sau demolat în ultimii ani.
      Am luat apartamentul pe executare, recunosc c a fost mai ieftin decat media. Dar lucrările de reconsolidare și renovare…

      00
  6. NOU
    #27

    Noi la firma am făcut pe fonduri UE un Depozit de mere. Cu toate hartogaria. Și la fiecare etapă trimiteam adresa la Isc să vină să verifice. Răspunsul era invariabil că nu pot trimite dar sa nu uitam că avem obligația că la fiecare plată către constructor trebuie sa achitam și la Isc cota de 0.4% din valoarea plății.

    00
  7. Pentru orice construcție nouă ești obligat ca beneficiar să angajezi un Diriginte de șantier care sa verifice lucrările și să întocmească hartogaraia aferentă. In 90% din cazuri dirigintele este angajat de către constructor și atunci apar problemele. Legislație avem doar că nu vrem sa o aplicam corect și nici nu vrem să plătim pentru liniștea noastră, vrem doar sa fentam pe cineva că așa pare că suntem mai câștigați.

    00
  8. Din punct de vedere legal dirigintele de santier chiar daca e angajat de catre beneficiar trebuie sa fie in teren la trasarea initiala a fundatiei si verificarea grinzilor de rezistenta. Din experienta mea trecuta sa zic asa …

    00
  9. … deci caz de anul asta, lipit afis „Cumpar apartament in scara asta…”. L-au sunat pe om, intr-o saptamana era gata afacerea, platit banii jos… din 13 februarie apucat la renovat… intre timp a mai cumparat 2 apartamente in scara aia… din 13 februarie e renovare continua, sunt curios ce mnezo tot renoveaza de aproape 5 luni la 3 apartamente de 50 metri patrati.

    00
  10. Probabil cea mai ciudata chestie pe care o fac romanii este sa isi transforme apartamentele in spatii openhouse. Se demoleaza peretii interiori la balamuc pe principiul „astia nu-s de sustinere”. In blocul in care locuiesc 7 din 10 au darmat pereti dupa bunul plac, fara autorizatii. N-am mai avut un seism serios de multa vreme, dar cum cu siguranta generatia noastră va prinde cel puțin unul major. Poate ca ne cade blocul in cap sa ne omoare, dar va mai fi locuibil dupa un eventual cutremur?

    00
  11. NOU
    #35

    @Zoso: ziceai că ai câțiva bitcoini. Când vei vrea să îi transformi în bani adevărați cum vei proceda că nici o bancă nu acceptă bani din criptomonede, sunt două bănci care acceptă dar acceptă până în maxim 100-200 de lei, nici măcar de euro? Înainte unii retrăgeau în PayPal și de acolo în bancă dar acum nici PayPal nu mai acceptă. Cum faci? Nu ai rămas cu banii blocați?
    Ar fi interesant un articol pe tema asta, mai ales că chiar tu ai ridicat problema asta.
    Scuze de offtopic și mulțumesc pentru lămurire!

    00
    • Ii schimbi la un crypto exchange. Adica ii vinzi altor fraier care iti vor da tie bani adevarati.

      00
    • Pai intrebarea lui era cum scoti banii adevarati din exchange.

      Si Vali a zis ca are niste bitcoi, nu bitcoini.

      00
    • NOU
      #38

      @ev 21: Exact!
      Faza este că toate instituțiile statului (sau mai bine zis statelor că e la nivel internațional aceeași situație) te lasă să bagi bani câți vrei și să-ți iei câți bitcoini vrei problema este atunci când vrei să scoți banii din bitcoini că nu te lasă nimeni iar unele bănci de pe la noi te lasă maxim 100-200 de lei după care nu te mai lasă. Prin urmare cum scoți banii? Nu rămâi cu ei blocați?
      Și bitcoi ce înseamnă? Niște coaie obișnuite doar că foarte mici, lucru sugerat de cuvântul bit care înseamnă practic de ordinul biților? Dacă erau mari atunci spunea că are terracoi? Așa să fie oare? :)))

      00
    • Exista bancomate.

      00
    • Aia de la libra au ceva cont pt cryto. poti scoate pana la 100k/luna parca. trebuie verificat exact

      00
    • NOU
      #41

      Nu poți scoate. M-am interesat și nu am vrut edau nume dar da, maxim 100-200 de lei după care nu-ți mai dă voie.
      @caposu: da, există dar ale cărei bănci?

      00
  12. Ce-a zis Kulcsy e adevarat, lucrez in domeniu de 10 ani si lucrurile s-au schimbat foarte mult. Nu prea se mai fac faze determinante cu ISC, probabil si din vina proiectantilor care nu trec acest lucru in Programele de urmarire si control, sau probabil asa au instructiuni de mai sus

    00
    • De când poate un proiectant sa interzică ISCului participarea la faze? :))
      Dacă proiectantul propune în programul de control al calității numai faze determinante fără participarea ISCului, asta nu înseamnă că ei nu pot sa scrie +ISC și sa vizeze spre neschimbare.

      00
    • Proiectantul nu mai are treaba cu fazele determinante. ISC-ul zice la care faze din programul de control vrea sa participe. Si oricum nu prea aveau ei chef sa participe.

      00
  13. Asteptam un articol despre ridicolul situatiei cu plajele nou extinse din Mamaia: https://m.digi24.ro/video/ce-se-intampla-cu-plajele-largite-de-pe-litoral-apare-o-situatie-cu-totul-noua-1578873

    00
  14. Dupa imagini tipul se ocupa de inspectarea caselor inainte de cumparare. Inspectia e platit de cumparator si costa citeva sute de $. El poate semnala doar ce este vizibil si nimic mai mult.
    Pe prima pagina a raportului scrie cum ca documentul respectiv este o opinie si nu are valoare legala ..etc .etc. Adica apa de ploaie.
    Imaginile sint frumoase dar cam atit.

    00
    • „doar ce este vizibil”… multi vad, putini pricep
      Bineinteles ca pe acel site arata cazurile extreme, ca altfel se plictisesc cititorii. Dar nu cred ca este inutil sa ai un specialist sa verifice, pentru ca el stie unde sa se uite si sa interpreteze ceea ce vede. Acel disclamer este pentru ca nu platesti sa faca o verificare completa (sonar pt structura de rezistenta, analiza materialelor de constructie folosite etc), care ar costa mai mult decat face. Pentru un cumparator este util sa stie daca trebuie sa faca reparatii semnificative in viitorul apropiat.

      00
    • @mihai007 – corect, exact asta face un inspector doar ca a facut 2 inspectii pe zi in ultimii 3-5-10 ani si stie mai multe decat un om normal. De curiozitate, cand te duci cu masina in service sa o verificea inainte sa o cumperi care este diferenta? Ca si mecanicul ala se uita la ce poate si isi da cu pararere, nu demonteaza masina sa se asigure ca motorul e in conditii bune sau sa dea jos vopseaua de pe caroserie sa vada de ce e fost revopsita masina, daca a avut zgarieturi sau a fost lovita si reparata foarte bine.
      Exact la fel face si un doctor de exemplu dermatolog. Se uita la acelasi lucru pe care il vezi si tu si isi da cu parerea, nimic in plus. Ai remarcat ca atunci cand ai o operatie semnezi mereu o foaie prin care doctorii nu au nici o vina despre ce se intampla? Cum explici asta, care e dif intre ce face acel inspector si asta?

      00
    • La casele de lemn (America de nord) exista 3 mari dusmani: mucegai, asbest si termite. Nu pot fi vazute la o inspectie vizuala daca casa a fost proaspat vopsita inainte de vinzare.
      La o masina uzata e foarte simplu sa masori compresia la motor ce inseamna scoatere bujiilor. Masurarea stratului de vopsea iti spune daca masina a fost revopsita.

      O masina o duci la inspectie la un garaj unde angajatii stiu cum sa repare masini. Un inspector de case nu stie si nici nu e autorizat sa repare case.

      00
    • @mihai007- asbestul e in case vechi in 3 locuri: siding (f ușor de văzut), popcorn ceiling unde dacă ai suspiciuni trimiți proba la laborator și izolația la țevi, acolo depinde daca sunt sau nu vizibile.
      Termitele sunt de regulă sub casa, in crawl space si la fel, vizibile.
      Sper că ești conștient că în Ontario cel puțin că vânzător trebuie sa declari orice defect care afectează prețul casei(gen mucegai) și că dacă ascunzi problema și cumpărătorul o descoperă după aia are timp sa te de-a in judecata, nu?

      00
  15. ce e in poze nu e de la inspector de case, pozele sunt de la o firma de constructii specializata pe reparat de fundatii. Multe case in LA sunt din anii ’50, unele sunt construite pe dealuri care au probleme cu alunecarile de teren. Procesul de reparare incepe de la angajarea unui structural engineer si un studio geo, apoi planuri tremise la primarie pentru aprobare, dupa aprobare incepe constructia si inspector de la primarie la fiecare faza, dar tot procesul e scump asa ca angajeaza unii la negru si apoi apar poze de genul. Inspectorul ala de case de care ai pomenit e mai mult ca agentul imobiliar sa piarda vanzarea si sa fie acoperit de hartii. De cele mai multe ori spune sa aduci inspectie specializata pe un anumit domeniu daca vede ceva probleme.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile