Un articol din ZIUA de Iasi

Regele hackerilor din Moldova este cercetat de poliţişti

Astăzi vor avea loc mai multe descinderi ale Poliţiei de Frontieră pentru a anihila reţeaua celor care comercializează CD-uri şi DVD-uri contrafăcute. „Pentru a nu împiedica ancheta care este în desfăşurare nu putem oferi numele celor cercetaţi. În cursul zilei de mâine (astăzi-n.r.) vor fi depistate şi alte persoane care fac parte din reţeaua comercianţilor de CD-uri fără licenţă”, a declarat comisarul şef Aurica Giuvara, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Joi, la ora 7.00, mai mulţi poliţişti au descins în căminul T 21 din complexul studenţesc Tudor Vladimirescu pentru a-i controla apartamentul lui Ovidiu D., cel care este cunoscut după porecla de Busyka. Poliţiştii au început urmărirea penală împotriva bărbatului în vârstă de 30 de ani sub aspectul săvârşirii infracţiunii de oferire spre vânzare de opere purtătoare de drepturi de autor prin intermediul Internetului. Poliţiştii au descoperit în locuinţa tânărului peste 5.000 de CD-uri şi DVD-uri inscripţionate cu filme, muzică şi jocuri, toate contrafăcute. De asemenea, din locuinţa învinuitului au fost ridicate în vederea cercetărilor două calculatoare, care urmează a fi înaintate pentru expertizare Oficiului Român pentru Drepturi de Autor. „Există pe numele bărbatului un dosar penal care datează de la sfârşitul anului trecut. Pentru faptele de piraterie săvârşite, bărbatul este pasibil de amendă penală sau de închisoare între şase luni şi doi ani”, a declarat inspectorul principal Mădălin Ţăranu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi.

Povestea lui Busyka

Studenţii din complexul studenţesc Tudor Vladimirescu povestesc că hackerul nu se mai ocupa în ultimul timp de afaceri cu materiale piratate, acesta în ultimul timp fiind specialist în „prepararea” unităţilor de computere. Se pare că Busyka a fost atras într-o capcană de poliţişti, aceştia oferindu-se să cumpere de la el o cantitate apreciabilă de CD-uri şi astfel descoperind unde locuieşte. Povestea lui Busyka începe în anul 2000-2001, moment în care acesta începea să-şi procure hard-uri din Bucureşti, componente de calculator care erau la acea vreme foarte scumpe şi greu de găsit. În luna februarie 2001, Busyka şi-a achiziţionat hard-uri de la Bucureşti contra unor sume considerabile. Aşa a început să-şi stocheze informaţiile, filmele şi jocurile pe care ulterior le inscripţiona pe CD-uri şi le vindea, bineînţeles, fără licenţă. Timp de mai mulţi ani Busyka a fost cunoscut în Iaşi ca principala sursă de unde se pot cumpăra filmele cele mai noi şi jocurile cele mai bune. Surse care au preferat să-şi păstreze anonimatul au declarat că modalitatea de a-şi „trage” filmele şi jocurile de pe Internet era una foarte simplă pentru hacker. Acesta şi-a făcut conturi la diverse firme de soft din întreaga lume, apoi prin intermediul serverelor facultăţilor din Iaşi „trăgea” informaţiile cu viteze foarte mari, mult superioare unei persoane care plăteşte Internetul la domiciliu. După ce afacerea a devenit profitabilă în Iaşi, tânărul şi-a construit pagină de Internet în care şi-a plasat oferta de CD-uri şi DVD-uri piratate.

Afaceri de miliarde

Oferta de materiale informatice este ameţitoare. Pagina cu oferte era împărţită în categorii distincte, fiecare categorie având mii de titluri disponibile. Jocuri, filme, DVD-uri, desene animate, documentare, filme XXX, filme româneşti şi multe alte categorii erau prezente cu mii de titluri şi cu mai multe posibilităţi de vizionare. „DVD-urile sunt copiate după cele originale şi nu există DivX-uri sau DVD-uri filmate în cinema”, notează Busyka pe pagina sa de Internet. Acest fapt se întâmpla tocmai datorită conturilor prin care copia filmele şi jocurile pentru un anumit abonament. Pe o listă completă a ofertelor pusă la dispoziţie de Busyka celor interesaţi figurează câteva zeci de mii de titluri de opere cinematografice de toate tipurile. Preţurile cerute de hacker pentru materialele pe care le trimitea prin poştă celor interesaţi erau mult mai mici decât cele din comerţ, astfel fiind foarte atractive pentru tinerii care cumpărau de la el. Pentru un DVD, Busyka cerea 100 mii lei, iar dacă doritorul voia şi carcasă cu coperţi color preţul urca până la 130 mii lei. Astfel, la o afacere care s-a întins pe câţiva ani un simplu calcul ne arată o fraudă de câteva sute de milioane sau chiar de miliarde lei.

Studenţii s-au speriat

În urma descinderii poliţiştilor la locuinţa lui Busyka, studenţii din campusul studenţesc Tudor Vladimirescu au aflat imediat de acest lucru. „Acum s-au ascuns toţi cei care mai făceau CD-uri, nimeni nu vrea să-ţi mai facă un CD în Tudor. Toţi sunt speriaţi de faptul că poliţiştii l-au descoperit pe Busyka”, a declarat un student din T17, care a preferat să rămână anonim. Având în vedere că 80 la sută dintre filmele care erau pe piaţa reţelelor de calculatoare din zona Moldovei erau subtitrate de Busyka, acţiunea poliţiştilor a dat o mare lovitură celor care vizionau filme care se copie prin acest mijloc informatic.

ps: am copiat articolul pentru ca e posibil sa isi modifice adresa. in original il gasiti aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

6 comentarii

 1. de la un simplu vanzator de cd-uri cu filme la regele hackerilor…
  abea astept sa se trezeasca pentagardu sau cine mai e pe acolo si sa ii futa un pic pe aia de la ziua

 2. moama l-au prins pe marele busyka ce om era cum impartea el jumate jumate cu saracii si acum l-au prins pe rege, rege va spun. =))))))))))))))) regel hackerilor =))))))))))))) doamne ce inseamna sa fii prost.

  00
 3. eh, spera ca politia e asa de proasta. tzeapa lui.

 4. argh iar mi-am pierdut combinatiile …seriously now, aluia cat poola mea credea ca-i merge?

  00
 5. Băi dar ca ??n Rom??nia nu-i niciunde: regele manelelor, regele hecărilor, regele… WTF? Trăim cu nostalgia monarhiei sau ce dracu?

  00
 6. ma auto intitulez regele aberatiilor .. nah gata sunt rege sunt bastan sa moara mama hahahaha cat despre intamplare …. e bine ca serverele facultatii au fost incinse in astia 4 ani … si ca adminul de retea care probabil nu e busyka nu are nici o vina saracul .. :B

  00

Euro2024Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube