Odată cu venirea frigului, sau mai bine spus cu pornirea căldurii în casă, m-am lovit din nou de problema umidității din cameră, ce scădea sub 30% și ce ducea la somn mai prost, usturimi în gât și chiar sânge curs din nas.
În trecut am folosit un umidificator clasic cu nebulizare ce făcea treaba destul de OK și care era automatizat cu o priză smart controlată de un senzor de umiditate. Da, făcea o ceață de o tăiai cu cuțitul dimineața în cameră și lăsa acel praf fin pe parchet, dar nu era nimic grav.
De iarna trecută însă, probabil după ce am făcut COVID, eu nu mai puteam dormi cu el în cameră – tușeam foarte rău din cauza ceții și mă trezeam înecându-mă, așa că am fost nevoit să îl opresc.
Prin toamnă am început să caut alternative la nebulizare, singura pe care am găsit-o fiind evaporarea. Doar că, spre deosebire de nebulizare, unde ai zeci de modele, toate făcând același lucru, la evaporare lucrurile stau destul de trist.
Inițial am comandat, la recomandarea unui amic, un Philips HU2718/10. Acesta a avut 2 probleme mari și una mică.
Problema mică a fost că nu era smart, dar puteam aplica formula de mai sus pentru a îl controla.
Problemele mari au fost legate de filtru: acesta avea nevoie de spălare săptămânală într-o soluție de apă și oțet – not great, not terrible, dar enervant, și, conform manualului, de înlocuire la șase luni de utilizare – o dată pe an în mod real.
La momentul respectiv filtrul costa în jurul sumei de 60RON – cu 6 filtre plăteam din noul umidificatorul raportat la prețul meu de achiziție. Trecând peste toate acestea, filtrele nu se găseau decât pe niște site-uri dubioase în care nu prea aveam încredere. În plus, mă așteptam ca peste 2-3 ani să nu se mai găsească deloc. Concluzie: retur.
Cel de-al doilea umidificator cumpărat este un Smartmi 2 de la Xiaomi. Principiul lui de funcționare este de a roti discuri prin apă și de a sufla aer rece printre ele pentru a evapora apa:
Câteva idei după o lună de utilizare:
- rezervorul poate fi umplut pe deasupra, fără a fi nevoie să pleci cu rezervorul undeva sau măcar să ridici partea activa a umidificatorului.
- rezervorul este mare, 4L de apă ajung cam o săptămână la modul meu de utilizare (vezi mai jos).
- display-ul poate fi oprit, singura lumină fiind de la cele doua butoane laterale – neglijabilă.
- 99% din timp este silențios. 1% face ceva, nu m-am prins ce, și se aude ca și cum ‘gâlgâie’ apa în el. Treaz aud, dacă dorm deja, nu.
Din aplicația lui poți:
- Nivelul de funcționare: Auto, I, II sau III.
- Timer – oprește după X minute.
- Program de on/off.
- Diferite scene legate la alte dispozitive din ecosistemul Xiaomi.
- Luminozitatea display.
- Sunet (atunci când apeși butoanele laterale).
- Blocare butoane fizice pentru copil.
Din Home Assistant poți:
- Seta nivel de umiditate dorit (asta nu poți din cea nativă).
- Viteză motor – cu asta nu m-am jucat, dar dacă vreau, pot.
- Controla ca pe un termostat, doar că pentru umiditate:
Eu îl folosesc într-o cameră de 17MP setat pe 55% umiditate dorită și viteza auto. Umiditatea pe care el o vede (albastru) vs un senzor zigbee (roz) ce se află cu 1.5m deasupra lui:
Concluzie: scump pentru un umidificator raportat la cat costa cele cu nebulizare, dar face treabă fără a avea ceață în aer și ‘praf’ pe parchet. Acum dorm decent, nu mă mai trezesc cu gâtul uscat și nici nu mai behăi.
P. S. Sunt destui care vin cu ideea bolului de apă. Nu funcționează. Am pus 2 mizerii din astea pe calorifer și după două săptămâni nu se evaporase nici măcar jumătate din lichid.
Nu inteleg cum aveti probleme iarna cu aerul uscat. Eu aerisesc dimineata si seara inainte de culcare cel putin 10 minute pana se face frig in casa si nu am probleme cu aerul uscat. Termostatul e pus pe 20 grade.
Pai asta e secretul. Romanii ingheata la 21 de grade https://zoso.ro/inclusive-season-litoral/#comment-1967958
Te invit in Bucuresti , unde majoritatea timpului aerul de afara este imputit. Mai ales seara si dimineata, perioadele cand norii persista (cum de ex. este si astazi)
Daca ai calorifer, e suficienta o tavita cu apa pe el, rezolva orice problema. Am schimbat doua umidificatoare, zgomot, ceata, apa pe jos.. Tavita e minunata
@Add: zici? am luat 2x https://www.dedeman.ro/ro/umidificator-ceramica-reglare-umiditate-aer-model-negru-ah1059-205-x-100-x-45-mm/p/2029457 si le-am pus pe calorifer pline pana la jumatate. dupa 2 saptamani mai aveau o treime apa in ele. total inutile.
@Claudiu, acum afara am 74%. Cu geamul oscilobatat si fara caldura pornita, in camera mi-a scazut dupa ce am oprit umidificator de la 55 la 45. Again, fara sa incalzesc camera, adica sa usuc aerul.
Tăviță PE, nu o chestie agățată de calorifer.
Din 2 motive: temperatura apei mai mare și suprafața de evaporare la fel.
@Littlebro: ce ai luat tu din Dedeman ai luat ce zice in titlu. Ce zic toți, zic TĂVIȚE, nu un rahat pus lateral. Adică, chestii foarte diferite.
E logic că ce ai luat tu are o eficienta minimă, în evaporarea apei.
@LilBro, sunt înguste și înalte.
Ai nevoie de un recipient mai larg astfel încât suprafață de cintact (a apei cu aerul) sa fie mai mare .
Aerul rece poate înmagazina o cantitate mai mică de apa decât aerul uscat.
Daca încălzești un volum de aer rece, umiditatea acelui volum de aer va scădea.
Deci dacă aerisesti iarna și iti intra aer rece de afara in casa, umiditatea din casa va scădea, nu va creste.
@c.daniel pisica nu este de acord cu tavitele pe calorifer.
Când apar discuții din astea este clar cine a chiulit de la ora de fizica. După aia tot ei: vai cu ce ne ajuta fizica în viața de zi cu zi. De ce îngheață apa la mal întâi ? Și apoi este mai subțire pe mijlocul apei ? De ce se formează ușor polei pe poduri ? Ce este freezing rain (am avut azi dimineață, din fericire solul era cald, dar mașina nu) ? ”Învățați” doar desen și muzică și va fi bine.
depinde cum e izolata casa si din ce e construita, dar aerul poate fi foarte uscat iarna in interior, indiferent de cat de des aerisesti. De ex, la mine in casa iarna e mereu sub 30% umiditate, si nici eu nu m-am impacat cu niciun umidificator din cate am cumparat. Nici eu nu tin extrem de cald in casa, termostatul e pe 21 si in dormitor caloriferul e aproape complet inchis, deci e mai racoare acolo decat in rest. Cumva noi ne-am adaptat la microsistem, nu ne mai deranjeaza asa de tare ca la inceput.
@Claudiu, depinde de locuinta. Daca ai o casa cu etaj, mai ales daca ai tavane inalte, inevitabil sus o sa fie aerul foarte uscat iana. La un apartament de bloc mai greu sa ajungi sa simti uscaciunea aerului, decat daca esti tembel si dai caloriferele la maxim.
Da, tavite PE calorifer, lungi de 30-40cm si late de 6-7cm (plastic, gasite tot pe la Dedeman). Nu atarnatoare inguste (probat, sunt degeaba)
daca ai incalzire de la radet si caloriferele merg mereu, poate se evapora acea apa, dar daca ai centrala si caloriferele merg din cand in cand, apa nu se evapora asa repede cum ziceti voi.
Eu funcționez la 22 de grade
Si mentenanta cum e? Apa are tendinta de a „cocli” in timp, suprafata devinde alunecoasa de la slime.
spalat saptamanal. are program de self-clean unde ei recomanda sa pui niste zeama de lamaie din aia din comert sau otet.
Rezolvia aproape in totalitate problema cu o cana Brita de filtrare a apei din care le alimentezi. Eu am doua umidificatoare, unul cu ultrasunete, unul cu evaporare, si la ambele a ajutatat. De cel cu ultrasunete nu se mai pune calcar pe mobila, iar la cel cu evaporare nu mai miroase apa a statut.
Si eu, care pun de cand ma stiu, un bol cu apa pe calorifer…
sau un atârnache de plastic
Eu am probleme cu umiditatea. Aerisesc dimineata 1h camerele cu geamul deschis. Am senzori in fiecare camera si dimineata este peste 70%. Incalzire cu calorifere. Mai folosesc AC pt dezumidificare si ajung pe la 65%. Stiu ca vara e cam 40% umiditatea, nu stiu cum faceti de aveti iarna 30%.
Same, cand aerisesc scade la 48%, la 30 min dupa ce inchid geamul urca la 60%….
Stai la casa sau parter?
casa. pe termostat 21 de grade. daca aerisesc cu usile larg deschise (ignorand frigul) se va regla umiditatea pana la urma pt 2 zile.
@Ionut, uite ce am acum, si n-a mai pornit caldura de la 7 am. https://usercontent.irccloud-cdn.com/file/BLrbBrPs/image.png
in camera despre care am discutat geamul sta oscilobatat 3-4 ore de cand ma trezesc pana dupa pranz. cu el deschis se stabilizeaza pe la 40% in timp ce afara am cat ai tu in camera, 70%.
La fel și eu..ajunge umiditatea la 75%, daca aerisesc scade spre 50. Stau la casa, pardoseala fără izolație.
@IonutP ai o sursa de umezeala in casa. Canalizare\tevi de apa care picura undeva, lipsa burlane la casa si apa se infiltreaza prin pereti\podea, gatit multe ore pe zi fara hota etc. pot fi 100 de motive
Usuci cumva haine pe calorifer?
Innebunesc cand vad ca aveti probleme cu aerul uscat si eu dorm cu dezumidificator in camera. Ziua 60-65% noaptea sarela 73%. Termostat pe 22, etaj 2, apartament izolat (pe interior, pe exterior nu avem voie) lipsa vecini sub. Sfaturi?
Mai inchide damigenele alea!
dezumidificator?
@LittleBro am deja…
Noi am rezolvat partial problema gasind sursa umiditatii. In cazul nostru sursa nr 1 era baia. Acum merge acolo dezumidificatorul aproape tot timpul, am scazut umiditatea din dormitor de la 80% inainte la 55-65%. AlecoAir D12, deci destul de micut. Am trecut si la uscat hainele doar la uscator, nu pe sarma.
@Dan: tizule, problema este fix în ce ai spus, mai exact izolarea la interior, care e o cretinitate. De ce? Pentru că pereții se comporta ca un „burete”, reglează umiditatea. În cazul actual, în care nu poți izola la exterior, la interior dacă dai jos izolația pierzi căldură/încălzirea va deveni scumpă, altă soluție decât încă un dezumidificator sau unul mai performant, NU AI.
Banuiesc ca este izolat cu polistiren + tamplarie pvc cu geam termopan/tripan !?
Trebuie sa aerisesti des, reprize mici de cate 4-5 minute. Seara nu ai ce face , daca zici ca nici cu dezumitificatorul nu este nicio diferenta.
Cam asta e problema izolatiei cu polistiren. Izoleaza foarte bine termic, dar moleculele de hidrogen , rezultate din expiratia dioxidului de carbon din corp, nu parasesc camera.
Daca te tine buzunarul poti izola cu vata bazaltica si scapi de problema asta.
Daca iarna ai 73% umiditate in casa, parerea mea e ca trebuie sa cauti sursa de apa care iti face o asemenea umiditate si care duce la mucegai, igrasie etc.
Presupunerea mea este ca ai o problema la izolatia aia interioara, care e total neindicata. Vaporii de apa din casa migreaza spre exterior, trec de izolatia de la interior si intalnesc peretele rece unde cel mai probabil condenseaza si formeaza acolo non stop apa/mucegai etc. Asta se poate sa iti pastreze in casa o umezeala permanenta (atata timp cat temp de la interior e mai mare decat cea de la exterior – fenomentul accentuandu-se cu cat diferenta e mai mare).
o optiune foarte buna este un aerisitor cu schimbator de caldura. face o treaba senzationala. intradevar eputin cam scump dar per total merita investita pentru a scapa e umiditate. bonus un aer incredibil de proaspat si nu mai trebuie sa aerisesti
Umiditate perfecta o sa aveti in case doar daca va puneti multe plante.
am suficiente in curte de care trebuie sa am grija, n-am chef sa am si-n casa.
Stau la apartament, sunt izolati doar peretii exteriori (unul singur per camera, pe interior cu polistier extrudat), iar o camera de pe colt, un perete cu polistiern extrudat si unul cu cadru metalic, vata bazaltica si rigipis. Geamurile le-am pus tripan de 50. Inlcouit calorifere de fonta cu calorifere tabla si montat microcentrala.
Toata operatiunea de mai sus am facut-o dupa ce tot apartamentul se umpluse de mucegai pe pereti, apa curgea pe geamuri pana pe parchet dimineata, mai ales in camera unde dormeam.
Sunt in al 2lea an de cand am facut renovarea, pe geamuri nu apare apa DELOC, zero mucegai pe pereti. Dar tot ma scoate din minti umiditatea mare, care pe viitor banuiesc ca va duce la acelasi rezultat: mucegai.
O sa mut dezumidificatorul in baie, sa-l tin mereu ON pe 55%, sa vedem daca se schimba si in restul casei treaba.
@c.daniel Vopseaua lavbila nu sigileaza peretele, nu are tot acelasi efect?
chiar cautam primul comentariu de genul asta
stau in chrie si blocul este izolat exterior cu polistiren, am 2 pereti exteriori la un dormitor si 2 interiori (o baie si un alt vecin). dimineata adun cam 50ml de apa (1/3 din rezervor) de pe cele 3 termopane cu un karcher vw6 premium, daca nu ma trezesc pana la 8 aud cum incepe sa curga apa pe parchet, umiditate in camera noaptea 70-80%. camera e aerisita dimineata cam 30 minute si pe la 6 dupa-amiaza tot cam 30 minute, temperatura acolo e pe la 22 grade de la 17-23 si apoi coboara in 20 cu spike-uri de 17-18 cand e aerisita camera. langa termopan la 2 luni pe timp de iarna curat cu savo inceputurile de mucegai de pe perete, vara nu exista problema asta. singura mea explicatia e ca la termopane proprietarul s-a zgarcit si a luat ceva ieftin si prost
alta camera unde doar un perete este exterior (geamurile de la logie) alti 2 sunt comuni cu apartamenul si al 4lea da spre casa scarii – iarna in ambele colturi jos pe peretele ala incepe sa se faca mucegai pe vreo 15-20cm, umiditate 65% in medie
rufele sunt uscate pe un alt balcon, fara legatura cu cele 2 camere mentionate mai sus
aveti alte idei?
ps.1 pe termen scurt m-am gandit la un dezumidificator dar am fost zgarcit
ps2. solutia e sa ma mut pe termen mediu, dar restul de confort si pretul m-au cam tinut
De ce ti-ai pune chinezarii de genul asta in casa? E ca si cum ti-ai instala un microfon de la Comunisti in casa, restul nu mai conteaza.
PS: face call-uri la cloud din China, wtf?
DE, dar inteleg ce zici.
OK, face call-uri in China si le zice ce? Ca ai nasul infundat? Ca esti burghez si iti permit 25 de grade in casa?
Si eu sunt paranoia de felul meu, dar nu prea vad cum ar putea chinezii sa-ti acceseze datele cu umidificatorul, ca doar nu le tii pe un drive sharuit in retea fara parola. Nu le tii, nu?
Mai degraba aplicatia din telefon ar putea fi o problema, dar pentru asta folosesti unul din cele 27 de telefoane vechi pe care le ai prin sertare.
@Sorin Datele se culeg in bulk, nu intereseaza pe nimeni ce faci pana e nevoie sa intereseze, iar dupa asta apar si datele alea pe care n-ai vrea sa le stie un guvern comunist. Asta e problema cu cei ca tine, ca va dati destepti si de multe ori chiar nu intelegi lucru basic de tot.
Atat timp cat va luati telefoane si chestii tech care se leaga la softuri pe tel de la chinezi, facute de firme chinezesti chiar pare ca nu intelegi mare parte din riscuri. Sa te lauzi ca ai telefon cu camera si microfon mai bune ca Iphone-ul, facute sa te urmareasca mai bine in general… ma lasa rece.
Ca sa-ti fac si un rezumat, azi, maine poate chiar nu conteaza ce faci, ce zici ca esti Sorin instalatorul… dar maine copilul tau ajunge sa fie intr-o pozitie in care-l poate fute maxim ce a zis ta-su acum 20 de ani cand il durea in basca ca el n-are ce ascunde… si stai linistit ca o sa se gaseasca automat, ca o sa fie interes.
Goldy, concret, ce date aduna umidificatorul tau despre tine? Temperatura, umiditate, IP, SSID, locatie aproximativa.
Din setari se prinde chinezul sa zicem cand pleci in concediu, ce program aproximativ ai (pe la 7 te trezesti, pe la 7:15 deschizi geamul sa aerisesti, la 7:43 il inchizi)
Altceva?
Stie chinezul ca am scris „muie Șimping” pe blog la zoso in 29 februarie 2023? Daca da, de unde crezi ca e mai probabil sa stie, de la umidificatorul pe care il aveam pornit cand am facut asta, sau din logurile lui zoso pe care le-a accesat prin vulnerabilitatea aia de wordpress care va fi descoperita si patchuita mai la toamna?
In rest sper ca nu folosesti deloc telefonie mobila, ca marea majoritate a echipamentelor de retea sunt Huawei. Si ca iesi din casa cu fata acoperita tot timpul, ca sunt zeci de camere Hikvision la tot pasul.
„praful” de pe parchet dispare daca pui apa filtrata
Eu am unul mai ieftin tot de la Xiaomi, pun doar apa distilata, nu am probleme cu prafurile de care ziceti voi.
Mi se parea putin zgomotos, dar i-am setat niste intervale orare in care sa porneasca + nivel umiditate automat = love.
Il curat o data la 2 luni, nu are filtre.
Si, da, se simte, nu mai mai trezesc cu nasul infundat.
https://www.emag.ro/umidificator-xiaomi-mi-smart-antibacterian-skv4140gl/pd/D7KP72MBM/
Aveti plante in casa? Termopane? Usa metalica? Am avut asa ceva, casa era o mica sera bine inchisa.
La mine e problema invers ”îmi plânge” termopanul și am umezeală în casă. Mi s-a recomandat un dezumidificator.
Same pana am schimbat termopanele si am pus calorifer sub toata lungimea geamului. Se face punctul de roua pe geam si toata apa se strange acolo.
Calorifer sub geamuri este la mintea puiului de găină. Cineva a făcut instalațiile cu Dorei. Probabil nu există nici o dimensionare corectă a radiatoarelor, ce sa zic de plan de instalații. După aceea vai că e prea scumpă încălzirea, sau invers că nu e căldură unde trebuie. Iarna trecută am plătit la casă gazul cu 50% mai mult decât la bloc. Casa cu suprafață triplă decât apartamentul (în bloc neizolat).
Nu stiu cum e la voi, dar eu nu am probleme cu umiditatea, rar scade aub 45% si am si incalzire in pardoseala:
https://imgur.com/gallery/01qnN6B
Nici eu nu pot sa inteleg cum ajungi la 30%, mi se pare ireal, atata timp cat eu nu fac nimic special pentru a avea 55 – 60 % tot timpul anului in casa.
Stau in Bucuresti la etajul 1, nu prea aerisesc asa mult iarna, nu prea gatesc, nu usuc haine in casa. Intradevar am plante de apartament vreo 5 in total.
conform senzorilor, am 70% afara acum. ajunge pe la 90% noaptea, dar n-o sa dorm cu geamul deschis in decembrie.
nu fac nimic special, pur si simplu aia e umiditatea din camera.
LittleBro, din nou demonstrezi ca habar nu ai de principii fundamentale de fizică. Alea 90% umiditate de afară se transformă în 10% când aerul este încălzit.
nici nu am presupus ca as sti, unde am zis asta? era doar un raspuns ca nu fac nimic special, ‘asa e’.
Plantele pot fi o soluție (dacă ai lumina, loc și timp pentru ele) dar pot fi 3 probleme importante
– sa nu fie toxice pentru pisica (animalele se mai înfrupta din plantele de apartament uneori)
– sa nu facă mucegai (de obicei pe pământ), ca și-asa ai nasul praf deja
– sa nu transpire excesiv, ajungi în extrema cealaltă (dar nici cactuși ca aia nu te ajuta cu nimic)
Simplu, luam Brasov ca exemplu: 2C cu 74% umiditate acum. Daca incalzesti aerul la 20C, umiditatea coboara la 24%. Daca aerisesti sau ai un imobil ventilat si e usor sa ajungi la umiditate scazuta cand este frig, mai ales daca nu ai surse de umiditate in imobil (gatit, spalat, prezenta pe timp de zi).
Bai toți zice ti de vase pe calorifer, unul n-ar zice de un prosop ud.
/s
LittleBro, la AlecoAir te-ai uitat ?
cu prosop ud, dacă are calorifer ”de serie”, o să-i dăuneze pe termen lung (rugina). Este o varianta pe caloriferele scăriță , care de obicei se pun în baie. Eu am unul și în bucătărie, tocmai pentru prosoape
da, ce erau bune erau mai scumpe.
Eu am acvariu. Mai mult pentru orhidee + liane + nu stiu ce dracii de flori cu radacini aeriene mai sus. Nu stiu cum l-am nimerit, dar se pastreaaz umiditatea chiar optim si vara si iarna cu geamurile deschise si niata si seara.
Acum cand m-am apucat de revopsit in casa, am luat un dezumidificator turbionaire, e nevoie, ca aveam si 80%+ umiditate dup ao sedinta.
Ai putea sa pui o farfurie de apa pe calorifer dar n-are aplicatie, este?
aia în primul rand, apoi, o poate dărâmă pisica. trei, fac ce vreau cu banii mei.
Poti sa schimbi si pisica daca tot ai asa de multi bani.
n-are efect. am pus si nimic, nu scade apa
O cană de apă pe calorifer nu ai pune….
Dezumidificator bun îmi puteți recomanda?
La mine problema e fix invers – o fi sol insuficient drenat, o fi că suntem relativ aproape de râu, o fi izolația mai mizerabilă.
În casă nu am văzut să avem umiditate sub 52 toamna – iarna.
Faza e că acum merg două dezumidificatoare mici Peltier, fiecare recomandat că face față la 25 mp.
Nu prea face.
Unul bun, eventual și silențios să poată fi folosit noaptea ați folosit?
https://www.emag.ro/dezumidificator-turbionaire-epi-12-12-l-24h-rezervor-2l-control-digital-tactil-indicator-luminos-umiditate-timer-display-led-finisaj-abs-mat-ergonomic-120-mc-h-alb-epi12/pd/DVL8K2MBM/ il tin la baie in casa cu furtunul pe sifonul din podea, acolo se aduna umiditatea. Nu e chiar silentios sa il ai in camera de dormit.
vezi aici https://alecoair.ro/dezumidificator-casnic
eu nu am nevoie, dar dintre cei ce folosesc, foarte mulți au aleco.
Pe ăsta https://alecoair.ro/dezumidificator-casnic/dezumidificator-alecoair-d14-purify
l-am folosit eu după renovarea apartamentului când aveam umiditatea de 95%. acum 2 ani. Îl folosesc și acum pentru a scădea umiditatea.
Mai sunt solutii eco:
– acvariu mare in casa
– plante multe
– fier de calcat cu aburi folosit zilnic
– farfurii cu apa la fiecare geam
Si cea mai buna, amintita mai sus: aerisitul case dimineata si seara.
Într-una din poze aveai un senzor de umiditate temperatura in foișor , e tot zigbee ? Ce model ? Ești mulțumit de el ?
e wifi, ca nu bate zigbee pana acolo inca. e ca cel catre care am pus link in postul cu home assistant – nu e nimic special de exterior.
nu e wow, dar a fost 25 de lei, asa ca pentru banii astia isi face treaba.
Poti instala unitati descentralizate de ventilatie cu recuperare de caldura in camera /camerele unde ai probleme. Eu am cumparat din Polonia de la un producator un model care are senzor de umiditate. Asa se aeriseste permanent camera si umiditatea se mentine la acelasi nivel.
La mine e haos cu umiditatea, am condens pe geamurile termopan in toata casa, stau cu carpa pe fiecare calorifer ca sa tot sterg. Oricat as aerisi si dimineata si seara, e la fel …
Termostatul e pe 22 si mai nou stau cu un Alecco D16 constant in priza, el zice ca-mi scade umiditatea la 55%, dar daca-l opresc 10 minute si il pornesc dupa, barem iar scade de la 70+.
Nu sunt montate corect ferestrele daca sunt de calitate si montate corect nu au cum sa faca condens. In mod normal ferestrele se monteaza cat mai la marginea esterioara a peretelui pentru a venit cu termoizolatia de afara direct pe profil, in partea de jos se pune un solbanc termic costa cam 30 ron 1.2 ml, iar perimetral se pot folosi benzi de etansare interior exterior costa cam 200 ron 30 ml o rola de 10 cm latime si in loc de spuma se poate folosi o banda precomprimata costa intre 300-450 ron o rola de 15 ml in functie de latime dar aceasta banda este net superioara spumei clasice.
Vali, de comentariul acesta ce spui din reviews pe emag? ”Contra:
1. Automatizare rudimentara = pornire/oprire remote, activare/dezactivare child lock si indicator de temperatura si umiditate.
2. Nu exista timer de pornire/oprire, nu poti seta un grad de umiditate la care sa ajunga, practic nu exista automatizare”
Intreb pentru ca si pe mine ma intereseaza. Am unul de la aleco air dar ma dispera ca tot trebuie sa scot recipientul si sa-i bag apa si evident ca mai scap apa pe langa. Nu stiu daca higrometrul incorporat din aparatul meu e concludent (trebuie sa-mi iau separat) dar nah, trebuie.
Trebuie si ceva termometru separat ?
nu e scris de Vali. revenind la acel review:
are schedule, adica poti seta cand sa porneasca si cand se opreasca precum si timer, sa se opreasca dupa x ore.
din aplicatia lui nu poti da grad de umiditate la care sa ajunga, am zis asta si in articol, poti din alt tool, dar nu cred ca ai Home Assistant la indemana.
@LittleBro si restul: poti seta prin „Automation” (Smart Scenes) sa se opreasca/porneasca in functie de umidatate (cel putin aplicatia iOS permite asta). Astfel poti gandi ceva de felul asta: daca umiditatea este sub 40% porneste. Daca umiditatea este peste 60% opreste.
@Ovidiu, are sens ce zici. nu mi-am batut niciodata capul pentru ca fac toate astea in HA.
Cat este umiditatea recomandată (optimă) în o camera ? (vad tot felul de valori pe net). Ms.
Depinde de camera și de om (în baie de exemplu este cam greu spre imposibil sa controlezi umiditatea). Mai citește.
intervalul optim 40-60%
Iti recomand un acvariu cu pesti si ai scapat de xiaomi!
Ha ha ha.. ce tare.. cei de la xiaomi au copiat banalul Venta care cred ca e pe piața de peste 20 de ani.. i-au pus și wifi, senzori and stuff și prețul la jumătate.. nice.
Ce-mi trebuie matematica si fizica??
Oare vasele astea inguste de ce nu evapora deloc apa?… #-o