Ultrabook – trecut, prezent, viitor

În prima parte a anului 2012 s-au vândut 500.000 ultrabookuri, la jumătate din estimările Intel. Pentru că e târziu şi n-am chef să scriu articole de selfhelp sau să vă anunţ cum e cu viza la canguri, ia să vedem care e treaba cu linia asta de produse.

Cum au apărut laptopurile ultrabook

2008.macbook.air.presentation

În ianuarie 2008, la o conferinţă, Steve Jobs a prezentat lumii cel mai subţire laptop, o maşină de 13 inch, uşoară, rapidă şi cu autonomie. Lumea s-a uitat ciudat, Ballmer a râs iar şi Apple a vândut patru milioane de bucăţi pe an.

După care toţi producătorii de hardware s-au pus pe lansat ultrabookuri, care mai de care mai proaste şi mai urâte, până când Intel a luat problema în mâini şi a pus biciul pe ei, punându-i să le facă uşoare şi uniforme.

Prezent

Aşadar, în 2011 şi 2012 producătorii au început să scoată produse mai frumoase şi mai bine gândite, dar tot nu reuşesc să facă volum, pentru că nu s-au prins de motivul principal al apariţiei AIR-ului în linia MacBook. Şi e atât de simplu: după cum vedeţi în graficul de mai sus, ei aveau doar două alte produse, o ieftinăciune şi un powerhouse. În timpul ăsta, restul producătorilor aveau zeci de linii: laptopuri de 10 care nu sunt bune nici măcar la browsing, laptopuri ieftine, laptopuri între ieftine şi puternice, laptopuri cu sisteme audio premium, laptopuri puternice, laptopuri de gaming. Pe eMag, la secţiunea laptopuri, sunt 92 de bucăţi cu display de 13’. Cele mai multe sunt pur şi simplu maşini ieftine, cu baterie slabă şi specificaţii de grupa mică.

Plus mentalitatea cumpărătorului de laptop cu Windows, total diferită de cea a celui de MacBook.

Viitor

Ultrabook-urile au viitor, cu condiţia ca producătorii să îşi scoată capul din fund şi să mai restrângă din zecile de linii de modele disponibile. Deja sunt foarte configurabile (în comparaţie cu Apple), de ce să te agiţi să lansezi mai mult de 3-4 linii, când tot ce ai nevoie e un laptop ieftin de 13 şi 15, unul puternic de 15 şi 17, unul de business de 15 şi 17 şi unul ultraportabil?

HP nu au fost idioţi când au spus că vor să renunţe la businessul de PC-uri. Marja de profit e prea mică în comparaţie cu volumul, iar cererea se reduce. La fel şi pentru aparatele foto de 300 lei, telefoanele de 100 lei, aparatele foto bridge şi altele. Şi-atunci, când e evident că există o piaţă pentru un produs simplu, puternic şi uşor, de ce să îl canibalizezi cu alte trei la fel? Da, HP sunt ăia care au făcut întâi un ultraportabil de 14, ca acum să facă unul de 13.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. Marele plus al Apple e ca avea oricum imagine de produs premium. Iar pretul Air-ului simplu era la nivelul celorlalte notebookuri Apple. La Samsung, de exemplu, ultrabooku are pret deasupra altor zeci de modele ale lor. Daca omu tot cumpara Samsung… de ce sa sara la produsul ultra scump pe langa alte zeci de alternative?

    00
  2. Sa mai lucreze la temperaturi si dupa aia sa scoata ultrashituri, sunt ele frumoase si subtiri dar pacat ca pe itfiles e alta mancare de peste le temperaturi, cat despre hp, poate or sa reuseasca vreodata sa puna mai mult de un ventilator intr-un laptop din seria DV(17″) si sa-l faca mai accesibil pentru oameni, ca sa ajungi la ventilator trebuie sa-l demontezi complet, eu nu iau laptopul pe post de aragaz, chiar si la navigat se incing draciile da pai sa ruleze un bluray.

    00
  3. Am avut un singur ultrabook. Un Lenovo X61 de 12.1 inch . A fost bunicel ca o bere calda. Chinuit de o baterie cat o tumoare si de un display de bancomat. Bun sa il cari dar imposibil de folosit. Singurele avantaje ar fi ca au tastatura si port USB sa descarci ceva de pe pe o camera sau sa te conectezi cu ele la un echipament. In rest e suficient un iPad sau o tableta decenta.

    Pe mine ma doare ca nu mai face Apple mac-uri de 17. :( E ca si cum ar anula Mercedes clasa S.

    00
  4. Dupa aproximativ o luna de utilizare (Am cumparat pentru firma un MacMini), m-am convins ce este si ce poate un MAC, asa ca pe viitor stiu sa spun PAS! Hardware-ul este ok insa ca patilol sistem de operare, niciodata osx-ul nu va putea fi comparat cu Windows-ul.
    Ca o concluzie, Mac-ul poate fi recomandat incepatorilor in domeniu, ce nu au cunostintele, chef-ul etc, necesar sa configureze un PC. Cei ce vor sa exploateze la maximum un sistem de calcul, cu siguranta nu-si vor lua mac.

    Revenind la ideea principala, ultrabook-urile au viitor, insa nu si la noi, cand pretul unuia este echivalentul a cel putin 3 salarii bunicele. Pentru office, cu siguranta nu as lua un ultrabook deoarece probabil am nevoie de un sistem mult mai puternic iar pentru „drum”, nu as lua un ultrabook deoarece e fragil si nu cred ca merita 4000 Lei doar pentru a-l cara cu mine ici-colo. Pentru asta e suficient un laptop ieftin de 11.6” care nu costa mai mult de 1200-1300 Lei si isi face treaba destul de bine.

    00
  5. @MadMike: Mai degraba as zice ca Mac-ul e pentru cei cu bani multi si timp putin decat pentru incepatori in domeniu.

    00
  6. @madmike si eu sunt un utilizator de windows, Dar sa spui ca OSX e un sistem inferior, bun pt. incepatori , cand defapt mai toti astia cu editare foto/video etc folosesc macuri, e o greseala.Daca tu nu poti sa te adaptezi la alt sistem de operare asta nu il face prost.

    Revenind la ideea principala , ultrabookurile sunt viitorul … atat timp cat deja microsoft si partenerii incep sa scoata tablete cu Core I5 si windows 8 pro intr-un form-factor chiar mai mic decat un ultrabook , gandeste-te ca in 2-3 ani nu or sa mai existe laptopuri dastea de 3-4CM latime, iar singura varianta o sa fie ultrabook/tableta.

    00
  7. NOU
    #7

    MadMike ,am auzit ca e cald rau la ro acolo ,hai sa dam vina pe asta…cealalta varianta e mainstream ,ca sa zic asa.

    00
  8. Apple n-a inventat nimic, laptopuri mici existau de multi ani, ei doar le-au facut subtiri. Si proaste, fara unitate optica, fara porturi USB destule.
    Dar oamenii in general sunt niste idioti care stau pe mess si pe facebook, freaca menta pe net si au facut OMG!OMFG! cand au vazut ulima creatie Apple.
    Ultra book-urile sunt un copy ponta facut exagerat de complex, oamenii nu au nevoie de optiuni, doar de iluzia ca aleg ceva sau ca se deosebesc de altii prin ce cumpara. Pentru munca de birou un ultra book este perfect competent, doar nu faci randare 3D sau editare video la servici pe laptop. Sunt metalizate si le poti lua la drum usor, incap in orice back pack aproape si stau protejate.

    00
  9. de ce lumea confunda ultra-portabilele cu munca de birou sau alte circumstante? e ultra-portabil, adica il iei cu tine sa-ti faci treaba cand esti plecat, nu sa citesti cd-uri sau sa atasezi 200 device-uri pe porturile usb.

    n-am inteles niciodata nevoia de porturi usb si alte magarii pe tablete. ca sa ce? o tableta sau un ultra portabil e menit sa-si joace rolul de portabil, nu de home desktop.

    00
  10. In urma cu 2 ani avem pe post de portabil un Sony Vaio seria M. Luasem doua in proba (unul pentru mine si unul pentru un sales) cu intentia de a standardiza linia de portabile din firma pentru ca specificul job-ului cerea portabilitate si robustete.
    Al meu a stat mai mult in service iar evenimentul care a pus capac a fost o ardere a display-ului cu cateva ore inainte de a merge catre aeroport (fara sa vars ceva pe el cum mi s-a spus din service ulterior).
    Usor presat de timp si de importanta meeting-urilor planificate am cerut sfatul unui amic (functie importanta in IT la o companie mare). Acesta mi-a raspuns sec: Mac.
    Am luat un Air de 11 pe care il folosesc si astazi. In combinatie cu iPhone si iMac-ul de la birou „muda” s-a redus fantastic.
    E drept ca uneori Air-ul scartaie la pivoti mai mari, nu are unitate optica si porturi USB in exces dar cred ca pot sa traiesc cu aceste neajunsuri.
    Si ma bucur de alegerea facuta ori de cate ori mai folosesc cel de-al doilea Sony Vaio M ramas in dotare.

    @Valeriu: ai tôt ce iti trebuie pe Mac Pro 15. Ala de 17 aducea prea mult a crossover (intre portabil si desk)
    @MadMike: ticket-urile din sistemul de complaint-uri interne din firma referitoare la probleme de IT au scazut cu ~95% de cand am migrat pe Apple, iar downtime-ul sales-ilor din motive de infrastructura IT s-a redus cam cu acelasi procent.
    @Alex: recunosc ca sunt un idiot care foloseste un Mac Air de 11 cu doar doua porturi USB si fara unitate optica si care produce suficient cand sa permita statului sa tina ca asistati sociali o gramada de hateri (in aceasta categorie ii includ si pe inspectorii de la fisc care, desi habarnisti, isi dau cu parerea ref la nr de porturi USB). Dar cum nu folosesc mouse, cele doua porturi USB sunt mai mult decat suficiente. Iar pentru scriere pot folosi o unitate optica de la birou (desi se intampla foarte rar sa fie nevoie de asa ceva).

    00
  11. HP au fost idioti cand au anuntat ca vor sa renunte la businessul de PC.Actiunile lor s-au dus in cap,iar directorul care venise cu ideea asta „geniala” a fost dat afara.

    00
  12. smk, nu ma intelege gresit. Nu am spus ca este un sistem de operare prost ci am spus ca este un sistem de operare destul de limitat. Da, este rapid, de asta il folosesc si eu pentru lucrul cu programele mele insa nimic mai mult. Nu ai libertate deplina sa configurezi dupa bunul plac o retea de exemplu, nu ai libertate deplina asupra rularii aplicatiilor in functie de permisiunile pe care le poti pune tu si etc..

    Da, expertii folosesc MAC pentru ca ei lucreaza doar cu programul pe care sunt specializati (Ex. prelucrare foto) si nimic mai mult. Acolo si eu as recomanda un MAC, insa in alte situatii, nu.

    Repet, ti-o spune un utilizator Mac/Windows, sunt treburi pe care le faci mai bine pe mac insa daca vrei un sistem all-in-one cum s-ar zice, care sa faca fata mai multor „provocari”, PC-ul este solutia, nu mac-ul.

    00
  13. @ratonbox Mac Mini are hardware de laptop decent. Care e problema? A, daca il lasi cu 2GB de ram cum vine stock, normal merge ca ochii mortului. Sa-l vezi cu 8GB de ram…

    00
  14. @MadMike: La un mac Mini ar fi trebuit sa te plangi de hardware, nu de OS X. Acolo e problema principala la ele. Sistemul de operare e bun, daca nu vrei alte distractii, sau sa nu mai vina Gigel care face facturi sa zica: ” am eu acasa din asta, si am sters fisierele astea astea si astea din Windows si rupe norma acum.”

    00
  15. Articolul tău vine la fix. Astăzi la Marriott tocmai ce s-a lansat ASUS Zenbook Prime cu ecran IPS FullHD, Core i7, 4GB RAM și 1.3kg. Ultrabook-ul e îmbrăcat în aluminiu și îi stă bine. Treaba că e cam scump, cam 5000 lei.

    00
  16. Apropo de ultrabookuri Air şi nu numai, poate este util unora: Nifty MiniDrive for MacBooks

    00
  17. Și după Apple… potopul :)

    00
  18. lenovo carbon x1 pt win, linux si osx. nimic nu il bate pe postul de ‘workhorse’.

    00
  19. mmm, anti-glare, 3g, yammy:)

    00
  20. „o maşină de 13 inch”

    Romgleza asta, frate… Geezus

    00
  21. @kmlx dude nu pot sa zic ca nu e impresionant in ceea ce priveste specs., dar tu il vezi cum arata? zici ca au angajat copii de 10 ani sa se ocupe de design

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube