E ironic că în una dintre cele mai aglomerate zone de agrement din România sunt pensiuni și hoteluri care dau faliment și e plin OLX de anunțuri care să ateste asta.
Iată 3 motive pentru care dau faliment:
- Mâncarea. Aici sunt câteva chestii de finețe, nu doar “nu sunt în stare să gătească nici măcar o omletă”. Una dintre ele e că nu oferă de mâncare și nu sunt within walking distance de un restaurant. Pentru că oamenii nu au mereu chef să conducă seara, băieții vor să bea o vișinată, fetele vor să bea un vin și ar fi maxim dispuși să meargă pe jos undeva să mănânce, dacă locația nu are restaurant. Locația e lux și berea e Ciucaș și Bergenbier? N-ai o țuică sau o afinată în meniu, ci sunt aceleași bășini pe care le poți mânca în București? Pâinea e aia infectă/turcească?
- Parcarea. O știți pe aia cu “nu facem parcare, oricum se umple pensiunea”? Funcționează până când clientul nu mai are chef sau găsește ceva mai bun. Mi se pare uimitor că se construiesc în continuare pensiuni fără parcare. Sau se construiesc hoteluri cu 30 camere și 10 locuri de parcare. Și, pentru numele lui Gigi Becali, putem să ne educăm și noi angajații să nu mai parcheze în buza hotelului? OK, da, înțeleg, ei vin primii, dar las-o naibii! Am văzut apucătura asta la toate chestiile cu parcare din România.
- Lipsa diferențierii. De la nume până la ce oferă până la personal, majoritatea locațiilor nu au nimic. Nici măcar alea cu “specific vânătoresc” nu se pot abține să nu ofere pizza sau afinată îndoită cu apă de picioare. Trattoria cu shaorma? Este! Specific românesc cu șnițel vienez? Este! Nu există o diferențiere între hotelul X și hotelul Y, pentru că nu le pasă și pentru că oricum se umple.
Ce-mi mai place pe Valea Prahovei e cum toți locuitorii din zonă ar vrea să vândă și să plece, dar să vândă la un preț bun, ceva x10 valoarea lotului, pentru că e o casă pe el, casă pe care ăla care cumpără oricum o dărâmă.
cred ca faza cu bautura e putin mai complicata, e greu sa servesti unor clienti tuica facuta acolo productie proprie, iti trebuie ceva aprobari,acte,controale, iar daca reusesti sa cumperi de la un importator o tuica afinata buna tu trebuie sa o vinzi *5 (nediluata) ca sa ai profit, (unde intra costuri transport,platit angajati,curent etc)
la parcare e simplu:
-Buna ziua , ce faceti aici?
-pensiune 30 de camere.
-minim 90 de locuri de parcare!! ACOPERITE,SUPRAVEGHEATE,(eventual chiar si incalzite) sunteti direct raspunzatori de bunul clientului!!
-nu putem…
-atunci nu construiti nimic!
utopii……
Te cam contrazici, monser.
Pai la treaba cu tuica te plangi ca statul te incurca cu avizele si aprobarile, iar apoi ceri ca tot statul sa te rezolve cu parcarea? Pe bune?
adica 3 locuri de parcare la camera? Coane, ai baut afinata indoita?
NU statul sa rezolve cu parcarea! proprietarii sa construiasca parcari, sa fie obligati!
da 3 locuri de parcare pe camera ca sa fie pentru toata lumea, angajati,proprietar/actionar,descarcare incarcare marfa si altele!
la tuica nu m-am plans cu statul, foarte bine ca statul sa dea avize daca mor de la o tuica facuta de la nea dorel?? sa dea avize!! poate am exagerat cu *5 vroiam sa spun *7….
Este ceva pozitiv in Romania, Vali?
oamenii. mulți. cam jumate.
Oho…cam optimist azi dar imi place cum gandesti…
Eu zic ca sub jumate…
Romania e misto, dar pacat ca e popendulata.
I will see myself out.
din punctul de vedere a unuia care a locuit in diferite tari din afara, Romania e peste multe tari la multe categorii. De la servicii si vreme pana la mancare si calitatea vietii in general.
Singura problema e ca nu te poti bucura de cele enumerate mai sus decat daca ai un salariu cu mult peste medie.
Mie mi-au placut soselele din munti ; poate retrogradez nitel transfagarasanul unde am fost surprins sa vad trafic mai ceva ca in mamaia in mijlocul verii. In rest liniste si pace. Soseaua de la Brasov/Sacele la Cheia e fenomenala, la fel si aia care duce la muntele rosu. Apoi trans-babele, iarasi excelenta. Fata de Valea Prahovei, am apreciat la maxim lipsa pensiunilor si hotelurilor, fara standuri de mici sfaraind la fiecare colt si fara zecile de comercianti vanzand mure, zmeura, palinca (falsa) si eventual aceleasi chinezarii pe care le vand si cei 200 de comercianti dinaintea lor (vezi „popasurile” alea cu tarabe de dinaintea Predeal, Sinaia, etc – unde absolut fiecare taraba vinde exact acelasi lucru ca si taraba precedenta)
@dan – in niciun caz valea prahovei.
Si da, legat de punctul 1, macarea este absolut mizerabila, mananci in Bucuresti sau Brasov de zece ori mai bine la jumatate de pret.
Rezerv camera in Busteni cu 1 sapt. inainte. Dau o tura prin tara si venind dinspre muntii Apuseni, ma opresc 1 ora la Sighisoara si zic sa sun inca o data sa zic ca ajung sigur mai spre seara. Surpriza, daduse camera rezervata si nici nu mai aveau alta. Na, ca noi eram 2 si venisera un grup mai mare, cum sa-i refuze, da-i in ma-sa pe aia 2, si uite asa bati sute km ca sa te trezesti la final ca n-ai unde sta. Asta e turismu in RO
Zi-le sa iti faca factura de avans. Dupa ce platesti avansul, daca ti-a refuzat cazarea, te duci frumos la ANPC. Apoi, dat review pe Tripadvisor. Dupa 3 review-uri din astea, ori se schimba ori da faliment.
De aia eu folosesc doar booking. Nu esti pe booking, pentru mine nu existi.
Caut cazare in Germania pt un prieten care era pe drum prin Austria.
Sun la minim 10 hoteluri/pensiuni si toate ocupate.
Gasesc intr-un final un loc la un hotel.
Era 7 p.m. si le zic ca va ajunge persoana dupa ora 22.Okey.
Nu achit avans, nu factura profirma, totul prin telefon.
Scurt si fara batai de cap.
De cand a aparut chestia asta la intrarea in Busteni ma tot gandesc la mintea aia sclipitoare care a scos-o: Trattoria Bavaria :))))
Restaurant chinezesc Trattoria Bavaria. Vă recomandăm bulzul şi pastrama!
Mai stii, poate e o investitie a diasporei italienesti de la Munchen :))
carnati cu paste
E asa de cand Giovanni Trapattoni antrena pe Bayern Munchen.
Ce inseaman la o distanta de mers pe jos? Predeal, Busteni, Sinaia nu sunt atat de mari cat sa nu le faci cap coada pe jos.
Bușteniul are 7 km lungime.
De exemplu eu as fi dispusa sa merg pana la/de la masa maxim 1 km. Preferabil sub aceasta distanta. Sau ca timp, maxim 15 minute, mers nici foarte lejer, nici prea rapid.
ziua. dar seara? pe întuneric?
Pai daca mergi noaptea 1 km pe intuneric in brasov te intalnesti cu ursul.
cred ca era vorba despre pensiuni asezate in zone mai putin popendulate. dar chiar si asa, in sinaia daca te cazezi la Anda in centru, nu prea iti vine sa mergi pe jos pana la Kuib sau Schiori, dar ai si alte alternative mai aproape.
Am zis „maxim”. Si da, i-am facut, inclusiv seara, pe intuneric, ca m-a mancat undeva sa-mi fac un concediu la Cheia, unde sunt maxim 3 locuri unde poti sa mananci (exceptand eventual pensiunile care servesc exclusiv oaspetii lor), din care 2 in sat, dupa ce faci stanga (sau dreapta, de unde vii) din DN (un loc fiind in capatul celalalt al satului), iar eu eram cazata la o pensiune pe DN.
Prin Sinaia te tin franele sa mergi pe jos o ora? jumatate urcat/coborat, jumatate coborat/urcat? Si cu burta plina. Stiu sunt taxiuri, dar vorbim de „pe jos”
Lipsa diferentierii este cel mai important factor… cine a ajuns sa faca cateva comparatii de bun simt intre locatiile asa zis ” de fite ” si cele mai din mijlocul drumului, va observa ca in principiu nu exista diferente de calitate a serviciilor, a mancarii, nici macar a meniurilor, daca proprietarii locatiilor mai cu pretentii ar renunta la a mai fi ignoranti si la a merge pe ideea de ” astia vin la mine ca am locatie populara si cunoscuta ” , nu ar mai pierde atat. Le place romanilor sa epateze si sa cheltuiasca uneori mai mult decat face, ” ca sa vada lumea ” dar doar odata sau de doua ori …
Atâta vreme cât există oameni care se cazează în locații ca Vila Lili Croitoreasa – cum am auzit eu pe cineva acum ceva vreme, apoi își pun șlapii sau încălțările de pânză în picioare și o iau pe potecă, pe Jepi, până pe platou, înțeleg perfect de ce și pentru cine s-au construit asemenea monstruozități. Și de ce există ele, în număr mare, chiar dacă sunt unii care vor să închidă afacerea.
HORECA noastră abia acum descoperă cum e treaba cu ospitalitatea și cu făcutul banilor din așa ceva. Multe pensiuni nu-și fac și restaurant pentru că ăla costă foarte mult ca investiție inițială și apoi ca cheltuieli operaționale: de la autorizații și până la angajați, utilaje etc. Probabil patronul își face socoteala în felul următor: „Câte locuri am eu în pensiunea mea? 90. Fac restaurant cu 40-50 de locuri la masă, care înseamnă cam 35 – 40 de clienți zilnic în cel mai bun caz. Un client cheltuiește aproximativ 60 de lei în restaurant, deci cam 2,400 de lei în cel mai bun caz. Iar în cazul unei pensiuni, nu rotești mesele acelea de mai mult de două ori pe zi. La un restaurant cu 50 de locuri ai nevoie de minim doi bucătari/ tură pe care îi plătești cu cca 100-120 de lei/ zi. Și mai ai nevoie de minim 2 ospătari și 1-2 picoli, eventual și un barman, plus un om care spală vasele. Asta pe fiecare tură, deci 6-7 angajați doar pentru restaurant. Dacă mai adaugi și restul cheltuielilor (gaze, curent, marfa, taxe, șpăgi, stricăciuni, pierderi de tot felul, consumabile), rămâi cu mai puțin de.1,000 de lei/ zi.”. Nu mai spun că probabil bagi lejer cel puțin 100,000 de euro într-un restaurant de 40 de locuri.
Cu parcarea, dacă o ai, rezolvarea e simplă: angajații nu parchează acolo. Am lucrat la un hotel care avea regula asta și nu a murit nimeni. Iar parcarea era aproape mereu full, inclusiv cu autocare.
Mâncarea/restaurantul: nu există diferențiere pentru că patronii sunt hapsâni și nu vor să piardă absolut nici un client. Iar oamenii nu prea se duc singuri la restaurant, iar dacă din gașcă se trezește unul că vrea pizza sau paste la restaurant românesc, patronul bagă și aia în meniu. Toți consultanții HORECA și toți experții în gastronomie spun că e bine să alegi un specific și să te ții de el, de la cum arată restaurantul și până la mâncare. Toți spun să îți faci un meniu aerisit, cu mai puțină mâncare pe care să o faci de bună calitate. Dar în mintea multora, asta înseamnă clienți pierduți. „Păi dacă se duce clientul la vecinul, că ăla are și papanași, și creveți, și tochitură și fructe de mare și ciorbă de burtă”. Nu mai spun de clienții care se duc la restaurant românesc și încep să ceară niște rucola în salata de roșii, ciulama cu fructe de mare sau mai știu eu ce alte bazaconii. Pentru că știe toată lumea că strămoșii noștrii mâncau creveți din iazul comunal și rucola cu roșii cherry din grădina strămoșească iar bunicile noastre de la țară ne răsfățau numai cu eclere și cheesecake. Tradiționale, evident. Și se supără dacă sunt refuzați.
100000 euro un restaurant la o pensiune/hotel ?! nu contest, doar ma mir ca mi se pare imens.
omul care spala de mana vasele nu poate fi inlocuit cu 2-3 masini de spalat vase care sa lucreze pe un program scurt de spalare ? gen 30 min
cine le bagă in mașina de spălat?
picolul, cum strange o masa cum le baga in masina, nu le lasa intinse prin bucatarie….
@maxp: un convectomat (cuptor) nou costă de la 2500-3000 de euro în sus. Un gastronom (tavă mare de inox pentru gătit) începe de la câteva zeci de lei în sus, și ai nevoie de 10-20 de asemenea tăvi. Un aragaz profesional cu 6 ochiuri începe de la 8000 de lei în sus (e bine dacă îl găsești nou la prețul ăla). Și astfel de cheltuieli sunt o parte infimă din investiție. Mai pune amenajarea restaurantului, veselă, instalații de tot soiul, frigidere, camere frigorifice și câte și mai câte.
Îți trebuie om la vase pentru că, vorba lui Vali, trebuie cineva să bage vasele în mașină și să le scoată, să le șteargă de apă și să le pună la locul lor. În plus, cineva trebuie să golească farfuriile de resturile de mâncare (debarasare) înainte să le bage în mașina de spălat vase. Picolul are alte treburi, nu să spele vase. Vorbim aici de zeci de farfurii, castroane, salatiere, farfurii-suport și tacâmuri. În bucătăria de restaurant există niște circuite sau fluxuri (pentru siguranța alimentară) care nu se intersectează. De aia nu poți pune picolul să spele vase sau omul de la curățenie să tranșeze carne sau să curețe legume. Desigur, toate astea sunt în teorie. Practica ne omoară
merci de explicatie. da, pare scump nu te contraziceam doar ma soca cifra. sau ma rog, nu m-ar fi socat pt un restaurant de lux/fite, ma asteptam pt o pensiune sa nu fie chiar asa, dar inca o data, era doar un feeling personal.
roșii cherry din grădina strămoșească…Ai sa razi, dar la bunica-mea la tara cresteau rosiile astea mici singure, de nebune.
In teorie ai dreptate cu toate chestiile astea. Practic, pentru o pensiune nu trebuie chiar un restaurant full options
Eu merg la Cartisoara la o pensiune unde mancarea este facuta de patroana. Si tot personalul inseamna: cei doi patroni si inca o fata. Da, nu e mancare de 3* dar ai ceva sa umpli matzul
@animaloo: știu și nu râd; bunica mea le numea roșii bitoange. În rest, aici vorbeam de restaurante full-options. Sincer, eu aș prefera o pensiune care îmi pune la dispoziție o bucătărie „neoficială”, că mă descurc să îmi gătesc singur și măcar știu exact ce mănânc.
De ce sa dormi acasa ? cand poti sa dormi la munte,
Mai e o alta pb si nu tine doar de Valea Prahovei, tine cam de toate zonele noastre montane. Pur si simplu lipsesc ideile de agrement. In mule zone tot ce poti sa faci e sa ajungi, sa te indopi(sau nu), sa te plimbi pe jos putin pe niste trasee si cam aia e tot. Iarna pe Valea Prahovei mai poti merge la schi insa nu e nimic spectaculos nici acolo, niste partii relativ plictisitoare. Faceti fratilor excursii organizate pe trasee mai interesante, plimbari cu caii, saune, masaje, mancaruri ciudate, catarari,programe pt copii. Si astea nu ar costa mult ca nu poti cere spa-uri si partii complexe ca sunt o galagie de bani. Dar nu… ei au tras cate un mastodont de cladire in Pizdeea si nu le vine nimeni pt ca plictiseala si nimic interesant de facut si acum se vaita. Si omul prefera sa mai platesca in 300 de euro pe familie pe o saptamana si sa mearga in Austria sau Slovacia daca ii place muntele unde are ce face.
nu. pe valea prahovei, un weekend te costă 2-300 lei camera, masa și cam atât. îți permiți să vii mai des. dacă vrei călărie sau spa sau cățărare, astea costă, nu mai poți veni asa de des. așa că alegi să nu faci nimic și ai bani să vii mai des.
Cred că înțelegem greșit ideea de munte. De fapt, înțelegeți greșit ideea de munte. Pentru mine muntele începe la Bușteni, nu are de a face nimic cu orașul, muntele începe după ce ieși din oraș, atunci cînd începe urcușul pe cărare. Restul e cancan.
discuția despre ce înseamnă munte îmi aduce aminte de o chestie penibilă. pt cei mai mulți dintre concetățenii mei ”munte” înseamnă Olănești-Călimănești-Căciulata. Deh, olteni.
într-o vară profu’ de taică-meu organizează o tabără și prefera să arvunească un autocar, că i se găsea un loc de cazare șoferului în tabără, și aveam autocarul la nas pentru orice excursii s-ar fi dorit. îi explică șoferului (și proprietar al autocarului) că e la munte, lângă Păltiniș, altitudinea, chestii, cam ce excursii ar mai vrea să facă (implicând mai mult sau mai puțin zona de munte), știiieee el, a mai fost la munte.
cine urla de la prima urcare până la Paltiniș că îi clocotește motorul, că a urcat doar cu frâna de mână trasă (nu mă întrebați, nu-s șofer, nu mă pricep), că n-a știut că e așa abrupt?! per total, cu tot ce a urmat, a fost cel mai nașpa șofer ever.
Ar mai fi una: Nu dam drumu la caldura inainte de „insert orice luna de iarna” / nu dam drumu la caldura ptr ca nu e ocupata toata pensiunea.
De ce unele pensiuni si hoteluri dau faliment si celelalte se chinuie? Cred ca asa ar fi mai corect. Si am sa iti raspund in cunostinta de cauza, avand locatie pe Valea Prahovei.
– in primul rand impozitele nesimtite: exemplu propriu: curte 1200mp, cladire 650mp, impozit pe cladire nerezidentiala (aici intra toate locatiile de cazare daca fac totul la alb) 17.000 lei. Compara cu impozitul pe nerezidential la aceleasi dimensiuni care e cam 1800lei. Asta pentru ca in Busteni consiliul local considera ca daca nu ai asfalt si nici canalizare esti zona A+ si trebuie sa platesti maxim.
La care se adauga taxa de salvamont, in viitor taxa de statiune (eliminata momentan), impozitul specific pt turism (inlocuieste 3% sau 16%), taxele de ambient de la UPFR si care mai sunt etc.
La care adaugi si intretinerea cladirii-asta implica inclusiv caldura pornita in lunile in care e frig si nu ai clienti. Nu e un sentiment placut sa iti vina gazele 3-4000Lei cand tu nu ai avut niciun grup.
– in al doilea rand lipsa de educatie financiara. Iar exemplu concret: eu lucrez cu booking si ma duc la intalnirile organizate de booking cu hotelierii de pe Valea Prahovei. Concluzia: oamenii nu isi fac bugetari, simulari financiare, nu tin cash flow si nu le da prin cap macar ca exista o sezonalitate a business-ului si ca daca nu ai turisti martie-aprilie si octombrie- noiembrie e pentru ca e vreme urata si nu se face turism. Si se intampla in fiecare an acelasi lucru cu mici varitii.
Mai apoi, sunt foarte multe locatii facute inainte de criza, cand erau bani si nu isi facea nimeni calcule. Bine, nici acum nu prea isi fac. Vecinu vrea sa isi puna baiatul sa inchirieze vila. Si-a facut niste calcule la grad de ocupare 65%!!! Degeaba ii zic ca eu am 21% grad de ocupare anul asta in crestere de la 17% anul trecut, in conditiile in care pe segmentul meu sunt primul pe Busteni, printre primii pe Valea Prahovei si am super rating pe Tripadvisor si booking. El o tine mortis ca el stie mai bine.
-frica de colaborare: mi-a luat 6 luni sa reusesc sa ii fac pe cei de la un restaurant de langa mine sa imi lase la vila un meniu si sa livreze mancarea la vila. In timpul asta le-am tot trimis grupuri/ comandat de la ei si adus mancarea cu masina la vila. Toti cred ca vrei sa le dai teapa (asta pentru ca si-au luat teapa in trecut de la altii). Pe Valea Prahovei nu exista asociatii de hotelieri mici/ proprietari de pensiuni sau vile. Si pentru ca nu exista, autoritatile locale nici nu se agita sa faca ceva pentru turism. (exceptie Sinaia).
-agentiile de turism care nu lucreaza cu pensiuni/vile/locatii mici decat dupa ce aceastea au reusit cat de cat sa se faca cunoscute. In primii doi ani de zile am trimis oferte la zeci de agentii si de multe ori nu am primit niciun raspuns. Acum s-a inversat situatia. Asta si pentru ca e mult mai usor sa ai rezervari de pe booking, airbnb, homeaway etc decat prin agentii.
-personalul: e foarte greu sa gasesti oameni care sa vrea sa munceasca, sa aiba mandria lucrului bine facut si sa vreau bani pe cartea de munca. Ex:de doua luni caut om care sa aiba grija de curte si nu gasesc. Posibilii interesati fie nu au aparut la munca dupa negociere si nici nu au raspuns la telefon, fie au preferat sa stea acasa ca e cald. Jumatate din Busteni e pe ajutoare sociale, de ce ar veni cineva sa dea zapada doua ore/ sa mature curtea/ sa tunda iarba, daca el oricum primeste bani si poate sa ii bea linistit.
-instalatori: dupa ce mi-am luat teapa cu instalatori, electricieni, constructori din zona imi aduc oamenii din Bucuresti. Si ma costa in plus transportul si masa, dar macar se repara din prima si nu ma apuc eu sa caut tutoriale pe youtube despre cum sa montez o cabina de dus de exemplu.
-turismul in general: Romania nu exista ca destinatie turistica. In primul rand pentru ca nu ne promovam. Sunt foarte putini cei care inteleg ca daca vrei sa faci turism, trebuie sa aduci straini si sa ii si poti plimba 4-5 zile, sa ai servicii, infrastructura si atractii. Eu trimit grupuri si pana in Sighisoara sau pe Transfagarasan. Este si motivul pentru care pe Valea Prahovei ai turism doar in weekend, vin doar romani. Nu este un lucru rau, dar este insuficient.
Bookingul a inceput sa schimbe putin lucrurile, dar daca Statul Roman prin ANT si administratiile locale, nu face nimic cu banii din taxe, nu se va intampla nimic.
Referitor la mancare: nu ai avizele luate pe bune, nu te bagi. Nu ai cursuri de igiena curatenie si igiena in alimentatie (sunt obligatorii), nu te bagi. Surprinzator, cand am fost eu la cursuri, jumatate din tantiile care lucrau in alimentatie si venisera acolo nu intelegeau de ce trebuie sa iti tai unghiile si sa pui manausi de unica folosinta cand aranjezi un platou cu mancare rece.
Daca as fi sa concluzionez, situatia este cum este pentru ca ne lipseste educatia, fie ea financiara sau de alt fel. Si pentru ca romanul e bun la toate, dar nu face nimic bine si se tine numai de carpeli.
p.s.:initial am vrut sa nu scriu despre hartzogaraie si birocratie, dar nu am cum. Eu de luni pana joi fac hartii, Niruri, bonuri de consum, deplasari etc. Si cand am cate-o zi la ANAF, imi iau mancare de acasa si stiu din start ca am o zi de stat la cozi.
@ Catalin
Mai intai trebuie sa-ti marturisesc ca explicatiile tale m-au cucerit si pe mine. Si pentru ca vin de la o persoana avizata, dar mai mult pentru ca vin sa contrazica ideea retetei de succes garantat. Nu doresc sa te contrazic catusi de putin, pot insa sa-ti confirm dupa o oarecare experienta intr-o statiune montana de top din Europa urmatoarele:
Toti proprietarii de hoteluri, de pensiuni sau de restaurante sunt implicati direct in procesul de servire al clientilor. In cazul hotelurilor cu 30+ camere foarte rar preiau doar receptia, la 10 – 20 de camere sigur o sa-i vezi insa servind si la mese sau la bar. Asa sunt invatati de mici si apoi vrand-nevrand asta-i viata lor, din asta traiesc. Oricum, nimeni nu-si permita sa treaca doar „in vizita” pe la prorietatile sale, sa se pretinda „eminenta cenusie” indispensabila bunului mers al afacerii si atat sau sa vada (catusi de putin !) o injosire in a presta si munca bruta. O mica paranteza: toti cei care au avut angajati directori sau au inchiriat altora mai tarziu sau mai dreveme fie au intrat in faliment, fie au vandut. Poate fi coincidenta, poate nu.
Personalul e intotdeauna subnumeric sarcinilor repartizate. Da, am vazut si femei de serviciu, cameriste de fapt, in a caror atributii intra bufetul de mic dejun si care, dupa caz, mai ajutau si la servirea pranzului. Nu-ti trebuie nici o calificare pentru asa ceva. In schimb, pentru a contrabalansa efortul solicitat, daca ea venea la 07.00, la 16.00 (cel tarziu !) rupea poarta. Ideea de reciprocitate conteaza enorm ! Nimeni nu-si face sperante ca-i poti repartiza cuiva cat mai multe obligatii si 12 ore/zi, fara ca acel cineva sa nu-si bage intr-un final picioarele in ea de treaba. Sau … angajeaza straini dispusi s-o faca ! La noi insa cred ca-i mai mult vorba de ambitie decat de necesitate.
Cum se face ca-n ciuda unui personal subnumeric clientii nu se plang de timpii indelungati de asteptare ? Pentru ca nimeni nu se misca lent (ar fi si culmea!) si nimeni nu se-ntinde la conversatii cand sala e aglomerata. Lasa, ca ai timp cand ridici farfuriile sau cand aduci nota de plata sa-ntrebi daca le-a priit, sa zambesti frumos s.a.m.d. Iar lumea cand vede ca depui eforturi pentru a o servi e mai iertatoare. Aici as mai adauga ceva: exista, bineinteles, genul rusilor, ucrainienilor, englezilor, polonezilor insistenti care nu-i intereseaza aspectul si vor sa fie ei primii serviti in orice imprejurari, fapt pentru care trimit pe cel mai slab dintre ei sa tracaseze ospatarii cu „da’ nu mai veniti odata ?”, „asa ati zis si acum 5 min. !” s.a.m.d. Spre surprinderea multora, dat fiind si faptul ca multi proprietari servesc si la mese, angajatii neavand puterea asta, raspunsul primit e: „La noi se asteapta cuviincios, daca nu va convine, mergeti in alta parte !”. Dar acestea sunt exceptii, momente rare, ceva mai tensionate, si nimeni nu-si aroga din principiu o atitudine sfidatoare datorita lor.
As putea lungi la nesfarsit postarea cu astfel de bagatele, pe care lumea din domeniu le cunoaste oricum, v-as plictisi inutil, daca n-am reusit deja, iar ideea pe care am vrut s-o transmit e numai una: cand e afacerea ta, daca dai gres banca iti ia casa, sau fie si numai daca optiunea de a redeveni angajat ti se pare infricosatoare, nu-ti mai arde de mertzan ultimu’ model langa saormerie si nici de lamentari pe seama personalului. Ca nu te ajuta la nimic !
Domne, da’ niste delivery nu s-a inventat pe valea aia ?
Nu ai vazut cum se circula pe Valea Prahovei? O sa iti vina o pizza in 3 ore..
de fapt astea-s simpotmele, nu cauzele.
exact ce ziceam si la postul tau cu venetia.
au venit atat de multi turisti incat oamenii au renuntat la ce se pricepeau sa faca (unii agricutura, altii cresteau animale, unii lucrau la fabrica de hartie etc.), pentru a dezvolta o pensiune sau o carciuma.
acum, cred ca 90% din locurile de munca de pe Valea Prahovei sunt conexe turismului. practic o intreaga zona e mono-industriala.
te inseli, din pacate. Daca ar fi asa, ai putea gasi oameni pe care sa ii pregatesti. Pe Valea Prahovei majoritatea lucreaza zilieri. Ai cateva fabricute la Busteni, Borsec si Ducati, Penny Market, Lidl si Mega, si administratia locala. Restul la mica ciupeala sau taiat lemne ilegal.
În principiu trebuie să suferi de retard cronic sa te duci pe Valea Prahovei…Te duci ca sa stai trei ore dupa aia in trafic la întoarcerea în Bucuresti. Alternativa este in sud la vecinii noștri tă..tă…O oră jumate/două și esti în Veliko. Servicii net superioare, preturi ok si se circula mai mult decât decent
o ora jumate – doua doar ca sa traversezi podul