Turism de tipul “doar la localuri cu review-uri bune”

Am văzut asta de câteva ori în ultima vacanță și pentru că suntem acolo, voiam să o subliniez. Nu-mi pasă de reviews.

Nu m-am uitat decât foarte rar pe ele, de obicei la hoteluri de care nu eram convins de poze și/sau zonă. Am găsit adresa, am pus street view pe acolo, mi se pare ceva în neregulă, dau pe reviews.

Moment prielnic să reamintesc publicului cititor că am lăsat un review pe booking la un hotel în care avertizam că în zonă e plin de drogați, nu mi l-au aprobat nici după ce l-am rescris. Că …aia e.

Dar nu stau niciodată să mă uit la ce stele are un restaurant. Știu că nu se mănâncă în alea fix de lângă obiectivele turistice, ci e necesar să mai faci 2-3 pași și ai ajuns la localuri decente. Folosești lentila HD de la natură, te uit dacă sunt oameni înăuntru, aia e.

Am fost la un moment dat în concediu cu cineva care era disperat după reviews. Nu se uita așa, informativ, nu, citea 2-3-5 reviews la fiecare restaurant înainte de a decide. Noi intram în primul restaurant găsit, ei le căutau pe alea bune, ia autobuzul, mergi pe jos, vezi poze, 2-3 ore de agitație ca să mănânce la fel de bine ca peste tot.

Mai ales în Europa, unde mâncarea e bună peste tot.

 

ziua5-154

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

121 comentarii

  1. Cel putin in strainatate, intotdeauna am cautat localurile populate de localnici, mi se pare cel mai bun indicator de calitate si pret.

    Comentariu apreciat.16430
    • Tu si jumatate de planeta de turisti. Toti se duc acolo unde mananca localnicii, nu se incurca cu fraierii cu rucsac in spate

      Comentariu apreciat.16326
    • Saracii localnici s-au apucat sa gateasca acasa ca nu mai au loc la restaurante de turistii romani.

      Comentariu apreciat.1092
    • 2016, Napoli, str sau blv Vittorio Emanuelle, merg spre mare și dau de ceva restaurant mic napoletan, noi singurii turiști de acolo, mâncare bună
      2023 același loc, acum există o sală special pentru turiști, prețuri etc pentru turiști

      Comentariu apreciat.735
    • Sunt bune si recenziile dar depinde cum le interpretezi si foarte important depinde ce cauti dpdv al cerintelor/pretentiilor.
      Vrei doar sa bagi ceva in gura? Exista “patiserii” cam peste tot in Europa si “shop & go” uri.
      Vrei eleganta, stil, opulenta, fine dining? Faci research temeinic inainte si rezervare (da, trebuie sa citesti recenzii aici pentru ca sunt tepe peste tot)
      Vrei “decat” sa mananci? Atunci merge oriunde e aglomerat sau fast food.
      Vrei la buget si gustos? Atunci cauti localurile pentru “bastinasi” care pot fi si down town dar si in zonele mai putin turistice.
      Vrei doar sa arzi gazul la o terasuca? Te asezi la orice masuta, bagi o bere si o aluna si privesti in zare linistit indiferent ca Berea e 3 sau 5 sau 7 euro (nu saracesti in cocnediu daca stai intr o dimineata la o bere de 7 euro).
      Oricum ai da-o, parerea mea este ca un minim de cercetare tot ar trebui facut inainte de plecare dar si la fata locului. Sigur sa nu stai tot concediu sa calculezi insa e important pentru buget si “orientare” sa cunosti cam care este media preturilor prin restaurante, supermarketuri, tearase, transport etc. Si da, ia mereu in calcul ca poti sa iei teapa si la review de 5 stele asa cum poti sa ramai placut inpresionat de un local cu o singura stea.
      Important este sa nu ti faci un scop in a cauta numai mocangeli delicioase sau in a cauta nod in papura pentru orice.
      Cu cat mai informat cu atat mai safe la buzunar si stomac!

      Comentariu apreciat.655
    • @Jerome, dacă faci asta în străinătate, de ce n-o faci și în România? Poți să dai exemple de restaurante frecventate doar de localnici unde ai duce un turist în București (sau în orașul din care ești tu)? Eu nu cred că mai există astfel de locuri, odată cu penetrarea internetului și a review-urilor, acele „localuri populate de localnici” pur și simplu devin populate de „localnici și turiști”.

      Comentariu apreciat.334
    • @Ciuby
      In Romania, mai ales in Bucuresti, daca vrei un fast food bun si ieftin, te opresti unde vezi parcate multe taxiuri si macar o masina de politie :))

      Comentariu apreciat.786
    • Ciuby, exista si d-astea, dar mai putine ca in vest, pentru ca in romania singura situatie in care localnicii merg la restaurant sa manance (si nu sa „se iasa la restaurant”) e eventual corporatistii care au pauza de masa de pe plantatie. In rest, nu stiu prea multi pensionari de exemplu sa iasa la restaurant in mod regulat.

      Comentariu apreciat.361
    • Nu maninci niciodata la bulivar, ci o strada sau doua mai la dos.

      74
    • Pidosnicule! :)

      82
    • @Ciuby, dacă selectezi „nu in centrul vechi” sau foarte central – Unirii, Victoriei, zona Casei Poporului, deja ai rezolvat cea mai mare parte a problemei.

      25
    • in principiu asa fac si eu. cand sunt singur. cu nevasta-mea nu merge. e obsedata de Greviews. face poze la orice cacat si comenteaza. are deja peste 10 mil views la reviewuri si are cateva poze care au depasit 1 mil. PLM, rezultatul acestei specialiste e ca ma duce sa mananc tot felul de cacaturi. nu sunt eu specialist in mancare dar pot sa zic doar uitandu-ma ca niste paste sunt prea moi, si ma cac in el de restaurant italienesc! Mai lasam si eu review-uri, dar doar cand experienta era super nasoala- de exemplu am fost intr-un restaurant in Belgia unde ne-au dat afara din cauza ca nu comandasem toti un fel principal – eu cerusem cel mai scump fel principal (cal, don’t ask) si vin, si nevasta doar o bere si ceva chipsuri pentru copil (4 ani). nu ne-am potrivit pe profilul restaurantului… anyway, concluzia e ca folosesc si review-urile, depinde ce cauti si cum le citesti. EU ma uit dor la alea proaste si sa vad daca sunt consistente si nu doar despre lipsa lavandei din baie, cum mentiona cineva pe aici.

      108
  2. Nu doar… insa daca vrei un loc safe unde sa fie mancare sau servicii ok e cam greu sa gasesti de capul tau.

    Eu deobicei folosesc google maps si ma intereseaza si numarul de review-uri.

    Daca merg intr-un local care e nou sau nu are review-uri imi asum… dar deobicei cand vreau sa mananc ca sunt lihnit…

    Comentariu apreciat.8810
  3. Ai avut tu noroc doar ca ai mers la ghici. Ca dacă te ardeai de vreo 2-3 ori, nu mai alegeai fără reviews.

    Comentariu apreciat.2835
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2278
    • Nu e chiar asa. M-am ars urat de tot intr-o piata din Napoli unde ne-am oprit sa mancam. Erau doua localuri unul langa altul, am vrut initial sa mergem la al doilea dar in timp ce ne apropiam de el am fost racolati de un angajat al primului local. Mancarea a fost super naspa si dupa ce-am fost serviti am deschis maps-ul sa vedem review-urile. Avea 2 si ceva in timp ce localul de langa el avea peste 4.
      Inteleg ca nu tot timpul review-urile pot fi relevante (in special acolo unde notele sunt mari), pe de alta parte daca te poti feri de localuri cu medii de 2 si 3 poate ar fi mai bine s-o faci.

      Comentariu apreciat.1171
    • Cand te-au racolat de pe strada trebuia sa iti dai seama ca asta este un red flag.

      Comentariu apreciat.6514
    • Cind mă „impiedic” de agățători din acestia le spun sa-mi arate unde, ca vin putin mai tirziu dupa ce mai dau o tura prin preajma. Evident ca evit locul respectiv…

      95
  5. Folosesc informativ , problema la reviews e că în ultimul timp , cel puțin Gmpas face asta, sunt împlinise în față cele mai super , extra , fantastice. Logic, problema e că mereu sunt vechi de peste 4 ani. Iar de la pandemie încoace sau schimbat foarte multe (oamenii au plecat, au venit alții care câteodată sunt luați doar pentru ca nu se găsește forța de muncă);

    Așa ca filtrați băieții mei, filtrați :
    newest+1 star reviews+time line+ochiometru = poate nu pui de Food poisioning

    Comentariu apreciat.516
  6. filtrul tau natural e bun. dar niciodata nu vei manca „la fel” in primul restuarant in care ai intrat ca intr-o locatie pentru care ai facut putin research.
    dar asta conteaza doar daca te pasioneaza si vrei ceva mai mult decat sa umpli stomacul. (sti cum e cu pasiunile omului.. ca la masini te mai caci in ele :)

    Comentariu apreciat.5917
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 7139
  7. folosesc des reviews. Doar in Turcia mi am luat teapa la un local. Mi am dat seama ca e ceva neinregula. Mancarea medie, preturi mari. Insa omul stia sa te faca sa te simti bine (pe mine nu), avea vrajeala la greu. In rest, ma uit cu ceva ttimp inainte intr o zona in care calatoresc. Partea proasta, ca tb sa citesti destul de mult ca ca fi sigur

    Indecis. Tu ce zici?289
  8. Cand mananci afara, daca vrei sa ai o experienta misto faci o rezervare. E foarte putin probabil sa gasesti loc intrun restaurant ok la ora 19:00 cand se deschid toate. Tu probabil mananci in ‘pizzerii’ ceea ce nu e rau, dar e departe de o experienta placuta

    Indecis. Tu ce zici?4134
    • stii ca „afara” nu is numa tarile latine unde se deschid restaurantele la 1900?

      74
    • ailaltii nu prea au restaurante mishto. E atat de simplu sa iti faci din timp o rezervare la un restaurant mention Michelin si sa platesti cat ai plati la un restaurant normal( poate 10% in plus) Dar iti trebuie putina organizare dincolo de a cauta unde manana ‘localnicii’

      34
  9. Orice produs sau serviciu: daca nu urmareste reviews e prost
    Restaurante: daca nu urmareste reviews e destept

    Daca tu zici…

    Comentariu apreciat.1554
    • ca la revolut: daca nu a patit el, nu se intampla, sigur care au mai patit sunt prosti.
      bine, el vorbea de cei obsedati de reviewuri

      71
  10. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 841
    • Dar de ce nu cauti si la noi localurile mici, alea unde mananca localnicii?

      Comentariu apreciat.645
    • Nu prea sunt, in Iasi le cam stiu, nu am nevoie de indrumare. In alte orase nu prea am vazut localuri mici unde sa manance localnicii, de alea de tip Italia unde e business mic de familie de zeci de ani.

      Indecis. Tu ce zici?2120
    • ca nu prea exista.

      Un local care are sub 3 ani ala nu e local de localnici e doar un hype. trebuie sa treci cateva sezoane cu bune si rele ca sa spui ca un local are clienti fideli si rulaj.

      mie mi-a placut in Arad cocosul de Aur, nu stiu daca mai functioneaza.

      ala e genul meu de loc unde mergi ca sa mananci si sa pleci unde ai treaba.

      196
    • @mihai Cocosul de Aur din Arad e bine-mersi, funcționează la nivelul de dinainte de pandemie, este localul unde la meniul zilei găsești la mese alăturate muncitori în construcții și oameni de afaceri cu treabă. Și cremeşul lor e cel mai bun din lume.

      Indecis. Tu ce zici?273
    • În Brașov mai era Brasovia în centru, nu știu dacă mai este că pe pagina de facebook nu au mai scris de ani de zile. În 2021 am mâncat iar la ei.

      14
    • @Arad, Cocosul este egal cu ce ofera concurenta la 26+ ron meniul simplu (fara ambalare), diferenta o face servirea atent supravegheata de patron, stilul fulger (cred ca m reusit 10min cu comanda, mancat si la plata), si ambianta de restaurant. Ca alternative, la aceeasi bani primesti aceeasi calitate de la Tirol Bistro in Gradiste, la Tosa in Pecica (la astia chiar merita incercat daca va plac mancarurile cu influente unguresti), si (insert name, ca l-am uitat ) din Zadareni.

      Rog sugestii pt Timisoara, acolo nu stiu decat mainstream.

      121
  11. „…hotel în care avertizam că în zonă e plin de drogați,”
    Cu siguranta au fost si alti influenceri pe acolo ai nu s-au plans de asta. Ba din contra, s-au bucurat ca au putut sustine economia de acolo cumparand de la localnici.

    Comentariu apreciat.642
  12. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1647
    • Ai dubi?*

      Indecis. Tu ce zici?249
    • @Bogumil
      fara suparare, dar nu te incadrezi in cei care pot aprecia mancarea de la restaurant.
      Snitel si ceafa poti face si acasa.
      Gustul pentru mancare si vin se cultiva in timp
      Dupa aia poti incepe sa apreciezi si sa poti face comparatii.

      Indecis. Tu ce zici?3529
    • Are dreptate dny…nu poti sa te apuci de mancat asa, brusc.

      Trebuie sa mananci ani de zile inainte, de preferat de la o varsta cat mai frageda…..

      Comentariu apreciat.714
    • @Habarnam
      Ai fost ironic pe nedrept.
      „nu poti sa te apuci de mancat asa, brusc.”

      Nu e vorba de asta, dar daca nu testezi nu prea ai cum sa ti formezi un gust, sa simti un pic calitatea ingredientelor, sa apreciezi cum e gatit un preparat.
      Si o spun din experienta, intre 25 si 35 mancam in oras doar cand imi era foame si nu apucasem sa mananc acasa.
      Cu timpul avand in cercul de prieteni niste oameni care se pricepeau, testand si avand si ceva explicatii am inceput sa simt altfel gustul mancarii si chiar anumite arome din ele care pana atunci imi erau necunoscute.

      Indecis. Tu ce zici?2128
    • @Bogumil – cred ca esti un exponent oarecum relevant pentru clasa de mijloc din Romania.
      Am copiii la o scoala privata ceea ce inseamna ca parintii de acolo castiga peste medie sau mult peste medie. Deci iesirile la restaurant cu copiii sunt (ar trebui sa fie) frecvente in familiile respective.
      Mi-a fost realmente greu de inteles cum sa mergi in excursie cu clasa (a 8a nu scoala primara) si o buna parte din copii sa comande doar cartofi prajiti (si mare parte au comandat snitel+cartofi prajiti sau paste sau pizza) intr-unul din restaurantele bune din Mamaia (Blue Aqua).
      Am vazut cam acelasi lucru si la copiii mai mari cu care am fost pe la olimpiade (deci inclusiv cu o parte dintre parinti) – la Oradea au preferat sa mearga sa manace la Mesopotamia (eu cu copilul ne-am bagat picioarele si am cautat un restaurant bun in zona).
      Dupa comentariul tau incep sa inteleg – e realmente o problema de educatie : copilul trebuie lasat/indemnat sa testeze diverse mancaruri (cu riscurile aferente – pana la urma daca nu iti place mancarea o poti refuza sau poti comanda altceva sau poti manca de la parinti – o masa la restaurant nu e o situatie care te condamna la foame pentru urmatoarea luna).

      Indecis. Tu ce zici?1323
    • @Bogumil
      „1. Adesea alea la 2-3 pasi mai departe de obiectivele turistice, arata naspa, pentru ca ce sa vezi… nu au avut bani.”

      Ca idee in Italia am mancat la o bomba unde chelnerii (tip si tipa) erau tatuati si cu cercei in nas, cu vibe clar de fosti puscariasi iar decorul era de birt satesc de pe la noi.
      A fost cea mai ieftina masa in vacanta aia -100 de euro pentru 4 persoane incluzand desert si vinul casei (undeva spre 1l de vin pentru 2 adulti :D ). Dar a fost si una din cele mai bune.

      1413
    • „Trebuie sa mananci ani de zile inainte, de preferat de la o varsta cat mai frageda…”
      O fi fost o rautate gratuita, dar gluma a fost buna :)

      Comentariu apreciat.320
    • @marius
      Daca tu reusesti sa ii convingi pe copii mei, carora nu le lipseste nimic (nu doar culinar) sa comande altceva decat ce vor ei (si vor kkturi, adica pizza, paste, burger, snitel) eu iti dau un premiu.
      Ma rog de ei sa incerce si altceva, dar nu am cu cine.
      Stiu ca nu e sanatos, dar nu mananca decat ce vor.
      La scoala privata, initial aveau un nutritionist care facea niste fonfeluri de arucbau astia peste 50% din mancare!
      Dupa cativa ani a iesit scandal, ca platim degeaba si copiii vin hamesiti acasa.
      Acum a devenit mai masticabil meniul, cu chestii foarte usor de preparat.
      Toata lumea e fericita, mai putin nutritionistul.

      Nu are deloc a face cu banii!

      118
    • Bre, nu era in intentia mea sa fiu rau, am sarit doar ca era ridicata la fileu:)

      Insa intr-adevar consider ca „mancarea buna” si „gusturile dobandite” se cam bat cap in cap. O mancare buna ar trebui sa-ti placa indiferent de „cultura”, ca omului pesterii muzica clasica.

      Daca necesita antrenamentul papilelor si explicatii atunci e „o experienta culinara” si nu tuturor le creste experimentatul buna dispozitie, uneori chiar din contra.

      Ca barbar care isi poate duce viata linistit mancand piept de pui cu salata zi de zi am fost tarat la destule bombe cu „tasting menus” si pretentii ca sa stiu ca nu voi aprecia niciodata unele feluri de „haute cuisine” indiferent de cate adjective se strecoara in farfurie si-n nota de plata.
      Ah, ca un arici de mare poate sa fie mai proaspat si mai bine gatit ca altul…sa fie sanatos, dar „mancare buna” nu e.

      Un alt bun exemplu mi se pare bucataria japoneza, care-i prin excelenta un exercitiu de facut din rahat bici mai degraba decat „viata mea dupa mancatul de alge cu peste putred n-a mai fost la fel, mai vreau trei portii.

      Asa ca o sa merg cuminte la orice adunatura de „foodies” ca asa sade bine si vreau pace in casa, dar daca vreau sa „mananc bine” ma iau dupa turma aia de hamesiti veniti de la munca:)

      123
    • Mie mi se pare că educația gurmandă, ca toate educațiile, începe acasă.
      Gătești acasă chestii, încerci rețete, arome, gusturi, cărnuri. Te ții de rețete, nu aduci totul la același numitor comun românesc: sare, piper, mărar, pătrunjel, poate cimbru.

      Faci și mănânci tu, adultul, încă de când copilul e pe terciuri de bebeluș și mănânci de față cu copilul, spui ce e, comentezi, îl lași să guste (dacă e ok pt un copil mic).

      Nu te poți aștepta de la un copil să încerce altceva decât șnițel cu cartofi prăjiți/piure/pizza, dacă tu acasă faci 3-5 chestii și tu însuți, la crâșmă, comanzi friptură cu cartofi și maximul de aroganță e ciorba de burtă.

      144
    • mie imi vine sa rad la faza cu „mananca doar ce vor ei”. pai zic ca o noapte in compania copiiilor din africa i-ar lecui repejor.

      64
    • Sau o tabără la munte.
      Veneau părinții (de obicei mami): „domn profesor, să vă uitați dacă mănâncă ceva, că e mofturos/mofturoasă”.
      Domn profesor avea grijă de copiii altora ca d-ai lui, așa că urmărea: mofturosul/mofturoasa doar farfuria și tacâmurile nu le mânca. :)

      Sau armata.
      Taică-meu susține că acolo a învățat să nu refuze absolut niciodată ceva de mâncare. :)

      93
    • Eu am mancat cat sa supraviețuiesc până am ajuns pe banii mei. Pur si simplu nu îmi plăcea să mănânc. Incet încet, m-am transformat într-o gurmandă.

      Mâncarea bună e o mâncare bine gătită, cu ingrediente de calitate, cu textura potrivită, asezonată cum trebuie. Mănânc cu aceeași plăcere și mici, și fasole cu ciolan, și stridii, si carcatiță și orice dish dintr-un meniu de degustare într-un restaurant cu stele Michelin. Mâncarea bună nu este despre cât de simplu au fițos este un preparat, ci despre calitatea ingredientelor și cum e gătită.

      Localurile proaste sunt cele unde nu exista respect pentru materia primă. Până la client e cale lungă.

      114
  13. Nu mănânc la restaurante (nici în străinătate) dar îmi place să citesc review-uri…

    Comentariu apreciat.429
  14. Eu am intrat doar sa zic ca berea aia e buna. Ca n-a zis nimeni pan-acu.

    Comentariu apreciat.415
  15. Judecand dupa ce zice targu noroc ca sunt atatea localuri mici de localnici pe unde umblati voi sa incapa toti turistii plus localnicii orginali.

    In rest observatii arbitrare:
    Intru unde e lume – mk. In multe tari localnicii au complet alte obiceiuri de masa fata de noi, mai ales in tarile mediteraneene. Ce pare pt tine o pustiitura poate e cea mai buna tarverna din oras si lumea incepe sa se stranga pe la 7.00 pm. Mergi unde e plin la 14.00 si e local de turisti.

    Nu mananc langa obiective turistice/ in centru – iar arbitrar. Noroc ca in brasov cea mai buna mancatorie daca nu te tenta tocanita/saramaua/bulzu era fix in centru (dei frati, nu stiu ce mai fac recent).

    In europa se manca bine peste tot: absolut gresit, in europa ai sanse mai mici sa faci alergarea cracanata pana la hotel, dar absolut se poate manca infect. Poate sunt cateva exceptii gen Italia unde trebuie sa cauti insistent un loc cu mancare proasta, altfel peste tot ai localuri facute de neveste de smecherasi/ beizadele/ neinspirati.

    si ultima: nu citesc reviews.

    Ok man, you do you. Nu exista un argument logic sa nu faci asta, dar daca tu nu esti pretentios, foarte bine. Piept de pui si snitel cu cartofi prajiti for days.

    Comentariu apreciat.755
    • „In europa se manca bine peste tot” – aici trebuie sa fiu de acord cu tine.
      Am fost in Stockholm si mancarea lor nationala la restaurante cotate bine sau foarte bine prin centru e Ikea style: chiftelute/friptura de vita/elan/ren cu piure si dulceata de merisoare.
      Dupa 3 zile de mancat local mi-am bagat picioarele si m-am dus sa mananc la coreeeni, japonezi si altii (inclusiv la un restaurant vegan surprinzator de bun).

      163
    • adevaru e ca mananci ren toata ziua in Bucuresti si te-ai saturat :)
      dar da, aia e mancarea lor. Friptura cu garnitura (neaparat cartof based) si sos

      „se mananca bine” nu insemana ca se mananca bine mancarea traditionala a tarii. Ci ca gasesti unde se mananca bine. Si, in Stocolm in marea majoritate a locurilor se mananca ok si mai sus de ok. Scump, dar ok

      23
    • Marius, si te-ai dus in Japonia sau Coreea, sau tot in plm in Suedia erai? Ca asta era idea, nu trebuie neaparat sa mananci mancarea locala traditionala, dar diferenta fata de Romania e ca in Europa nu prea gasesti restaurant care nici burgeri nu stie sa faca pentru ca e prea scump sa angajeze bucatari si gateste femeia „de servici”.

      26
    • ce zice turistul suedez ajuns in mijlocul bucurestiului: 3 4 ciorbe, 3 4 fripturi, 3 4 garnituri. si aici includem si sfintele mizerii romanesti ciorba de burta, bulz, mici.

      gastronomie nenicule.

      210
    • @Radu – tot Suedia.

      @animaloo – Ideea e ca atunci cand merg intr-o tara incerc sa mananc mancare locala.
      Nu merg in Spania la MCD sau KFC (ma rog nu merg nicaieri la MCD decat daca e singura buda din zona).
      In Japonia si Coreea nu m-am dus la restaurante cu specific european, samd.

      Doar ca sunt zone gen tarile nordice/UK unde mancarea locala nu e chiar o delicatesa ci e pe modul survival – bagi in tine ceva ca sa apuci si ziua de maine.
      Spre deosebire de mediterana sau Asia unde e festival de gusturi si arome pentru ca au avut la dispozitie o gramada de legume si ierburi aromatice.

      10
  16. Nu merită niciodată riscul necitirii recenziilor vs. toxiinfecție.

    Comentariu apreciat.551
  17. Depinde ce cauți. Pentru mine, componenta culinară este la fel de importantă ca si destinația în sine. Dar multe din viața mea se învârt în jurul mâncării, deci eu caut review-uri, le citesc pe cele mai recente, ma uit la pozele cu mâncare. Nu iau autobuzul sau uberul sa merg sa mănânc, dar ma cazez mereu in zone in care sunt multe restaurante.

    Si da, las și eu review-uri cu detalii despre anumite preparate, atmosfera, servire (ca tot se întreba cineva dacă noi ăștiade citim review-uri lasăm la rândul nostru). Las review-uri slabe doar atunci cand ceva realmente ma face sa imi para rău ca am cheltuit banii acolo. Dar se întâmplă f rar deoarece…citesc review-uri inainte.

    Comentariu apreciat.342
  18. La restaurante criteriile mele sunt să nu fie în zone foarte pline de turiști, să aibă clienți și prețuri decente. În multe locuri prețurile sunt afișate afară deci te poți orienta. Ajută și personalul de la recepția hotelului, de exemplu în Veneția ne-au recomandat un restaurant foarte bun cu prețurile cam la jumătate față de restul din zona turistică.
    La hoteluri mă orientez după zonă și notă, nu citesc reviews foarte des. Când mi se par exagerat de scumpe, de regulă găsesc variante aparthotel la preț ok, inclusiv în România.

    94
    • Eu sunt curios care e zona „neturistica” din venetia. Asta cu nu mancam in piata prinicipala si mancam pe prima straduta din spate e asa sa te minti singur. Daca vizitezi un oras mare, stai in centru, te plimbi prin centru deci o sa mananci la restaurante turistice, indiferent ce imagine iti lasa ele de fapt.

      103
    • criteriile mele sunt sa fie mancarea exceptionala ata la calitate cat si la varietate, sa fie ieftin, servirea sa fie ireprosabila, sa nu fie in centru, sa fie aproape de cazare (care trebuie sa fie in centru), sa aiba reviewuri multe, numai cu nota maxima, sa manance exclusiv localnici acolo.

      64
    • @Boris Noi am stat în Cannaregio iar restaurantul recomandat de cei de la hotel era cam la jumătatea distanței hotel-San Marco. Am fost vara, centrul era sufocat de turiști, nici nu mi-am pus problema să stăm în centru.
      Am mâncat și la Due Fratelli la preț dublu și aceeași calitate.

      21
  19. Daca vrei doar sa mananci, e ok, merge binisor si teoria ta. Dar daca nu vrei doar pizza sau paste te cam ajuta review-urile, cel putin in afara.

    122
  20. Asta cu „mananc unde mananca localnicii” e noul „mananc unde mananca soferii de tir”? Voi mergeti in vacanta si urmariti localnicii pe drum cu speranta ca se duc la un restaurant? Nu-i mai simplu sa te uiti la recenzii de la alti turisti sau/si localnici?

    La restaurant poate nu conteaza atat de mult recenziile decat cele recente ca se mai schimba patronul, bucatarul, shaormarul care se scarpina la qoae, se schimba furnizorii etc. Dar la un hotel mi se pare necesar sa urmaresti reviewurile dar si mai important sa filtrezi ce e important pentru tine din ele.

    Comentariu apreciat.404
    • Ma uit la recenzii/note daca caut pe maps restaurante pentru ca vreau sa mananc ceva anume, altfel nu prea. Oricum, gluma cu nu mancam unde sunt turistii e doar o gluma. Orasele mari au zona turistica de >10 de km2, si nu cred ca ia nimeni metroul din zona 1 pana in zona 3,4 ca sa manance si apoi se intoarce in centru. Ca nu-i ca la ei in sat, strada centrala si atat.

      101
  21. E asa si nu e. Trebuie sa mai si citesti recenziile alea. Ca poate unul a dat 5 stele ca ii placea culoarea fetei de masa sau altul a dat 1 stea ca nu avea sapun de levantica la baie.
    Nu stau sa caut recenzii la absolut orice loc in care merg insa incerc sa o fac de cate ori pot. Si merg si le citesc direct pe cele negative, ca alea sunt relevante. Si mereu incep cu Google maps. Alea de pe booking sunt caca in general (vezi fix exemplul dat de tine).
    In vara, in drum spre casa din Grecia, ne-am oprit la Arbanassi in Bulgaria sa mancam ceva si sa ne dezmortim. Copiii miorlaiti, noi cu creierii de la miorlaiala lor, ne-am asezat unde am gasit prima data.
    Am comandat, au venit pe rand, am cerut nota. Mi s-a parut usor cam mare dar erau in bulgara, noi obositi, am zis ca fuck it, atat au fost, aia e. I-am mai lasat si un bacsis generos ca asa sunt eu fata buna (a se citi proasta). Mancarea a fost ok, nici prea, nici foarte.
    Si nu intra fata buna seara, relaxata, de acasa si cauta restaurantul? Nu vede fata 1-2 stele, nici nu mai stiu cate avea, si toti ziceau ca sunt aia jepcari, ca te fura la nota pe fata, grosolan?
    Aia e, cand esti prost, esti. Patesti.

    203
  22. Daca esti de unul singur, poti sa mergi si la inspiratie.
    Daca esti cu familia, consider ca este o prostie sa nu verifici unde te cazezi sau unde mananci. Nu ca sa cauti locul perfect, ci ca sa eviti tepele.

    Comentariu apreciat.300
  23. Citesc review-urile inainte de a merge sa mananc la restaurant, atunci cand sunt in concediu. Scriu review-uri si atunci cand experienta fost pozitiva (nu doar cand lucrurile au fost nasoale. De ce sa nu afle si altii de un hotel/restaurant/magazin care este ok?

    140
  24. Of, mare pricină de dispută!

    Da, dacă ai timp si chef, poate nu strică să te uiti pe niste recenzii, să faci o alegere in cunoștință de detalii.

    Dar să faci o obsesie din asta? Să nu iei o cafea dacă n-ai citit patruj’ de lădături extaziate despre berăria aia?

    91
  25. Cand e vorba de mancare, mereu citesc recenzii inainte. Daca merg 2-3 zile intr-un city break chiar nu am chef de certat cu ospatari/mancat prost.

    Plus ca sistemul de recenzii e foarte sanatos. Cei cu restaurante bune atrag mai multi clienti, cei care vand rahat ori repara ce nu e bine, ori tepuiesc clienti care nu au citit review-uri.

    181
  26. Opinie nepopulara, dar cumva review-ul ar trebui sa reflecte calitatatea serviciului, nu zona unde se afla. Pentru zona cred ca e in interesul nostru sa ne interesam inainte unde se alfa hotelul unde vrem sa ne cazam.

    E la fel ca review-urile de pe emag. Este un produs exceptional, dar in loc de 5 stele din 5, are 4.7 pentru ca sunt cativa care au dat o stea pentru ca produsul a venit cu intarziere, a venit deteriorat sau nu are culoarea pe care au vrut-o.
    Dude, eu vreau review la produs, nu la firma de curierat.

    Comentariu apreciat.420
    • Strict pentru cazari e ok si ceva info de zona unde se alfa.
      Ok, e datoria fiecaruia, dar nu vad cum ai putea afla aceste info din alta parte.
      Un exemplu, o cazare aroape de Termini in Roma, review-uri bune, straduta curata , magazine , restaurante, dar pana sa ajungi acolo treci pe langa vreo 2 stradute destul de dubioase seara

      11
    • Romanii nu stiu sa lase sau sa primeasca feedback, asta referitor la ce zici de emag.

      Important e sa afli din reviewuri ce te intereseaza pe tine, de ex am fost intr-un hotel foarte ok dar la care multi se plangeau ca nu este TV in camera, pentru mine a fost ideal. Dar acum evit un hotel foarte ok pe hartie dar la care multi se plang ca e zgomot de la terasele de langa.

      191
    • @punkreas mai grav sunt unii pe emag care dau reviewuri proaste pentru ca nu s-au obosit sa citeasca descrierea, descrierea in care scria clar ce material e, pt ce ar trebui folosit produsul etc. Nu inteleg unor asemenea specimene de ce li se aproba reviewurile, cred ca sa ii faca de ras, problema e ca iti strica ratingul de seller complet aiurea.

      143
    • @N: aaa da, mi-am adus aminte ce prostie e pe acolo.
      Caz concret: scutece de apa. Multi se plangeau ca le curge pipi pe langa. Dooh, sunt de apa si sunt facute sa tina caca inauntru.
      Caz 2: bile de lana pentru uscatoare. Multi se plangeau ca nu au niciun efect si au scos hainele scamasate. Din masina de spalat :)))))))

      101
  27. Daca am de unde alege ma uit sa aiba multe reviewuri (macar zeci) si dupa dau ordonare cronologica (ultimile review-uri sa apara prima data). daca sunt din ultimile zile / saptamani (si bune, bineinteles) ar trebui sa fie ok.

    82
  28. Parțial de acord*. Studiu făcut pe Brașov: tot ce e sub 4* se închide în maxim 6 luni. Oamenii în general se uită la recenzii dar dacă experiența e mizerabilă nu apuci să scazi foarte mult. Dacă localul are 4.0, 4.1 undeva sunt probleme, fie mâncarea e proastă, fie nu e suficient de bună pentru cât costă.

    Există un restaurant foarte celebru acum din Brașov printre turiști, foarte auto-lăudat de patroni dar când vei ajunge acolo vei constata că mâncarea nu e chiar atât de bună, ci e chiar mediocră. Rating? 4.0. Apoi te uiți la Casa Tudor, 4.6.

    *E de uitat la recenzii dar nu trebuie exagerat cu asta. Te uiți la alea negative, te uiți de când sunt și vezi ce scrie nașpa pe acolo. Din experiența mea în EU sunt multe recenzii negative subiective din cauza unor întâmplări nefericite, am pățit doar de vreo două ori să găsesc „toxinfectie alimentară” pe bandă rulantă și am evitat.

    121
  29. In 95% din cazuri stelele de pe Google reflecta ce e acolo.

    152
  30. Yes, but…
    În marja dintre 4.1 și 5.0 stele nu prea e mare diferență, se mănâncă decent și într-adevăr nu contează. Dar când un restaurant are review-uri sub 4.0, de obicei e o problemă și nu o poți sesiza doar din criteriul „dacă sunt oameni înăuntru”.

    Deci mai degrabă folosesc review-urile ca să evit bombele, nu neapărat ca să găsesc cine știe ce „hidden gem”.

    Plus, sper că știe toată lumea: un restaurant de 4.4 stele cu 200 de review-uri e mai bun decât unul de 5.0 stele cu 2 review-uri, da?

    Comentariu apreciat.283
    • Doua exemple care arata de ce nu este suficient sa te uiti doar la nota:

      1/ era sa luam pe booking o cazare (nota 4+), cand ma uit mai atent pe review-uri => majoritatea notelor de 5 erau doar cu titlu „extraordinar”, „grozav”, „superb”, fara nici un text, multe dintre ele pentru cazari de o noapte; multe din notele mici descriau problemele aparute, multe din ele repetandu-se, si fiind „deal breaker” pt noi.

      2/ review-uri la un mic fast food din Hunedoara – multe note si comentarii OK sau macar OKish, unul din ele nota 1, se plangea ca a facut toxiinfectie alimentara de a zacut 2 zile; cred ca ma plictiseam si nu aveam ce face, ca intru pe nenea cu nota 1, sa vad ce alte review-uri a mai lasat => alt review de nota 1, tot cu toxiinfectie alimentara si un review de nota 5 la alt mic fast food; mi-am zis ca ori este un mare ghinionist or un mare magar :) L-am incercat pe primul, a fost OK (3-4 comenzi in total).

      Verificarea review-urilor cere timp, dar o cazare proasta sau o masa care te deranjeaza la stomac pot sa iti strice tot concediul.

      102
  31. Review-urile sunt foarte importante, dar trebuie sa stii sa le „citesti”. Bun, au dat 5 insi 2 stele, dar ce au scris? Aaa, au scris ca li s-a parut ca bate soarele ciudat pe geam? Well, poti sa nu bagi in seama acel review. Au dat 2 stele pentru ca i-a injurat chelenerul sau li s-au pus produse random pe nota, aia e de luat in seama. Si exemplele pot continua. In plimbarile recente, am inceput sa fiu foarte atent la treaba asta: cate reviews au localurile si cati oameni sunt acolo. Apoi, cateva zile mai tarziu, mai aruncam un ochi ( daca imi aminteam numele restaurantului ). Surpriza, oameni nemultumiti pentru ca s-au intamplat tampenii.

    00
  32. Moment prielnic să reamintesc publicului cititor că am lăsat un review pe booking la un hotel în care avertizam că în zonă e plin de drogați, nu mi l-au aprobat nici după ce l-am rescris. Că …aia e.

    Tii minte articolul ala in care autocorrect-ul a transformat „review” in „requiem”? Evident ca am lasat review pe booking si evident ca a fost refuzat de booking, pentru ca nu se face sa arati ca hotelul e dezastru. Si ma amuza cum senseii in turism imi spuneau superior ca „vai, n-ai citit tu reviewuri”.

    63
  33. O bună oportunitate de a reaminti cititorilor de articolul ăsta:
    https://zoso.ro/ghid-interpretam-scriem-corect-recenzii-horeca/

    10
  34. Te orientezi unde mănâncă localnicii. Tot aud faza asta.
    Studiezi că sunt îmbrăcați mai prost, vorbesc mai mult, se pupă între ei ? Chiar sunt curios cum reușește cineva să facă asta la marele fix. Cum îl banghești că franțuzul e chiar din Paris și nu turist din Grenoble ?
    Poți la fel să citești o recenzie tip top la un restaurant unde nu ai să găsești nimic comestibil pentru tine. Gen mâncare cu specific local. ,, 5 stele. Ciulama extraordinar de bună,,. Doar că e făcută din cozi de rândunică.

    213
    • Paco, ce ai descris tu se numesc „bășini de turist român care a fost în cel puțin 5 citibreicuri”, fii serios. Nu mai există în zilele noastre acele localuri de care știu doar localnicii și care n-au review-uri pe net/nu sunt călcate de turiști.

      124
    • Două criterii relativ simple:
      1. nu au meniu în engleză, ci doar în limba locală. (presupunând că limba locală nu este engleza, evident)
      2. nu se află într-o rază mai mică de 700 metri în jurul unui obiectiv turistic major.

      132
    • @Paco – „Gen mâncare cu specific local.”
      Yep – testat in Tenerife un restaurant local cu reviews ok. Doar ca mancarea era foarte departe de ce suntem noi obisnuiti. Dar ne-am asumat ca experienta de la inceput, nu ne-am apucat sa ne plangem in reviews.
      Si e important sa ai si experiente din astea ca poate descoperi ca ciulamaua din cozi de randunica e fix ce iti doresti de la viata.

      42
    • asta cu localnicii merge doar cand vrei sa mananci mancare populara in zona unde te afli si raport calitate/pret acceptabil. Nu merge pentru chestii exotice sau fine dining.

      Dar daca vrei mancare decenta la pret decent nu dai chix niciodata cu localnicii. Depinde cata jena ai in tine sau nu… dar eu fiind ardelean batut in cap ma duc si ma holbez. in ce limba vorbesc majoritatea clientilor, ce comanda, cat de prieteni sunt cu personalul.

      Daca nu se cunosc si nu isi zic pe nume si nu fac glume… aia nu-s localnici.

      si zicea cineva mai sus… nu te duci in grecia sa gasesti cea mai buna taverna la ora 14.00 sau oricum in timpul zilei, ca nu o vei gasi.

      Aici unde sunt eu acum… locurile cele mai bune de mancat le gasesti la ora 13.00 fix. si razboiul sa opreste la ora 13 pentru pauza de masa. Seara nu exista local bun, traditional, in care sa poti merge fara razervare… doar shaormerii sau chestii exotice(japonez, indian si nici alea in weekend) aici toata lumea mananca in oras.

      52
    • @mihai,, mănânci mâncarea localnicilor și te holbezi ,,.
      Eu sunt foarte curios ( ca și ospătar fiind) ce o să înțelegi tu din perdiu, carn de nobia, ojet, pucheret, oada. Așa cum cer localnicii.
      E nevoie să traduc din valenciană în spaniolă clienților spanioli turiști, sunt foarte curios cum te prinzi tu ce urmează să mănânci.

      98
  35. am mers „dupa review-uri” in ungaria la ceva hotel cu „traditie” – cea mai proasta experienta pe care am avut-o in viata mea. cazare nasoala si scumpa, mancarea sub mediocra si scumpa – combinata cu o toxi infectie alimentara pescuita de la ei e tot ce iti poti dori de la un city break. am crezut ca-mi dau ortu pe meleagurile alea.
    deci… reviewurile pot fi manarite

    83
  36. NOU
    #100

    Merge asta fara reviews pana nu mai merge. Si eu ma uit mai mult la ce lume se inghesuie pe la mese si mai ales daca se inghesuie. Asta pana cand, intr-un an ajunsesem in Madrid. Si eram departe de zona turistica undeva pe langa cazare si mergeam asa sa vedem locuri normale pe unde mananca localnicii. Vad o terasa care era plina de oameni normali zic asta e de noi manacam traditional. Aveau doar meniul zilei si il comandam ca n-aveam cum sa gresim. Vine primul fel nu mai stiu exact ce era dar nu era nici fiert ca lumea si nici nu avea vreun gust zic aia e am nimerit la cantina spitalului dau cu sare dau cu piper pana nu mai stiai ce e acolo si tot n-am reusit sa iau nici o imbucatura. Nevasta-mea a avut mai mult noroc cu mancarea ei era mai ok. Felul doi a fost mai ok cat de cat am putut manca putin. Ma uitam in jur aia mancau ca la balamuc. Daca n-as fi genul de persoana care mananca si de pe jos as zice ca eram pretentios dar paote a avut bucatarul o zi proasta sau poate tocmai isi daduse demisia si gatea barmanul sau.

    153
  37. Eu nu suport chestia asta cu mergem in sulahara sa mancam nu stiu unde. Lasa-ma tata, ma duc undeva sa vad ceva nou, nu cad pe spate la nicio felie de pizza sau carnita fragezita 2 minute si 8 secunde.
    Da, apreciez ceva bine gatit, dar de aici pana la facut research cu orele pentru a bea o cafea mi se pare dus la extrem. Bagam catering si prostii 365 zile dar in alea 3 zile de citybreak trebuie sa spargem 600 euro pe mancare.

    89
  38. Alta treaba nu aveam decat sa urmaresc localnici si sa vad unde mananca ei! :)
    Seara la Alexandropoli toate carciumile, terasele si cafenelele erau pline de localnici dupa ora 20… deci sa aleg? :) :)
    In urma cu putin timp la Miercurea Ciuc m-am luat dupa un review si am ajuns intr-o chestie dubioasa prin zona centrala care vindea numai prajeli congelate.
    Apoi am sunat un localnic si mi-a spus el unde e mai bine sa merg!
    A II-zi am zis sa incerc iar dupa review si am ajuns la ”Gambrinus”, de care toti erau mega incantati.
    Palinca proasta cu zahar, asta am descoperit dimineata si bai nene, in patria cartofului ei ne-au adus din aia congelati de la Penny!
    Incredibil.
    Evident ca zero tips!

    96
    • Hai ca tot ai nimerit bine . Cartofii de la Penny sunt boboc pe langa binecunoscuta marca ARO care aprovizioneaza tot litoralul.

      134
    • Daaa, că stau ăia să curețe cartofi… Și cartofii pe care-i cultivă ăia prin Harcov sau Oriunde, nu mai sunt de mult ce știam noi cum trebuie să fie un cartof. Am cumpărat acum doi ani un sac de cartofi cu gust de cartof undeva prin munții din Țara Hațegului mai exact pe Platoul Luncanilor de la un nene care cultiva aceiași cartofi de zeci de ani și a recunoscut că sunt ani când se fac mulți de-i prisosesc și alți ani când de abia are pentru consum și să-i rămână și pentru băgat în pământ ca sămânță. Cu un leu kilogramul i-am luat.

      41
  39. De cate ori se poate eu verific review-urile la restaurant, nu ca ma ghidez 100% dupa ele dar ma uit după semnale de alarma:
    – dacă zice unul de scump sau select deja caut si meniul, cum noi suntem 4, n-am chef sa dau juma de salariu pe un prânz
    – dacă zice unul de specialități deja caut și meniul, ai mei copii mananca paste, cartofi sau pizza in general, n-am chef sa comand cine stie ce si sa ramana in farfurie
    – daca sunt pe drum cu masina si opresc la restaurante izolate verific sa aiba macar recenzii recente; nu ca ajuta mereu, am nimerit si foarte bine si localuri dubioase in care n-am avut curaj sa intru
    – daca zice de aglomerat sau rezervare deja devin optiunea a 2-a, n-am chef sa astept ore pana vine mancarea
    – daca sunt cu masina verific sa am loc de parcare prin preajma
    – daca sunt plangeri la felurile de mancare elementare, carne nefacuta, ciorba naspa, pizza arsa etc
    – daca aia cu recenzii mici au basini in cap sau par oameni seriosi si eventual cum le-a raspuns proprietarul

    Restul aspectelor nu sunt foarte relevante, mereu e unul caruia nu i-a placut mancare, caruia i-a intarziat comanda sau care a facut indigestie dupa, un ospatar acru etc.

    Oricum eu zic ca 5 minute petrecute la verificat recenziile te pot scuti uneori de probleme mai ales daca nu esti langa restaurant si trebuie sa mergi pana acolo.

    Odata ajuns la restaurant urmeaza inspectarea vizuala: verificare meniu si preturi, cati oameni mănâncă deja și cum arata mâncarea lor, câți chelneri vezi, dacă fețele de masa sunt decente si daca e curat prin jur etc.

    Chiar și asa nu înseamnă ca totul va fi ok dar cred ca un pic de precauție poate face diferența intre o masa nereușită și o toxiinfecție alimentara

    02
  40. Nah, review-urile la restaurante sunt cea mai buna chestie. De cele mai multe ori ma orientez dupa ele.

    Ca idee, cand ajung intr-un oras nou, prima chestie e sa deschid tripadvisor si sa aleg restaurantele cele mai bine cotate, in apropiere, in marja mea de pret. In 99,99% din cazuri e o strategie buna.

    Daca nu fac asta e cu dus si intors. Uneori nimeresc bine, alteori nu.

    72
  41. Întotdeauna mă uit unde mănânc, mai ales dacă este vorba de un oraș nou. Așa mă scutesc de neșansa de a da de o nenorocire. Și n-ar fi probleme că mâncarea e ternă, ar fi probleme dacă mâncarea ar produce și alte neplăceri. Așa că da, always forever plec cu lista de restaurante deja făcută, atât cele din apropiere cât și cele din centru, dacă aleg să stau mai departe de el :)

    34
  42. „Mai ales în Europa, unde mâncarea e bună peste tot.”

    Chiar si la Pescobar? :)

    163
    • Dacă te iei după trip, taverna pescobar e de 2 stele. Cu review-uri horror și chestii punctuale, gen mațe de creveți și alte minuni. Și cu toate astea, clienți destui.

      32
    • Pai cred si eu, ca la ce reclama isi facea pe tiktok, manelistii si manelizdele ziceau s-o mai plimbe pe saorma de la Dristor, si bage unu’ doo platouri din alea cu fructe de mare!

      20
  43. Depinde și de oraș… Dacă e un orășel, cât pot să aibă, maxim 2-3 restaurante ok spre bune, deci nu dai greș dacă te iei după Tripadvisor, Maps etc.

    10
  44. problema revieurilor este ca daca nu dai 5/5 inseamna ca nu a fost bun.
    E ca la scoala: daca nu ai 10 ai avea 4, ai picat.

    06
    • Are sens totusi. Nu e job-ul meu sa dau review-uri asa ca fac asta in cazuri exceptionale, daca plec de acolo entuziasmat sau daca sper sa cada un meteorit pe locatia respectiva, de preferinta cand e patronul acolo. Nu prea exista variante de mijloc deci nu am cum sa dau note de mijloc.

      40
  45. Da, parca doar pe booking poți sa lași review (@Vali). Eu în general merg după reviewuri (mai există TripAdvisor, google reviews ca idee), dar așa vreo 30% sunt și pe aventura (când e foame mare-n glanda, dacă miroase și se vede bine, sau dacă am recomandări directe). Zero toxiinfecții pana acum și experiențe culinare de toate felurile, inclusiv în orașe mai putin turistice.

    12
  46. Ce nu a zis nimeni ii ca un local unde mănâncă băștinașii nu ar trebui sa aibă meniu în engleză.

    Cel mai bun ciolan l-am mâncat într-un sătuc de la periferia Bratislavei.

    Când ești în zona turistica nu prea ai șanse sa „mânci unde manca localnicii” pentru ca nu exista localnici. Toți îs angajați in Horeca și vin cu mancare de acasă

    32
  47. Pai taranoaia manca papricas 350 de zile pe an. Apoi in restul de 10 zile din vacanta trebuie sa fie mancare tot ieftina dar frate… sa aiba stele … bine … nu date de specialisti ci de alti flamanzi ce manca tot 10 zile/an la restaurant. :D
    Sfatul meu e sa mancati la bulevard si in zone turistice. Oricum esti cam pe graba si decat sa pierzi 2 ore in care sa cauti ceva taverna obscura dintr-un cartier muncitoresc mai bine manci rapido si iti vezi de vizita.

    23
  48. Dacă tot am zis mai sus de Napoli și de local frecventat de napoletani, atunci mergeți la Starita pentru pizza foarte bună, aproape de stația de metrou Materdei. Se deschide seara, e coadă la rezervările pentru pizza servită la masă ca pe timpurile de la noi din anii 80, nu glumesc! La fel și pe străduța aia și mai mică și întunecată, la take away!

    22
  49. Eu am mancat cat sa supraviețuiesc până am ajuns pe banii mei. Pur si simplu nu îmi plăcea să mănânc. Incet încet, m-am transformat într-o gurmandă.

    Mâncarea bună e o mâncare bine gătită, cu ingrediente de calitate, cu textura potrivită, asezonată cum trebuie. Mănânc cu aceeași plăcere și mici, și fasole cu ciolan, și stridii, si carcatiță și orice dish dintr-un meniu de degustare într-un restaurant cu stele Michelin. Mâncarea bună nu este despre cât de simplu au fițos este un preparat, ci despre calitatea ingredientelor și cum e gătită.

    Localurile proaste sunt cele unde nu exista respect pentru materia primă. Până la client e cale lungă.

    34
  50. am avut o experienta faina anul asta in Sibiu… eram cu fiu-meu, el pentru prima data eu a n-spea. in fine, eram prin centrul ala vechi, chiar langa Podul Minciunilor si ni se face foame. exact langa noi un mini-restaurant cu ceva terasa cu vedere faina spre strada de sub pod. un ficior imbracat in chelner isi fuma tigarea afara langa usa locatiei. ne apropiem de el si asta, fiu-meu, il intreaba daca au mici. no, copchilu obisnuit cu ce mai pun io pe gratar, acasa. :))) tipul zice ca nu au, dar daca vrem sa mancam ceva traditional romaneste (de parca micii ar fi romanesti) ne recomanda Crama Sibiul Vechi. nu era departe, tot prin centru dar pe o straduta mai laturalnica. foarte faina ambianta, chelnerii imbracati in port popular si in meniu chiar aveau chestii faine. asta micu, n-o mai luat mici. :)))

    13
    • „el pentru prima data” ACOLO, „eu a n-spea” <<< FIXED

      povestea este incompleta, ati mâncat pana la urma ceva 'tradițional romanesc' ?

      01
  51. In Europa e peste tot mancarea bună. Pe bune?

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube