Trei cauze pentru moartea presei/jurnalismului

Pentru că se înmulţesc articolele care deplâng profesia asta atât de importantă pentru societate, pun pe hârtie nişte gânduri pe tema asta, pentru că articolele astea scrise cu patos sunt atât de adorabile încât nu mă pot abţine.

Televiziunile de ştiri

Oamenii citeau ziarele pentru că erau mai multe informaţii decât în jurnalul de jumătate de oră de la TVR de pe vremea comuniştilor. Dacă mai ţineţi minte, probabil jumătate dintre locuitorii unui sat aveau abonament la Scânteia/Adevărul. Acum există buletine de ştiri din oră în oră şi jurnale mari la 18, 19 şi 20. Oamenii nu mai simt nevoia să citească (cei care ştiu, mă refer), pentru că ştirile le sunt citite şi evenimentele explicate.

Jurnaliştii-vedetă

Odată ce a devenit evident că presa poate fi folosită în scopuri de propagandă (electorală cel mai des, dar şi comercială era bună, vorba aia, banii de la mecanicii ucigaşi ai Porsche sau de la tigăile Zepter nu au miros), a apărut o nouă specie: jurnaliştii-portofel. Pentru o sumă care varia de la 50$ in 1998 la câteva zeci de mii de euro pe lună n 2008, oricine putea cumpăra un jurnalist să îl ţină pe lângă casă şi să îl pună să latre cum vrea şi la cine vrea. Adrian Ursu are un viloi de neam prost şi un Spitfire. Bogdan Chirieac l-a împrumutat pe Vîntu cu 1 milion de euro. Dumitru Tinu era în CA la Hilton. Robert Turcescu s-a mutat din Piteşti în Băneasa. Sorin Roşca Stănescu are o avere de 2 milioane de euro. Toate din salariul de jurnalist. Desigur.

Partea proastă e că băieții au devenit prea importanţi pentru a mai face jurnalism. Cel mai bun exemplu e Turcescu, cum a ajuns el de la un jurnalist bun, agresiv, letal la un manelist penibil, totul datorită funcţiilor de management şi lipsei timpului necesar documentării. Alt jurnalist portofel e Tolontan, care e folosit de trustul Intact de câte ori e nevoie de un mesaj serios şi credibil (adorabil momentele în care îl pune Camelia să atace trustul Pro sau alţi duşmani şi el o face conştiincios, omiţând să vadă că ei fac la fel, dar mai rău)(la fel de adorabil rahatul mâncat în particular despre chestii de care nu are habar).

Lipsa managerilor de presă

Noi n-am avut manageri de presă. Am avut nişte băieţi care şi-au spus aşa când bula economică era în creştere şi erau bani căcălău şi ei făceau succes fără să ştie prea multe şi fără să ştie prea bine de ce fac succes. Manageri care s-au trezit cu curul în drum imediat când a apărut prima gaură în barca pe care o conduceau. Şi aici exemple sunt din toate trusturile.

Toţi ne uităm afară şi comparăm cu degradarea presei noastre, dar acolo există o tradiţie a presei, există jurnalişti care ştiu că sunt acoperiţi şi care sunt lăsaţi să îşi facă treaba. Tot acolo există delimitări între departamentul vânzări şi departamentul investigaţii. De asta se ocupă un manager. Dar când pui în funcţia asta un gog care nu a condus niciodată nimic (Turcescu) sau un gog care nu ştie decât să bage inserturi (Corneţeanu) nu te poţi aştepta la construcţii solide, ci la castele din cărţi de joc.

Uitaţi-vă la degradarea presei economice, datorată  managerilor care au crezut că vor putea avea tiraj dacă vor reduce costurile angajând studenţi. Uitaţi-vă la cum se prezintă materialele din Capital sau ZF şi spuneţi-mi dacă aţi da bani să citiţi aşa ceva.


Bottom line

Nu opreşte nimeni pe nimeni să facă jurnalism adevărat, cu oameni care se pricep, cu investigaţii, cu principii. Nu există o lege care să împiedice asta. Dar sunt prea multe bătăi de cap, prea multe riscuri, prea multe necunoscute, prea puţine câştiguri. E mai uşor să te dai cu curul de asfalt şi să deplângi soarta jurnalismului. Cititori există, marfă de citit nu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. din cărţi de ‘jos’.

    Cred ca ai vrut sa scri ‘joc’.

    00
  2. Corect, cu o adaugire: piata foarte mica face dificil de sustinut in mod independent un demers jurnalistic corect. Lipsa unei traditii gazetaresti si lipsa de viziune si etica a patronilor de presa agraveaza situatia.

    00
    • @Petreanu: foarte mică? ce circulaţie avea ziarele in 2008? chiar toţi ăia au renunţat să mai cumpere un ziar (nu mă refer la libertatea sau cancan) si s-au mutat pe net?

  3. a fost o vreme cand aveam abonament la capital. si citeam tot ce scria pe-acolo. intre timp, nici nu mai stiu daca au site.

  4. @arhi: capital a ajuns un fel de libertatea.

    00
  5. Nu cred ca mai exista televiziuni de stiri… sunt doar televiziuni de partid. In conditiile astea informarea se muta pe internet. Ca sa vedeti care si cum sunt faceti un experiment: la o conferinta de presa de la un partid vedeti care televiziuni transmit si care nu toata conferinta.
    Nu ai scris nimic despre calitatea stirilor.
    1. gandul.info: jumatate din stiri sunt articole traduce (partial) de pe dailymail. Nu stiu de ce nu fac un 301 redirect catre dailymail.co.uk
    2. evz: un cancan al ziarelor quality. Titluri pentru dobitoci, articole foarte slabe, toate bineinteles senzationale.
    3. jurnalul.ro: instrument PC/USL, nu merita citit / mentionat
    Un ziar quality ar trebui sa aiba analize interesante si sa fie cat de cat impartial.

    00
  6. @Cristi: „Cred ca ai vrut sa scri ‘joc’.”
    Cred ca ai vrut sa scrii „scrii”.

    00
  7. Conceptul de piata foarte mica nu are cum sa fie un factor ci poate doar oferta prea mare, cladita artificial pe principiile enuntate in articol, si care, bineinteles, nu tine cont de nivelul cererii.

    00
  8. Dupa ce am scris un articol corect la adresa unei corporatii era cat pe aici sa-mi iasa deontologia jurnalistica pe urechi si sa ma trimita astia la tenis de camp, (scris pe bloguri si pe pereti). Corporatia ameninta ca scoate reclama si ca daca nu bag acolo ce trebuie o sa ne taie macaroana.
    Dupa o teorie din partea arbitrului de scaun mi-am bagat mintile in cap si m-am aliniat in rand cu ceilalti jucatori. Passing shot la adversat dar mai usor sa nu stricam racheta. Acum e fifty-fifty, avantaj serviciu eu.

    00
  9. Jurnalismul adevarat e jurnalismul de investigatie. Daca 1% din jurnalisti ar face treaba asta (adica documentare, coroborare de surse, investigatii etc) lumea ar fi un loc mai bun, in sensul ca nu si-ar mai permite toti sa fure/minte/prosteasca pe fata poplatia. In esenta, jurnalismul e la pamant ca-i mai simplu sa iei banu prostind poporu decat sa faci ce trebuie. Oricum n-ai putea, ca presa nu e libera. E la mana oamenilor cu interese. Partea proasta e ca faptul asta nu e evident pentru toata lumea, prostimea in continuare pune botu la tot ce aude la TV

    00
  10. Inainte cumparam Capitalul, acum nu mai dau doi bani pe el, chiar daca vine cu diverse carti.

    00
  11. sa-i bagi in aceeasi oala pe Tolontan cu Rosca Stanescu mi se pare cam mult. chiar si pentru tine.

    00
  12. @12: locul lui tolontan este exact acolo: langa srs, chireac, turcesu, ctp.

    00
  13. Cred ca moartea oricarui produs e produsul in sine. Nimeni nu are motive sa arunce banii pe chestii fara valoare in timp sau chiar fara valoare la momentul cand apar, mai ales ca se gasesc gratis pe net. National Geografic nu o sa moara niciodata si nu e singurul exemplu.
    Nu cred ca a murit nici un jurnalism adevarat in tara, doar au ramas fara paine unii care mancau rahat pentru bani. Mai cred si ca e foarte bine ca se intampla asta.
    Scria Matei mai sus de jurnalismul de investigatie, o sa dau un exemplu care arata clar unde am fost si unde suntem si pe care il aduc in discutie de fiecare data cand subiectul este jurnalismul din Romania.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pedigree_Dogs_Exposed Este un documentar despre cainii de rasa din Anglia, care a starnit un adevarat razboi la vremea lui si trei ani mai tarziu.
    Vreau sa vad si eu un documentar de genul asta despre subiecte mult mai putin exclusiviste, autohtone, precum mineriadele sau revolutia. Exista? Nu! Atunci nu are cine sa moara. Barfele, opiniile, punctele de vedere e normal sa fie gratis.
    Sunt 100% cu bottom line-ul articolului.

    00
  14. eu inca imi cumpar Gazeta in fiecare dimineata, cu toate ca citesc 6 pagini despre Steaua si 3 randuri despre Rapidul meu

    deh, sunt un romantic

    00
  15. Sunt 100% de acord cu bottom line-ul articolului.

    00
  16. @alioja: eu din acest motiv am renuntat sa cumpar gsp si prosport in 2008. Nu am regreatat. M-am saturat de steaua si prin steaua ma refer la becali

    00
  17. @claudiu> eu inca mai cumpar gsp pt ca imi place sa tin un ziar in mana cand citesc o stire. dar daca mai continua in ritmul asta o sa aiba un client mai putin

    00
  18. Cristi Leonte de la Pro, realizeaza „Romania Te Iubesc” un reporter bun si cu curaj. Sper sa nu pateasca nimic rau datorita meseriei. La fel era si Sabbagh candva dar acum s-a cam perimat.

    00
  19. Ziarele au devenit ca emisiuniile de la ora 17, bullshit la greu !!! Eu unul am renuntat sa mai citesc in mod frecvent presa romana (asa cum o faceam acum cativa ani). Deschid siturile de stiri doar cand se schimba o lege sau e ceva care ma afecteaza. In rest, TV-ul l-am inlocuit cu Vplay-ul, iar presa romaneasca cu presa internationala (The Economist, CNN, etc).
    BTW daca vorbim de Antene, am vazut cum dl Ursu si-a insusit o idee/parere scrisa de The Economist :) E plagiat moral?

    00
  20. Corect.

    Plus moartea difuzorilor: după Rodipet, a dispărut şi Hyparion. În locul lor nu s-a ivit nimic. (Poate că business-ul lor era neviabil şi ofereau un serviciu anacronic, dar nu cred.) Oricum, nu poţi compara „circulaţia” de azi cu cele de acum cinci sau zece ani. Nu mai are cine să difuzeze presă scrisă.

    00
  21. @Dan In Sibiu, Rodipet-ul a fost inlocuit de o firma numita Press Point.
    Astia au preluat chioscurile si lucreaza… fara autorizatii.
    Nu au nici macar curent electric in chioscuri. Asa am auzit.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)