Tot ce trebuie să știți despre EIDOS talks 2021

Comisia Europeană finanțează niște discuții despre jurnalism. Se filmează niște clipuri cu niște discuții între oameni, se dau pe net, se preiau de câteva ziare, și cam aia e. Afișările vorbesc de la sine.

Dar vă ilustrez problema într-o discuție simplă, avută acum câteva luni (am screenshotul pe undeva, sunt convins, dar credeți-mă pe cuvânt):

eu: tu ai băgat în BRAT, deci ai legitimat, mizerii ca 4tuning și idevice.
Dragoș Stanca: am acționari, nu pot să îi dau afară.

Asta e tot. Toată lumea are câte o scuză pentru a nu face nimic. Libertatea nu poate să nu facă reclamă la rahaturi, că are salarii de plătit. Obae nu poate să nu mai fure știri, că nu mai are site.

Așa. Am văzut la discuția aia diverși oameni care merită câteva fraze:

    1. Cătălin Tolontan, care face anchete grave. Uneori. De doi ani, departamentul ăla care tebuia să rupă pe genunchi cu anchetele doarme în păpușoi. Tolontan a lucrat anterior la GSP, care era finanțat cu bani aduși de mogul din Cipru.
    2. Cătălin Pândaru, coleg la Republica cu ciorditorul Florin Negruțiu. Republica rescrie constant știri de prin presă, ca să le aibă și ei.
    3. O fată de la Funky Citizens, organizația aia unde activa Cosmin Pojoranu, un băiet care organiza proteste și era ghidonat din spate de cineva, și Cătălin Teniță, pe care industria online îl știe ca pe un cal breaz. Funky Citizens are și un site, buletin.de, unde se rescriu știri din presă.
    4. Mihnea Vasiliu, manager Ringier, Ringier care a băgat în BRAT playtech.ro, un site foarte mișto și foarte pe jurnalism așa. Vasiliu și Tolotan sunt șefi la Libertatea.ro, un site care merge din doi în trei.
    5. un nene de la ProTV, care ia de pe net tot ce prinde și dă la TV fără a avea permisiunea și, de multe ori, fără a cita sursa, că pe net conținutul e gratis.
    6. Arina Ureche, de la BRAT, care se îndemna cu Mărgărit de la Hotnews să mă dea în judecată pentru Rolist.
    7. Vladimir Oane, care a făcut și vândut un startup care fura de la toată lumea conținut. Am impresia că și ăsta de acum e la fel. Vladimir are doi frați agramați, care sunt și ei opinatori pe teme de orice, mai puțin pe scris în limba română.

Asta e tot. Toți avem scuze că trebuie să trăim, diferă mult până unde ne prostituăm. Ne oprim la reclame la cazinouri și pariuri? Ne oprim la furat tot de pe net, ca să avem și noi? Ne oprim la măcar a tăcea dracului dacă tot avem business de furt și a nu opina despre presă?

Așadar, aștept primele măsuri și mișcări, că de vorbe e sătulă toată lumea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

11 comentarii

  1. Eu n-aș fi pus agramați și opinatori în aceeași frază.
    Asta pentru că-mi place cuvântul opinatori, are așa un iz de opincari.

    00
  2. Drepturi de autor ai doar in capitalismul ala naspa unde daca nu muncesti mori de foame iar asta este considerat un lucru bun pentru ca altii sa nu faca la fel. Dar in capitalismul asta nou in care resursele se redistribuie dupa necesitati totul e in comun se creaza o sinergie, cum sa opresti progresul societatii pentru ca unul are niste poze sau texte si vrea bani ca sa le imparta. TREBUIE SA IMPARTI!

    00
  3. In mare presa din Romania reprezinta un canal de difuzare pentru cine da mai mult. Cine a inteles cum sta jocul si-a construit strategia pe aceasta idee si merge mai departe. Efectul acestei strategii este numarul neasteptat de mare al televiziunilor de stiri, respectiv fake-news promovoat la greu de anumite publicatii. Motivul intotdeauna este acelasi am salarii de platit, sau guri de hranit….
    Mai mult sunt de parere ca daca toate publicatiile asa-zise online s-ar inchide astazi nu cred ca cineva le-ar duce lipsa. Iar asta se intampla pentru ca toti si-au batut joc de cititorii lor si nu si-au respectat niciodata meseria. Golul ramas ar fi umplut de blogurile curente si de oamenii care si-au respectat publicul, continutul si care nu au fost jegosi. Din pacate nu suntem acolo, dar nu cred ca mai avem mult deoarece timpurile si oamenii se schimba.

    00
  4. NOU
    #4

    Și o parte din presa de peste ocean e la fel. Ex: cazul lui Kyle Rittenhouse, tipul care a împușcat mortal 3 persoane la „protestele pașnice” din Kenosha. De peste 1 an se chinuie presa să îl portretizeze ca un „white suprematist”, chiar și acum când una din victimele lui a recunoscut că a fost împușcat de Kyle in legitimă apărare, in sala de judecata când a fost chemat ca martor. Un scurt google search îți dă următoarele titluri „singura victima în viața a lui Kyle a depus mărturie”. New York Times a mers atâta de departe încât să scrie: „relatarea să a subliniat provocarea cu care se confruntă procurorii in respingerea cererii de autoapărare a lui Rittenhouse”.

    Titluri de clickbait folosite de toate publicațiile. Daca am învățat ceva in pandemia asta, e că o informație devine adevărată în funcție de greutatea persoanei (publicației) care o transmite, chiar daca informația e adevărată pe jumătate sau in unele cazuri deloc.

    00
    • Kyle, un pusti de 17 ani, care locuia in Antioch, Illinois se duce in Kenosha, Wisconsin (deci alt stat), inarmat cu o arma pe care nu avea voie legal sa o aiba si impusca 3 persoane (2 mortal) apoi se duce inapoi acasa (se preda a 2-a zi politiei de acolo).
      Clar, o victima a presei de stanga!

      00
  5. Încă țin minte faza aia în care Oane vânduse și simțise el că e prilejul să îți dea una peste bot, și povestea el o întâmplare cum ai fost nenorocit la o fază, până i-a atras cineva atenția că e prost, că nu de tine era vorba. A tăcut, dar n-a șters, să vadă și alții cât de prost e.

    00
  6. @Vali – Legat de Rolist.

    Exista vreo optiune de a bloca TOATE kkt-urile ca cel din link fara sa iei fiecare bifa la puricat?

    https://imgur.com/a/Oqy4j3O

    00
  7. Claudiu Pândaru

    00
  8. Un mic drept la replică, dacă mi se permite.
    – Buletin de București e un proiect la început care face și o sumedenie de conținut propriu, trebuie doar să vrei să îl găsești.
    – Oricine este liber să organizeze proteste, după cum s-a văzut și în această pandemie. Eu m-am bucurat de această libertate prin 2013, când cu mișcarea Uniți Salvăm, în timpul liber, ca voluntar, deci în afara activității de la Funky Citizens.
    – Dacă tot știi tu mai multe despre „ghidonarea” mea, zi-mi și mie, te rog, că eu nu știu și poate ar fi bine să aflu, nu?

    00
    • Dacă tot știi tu mai multe despre „ghidonarea” mea, zi-mi și mie, te rog, că eu nu știu și poate ar fi bine să aflu, nu?

      curajos acum. atunci nu prea erai.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.