…trebuie ca și tac-tu să știe chestii!

Știți fazele alea când întrebați părinții chestii și ei te abureau când nu știau răspunsul? Uneori îl știau, trebuia doar să fii atent.

De asta cred că la faze ca asta nu doar că tu nu erai atent, dar nici tac-tu nu știa prea multe.

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa au fost solicitaţi să intervină în localitatea Murfatlar după ce doi băieţi de aproximativ 14 ani s-au electrocutat, cel mai probabil după ce s-au urcat pe un tren. (sursa)

Probabil de asta mulți copii pățesc chestii nasoale mai des, că nici părinții nu sunt atenți sau interesați să le explice copiilor bune și rele. Vezi un video cu 3 idioți minori pe trotinetă, te duci la al tău și îi explici de ce nu e indicat să facă asta. Vezi un video cu urs pe stradă, îi explici pericolele.

Dar trebuie să fii și tu un pic isteț și să te oprești din dat like la țîțoase ca să nu ajungi să te întrebi de ce copilul tău e cam tâmpit.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Nu inteleg de ce datu like la tatoase trebuie oprit pentrru educatie. Dai si like, dar faci si educatie

    • Educație despre tâțoase. Tați, cocoșelul se pune la mijloc și țâțele se trag în sus și în jos. După care îi explici că nu-i frumos să scuipi. :)

    • Baiatu tatii, ia mana dupa firele alea electrice ca nu e bine sa lasam niste tatoase sa astepte like si share!

    • @Lol , si comment!

    • @Lol Sau îți faci niște calcule și vrei să reduci niște cheltuieli. Îl chemi și îi zici: tati, poți pune mâna pe firele alea care sunt puse deasupra trenului. Ai văzut ce putere îi dă locomotivei?
      Glumim că suntem bătrâni și se pare că selecția naturală ne-a iertat, dar Vali nu zice rău. Unii părinți nu au discuții cu plozii lor. Văd peste tot plozi cu comportament de animale și mă întreb dacă părinții sunt mândri când lumea se crucește. Copiii sunt oglinda părinților. Zilnic când am timp îl duc la școală și înainte de a coborâ îi spun: să asculți de doamnă, să nu te bați cu copiii, să îți aduci aminte ce te-am învățat că după aia tot tu suferi. Mă salută și pleacă ca un om, ceilalți zici că sunt „serious sam”. Când eram copil tata îmi zicea așa: „Când mori nu ei nimic cu tine, nici măcar un pachet de țigări. Fix de asta calculează-ti tot în viață și ai grijă ca în urma ta să nu lași huligani și suferință altor oameni”.

    • @Liviu ti-ai luat manute ca il inveti sa dea pe uscat ? tate rosii, manute rosii.

    • Amatori, Liviu pare singurul care stie cum sta treaba.

    • @Adrian Era de la sine de înțeles că domnița udă cocoșelul, dar lumea-i rea și de asta li s-a înroșit mânuțele… Se joacă cu ele pe unde nu trebuie.

  2. Cu cât ești mai educat cu atât ai parte de țâțoase mai multe (și ele tot educate).
    Win-win.

  3. Am copil mic, și pana acum, funcționează cel mai bine explicațiile prin video fails. Pare ca au impact mai puternic. De la purtatul centurii în spate, alergat pe lângă piscina, sărit pe trambulina, mers pe bicicleta doar cu o mana. Eu dacă aveam Youtube in 1988 cred ca nu mai era necesar sa experimentez :)

    • Ehh, merge dar nu tot timpu. Eu in copilarie am vazut fix in fata mea cum a cazut destul de nasol un prieten cand mergea fara maini pe bicicleta, ghici cine mergea a doua zi fara maini pe bicicleta?

    • serios, ai renunta la incercatul mersului fara maini pe bicla? sau pe o roata? cand eram pustani faceam concursuri pe tema asta

      urcatul pe tren si pus mana pe fire nu cred ca m-as apuca sa-i explic asa din senin: tati noi stam in centrul orasului, dar daca ajungi tu cumva la gara, la depou si te urci pe tren ai grija la maini. cred ca ii explici in functie de pe unde stii pe unde merge, cu cine merge, ce face…. ca nu poti sa prevezi toate situatiile periculoase.
      noi cand eram mici ne suiam pe santierele patriei in constructie ca sa furam tevi pt cornete. mie bunica imi explica cum sa ma feresc de urs samd.
      cu care sa incep? :)

    • ….dar… găsești multe filme cu copii/adulti pe trenuri ce ajung la Doamne Doamne..cele mai multe pe Liveleak

    • @Maxp, spanac, am fost un copil chiar prea cuminte și potolit, dar când eram în vacanță la bunică-mea tot ajungeam pe la dracu’ cu cărți, la destui kilometri depărtare, la râu sau în tot felul de locuri unde nu și-ar fi închinuit bunicii că pot ajunge.

    • Conteaza si cei 7 ani de acasa. Ca daca il lasi toata ziua cu tableta in mana si zero interes, asa ajunge sa se catere pe trenuri pt likeuri.

    • ah, și bunicii ne ziceau ”nu vă duceți la râu, că dau drumul la baraj fără program, vine brusc mare și vă înecați/nu vă duceți colo, nu vă duceți dincolo”.

    • @AB exact, cand o ajunge la „tzara”, daca, o sa-i zic si eu … ai grija la canalele de irigatii ramase desfacute, la rau, la tractoare, etc…. d-asta zic in fctie de situatie si de cei 7 ani de acasa cum zicea cineva de mai sus. momentan o sfatuiesc legat de trotinete sa n-o ia vreuna pe cardan

  4. Funcționează sfaturile părinților fix până ies din casă și se îndeamnă/ provoacă unul pe celălalt.

  5. ar putea si la scoala sa fie o data la 2 sapt o ora unde sa le explice cineva copiilor chestii
    -nu trecem strada in loc nepermis
    -ne uitam stanga si dreapta chiar daca urmeaza sa trecem pe trecerea de pietoni
    -nu ne suim cu straini in masina
    -nu vb pe social media cu pers pe care nu le cunoastem
    -daca totusi vb cu pers necunoscute nu de dam intalniri si nu le trimitem poze in putza goala
    -nu ne suim pe tren,pe pod, pe bloc pt a ne face selfie(avem pt asta photoshop sau AI)
    -nu fumam
    -daca fumam nu fumam chestii netimbrate
    -nu luam pastile de la colegi, prieteni sau de la politisti
    -nu stam cu preotul, nu mergem la el acasa
    -nu il pârâm pe tati daca il vedem prin oras cu o domnisoara mai tanara decat mami
    -nu vindem chestii din casa
    -nu topim si bem zapada galbena de langa cabana

    • Nu punem botu si toti banii in scamuri si nefeteuri, daca tot ascultam muzica in blocaj in trafic ascultam muzica buna.

    • Eu cred ca este responsabilitatea parintelui

    • Adică în loc de religie și alte bălării să fie învățați chestii utile.
      Ptiu, blasfemie

    • „-Nu mă lasă tata să îmi fac cruce în fața bisericii.
      Tac-su: După ce te asiguri când treci strada. Dumnezeu iartă păcătoșii, nu proștii.”

    • și treaba părinților care mai e? să-l facă și eventual să-i asigure locuință, mâncare și haine și gata?

      ps. nu zic că n-ar trebuie să facă și școala, că-s destui proști care-s părinți. dar obligația ar trebui să fie în primul rând a părinților.

    • @AB
      -pentru ca in Romania o mare parte din copii au parinti plecati in strainatate si sunt lasati la bunici
      -pentru ca sunt multi parinti alcoolici care nu isi educa copiii si apoi ajung pe mana Loverboilor
      -pentru ca buniculete care au grija de copii nu cunosc pericolele la care sunt expusi copiii in online si la scoala

    • @Psionics, în afară de social-media, toate punctele prezentate de tine ar trebui să poată fi abordate și de o bunicuță.
      și să nu uităm, bunicuțele unor copii de vâsta copiilor noștri sau puțin mai mari au practic vârsta părinților noștri, nu vârsta bunicilor noștri (dacă mai sunt în viață).

      ok, înțeleg aspectul prezentat de tine.
      dar adultul în grija căruia rămâne copilul este legal responsabil pentru acel copil, acel adult, indiferent că este un bunic, unchi, altă rudă, sau un tutore neînrudit, cineva de la asistența sociala este cel responsabil să-i spună chestii.

      înainte de a pune în sarcina și obligația școlii să facă chestii pt copil/să-i spună chestii, poate ar trebui să-i tragem cumva la răspunere pe ce-i care erau deja obligați să o facă (părinți, bunici, tutori, alte persoane responsabile) și nu au făcut-o și copilul a pățit nasoale din cauza asta.

      că mâine-poimâine ajunge să fie responsabilitatea legiferată a educatoarei să-l învețe p-ăla mic să facă la oliță/wc/să-l scape de scutece.

      că nelegiferat, oricum o fac demult. maică-mea îmi povestea cum a învățat zeci de copii, băieți și fete, cum să procedeze când fac la oliță/wc.

    • @AB
      Unii parinti si unele bunicute au avut la randul lor parinti care nu si-au educat copiiisau nu au stiut cum sa o faca asa trebuie.
      Educatia asta, sa-i spunem civica, trebuie sa fie croita in asa fel incat sa fie benefica tuturor nu doar celora care au avut norocul de a se naste si trai intr-o familie normala. E foarte important ca si copiii „nimamui” sa aibe acces la Do’s &Don’ts.

  6. Selectie naturala.
    Incapacitatea de a evalua riscul si pericolele.

    Cand eram eu copil, erau 2 ore de televizor pe zi. Puteam avea o scuza ca ma urcam pe tren sa ma dau ca maimuta pe firele de inalta tensiune.

    Azi nimeni nu are o scuza.
    Primul rezultat la cautarea pe goagal: „ce se intampla daca ma sui pe tren” e un articol ca un tanar a murit din cauza arcului electric.
    Daca ai telefon, de ce nu cauti un raspuns inainte de a dat cu creierii de pereti?
    Pentru ca selectia naturala isi face treaba.

    • life…ăăă….finds a way, vorba unui mare filozov

    • Am observat la al meu ficior din dotare ca nu prea stiu sa foloseasca cautarea in Google. La ei totul e in aplicatii sau in filmulete pe YouTube/TikTok. Incercam sa il invatam cu Google, dar … toti colegii lui fac la fel, iar la 15 ani noi suntem depasiti, colegii sunt trendul :(

    • Paradoxal însă oamenii nu folosesc google și nu se documentează, prefera să intrebe prietenii sau pe net/fb/refit.

      Încă nu am înțeles de ce se întâmplă asta.

    • Îmi întreb prietenii atunci când modul în care pun întrebarea este foarte vag pt că nu știu dacă ceea ce vreau chiar există.

      Uneori chiar există. Cum ar fi aplicații care-ți permit să semnezi documente în format digital, cu degetul pe ecranul telefonului. Am întrebat cam la plezneală.

      Sau îi întreb atunci când vreau să cumpăr un produs, bazându-mă pe experiența lor ca profesioniști sau utilizatori, pt că am mai multă încredere în prietenii mei decât în www.

  7. Vali, crezi ca orice i-ar fi zis tac’su astuia, ar fi contat? https://twitter.com/northumbriapol/status/1707408652112404779?ref_src=twsrc%5Etfw

    Adica ar fi trebuit sa-i fi spus, ma tata ma, nu taia arborii, mai ales bi-centenari, ca si asa planeta asta pe care tu o sa-mi supravietuiesti, e nasol cu incalzirea globala cu astea?

    Altfel, relativ des sunt accidente la metroul din Paris, linia 6 (pentru cei care stiu, are o sectiune de suprafata) si diversi tineri teribilisti fac train surfing: https://en.wikipedia.org/wiki/Train_surfing

    Din ce-mi aduc aminte, in multe tari (civilizate totusi), destui descreierati (si chiar si descreierate, ca sa nu discriminam) s-au suit pe locomotive… ca sa-si faca selfie-uri. Ce sa stie ei despre arcuri electrice de mii / zeci de mii de volti?1?

  8. NOU
    #35

    Nu are legatura cu subiectul, dar exista vreun detector de fum care sa intrerupa curentul cuptorului electric? Stiu ca exista pentru gaz, dar as avea nevoie pentru cuptorul electric.

    • Pui un detector de fum cuplat la un releu pe circuitul care alimentează cuptorul.
      Probabil e bine să chemi un electrician priceput din cum ai pus întrebarea

    • NOU
      #37

      ma gandeam ca exista vreo priza inteligenta de-a gata, dar e buna si ideea ta

    • NOU
      #38

      Cred ca mai este o varianta: un detector de fum si o priza inteligenta, ambele integrate cu apple home kit. Actiunea detectorului sa fie tratata cu un automation pentru a intrerupe priza in care e bagat cuptorul.

    • NOU
      #39

      mda…nevermind, aparent exista o solutie de-a gata: https://www.aliexpress.com/item/32465106168.html

    • Se poate face cu priza inteligenta, dar nu ar trebui sa ai cuptorul in priza. Cu atat mai putin intr-o chinezarie inteligenta, n-am vazut niciuna care sa tina mai mult de 10A.
      Ramai la recomandarea cu electricianul.

    • Vezi ca de obicei cuptoarele sunt pe la 3kW+. Cam asta e motivul pentru care cuptoarele nu vin cu stecher atasat si se leaga pe direct. Ca sa nu te-ndemne aghiutza sa il bagi intr-o priza care suporta doar 2000W.

      Priza din link duce 2200W. Ca sa stii de ce ia foc.

    • Există relee de panou electric, șină dn, cu amperaje mai mari gen 20,25,32 A și comandă wifi. Împerecheat cu un senzor de fum wifi, ar trebui să meargă.

  9. ” Vezi un video cu urs pe stradă, îi explici pericolele.”, d-aia nu vedem ursi pe strada in berceni, ca au inteles ca acolo ori iti place ori te temi (si ei se tem)

  10. Am intrebat ieri seara o tatoasa care era la lucru, si avea si niste lumanari pe jos, daca are extinctor in camera. A zis ca nu, ca nu a mai intalnit pe cineva cu fetisul asta! Cum sa dai like si tokeni, cum?

    • voiam sa iti dau manuta sus in prima parte a commentului, dar ti-am dat manuta jos cand am vazut ca erai doar online. banuiesc ca si tu tot manuta jos ti-ai dat. Stricati piata, ba!

  11. Mda, ne dăm deștepți și glumeți pe aici, dar în 32 de comentarii înaintea mea doar unu știe că pe tren nu mâna pe sârma te omoară… Dar hei, hai să râdem de proști!
    Sau și mai bine: hai să pasăm la școală că și așa nu învață nimic… Că dacă nu învață nimic, sigur asta vor învăța!
    Nu cam scapă ironia articolului…

    • poate sunt superficială, dar pentru mine e suficient să știu că nu trebuie să mă sui pe tren, că există posibilitatea să mor.
      nu îmi pasă care e motivul pentru care aș putea muri, știu doar că există și mi-e suficient să nu mă sui pe trenul ăla.

      există chiar și posibilitatea ca în încercarea de a mă sui pe tren, să cad și să-mi rup gâtul.

    • pe CFR te omoara plictiseala, sau pur si simplu varsta pana ajungi la destinatie. Dar sa nu stii ca firele cu curent atrag catarame si alte chestii de metal chiar de la distanta, inseamna ca nu ai fortat niciodata un aurolac sa urce pe vagon la basarab sa-l vezi cum „danseaza”. Ceea ce daca ai fost adolescent in anii 90 si nu ai facut, inseamna ca ai fost tocilar.

    • @Boris, sau nu ai locuit în bucurești, sau nu aveai probleme grave la căpuț.

      bine, eu recunosc că am fost și tocilară. :)

    • corect, nu mi-am dat seama ca nu se gaseau boschetari prin orice gara. La noi era distractiv. mergeam la vanatoare de aurolaci, si ne faceam mana pe ei.

    • Mulți nu știu din cei care apar la știri sau pe net, dar descopera de la ce distanță se formeaza arcul electric.
      Factori sunt mai multi, umiditate din aer, îmbrăcămintea, poziția, dar sunt totuși 27kV.
      Dacă ar introduce in clasa a 10 a o astfel de problema la fizica, pentru unii e cam târziu, altii descopera pe pielea lor, in timpul orei de fizica poate.

  12. Uneori copiii sunt tampiti si pt ca asa sunt ei, mie mi-au explicat ai mei de nenumarate ori ca focul e periculos si era sa mor de tot atatea ori ars sau intoxicat cu fum.

  13. Pff, stai sa vezi cand ma-ta, de lenesa ce e, nu iti gateste de mancare dar iti cumpara fast-food si pizza semipreparata aproape zilnic si te trezesti ca ai 80 de kg la 12 ani, nu poti merge mult pe strada si sport nu ai cum sa faci. Si, dintr-o data te trezesti ca ai tensiunea 150 si o cheama proful pe ma-ta sa te duca la doctor. Astepti cu nerabdare sa vezi cand urmeaza diabetul…
    Cati dintre voi mai stiti parinti ca astia?
    Eu stiu cazul asta si inca vreo 2 similare dar cu copii drogati nu mancăi.

  14. Zi ploioasă într-o gară unde era un tren cu cărbune. Unu lopăta de zor cărbunele din vagon când un altul se urcă în vagonul ”lui”.
    – Bă, dă-te jos din vagonu meu că dacă-ți fwt o lopată în cap… și a ridicat lopata. Nu a murit dar a rămas infirm pe viață.
    Știa că firele alea sunt periculoase dar dacă ai nervi…
    Când eram mic mergeam și eu cu gașca să ne dăm cu trasa, trenul care transporta cărbunele de la mine, dar maxim a fost să sar din mers și nu am întins coarda ca alții probabil pentru că eram fricos.

  15. Acum vreo 25 de ani, cand eram cu treaba prin Bucale, in toate ziarele aparuse o stire cu un braconier din Buftea care voise sa pescuiasca „la curent”. Omul isi luase niste manusi sanatoase ca sa nu atinga firele si sa se curenteze, s-a descaltat, a intrat plici plici in apa si a bagat firele in ea.
    Problema cu „explicatiile” de genul „nu pune mana pe aia” e ca plodul nu intelege principiul din spatele interdictiei.
    Ar trebui reformat modul in care predam fizica la scoala. Cu mai putine formule si eventual mai multe experimente si exemple.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile